joi, 6 martie 2008

Cum pleaca programatorii din Bucuresti?

O familie de programatori mi-a trimis analiza lor în urma căreia au decis că nu merită să (mai) stea în Bucureşti.

Raţionamentul lor e foarte simplu: "renovarea unei căsuţe moştenită la ţară + o maşină nouă + un abonament Zapp" < "achiziţie apartament Bucureşti". Altfel zis, cam 20.000 de E vs. 150.000 E. Câştig net 130.000 E, bani pe care îi poţi investi în vacanţe, copii, pensie privată...

Desigur, natura muncii lor le permite să lucreze "la distanţă", doar cu laptopul şi cu abonamentul Zapp. De altfel, din câte am înţeles, contractele lor provin în special de la angajatori din afară. Chiar nu e nevoie să aibă locuinţă în Bucureşti sau în oricare mare oraş din România.

Credeţi că sunt singurii care gândesc aşa?

120 de comentarii:

Anonim spunea...

Îl şi văd pe Zilişteanu mâine la The Money Channel:

"Anul ăsta vom înregistra creşteri pe piaţa rezidenţială rurală de peste 100%".

Anonim spunea...

Probabil nu este un caz singular, din pacate in Romania sunt putine cazurile in care ambii membrii ai familiei isi permit (sau li se permite) sa lucreze de acasa. In schimb este o tendinta pe care am remarcat-o si eu in vest, unde din cauza preturilor foarte mari pe metru patrat de birou si orelor multe pierdute in trafic, firmele incep sa isi incurajeze angajatii sa lucreze de acasa.
De exemplu, am un account manager care locuieste in Amsterdam si lucreaza pentru firma al carei sediu este in Anglia.
Oricum, am remarcat ca programatorii sunt oferiti destul de des ca exemplu: programatorii castiga mult, programatorii se orienteaza spre apartamente noi, programatorii emigreaza in alte tari, programatorii se muta la casa in provincie. Nu stiu daca este corect sa facem rationamente pornind de la acest segment intrucat este foarte nereprezentativ (aproape din orice punct de vedere ai privi) pentru populatia Romaniei in general, si pentru cea a Bucurestiului in particular. Prin natura meseriei lor si a banilor pe care ii castiga au un avantaj natural atat in ceea ce priveste mobilitatea, cat si o plaja mai larga de posibilitati.
Am mai vorbit si despre mitul programatorilor care pleaca din Romania si infloresc in Occident. Eu pot sa va dau multe exemple de programatori care lucreaza in Occident pe salarii de 2000 de euro (din care isi platesc toate cheltuielile), pot sa va dau exemple de programatori care s-au intors totusi in Romania (dupa un an, doi, trei de munca in afara), pot sa va dau exemple de programatori cu 15 ani de experienta care lucreaza pe salarii de maxim 2000 de euro in multinationale gen Oracle.
In schimb sunt de acord Manole, calculul facut de tine este cat se poate de just si daca as avea posibilitatea si eu m-as muta chiar maine intr-un orasel de provincie.

Anonim spunea...

Si in occident, cei care au profesii liberale sau prin natura profesiei lor (arhitecti, proiectanti) lucreaza ca free-lancer isi cumpara casele in afara zonelor centrale ale oraselor. Nimic nou pana aici. Respectam tendinta celor din vest. Din pacate, sunt o categorie restransa.
Altfel, la tara poti sa te muti si cu mai putin de 20 000. Problema e ca scoala pt eventualul copil al lor...va fi cea din sat, prietenii care ii vor vizita...satenii etc. Nu mai vorbim de infrastructura satului...cu fosa septica si gunoiul pe care nu ti-l mai ridica Rebu.Toate au un pret, iar acesta este pretul corect pt alegerea lor.

Anonim spunea...

@noamy

Să reamintim că una din temeliile economiei româneşti e IT-ul?

Dacă tu-ţi cauţi apartament, de ce simţi nevoia să contrazici evidenţele?

Ţi-e greu să înghiţi o scădere pe imobiliare din perspectiva cumpărătorului interesat şi declarat...care eşti?

Anonim spunea...

Si eu m-asi muta la maxim 80 km de Bucuresti si chiar am unde. Dar nu imi permite ... infrastructura. Pot folosi masina zilnic, e sigura (si la vreme si la , doamne fereste, accidente) si am si contract de comodat pe ea. Dar .... dupa 45 minute pe celebra autostrada Pitesti - Bucuresti, ma blochez in traficul de pe Iuliu Maniu si mai ajung la 10 la servici. Ideea e la cat sa plec ca sa fiu cat de cat in timp util ? Daca seara ajung la 21 -22, la cat sa plec dimineata ?
Plus ca oboseala acumulata pe parcursul unei zile si conditiile de trafic din Romania pot duce foarte repede la anumite ... evenimente rutiere neplacute. Sa nu vorbesc si de conditiile de iarna. Va aduceti aminte de accidentele in lant de pe autostrada din aceasta iarna ? Si vor fi din ce in ce mai multe deoarece oamenii sunt din ce in ce mai stresati si obositi, nemaivorbind de faptul ca putini stiu sa isi stapaneasca animalele pe care s-au catarat si sunt acum mari soferi.
Stiu pe cineva care lucreaza la o cunoscuta companie de telefonie mobila, al carui sediu administrativ e acum prin Pipera, el se mutase undeva spre Jilava, 30 Decembrie parca si sta pe drum jumatate din cat sta la servicu. OK are aer curat, liniste, joaca baschet si tenis in curte ... dar cand ? Doar o zi pe saptamana, adica Duminica, in rest e mai stresat ca altii.
Pana la urma e o alegere personala. Fiecare stie cat si ce poate suporta. Unii viata la "tara" si problemele cu infrastructura si traficul, altii blocurile dormitor si vecinatatile de rigoare s.a.m.d.
Eu sunt adeptul plecarii din Bucuresti...dar ma sperie infrastructura si traficul.

Anonim spunea...

@Simon

"Stiu pe cineva care lucreaza la o cunoscuta companie de telefonie mobila, al carui sediu administrativ e acum prin Pipera"

Pentru cei care...mă cataloghează ieşean aerian pe teme bucaleştene...e vorba de Vodafone.

Anonim spunea...

@AristotelCostel

Ai dreptate, eu m-am ferit ca sa nu fiu acuzat ca fac ... publicitate.

Anonim spunea...

Aristotel, toata lumea vrea sa-si cumpere un apartament/casa mai mare, intr-o zona mai buna, cu access mai bun, sau orice inseamna un confort mai bun. Evident, toti ne-am dori sa facem asta la un pret cat mai bun pentru noi.
Dar asta nu inseamna ca ne imbatam cu apa rece.
Crezi cumva ca daca as sustine pana in panzele albe o ipoteza de care personal nu sunt convins va afecta in vre-un fel piata imobiliara?
Continui sa vorbesti de niste evidente care din pacate nu sunt palpabile. Cel putin nu pentru mine, ca bucurestean, si nici pentru multe din cunostintele mele. De fiecare data cand emit o parare, o fac in nume propriu, bazandu-ma pe experientele celor din jurul meu. Nu am pretentia ca este un esantion reprezentativ pentru Bucuresti, dar pot sa il consider un esantion reprezentativ pentru perceptia mea, asadar imi permit sa il folosesc pentru formularea unor opinii personale.

Anonim spunea...

Eu nu-mi caut apartament, altfel daca mi-as cauta as cadea si eu in reveria celor care vad ca alartatieri piata imobiliara s-a prabusit deja. E logic, nu? Oferta de casa la 70 km de Bucuresti am si eu, casa mostenita de la bunici. Spatiu cat cuprinde, curte imensa, plina de verdeata.Din pacate, tocmai pt ca eu cunosc realitatea de acolo de unde am copilarit, pot sa-ti spun ca e imposibil de locuit acolo in conditii satisfacatoare . Infrastructura 0, scoala comunala plina de suplinitori 0 barat si aia, populatie imbatranita, relatii sociale 0 barat etc. In conditiile legaturilor actuale cu Bucurestiul, si eu m-as bloca iremediabil pe sos Alexandrie vro 1-2 asa, plus timpul de a ajunge pana acolo (max 50 min, dar asta pe vreme buna doar). Calitatea vietii scade dramatic cu timpii petrecuti in trafic, consum de carburant enorm, uzura masinii si nu in ultim rand, si cel mai important, expunerea la accidente auto, in conditiile in care acel drum national e populat frecvent de carute, cirezi de animale, biciclisti etc.Oricum, job-ul meu presupune prezenta zilnica la birou....
Actualmente stau in centru, la 10 min de job in masina, cu consum minim de carburant si nervi. Platesc rate dar plec de acasa la 8:50 si la 18:15 max sunt inapoi, imi ramene timp pt viata personala si din fericire centru orasului imi ofera si oprtunitatile de socializare si petrece a timpului. E o optiune, la ce bun 100 000 euro in cont daca viata ta e una de navetist? Va mai amintiti cu cate mila erau priviti bietii profesori, ingineri care faceau naveta zilnic in epoca ceausista, ce uzura fizica si morala prepunea asta? Ne intoarcem de la ce am urat ani de zile? Ganditi-va inainte de a propune solutii, altfel sunt la indemana oricui. Iar cazul acelei familii nu esingular poate, dar nu poate afecta piata imobiliare bucuresteana in conditiile in care majoritatea joburilor bine platite (banci, servicii, consultanta, comert) presupun prezenta fizica si zilnica la birou. Si in Franta si in Germania sunt sute de famiii ca a programatorului, iar piata imobiliara nu s-a destabilizat din cauza lor niciodata de-a lungul timpului.
aaa, si parca tu sustineai Aristotel sa nu mai dam exemple cazuri singulare ...in scopul generalizarii

Manole spunea...

Ce am uitat să spun: oamenii nu se mută la ţară lângă Bucureşti. NU au nevoie de Bucureşti. Se vor muta, dacă am înţeles bine, pe lângă Râmnicu Vâlcea. Chiar nu cred că vor petrece o eternitate în trafic pentru a-şi duce copiii la şcoală...

Anonim spunea...

@noamy

Legat de educaţia cu suplinitori la şcoala din sat...din punctul meu de vedere, noile generaţii de profesori din sistemul actual de învăţământ sunt nişte handicăpăţei cu diplomă care vor forma noi şi noi generaţii de ...handicăpăţei.

Profesorii, în general, proliferează în Bucureşti...unde se simt ca acasă pe 2 lei într-un oraş care le oferă posibilităţi ...de socializare... în BamBoo...

"Si in Franta si in Germania sunt sute de famiii ca a programatorului,"

Din câte ştiu...în Franţa şi Germania, mediul rural e preferat aglomeraţiei urbane. Oraşele mari sunt pentru laptopişti şi gloatele de sărăntoci.

N-am dat exemple singulare. Tu zici "că cauţi"...acum ai rată...data viitoare...vei vinde...ce-mi reproşai tu...lipsa de coerenţă...cool.

Anonim spunea...

Ne pleaca valorile. Cand scad preturile la imobiliare sa ma anuntati si pemine ca vreau sa vand o masina si sa-mi iau o vila.

