sâmbătă, 22 martie 2008

Bau-bau-ul e după colţ

...Şi uite că apar primele ştiri alarmiste: "Preţurile apartamentelor au scăzut cu 10% în februarie, piaţa rămâne confuză".

Fireşte, aplaudacii de serviciu se vor grăbi să-l acuze pe... Patriciu de chestia asta. Nu vor sufla un cuvinţel despre nivelul salariilor, cursul leu-euro, starea economiei şi toate celelalte teme pe care le-am discutat pe blog.

Prăpastia se cască în faţa noastră şi ştiţi ce ne mai ţine (încă) pe marginea ei? Faptul că presa mainstream încă nu s-a prins de fenomen ca să-l senzaţionalizeze:

SCAD PREŢURILE! SCAD PREŢURILE!

Când presa noastră, atât de avidă de senzaţional şi de "targheturi de vânzări" se va apuca să trâmbiţeze fenomenul, să vezi atunci prăpăd.

În fond scăderea preţurilor la case ar fi un fenomen la fel de senzaţional ca Elodia, nu?

47 de comentarii:

Geo spunea...

In Cluj nici poveste sa scada ba dimpotriva.

alex.dumitrascu spunea...

george
In Cluj nici poveste sa scada ba dimpotriva.

de unde stii?
Din cate ii cunosc , clujenii sunt extrem de...orgoliosi. Lor li se pare ca daca la Cluj imobilele sunt mai scumpe, ei(clujenii)sunt mai 'domni" decat altii. Daca le place, n-au decat sa le tot creasca.
http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/index.php

Victor spunea...

Mai e Caritas la Cluj? Am vazut si eu ca a inceput flatulenta imobiliara, si sunt foarte dezamagit, pentru ca speram sa creasca preturile pana la cer, ca sa imi vand apartamentul din buc si sa ma mut la tara si sa pescuiesc linistit pana la adanci batraneti. Am vazut si pe antena 1, la emisiunea Fireascai ca au inceput sa scada chiriile pe anumite zone si tipuri de apartamente. Am vazut saptamanile trecute multe materiale la protv si la antena in care spuneam cat de varza e urbanismul in buc. S-au facut la tv numeroase referiri la spusele domnului Silvestri. Eu nu inteleg un lucru, ce i-a determinat pe oamenii astia sa intoarca armele, ca pana acum ceva timp parca erau tonomatele developerilor?

Stefan spunea...

Asta inseamna ca vor scadea si preturile materialelor de constructii, precum si mp in ansamblurile noi? N-ar fi rau...

Unknown spunea...

DRAGA MANOLE,

FAPTUL CA TOTI NE DORIM CA PRETURILE SA SCADA, NU INSEAMNA CA ACEST FAPT SE VA SI INTAMPLA.

PRETURILE IN ALTE CAPITALE EUROPENE SUNT MULT MAI MARI.

AM FOST DE CURAND SI IN PRAGA SI IN BRATISLAVA, SI INAUNTRUL ORASULUI, NICI ACOLO NU GASESTI APARTAMENT SUB 150.000 EURO,
PARTEA MAI FRUMOASA ESTE CA NU PREA GASESTI NICI SUB 250.000 EURO.

FAPTUL CA VOI VA INCHIPUITI SAU VISATI CA PRETURILE VOR SCADEA,
FARA NICI UN FUNDAMENT, ASTA E ALTCEVA.

DNUL PATRICIU E DESTUL DE PUTERNIC SA SPERIE CATIVA FRAIERI CARE
SA II VANDA LUI PROPRIETATILE, CA EL SA SE IMBOGATEASCA SI MAI MULT.

alex.dumitrascu spunea...

Manole eu stiam ca asta nu e blog pentru tembeli. Daca dupa ce ii explici omului ca la tampiti, care sunt cauzele crizei imobiliare, daca aceasta criza se petrece in toata lumea, nu numai la noi, si daca mai apare un din asta care rage cu majuscule pe internet ca scaderea preturilor n-are fundament, inseamna ca n-ai cu cine sa discuti.
Cresterea artificiala a preturilor a fost intradevar rezultatul reclamei nesimtite si mincinoase, pe plan mondial nu numai in Romania.
Scaderea lor are insa fundamente economice serioase si nu mai depinde de ce anume latra unul si altul.
Eu iti garantez ca indiferent de cantitatea de reclama si propaganda pentru cresterea preturilor, ele se vor prabusi din ratiuni economice asa cum s-a intamplat in SUA, Spania, tarile baltice, si cam peste tot.

Manole spunea...

Brandon Smith ... abţine-te, pls. Ştim şi noi că dacă te duci în New York cumperi cu 500.000 de USD... şi la Londra cu 500.000 de E... şi în fond dacă te duci în spaţiul cosmic poţi locui pe staţia spaţială MIR, care să fiu al naibii de nu costă vreun miliard de euro... deci nici vorbă că preţurile vor scădea în Bucureşti!

PS. eu zic să mai laşi 10% la preţ şi să vinzi cât mai ai timp.

AristotelCostel spunea...

http://www.cotidianul.ro/se_asteapta_discounturi_la_proiectele_noi-41492.html

@george
Dupa plafonarea pietei imobiliare din Bucuresti, Mizilul sta sa explodeze...vin fondurile UE, nu va mai fi seceta, se pune gard la primarie...etc.
In Cluj va fi jale, vor fi selectati numai cei mai potenti oameni de afaceri din top 500 mondial pentru licitatiile care vor avea loc in oras. In urma declaratiilor facute de Patriciu, acesta nu va mai fi acceptat...la negocieri.

@brandon smith
Incerci tu sa pari un britanic fraier, dar nu esti decat un smenar roman.
Daca tot ai fost in Cehia si in Slovacia poate ai observat si oarece diferente intre Centrul Europei si ...Estul Europei.
Din cate stiu, in Slovacia e 20 Euro/mp de teren parcelat, cu utilitati si ...alei asfaltate...

"Niciun fundamentul" pentru care vor scadea se datoreaza scumpirii banilor, fraierii autohtoni fiind rejectati de la birourile de ...creditare, chiar si in conditii de vis pentru banca...

