joi, 29 mai 2008

BRE, ce vrajeala ieftina...

Pentru că minciuna trebuia să poarte un nume, colierşii şi-au zis: "Haidi BRE să cetim organizat anunţurili alea din ziare!".

Acest BRE, care de fapt repetă într-o formă mai sofisticată ceea ce fac Ziarul Financiar sau forumiştii de pe Softpedia - adică realizarea de medii pe baza anunţurilor din ziar - e o simplă mişcare de propagandă. Băieţii veseli şi-au dat seama că nu mai merge să chiţăie la unison "vor creşte preţurile vor creşte preţurile vor creşte preţurile ..." pentru a fi crezuţi şi încearcă să ia faţa viitorului indice al BNR, cât mai e timp. Au prezentat această spoială cu iz ştiinţific, măsluită de fapt în departamentele de PR şi marketing de oameni a căror competenţă statistică nu trece de utilizarea celor 10 taste principale ale unui calculator de buzunar.

E interesant de observat că în aşa zisa evoluţie a preţurilor băieţii reuşesc să dea satisfacţie tuturor "zvonurilor", fără să cedeze un milimetru din teza principală a ultimilor ani: preţurile cresc în continuare.

  • "zvon": preţurile au scăzut - da, din ianuarie în februarie, minus de 50E / mp;
  • "zvon": piaţa stagnează - da, din martie în aprilie, doar o diferenţă de preţ de 1 E;
  • triumful imobiliarilor: totuşi, preţurile au crescut per ansamblu în perioada ianuarie - aprilie cu 3%
Chiar şi 3-4 luni de menţinere ridicată a preţurilor apartamentelor vechi e utilă. Se mai pot vinde 100, 200, 300 de apartamente noi la preţurile umflate de adaosuri de 100%. Nimeni nu e atât de naiv încât să nu îşi dea seama de implicaţiile pe care preţul fondului locativ ceauşist le are asupra întregii pieţe:
  • cu cât preţurile apartamentelor ceauşiste: mici, vechi şi incomode, vor fi mai ridicate, cu atât "apartamentele noi" se vor putea vinde mai scump;
  • cu cât preţurile apartamentelor ceauşiste: mici, vechi şi incomode, vor fi mai ridicate, cu atât vor exista mai mulţi proprietari care, în cazul în care reuşesc să vândă, vor putea da un avans consistent la bancă pentru un credit în vederea achiziţionării unui apartament nou.
De acum va urma un lung război de uzură, război de declaraţii, care devine însă îmbucurător. Înseamnă că oamenii, consumatorii finali, s-au deşteptat şi nu mai pot fi minţiţi şi duşi de nas ca nişte copii mici. E nevoie de forme sofisticate de minciună. Cum această industrie (real estate) este în mâna unor indivizi destul de limitaţi intelectualiceşte, mă îndoiesc că vor reuşi să mintă ... frumos. Începe un război pentru care ei nu au, de la natură, dotarea necesară.

11 comentarii:

Geko spunea...

Manole , in privintza mijloacelor financiare si intelectuale , eu nu as lansa concluzii.
Niciodata nu-ti desconsidera adversarul.Mai ales cind nu-l vezi la fatza.
1-S-ar putea ca marii speculatori sa isi fi atins scopul , iar acum sa vrea sa joace invers , un timp.
Adica scad pretzurile , iar cu banii care i-am incasat la ultima vinzare peste 2 ani iau mai mult decit acum 6 luni .
Eu nu m-as hazarda.
2 -Nu subestima prostia si lacomia romanului.Ar fface orice , in sperantza ca face un ban ushor.Inca nu a inteles ca banul se cistiga daca stii sa faci ceva bine si greu.
Nu vreau sa generalizez , dar din nefericire o mare parte din compatriotzii nostri asa gindesc.

Geko spunea...

