Se dă bunul numit "aer". Se dă un monopol pe "aer". Se dă şi un cumpărător.
Cumpărătorul face preţul?!
Daţi-mi voie să mă-ndoi. Cumpărătorul nu poate decât să respire cu nesaţ ori de câte ori monopolul mai dă drumul la o ciosvârtă de "aer" pe care o poate vinde la ce preţ vrea muşchii lui. Între respiraţii, cumpărătorul munceşte cu disperare pentru putea plăti viitoarea porţie de aer.
Dar hai să vedem şi o altă situaţie. Se dă bunul numit "măr". Se dă şi un monopol pe "mere". Se dă şi un cumpărător.
Cumpărătorul face preţul?
Da. Dacă deţinătorul monopolului sare calul, cumpărătorul va prefera să cumpere pere, portocale, pepeni sau cine ştie ce altceva. Are alternative.
Aţi prins ideea, nu? Cumpărătorul face preţul la bunurile neesenţiale, non-vitale, fără de care poate trăi. Cumpărătorul nu face preţul la cele esenţiale, vitale. Şi nu face preţul tocmai fiindcă nu îşi permite să trăiască fără ele. Lăsate pe piaţa liberă preţurile evoluează inevitabil în detrimentul cumpărătorilor. Dacă sunt 1.000.000 de producători din acel bun esenţial, acest milion se va coaliza şi va reuşi să stabilească un preţ ridicat pentru că ştie că oamenii vor fi nevoiţi să plătească.
Uitaţi-vă la taxa auto. Putem trăi fără maşini? Da, putem. Oamenii au preferat să nu-şi mai înmatriculeze maşinile şi să le ţină în garaj decât să plătească preţul cerut de guvern. Au făcut şi scandal. Guvernul a cedat. Fiindcă există alternativă. Dacă nu aveau alternativă înghiţeau în sec şi dădeau banul.
Aşa cum am mai zis, locuirea este o nevoie vitală. Dacă vei dori să locuieşti pe stradă vei ajunge foarte repede să fii un exclus social. O să puţi la servici şi vei fi dat afară. Fără bani, nu vei mai avea posibilitatea să mănânci cum trebuie. Dacă nu te vei hrăni cum trebuie sănătatea ţi se va şubrezi. În cele din urmă vei muri cu mult mai devreme decât îţi dă dreptul să speri că vei trăi speranţa de viaţă a conaţionalilor tăi.
Şi acum să vedem cum se prezintă piaţa locuirii (piaţa imobiliară).
În primul rând avem un monopol pe fondul locativ: statul a împroprietărit numai o anumită generaţie de români. Pentru generaţia următoare, n-a mai avut. Nici nu a mai construit nimic. Acum generaţia nouă e obligată să-şi cumpere locuire de la generaţia veche. A făcut statul ceva pentru a sparge acest monopol? Momentan ... nu prea.
În al doilea rând avem un monopol informaţional: nu se ştie ce, cum, cât şi unde se vinde. Asta ştiu notarii. Nu se ştie nici cât stă la vânzare o proprietate. Asta ştiu agenţii imobiliari. Cumpărătorul nu are alternativă de informare. E obligat să ia de bună informaţia oficială. A, şi am uitat, notarii, singurii care cunosc preţurile reale de tranzacţionare, impun şi preţuri minime de tranzacţie. Dacă vreau să-mi vând casa cu 1000 de euro, că aşa vor muşchii mei, nu o pot face, trebuie neapărat să declar 50.000. Notarul îşi ia comisionul aferent şi mai trece pe răboj o vânzare de 50.000, deşi ea în realitate o fost de 1000. Deci...
...În al treilea rând, monopol pe legalizare. Nu pot să mă duc la biserică sau la primărie sau la un avocat oarecare să declar tranzacţia (poate ies mai ieftin!). Nu, trebuie să o fac la notar. Nu ar fi nici o problemă dacă breasla notarilor nu ar fi stat în stat. Ciudat, însă, e că statul a făcut la... viaţa sa, privatizări pe un dolar. Dar eu n-am voie să-mi vând casa pe mai puţin de vreo 50.000 de euro! Statul are voie să fie nebun. Eu nu!
Cumpărătorul face preţul?! Momentan nu. Momentan.
Crăciunul uzurpat
Acum 5 ore
73 de comentarii:
Asa ne trebuie, re-fanariotizare, sa ne-mputa tot strainu' in cardasie cu "alesii", sa iobagim ca numa atata ne duce capu.
(suntem pe primul loc la biruri in Europa si locul 5 in lume!!!)
"E prosti maica"
Suntem stapani pe foarte putine lucruri. Asta pentru ca noi, tanara generatie, am crescut cu botnita. Nu am avut unde sa stam - nu s-a mai construit nimic pentru noi. Nu am avut ce si cum sa invatam - sistemul educational a fost distrus incetul cu incetul. Nu am avut voie sa progresam - cum ridici putin capul, cum ti-l striveste un dinozaur.
Iar explicatia este pe cat de simpla, pe atat de sinistra si cinica. O generatie de comunisti nenorociti s-a trezit intr-o buna dimineata in democratie si si-a dat seama ca nu are nici o sansa intr-un sistem de libera concurenta. Si atunci ce au facut? Au inabusit, au paralizat concurenta. Au facut tot ce au putut sa tina cat mai mult tinara generatie in bezna. EI controleaza tot. EI sunt: profesori universitari, directori de spitale, notari, avocati, judecatori, generali, chestori, parlamentari, directori de ziare, si au trei lucruri in comun: au peste 50 de ani, au fost nomenclaturisti si astazi sunt fara exceptie mari oameni de afaceri.
Toti acesti Dinu Paturica ai zilelor noastre isi bazeaza succesul pe monopol, pe afaceri de familie, pe legi cu dedicatie, pe gasti de interese. Toata dezvoltarea Romaniei s-a facut dupa un singur algoritm, numit CASTIGA NUMAI CINE TREBUIE.
Proiecte imobiliare de la constructori consacrati nu o sa vedeti prea curand, pentru ca ar aduce in faliment "dezvoltatorii" locali.
Proiecte agricole pe banii UE nu o sa vedeti prea curand, ca "fermierii" locali o duc bine mersi.
Proiecte de infrastructura cu garantii de 20 de ani nu o sa vedeti, pentru ca "euroconstructorii" locali trebuie sa aiba in fiecare an de lucru.
Un singur lucru poate genera scaderea substantiala a apartamentelor in Bucuresti: livrarea masiva pe piata a unor complexe rezidentiale noi, la standardele de calitate asteptate (asta inseamna NU caselor care contin cauciucuri si sticle in compozitia zidurilor, carora le cade faianta sau tencuiala dupa 3 luni, care au ca priveliste un nou bloc de 10 etaje in locul parcului din proiectul initial, care nu au curent electric noaptea si care se leaga de Bucuresti printr-un drum cu doua benzi).
Asta presupune o politica fiscala coerenta si stabila, pentru atragerea investitorilor. Implicarea statului in dezvoltarea infrastructurii auxiliare: drumuri, scoli si gradinite, utilitati.
Sistematizarea si dezvoltarea structurata a noilor zone rezidentiale, adica proiecte gandite cum trebuie de la A la Z.
La cum vad eu situatia in ziua de azi, cele trei conditii de mai sus se vor nimeri simultan aproximativ atunci cand va zbura porcu'.
Nici pe mere nu face cumparatorul pretul pentru ca acolo apare un soi nou de "capitalism feroce": supermarketul. Cora, Carfur, Auchan au actionari comuni deci va imaginati ce concurenta exista intre ei. 0.5 RON litrul de lapte la producator, 5 RON in raft. Stai fara mere, dar poti sta fara legume, carne, paine, lichide? Nu.
Doar nu crede cineva ca Loganul e cea mai profitabila masina Renault fiind ieftina. Nu, scot cu ea cat pot mai mult din buzunarele romanilor si urla ca disperatii sa nu se scoata taxa de prima inmatriculare.
Orice forma de capitalism duce in final la monopol, datorii, iobagie pentru ca nici o concurenta nu dureaza la nesfarsit, ori unul il inghite pe altul ori se aliaza. Capitalismul e sclavia de forma noua.
Cred ca pe undeva gresesti in acest articol si argumentul asta l-am mai auzit ("trebuie dom-le sa stea undeva").
Dar evident ca AZI nu sunt multi care sa stea in strada (evident ca nu dintre cei care locuiesc in strada isi vor cumpara apartamente :) ).
"Solutia" este statul cu chirie care reflecta mult mai bine situatia reala.
Nivelul actual al chiriilor vs. preturi la apartamente nu mai este sustenabil pentru un eventual speculator.
Atunci se intampla exact ce se intampla la bursa cand cresterile preturilor sunt MUUULT mai mari decat cresterea firmei respective: devinde un joc piramidal si SE VA PRABUSI.
In momentul de fata e clar ca avem un blocaj al pietei imobiliare.
Creditele s-au scumpit, in luna Martie se asteapta inflatie de 8%, avem un an electoral, nu cred ca Guvernul va strange cureaua => presiune si mai mare pe BNR care va scumpi si mai mult creditele.
Daca mai presupunem si o crestere a euro deja situatia devinde clara...
In plus observ o schimbare de mentalitate: lucrez intr-un mediu de oameni tineri care SI-AR PERMITE un credit dar nu il fac (nu neaparat din motive "fundamentale") ci din motive simple: "mai bine imi cumpar in Vest un apartament, de ce sa ma fac sclav la banci + ca ma gandesc sa plec din tara asta de KKO".
Ceva trebuie sa cedeze: fie cumparatorii fie vanzatorii si cred ca de data asta sortii sunt potrivnici vanzatorilor.
Eu am postat fara sa ma loghez acea explicatie cu banii negri. Pentru ca tot eu postasem pe blog, cu luni in urma, o explicatie referitoare la intrarea marilor lanturi de hipermarketuri pe piata romanesca, explicatie readusa in discutie de directorul unei mari companii de studii de piata, Daedalus, acum cateva luni, pe canalul The Money Channel. Am facut parte din echipa cu care se puneau bazele deschiderii unui mare lant de hipermarketuri in 2000. O perioada nu prea fasta in economia romanesca, la doar un an de la alterarea indicatorilor economici ai tarii. De altfel, piata imobiliara cazuse exact in vara lui 1999, marcata tot de acest fenomen. Conform statisticilor, decizia deschiderii acelui prim magazin, intr-o periferie (camp agricol la vremea aceea) era o nebunie. Din punct de vedere statistic, nici o cifra nu le era favorabila. Salariul mediu pe economie in jur de 100 euro, somaj, putere de cumparare redusa, grad de penetrare a numarului de vehicule /la mia de locuitori extrem de redus. Deschiderea magazinului a confirmat ceea ce statisticile nu erau capabile sa ia in calcul: o imensa economie neagra, sume uriase care circula fara sa fie cuprinsa in nici o statistica. Succesul acestor retele de magazine il putem vedea cu totii, la fiecare sarbatoare tip Craciun, Paste, stirile incep cu imensele cozi care se formeaza in hipermarket-uri. Credeti ca cei 300 euro salariul mediu pe economie explica aceste vanzari record ? Nicidecum, cum nu explica nici salariul de 100 din anul 2000 succesul si extinderea rapida. Daca intr-un timp scurt ati intra in contact cu categorii sociale diverse, oameni fara job stabil, ati vedea ce sume se practica pe piata neagra pentru mana de lucru la orice fel de activitate solicitata, in constructii sau amenajari interioare, transport, totul la negru. In ultimele saptamani am amenajat un apartament si am fost socata de sumele cerute de toti mesterii. Sunt oameni calificati pe o meserie care castiga in medie 1000 euro/luna, totul la negru. Un prieten isi face casa in zona Pipera, platind niste mesteri din maramures cu 1 mil/zi/persoana+casa si masa. Faceti un calcul...lucreaza si sambata si duminica.
