sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Bilantul Primei Case

Avem, în sfârşit, primele date de la Uniunea Notarilor care ne ajută să înţelegem de ce putem socoti "Prima Casă" un eşec jenant al actualei (sau trecutei) guvernări.

Conform graficului de mai jos, "Prima Casă" nu a reuşit să impulsioneze, aşa cum sperau unii, piaţa imobiliară. Din iunie până în noiembrie numărul tranzacţiilor a fost, aşa cum era de aşteptat, mai mic, comparativ cu luna similară din anul trecut. Graficul se opreşte la luna noiembrie 2009, pentru că doar până aici avem date.



Guvernul nostru a acordat aşadar garanţii de jumătate de miliard de euro pentru nişte chestii cu o valoare incertă. Piaţa a continuat să cadă. "Prima Casă" nu a reuşit să impulsioneze cererea, în schimb le-a făcut pe bănci să-şi canibalizeze produsele de creditare - ceea ce probabil a şi contat în decizia unora de a renunţa la "Prima Casă" şi de a continua să ofere credite pe cont propriu, cu dobânzi mai mari dar în condiţii mai sănătoase, pentru cine s-o (mai) găsi.

În aceste condiţii, nu văd alte soluţii pentru impulsionarea cererii decât fie:

  • scăderea în continuare a preţurilor până la un nivel sustenabil - cea mai probabilă variantă,
  • fie mărirea plafonului de garantare - variantă de asemenea probabilă, dar imposibilă, pentru că deşi statul poate garanta, dacă vrea muşchii lui, chiar şi 150.000 de euro, dacă nu se găsesc clienţi solvabili la 60.000 cu 5,5% e greu de crezut că se vor găsi la 150.000 fără a fi nevoiţi să lungim şi perioada de creditare până la ... 60-70 de ani.

Totuşi, vestea cea mai importantă este legată de luna noiembrie. În luna noiembrie 2009 numărul tranzacţiilor imobiliare a fost cu numai 5% mai mic decât în noiembrie 2008, ceea ce poate indica un început de stabilizare a pieţei. Este însă prea devreme să ne pronunţăm. Abia pe la începutul verii vom putea să tragem o concluzie definitivă.

36 de comentarii:

Subsemnatul spunea...

Nu mai cauta impulsionarea cererii.. Toti stiu deja ca e moarta in fasa. Tot ce se incearca este salvarea anumitor arii ale cererii (sau anumitor persoane). Lucrez intr-o banca si inteleg perfect ce se vrea de la banci. Aparenta de normalitate. Atat. Pacat ca restul nu inteleg. Bancile nu au cum sa mai dea credite in stilul ultimilor ani, si asta inteleg toti. Ceea ce nu se intelege ca nimeni nu mai are interesul asta, ci incearca sa-si salveze pielea. Atat. In rest, doar manipulare. Directia tuturor bancilor in acest an este sa rezolve problema cresterii restantelor si sa gaseasca metode de obtinere de profit, intrucat cel al anilor precedenti se evapora rapid. Prin urmare, restructurarile de credite si produsele cu grad mare de profit (aici presupun ca vor fi cardurile de credit si operatiunile, *hint hint SUA) vor fi principalul focus, nu Prima Casa sau altele... Dar, presupun ca ma pot insela oricand, nu? :)

Nok spunea...

Pe de alta parte, din observatiile mele, scaderea preturilor pe 2009 nu a fost NICI PE DEPARTE atat de mare precum ma asteptam.

Preturile sunt in continuare comparabile cu cele din balon. Iar daca semnalele ca economia isi revine sunt adevarate, atunci balonul imobiliar romanesc poate supravietui usor dezumflat, dar ne-spart.

Manole, poate lungile tale taceri au fost premature.

Anonim spunea...

Poate ca 2010 va fi anul bull-trapului pe baza sentimentelor de relansare economica. Procesul de dezbalonare pare a fi chiar mai lung decat se astepta pana si Andrei Stroescu.

Manole spunea...