Anonim spunea...

Nici eu nu sunt de acord cu viata la tara. Si asta evident din motivele deja expuse mai sus, legate de infrastructura, scoala, socializare. Insa, eu de exemplu am niste prieteni care s-au mutat la Sibiu, ea directoare de departament la o banca, a cerut transfer pt acolo si culmea, a obtinut si un pot pt sotul sau. Sincer le admir curajul iar Sibiul e infint mai frumos, curat si civilizat decat Bucurestiul. Nu e mare centru Universitar, dar un half home schooling bine facut din partea parintilor care acum au mult mai mult timp liber pt familie, cred ca poate corecta situatia.
Eu as pleca si maine din Bucuresti, eu as pleca la Constanta, pt ca acolo nu mai trebuie sa ne punem problema spatiului locativ, insa sincer nu avem curajul. Intr-un fel poate ca ar fi bine sa ajunga viata f greu de suportat in Bucuresti caci asta ar insemna sa ne dea imboldul de care avem nevoie. Dar evident asta e o dorinta pur egoista.

Anonim spunea...

@anonim 06 martie 2008 12:04

Când faci glumiţe care-ţi atrag dedicaţii de genul "Cel mai prost din curtea şcolii" (Paraziţii), gândeşte-te că la ora asta multe maşini...chiar sunt mai scumpe decât diverse cloace.

Anonim spunea...

Gabrielag

Nu-ti trebuie curaj ca sa te muti de la Buc la Sibiu. Tebuie doar sa te mai maturizezi putin ca sa-ti mai treaca snobismele si fonfleurile astea de "corporate girl da Bucale".

Atunci vei folosi in loc de "half time schooling" si "downshifting" cuvinte romanesti, iti vei reaminti ca Sibiu, Constanta, sau orice alt oras mare din "provincie" nu inseamna "la tara" si ca o cola si-o cafea au acelasi gust si daca nu sunt servite intr-o cafenea "trendy" si ca in general, exista viata si in afara Bucurestiului.

Nu va fi foarte greu si nici n-o sa doara,iti promit. Va veni de la sine.

Anonim spunea...

vor fi din ce in ce mai putine joburi de birou. Nu va luati dupa englezi/olandezi. aia isi permit sa dea salarii de 10.000 de E pe luna, chiria la spatiul de birou ocupat e o mica fractiune. La noi conteaza mult mai mult plus ca infrastructura de transport si de cladiri de birouri e mult mai proasta deci transferul catre telecommuting se va face mult mai rapid.

Anonim spunea...

Manole, e o eroare mica in rationamentul tau. renovarea unei casute presupune proprietatea ei. ca sa ti`o cumperi, chiar si langa Ramnicu Valcea, presupune un cost aditional de 50.000 de euro, ceea ce duce termenii financiari "casa la tara" vs "casa la oras" in termeni comparabili. Pe urma, mai e un aspect mai degraba sociologic. Programatorii sunt oameni cu nevoi aspirationale peste medie. Crezi ca la tara, acesetea le vor fi implinite? Discutand in termeni strct banesti, sigur ca e usor mai ieftin sa stai la tara. discobfortul insa e infinit mai mare.

Anonim spunea...

Si mai este un aspect, deloc de neglijat : intretinerea unei case "pe pamant" costa mai mult decat cea a unui apartament (cu tot fondul de rulment si cel de reparatii ale imobilului). OK , e cam acelasi lucru cu rata la banca, sau mai putin in primii ani (daca imobilul e nou). Dar nu toti avem rate la banca si atunci e mai "ieftin la bloc".
Cum am mai spus, sunt adeptul plecarii din oras si al locuirii in "suburbii", dar din pacate in tara asta, nici peste 20 ani nu vom avea infrastructura necesara. Pentru ca nu exista programe de dezvoltare, adaptate realitatilor. Degeaba imi faci o sosea daca se rupe la propriu dupa 10 ploi si 2 ninsori, pentru ca atribuirea lucrarilor este clientelara si nu se face o receptie corecta; se construiesc blocuri in zone in care imi e teama sa am pana de cauciuc si prefer sa rup roata si articulatiile decat sa cobor sa o schimb si merg pana ies "la lumina" s.a.m.d.
Iar de plecat din Bucuresti in alta zona a Romaniei .... imi este greu, deoarece toate relatiile profesionale le am, ca baza, aici.
Este exemplul meu doar, fiecare stie mai bine ce il "satisface".

Anonim spunea...

CE-TI CUMPERI CU SALARIUL MEDIU (ATENTIE NU MINIM, MEDIU) PE ECONOMIE DACA AI SI 6000 EURO DE AVANS!!! SUPER TARE PRETUL PE METRU PATRAT !!!http://www.magazinuldecase.ro/oferte-imobiliare-bucuresti/2263-garsoniera-Aleea-Pantelimon.html

Anonim spunea...

Corbeanca RULES!!! Pentru toti programatorii cu dedicatie!!! Cine nu are bagajele facute sa se grabeasca!!!http://www.nordstadt.com/immobilien-in-berlin-und-umland/berlin-hermsdorf/einfamilienhaus/reihenhaus/reihenendhaus/1452/

Anonim spunea...

@anonim 06 martie 2008 13:01

Dacă ai salariu mediu...mănânci de la ghenă...rata e 267 Euro/lună.
Într-adevăr...generoasă ofertă...16mp. Jerpelica asta o ştiu de mai bine de un an de zile...când era doar 2000 Euro/mp. Între timp piaţa a crescut...după cum se vede...nu există dubii...

Anonim spunea...

Am, intrat pe anunt :
"iar dotarile includ: apometre, gresie, faianta, parchet laminat, cablu tv, internet."
Cred ca ultimele doua "dotari" fac vreo 10 000 euro in acceptiunea vanzatorului.
Va dati seama ... are cablu TV si internet, plus gresie, faianta ....doamne ma doare burta !

Anonim spunea...

"sa-ti mai treaca snobismele si fonfleurile astea de "corporate girl da Bucale""
N-ai nimerit-o. Suntem doar un out source a unei firme din dk. 25 de angajati, vin de placere la serv. Am lucrat si la firma cu peste 300 de angajati. Oribil si nimic mai mult. Sotul e la "buget". (buget nu inseamna numai functionarimea pe care ii injuram noi toti cand dam nas in nas cu ei)
In postul anterior cand m-am referit la tara, m-am referit la relatarea lui Manole, si cand am zis ca nu sunt de acord cu mutatul la tara nu m-am referit la cazurile marilor orase, ci STRICT la ceea ce insemna tara.

Chiar daca toate rationamentele imi indica faptul ca as ducea o viata mult mai placuta la Constanta (par example) tot nu gasim resursa interioara necesara pt o astfel de relocare. Si aici ma refeream la curaj. Nu tupeu. As vrea si eu sa pot. Si o spun la modul cel mai sincer pt ca Bucurestiul mi se pare INFECT (Sper sa nu-mi sara acum bucurestenii sadea in cap ca din cauza noastra a devenit infect, ca o luam iar cu polemica de la capat si nu mai terminam pe anul asta, oricum s-a mai discutat).
Nu pot sa-ti dau un motiv coerent sau concret de ce nu ne mutam. Poate chiar o sa ne mutam peste 2 ani. Nu se stie niciodata. Momentan pot sa-ti zic ca nu vrea sotul, si nu pt ca e corporate boy - motivul invocat de tine.
(am si gresit, l-am mancat pe "time" dar cred ca ma grabeam, oricum nu vad nimik rau in a folosi termene preluate din limba engleza pt ca in engleza s-au inventat, daca o facem in IT de ce n-am face-o si cu alte termene de specialitate, sau poate vrei sa folosim coloana vertebrala inloc de backbone mai micule prutreanu:D)

@anonim, la 45 km de Bucuresti niste prieteni au gasit o casa cu livata de 15.000E. Asa ca nu spune tu ca la RM vilcea o casa costa 50.000E, te rog frumos.

Anonim spunea...

INCA UNA TARE - 2 CAMERE 50MP BERLIN PRET 44000 EURO! N-ATI PLECAT?http://www.nordstadt.com/immobilien-in-berlin-und-umland/berlin-wedding/eigentumswohnung/2-zimmerwohnung/1455/

Anonim spunea...

Simon, pentru unii, sa sape pamantul in gradina este o desfatare, pentru altii este o corvoada. Tocmai de aceea este lumea asta minunata (in felul ei) pt ca suntem diferiti - zicea cineva mai devreme.
Chiar asa reluam subiectul asta la infinit??? Chiar nu puteti accepta ca exista oameni diferiti intre ei? Mereu vor exista oameni care vor prefera casa in locul blocului si altii care vor prefera invers. De ce e asa greu sa ne acceptam unii pe altii si sa nu mai incercam sa discreditam orice lucru ce tine de OPTIUNE PERSONALA.
Nu cred ca exista in lumea asta oameni care au avut posibilitatea de a alege intre bloc si casa, si au ales casa desi preferau blocul, sau invers. Fiecare alege ce doreste. Normal ca la un moment dat intervine si faptul ca unii nu-si permit una sau alta si atunci nu mai este vorba de alegere ci de posibilitate. Insa in cazul Romaniei inca e vorba de alegere. Asa ca lasati oamenii sa decida pt ei, nu mai incercati sa expuneti beneficiile casei in detrimentul unui apt de bloc si nici invers. Cred ca cei care aleg in necunostinta de cauza sunt mult prea putini ca sa ducem o campanie de informare pe blog. Nu mai impuneti optiunea voastra personala altora.

Anonim spunea...

@anonim 06 martie 2008 13:16

Asta are ...gazon şi alee asfaltată...greţos...unde-i noroiul neaoş?

Bănuiesc că vecinii sunt nişte nemţi parfumaţi. Doamne fereşte! Fără manelişti, gândaci şi domni în vârstă care se spală de paşte şi crăciun?

Anonim spunea...

CINE VREA UN BLOC IN CENTRUL BERLINULUI? VINDETI-VA JAFUL DE 3 CAMERE IN DOROBANTI SI CU 350 000 EURO LUATI 14 APARTAMENTE IN BURICUL BERLINULUI!!! http://www.grund-boden-fundus.de/en_details.aspx?id=3870&fil=2

Anonim spunea...

INCA UNA DE FINAL CA SA VA ACRESC DE TOT!!! 4 CAMERE IN CENTRUL BERLINULUI http://www.grund-boden-fundus.de/en_details.aspx?id=4222&fil=1

Anonim spunea...

...E CU VEDERE LA LAC

Anonim spunea...

Daca tot am ajuns in secolul unde nu mai avem de-a face cu Homo Sapiens ci cu Homo Videns, vorba lui Sartori ;), vedem mai intai in Timisoara si apoi in toata tara... Enjoy! www.imotube.ro Sursa? http://www.dailybusiness.ro/stiri-real-estate/video-anunturile-imobiliare-noua-tendinta-in-online-10960

Anonim spunea...