Nestor are dreptate: generatia de 50-60 ani face piata acum. De la ei cumparam, la preturi fabuloase, locuinte pentru o viata. Pentru unii, improprietarindu-i, statul le-a facut o compensare morala meritata, dar platita scump de generatia tanara actuala. Pentru altii, fosti tortionari si colaboratori ai sistemului, statul le-a platit de 2 ori. Au beneficiat de conditii favorizate si in vechiul sistem, au locuinte acum devin bogati si favorizati inca o data prin vanzarea locuintelor la preturi. Ca sa nu mai vorbim de ce pensii au, care concureaza cu succes salariul meu dintr-o multinationala. Ca orice “improprietarire” in masa, s-a facut “la gramada”, fara a analiza caz cu caz. Oricum, ar fi fost imposibil.
si eu personal platesc rate pentru un apartament in centru, cumparat de la mostenitorii unui fost "membru al sistemului", care a beneficiat in anii 80 de o locatie centrala la repartitie.Intamplator, am aflat de la vecini de activitatea fostului proprietar, decedat octogenar. Asa ca nu politicienii si copii lor captivi (cati nu ar dori sa fie proprietari si captivi totusi intr-un apartament, fie el si vechi) fac preturile si controleaza robinetul pietei imobiliare. Licitarea aceluiasi fond locativ (acelasi cam de 17 ani) si prezenta pe piata a unor sume mari, banii negri, necuprinsi in statistici, proveniti fie din activitati nedeclarate, fie din vanzarea de terenuri, fie de la emigranti, duc preturile foarte sus. Iar victimele colaterale ale sistemului sunt cei din generatia tanara, salariatii cuprinsi (totusi) in statistici, care platesc rate din ce in ce mai mari, in detrimentul altor lucruri pe care putea sa le faca cu acei bani (calatorii, investitii in formarea lor etc). Sansa ca acesta piata sa scada brusc si masiv, in lipsa unei caderi economice (corelata cu cresterea cursului valutar la valor de peste 4) care nu ar favoriza pe nimeni, este sa se construisca masiv, calitativ, cu infrastructura adecvata.Ori asta nu e chestie de cateva luni, si nici de “alartaieri” cum spunea Alex Dumitrascu. Sa ne gandim cat a avanasat infrastructura in Bucuresti in ultimii 17 ani, cate noi tronasone de metrouri au fost date in folosinta.... Ca sa nu mai vorbim de km de autostrada.
"Orice forma de capitalism duce in final la monopol, datorii, iobagie pentru ca nici o concurenta nu dureaza la nesfarsit, ori unul il inghite pe altul ori se aliaza. Capitalismul e sclavia de forma noua."
Nu, nu e adevărat. Asta e gândire comunistă. Concurenţa funcţionează bine mersi în domenii în care oamenii au alternative, sau pot inventa alternative. Din când în când apar crize, dar e normal să fie aşa.
Uitaţi-vă la Microsoft. În urmă cu 8 ani (în anul 2000) practic avea 99% din piaţa computerelor personale şi toate aplicaţiile erau construite pentru Windows. În mai puţin de un deceniu cota de piaţa a lui Internet Explorer a fost erodată de Firefox, milioane de computere au înlocuit MS Office cu OpenOffice, distribuţiile de Linux încep să fie comercializate pe sistemele desktop la fel ca Windows.
Un bun ca "aerul" este "forţa". De ce se spune că statul deţine monopolul forţei pe teritoriul său? Pentru că nu poţi lăsa liber comerţ ul cu "forţa" fără să rişti să pierzi controlul asupra teritoriului. Într-o oarecare măsură piaţa e liberă şi în domeniul acesta, exemplu fiind firmele de securitate, dar firmele acestea au atribuţii limitate şi "forţa" lor are aplicabilitate limitată. Ele nu au voie să-şi vândă "forţa" cuiva care planifică o lovitură de stat sau cuiva care planifică să-şi omoare rivalii. Închipuiţi-vă ce ar fi ca statul să spună "OK, de mâine toate firmele de securitate au voie să facă orice le trece prin cap pe teritoriul României, să dispună de marfa pe care o comercializează aşa cum vor." Apropo, voi ce credeţi că s-ar întâmpla?
Tot ce se spune si s-a spus despre infrastructura este foarte adevarat si nu cred ca se va rezolva in urmatorii 50 ani. Investitiile in infrastructura sunt cu mult in urma celor imobiliare.
Iar aici este de vina statul, prin reprezentantii sai la orice nivel. De exemplu, intr-un stat din lumea 1-a si a 2-a, orice constructie (birouri sau locuinte) trebuie sa dispuna de un numar minim de locuri de parcare. Este obligatoriu.
Daca aveti drum pe str. Stibey, vis a vis de intrarea in Cismigiu, se construieste un imobil. Este construit iarasi "fortat". Unde sunt locurile lui de parcare ? Tot pe Stirbey? Daca se inchiriaza ca birouri, la 4 etaje, minim 5 masini pe etaj, rezulta vreo 20 masini. Pe strada sau imprejurimi. Iar aglomeratie, gatuire pe Stirbey. Plus ca inainte mai este gatuirea de la Planters.
Sa nu vorbesc de case in Bragadiru, Pipera, Tunari etc., unde trebuie sa vina vidanja . Asta la o proprietate de sute de mii de euro . Curat ... murdar monser' !
Important este ca multi s-au trezit si nu vor sa mai plateasca preturile idioate cerute de vanzatori. Decat sa dau rata 2200 RON pe 30 ani la un apartament in Drumul Taberei, mai bine stau cu chirie de 500 Euro. De ce ? Pentru ca oricum voi pleca imediat, oriunde voi avea un salariu mai mare.
Eu as compara imobiliarele mai degraba cu combustibili. Chiar daca exista mai multi furnizori, pretul nu este satabilit de cumparator.
1) avem cateva milioane de proprietari de apartamente. Cum adica monopol? Poti zice ca e un oligopol in vest, unde apartamentele de inchiriat sunt detinute cam jumatate de firme ce se ocupa cu asa ceva.
A nu se confunda cresterea pretului cu monopolul.
2)tocmai pentru ca e un bun de baza, indispensabil, oamenii dau tot ce pot pentru a-l obtine. Cand nu erau credite, dadeau 10kE, de cand au aparut credite ipotecare pe 40 de ani, dau 150.000E.
3) Aceleasi conditii ca in bucuresti sunt si in Zimnicea. Tot blocuri, tot pensionari improprietariti. Cat sunt preturile acolo? Aaa, stai ca nu cumpara nimeni....
4)Ca de ce se imbogatesc mosii comunisti...
Cui vroiati sa dea statul apartamentele... Voua, copii de 10 ani? Daca le-a dat la chiriasi, astia nu sunt parintii vostri? Ei n-au platit zeci de ani chirie acolo?
Aaa, ca sunt tineri veniti de la tara care nu au unde sa stea in Buc si pun presiune pe preturi, mi se pare normal. Dar sa nu se oftice ca s-au dat apartamentele din Buc in 91 la bucuresteni ce locuiau in ele de cand s-au construit. Lasa ca si ei s-au ales cu terenuri la tara si acum s-au scumpit si alea in draci.
4) ca la orice bun, preturile vor scadea cand oamenii nu vor mai avea atatia bani (scad sumele date cu credit - pt ca cresc ratele) si cand oferta va creste - se construieste si se vor mai construi blocuri de n-o sa aiba cine sa stea in ele, pt ca tinerii vor pleca in UE (deci va scadea si cererea).
imho acum e varful.
Nu Manole, nu e gandire comunista, e realitatea capitalista. Ai dat niste exemple extrem de proaste, IE inca are 70% din piata si asta probabil pentru ca M$ a vrut sa lase loc pentru a nu mai fi atacata. Se vand calculatoare cu Linux pentru ca prin lege sistemele trebuie sa aiba un OS instalat si atunci ca sa nu ridice pretul la un sistem de 5 milioane cu inca pe atat cu o licenta de XP, il vand cu Linux si acasa isi instaleaza clientul XP fara licenta.
In plus, competitia e mama coruptiei, intotdeauna competitorii vor incerca sa "triseze", corupand autoritatile care supravegheaza concurenta. Se intampla si in Occident si extrem de frecvent si la noi.
PS: daca ai argumente expune-le. Acuzele de "gandire comunista, esti fascist, manelistule" sunt utilizate de obicei de papagalii care raman fara argumente.
@anticapitalist: păi ţi-am dat argumente şi ai zis că sunt proaste. Între comunism (care interzice total funcţionarea liberă a pieţelor, pe motivele invocate de tine) şi liberalismul sălbatic (care ar privatiza şi aerul, pe motiv că poate fi... de vânzare) cred că putem găsi destul nuanţe care pot face ca lucrurile să se desfăşoare şi echitabil, şi prosper într-o societate.
excelent comentariul lui Nestor...foarte realist!
of, de ce nu avem oameni cu cap si prin structurile alea de sus, din varful aisbergului :(((
Alexadi
Ai dreptate dar numai partial. Asa cum am spus, acesta “improprietarirea” a fost explicabila prin faptul ca a reprezentat intr-un fel plata unor daune morale pentru chiriasul care si-a petrecut viata in regimul comunist. A fost injusta pt ca nu a fost la nivel general, medicul de la tara care a stat toata viata in cladirea dispensarului un a primit un apartament care valoreaza acum suta de mii de euro, nici profesorul de la tara, unul din ultimii care au stat la baza sistemului de invatamant eficient de care pomenea Nestor, etc. Iar a fost nedrept pentru ca nomenclaturistul care castiga acum o pensie onorabila de 1000 euro (caz particular, in blocul meu) a ramas si cu un apartament de 150 000 in centru, si cu daune morale platite de acelasi Stat pana in zilel noastre, sub forma unei pensii egala cu salariul unui tanar dintr-o multinationala. Pe viata, garantata...pensia, evident. Este evident ca trebuiau date chiriasilor, dar nu este tot atat de evident ca masura a fost o compensatie morala pentru toti. Pentru unii...ar fi trebuit sa li se ia, nu sa li se dea. Polulatia Romaniei este in proportie de 50% rurala, deci acestia din urma nu au primit nimic. Sau au recuperat cu greu o mostenire a famililor lor (atentie, au recuperat, nu primit de la Stat) sub forma a catorva hectare agricole a caror valoare abia acopera acum pretul unei masini secon-hand. Daca gasesc cumparator, caci lichiditatea acestora e redusa in funcntie de zona.. Nemaipunad la socoteala proprietarii de case pe pamant (mostenirile de familie) din orasele mari si mici care nu au primit nici acestia nimic de la Stat. Asa ca atentie din ce unghi privesti lucrurile.
