vineri, 29 octombrie 2010

Un moment de cotitură: ultimatumul FMI

În timp ce se afunda tot mai tare în rahat, ţara asta a fost condusă numai pe bază de cancanuri, scandaluri, arestări fără finalitate, interceptări securistice aiuritoare, şantaje la opoziţie şi ameninţări la adresa presei. Nu e de mirare că susţinerea de care se mai bucură preşedintele în funcţie şi primul ministru a ajuns sub 10%.

Oamenii aceştia au ocultat timp de 2 ani de zile adevăratele probleme ale ţării făcând ca agenda publică a ţării să fie dominată de fel de fel de idioţenii. Nu altfel s-a întâmplat în ziua de 9 septembrie când agenda publică era dominată de arestarea lui Vântu în timp ce guvernul, cu pixul lui Boc în mână, semna un angajament în faţa FMI prin care promitea solemn că OUG 50 nu va fi aplicată retroactiv. În afară de mine nimeni nu a scris despre acest lucru pe post de "ştirea zilei". Probabil tuturor li se părea mai importantă arestarea fâsâită a lui Vântu decât vânzarea pe tavă a poporului român.

Au fost, sunt, sute şi mii de oameni care şi-au pus speranţa în acea OUG 50 pentru a beneficia de nişte rate corecte. Efortul lor durează din vară, au trecut deja vreo 3 luni de când au început să se organizeze şi să lupte pentru aplicarea corectă a ordonanţei. Recunosc, eu nu simpatizez cu prostia lor - pentru că prostia de a fi luat nişte împrumuturi într-un moment prost, în momentul în care monopolul informaţional fusese spart şi se puteau informa corect despre ceea ce va urma, rămâne o prostie - dar nu pot să rămân indiferent la traficarea lor ca sclavi pentru că regimul acesta vrea să se menţină cu orice preţ la putere şi are nevoie obligatorie de banii FMI.

Azi sunt traficaţi creditacii, mâine o să fim vânduţi toţi.

De aceea, dacă mai are un dram de demnitate, regimul actual ar trebui să pună piciorul în prag şi să-şi precizeze clar poziţia: este de partea populaţiei sau a FMI şi a băncilor? De fapt, ce se speră? Băncile au făcut mari greşeli în România şi unele dintre ele, chiar dacă nu vor da faliment în 2011, vor da sigur în 2012 sau în 2013 chiar şi cu ajutorul FMI. Nu vor scăpa. Sau poate vor fi recapitalizate de băncile-mamă din vest şi atunci vor scăpa, dar dacă e să tragă nădejdea pe ce se întâmplă şi se va întâmpla în România, sigur vor avea mari probleme. Poţi să iei două piei de pe un om, trei, şapte, dar nu o sută. La un moment dat nimeni nu-şi va mai plăti ratele, indiferent de riscurile presupuse de acest gest.

Ce se poate întâmpla?

Vor executa silit toate casele din ţara asta?
Vor veni ca la Moromete, să le ia pernele şi păturile din casă? Şi ce vor face cu ele, şi le bagă-n fund?

Să recapitulăm un pic ceea ce a făcut puterea Băsescu-Boc în favoarea populaţiei în relaţia cu băncile:

  • a blocat explicit adoptarea legii falimentului personal: astfel milioane de români care au fost păcăliţi să consume un produs toxic (creditele cu supradobândă) sunt acum, literalmente, sclavii băncilor deşi starea de facto a lor şi a familiilor lor e cea de faliment.
  • şi-a luat explicit angajamentul că OUG 50 nu va fi aplicată retroactiv, ceea ce înseamnă că aplicarea ei ar fi fix frecţie la picior de lemn.
  • a menţinut explicit nişte preţuri umflate pe piaţa imobiliară autohtonă, complet rupte de realitatea salarizării medii sau a randamentului din chirii, blocând bani publici şi alocând resurse administrative în programul subprime "Prima Casă 1-2" al cărui singur avantaj dovedit a fost că a ajutat băncile să păstreze valoarea activelor la nişte niveluri care să dea bine în bilanţuri. În rest nu a creat locuri de muncă şi nu a stimulat piaţa construcţiilor.
  • a menţinut explicit euroizarea pieţei imobiliare autohtone, prin pragurile oficiale de 60-70.000 de euro, care îi supun în continuare pe românii care mai îndrăznesc să se împrumute riscului valutar. Bine, băncilor care au dat împrumuturi în euro le convine de minune euroizarea.
Deci putem trage concluzia că  până acum guvernul Boc a fost guvernul băncilor, nu al populaţiei. Poate e cazul să pună cineva piciorul în prag şi să le reamintească cineva lui Boc şi Băsescu că au fost trimişi acolo de oameni, nu de bănci. Sau, şi mai bine, poate ar fi cazul ca Boc (sau Băsescu... mie nu mi-e clar nici acum cine, de fapt, negociază cu FMI) să pună piciorul în prag şi să spună FMI-ului să-şi ia mâna de pe bănci.