Unknown spunea...

@george
'In Cluj nici poveste sa scada ba dimpotriva.'
----------------------------
Exact, anunturi 2008 = aceleasi anunturi prafuite din 2007 + 5-10%.
(+ gramezi de anunturi 'capcana' ale speculantilor disperati dupa fraieri - anuntzuri 'la momeala', invariabil 'momeala' e 'contractata, ne pare rau, dar avem ceva similar ', etc.)

@Victor
'Mai e Caritas la Cluj?'
------------------------------
Cat incape - daca lacomia locala s-ar face apa, Dunarea ar curge prin Cluj

@alex.dumitrascu'
'clujenii sunt extrem de...orgoliosi. Lor li se pare ca daca la Cluj imobilele sunt mai scumpe, ei(clujenii)sunt mai 'domni" decat altii.'
-----------------------------
Exact, exemple de orgolii locale 'reperate':
- 11 persoane in 3 camere, la bloc + cheltuieli de intretinere restante gramada;
- 8 persoane in 2 cam. bloc;
- 5 persoane intr-o garsoniera !!!

fara indoiala, 'ei (clujenii) sunt mai 'domni' decat altii'

Io spunea...

Io zic ca n-au cum sa stationeze, asa cum spera zilisteanu.

Daca nu mai cresc, e clar ca toti speculatorii n-o sa mai fie interesati sa mai bage bani in asa ceva (mai bine la banca) sau daca au deja investii facute o sa le vanda (sau inchirieze)

Daca speculoatorii n-o sa mai cumpere, o sa scada cererea aia fantastica (la jumate zic eu) si implicit preturile...

Gresesc undeva?

alex.dumitrascu spunea...

Inchipuiti-va ca unul din fondurile astea care au investit in terenuri are urgenta nevoie de bani pentru a-si acoperi gaura de la o teapa pe care a luat-o in America.
Joi la bursa a fost ceva asemanator.

AristotelCostel spunea...

Semne bune pentru piaţa imobiliară:

http://www.gandul.info/supliment-proprietatea/pierderi-de-30-pe-bursa-pentru-dezvoltatorii-imobiliari.html?6457;2479045

http://www.gandul.info/supliment-proprietatea/preturile-locuintelor-in-letonia-estonia-si-lituania-scad.html?6457;2479069

http://www.gandul.info/economia/tanasescu-romania-este-mai-expusa-crizei-globale-decat-alte-state.html?3936;2479263

În urmă cu doar 2 luni a apărut ...noua paradigmă...piaţa imobiliară poate chiar ...să şi scadă, iar săptămâna trecută am intrat în faza de DENIAL, toţi mascarazii imobiliari bătându-se cu pumnii în piept şi-n gură că piaţa începe să se plafoneze şi să stagneze.

Poate ar trebui ca guvernul să vegheze la creşterea sănătoasă a economiei şi să îngheţe preţurile la ...imobiliare.

NU NE VINDEM ŢARA!!!

B spunea...

Un "mic" film de 3 ore despre bancile centrale pe care am avut rabdare sa il vizionez cap coada. Filmul il puteti gasi la http://video.google.com/videoplay?docid=-515319560256183936&hl=en-GB
si a fost preluat de pe trenduri.blogspot.com.
Pe scurt concluziile sunt urmatoarele:
1. Bancile centrale sunt institutiile care controleaza cantitatea de moneda de pe piata.
2. Bancile centrale (ex FED, Bank of England) sunt cele care "bat" moneda si creaza ciclurile economice controland volumul banilor in economie care este o marfa ca oricare alta prin mecanismele aflate la dispozitie astfel incat banii sunt sau scumpi sau ieftini.
3. Bancile centrale sunt corporatii private care lucreaza in interesul actionarilor proprii. Sincer nu am apucat sa verific aceasta info.

Dar vis a vis de subiectul imobiliarelor e interesant cu Patriciu si-a lichidat afacerea partial si a ajuns in varful unei gramezi de 2 mld de dolari si acum sper sa impinga bulgarele imobiliar la vale ca sa cumpere cat mai ieftin... As afirma ca avea informatii privilegiate ca si elita din alte state mai "civilizate" economic.

Daca va uitati la ultimele 10 min sfaturile de bun simt ar fi:
1. nu cumparati in perioada de recesiune proprietati imob
2. lichidativa ipotecile vanzand alte active (masini, terenuri etc) cat preturile sunt inca mari, aceasi opinie avand si alte persoane de pe forum. Pt masini s-ar putea sa fie cam tarziu e plina piata de anunturi de vanzare....

alex.dumitrascu spunea...

b:
"Dar vis a vis de subiectul imobiliarelor e interesant cu Patriciu si-a lichidat afacerea partial si a ajuns in varful unei gramezi de 2 mld de dolari si acum sper sa impinga bulgarele imobiliar la vale ca sa cumpere cat mai ieftin... As afirma ca avea informatii privilegiate ca si elita din alte state mai "civilizate" economic. "

De ce sa cumpere 'imobiliare"? Nu a cumparat nici acum 10 ani. Poate vrei sa te referi la Becali sau altii.
Informatiile necesare unei prognoze corecte a evolutiei financiar imobiliare au fost la vedere tot timpul, si aici pe blog, si pe forum si in multe alte publicatii mai discrete, cateodata chiar oficiale.
In general cand se spune ca ceva o sa...creasca...cred toti si se bucura.
Daca spui ca ceva o sa scada, te injura toti ca si cum ai vrea sa le furi averea.
Civilizatia e la nivelul culturii economice si al psihologiei colective nu al unei tari sau alteia. Prosti au fost si in America nu numai la Bucuresti.

http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/index.php

Gavriliu Alexandru spunea...

