miercuri, 9 aprilie 2008

Le multumim frumos...

...celor care au stat cu ochii pe noi şi pe discuţiile noastre:

Oare cu cât ar creşte "FDI"-urile (investiţiile străine directe) dacă balonul s-ar dezumfla cu 5%? Dar cu 10%? Şi-o pune cineva întrebările astea?

73 de comentarii:

Unknown spunea...

multi vor atat de mult ca sa cumpere apartamente ieftin ca in anii '90, incat fac orice sa produca panica si paranoia cum ca va cadea piata.


daca in bucuresti in centru acum inca mai gasesti apartamente de 3 camere la 250.000 euro, asa ceva in centrul altora capitale care nici macar nu sunt in uniunea europeana (vezi belgrad, vezi kiev)
nu exista apartament in centru sub 550.000 euro pentru 87 mp.

exempluri concrete sunt cu duiumul:

unul la intamplare:

http://www.uaproperty.com/property_1387.html

Asa ca preturile in bucuresti la apartamente sunt f . mici in comparatie cu unde se vor duce in 3-5 ani de acum incolo.

blogul asta penibil e sustinut cu bani grei de dinu patriciu, care vrea sa cumpere romania ieftin din nou ;) a facut exitul pe petrol si vrea sa se bage pe imobiliare

Io spunea...

sa-i dea careva un ceai cald de sunatoare si-o aspirina lu' baiatu' asta (lucian) ca are fierbinteala mare si nu mai stie ce zice saracu...

Manole spunea...

Lucian, pari destul de detaşat de realitate. Atât îţi spun.

AristotelCostel spunea...

@lucian georgescu

"exempluri concrete sunt cu duiumul"

Lucian, tu esti fetiţul lui Băsescu?

Croaţia are un potenţial turistic comparabil cu cel al Greciei, iar venitul mediu e incomparabil cu cel al României. Până şi Serbia snopită de americani stă mai bine decât România la venit mediu lunar. Ucraina e raiul banilor negri.

De ce nu spui tu despre Tirana, capitala Albaniei, unde imobiliarele sunt comparabile cu cele din Bucureşti? Jocurile piramidale au fost raiul pe Pământ în România şi ...Albania.

Considerând cultura ta generală, demonstrată prin "exempluri", înţeleg de ce omiţi să spui că pieţele imobiliare ale ţărilor pe care le-ai amintit ...se duc la vale.
Dar, LA NOI...totu' e posibil...ca să schimbi ceva...e aproape imposibil...BINE AI VENIT ÎN ROMÂNIA...PROSTIA!!!

nestor spunea...

"Ucraina e raiul banilor negri"

Sa inteleg ca este totusi un argument pe care il consideri valid, dar numai cand vine din partea ta, si aberant si manipulator, cand vine din partea celorlalti?

AristotelCostel spunea...

@nestor

Am adăugat esenţa pe care...n-aveai cum s-o prinzi. Şi-n Ucraina piaţa e la vale.
Bagi banul negru, creşti artificial cererea, dar toate au o limită. Când bizonul sau fazanul e respins de bancă, jocul piramidal incetează!

Nivelul cash-ului black din Ucraina nu prea se compară cu găinăriile de la noi.

Cel mai jignitor, în "comentariul" lui lucică e aspectul "nici măcar nu sunt în UE". Croaţia nu e în UE, dar să-mi moară măgăruşu' dacă Zagrebul n-arată mai bine decât multe oraşe din vest...infrastructură beton...din păcate se vorbeşte hrvatska...

Anonim spunea...

asa cum cineva banuia pregatirea unui scenariu a la fni, mi s-a confirmat si mie de catre unul din cei 322: ETA - iulie, piata o ia la vale intre alegeri.

Anonim spunea...

@ Lucian Georgescu :

Esti cumva din "mediul" fostei Eurisko ?

Anonim spunea...

Un exemplu pt. domnul georgescu. Lasa deoparte Tirana, Kiev si mai stiu eu ce tari bananiere. Priveste aici, tara fondatoare U.E., 2 camere, Berlin (pretul e in lire ): http://www.findaproperty.com/displayprop.aspx?edid=09&salerent=0&pid=323400&agentid=07541

Cu ce se compara ? E mai ieftin decat o garsoniera pe Turda nu ?
Si atunci domnilor agenti care in Germania ati spala vase sau masini, care mai e treaba ?

sunmirror spunea...

@lucian:

Postul tau este atat de penibil incat nici nu merita combatut ... te-ai combatut singur :))

B spunea...

Foarte interesante comentarile gen mama omida cu bulgarele o ia la vale in iulie....
Totusi, sa revenim on topic, in Romania Libera este un articol despre piata bancara in care se precizeaza: "Criza financiara internationala ar putea taia avantul bancilor romanesti, care nu se mai pot finanta ieftin de la bancile-mama, aflate, la randul lor, in dificultate. Ca urmare, bancile si-ar putea incetini ritmul de creditare, a observat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale. Banca centrala analizeaza chiar posibilitatea impunerii unei reguli care sa inhibe creditarea in valuta, prin solicitarea unei garantii (colateral) care sa conditioneze imprumuturile in valuta. Guvernatorul Isarescu respinge insa ideea unei vulnerabilitati". Sa intelegem prin asta ca guvernatorul BNR s-a intalnit cu notarii a luat pulsul pietei direct de la sursa si a zis ca e timpul sa desumfle balonul incet in loc sa faca poc?

Anonim spunea...

Foarte posibil, deoarece este an electoral si un eventual "Poc" nu le convine. Iar scandaluri...pot scoate in fata oameni gen V...m sau B...i. Si nu isi doresc asta. Cate un fas , doua- trei, mai umbli pe la dobanzi, la polictici de creditare, mai trimiti un control la Intermedias si il anihilezi pe Zilisteanu etc.

Mariusika spunea...

Cateva articole din Ziarul Financiar:
http://tinyurl.com/4v33h6 - Brese in ofensiva pietei imobiliare
http://tinyurl.com/3ffa4h - Blocaj al pietei imobiliare

Oricum, indiferent ce credeti despre piata imob. din Bucuresti/Romania sunteti de acord ca avem nevoie de mai multa transparenta?

Noamy spunea...

