marți, 29 iunie 2010

Mult zgomot pentru foarte puţin

După ce m-am învârtit vreo jumătate de oră pe site-ul INSSE căutând ca orbetele datele privitoare la piaţa imobiliară, am reuşit, în fine, să identific chiar pe prima pagină informaţii despre faimosul indice anunţat cu surle şi trâmbiţe de vreo 2 ani de zile.

Impresia e jalnică. E ca şi cum ai pune un struţ să scoată un ou şi după multă scremere, iese ceva demn de o bibilică. Acelaşi lucru îl face şi Renderman în timpul liber, fără să consume resursele statului, şi oferind date mult mai relevante (- nu vreau să minimizez efortul lui Renderman făcându-l "bibilică", dar e evident că un efort solitar nu se compară cu unul care implică o grămadă de instituţii - şi care produce cam aceleaşi informaţii!).

Nu e de reţinut decât afirmaţia seacă privind scăderea cu aproximativ 4% a preţurilor "în trim. 1 faţă de 2009" şi faptul că viteza de dez-balonare din Bucureşti pare a fi mai rapidă decât cea din ţară, câtă vreme în Bucureşti preţurile au scăzut cu 5,70%. Fiecare înţelege ce vrea de aici. Putem vorbi de o scădere de la 2000 de euro pe mp la 1900, sau de la 1000 la 950 - aparent, pentru statisticienii noştri e tot aia...

Totodată putem deduce că, dacă în provincie preţurile au scăzut cu numai 1,60% şi în Bucureşti cu 5,70%, dar media calculată pe ţară a fost de 3,96% (deci mult mai aproape de situaţia din Bucureşti, decât din provincie), înseamnă că locomotiva pieţei imobiliare este în continuare Bucureştiul, unde au avut loc, probabil, cam de două ori mai multe tranzacţii cu apartamente decât în provincie. În toată provincia. Să fie aşadar scăderea din provincie mai mică deoarece, de fapt, tranzacţiile sunt îngheţate?

13 comentarii:

Unknown spunea...

http://www.mediafax.ro/economic/comisia-de-buget-impozit-forfetar-desfiintat-tva-de-5-pentru-alimente-si-constructia-de-locuinte-6465448/

Akhenaton spunea...

Nasterea indicelui oficial nu este dorita probabil de aceeasi oameni care au gandit si implementat mirificul plan de salvare a economiei numit "Prima Casa". Pentru ca era cine stie unde la UE trecut intr-o agenda indicele imobiliar s-a nascut totusi, insa cu un mic handicap, nu spune mai nimic celor cu adevarat interesati.
Daca la greci scaderea a fost consistenta, la noi se pare ca la fel va fi. Pe aici am citit ceva asemanator: "preturile vor tine cont de veniturile populatiei".
Daca piata stabileste ca un apartament valoreaza mai putin decat o Dacia, atat va valora, indiferent de ce spune unul sau altul.
AC sunt pe cale sa fiu nevoit sa ma tin de cuvant? :))

alex.dumitrascu spunea...

Indicele imobiliar ar fi..."moartea pasiunii" pentru investitorii captivi in imobiliare.
Vedeti insa cat de putin interes mai prezinta tema in sine.
E genul de afacere care pana una alta se ingroapa singura in uitare si in ridicol.
In Romania incepe criza economica. Azi.

AristotelCostel spunea...

Atlasul cu ZOAIE:)

Cosmarul comun al lui Udrea, Prigoana, Boureanu si Radu Moraru

Boureanu a devenit preferatul meu:)


Firmele lui Cristian Boureanu au datorii la stat de peste 4,2 miliarde lei


Cristian Boureanu, dator la banca cu 3,5 milioane de euro

"Clasa politica" sa curete putina... in tihna. :)

... se strange latul? Vai... ce papagal sunt. Dar ce ma bucur. :)

... cabitalistii bulii...

Anonim spunea...

Tu mai crezi in statisticile oficiale?
Nu uita ca Romania are o traditie in demagogie si deformarea realitatii.

alex.dumitrascu spunea...

O fi dator "neoficial"?

andrei spunea...

Un pic off:
Tin minte ca au aparut la comentariile unuia din articole niste linkuri catre siteuri de licitatii apartamente.

Daca cineva are cunostinta, l-as ruga. :)

Tufis spunea...

http://imobiliare-nobilacasa.blogspot.com/2010/07/date-oficiale.html

Rrombert Dumbrescu a inceput sa se prinda :)

CUMPARATOR spunea...

@ Tufis

Lasa-l pe Dobrescu! E TOTAL nevinovat. Du-te pe imopedia sa vezi acolo "grei" - Valika Ionescu, D. Dobre,....Nene, iti face cruce cu limba-n gura !

Regata "imobiliara" a Marii Negre, idiosincrazia dilematica a evolutiei pretului/mp, ecourile absconse protoarmonice ale evolutiei pietei imo, filonul crepuscular sincretic al potentialului pentru viitor, metempsihoza ...... Gata !
Woody Allen ii ajunge greu din urma.

Mai da Aristotel cu DTT pe-acolo !

"Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea !" Georges Brassens

Anonim spunea...

Stati usor, scaderi consistente la imo vor apare dupa iarna, odata cu datoriile la intretinere. Vor fi oferte de cloace gata debransate. Apropo, mai functioneaza prima casa?

andrei spunea...

Functioneaza. Si dupa agenti, inca bine.

In Cluj se cere 1000 euro/mp atat pentru constructii noi (uneori netermintate) sau apartamente vechi, mici, care necesita refacere.

ROHABE INVERSIONES S.R.L. spunea...

Intamplator am gasit acest blog si pentru ca vad ca sunteti interesati de subiectul va povestesc putin despre experienta noastra in Romania: Suntem o firma din Anglia si avem mai multe proiecte, printre care unul de a realiza o baza de date a tranzactiilor imobiliare din mai multe tari ale Regiunii CEE, printre care si Romania. Nu luam in considerare imobile rezidentiale, ci doar comerciale, industriale, etc... in fine, idea esta ca de cateva luni de zile ne chinuim sa gasim informatii despre acest fel de tranzactii, scopul nostru este cel de a reda increderea investitorilor in regiunea CEE... teoretic un lucru bun pentru Romania, dar in practica NIMENI nu este interesat de acest proiect, nu mentionez numele institutiilor cu care am vorbit si nici ale agentiilor imobiliare cu care am discutat in incercarea de a intocmi aceasta baza de date, fara aceste data nu exista transparenta si fara transparenta e foarte greu sa mai revina investitorii in tara... oare cineva poate sa ne ajute sa gasim aceste date?? Noi oferim rasplata pe masura, nimic nu e gratis in viata asta, doar ma mira cumde pana acum nu am putut gasi aceste date, oare nu se vrea transparenta in Romania?? Nici macar agentille imobiliare sau notarii nu au vrut sa participe si ei ar fi primii care ar beneficia daca investitorii s-ar intoarce sa cumpere imobile in Romania... sper ca nu v-am plictisit si daca stiti cum putem duce la bun sfarsit proiectul nostru va astept cu placere: 0722-663421 Christian Rojas, Researcher Romania pentru IPS.

alex.dumitrascu spunea...

-IPS inseamna "inalt preasfintia sa"?
- Incercati cu spaga la primarie.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?