Probabil ca imobilele se vor iefteni sau nu, piata se va duce de rapa sau nu, clar nu avem de unde sa stim. Putem face doar simple speculatii iar daca din intamplare le vom fi ghicit asta nu inseamna ca suntem buni. Piata e cracuita de la inceputul anului, chiar puteti crede ca "presa nu a aflat"? Unde si-au plasat procente substantiale din averi greii tarii inclusiv marii oameni din preasa in ultimii ani?
Se pare ca tot in imobiliare. Am fost atent la evolutia media a fenomenului. Se serveste una calda, una rece, se pastreaza echilibru. Situatia clar e disperata pt multi innecati care au bagat averi in Caritasul Imobiliar. S-au cumparat toate campurile . E spaima mare dar toata lumea sta calma si zambeste. E vorba despre ZAMBETUL SPANZURATULUI !

WWW.PENTRUIMOBILIARE.RO

Miorlau Pufos spunea...

Cred ca zimbetul a inghetat pe figura unora care s-au imprumuat la camatarii moderni ( banci ) ca sa cumpere terenuri in ideea ca va creste valoarea lor de trei ori iar ei ar avea de dat la banca inapoi doar de doua ori mai mult. Patriciu vrea si el sa mai scada piata un pic, altfel o asemenea informatie la care n-au acces toti profanii se pastreaza. Caritasul imobiliar mai trebuie un pic tinut pe loc pina dupa alegeri, ca deh, benzina si motorina au luat-o la deal, dupa ele o vor mai lua si altele. Un crah sau un crahulet imobiliar ar aduce dupa sine multe neajunsuri electorale asa ca oala trebuie mentinuta cu capacul intact pina una alta. Daca se duce la vale sandramaua cind nu trebuie sentimentul de insecuritate ii va determina pe multi sa sada acasa sau sa voteze aiurea.

@Aristotel Nu pot sa nu remarc umorul tau sanatos, atunci cind esti in pasa buna.

AristotelCostel spunea...

"... imobilele se vor iefteni..."

Eu nu mă leg, în general, de limba româna, dar când observ bucaleşteana trebuie ...să punctez.

"Putem face doar simple speculatii iar daca din intamplare le vom fi ghicit asta nu inseamna ca suntem buni."

Tu dacă-ţi rupi picioarele probabil, speculativ, dar forţat, ţi le pui în ghips. Desigur, n-aş face speculaţia că tu n-ai proceda astfel. Totuşi, dacă alegi să le pui în ghips, asta nu însemnă că eu sunt bun.

V-aţi dus cu preţurile pentru ...investitorii britanici şi norvegieni şi aţi omis esenţa...ciclul se închide cu end-user-i români...care au treabă prin străinătate sau, pur şi simplu, n-au bani în ţară.

Vezi ce s-a întâmplat peste tot în lumea asta după spargerea balonului imobiliar şi, te rog, ţine cont de aspectul esenţial... România nu e nici Japonia şi nici S.U.A. Vei spune repede că suntem atipici...ştiu...dar când se retrag banii toţi odată din piaţă...să vezi ce speculaţii vom face ...dacă piaţa scade cu 90 sau cu 99%.

Investitul în imobiliare e la îndemâna handicăpuţilor mintali. Nu din alt motiv a prosperat Gigi.

Raţionamentele de genul...Gigi iese din imobiliare şi intră Patriciu...sunt tot la îndemâna handicăpuţilor...

alex.dumitrascu spunea...

Gavriliu Alexandru spunea...
Probabil ca imobilele se vor iefteni sau nu, piata se va duce de rapa sau nu, clar nu avem de unde sa stim.

Ba avem de unde sa stim domnule Gavriliu. Ne bazam analizele siconcluziile de mai multe luni de zile pe fundamentele stiintei economice. Asa ca nu noi suntem cei care facem speculatii.
Daca va indoiti de predictibilitatea fenomenelor economice le veti fi victima sigura. Si pana la urma vor intelege si imobiliarii , constransi de realitate, ca piata imobiliara este un fenomen economic supus si altor legi in afara celor la care pot avea acces dumnealor pin cunostiintele pe care le au.
Uite va dau eu un exemplu de speculatie:
Astazi de dimineata, a fost zarita la PROTT, pentru scurta vreme, mecla celebrului domn Zilisteanu.
Dumnealui a declarat ca pretul apartamentelor vechi a scazut, dar asta nu va tine mult, el va creste din nou, asa ca sa facem bine si sa cumparam acum.
Nu tu argumente, nu tu explicatii, nici macar logica. Fiecare pasare pe limba ei piere.
http://www.financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/

Gavriliu Alexandru spunea...

OK. In primul rand ma dezarmeaza stilul extrem de agresiv si ostil al unora de aici. In al doilea rand daca totul e asa de clar si predictiile sunt 100%, de ce mai discutam si de ce se mai agita toata lumea. Sunt asa de greu accesibile aceste infomatii incat se pot gasi numai pe un astfel de blog?
Categoric , femomenul imobiliar e supus si altor legi, dar de ce nu se recunoaste ca a surprins pe toata lumea. De ce nu am auzit pe cunoscatorii acestor legi acum 4 ani cand un apartament era 20.000 de euro spunand ca va ajunge 100.000 ?
Eu activez in piata si voi activa in continuare, nu prea am de pierdut de pe urma acestor fluctuatii, scopul meu e sa-mi ridic standardele in ceea ce priveste serviciul pe care il promovez si sa mentin in discutii un ton calm si respectul fata de opiniile altora.

AristotelCostel spunea...

@gavriliu alexandrescu

Lipsa de informare e baza pe care v-aţi dus în bălării...esenţa atipicităţii..

"Eu activez in piata si voi activa in continuare, nu prea am de pierdut de pe urma acestor fluctuatii"

N-ai pierdut pe fluctuaţii ...de creştere? Mă mir. La asemenea afirmaţie, chiar mă mir.

Spune-mi şi mie, dacă tu ai aplicat vreodată următoarea tehnică de vânzare...că te văd mai calm decât un mioritic care s-a întors de la masă:

"Bună ziua, m-ar interesa să ştiu cât costă un apartament de 2 camere în cadrul proiectului...ciocârlica..."

Agentu' scărpinându-se pe genunchi îl întreabă pe colegu' lui:

"Mai avem apartamente cu 2 camere?"

Colegu' înghiţindu-şi forţat jumătatea de măr din cavitatea bucală:

"Ăaaa? Nu ştiu!"

