marți, 25 martie 2008

Da' de asta ce ziceţi?

Sper să se vizioneze ok (nu prea mă pricep să bag codul în pagină...):


Un mic comentariu: în septembrie "un agent" intermedia 10 vânzări?... măi să fie... oricum, să luăm de bună cifra. Sper că reporterii sunt conştienţi de faptul că numărul agenţiilor imobiliare (implicit al agenţilor) e la jumătate faţă de perioada de vârf din 2005-2006, şi continuă să scadă.

Patriciu e de vină.

23 de comentarii:

Gavriliu Alexandru spunea...

La 10 vanzari in 22 de zile lucratoare ar insemna cam o vanzare la 2 zile. Iar acum face numai 4 ... Bun agent...

Manole spunea...

Acolo e clar o greşeală. Înseamnă că în Bucureşti nu sunt mai mult de 30-40 de agenţi imobiliari.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Gavriliu Alexandru spunea...

Nu e greseala ... e exagerarea de care posturile de televiziune gen Pro TV uzeaza in permanenta cu un succes fantastic si de care ne-am saturat. E bumul si explozia de senzational care se regaseste numai in stirile lor ! Interesant e ca reusesc cu astfel de expuneri sa creeze opinii generale !

Io spunea...

Pana la urma cine are dreptate: Zilisteanu sau Patriciu?? (trebuia sa apara iar zilisteanul pe sticla, altfel nu se putea...)

alex.dumitrascu spunea...

"Io spunea...
Pana la urma cine are dreptate: Zilisteanu sau Patriciu?? (trebuia sa apara iar zilisteanul pe sticla, altfel nu se putea...)"

Are dreptate ratiunea. Azi bnr a majorat dobanda de referinta la 9.5,si piata a raspuns prin deprecierea leului cu 1.5 bani.
Pana si FED a ajuns la concluzia ca iesirea din criza creditelor va fi atunci cand piata imobiliara americana va mai scadea inca, ceea ce a fost pana acum nu e suficient.

Cetăţean spunea...

http://www.gandul.info/viata/aventuri-sinistre-in-blocuri-nou-construite.html?3931;2489299

Cosmin spunea...

Reiau linkul de la cetăţean :

Aventuri sinistre in blocuri noi


Merita!

Io spunea...

Nu pricep cum se inhama unii sa cumpere un apartament in faza proiect in autocad (cu palmieri in jur ce-i drept) sau macheta de carton, cu termen de livrare incert, fara nici o garantie privind calitatea executiei...
Culmea e ca se dau (sau se vindeau) in draci de teama scumpirii continue sau la gandul unui profit fabulos in termen scurt si cu munca zero

PS. care e forumul ala de care se vorbeste in articol?

AristotelCostel spunea...

Cel mai probabil, sursa reportajului o constituie o anumită agenţie imobiliară. Din acest motiv apare gafa cu 10 tranzacţii scăzute la 4. Zilişteanu a foat tăiat la realizarea reportajului. I-au scăpat doar detaliile de scădere a numărului de tranzacţii, însă concluzia finală a reportajului îi aparţine 100%.
Preţurile scad, numărul de tranzacţii se anulează şi se aşteaptă o creştere a preţurilor cu 15-20%.
Vechiul e prăpădit, noul e varză, iar preţurile cresc...
Şi în anii '80 apăreau poezii cu preaiubitul tătic, Ceaşcă, dar nu le mai lua nimeni în serios. Acelaşi lucru se întâmplă acum pe imobiliar; se duc în derizoriu, provoacă râsete...sunt de un penibil prostesc...dar, nu-i aşa, lipsa măsurii, şi nesimţirea fără limite, prostia abisală şi necunoaşterea completă caracterizează specialiştii ...români, iar eu sunt etichetat drept ...diletant...mulţumesc...

Miorlau Pufos spunea...