Repet: ce se poate întâmpla dacă se ajunge la o rată de default de 30%? Sau de 50%?

Vor executa silit toate casele din ţara asta?
Vor veni ca la Moromete, să le ia pernele şi păturile din casă? Şi ce vor face cu ele, şi le bagă-n fund?
Or să ridice toate maşinile? Păi au deja zeci de mii de maşini pe care nu le cumpără nimeni.
Văleleu, ne exclud din UE? Ei, na...

Băncile trebuie să îşi asume responsabilitatea prostiilor făcute în ultimul deceniu. Regimul Băsescu-Boc trebuie să-şi precizeze clar poziţia şi să spună de partea cui e, a populaţiei sau a băncilor. FMI trebuie să explice dacă a venit pe capul nostru să ne acorde asistenţă financiară pentru ieşirea din criză sau pentru a salva sectorul bancar de la faliment.

38 de comentarii:

asybaris spunea...

Daca nu vor introduce prevederi mai favorabile debitorilor din contractele de credit bancile se vor prabusi sub povara restantelor. Nu au nici logistica si nici forta de a executa silit sute de mii de persoane, iar strans cu usa romanul poate claca nervos. Deocamdata, romanul o scalda precum Moromete. Ce vor face cand Moromete va lua parul si va face tandari sediile din sticla si hartie creponata?

CUMPARATOR spunea...

Manole,

nu stiu de ce dar am avut senzatia coplesitoare ca la aceasta ultima vizita FMI nu avea nimic special pregatit referitor la ordonanta 50.

Mi s-a parut ca brusc, dupa prima seara petrecuta in Bucuresti, seara asezonata cu o cina corespunzatoare in compania elitelor bancar/financiar/guvernamentale dambovitene........asa ......napristan, Jefrika a desfiintat ordonanta cu tot cu eforturile grupurilor de creditaci.

O fi de la paranoia ?

Sau i s-a cerut o mana de ajutor de catre arb-bnr isti ?

Parca prea brusc au erupt opiniile FMI la adresa ordonantei. Fara incalzire, fara preludiu, fara nimicc.... Care ordonanta cam era pe "tapet" si in timpul ultimelor 2 vizite ale FMI-ului...

Akhenaton spunea...

Franks se poarta precum Guvernatorul in colonie. Legea (buna ori rea) privind scaderea TVA la alimentele de baza, la cererea lui nu va intra in viguare. Primirea urmatoarei transe e conditionata tot de el de ciopartirea OUG 50/2010.
S-a suparat ca nu a fost consultat la eliminarea imozitului minim.
Guvernul face ce spune FMI si in privinta majorarii salariului minim.
De fapt FMI conduce tara, restul (guernanti, parlamentari etc.) sunt numai executanti ce primesc si ei cate ceva la schimb pentru a colabora cat mai fructuos. Ma insel cumva?

Unknown spunea...

Bravo Manole! Ai punctat foarte bine. Eu cred insa ca si cu OUG 50 si fara o sa ajungem in acelasi loc: faliment national.

Anonim spunea...

M-am enervat azi si mi-am platit anticipat toate datoriile, pana nu-mi freaca ridichea Franks. Pe langa comisionul de rambursare anticipata de 1%, am mai platit comision unic de inchidere contract de 50E, comision de administrare si dobanda pe inca o luna intreaga desi depasisem luna contractuala cu doar 6 zile. Mici atentii. De acum fack-off banci. Le doresc faliment placut.