Agentu' către mine:

"Staţi nu mai puţin s-o întreb pe colega mea...Alo, ce faci? Da? Bine! Uite ce vreau să te întreb, noi mai avem apartamente cu 2 camere în blocul...? Da? Bine? Da...da...da...merci...pa..."

"Uitaţi, colega mea mi-a spus că mai avem"

Eu, binevoitor şi calm...la suprafaţă:

"Şi...cât COSTĂ!"

"Aaa...110 000 de Euro cu TVA inclus!"

După un an de zile de la această mascaradă şi de când este finalizat, acel bloc n-a cunoscut ...specia umană rezidentă.

Andrei Stroiescu spunea...

"Marea prabusire" va fi in primavara-vara lui 2010. Anul asta si urmator sunt ani electorali asa ca ceea ce ar fi putut fi "mica normala prabusire" va fi tinuta pe cat posibil in frau (vor si scaderi, si echilibrari, ba chiar si ceva cresteri) ceea ce va face ca balonul sa explodeze mai tarziu si mult mai tare. In plus va fi o alta bomba cu ceas livrabila viitorilor guvernanti, care ii va lovi exact pe cand vor credea ca au reusit sa scape, ba chiar sa inceapa sa se laude ce buni sunt ei intru guvernare.
Mai mult, anul 2010 va fi si anul de finalizare efectiva atat pentru multe proiecte imobiliare care trebuiau sa fie gata in perioada 2005-2009 cat si pentru cele preconizate a fi gata in 2010. Basca proiectele de infrastructura, care vor incepe sa intre in fazele terminale de finalizare.
Parerea mea.
O zi buna tuturor.

Eu Scippio spunea...

La "The Money Channel" a fost zilele trecute o emisiune pe tema imobiliarelor. Si-au dat cu parerea o serie intreaga de mari oameni de afaceri romani. Evident toti au spus ca nu se va intampla nimic, ca piata nu va cadea si iarasi ni s-a spus la unison despre uriasa cerere care nu tine cont de absolut nimic, nici de scumpirea creditelor, nici de cresterile substantiale de preturi din ultimi ani ci vine-vine, calca totul in picioare.

Evident, tot ca de obicei nimeni nu s-a obosit sa faca distinctia intre cerere la modul general si cerere solvabila dupa cum si notiuni gen scaderea preturilor si caderea/prabusirea pietei au fost din nou substituite in mod eronat pentru ca nu inseamna acelasi lucru.

Despre Patriciu,bineanteles, majoritatea au spus ca are interese. De parca ei, toti ceilalti, nu ar avea!

OK, poate ca Patriciu are si interese. Dar pe Patriciu il poti acuza de orice numai de prostie nu. E suficient sa te uiti ce a ajuns Rompetrol condusa de Patriciu si ce a ajuns Rafo sub inteleptul management al geniilor ascunse Hrebenciuc, Iacubov & Co. Deci, Patriciu clar nu e un idiot. Asa ca eu nu cred ca s-ar putea gandi ca prin niste declaratii la televizor ar putea manipula intr-un sens o piata care este foarte solida in sensul opus. Pt simplul fapt ca n-ar face decat sa se acopere de ridicol.

Eu continui sa cred si sa spun ca toata cheia preturilor sta la speculatori. Nu ca as fi eu vreun geniu ci pt ca asta se intampla si pe piata bursiera si pe orice piata unde exista element speculativ hranit de aspectul
psihologic.

Asa ca de ce ar mai baga speculatorii bani in anuMite tipuri de imobiliare acum cand nu se stie daca preturile vor mai creste si nu mai e deloc asa sigur ca poti vinde foarte repede in caz de nevoie?

Patriciu ce a spus? Ca piata va scadea cu 30%. Din cate se stie si se spune in mod oficial, pe piata romaneasca, cel putin in marile orase, intre 30-50% dintre cumparatori sunt speculatori! Intrebare retorica: se poate trage vreo concluzie de aici?

"b" te felicit pentru faptul ca incerci sa-ti imbogatesti culura economica si financiara, daca ar face mai multi asa am avea si noi consumatori mai inteligenti.
Pentru cei care au cat de cat studii economice filmuletul ala nu spune decat lucruri invatate in scoala. Pentru informatia ta pot sa-ti mai spun ca intr-adevar bancile centrale emit moneda dar numai pe cea "fizica". Pentru ca si bancile comerciale emit moneda, asa numita moneda "scripturala" iar asta se intampla ori de cate ori o banca acorda un credit. Insa, intr-adevar bancile centrale controleaza masa monetara atat fizica cat si scripturala prin instrumentele specifice pe care le au numai ele la dispozitie si in acest scop se calculeaza asa-numitele agregate monetare M1,M2.

Cat despre pct c), da in anumite tari bancile centrale au la baza structuri private dar nu in sensul in care te gandesti tu de firme care au drept scop profitul actionarilor. De ex FED nu este propriu-zis o banca ci un fel de asociatie de banci tot asa cum Lloyd's nu este o firma de asigurari ci o piata de asigurari.

Ca fapt divers pot sa-ti mai spun ca si BNR la infiintare a avut o structura privata fiind controlata de familia Bratianu.

Gavriliu Alexandru spunea...

Poate inteleg si reusesc sa-mi pastrez concentrarea cand citesc comentariile d-lui Dumitrescu. In rest nu prea inteleg nici stilul si nici nu reusesc sa identific cursivitatea unei idei. Spuneam ca nu sunt inplicat direct nici ca investitor nici ca ofertant in acest moment si criza nu ma afecteaza direct poate numai prin scaderea numarului de potentiali clienti beneficiari ai serviciilor mele. Nu inteleg nici ce e cu picioarele rupte si chiar imi pare rau ca nu ati avut o comunicare buna cu agentii care promovau apartamentele ansamblului ciocarlica.
Ce treaba are ansamblul ciocarlica cu Bau Bau-ul de dupa colt?

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AristotelCostel spunea...

@gavriliu alexandru

Tu, în general, înţelegi ceva?

Hai să-ţi explic cum e cu picioarele rupte, aşa...cam pentru nivelul tău.