Cat despre preturile la care s-a ajuns, asta inseamna ca Bucurestiul este un oras interesant dpdv economic pentru cei care-l curteaza. Frumos- urat, curat sau murdar, istoric sau cu grad de seismicitate crescut, un oras e scump pentru ca ofera posibilitatea celor care-l cauta sa castige mai usor bani in el decat in alta parte(Zimnicea sa zicem). Fie ca acesti bani provin de la multinationale, fie ca sunt ei negri. Am mai dat exemplu Dublinului, unua din cele mai prohibitive capitale europene la preturile imobiliare, si nu-i decat un oras banal,gri, fara interes turistic prea mare…si totusi atat de dinamic dpdv economic.
Nivelul actual al chiriilor vs. preturi la apartamente nu mai este sustenabil pentru un eventual speculator.
Atunci se intampla exact ce se intampla la bursa cand cresterile preturilor sunt MUUULT mai mari decat cresterea firmei respective: devinde un joc piramidal si SE VA PRABUSI.
RECFIFICARE: acest nivel este echilibrat inca in centru. concluzia: in periferie preturile au crecut prea mult, raportul clasic centru-periferie e depasit la noi, aviz celor care ofera sume aberante la capatul Dristorului sau bercenilor
"acest nivel este echilibrat inca in centru. concluzia: in periferie preturile au crecut prea mult, raportul clasic centru-periferie e depasit la noi, aviz celor care ofera sume aberante la capatul Dristorului sau bercenilor"
Ipoteza "echilibrului central" e din cărţile de istorie???
Dau un exemplu de piaţă imobiliară bazată pe cerere şi ofertă: Thessaloniki, Grecia, chirie garsonieră centru: 150-200 Euro/lună, chirie garsoniere apropiate de zonele industriale: 300-500 Euro/lună.
O fi mândria ţăranului român la mijloc, dar şi moda ...centrului va apune odată cu prăbuşirea pieţei imobiliare.
Aristotel
In momentul in care toti strainii din apart inchiriate pe MAgherul Victoriei, Unirii, Dorobanti vor migra spre Berceni si Dristor, managerii din multinationale vor parasi vilele din Primaverii pt Prelungirea Gnecea sau com PAntelimon, atunci piata va scadea intr-adevar in mod egal, acelasi procent la centru ca si in periferie. Exemplul acela...de unde il ai?cum putem proba ca e real?
22 februarie 2008 15:16
Exemplul "ăla" îl am din propria experienţă.
Un grec neaoş a reacţionat, la întrebarea ta pusă de mine...lui, "păi...ce să faci în centru? Nu-i nimic acolo!!! Oamenii caută să stea cît mai aproape de ...locul de activitate."
Cu nu ştiu câţi ani în urmă, dacă ţi-ar fi spus cineva despre dezvoltarea zonei... Pipera...cum ai fi reacţionat?
Primăverii ... şi centrul în general rămâne, în România, zonă de fiţe pentru "legumicultorii cu bani pleaşcă", dar unu' care trage pe bugetu' lui se orientează către varianta cea mai convenabilă. Se pare că în Salonic, oamenii caută să nu-şi petreacă viaţa în trafic.
În Bucureşti...e altceva şi piaţa imobiliară creşte cu 5% la 3-4 luni...
Faptul ca toata lumea la Salonic cauta sa nu-si petreaca viata in trafic e un adevar general valabil pt orice om sanatos. Faptul ca centrul finaciar bancar, comercial al Bucurestiului, toate cladirile de birouri importante, ambasade, sedii de banci, sunt in perimetrul centru- nord este alta realitate. si mi se pare firesc ca preturile sa fie mai mari aici decat in sud, Dr Taberei sau aiurea, tocmai data proximitatea de cele mai multe cladiri de birouri importante.Sa punem apoi la socoteala cate parcuri gasesti in Militari si cate in proximitatea Victorie-Herastrau. Cate licee bune, scoli etc sunt aici
"Mafia italiana isi spala banii cumparand terenuri si cladiri la noi in tara * Dezvaluirea a fost facuta ieri, la Bucuresti, de seful Politiei italiene Antonio Manganelli * Banii negri provin din afacerile cu droguri"
http://www.ziare.ro/1203625662-La_Piovra_inhata_Romania
"Mafia italiana isi spala banii cumparand terenuri si cladiri la noi in tara * Dezvaluirea a fost facuta ieri, la Bucuresti, de seful Politiei italiene Antonio Manganelli * Banii negri provin din afacerile cu droguri"
Ăsta ar fi unul dintre primele argumente viabile ale creşterii pieţei imobiliare, bineînţeles, pe fondul manipulării din ultimii ani.
O asemenea piaţă poate cădea lin?
Mai e loc de creştere? Mulţi spun că da şi ...sunt din domeniu...specialişti...
@aristotel:
Ma tem ca micii (sau nu asa micii) smecherasi romani sunt mult mai importanti decat mafia italiana, si au o pondere mult mai mare in achizitii. Asta si dupa principiul ca banul nemuncit se cheltuieste mai usor ...
Iar in legatura cu Salonic-ul, comparatia este nitel neinspirata. Bucurestiul a avut (si are) o economie din ce in ce mai bazata pe servicii, nu pe industrie. Majoritatea oamenilor cu bani din orasul asta nu lucreaza pe platforme industriale la periferie, ci in centru, prin diferite multinationale sau in administratie. In concluzie, daca vor sa fie aproape de munca (si sa aiba si ce face seara), vor locui in centru.
Salonic-ul (am totusi informatii limitate) pare mai degraba un oras bazat pe industrie si comert (port), in consecinta se lucreaza mult mai mult in zonle de periferie.
Am sa revin si cu un comentariu mai apropiat de tema post-ului lui Manole, dar nu pot sa nu remarc ca aristotel pare sa atace uneori cam in graba, fara sa-si cantareasca argumentele. Eu unul postez pe blog-ul asta in speranta unor discutii relevante si a unor opinii sustinute cu argumente mai puternice decat simpla ironie (care, desi utila, ar putea fi uneori dublata de ceva logica mai bine desfasurata, care sa o sustina).
Recomand calduros urmatorul articol din New York Times-ul de azi despre drama americanilor legati propriu-zis de glie si care nu mai pot iesi practic in acest moment din "jocul piramidal" care a fost si la ei balonul imobiliar:
http://www.nytimes.com/2008/02/22/business/22homes.html?pagewanted=2&_r=1&ref=business
Din cate am aflat eu de la un prieten care isi face doctoratul la Tesalonic, se pare ca unul dintre motivele pt care oamenii fug de centru e si pt ca va PUTE la propriu canalizarea de-ti vine sa lesini :)
Exemplul cu preturile care cresc la periferie este o regula, confirmata de altfel de zona Pipera. Orasul creste, zonele atractive din punct de vedere al accesului atrag business-ul, business-ul atrage serviciile auxiliare, iar toate cele de mai sus atrag rezidentii.
In schimb situatia in care scad preturile in centru chiar este o exceptie. Asta pentru ca centrul inseamna istorie, inseamna traditie, inseamna continuitate, si poate cel mai important, inseamna exclusivitate.
Iarasi aduc in discutie factorul psihologic, dar centrul vechilor cetati era de obicei palatul, care reprezenta autoritatea si luxul.
De aceea bancile prefera cladirile vechi, masive, istorice in locul blocurilor ultramoderne de la periferie. De aceea toate companiile de servicii financiare se ingramadesc pe strada pe care isi desfasoara activitatea de sute de ani. Iar hotelurile de lux le urmeaza. Apoi restaurantele si magazinele de lux. Apoi oamenii, atrasi de oportunitati.
Centrul Bucurestiului are bulevarde largi cu palate si stradute pietruite cu vile cochete, are parcuri cu stejari seculari, are restaurantele la care mancau bunicii nostri. Haideti sa fim seriosi, apartamentele din zonele percepute drept centrale nu se vor ieftini niciodata.
"Asta pentru ca noi, tanara generatie, am crescut cu botnita. Nu am avut unde sa stam - nu s-a mai construit nimic pentru noi. Nu am avut ce si cum sa invatam - sistemul educational a fost distrus incetul cu incetul. Nu am avut voie sa progresam - cum ridici putin capul, cum ti-l striveste un dinozaur."
Nestor, scuza-ma dar poate ai fost un copil nedorit pentru parintii tai, caci acuzi si generatia lor si nu pot sa cred ca nu ti-au lasat chiar nici un fel de "zestre" spirituala sau materiala. Si eu am copii mici si ma gandesc de pe acum la viitorul lor (asigurare, conturi, etc) ca asa e normal la oameni educati care si-au dorit copiii.
Manole spunea...
"Orice forma de capitalism duce in final la monopol, datorii, iobagie pentru ca nici o concurenta nu dureaza la nesfarsit, ori unul il inghite pe altul ori se aliaza. Capitalismul e sclavia de forma noua."
Capitalismul dus la extrem devine socialism (o generatie intreaga de tineri trage o viata pentru acelasi lucu, amaratul de apartament) iar socialismul dus la extrem devine capitalism (conducatorii politici si clica lor care genereaza abuziv o piata de consum controlata absolut de ei)
Poate nu m-am facut foarte bine inteles. Cand ma refeream la "comunisti nenorociti" ma refeream la vechea garda de securisti care acum controleaza toate structurile de importanta din administratie, justitie, guvern, parlament, media. In speta cam toti cei care s-au imbogatit facand afaceri cu statul. Explicit in cazul nostru: toti cei care au cumparat pe doi lei fabrici in centrul Bucurestiului, le-au lichidat si acum vand cu sute de milioane terenurile de sub ele; toti cei care cumpara pe doi lei drepturile litigioase pentru case revendicate (proprietarii se judeca ani de zile pentru ele, rechinii le obtin in doua zile) apoi vand casele la preturile pe care le stiti; toti cei care ingroapa proiecte si fonduri nerambursabile de sute de milioane de euro de la UE pentru infrastructura, fie din incompetenta, fie pentru ca nu le iese nimic, fie pentru ca nu au nici un interes sa ridice pe altii (oare cum ar arata strazile si autostrazile noastre daca ar exista o concurenta reala intre firme????); toti cei care percep comisioane imense, total netransparente pentru orice tranzactie, in speta notarii (apropo, stiati ca este un fel de casta? exista un numar limitat de licente pentru birouri notariale si de obicei parintii paseaza acesta licenta impreuna cu afacerea copiilor lor)
Inainte de '89 incompetenta si prostia erau criteriu de avansare, iar oamenii care ne conduc astazi sunt cei care au avansat atunci.
De aceeea Romania nu este in stare sa cheltuie banii de la UE, de aceea Romania nu este in stare sa isi dezvolte infrastructura, de aceea Romania nu poate gestiona nici un proiect mai de doamne ajuta. In ce tara din UE se mai duce prim-ministrul sa inaugureze o pasarela de 100 de metri????
Tinerii nu au apartamente pentru ca nu s-au mai construit, iar motivul este cel de sus: de 18 ani suntem condusi de niste nenorociti complexati si ingusti la minte, dar plini de orgolii si ambitii.
