sâmbătă, 11 decembrie 2010

În sfârşit, moş Isărescu a înţeles cum devine treaba

Pentru mult popor Mugur Isărescu este părintele indirect al pseudo-bunăstării de până la jumătatea lui 2008. El a preluat guvernarea în 1999, într-o situaţie dezastruoasă (răscoalele minerilor din Valea Jiului, cafteala de la Costeşti, erau evenimente care mai aveau un pic şi transformau ţara într-un Zair al Europei) şi a reuşit să o stabilizeze. Anii guvernării sale (1999-2000) au fost primii de creştere economică după foarte mult timp şi practic guvernarea sa a pregătit terenul pentru Năstase şi Tăriceanu. Din păcate pentru micul Boc nu a mai rămas nimic de ronţăit şi de-asta România are pantalonii oarecum murdari la ora actuala.

Isărescu a dat atunci direcţia de dezvoltare a României pe care ăilalţi doi au continuat-o şi pe care o regretă acum Boc, care constată că a ajuns degeaba prim-ministru. Privatizăm tot şi orice, ca să atragem "investitori", ţinem bine de cheltuieli, ca să nu derapăm în deficite, şi din suceala banilor (ca în anecdota cu oaspetele care lasă 10 dolari pe tejgheaua hotelului şi cât timp se duce să vadă camera, banii ăia sunt rotiţi şi răs-rotiţi în economia de proximitate de ai zice că sunt 1 milion de dolari, nu 10) ardem la taxe până nu se poate, şi cu taxele alea susţinem cheltuielile statului.

Un perpetuum mobile perfect, s-ar zice. Păcat că a făcut "poc" taman când s-a găsit şi Boc să devină prim-ministru. Nu are rost să discutăm aici despre fundamentele greşite ale acestei abordări (o minte luminată ar fi trebuit totuşi să se întrebe ce se va întâmpla atunci când nu va mai fi nimic de vândut în România?). Am reamintit modelul.

Alternativa la acest model de "succes", predicat de altfel şi de diverşi băieţi isteţi din America, ar fi fost, desigur, calea tradiţională, muncitorească: produci ceva şi vinzi peste graniţe în valoare mai mare decât ceea ce imporţi. Şi în felul ăsta numărul banilor care se sucesc în interiorul graniţelor tale creşte, ceea ce va duce şi la creşterea bunăstării. A, mă scuzaţi, aşa ceva cerea timp, planificare, viziune şi mai ales punerea osului la chestia aia neplăcută numită "muncă". Mai uşor era să vinzi ce ai prin casă.

Tocmai de aceea sunt surprins să constat că moş Isărescu declară azi că trebuie să consolidăm branduri româneşti şi că modelul de dezvoltare din ultimii 10 ani a fost greşit. Deh, omul devine mai înţelept cu cât înaintează mai mult în vârstă - păcat că a ajuns înţelept abia acum, când e în prag de pensie (preferam să fie înţelept în urmă cu 11 ani şi să-l lovească alzhaimaru' astăzi, nu invers). Culmea e că omul are dreptate şi, contrar a ceea ce s-ar putea crede vizavi de acest blog (cum că aş fi negru în cerul gurii şi că mă bucur de dezastrul altora, în speţă al adidaşiştilor care-şi ziceau "agenţi imobiliari succes") şi eu cred că lupta pentru România nu e pierdută şi că avem încă timp să dezvoltăm o economie bazată pe profituri nete.

În acest sens vreau să salut apariţia unor gadgeturi româneşti: primul ereader "românesc", Evobook (produs de Evolio), şi primul tablet pc românesc, AllDro (produs de Allview). Astea se adaugă unor iniţiative momentan subţirele în domeniu, cum ar sistemul GPS Smailo (produs de Arobs Transilvania) sau telefoanele dual-sim produse tot de Allview.

Care-i şmecheria? Evident că nimeni nu e aşa prost încât să creadă că firmele astea româneşti au fabrici de componente electronice. Nu, ele îşi fabrică marfa în China apoi o ştampilează cu brandul propriu şi o scot la vânzare. Nu ştiu toate dedesubturile afacerii, dar e posibil ca în ţară să se facă inclusiv designul pe care chinezoii doar îl execută. Afacerea e foarte bună: la cantităţi mari (să zicem peste 10000 de bucăţi), gadgeturi care pe piaţă pot ajunge la 2-300 de dolari se pot fabrica în China chiar şi cu numai 20-30 de dolari.

Nu vă faceţi probleme, aşa fac toţi. Când cumpăraţi un IShit cu 5-800 de dolari, la poarta fabricii din China care îl produce efectiv nu ajung decât aprox. 170 de dolari. Restul intră pe marele lanţ de distribuţie dar grosul profitului e luat, evident, de "producător", adică Apple.