@Aristotel

Depinde si de la ce nivel coboara piata din Ucraina si pana la ce nivel...Si in Dublin sunt scaderi pe imobiliare, dar si preturi de 1 mil euro apart in centru. La noi sunt multi optimisti care spera sa ia apart. in Bucuresti cu pret de masina cu ceava optiuni in plus.
Cat despre Grecia care are un enorm potential turistic, parca data trecuta o dadeai ex. (un orasel industrial) la....contraexemple. CA acolo e ieftin!
Croatia este extrem de turistica (si scumpa, coasta adriatica) mai putin Zagrebul. Un oras superb, cu o infrastructura "beton"....dar pustiu si lipsit de orice efervescenta economica.Un oras f burgez, in care oamenii nu prea au traditie hei-rup-ului economic. Cu toate acestea, in Zagreb in zona centrala nu gasesti pret sub 3000 euro/m2 (si asta in cladiri vechi de peste 60 ani, dar acolo vechiul are alta valoare, data de traditie si "radacini". tipic pt o tara "burgeza" ) iar in orasul "nou" este de peste 2000 euro/m2 in caldiri fara istorie.Acolo diferenta centru- periferie este inca mentinuta si cultivata, ceea ce nu e cazul la noi, unde apart la capatul orasului pe Theodor Palady le concureaza doar la cateva procente pe cele din centru. Zagrebul in sine nu are nici un potential turistic, dar nici miscare economica nu prea atrage.

AristotelCostel spunea...

@naomy

Bucureştiul o fi efervescent, dar bulbucii se datorează prostiei şi corupţiei.
În urmă cu ani de zile soţia trăgea de mine să mergem în El Dorado. Ăăă...n-am vrut.
Luni a plecat din Bucureşti de la o sindrofie profesională şi de la 7 AM până la 10 AM a reuşit să ajungă în Voluntari...
Crezi tu că mai regretă pasul nefăcut?
Dacă voi ziceţi că vă trăiţi viaţa pe acolo...e chiar cool...

Anonim spunea...

Ce ti-e si cu mandria asta la romani ! Efervescenta economica....boom imobiliar....trend crescator.....economia duduie....mari oportunitati de investitii....si uleiul se va scumpi cu 87 % de sarbatori in adevararta traditie crestina romaneasca, ouale cu 133 % etc.
Iar lefurile cu cat ?

Noamy spunea...

Eu ma gandeam ca efervescenta o fi data de numarul de locuitori ai Bucurestiului, greu cuantificabili in cifre (de unde si aglomeratia din trafic pe care acum, cu ocazia vizitei o recunosti)dar cu siguranta nu 2 mil si nici 800 000 cat are Zagrebul. Asta se numeste o capitala cu o piata de consum interesanta, dovada si zecile de hiper-market-uri pline ochi de sarbatori si numai, chiar daca uleiul atinge 100% mariri. Unde e efervescenta, sunt si bani. Negri - cum am recunoascut mereu, gri sau albi, dar e o piata de desfacere interesanta ca volum.

AristotelCostel spunea...

@naomy

Bucură-te tu de efervescenţa aia. Când intră 20 de imbecili în intersecţie din toate direcţiile şi blochează traficul 2 ore...într-adevăr...trebuie să fie vreo 5 milioane de locuitori în Bucureşti.

Atenţie la detalii, în Bucale din 1,9 milioane de locuitori, aproape 1 milion sunt pensionari care n-au nici bani negri, nici gri şi nici măcar albi.

Florian Popa spunea...

@naomy
Cred ca in sangele tau inca efervesceaza acel fior pe care-l aveam si eu, copil fiind, cand recitam poezii pentru tovarasul nostru, preaiubitul conducator. Totul era frumos, floricele pe campii, recolte de 2000 tone la hectar; cand de fapt sti si tu care era adevarul.
Nu trebuie sa iei ad literam sau motamo tot ce-ai invatat la gradinita, acu tzashpe ani...

Noamy spunea...

Oare unde erau acesti imbecili care blocau intersectiile acum 7-8 ani? s-au imbeclizat pe parcurs?
Sau nici scoala de soferi nu se mai face cum se facea odata....

In aceeasi logica, si Zagrebul are din 800 000 loc doar 400 000 cu putere de cumparare, deci pastram proportia pietelor de consum.
Surprinzator, dar stiu ceva pensionari in Bucu care castiga cam 30 mil pensie bani "albi" (fosti membri ai secu' sacacii...) altii care au lichidat niste terenuri de mii de m2 pe bani de invidiat, altii care vand locuintele retrocedate pe sute de mii de euro si fac turul lumii spre deliciul agentiile de voiaj, si mai stiu si ca tot pensionarul din Bucu care vinde un apart, fie si la periferie, ia pe el cateva zeci de mii de euro frumusei. etc. Nu le-am plans niciodata de mila pensionarilor bucuresteni (poate doar ca mentalitate rigida, lipsiti de mibilitate geografica) care zac pe cate o mina de aur, in schimb am toata compasiunea pt cei de la tzara.

AristotelCostel spunea...

Din ciclul "cererea sufocă oferta":

Vânzări imobiliare: 114 105
Închirieri imobiliare: 38 803
vs.
Cereri imobiliare: 1 700

Sursa: http://www.anunturiimobiliare.ro/

Ce am remarcat tot eu În Octombrie?

Citat:
"AristotelCostel spunea...
http://www.anunturiimobiliare.ro/

Vanzari: 63 171 anunturi
Cumparari: 854 anunturi
...
Raportul cerere-oferta e 0,013, mai exact, la 100 de vanzatori ...un cumparator ...mai gras."

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=957813021677017983&postID=6990861630856007572

Ca să fiu în ton cu imobiliarii zilişteni, oferta a crescut cu 80%, iar cererea cu 99%... , deci... ...cererea depăşeşte oferta!

Anonim spunea...

"Sau nici scoala de soferi nu se mai face cum se facea odata...."
Aici ai dreptate 100 %.

Andrei Stroiescu spunea...

Manole, am si eu o rugaminte. Daca tot iei bani grei de la Patriciu pentru blogu' asta (in cazul in care nu te desconspiram ca fiind chiar Patriciu) eu zic ca ar trebui sa imparti din ei si cu noi, astia care creem panica si paranoia pe piata, doar, doar o cadea si o sa ajunga iar apartamentele sa fie ieftine de tot cum au mai fost o data (in vremuri care nu se pun). Astept plicu' cu banet', macar cat de-un apartament in centru cu 250000, pe care sa-l pot vinde in 2011 cu 550000.

Toate cele bune.

nestor spunea...

Populatia Bucurestiului nu creste, ci scade, oamenii au din cei ce mai putini bani, raportul cerere oferta pe imobiliare este de 1 la 100.

Incep sa cred ca unii oameni traiesc cu adevarat intr-o realitate paralela, pentru ca nu pot sa imi imaginez ca un om rational poate sustine cu atata nonsalanta niste teorii contrazise brutal de o realitate atat de evidenta. Adaugam incoerenta in exprimare, inconsecventa in idei, violenta in dialogul cu ceilalti, remarci jignitoare, viziune apocaliptica.
Si se pare ca paranoia functioneaza de ambele parti....
Oameni buni, relaxati-va!