@cosmin Eu cind am zis pe-aici ca unele din blocurile nou construite ar putea fi varza din cauza oamenilor de calitate indoielnica implicati in proiectele respective...mi-a sarit lumea in cap. Numai ieri ce am venit de la un ansamblu rezidential unde seful de santier era absolvent de...Transporturi. Lucreaza de anul trecut in bransa ca se cistiga mai bine in constructii.
Articolul cu pricina e de mare spectacol, desi e un haz de necazul oamenilor alora.
Nu pricep cum de unii pot sa fie atit de naivi sa se inhame la datorii pe viata avind in fata o planseta frumos realizata din carton si burete, fara sa vada nici un stilp macar din constructia respectiva. Macar la apartamentele vechi vezi ce iei, dincoace riscurile sint mult prea mari. Oamenii aia de treceau prin acoperis cu piciorul risca oricind sa le cada totul in cap intr-o zi cu furtuna.

cosmiX spunea...

si daca vezi un stalp esti impacat ?
cati dintre voi sunteti constructori sa va puteti face o imagine despre ce aveti in fata?

cele vechi stau gramada ce-i drept, dar ai vazut vre-un perete drept ? instalatiile cat de des trebuiesc reparate
(noi avem de la 3 inundatii pe an in bloc, si sunt implicate mai multe nivele)

am incercat sa dau jos faianta din bucatarie, si la al 3lea ciocan am trecut dincolo,
apoi, care ziduri sunt de nisip ?

pacat pt toti cei care au avut parte de un constructor neserios, dar sa judeci la gramada nu a functionat niciodata

fericiti cei linisiti, cu duhul si cu imobiliarele, dar pt cele vechi numaratoare merge invers, inca o data puneti in balanta durata de viata ramasa cu durata unui credit pt cumpararea lui,

si daca pozele cu blocul a carui intrare statea sa se naruie nu v-au ajutat sa reconsiderati ... mergeti pe impresia pe care vi-o lasa, ca pana la urma siguranta e doar un sentiment, si cand o sa fie buba ... fiecare pe barba lui.

Unknown spunea...

tzepele majore in bucuresti sunt , asa cum bine arata si articolul acela din Gandul, apartamentele noi.

se construiesc cu cele mai ieftine materiale, si se vor prabusi la primul cutremur jumatate dintre ele.

apartamentele vechi sunt majoritatea mult mai rezistente si mai bine construite, si cu mici exceptii, eu sunt covins ca vor creste ca pret anul acesta.

si in primul rand ma bazez pe nr de oameni care se muta in Bucuresti, si ca provincialii si multi tarani au acum bani cu ghiotura dupa ce si-au vandut hectarele de pamant la preturi super umflate.


SINGURUL BALON IMOBILIAR ESTE
PRETUL ABERANT AL TERENURILOR.

ADICA 800 euro/mp de teren in Sinaia? 800 euro/mp de teren in Tunari?

Inseamna 8,000,000.00 EUR hectarul de noroi romanesc, fara vad comercial... 8 MILIOANE EUR...

asta da balon imobiliar.


cat despre apartamente la 100.000 eur... cand va uitati ce preturi sunt in alte capitale... veti incepe sa cumparati si voi in Bucuresti ;)

AristotelCostel spunea...

@bulgaria

S-a mai discutat intens despre jegurile comunistoide. Avem şi poze...

Vă place să comparaţi preţurile la coşmelii cu cele ale locuinţelor din alte capitale?

Tovarăşi, la depăşirea planului s-a raportat faptul că au fost satisfăcute doleanţele clasei muncitoare. Locuinţe mici, gri şi hâde.

Dacă ai să compari preţul raportat la mp, mari discrepanţe vei observa, dar pe invers decât ţi se pare ţie, după evaluarea merelor după caracteristicile perelor.

Pe terenuri e cea mai bombastică bulă imobiliară. Pe rezidenţial e o bulă imobiliară de câteva ori mai mare decât cea din restul Europei de Est, care e cu mult peste bula imobiliară din restul UE!

Manole spunea...

@bulgaria: cea mai mare ţeapă imobiliară e la ora actuală pe piaţa apartamentelor vechi. Preţul lor, socotit în E/mp, e cam de 2,5 ori mai mare decât va ajunge după ce se va sparge buboiul.

Nu te mai uita selectiv la alte capitale europene, că nu-ţi face bine. Mă îndoiesc că în Parisul istoric, hausmaniann, dă cineva 500.000 de euro pe un apartament ca să audă manele sau să savureze miros de mici la grătar ziua-n amiaza mare, aşa cum se întâmplă în orice cartier din Bucureşti, inclusiv în cele aşa-zis centrale. Tu ori n-ai văzut în viaţa ta ce înseamnă capitală europeană, ori faci parte din valul de proprietari disperaţi că nu obţin preţul visat şi vrei să comiţi manipulări ieftine pe aici.

B spunea...