Ei, uite genul ăsta de companii ar trebui sprijinite prin politici deştepte. Până la urmă, dacă piaţa de IT&C se ridică undeva la 1-1,2 miliarde de euro / an, României nu i-ar strica să păstreze în ţară grosul profiturilor generate pe această piaţă. S-ar putea iniţia o lege care să ofere nişte avantaje companiilor care reuşesc să comercializeze un anumit număr de produse proprii. De exemplu, dacă piaţa de tablete PC e de 30000 de bucăţi pe an şi Allview ar reuşi să vândă la anul 1500 de bucăţi (adică 5% din piaţă) e clar că produsul e viabil şi le-aş oferi nişte incentive ca să producă mai mult şi să vândă inclusiv în restul UE. Şi tot aşa. Mă rog, sună cam protecţionist ceea ce zic eu, dar până la urmă criza e criză şi trebuie să scoatem bani cumva, nu?

23 de comentarii:

voevod spunea...

Dezvoltarea brand-urilor romanesti nu o sa vina din produse de tip iphone/ipad/gps etc..
Exista o singura sursa de dezvoltare in lume asta si se numeste cunoastere.
Deocamdata noi nu consumam doar ce au creat inaintasii nostri pe vremea comunismului ci ne consumam si inteligenta prin scurgeri masive catre strainatate si prin lipsa transferului de cunostinte de la cei mai in varsta la cei mai tineri. E mult de discutat aici, sigur ca nu e o singura metoda dar rezultatul e important.
Cand vom investi in noi, in cunoastere adevarata se vor vedea si inovatiile care vor genera valoare adaugata pe care ceilalti vor fii interesati sa o cumpere(sa schimbe valoare lor adaugata pe a noastra).
Concluzia mea e ca problema propusa de Dvs e limitata si nu ataca bazele. Pe noi lipsa bazelor ne trage inapoi, si asta se poate vedea in toate domeniile. Doar cand vom stapani bazele si istoria vom fi mai mult decat niste imitatori.

Informatii-economice spunea...

@Manole - Acum multi ani, cand se punea problema schimbarii lui Isarescu de la conducerea BNR circula un banc:
"Hai dom'le... dupa ce a costat tara mai bine de zece ani si miliarde de USD ca Isarescu sa invete economie... acum vreti sa-l schimbati???":)
Directia data de el nu a fost extraordinar de rea. S-ar putea ca si Allview sa nu fie o firma cu capital 100% romanesc si s-ar putea ca proprietarii romani sa nu fi putut obtine capitalul lor daca alti investitori nu considerau Romania interesanta.
Gresala cea mare e ca in loc sa se foloseasca banii din privatizari pentru investitii pt o infrastructura comerciala care sa permita Romaniei sa exporte si altceva in afara de biti, s-au folosit banii pentru subventionarea populatiei neproductive.

@voevod - sunt partial de acord cu tine ca trebuie sa cunoastem mai multe pt a progresa mai repede. Sper insa ca nu propui cresterea bugetului educatiei si cercetarii...
Fiecare om care vrea sa invete poate face asta! E informatie pe net cat sa nu putem duce! Trebuie doar sa acordam o importanta mai mare cunoasterii decat "jmecheriilor", tunurilor si silicoanelor...!

Cetin Ametcea spunea...

zic eu, cu bruma mea de economie. cum sustinem noi economia, daca scoate valuta din tara la greu, cumparand de la chinezi, dupa care transformam produsele in lei?

Manole spunea...

@Voevod: cu siguranţă, nu ne putem îmbogăţi din aşa ceva. Dar poate fi un început. Practic, de fiecare dată când cumpărăm un gadget (din România) noi, românii, plătim inutil un întreg lanţ de distribuţie plus profitul unei companii din afara României care nu a făcut altceva decât să-i pună pe chinezi să-i fabrice o linie de produse. Şi asta pentru că nu s-a găsit nimeni în România să vândă ceva similar. Sigur, cu diferenţele de rigoare. Nu sunt aşa nebun să cred că o companie din România ar fi capabilă să susţină producerea şi comercializarea unui concurent al Iphone, dar pentru un rahat de e-reader nu văd nici o problemă. Sau pentru un telefon care să coste până în 300 de lei şi care să aibă ceva funcţii de bază: cameră foto, bluştuţ, mp3. Aşa ceva se cumpără la kilogram în China.

@informatii: din câte ştiu companiile citate de mine sunt româneşti 100%. Cei de la Allview sunt chiar micuţi. Mai degrabă Arobs ar putea avea acţionariat străin.

