Aristotel ne trimite 2 poze foarte frumoase. În bomba asta de bloc, aflat în Iaşi, metrul pătrat costă 1000 de E.
E interesant de observat cum la blocul respectiv unii locatari s-au chinuit să-şi îmbunătăţească faţada, probabil pentru a atenua impresia de grotesc, dar vorba ceea: "în afară-i vopsit gardu', înăuntru leopardu'".
Cum pot integra tehnologia smart în utilizarea chiuvetei exterioare?
Acum o săptămână
73 de comentarii:
Daca in Iasi ar exista cateva zeci de complexuri rezidentiale cu palmieri in fata blocului (ma indoiesc ca permite clima) aceste bombe nu s-ar vinde laacest pret. Orice tara isi vinde propriul fond locativ...ce vreti sa se vanda? corturi? asta marfa avem, asta vindem.
Am asteptat 17 ani si nu s-a construit mai nimic. Ce ati vrea sa faca locuitorii Iasului? sa le lase viata sa treaca printre degete, in asteptarea altor 17 ani in care sa se construisca ca-n Spania...
Zilşteanu o trage toată ziua cu orientarea dinspre nou spre vechi, dar cutiile de chibrituri se cam ...prăvale.
Vrea cineva să muncească o viaţă pentru a deveni proprietarul unui act de proprietate punându-şi viaţa în pericol în orele de relaxare sau somn?
Infrastructura e varză; jobul e de doi lei, iar dacă e bine plătit...trebuie să-ţi faci treaba cu români, iar cei din business ştiu la ce mă refer ("e mulţi de la ţiară"); banca îţi bagă trei mâini în portofel cu dobânzi şi comisioane ...delicioase pentru bancheri; toate produsele sunt speculate pe piaţa liberă românească; apartamentele-s speculate cu o nesimţire care omite esenţa: TERMENUL DE GARANŢIE!!!
Solicit implementarea unui certificat de garanţie de la firmele de evaluare...
S-a vorbit aici de beton şi de proprietăţile acestui tip de material.
E poză şi e real-life. Imaginaţi-vă ce e în subsolul acelui bloc sau în alte locuri care nu sunt la vedere.
Nu zic să nu cumpăraţi, dar fiţi cu ochii-n patru şi când sunteţi pe stradă...plăcile astea de beton excelează totuşi ...în greutate...
Cu scuzele de rigoare pentru cei pe care ii voi deranja : trebuie sa fii prost sa dai 1000 euro/mp pe asa ceva.
Daca mai faci si credit pe 30 de ani esti dobitoc de-a binelea.
Oricum, imobilul din poze e "parfum" pe langa multe din Bucuresti, unde pretul e si de 1200euro/mp.
Inca o data iertare, dar bunul simt ma face sa spun asemenea cuvinte. Mii de scuze celor pe care ii jignesc.
imaginile ar trebui sa vorbeasca de la sine,
scuze sau justificari nu isi au rostu'
si in Timisoara sunt asemenea exemple, si cu marea 'criza imobiliara', si cu asteptarea de 17 ani, bla-bla ... sunt la mare cautare,
multi sunt asa de zapaciti in procesul de cautare ca nu se mai uita pe ce dau bani
'fiecare face de vrea' - cu drepturi de genu asta se bat multi in piept,
si sa nu uitam de bulina ...
nu mai conteaza,
arata a bloc, stau oameni in el - deci e bloc
am prieteni care acum si-au cumparat apartamente de 30-40 ani care arata asa ca in poza, si dau pe ele cat ar da pe unul nou,
doar ca la astea noi mai trebui sa astepte un an (!) si calitatea ii discutabila (no s_it!) cele din imagine fiind referinta :-)
Nu prea ma impresioneaza pozele pentru ca stau in Bucuresti.
Exista aici blocuri mult mai cazute si mult mai scumpe :P
Eu propun sa colectam mai multe - cine gaseste cel mai hidos si vechi bloc la pret mare. As trimite si eu.
Am facut o pauza in interventiile mele, deoarece un cineva era deranjat de faptul ca discutiile pe forum sunt ,monopolizate de doua trei persoane fundamentaliste.
M-am simtit vizat si am vrut sa vad daca cu mine sau fara mine se schimba ceva. Nu se schimba,
Si acum la subiect.
Hai sa ne intelegem!(vorba lui Cristoiu).
Pretul se formeaza la intalnirea cererii cu oferta si nicidecum la formularea cereri.
Daca in blocuri ca acela din imagine se cere 1000 euro /m2, nu inseamna deloc ca asta e pretul.
Semnificatia e ca in acel bloc, oferta nu se intalneste cu cererea, deci oferta reala este zero.
Veti spune desigur, ca exista unii care dau acesti bani. In lipsa datelor despre numarul efectiv de tranzactii, si judecand dupa durata vanzarilor care se vede usor, eu cred ca cei care cumpara la pretul asta sunt exceptii, nu formeaza regula. Aceste vanzari accidentale nu pot fi calificate drept intalnirea cererii cu oferta ci mai degraba intalnirea magarului cu nebunul, ceea ce este cu totul altceva.
Mai clar, faptul ca exista situatii rare, in care cineva da banii astia pe marfa asta, nu reprezinta pretul, deoarece piata nu are lichiditate, este blocata artificial.
Daca de exemplu la bursa, un dement cumpara trei actiuni sa zicem "Ciorogarla SA" la un pret enorm, iar daca Ciorogarla SA nu se tranzactioneaza decat de doua ori pe an si atunci la alte preturi, nu inseamna ca dementul a facut pretul inseamna ca era beat si cam atat.
De ce s-a ajuns la aceste preturi in BUcuresti. Si unde ne situam fata de alte tari cu care ne tot comparam
http://www.tmctv.ro/articol_32646/bucurestiul_are_una_din_cele_mai_mici_oferte_de_locuinte_pe_cap_de_locuitor_din_romania.html
@ir6
N-am căutat acul în carul cu fân. În drum spre casă am fost uluit de "propteala" aia, iar pozele sunt făcute de la o distanţă rezonabilă...în grabă.
Ar trebui să arătăm pozele astea pentru că circulă intens refrenul ...calităţii ceauşiste...de parcă atunci nu se lucra la îndeplinirea planului ...cu ce-o fi...o fi...
Sunt ruine predate la cheie acum? Ăsta nu e un argument pentru achiziţionarea unei cutii de chibrituri ceauşiste dintr-un bloc mastodonţesc proptit în două "bârne" metalice.
Am citit acu' 2 minute comentariul unei tovarăşe pe site-ul revistei Capital. Tanti asta spunea că la blocurile vechi se cunosc defectele ascunse şi că proprietarul ...a rezolvat problema. După cum se vede şi în poză...AŞA ESTE!!!
@anonim 27 februarie 2008 12:55
Ioan Bejan a fost cât pe ce să fie nominalizat pe forumul lui Alex la categoria "specialişti români la datorie".
Întrucât Raiffeisen are interese directe în piaţa, cu mult peste interesele personale ale unui directoraş, m-am gândit să-l iert ... şi să-l combat cu proxima ocazie.
"Managerul" ăsta a considerat numărul de 3000 locuinţe predate în Bucureşti în 2007 şi a considerat populaţia Bucureştiului...conform estimărilor (umflărilor) dorite...rezultând raportul de 1,2 - 1,3 locuinţe la mia de locuitori...predate în capitală.
Totuşi, când compară aceste date ia în considerare statistica seacă care spune că "în Uniunea Europeană media este de 4,8 locuinţe noi repecţionate anual/1000 de locuitori", în timp ce în Bucureşti nu consideră 1,9 milioane de locuitori, care este statistica la zi. Folosind aceste date, ar fi putut ajunge la o valoare de 1,6 care se află în parametrii ...naţionali (1,7)...fără să mai evidenţieze vreo dramă ...bucureşteană.
Dar dacă tot vrei să manipulezi, de ce să nu scoţi în evidenţă fel şi fel de rapoarte "complicate" raportate la mia de locuitori şi în metri pătraţi locuiţi...grad de împroprietărire...piaţa va creşte...românii-s disperaţi...Raiffeisen dă credite în lei...CLAR?
Parerea mea este ca asteptarile si aspiratiile romanilor sunt mediocre iar acest lucru se poate repara doar prin schimbarea generatiilor.
De exemplu, parintii mei pun presiune ca eu sa cumpar, nu conteaza pretul ideea e ca-mi pot permite rata si pentru ei este conditia necesara si suficienta pentru a avea casa.
Dar daca fac acum aceasta miscare orizonturile mele vor fi ingustate si nu concep acest lucru. Din pacate scopul subconstient de avea o casa impinge pe unii la greseli fatale.
Florian Popa spunea...
Parerea mea este ca asteptarile si aspiratiile romanilor sunt mediocre iar acest lucru se poate repara doar prin schimbarea generatiilor.
De exemplu, parintii mei pun presiune ca eu sa cumpar, nu conteaza pretul ideea e ca-mi pot permite rata si pentru ei este conditia necesara si suficienta pentru a avea casa.
------------------------------------
In acest caz parintii tai gandesc la fel ca si parintii/rudele amerikane, acolo nu-i intereseaza VALOAREA unui bun, ci PRETUL LUNAR (mai exact "RATA"), ce conteaza ca te bagi 'sclav' pe viata, doar "n-o sa-i faci de rusinea lumii" ca si "vesnic" chirias.