@GabrielaG

"Simon, pentru unii, sa sape pamantul in gradina este o desfatare, pentru altii este o corvoada. Tocmai de aceea este lumea asta minunata (in felul ei) pt ca suntem diferiti - zicea cineva mai devreme."
"Nu mai impuneti optiunea voastra personala altora."
Daca citesti postarile mele ai sa vezi ca :
1. nu pomenesc nimic de placerile saapatului gradinii;
2. am spus :"Este exemplul meu doar, fiecare stie mai bine ce il "satisface".";
3.am spus : "Pana la urma e o alegere personala. Fiecare stie cat si ce poate suporta. Unii viata la "tara" si problemele cu infrastructura si traficul, altii blocurile dormitor si vecinatatile de rigoare s.a.m.d."

Nu vad ce incerc sa impun sau ce critica la altii. Este parea si alegerea mea si o respect pe a tuturor si nu am judecat pe nimeni.
Asa ca nu vad de ce ma citezi sau de ce "imi pui in gura" ce nu am spus sau ce nici macar nu gandesc.

Anonim spunea...

M-am adresat tie dar si altora asemenea. Adica celor care tot aduc argumente pro sau contra casa/bloc.
Cum ai scris "intretinerea unei case "pe pamant" costa mai mult decat cea a unui apartament (cu tot fondul de rulment si cel de reparatii ale imobilului). OK , e cam acelasi lucru cu rata la banca, sau mai putin in primii ani (daca imobilul e nou). Dar nu toti avem rate la banca si atunci e mai "ieftin la bloc"." am vazut in mesajul tau acea veche dezbatere de pro si contra bloc/casa.
Deci nu m-am adresat tie la modul ce mai personal posibil ci tie impreuna cu ceilalti care nu vreti sa ii lasati pe oameni sa aleaga ce vor ei. Indiferent daca e mai scump sau mai ieftin, indiferent daca e mai greu de intretinut sau mai usor, sau daca este departe sau aproape.
Nu ti-am pus nimic in gura, ci doar ti-am zis ca acelasi lucru pt unii inseamna ceva, pt altii inseamna altceva, de aceea nu e corect sa aducem in discutie argemtente gen e mai ieftin, e mai putin stresant, e mai usor sau e mai scump. Fiecare are standardele lui si poate judeca singur.

Anonim spunea...

Gabrielag

N-are rost sa continuam polemica, oricum suntem cam offtopic (sic!)

Eu vroiam doar sa "ating" asa tangent si fara rautate sau incrancenare categoria asta de pustani ingamfati care au avut norocul sa se nasca suficient de tarziu incat sa scape de mizeria comunista si de haosul si lipsa de oportunitati a anilor '90 incat sa poata intra la 5 facultati deodata fara sa invete mai nimic si sa aiba primul job la filiala bastinasa sau la apendicele "outsursat" a vreunei multinationale.

0amenii abia au terminat facultatea si umbla la costum, lucreaza in PR, HR, si alte abrevieri, vorbesc "afacereza", merg la team building, personal coaching si fitness, in general li se pare ca nicio notiune nu mai are echivalent in limba romana, daca invart trei hartii la o banca se cheama ca sunt "bancheri" si isi fac tot felul de probleme majore din lucruri marunte fara ca macar sa realizeze cat de a naibii de norocosi sunt.

In rest, numai de bine.

Anonim spunea...

@simon

Legat de cheltuielile...bloc/casă...e valabil în privinţa încălzirii...şi cam atât.

S-a propus un proiect de lege prin care va fi de ajuns ca 2/3 dintre proprietari să accepte ...reparaţii şi alte minuni, iar cheltuielile la dormitoarele comunistoide vor deveni astronomice pentru clasele medii ale României.

Anonim spunea...

Stiu ca exista oameni care nu se simt bine decat daca polemizeaza cu altii. Eu mi-am exprimat optiunea . Fiecare face ce vrea.
Din pacate pentru mine am intrat in discutie pentru a "ma arata" pe mine si viata mea, cu alegerile si dorintele mele, la fel cum acei programatori si-au "aratat" alegerea. Niciodata nu voi impune nimanui "stilul" meu.
Iar daca asta si atat ai inteles din ce am scris ... e problema ta.
Iar daca tu nu te simti bine decat polemizand, pe mine nu m-ai gasit de client.
Te rog frumos sa ma ignori de acum inainte. Multumesc

Anonim spunea...

Scuze, anterior m-am adresat numai GabrieleiG.

Anonim spunea...

@simon

Mă refeream la faptul că asociaţiile de locatari au evitat cât s-a putut să mişte vreun deget pe proprietăţile lor...aşteptând să se repare proprietatea lor ...privată cu bani de la stat.

Nici subvenţionat nu s-a putut pentru că baba de la 3 era tot timpul împotrivă...aşa că acest proiect de lege propune acceptul a 2/3 dintre proprietari...care, dacă nu-s inconştienţi, vor investi astfel în ...proprietatea lor privată, care stă într-o bară de metal...cu faţada căzută de ani de zile, cu trepte de pe casa scării ...lipsă, cu lifturi care funcţionează dacă ...ai noroc...etc.

Anonim spunea...

Ma rog, se pare ca nici tu n-ai priceput o iota din ce am zis, si de aceea ok, am sa te ignor. Ai luat-o prea personal dar cum ai zis si tu...e problema ta.
Dar mai fac o incercare poate te prinzi si tu. N-as vrea sa te las nelamurit. Repet, nu m-am luat de tine ci de aducerea in fata a unor argumente care nu se sustin in cazul unei optiuni personale ale altei persoane.
Deci eu am plecat doar de la ceea ce ai scris tu, si anume ""intretinerea unei case "pe pamant" costa mai mult decat cea a unui apartament (cu tot fondul de rulment si cel de reparatii ale imobilului)" am vazut in mesajul tau acea veche dezbatere de pro si contra bloc/casa. Si aducandu-mi aminte si celelalte dezbateri pe tema asta am vrut sa te atentionez ca nu are rost sa readucem aceste argumente pro si contra in discutie. Daca zicei, domne eu vreau sa stau la bloc ca-mi place mai mult la bloc, nu mai ziceam nimic, dar spunand ca e mai ieftin e doar un argument care denatureaza situatia in sine.

Anonim spunea...

@scippio, ok, nu mai continuam, dar ma confunzi. Doar pt faptul ca am folosit niste termeni in limba engleza nu inseamna ca subscriul stilului de viata pe care l-ai descris. Din contra suntem foarte diferiti de oamenii din ziua de azi. Poate si pentru faptul ca noi ne ducem la Biserica inloc sa mergem in discoteca (club-uri, pub-uri si alte alea)

Anonim spunea...

@ AristotelCostel

Ai mare dreptate.
De aceea ce am spus reflecta doar "experienta" mea. Eu am norocul sa stau intr-un imobil care e "tanar" , din 1989 doar (hahaha), care inca nu a cazut, situat la 10 minute de parcul Herastrau, iar locatarii sunt oameni care isi permit si isi vor permite plata tuturor lucrarilor de intretinere si , eventual, reabilitare (cand va fi cazul) a imobilului.
Dar asta reprezinta doar 10 % din imobilele bucurestene, de aceea zic ca ai mare dreptate si sunt de aceeasi parere cu tine.
Dar am si un amic, care a mostenit o casa intre bd. 1 Mai (fostul, actual Mihalache) si Calea Grivitei, parca Carol Knapee se numeste si : in primul an da si schimba gardul, in al doilea acoperisul (tabla, nu Lindab), al trei a refacut hidroizolatia, si tot asa, in fiecare an face ceva. La asta m-am referit cand spuneam de costul "intretinerii casei". Sa nu spun ca numai gazele i-au venit 800 RON pe ianuarie (ce stiu eu). Ideea e ca traieste din salariu, sotia la fel si mai are si 2 copii. Ii este greu. Dar e un exemplu personal, pe el il stiu si stiu cat il costa.
Eu cu tot greul a-si face acelasi lucru si maine, dar nu imi permit sa cumpar o casa in Bucuresti sau imprejurimi apropiate. Iar de rata la banca .... never ever ... nu sunt adeptul.
Nu numai apartamentele, pana si casele sunt supraevaluate in oras. Ca in exemplul anterior, o gramada sunt la pamant, doar sa o darami si sa construiesti merita. Dar iesi mai scump decat in Miami asa ca o lasi balta. Asta daca castigi banii cinstit si iti cunosti limitele.
Oricum, dupa aparitia si, mai ales, aplicarea legii de care amintesti, o sa inceapa plansetele. Sper sa se si controleze eficient aplicarea ei, oricum e binevenita si sigur va duce la schimbari in valoarea "cotetelor".
Scuze, te-am citat, dar imi place expresia.

Anonim spunea...

Gabrielag

Totusi, nu pricep de ce ti-ar trebui curaj ca sa te muti de la Buc la Cta?

Te referi la faptul ca nu ati avea aceleasi oportunitati profesionale?

Ca, in rest, nu e mare diferenta fata de Buc, zone apropiate, fel de a fi al oamenilor asemanator, e adevarat ca nu e aceeasi viata culturala in cazul in care servesti un teatru sau un concert dar in schimb vara mergi moca la mare.

Anonim spunea...

comparati va rog casa de pe calea victoriei cu duplexul din manhattan (United Nations Plaza) cu pret mai mic transformat in euro. astept cu interes pareri
http://www.magazinuldecase.ro/oferte-imobiliare-bucuresti/1479-casa-7-camere-Sevastopol.html
http://realestate.nytimes.com/sales/detail/56-572532

Anonim spunea...

@anonim 06 martie 2008 14:51

Tu compari repere istorice cu subcultura americană?

Cum poţi să compari reşedinţa contelui Dracula cu "fiţe expuse ameninţărilor teroriste"?

ROMÂNIA...e horror...curat...

Anonim spunea...

fitele expuse amenintarilor teroriste este un smart-home cu sisteme electronice integrate dar nu cred ca poate sa incline blocul cand vine avionul spre el. pe de alta parte ruina de pe victoriei e protejata de spiritul analistilor imobiliari care si-au dat sufletul sa scoata 3 milioane pe ea :):):)

Anonim spunea...