Nok: dar ce semnale de revenire ai văzut?! :)

Dacă ieşim întregi şi pe picioarele noastre din anul ăsta, va trebui să fim foarte fericiţi. Fireşte, mă refer la "noi" ca ţară, nu ca indivizi. Ca indivizi, avem soluţii.

ionut spunea...

@Nok

"Iar daca semnalele ca economia isi revine sunt adevarate"

Nu e nici un semnal ca economia isi va reveni, ba chiar sunt semnale ca ne afundam din ce in ce. Va fi un proces lung si dureros...

Eu unul ma indoiesc si de "semnalele" care spun ca europa isi revine. Ce sa mai vorbim de SUA cu somaj de 20%!

Criza e in plina manifestare, depresiunea d'abia urmeaza. Sigur, suntem "too big to fail" ca sa fim lasati sa esuam.

Marona spunea...

Manole,

Politicienii nostri sunt imobiliarizati si indatorati la banci pana-n gat, fiindca aproape nici unul nu s-a multumit sa isi ia spaga pentru "lobby" de la capitalistii de clan, ci s-a vrut si el capitalist de clan. "Modelul de business" in vigoare pana anul trecut, i.e. statul si bancile colecteaza de la fraieri si noi sugem direct din buget prin contracte preferentiale si indirect, de la banci, prin credite uriase, se restructureaza partial incepand cu anul 2010.

Nou model de business este urmatorul: Bancile colecteaza direct de la fraieri (populatie si sector economic viabil) si noi, politicieni si afaceristi de clan laolalta, sugem direct din banci, prin rostogolire credite curente pana cand inflatia le va veni de hac. Bugetul statului ca intermediar este eliminat din joc, fiindca nu-i un mecanism suficient de rapid si flexibil, dar mai ales nu-i suficient de netransparent. Rolul de redistribuitor al gaurilor si castigurilor se atribuie integral Bancii Nationale, a carei capacitate de taxare si subventionare prin inflatie si curs de schimb artificial este imensa si foarte eficienta.

Politicienii romani sunt niste indivizi foarte pragmatici si flexibili, au inteles ca pana una alta tot SUA arata ora exacta in lumea asta si actioneaza in consecinta. Bula imobiliara romaneasca nu va fi dezumflata brusc si in termeni nominali, ci foarte incet si doar in termeni reali, asa cum se procedeaza si in restul lumii.

Uite aici cum se retrage bugetul statului din joc:
http://www.ziare.com/business/economie/01-10-2010/suspendarea-aplicarii-impozitului-minim-aprobata-de-parlamentari-986217

yahim spunea...

personal am asteptat un an sa scada preturile...si au scazut dar tot nu imi permiteam cu dobanzi criminal de mari..in acelasi timp am obsevat si o scadere a ofertei..imensa.

Pe urma a aparut prima casa. Ofertele au explodat. Visurile proprietarilor s-au relansat. preturile au sarit la loc si o luam de la capat. Toata asteptarea mea a fost in van pt ca un cap sec de la guvernare s-a cacat o idee. In consecinta am contractat un credit de 5.5% ..deocamdata....si mi-am luat casa noua. Momentan platesc mai putin ca o chirie, nu mai vorbesc si de aceleasi conditii ca as fi platit de 3x-4x ori, nu mai vorbesc de principiile cu care se inchiriaza la noi si calitatea pe care o ai la inchirieri. Pur si simplu la noi inchirierea nu este o optiune de bani putin.Putin dai..dar si putin face.

....intr-o piata libera (pe hartie) poate se intampla ce zici tu...adica scad preturile sa echilibreze cererea DAR aici nu suntem in carti SF. Piata este manipulata. Jocul este incorect. Daca am facut o greseala mai vedem. deocamdata i feel good :)

Anonim spunea...

Yahim a muscat. Bravo lui. Turcu plateste.

Nok spunea...

Am si eu prieteni care au cumparat. Am reusit sa-i fac sa astepte in 2008, dar in toamna lui 2009 nu am mai avut cum sa le zic "stai ca mai scad". Nu am mai avut argumente... imi pare rau.