AristotelCostel spunea...

@nestor

Încerci să faci glumiţe, dar realitatea e dură.

"Populaţia Bucureştiului scade"...waw...aşa şi? Nu e normal?

"Oamenii au din ce în ce mai puţini bani"...Ai auzit de inflaţie?

Am arătat că în momentul ăsta se ofertează la greu. Raportul cerere-ofertă e o himeră. Chiar dacă nu ştim multe despre cererea solvabilă, dar putem bănui din noile politici de creditare, ştim al dracului de multe despre ofertă.

"nu pot sa imi imaginez ca un om rational poate sustine cu atata nonsalanta niste teorii contrazise brutal de o realitate atat de evidenta."

Am lipsit de la CURSURILE CHIP!

"Adaugam incoerenta in exprimare, inconsecventa in idei, violenta in dialogul cu ceilalti, remarci jignitoare, viziune apocaliptica."

Incoerenţă în exprimare? Moi??? Măi, băiatule...subtilitatea e una...incoerenţa...

Inconsecvenţă în idei? Moi??? Am idei puţine, fixe şi le susţin consecvent...cu argumente!

Viziune apocaliptică? E de ajuns să vezi ce se întâmplă afară...

Noamy spunea...

@aristotel
"Populaţia Bucureştiului scade"...waw...aşa şi? Nu e normal?
La asa idei fixe, argumente pe masura! E f normal, privit din curtea unui cimitir, e normal, cand iesi in traficul din strada, la coada la hipermarket, cand cauti o garsoniera de inchiriat si se da la 2 zile dupa cum apare pe piata...lucrurile nu se mai vad asa normale.

Apocalispsa de afara a aparut - spre ex.in Spania- dupa 11 ani de constructii intr-un ritm frenetic, dupa ce au absorbit toata forta de munca numita zidar, zugrav instalator etc. a Europei de Est.
Iar in America dupa ani de credite subprime.La noi limita de creditare a fost ridicata de la 30 % fix acum 10 luni. De construit, stim cu totii cam cat s-a construit....

AristotelCostel spunea...

INS:
Bucureşti
5 Ianuarie 1977: 1 807 239
7 Ianuarie 1992: 2 067 545
18 Martie 2002: 1 926 334
1 Iulie 2005: 1 924 968

Aş menţiona faptul că Virgil Calotescu a regizat filmul "Buletin de Bucureşti", realizat în 1982. Pentru tine s-ar putea să n-aibă nicio importanţă acest aspect, dar mulţi ţărani ştiu foarte bine la ce mă refer.

Anonim spunea...

Tot spuneam de mandrie, cu cine ne comparam, S.U.A. si Spania. Pai cand Spania fura aur la greu din America de Sud si se dezvolta noi ne bateam cu turcii prin smarcuri (vorba lui P. Tutea). Iar sa te compari cu SUA e lipsa de .... multe. Intr-o tara subdezvoltata ("economie emergenta") lucrurile bune se intampla greu si cele rele mai repede.
Si sa nu uitam ca spaniola este limba de circulatie internationala, vorbita de mai multi decat engleza, iar la orice seminar/colocviu/..."sueta" de "afara", este limba "oficiala".
Deci...mare atentie la "sistemul de referinta" la care ne raportam. Nu de alta dar e o teorie care se invata in clasa a 12-a, asa ca si cei cu alte scoli inalte decat "tehnice" sau "exacte" trebuie sa o stie.
Daca mai traiesc 200 ani poate il egalez si eu pe Einstein nu ?
Cam asa suna comparatiile voastre.

Noamy spunea...

Banuiesc ca stiu si eu la ce te referi...)))
ca buletinul in sine nu mai e un deziderant pt multi locuitori ai acestui oras, care prefera sa se stabiliesca in Bucuresti fara sa-si schimbe si domiciliul legal.
Dovada multii mei prieteni si colegi de job care au inca adrese de provincie si multi ani de stat in capitala...
Prea ocupati cu job-ul, nu i-au interesat cozile de la ghiseele de evidenta a populatiei, pt ca azi locul de mca nu se mai obtine pe "domicilul stabil", ci pe baza de CV.
Asa e in Bucuresti....

Mariusika spunea...

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-2776457-ministerul-finantelor-pregateste-impreuna-notarii-cadastristii-baza-date-tranzactiile-imobiliare.htm

B spunea...

@simon:
"Tot spuneam de mandrie, cu cine ne comparam, S.U.A. si Spania."
Ne comparam cu aceste tari la ce e mai rau. La setea de castig nemuncit, a se citi specula. Nu ne comparam nici pe departe la nivelul de educatia, la calitatea invatamantului sau al infrastructurii care la noi tot in evul mediu e, e suficient sa crononometrezi cat iti ia sa traversezi Bucurestiu intr-o masina..

"Pai cand Spania fura aur la greu din America de Sud si se dezvolta noi ne bateam cu turcii prin smarcuri (vorba lui P. Tutea). Iar sa te compari cu SUA e lipsa de .... multe. Intr-o tara subdezvoltata ("economie emergenta") lucrurile bune se intampla greu si cele rele mai repede."
Aici ai dreptate, daca tot dat exemple din istoria economica binevoieste si spune-ne si noua ce a facut Spania in sec 16 si 17 cu tot aurul furat? L-a cheltuit pe prostii in loc sa il investeasca intr-o industria proprie. A imbogatit Anglia si Olanda cumparandu-le produsele industriale si a fost motorul revolutiei industriale in Anglia ai carei client era. Ce s-a intamplat cand s-a terminat aurul din America Latina? Au ajuns la sapa de lemn si au trebuit sa se reinventeze! Cand se va inchide robinetul investitiilor de portofoliu in imobiliarele din Romanica sa vezi cum ne intoarcem la sapa de lemn si va trebui sa ne revinentam si noi! Totusi, la calitatea conducatorilor nostri cred ca mai degraba vor inventa noi metode de stors contribuabilul care chiar munceste pt banii lui si nu ii produce deplasandu-si fizicul in Q7, muncind din greu la diverse intermedieri si laudandu-se cu firmele care "produc" valoare asa zis adaugata.... Sa intermediati bine!

Noamy spunea...

Excelente ultimele postari si la obiect, avem nevoie de argumente desprinse din istoria Spanie, a Americii, a utilizarii limbii spaniole pe glob pentru a intelege de ce intr-o tara in care s-a construit frenetic 11 ani se ajunge la saturatia pietei imobiliare.

Getzii, celtzii, dacii, ce argumente ne pot aduce pt prevazuta scadere a pietei imobiliare din Ro?

cosmiX spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AristotelCostel spunea...

