"In schimb sunt f.f.suparat pe manole. Ai promis ca mizerii de genul celor din ziarele dambovitelene nu vor fi lasate sa apara si aici. De ce permiti vectorilor direct interesati de perpetoarea caritasului imobiliar sa se manifeste si aici?"
R: Am observat şi eu, recent, activitatea cu pricina. Se pare că direct "vinovat" e un concurs de bloguri, www.Roblogfest.ro, la care Balonul Imobiliar e nominalizat. Au apărut mulţi vizitatori care intră pentru prima oară aici.
Le urăm "Bine aţi venit!" şi îi invităm, aşa cum spunea şi comentatorul, să citeasca în întregime arhiva pentru a vedea ce s-a discutat şi ce nu.
Cum pot integra tehnologia smart în utilizarea chiuvetei exterioare?
Acum o săptămână
16 comentarii:
te rog in primul rand sa-mi scuzi eroarea gramaticala: perpetUarea (nu perpetOarea), si corecteaz-o daca vrei si poti. tastatura de m600 e de vina.
in al doilea rand, sterge, sterge, sterge.
Salut!
Si eu am intrat prima oara pe acest blog acum 2 saptamani. Am avut curiozitatea sa citesc de la inceput toate subiectele.
Am vazut ca tonul subiectelor si a discutiilor s-a schimbat in timp.
Insa nu sunt de acord cu stersul de nimic!
Este foarte bine si sanatos sa fie pareri de ambele baricade. Este bine sa dicutam civilizat mai multe perspective. Multi dintre "comentatori" sunt ca si mine: varsta pana in 30 de ani, de conditiie un pic peste medie si care isi doresc odata si odata sa isi cumpere un apartament. Insa NU in orice conditii si la orice preturi. Suntem pana la urma aici ca sa ne ascultam reciproc si poate sa ne sfatuim.
De ce sa nu scoatem ceva productiv si din aceste discutii nou aparute? La urma urmei daca cineva considera unele pareri gresite, poate sa le combata cu argumente logice.
A sterge unele comentarii inseamna a impune un monopol, nu a argumenta o opinie.
Stiu ca a fi formator de opinie este o munca repetitiva si obositoare, insa doar printr-un mod liber si deschis de a purta discutiile pot fi convinsi mai multi oameni de seriozitatea si sustenabilitatea subiectelor discutate aici.
Numai bine si spor in continuare! :-)
În urmă cu vreo 2 luni bântuia pe aici cineva care ziceai că e Zilişteanu însuşi. Atunci am promis că voi şterge toate posturile care repetau papagaliceşte ceea ce se vehicula prin presă. Am considerat că e prea de tot ca oamenii care aveau oricum pâinea şi cuţitul în mass-media să-şi difuzeze părerile şi pe aici.
Având în vedere recenta schimbare de dispoziţie a presei, nu mai consider necesar să şterg posturile adepţilor creşterii. DAR sunt de acord cu comentatorul şi îi invit călduros pe toţi cei care au impresia că preţurile mai au loc de creştere să dea fuga la bancă şi să-şi ia repede un credit de casă, până mai e superofertă la preţurile astea.
@raluca
Bine ai venit pe acest blog! Si eu sper sa pastram in continuare acelasi ton civilizat de dialog. Nu sunt de acord cu cenzura, apartine de alte vremuri demult apuse...
Insa am o intrebare pentru tine: de ce doresti "odata si odata" sa-ti cumperi un apartament? Ce fel de apartament? Cu o camera, cu doua, cu trei? De ce acum? Nici nu ai implinit 30 de ani dupa cum afirmi! Vrei sa-l cumperi singura? Esti casatorita? Din cate stiu eu un astfel de "pas", "achizitie" se face in doi, se face in familie. In lumea civilizata un caz ca al tau este singular, crede-ma! In jurul varstei de 40 de ani cuplurile se gandesc la o proprietate! Duci lipsa de griji? Nu ai ce face cu banii? Esti tanara! Bucura-te de viata, investeste in tine, calatoreste, bucura-te de lucruri marunte! Asta este modul de viata occidental! Traieste clipa! De ce TREBUIE sa cumperi "odata si odata"?
Astept argumentele tale si sa le comentam, bineinteles!