Dupa mine pretzurile vor fi reale , in momentul in care romanul va ajunge la concluzia ca,dejaba moare INTR-UN APARTAMENT AL LUI , daca pt. al avea a dus o viatza de kakao.
In occident lumea nu vrea sa epateze cu masina mare , si casa sau vila mare.
Prefera sa stea intr-un apartament modest ( dar plin cu toate utilitatile si confortul ), si sa conduca o masina mica ( ca oricum petrolu e scump si parcarile-s putine), iar banul cel are-n plus il investeste in EL , concedii , carti , cinematografe , cine la restaurant,etc.
COncluzie : muuuulti romani sint megafuduli - fapt care-i costa

Anonim spunea...

Hai mai oameni buni sa fim seriosi. Bineinteles ca si in occident omul vrea sa epateze, e tot om. De ce oare au crescut vanzarile in UK la BMW, de modesti ce sunt? De ce ni se par noua ca sunt mai modesti? Aveti idee cam cat se estimeaza ca e somajul real in Belgia? Vreo 25%.

In ultima vreme a aparut noul trend, conspiratia cumparatorilor, care vor sa forteze preturile in jos ca sa cumpere ei ieftin. A dracu pielea pe ei, auzi, sa cumperi ieftin, unde se cred frate astia? Putin bun simt ce pana mea!

Avem cultura asta ca suntem niste hoti ordinari, ca trebuie sa fim biciuti ca sa facem ceva, ca vrem sa furam, nu sa muncim, ne uram intre noi, ne e scarba de vecin si intoarcem capu' sa nu simtim cum pute un apartament unde a murit un batran singur, insa plangem de mila africanilor care mor de foame si vorbim cat de insensibili sunt romanii la suferintele unor oameni din niste tari pe care nu putem sa le indicam pe harta.

Hai sictir la toti!

B spunea...

Oferu, stai calm. Traim intr-o lume imperfecta. De ce crezi ca volumul la vanzarile la produsele de lux creste in recesiune? Pentru ca cei care deja sunt bogati devin si mai bogati si au bani de cheltuiala. Alta motivatie ar fi ca in loc sa investeasca in produse riscante: bursa sau depozite in banca mai bine ii cheltuie.
In perioade de boom economic bogatii fac "economii" daca se poate spune asa pentru a investii cu randamente cu 2 sau 3 cifre...

piata imobiliara din romania spunea...

Urmaresc si eu, de o vreme, cam ce se intimpla pe piata imobiliara din Romania. Sincer, e un adevarat spectacol! Spectacolul e dat de actorii de pe piata, in mod special de agentiile imobiliare. Oarecum, e de inteles de ce se dau de ceasul mortii! Daca piata scade (cade), scad (cad) si cistigurile lor aberante. Ceea ce ma intriga este faptul ca si tagma evaluatorilor imobiliari a intrat in joc. Sigur ca si ei au interesele lor dar, cred eu, reputatia si profesionalismul ar trebui sa primeze! Ma refer aici la reprezentanti de seama ai ANEVAR, care cu diferite ocazii, declara in continuare ca "nu vor scadea preturile ci numai ritmul lor de crestere"- cu alte cuvinte, dupa ei va fi in continuare o crestere dar nu asa de accelerata ca pina acum! ... Sigur ca piata imobiliara este in scadere! La inceput multi au sarit ca arsi cind au auzit de scadere. Apoi au recunoscut ca a scazut (dramatic) numarul tranzactiilor, apoi ca preturile s-au stabilizat si in unele locuri a scazut usor. ... Dupa semnele din piata este cert ca inceputul scaderii a fost deja. Acuma continua sa scada si va scadea pina cind... "se va intilni oferta cu cererea SOLVABILA".

Anonim spunea...

Ne indreptam spre "bull trap" ?

Manole spunea...

Doamnelor şi domnilor,

99% din decizia de cumpărare a unei locuinţe de către cumpărătorul român a fost luată în ultimii 5 ani având la bază o singură motivaţie: PREŢURILE VOR CREŞTE !!!

Infinit. Ziua şi noaptea. La ţară şi la oraş.

Acum, când este clar pentru toată lumea că lucrurile nu stau chiar aşa, e nevoie de strategii convingătoare. Credeţi-mă că nu există oameni în real estate-ul autohton care să inventeze asemenea strategii. Resursele ultimilor ani s-au dus pe maşini şi ceasuri de lux, nu pe perfecţionarea oamenilor de creaţie.

Kiko spunea...

