joi, 24 iunie 2010

Dărâmate, nu continuate!

Se pare că nişte minţi încete au clocit un proiect de lege care prevede ca ANL-ul să preia de la dezvoltatorii falimentari proiectele începute şi neterminate, pentru a le finaliza şi a le putea preda celor care au apucat să plătească avans (detalii aici). O prostie mai mare ca asta nici că se putea gândi în plină criză!

Banul public trebuie investit în lucruri cu cap, investiţii care să creeze plusvaloare, nu în prostiile unor dezvoltatori "de duminică" şi visele umede ale câtorva înfierbântaţi. Dacă nu au avut succes, înseamnă că proiectele respective nu au avut suficientă cerere, ceea ce înseamnă că sufereau de la bun început de diverse probleme: ori erau prost poziţionate, ori erau prea scumpe, ori erau, pur şi simplu, proaste.

Întru susţinerea acestui proiect, deputatul care l-a gândit declară: "Proiectul este dedicat celor care au luat ţeapă de la dezvoltatori, celor care au plătit un avans şi nu îşi mai primesc locuinţele." Statistic vorbind, aceşti tolomaci care "şi-au luat ţeapă" (de fapt şi-au tras ţeapă singuri, cumpărând ceva ce nu exista) sunt foarte puţini, cel mult câteva mii, deşi mă îndoiesc sincer că numărul lor trece de o mie, câtă vreme ştim sigur că de fapt sute dintre apartamentele neterminate au fost rezervate de anumite fonduri de investiţii (hm, acum cuplez... oare or fi la mijloc şi ceva interese ale acestor fonduri?!... alde Hauge?).

Pentru salvarea acestor o mie de români bătuţi în cap şi a fondurilor care şi-au îngropat banii pe aici, acest deputat vrea să angajeze banul public într-o perioadă în care statul nu mai are bani de pensii pentru 5,5 milioane de români şi nici bani de ajutor social pentru alte câteva milioane de persoane asistate (copii, handicapaţi, şomeri, bolnavi). Halal treabă!

Nu înţeleg ce sau cât le mai trebuie unora să înţeleagă că în România, în condiţiile în care:

  • natalitatea scade continuu de 20 de ani;
  • tinerii fug pe capete din România;
  • 90% din familii deţin cel puţin un apartament primit moka de la stat la începutul anilor '90;
  • populaţia a scăzut de la 23 de milioane în 1990 la cel mult 20 de milioane acum, în condiţiile în care Ceauşescu pregătise fond locativ pentru o populaţie de 25 de milioane...
...în România NU există o problemă a locuinţelor, NU e nevoie de locuinţe noi şi NU avem un deficit de 1 milion de locuinţe. În România adevărata problemă locativă e legată de corelarea preţurilor cu veniturile (care depind de productivitatea medie din economie) şi nimic mai mult! Lăsaţi piaţa liberă, lăsaţi preţurile să se coreleze cu veniturile - şi veţi vedea cum piaţa îşi revine, tranzacţiile se reiau şi "problema locuinţelor" va dispărea de la sine!

De asemenea, nu înţeleg cât le mai trebuie unora să înţeleagă că în capitalism:
  • orice prostie se plăteşte...
  • poţi să câştigi, dar poţi să şi pierzi o grămadă de bani...
  • consecinţele faptelor tale, bune sau rele, trebuie asumate!
Soluţia corectă pentru construcţiile abandonate e ca statul să le dea un ultimatum dezvoltatorilor iar dacă aceştia nu pot continua lucrările, să le confişte, să le dărâme şi să redea terenul unei utilizări pentru care există cerere. De exemplu în Bucureşti există o nevoie reală de spaţii verzi. Sunt sigur că locuitorii multor zone ar fi mai mult decât bucuroşi ca în loc de un turn înfipt în coasta blocului lor, să apară un mic scuar.

30 de comentarii:

UJohn spunea...

1)Intrebare: De unde stii ca "Ceauşescu pregătise fond locativ pentru o populaţie de 25 de milioane"?

2) Nu sunt de acord ca nu exista o problema a locuintelor. Poate ca numeric ar fi destule, dar calitativ ma cam indoiesc. Pe de o parte in mediul rural, inca se traieste prin bordeie de chirpici. Pe de alta parte, in mediul urban, acele 90% de familii apropitare stau, in general, de minim 20 de ani in blocuri comuniste vechi si proaste, cu asociatii de locatari incapabile sa le intretina sau renoveze.