@cetin ametcea: păi o susţinem mult mai bine decât dacă scoatem valuta plătind atât marfa chinezilor, cât şi profitul Ishitului. Sigur, într-o lume ideală ar fi bine să avem în România fabrici de înaltă tehnologie şi să putem produce nişte gadgeturi competitive de la primul până la ultimul şurub. Dar nu se poate. Asta a vrut să facă prostul de Ceauşescu, şi s-a văzut unde am ajuns. Mult mai iefin e să imporţi materia primă, să o branduieşti cu label-ul tău şi s-o vinzi mai departe. Iar în economia de azi materie primă nu mai înseamnă doar "minereu de fier", "buşteni de lemn" etc., ci şi: un sac de procesoare, un sac de ecrane tactile etc.

dragon spunea...

10000 de bucati e o cantitate nu mica... ci foarte mica. Cand vorbim de componente electronice, 1 milion incepe sa fie o cantitate mare :).
Ca o idee.. daca o componenta costa 10 dolari, daca iei 10000 te costa cam 3 dolari bucata, iar la un milion cam 1 dolar. Acolo incepe sa se vada economia de scara.
In rest e corect, ca daca cumperi un gadget produs de apple, si nu numai, de 1000 de dolari, componentele la acela de obicei costa cam 150-200. Dar trebuie sa iei in calcul si costul dezvoltarii acelui gadget + promovarea. De aici rezulta oricum o marja de profit de aproximativ 50% ceea ce nu-i rau deloc.

Marian spunea...

Manole, mai bine stai pe imobiliare ;)
Elucubratiile politice, si acum economice si din tehnologie, nu fac bine brandului "Manole de pe balon" ;)

RRR spunea...

Informatii-economice spunea...
"Sper insa ca nu propui cresterea bugetului educatiei si cercetarii...
Fiecare om care vrea sa invete poate face asta! E informatie pe net cat sa nu putem duce!"

URAAA!!! Am mai găsit un autodidact care, el, care este, manca-i-aş eu gura lu' el, a hânvăţat dă pă net, manciacas, că e multă hinformaţâie pă net, frateeeee... Ce şcoale alea alea, că tot omu', care este, are un habonament la net şi ştie ca să ceteşte pentru că, care este, aşa ştie homu' să ceteşte şi să scrie dă mic când era el mic. Că aşa l-a hânvăţat mă-sa că e dăşteaptă, că a hânvăţat şi ia dă pă net, ca tot omu', frateeeee.
Aţi înţeles, mă, cum să face ca să facem ca să fim şi noi dăştepţi în cap?
Dupe net frateeeee... Că şcoala nu te învaţi nimica, oricum. Ce ştie profesorii hăia cu 16 ani dă şcoală în spate pot să afle şi io dă pe net, într-o săptămână, sau doi, mânciacaş...
O să este toţi dăştepţi în cap frateeee...

AristotelCostel spunea...

"E informatie pe net cat sa nu putem duce!"

Da' cine se ocupă de "triaj"?

... preiau ce gândesc/scriu alţii, fac 2-3 conexiuni (din care una la internet)... et voila! În definitiv(ul absolut), ce rost ar mai avea să gândesc şi eu ce au gandit alţii şi, cu atât mai mult, dacă acel "alţii" mă include, ar fi doar o pierdere de timp să gândesc... de două ori.

Banui că ştiţi cu toţii cât de simplu este să te informezi în ziua de azi. Nu trebuie decât să fii alfabetizat ori, cu o ureche bună şi o privire... ageră, TV-ul iţi poate oferi "a bunch of information". Ce-i drept, uneori selecţia informaţiei... accesibile e mai anevoioasă şi sunt convins că adesea mergeţi pe "mâini moarte", din lipsă de timp. Din fericire, acum există "selectorul" AC. Care este secretul meu? Principiul "... e ca la loto" şi, fiind mai prostovan, norocul mă... copleşeşte.


sursa

@rrr
Băsismul induce o forma usoara de encefalopatie spongioasa... decât că purtătoru' de buret nu moare... de bătrânețe, ci de foame, spre finalul celui de-al doilea mandat.

Miorlau Pufos spunea...

Bine, dar Romania ar fi putut trage foloase nu numai din piata de IT & C, ci si din turism sau alte industrii. Gerovitalul s-a facut praf si pulbere, institutul Ana Aslan a ajuns la mina haitelor de hiene imobiliare care vor sa cumpere terenurile, nenea masonul Balaceanu-Stolnici care-a fost la conducerea institutiei vinzind patentul peste mari si tari. Turismul a avut si el de tras de pe urma "locatiei de gestiune", o privatizare pe genul struto-camila din care nu multi au avut de cistigat.

