Proprietarul de mai jos se chinuie să vândă de circa un an. Întâi şi-a lipit pe geam un anunţ entuziast: "Vând! 07 ...." După câteva luni, când a venit iarna, entuziasmul i s-a mai temperat, şi-a renovat apartamentul, şi în loc de "Vând!" a apărut cuvântul "Vânzare", compus tot din litere scrise pe geam cu scoci alb. Fără succes... pare-se. Omul nu a disperat. A vorbit cu o agenţie şi pe balcon a apărut binecunoscutul mesh galben. Evident, scris în româno-engleză, că doar inglejii care tăbară cu geamantanele de bani înţelege "for sale", nu "de sale", şi nu care cumva să missduiască oportunitatea. Tot fără succes. No problemo. Se pare că proprietarul nostru s-a decis să vândă iar pe cont propriu şi după cum se vede din poza 2, a sucit pe dos meshul agenţiei (că na, tot era gratis...) şi şi-a pus propriul număr de telefon pe el. Sunt curios ce părere ar avea agenţia de chestia asta: de-asta am şi lăsat lizibil meshul în prima poza, pentru ca agenţia să-şi recunoască "balconul".
În altă ordine de idei, încep să apară în presă tot mai multe relatări privind executările silite. Dacă în urmă cu vreo săptămână relatase despre acest subiect un ziar (încă) marginal, Financiarul, azi e subiect de prima pagină în Cotidianul.
marți, 20 mai 2008
Un proprietar smecher. Incep sa se vada executarile silite?
Scris de Manole la ora 08:10
Cuvinte cheie: balonul imobiliar
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
23 de comentarii:
Saracii romani, bancile le vand casele ... Sa dam o lege care sa opreasca asta!! Dar stai, ceva e in neregula, romanii aia de fapt nu sunt proprietarii, bancile sunt, ei stau cu chirie acolo pana o achita! Dar stai, cum? incepi sa o achiti dupa nu stiu cati ani de plata a ratelor? Pana atunci nu ai platit decat dobanda?
Tragic, absolut tragic.
Apartamentul e intr-un bloc din Aviatiei ? Asa pare. Nici macar acolo .. in NORD .... unde e mai racoare .... nu se mai vand ?...Normal, daca costa cat o casa pe Costa Brava.
Mult succes la vanzare stimate domn !
"Compania Concert Masters, detinuta de celebrul naist roman Damian Draghici, a devenit primul dezvoltator imobiliar care renunta la construirea unui proiect rezidential, pe motiv ca nu au existat suficienti cumparatori.
Proiectul, care trebuia sa fie amplasat in comuna Berceni din sudul Bucurestiului, urma sa cuprinda 29 de vile in stil mediteranean (inconjurate de multa verdeata - n.r.), o investitie totala de 5,7 mil. euro. Acesta este primul proiect al companiei pe piata imobiliara" ( din Daily Business.ro, via Zoso )
In Aviatiei a ajuns 180.000 euro un app de doua camere. Daca te duci in mijlocul cartierului o sa gasesti niste blocuri coscovite cam ca prin Militari.
Proprietarul e mai dastept decat agentia. Portocaliul lui strident e mai vizibil decat verdele discret si environmental friendly al agentiei :)
http://www.manac.ro/2008/05/19/cumperi-sau-stai-cu-chirie/
Îmi aduc aminte că grecii au boicotat apa minerală pentru că se scumpise cu 10-100 eurocenţi per PET. S-au liniştit băieţii ăia imediat.
"La România" e posibil "ca cetăţenii" care n-au capul din lut să boicoteze puţin creditarea cămătărească din România, afectând "uşor" segementele comunistoide şi "dă fiţe" fără viitor după cutremur?
Tovarăşi, DAE 17% fără ipotecă, respectiv 9% cu ipotecă la credite în euro???
@Aristotelcostel
"Avem o problemă cât se poate de serioasă! Pe lângă blocurile cu bulină roşie, alte locuinţe, date recent în folosinţă, au structura de rezistenţă şubredă.