"Probabil ca imobilele se vor iefteni sau nu, piata se va duce de rapa sau nu, clar nu avem de unde sa stim. "

Ce era România în 2003???
O piaţă bazată pe turmă!

1. Zilişteanu prognoza la fiecare 3 luni o creştere de chirii...în consecinţă proprietarii din Dorohoi măreau chiriile (special pentru tine pentru că am remarcat o uşoară incapacitate de a prinde subtilităţile...a se înţelege că oriunde pe planeta România...creşteau chiriile).
2. Imediat raportul rată/chirie se micşora şi apărea banca...cu o reclamă nouă: "De ce să plăteşti chirie şi să nu te alegi cu nimic?"

V-aţi jucat aşa până la sfârşitul anului trecut, când cursul v-a jucat o ...festă, iar ştirile ...crizei subprime din SUA începeau să fie tot mai prezente.

Acum, e mai greu să treci de la criza din SUA la creşterile din imobiliarul bucureştean...aşa că s-au mai rărit manipulările.

De când a apărut acest blog, s-au înmulţit informaţiile specializate în domeniul...bulei imobiliare. Erau desigur accesibile în engleză, franceză, rusă, etc., dar la început ar fi fost aproape imposibil să convingi un român potenţial cumpărător de posibila scădere a pieţei darămite ...masele. Între timp...informaţia a circulat, fenomenul american este disecat, iar nivelul preţurilor din imobiliarul românesc a atins penibilul.

Chiar ieri, am comentat pe forumul lui Alex preţul de 1 Euro pe centimetrul pătrat de teren ...în Primăverii.

"Putem face doar simple speculatii iar daca din intamplare le vom fi ghicit asta nu inseamna ca suntem buni."

Deci tu iei în calcul şi noi creşteri în imobiliare???

Pe segmentul "canale desfundate"?

Uite, îmi continui ideea până la capăt.

Când îţi rupi picioarele...normal ar fi să le pui în gips. Eu pot specula că ţi le vei pune, dar tu poţi să n-o faci...dar în acest caz e foarte posibil să rămâi cu picioarele strâmbe sau să nu mai mergi niciodată.

Idem, dacă piaţa imobiliară nu scade...se prăbuşeşte.

Pe de altă parte, lipsa tranzacţiilor arată că piaţa imobiliară scade iar când ai argumentele unei scăderi se numeşte că faci o afirmaţie...dar nu o ...speculaţie.

Comunicarea mea cu agenţii a fost foarte bună spre hazlie.
Oare un ciuciubuciu îşi poate imagina că eu m-aş angrena să plătesc 300 000 Euro pe un apartament...pentru că ar fi ultimul?
Crede acest ciuciubuciu că dacă-mi aplică în direct o tehnică primitivă de vânzare mă va determina să cumpăr?

"Ce treaba are ansamblul ciocarlica cu Bau Bau-ul de dupa colt?"

Ansamblul ciocârlica e definitoriu pentru piaţa de nou din România. Speculanţii au achiziţionat 20-80% din proiecte, respectivele locuinţe urmând să înmagazineze aer...curat pentru mulţi ani de-acum încolo.
Din păcate câţiva end-useri şi-au luat-o până la sfârşitul viaţii, dar important e că ţie ţi-a mers şi-ţi merge bine, dar aş adăuga eu, poate din cauza bau-bau-lui...îţi va merge ceva mai prost pe viitor. Poate înveţi o meserie, poate...orice este posibil.

Unknown spunea...

Una hazlie din 'dezirabilul' Cluj:
Feb. '08, in vizita la un amic (evident la Cluj), vis-a-vis un bloc 'lama' urias, (design occidental, 60-80 apt. etc.)
La nedumerirea mea despre aparitia 'dihaniei' occidentaloase (P+10) (intr-o zona de 'lame'- P+4 ceausiste) amicu raspunde mandru:
"pai e vandut 100%, au cumparat numai cei 'subtziri', pretul pe apt (toate de lux) = 250.000 Eur+ (sauna, jacuzzi, garaj incalzit , 'figuri' etc) ".
Ma uit la ceas (trecut de 21:00), ma uit la 'dihania' dezirabila - nici o lumina, macar una - amicul ma priveste stupefiat.

Mda, piata imob. e 'sanatoasa' Caritas, Lasa-ti fraierii sa vina la Cluj.

Gavriliu Alexandru spunea...

Realitatea e clara si toata lumea o poate vedea. Piata e clar zob , foarte amuzanti sunteti voi astia care ati inceput sa faceti previziuni despre cadearea pietii de 3 luni in coace de cand nu se mai tranzactioneaza nimic. E bine macar ca va bazati (nu speculatiile) ci previziunile pe date concrete de cand au inceput sa scada preturile ! Eu am intrat pe acest blog din dorinta de a participa la discutii in mod civilizat ; la fel astept si alte opinii sau sa fiu contrazis si lamurit pentru eventualele erori in care ma aflu. Originar nici nu sunt din Bucuresti asa ca ai observat prost "bucalesteana".

AristotelCostel spunea...

Bucaleşteana se vorbeşte şi în Făurei şi în Caracal...iar Ploieştiul s-ar putea să-i fie chiar obârşia...

Putem vorbi civilizat pe teme realiste, dar ai intrat pe blog vorbind despre speculaţiile unora, asemeni unei eleve de clasa a II-a care o întreabă pe învăţătoare:

"Pe Soare există viaţă?"

Recunosc că n-am putut să intru în jocul tău ca să-ţi pot răspunde, în timp ce colegii de blog chicoteau:

"Din câte se cunoaşte ...se pare că Soarele nu ar permite existenţa vreunei forme de viaţă cunoscute, dar cercetările continuă."

Manole spunea...

@ andrei stroiescu: sa stii ca am mai auzit ipoteza asta, si nu mi se pare deloc de neluat in seama.

@ aristotel: fii mai calm, nu mai intra in contre!

Gavriliu Alexandru spunea...