Cu stima, Bonibon
"Duci lipsa de griji? Nu ai ce face cu banii? Esti tanara! Bucura-te de viata, investeste in tine, calatoreste, bucura-te de lucruri marunte! Asta este modul de viata occidental! Traieste clipa! De ce TREBUIE sa cumperi "odata si odata"? "
Din punctul meu de vedere asta este cel mai sincer si sanatos sfat pe care l-a dat cineva.
cred ca sint doua motive pentru care un roman isi doreste sa isi cumpere un apartament/casa.
unul este simtul proprietatii deosebit de dezvoltat in tara noastra.
cel de-al doilea motiv este oferta de inchiriere care lasa mult de dorit. sint multe apartamente sau garsoniere oferite spre inchiriere in care iti este sila sa te muti. multi proprietari ce ofera spre inchiriere nu sint dispusi sa semneze un contract pentru asa ceva. inexistenta unui contract duce la evacuari imediate pentru ca proprietarul s-a razgandit din cine stie ce motiv, marirea chiriei de pe o zi pe alta pe baza faptului ca cine stie ce destept a scris in ziar ca se maresc preturile la asa ceva si altele.
toate aceste neajunsuri induc nesiguranta celui care vrea sa beneficieze de un apartament inchiriat impingindu-l spre achizitionare.
Buna seara :-)
Pentru Bonibon, revin cu detalii.
Am 27 de ani, sunt din Iasi, lucrez de 3 ani in Timisoara ca inginer.
De 6 luni sunt in Franta pentru un proiect temporar al firmei la care lucrez.
Am avut ocazia sa ma plimb si sa cunosc destul de detaliat lumea civilizata, si cu cat discut mai mult cu ai mei colegi francezi, cu atat imi dau seama de situatia profund anormala in care ne aflam ca si tara. Ma refer la faptul ca mai mult sau mai putin ne bazam intreaga economie pe specula. Si cum specula nu poate inflori la infinit, bula trebuie sa se sparga. Si mi-e teama ca este o bula mult mai mare decat cea imobiliara.
Nu sunt casatorita, insa am de gand, iar prietenul meu este tot inginer. Deci castigam binisor. Pentru moment (urmatorii 5-7 ani), am dori un apartament comunist cu 2 camere. Insa nu ne aruncam acum macar la o garsoniera.
Si sa zic si de ce. Nu vreau sa imi iau un apartament la care sa platesc mai mult decat pot duce. Adica dupa o rata platita vreau sa imi ramana bani si de mancare, dar si de iesit la un suc pe o terasa fara remuscari.
Apoi vreau, asa cum se spunea si aici, sa nu imi petrec vacantele la tara. Macar 2 saptamani prin muntii patriei.
Apoi, sunt constienta ca tot ce ma inconjoara prin casa are nevoie de un upgrade relativ constant. Nu imi fac iluzii ca imi iau un televizor pe care sa il tin 20 de ani.
Ei, toate astea vreau sa le fac fara imprumuturi prin banci, remuscari sau sacrificii.
In conditiile de fata, nu pot. Stau frumusel in chirie pana cand o sa ajung sa imi permit si rata, si toate cele zise mai sus.
Sincer, am avut un noroc chior ca am dat de blogul lui Manole. Am vazut ca nu sunt singura care gandeste ca-i ceva putred in pretul apartamentelor comuniste. Toate cunostintele (bineinteles) mi-au spus ca sunt plecata de-acasa ca nu vreau sa cumpar nimic. Insa nu vreau sa imi petrec 20 ani platind pentru un obiect vandut la suprapret. De aceea consider ca e mai ok sa citesc pareri si pro si contra. Decizia de a nu cumpara in conditii de specula am luat-o deja. Insa e cu ata mai bine cu cat inteleg si argumentele ambelor tabere. Din aceste argumente, destul de reprezentative, vreau sa imi dau seama daca si cat mai tine bula.
Daca bula nu se sparge...mai sunt si alte tari in care as putea profesa. Cu toate ca zic asta cu tristete. Sunt constienta ca fuga nu e o solutie pentru noi ca si romani.
Cam atat pentru moment.
A, in Franta marea majoritate a cuplurilor tinere (30-32 de ani) au deja rate la case. Mari, dar nu impovaratoare.