@noamy

Ce n-ai înţeles tu sau, poate, ce n-a vrut nici b să transmită ar fi că în afară de câţiva italieni veniţi în Bucureşti la distracţii...sexuale, România nu prezintă nicio atractivitate...pentru nimeni.

Vorbim o limbă corcită pe care n-o pricepe niciun străin, iar străinii nu vin ...să locuiască în România, ci românii pleacă să înveţe ...spaniola...italiana, etc.

Bănuiesc că eşti conştientă de faptul că nu-ţi poţi vinde cloaca din centru în străinătate decât în măsura în care vreun străin şi-ar dori să locuiască în ea...în România.

Speculativ a fost posibil să mai intervină un harab sau un britano-norvegian, dar cumpărătorul final, fie va fi român, fie nu va fi deloc.

Acum, e adevărat că românii sunt mulţi, dar...ca să evit termenul...nu prea au bani!

Anonim spunea...

Mai sus am vrut sa zic sa nu ne mai comparam cu state cu care nu avem nimic in comun d.p.d.v. al "capacitatilor"
Daca in Spania au trebuit 11 ani sa "cada" piata, aici sunt de ajuns si 5. Iar cu SUA....nu avem nimic in comun, nici macar "ginta", asa ca nu are rost sa ii pomenim.

Noamy spunea...

Aristotel

Eu sunt unul din acei romani care-si priveste cu resemnare cele bune si chiar cele rele din tara asta, si mai ales care nu vrea sa emigreze.Si mai ales cele bune, repet, ne situam -ca optica- in cele 2 jumatati diferite ale paharului.Poate si pt faptul ca real, chiar asa traim. Mie chiar imi place Bucurestiul, asta pt ca am vazut probabil si suficiente capitale ale lumii in care nu mi se pare ca ar creste substantial calitatea vietii mele (raportat la o multitudine de aspecte). Dincolo de aspectul lor turistic.
Eu sunt unul din cei care a fost neplacut surprinsa de chestionarul lui Manole referitor la dorinta de emigrare. Tocmai pentru ca nu intentionez nici o clipa sa emigrez, cu atat mai mult sa-mi vand casa. Straini am destui in jurul meu la job, au venit sa investesca in Romania -din alte motive decat cele enumerate de tine- (evident, nici italieni nu sunt si nici in imobiliare nu activeaza). Asta e, inca un mare grup multinational care nu a numarat bine populatia bucurestiului. Culmea, ca de 4 ani de cand sunt aici, intotdeauna vanzarile lor au intrecut estimarile. Pentru conformitatea, studiaza vanzarile auto din ultimii 4 ani. Probabil pensionarii aia -1 mil la nr- care ne strica statisticile...

AristotelCostel spunea...

Străinii ăia n-au venit să locuiască în România. Stau cât merge business-ul.

Exemplul cu piaţa auto mi-a mers la suflet.
Cred că ţi-am mai spus...tot ţie, că înmatriculările cu număr de B nu reprezintă numai maşini de Bucureşti.
De ce creditele de consum sunt peste cele ipotecare???
Sper să nu ajungem la ...frigidere sau uscătoare de păr.

O populaţie îndatorată pentru cazane cu roţi mai prezintă vreun potenţial pentru piaţa imobiliară?

Dacă eşti din domeniul...auto, poţi, te rog, să-mi prezinţi viziunea ta în privinţa viitorului pieţei de maşini noi din România?

Eu am aşa o viziune...

Noamy spunea...

Aristotel
Esti off topic cu intrebarea ta.
Te ajut dora cu o info: expatii nu vor locui aici, cu cateva exceptii nereprezentative. Dar platesc chirii interesante (intre 800 si 4000 euro) care alimenteaza noi cumparari in piata imobiliara. MAi platesc si salarii interesante unora, declarate integral, care merg in credite bancare ipotecare.
Si uite asa, expatii care nu se vor stabili niciodata in Bucu contribuie- indirect- la cresterea pietei imobiliare.

si as mai avea o intrebare: locuintele in centru sunt "cloace", masinile straine "cazane pe 4 roti", traficul blocat din bucu rezultat a 5 imbecili care nu stiu sa conduca, populatia numarata dupa buletine"
Tu unde te situezi apropos de gradul de rationament si realism de care pomenea si Nestor?

Anonim spunea...

va implor, n-o mai bagati in seama pe noamy/castron/gigi/slash_oricine.
atata stie: colegi provincie, bani negri, aflux de tarani in Capitala, perspective economice bune, investitii, hoarde de studenti, aglomeratie la hipermarket-uri si masini multe pe strada.
pt mintea ei putina, bogatia vis-a-vis de transport se masoara in timpul si energia pe care le folosesti ca sa-ti rezolvi treburile.
in tarile cu apa calda mediuplusii folosesc mijloacele de transport in comun cand se cara doar pe ei insisi, ca-i costa mai putin si ajung mai repede....
la noi fudulia e regina si la auto si la imobiliare: stau in pipera, am buda in curte, vara nu pot sa respir de la imputiciune, fac 3 ore pana la munca in fiecare dimineata....iar iarna sarbatoresc craciunul la lumina candelei la fel ca voluntarienii care au blocat colentina in ajun.

culmea, au inceput imobiliarii sa se uite prin agende dupa clientii pe care nu i-au rezolvat anul trecut si ... sa sune ei primii. ce chestie.

Weird Ed spunea...

subscriu la postul lui dan-gabriel... :D

AristotelCostel spunea...

@noamy

Legat de nestor...eu am adus nişte cifre în discuţie.

Chiriile alea seamănă izbitor cu chiriile solicitate de speculanţii de pe piaţa de nou care nu-şi pot vinde capodoperele.

Ce vrei să spui cu gradul de raţionament şi realism?

În momentul ăsta, cu excepţia câtorva mânărişti din imobiliare, cam toţi au înghiţit în sec pe tema viitorului trend în imobiliare.
Pune-te şi tu în locul meu...să explici unui privitor în partea plină a paharului cum e cu ...realitatea. Bonus, mai şi jigneşti imputându-mi punctele tale slabe.

Noamy spunea...

"Chiriile alea seamănă izbitor cu chiriile solicitate de speculanţii de pe piaţa de nou care nu-şi pot vinde capodoperele"

Sa vanda "capodoperele " sau sa inchirieze? Deosebirea este ca astea se platesc, lunar, de ceva ani incoace, alea se cer...adesea prin locatii in afara orasului sau aiurea in zone meinteresante. Chestie de inspiratie in alegerea locatiei, atata tot. Am sustinut de multe ori ca locatia locatia si iar locatia face pretul.