Semne de revenire economica am vazut, limitate la domeniul meu, desigur (nu stiu in rest). Afacerile mele nu sunt in Romania dar extern treaba nu a mai scazut de prin vara iar in iarna chiar a crescut usor. Din nou, doar domeniul meu (IT).

Personal nu sunt implicat in piata imobiliara dar din cateva intrebari ocazionale nu am vazut discounturi semnificative decat la propritati jegoase. Ceva ce mi-ar fi placut? Ori nu e de vanzare ori e putin mai ieftin ca anul trecut. Dar nu cu mult.

Unknown spunea...

Programul Prima Casa a icneput oficial pe 15 iulie, iar organizarea catastrofala muta inceputul de facto prin septembrie,cand s-a mai intors lumea din concedii.

Ca atare, afirmatia "Din iunie până în noiembrie numărul tranzacţiilor a fost..." este, evident, lipsita de orice relevanta.

De fapt, daca mai tin bine minte titlurile din ziare,abia prin octombrie procedurile s-au mai dezghetat,dupa scandalurile de rigoare, ceea ce inseamna ca jumatatea aceea de miliard E s-a cheltuit in 3 luni (octombrie-decembrie).

Ei, asta mi se pare o performanta remarcabila din partea bancilor/guvernului, sau cel putin dovada unui interes crescut din partea clientilor, in conditiile precaritatii locurilor de munca/lipsei cronice de incredere si bani.

Asa ca primul paragraf al postului tau, manole, mi se pare mai degraba ceea ce s-ar fi asteptat sa citeasca unii pe aici.

alex.dumitrascu spunea...

Eu nu prea vad cum se coreleaza rezistenta preturilor cu scaderea veniturilor. Si nici increderea clientilor cu "legea salarizarii".
Dar ma rog, guvernul si proprietarii sunt optimistii de serviciu.
Pana una alta piata imobiliara e ultima grija pe care ar trebui sa o avem. Ca si gripa porcina de altfel.
Mai degraba ar trebui sa ne preocupe ce fel se va reflecta serviciul datoriei externe in impozite si impozitele in preturi si venituri. Deocamdata cam asta se vede.

alex.dumitrascu spunea...

Am uitat sa va instiintez ca Marona are dreptate, singurele politici cu oarecare efecte au ramas deocamdata cele monetare, din parohia BNR. Politicile guvernamentale si fiscale nu prea mai conteaza datorita restrictiilor fara masura ale FMI si ale datoriei publice al carui serviciu incepe sa devina serios.
Asa ca nu va mai ramane decat sa va uitati la curs. E ultima reduta , singurul care mai poate ascunde gunoiul sub pres.
Bugetul despre care se tot bat campii este un act pur birocratic, executia va fi la ani lumina de ce se discuta si se "voteaza" acum.
Anume persoane initiate din opozitie au chiar interes sa-l... treaca dracului mai repede.

Akhenaton spunea...

"Asa ca nu va mai ramane decat sa va uitati la curs."
Si currsul se intareste, bugetul se voteaza, transele 3 si 4 de la FMI vin. UAU vin transele? Deci o noua intarire a cursului?
Singurul lucru ce ma uimeste nu am auzit (nici n-am urmarit) oficialii BNR care sa ne spuna: "mizati pe leu!"
Cu sau fara "Prima Casa" nr. tranzactiilor cu siguranta a scazut, implicit valoarea acestora.
Si valoarea chiriilor a scazut. Nu-i minuntat?

Marona

"sugem direct din banci, prin rostogolire credite curente pana cand inflatia le va veni de hac."
De ce ar fi bancile interesate sa faca acest joc?

ionut spunea...

@Akhenaton

"De ce ar fi bancile interesate sa faca acest joc?"

Din cauza expunerii! Altfel se supara politicienii => se supara bnr => e grav pentru bancile comerciale.

Marona a vazut bine, merita cateva mii de credite "rostogolite" raportate la milioanele de neperformante.

