duminică, 11 mai 2008

Crash imobiliar în zona Unirii?

Un cititor îmi atrage atenția asupra existenței unui thread pe forumul Softpedia unde se discută prețurile afișate pe site-ul Anuntul.ro: House price index .ro.

Se pare că utilizatorii forumului au creat un fișier care calculează automat mediile, astfel încât să se poată urmări ușor evoluția prețurilor.

În ceea ce mă privește am arătat deja că anunțurile acelea nu au nicio valoare statistică, de vreme ce pot fi măsluite investind o sumă minimă. În lipsa altor indici, totuși, sunt singurele instrumente cu care putem măsura piața.

Nu este lipsit de relevanță să remarcăm că în zona Unirii, care a fost timp de aproape un deceniu în topul scumpirilor, devansând prețul oricărei alte zone din București cu cel puțin 10-15% (în anii de început, chiar cu 50-60%!), se pare că asistăm, dacă ar fi să dăm crezare acelor anunțuri, la un adevărat crash. Iată situația de pe site:

Garsoniere cu 6 luni în urmă: 80.111 E
Garsoniere acum: 78.391 E
---
Scădere: -2,15%

2 camere în urmă cu 6 luni: 126.788 E
2 camere acum: 110.959 E
---
Scădere: -12,49% !

3 camere în urmă cu 6 luni: 157.241 E
3 camere acum: 127.333 E
---
Scădere: -19,03% !!!

4 camere în urmă cu 6 luni: 169.061 E
4 camere acum: 162.235 E
---
Scădere: -4,04%

Important de remarcat e și faptul că, dacă în urmă cu 6 luni zona Unirii reprezenta cea mai scumpă zonă din București, acum se pare că a ajuns... un cartier oarecare. Hm, în ciuda faptului că nici Parlamentul nu s-a mutat mai la vale, nici centrul nu a devenit mai periferic...

Desigur, explicația acestor scăderi "pe linie" e foarte simplă: în zona respectivă prețurile au atins prima oară plafonul maximal (peak-ul) și e normal să fie prima care dă tonul scăderilor. Dacă vă veți uita cu atenție pe statistici veți observa asemenea scăderi și pe anumite segmente din zonele adiacente, dar mult mai puțin evidente. Oricum, aștept cu interes statisticile din iulie, când se vor împlini 6 luni de la vârful vârfurilor, luna ianuarie 2008, și stagnarea / scăderea ar trebui să se reflecte indiferent de zonă. Iar pe termen lung, bineînțeles că nu se îndoiește nimeni că 2 camere în Unirii vor costa 110.000 E, iar în Militari, cartier mai periferic, mai ascuns, eh, o să fie cu 1000 mai puțin, vreo 109.000 E... (- vis erotic...)

Fraților, mai băgați SMS-uri la Anunțu' că se dezumflă balonul.

16 comentarii:

Unknown spunea...

Cu scuzele de rigoare pt. cei care nu cunosc bine limba engleza:

Welcome to Helldorado:
http://tinyurl.com/4wpv2a

Anonim spunea...

Cu toate ca marea majoritate a oamenilor din ziua de azi, deschid foarte larg ochii inainte sa cumpere un apartament (fie vechi, fie nou) se pare ca mai exista si naivi. Eu sunt uimita, dar poftim ca exista. In seara asta se semneaza precontractul pt un apartament de 3 camere, 70 mp, dupa '80, cred ca 82, adiacent Dristor, pt suma de ......
atentie mare.....162.000E (ma rog cu comision cu tot cumparatorul stie ca da 165.000), si ca sa nu mai zic ca agentia ia comision din ambele parti, dar nu mai zic nimic ca deja mi-e lehamite.

Manole spunea...

Foarte bine. Ar trebui să se grăbească. Preţul va creşte.

Anonim spunea...