Nu stiu ce va face sa credeti ca guvernul va sari sa creeze facilitati acestui gen de firme care produc valoare, din zona de IT&C, in loc sa le impoziteze suplimentar conform zicalei "calul care trage, tot in ala dai".

Jupiter Family spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Dorin spunea...

@RRR
Netu' nu inseamna numai google...
Exista posibilitatea de a cumpara carti electronice, de a avea acces la articole din baze de date,ex: http://www.psih.uaic.ro/studenti/facilitati/bazearticole.htm
aricole din reviste cotate ISI (vezi revistele din Romania):
http://vechi.cncsis.ro/
Poti astfel avea acces la o multime de informatii.

Manole spunea...

@Marian: păi şi ce să mai zic de imobiliare? :))) Nici agenţi imobiliari nu mai văd, ca să le pozez adidaşii.

@Miorlau: guvernul ăsta, nu, dar poate dă D-zeu, Manitou, Marele Spirit, Mama Natura sau chiar Zâna Măseluţă ca guvernul ăsta odată şi-odată să ne scutească de prezenţa lui şi să vină alţii.

Miorlau Pufos spunea...

Isarescu la frizer
- Domnu' Isarescu, chiar nu ne afecteaza criza asta financiara?
- NU!
Tzic-tzac, tzic-tzac…
Peste cateva minute…
- Domnu' Isarescu, dar chiar asa banci stabile avem, nu ne facem griji?
- Da, dom'le, sunt stabile!
Tzic-tzac, tzic-tzac…
- Domnu' Isarescu…
- Ce mai vrei ma, de cand te intereseaza pe tine, asa, economia?
- Nu ma intereseaza, dar cand va zic de criza vi se ridica parul si se tunde mai usor!

cezar spunea...

@Marian: păi şi ce să mai zic de imobiliare? :))) Nici agenţi imobiliari nu mai văd, ca să le pozez adidaşii.

Uite o sugestie, reia sondajul ala cu 300 E/mpc in Bucuresti.
Pui august 2011 in loc de august 2009, si mai scoti un pic de unici.

Eventual, pentru a evita ridicolul de-acu un an, poti pune o rubrica cf.2 Rahova langa Doldora Bazar, unde poate chiar se va ajunge la valoarea de mai sus.

E doar o sugestie, da' trebuie facut ceva.

AristotelCostel spunea...

Sondajul a devoalat limita superioara acceptata de cei interesati. :)

Piata e moarta si, incet-incet, se sting si... "actorii" ei.

Înaintea crăciunului... marii "castigatori ai crizei"... Octavian Radu&Bogdan Baltazar, de exemplu, sunt iarăşi optimişti... cezar glumeţeşte... iar.

Pesemne că-s... semne.

AristotelCostel spunea...

Good news from Santa

300

cezar spunea...

Sondajul a devoalat limita superioara acceptata de cei interesati. :)

Ei, daca numa' atat accepta cei interesati, asta e, ce sa mai zici.

AristotelCostel spunea...

Cui? Sondajul e din 2009.

Manole spunea...

Despre ce sondaj e vorba? Nu mai ţin minte.

@Cezar: Hai să alimentez un pic şi teoria conspiraţiei. Nu trebuie făcut nimic special cu blogul, pentru că blogul şi-a făcut treaba pentru care a fost creat.

renderman spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
renderman spunea...

Eu unul nu m-as grabi sa dau drept exemplu firmele romanesti specificate de tine. Nu sunt decat niste importatori deghizati in "producatori" iar activitatea lor nu prea are cum sa duca la scaderea deficitului balantei comerciale, tocmai pentru ca ei importa si vand in romania, nu produc in tara si vand in afara. Sunt zeci, poate chiar sute de fabrici chineze care de la un anume numar in sus de produse cumparate printeaza pe produs ce logo vrea cumparatorul. Spre ex : http://www.alibaba.com/product-gs/361277799/7_inch_Tablet_PC_wifi_3G.html

Fraza cheie e : "Brand Name: oem(print customer logo)

cezar spunea...

Despre ce sondaj e vorba? Nu mai ţin minte. Corect.

Manole spunea...

Haidi bre Renderman, păi atunci să-i preferăm pe franţuji?

Ia de-aici Tableta cu Colibri la 99 E + 35 E lunar timp de numai 2 anişori. Sau 299 E + 20,84 (mă întreb cum dracu' or fi calculat eurocenţii...) dacă e Tabletă cu Panteră. Gurile rele zic că e vorba de o tabletă Huawei S7 care costă în jur de 330 de euro la liber. Despre asta vorbim.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?