Pune-te şi tu în locul meu...să explici unui privitor în partea plină a paharului cum e cu ...realitatea. Bonus, mai şi jigneşti imputându-mi punctele tale slabe.
Aici chiar ca incoerenta isi spune cuvantul....Unui privitor in partea plina a paharului nu-i mai explici. Vede si intelege, nu neaga ce vede.
Cat despre jignit....las pe altii sa decida cine imprastie venin pe aici in lipsa de argumente.

AristotelCostel spunea...

@gicu

Subscriu şi eu...

nestor spunea...

Orice anunt de vanzare este preluat de catre agentii si multiplicat de 10 ori, eventual cu pretul modificat cu 10% in plus.

Foarte putine persoane care cumpara posteaza anunturi. Majoritatea se duc la agentii sau iau un ziar si pun mana sa sune direct. Intr-o piata in care orice oferta reala expira in doua zile nu se deranjeaza nici un vanzator sa isi cauta sau sa sune potentiali clienti.

Asadar, cum ti se pare ca suna raportul cerere-oferta de 1-100? Tu ai lua in serios pe cineva care vine cu cifre din astea? Cu atat mai mult cu cat pare sa fie unul din putinele elemente pe care nu le contesta nimeni.

AristotelCostel spunea...

@nestor

"Intr-o piata in care orice oferta reala expira in doua zile nu se deranjeaza nici un vanzator sa isi cauta sau sa sune potentiali clienti."

Ce vremuri...

Unknown spunea...

Oh Noamy,

As avea o rugaminte mare la tine: nu ne mai vorbi de Bucuresti in stilul asta ca si cum ai fi un colonist spaniol povestind papuasilor despre minunile civilizatiei. Stiu, aroganta si grandomania sunt adanc inscrise in genele bucuresteanului, dar , te rog, stim si noi cu ce se mananca orasul ala, am locuit sau locuim pe acolo. Sau, ma rog, multi dintre cei de pe aici.
Nu ne mai picta tabloul ala asa de idilic si naiv, cu multinationala, cu efervescenta, cu expatul ce-si uda trusoul de placere ca traieste in Bucharest, si in general cu toate cliseele astea cu care se umfla in pene "capitalistul" dintr-o tara partial dezvoltata pentru ca nu suntem chiar atat de idioti.

Unii pe aici incercam sa aducem cat de cat argumente rationale, legate de macroeconomie, de demografie, de psihologie, etc. Avem si noi o parere si ne-o argumentam. Tu vii numai cu chestii pur emotionale si cu argumente legate de trecut, de genul va creste pentru ca de 5 ani creste si expatii sunt in extaz.

As putea sa-ti spun multe legate de expati..de ex occidentalii au cu totul alta mentalitate decat noi..mai ales englezii..au spiritul de aventura in sange , sunt popoare de marinari..se duc oriunde daca iese banul.
Am intalnit expati in Nigeria, in Kazahstan, unii traiau acolo de ani de zile..crezi ca stateau acolo pentru ca le placea? Nu le placea, dar pentru simplul fapt ca veneau din niste tari cu o economie de piata dezvoltata aveau un know-how si surse de bani cu care reuseau sa faca acolo mai multi bani decat acasa si sa fie "sefi" spre deosebire de tara lor unde erau niste simpli slujbasi anonimi. Iar pentru ei asta era mai important si stateau in locul ala naspa pt ca ei nu sunt nostalgici si sentimentali ca noi.

Si despre Croatia as putea sa-ti spun multe caci vad ca nu stii. Nu se poate compara! Fosta Iugoslavie era cu 10 clase peste toate tarile socialiste. Astia lucrau prin Italia si Germania de prin anii 70, sunt departe de noi, doar razboiul ala tampit i-a mai tras inapoi , dar cel mai mult pe sarbi.
Chiar si asa prin '94 in plin razboi la Belgrad magazinele erau pline de marfuri occidentale in timp ce pe la noi inca se aduceau blugi si ciunga din Turcia cu sacosa si inca nu existau vitrine frigorifice. Despre ce vorbim? In plus, daca nu stiai, astazi, pe langa occidentali mai sunt si rusii care investesc masiv in Croatia si Muntenegru, toti mafiotii aia baga milioane de euroi in imobiliare in tarile astea, cel putin zona litorala din Muntenegru mai au putin si o cumpara cu totul...

Weird Ed spunea...

nu mai am loc pe trotuar de carutze cu cerculetze pe bot si pe cur ... :D

nestor spunea...

Aristotel, tot nu am inteles cum e cu raportul ala cerere-oferta. Cat spuneai, 1-100....nasol, iti dai seama ce preturi mici la apartamente trebuie sa fie in orasul ala...cum il chema...Bucuresti?!

Iar pe cei care continua sa faca misto de aglomeratia din trafic sau din supermarketuri, sau de perspectivele economice ale Bucurestiului, nu pot sa ma abtin sa nu ii intreb: la Caracal la voi cum e, e mai bine?

nestor spunea...

Nimeni nu isi doreste ca preturile sa creasca. Nimanui nu ii convine ca trebuie sa traiasca intr-un oras sufocat de masini (asta e discutabil, se pare ca exista si masochisti). Nimanui nu ii convine sa plateasca rate la banca. Nimanui nu ii convine sa stea la cozi de o ora in hipermarketuri.
Eu sunt primul care recunoaste ca Bucurestiul este un oras jegos, se pare ca exact pe gustul majoritatii locuitorilor sai.
Pe de alta parte Bucurestiul este un oras care creaza foarte multe oportunitati. Oportunitati pentru o viata mai buna.

Victor spunea...

Referitor la oportunitati, am vazut pe un autoturism al unei agentii imobiliare un slogan in genul "Spatiul inspira, creeaza oportunitati". Si alta, reclama in metrou la dracu s-o ia residence: "Casa ta, viata ta". Asta chiar ca creeaza oportunitati. Oportunitatea noastra mare e ca suntem suficient de saraci ca sa fim buni de slugi pentru altii. Si din marele nostru prisos (yieldul dat de oportunitate) , hranim si niste politicieni de super kkt.

pseudopurcelu spunea...

http://www.cotidianul.ro/apartamentele_vechi_s_au_ieftinit_cu_pina_la_10-43213.html
dar ce avem aici :)

wolffie spunea...