Manole spunea...

@Ion: nici vorbă. Organizarea nu a împiedicat chiar aşa de rău tranzacţiile. Hai să zicem că în iunie-iulie era prematur să observăm vreo revigorare, dar din august deja trebuia să se vadă. Şi nu s-a văzut. Tranzacţiile garantate de Prima Casă nu au provocat rostogolirea aceea pe care o sperau prostănacii din guvern (umilul îşi cumpără un apartament vechi cu garanţia guvernului de la un avut, avutul cumpără cu banii luaţi pe PC un apartament nou, divelopărul se apucă de o nouă construcţie etc.). Dimpotrivă, lipsa de interes şi scăderea abruptă a cererii au confirmat caracterul isteric şi speculativ al pieţei de până în 2008 - ceea ce pe blogul ăsta s-a spus de o grămadă de vreme.

Unknown spunea...

E vorba de cifre, manole.

Din 15 iulie (cand s-a pus in miscare masinaria, desi vad ca o tii pe a ta cu iunie,cand au aparut normele metodologice, ma rog) pina in noiembrie exclusiv s-a acordat aprox. un sfert din plafonul de garantare. Probabil oamenii fusesera prin concedii si erau amortiti de criza, iar birocratia romaneasca si-a spus cuvantul.

In noiembrie/decembrie s-a acordat alt sfert din plafon, cat in alea 4 luni la un loc,desi in decembrie lumea mai mult o arde cu gandul la sarbatori.
'Noroc' ca s-a intrerupt temporar programul.
Oare ce s-a petrecut cu mintea romanului in ultimele 2 luni ale anului trecut ?
Va propun sa dezbatem.

cezar spunea...

nea ion
http://www.financiarul.com/articol_34633/fngcimm-a-aprobat-5-900-de-contracte-de-garantare-pentru-prima-casa.html
Lincul asta din financiarul arata ca un sfert din program fusese mancat inca din 19 octombrie, iar statistica lui manolakis merge pina in noiembrie, adica sfertul ala al lui matale a fost acoperit intro luna jumate (din 19 oct/noiembrie), nu in 2.
Bine, ca sa nu fiu cusurgiu pot spune ca spre sfarsitul anului programul asta a 'suscitat' din ce in ce mai mult interes.
Probabil ca in decembrie o sa avem scadere mai mica de 5 la suta fata de dec. 2008.
Adevarata miza o reprezinta pe ce se va pune accentul in continuare, pe casele abia terminate, sau pe cele care acum se afla in stadiu de proiect. Acolo sa vezi bataie intre baietii destepti :))

Andrei Stroiescu spunea...

@nok

Scaderea de preturi nu a fost inca atat de mare incat sa fie chiar o prabusire, deoarece inca ne mai aflam in faza de Denial. Doar ca de fapt faza de negare nu presupune in mod neaparat negarea balonului in sine, cum am fost tentati sa credem in fazele premergatoare, de umflare a balonului, cand intradevar se nega insasi existenta balonului, ci mai degraba negarea asta se refera la negarea consecintelor balonului (prabusirea preturilor) si prin aclamia existenta inducerea ideei de stabilizare, de evitare a dezastrului, de oprire a desumflarii, de sarire a ultimelor etape si de trecerea direct la... normal.

Vorbim aici de Bubble Psychology (psihologia balonului), ceea ce inseamna ca fazele sale sunt unele... psihologice, mai degraba decat unele tehnice. Cu alte cuvinte cauze psihologice (sentimente de incredere, speranta, optimism sau neincredere, disperare, pesimism) sunt cele care determina efecte tehnice (cresteri de preturi, plafonari, scaderi de preturi, etc).

Tocmai de aceea va exista un bull trap, pe care intr-o postare din sept. 2008 il estimam sa apara in 1-3 ani de la data postului respectiv: Timp estimat de finalizare a balonului si revenire la normal? Intre 4 si 10 ani (1-3 pana la bull trap, 1-2 pana la marea prabusire, 2-5 perioada de revenire).

