marți, 27 mai 2008

Cui se teme Evenimentul Zilei să-i spună că "scad preţurile la imobiliare" ?

Azi, 27 mai, poate fi numită marţea neagră a imobiliarilor.

Pentru prima oară în istoria ultimilor ani mai mulţi actori importanţi din mass-media au publicat la unison articole care reflectă situaţia maro din imobiliare. Vorbim aici de publicaţiile: Adevărul, Gardianul, Gândul, Jurnalul Naţional, Ziarul Financiar, Curierul Naţional, Financiarul, Ziarul, Hotnews, Realitatea Românească.

Dintre marile ziare lipseşte Evenimentul Zilei, portdrapelul imobiliarilor. Oare de ce?

Răspunsul e simplu. Fiindcă interesele acestui ziar sunt, se pare, în a "menţine la cald" dezinformarea. Iată, de altfel, un exemplu recent.

În seara zilei de vineri, 23 mai, băieţii au publicat un articol "incorect politic" pe care mai apoi l-au retras rapid de pe site, înainte de a putea fi citit de oameni. Probabil un redactor a şi luat o palmă după ceafă şi toată lumea a răsuflat uşurată, gândindu-se că micul pocinog va trece neobservat.

Se pare că articolul a stat online numai 10 minute. Spre nenorocul lor, un cititor al acestui blog, domnul Florian Popa, a apucat să-l citească şi să reţină câteva indicii cu ajutorul cărora s-a putut reconstitui textul pe baza "amprentei" din Google. Haideţi să-l citim împreună:

---

Scad preţurile la imobiliare
Vineri, 23 Mai 2008

Analiştii imobiliari preconizează o încetinire sau chiar scădere a preţurilor terenurilor din marile oraşe.

Şi asta deoarece costurile pământurilor au atins un nivel mult prea ridicat, ce îndepărtează cumpărătorii speculativi şi orientează piaţa către dezvoltarea de proiecte serioase şi către maturizare. Motivul scăderii preţurilor poate fi pus nu doar pe seama crizei financiare din Statele Unite şi vestul Europei, ci este o consecinţă a diminuării speculei. Analiştii imobiliari susţin că doar preţul la terenurile mici situate în zone centrale va continua să crească. De asemenea, şi terenurile mari, de 5-6 hectare vor constitui oportunităţi pentru investitori.

Dacă din 2005 până în prezent valoarea terenurilor din unele zone ale ţării a crescut de două chiar trei ori, în 2008 analiştii imobiliari anunţă schimbări. Ei estimează că în 2008 preţurile vor stagna sau chiar vor scădea în principalele oraşe ale ţării. Specialiştii mai spun că lipsa lichidităţilor de pe pieţele internaţionale se manifestă doar în mică măsură la noi, singurul segment afectat fiind cel al terenurilor.

"Ne aşteptăm la o încetinire sau chiar scădere la preţul terenurilor mai ales în marile oraşe. Băncile vor introduce poliţe de risc care vor avea cîteva efecte. Terenurile mici situate în zone bune vor continua să crească ca preţ şi vor mai fi oportunităţi cu terenurile mari, de 5-6 hectare", a declarat consultantul imobiliar Ricardo Alcaine Uriate.

Pe termen lung, piaţa imobiliară ar putea fi afectată şi de economia de scară, adică de tranzacţionarea la preţuri scăzute a ofertei.

---

Iată sursa articolului.

După cum vedeţi articolul nici măcar nu era ... tupeist. Singura frază mai dată naibii era chiar ultima, sibilinică datorită sintagmei "economia de scară", dar vrând să spună că pe termen lung preţurile vor scădea fiindcă oferta va fi tot mai mare. Cu toate acestea nu a rezistat pe site decât 10 minute.

Mă întreb, cât ar fi rezistat o mică relatare pornind de la studiul Magazinului de Case?

1 minut? 30 de secunde? 5 secunde?...

În concluzie continuaţi să citiţi, să cumpăraţi Evenimentul Zilei, pentru că nici nu ştiţi ce minciuni pierdeţi.

4 comentarii:

pegas spunea...

Pentru cine a uitat: Ce ziar ne oferea la scurt timp dupa revolutie o stire senzationala a la zerotv actual cu GAINA CARE A NASCUT UN PUI VIU intr-o comuna de la noi (articol scris pe vremea lui....Ion Cristoiu)???? Va reamintesc eu este vorba despre:...ati ghicit...Evenimentul Zilei !!!

Manole tu ai tras o concluzie si indemni lumea sa nu mai cumpere "super-mega-extra-adevaratul" ziar Evenimentul.Eu va spun ca ei nu prea-si mai fac griji dupa ce imobiliarii le-au dat bani cat ar fi obtinut profit din vanzarea hartiei ziarului pe timp de cativa ani.Sa dau si eu oamenilor un pont:
Nici la buda de sters la beeep nu e bun!!!

Adrian Iftode spunea...

un printscreen

.. ca o sa dispara si din cache-ul google-ului

http://www.fileden.com/files/2007/10/25/1539344/evz%20articol%20retras.JPG

cosmiX spunea...

si inca unu ce merita notat
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/805330/Rechinii-imobiliari-bat-in-retragere/

AristotelCostel spunea...

Collier a lansat indicele BRE compus din old bre şi new bre. New bre va fi măsluit cu ajutorul developerilor, în timp ce old bre ni se spune verde în faţă că are la bază date din anunţurile din ziare.

http://www.businessmagazin.ro/analize/imobiliare/primul-indice-imobiliar-al-capitalei.html?5536;2652999

Colliers îi dă astfel peste nas lui Patriciu, venind cu primul indice imobiliar din România.

Iată ce spune o cucuvea care se crede...inteligentă:
“Ar trebui sa existe o informatie unica pe piata, bazata pe analize si pe informatii reale, nu pe zvonuri sau declaratii neavizate”, spune Ilinca Paun, director al departamentului rezidential din cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

Anunţurile din ziare şi sondările developer-ilor obscuri înseamnă informaţii reale?

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?