joi, 12 iunie 2008

Poligonul de tragere: Chiliman vs. Murgeanu

Nu ştiu câţi dintre voi aţi conştientizat tema centrală pe care se dă bătălia de la Sectorul 1, dintre Andrei Chiliman şi Răzvan Murgeanu: "Salvaţi sectorul 1 de rechinii imobiliari!".

Interesant e faptul că primarul Chiliman şi-a schimbat tema campaniei abia odată cu turul 2. În turul 1 campania lui a avut în centru nişte bla-bla-uri obişnuite ("am făcut, am dres") şi un slogan fără viagra: "Sectorul 1 - Capitala capitalei" .

Aşa cum spuneam aici, tema imobiliarelor intră în campanie dar, din semnalele pe care le am, ăsta se pare că e doar un exerciţiu preliminar, ca la "poligonul de tragere", al cărui scop e să dovedească (sau nu) viabilitatea acestei teme în opţiunea electoratului. Chiliman intră în turul 2 cu 36% vs. 34% - rezultatul lui Murgeanu, deci lupta se anunţă incredibil de strânsă. Dar dacă Andrei Chiliman va învinge, în toamnă va fi măcel, pentru că tema - care îşi va fi dovedit viabilitatea în ochii electoratului - va fi preluată în discursul de partid al PNL şi PSD, indiferent de nivelul campaniei.

Sunt curios dacă în provincie a mai observat cineva o campanie similară.

UPDATE: Andrei Chiliman a câştigat detaşat cu 56,8% vs. Murgeanu 43,2% . Deci miza pe anti-imobiliare a fost corectă...

34 de comentarii:

Adrian spunea...

Radu Mazare a avut afise in Constanta cu "Locuinte mai ieftine pentru tineri". A avut si o loterie sau ceva de genul asta, nu m-a interesat subiectul la vremea respectiva.

zetpatru spunea...

93.000 de apartamente de la administratia landului german Renania de Nord-Westfalia, conform unor surse apropiate, scrie Bloomberg. Fondul imobiliar Whitehall detinut de Goldman Sachs va plati suma de 3,5 mld. euro (5,4 mld. dolari) pentru aceste apartamente, conform unor surse din guvernul de la D?sseldorf, citate de Financial Times Deutschland.

dintr-un calcul simplu (babesc) rezulta sub 40000 euro pe unitate locativa. probabil un apartament cu 2 camere e cam atat, o garsoniera sub, un apartament cu 3 camere peste. In Germania de vest!

Macrina spunea...

Pretty cool...
http://blog.roren.ro/

Anonim spunea...

In Germania astea sunt preturile, e adevarat.
Dar, oameni buni, lasati Germania, nu avem aceeasi origine (noi suntem latini cica). Ne tot uitam la Germania. Nu am fost/nu suntem/nu vom fi niciodata ca ei, decat daca ne ocupa si ne eutanasiaza si aduc oamenii lor.
Comparati-va cu idiotii de spanioli, care au construit de doua ori mai multe unitati locative decat necesarul oficial. Care desi sunt in plina criza, cu jumatate de agentii inchise, cu firme de constructii care dau faliment la greu, cu depozite de materiale de constructii care s-au reprofilat pe apa plata etc. etc.
Si, desi sunt in r..t pana in gat, continua sa tina de preturi atunci cand vand. Au luat un apartament cu 160 000 euro acum 3-4 ani si acum cer 340 000 ! Cu astia comparati-va, ca suntem acelasi neam !
Lasati tot ce este peste "granita naturala a Rinului".

AristotelCostel spunea...

@simon
Nu e adevărat ce spui. Te referi la prostălanul ăla care organizează tombolă cu 5 Euro biletu'. El vrea să achite creditul cu cei 340 000 Euro ceea ce este cu totul altceva. Imobiliarele spaniole sunt pe tobogan fără dubii.
Revenind la problema lui manole, în Iaşi a început campania antiimobiliară a lui Gheorghe Nichita, PSD-ist, împotriva lui Oprea, PD-L-ist, sprijinit de fashionista Shrotter cu soţu' imobiliar. E şi puţină variaţie pe aceeaşi temă împotriva lui Cârlan 12 clase care a devalizat Bancorexul ...filiala Iaşi.
Mie mi-e simpatic Nichita pentru că n-a făcut ni'ca, dar a promis că se pune pe treabă şi ...nu mai ştiu...cred că am comutat pe Portugalia-Cehia.

Anonim spunea...

Aristotel, nu ma refer la cel cu tombola. Este vorba de directorul unei firme spaniole unde lucreaza un foarte bun prieten si coleg de facultate de-al meu. Orasul : Cartagena.

Manole spunea...

În Spania s-a speculat foarte mult şi am impresia că s-au luat împrumuturi pentru speculă. La noi, de bine de rău, creditele au fost luate doar de cei care au avut nevoie de o locuinţă.

De-asta spaniolii nu pot lăsa la preţ, fiindcă sunt prizonierii creditelor.