Una e piata speculatiei si alta e adevarata piata a oamenilor care locuiesc in Romania si vor sa cumpere pt a locui.

Cine vrea sa cumpere sa locuiasca?

Cine sta cu parintii si vrea sa se mute singur. Sau cine are un apartament si vrea sa se mute in ceva mai spatios. Restul nu conteaza, restul sunt o mica parte a adevaratei piete imobiliare.

Cati sunt Romanii "normali", oameni care populeaza tara si care au 100-200 de mii de euro cache? Astia sunt piata.

N-au 100-200 de mii? Pai cat au? Ala va fi pretul.

In afara de acestia, cati sunt care au 30-50 de mii de avans si sunt dispusi sa se imprumute 100 de mii de la banca?

Si mai o chestie: stiati ca un Roman cand aude de dobanda de 9%, crede ca banca ii da 100k si el in timp de n ani va trebui sa retuneze 109k?

Cand Romanul va intelege ca imprumutand 100 de mii de la banca nu returneaza "9%" ci returneza cam 200 de mii, nu se mai imprumuta. Va zice, ce-s fraier, sa-ti dau tie dublu. (sa nu mai amintim ca banca nu va mai da bani Romanului)

Dispare cererea pt ca va lipsi clientul cu 100 de mii in banca.

Ca italianul cumpara si gigi a furat si omorat si cumpara, aia nui piata imobiliara. Lasai sa cumpere. Si-le vind intre ei. Iar pana la urma nici italanul (dupa o teapa calumea de la gigi) si nici gigi nu mai cumpara cu 200 de mii. Cumparau si ei cand apartamentul era 20.

E' finita...
S-a terminat...

Ion spunea...

In piata imobiliare, cred ca, in mare sunt doua tipuri de cumparatori: unii sunt mai predispusi la a face specula, altii vor mai degraba sa-si cumpere o casa pe care sa o lase mostenire. Mi-ar placea sa vad o statistica in care sa se observe cate apartamente sunt vandute intr-un an sau doi de la cumparare? cate apartamente cumparate sunt folosite ca locuinta persoanala, cate sunt inchiriate si cate stau goale? Cred ca notarii ar putea sa raspunda la prima intrebare, iar administratorii sau vanzatorii blocurilor noi ar putea sa raspunda la jumatate din a doua intrebare. Cred ca ce lipseste este vointa politica, pentru ca asta ar putea sa-i forteze pe toti sa faca publice date de genul asta (prin intermediul INS, evident).

Anonim spunea...

Manole, proprietatea în sine creează un avantaj unic. Să ai terenuri și case te face bogat. Pentru simplul motiv că există cerere.

Doar pentru că statul încearcă să stopeze fenomenul prin pârghii patetice gen: impozite plus taxe și penalități la vânzare nu e suficient. Ce jupoaie statul, se recuperează de pe spinarea cererii.

Cât despre Colliers, raportul lor este unul profesionist și la obiect. Oarecum rezervat, dar la sfârșit de 2008 eu pariez că prețurile vor fi acolo unde le-au previzionat ei. Cu 15% mai sus.

Cât despre magazinul de case, aia e o labă de "studiu" de piață, scuzați expresia.

AristotelCostel spunea...

@andrei avramescu
Bre I e o simpla valoare manipulatoare realizată de nişte specialişti in "cam aşa" şi "cam atunci".

Nu suntem interesaţi de studiile ...magazinul de case...Zilişteanu sau Colliers, dar putem remarca faptul că unii încep să-şi revină, alţi sunt mai puţin porci, în timp ce restul ...se întrec în mârlănii pe faţă.

"Să ai terenuri și case te face bogat. Pentru simplul motiv că există cerere."

Dacă te-ar auzi locuitorii din judeţul Vaslui...
Mă rog, orice proprietate situată în România are un mare dezavantaj...se adresează doar cererii interne.

Nu ştiu unde se vor situa preţurile şi nici nu mă sinchisesc să-mi imaginez, dar ştiu că banii sunt retraşi masiv din piaţa imobiliară românească începând cu august 2007...ceea ce a dus la scăderea pieţei imobiliare cu peste 50%.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?