Aici am prezentat si un motiv pentru care preturile scad treptat-treptat, si nu deodata, cel putin pana DUPA bull-trap.

"Preturile sunt in continuare comparabile cu cele din balon. Iar daca semnalele ca economia isi revine sunt adevarate, atunci balonul imobiliar romanesc poate supravietui usor dezumflat, dar ne-spart."

Involuntar sau nu, aici pui punctul pe I. Urmatoarea marota impotriva careia va trebui sa luptam va fi cea ca "balonul imobiliar romanesc poate supravietui usor dezumflat, dar ne-spart."

In aceasta privinta, parerea mea ramane cea de acum un 1 an:
Daca pana acum a fost destula munca de lamurire ca ne aflam intr-un balon, de acum va incepe munca de lamurire ca inca ne mai aflam in el.

O zi buna,
Andrei Stroiescu

cezar spunea...

"Preturile sunt in continuare comparabile cu cele din balon. Iar daca semnalele ca economia isi revine sunt adevarate, atunci balonul imobiliar romanesc poate supravietui usor dezumflat, dar ne-spart."

La o scadere in Eur de 30-40 la suta/10-20 in RON (vechi sau nou) preturile NU sunt comparabile cu cele din 2007-jumatatea lui 2008. Ci, mult mai mici. Pai imagineaza-ti ca in loc de 79 de k,de acum 1 an, luam 47, ca nu mai spun ca daca il maritam in vara lui 08 luam probabil 85.
Preturile au scazut mult, in conditii de slaba lichiditate,adica a mai proasta combinatie.

elzorab spunea...

he he, romania e ca spanzuratul care a reusit printr-o minune sa se agate cu o mana de funie. si in loc sa moara dintr-o data, o face incet incet. va mai reusi sa supravietuiasca inca cateva minute-ore pana la epuizarea totala, ce urmeaza nu e greu de ghicit....

ding-dong, ding-dong, ding-dong

andrei spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
andrei spunea...

"Directia tuturor bancilor in acest an este sa rezolve problema cresterii restantelor si sa gaseasca metode de obtinere de profit, intrucat cel al anilor precedenti se evapora rapid"

Executarile par a nu fi o optiune.. Deci, tzeapa e dubla, dar nu a lor.

alex.dumitrascu spunea...

Criza a fost deocamdata atipica in Romania, la fel si bula care a stat la originea ei.
Vedeti ca nu exista pana acum nici un faliment bancar, chestie stranie si ciudata pentru recesiunea asta abrupta.
Amintiti-va insa "semnalele" guvernatorului cu 'avem un sistem bancar sanatos".
Dar saatatea sistemului bancar depinde de sanatatea indatoratilor, si sanatatea astora de ...curs.
Asa ca se arunca bani, inclusiv de la fmi in "sustinerea cursului", mai mult, se reduc si rmo tot pe bani imprumutati. Bancile scapa, indatoratii scapa, da' nu scapa economia care trebuie sa plateasca pana o lua-o dracu'.
Da' economia nu genereaza decat inconveientul somajului, cu efecte sociale reduse, in timp ce falimentele si executarile in masa ale datornicilor ar fi generat efecte sociale grave, indreptate direct impotriva guvernarii, si cu mare paguba petru "guvernarea imobiliara".
Asa ca socoteala a fost simpla: "de ce sa planga mamele noastre, lasa sa planga mamele lor".
Deocamdata, fiindca exista si institutia falimentului de stat.

elzorab spunea...

boala lunga, moarte sigura !

elzorab spunea...

deci, o economie cu un curs al euro mai mare, dar cu locuri de munca mai multe si cu costuri sociale mai scazute este echivalenta cu o economie cu un curs puternic dar fara locuri de munca si cu costuri sociale ridicate.

la ce-i foloseste somerului ca euro e la 4.1 sau chiar 3.5, de unde va lua banii pentru rata?

de unde nu e nici cel de sus nu cere. sacul e unic si se numeste economia romaniei. oricat l-ai intoarce pe toate partile si de oriunde ai lua, valoare prezenta in sac e aceeasi.

altfel spus, suma saraciei din romania este constanta, indiferent de curs!

elzorab spunea...