Analiza de text e specialitatea dumneavoastra. Luati numai bucatelele care va convin si pe care le puteti asocia cu vreo ironie. Credeam ca suntem pe un blog care trateaza astfel de aspecte cu seriozitate. Oricum sunteti prima invatatoare pe care o intalnesc asa intepata si cu un spirit spirit ironic grozav Domnule Costel.
WWW.PENTRUIMOBILIARE.RO

batar_rowaiaru spunea...

Buna seara, domnilor

Am nevoie de ajutorul dumneavoastra, pentru ca ma framanta o dilema importanta, careia trebuie sa ii gasesc rezolvarea foarte repede.

L-as ruga, chiar, pe dl. Manole sa ridice acest comentariu, daca il considera suficient de relevant, la rang de post, astfel incat sa primeasca mai multa expunere. Daca vi se pare ca cer prea mult, totusi, va cer umil iertare.

Asadar, iata situatia: fireste, e vorba de achizitia unui imobil, care trebuie sa se intample repejor - in cursul urmatoarelor cateva zile. Setting-ul este "clasic" si nu ma voi preface ca vorbesc in numele unui prieten: tanar profesionist ce lucreaza intr-o multinationala, cu aspiratii de middle class, casatorit si fara copii, care in cei 10 ani de cand incearca sa isi faca un viitor in Bucuresti a locuit numai cu chirie. Si chiria a fost mai buna, mai rea, ca si viata, numai ca tanarului i s-a cam luat de ea si, fireste, si-a pus in cap sa isi cumpere un apartament, impreuna cu sotia.

De vreun an, sa zicem, salariul i-a crescut suficient astfel incat a inceput sa isi permita sa ia un credit bancar care sa acopere INTEGRAL pretul apartamentului dorit. Fireste, economii nu are - ok, are, dar nesemnificative in raport cu suma totala. N-a luat credit din vara trecuta pentru ca fie nu avea vechime suficienta la locul de munca, fie au aparut niste probleme mai urgente etc.

Totusi, in acest moment, de turbulente, a gasit un apartament care pare sa aiba un pret bun, situat intr-o zona rezonabila.

Iata detaliile: apart in bloc vechi cu 10 etaje (din 70 si ceva), etaj inferior, suprafata la vreo 52 mp (2 camere + balcon), fara nici o imbunatatire. Pretul 85,000 euro, incluzand in el si diverse altele (comision agent, impozitul la stat etc). Locatia, in Militari in apropiere de o gura de metrou.

O sa va scutesc de consideratii personale, fiindca am nevoie de opiniile voastre. Ce credeti: sa ma inham la un credit (cam 75,000 euro) acum? Sa mai astept ca sa vad ce se intampla si sa pierd oferta asta - care pare chilipir, fata de alte preturi?

Va rog, spuneti-mi ce credeti.

Cu stima,

Battle Royale

sunmirror spunea...

Unde esti tu noamy, sa-i spui omului sa se inhame, ca oportunitatile nu trebuie ratate ... :)

Lasand ironia sau ce-o fi asta la o parte, daca ai mai citit cat de cat blog-ul asta, raspunsul multor de pe-aici (inclusiv al meu) va fi un NU categoric. Pe de alta parte, se pare ca nu l-ai citit :)

sunmirror spunea...

@batar ... (la fel cum a fost si postul anterior):

Daca vrei si alte argumente in afara celor prezentate foarte des pe blog-ul asta, gandeste-te bine la zona - probabil una din cele mai proaste din Bucuresti din multe puncte de vedere: densitate de locuitori pe metru patrat (ca sa ma exprim elegant), lipsa de spatii verzi, infrastructura varza, cozi kilometrice dimineata spre centru. Bine, am vazut ca ziceai ceva de metrou (eu unul ii admir pe oamenii care merg cu metroul desi ar putea sa mearga cu altceva), dar si acolo treaba nu e tocmai roza daca vrei sa ajungi in centru. In fine, asta e o parere pur personala, poate ca zona e OK pentru nevoile tale.

Weird Ed spunea...

@batar

citeam zilele trecute un articol despre o familie de peste ocean care renuntase sa mai plateasca rata la creditul ipotecar. motivul lor era ca ipoteca avea o valoare mult mai mare decit valoarea reala a casei pe piata imobiliara. asa ca decizia lor a fost sa numai plateasca creditul, sa lase banca sa sa vinda casa, iar ei sa contracteze alt credit mult mai ieftin pentru o casa noua.

in afara de asta vezi ca blocurile din anii 70 au inceput sa primeasca instiintari de la primarie in vederea reconsolidarii. daca cumva i se nazare unuia sa vina sa puna o bulina rosie pe acel bloc, atunci nu il mai vinzi. ma refer la blocurile de pe soseaua pantelimon. ma uitam zilele trecute la blocul vecin, ca avea o crapatura orizontala pe la etajul 4. probabil ca mai sint si altele.
cunosc pe cineva care lucra la o agentie imobiliara si se chinuia sa vinda un apartament intr-un bloc cu bulina rosie prin zona armeneasca. nu a reusit sa-l vinda. in cele din urma proprietarul a fost nevoit sa il ofere spre inchiriere.

nu vad motivul pentru care ai vrea sa platesti 140000 euro pe 30 ani de zile, pentru un apartament vechi de 30 ani de zile care este intr-o stare avansata de degradare. crezi ca vei mai obtine pe el dupa 60 ani de vechime 85k euro ? Nu mai vorbesc de 140k...

si eu sint in aceeasi situatie ca si tine. concluzia la care am ajuns este ca banii stau mai bine la ciorap pentru o vreme...

Noamy spunea...