"Capitalismul dus la extrem devine socialism ... iar socialismul dus la extrem devine capitalism"
------------------------------------
Doar o parere:
Capitalismul dus la extrem = feudalism, socialismul dus la extrem = comunism
Thessaloniki e, de fapt, 5 orase intr-unul. Periferia e un termen cu alte conotatii decat in Romania. Si in Grecia ca si in alte asezari umane civilizate, localitatile se leaga una de cealalta.
Dupa Bucuresti e un desert..."agraro-parlogit" asezonat cu localitati demne de "Povestea unui om lenes" a lui Creanga.
Revenind la ...Thessaloniki, centrul istoric e partea cu dulcegarii ...care atrage masele in zilele libere...dar nu ca la noi, pe toti odata si-n acelasi loc.
Orasul vechi e destul de curat si ...renovat, dar cartierele noi sunt de-a dreptul din revistele de real estate...ceea ce numesti tu periferie.
Desigur, exista si suburbii muncitoresti sau pline de imigranti, dar parca si alea arata mai bine decat cartierele intretinute din Bucuresti.
As spune si doua vorbe si o prostie ilogica despre chirii.
Timp de 6 luni am platit 150 euro/luna o garsoniera cu masina de spalat, bucatarie utilata complet si mobilier de baza nou plus aer conditionat. In banii astia intrau si utilitatile.
In timp ce Bucurestiul are aspectul spinarilor de sobolani, Thessaloniki e curat, renovat, intretinut, verde, are cativa km de faleza si la 15 km distanta sunt insiruite pe sute de km ... statiuni.
Un bagator in seama vorbea de canalizarile care put. Intr-adevar aceste canalizari puturoase exista, dar nu in Thessaloniki, ci in Atena.
@aristotel:
Corect ce zici, si atunci vine in continuare si o intrebare: toti tinerii astia care muncesc pentru niste bani ok si care mai vad cum e pe-afara si incep sa aiba un criteriu de comparatie si alte standarde in afara de maneaua si gratarul din fata blocului cu vecinii, ce vor face ei? Cat timp si cati dintre ei se vor mai arunca sa plateasca o viata pentru o viata in mizerie ? Exista optiunea strainatatii, din ce in ce mai mult exista chiar optiunea provinciei (fiindca nici investitorii nu sunt chiar netoti sa mai vina inca 100 de ani intr-un oras cu preturi imense la imobiliare, cu o infrastructura inexistenta si in care, pe deaspura, salariile pe care le ofera trebuie sa includa cumva si rate la apartamente sau chirie).
Exista doua "grupuri" mari in Bucuresti (simplific un pic) care isi permit (mai mult sau mai putin) sa cumpere la preturile astea: cei care iau multi bani pe degeaba (directori la stat, smenari, potentati, generatia aia de "dinu paturica" de care vorbea nestor) si cei care iau (destul de, dar nu foarte) multi bani pe munca lor, pe cinstite. Ultimii sunt cei care pot schimba foarte usor piata, cu o conditie: sa se prinda ca-s pacaliti, fiindca, din pacate, multi inca nu se prind. Intrebarea nu e daca se vor prinde, ci cat de repede...
Nestor,
nu trebuie sa le raspunzi sau sa-ti ceri scuze tuturor celor care te ataca in comentariile lor.
Observatiile tale sint cit se poate de corecte si adevarate (din nefericire ), motiv pentru care puii napircilor depre care scrii tu au si sarit la gitul tau. Spun "puii napircilor " pentru ca napircile care au creat actualul sistem (napircile comuniste ) au avut grija sa -si perpetueze mai departe "rasa " prin pui care pot spune ca sint chiar mai rai decit parintii lor.
Din nefericire , cred ca in prezent mare parte din economia Romaniei este controlata direct sau indirect de acesti nenorociti de care cred ca numai bunul Dumnezeu ne mai poate scapa . Ati obsevat ca pina si " multinationalele " au inteles ca nu este de glumit cu baietii astia , asa ca atunci cind ajung aici joaca si ele dupa regulile baietilor ( ponturi, combinatii , aranjamente etc. )altfel riscind sa iese din joc.
Imi cer scuze pentru faptul ca postarea mea nu are nici o legatura directa cu imobiliarele ; consider totusi ca " napircile" si " zilistenii " trebuie pusi la punct , macar aici, in spatiul virtual.
Sunt bloguri, forumuri, care incearca sa faca lumina pe piata imobiliara.
Ma intreb daca se poate face mai mult de atat.
N-am idee cum e cu fondurile europene, dar daca vii cu un proiect , cu surse de finantare, cu plan, cu tot, oare ar iesi ceva?
Ar fi frumos sa se construiasca un bloc intr-o maniera transparenta. Ar demonstra multe lucruri si ar darama multe alte mituri.
Sau poate nu..
Ioan
Ai perfecta dreptate. Pot sa-ti spun ca primii angajati romani ai majoritatii multinationalelor au fost securisti sau copii de securisti. Pentru ca multinationalele au venit aici sa faca profit. In niciun caz sa indeplineasca vreun rol social sau alta gargara de genul asta care se vinde prin departamentele de PR. Iar ca sa faci profit intr-o tara ca Romania, mai ales in contextul anilor '90 cand au venit unele, trebuie sa ai oameni care sa stie cum merge jocul, oameni care sa poata sa deschida usi si sa le unga balamalele.
Iar securistii astia apoi si-au adus rudele, prietenii, etc, etc.
Cele mai comice chestii mi se par rubricile de "cariere" in care tot felul de specialiste in HR abia iesite din adolescenta ne prezinta tot felul de oameni de succes romani. Sau ce sa facem ca sa avem cariere de succes. De obicei imi vine sa mor de ras. Daca nu mi-ar veni sa plang.
"Cumpărătorul face pretul?!"
In nici un caz in Romanica mafiota.
Un cunoscut, bancher, m-i se plangea zilele trecute ca de cand "sub-prime" -urile din SUA au inceput sa duhneasca a hoit, nababii au inchis robinetu' si acu' ii nevoit sa mearga la cersit fonduri in China (deh, pretu' la imobiliare tre' sa stea cat mai sus) - suparat foc pe tineret ca nu mai 'pune botu', prefera sa stea la mama, etc. ...
Scapa cine poate ...
@anonim 22 februarie 2008 20:11
Capitalismul dus la extrem = sclavagism
Socialismul dus la extrem = egalitate sociala...la extrem...n-are sens.
@sunmirror
"...Intrebarea nu e daca se vor prinde, ci cat de repede..."
Depinde si de noi...
@scippio
"...primii angajati romani ai majoritatii multinationalelor au fost securisti sau copii de securisti."
Oare nu te referi la actualii "manageri"?
"Cele mai comice chestii mi se par rubricile de "cariere" in care tot felul de specialiste in HR abia iesite din adolescenta ne prezinta tot felul de oameni de succes romani. Sau ce sa facem ca sa avem cariere de succes."
Saptamana asta s-a simtit ofensat un domn din HR. N-am nimic cu domeniul in sine, dar in Romania...baza e descrisa de scippio.
@anonim 24 februarie 2008 05:06
"...suparat foc pe tineret ca nu mai 'pune botu', prefera sa stea la mama, etc. ..."
E raspunsul de bun simt la ...hotie. A pleca de acasa inseamna a fi pe picioare proprii. A fi sclavul bancii nu inseamna a fi pe picioare proprii.
A datora 60% din venit...e sclavie curata.
AristotelCostel spunea...
Socialismul dus la extrem = egalitate sociala...la extrem...n-are sens.
-------------------------------------
Costele, ca sa te edific, ai aici una "direct de la Producator":
For Karl Marx, who helped establish and define the modern socialist movement, socialism would be the socioeconomic system that arises after the proletarian revolution, in which the means of production are owned collectively. This society would then progress into communism.
(http://en.wikipedia.org/wiki/Socialism)
@anonim 24 februarie 2008 19:02
In principiu nu te-am contrazis, dar în România termenul "comunism" are alte sensuri decât în concepţia lui Marx si am simtit nevoia sa precizez...efectul.
"N-are sens" pentru ca ar presupune, la extrem, ca un gunoier si un presedinte de stat sa aiba parte de aceleasi beneficii, dar la beneficii egale gunoierul n-ar mai fi motivat sa stranga gunoiul, dorindu-si sa fie si el presedinte, iar presedintele n-ar mai avea pe cine sa ...conduca.
Au apărut numeroase mişcări comuniste în ţările UE, dar tinerii care ridică osanale acestui sistem nu-şi doresc tocmai ...ceea ce am avut noi şi alţii...însă riscurile instalării autosuficienţei ar putea duce uşor la o societate de tipul unei "populaţii de şobolani" care ar avea "saci de grâu"...fără număr ...şi atât...
Perfect adevarara argumentarea lui XXXX
Aristotel neaga totul din dorinta de a nega. De fapt, in momentul in care cineva intreaba « ce are centrul in plus » de ce sa fie mai scump decat Dristorul….orice discutie ar trebui incheiata. Este un fel de explicatie de ce apa calda este calda….
Aristotel, Bucurestiul este o capitala europeana, si ca o regula generala, in orice capitala exista centru administrativ si financiar acelei tari.O capitala un o compari cu un oras industrial sau turistic din Grecia. Si la noi Piatra Neamt este un oras frumos si mult mai ieftin… Guvernul, Primaria Bucurestiului, sediile centrale ale marilor operatori de telefonie mobila, toate turnurile de business, banicile, asiguratorii, marile parcuri Herastrau, Cismigiu, Kiseleff, músele (Antipa, Taranului Roman, al Satului, de Istorie) toate se afla in centru, centru-nord. Liceele bune, Sf Sava, Caragiale etc sunt tot in centru.Universitaile, la fel. Marile salarii se castiga in aceste institutii, firme, fara sa neg ca sunt si anumite firme prospere bazate pe productie care activeaza in periferia Bucurestiului. Din totdeauna, centrul a fost locuit de o anumita categorie sociala, pentru care proximitatea acestor puncte de atractie constituie facilitati ale vietii, iar apropierea de locurile de munca cele mai banoase, un argument in plus sa ofere pretura mai mari pentru imobiliare (amortizat din plan prin economiile de carburant si de timp petrecut in trafic). Parisul, Viena, Londra, Budapesta, etc toate aceste orase au anumite preturi pentru cladirile vechi (chiar daca mai putin confortabile -de cele mai multe ori) si altele pentru cartierele rezidentiale noi, dar plasate in afara zonei centrale. In mai toate aceste tari cartierele dormitor sunt cel mai adesea rau famate si locuite in mare parte de emigranti, sub controlul gastilor de cartier, al delicventei, care au inceput sa apara timid si pe la noi (vezi gastile din Pantelimon, Berceni). Cine nu locuieste in centru nu poate sa observe un anume fenomen: in timp ce pe strazile cu nume de Capitale din Dorobanti te poti parca lejer la orice ora din zi sau mai ales din noapte, sau chiar la blocurile de pe multe bulevarde centrale in spatele carora incep cartiere de vile, mult mai aeristiet ca densitate a polulatiei, in cartiere precum Dr Taberei, Militari, supra-aglomerate datorita aspectului lor de dormitor (bloc langa bloc, cu alei stramte intre blocuri si o concentratie imensa de locuitori ingramaditi un blocuri de 10 etaje) nu gasesti un loc de parcare, pentru fiecare petec de pamant se poarta un adevarat razboi, fie ca este el spatiu verde sau asfaltat. Mitul centrului aglomerat e valabil pentru Magheru, Calea Victoriei, marile artere centrale in general, dar cu un pic cunoastere a zoneler, adiacent acestor zone 0 se traieste mult mai confortabil decat in cartierele dormitor si tot la bloc, beneficiad de toate avantajele locatie centrale.