"altfel spus, suma saraciei din romania este constanta, indiferent de curs!"
marca iregistrata elzorab!

ding-dong, ding-dong...

Marona spunea...

Elzorab, nu te face ca nu pricepi: somerului i se "rescadenteaza" creditul, i se acorda un "moratoriu" de 1 an pana una alta, i se comunica cesionarea creditului sau catre o institutie financiara nebancara, care nu-l va executa vreo 2-3 ani etc etc. In USA sunt milioane de ipotecati care nu mai fac nicio plata banii si care continua sa traiasca in casele respective free of charge, nu le bate nimeni la usa. In timpul asta FED-ul anunta un profit record: aia este micuta dobanda la banii inventati electronic pe care FED-ul i-a trimis in bancile astea comerciale. Intamplator si BNR-ul nostru are profit record pe 2009 si pompeaza multi multi, multi lei in banci prin facilitatea de urgenta si euro prin reducerea RMO la credite in valuta. De-aia fiecare intreprinzator privat pe care-l stiu eu a gasit in ultimele 2-3 luni multa intelegere de la bancile la care avea credite, asa ca plateste acum 1/4 din ratele pe care le-ar fi datorat...har Domnului, acum nu mai trebuie sa lichideze nimic din "activele" sale, adicatelea case si masini, pt care nu mai gasea cumparator nici la 40% din "pretul pietei" pe care-l avea el in cap. In fine, jmekerii d-astea cu care s-au indeletnicit japonezii in ultimii 20 de ani.

Vorbesti de saracie in Romania ca unul care n-a mai dat pe-aici in ultimii 4 ani sa vezi cata lume se rupe in figuri pe cele 70 de mld de euro reali pompati incoace.

Flavian spunea...

Mie imi place de alex. Se pare ca a inteles pana la urma jongleriile BNR / FMI / curs valutar / sustinerea bancilor pe care le povesteam acum un an.

Acum incercam marea cu deshtu' la pasul urmator: cand scapam de FED ? Prinde secolul de existenta sau face cum ziceam aici: Un secol de istorie economica: 1913-2013 ?

P.S. Sanatate multa tovarasului care viseaza "reveniri"... hehe... :-)

limestone spunea...

Cursul asta de 4.1 este surprinzator de mic. Ei spun ca investitorii straini dau navala sa schimbe euro in RON pentru dobanzile mari oferite la depozitele in moneda noastra nationala....??

cezar spunea...

Doar partial. Ca sa spicuiesc de pe un articol din ex-business standard :
"Dobânzile over night în România sunt mai competitive decât ale altor ţări din regiune vezi Ungaria (~200 pb), Cehia (~650pb) and Polonia(~580pb)."
"Deficitul de cont curent s-a diminuat cu peste 70% în termeni anuali în primele nouă luni, la 3,95 mld euro (5% din PIB), tendinţa fiind condusă de scăderea importurilor (36% în termeni anuali) care a contrabalansat scăderea exporturilor (18% în temeni anuali).
Chiar dacă investiţiile străine directe s-au înjumăţit în termeni anuali în primele nouă luni, la 3,7 miliarde de euro, volumul acestora a acoperit integral deficitul de cont curent."
"Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut la 28,3 miliarde de euro la finele lui 2009 comparativ cu 26,2 miliarde de euro la finele lui 2008."
"Obligaţiile pe termen scurt au scăzut la 15 miliarde de euro în octombrie 2009 faţă de 20,6 miliarde de euro în decembrie 2008 iar acest lucru îndică o presiune mai mică în 2010."

Flavian spunea...