Pana la urma blogul asta este pe tema balonului imobiliar. Sunt convins ca ne aflam in plin bubble, insa inca nu am ajuns in faza terminala (de spargere). Mai degraba ne plasam, (daca va uitati la desenul cu balonul), undeva intre zonele Enthusiasm si Desilution, probabil putin mai sus de Greed. Ca o conditie ca balonul sa se sparga, trebuie sa apara foarte multe investitii in imobiliare, ca unitatea de masura in noile constructii sa fie cartierul, nu blocul sau casa, ceea ce probabil se va intampla in urmatorii cativa ani (deja se pare ca ritmul se accelereaza). E nevoie de o criza de supraproductie mai intai. Insa, datorita blocajului actual (costuri mari, lipsa reglementarilor, coruptie cat cuprinde, birocratie la fel) s-ar putea sa nici nu se mai ajunga la asta si balonul sa se desumfle doar cat sa dea inapoi spre fazele de inceput, fara a mai ajunge sa depaseasca punctul critic de unde sa bubie (si sa cada brusc).
Iar daca asta se va intampla, probabil ca toata traba cu balonul o va lua de la capat...
Nu preconizez cresteri de preturi (desi este posibil sa se intampe artificial) insa nici scaderi majore pe termen scurt, 1-3 ani.
Acum vreo 5 ani, pe cand inca nu eram casatorit, viitoarea sotie tot vroia o casa a ei si i-am spus inca de atunci ca putin probabil sa putem sa luam o locuinta in urmatorii 5 ani (care au cam trecut). Acum, imi dau seama ca e posibil ca nici macar in urmatorii 5 ani sa nu se poata intampla acest lucru, chiar daca avem alte venituri decat acum 5 ani.
De fapt, desi exista semne ca s-ar intentiona construirea in regim masiv (cartiere, nu doar cateva blouri), nu cred ca se va intampa asta in perioada imediat urmatoare.
Daca stau sa ma gandesc bine, putin probabil sa se inceapa investitii masive, cat timp treneaza majoritatea proiectelor de infrastructura mai importante.
Mi-ar conveni sa fie o cadere a preturilor la locuinte, in conditiile in care consider ca un apartament ceausist nu are cum sa merite mai mult de 20-25.000, iar un apartament nou n-ar trebui sa treaca de 30.000 pret final. Insa nu vad aceasta normalitate mai repede de 10-15 ani.
Pana atunci? Probabil voi mai locui inca vreo cativa ani cu parintii (si cu familia actuala), iar apoi cel mai probabil in chirie. Si daca se va ajunge vreodata la normalitatea descrisa mai sus, atunci am sa cumpar. By the way, colegii mei imi impartasesc punctul de vedere - orice altarenativa e mai buna decat cumpararea.
Toate cele bune.

Anonim spunea...

inca o comparatie intre cladiri cu acelasi an de fabricatie, respectiv 1925
http://www.magazinuldecase.ro/oferte-imobiliare-bucuresti/1849-casa-8-camere-Regina-Maria.html

http://realestate.nytimes.com/sales/detail/88-293697

sau an de fabricatie 1930 - va rog sa observati fatada blocului

http://realestate.nytimes.com/sales/detail/44-1192551

Anonim spunea...

Aristotel

Incearca sa cauti si care e rata somajului in Berlin, niste oferte de job bine platite pt cei care un vorbesc limba germana, mai cauta si raportul intre numarul de locuitori ai Berlinului si nr de locuinte. Atunci tragem concluziile si ne mutam cu toti in Berlin. Dar ma tem ca emigrarea in masa va atrege dupa sine cresterea preturilor imobiliarelor si acolo….
Si mai da niste cautari si pt Dublin, si vezi si acolo ce oportunitati de job gasesti vresus prêt/mp sau chirii. Poate tragi si niste conluzii ….

http://www.bladi.net/forum/126672-bruxelles-lun-taux-chomage-eleves-lue/
17,6% in 2006 rata somajului In Bruxelles(in crestere cu 1.3% fata de 2005) . Si bruxelles era data frecvent exemplu la preturi imobiliare
Somajul in Berlin este peste media europeana de 8.2% (nu am gasit date exacte, dar e suficient pt a-ti face o idee).

Anonim spunea...

Exemplu, un fost coleg de facultate, Canada, Montreal, 3 camere (adica 3 dormitoare + sufragerie, deci 4),etaj 1, bloc de p + 3, dat in folosinta in 2006, structura beton armat si pereti caramida, pret 160 000 dolari canadieni. 2 locuri de parcare la subsol , cu scari si lift care merg la subsol, precum si pe terasa amenajata sa te poti relaxa pe o banca. Bucataria era utilata complet, deci si electrocasnice.

Anonim spunea...

haide sa mai facem o ultima comparatie: casa in bucuresti (baneasa) 9 milioane EURO vs. casa NY zona rezidentiala Long Island 3 milioane DOLARI. astept pareri si va multumesc pt reply-uri

http://www.magazinuldecase.ro/oferte-imobiliare-bucuresti/1935-casa-20-camere-Str-Erou-Iancu-Nicolae.html

http://realestate.nytimes.com/sales/detail/347-38245

Anonim spunea...

... inca ceva, chestia cu somajul nu merge la NY si nici macar la bruxelles - centrul administrativ al uniunii europene

Anonim spunea...

De la un programator: Nu m-as muta la tara (lipsa apa curenta si canalizare, unicul magazin la care poti ajunge fara masina este bodega din colt si doctorul tre sa faca 15 km indiferent de vreme) nici sa ma bati indiferent cat de verde este peisajul si cata mobilitate mi-ar da jobul; mobilitate care in momentul asta oricum este 0.
Visez la mutat inapoi in orasul natal dar as cam muri de foame sau mi-ar fi foarte greu(deh programatorii in Moldova nu sunt foarte cautati).
Alegerea-i simpla: momentan Bucurestiul imi ofera un trai decent, raman. Ingros randul chiriasilor, neinteresata sa cumpar poate poate gasesc ocazia sa plec de aici. Dar cum se spunea mai sus, aici am avantajul obisnuintei comparativ cu asumarea risului mutarii.
diana

Anonim spunea...

Iar in Canada nici atat.

Anonim spunea...

Ce am auzit de la Iuliu Winkler, la TV binenteles, ca in Romania sunt doar 4 unitati administrativ - teritoriale care produc mai mult decat consuma : municipiul Bucuresti si judetele Timis, Prahova, Constanta.
Pentru cei cu idei de relocare.

Anonim spunea...

Casa in Johanessburg, 3 dormitoare la etaj, living, garaj, curte cu piscina si 2000 de m2 de gradina, 50 000 de dolari. A, si gard electrificat.

Ce simplu e sa vezi numai partea plina a paharului...

Anonim spunea...

În general în România e o lipsă crasă de caracter cu mult peste media UE.
De ce suntem ultimele curci în UE în orice privinţă, mai puţin în cazul defectelor?
La defecte, mizerie, bube, corupţie, speculă, furăciuni...suntem dublul Bulgariei şi conducem detaşat...în UE.
Vezi doamne...în Berlin e şomaj.
Noamy, în mintea ta netedă ca gresia nu te întrebi care e ajutorul social în Germania?

Urmare a speculei din SUA, vor apărea reglementări în privinţa imobiliarelor...evaluărilor...asigurărilor...dar tu vrei un Bucureşti mai scump ca New York-ul. Iată că este mai scump...dar pe lângă nuanţa de penibil, românii...average people...se duc dracului în alte părţi şi se alege praful de România...ţara tranziţiei fără sfârşit.
Pe o tarla părăsită din Iaşi, Katanga, s-au instalat o parte din victimele Caritas...care şi-au vândut apartamentele ca să dea ...marele tun. Acum stau în gropi săpate în pământ şi sunt fericiţi că Bahluiul le curge prin ...curte.
Să vedem cum vor plăti tinerii calificaţi sute de mii de euro pe fiţe din BCA de-a lungul întregii lor activităţi profesionale...sau cum vor înghiţi ei în sec să constate că ruinele lor comunistoide nu valorează nici cât avansul pe care l-au dat la bancă.

Victor spunea...

Ideea mi se pare foarte interesanta, fiindca si eu sunt programator si vreau sa plec din jegul din Bucuresti, desi am aici un apartament cu 2 camere. Am si eu niste idei in cap, dar il rog mult pe Manole sa-mi dea si mie e-mailul programatorilor despre care se face vorbire, ca sa aflu cat mai multe inainte de a face acest pas. Sa nu ma intrebati de ce n-am plecat in Canada (de prost).

Anonim spunea...

Eu sunt pe picior de plecare deja, imi renovez casa bunicilor. Petrec acolo perioade din ce in ce mai lungi, in curand mai mult de jumatate de an o sa fie petrecut acolo. E la 80Km de Bucuresti. Ma intalnesc mai repede cu prietenii din Titan daca plec de la tara decat daca plec din Militari.

Fuck Bucuresti, n-as da mai mult de 10-15.000 Euro pe 2-3 camere.

Anonim spunea...

Eu zic sa lasam tanara generatie sa isi duca singura piatra, nu de alta, dar este un proverb care ne sfatuieste sa nu murim de grija altora.
Aristotel, sa inteleg ca solutia salvatoare propusa de tine este sa ne mutam in apartamentele parasite din Berlin si sa traim din pomana (pardon, ajutorul social) pe care ni-l dau nemtii? Astfel sa le dam o palma peste nas tinerilor fraieri care muncesc inca in Romania pe nimica.
Am tot respectul pentru cei care au plecat din Romania in cautarea unui viitor mai bun.
Insa pe cei care identifica intotdeauna in jurul lor vinovatii pentru propriile esecuri ii compatimesc sincer. Poti sa reclami zilnic ce mici sunt salariile, poti sa te inversunezi contra celor care tin preturile apartamentelor atat de sus, poti sa le plangi de mila astcelor care au facut pasi pe care tu nu ai indraznit sau nu ai putut sa ii faci, dar la sfarsitul zileia nu prea rezolva nimic, nu-i asa? Pentru ca oricat ai astepta solutiile de la altii, sunt momente in viata in care aceste solutii trebuie sa vina de la tine si numai de la tine. Astfel cei care intr-un moment au avut curajul sa renunte la tot si sa o ia de la capat in America sau Canada acum locuiesc in case ieftine, cu piscina si gradina, iar cei care nu au avut acest curaj se vad permanent inconjurati de ruine comunistoide, de mizerie, de tarani nespalati si de coruptie. Este pur si simplu vorba de asumarea unor decizii si a consecintelor care decurg. Fie o faci elegant si privesti si tratezi cu detasare o situatie asa cum este ea, buna sau rea, fie o faci cu crispare, violenta, inversunare si intoleranta. Ultima varianta ii tradeaza de obicei pe cei neimpacati cu niste alegeri facute la un moment dat in viata.
Este suficient sa te uiti pe comentariile articolelor din ziarele de pe interent sau sa observi comportamentul soferilor in trafic pentru a vedea unde se incadreaza romanii, in general.

Anonim spunea...

Elegant, coerent si fara patima, Nestor calmeaza spiritul aristotelian incins. Ca intotdeauna.
Aristotel, catastrofal, prevede iadul in Romania, foc si para, oameni traind in bordeie de pamant si o intreaga generatie condamnata la saracie ...pentru ca n-a plecat la timp si a indraznit sa spere, facand de fapt ceea ce fac toti occidentalii pe care-i ridica in slavi: muncind, contractand credite si traindu-si viata.

Anonim spunea...

De ce nu faceti ca mine? Cumparati in buricul targului o casa veche ( 2002) , o aduceti in 2-3 ani la finisaje superioare ( stejar, mahon, mbila de buna calitate) si aveti o casa de vis in mijlocul orasului Iasi la un pret de vis. Casa a fost cumparata in 2002 la un pret imbatabil si in perioada 2002-2004 preturile pentru finisaje superioare erau normale. Sunt o multime de locatii care asteapta investitorii si nu sunt situate intre Bahlui si calea ferata. Mai cumparati si doua terenuri in fosta mahala care se gaseste la un minut distanta ( cu piciorul) de Palatul Culturii si gata.