Bancile/capital-smenarii anglo-saxoni au stiut sa joace gloata (artificial panicata cu zilisteni platiti, cu stiri "comandate" la TV, ba ca pretu creste lunar cu 5%, ba ca daca nu cumperi "ramai de tren") ca pe o marioneta in ultimii 5-6 ani.
Eco-Ponzi-nomia merge bine mersi in lumea anglo-saxona si in Ro, pana cand? depinde cat de rapid se va "destepta" neo-iobagimea.
Bogatanimea modiala se crede "indreptatita" sa-si primeasca "dreptul" de la iobagime prin orice mijloace - dar au uitat Porunca Intai a parazitului "Nu-ti omora victima prea devreme".
Beiii ! Ce va zburliti asa !!! Doar nu dormiti pe fatzada . Apartamentul e giugiuc.Dizain ocidental.Iam facut si borta la bucatarie din antreu!E necherman , cu jaluzele si cu ghiuveta-n baie.
Da cu cit vreti voi sa-l dau , io de banii astia trebe sami iau 2 gransoniere confort sporit,ca demolez zidu dintr ele si am apartament cu 2 camere 2 bai si 2 bucatarii si 2 holuri.
Lasti lumea sa face afaceri !!! invidiosilor !!!
La avintul care l-au cunoscut constructiile , in scurt timp se va intimpla ceva.Vor falimenta citeva dintre firmele de constructii.
Pina si Adi Minune face case,toti fac afaceri in imobiliare,in scurta vreme o sa fie mai multi agenti si dezvoltatori imobiliari decit populatia tzarii.
Fiecare metru si casa din ro. va fi speculata si dezvoltata de cite 3 " specialisti dezvoltatori imobiliari",toti o sa vinda si o sa cumpere ,o sa dezvolte imobiliar , cei care muncim in alte domenii vom fi o gloata de 1000 de amaresteni.
Daca din salar pot sa-mi platesc chiria , bine .
Daca nu , imi iau ,o rulota , un cort, o banca in parc .
Muncesc , maninc, ma imbrac,daca ramin bani si de chirie e ok, daca nu ,e mai putin ok.
FRATILOR ,NU E OBLIGATORIU SA AI APARTAMENTUL TAU,NU SE DA PUSCARIE DACA NU AI APARTAMENT PROPRIETATE PERSONALA.
DECIT SA FIU IOBAG LA BANCA PE 30 DE ANI,mai bine liber.
O sa se termine si nebunia asta,speculatiile celor cu terenuri, producatorilor de ciment,materiale de constructii,si o sa-mi cumpar atunci,peste un an , doi ,sau mai multi.
@florian popa: esti cumva din provincie, venit in Bucuresti? Am întâlnit mulţi tineri care au cumpărat "ceva" la presiunea părinţilor, care aveau motiv să spună în târguşorul de origine "fi-miu sau fiică-mea s-a ajuns, are casă la Bucureşti" deşi casa cu pricina era ultima infecţie de garsonieră...
Probabil mulţi părinţi se gândesc că în felul ăsta copiii măcar rămân în România...
"Muncesc , maninc, ma imbrac,daca ramin bani si de chirie e ok, daca nu ,e mai putin ok.
FRATILOR ,NU E OBLIGATORIU SA AI APARTAMENTUL TAU,NU SE DA PUSCARIE DACA NU AI APARTAMENT PROPRIETATE PERSONALA.
DECIT SA FIU IOBAG LA BANCA PE 30 DE ANI,mai bine liber."
Foarte adevarat, insa apartamentele sau garsonierele de inchiriat sint majoritatea jeguri. De multe ori ti-e sila sa pui mina pe pereti sau sa te speli in cada ingalbenita de cel care a stat inainte.
Un amic de-al meu locuieste in Munchen la un apartament de doua camere cu chirie de 450 EUR/luna. Mi-a spus ca apartamentul este de curand renovat si imi amintesc ca am vazut parchet pe jos intr-o fotografie. Zona este oarecum centrala intr-un bloc mic de cateva etaje.
Acum imi amintesc ca un coleg de munca mi-a spus ca tocmai s-a mutat dintr-un apartament cu doua camere din Crangasi ca nu-si mai permitea chiria de 400 EURO/luna. Ce-i drept nu l-am intrebat cum arata.
Fratele unui vecin munceste in constructii in Spania si castiga 1300 EUR/luna. Alt vecin se pregateste ziele astea sa plece in Anglia cu toata familia. Lucreaza tot in constructii. S-a intors temporar ca sa isi ia familia sa plece definitiv din tara. Culmea, sta la casa intr-o zona centrala. Din cate am inteles in casa va ramine maica-sa.
Daca astia din constructii castiga atit, oare din IT cat oi capata ? Ma uit in jur si nu stiu ce sa mai gandesc... Sa mai stau... Sa nu mai stau...
In IT in Anglia sunt salarii mari, dar si preturile sunt imense.
In Londra o cartela de metrou valabila o zi costa 7 lire.
Eu am prieteni programatori care au plecat anul trecut in Bruxelles pe salarii in jurul a 1500-2000 de euro. Din care isi platesc singuri masa si casa.
Muncitorii care traiesc in Spania nu prea platesc asigurari, mananca de la reducerile din supermarketuri si isi fac concediile in Romania. Clar, o duc mult mai bine ca aici, dar asta nu este o regula care se aplica neaparat pentru toata lumea.
Daca o sa te uiti cu atentie la straini ai sa remarci ca sunt foarte reticenti in a da bani pe orice atunci cand nu deconteaza firma. De ce crezi ca se intampla asta?
Nici eu nu dau prea multi bani cand plec afara din tara, stai tu linistit. Cheltuiesc poate putin peste diurna si atit.
Apropo, in jurul Vienei preturile la terenuri sint cam 100 EUR/mp. La noi deja au depasit in multe zone... :P
Prietenii tai programatori daca au plecat pe 1500-2000 EUR nu cred ca au facut o afacere prea buna. Acum cativa ani aveam colegi care castigau din programare ceva peste 1000 in Bucuresti.
Intrebam nu demult si pe blog si pe forum, daca stie cineva al cui este terenul pe care a construit Nokia la Cluj. Am aflat intre timp via Comisia Europeana ca terenul este proprietatea consiliului local, pus la dispozitie gratuit. Urmarea interventiei Comisiei a fost perceperea de catra consiliul local, a unei chirii lunare de un milion de euro. Este vadit ca initial, Nokia nu ar fi investit daca ar fi fost obligata sa cumpere sau sa inchirieze terenul.
Nokia isi va recupera banii cel mai probabil din..costurile cu forta de munca, adica din salarile romanesti.
Cam acelassi lucru se pare ca se intampla si la Craiova cu afacerea Ford. In emisiunea Biz Bazar de ieri, prefectul de Craiova, se plangea de dificultatile de extindere a parcului industrial. Dificultatile invocate erau pe de o parte nerezolvarea cererilor de retrocedare si statutul juridic incert al terenurilor, iar pe de alta parte, pretul enorm al terenurilor disponibile efectiv.
Prefectul a facut doua remarci de mare bun simt, in sensul ideii exprimate si de mine pe forum:
-Daca s-ar fi terminat retrocedarile, terenurile disponibile ar fi fost mult mai multe si pretul ar fi scazut
-Nici daca ar contine diamante, respectivele terenuri nu ar fi trebuit sa coste atat de mult.
Concluzia mea:
-Pretul imobiliarelor indeparteaza investitorii directi, investitorii veritabili, in tehnologie si industrie
-Pretul imobiliarelor, atunci cand este aacceptat de acesti invetitori, este recuperat din cheltuielile cu forta de munca adica din salariile platite in Romania.
Puttem sa spunem, caRomania a ales intre cresterea bazata pe speculatii imobiliare, si cresterea bazata pe valoare real adaugata, in industrie si tehnologie. A facut alegerea proasta.
O alta alegere a fost intre castigurile preovenite din speculatii imobiliare, si cresterea veniturilor veritabile, preovenite din salarii in industrie , in economia reala. Si a doua alegere a fost cretina.
La romani se aaplica legea entropiei : orice proces se desfasoara intr-un mod in care consumul de enrgie sa fie minim.
Faza cu investitii in productie, pe care sa o vinzi peste mari si tari .... nu face parte din "pregatirea profesionala" romaneasca. Oricum in ultimii 10 - 12 ani se scot analfabeti cu studii superioare pe banda rulanta.
Hai sa vedem si parte plina a paharului. Pretul foarte mare al imobiliarelor in Bucuresti va duce (poate ca a si dus) la o atractivitate scazuta pentru investitii (altele decat imobiliare). Atat datorita investitiei initiale cat si datorita costului fortei de munca (nu iti poti permite sa te mai muti la Bucuresti daca nu ai macar 1000-1500 Euro salariu).
Romania se afla in situatia aberanta in care al doilea oras al tarii sa aibe populatia 15% din populatia primului. Sau populatia primului oras sa fie egala cu populatia urmatoarelor 8-9 orase. O centralizare asa de mare nu cred ca duce la o dezvoltare sanatoasa. Asa ca pretul foarte mare la imobiliare va opri "migratia" catre Capitala. Ce nu s-a reusit in comunism cu "buletin de Bucurest", rezolva capitalismul cu metodele lui de reglare.
Cred ca exista si putin "roz" in acest boom imobiliar.