Iar guvernului ii doresc armonie placuta cu FMI. Oricum n-am nici o speranta ca daca PSD-PNL ar prelua guvernarea ar rupe acordul cu FMI, mai ales ca nu s-a pomenit nimic despre asta in revendicarile sindicale sau in motiunea de cenzura. Iar grevistii sunt doar niste oi manipulate sa joace pinguinul sau fetele de la Capalna adica doar sa faca zgomot de fond.

cezar spunea...

a blocat explicit adoptarea legii falimentului personal: astfel milioane de români care au fost păcăliţi să consume un produs toxic (creditele cu supradobândă) sunt acum, literalmente, sclavii băncilor deşi starea de facto a lor şi a familiilor lor e cea de faliment.

Milioanele de romani care au luat credite ipotecare sunt in stare de faliment ? 7% din ei au rate restante...

Anonim spunea...

"7% din ei au rate restante..."

Ca si cu scaderea de 50%, e loc de mai mult.

Subsemnatul spunea...

Mei, astia din guvern e idioti. Conform BNR, din structura creditelor in profil teritorial, la septembrie 2010, exista credite date in total (PF si PJ) de 209,399,987,261.32 lei, aproximativ (la 4,2 calculat) 50 miliarde de euro. Statul se imprumuta de 30 miliarde de dolari ca sa sustina cursul. Mai adaugau ceva si lichidau toate datoriile tuturor la banci, si faceau economie de prostii. Problema de fapt nu e la banci, ci doar la stat. Daca statul da o lege neclara si interpretabila, bineinteles ca fiecare o interpreteaza dupa cum doreste, ca doar prosti ar fi sa nu interpreteze in folosul lor. Ca unele banci cum ar fi Volksbank au dat-o in bara si interpreteaza un pic peste lege, asta-i alta poveste. Pierd pe scara rulanta procesele si iau miliarde de lei pe saptamana amenzi de la ANPC. Plus provizioane, plus cheltuieli de judecata, plus pierderi din risc reputational. Alea se ingroapa singure.
P.S. Dupa mintea mea creata, nici guvernul nici statul, nici macar vreo institutie a statului nu trebuie sa precizeze ca tine partea cuiva, sau sa tina partea cuiva. Tot ce trebuie sa faca e sa reglementeze si astfel sa previna abuzurile (legi clare, concise, neinterpretabile, aplicabile). Ca daca statul sau guvernul se pune de partea oricui, iese o strutocamila. Cand se implica statul in economie, mana invizibila dispare si pierd toti.

u spunea...

@cezar

In mod cert, tu esti optimistul de serviciu. Intregul popor roman ar trebui sa se inspire din atitudinea ta si sa invete sa vada numai jumatatea plina a paharului.

Eu cred ca un procent restant de 7% din credite nu e joaca. N-o fi de mult, precum milioanele de falimentati din SUA, dar nici putin nu e. Imi aduc aminte cum tu insuti, acu 2 ani juma', vorbeai de nivelul extrem de scazut al restantelor la credite din Ro (pe vremea aia doar vreo 1-2%) si te intrebai retoric "da' cat de rau poate sa fie?". Sunt aproape 100% sigur ca pe atunci nu te asteptai sa se ajunga la 7%.
Ok, si care e ideea? Pai ideea e ca nici acum nu cred ca te astepti sa ajunga la 25% peste vreun un an si jumate. Nici eu (sper, cel putin). Da' si daca se intampla, ce ne facem? Incepem iar sa cantam melodia cu partea plina si ne facem ca ploua?

Una peste alta, predictiile sumbre se tot adeveresc. Ok, unele or fi "self-fulfilling prophecies" si, da, inca n-am murit (deci nici dracu' nu e asa de negru), but the shit is knee deep and started to smell. Hai sa nu ne mai ascundem dupa cires atata, ca devine de-a dreptul nociv...

CUMPARATOR spunea...

Nu procentu' de creditaci e important. "Aproape" ca nu conteaza.

Daca din 7% restantieri, 0,1% datoreaza cumulat 25 miliarde de euro, am gaurit steagul rau de tot.

Hai sa fim aritmetici ! Nu credidacul cu garsoniera da statul peste cap, ci investitorul care a imprumutat de la UNICREDIT 30 milioane euro ca "sa-si faca Mall" in Berceni e cel important.