Anonim spunea...

GabrielaG spunea...

Gabriela da pe acum pe protv sa vezi un caz cutremurator - o mama si-a ucis 2 copii dupa nastere - vezi asta inseamna copil nedorit.
Si daca te hotarasti sa te reloci iti recomand un mic oras din Moldova noastra numit Buhusi - aveau si o gradina zoologica unde prestau angajatele de la fabrica de stofe in "half time working"

Manole spunea...

@ Victor: da-mi un email.

Anonim spunea...

Casele din buricul targului cumparate in 2002 sunt o afacere care nu trebuie ratata. Chiar daca nu gasiti in 2002 si cumparati in 2003 sau 2004, nu stati pe ganduri, pentru ca pariez ca pana prin 2007 se dubleaza ca pret.

Anonim spunea...

Noamy
"muncind, contractand credite si traindu-si viata."

Daca asta e viata e foarte simpla.
Nici nu mai merita sa-ti bati capul.
Dar.....de ce sa o mai traiesti?
Mi-e tare mila de tine.

Anonim spunea...

Din pura curiozitate si cam in afara subiectului, cum arata o viata complexa care merita traita?

Anonim spunea...

Io unu m-am saturat de spam-ul nesimtit de pe softpedia despre noul forum al unui om care scrie numai pe aria de religie.


Cred ca un report la administratori ar fi necesar doar daca acel om alex numaistiucum ar scrie pe softpedia in aria casa mea. Asta imi arta ce oameni scriu pe acest blog. Salut gabriela si nu mai plange.

Gata cu spamul!

Anonim spunea...

Scuzati dar numai asta vad in inbox :


http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/
http://balonul-imobiliar.blogspot.com/


unul alex dumitrascu

adica asta :

http://forum.softpedia.com/index.php?showuser=120878

Anonim spunea...

Si eu sint in aceeasi situatie, am facut un calcul scurt impreuna cu viitoarea sotie si am ajuns la concluzia ca un teren in Odobesti (la 9km de socri care locuiesc la Focsani) + o casa micuta si o masina (chiar una de teren dar nu de fite - o Lada Niva) cum ne dorim noi e solutia ideala. E drept, avem rarul noroc de a putea lucra de acasa (ea face web design, eu programare, amindoi pe net pentru varii clienti din strainatate care nu s-au deplasat pina in Romania sa ne cunoasca - au ajuns doar recomandarile de la alti clienti).

Desi eu sint nascut si crescut in Bucuresti, as pleca fara nici un fel de regrete si in nici un caz nu as cumpara un apartament aici. In 30 de ani mi-a ajuns de Bucuresti!

Razvan

Anonim spunea...

@noamy
aristotel are dreptate, si cine nu vede asta ori e prost ori se face. am zis-o si mai demult, o zis si acum si o s-o zic si mai incolo, in momentul in care in rromania (si in special in bucacatresti) se va sparge piata imobiliara, ce vedeti ca se intampla acum in sua va fi mic copil. vor fi mii de oameni aruncati in strada, mii de oameni care se vor sinucide ....
parerea mea ;)
dar nah, sunt multi care cred ca in rromania este raiul si in restul lumii iadul ...

Leovigild spunea...

Ca bine zicea yonu...fuck bucuresti...stau in cloaca asta din '91 dar am refuzat constant sa platesc preturi nerusinate pentru patru pereti comunisti sau noi...asa ca mi-am luat vara trecuta laga Ploiesti, la 2 km distanta, pe DN 1 un petec de teren (toate utilitatile la poarta) cu 35 euro/mp (acum am vazut ca 35 de euro/mp e ala in extravilan :))...un var de-al meu cu firma de proiectare, constructie si invelit mi-a garantat un pret de 400-500 euro/mp construit la cheie in sistem regie proprie cu oameni adusi si supravegheati de el (ruda, deh), asa ca oare cati euroi ma va consta o casuta cu etaj mansardat de 160 mp suprafata construita totala? incomparabil mult mai putin decat tristele apartamente ceausiste ...voi face asadar naveta pentru ca am un job bunicel asa ca mai adaug o ora la timpul pierdut prin trafic dar, sa nu uit, eu sunt fiu de taran prahovean, pretuiesc mult mai mult iarba, gradina, casa "pe pamant" si nu-mi cad mainile de jurist in asigurari la bucale daca dau cu sapa printre florile din gradina.

Anonim spunea...

Din start vreau sa va spun ca imi doresc o scadere a pietei imobiliare si sper ca acesta se va intimpla incepind cu anul acesta


Vreau sa va supun atentiei o analiza asupra pietei imobiliare din Bucuresti din punct de vedere statistic

Avem urmatorii indicatori de la INSSE (http://www.insse.ro/cms/rw/pages/index.ro.do)

Populatie Totala Bucuresti = aprox 2 mil
Stoc case existent = 784112
Rezulta un numar de 2,55 persoane / locuinta (ceea ce se cheama Average household size)

Sa ne uitam acum in tarile din vestul europei:

1.7 Average household size0
1980 1985 1990 1995 2000 2002
Belgique/België 2.71 nav nav nav 2.4 2.4
Danmark 2.5 2.4 2.3 2.2 2.2 2.2
Deutschland2 2.5 2.3 2.3 2.2 2.2 2.1
Ellas3 3.11 nav 3.01 nav 2.81 nav
España 3.5 3.5 3.4 3.2 3.1 3.05
France3 2.71 2.71 2.6 2.51 2.41 2.4
Ireland 3.71 3.54 nav 3.3 3.0 2.9
Italia 3.01 3.0 nav nav 2.6
Luxembourg 2.81 nav 2.61 nav 2.5 2.5
Nederland 2.8 2.5 2.4 2.4 2.3 2.3
Österreich3 2.8 2.7 2.6 2.5 2.4 2.4
Portugal1 3.3 3.3 3.1 nav 2.8 nav
Suomi/Finland 2.6 2.6 2.4 2.3 2.2 2.21
Sverige3 2.3 2.2 2.1 2.1 2.0 2.0
United Kingdom3 2.7 2.6 2.5 2.41 2.4 2.36


Rezulta un numar mediu de persoane pe locuinta de 2,4

Acum, ca sa ajugem la acesta medie in Bucuresti este necesar un numar de numai 49221 locuinte

Datele pe baza caruia am calculat numarul mediu de persoane pe locuinta sunt la nivelul anului 2005 cind a inceput nebunia imobiliara.
De atunci bineinteles ca a crescut populatia bucurestiului dar si numarul de case livrate.

Sa luam un scenariu optimist:

populatia a crescut la 2400000 (cu aprox 20%)
numarul de locuinte a crescut la 800000 (cu aprox 2%)

Rezula un numar mediu de persoane pe locuinta de 3.

Ca sa ajungem la media de 2,4 ne sunt necesare aproximativ 200.000 de locuinte.

Anul acesta sunt in constructie aproximativ 20.000
Daca se pastreaza ritmul si populatia ramine constanta ne vor trebui 10 ani sa acoperim cererea.

Dar daca ritmul creste la 50000 sau 60000 de unitati pe an (ceea ce este posibil) in citiva ani (2-3) vom avea un stoc foarte mare de locuinte si o cerere foarte mica. Asadar preturile se vor reaseza iar piata se va transforma dintr-o piata a vinzatorilor intr-o piata a cumparatorilor.
Doamne ajuta!

Anonim spunea...

"Dar daca ritmul creste la 50000 sau 60000 de unitati pe an (ceea ce este posibil) in citiva ani (2-3) vom avea un stoc foarte mare de locuinte si o cerere foarte mica."

Piata in Romania va cadea, la fel ca si in SUA de altfel, nu datorita unui stoc prea mare de locuinte, ci datorita cresterii nefiresti a preturilor, si a politicilor iresponsabile de creditare.
Creditul, adica banii viitori, ipotetici, genereaza inflatie, iar inflatia produce mari dificultati in returnarea creditelor.

Anonim spunea...

Doar un mic comentariu. Pornim de la prezumtia ca ne incadram la 2.4 persoane. Poate ar fi mai corect sa ne plasam acolo unde sunt si Spania si Irlanda, adica tari in plina dezvoltare economica. Ceea ce ar reduce destul de semnificativ numarul de locuinte necesare. Dar totusi, intrebarea ramane, cine sa construiasca atat de multe case, atat de repede?

Anonim spunea...

@nestor

"...poti sa le plangi de mila astcelor care au facut pasi pe care tu nu ai indraznit sau nu ai putut sa ii faci, dar la sfarsitul zileia nu prea rezolva nimic, nu-i asa?"

Sunt în situaţia de a fi fost plecat în scopuri ştiinţifice şi plesnesc de nervi în ţara asta...până la următoarea plecare.

"Fie o faci elegant si privesti si tratezi cu detasare o situatie asa cum este ea, buna sau rea, fie o faci cu crispare, violenta, inversunare si intoleranta. Ultima varianta ii tradeaza de obicei pe cei neimpacati cu niste alegeri facute la un moment dat in viata."

Când ai pornit la un drum pe care mergi de 18 ani şi observi că eşti în acelaşi loc...îţi vine să împarţi nişte bocanci în cap ...unora...
Cu înţelepciune şi eleganţă ajungi uşor în situaţia de a fi acoperit de fel şi fel de jeguri din cloaca asta de ţară.

@Daniel

"Sa luam un scenariu optimist:
populatia a crescut la 2400000 (cu aprox 20%)
numarul de locuinte a crescut la 800000 (cu aprox 2%)
Rezula un numar mediu de persoane pe locuinta de 3."

Numărul de locuinţe construite e mai mare, iar populaţia Bucureştiului se duce sub 2 milioane, iar regresul continuă.

Anonim spunea...

@nestor : "Poate ar fi mai corect sa ne plasam acolo unde sunt si Spania si Irlanda, adica tari in plina dezvoltare economica."

Chiar crezi ca suntem "in plina dezvoltare economica" ? Sincer, privind global, nu dintr-un birou tip acvariu (adica te vad cei de pe strda cand te scarpini in cap), de la inaltimea coordonarii unui colectiv de X persoane care cred ca l-au apucat de Dumnezeu de picioare ca lucreaza in Bucuresti, ci de la inaltimea "romanilor", cei care formeaza dealtfel populatia Romaniei.
Ai lucrat macar o saptamana in Spania ? De Irlanda nu zic ca nu am experienta. Nu pe santier sau la spalat trotuare, sa lucrezi intr-un mediu multinational etc. Crezi ca se poate compara ?
Si sa nu uitam ca in Spania e piata blocata de un an, cea imobiliara. Sunt o gramada de case care stau goale, nici de inchiriat nu le mai inchiriaza nimeni (nici macar Neckermann). Si eu stiu trei firme de constructii pe Costa Brava care au intrat in faliment.

Anonim spunea...