Ai dreptate. Exact cum spunea si Alex in timp, vrem nu vrem capitalismul are legi care isi urmeaza cursul. Iar reglajul apare, nu asa de repede cum ne-am dori dar ... mai bine mai tarziu decat niciodata.
Iar cei care ii luau peste picior in vara-toamna trecuta (pe el si Manole) acum vad ca nu prea se mai "vad". Mai aveau putin si spuneau ca acum in primavara asta euro va fi 2,9 lei. Sau or fi spus ....
http://www.gandul.info/actualitatea/patriciu-catarama-pascariu-si-chiliman-au-luat-o-teapa-imobiliara.html?3927;2419416
alex.dumitrascu: "Puttem sa spunem, caRomania a ales intre cresterea bazata pe speculatii imobiliare, si cresterea bazata pe valoare real adaugata, in industrie si tehnologie. A facut alegerea proasta.
O alta alegere a fost intre castigurile preovenite din speculatii imobiliare, si cresterea veniturilor veritabile, preovenite din salarii in industrie , in economia reala. Si a doua alegere a fost cretina."
Comentariu e foarte pertinent. Daca extrapolam in continuare observam ca anumite castiguri rapide pe termen scurt prin preturi imobiliare mari duc la concentrarea averilor in cateva maini. In loc sa opteze pentru un castig mai mic dar impartit la mai multi care ar duce la o patura mijlocie puternica clasa politica si comerciala speculeaza intens preturile la imobiliare. Departe de mine sa fiu demagog dar patura f bogata imbogatita astfel consuma Gucci, Prada si Ferrari toate de import, care nu sunt fabricate in Romania si nici nu vor fi vreodata in loc sa cumpere un aragaz, o canapea etc. Daca aceste castiguri ar fi fost orientate spre sectoare cu val adaugata ar fi marit veniturile si implicit ar fi incurajat consumul de catre o patura medie puternica financiar si implicit productia interna. In SUA indicele de incredere al consumatorilor care masoara patura medie este oglinda turatiei motorului economiei nu cifra de afaceri al firmei Prada. Asa suntem doar o piata de consum cu un dezechilibru mare al balantei comerciale pe circuitul preturi imobiliare - consum produse de lux - import produse de lux - export zer din cauza costurilor mari al fortei de munca parte din care sunt reflectat din preturile mari la imobiliare. Structura sectorelor productive din Romania asa cum comenta cineva mai devreme este de servicii cu valoare adaugata mica care pot migra mai spre Est rapid asemeni lohn-ului.
Totusi, istoric vb preferinta castigului riscant si nemuncit pe termen scurt fata de cel mic dar sigur pe termen lung este o mostenire tipic comunista desi cred ca se trage mai mult de pe vremea fanariotilor si aceasta atitudine a convietuit f bine pe vremea regimul comunist.
Ca o mica paralela de ce credeti ca are SUA probleme economice? Poate pot eu sa ofer o explicatie neconventionala si un pic simplista. Cand americanii au descoperit outsourcingul ce implica migrarea productiei catre piete mai ieftine au generat profituri imense din diferentele de preturi de vanzare mari din tarile vestice si costurile de prod mic din cele emergente.
Va intrebati de ce nu s-a termperat consumul in SUA?
Buna intrebare, pentru ca schimbarea s-a facut in timp, nu imediat si creditarea a intarziat acest proces... adica americanii nu mai aveau aceleasi venituri dar traiau in continuare aceeasi viata la aceleasi costuri imprumutandu-se. Cand cercul vicios al maririi imprumuturilor in conditiile scaderii veniturilor s-a inchis s-a ajuns la situatia actuala de criza economica in SUA.
Va intrebati unde sunt toate profiturile imense generate de aceasta conjunctura a diferentelor de preturi. Ei bine, sunt la toti cei care si-au investit banii in Wall Street si la toti bogatii americii propietari sau actionari in multinationale care desi erau incredibil de bogati inainte au devenit si mai bogati.
Si uite asa, profiturile imense generate din diferentele de costuri din tarile bogate si tarile emergente sunt folosite pentru investii pe termen f scurt, eventual pe o singura noapte care genereaza si mai mult profit, de unde? Din buzunarele amaratilor care lucreaza pt salariu atat in Romania cat si in SUA.
Asa cum afirma un anonim la un post de aici saracind patura medie prin specularea oricaror oportunitati se sugruma chiar pe cei de pe urma carora acesti "microbi" supravietuiesc.
America este un adept al laisez-faire dar UE s-a desteptat in al 12-lea ceas si vrea sa impuna reguli pentru aceste "hedge funds". Cum regulile sunt neuniforme in lume acestea vor gasi metode de a ocoli reglementarile statale... Inchei acum cu o urare Carpatico-Dunareano-Pontica "Sa traiti bine!"
Si uite asa, patura bogata gen Warren Buffet dupa ce strange un 30 mld dolari bani care nu pot fi cheltuiti si se aproprie de moarte cu odrasle care nu le fac cinste ii doneaza caritatii ca sa poata ONG-urile sa le ciuguleasca fondurile cei saraci ramanand la fel de saraci ca si inainte. Cum spunea o zicala "da-i unui sarac un peste si va manca o zi, invata-l sa pescuiasca si nu va flamanzi vreodata". Ei bine, capitalismul transhumant practicat azi il vaduveste pe gazda microbului de undita si il face dependent.
@b
Capitalismul dus la extrem = sclavagism.
Până la recunoaşterea internaţională a stării de fapt, nu ne rămâne decât să cumpărăm cutiile de chibrituri făcute în bătaie de joc şi produsele alimentare şi nealimentare speculate pe motiv că românii ...se înghesuie.
Developerii de cartiere rezidenţiale vor da bara secolului în România.
Au intrat în piaţă la "scoruri" absurde şi abia anul ăsta vor ajunge la această concluzie până şi submediocrii acestei ţări: viaţa pe şantier la preţ de lux pentru următorii 10 de ani.
Vrei să dezvolţi? Vinde-mi la preţ de şantier, iar pe măsură ce duci la bun sfârşit cartierul şi predai şi cheia de la sala de fiţness...aliniază preţul metrului pătrat construit cu nivelul ...UE, luând în calcul venitul segmentului căruia i te adresezi.
Dacă n-ai făcut asta...vei trage zeci de ţepe, lăsând "calificaţii la credite" în condiţii şantieristice pentru tot restul vieţii...
Dacă românii ar putea gândi cu propriile ...capete...
Nu ştiu exact în ce oraş s-a întâmplat cu câţiva ani în urmă ca o firmă să lase un bloc întreg în faza de ...stâlpi, contractanţii completând spaţiile vacante cu fel şi fel de materiale...de la BCA la "celofan".
Până nu se arde ...o "clasă" întreagă...nu ne învăţăm minte.
Zicala asta cu "bogatii mai bogati, saracii mai saraci" are explicatii multiple si implicatii profunde. Este o regula care a functionat ceas in ultimele mii de ani si ideea e ca uitandu-ma la civilizatia noastra in acest moment, nu vad cum am putea iesi din acest cerc vicios.
revenind la chestii mai concrete,
poate nu sunteti interesati de piata imobiliara din TM, dar numa' uitati-va la anunturi : usa metalica, izolatie polistiren, gream la baie, renovat .... + gresie, faianata si termopana,
chestii esentiale
http://www.publitim.ro/Default.aspx?startpage=1&cc=1&OrderBy=data&Ordered=desc&action=dosearch§ion=101
cele noi au structura noua!!
vin cu usa metalica,
izolatia e inclusa in proiect si nu aplicata pe rahatul de fatada asa cum arata in poza,
si sunt la acelasi pret cu cele noi
+
miile de anunturi fac referire la aceleasi 10 ap, care au fost de vanzare si cu 3 luni in urma (cel putin),
dupa toate discutiile noastre preturile continua sa creasca,
mai are rost sa cauti o logica ... asta asa doar ca exercitiu mental ca de ai de cumparat un apartament nu ajuta la nimic
@bSi uite asa, patura bogata gen Warren Buffet dupa ce strange un 30 mld dolari bani care nu pot fi cheltuiti si se aproprie de moarte cu odrasle care nu le fac cinste ii doneaza caritatii ca sa poata ONG-urile sa le ciuguleasca fondurile cei saraci ramanand la fel de saraci ca si inainte.
Amintind in postarea ta de ONG-uri care ciugulesc banii bogatilor, nu intrevezi de fapt o intoarcere a acestor bani la patura saraca, altfel decat in venituri rezultate din munca lor?
Intr-un fel, unii acumuleaza mai repede si mai mult, dar pe de alta parte categorii ale populatiei care nu au acces la surse de venituri (chiar daca ar avea disponibilitatea de a munci, nu au conditiile pentru a-si exersa munca, datorita lipsei oportunitatilor) beneficiaza de aceste averi...din donatii. O lege a compensatie se pare ca exista si pe lumea asta...
Eu cred ca unii se abat de la subiect, mult prea putin ancorati in realitate, din dorinta de a crea o noua ordine mondiala.
@ultimu' anonim
"Eu cred ca unii se abat de la subiect, mult prea putin ancorati in realitate, din dorinta de a crea o noua ordine mondiala."
În general, geniile au condus societăţile umane, optând consecvent pentru "cele mai perfecte" sisteme sociale optimizate de către consilii academice caracterizate în primul rând printr-o obiectivitate divină pentru a ne putea bucura astăzi de Edenul desăvârşit.