Acest lucru este confirmat chiar de inspectorii de stat în construcţii, care au descoperit cu groază acest lucru. Specialiştii aruncă vina pe cei care au făcut case cu muncitori necalificaţi.
Blocurile, de altfel extrem de scumpe, sunt în pericol în cazul unui cutremur similar cu cel din' 77. Numai în 2007, Inspectoratul de stat în construcţii a dat peste 160 de amenzi celor care au clădit case mai mult după ureche.
Grav este şi că cea mai mare amendă pentru nerespectarea normelor în construcţii nu sare de 9.000 de lei. O sumă infimă pentru cineva care câştigă milioane de euro din fiecare bloc." - de pe protv
E exact ce spuneam si tu ma contraziceai: oameni necalificati si platiti regeste in raport cu ce produc...produc lucruri de 2 lei.
@pisica motolită
Da...Dacă developerul se trezea cu proştii în echipă, achitându-le salarii "enorme" şi trezindu-se în final cu "amenzi"...aveai dreptate, dar developerul s-a "învârtit" pentru minimul de investiţii şi profit maxim.
Băieţii de-au dat la mistrie au respectat întocmai indicaţiile inginerului care a primit reţeta de la ăl de sub ...developer.
Specialiştii evocaţi în articol sunt de fapt burtoşi de-al de Zilişteanu.
Tu chiar crezi că "developerii" din România au vreo grijă pentru ...calitate şi ...client?
Principial, când dai tunuri, mi se pare normal să-ţi scape ceva firimituri şi în buzunarele celor care-ţi fabrică...ghiulele.
In articolul din Cotidianul se precizeaza destul de clar ca numarul de executari silite va fi mai mare in 2008 doar pentru ca este direct proportional cu numarul de credite nou-date.
„Numărul este în evidentă creştere, întrucât se respectă fidel media proporţionalităţii care derivă din creşterea numărului şi valorii anuale a creditelor acordate, prin raportare directă la numărul restanţelor. Per ansamblu, în 2007 am avut 1.900 de cazuri, iar în 2008 ne aşteptăm la aproximativ 3.000 de situaţii (...)“, a mai spus Urban.
Altfel spus, nimic nou. Bag de seama ca cine duce, duce in continuare si ca cine nu duce in 2008, nu ar fi dus nici in 2007 si nici in 2006.
Astept cu interes cand nu cei iresponsabili nu isi vor putea duce creditele contractate pana la capat, ci ceilalti. Pana atunci as specula ca nu va exista nici un efect real asupra ofertelor de locuinte.
@simon: da, e vorba de acea minunată zonă din Nord.
@tudor: omul acela pune problema greşit, deşi în contextul actual e corect ceea ce zice. Problema la ora actuală este că dacă vrei să cumperi iei la un preţ umflat, care are 99% şanse să scadă în viitorul apropiat. Şi problema nu e de ieri, de azi, ci de vreo 2 ani: eu zic că toţi care au luat prin credit din 2006 încoace vor avea o surpriză neplăcută în curând. Specific pentru cei care au luat în 2006, nu zic că preţurile s-ar putea prăbuşi până la valori mai mici decât cele de atunci, dar e posibil ca, făcându-şi câteva socoteli simple, să descopere că ar fi ieşit mai ieftin cu ratele, dobânzile etc. acum. Desigur, o să existe posibilitatea refinanţării, dar deja vor fi trecut câţiva ani în care au plătit preţul umflat.
@miorlau: din păcate nu coşcovenia este un dezavantaj la blocurile din Aviaţiei, ci faptul că, la nivel de dotări, sunt compatibile cu cele mai negre cf. III din Ferentari. Nu au nici lift, nici ghenă. Şi în plus deşi există aura de "noi", au ajuns deja să aibă peste 25 de ani vechime. Singurul avantaj mai rămâne, fireşte, locaţia.