Stau chiar in centru, dupa ce am lucrat la diverse companii m-am gandit sa ar fi mai rentabil pentru mine sa lucrez ca freelancer de acasa, mi-am facut un renume pe site-urile de profil si imi convine, castig suficient cat sa imi permit o rata bancara si mancare dar stau si ma gandesc, sa stau in casa mea darapanata din anii 50 sau sa o vand si a ma mut la tara la aer curat si cu mai multi tarani? Total aiurea, decat la tara in Romania mai bine intr-o tara civilizata , luam exemplu Olandei ,Delft 400 euro chiria pe luna, la ditamai casa, 400 comparativ cu Bucuresti unde iti iei cu 400 o garsoniera, dar ce ne facem cu vecinii, ca eu am numai mosi, babe, ma vad cu tolbele pline si toata ziua ma spioneaza, incerc sa le explic la taranii astia nenorociti ca eu parchez in locurile publice pentru ca legea imi permite si daca nu le blochez accesul la garaj sau la poarta, paralel cu gardul lor pot sa parchez.
Emigrati in mama ei de treaba, ca m-am saturat sa vad tineri care castiga 1000 euro pe luna si nu isi permit o nenorocita de garsoniera la periferie, sa trebuiasca si pentru aia sa plateasca 25 de ani, o sa ajungem in carja si tot ma duc la banca sa dau rata. Tara asta nu ne merita, gropi, praf, tarani, foarte multi tarani, manele, oameni inculti care sunt dispusi ca pentru un loc de parcare pe domeniul public sa te omoare, preturi la alimente exorbitante, stat care ne trateaza cu 1 kg de rahat zilnic, peste tot smecherii incearca sa te arda, ca vine vorba de cumparaturile zilnice din piata, sau servicii de taxi, toti gandesc asa" mama daca as putea sa il duc pe asta pe o ruta mai ocolitoare, cati bani as putea sa ii iau in plus, sau 2 kg de morcovi sau 1.9, ca oricum fac rapid cantarirea, nu se prinde fraierul"
In Olanda este legala iarba, oamenii nu sunt curiosi cand cineva vine la tine sau daca ti-ai luat nu stiu ce plasma, in Romania cum faci o miscare gata ei sunt curiosi sa afle ce se intampla, se uita pe vizor, "cate persoane stau aici?, sa stiti ca ii trecem la intretinere pe toti vizitatorii"
Dv unde lucrati, cat castigati, de ce vin toata ziua curierii la dvs?(mancare la domiciliu, idiotilor asta e, ca nu am timp de gatit) de parca as fi traficant de droguri.
Si voi vreti sa va mutati la tara la 80 km de Bucuresti maxim, total aiurea 2 ore pana in oras, 2 ore la intoarcere, ai nevoie de spital ce faci, mori acolo in camp? Un singur magazin deschis non-stop acolo la tara, internet? stai prin zapp? macar ai testat zapp-ul sa vezi cum merge? adio share dc, torente, daca esti web designer sa nu mai zic, stai 10 ore sa pui un site sus.
In concluzie, detest tara asta, nu o sa ma mut la tara niciodata in Romania, de 1 an tot strang bani, voi emigra.

Anonim spunea...

@Canadianu'

Eu cred ca nu ai viziune globala asupra fenomenului. Nu doar piata din Romania (Bucu mai ales)se va prabusi, ci si cea din Lituania, Letonia, Estonia, Croatia, Cehia, Polonia, chiar Ungaria etc. In felul acesta, intreaga Europa va urma sinuciderilor in lant din America, si tot asa vom ajunge sa intelegem cum rasa galbelna va cotropi globul (cumparand pe nimic imobiliarele noatre) ca in prezicerile apocaliptice, pt ca lumea europeana si SUA se vor sinucide in masa.
Apropos, in Franta, la inceputul anilor 90 piata s-a prabusit (peste 30% scadere). Cei care nu s-au sinucis au avut rabdarea sa constate ca peste 5 ani mai tarziu (durata firesca a unui ciclu de scadere) piata a intrat intr-o crestere din care nu s-a mai oprit nici azi, depasind mult cele 30 pierdute la inceputul anilor 90.
In Romania, in 1999 piata a scazut cu aprox 20-25%. Nu prea s-au sinucis mai multi proprietari decat copii cu parintii plecati la munca in Spania, din cate imi amintesc eu ca a relatat preasa de la acea vreme. Sau poate manipulau….si nu spuneau nimic.
In 2003, piata a inceput sa recupereze pierderea din 1999…si a ajuns la cresteri de 700-1000%.

Anonim spunea...

De acord cu postul anonim de mai sus.
Am avut sansa sa lucrez in Anglia si Danemarca (Londra si Copenhaga) pentru 4 luni. Este incomparabil! Toata lumea isi vede de ce are de facut, preturile sunt ok comparativ cu salariile. De cite ori veneam in weekend in tara ma lua durerea de cap de cind paseam in avionul de intoarcere, plin de romani. De fapt cred ca sunt doua tipuri de romani: cei care vor si cei care nu vor. Cei care vor sa isi depaseasca conditia si cei care nu misca un deget sa si-o depaseasca. Din pacate cei care vor sunt foarte putin, cred ca sub 1% din populatie. De aceea nici nu prea conteaza in marea de nesimtire, snobism si smecherie asternuta din 90 incoace pe plaiurile mioritice.

Si eu am decis sa emigrez chiar daca imi las in urma familia si citiva prieteni buni. Nu vreau sa ma adaptez la viata tipic romaneasca compusa din frinturi de merge si asa si spagi ca sa mearga si alfel, de praf incredibil si trafic infernal, de manelisti si tarani parveniti, de parfum de tigan impletit cu leduri de telefoane mobile care zbirnaie din ce in ce mai tare si mai nasol. Adio Romania, plec 50 de ani in viitor! Va astept si pe voi.

Anonim spunea...

@noamy

Prevezi vreo nouă integrare a României în următoarea perioadă?

Pieţele care au crescut speculativ..vor scădea.

În România piaţa se va prăbuşi pentru că s-a manipulat, iar în piaţă au activat bişniţarii neaoşi.

Majoritatea "investitorilor" a constat din minoritatea bronzată, politicieni, blonde cu un LP, etc., adică fel şi fel de găunoşi mintal.

Anonim spunea...

Preturile in tarile enumerate anterior sunt mai mici decat in Romania. Iar nivelul de civilizatie e peste. Care este nivelul investitiilor straine in 2007 in tarile de mai sus si care este in Romania ?
Oricum, am observat ceva, in Africa preturile la marfuri si servicii sunt ca la noi, adica mari, in timp ce calitatea acestora e .... slaba. Si ma refer la tari africare unde sunt diverse trans - nationale, gen fonduri de investitii in industria extractiva a metalelor rare (ex.: Gabon, Zimbabwe, Congo). Iar mediul politic it's the same.

Anonim spunea...

Da, exista de exemplu si posibilitatea de a avea un partament de lux, pe malul marii,
la pret de 20.000 euro,
si de acolo sa programezi in voie ;)

Avantajele sunt nenumarate, cateva dintre ele ar fi mai jos:

AVANTAJELE litoralului bulgar:

· preturi de 3.5 – 6.5 ori mai mici decat apartamentele din Bucuresti

· calitatea mult mai buna a constructiilor (firme de constructie si investitori din Irlanda, Marea Britanie, Norvegia, Spania, etc)

· estimarile expertilor imobiliari britanici plaseaza Bulgaria pe primul loc in topul cresterii preturilor in perioada 2008 – 2010, cu peste 40% crestere anuala

· calitatea mult mai buna a serviciilor turistice, a mancarii in restaurante. a entertainment-ului, si costuri zilnice ale vietii la 1/3 din cele din Romania

· numarul de peste 5.5 milioane turisti straini anual (din Marea Britanie, Irlanda, Suedia, Norvegia, Germania, Olanda, etc) inSunnyBeach, Nessebar,Nisipurile de Aur, etc

· sezonul estival dureaza 6 luni(mai-octombrie), iar timpul cat nu locuiti in apartamentul dumneavoastra cel nou, il puteti inchiria usor la un pret mediu de 40 eur/noapte/camera (in cazul unei garsoniere obtineti 1200 EUR / luna) inseamnand o rentabilitate adaugata de peste 20% anual din inchiriere

vedeti www.bulgariainvest.ro

Anonim spunea...

Digul de 2 milioane de euro din Venus s-a prabusit dupa un an

http://www.gardianul.ro/2008/03/07/actualitate-c24/digul_de_2_milioane_de_euro_din_venus_s_a_prabusit_dupa_un_an-s110364.html

Cam asa se construieste si pe la A.N.L.

Anonim spunea...

Frumos nu ?
http://www.jurnalul.ro/articole/118900/boschetari-fara-voie

Anonim spunea...

Cam la concluzia asta am ajuns si eu. Deja sunt cu un picior afara din Bucuresti, pentru ca trebuia sa-si gaseasca nevasta-mea de lucru. In rest, cam indentic. Tot zapp, tot casa, tot la tara, tot programator, tot diferenta de cateva sute de mii de euro...

Anonim spunea...

Uimitor cum de cateva zuie toti programatorii au descoeprit acest blog si ne spuns (sub protectai anonimatului) cum vor sa plece cu totii la tara.

Anonim spunea...

si tu sub protectia anonimatului esti un agramat. dormi in liniste tinere

Anonim spunea...

"În cadrul grupului economiilor emergene se pare că asistăm la o deculpare între importatorii şi exportatorii de materii prime. Ţările din Europa Centrală şi de Est fac parte din categoria celor care pierd în noul "joc al materiilor prime".
Acest şoc suplimentar se va dovedi extrem de costisitor pentru economia României, deoarece lipsa de competitivitate, "acumulată" în anii tranziţiei, nu ne permite să compensăm creşterile de preţ printr-o mai mare eficienţă a utilizării resurselor. Deficitele externe foarte mari vor contribui substanţial la amplificarea noului impact negativ asupra economiei noastre.
Datele INS vor arăta, probabil, că economia românească a devenit mult prea dependentă de sectorul construcţiilor, alimentat de creşterea iraţională a preţurilor de pe piaţa imobiliară. O prăbuşire a preţurilor pe această piaţă, determinată de creşterea dobânzilor, va conduce la evaporarea creşterii economice de 6%. Acum suntem în situaţia în care trebuie să alegem între ţinta pe termen scurt a menţinerii preţurilor de pe piaţa imobiliară şi cea pe termen lung, creşterea şi întărirea economiei reale."


http://www.bursa.ro/on-line/s=macroeconomie&articol=24079.html

Anonim spunea...