Mi-am rezervat un pic de timp ca sa explic ceva ce nimeni nu ar nega, daca ar avea stofa si experienta traiului in centru sa intelega, atat din realitatea noastra, cat si a altora, de ce un apartament in central unei capitate europene e mai scump decat unul dintr-un cartier periferic……
In rest, nici o previziune fata de evolutia preturilor.Nu pot fi asa mare vizionar sa preva evolutia unei piete atipice.Doar ca cine neaga acest raport centr-periferie si cumpara la preturi comparabile (acum!) un apartament intr-o zona marginasa...va fi cel mai probabil unul dintre perdanti.
Comentariul de mai sus mi-a plecat prea repede (si a aparut numele cu XX) inainte sa studiez cine facuse o postare rationala asupra centrului : evident, Nestor si Sunmirror. Nici nu m-am logat la comentariul precedent.
@noamy
În România, între periferie şi centru opţiunea e evidentă, dar graniţele sunt deschise, iar dacă tu te limitezi tot la alternativa asta...eşti omul de tip nou...cu ochelari de căluţ...
Eu în general nu consum curentul pentru pentru cei care vor să valorifice patrimoniul popular şi care caută să se căpătuiască din munca şi prostia altora...
Intradevar, ar fi minunat daca toti ne-am putea muta in sudul Italiei sau al Frantei, intr-o casa cu patru dormitoare care costa 60 000 de euro cu priveliste pitoreasca. Din pacate este o optiune pe care nu multi o au. Daca tu ii numesti cu ochelari de cal, eu ii numesc ceva mai bine ancorati in realitate.
@nestor
Înţeleg unde baţi.
În România nu se anunţă vreo holeră imobiliară. Casele/apartamentele nu vor dispărea. De asta e bine să liniştim oamenii şi să le spunem că ...vor mai fi ...case/apartamente şi în viitor, iar terenuri...ha...în România?...cât vezi cu ochii...
"...Din pacate este o optiune pe care nu multi o au. Daca tu ii numesti cu ochelari de cal, eu ii numesc ceva mai bine ancorati in realitate."
Eu i-aş numi ...ceva mai bine...ancoraţi la jug...dar toate au o limită, iar rumegătoarele astea care dau buzna în supermarket, bancă, mall-uri...vor ajunge în scurt timp la sapă din lemn de brad...
Romanul este vesnic nemultumit. Ca urmare este un critic abonat la toate subiectele, cunoscute sau nu. Asadar avem persoane care detin adevarul absolut in materie de piete imobiliare, politici monetare si fiscale, industria de constructii si cam orice alt subiect de interes care se iveste.
Cateodata chiar am impresia ca sub pseudonime se ascund Donald Trump sau Warren Buffet.
Inteleg ca este la moda sa fii contra, contra orice, important este sa te contrariezi cu cineva. Cam cum ai vrea sa te ia cineva in serios cand tu ne explici ca preturile sunt mari in Bucuresti pentru ca Bucurestiul este locuit de doua milioane de vite care muncesc ca proastele ca sa isi cumpere diverse chestii gen mancare de la supermarket, se distreaza vizionand filme la mall si apoi se duc si dorm in apartamentele comuniste pe care platesc bani grei? Si ca lucrurile ar sta cu totul altfel lucrurile daca cei doua milioane de locuitori ar emigra intr-un Eldorado unde casele sunt de 10 ori mai ieftine si salariile de 10 ori mai mari?
Genul asta de platitudini le aud foarte des la televizor, la politicienii pe care ii caracterizam anterior (si care din pacate sunt reprezintativi pentru romani, pentru ca nu-i asa, fiecare popor are conducatorii pe care ii merita)
Exemplu:
dupa ce oamenii au stat ore in sir inzapeziti pe autostrada, Orban le ofera solutia: dati in judecata Administratia Drumurilor. Este acelasi tip de "logica" defectuoasa pe care o remarc si la unii participanti ai acestei discutii.
Semnez,
Rumegatoare cu ochelari de cal, angajat in multinationala, posesor de credite la banca pentru locuinta comunista si masina occidentala, cotizant la supermarketuri si ocazional mall in interes de satisfacere a unor nevoi mai mult sau mai putin primare.
PS: prin natura meseriei pe care o prestez dar si a pasiunii pentru calatorii pe care aceasta o alimenteaza, am ocazia sa vizitez frecvent majoritatea capitalelor citate aici. Si multe alte colturi de lume. Suficient cat sa am o vedere cat de cat reala asupra lucrurilor. Nu va construiti teorii bazate pe link-uri si articole citite prin ziare, pentru ca realitatea este cu totul alta decat cea care vi se prezinta la televizor.
Ma doare capul de cand tot aud ca motivatii pentru diverse preturi, la diverse marfuri sau servicii, "capitala europeana", "stat european" etc.
Domnilor si doamnelor europeni, nu mai hraniti maidanezii in fata blocurilor, nu mai faceti gratare in spatele blocurilor sau in balconul exterior al ghenei de gunoi, mai spalati-va acele masini "occidentale" ca nu se mai vad numerele de inmatriculare si cateodata chiar si sigla sau marca, vedeti ca importanta e si intrarea in scara blocului, precum si "aspectul drumului" pana la usa fiecaruia, maturati seringile din casa scarilor ca doar dati cateva sute de euro pe luna pentru a sta acolo etc. etc.
Din pacate pentru mine , INCA, sunt si eu "european" de pe aici, pe malurile Dambovitei. Dar sper sa imi revin ...
@nestor
"...Asadar avem persoane care detin adevarul absolut in materie de piete imobiliare, politici monetare si fiscale, industria de constructii si cam orice alt subiect de interes care se iveste."
Vrei numai comentarii făcute de specialişti?
E simplu, piaţa creşte şi totul va fi bine...
Conform politicienilor, vreo 20 de ani de răbdare nu va omorî pe nimeni.
"Exemplu:
dupa ce oamenii au stat ore in sir inzapeziti pe autostrada, Orban le ofera solutia: dati in judecata Administratia Drumurilor. Este acelasi tip de "logica" defectuoasa pe care o remarc si la unii participanti ai acestei discutii."
Păi eu sunt contra şi tu eşti...pro. Exemplul e dat de tine...în condiţiile în care eşti ...pro.
"...Nu va construiti teorii bazate pe link-uri si articole citite prin ziare, pentru ca realitatea este cu totul alta decat cea care vi se prezinta la televizor."
"Citez" eu emisiuni TV? Fac referire la presă când vreau să iau în balon manipulatori sau, serios, când sunt prezentate statistici cu surse precizate sau ...comentarii obiective.
Încerc să separ neghina ...de pietriş.
"Cam cum ai vrea sa te ia cineva in serios cand tu ne explici ca preturile sunt mari in Bucuresti pentru ca Bucurestiul este locuit de doua milioane de vite care muncesc ca proastele ca sa isi cumpere diverse chestii gen mancare de la supermarket, se distreaza vizionand filme la mall si apoi se duc si dorm in apartamentele comuniste pe care platesc bani grei?"
UN MILION SUNT PENSIONARI CARE MANANCĂ FACTURA LA ÎNTREŢINERE!!!
Numărul de vite e mult mai restrâns...
Am solicitat eu seriozitate?
@Manole: ai dreptate, casa reprezinta o nevoie primara de care nu se poate oamenii nu se pot lipsii. Asa cum un angajat nu poate sa locuiasca in Dorohoi si sa fie angajat in Bucuresti angajatul trebuie sa locuiasca undeva in Bucuresti. Totusi, exista alternative, ca ele exista o demonstreza cei 2-3 milioane de Romania care deja au plecat si lucreaza in afara. Si daca lucratorii in agricultura au plecat pt ca nu isi gaseau de lucru in comunele si orasele mai mici cei din Bucuresti au plecat pt ca costul vietii in Buc. vs salariu in este dezavantajos in comparatie cu alernativele altor capitale europene... Cu cat cresc preturile cu atat firmele cat si angajatii se vor muta in alte locuri mai prielnice. Scade baza de impozitare careia i s-a dus buhul ca e cea mai "eficienta" din europa pentru amaratul de de contribuabil cinstit pleaca sa contribuie in alte tari. Dar smecherii care beneficiau de returnari de TVA ilegale in conditiile in care nici nu virau TVA la stat in viata lor raman aici pentru ca poate in alte parti nu vor putea sa profite de un stat slab si corupt. Acest fenomen exemplificat mai sus era f raspandit pe vremea lui Bombonel... s-a reintors acesta in politica, prevad ca vor aparea si vechii lui clienti mai mari sau mai mici.
@nestor: nu vor aparea pe piata apartamente din perspectiva utilitarilor, facilitatilor si a accesului la transport, servicii sanitare din simplul motiv ca cei care conduc tara dupa '89 au fost la fel de incompetenti sau chiar mai incompetenti decat cei dinainte de '89 ca doar au fost esalonul 2.... asa ca sa va ganditi cu drag la cei care ne conduc de fiecare data cand stati 2 ore in trafic si nu mai stiti cu ce sa va omorati timpul!
@alexadi:
Imobiliare si creditarea sunt produse invers complementare (preturile lor depinde unul fata e celalalt invers proportional). Cu cat creditele au fost mai accesibile si mai ieftine cu atat sau scumpit apartamentele. Acum ca se scumpesc creditele incet incet se vor ieftinii si apt, cat si cum si cat va dura pana trendul va fi vizibil pt orice depinde.
@anonim: Comparativa imobiliarelor cu combustibilii este si nu e pertinenta. Nu este pertinenta pentru ca Combustibilii conventionali sunt resurse neregenarabile care se vor termina la un moment dat sau altul in timp ce imobiliarele nu sunt. Imobiliarele sunt terenuri, case si apartamente care nu se construiau sa suplimenteze apt ceausiste cand acestea costau 10k Euro pentru ca ar fi costat prea mult in comparatie cu acelea. Acum cand cutiile de chibrituri comuniste au ajuns intre 100k si 200k E au aparut si apt noi. Spuneam ca este partial pertinenta comparatia pentru ca si la combustibilii conventionali exista alternativa, biodisel, motoare pe celula de hidrogen dar cum e f scumpa aceasta tehnologie oamenii de afaceri asteapta sa se scumpeasca petrolul suficient de mult cat sa poata scoata pe piata tehnologii alternative care moment au costuri de oportunitate prohibitive.
@anonim:
"excelent comentariul lui Nestor...foarte realist!
of, de ce nu avem oameni cu cap si prin structurile alea de sus, din varful aisbergului :(((" pentru ca nestor nu are pedigris-ul necesar, vezi esalaonul 2 la comentariul de mai sus. Apropos de pedigris, ca o mica paranteza, am auzit ca fata dn. presedinte Basescu tocmai a devenit secretarul tineretului PD-L sunt curios ce criterii de performanta are de indeplinit pentru acest post altul decat de a fi fata tatalui ei, criteriu deja indeplinit? (era un mic exemplu din politica si nu m-am stapanit sa il includ aici, eu personal il prefer pe Basescu ca raul cel mai mic, dar asta nu ma impiedica sa il judec iar aceasta a fost o miscare proasta de imagine).