In statisticile lui Cezar, creditacul cu garsoniera si "investitorul" in Mall sunt acelasi lucru: 1 buc. + 1 buc. = 2 creditaci restanti......total.....7% dintre creditaci .....sunt restanti. "Doar" 7 % dintre creditaci, .....sunt restanti.

Bine, bine, inteleg eu logica asta de Sector 6, dar, cat cumuleaza aia 7% - in moneda EURO ....

cezar spunea...

Mai, in primul rand, 7% credite restante nu echivaleaza cu 7% clienti restanti. Banuiesti si tu existenta unor titulari putini de portfolii de credite mari, pentru ca inainte de criza, multi au vrut sa dea lovitura in imobiliare. Nu le purta de grija, ca sunt oameni mari.
Apoi, creditele ipotecare reprezinta ele insele o minoritate (sub 10% din sold). Cele mai multe restante sunt marunte si privesc nevoi personale/consum.

Chestiile astea sunt generalitati, oricum. Vorba lu' Dinescu, cine se simte bine crede ca toata lumea se simte bine.
Cu alte cuvinte, daca devlin o duce relativ bine, dracul nu-i asa de negru. E simplu :)

Baldovin spunea...

Regimul Boc-Basescu, ca orice regim "democratic" va declara ca e de partea populatiei dar de fapt va lua partea bancilor. LA fel si FNI... pardon FMI

CUMPARATOR spunea...

@Cezar

Uite 10 atlantzi imobiliari. "Doar" 10. 10 buc. din 7%. Nu e mult ......


http://www.zf.ro/business-construct/cine-sunt-magnatii-care-detin-1-000-ha-la-nord-de-bucuresti-7591835

Anonim spunea...

Luati d-aci:

Băsescu: Pericolul revenirii crizei este foarte aproape de noi toţi!

sau

Băsescu, la începutul întâlnirii cu delegaţia FMI: Ce-i atâta presă?

cezar spunea...

Uite 10 atlantzi imobiliari. "Doar" 10. 10 buc. din 7%. Nu e mult ......

:)) sa vezi ce atlantzi sunt pe DN6, din bragadiru pina in mihailesti, o zona mai degraba minora ca importanta.

Nu vad o problema pentru mine sau altii ca baietii cu sute de ha. sa-si marcheze niste pierderi.

CUMPARATOR spunea...

@ Cezar

Nicio problema personala pentru voi. Avem Legea 85/2006.

O problema de "marcaj" al pierderilor pare a fi pentru constelatia de banci care v-a finantat dementza imobiliara.

Oameni cu "viziune" economica.

elzorab spunea...

ding-dong

alex.dumitrascu spunea...

Constat ca explozia creditelor restante e in faza de negare.
De ce va e frica nu scapati.

AristotelCostel spunea...

cezar ie insaidăr emobiliar-bancar.

Pentru sesizarea buloacei era nevoie doar de bun-simţ, adică_cam ceea ce le lipseşte "insaidărilor"... cu desăvârşire.

Cam aşa gândeşte "insaidării":

30 martie 2010

Piaţa imobiliară va exploda din nou, atfel încât, în maxim doi ani nu vom mai găsi apartamente, a spus, la The Money Channel, omul de afaceri Octavian Radu, proprietarul RTC Holding.

şi cam asta fac:

Proprietarul RTC a afirmat că afacerile din imobiliare îi merg bine, deşi a îngheţat câteva proiecte, a vândut câteva spaţii comerciale şi a cumpărat teren.

sursa

Dan Pascariu. Şi-a început cariera la Banca Română de Comerţ Exterior în anul 1973. Între 1981 – 1983 este unul dintre principalii negociatori ai aranjamentelor de rescadenţare a datoriei externe cu creditorii reuniţi în Clubul de la Londra şi Clubul de la Paris. Devine preşedinte al acestei bănci în 1990. La ceva ani după, BRCE se prăbuşea sub povara miliardelor de dolari credite neperformante. “Succes” care s-a dovedit decisiv pentru cariera ulterioară a domnului Pascariu, care ocupă şi astăzi funcţia de preşedinte la UniCredit Ţiriac.

sursă

AristotelCostel spunea...

Se trage pisicu' de c...uc:

3 August 2010

18 Octombrie 2010

"Preţul de pornire al licitaţiei este de 299.000,00 lei, preţ la care a fost evaluat imobilul şi însuşit de către părţi."