Si sa nu uit: pentru o familie dar mai ales pentru o femeie este FOARTE important factorul timp in achizitia unei locuinte. De ce? Simplu: vine momentul cand trebuie sa faci bebe. Daca vrei, o sa detaliez intr-un post urmator de ce e al naibii de naspa daca faci un bebe in Romania si stai in chirie.
Nu mai trebuie sa zic nimic in plus referitor la chirii. Gicu a rezumat tot.
Poate doua lucruri:
1. in Timisoara stiu din proprie experienta ca inchrierile se fac aproape exclusiv "la negru"
2. ganditi-va ca treceti prin tot ce zice Gicu, avand 1-2 copii "la pachet".
@Raluca
Mda, nu pot decat sa-i admir pe cei ce fac copii locuind cu chirie in Romania. Am stat si eu cu chirie (aproape 3 ani) si calitatea a lasat intotdeauna de dorit. Pur si simplu, cei ce inchiriaza pentru segmentul mediu o fac "as it is". Nu conteaza prea mult zona, confortul, eventualele dotari OBLIGATORII gen frigider, masina de spalat, CATV, internet, mobila decenta. Imi aduc aminte de prima garsoniera in care am locuit cu chirie si cand am constatat (impreuna cu proprietarul) ca nu avea pat!!!! Dar frigider si aragaz da. A dat fuga omu' sa cumpere ceva la second sa doarma domnu'. In primele doua nopti am dormit pe jos datorita mirosului "placut" al canapelei...
Pe de alta parte alta ar fi situatia in cazul in care impozitele ar fi proportionale cu valoarea imobilelor si cu NUMARUL de imobile detinute de proprietar. L-ar OBLIGA sa inchirieze. Dar in Romania impozitul pe un apartament cu trei camere ce are o valoare de piata (supraevaluat) de 100-120,000 euro este de cca. 50 euro. Adica nimic. Mie, cel putin, nu mi se pare normal. Sunt convins ca primul lucru la care se gandesc legiuitorii este: SA-SI PERMITA SI PENSIONARII ACESTE IMPOZITE, SI CEI SARACI. Intr-o economie corecta dpdv ar repartizarii valorilor imobiliare nu ar avea ce cauta o familie cu venituri apropiate de minimul pe economie intr-un apartament de 3-4 camere in centrul unei capitale europene. Cine a beneficiat de noile apartamente ceausite din zonele Unirii, Centrul Civic, Marriott? Soferi RATB, muncitori, maistri IMGB, functionarime cu pile de pe la Electromagnetica, Electroaparataj, Laromet etc. Toti cu copii, fireste. Sunt CONVINS ca acum ii multumesc lui Ceasca si lui Dumnezeu ca au beneficiat de o cutie de beton. Acum , pe piata libera, scumpa si perversa ar fi condamnati la saracie vesnica si la....a accepta joburi istovitoare ca sa castige cat mai mult pentru chirie. Dar locul lor e luat (din pacate) de tinerii ce vor sa-si construiasca un viitor si sa-si intemeieze o familie in Romania europeana, in capitala prafuita europeana. Gresesc?
@all
poate vreti sa stiti cum sta treaba cu chiriile in strainatate (canada, de ex.)
1.in 99,99% din cazuri, inchirierea se face in blocuri "dedicate", adica toate apartamentele sunt locuite de chiriasi
2.la 3 reclamatii pentru deranjul vecinilor ai zburat din bloc, si risti sa ai pata pe "dosar", adica la urmatorul loc unde te duci sa inchiriezi sa ti se ceara referinte de la locul unde ai locuit anterior (si va dati seama ce fel de referinte poti primi)
3.proprietarul nu are voie sa scumpeasca chiria cu mai mult de 3-5% pe an decat daca a facut imbunatatiri semnificative imobilului
4.apartamentul vine dotat cu frigider, aragaz si mobila de bucatarie
5.ar mai fi o groaza de spus, ceea ce ne duce la intrebarea
DE CE DRACU SA RAMANA CINEVA IN TARA AIA DE CACAT ?