Sunt clujean, manevra Nokia a inceput cu negocierea la "varf" (la Bucuresti, cu mafia guvernamentala) cu cel putin un an inainte de a transpira ceva local. Anumiti intermediari au cumparat terenurile din jur pe nimica (max 10 Eur/mp).
Politrucu roman stie ca info = putere.
Merge la Banca -> ia suma mare pe "ochi frumosi" -> teren ieftin de la Badea Ion cu 1 - 10 Eur/mp -> "din senin pica vestea ca vine Nokia" -> terenu politrukului sare la 100 Eur/mp in decurs de o zi.
De cate ori am ocazia le spun taranilor (din jurul Clujului) sa nu vanda fara a se informa daca nu cumva "vatafii" "baietilor destepti" bat din poarta-n porta, cumparand tot ce le iese in cale .
In urma cu 1-2 ani, asalt concertat pe flancul de Est a Feleacului ( Sud-Est de Cluj) (1 Eur/mp suprafate "cat incape", "adunati-va la-o-lalta mai oameni buni si va cumpar tot ce avetzi de vanzare")-> multi au inteles si au asteptat, azi se constr. principala centura ocolitoare a Clujului exact pe locul in care "lacustele" bantuiau acu' 1-2 ani.
Baietii "destepti" se pare ca se vor razbuna nefacand intrari/iesiri in zonele in care nu au putut sa-si infiga coltzii in iobagimea locala.
Nokia "nu e prosti", santajeaza global - pe mana cu "baietzii" locali.
Daca nu stiati, Nokia (care dispune de propria subsidiara de afaceri imobiliare) are o clauza prin care poa sa cumpere terenul de sub fabrica la pretul vechi al pietzei (9 Eur/mp), in caz ca investesc peste 40 mil Eur.
E vad Nokia ca o firma de smecheroi care lucreaza cu smecherasii locali pe glob, fac clauza ca pot cumpara pe pretul vechi - stiind ca pretul oricum va "sari" la sigur cana presa isi deschide gura, stau pana gasesc urmatorul "Cluj", dupa care cumpara/lichideaza cu profit gros (in sincron cu "alesii" locali).
Iobagimea mofluza din Germania o vedeti si voi la televizor.
O sa aveti un "deja-vu" in 5-10 ani si de la Cluj.
-- un clujean
Pentru un clujean
Ok prietene. Deci, care-i concluzia? Mai Nokiotilor, mai Mercedesilor, mai banditilor globali plecati dreak de aici?
Nu mai veniti ca si-asa peste 5-10 plecati.
Lasati-ne pe noi sa ne pastem netulburati vacile la Jucu si dimineata pe racoare sa stam cu fata la soare!
Noi nu ne vindem tara mai banditilor!
Multi nostalgici bantuie pe aici. Unii viseaza sa le faca statul apartamente cu parchet laminat si termopane, ca nu s-a facut nimic pentru tineri in ultimii ani, altii vor ca firmele care vin sa nu mai plece in veci. Altii asteapta, traind in lumea virtuala din spatele unui calculator, sa pice piata apartamentelor vechi pana la nivelul din 2003, sa ia si ei cu banii de o masina un 2 cam asa… Moromete nu intelegea nici el de ce au fugit baietii cu caii la Bucuresti. E trist de remercat cati inadaptati sunt, care blameaza totul, care deplang vremurile trecute si carora le pare rau ca Nokia a venit in tara lor si ne le-a jurat credinta vesnica.
@anonim 29 februarie 2008 13:08
"...traind in lumea virtuala din spatele unui calculator"
Cât ai dat azi cu sapa...ţi-a căzut cursul la 3,72.
"E trist de remercat cati inadaptati sunt, care blameaza totul, care deplang vremurile trecute si carora le pare rau ca Nokia a venit in tara lor si ne le-a jurat credinta vesnica."
Nokia are un comportament socio-economic de doi lei şi motivul pentru care deţin trei astfel de telefoane se datorează faptului că mi-au întrat în posesie "sub formă de moca" şi să-mi moară măgăruşu' dacă voi cumpăra vreodată ...aşa ceva.
Când te afli într-o societate plină de retardaţi mintal, manelişti, babe crucificante, plebei mall-işti...nu pot lua decât drept compliment apelativul de "inadaptat".
Să trăieşti...cum te-o duce capu'! Sincer, nu te văd ...bine...
@anonim
Nu suntem nostalgici, suntem oameni liberi.
Ma intreb cu ai rezistat ultimei ere glaciare...
Nu stiu cum e cu cei care o sa dea buzna sa isi vanda apartamentele ca nu mai pot duce ratele, dar eu pe drum spre metrou vad o parcare din ce in ce mai plina de masini cu "Ma vinde" pe ele.
Euro s-a intors de unde a plecat si e clar ca anul asta o sa mai stea tot pe aici. Daca este sa se verifice scenariul cu nesuportabilitatea ratei, anul asta va fi unul potrivit.
@anonim: 29 februarie 2008 13:08
"Multi nostalgici bantuie pe aici. Unii viseaza sa le faca statul apartamente cu parchet laminat si termopane, ca nu s-a facut nimic pentru tineri in ultimii ani, altii vor ca firmele care vin sa nu mai plece in veci."
Ce spui tu este o iluzie, singura speranta esta ca si la noi angajatii sa se trezeasca din visare si sa gaseasca o modalitate care sa ii ajuta sa bata firmele la propriul joc....
"Altii asteapta, traind in lumea virtuala din spatele unui calculator,.."
Aparent, se pare ca impartim acelasi mediu.
"sa pice piata apartamentelor vechi pana la nivelul din 2003, sa ia si ei cu banii de o masina un 2 cam asa…"
Ei bine, preturile vor scade ca iti place tie sau altora personal sau nu. Motivul este cresterea prea agresiva din ultimii ani si sensibilitatea companiilor care au investit la noi la costuri, costuri unde preturile la imobiliare se reflecta destul de serios.
"Moromete nu intelegea nici el de ce au fugit baietii cu caii la Bucuresti. E trist de remercat cati inadaptati sunt, care blameaza totul, care deplang vremurile trecute si carora le pare rau ca Nokia a venit in tara lor si ne le-a jurat credinta vesnica."
Se pare ca tu personal te consideri un exemplu de adaptare perfecta... Avand in vedere (non)valorile promovate in Romania prin mediul universitar, de afaceri si politic ma face sa speculez ca esti un demn reprezentant al acestora. Daca presupunerea mea e corecta, fii mandru, tu faci parte din patura captiva a Romaniei, incopetenta ta nu poate sa emigreze pentru ca fiecare tara are proprii lor 'clienti'. Ce se va intampla cu microbii nostri care 'sug' la 21 milioane de romani in 20 de ani? O sa se manance intre ei pentru ca datorita politicilor inspirate din fostii 20 de ani populatia romaniei e in scadere datorita sporului demografic negativ in timp ce patura lipitorilor creste... In acelasi timp migratia talentelor spre exterior s-a desavarsit si in tara au ramas doar nostalgicii, "adaptatii" precum tine cat si unii care nu au avut inima sa isi lase parintii in tara asta mizera fara un sprijin la batranete, printre acestia ma numar si eu. Ce se va intampla insa cand ai mei nu vor mai fi? Ce ma va tine in tara ca sa platesc in continuare taxe sa va subventionez nivelul de trai din bani furati de la stat din taxele mele, sa va subventionez viata de lux nemeritati? Nici sa furati nu va pricepeti, lasati urme cat un tractor pentru ca stiti ca sistemul juridic e controlat. Pana si nemtii sau alti europeni fura mai cu rusine, in Romania rusinea e un concept strain. Patura conducatoare de 2 bani de campioni ai adaptarii....
@nestor
Am văzut ieri un bilanţ făcut de Coface...care spunea că a început o explozie...de restanţieri pe credite de consum...NU PE IPOTECARE.
Ăstia cu creditele de consum sunt mai puţin disciplinaţi pentru că ...n-au ipotecă pe frigider, dar "calificaţii" fac foamea în linişte...până la marea decizie: "FOR SALE! DE VÂNZARE! URGENT! FOARTE UUUUUUUUU..."...sau activarea ipotecii...ceea ce va duce, nu-i aşa, la creşterea pieţei imobiliare.
Să vină "bangladezii"!!!
Scippio spunea...
Pentru un clujean
Ok prietene. Deci, care-i concluzia? Mai Nokiotilor, mai Mercedesilor, mai banditilor globali plecati dreak de aici? ... Nu mai veniti ca si-asa peste 5-10 plecati.... Noi nu ne vindem tara mai banditilor!
------------------------------------
Scippio, imi pare rau ca m-ai inteles gresit. Taranul amarat de la Jucu si-a vandut moca hectaru' cu 50.000 Eur, "alesii" + cardasii l-au scos cateva luni mai tarziu la 1.000.000 Eur = profit de 950.000 care nu ramane comunitatii locale ci este folosit la alte "smenuri" de "initiatzi" sfarshind in final in Elvetia sau aiurea. Tinerii care sunt nevoiti sa plateasca 100 Eur/mp la "baieti destepti" = intra ca iobagi la banca.