... "corpuri radiante din fontă" :)

AristotelCostel spunea...

HAHAHAHA!!!!

am gasit un super articol al bloggerului-vuvuzela din Noiembrie 2008:

Ceea ce sigur nu vom vedea vor fi urmatoarele: recesiune, falimente bancare sau reducerea consumului.

"Imobiliare: in medie, pretul pe m2 al imobilelor noi nu va scadea anul viitor cu mai mult de 5-10% comparativ cu media anului 2008 si asta din cauza faptului ca, costurile dezvoltatorilor cu materialele de constructii si cu forta de munca va creste in 2009 cu cel putin 10%. In aceste conditii, daca la o scadere a preturile de 10% adaugam o crestere a costurilor cu 10% rezulta o reducere cu 10-15% a profiturilor totale. Vom vedea in schimb, multe “oferte speciale” din partea dezvoltatorilor, de genul locurilor de parcare oferite gratuit si alternative mai convenabile de creditare. Cat priveste discrepanta dintre salarii si preturi, aceasta se va reduce treptat in urmatorii ani ca rezultat al unei cresteri mai rapide a salariilor comparativ cu cea a preturilor. O scadere brusca nu va avea loc."

Cristian Orgonaş, blogger din 2008. Am 10 ani...

AristotelCostel spunea...

discrepanta dintre salarii si preturi, aceasta se va reduce treptat in urmatorii ani ca rezultat al unei cresteri mai rapide a salariilor comparativ cu cea a preturilor.

... delicios

mobutu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mobutu spunea...

penalu', de atunci l-am simtit.
Nu i-am mai intrat pe blog, dar deloc, cred ca de vreun an ...
ordinar
i'am si spus'o, mi'e rusine ca-i timisorean ca si mine.

Anonim spunea...

si eu i-am zis la un moment dat lui khris ca-i prost, si s-a enervat si m-a banat, cica nu am folosit un limbaj decent or smth like that :P

Akhenaton spunea...

Am impresia ca se vor accepta unele "pierderi", unele scaderi ale ratelor de profit in zona bancara, pentru stabilizarea situatiei, ce se arata destul de exploziva. Se cauta o solutie de compromis, e oarecum firesc, pentru ca si clientii s-au mai desteptat, exista si o directiva a UE ... si diferenta de taxe si impozite pe care bancile nu le-ar mai plati (si la care s-a referit si cezar pe aici) se compenseaza prin cresterea (timida) a consumului. Ce sa faca romanul cu banii ramasi prin diminuarea ratei, daca nu sa-i cheltuie pe iPhone4? Si sa ne gandim ca EURIBOR e la minime istorice ... sigur nu e doar o sceneta menita sa mascheze adevarul? Marja bancii se cimenteaza si nimic nu va mai putea interveni in contract, ca nu-i asa acum e transparent, clientii creditati stiu ce semneaza etc ...

Akhenaton spunea...

A-nceput de azi sa cada, maine cine stie cine mai intra in insolventa (sau in anticamera falimentului cui ii spun cunoscatorii)

Akhenaton spunea...

Si totusi ea (OUG 50/2010) nu se va aplica?
Se joaca de-a se aplica ordonanta nu se aplica Ordonanta

klaus spunea...

http://particulari-imobiliari.blogspot.com/

Anonim spunea...

Eu raman la parerea ca Grecia va da semnalul adevaratului colaps in Europa. Oricat ar incerca Franta si Germania sa ii tina la reanimare pentru ca bancile lor au acoperire mare acolo, va fi un fiasco total. Parerea mea e ca euro va ajunge la paritate cu dolarul - asta ar fi o parte buna pentru creditele romanilor... Cat despre sistemul bancar de pe la noi - pana nu vom vedea macar o institutie de credit in faliment,lucrurile nu se vor indrepta. Daca politicienii sunt infecti ( intreaga clasa politica indiferent de culoare ) parghiile economice controlate de ei nu pot fi in favoarea cetateanului

Akhenaton spunea...