draga naomy, recunosc in tine profilul bucuresteanului mandru de orasul lui natal, care poate sa treaca peste toate mizeriile, nesimtirea si necivilizatia care bantuie prin bucuresti.. esti in stare sa mergi pana-n panzele albe numai sa-i contrazici pe altii care se simt in groaznicin bucuresti.
m-ai prins si eu tot asa ma simt, ca si altii de pe acest forum sunt un provincial care e cam scarbit de efervescenta de balci pe care tu o ridici la rang de citadela europeana.
cu tot salariul tau de multinationala daca nu erai de aici si n-ai fi avut apartament (dat probabil de taticu) ti-ar fi fost foarte greu dai o rata lunara cu care sa umfli burdihanele nesimtite ale unor tiganio si smecheri care isi plimba bucile in q7. mai lasa-ne cu ifosele tale de efervescenta lu peste ca nu tine... vezi ca toata lumea de pe blog te faulteaza si tu tot nu-ti dai seama ca de fat tu gandesti aiurea? nu ne mai prezenta realitatea idilica de aici ca ne-am lamurit cu totii. cand 10 insi iti spun ca esti beat ..pai tinzi sa ii cam crezi.
acum si on topic... desi imi doresc si eu din toata inima ca preturile sa scada cat mai mult, mi-e teama ca ne aflam intr-un oras de hoti care traiesc pe spinarea calor care ar trebui sa produca cresterea economica sanatoasa a economiei. ma incearca un sentiment de scarba de cate ori trec prin fata unei agentii imobiliare si vad trantorii aia care lenevesc pe un scaun si joaca solitaire si care astepta fraierii pe care sa-i tepuiasca, adica niste tineri ca mine si ca voi care spera ca vor trai mai bine intr-o tara care sa ii merite. sincer desi nici acum nu se vinde nimic.. nimeni nu renunta la pretul aberant pe care il cere. desi in romanica functioneaza foarte bine zvonistica scumpirilor (normal doar in sus) nu proprietarii care-si vand casa in care au locuit sunt vinovati pentru ca nu-si permit nici ei sa vanda la pretul de acum 5 ani. eu de exemplu am o garsoniera decenta si intr-o zona buna si normal ca vreau sa imi cumpar ceva mai mare. desigur ca ma dezavantajeaza preturile astea mari fiindca mi-ar conveni sa vand cu 20000 e si sa cumpar cu 35000 unul cu 3 camere, diferenta ar fi de 15000 e. La preturile aberante de acum ar trebui sa pun o diferenta enorma de cel putin 50-60000 euro.
cum am mai spus, desi argumentele voastre sunt perfect logice, prea multi traiesc din specula asta ordinara ca sa renunte asa usor.
bafta si numai bine !

Radu M Rusu spunea...

Balonul imobiliar se poate sparge brusc si destul de tare:


"Nothing left to do but walk away"
, un reportaj despre o familie intr-o suburbie din Sacramento care a platit $193k pe un apartament de 110 mp, dar apoi a scazut valoarea la doar $95k (deci peste 50% !), si nemaiputand sa il vanda (sau sa plateasca ratele) pur si simplu au plecat, lasandu-i bancii apartamentul in brate. Si sunt milioane de familii ca ei, cu creditul ipotecar mai mare decat valoarea curenta, care decid ca e mai bine din punct de vedere financiar sa isi limiteze pierderile si sa plece.

Bucuresti nu va fi exact la fel, existand circumstante diferite, dar nu sunt convins ca va trece mai usor prin spargerea balonului. Pe de o parte, nu s-a construit asa mult ca in Sacramento, nu sunt nici autostrazi care sa permita suburbiilor sa fie o optiune reala cum e acolo, restrangand astfel oferta.

Pe de alta parte, nici veniturile din Bucuresti nu sunt ca cele din Sacramento, si daca in acolo un apartament cu 3 camere e vazut ca valorand cat venitul mediu net al unei familii pe 2-3 ani, nu vad de ce in Bucuresti un apartament modest periferic (gen bloc de 30 de ani din Militari sau Drumul Taberi) ar valora cat venitul mediu net pe 10 ani. Sau chiar si netinand cont de diferenta de venit, acel apartament in Sacramento valoreaza azi doar $850 = 550 euro/mp

Sau poate ca se speculeaza ca in viitorul apropriat venitul mediu din Bucuresti va ajunge mai mare decat cel din Sacramento, capitala Californiei?

Deoarece majoritatea proprietarilor nu sunt chiar asa indatorati (inca) in Romania, nu sunt asa motivati sa vanda sau sa abandoneze apartamentul cand scade valoarea pietei. Deci cum au comentat altii, poate in 2008 doar va scade mult volumul tranzactiilor. Dar ce va sparge totusi balonul vor fi conditiile mult mai stricte la creditele ipotecare--dupa ce bancile s-au fript rau in America, credeti ca vor mai fi asa dispuse sa riste in Romania fara garantii? Si credeti ca guvernul Romaniei le va garanta bancilor creditelele ipotecare?

Io spunea...

se pare ca pana la urma scad...
http://www.curierulnational.ro/Specializat/2008-04-11/Nori+negri+deasupra+apartamentelor+vechi
Luciane, nu rata ocazia si ia cat mai multe!!! (cineva trebuie sa le cumpere totusi)

Anonim spunea...

Vedeti ca in articolul din Cotidianul de azi, acela cu scaderea preturilor cu 10 % ( daca presa vorbeste inseamna ca procentul e mai mare de atat ) apare iar gornistul de Zilisteanu.
Asta nu se lasa si pace. Nu e zdravan la cap !

Noamy spunea...

Nu am spus niciodata ca sunt innebunita dupa Bucuresti, ci doar ca il accept cu resemnare, cu bune si cu rele, si mai ales am realismul de a vede si partile bune in el, iar comparativ cu alte tari in care m-as putea stabili, gradul meu personal de confort nu ar creste acolo dintr-un complex de motive, cu toate ca acele orase sunt poate mai curate sau mai civilizate, raportat la Bucuresti.
« m-ai prins si eu tot asa ma simt, ca si altii de pe acest forum sunt un provincial care e cam scarbit de efervescenta de balci »
Wolfiie, nici eu nu sunt de fel din Bucuresti, dar as vrea sa-ti pun o intrebare : daca ti-e atat de rau aici, de ce nu te intorci in orasul/satul tau natal ? Mi-e teama ca acolo ti-ar fi si mai rau…e o simpla supozitie, nu dau cu parul, dar sincer, nu gasesc alta explicatie care te retine in acest oras de balci…decat niste oportunitati economice si ale vietii sociale, de care profiti si tu, ca si mine si ca alti multi provinciali care s-au stabilit in ultimii 18 ani aici, de cand buletinul de bucuresti nu a mai fost nici macar un scop in sine….Eu macar am sinceritatea sa recunosc, in termeni de oportunitati nu am gasit concurenta in alt Caracal sau Baicoi….raportat la asteptarile mele, evident.
Cat despre moartea de foame a agentilor imobiliari, la un somaj negativ in Bucuresti, nu-mi pun probleme de reconversie profesionala. Este exact acea categorie profesionala pt care mi-am manifestat in diferite ocazii dispretul…pt ca un servesc decat oamenilor comozi si dezinformati, pe care-i dezinformeaza si mai rau, iar munca lor e inutila in epoca informatiei.
Cat despre scaderile anuntate, mi se par si firesti avand in vedere ca asa cum am spus-o in nenumarate randuri, apartamente periferice cu vedere la camp si construite de-a valma inainte sau dupa cutremur, cu suprafate de 48 m2 la 2 cam sau 60 la acelasi nr de camere, decomandata sau semi, cu scari vandalizate sau curate, se vindeau la aprox. acelasi pret. Eu consider ca pe acest segment, al apart vechi este loc inca de scadere pt a corecta o crestere haotica facuta anul trecut in vara cand apartamentele se vindeau la “nr de camere” cu acelasi pret in centru sau periferie, spatioase sau cu suprafete ingrate. Este momentul ca aceste preturi sa reflecte si zona, si suprafata sau compartimentarea, un numai nr de camere.
Cum este loc ca si pt anumite ansambluri rezidentiale sa existe primele falimente, datorita lipsei de inpiratie in alegerea locatiilor. In orice tara, indiferent daca este balon sau nu, o investitie, fie ca este Mall sau ansamblu rezidential, se poate dovedi inspirata sau o alegere proasta. Asta nu inseamna ca o intreaga piata se va prabusi, ca vine apocalipsa.