Io unu' la "rivulutie" am visat o Romanie de "razeshi" nu de "iobagi"
-- un clujean
@ anonim
....si-a vandut moca hectaru' cu 50.000 Eur, "alesii" + cardasii l-au scos cateva luni mai tarziu la 1.000.000 Eur = profit de
Moca pe 50 000 euro as tot vinde si eu. Stii ce inseamna pt acel taran 50 000? o cotitura importanta in viata sa, nivelul de confort, standardul de viata, ingrijirea sanatatii. Daca ar tot veni Nokii asa si prin Moldova, sa vanda taranul ha moc pe 50 000, s-ar ridica standardul de viata al multor zone sarace.
Cat despre faptul ca acei 950 000 raman altora....ce sa-i faci? informatia costa...informatia inseamna putere. Nu prea vad de ce cel care a luat milionul fuge musai sa-i plaseze in Elvetia. Sunt multe locuri in care intra acesti bani in tara: masini de lux (chiar daca nu din productia interna), constructii de vile (cu materiale parte din productie interna, parte import si mana de lucru locala) etc.
@anonim 29 februarie 2008 17:39
Din comentariul tău penibil rezultă clar falimentul ...României.
Un şmenar pleşcar bagă bani aiurea în ...lux din afară, în timp ce eu boicotez sută la sută orice tip de serviciu sau produs românesc...din principiu, iar mulţi alţii fac la fel ...din motive de penurie ...
"...s-ar ridica standardul de viata al multor zone sarace."
Eu m-aş gândi la ridicarea nivelului de trai al unor oameni...dar na...tu reprezinţi zone.
"o cotitura importanta in viata sa, nivelul de confort, standardul de viata, ingrijirea sanatatii. "
Un ţăran fără pământ e un viitor om al străzii.
Cu o educaţie aproape nulă, calificări nule şi opţiuni nule...îi rămân ... 50 000 Euro. Sigur îşi va deschide ...o afacere...ce prost...
E totuşi vorba de unu' care a donat, cu 5 Euro/mp terenul care însemna viitorul lui, la nişte şmenari...care parazitează forţa de muncă ...în general.
"Cat despre faptul ca acei 950 000 raman altora....ce sa-i faci? informatia costa...informatia inseamna putere. "
Uite o informatie care inseamna putere: anularea contractului pentru neseriozitatea pretului.
Cumpararea unor asemenea procese(drepturi litigioase) e o idee buna.
Informatie inseamna si cultura juridica nu numai smecherie jegoasa.
"Sunt multe locuri in care intra acesti bani in tara: masini de lux (chiar daca nu din productia interna), constructii de vile (cu materiale parte din productie interna, parte import si mana de lucru locala) etc."
La ce sa-l duca capul pe un smecher jegos decat la obiceiurile toapelor celebre. Palate cu turnulete, masini cat o magazie si cam atat. Toapa nu are calitate a vieti, are cantitate. Traieste degeaba si moare singura si proasta.
Manole, salut aparitia unui astfel de blog, l-am descoperit cu ajutorul din intamplare, cu ajutorul Ro Blog Fest.
Il voi urmari cu interes, mult succes in ceea ce ti-ai propus.
Datele saptamanii depre economia SUA:
-ppi, indicele preturilor de consum, 1% fata de 0.4% estimat
-indicele preturilor la case, scadere de 1.3 % FATA DE 1% ESTIMAT
-PIB pe trimestrul iv 2007, crestere de 0.6% fata de o.7% estimat
-Fannie Mae, cel mai mare creditor pe piata imobiliara, pierderi de 3.55 miliarde dolari pe trimestrul IV 2007
-AIG cel mai mare asigurator pierderi de 4.29 miliarde dolari pe fondul crizei creditelor.
-FOREX minim pentru dolar
-Petrol, maxim (103$)
-numarul de case noi vandute 588.000 in trimestrul IV, fata de 605.000 in trimestrul III
In afara de orgoliul romanesc si smecheria congenitala a unor neispraviti, consider ca n-ar fi rau sa luam in discutie si "maruntisurile " astea daca tot vorbim de piata romaneasca.
Stiu ca America e peste ocean si Zilisteanu peste gard, dar Zilisteanu nu cunoaste economia si America nu a aflat inca de Zilisteanu.Asa ca il scoatem din ecuatie. Ne bazam in analiza noastra pe superstitiile stiintei economiei si pe observarea "intamplarilor" din SUA.
apropo de fotografiile lui costel, am cautat astazi pe situl primariei capitalei cladirile propuse pentru clasa 1 de risc seismic. am observat ca sint 5 cladiri de 9 etaje din anii '60 si inca 2 din 1959.
motivul pentru care am cautat este ca o cunostinta de-a mea a primit o vizita din partea administratorului. a venit cu o lista pe care trebuia sa semneze ca este de acord cu reconsolidarea blocului, blocul fiind propus pe lista celor cu risc seismic.
mentionez ca blocul este stradal pe soseaua pantelimon. din cate am observat majoritatea blocurilor sint facute in anii '70.
ma intreb cum se simt cei care au luat pe credit...
Nu se simt în niciun fel. Probabil au fost şi au rămas inconştienţi.
Eu mă întreb cum se vor simţi bancherii care au dat creditele dacă oamenii ăştia vor păţi ceva.
In legatura cu poza lui Aristotel Costel.
-Nu prea vad de ce s-ar deplasa plafonul de la parter daca nu s-ar fi desfiintat probabil un perete de rezistenta, intre doua magazine.
-Nu prea cred ca cele doua proptele vor putea sa sustina greutatea a zece etaje.
-Ce credeti ca se intampla daca situatia se inrautateste brusc?
@alex
Nu cred ca s-a indepartat nimic la nivelul magazinului.
Bombonica de pe tort o constituie...bulevardul. Stii "versul asta imobiliar" cu ...apartament la ...bulevard?
Pe acolo trece un tramvai la 2 minute si ...mastodontenii d-astea sunt ...pe mai mult de 3-4 km de ...bulevard doar in zona Alexandru-Dacia, Iasi.
Proptelele alea nu vor putea sustine nici macar placa desprinsa...va fi carnagiu ...la un moment dat.
In Iasi avem un cartier intreg de oameni inteligenti, care au protestat prin anii '90 in privinta tramvaiului si s-a oprit circulatia acestor ...dispozitive seismice de-a lungul cartierelor Nicolina si CUG.
Din pacate, Tatarasi, Alexandru, Canta, Dacia etc....n-au facut la fel.
Ieri a batut vantul in Iasi...si azi cand am dus gunoiul am ramas "cascat" sa mai vad o fatada de bloc pe jos (fara legatura cu tramvaiul...e doar de la ...vant...haha)...dar piata imobiliara e intr-o continua efervescenta si avem sansa, acum, cu ajutorul doamnei Diana Gherghita, de a fructifica oportunitatile imobiliare...
Un "nene" care incearca sa ne convinga ca "populatia isi permite inca sa cumpere proprietati la nivelul actual la preturilor fiindca salariul mediu din Romania a crescut de 1,7 ori din anul 2004".
Incepe sa imi fie dor de timpurile cand manipularea se facea mai subtil si mai cu bun-simt ("alinierea preturilor la standardele UE","banii capsunarilor care investesc in imobiliare","oamenii din middle-managament care fac credite intr-o veselie" etc).
Afirmatia asta, mai ales venind din partea unui presedinte de banca, e facuta parca sa ne sfideze inteligenta. Se vede treaba ca au intrat in criza baietii daca nu mai gasesc argumente credibile.
Apropo, daca ati urmarit articolele imobiliare din ultimii ani, probabil ca ati observat ca astfel de incurajari la ridicarea preturilor apareau de obicei atunci cand se simtea ca preturile incep sa se aseze. In ultimul timp, au devenit insa din ce in ce mai dese si mai agresive :) se sforteaza baietii dar devine din ce in ce mai greu sa mai rostogoleasca bulgarele.
Am uitat sa trec in comentariul anterior linkul catre declaratia lui Wimmer:
http://www.standard.ro/articol_32815/erste__noi_cresteri_la_pretul_caselor.html
Cred ca acest blog ar trebui sa-si schimbe denumirea si subiectul. Din comentariile vehemente ale unora inteleg ca de fapt se revolta impotriva sistemului, a gusturilor romanilor si a educatiei lor. Este adevarat, suntem mult, mult sub nivelul Europei in ceea ce privste educatia finaciara, modalitatile de a cheltui bani, usurinta cu care se cumpara produse de lux, telefoane scumpe sau masini de peste 20 000 euro si cilindree inutile. E la fel de adevarat ca in casele romanilor simbolul prosperitatii este scafa in rigips si spoturile, jaluzeele verticale, toate imprumutate fara discernamant din institutiiile si localurile alteor tari pe unde au lucrat romanii in constructii. Dar tot adevarat este ca suntem si tara din Europa unde se castiga cei mai multi bani negri, in constructii, munci necalificate, si chiar in firme unde se declara salarii minime pe economie pentru a se plati la negru. Faptul ca cineva a protestat ca cel care a luat 1 mil euro din revanzarea unui teren pentru Nokia este de fapt o revolta impotriva acestui sistem care predomina in Romania, a gradului de educatie a romanilor.Uitand in acelasi timp ca taranul care a incasat 50 000 euro are o varsta la care nu mai putea munci pamantul, sau oricum nu in profit in conditiile de agricultura faramitata care se practica inca in Romania. Si tinand cont de aceasta varsta, acel venit va reprezenta pentru el o suma frumusica pana la finalul vietii, cu care nu va ajunge nicidecum in strada sau oricum nu mai sarac decat venitul obtinut din agricultura practicata de el. Faptul ca a vandut acum inseamna ca a avut nevoie de acei bani, scurtul timp care i-a mai ramas de trait nu-i permite sa mai astepte cresterea preturilor terenurilor de peste 10 ani. In toata istoria oamenirii se stie ca marile rupture sociale, schimbarile de regimuri bruste dau nastere, ani de zile dupa, la dezechilibre sociale importante, averi obtinute peste noapte de cei care au viziunea mersului economiei. De unde si usurinta de a cheltui acesti bani, in produse de lux, adesea nejustificate in raport cu necesitatile lor sau stilul de viata. Daca revanzatorul investeste banii in lux, cel care a incasat 50 000 euro isi va renova casa cu materiale si forta de lucru romanesca, isi va face dantura, isi va cumpara o masina romanesca, in limita acestor bani. Va investi in servicii, materiale autohtone, va cumpara 10 ani de acum inainte combustibil romanesc, etc. Nu putem echilibra printr-un blog raportul intre veniturile taranilor si al intermediarilor smecheri. Este o problema de multi ani de acum incolo – poate cei 20 propusi de Brucan sunt evident insuficienti – ca oamenii sa invete valoarea activelor, raporturile echilibrate intre venituri si cheltuieli. Iar in anii acestia oamenii trebuie sa aiba venituri suficiente pentru a un face din active o sursa a traiului zilnic.