"Alte state, precum România şi Bulgaria, suferă după o perioadă în care au fost realizate mai mult investiţii speculative, în timp ce ţările baltice au fost afectate de contracţia economiei. Dar România are un potenţial crescut pe termen lung şi perspectivele pentru o dezvoltare susţinută în 2011 sunt bune. Aceasta va avea un efect pozitiv asupra sectorului imobiliar pe măsură ce încrederea va reveni", se precizează în studiul KPMG.
sursa
Deci de unde scaderi dramatice pe teren lung?

AristotelCostel spunea...

"România şi Bulgaria, suferă după o perioadă în care au fost realizate mai mult investiţii speculative, în timp ce ţările baltice au fost afectate de contracţia economiei."

Schema frauduloasă Ponzi, după numele escrocului italian cu acelaşi nume de la începutul secolului trecut, presupune amăgirea investitorilor cu returnarea unor câştiguri rapide mult mai mari decât cele obişnuite de pe piaţă, dar care erau plătite nu din profituri obţinute real prin diverse investiţii ci chiar din banii aceloraşi investitori, cu condiţia ca numărul acestora să crească permanent. O astfel de „roată” este, fireşte, destinată eşecului, întrucat plăţile ce trebuie făcute investitorilor ajung la un moment dat să depăşească încasările.

Cum a funcţionat schema Ponzi în sistemul financiar? Expansiunea puternică a băncilor, care s-au întrecut în a acorda credite, a determinat o continuă apreciere a valorii activelor, principalul element de atracţie a investitorilor, care a ascuns astfel riscurile reale: unul dintre exemple este faptul că bula imobiliară a mascat riscul creditelor tip subprime din SUA. Mai devreme sau mai târziu, un astfel de balon se va desumfla, la fel ca într-o schemă Ponzi, şi totul se va prăbuşi.

Akhenaton spunea...

@AC

Sunt de acord cu tine ca in mod normal orice schema piramidala pana la urma se prabuseste.
Spune-mi totusi, intr-un sistem in care se pot creea bani din nimic (fara numar, fara numar pe modelul QEn unde n poate sa fie orice numar natural) esti tu atat de convins ca schema se mai poate prabusi? Si daca DA, care e orizontul tau de timp pentru acest eveniment?
Sistemul bancar e de utilitate publica, asa ca el n-are voie sa cada. Unele "rotite" se poate sa fie eliminate (a se vedea cele 140 banci falimentate anul trecut in SUA, si cele 125 de anul asta).
Cate banci europene au intrat in faliment? In afara de una olandeza si de una spaniola eu nu mai stiu niciuna.
Atat timp cat sistemul bancar e strans legat de piata imobiliara, iar bancile sunt sustinute de state, nici piata imobiliara nu se va prabusi intr-un mod dramatic, ma insel cumva? Cand primele banci din estul Europei vor falimenta, atunci pisicu' nu va mai fi tras de c...uc.
Abia atunci se va merge pe principiul "capa cine poate".
Tot pe euro mizezi?

alex.dumitrascu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AristotelCostel spunea...

@Akhenaton

Care schema? Cea imobiliara e prabusita. Subiectul va fi redeschis cand 265 se va majora cu un nume greu. Ceilalti vor prelua... conducerea in cateva luni.

Am oul in mai multe cosuri. :)
Nu mizez pe nimic... pana la 1.41-1.43.

@alex

Pe forum ai spus ianuarie, aici vorbesti de luna decembrie. Craciunul pe stomacul gol, la romani, duce la identificarea tarzie a anumitor locuri de veci.

AristotelCostel spunea...

http://www.zf.ro/mediafax-biz-exclusiv/financiar/seful-riscului-la-erste-piata-imobiliara-este-ilichida-nu-e-inteligent-sa-vindem-masiv-locuinte-executate-7688251

Mafalda riscului de la Erste stie ce spune. In 2006-2008 nu prea vorbea, doar isi facea treaba... mare... mica... cu alternante.

cezar spunea...

In decembrie NU se vpr plati pensii si salarii.

Deci, in RO nu se vor plati in luna decembrie salariile din privat (majoritare), dar nici cele din sectorul public, si nu se vor plati nici pensiile.

Urata-i batranetea :)

Anonim spunea...

Poate e cazul să pună cineva piciorul în prag şi să le reamintească cineva lui Boc şi Băsescu că au fost trimişi acolo de oameni, nu de bănci.

Au fost trimisi de oameni, dar "platiti" de banci, asa ca totul este explicabil

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?