@catalin: tocmai această proporţionalitate e o problemă. Dacă anul trecut au avut probleme 1.000 de apartamente şi s-au vândut 24.000 (noi şi vechi) atunci înseamnă că presiunea pe scăderea preţurilor a fost mică (echivalentul a 4% din tranzacţii). Dacă anul ăsta vor fi 3.000 şi se vor mai vinde real doar 20.000 (< cifra e optimistă, blocajul continuă şi nu cred că se va debloca brusc piaţa în timpul verii, care e sezon mort) presiunea pe scadere ar fi dată de 15% din tranzacţii, ceea ce e imens.
Până la urmă se confirmă ceea ce zicea Alex Dumitraşcu - scăderea va fi provocată de executările silite -
O lista interesanta pe care am gasit-o din intamplare direct pe site-ul primariei:
Lista imobilelor
expertizate tehnic şi încadrate în clasa I-a şi a II-a de risc seismic
Ce e de-a dreptul incredibil, proiecte in executie cu clasa de risc 1, chiar pe pagina 5.
Se serveste la rece...
@hbunny
Cred ca este vorba de executia lucrarilor de consolidare. Daca te uiti la anul constructiei e pe la 1900 primavara, deci e putin probabil sa fie cladiri incepute in 1930 si inca in executie, desi nu imposibil.
@manole: sunt de acord ca 'tocmai proportionalitatea este problema'. in sensul ca daca proportia de rateuri creste, presiunea asupra pretului scade la randul sau. dar urban zicea ca indiferent de numarul creditelor date, numarul incapacitatilor de plata se pastreaza la un nivel proportional. in urma unui astfel de calcul au ajuns ei la concluzia ca vor creste la 3000.
nu zic ca omul era prea bine documentat, dar daca vor creste la 3000 pe fondul scaderii numarului de credite nou-acordate, ramane de vazut.
am impresia ca, spre deosebire de alti cetateni europeni, romanii, disperati de proprietate, renunta mai usor la alte nevoi in favoarea ratei. ca sa nu mai adaug, in aceeasi nota comparativa, ca sar mai usor sa ceara ajutorul rudelor apropiate, care sunt mai dispuse sa ii ajute.
romanii is invatati cu si se asteapta la suferinta asociata improprietaririi: "faci si tu sacrificii, altfel cum sa ai casa ta?! renunti la excursii, iti iei mai putine haine, te mai ajuta si parintii.." - asta-i o mentalitate actuala, zic eu.
in rest, astept in continuare cu deosebit interes sa creasca ponderea celor care nu-si mai pot plati rata la creditul ipotecar.
@catalin
...spre deosebire de alti cetateni europeni, romanii, disperati de proprietate...renunta la multe pentru ca au venituri cu mult sub ale celorlalti cetateni UE. Sacrificiul dus la extrem pe fondul cresterii preturilor la alimentare va duce initial la infometare si abia apoi la activarea...ipotecii, astfel calificatii nu vor mai avea probleme cu greutatea, dar nici ...casa.
pentru curiosi, studiile pe piata imobiliara , facute de Unicredit, le`am suit la mine pe blog. Asta ca sa va faceti o idee rationala, iar rata debilitatilor pe care le vad/citesc/aud, sa scada sensibil.
Datele sunt de azi.
@hyperion
Studiul e foarte fain intr-un context general, mai putin la nivelul "affordability". Gandeste-te acum la bursa. Erau per-uri usor supraevaluate. Usor. A scazut cu 40% pe o piata bearish, care se asteapta mereu sa mai scada. Daca va exista un focar puternic de inflatie care sa-i atinga pe toti cei care se imprumuta cu expunere de 70%, daca o sa creasca eur/leu pe fondul problemelor legate de indatorarea in euro, o sa vedem ceva similar probabil.
De fapt sentimentul proprietatii nu este ceva tipic romanesc. Si la americani statisticile arata ca oamenii renunta la multe alte plati inainte de rata la ipoteca. Pe baza acestui fapt s-a si obtinut rating-uri AAA.