In final, as vrea sa va supun atentie un subiect: ce valoare are pentru taranul din judetul X din sudul tarii cele 7 ha mostenite din tata in fiu, daca el si sotia sa sunt spre finalul vietii, cu sanatatea precara, cu casa in care pica la fiecare ploaie… si…nimeni de acum in 7-8 ani un va veni sa-i faca o oferta pentru acel teren, nefiind nici un proiect de investitie in zona? Valoarea unui teren este data si de oportunitatea de a-l comercializa in momentul X, de posibilitatea proprietarului de a-si satisface – in scurtul timp care i-a mai ramas de trait – anumite nevoi pe care veniturile sale provenite dintr-o societate dezechilibrata economic un-i permit sa le satisfaca altfel. Intr-o societate cu protectie sociala, in care acel taran ar avea suficiente venituri (o pensie decenta) pentru a-si satisface aceste necesitati ale traiului zilnic, un s-ar ajunge la vanzarea de active cu valoare mare in timp. La noi, in contextul actual, este justificata.
@Aristotel
E totuşi vorba de unu' care a donat, cu 5 Euro/mp terenul care însemna viitorul lui, la nişte şmenari...care parazitează forţa de muncă ...în general.
Nimeni nu a donat nimic. Acel taran a vandut pt ca de la nivelul lui, cei 50 000 euro i s-au parut teribil de interesanti. Spun de la nivelul lui, ceea ce include de informatie, de venituri si de lipsa de perspective de a obtine un minim de bani necesar traiului decent din alte surse. Pentru acel taran, cel mai adesea trecut de 60 ani, perspectiva muncii in afara tarii este nula, alte sanse si oportunitati nu exista. Nimeni nu l-a obliogat sa vanda, dar nimeni, nici sistemul social, nici vanzarea fortei sale de munca aflate la capatul vietii active...nu-i ofereau perspectiva obtinerii unor venituri comparabile, ca alternativa a vanzarii. Este trist ca nu a mai asteptat sa-l vanda la un pret mai bun, dar la peste 60 ani timpul si banii au alta valoare.
@Alex
din perspectiva prezentata, contractul e absolut valabil. Nimeni nu l-a obligat sa vanda, mirajul banilor, chiar daca putini la momentul respectiv raportat la valoarea de peste 1 an,l-a facut pe taranul de la Jucu sa ia acesta decizie.
Nu exista o discrepanta aici in faptul ca cei care-si vand apartamente scumpe in Bucuresti sunt catalogati speculatori, iar ce ce vand terenuri ieftine la Jucu...niste prosti? Daca ar fi asteptat un an...ii includeati si pe ei in categoria speculatori?
Exista un mers al societatii, in care rapiditatea luarii unor decizii, bazate sau nu pe informatie pertinenta, are valoare imensa. Unii castiga din exploatarea acestei oportuniti, altii pierd.
noamy,inca un reprezentant al capitalismului romanesc, presupun cu ceva diplome gen management , MBA , "facute romaneste" .
@Simon
Fara presupuneri deplasate. Nu reprezint nici un capitalism, poate realismul romanesc. Stiu milioane de tarani care detin tot atatea milioane de hectare fara nici o valoare efectiva in momentul acesta, fara nici o lichiditate in viitorul apropiat.Toti acesti tarani au varste la care asteptarea...e echivalenta cu un mare joc la ruleta ruseasca. Din perspectiva aceasta, cuiva caruia i s-a oferit o lichidite de invidiat pentru un bun imobiliar, este privita de mine ca o sansa raportata la conditia lui. Cine a avut un nivel de viata (si informatie) caruia suma de 50 000 euro nu ii suradea, cu siguranta nu a vandut atunci si la acele preturi de nimic.
Tot din acesta perspectiva, va trebui sa anulam contractele celor care vand acum apartamente cu 100 000 euro in cartiere comuniste pentru ca cei care le-au vandut cu 30 000 acum 3 ani...au pierdut,sau pentru ca unii dintre ei le-au luat acum 3-4 ani la aceste preturi, intre timp au un copil -doi, doresc sa se mute...si sunt speculatori momentului si profita de bunurile imobiliare ale natiunii improprietarite dupa 1990 cu case sau terenuri. Fiecare alege sa vanda intr-un moment cand are o oportunitate sau o necesitate de a vinde. Fiecare este responsabil de alegerea acestui moment si de castigurile obtinute. Toti traim cu regretul ca daca am fi stiut acum n ani informatia cutare....acum eram bogati. Nu e nici un capitalism propagat aici, in lipsa unui sistem de minima protectie sociala a unei intregi generatii, e vorba doar de o alegere individuala.
Pentru Anonim (cel cu terenul Nokia)
Eu inteleg ce vrei sa spui dar cred ca abordarea ta este putin gresita.
In primul rand, sincer , nu l-as plange deloc pe acel taran. Pentru el banii aia sunt foarte multi si sunt foarte pleasca. Pentru ca se trezeste peste noapte ca pe un loc pe care se chinuia sa faca o cultura de subzistenta de grau sau porumb cu niste metode semi-primitive vine unul si-i da o caruta de bani.
Sa stii ca multi tarani din astia de pe langa marile orase s-au imbogatit asa iar copiii lor au venit si au mai pus si ei umarul la cresterea pretului la imobiliare aruncand cu nonsalanta cu bani din astia cazuti pleasca din cer pe apartamente la orice pret. Unde nu mi-ar fi picat si mie o mostenire din asta!!
In al doilea rand nici imaginea asta romantica si idealizata a taranului roman, cea din romanele clasice nu prea mai corespunde realitatii. Astazi, majoritatea sunt niste javre prost educate, viclene si hoate care la prima ocazie te fura si te inseala de nu te vezi.
Dar, ma rog, nu asta era subiectul. Am deschis doar o mica paranteza. Da, faptul ca niste smecheri, in general politicieni si acoliti de-ai lor au acces la anumite informatii inaintea altora si le folosesc cu nesimtire ca sa faca speculatii este total in neregula si foarte blamabil. Dar este inevitabil. Cel putin in Romanica de astazi, desi se intampla si la case mai mari.
Dar totusi faptul ca se intampla asta nu cred ca, pe ansamblu, ar trebui sa insemne ca venirea Nokia nu este ceva benefic.
In fond nu cei de la Nokia fac aceste speculatii. A, ca si Nokia incearca sa obtina niste avantaje. Pai asta incearca orice firma iar daca le merge nu e vina lor. Ei au anumite interese si incearca sa si le maximizeze. In definitiv bataia pe firme ca Nokia e mare. Multi i-ar vrea localizati la ei. Pentru ca inseamna locuri de munca, inseamna taxe la buget, inseamna tehnologii si cunostinte moderne, inseamna afaceri conexe, inseamna intr-un cuvant dezvoltare. Si atunci isi permit sa faca fitze ca si o femeie foarte frumoasa pe care se bat petitorii.
Fie si numai pe 5-10 ani, ceva tot ramane dupa ei. Asta este realitatea economiei globale, din pacate, se scurteaza durata de viata a produselor si chiar si a firmelor. E un mediu in care lucrurile se misca cu viteza foarte mare, stabilitatea de acum 20-30 de ani s-a dus naibii. Trebuie sa ne adaptam. N-avem incotro.
Dar e bine pentru noi ca tara sa vina cat mai multe firme din astea gen Nokia. E absurd sa gandesti ca mama sa nu mai vina banditii astia pentru ca niste smecheri fac speculatii cu terenuri. Si cu terenurile pt autostrazi se fac speculatii . Si atunci ce sa facem? Sa renuntam la autostrazi?
o intrebare foarte directa,
tu cum te-ai simti daca cineva te convinge sa ii dai un bun si apoi el scoate inzecit ?
nu te simti pacalit, pt ca nu a faut nimic pt a creste valoarea, ci a fost mai destept is te-a gasit pe tine de fraier
nu poti sa il acuzi de nimic pe cumparator, a platit cat a cerut vanzatorul,
si referitor la Nokia,
pe moment ii bine, dar uita-te un pic mai departe, cand vor pleca, toate schimbarile pe care le fac, de proprietate, schimbari de valoare vor ramane in urma lor,
si sigur nu te gandesti la plecarea lor, dar gandeste-te pt cati euro diferenta la un salar au venit in RO, si o sa vezi ca plecarea de la Cluj nu ii chiar asa de imposibila
Pt Cosmix
Sincer nu te inteleg.