P.S. "Semiprofilul" cumparatorului:
Om casatorit in jur de vreo 45 de ani, nu stiu daca are copii, cert e ca a locuit toata viata la casa, in Bucuresti insa acum a venit vremea impartirii casei cu fratele, sau ma rog, a banilor. S-a vandut casa, nu stiu cu cat (dar probabil cu mult din moment ce nu realizeaza ca da 165,000 pt 3 camere vechi in dristor) iar acum trebuie sa se mute. La vizionare a sotia spunea ca pana acum a vazut numai petarde la vanzare, asa ca atunci cand l-a vazut pe acesta (care e aranjat si facut klumea) s-a hotarat intr-o clipita. Desi vanzatorii au spus de la inceput ca pretul este negociabil, cumparatorii n-au schitat nici un gest pentru a obtine o reducere de macar 5-6 mii de euro ca sa-si acopere cheltuielile. Ma rog, in cazul acesta psihologia e mai grea, dar daca ne gandim la faptul ca banii au fost "facuti" usor, la fel de "usor" se vor duce.

AristotelCostel spunea...

@gabrielag
Multumim pentru precizări. Am crezut că e vorba de un tâmpit.
Un şnapan cumpără chilipiruri şi vinde de te usucă...un prost când dă lovitura...cheltuie banii câştigaţi în timpul ...celebrării...

Anonim spunea...

Deci eu inca sunt uimita. Daca as avea banii astia, dobanda la banca mi-ar asigura inchirierea unui apartament de lux. Serios. Si mi-ar si ramane bani de cheltuiala.
Evident asta in cazul in care acea persoana nu are curajul sa-si inceapa o afacere pe cont propriu a.i venitul lunar generat de acei bani sa fie mai mare decat dobanda de la banca. Dar asta e. Pana la urma ma gandesc ca unii oameni isi merita soarta.

MIA spunea...

Practic e vorba de o "rotire a banilor" in cadrul sistemului ... interesant ar fi de stiut daca vinzatorul apartamentului va face mai departe o "investitie" imobiliara sau pur si simplu va face un exit ... chiar prin alte zari poate. :)

Anonim spunea...

Da, in cazul vanzatorului exista 2 variante. Zilele astea sunt in negocieri.
Varianta 1: casa (mica, vreo 54 mp)+ 500 mp teren, 130k in Catelu (negociabil) si
Varainta 2: teren 340 mp (50E/mp, tot in Catelul) si evident demararea unei noi constructii. (E 50E/mp pt ca in cazul lor e vba de matusa din fundul curtii, care oricum n-ar avea cui sa vanda, intrarea fiind doar de 1,6m)

Adrian Iftode spunea...

Daca nu e o intamplare, atunci se va pune presiune pe celelalte zone (de ce sa cumpar in Berceni cu 100 mii cand mai pun 10 si iau la Unirii).

Si daca ar fi tavalucul mare, mergand pe principiul ca decat sa lucrez in provincie pe un salariu mai mic decat in Bucale si sa platesc o rata mai mare la casa, atunci mai bine ma duc in capitala si-mi iau una mai ieftina. Evident vor scadea preturile si prin Timisoara, Cluj..Iasi..

Insa daca sunt multi cei care n-au ce face cu banii, atunci mai asteptam. Se gasesc proprietari care sa zica las' ca vine unu ca asta.. si m-am scos

Abia astept si eu inceputul lui iulie

B spunea...

@GabrielaG:
Daca vrei sa iti pui banii la banca sa traiesti din dobanda o sa constati ca acei 162k Euro nu iti vor ajunge sa cumperi aceeasi cantitate de produse in 2018 comparativ cu ce ai cumpara acum in 2008. Motivul este inflatia reale care depaseste de 2 ori inflatia declara atat in zona Euro, SUA cat si Romania unde INS e un adevarat magician. Vinovate sunt toate tiparnitzele de bani care tiparesc nediscriminat moneda in draci.
Cei care sunt inconstieti si se muta la Catzelu nu isi calculeaza cat le mai ramane din zi dupa 2 ore dus la birou, 9 ore la birou si 2 intors, 8 ore de somn mai ramane aproape nimik... = profilul sclavului de pe plantatie...
Vis a vis pornirea unei afaceri cu 162k euro as vrea sa intreb retorice: Tu ce slujba ai? Nu vreau sa fiu indiscret dar ce poti face azi cu 162k euro la nivelul preturilor si la cat sunt costurile totale inclusiv cele salariale? Poate iti ajunge de un mic butic de cartier... butic ce va avea in fata o cariera fulminanta avand in vedere expansiunea supermarketurilor. Sigur, exista optiuni de nisa pentru cei mai instruiti dar noi vorbim de romanul de rand la modul general si zilele de aur in care orice afacere isi scotea cheltuielile au apus de ceva vreme. De ce crezi ca toti banii negri se duc in imobiliare? Cei care au tupeu sa dea tunuri nu au minte sa ii investeasca inteligent asa ca incearca retzeta brevetata de-a lungul anilor de aur ai tranzitiei noastre 'binecuvantate'...