De asemenea problemele de planificare financiara nu e ceva tipic romanesc, in SUA de asemenea sunt controverse cum ar trebui introduse niste cursuri de economie in liceu.
Nu suntem izolati. Problemele noastre le gasim si in alte parti. De asemenea nu suntem deosebiti. Faza ca nu sunt suficiente case pentru populatie si alte zvonuri le gasesti peste tot, apoi cand se dezumfla se da vina pe faptul ca s-a construit prea mult, ca nu mai e suficient teren agricol.
@hymerion
Unicredt a scos, pe lângă studiul ăsta, şi un sondaj prin care a arătat că 1 român din 4 îşi doreşte o casă. Persoanele "sondate" au peste 15 ani.
Sursele...studiului...Eurisko, Colliers...Atis Real, adică mârlanii care au manipulat piaţa ...ordinar.
Logica lu' fish:
-96% din fondul locativ e proprietate privată.
-Oferta de nou creşte.
-Venituri poo-maca;
...relativă stagnare, potenţial ridicat pe termen mediu.
"Cererea potenţiala excedentară de locuinţe noi va susţine în continuare preţurile în sectorul rezidenţial"
Au studiat băieţii asta sau au mai trântit un vis erotic în plin...studiu.
Pe termen mediu...e groasă în România, dar pe termen lung se poate vorbi de trecerea clasei medii, când va apărea, de la cloace comunistoide la apartamente noi.
Cum rămâne cu randamentele din imobiliare??? 15%/an la nou?
Cererea a fost excedentară datorită randamentelor, în lipsa lor rata debililor nu poate acoperi oferta din prezent.
@aristotel
hehe, asta-i chiar tare. uite, eu am renuntat la eventuala proprietate a unui apt. in bucuresti pentru ca am preferat sa nu ma chinuiesc.
sunt altii mai bogati decat mine care pot lua ipotecar de 100.000 eur pe 30 ani fara sa-i doara capul.
stam cu chirie, desi ne-am fi permis chinul unui apt. de 2 camere comunistoid si bucurestean la minunatul pret de 120.000 eur. dar de ce sa nu am o viata mai buna si de ce sa nu imi canalizez eventualul excedent spre investitii rentabile?
sa fim seriosi, nu toti romanii castiga putin. le zic disperati de proprietate acelora care accepta chinul unei improprietariri pe care nu si-o permit. dar ce, frate, te pun eu sa iei ipotecar cu rata de 70% din cat faci tu pe luna? ca sa nu mai adaug ca o faci cu riscul ca viitoarea ta proprietate sa mai valoreze la final 25-30% din cat ai platit bancii cu totul, ca sa vezi cat de idiot risti sa fii. na, renunta la mancare, daca te-a manancat sa fii proprietar.
si pe bune acum, cunosc oameni care-si dau 70% din venitul lunar pe rate de 25-30 de ani la ipotecare. o fi chiar asa misto?
@catalin
spui ca nu toti romanii castiga putin...din datele statistice (INS), 3.400.000 castiga sub 2000 lei net, iar cca 640.000 peste 2000 lei net...
Cat de imbecil sa fii sa dai over 100k iepuroi pe un rahat de 2 camere in suprafata medie de 45-50 mp si vechi de peste 25 ani?
tampit sau netampit ... nu asta ii intrebarea :-)
cand vine vorba de a cumpara si de conditiile in care cumperi,
cred ca e vorba si de un factor psihologic, care nu ii doar la romani,
alegerea ii una intre un plan pe termen scurt : mancare, haine, vacante, o alta masina, si unul pe termen lung : locuinta
si la nivelul asta ii o alegere personala
azi evz scrie http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/804548/Locuintele-produse-de-lux-in-Romania/
"Specialiştii afirmă că preţurile solicitate pentru spaţiile locative din Capitală au depăşit capacitatea financiară a populaţiei şi se aşteaptă ca, odată cu creşterea ofertei, acestea să revină la un nivel acceptabil. "
Cum ar trebui sa functioneze mecanismul asta ?
Trimiteți un comentariu