@sunmiror:
Asa este, doar serviciile ofera castiguri mari si sectorul constructiilor dar acolo banii se castiga inca la negru. Totusi daca lucrezi intr-o multinationala, locuiesti in Centru si vrei sa ajungi in Pipera petreci pe drum un timp echivalent cu o persoana care locuieste in Berceni si incearca sa ajunga la birou din Centru. Cred ca doar managementul de nivel mediu are vile si locuieste in pipera langa cladirile de birouri ale firmelor unde locuiesc si cei de pe plantatie petrece destul de mult pe drum. Acum, s-ar putea ca timpul inspre si dinspre birou sa fie un criteriu de selectiei al postului si sa vedeti voi cum o sa inceapa cladirile de birouri sa se mute mai spre Berceni, Militari sau Bucurestii noi sau altefel raman cladirile din Pipera si vilele managerilor ca angajatii o sa caute orice job implica un drum mai mic de 1 ora comparativ cu 2 ore dus si 2 ore intors cat se estimeaza ca va fi prin 2020.... Ca un mic exemplu, Erricson am auzit ca se muta din cladirea inchiriata in Pipera in Militari....
@nestor:
"Exemplul cu preturile care cresc la periferie este o regula, confirmata de altfel de zona Pipera. Orasul creste, zonele atractive din punct de vedere al accesului atrag business-ul, business-ul atrage serviciile auxiliare, iar toate cele de mai sus atrag rezidentii." Pipera la inceput avea access facil doar cand nu era construit nimik, dezvoltarea haotica a zonei Pipera a facut sa aiba un access mai deficitar chiar si compartiv cu Colentina sau Militari, cartiere considerate muncitoresti. De ce? Pentru ca la 100 E/mp sau acum la 500 e/mp cine mai baga bani in strazi de care sa beneficieze toti si pe care sa ii suporte doar unul? Si iar revenim la lipsa de sistematizare si la cei care ne conduc mai mult preocupati de furat decat de binele comun... De asta in vest, se construiesc cartiere intregi la cheie de 10.000 si 20.000 apartamente pentru ca se face sistematizare, se trag utilitati si se aduc servicii cum sunt scoli si gradinite si policlinici si costul de imparte la multi propietari nu la vreun nefericit expropiat cand e prea tarziu sa se mai construiasca vreun bulevard sau vreo linie de tramvai sau metrou. A construi acum un bulevard in Pipera si la preturile actuale inseamna ca expropierea depaseste ca si costuri un km de autostrada de 5-10 ori.. hilar nu? Si daca se va face, noi toti vom plati si nu spagarii care au facut prostia sa cumpere acolo. Ah, si inca ceva, Pipera s-a dezvoltat pentru ca era intre Snagov si Bucuresti si in relativa apropiere de Cartiere mai bine vazute din Nord (Primaverii etc) nu pentru ca ar fi o zona foarte verde sau din cauza accesului.
@nestor:
"Intradevar, ar fi minunat daca toti ne-am putea muta in sudul Italiei sau al Frantei, intr-o casa cu patru dormitoare care costa 60 000 de euro cu priveliste pitoreasca." Se va ajunge si la asta. De ce afirma asta? Facilitatea comunicatiilor face serviciile sa nu necesite costuri logistice aferente bunurilor materiale. Risti ca tu in multinationala din Bucuresti sa fi la concurenta cu un chinez sau indian de 5 ori mai ieftin. Si atunci s-ar putea sa fi tentat sa iei acea locuinta in Franta cu 60k Euro in loc sa iei o cutiei de chibrituri cu 150k sau 200k cat poate o sa ajunga in curand in Bucuresti si sa lucrezi de acasa ceea ce nu exclude calatoriile ocazionale in marile capitale ale lumii. Atat timp cat multinationalele practica capitalismul transhumant si se tot muta din loc in altul sa tina costurile jos de ce nu s-ar muta si forta de munca unde coeficientul costurilor vs calitatea vietii este cel mai bun....
Din pacate putina lume alege un loc de munca gandindu-se la timpul petrecut pe drum. Eu fac 30 de minute de acasa pana in birou pentru ca merg cu metroul si nu cu masina. Este si motivul pentru care nu am probleme cu locul de parcare si in acelasi timp sunt catalogat drept pensionar/sofer de weekend.
Pe modelul celor de aici pun si eu problema asa: cine are un confort al vietii mai ridicat, cel care sta in Pipera si care petrece 4 ore pe zi pe drum, sau eu, care petrec surplusul de trei ore acasa cu familia, in apartamentul meu comunist, sau la mall la un film?
Recunosc, e fain sa ai curte, dar seara cand ajungi acasa tot in casa stai. Este adevarat, nu am piscina la parter, nici sala de fitness, dar am o locuinta amenajata pe cat posibil de confortabil care imi ofera tot ceea ce am nevoie pentru a petrece o seara linistita. Timpul liber este pentru mine o resursa mult mai pretioasa decat gazonul sau o suta de metri patrati de spatiu in plus sau sentimentul de autoimplinire ca stau la casa si nu inghesuit intr-un bloc cu alti 100 de vecini. Adaugand aceasta dimensiune unei proprietati imobiliare, valoarea efectiva parca se mai schimba putin, nu credeti?
@Manole
Manole, crezi ca ti se va politiza blogul pe masura ce se apropie alegerile? E un lucru rau in esenta? e un lucru ok cata vreme comentariile au oarecum legatura vizibila cu balonul imobiliar?
nestore,
- de cate ori ti-a fumat un nesimtit pe holul blocului sau in lift (daca nu esti fumator) ?
- de cate ori ti-a intrat acel fum in casa ?
- de cate ori a fost urinat liftul sau intrarea in scara blocului ?
- de cate ori ti-a duduit unu in cap sau ti-a dat muzica la maxim ?
- de cate ori ti-a zgariat unu masina pe toata lungimea ei pentru ca ai parcat pe locul lui, pentru care NU plateste chirie la primarie ?
- de cate ori te-a inundat vecinul de deasupra ?
- de cate ori ai venit acasa si s-a stricat liftul pentru care a trebuit sa urci X etaje ?
- de cate ori ai venit acasa si ai gasit o gasca de boschetari betzi in fata scarii blocului ?
- de cate ori s-au luat boschetarii aia de tine sau de nevasta-ta ?
Lasa-ma cu blocurile tale ca am stat o buna parte din viata in ele si nu mai vreau sa ma intorc.
Cauta si citeste despre downshifting. S-ar putea sa-ti placa.
@nestor:
Te felicit pentru ca esti unul dintre cei care aleg transportul public atunci cand e cazul; daca mai multi bucuresteni ar face asta am avea un oras mai bun... Pe de alta parte insa nu vad o continuare a rationamentului tau (dar nu stiu daca incercai asta). :)
As vrea sa mai punctez ceva: s-a tot vorbit pe blog-ul asta de comportamentul de proprietar al romanului, de dorinta lui de a avea propria casa indiferent de cost. Nu tin insa minte sa se fi vorbit de o alta dimensiune, tot psihlogica: cea de individ capabil sa plateasca pe un produs mult mai mult decat face. Comportamentul de consumator al romanului mi se pare in continuare puternic influentat de anii de lipsuri din comunism. Inca iubim zorzoanele de care noi (sau parintii nostrii) n-am avut parte: masinile scumpe - de multe ori nefiabile si inutile, dar "cool", hainele scumpe si de multe ori de (foarte) proasta calitate, restaurantele scumpe si ele, dar de multe ori cu mancare si servicii indoielnice, si enumerarea poate continua ... In aceeasi categorie intra apartamentele cu spoturi - spoturi care, ca si mobila unui anumit producator - nu dau acum numele, sunt mentionate obsesiv in anunturile imobiliare de la noi, de parca ar garanta o viata de n ori mai fericita si de parca ar putea justifica preturile aberante.
Cu alte cuvinte, de multe ori ne place sa fim un pic tepuiti (bineinteles, asta nu e valabil pentru oricine si orice), atat timp cat produsul pe care platim prea mult arata la exterior bine. Si, cum puncta Nestor mai devreme, sunt multi care zic: "ce daca fac 4 ore pe drum, IO imi iau casa cu curte !" Sau mai rau, nici macar nu se gandesc la orele petrecute pe drum ...
Suntem niste consumatori inca naivi si asta se reflecta, printre altele, si in pretul la imobiliare ...
@gicu:
Good point, eu sunt fericit ca nu am avut (inca) problemele astea, dar multi le au... A te muta la casa este o optiune personala, e foarte OK in cazul in care decizia a fost luata cantarind bine avantajele si dezavantajele, la fel cum poate fi foarte OK sa stai la bloc.
Problema e ca in Bucuresti nu e prea OK sa stai niciunde, la bloc tocmai din motivele date de tine, iar la casa din motivul dat de Nestor - orele petrecute pe drum. Nu poti decat sa alegi dintre doua rele, bineinteles si aici cu exceptii (centrul, blocurile civilizate din zone cu metrou si transport bun de suprafata etc.) Insa aceste exceptii mie imi par destul de rare (daca pot zice asa) :) si in general accesibile celor cu multi spre foarte multi bani ...
Exista diverse dezavantaje in a sta la bloc, indubitabil. Pe de alta parte aceste dezavantaje le iei cu tine si atunci cand te muti intr-un bloc nou.
Sa raspund si chestionarului:
- de inundat nu m-a inundat nimeni pana acum, in schimb l-am inundat eu pe vecinul de dedesubt :). Cu ocazia asta s-au mai inlocuit niste coloane de apa.
- cu liftul nu am probleme intrucat stau la 1. Cei care stau la etaje mai mari platesc mai putin pe apartament, deci isi asuma asemenea riscuri.
- fumatul ma deranjeaza MULT mai mult in restaurante decat pe scara blocului, adica in locurile in care petrec efectiv timp.
- zgariatul masinii este ceva ce nu pot sa controlez, ca atare nu ma consum deloc pentru un lucru oricum cat se poate de minor. Pentru asta exista Casco.
- gratarul din fericire nu se intampla decat duminica pe la pranz, iar atunci tin geamurile inchise.
- nu am avut niciodata probleme de nici un fel cu boschetari, beti sau nu. Din punctul asta trebuie sa remarc ca merg cu mai multa incredere noaptea prin Bucuresti decat prin multe alte capitale. Probabil situatia este altfel prin Ferentari, dar din nou, asta se reflecta si in diferentele de pret intre Crangasi si Ferentari.
Ca sa inchei, da, clar m-as muta si eu intr-o casa prin 1 Mai, dar din punctul meu de vedere nu se justifica raportul pret/beneficii.
nestor,
nu iti pune prea mare baza pe casco. rata iti creste indiferent daca esti vinovat sau nu. asiguratorii trebuie sa isi scoata pirleala pe spinarea ta. doar nu crezi ca iti revopsesc masina degeaba. cateva usi si aripi repictate, o busitura colo, si renunti la casco cat ai zice peste.
vad ca le-ai rezolvat pe toate din ceea ce spui. daca iti plac, iti doresc sa traiesti cu problemele in continuare. din respunsul tau nu rezulta nici o solutie, doar eschivari.
downshifting is the way...