Anonim spunea...

Aici e una din problemele noastre, ale Bucurestiului si bucurestenilor. Prea multi s-au "impamantenit" aici in ultimii 18 ani, oameni complexati. Normal ca pentru voi Bucurestiul e mina de aur si plin de oportunitati, in comparatie cu satele si "baicoii" sau "caracalii" de unde ati venit. Si daca ai mai prins un post intr-o firma in care ti se vorbeste intr-o limba starina si te duci pe ulita natala cu numere de Bucuresti ..... normal ca nu iti doresti sa fii in alte capitale, deja cresterea e prea mare . Asa ca de Bucuresti pot sa vorbeasca cei care au macar parintii pe jumate bucuresteni. Am zis, daca veneam din Ghigiu si ramaneam aici dupa studii intr-o firma, normal ca era extaziat de "efeverscenta activitatii economice" si "oportunitati".
Si ca sa nu fiu banuit de ipocrizie, mizerie si ratare....am deja o viza pentru o tara in care am termen de 6 luni sa ajung .

Noamy spunea...

Simon
As indrazni sa-ti spun ca adaptarea la civilizatie si la Bucuresti nu are nimic de-a face cu locul nasterii parintilor. Tine de educatie, cultura, civilizatie, internalizarea unor norme, grad de informare etc. care pot fi deprinse oriunde, nu doar in Bucu. Stiu zeci de baieti si fete de Bucuresti "get beget" care traiesc ingrosand nr gastilor de cartier si al celor care perpelesc mici la padure uitand sa stranga pet-urile in urma, precum stiu si sute de tineri veniti din provincie, din familii de intelectuali si nu numai, care au o viata demna de toate normele bunului simt occidental si pot fi integrati perfec in orice oras din lume dpdv al capacitatii de a-i respecta normele.
A-ti gasi locul tine de o stare de multumire interiora, de un echilibru psihic si un nivel de maturitate, iar nu de numele tarii. Zilele trecute primeam un email de la un prieten stabilit in Canada - visul lui!, baiat bucurestean din tata in fiu, care-si exprima tristetea alegerii imature, constatand ca acel "ceva" ce-i lipsea aici nu poate fi compensat de banii - nu putini- castigati acolo, in pofida curatenie strazilor, a absentei manelelor si a lipsei gropilor din superba infrastructura canadiana.
in rest, multa fericire in tara de vis, devenim off-topic oricum

B spunea...

@noamy:
Chiriile de 500-4000 Euro. 2 lucuri vreau sa comentez aici:
1. Cuantumul lor e pe termen scurt. Adica pentru o chirie platita un an banca da un imprumut pe 30 de ani. Ce se face banca cand apartamentul cumparat cu 300k Euro valoreaza jumate?
2. Firmele sustineau salarii de expati de 5k Euro si chirii de 4k Euro cand angajatul roman la care facea expatul knowledge transfer castiga 200-300 Euro/luna net. Cred ca acum e f greu pt firme sa mai ramana competitive si sa sustina salarii mari ale expatilor cand majoritatea salariilor ai angajatilor romani au sarit prin acoperis. Acum asta afecteaza direct bonitatea financiara a individului de la punctul 1 care se poate reorienta pe manelisti sau alt segment de nisa pentru a inchiria. Dar ca orice segment de nisa e destul de restrans. De obicei cand scad preturile de vanzare scad si chiriile. Si uite asa de prabuseste castelul din carti de joc!

@noamy: in privinta pietei auto. Aristotel a fost succint totusi permite-mi mie sa comentez mai pe larg.
1. Parcul de masini sufoca infrastructura curenta. Pasajul de la Pipera si cel de la Orhideea de pe dambovita se construieste de 1 an si ceva si tot in stadiu de santier sunt. Parcarile sunt inexistente. In acelasi timp nr de masini se mareste exponential!
2. Masinile la mana a 2-a sunt f greu vandabile. Trec zilnic pe langa Cora Militari si toate masinile de vanzare au preturi descrescatoare in geam si tot acolo le gasesc. Unele stau acolo de 4-5 luni.
3. Benzina se scumpeste pe plan mondial tot exponential. In curand se va resimti la pompa si in buzunar.
Ce perspectiva vezi tu pietei de masini noi? Cum va fi motivat cineva sa isi inoiasca masina cand merge cu masina pana la cea mai apropiata statie de metrou si acolo cu metroul? Masina nu mai este ca un mijloc de afirmare al statusului ci ca un unul de stricta utilitate. Ca atare e mai greu sa convingi pe cineva sa scoata zeci de mii de euro sa plateasca masina, sa plateasca asigurari casco cu franshize din ce in ce mai mari, benzina din ce in ce mai scumpa toate ca sa ce? Sa ajunga de la A la B?

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AristotelCostel spunea...

@manole

"Le multumim frumos" şi lor:

http://romanianuda.blogspot.com/

Mulţi tineri calificaţi le vor mulţumi mulţi ani de zile de acum înainte.

no-fun spunea...

Si americanii le multumesc frumos celor responsabili:
http://realestaterecord.blogspot.com/

Anonim spunea...