Anonim spunea...
Uimitor cum de cateva zuie toti programatorii au descoeprit acest blog si ne spuns (sub protectai anonimatului) cum vor sa plece cu totii la tara.
07 martie 2008 14:35
th333th333 spunea...
si tu sub protectia anonimatului esti un agramat. dormi in liniste tinere
07 martie 2008 14:48

Eu personal v-o zic pe asta:

Pana una alta constat ca s-a umplut blogul de "anonimi".
Programator e un individ cu studii superioare de specialitate, care cunoaste cel putin trei limbaje de programare, dintre care un limbaj de asamblare, si care individ poate supravietui intr-un sistem de operare, la modul text, de exemplu Linux.
In Romania exista o specie de nepotei de directorasi care se ocupa cu manipularea de poze, adica "instalari" si "configurari", pe banii primariilor si a altor institutii fara pretentii prea mari.
Astia tot vor sa plece in Canada si se tot mira ca nu au ce cauta acolo.
In concluzie marea majotritate a "programatorilor" ramasi in Romania apartin acestei specii si cred ca daca unchiuletu" le da 1000 euro/luna, Bill Gates o sa le dea 10.000 $

Anonim spunea...

Cate zile de concediu pe an isi ia un american? Daca ii intrebi asta pe romanii atat de dornici sa fuga in civilizatie, probabil 90% din ei nu vor sti sa raspunda, pentru ca sunt genul de intrebari pe care lumea nu si le pune. Pe oameni ii intereseaza cat castiga, cati bani costa casa, cati bani costa masina, cati bani costa benzina, cati bani costa mancarea. Asa se traduce calitatea vietii pentru cei mai multi...

Anonim spunea...

@nestor

Baţi unde nu trebuie. România e printre ţările din UE cu cele mai puţine zile de concediu. Poţi să avocăţeşti pe orice parte...că e prea groasă, înţelegi? Nu reuşeşti nicicum să ieşi din penibil susţinând prostii...

Anonim spunea...

@Alex Dumitrascu

"In Romania exista o specie de nepotei de directorasi care se ocupa cu manipularea de poze, adica "instalari" si "configurari", pe banii primariilor si a altor institutii fara pretentii prea mari.
Astia tot vor sa plece in Canada si se tot mira ca nu au ce cauta acolo."

Cunosti un Impex 95 care a facut contracte de consumabile cu Primaria Municipiului Bucuresti?

Anonim spunea...

Nestor vorbea de SUA, nu de UE. SUA nu e in UE.
Romania e adevarat ca e una din tarile din UE cu cel mai mic numar de zile de concediu, dar America e departe ...chiar si de codasa UE. E stiut faptul ca America ofera posibilitati de castig mai mari, dar este o societate materialista, unde doar castigul conteaza, nu calitatea vietii.

Anonim spunea...

http://www.epi.org/content.cfm/webfeatures_snapshots_20050824

Daca te uiti aici, parca nu stam nici foarte prost, nu?
Eu de exemplu am 26 de zile de concediu pe an, asta fost un criteriu decisiv pentru alegerea actualului loc de munca.

Anonim spunea...

http://www.epi.org/content.cfm/webfeatures_snapshots_20050824

Cred ca asta este linkul pe care il doream.

Anonim spunea...

Nu stiu de ce nu merge dar mai adugati "_20050824" la sfarsitul link-ului de mai sus.

Anonim spunea...

Anonim spunea...
acolo la tara, internet? stai prin zapp? macar ai testat zapp-ul sa vezi cum merge? adio share dc, torente, daca esti web designer sa nu mai zic, stai 10 ore sa pui un site sus.
07 martie 2008 11:03

de clicknet sau adsl-ul de la romtelecom nu ai auzit ca doar esti de la oras ? romtelecom are internet de banda larga in orice comuna si chiar sat din tara asta - ce e aia zapp ?

Anonim spunea...

daniel spunea...
Si eu am decis sa emigrez chiar daca imi las in urma familia si citiva prieteni buni. Nu vreau sa ma adaptez la viata tipic romaneasca compusa din frinturi de merge si asa si spagi ca sa mearga si alfel, de praf incredibil si trafic infernal, de manelisti si tarani parveniti, de parfum de tigan impletit cu leduri de telefoane mobile care zbirnaie din ce in ce mai tare si mai nasol. Adio Romania, plec 50 de ani in viitor! Va astept si pe voi.

07 martie 2008 11:19


ok tata, du-te si lasa-ne ca vin baietii din moldova, china si india in locul tau sa-si faca un trai decent in tara asta.
La urma urmei nu stiu cine are nevoie de generatia de tineri smecheri cu fite care au trecut prin scoala ca gasca prin apa si vor peste noapte sa ajunga manageri cu 2000 de euro pe luna.

Anonim spunea...

anonim, lasa-ne cu crizele de invidie. daca tu nu ai fost in stare sa obtii salariul dorit, du-te acasa si scuteste-ne de complexele tale.
oamenilor, mai lasati blogul asta sa mai respire. nu aud decat de mototoli, pusti, mucosi, smecheri cu fite si alte alea care habar nu au sa isi cheltuiasca banii. asta e, astia sint, atit cistiga, cu astia lucram. ziceti mersi ca ii aveti si pe aia. este treaba lor cat castiga si pe ce ii cheltuiesc. unii ii pun la ciorap altii ajung in datorii.
mai schimbati placa ca sinteti ca o moara stricata.
manole draga, incepind cu articolul viitor, cei care nu scriu la subiect, ar fi bine sa ii moderezi, altfel blogul risca sa ajunga o groapa de complexati si isi pierde valoarea si credibilitatea.

Anonim spunea...

"ok tata, du-te si lasa-ne ca vin baietii din moldova, china si india in locul tau sa-si faca un trai decent in tara asta.
La urma urmei nu stiu cine are nevoie de generatia de tineri smecheri cu fite care au trecut prin scoala ca gasca prin apa si vor peste noapte sa ajunga manageri cu 2000 de euro pe luna."

@draga anonim.

Eu am trecut prin 16 ani de scoala pina in 2000 si de atunci nu am incetat nici odata sa mai invata chair in ultimii ani am invat mai mult decit in anii de scoala. Am ajuns pina acolo incit experienta mea profesionala este pretuita peste hotare. Incerc sa-mi construiesc un brand in industria in care lucrez.
Bani am destui dar NU duc un trai decent in Romania pentru ca perceptia mea despre trai decent nu inseamna sa am peste 2000 de euro salariu, sau nu stiu ce casa si masina.
Traiul decent incepe atunci cind lucrurile care te inconjoara au un sens, oamenii muncesc sa creeze locuri si lucruri placute si care au folosinta si nu numai pentru bani. Din pacate in Romania se lucreaza mult si prost si doar pentru bani. Aceste lucruri se vad peste tot, de la drumuri pina la legi, de la parcuri pina la cei care detin functii in administratie.

Du-te macar o data in strainatate dar nu in vacanta, du-te si observa viata de acolo si modul in care se fac lucrurile: foarte bine si cu un scop.

Scuze pt off topic!

Anonim spunea...

O viata trebuie traita si frumos nu numai "din plin".
Si porcu' isi 'traieste viata'.
In 2006 am vrut sa merg cateva zile in Austria, si din comoditate m-am adresat unei agentii de turism mai cu pretentii, credeam eu de ...lume buna. Vroiam sa merg la Viena sau Salzburg.
In toate agentiile pe care le-am vizitat pana la urma, nu mi s-au propus pentru cele doua localitati, decat ceea ce spuneau ei ca este "noutatea sezonului", adica "excursie de shopping".
Habar nu aveau fatucile de la PR ca este "Anul Motzart".
Mi se pare incredibil ca in Romania nu a existat NICI O OFERTA turistica pentru evenimentul asta.
E unul din motivele pentru care de multe ori ii compatimesc sincer pe romani.

Anonim spunea...

@Alex
"Mi se pare incredibil ca in Romania nu a existat NICI O OFERTA turistica pentru evenimentul asta.
E unul din motivele pentru care de multe ori ii compatimesc sincer pe romani"

Eu il consider in sine un sufient motiv de emigrare. Daca mi se intampla mie una ca asta, chiar ca plecam pana acum. Sunt convinsa ca este un motiv de suferinta general la romani cele descrise de tine.Si ca a provocat depresii in lant si decizii de emigrare in masa.Auzi tu...fatucile ale proste...sa nu stie de asa eveniment. De aia se traieste rau, prost (ca porcul! in tara asta).Incredibil...nici o oferta turistica pt anul Motzart in tara asta corupta, mizerabila, plina de sclavi. Sunt sigura ca nic in Franta nu aveau oferet pt anul Voltaire fatucile alea ...

Alex, a postat cineva in locul tau cu numele tau pt compromitere? azi am avut o mare revelatie....

Anonim spunea...

-Nici tu nu stiai ca 2006 a fost anul Motzart?
- De ce crezi ca ar exista un an Voltaire?
- Tu crezi ca daca ai sa emigreazi o sa inceapa sa-ti placa Motzart?
- Sa lucrezi la o agentie de voiaj, sa vinzi excursii in Austria, in 2006, si sa nu stii ca e anul Motzart, inseamna nu numai ca esti prost ca noaptea, inseamna si ca te adresezi exclusiv manelistilor.
- Nu a postat nimeni in locul meu, si nu ma simt compromis decat in ochii tai pentru ceea ce am spus.
Si in ochii lui Adi Copilul Minune.
- Stiai ca festivalul Enescu e cunoscut la Viena si ca tour operatorii vienezi il au in program?
- Tu esti cumva din...clasa medie?
- Crezi ca cei care au venit si tot vin in Bucuresti o fac si pentru concerte, opera sau teatru?
- Din punctul tau de vedere cultura are sau nu legatura cu calitatea vietii?
- Arhitectura unui oras iti influenteaza intr-un fel sau altul starea de bine?
- Daca pana acum ma apreciai cumva, te rog sa nu ma mai apreciezi.

Anonim spunea...

Alex, scuza-mi ignoranta, dar cine este "Motzart"?

Anonim spunea...

sunt socat...prostia umana e incredibila si simte nevoia imperativa de a se evidentia...cine a spus ca prostul nu e prost destul...baiat destept.
@anonim...
tot ne dam de ceasul mortii ca vezi doamne cate posibilitati iti ofera minunatul Buc si de ce mama naibii am avea noi fraierii pretentia sa vrem sa traim civilizat prin tari mai calde in conditiile in care se pot castiga bani frumosi si in Buc. (am rezumat ideile catorva posturi anterioare).
si in minunatia asta de tara plina de blonde cu jeepane, manelisti cu lanturi de aur si becalisti care se duc in M&S in Londra si sparg cateva mii de e...cum dracu vine frate un tampit gen alex.dumitrascu cu pretentii de la agentia de turism jmechera sa stie despre o chestie atat de puerila cum ar fi anul Mozart...apai aia au oferte serioase gen voiaj de shopping...cine dracu nu a auzit de shopping in Austria...fuck Mozart...cand pot sa vin din voiaj cu 2 genti de tzoale ultimu racnet ca sa moara de ciuda vecinii...auzi doar nu o sa le zic ca am fost la concert Mozart...cine dracu moare de ciuda in cazul asta.

again...prostia umana e incomensurabila

si ma socheaza de fiecare data cand fac tampenia sa mi se faca dor de rude si sa vin in tara

xxx

Anonim spunea...

Mozart .
Ma supara lipsa diacriticelor, si le vad si acolo unde nu sunt.

Anonim spunea...