MIA spunea...

E drept ca 160.000 de euroi nu mai reprezinta "ce au fost odata" ;) - dar totusi cred ca o francizare ceva mai poti prinde cu ei ... :)

Anonim spunea...

@b "162k Euro nu iti vor ajunge sa cumperi aceeasi cantitate de produse in 2018 comparativ cu ce ai cumpara acum in 2008"
Depinde de acceptiunile de viata ale fiecaruia. Conform standardelor noastre (ale mele si ale sotului meu) faptul ca 165E de acum nu vor face tot atata in 2018 la fel n-ar fi sub nicio forma, o problema, dar nu cred ca e locul potrivid sa-mi expun punctul de vedere.

Acum despre afaceri? Cu 162k poti face mult mai multe decat un butic. De ex tatal meu a inceput o afacere cu aprox 45.000E si are profit de 3000E lunar. Momentan o parte din acest profit intra la rambursarea unei anumite sume de bani care ii lipsea pt a incepe afacerea. Din noiembrie insa, toti banii acestia ii vor intra lui in buzunar. Asa ca eu cred ca e arhi suficient pentru o persoana de conditia tatalui meu si mai ales ca pentru aceasta afacere munceste cam 5-6 ore pe saptamana. Idei de afaceri mai sunt. Dar ma rog...:) fiecare stie mai bine

Acum, vis-a-vis de Catelu (nu vreau sa-i fac niciun fel de reclama caci mie de ex nu-mi place pt ca nu e pic de verdeata, ma rog cel putin nu e pe cata mi-as dori eu, e cam prafuit, si pana ce Glina nu va scapa de Propan, mirosul vara e insuportabil) tin sa precizez ca acolo este un capat de metrou care va fi dat in folosinta anul acesta. Pe site spun primul semestru al anului 2008, eu zic Yeee! daca macar de-ar fi sf lui 2008.

Oricum situatiile cu mutatul in afara Buc trebuie analizate la nivel individual, de ex in cazul lor, sotul (principalul sustinator al familiei) lucreaza pt Th Pallady. Iar serviciul nu are de gand sa-l schimbe prea curand, fiind de stat, si asigurandu-i un venit stabil, cat si o pensie buna.

Oricum eu nu situatia lor vroiam s-o expun ci a inconstientilor care in aproape jumatatea lui 2008 sunt in stare sa dea 165.000E pe un apt de 3 camere in Dristor (adiacent).
Dar ce sa-i faci cand sunt bani nemunciti?

dcg spunea...

@B:
"Cei care sunt inconstieti si se muta la Catzelu nu isi calculeaza cat le mai ramane din zi dupa 2 ore dus la birou, 9 ore la birou si 2 intors, 8 ore de somn mai"

Eu cred ca tu nu realizezi unde este satul Catelu.

cosmiX spunea...

ca tot vorbiti de bussiness,
off topic,
are cineva idee ce Dzeu se intampla cu cursul EUR ?

daca nu e locu aici,ziceti-mi unde sao postez

Manole spunea...

@cosmix: bagă o întrebare pe forumul lui Alex.

Şi eu sunt de acord că 162.000 E nu e chiar de colea şi încă poţi începe afaceri profitabile în România cu câteva zeci de mii de euro. De exemplu la mine la bloc e o mică şaormerie :), cam 10 mp, şi patronul zice că scoate un profit de vreo 100 de milioane pe lună (eu îl bănuiesc că vinde cu un adaos de 100%). Ca să deschizi o şaormerie nu cred că ai nevoie de mai mult de 25-30.000 de euro.

Adrian Iftode spunea...

ma intalnesc cu un agent imobiliar din Iasi, il intreb cum mai merg vanzarile si raspunsul a fost ca a trecut acum pe inchirieri datorita faptului ca cel putin de dupa sarbatori e seceta mare

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?