"Mie chiar imi place Bucurestiul, asta pt ca am vazut probabil si suficiente capitale ale lumii in care nu mi se pare ca ar creste substantial calitatea vietii MELE (raportat la o multitudine de aspecte)"
de ce va legati bre de noamy ? fufa recunoaste singura ca in alta capitala nu ar mai jmekera care este in bucacatresti, probabil ar spala vase la mc. si tot de aia nu vrea sa emigreze ... nu m-ar mira sa aiba o meserie care aduce o valoare adaugata foarte mare, ca de exemplu "consultant","bagator in seama","frecator de menta",etc.
si nu vrei tu draga noamy sa ne explici care ar fi multitudinea aia de aspecte ? ce dreacu, aerul e mai poluat la viena, autostrazile mai aglomerate la paris, dunarea mai murdara la budapesta, etc ....
nu pot decat sa-ti zic "mori in intuneric"
semnat : un canadian, care traieste intr-o capitala de provincie .....

cosmiX spunea...

@ viitorulsunabine : expirmarea ta ar tebui sa ne spuna cat de smecher esti ... noamy nu a jignit pe nimeni ...

merita notat aricolul
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/799881/Apartamentele-vechi-se-ieftinesc-usor/

Noamy spunea...

http://www.adevarul.ro/articole/se-sparge-balonul-imobiliar/34828
Incercand sa fiu obiectiva, va sugerez si articolul din Adevarul
http://www.adevarul.ro/articole/se-sparge-balonul-imobiliar/348282

Titul este intr-un sens,datele prezentate in altul...pana la urma se pare ca in februrie 2008 sunt ceva tranzactii, in progresie fata de anii trecuti. Evident, datele sunt incomplete si nu stim cate fac referinta la piata de vechi, cate sunt tranzactii de terenuri. Oricum, era necesara acesta interventia a BNR, atata timp cat piata se invarte cu bani din visteria lor.
Interesant de notat ca tocmai notarii si-au actualizat in luna ianuarie grilele de evaluare imobile cu date recente din piata.
Un apart de 3 cam in Dr Taberei nu se poate declara sub valoarea de 90 000 euro, caz cu care s-a confruntat o prietena care a semnat un precontract sapt trecuta. Chiar daca vrei sa spargi piata....deci transparenta,transparenta dar la ce bun?

Cat despte "viitorulsunabine", am mai discutat aici profilul emigrantului din Canada, atat de bine inradacinat acolo si multumiti cu alegerea lui ca nu se pot abtine sa nu traga cu ochiul-total dezinteresat asa-la piata imobiliara din Romania.

Anonim spunea...

cosmix, cand cineva vine si zice ca se simte bine in bucacatresti, in conditiile in care chiar stiu cam cat de "bine" e acolo (spatii verzi fix pula, poluare printre cele mai mari din lume, strazi varza, infrastructura nema, sistem sanitar la pamant, etc - open you fucking eyes) si zice ca alte capitale ale lumii nu sunt chiar asa de interesante cum par (sau poate gresesc eu si fufa de noamy se referea la lagos si nu m-am prins eu ? mea culpa atunci) nu pot sa am alt limbaj. m-am saturat sa vorbesc frumos cu cretinii/cretinele. ce sa-i faci, nu toti putem sa ascultam schopenhauer, nu-i asa ?
cat despre preferinta mea de a citi blogurile despre piata imobiliara din rromania/china/galapagos, nu cred ca tre' sa dau socoteala nimanui, cu atat mai putin fufelor gen noamy (care are orgasme multiple cand isi vede cartea de identitate pe care scrie bucacatresti)
ps : imi cer scuze de la restul cititorilor care stiu sa citeasca printre randuri pentru limbajul suburban folosit

Anonim spunea...

@noamy
uite una fresh de azi.njoy
http://www.jurnalul.ro/articole/122473/blocurile-turn-sufoca-bucurestii
si un bonus : http://www.google.ca/search?q=bucuresti+poluat
ia zi, stropesti sau nu ?

AristotelCostel spunea...

@viitorulsunabine

După ani de zile prerevoluţionari petrecuţi alături de Irina Nistor, ştiu că "Fuck you!" înseamnă "La naiba!", dar termenii ţigăneşti mi se par un...exces, sper că manole va curăţa ...scăparea...

Anonim spunea...

oricum ar fi treaba, cocalarii frustrati ajunsi in canada nu trebuie sa-si verse fierea la modul asta pe aici. man, esti in canada, o duci bine, te-ai realizat, daca vrei sa ajuti vb. frumos, daca nu, scuteste-ne de juisari si climaxuri. te rog.
Manole, fa ordine. Fa ordine, manole.

AristotelCostel spunea...

http://www.zf.ro/articol_169034/apartamentele_centrale_din_bucuresti_s_au_ieftinit_in_t1.html


Să ia careva legătura cu noamy...să-i spună că i se depreciază cloaca...

Anonim spunea...

@sapte
cocalar e fiul lui doamna ma-ta
unde am voie sa-mi vars fierea ? numai pe domenii .ca ? ia zi, unde tre' sa depun cererea, la care secretariat, cui tre' sa dau spaga ? lui manole ?
iar de ajutat pe cine sa ajut ? si cu ce ? scuze, dar nu mi s-a parut ca blogul asta ar apartine organizatiei "Salvati copiii". de ajutat sa stii ca ajut, pe cine trebuie, de exemplu diseara ma duc la aeroport sa astept o familie care tocmai a scapat de apartamentul din bucacatresti. dar vai, ce greseala au facut, sa lase ei casa si masa si aerul curat din militari si sa se mute in cacatul de vancouver ...
iar de laudat cat de bine o duc eu in canada nu cred ca am facut-o aici. singurul motiv pentru care am intrat in discutie a fost ca nu suport ca fufele ca noamy sa imi insulte inteligenta cu afirmatia "am vazut probabil si suficiente capitale ale lumii in care nu mi se pare ca ar creste substantial calitatea vietii" (ei sau ale oricui altcuiva).asta e motivul. se pare ca totusi tovarasele invatatoare si-au facut treaba bine la vremea lor la orele de geografie, cand spuneau "avem o tara frumoasa, cu toate formele de relief, cu resurese naturale, bla bla bla"
inca odata, daca cumva noamy se referea la lagos, atunci imi cer scuze. deocamdata insa nu a binevoit sa ne dea exemple si argumente in sprijinul afirmatiei ei. eu da (chiar daca am folosit cuvinte pe care multi dintre voi le-ati folosit pana sa daveniti parinti ;) )
manole, scuze pentru off=topic, n-am nimic cu caprele, dar cand isi ridica coada atunci imi sare si mie mustarul

Anonim spunea...

ce ziceam? ah, da.....cocalar. manole, fa curat.
un proverb zice: cea mai eficienta metoda de a discredita o idee buna e sa o pui in gura (no pun intended) unui idiot.
nu vrem sa facem asta, nu-i asa?
da-i ban pe ip.

Manole spunea...

Alo! Nu vă mai certaţi, mai ales pe topicuri vechi, pe care nu prea mai intru.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?