Ideea privind vanzarea produselor agricole online direct de catre producator se pare ca prinde si la noi, au aparut unele magazine deja. Pentru cei interesati de licitatiile bancare si executari silite, am gasit o pagina dedicata care centralizeaza astfel de informatii. Au aparut tot mai multe firme care vand iluzia cazinoului stiintific atat la noi cat si in strainatate. Atentie la firme gen Capital Group / Capital Partners din Romania si Cehia sau la cele gen Sun WorldWide din Japonia. Tot despre japonezi, e interesant cum acestia ne dau noua bani de metrou in timp ce la ei companiile aeriene dau faliment. Hotului de hot ii e frica, iar lui Volksbank care e deja cu un picior in groapa, doar reputatia nepatata ii mai lipseste.

Pe plan international, situatia din Grecia e tot mai trista, in ciuda promisiunilor ca vor reduce cheltuielile si vor redresa situatia. Ungaria isi face o lege "preventiva" care sa ii permita nationalizarea bancilor, in timp ai nostri sunt pregatiti pentru falimente inca din toamna trecuta. Euro se resimte si el, a pierdut usor teren chiar si in fata RON-ului, in timp ce BCE mentine dobanda la valori minime. Dincolo de ocean, soarecii incep sa paraseasca corabia in timp ce Denninger trage tot mai multe semnale de alarma in privinta PIMCO.

Pentru cei interesati de achizitia de metale pretioase, Cristian Dogaru confirma ca cei de la coininvestdirect livreaza si in Romania.

Abraxas spunea...

www.executatsilit.ro

Anonim spunea...

Vladescu vrea sa impoziteze casele si terenurile la valoarea de piata. Iata ca discutiile mai vechi de pe blog incep sa prinda contur.

elzorab spunea...

:) :)
una e sa vrea si alta e sa poata:)
asta e similar cu nationalizarea a 99% dintre proprietatile din romania. nicaieri in lume nu exista o prapastie mai mare intre venitul real al oamenilor si valoarea declarata sau SF a proprietatilor pe care le detin. ce mai insemna acum valoare de piata si cine o decide? la un salariu mediu de 200-300 de dolari( si nu ma refer la cele cateva sute de mii de bucuresteni platiti peste medie ci la media pe tara, incluzand judetele din oletenia si moldova)valoarea impozitelor va fi de mii de dolari, ceea ce va duce la imposibilitaea de plata si implicit la confiscarea averilor)

si in state se aplica taxa la valoarea de piata, diferenta e ca din acea taxa chiar ai sosele, scoli , mijloace de trasport pentru scolari, spitale si infrastructura in fiecare colt de tara, dar cel ami important, acea taxa este suportabila din orice salariu, oricat de mic, in timp ce in romania 90% din populatie ar fi pur si simplu in incapacitate de plata.

oricum, romania e trara tuturor p[osibilitatilor si asa cum s-a facut nationalizarea si colectivizarea in anii 50 tot asa se mai poate relaiza inca o nationalizare si o bolsevizare a romaniei, orice e posibil...

eurosibimobiliare spunea...

Cine te poate ajuta sa cumperi un apartament? [url=http://http://www.eurosibimobiliare.ro/1/vanzari/apartamente.html]vanzari apartamente sibiu[/url] te poate ajuta sa gasesti apartamentul dorit.

Esther spunea...

Soacra mea aproape că m-a omorât, m-a dat afară din casă de multe ori, soțul meu a vrut mereu să semnez un ardei de divorț, totul pentru că nu am putut să rămân însărcinată, până l-am cunoscut pe Dr. DAWN ACUNA, Acest doctor Ea a promis că mă va ajuta după ce i-am explicat situația mea și chiar acum vreau să-i mulțumesc Dr. Dawn pentru că s-a ținut de cuvintele ei. În acest moment, soacra mea și soțul meu mă iubesc atât de mult. Sunt insarcinata, totul datorita Dr. Dawn acuna, contactati-o daca aveti dificultati sau situatii proaste chiar acum.
*Dacă vrei să-ți schimbi soacra.
*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
*Dacă vrei ca vraja să fie activă.
Si etc.
Scrie-i pe Whatsapp: ,{ +2348032246310 }

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?