@ alex.dumitrascu:
"Are dreptate ratiunea. Azi bnr a majorat dobanda de referinta la 9.5,si piata a raspuns prin deprecierea leului cu 1.5 bani."
Atat SUA cat si Romania trece prin criza, ca ea inca nu se simte sau nu sunt date statistice e irelevant. Ce mi se pare interesant e ca FED scade dobanda si devalorizeaza dolarul ca sa starteze economia in timp ce BNR mareste dobanda sa tina leul in frau. Problema e ca FED poate sa ajunga cu dobanda la zero in timp ce BNR nu poate sa ridice dobanda la 100% pt ca atunci "se duce naiba economia romaneasca de care zice Isarescu ca trag toti"... Asa ca in continuare importam usor, importam cu spor pt ca BNR nu are de ales , sa le multumim guvernantilor de pana acum ca nu ne-am vandut tara dar am construit blocuri care asteapta investitori strategici ca sa le cumpere!

"Pana si FED a ajuns la concluzia ca iesirea din criza creditelor va fi atunci cand piata imobiliara americana va mai scadea inca, ceea ce a fost pana acum nu e suficient." Imobiliarele americane ca si in romania sunt influientate de opinia consumatorilor. Pana cand ei vor crede ca au ajuns suficient de jos atunci vor cumpara si trendul se va inversa f rapid... Oricum lupii pandesc din umbra. Avem si noi micul lupusor de serviciu care abia asteapta sa se duce la vale carutza, ati ghici nu e nimeni altul decat: Dn Patriciu.

Ca va place sau nu asa cum firmele stau in Romania in conditiile in care s-au marit salariile de cateva ori din 2000 asa si imobiliarele s-au scumpit. Este cum zice englezul "the cost of doing business" pana nu vor incepe sa plece in alte tari si in loc sa fie lipsa de personal o sa fie somaj atunci va exista o cerere de apartament care va deveni solvabila punand presiune pe salarii. Si uite asa spirala va debuta prin plecarea unor firme si atunci va disparea rapid si cererea solvabila de care aminteste toata lumea.

Anonim spunea...

@b: cererea solvabila de care vorbesti e marita arficial din cand in cand prin marirea limitei de creditare. Inainte de 35%, dupa ce a crescut la 70%, brusc s-a marit si cererea solvabila.

Povestile cum ca sar rapid dupa ce se atinge fundul sunt doar asta, povesti. E interesant ca in perioade de crestere se spune ca e altfel de data asta si nu va fi nici o cadere, apoi cand cade, pai am mai vazut asta, va creste repede dupa ce se rezolva problemele, pana la urma un investitor destept e unul pe termen lung. Insa si caderea asta e "altfel", se prea poate sa avem senzatia ca nu se va mai termina.

AristotelCostel spunea...

@orfeu

"...si caderea asta e "altfel", se prea poate sa avem senzatia ca nu se va mai termina."

Ăştia sunt ultimii ani de primitivism de tip Caritas, cel puţin în UE.

În UE încep să fie reglementate fondurile imobiliare de investiţii, în UE se fac statistici privind populaţia şi fondul locativ.

După criza ipotecară, jungla va fi reglementată într-un fel sau altul. Impresia că cineva abia aşteaptă bottom-ul ca s-o ia de la capăt ...e "fabulospirit"!

Dorin spunea...

Recesiunea presupune o scadere a cererii, cu impact asupra ofertei de produse. Prin urmare firmele trebuie sa produca mai putin ceea ce rezulta reduceri de personal si implicit se intra intr-o spirala.
FED poate actiona prin diminuarea dobanzii pe doua flancuri.
In primul rand creste cererea oferind persoanelor fizice posibilitatea de a accesa credite pentru consum.
Pe de alta parte ofera posibilitatea firmelor de a supravetui (celor cu grad ridicat de indatorare afectate de reducerea vanzarilor si simultan incearca sa opreasca intrarea in spirala restructurari – scaderi de cerere - noi restructurari etc.) sau chiar de a face noi investitii (in recesiune firmele pot contracara prin reducerea costurilor si cresterea calitatii produselor – ceea ce conduce la cresterea competitivitatii firmelor americane cu cele din restul lumii => daca nu se vinde la intern atunci se poate exporta).
In Romania cresterea economica este foarte mare (ma rog… cel putin statistic) pe termen lung putand fi chiar periculoasa (cine vrea mai multe explicatii ii pot oferi). Prin urmare BNR-ul actioneaza exact invers prin marirea dobanzii reducand cererea si franand dezvoltarea intreprinderilor.

Anonim spunea...