AristotelCostel spunea...

Însfîrşit sa-u găndit şi ăştea cum să de-ie drumu la investiţ.

Sunt penali, e furt pe faţă... de-a dreptu' genocid (bani din economia reala => smenari imobiliari oreanj)... şi totuşi e încă o iniţiativă în limitele normalităţii... româneşti.

Se va rezolva!

Off topic :)

Mircia... tată, Adrieane... mămică, William, Bourene... etc. sunteţi plozi de părinţi PROŞTI. Nu vă uitaţi urât la mine... ci în cărţile voastre de identitate.

On topic

1. Statul vinde active la 1-2 lei către anumite "medii private".
2. Statul sare în ajutorul anumitor "medii private".

Care este mecanismul de recuperare a "investiţiei"? Credit fără adeverinţă de salariat pentru preţuri de bulă?

:) Păi, nu sunteţi voi retardaţi... PROŞTILOR?

P.S. Ăla micu' de ce n-a sărit cu faţa-n cancioc? E doar mascotă?

Akhenaton spunea...

Probleme locative exista poate numai in orasele mari, orase care au atras mereu forta de munca, studenti etc.
Cine face lobby pentru o astfel de lege? Nu ma refer la deputatul care a initiat-o

cosmiX spunea...

si mai e o problema,
asa-zisele santiere se transforma intr-o gramada de gunoi ramase incepute,
sa si le bage in fund

dezvoltatorii astia pe cine se bazau
http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/ce-au-in-comun-persoanele-executate-silit-12863.html
se pare ca nu au gasit destui

Manole spunea...

@UJohn: 1. Poate am exagerat, dar la documentele Congresului XIV ţin minte că aşa se spunea că va fi populaţia României în 2010. Şi ştim prea bine că regimul comunist a lăsat o mulţime de şantiere deschise în 89, care au fost terminate abia la începutul anilor 1990. Deci ceva-ceva s-a mai adăugat la fondul locativ, de altfel avem şi statistici precise la INSSE.
2. Vorbeşti de problema upgradării, şi asta e altceva! Dorinţa de upgrade există oriunde, chiar şi la locuitorii din Beverly Hills. Penuria de locuinţe există numai în ţările în care se înregistrează spor demografic şi imigraţie masivă. Nici vorbă de aşa ceva în România. Despre asta vorbim!

UJohn spunea...

@Manole

...cand vorbim de situatii generalizate de genul asta :Balonul imobiliar: In afara-i vopsit gardu', inauntru leopardu'... vorbim, zic eu, de nevoia de a upgrada, nu de dorinta.

Marian spunea...

Confiscatul e bun (expira autorizatia de constructie, iti mai dam un ultimatum, dar pana cand?), dar nu cu daramat imediat dupa el.

Confisti, vinzi la licitatie (cu clauza contractuala ca trebuie sa definitivezi constructia in maxim 2 ani), si daca tot nu s-a terminat, mai confisti o data si apoi darami (cu banii din licitatie :D).

Totusi multe din proiecte sint fezabile, dupa ce te scuturi de datorii si de obligatii contractuale. De exemplu blocul terminat de la Planorama.

E mami de I spunea...

Minunat de excelent! Deci vor construi blocurile mai multi antreprenori (nu conteaza ca proiectul este acelasi), asa cum s-a intamplat si prin Turcia de-au cazut cladirile precum castele de nisip la primul cutremur mai zdravan. Si bineteles ca au dat vina unii pe altii dupa, dar ce folos...

alex.dumitrascu spunea...

Vor construi pe dracu' , vrabia malai viseaza.
Voi sunteti obsedati imobiliar, mai rau ca developerii.
Subiectul asta cu anl-ul e haios dar nu e important.
A uitat de el si Mircia numai voi il mai tocati marunt.

x spunea...

