vineri, 28 octombrie 2011

Șocul vieții lor (despre recensământ)

La București au modificat regula recensământului din mers și acum permit populației să-și descarce singură formularele și să le trimită prin poștă sau să le depună la primăria de sector.

Problema e că până la această dată nu s-au recenzat decât 50% din locuitorii capitalei, ceea ce indică un ritm scăzut de recenzare.

Asta le indică lor. Adică statisticienilor. Care, știm bine, gândesc totul prin prisma ochelarilor de cal ai cifrelor.

Îmi aduc aminte de anumiți comentatori care prin 2007-2008 declarau aici, pe blog, că prețurile la imobiliare „doar crește” pentru că Bucureștiul are de fapt vreo 4 milioane de locuitori și alte hoarde de imigranți stau la porțile capitalei doar, doar, or prinde un loc în mult râvnitul paradis din mijlocul Bărăganului.

Eram alții care încercam să le atragem atenția asupra apartamentelor goale, sau ocupate nu de oameni, ci de firme - deci, nelocuite - vizibile la tot pasul în București, indiferent de cartier. Evident, noi eram cei care fabulam și ei, patrumilioniștii, cei care dețineau adevărul. Pentru că imobiliarele doar creșteau.

Mie așa-zisul ritm scăzut de recenzare de la București îmi indică exact ceea ce ne așteptam cu toții: populația a scăzut și aici, spectaculos. Recenzorii au pornit probabil de la ideea că Bucureștiul are, scriptic, vreo 2,2 milioane de locuitori, așa cum iese extrapolând datele de la evidența populației și cele privind sporul demografic. Momentan ei zic că după 7 zile s-au făcut doar jumătate (deci aproximativ 1,1 milioane). Ceea ce e alarmant de puțin. Ne apropiem de sfârșitul recensământului, ultimele 2-3 zile vor trebui alocate exclusiv corectării datelor, revenirii la domiciliile la care nu a răspuns nimeni etc. Deci, câți locuitori să mai poată fi găsiți de acum încolo? 400.000? 500.000?...

Dintre colegii mei de școală generală și de liceu (în total 80 de colegi), așadar toți bucureșteni, eu am cunoștință de cel puțin 8 (adică 10%) care sunt plecați în străinătate - majoritatea, după 2007. Dar numărul lor real e probabil dublu. Știu că nu trebuie să ne bazăm cunoștințele pe intuițiile noastre, dar eu personal cred că Bucureștiul are, în realitate, același minus de locuitori ca și restul țării: undeva în jur de 20%.

Astfel se și explică așa-zisul ritm scăzut.

La toată lumea cu care am vorbit recenzorii au venit în primele 3-4 zile (la mine au venit chiar de duminică seara). Deci se pare că au fost harnici, s-au mișcat bine. Nu pot fi acuzați de lenevie.

Pentru mulți rezultatele recensământului va fi șocul vieții lor, pentru noi nu va fi decât o confirmare a ceea ce spuneam pe blog de ani de zile. Oricum, să privim și partea plină a paharului: PIB-ul va fi mai mare și, de asemenea, va crește și consumul de săpun și de pastă de dinți pe cap de locuitor.

14 comentarii:

nestor spunea...

Ca sa nu mai vorbim de procentul real de someri, palierele de varsta ale populatiei, raportul chiriasi/proprietari, variatiile in comunele adiacente Bucurestiului.
Surpriza s-ar putea sa fie in faptul ca preturile au crescut si au ramas ridicate in ciuda faptului ca populatia scade.

ioan spunea...

Pina in 28 inclusiv se recenzasera 75% din bucuresteni.

Faptul ca s-a mers mai greu tine de faptul ca bucurestenii au, spre deosebire de provinciali, slujbe la care tin si la care chiar muncesc 12 ore pe zi plus viata personala.

Mie mi-au spus recenzorii ca n-au intalnit cazuri de blocuri goale in urma emigrarii, ca altfel nu aveau nume si sume trecute la intretinere.

AristotelCostel spunea...

... hop si agentii de bula...