Chiar vroiam sa abordez si eu problema luxului la roman, sau mai bine zis notiunea deformata caruia romanului ii place sa ii zica lux. Aplicat la apartamente, si reflectat consistent in pret, luxul se traduce cam asa:
- usa metalica (costa 200 de euro)
- geamuri termopan, de multe ori fara geam low-e (sa zic 1500 de euro, cu tot cu balcon)
- apometre si repartitoare de caldura?????
- parchet laminat, de multe ori in culori dubioase gen albastru sau verde (cel mai ieftin din Brico)
- gresie si fainta (iarasi, luate la oferta de la Brico).
- spoturi, arcade si firide de rigips, jaluzele verticale (ma rog, poate sunt eu prea sictirit de birourile standard de multinationale...)
- aer conditionat (1000 de euro, tot aparatamentul).
Cred ca am vazut vreo 20 de apartamente in ultimii ani (incadrate la categoria ultramoderne sau finisaje de lux), pe la prieteni si cunostinte, dar numai doua sau trei aveau usile schimbate sau parchet din lemn masiv.
Deci: aer conditionat, parchet laminat, gemuri termopan si apometre nu reprezinta culmea luxului (valabil si pentru cei care isi construiesc case de 50 000 de euro) ci reprezinta doar un standard (prin standard intelegand ceva general, obisnuit, comun acceptat) in materie de finisaje interioare.
Cat despre zorzoanele preferate ale romanilor, oamenii care cumpara haine de la Hugo Boss sau Armani si care conduc Audi sau BMW isi datoreaza statutul de "upper class" prin faptul ca le achizitioneaza din magazinele originale. Dar romanii nu se gandesc niciodata la costurile asociate unui produs. Hainele scumpe se poarta in restaurante scumpe, nu la shaormeria din colt, telefoanele Blackberry le folosesc oamenii de afaceri pentru a raspunde rapid la mailuri, nu la mesajele de pe Yahoo Messenger, masinile scumpe presupun asigurari mult mai mari, si asa mai departe. Tot asta au remarcat pe pielea lor cei care s-au mutat dintr-un apartament de doua camere intr-o casa cu suprafata utila de 300 de metri patrati. Motiv pentru care toate site-urile sunt pline de case scoase la vanzare. Citisem undeva ca media suprafetei caselor construite de romani este undeva dubla fata de cea a caselor din Germania, Anglia sau Franta. Ori asta mi se pare ca spune suficient despre de ce si cum construiesc romanii.
Nu m-am eschivat, am prezentat un punct de vedere vizavi de o situatie existenta. Dupa cum bine spunea cineva inainte, algerea intre o casa si bloc este ceva ce tine de alegerea personala, si pana la urma de compromisurile pe care esti dispus sa le faci. Vroiam doar sa demonstrez ca nu trebuie sa fii neaparat masochist, ignorant sau idiot ca sa vrei sa stai intr-un bloc.
Cat despre Casco, uite cum vad eu situatia. Multa lume considera asigurarile ca fiind niste sume pe care le platesc pentru a compensa la un anumit moment dat un eveniment negativ. Eu privesc asigurarea ca pe o suma de care ma pot lipsi lunar fara mari probleme beneficiind in schimb de garantia unui ajutor substantial atunci cand am nevoie de el. Eu imi cumpar linistea (cu implicatii majore asupra psihicului meu, asupra culorii si calitatii parului si a calitatii vietii mele in general), pe cand altul isi pazeste noaptea masina sa nu i-o zgarie cineva, transpira abundent in intersectii aglomerate, foloseste intensiv claxonul ca mijloc de atentionare, etc. Daca ai ocazia, sa rogi pe cineva sa iti arate niste poze cu masinile din Paris, sa vezi cum arata aripile sau bara de protectie. Daca lor nu le pasa, mie de ce mi-ar pasa?
Zilisteanu loveste din nou (3) ...
inca un articol interesant:
http://www.zf.ro/articol_162572/anca_ioan__ceo_tiriac_holdings__pretul_terenurilor_poate_scadea.html
@Gicu, downshifting la ce varsta? Ca daca este prea timpuriu, sincer mi se pare LENE. Iar despre lenesi nu am chef sa discut....
Stiu ca la faza cu downshiftingul ii te-ai adresat lui Nestor, dar nu puteam sa stau fara sa zic nimic:D
Downshifting a facut soacramea care pe la 27 de ani a zis ca mai bine sta acasa, de lene evident, cum adica sa munceasca ea???, lucra in ture si pleca plangand la serviciu, si a facut ea calcule ca se vor descurca ei intr-un fel sau altul, si acum nu mai are mult si ajunge o baba sclerozata, care traieste numai pt a se uita la televizor(nora pt mama, sau alte asemenea aberatii audio-vizuale). Ma rog, nu e chiar downshifting, dar cu asta compar eu downshifting-ul la o varsta frageda. Motivatia ei a fost sa aibe grija de copii iar acum nu conteneste sa spuna de 3 ori pe zi, ca daca nu avea grija de ei nu ar fi facut facultate si nu ajungeau unde sunt acum. Ma rog nu intru mai mult in detalii, dar sunt milioane de oameni care au absovit facultati de-a lungul timpului fara ca unele puturoas sa stea toata viata acasa. Ok, minim 2 ani mi se pare vital, hai accept 3, 4,5 si poate 9 dar o viata intreaga sa stai sa dai cu matura si sa te uiti la televizor.....nu mai zic nimic. Daca iti permiti downshifting de la 30 de ani atunci ori ai bani buluc de la parinti/bunici, ori esti naiv, ori esti incredibil de nepasator de soarta copiilor tai (actuali sau viitori)....sau poate cine stie...nici nu vrei copii
@Nestor: Nici eu n-am priceput de ce unii oameni (chiar si cu f multi bani) fac o tragedie atunci cand le apare pe masina o zgarietura pe masina. Este o tabla for God's sake , si aceeasi oameni n-ar misca o spranceana daca propriul copil si-ar sparge capul spunand "eh, lasa ca-i trece pan' se face mare". Ma rog, nu ca ar avea ce face dupa ce faptul e consumat...dar chiar nu inteleg stresul pe care si-l creeaza unii cu masina. Inloc sa-i multumeasca lui Dumnezeu ca ajung teferi si ca n-a intrat vreun bolid in ei pana au ajuns acasa, ei se plang de niste zgarieturi sau stau la panda noaptea. La fel si cu spartul masinii. Cel mai rau ce poate sa-ti fure? Aparatul radio? Ei si? Actele, le iei cu tine si eviti tragedia.
Duminica am fost cu niste prieteni la padure. Eu cand merg la padure imi place sa merg in drumetii, sa ma plimb, nu sa stau in jurul masinii ca manelistii. Cand am adus vorba ca o sa mergem pana nu stiu unde...sotia soferului "Cum???? Poftim???? Pai nu putem pleca de langa masina ca daca ne-o sparge???" la care eu "Eh, cine s-o sparga la padure?" si ea "Ba cum sa nu, n-am chef de d'astea" Fiind cu masina lor am tacut din gura, insa ma ardea pe limba sa-i zic "Si ce Doamne iarta-ma sa-ti fure?". Uitai sa zic ca era vorba de o DACIE "iliesciana".
E drept ca am vorbit total offtopic si-mi cer scuze, dar tocmai stresul inutil ii face pe oameni sa nu gandeasca corect dpdv economic iar mentalitatea tipic romaneasca a alimentat acest Caritas imobiliar. Poate o sa ziceti ca si la altii piata a crescut, dar eu va spun: NU CA LA NOI si NU LA VALORI atat de DISCREPANTE intre pret/salariu.
Intr-adevar, Nestor a ilustrat magistral o tendinta care se manifesta din plin in ultimii ani in occident: calitatea vietii nu este determinata neaparat de marimea spatiului locativ, accesul la curte sau nu, ci de …timpul liber, care iti ramane pentru a fi petrecut intr-un mod pe care tu il decizi, alaturi de familie sau…in Mall. Dupa ce ani de zile populatia pariziana (si eu lucrez intr-o multinationala, cu francezi, de peste 10 ani, si le cunosc perfect obiceiurile de viata prin prisma calatoriillor mele sau a povestilor zecilor de expati cunoscuti) a inceput sa migreze spre regiunile pariziene periferice, pentru mai mult spatiu, curte, psicina, locuinte individulale .O data cu aglomerarea traficului si timpii enormi petrecuti in ambuteiaje, tendinta s-a schimbat in ultimii ani. Oamenii prefera o locuinta mai mica, la bloc adesea, intr-o zona cu acces rapid spre centru si mijloace de transport rapide (altele decat masina personala) si revin spre cartiere, prefarand un apartament mai putin spatios unei case individuale, dar legat, prin mijloace de transport rapide si acces facil, de principalele puncte de interes ale orasului. Timpii petrecuti in trafic, consumul de carburant si nu in ultimul rand pretul suplimentar pe ora platit bonelor care supravegheau copii pana la ore tarzii din seara, lipsa timpului petrecut in familie i-au determinat sa-si schimbe viziunea asupra spatiului locativ. Prefera apartamente si achizitioneaza tot mai des case de week-end, plasate la distante ce pot fi cu usurinta parcurse la fiecare sfarsit de saptamana, pentru a beneficia totusi de avantajele caselor pe pamant. Asa cum scria si Nestor, la ce bun gazon si piscina daca nu apuci sa le vezi seara, ajungand la ore tarzii datorita distantelor mari.Si mai ales daca nu apuci sa iti vezi copii. Peste cativa ani, tendinta acesta se va inversa si la noi, migratia de la bloc spre periferii extrem de departate si fara infrastructura sau transport in comun va deschide ochii oamenilor. Ceea ce se manifest acum este un fenomen psihologic explicabil, orice constrangere da nastere la extreme. Anii in care am fost obligati (unii prin demolari brutale) sa stam numai la bloc, in care locuinta secundara proprietate personala era interzisa isi spun cuvantul. Multi neaga numai de dragul de a nega ideea de a sta la bloc, desi in unele cazuri, un bloc bine ales este o optiune la fel de confortabila de viata ca si o casa.
Eu locuiesc in unul din putinele blocuri din centru in care accesul se face cu cartele magnetice in infrarosu, nu exista gasca de sprijinit copacii din fata blocului pana la ore tarzii din noaptile de vara, asa cum am vazut in periferii, usile de acces in scara sunt schimbate recent cu tamplarie PVC, scara este zugravita, blocul este din ’82, nici gand de lift care nu merge (oricum, am platit si eu mai mult si stau le etj.2), sau de mirosuri de toaleta in liftul proaspat refacut la interior.. Nimeni nu fumeaza pe casa scarii- oricum are ferestre mari si s-ar aerisi mai repede decat barurile sau restaurantele din subsoluri cu ventilatii dubioase in care mi-e groaza sa intru. De inundatii nu am avut parte, oricum apart. este asigurat (o prietena care a avut o problema minora (un colt de zid ud) a primit 4 mil pt zugravit de la asigurator fara insistente, iar coltul s-a uscat fara urme aproape si a zugravit in toata casa in anul urmator, caci oricum era in plan). Intamplator, fac si 10-15 min in trafic intens pana la job (in masina, mea culpa! pt mediul inconjurator). La 3 min de casa este parcul Kiseleff iar la 15 min de mers pe jos Herastraul.Cat despre confortul unui apartament de bloc, cam cu 5000 investitii euro si 5-5 saptamani de amenajari poti avea si parchet in nuante naturale, si instalatiii noi, termopene de calitate si ziduri finisate impecabil dar fara scafe si spoturi (scafele vor avea in cativa ani valoare stucaturilor cu turturi de acum 10-15 ani, nicaieri in afara nu exista in case particulare cum nu exista nici jaluzelele veruticale decat in birouri). Mai importanta decat toate este locatia, locatia, locatia, alegerea blocului si a zonei...decat aceste imbunatatiri dubioase pe care le cumpara unii la preturi inzecite.