Sunmirror

N-as sfatui in veci pe un tanar care nu are economii considerabile, nu asteapta o mostenire sau o lichidare a unei alte proprietati in urmatorii ani, sa contracteze un credit un apart facut in anii 70 in cartier periferic tip dormitor. Doar daca rata creditului este sesnibil mai mica decat chiria pe care ar putea s-o platesca pt aceeasi zona, in acelasi tip de apart. Dar asta presupune un avans considerabil...peste 25% din valoarea proprietatii. Cu atat mai mult cand e vorba de un cartier periferic, prost cotat, si un bloc construit inainte de 1977. V-ati pus vreodata problema ca un astfel de apart. se vindea in anul 2000 cu fix 10 000 euro (dolari atuci), iar acum a crescut de 9-10 ori ca pret (ma intreb daca nu e chiar un pret mic fata de cat se cere in zona, e cumva confort 2 si semidecomandat?), in timp de un apartament din centru (bloc construit dupa anii 82, si mult mai spatios, decomandat, 60 m2, alte standarde de constructie specifice anilor 80) se vindea in anul 2000 cu 20 000 euro, iar acum a crescut de doar 6-7 ori ca pret ? Intamplator am locuit in Militari (oribil!) pana in anul 1999 si cunosc perfect preturile si trista realitate din acest cartier. Iar in 1999 se faceau inca, in masina, la ora de varf, doar 20 min pana in Pta Romana. Cresterea cea mai mare a avut loc la periferie, acolo conditiile nu s-au imbunatati de loc, zone verzi un au aparut, dimpotriva, s-au inrautatit datorita traficului infernal, care face ca aceste zone sa fie izolate de centru la ore de trafic intens. Un drum pana la aeroport devine o aventura daca stai in Drumul Taberei spre capat, iar Militariul poate doar mai salveaza prin prezenta metroului, dar pierde prin aspectul de beton fara verdeata si calitatea locuitorilor, dublata de furnicarul uman de la fiecare colt de strada.
Despre oportunitati eu m-am exprimat in termen de vanzare, nu de cumparare, intr-o postare referitoare la taranii din Jucu, pe care nu-i condamnan ca au ales sa vanda, chiar daca mai ieftin decat ar fi putut sa o faca cativa ani mai tarziu (ani pe care nu e sigur ca-i mai apucau datorita varstei). Din pacate, Sunmirror citeste pe diagonala postarile mele. Oportunitate inseamna uneori sa si vinzi la momentul potrivit pentru a-ti schimba standardul de viata, nu doar sa traiesti prost si sa-ti evaluezi in trista saracie valorile imobiliare nelichidate.
Dupa parerea mea, daca va exista o scadere a pietei imobiliare, acesta va fi pe segmentul cartierelor periferice, unde preturile au crescut nejustificat (raportul prezentat mai sus) fata de centru, iar conditiile s-au degradat (trafic infernal, infrastructura neschimbata). Centrul va fi mai putin afectat, cu conditia sa vorbim de imobile recente (dupa anii 82) si cu suprafete si compartimentari mai generoase (2 cam aprox 60 m2, decomandate), blocuri su risc seismic redus.

Asa ca Sunmmirror, citeste mai cu atentie ce recomanad ca oprtunitate si ce nu...

sunmirror spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
sunmirror spunea...

@noamy:

Point taken :) ... ai perfecta dreptate in ce spui despre "oportunitatea" lui batar.

Pe de alta parte, nu ti-am citit post-urile pe diagonala, desi provocarea pe care ti-am aruncat-o a fost "subtire" si nu a fost, dupa cum bine spui, bazata in mod direct pe vreo replica de-a ta.

Gandeste-te la urmatoarea chestie: vorbeai intr-unul din post-urile anterioare vorbeai despre oameni care muncesc, contracteaza credite, si isi traiesc viata. Omul asta care vrea sa-si ia aprtament in Militari exact asta vrea sa faca. Are un salariu decent spre bun, are ceva economii, lucreaza intr-o multinationala, e inca tanar (dar nu foarte), probabil are perspective sa evolueze. Nu e unul care castiga salariul mediu pe economie si vrea si el sa stea intr-o casa mai la periferie. Dar exact asta isi permite! Un apartament cam prea vechi intr-o zona, dupa cum bine spuneai, foarte nasoala. Cum naiba vine asta? Cum naiba poti sa vorbesti asa "luminos" despre oameni care muncesc si fac credite si au o viata frumoasa, cand omul asta, care in mod clar castiga peste medie, nu-si poate permite decat o asemenea mizerie (sa ma scuze cei care stau in Militari, nu pretind ca as sta intr-o zona mai buna, pur si simplu asta e realitatea).

OK, nu-i recomanzi omului asta sa isi ia apartament acolo. Nici eu nu-i recomand. Dar totusi, ce ii recomanzi sa faca?

AristotelCostel spunea...

@noamy

"...se vindea in anul 2000 cu 20 000 euro, iar acum a crescut de doar 6-7 ori ca pret ?"

Creşteri de 600-700% sunt interpretate cu ajutorul adverbului "doar".

Mă opresc aici...din raţiuni de ...avertismente...

Noamy spunea...

@Sunmirror
Eu recomandarile le-am facut ca urmare a provocarii lansate de tine (nomimal) dar in general ma feresc sa recomand oamenilor sa-si aranjeze viata in functie de gusturile mele. In 1995 cand am decis sa cumpar ceva in Militari (si inca in partea “buna” Lujerului-Virtutii, am ales un bloc construit cu doar 6 ani! mai inainte (da, finalizat 1989), asta visam eu la acea varsta, acestea erau aspiratiile mele in functie de experienta mea de pana la acea ora (prima doar suprafata , si aleseme o garsoniera de 41 mp), si de veniturile de care dispuneam, cunosteam cartierul pt ca facusem facultatea in zona, etc. In 1999, dupa o trista confruntare cu manierele de cartier ale vecinilor, cu mult mai multa experienta de viata si cu totul alte gusturi, dublate de un salariu care evoluase, am ales sa plec in centru, in zona unde lucram, intr-un apartament mai spatios, intr-o zona cu multa verdeata si reguli de convietuire in comun respectate, fara problema locurilor de parcare care se punea in Militari datorita concentrarii maxime a unor blocuri pe spatiu restrans, fara vecinii de o anumita categorie sociala…Intre timp, pretul locuintei vandute in Militari se dublase in 4 ani.
Daca visul acestui om este acel apartament in Militari, si el considera ca viata lui se va schimba pozitiv fata de experienta anilor in chirie, sunt sigura ca cel putin cativa ani se va bucura de acesta schimbare in viata lui, de amenajarile facute in interior etc. Dupa alti cativa ani, daca va castiga mai mult, daca isi va schimba aspiratiile de viata, va avea posibilitatea sa vanda si a plece spre ceva mai bun, mai confortabil, mai civilizat, in sustinut sper de un salariu care va evolua, de niste dobanzi mai mici care se vor alinia la zona euro.
Pur si simplu, eu asta inteleg din bucuria de a trai, munci, a te bucura de realizarile tale…inteleg si prin prisma evolutiei, a schimbarilor, nimic nu ramane batut in cuie in viata, totul se poate schimba. Dar daca omul acela a decis sa se bucure in anul acesta de culoare faiantei in care-si va amenaja baia lui, nu vad nimic dramatic aici, daca isi face niste calcule si nu se indatoreaza peste un nivel de 40-50% din veniturile familiei.
Obiectiile spuse mai sus erau pentru rezultate din experienta mea de viata, dintr-o analiza lucida a raportului pret cartier/raport investitie, si nu pot fi cu siguranta acceptate de toti, pentru ca ai nevoie de o anumita experienta de viata, informatii, o varsta si anumite venituri pentru a le impartasi. Totul e sa stii sa te bucuri, in fiecare moment al vietii, de o anumita alegere si…mai ales sa incerci sa faci si calcule in acesta perioada tulbure a pietei imobiliare! Pentru a nu iesi in peiredere..
@Aristotel
Era vorba de o comparatie acolo, in acest context folosisem cuvantul “doar”. Oricat de nefiresca ti s-ar parea tie cresterea, mie inversarea acestie procent mi se pare si mai nefireasca si periculoara pt cumparatorii acestui segment de locuinte.