@Dorin:
Scuze, eu nu inteleg ce zici. Din cate stiu, si se prea poate sa gresesc, bancile, ca model de afaceri, sunt falimentare. Ele nu au niciodata suficiente lichiditati daca deponentii s-ar apuca sa isi ceara toti banii in acelasi timp. Nici macar daca 20% din ei ar face asta. In caz ca apar astfel de crize, si nu se poate negocia un imprumut de la alta banca, aici intervine institutia centrala, de unde se ia pe o perioada scurta necesarul de lichiditati.

Desi suna simplu, ca orice mecanism care a fost trisat, corectat, trisat din nou, a devenit complicat de-a lungul timpului, dar ideea e aceasi. Problema cu banii de la FED e ca acestia trebuie dati inapoi, de aceea bancile prefera sa faca emisiuni de actiuni.

Ceea ce mi se pare ca face FED-ul e sa actioneze asa cum stie, adica ofera credit ieftin bancilor, dar acestea nu il dau mai departe, diferenta ramand la ei pentru a aduna lichiditati cat mai repede. In UK de exemplu s-a ajuns ca unele institutii de credit sa creasca dobanzile pentru ca ceilalti le crescusera si devenisera prea "competitivi."

BNR-ul cred ca are o putere si mai redusa. Fata de FED si BCE care au de-a face cu niste monezi de referinta, la noi creditele in lei sunt doar o parte din totalul acordat. Asa ca pe langa inflatia noastra, mai se importa si inflatia din UE, care exista si e mai mare decat cea raportata, plus problema cu devalorizarea leu-ului. De exemplu in cazul falimentului Argentinei o mare problema era ca datoria externa era in dolari si atunci cand acesta s-a apreciat, datoria pur si simplu a explodat.

Dar poate gresesc, nu stiu, e ce am mai aflat si eu cand stau la bere cu oameni mai destepti ca mine. Personal nici nu stiu cum se calculeaza valoarea banilor si ce etalon se ia, daca se ia.

Cetăţean spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cetăţean spunea...

http://www.ziua.net/display.php?data=2008-03-29&id=235301

Dorin spunea...

Bancile nu au suficiente lichiditati din mai multe motive, principalele ar fi:
1. Banii sunt investiti (prin acordarea de credite persoanelor fizice sau juridice (printre care si alte banci) – sau plasati in diverse titluri de trezorerie, (conturi ale BNR-ului etc.) o mare parte dintre aceste investitii se fac pe termen lung in timp ce depozitele se fac in general pe maxim un an.
2. In plus sistemul bancar creeaza bani virtuali (ei nu sunt decat inregistrati in retea, ei practic nu exista in numerar – Banii virtuali se creeaza astfel: sa presupunem ca persoana x are 50000 euro economii depuse la banca, persoana y face un imprumut de la banca de 50000 de euro pentru un apartament, vanzatorul primeste banii si ii depune la banca, sa presupunem chiar la aceeasi banca. Banca are asadar inca 50000 de euro pentru a imprumuta alte persoane desi aceeasi bani au mai fost acordati odata. In realitate nu exista decat 50000 de euro sub forma monetara, dar banca a acordat sau poate sa acorde 100000 in acest caz.
Dupa cum putem observa, indirect, bancile pot influienta cererea de produse (in loc de un apartament puteau fi masini sau utilaje pentru o fabrica) deoarece cu aceeasi bani se pot cumpara mai multe produse. Pentru a nu se creea prea multi bani virtuali (BNR-ul obliga bancile sa depuna o parte din bani ca si garantie , in aceasta situatie, banca nu va mai putea acorda inca 50000 de euro ci doar 35000 ).
Prin urmare BNR-ul poate influienta cererea si oferta pe ansamblu influientand resursele financiare ale bancilor astfel:
1. Unul din procedee, amintit si mai sus, este cel de a obliga bancile sa creeze depozite
2. Un altul consta in dobanda practicata la depozitele deschise de banci la BNR.
Prin aceaste metode banca regleaza indirect dobanzile practicate pe piata si implicit posibilitatea de indatorare a persoanelor fizice si juridice. Posibilitatea de indatorare influienteaza asadar cererea (diminuata pe de o parte prin economiile atrase de la populatie iar pe de alta parte prin dificultati de imprumut in cazul in care dobanda este ridicata si depozitele obligatorii mari) si oferta (prin reducerea posibilitatilor de investitii ale societatilor – actiune cu impact pe termen mai lung).

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?