1. Populatia in 89 era 50% rurala; o societate normala in secolul 21 e undeva la 10-20% mediu rural; spre deosebire de situatia din evul mediu, pamantul nu mai este un activ suficient de productiv pentru a asigura un trai decent pentru jumatate din populatie. Deci urbanizarea este un fenomen necesar si inevitabil, si lipsa ei este o piatra de moara de gatul agriculturii.
2. Populatia in 89 era mult mai tanara; noi eram 2 copii intr-un apartament de bloc, acum si eu si fratele meu suntem la casa noastra, iar batranii nu dau semne ca ne vor parasi in urmatorii 20 de ani - raman in casa "batraneasca". Deci vorbim de un factor de multiplicare 2X al necesarului locativ al famililor tinere ale anilor 80. Dar familiile cu 3-4 copii ? Dar familiile rurale, cu 5-6 copii in doua camere de paianta ?
3. Batranii urbani care "lasa loc" tinerilor sunt putini, din simplul moti ca acum 50 de ani urbanizarea era abia la inceput (se poate trasa o paralela cu sistemul piramidal al pensiilor, care a mers perfect cata vreme doar foarte putini batrani, preponderent urbani, beneficiau de el). In general ei lasa apartamente pre '77 (si de multe ori pre '50) care oricum sunt depasite moral.
4. E drept ca multi romani au plecat afara, dar inaccesibilitatea locuintelor in zonele urbane e una din cauze, si emigrarea a fost o alternativa la urbanizarea amintita la punctul 1. La fel de drept este ca o buna parte din emigranti s-ar intoarce in Romania daca veniturile ar deveni comparabile cu cele din Spania, Italia etc. adica sunt mai degraba refugiati economici temporari, si nu emigranti definitivi.
5. Luand Bucurestiul ca exemplu, populatia s-a dublat lejer iar fondul locativ a crescut doar moderat, asta in conditiile in care deja normele de spatiu ceausiste per individ erau reduse. Vrem sa ne inghesuim ca sobolanii sau vrem sa devenim europeni mai mult decat scriptic ?

Intr-un cuvant, analiza potrivit careia nu exista cerere e puerila, iar solvabilitatea poate veni si ea lejer din bagheta "Zanului" daca relansarea economica devine certa.

Pe fondul articolului sunt perfect de acord ca piata libera are propriile metode de a "restructura" afacerile ratate, iar recuperarea daunelor clientilor visatori se face prin lichidarea fundatiilor, terenurilor, si limuzinelor dezvoltatorilor, la pretul pietei.

Anonim spunea...

Iarna asta nu vom putea nici macar sa incalzim fondul locativ existent.

Tufis spunea...

Stelian, maica, ruralul e INCA 45%. Imbatranirea populatiei si faptul ca nu mai sunt copii de loc e argument PRO necesitate de mai multe locuinte?

Din punctul meu de vedere numarul de locuinte este mai mare decat necesarul. Suprafata/cap de vita furajata e alta problema, dar din ce vad tu le confunzi intre ele.

alex.dumitrascu spunea...

Numarul emigrantilor este cam de 4 milioane. Interesant este faptul ca oficial buna parte din astia 4 milioane mai au inca domicilul in Romania, preponderent in mediul rural.
Asta se reflecta in statistici, domiciliul legal nu cel efectiv.
Si toata lumea , inclusiv Stelian se tot mira de ce e inca atata lume la tara si de ce nu exista suficienta cerere pentru apartamentele de la oras.
Pe de alta parte daca te uiti la structura pib pe surse de formare, te intrebi ce dracu' ocupatie au astia de la oras in afara de retail si intermedieri financiare.
Industria e rara avis asa ca nu prea vad cum s-ar putea "intretine decent" din activitati industriale mai mult de 1 milion de oameni in tara asta.
Asa ca sunt si eu in dreptul meu sa ma intreb ce invarte toata lumea asta la oras, si de ce au ramas atat de putini la tara.
Nu cumva productie agricola exista si contribuie semnificativ la subzistenta populatiei de la oras, da' nu se vede fiind neraportata si nefiscalizata?
Cat cheltuiti voi pe TVA cand mergeti la piata?
Partea extrem de urata a economiei romanesti este ca se vede exclusiv prin prisma bugetului. Cum s-ar zice cine nu plateste impozite nu exista. Nici macar in statistici sau in comentariile filosofilor.
E foarte bine asa deocamdata.
Daca statul ar apuca sa-si bage ratul lui cel gros in absolut tot ce misca, atunci sa fiti siguri ca nu ar mai misca nimic.
Sau la macelarie cand cumparati carne sunteti chiar asa siguri ca platiti si tva?
E bine sa o credeti pentru linistea voastra.

x spunea...