@Alex Dumitrascu

Revin cu intrebarea: un Impex 95 a facut contracte (mici) cu primaria Bucuresti. Acest Impex pare ca ar fi al tau. Zi-ne cat de greu/usor se fac aceste contracte.

Multzam.

Anonim spunea...

@nestor

Am crezut ca se va intelege mesajul, dar carentele tale si ale echipei tale imobiliare de lucru sunt huge.
Romania are cele mai putine zile libere legale din UE.
Voi, in afara de evaluarea metrului patrat, mai stiti si altceva?

Anonim spunea...

@AristotelCostel

"..carentele tale si ale echipei tale imobiliare de lucru sunt huge."

In romana e greu de inteles ce vrei sa spui.

Vorbesti afacereza Aristotele?

Anonim spunea...

Alex
Motivele pentru care romanii ar trebui sa fie nemultumiti de tara lor snt nenumarate: asistenta medicala precara, indiderent de procentul cu care cotizezi, lipsa infrstructurii, faptul ca dupa 17 ani tot nu avem o autostrada pana pe litoral, lipsa perspectivelor si a investitiilor din mediul rural si ienegaliattea de sanse crasa pentru copii proveniti de acolo, procentul care ne situeaza la locul 1 in Europa la nr de bolnavi de tuberculoza sau de avorturi, mortalitate infantila ridicata, coruptia la toae nivelele, legi care ne reglementeaza traiul zilnic care exista dar nu se aplica, etc.
Daca tu raportezi nevoile si pasiunile tale personale la scara nationala nu pot sa spun decat ca ai un contact restrans cu realitatea (am mai spus-o si altadata, spui ca nu ai timp si NU ai informatii din piata imobiliara, dar animezi un forum si pe alocuri un blog de imobiliare)...cu teorii economice si calcule generaliste, netranspuse la realitatea anului 2008 din Romania si fraze intortocheata de genul "scoaterea unui bun din circuitul natural genereaza dezechilibre economice grave...)))"
Calitatea vietii unui individ intr-o tara depinde in buna masura si poate fi satisfacuta de catre structurile administrative ale acelei tari de catre rezolvarea unora din aspectele enumerate mai sus. Aici poti acuza guvernul, administratia, politicul de ameliorarea acestor aspecte sau nu. Dincolo de astea, exiat pasiuni,hobby-uri, interese ale unor grupuri mai restranse sau mai largi, care sunt satisfacute de catre oferte a;e unor stracturi comerciale sau nu, care sesizeaza acele necesitati in piata (in conditiile in care exista o cerere mai larga) sau mizeaza [e afaceri de nisa, atunci cand se adreseaza unui target redus. Sunt in egala masura oameni care vor sa participe la raliurile lui Sebastian Loeb, la meciuri de fotbal din campionatul mondial sau la concerte la Salzburg. in functie de volumul cererii si interesul local, agentiile creaza sau nu facilitati pt aceste evenimente. Daca anul Motzart nu a fost motiv de promovare la o agentie, nu-i un motiv de a spune ca traim intr-o tara de cacaco, ci doar de a sesiza lipsa de reactivitate a agentiilor fata de eveniment. Poate ca nici cererea nu a fost asa de mare incat sa justifice oganizarea unor grupuri. Poate ca nr melomanilor din acesta tara nu e asa mare, sau mijloacele lor de a calatori nu sunt asa evidente. Tu negi realitatea care te inconjoara, acuzand in dreapta si-n stanga, fara sa te intrebi daca acele optiuni ale tale chiar ating acel prag critic care sa declanseze o oportunitate de organizare a unor grupuri dedicate unui eveniment. Extrapolezi nevoile tale la nevoile unei intregi tari, si tragi concluzii la nivel de calitate a vietii intr-o tara. Din nefericire, indicatorii socilogi ai calitatii vietii sunt mult mai putin exhaustivi decat incerci sa ne convingi si vizeaza cu totul alte aspecte. In functie de pasiuni si banuiesc cu finante pe masura lor, tu ai cu siguranta posibilitatea sa vizitezi Salzburg-ul si fara acea agentie, complet nesemnificativa raportat la nivelul vietii in Ro, pt ca tu confunzi o pasiune cu ...nivelul de trai al unei natii.

Anonim spunea...

@noamy:

In primul rand, vad ca-i acuzi pe altii ca isi dau parerea cu privire la piata imobiliara in necunostinta de cauza. Tu cam cat de bine stai in domeniul asta ? Cat de bine cunosti piata ? De ce nu ne dai niste cifre exacte ca sa ne demonstrezi ca stii mai multe ca aristotel sau oricine altcineva de pe blog-ul asta.

Intr-adevar, esti un individ extrem de bine ancorat in realitate, spre deosebire de cei pe care-i combati. Doar ca e vorba de realitatea ta subiectiva... :)

Anonim spunea...

De ce sa nu se mute programatorii in Sahara atunci?! Factura zero la intretinere, camilele nu aglomereaza dunele, Zapp-ul probabil le functioneaza si acolo, beduinii sunt mai iertatori cu flintele lor decat satrarii de la 80km de Bucuresti...
Hrisant
www.plusvaloare.ro

Anonim spunea...

@pruteanu

Jurnalistii specializati in real-estate nu te-au deranjat in niciun fel?
Vezi-ti de implementarea "soricelului" in ...limba romana.

Anonim spunea...

@Sunmirror

Cifre vad ca se tot dau aici, mai mult sau mai putin contradictorii (cineva -Daniel-incerca sa ne convinga ca Bucurestiul are cel mai bun Average household size de 2.5 la 100/ locuinte in timp ce pe canalul The Money Chennel ni se dau aceleasi cifre exect invers, ca stam cel mai prost comparativ cu Europa). Intamplator, prin natura meseriei mele (lucrez intr-o multinationala) calatoresc mult si intru in contact cu foarte multi straini, atat in calitate de colegi zilnici la birou cat si in calatoriile mele)
Si pot sa spun ca din ceea ce vad, incep sa dau crezare mai mult canalului TMC. In timp ce la noi, cartierele bucurestene sunt pline de oameni care traiesc cate 2 generatii intr-un apartament de 2-3 camere (si ala de 55 m2 adesea !) in afara norma pentru un cuplu, fie ca e vorba de inchiriat sau de cumparat este de min 1 dormitor/persoana. Numai locuintele sociale din cartierele rau famate (locuite in mare parte de emigranti) mai cunosc o asemenea concentrare de oameni/m2). Tot la noi se inregisistreaza si acea nedorita statistica in care media de suprafata pe locuinta nou construita este mai mare decat media europeana, dar din pacate nr de viloaie construite in Pipera sau aiurea este mult, mult pera mic pentru a echilibra numarul de generatii parinti+ copii casatoriti care stai cate 2-3 generatii in acelasi apart putin spatios de bloc, datorita lipsei de posibilitati de a avea fiecare o locuinta unifamiliala. Daca Bucurestiul mai are 2 mil de locuitori, sa-mi explice si mie cineva de ce la ore de varf, atat marile bulevarde sunt blocate de trafic cat si garniturile de metro full. Cum iese calculul ? unde erau acesti bucuresteni acum 17 ani ? Nu mergeau nici cu metroul nici cu masinile (evident, nu aveau)/ Din pacate, nu cred in nici o statistica, cred doar in realitatea pe care o vad in jurul meu si care contrazice orice statistica. Cred in realitatea pe care au exploatoat-o si angajatorii mei din 2000, un mare lant de retail, care in pofida statisticilor sumbre, au decis sa investesca in Bucuresti intr-un an cand salariul mediu era de 120 euro si somajul peste nivelul european. Si au castigat, in pofida statisticilor.
Altfel, daca vreti cifre, ne putem contrazice cu lunile pe seama obiectivitatii lor. Daniel contra The Money Channel si asa mai departe

Anonim spunea...

@naomy

"Daca Bucurestiul mai are 2 mil de locuitori, sa-mi explice si mie cineva de ce la ore de varf, atat marile bulevarde sunt blocate de trafic cat si garniturile de metro full. Cum iese calculul ? "

E un argument...foarte strong...ca să-l căsăpesc şi pe pruteanu...

Se spune că Iaşiul are peste 300 000 locuitori. Totuşi, între 9 şi 12, conform traficului rutier, n-are mai mult de 100 000 de locuitori, dar între 14 şi 17...bag mâna în foc că sunt peste...1 milion...sau poate DOUĂ!!!

Anonim spunea...

E tipic pentru publicitatea imobiliara sa se fereasca de statistici, vad ca noamy nici nu crede in ele.
Or mai fi si alti salariati la multinationale pe aici, dar nu se lauda nimeni din trei in trei fraze cu chestia asta.
Noamy tot bate apa in piua cu ce simte ea ca angajata la multinationala si cat de tembeli sunt ceilalti care nu pricep economia de piata si senzatiile ei..
Devine monoton. Asta numai discutie nu se mai cheama.

Anonim spunea...

E@ cititor atent
eu nu folosesc datele statistice in interesul meu sau nu. Vad realitatea din jurul meu, de aici sau de peste granita, si o compar. Cati nu cunoastem in jurul nostru prieteni, cupluri de tineri care desi ajunsi sau chiar trecuti de 30 ani, stau in aceeasi apartamente cu parintii? si nici macar acelea spatioase...acest fenomen este o raritate in afara.
daca cei care calatoresc sau vin in contact frecvent cu alte tari nu sunt o sursa de informatie, atunci vom ramane inerti cu ochii in statistic care ne spun ca avem mai multe camere pe cap de locuitor decat toate tariele dezvoltate...si canalizari pe strazile laturalnice in Bucuresti, apa curent si bai in casa la tzara.
Este evident ca exista un deficit de locuinte in Bucuresti, si mare! tot atat de evident este ca puterea de cumparare (cerer solvabila) este f mica, majoritatea celor care stau in conditiile mentionate neavd in momentul actual sansa sa se califice la nici un credit, raportat la preurile actuale. Tot atat de evident este ca exista o mana de oameni, f restransa, care tranzactioneaza la preturi f mari un fond locativ si acela restrans. care va fi viitorul preturilor...cu siguranta la acesta intrebare nu putem raspunde decate: in functie de cat de repede sa vor construi imobile noi.

Anonim spunea...

@noamy

Tu esti in faza de negare...din motive de interes.

Anonim spunea...

noamy:
"eu nu folosesc datele statistice in interesul meu sau nu. Vad realitatea din jurul meu, de aici sau de peste granita, si o compar. "

Noi avem criterii numerice. Simtim cu pielea cand e cald sau frig, nu cand e scump sau ieftin.

Anonim spunea...

Daca acele date statistice ar fi reale si economia neagra nu ar exista, draga cititor atent, ti-as da crezare. Din pacate, traim in tara in care datele statistice surpind doar ce se declara, iar economia gri reprezinta spun unii aproape 50% din economia reala.
Ce relevanta au datele statistice in acest context?

Anonim spunea...

Datele statistice SUNT reale, la fel de reale ca si smecheria ieftina a imobiliarilor.
Vad ca justifici speculatia imobiliara prin apologia economiei negre. M-am lamurit, de acum vorbesti singura.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?