AristotelCostel spunea...

@Noamy

Nu ştiu câte bucurii poate oferi România, dar în materie de nutreţ pe lângă casă stăm bine...cât despre parcările din centru ...poate în pliantele primăriei.

Nevoile imediate pot fi acoperite de un jeg în Militari, dar cine îi garantează trăitorului de viaţă că peste ceva timp va mai obţine ceva pe acel jeg?

Din punctul meu de vedere, un trăitor de viaţă care optează acum pentru Militari îşi va trăi viaţa veci-pururi în Militari.

Tu ai beneficiat de creşterea explozivă din raţiuni de "loc şi moment potrivit" şi nu prea eşti în măsură să dai sfaturi pentru că noul trend nu face parte din experienţele tale de viaţă.

AristotelCostel spunea...

http://www.gandul.info/societatea/bucurestean-impuscat-pentru-un-loc-de-parcare-video.html?3932;2486738

Noamy spunea...

@Aristotel

Nu e cazul sa mai dai replici la postarile mele pentru ca tu, ca si profil psihologic, esti genul de personaj negativ, dornic doar de a afla lucruri negative, un fel de spirit bacovian ahtiat dupa bube, mucegaiuri si noroi, savurand placerea de a vedea peste tot sclavi, oameni legati de glie, fara viziuni pozitive si evolutive ale viitorului.Eu am facut respectiva postare in speranta ca tanarul care doreste sa cumpere beneficiaza de un tonus psihic normal, iar nu prapastios. Postarea ta ultima dovedeste inca o data ca esti in continuua cautare de senzational negativ.
Locuri de parcare chiar se gasesc in centru, acolo unde exista doar un rand de blocuri “la strada” si in spatele blocurilor incep cartierele de case si vile iar nu alte blocuri ingramadite unul in altul, adica nu modelul "cartier dormitor". Cele mai multe locuri de parcare veti gasi la orice ora din noapte si din zi pe strazile cu nume de Capitale din Dorobanti, adica in cele mai scumpe locatii din Bucuresti. Asta pentru cunoscatori…

Weird Ed spunea...

in ultima vreme pe linga dorobanti nu prea mai ai loc sa parchezi. au aparut firme si firmulite, iar in timpul orelor de munca nu prea mai ai loc.
acelasi lucru l-am observat si la mine pe strada de vreo 2 ani de zile. locuiesc oarecum central. vorba lui aristotel, parcarile sint doar in pliante.

Cetăţean spunea...

http://www.gandul.info/viata/aventuri-sinistre-in-blocuri-nou-construite.html?3931;2489299

AristotelCostel spunea...

@noamy

Când îţi propui să faci o mutare care-ţi poate afecta restul vieţii e obligatoriu să iei în calcul cele mai negre variante. După ce îţi asumi aspectele negative, poţi să faci ...marele pas.

Una e să fi realist şi cu totul altceva prăpăstios.

Din păcate pentru piaţa imobiliară din România eu sunt doar...realist.

Legat de centrul Bucureştiului şi aspectele pe care le cunoşti doar tu şi încă doi locatari din centru, am o "relativă" domiciliată la 100 de metri de Intercontinental, iar viaţa mă duce mai des decât mi-aş dori prin ..."fermecătorul" Bucureşti.

B spunea...

@gicu:
Pot sa iti spun direct de la sursa pentru ca am fost in SUA ca imprumuturile acolo se dau nu in functie de cat castigi ci in functie de bonitate sau acel faimos "credit history" sau istoric al creditului. Unii i-au imprumuturi mici de care nu au nevoie tocmai pt a construii acel credit history. Americanii sunt mai pragmatici pe ei nu ii intereseaza sursele atat timp cat iti platesti ratele. Daca asa cum ai afirmat tu cineva nu isi mai plateste plateste ratele intra la default sau declara faliment (se pare ca se aplica si la persoane fizice) si i se sterge tot istoricul de credit si nici o banca nu ii va acorda multa vreme nici un fel de imprumut. Un american trebuie sa fie f disperat sa apeleze la aceasta metoda si este condamnat invariabil sa stea cu chirie ulterior sau in acele shanty towns pentru cei care isi pierd casele...

Adrian spunea...

Preturile nu au avut fundament sa creasca de la inceput de prin 1990 incoace, ele nu au facut decit sa se invecheasca, sa se strice, instalatiile sa fie de toata jena, asfel inict valoarea lor reala trebuie sa scada.
Ce sa intimplat e doar ca aceastea s-au unflat prin contributia agentilor care au tot momit romanii sa isi vinda apartamentele tot mai scump, ca de..vin investitori...si iei au venit pe din parti!

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?