Nestor e taman unu' dintre cretineii cu 4 milioane de bucuresteni... in texte.

... emigrare&blocuri goale... ajent brainless...

geomac spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=fX4LWYa9JAY&feature=youtu.be

Anonim spunea...

@Hubble, referitor la comentariile de la postarea anterioara a lui Manole

tu chiar te astepti ca gibonii sa inteleaga care e diferenta dintre cacapitala romarlaniei si Zurich, in afara de bani ? eu zic ca-ti pierzi timpul de pomana ... asa cum faceam eu acu 4 ani :D

Anonim spunea...

faptul ca bucurestenii au, spre deosebire de provinciali, slujbe la care tin si la care chiar muncesc 12 ore pe zi plus viata personala.

corect ... si daca mai adaugam la slujbele de 12 ore pe zi plus viata personala orele petrecute in trafic ajungem la concluzia ca bucurestenii e printre primii superoameni de pe planeta albastra care nu are mevoie de somn :)))))))))))

Mie mi-au spus recenzorii ca n-au intalnit cazuri de blocuri goale in urma emigrarii, ca altfel nu aveau nume si sume trecute la intretinere.

sa inteleg ca cei care emigreaza si nu-si vand apartamentele dispar intr-o gaura neagra ? administratorul asociatiei pune in locul numelui o cruce si-i iarta de cheltuielile administrative ?

ioan spunea...

sa inteleg ca cei care emigreaza si nu-si vand apartamentele dispar intr-o gaura neagra ? administratorul asociatiei pune in locul numelui o cruce si-i iarta de cheltuielile administrative ?

Ideea era ca erau apartamente locuite.

In alta ordine de idei, eu stau intr-un bloc nou cu 40 de ap. in care recenzorii au trebuit sa vina de vreo 10 ori, cu programare telefonica in prealabil, tocmai pentru ca atunci aveau timp oamenii sa-i primeasca.

AristotelCostel spunea...

... si hauge de ce etnie e?

Manole spunea...

@ioan: mai citește o dată. Nu vorbeam de blocuri goale, ci de apartamente goale.
Momentan se pare că datele recensământului nu sunt prea grozave, și mai sunt doar două zile...

Hubble spunea...

Dat fiind faptul ca nu pot fi gasit la domiciliu, m-am autorecenzat. Initial procedura prevedea ca trebuie sa trimit formularele la Institutul National de Statistica. Am trimis pe mail, am cerut o confirmare, nimic. Noua procedura prevede ca trebuie sa trimit la primarie. Am trimis dar inboxul lor nu suporta un scan de 10 MB. Sa-i ia dracu pe toti.

Starea NATIUNII spunea...

Romaniei i-a disparut rostul?
O ţară cu oameni fără rost, cu oraşe fără rost, cu drumuri fără rost, cu bani, muzică, maşini şi ţoale fără rost, cu relaţii şi discuţii fără rost, cu minciuni şi înşelătorii care nu duc nicăieri.
Care-i starea natiunii?

karluzzo spunea...

http://www.gaminvest.ro/
imobiliare oradea

John Galt spunea...

Incearca sa gasesti numarul apartamentelor debransate de la utilitati, ca acolo mutul vorbeste clar, nu minte nimeni. :)

Esther spunea...

Soacra mea aproape că m-a omorât, m-a dat afară din casă de multe ori, soțul meu a vrut mereu să semnez un ardei de divorț, totul pentru că nu am putut să rămân însărcinată, până l-am cunoscut pe Dr. DAWN ACUNA, Acest doctor Ea a promis că mă va ajuta după ce i-am explicat situația mea și chiar acum vreau să-i mulțumesc Dr. Dawn pentru că s-a ținut de cuvintele ei. În acest moment, soacra mea și soțul meu mă iubesc atât de mult. Sunt insarcinata, totul datorita Dr. Dawn acuna, contactati-o daca aveti dificultati sau situatii proaste chiar acum.
*Dacă vrei să-ți schimbi soacra.
*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
*Dacă vrei ca vraja să fie activă.
Si etc.
Scrie-i pe Whatsapp: ,{ +2348032246310 }

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?