@Tufis: pe termen lung, avem un declin demografic, asta e clar. Dar pe termen scurt, copiii anilor `70 - `80 si-au intemeiat familii si stau inca cu parintii, care spre disperarea balonistilor se incapataneaza sa nu moara. Deci da, in acest caz imbatranirea populatiei justifica cererea. La o durata medie de viata de 72 de ani, acum mor cei nascuti in ani `40, iar natalitatea ridicata a generatiei "decreteilor" se va manifesta abia in 10-20 de ani, in sensul cresterii ofertei de case vechi - care asa cum spuneam vor fi depasite moral daca nu sunt deja.
Atat deficitul de locuinte cat si deficitul de calitate ale acestora se rezolva in acelasi fel, prin construirea de locuinte noi. Daca piata are nevoie de locuinte mai mari, le va cere iar cei care fac upgrade vor genera oferta mare de locuinte mai proaste si viceversa, daca nu se vand cele cu suprafete mari constructorii se reorienteaza spre ce se vinde. Miscarile de realocare ale resurselor sunt automate pe o piata libera, si de fapt ne aflam in plin proces de realocare, cu preturile apartamentelor profund neliniare si supraevaluate in zona de jos, pentru ca atat isi permit oamenii. Cert e ca ambele tipuri de cerere (din care tu zici ca una nu exista) genereaza acelasi rezultat, constructii noi.

@alex.dumitrascu
Am zis destul de clar ca emigratia a fost o alternativa la urbanizare, tocmai pentru ca la oras nu se gaseau locuri de munca suficiente. Multi dintre acesti oameni plecati se pot constitui in cerere pentru spatiu locativ urban in ipoteza unei relansari economice.

@all:
M-am plictisit teribil de discursul bolsevic impotriva clasei exploatatoare a constructorilor/proprietarilor, care intre noi fie spus, e un argument in plus pentru existenta cererii. Piata locuintelor e una libera si nu exista "interesuri" ascunse ale mafíei, ci doar cel evident: sa faca bani. A existat o exuberanta irationala in acest domeniu si balonul este un fenomen real. E clar ca un metru patrat de teren agricol in Ilfov nu face peste 100 E, ci in jur de 1000-2000E/ha.
Dar frustrarile unora degenereaza in ridicol pe alocuri, si in anti-romanism fatzis alteori. Daca considerati ca puteti construi cu 200E/mp, va rog sa o faceti (nu sunt constructor, as fi primul client) iar daca considerati ca Romania e un taram parjolit care se indreapta spre anarhie va rog sa emigrati si sa ne lasati, pe noi romanii, in pace (si sa nu mai salivati cu gandul la apartamente romanesti la pret de Dacie).

AristotelCostel spunea...

@stelian

eu m-am saturat de prosti, da' sunteti... atat de multi... si foarte fuduli.

... bine macar ca va ia gaia cu gura plina.

"Antiromanism" era jupuiala din 2006-2008, mai departe sunt "panselutele" bine meritate. :)

10 mii Euro :) (sufera)

elzorab spunea...

stelian, draga, apartamentele au costat cat o dacie si toto acolo vor ramene. dumele tale, vesnicele "argumente' ale speculantilor. le auzi oriunde, in romania, in japonia, in germania in sua. peste tot imigreaza milioane de oameni, peste tot "este o criza cumplita " de locuinte, peste toto smecheranii si speculantii imobiliari se declara "salvatorii" planetei, ca ne construiesc cocioabe la suprapretz...

Torin spunea...

frate stelian

io ma bucur ca vezi lucrurile pe termen lung si observatia cu populatia Bucurestiului dublata e de mare bun simt. Mie mi-au iesit la numaratoarea paralela vreo 6 milioane, daca nu 7, dar probabil tu ai dreptate si nu-s decit 5 milioane amarite. Cererea pentru spatiu locativ urban exista pentru ca orice familie are nevoie de un cuib, restul sint detalii de discurs bolsevic.
Adevarat, e mare pacat sa vedem preturile astea subevaluate si aliniate in jos din cauza vremurilor de rahat. Dar ne relansam cit de curind si preturile vor fi din nou erecte, e logic. Dupa ploaie vine senin, dupa noapte vine zi, dupa iarna vine vara, dupa un razboi atomic vine o perioada de mare prosperitate. Si evident de cresteri, ii mai creste unuia o mana, altu' se naste cu 3 ochi, ma rog, sa nu dramatizam, tot cresteri se numesc. Deocamdata n-are rost sa ne ambalam, cum necum piata e inca virila, Jana nu e moarta, Jana sa transforma.
Permite-mi sa completez, piata locuintelor nu este numai una libera ci si una perfect transparenta, profesionalizata si extrem de bine reglementata.
Frustrarile de aici sint ridicole, fara indoiala, dar anti-romanismul e de fapt un anti cretinism mascat. In Romania vietuiesc foarte multi CRETINI, e un fapt prins si in statisticile INS. Probabil de aici perceptia ta.
Ideea ca Romania se indreapta spre anarhie e o aberatie, asta ar prespune ca are totusi o directie, ceea ce e putin probabil. Cu gindire pozitiva trecem peste orice, sint convins ca Romania va iesi din criza curind, alaturi de celelalte tari europene. Cel mai probabil in septembrie cind se intorc studentii.

alex.dumitrascu spunea...