Eu n-am zis ca e imposibil sa plece de la Cj. Am spus in postarea anterioara ca si daca raman 5-10 ani tot e bine, tot ramane ceva bun in urma lor. Macar faptul ca vor fi cateva mii de oameni care si-au luat niste salarii in perioada asta.
Oricum mai devreme de 5-7 ani n-au cum sa plece da-o naibii de treaba ca nici delocalizarile astea nu se fac asa cum ti-ai schimba ciorapii.
Dar nu te inteleg, adica tu ce sustii ca decat sa vina si sa stea 5-10 ani mai bine sa nu mai vina deloc? Sau sa stam deja si sa ne gandim crispati cand inca nici n-au venit bine la ce se va intampla in cazul unei ipotetice plecari? Pai asta este exact teoria drobului de sare. In cazul asta hai sa stam si sa nu mai facem niciodata pentru ca orice actiune atrage si o reactiune.
Dupa plearea Nokia in zona va ramane: infrastructura care poate fi utilizata de orice alt investitor,indiferent de domeniul de activitate,o forta de munca calificata, formata, multe familii care au beneficiat de salarii timp de 5-10 ni, multe taxe la buget din care s-au facut investitii in zona, multi tarani care si-au schimbat standardul de viata in urma vanzarii terenurilor etc.
Dupa plecarea Citroen din anii '80 de la Craiova....a venit azi Ford. Dupa plecarea Renault de la Dacia din anii 70 de la Pitesti... a venit azi tot Renault, si in plus, o pleiada de furnizori de piese si subansamble in domeiul auto care au schimbat fata Pitestiului.Dupa desfiintarea multor CAP-uri romanesti au aparut ferme arabesti,italienii, spaniolii sau alte natii. Continuam?sau facem greva si nu ne vindem tara capitalistilor salbatici?
Induiosatoare discutiile despre capitalismul globalizat, n-am ce zice!
Firme cu mentalitatea celor de la Nokia au venit si vor mai veni. E vina noastra (sau, mai bine zis, a guvernantilor nostri) ca nu am stiut sa ne facem reclama decit ca o tara unde mina de lucru are o singura calitate: e ieftina.
Usor, usor, cei care vin aici doar pt ca pot plati 3-4 muncitori cu banii cu care in Occident plateau unul singur vor trebui sa mearga mai la est. (Sau nu, pt ca atunci nu ar mai putea sa scrie pe produse "made in UE".)
Problema e ca, din pacate, nu prea se investeste la noi in invatamint, ca oamenii nu sint scoliti eficient, pt a putea sa produca plus valoare. Doar cu muncitori in constructii si lucratori la linia de asamblare sau la call-center tara asta nu prea are cum sa devina altceva decit un ghetto.
Iar ca oamenii calificati pleaca spre greener pastures nu e de mirare. Cind o diploma de licenta nu-ti asigura nici un viitor (nici macar de "sclav salariat" cum ar zice Sabato), nu-i de mirare ca mai toata lumea se gindeste sa-si ia zborul.
Pt Anonim
Ok. Si ce propui?
Daca inteleg eu bine, lucrurile se pot rezuma asa:
Daca esti taran, ai teren si vinzi acum, esti fraier, ca peste x ani sigur luai mai mult, ba chiar fraier de doua ori, ca il mai si imbogatesti pe altul. Daca nu vinzi acum, inseamna ca esti un speculator nenorocit, care tine cu dintii de pretul unui teren si vrea sa se bucure de bani nemunciti.
Daca nu vinzi nici acum, si nici peste x ani, pentru ca te afli intr-un sat uitat de Dumnezeu, unde nu cumpara nimeni, atunci esti un biet taran oropsit.
Daca esti Nokia si vi si investesti in Romania esti o companie capitalista (si imperialista) nenorocita, care vrea sa scoata profit pe spinarea sarmanilor romani. Oricum pleci in cativa ani in alta tara, asa ca mai bine poti sa faci pasi de pe acum, adica in alta ordine de idei, ce crezi ca romanii sunt fraieri sa munceasca pe 10 milioane cand tu scoti profit de 10 ori mai mare? Mai bine murim (de foame) decat sa ne vindem tara (investitorilor).
Daca ai cumparat apartament acum 4 ani te-ai descurcat, ca acum costa de 10 ori mai mult, tu deja l-ai achitat si acum ai bani de masina si vacante. Daca ai cumparat apartament acum 6 ani si acum vrei sa il vinzi esti un speculator nenorocit. Daca vrei sa cumperi acum un apartament esti fraier, ca sunt niste cotete comuniste, ca o sa platesti ca sclavul 30 de ani de acum inainte si deja ma uit la tine si mi-e mila de momentul in care te dau afara de la serviciu, nu mai poti plati rata si trebuie sa vinzi apartamentul, daca se poate la o treime fata de pretul la care l-ai achizitionat, ca sa te inveti minte data viitoare. Vezi, daca nu ti-ai luat si tu acum 6 ani cum
am facut eu!
Romanii se hranesc din scenarii pesimiste si nenorocirea altora pentru ca asa au invatat ei sa vada partea plina a paharului. Cu alte cuvinte "sa moara (si) capra vecinului".
Eu zic sa asteptam momentul cand in cutia postala vom gasi inghesuite alaturi de reclamele la banci, centrale de apartament, termopane, carti, etc si pliante cu noile cartiere rezidentiale de blocuri sau case care ne vor imbia sa contactam in conditii avantajoase agentul de vanzari respectiv. Probabil ca atunci cererea se va echilibra cu oferta iar produsul sau marfa numita "apartament nou" va fi destinata pentru achizitie endetail (din raft ca la supermarket) la un pret corect, cumparatarului final si nu intermediarilor speculatori. Pana la urma trebuie sa vedem ce s-a intamplat cu televizoarele, cu masinile, cu mobila, etc si sa speram ca la apartamente va fi la fel - nu ca vor fi ieftine ci la preturi corecte.
Noamy:
"Exista un mers al societatii, in care rapiditatea luarii unor decizii, bazate sau nu pe informatie pertinenta, are valoare imensa. Unii castiga din exploatarea acestei oportuniti, altii pierd."
Incerc de aproape un an sa arat ca logica de agent imobiliar , bazata pe "exploatarea oportunitatii" si "rapiditatea deciziei" este catastrofala din punct de vedere macroeconomic, mai ales in conditiile in care piata imobiliara este manipulata si prost reglementata.
Va place sau nu, "mersul societatii" pe orizont mediu, nu e data de smecheria oportunistilor, ci de legile economice, care pana la urma le incurca socotelile.
Am tot cautat sa dovedesc, ca imobiliarele, mai ales terenurile nu sunt o marfa obisnuita, nu pot fi relocate, nu pot fi determinate ca pret decat de capacitatea financiara a rezidentilor.
Nesocotirea legilor de baza ale economiei, specularea imobiliarelor, face sa fie scoase din circuitul lor natural, terenurile agricole pentru agricultura, rezidentialele pentru locuire si industrialele pentru productie.
Aceasta folosire nefireasca in scopuri speculative a unor bunuri destinate altor scopuri, prin chiar monoolul natural pe care il constituie, genereaza dezechilibre grave, orientarea economiei exclusiv spre consum, inflatie accentuata, migratia masiva a fortei de munca, si in sfarsit corectia finala prin chiar caderea preturilor la imobiliare.
Prin lectia asta au trecut si altii, noi insa ramanem la perspectiva obtuza si primitiva de agenti imobiliari de cartier, nu vrem sau nu avem interes sa intelegem ceva.
Credinta oarba a imobiliarilor ca asta e 'mersul societatii" e contrazisa in prezent de legile economiei, care le aplica corectii dure, ii invata ca de fapt societatea nu merge dupa mintea lor.
Nu stiu de ce tot compari Romania cu altii. La altii piata a cazut pentru ca s-a construit masiv si la un moment dat nu a mai existat cerere. Noi suntem inca foarte, foarte departe de acel moment, cu impresionanta suma de cateva sute de apartamente livrate anual in Bucuresti.
Cei care vand terenuri pe la marginea Bucurestiului oricum nu mai faceau nimic cu ele, sa fim seriosi, nu din cauza asta o sa se injumatateasca productia de grau si porumb, vine foametea in tara, migreaza masiv populatia la cules capsuni. Pana una alta, inteleg ca multi romani de prin afara au inceput sa dea de greu, pentru ca si acolo au crescut ratele, au crescut preturile, a scazut puterea de cumparare si ceea ce este cel mai grav, deja nu prea mai fac nici in Romania mare branza cu banii castigati acolo.
Daca vreti sa gasiti vinovati pentru dezechilibrele macroeconomice, inflatie sau consumatorism excesiv incercati la politicile guvernamentale, strategiile de dezvoltare, fiscalitate, mentalitatea romanului. Dar de aici si pana la a propavadui apocalipsa economiei romanesti generata de niste gainari care castiga si ei niste mii de euro din tranzactionarea unor apartamente si terenuri este o mare diferenta.