scuze pt. spam, dar am adunat prea multa ura impotriva a aproape tot ce reprezinta rromania in ziua de azi, plecand de la mojicul de rand care arunca tigara pe jos, trecana pe la profesorii spagari, agentii imobiliari (ca sa fiu on-topic :) ), politie, justitie, sistemul sanitar, parlamentari, TOT ce e acolo reprezinta un mare jeg, din care sunt super fericit ca am scapat
supravietuire usoara, the rest of you
@canadianu- Te simti bine la minus 30C? Dar in blocul tau dedicat chiriasilor care colcaie de gandaci? Iti place sa fi mereu bolnav din cauza virozelor si a rapciugosilor de imigranti care n-au bani de medicamente? Ai evitat in RO balonul imobiliar cand s-a umflat si acum iti freci mainile ca doar doar s-o sparge sa ajunga si altii ca tine in blocuri dedicate? Din fericire mai sunt si canadieni care recunosc ca ei stau intr-o tara de cacao, vezi www.cacanada.wordpress.com
Geto-dacu
Pot sa inteleg pana la un anumit punct incantarea romanului proaspat canadian. E frumos sa locuiesti intr-o tara curata, civilizata si bogata.
Ceea ce nu am inteles niciodata este de ce acesti romani simt nevoia periodica de a se intoarce (fie si virtual, pe cate un blog sau forum) si de a-si reitera ura fata de tot ceea ce inseamna Romania. Tin minte atunci cand a aparut Dacia Logan cat se chinuiau niste expati de ai nostri sa ne explice ce masina de cacao este, ca mai bine iti iei ceva strain SH, ca tot ce e facut de roman nu poate fi decat prost si infect.
Domnule Canadianu', lumea nu se vede numai in alb si negru, exista si nuante, iar aceste nuante dau de fapt culoare lumii in care traim. Occidentul are si tristetile lui, la fel cum si Romania are si bucuriile ei. Eu de exemplu iti spun cu mana pe inima ca sunt foarte, foarte putine locurile in care m-as putea trezi in fiecare dimineata.
@anonim 14 februarie 2008 07:33
Si versurile astea sunt ...frumoase. Canada e o tara jalnica prin colturile fotografiate de diversi interesati, dar daca iei Romania de la un cap la celalalt obtii imaginea de ansamblu a ...exceptiilor canadiene.
@nestor
E hiperfrustrant sa vezi oameni care nu par cu nimic mai rasariti decat romanii ca...dau semne de civilizatie.
Sa-ti parasesti tara definitiv...prietenii...mare parte din familie si sa ...renunti pana si la informatiile din Romania...suna a mentalitate de securist prostovan.
Cat priveste Loganu'...e plina Romania de caserole si n-as crede ca e tocmai laudabil...fenomenul.
Nu vă mai certaţi pe tema asta. Eu am tot respectul pentru emigranţi (am cel puţin 10 rude în Italia şi Canada, plus prieteni plecaţi aiurea) şi le înţeleg perfect ura, dispreţul sau pur şi simplu indiferenţa faţă de România. Nu e vina lor că s-au născut aici, dar ar fi fost vina lor dacă nu ar fi făcut nimic să plece după ce au constatat că nu le place...
Romania sucks ass. Nu exista sperante , dragii mei. Degeaba o invartim de colo colo, pretul corect al imobiliarelor in buc este 0 lei si 0 bani. Ar trebui sa primim bani ca stam aici.
@anonim 14 februarie 2008 07:33
pai mai omule, daca tot ne dai detalii despre cacanada, de ce nu o faci pana la capat, ha ?
pentru cei care vor sa se simta bine in rromania, luati de aici http://www.geocities.com/casamede2005/
ps : ma uit pe geam si vaz iarba verde si soarele stralucind. sa stii ca in canada mai exista si alte orase in afara de yellowknife, cum ar fi vancouver ;)
@nestor
de ce ma intorc ? pentru ca acolo mi-au ramas parintii, fratii, prietenii si alte persoane de care imi pasa si care se chinuie sa supravietuiasca
multi ma cearta ca mai citesc stirile din rromania. eu le spun ca asta e una din lucrurile care te vor ajuta sa mergi inainte cand chiar si in canada te vei lovi de problemele vietii (care, surprise, sunt si in canada - eu unul cel putin nu am zis niciodata ca ar fi raiul pe pamant, dar e un iad MULT mai mic decat rromania)
sa uiti de unde ai plecat e cea mai mare greseala (nu in sensul in care e de obicei zisa aceasta expresie)
Trimiteți un comentariu