Ofer 5000 euro pentru garsoniera confort I etaj intermediar zona civilizata.
Valabil 60 de zile.

Tufis spunea...

Steliane, maica, despre ce decretei vorbesti? Stii intre ce ani a fost? Eu sunt nascut in ultimii 5 ani ai decretului. Cati ani crezi ca am? Dimpotriva, generatia decreteilor e fumata, cererea aia s-a satisfacut de mult.

danezia spunea...

http://www.adevarul.ro/financiar/Piata_imobiliara_din_Grecia-la_pamant_0_287971467.html


Nah... acuma ce o sa mai zica "imobiliarii" nostrii?

x spunea...

@Torin: am scris ca preturile sunt supraevaluate in zona de jos, explicit garsonierele si apartamentele de doua camere vechi costa mai mult decat fac = (valoarea de inlocuire - deprecierea).

@Tufis: am scris ca generatia decreteilor va genera oferta de locuinte vechi abia peste 20 de ani, pentru ca atunci veti da, in medie, coltul.

Va e lene sa cititi, va e lene sa intelegeti - dar sa combateti oranduirea si agentii ei infiltrati pe forumuri nu obositi niciodata :) Tot inainte tovarasi, victoria impotriva exploatatorilor este aproape !

AristotelCostel spunea...

... boom&bust... daca ti-a placut in varf de bulă, ar trebui sa accepti, din ipostaza de capitalist feroce, si putina tavaleala.

Privatizarea profitului si socializarea pierderilor e doar... furt.

Tie ti-a fost lene sa eviti postura de măgăruş. În locul recunoaşterii calităţilor tale, certe, de trepanat îmbuibat, ai tot sperat că nu crăpi. :)

... te-ai înşelat...

alex.dumitrascu spunea...

@
Steliane;

Vezi ca 'bolsevicii" tocmai te-au "facut" pe piata valutara.
Da' poate ai lichiditati ca doar esti "capitalist".

4900 euro si iti preiau si datoriile le intretinere.

Anonim spunea...

@Stelian
guess what, unii dintre noi eu emigrat si v-am lasat pe voi romanii in pace. si nici nu salivam cu gandul la apartamente romanesti la pret de Dacie. pentru ca, guess what, unele dintre ele vor chiar la preturi mai mici, inclusiv in cacapitala aia presupus europeana ...

Anonim spunea...

Cu gindire pozitiva trecem peste orice, sint convins ca Romania va iesi din criza curind, alaturi de celelalte tari europene. Cel mai probabil in septembrie cind se intorc studentii.
ROFL

Marona spunea...

Faza intai de panica: "sa impozitam tot ce misca". Cum tot ce se poate misca, se va misca, faza urmatoare (inevitabila) este: impozitam "tot ce nu misca" aka kase si pamanturi.

alex.dumitrascu spunea...

Faza a doua e celebrul impozit pe prostie.

Anonim spunea...

@alex.dumitrascu
daca s-ar aplica ala ar iesi maine toate tarile din criza ...

Dorin spunea...

Se pare ca a aparut de la institutul national de statistica indicele preturilor la imobiliare.
Personal nu identific adresa unde apare efectiv indicele. (nu www.insse.ro)
Stie cineva adresa?

AristotelCostel spunea...

Prostanul României continuă şarada:

"Cand cursul creste si cand te afli sub spectrul inflatiei in urma cresterii preturilor ca urmare a majorarii TVA, cei care au cash se refugiaza in aur, in imobiliare, pentru a profita de preturile mici, si in valute. In plus, nu mai este profitabil sa tii banii la banci pentru ca in unele cazuri se ajunge la dobanzi real negative. Depinde cum vor reactiona cei care au bani la banci de decizia BNR de maine (daca va modifica dobanda de politica monetara - n.r.)", a spus Zilisteanu.


Romanii investesc in imobiliare ca sa scape de impozitul pe dobanzi

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?