Apropo, in niste posturi anterioare avansam o idee impartasita si de altii de altfel, conform careia la noi caderea pietei imobiliare se va produce tocmai pe segmentul terenuri, cartiere si case noi din imprejurimile Bucurestiului, ceea ce cu siguranta se va reflecta si in preturile apartamentelor din Bucuresti.
@Alex Dumitrascu
"Incerc de aproape un an sa arat ca logica de agent imobiliar , bazata pe "exploatarea oportunitatii" si "rapiditatea deciziei" este catastrofala din punct de vedere macroeconomic, mai ales in conditiile in care piata imobiliara este manipulata si prost reglementata."
Cui ii pasa de macro-economie?!!!!!
La noi toti ne pasa de noi si de cei dragi/apropiati nostri. Daca as putea lua 100 de decizii din care mie si familiei sa ne fie bine, o voi face! La fel si tu si oricare dintre noi. Nu e vorba de a le face rau altora, nicidecum, ci de a vea grija ca mie, copiilor, parintilor ne e bine, ca am luat decizia corecta...
anonim:
"Cui ii pasa de macro-economie?!!!!!
La noi toti ne pasa de noi si de cei dragi/apropiati nostri. Daca as putea lua 100 de decizii din care mie si familiei sa ne fie bine, o voi face! La fel si tu si oricare dintre noi. "
Ce-ar fi sa vorbesti in numele tau si ...cam atat. Nu ne cunoastem.
@anonim:
"La noi toti ne pasa de noi si de cei dragi/apropiati nostri. Daca as putea lua 100 de decizii din care mie si familiei sa ne fie bine, o voi face!"
La nivel macroeconomic deciziile tale vor fi anulate de deciziile altora. De aceea noi suntem aici si incercam sa-i informam pe oameni, prin discutiile noastre, pentru a lua decizia cea mai buna.
Respect!!!
@noamy
Incerci sa vezi nuante in lipsa de informatii. La fel vede si nestor cresteri pe imobiliar de sute de ani de acum inainte pentru ca-si imagineaza in intimitatea cunostintelor lui ...carente diverse statistici "deja-vu-ate" din diverse surse de neincredere.
Concret, tu (noamy) esti adeptul pretului platit pe masura vanzatorului.
Iar aici eu nu vad cei 50000 Euro platiti unui taran de 60 de ani.
In Romania s-a furat cu ajutorul tribunalului, s-a cumparat cu sutele de euro per hectar, iar acum, la disperare...s-or fi platit 50 000 Euro/ha...pe repezeala...dupa ce s-a aflat de investitie...un pic cam tarziu.
Ca si in situatia Bada(l-r)a(n)u-lui din Giurgiu, s-a speculat mizer "oportunitatea", iar taranul realizat de care vorbesti tu e doar un pacalici care n-ar fi castigat in veci acei bani (milionul) pentru ca mastodontii industriali sunt sfatuiti sa cumpere ...ceva anume. E vorba de "comisionul de instalare".
Mentalitatea asta prolifereaza pe meleagurile romanesti pentru ca romanilor asa le place...sa pacaleasca.
Totul incepe de la negocierea din piata...unde ti se ofera pretul in functie...de haine pe aceeasi marfa.
Daca esti imbracat bine...cumperi scump, daca esti pensionar subventionat...cumperi cu discount.
Invers, cand vinzi, daca esti un rapanos primesti bani de sapun, daca ai vila cu piscina ti se oferteaza ... o insula.
ASTA E ROMANIA!!!
@noamy
Incerci sa vezi nuante in lipsa de informatii. La fel vede si nestor cresteri pe imobiliar de sute de ani de acum inainte pentru ca-si imagineaza in intimitatea cunostintelor lui ...carente diverse statistici "deja-vu-ate" din diverse surse de neincredere.
Concret, tu (noamy) esti adeptul pretului platit pe masura vanzatorului.
Iar aici eu nu vad cei 50000 Euro platiti unui taran de 60 de ani.
In Romania s-a furat cu ajutorul tribunalului, s-a cumparat cu sutele de euro per hectar, iar acum, la disperare...s-or fi platit 50 000 Euro/ha...pe repezeala...dupa ce s-a aflat de investitie...un pic cam tarziu.
Ca si in situatia Bada(l-r)a(n)u-lui din Giurgiu, s-a speculat mizer "oportunitatea", iar taranul realizat de care vorbesti tu e doar un pacalici care n-ar fi castigat in veci acei bani (milionul) pentru ca mastodontii industriali sunt sfatuiti sa cumpere ...ceva anume. E vorba de "comisionul de instalare".
Mentalitatea asta prolifereaza pe meleagurile romanesti pentru ca romanilor asa le place...sa pacaleasca.
Totul incepe de la negocierea din piata...unde ti se ofera pretul in functie...de haine pe aceeasi marfa.
Daca esti imbracat bine...cumperi scump, daca esti pensionar subventionat...cumperi cu discount.
Invers, cand vinzi, daca esti un rapanos primesti bani de sapun, daca ai vila cu piscina ti se oferteaza ... o insula.
ASTA E ROMANIA!!!
@Nestor
Ai sintetizat magistral expunerile mele in postarea ta. Cum o dai, nu e bine, cineva creeaza un blog ca sa te scoata in fata clasei si sa te arate cu degetul, ce fraier sau ce speculator, sau ce capitalist parazit sau ce iobag scalv pe viata 30 de ani la banca esti.Esenta este sa astepti, sa astepti, sa lasi viata sa se scurga pe langa tine, ani, zeci de ani (17 au trecut deja dupa Revolutie) fie ca esti tanar si doresti sa-ti iei un apartament pentru o viitoare familie, fie ca esti batran si mai ai de trait cativa ani. Nu actiona, asteapta pana cand un guru al imobiliarelor iti va spune, cu algoritmi si virgule, ca ai cumparat sau vandut la pretul corect. Adica cel mai mare pt taranul de la Jucu, si cel mai mic cu putinta pt angajatul din Bucuresti.
@Alex
“Aceasta folosire nefireasca in scopuri speculative a unor bunuri destinate altor scopuri, prin chiar monopolul natural pe care il constituie, genereaza dezechilibre grave »
“Bunurile destinate unor scopuri” au corespuns la un moment dat, in evolutia istorica si economica, unor destinatii. Pe terenul vandut catre Nokia in urma cu cateva sute de ani pasteau zimbrii, apoi batoza secera grau in epoca in care Romania era o tara eminamente agrara, apoi, prin mersul economiei si raportat cerintelor induse de acesta, se produc telefoane mobile cu circuite sofisticate. Nu exista lege naturala care sa prevada destinatia unor bunuri catre scopuri economice, ci numai schimbari, evolutii, la care aceste bunuri sunt adaptate. Dezechilibre grave recunosc ca sunt, au cam pierit zimbrii. Dar s-au inmultit telefoanele mobile....
.”..orientarea economiei exclusiv spre consum, inflatie accentuata, migratia masiva a fortei de munca, si in sfarsit corectia finala prin chiar caderea preturilor la imobiliare “
Terenul agricol de la Jucu care servea strict consumului de subzistenta a devenit locul desfasurarii unuei activitati de de productie, generatoare de sute de locuri de munca. Deci nu se justifica remarca. Dimpotriva, se incearca pastrarea fortei de munca prin crearea de locuri de munca noi, locale, deci impiedicarea migratiei.
@Nestor
Nestor, cred ca gresesti un pic. La altii piata a scazut in primul rand datorita faptului ca a scazut cererea solvabila (nu au mai fost bani) si nu datorita unei supraproductii de case.
Atentie la confuzia "nevoie" si "cerere solvabila" (de multe ori amintita pe blog).
Acelasi lucru se poate intampla si la noi. Nevoia este mare, sunt de acord, toata lumea vrea o casa. Cererea solvabila insa, adica cei care isi permit sa o si plateasca, este considerabil mai mica. Si datorita cresterii preturilor devine din ce in ce mai mica, pentru ca se pare ca veniturile (sau posibilitatile de a obtine finantare) nu cresc in acelasi ritm. Si atunci e logic ca se va intampla si la noi ce s-a intamplat si dincolo. Repet nu e supraproductie de case , e subproductie de bani :) .
@Catalin
Nu-i rău să alegem neghina de pietriş, dar ceva mai multă rigurozitate n-ar strica.
Nevoia, comparativ cu cererea solvabilă, e foarte mare doar în Bucureşti!!!
În restul ţării "nevoia" e sub cotele normale, oraşele fiind ...aproape părăsite şi moşnegărite.
"Nevoia" asta e de câteva categorii:
1. Vis erotic;
2. Şanse minime de dobândire a unor venituri medii în următorii 5 ani.
3. Şanse rezonabile de a depăşi pragul venitului mediu într-un viitor relativ scurt.
Totuşi, populaţia ...cu venituri medii poate să cumpere corturi din fâş şi bărci din cauciuc, dar developer-ii construiesc garsoniere de 60 000 Euro pentru ....această clasă "medie".
Ţara asta e o glumă...proastă!
"Nevoia, comparativ cu cererea solvabilă, e foarte mare doar în Bucureşti!!!"
Error...
Nevoia, ca si cererea solvabilă, e foarte mare doar în Bucureşti!!!"
Trimiteți un comentariu