Cat despre fenomenul de downshifting, cam tot asta propaga….intoarcerea la valorile profund umane, acordarea de mai mult timp alegerilor personale in detrimentul celor impuse de job sau trendul societatii,abandonarea goanei dupa achizitii, a modelelor impuse....eu sunt unul din cei carora nu le e jena ca traiesc la bloc intr-o epoca in care toata lumea fuge spre casa pe pamant…uneori platind scump acest lux de a locui cu orice pret pe pamant (adesea noroi. Respect orice alegere, casa sau apartament, dar nu accept punerea la zid a faptului ca locuitul in comun este intotdeauna o corvoada iar un apartament musai un cotet comunist.
oooo.... :) am atins o coarda sensibila rau. apropo de zgariat, o data rugina intrata in tabla, incepe sa infloreasca pe linga. in unele cazuri chiar si dupa revopsire mai apar inflorituri sub ea. nu-i asa ca-i frumoasa viata dupa ce ai dat 10K+ pe masina si mai esti dator si la banca ?
ar fi interesant ca acest blog sa ramane pe subiectul imobiliare iar nu cum sa pastrem o masina intacta 15 ani de acum inainte (eventual cu husa pe ea si cu bateria pastrata in casa).
ooooooo ... ce coarda sensibila ?
noamy a prezentat destul de bine ce avea de spus,
tendinte putem discuta multa vreme despre ele, pacat e ca nu ne semanam cu nimeni,
cresti artificial pretul la X aliment ca sa se alinieze cu nu stiu ce pret din comunitatea euroepana, dar la celelalte produse care sunt peste referinta luata anterior nu se intampla nimic,
la imobiliare ne asemeanam cu Parisul sau cine stie ce alt oras sau tara, doar de dragul sa ne ducem cu vorba,
asa-i si rezultatul, ghiveci,
mai dam cu principii economice "cerere/oferta" si teoria ii imbatabila.
apropoo de modul cum se fac evaluarile si cum lucreaza notarii, plafoane minime ... samd
bine punctat in incheierea articolului.
La cumpararea unui apartament evaluatorul iarasi vine cu criteriile lui.
Si pilda unui prieten, cumpara un ap cu 65k EUR, dar de la banca are nevoie doar de 30k sa zicem. Nu are nevoie de 'bunavointa' evaluatorului si sa il supraevalueze, si chiar i-ar fi prins bine o evaluare pt o val cat mai mica,
pt ca asigurarea si alte plati se fac in functie de val evaluata, nu cea a imprumutului nici cea de cumparare.
Evaluatorul a scos o cifra de ~85k ... de unde ?
Asta apropoo de chestii fantastice,
... mi-ar trebui un specialist din asta la evaluarile anuale la job, ca eu nu pot sa scot din burta asemenea sisteme de valori.
Notarii nu stiu pretul CORECT. La notar se declara intotdeauna mai putin.
Pretul corect il stiu doar agentiile imobiliare.
Inca o chestie. Evaluatorii nu isi pot baza lucrarile de evaluare pe "documente" notariale. In primul rand astea sunt secrete, se aplica principiul confidentialitatii. In schimb, o oferta simpla de vanzare de la o agentie imobiliara poate fi tiparita si anexata la "dosar".
Degeaba sunt eu specialist in piata imobiliara, sa zicem ca m-am nascut Nostradamus sau Mama Omida, pot sti exact valoarea unui imobil dar degeaba. De asemenea nu ma pot baza pe informatiile parvenite de la notar public. Chiar daca ma insor cu o notarita sa zicem. :)
Check this out: http://www.roren.ro/presa/RoREN-Cum-sa-stabilesti-pretul-corect.pdf
@anonim 26 februarie 2008 14:13
Materialul ăsta e pentru prostuţi. Păi ce face de fapt statistica asta?
Nu cumva evaluează gradul de reuşită al manipulării din piaţă?
O statistică pretenţioasă cu dezvăluiri de segmente...nebănuite?
În România vrem măcar numărul de grajduri tranzacţionate şi abia pe urmă ne uităm câte blonde cu fundul mare au negociat în marjă...
GabrielaG spunea...
@Gicu, downshifting la ce varsta? Ca daca este prea timpuriu, sincer mi se pare LENE. Iar despre lenesi nu am chef sa discut....
Stiu ca la faza cu downshiftingul ii te-ai adresat lui Nestor, dar nu puteam sa stau fara sa zic nimic:D
Downshifting a facut soacramea care pe la 27 de ani a zis ca mai bine sta acasa, de lene evident, cum adica sa munceasca ea???, lucra in ture si pleca plangand la serviciu, si a facut ea calcule ca se vor descurca ei intr-un fel sau altul, si acum nu mai are mult si ajunge o baba sclerozata, care traieste numai pt a se uita la televizor(nora pt mama, sau alte asemenea aberatii audio-vizuale). Ma rog, nu e chiar downshifting, dar cu asta compar eu downshifting-ul la o varsta frageda. Motivatia ei a fost sa aibe grija de copii iar acum nu conteneste sa spuna de 3 ori pe zi, ca daca nu avea grija de ei nu ar fi facut facultate si nu ajungeau unde sunt acum. Ma rog nu intru mai mult in detalii, dar sunt milioane de oameni care au absovit facultati de-a lungul timpului fara ca unele puturoas sa stea toata viata acasa."
e pacat sa vorbesti asa. Ca si Nestor, probabil ca ai fost un copil nedorit la parinti, ti-a lipsit dragostea materna si ai fost crescut cu cheia de gat. Dupa revolutie nu ai avut in cap decat cum sa faci un ban in plus, marcat de anumite frustari din copilarie.
E foarte bine ca mama poate sta acasa sa-si creasca copiii, daca tatal aduce banii. Este foarte bine ca atunci cand intri in viata sa ai un ajutor real in parintii tai si nu sa fi tu nevoit sa-i ajuti din putinul tau. Este foarte bine ca parintii nostrii au primit apartamentele moca la revolutie, ca asa ne-au putut creste in mod civilizat iar imobilul tot noua ne ramane in final.
Repet, doar frustati ca tine si Nestor puteti gasi drept tap ispasitor pentru nerealizarile voastre pe parintii nostrii fiindca au primit apartament la revolutie. Eu la revolutie eram in anul 4 de facultate iar dupa aia m-am angajat, insurat, facut copil, stat la parinti si strans bani si in final in 2002 am cumparat un apartament superb de 3 camere de la un datornic (bloc 1987)la intretinere cu 9000 de dolari.
@anonim 26 februarie 2008 14:13
He he! Interesanta initiativa... Mai pe fata, incercari timide de implementere a MLS-ului din SUA pe piata imobiliara romaneasca. Ma intreb: cum (tehnic vorbind) poate acest sistem (de fapt acest soft) sa inregistreze pretul real de tranzactionare? Cine il declara? Cine sta sa introduca 100 de caracteristici de care habar nu are (nici proprietarul, nici agentul care reprezinta proprietatea) Slabut! Functionalitatea acestui sistem ...FairPlay este indoielnica intr-o piata care ...numai FairPlay nu joaca :)) Insa totu' are un inceput!
Eu cred ca astfel de firme trebuie sa investeasca enorm in campanii de educare a jucatorilor de pe piata imobiliara, sa le dea o palma dupa ceafa si sa le explice ca beneficile unui sistem tip MLS, beneficiile colaborarii, networkingului sunt mult mai substantiale si mult mai sigure decat minciuna, falsul, furtul, speculatiile, dezinformarea si asa mai departe... What you give is what you get! Learn to share! Sau mai bine zis "Garbage in, garbage out! Asta nu stie romanul :) Asa ca declarati naibi pretul ala real ca si voi aveti de castigat.
Am tot auzit despre creditele in franci elvetieni ca ar avea cea mai mica dobanda. In acelasi timp, BNR se chinuie sa limiteze acest tip de credite, considerate exotice.
Este cineva amabil sa prezinte o situatie de acest gen? Presupun ca a facut un calcul comparativ fata de un credit in euro sau lei.
creditele in franci elvetieni permit imprumuturi mai mari decat in orice alta moneda.
Rata depinde de dobanda, in franci sunt cele mai scazute, permit obtinerea celor mai mici rate.
Te poti incadra mai usor in limitele de 'sclavie'impuse de banca.
Riscurile in franci sunt mai mari,in 2014, euro va lua locul leului, francul va fluctua permanent fata de leu, in functie de conj. internationala, cu apreciere sau depreciere.
Azi, francul este depreciat mult fata de euro, o apreciere a francului fata de euro = apreciere fata de leu = rate lunare tot mai mari pt. iobagime;
Asa se explica 'talpile' BNR-ului ('carevasazica'BNR-ul ne face favoru' de a ne pazi pe noi de noi insine)
-- un clujean
Se pare ca agentiile imobiliare au mai reusit sa vanda un apartament in ultima luna:
http://www.capital.ro/articole/repere-de-pret-confuze-pe-piata-apartamentelor-vechi/107377
Poate au bafta in martie sa mai vanda unul ca doar e martisorul. Si inca unul in aprilie pentru ca va fi 1 aprilie pentru a spune ca la 3 apartamente deja piata s-a deblocat.
Iti pregatisem un raspuns pe masura capacitatii tale intelectuale, dar cred ca mai bine iau exemplu de la Nestor si ma fac ca nu existi, chiar si pseudonimul arata ca esti un anonim si nimic mai mult. Doar atat iti zic: Esti "incapacitat" (nu exista in dex, dar in cercul meu de prieteni, asa ii numim pe retarzi)
Pentru mesajul original, ti-l pot trimite pe un mail ceva ca sa ii scutesc pe ceilalti participanti la discutii de eventualele pierderi de timp...dar cred ca nu meriti osteneala. Oricum, l-am pastrat.
"What you give is what you get! Learn to share! Sau mai bine zis "Garbage in, garbage out! Asta nu stie romanul :) Asa ca declarati naibi pretul ala real ca si voi aveti de castigat."
ADEVARAT!
Sunt covinsa ca toate relele le meritam cu varf si indesat. Partea nasoala este ca exista mereu scuze de genul "statul fura, fur si eu, statul inseala, insel si eu". Dar nu asa trebuie sa gandim ci trebuie sa invatam sa fim corecti indiferent de mediul in care traim. Asta cere si Dumnezeu, dar multi se intreaba cine-i acela? Si atunci logic ca e haos si debandada.
Trimiteți un comentariu