Dorin spunea...

http://www.mediafax.ro/economic/preturile-apartamentelor-vechi-au-scazut-in-luna-mai-fata-de-aprilie.html?1686;2707423

AristotelCostel spunea...

@dorin
Abureala aia de BRE are rolul de a dezinforma in continuare. Preturile sunt pilaf deja.

Dorin spunea...

Doream doar sa subliniez ca pana si cei interesati ca balonul sa nu se sparga sunt nevoiti sa recunoasca scaderea preturilor.

AristotelCostel spunea...

@dorin
Se încearcă o uşoară fluctuaţie şi o uşoară scădere pe piaţa de vechi şi o plafonare...pe piaţa de nou, semn că cererea s-a întâlnit cu oferta la Collier...în hârtii. Preţurile absurde menţinute pe fondul vacanţei prelungite a cererii ar putea fi ...dezgheţate de ...BNR cu notarii semimanipulatori.
Sper să aud cât mai puţine despre ...subevaluarea tranzacţiilor.
Zilele trecute am trecut printr-un notariat unde era un ţepar, cumpărător de teren, şi o familie de ţărani moldoveni loviţi de soartă în general, aflaţi şi în situaţia de mai fi traşi în piept, nu de soartă, ci de şmenaru’ de care vorbesc.
Şmenaru’:
„1.Vă dau avans 2000 Euro, dar vă voi da Euro...ca să nu ne mai încurcăm cu cursul de schimb.
2. Facem contractul pe o sumă mai mică. Înţelegeţi? Cine are de pierdut? Păi, notaru’ …că ia mai puţini bani, înţelegeţi?
3. Aş avea o rugăminte la dumneavoastră, să amânăm restul de plată până la toamnă că mă presează constructorii şi ăştia-s firme...nu se joacă nimeni cu ei”

Credeţi că ţăranii ăia vor mai vedea restul de bani faţă de cei trecuţi în contract???
Mai grav e că pe şmenar îl mai văzusem şi pe la alte notariate...tot cu probleme imobiliare...versat...pur sânge.

În concluzie...ţepele nu sunt tranzacţii subevaluate, ci ...înşelăciuni, iar proştii care şi-o trag singuri nu reprezintă o medie a pieţei.

AristotelCostel spunea...

@manole
Ilias Papagiorgiadis ...pe lângă impresiile lui normale în privinţa profesionalismului românesc...e cam din aceeaşi categorie cu Lopată şi Bordei.
Am comentat inepţiile lui privind creşterea economică sănătoasă de 8,2%, dar ţine prea mult la ...sănătatea economiei româneşti. Avându-l în lista de ...link-uri s-ar putea interpreta că validezi şi goangele lui.

Manole spunea...

Aristotele, l-am pus pentru că e interesant să vezi cum te văd străinii.

Chiar aş fi curios să mai aud şi alte păreri.

Dorin spunea...

http://www.zf.ro/articol_176396/locuintele_din_vitan__aviatiei_si_dorobanti_s_au_ieftinit_cu_20_.html

... si doar din anunturi ...

AristotelCostel spunea...

Lipsa cererii este pusă pe seama zvonurilor, a Campionatului European şi a băncilor. Nu cred că românii sunt atât de informaţi ca să luăm în seamă zvonistica. Campionatul European s-a "sfârşât" tragic, iar bancile suflă puternic în Danone...după ce s-au jucat de-a Caritasul.
Cererea solvabilă e singura care lipseşte ...din jocul imobiliar piramidal din România.

Anonim spunea...

http://www.capital.ro/articole/grila-notarilor-umfla-impozitele-
pe-tranzactiile-imobiliare/109274
Sper sa se vada linkul. Interesant e comentariul unui cititor care prezinta vanzarea unui apt de 2 camere cu 71 de mii de euro, in urma cu 2 saptamani. Apartamentul il pusese in vanzare in primavara trecuta cu 120,000E. Deci a lasat la pret 50,000E. Va dati seama????????????

AristotelCostel spunea...

@gabrielag
Specialistii imobiliari au atentionat ca vor apărea ...corecţii.
Indicele Colliers a pierdut 24 de Euro din cei 1900 pe mp, iar indicele ZF a ajuns chiar la 1843,2 Euro/mp la apartamentele cu 3 camere cu vedere spre Tâmpoviţa.

alex.dumitrascu spunea...

E firesc sa devina o tema politica majora. Si va fi mai ales la toamna la parlamentare.
Vedeti ca deja se vorbeste despre "aliante imobiliare", iar lucrurile devin halucinante.
In curand presa si nu numai va remarca faptul ca ticneala imobiliara romaneasca este de fapt suportul coruptiei.
Uite cateva exemple din cele mai diverse domenii:
-Comandantul arestat pentru permise auto la Arges, avea acasa 450.000 de euro, care bineinteles proveneau din vanzarea unui teren
- Sile Chetroi sau cum il cheama pe ciudatulala, avea acasa titluri de proprietate asupre unor terenuri obtinute prin amenintare.
- Balamucurile electorale ciudate ale extraterestrilor din Jilava si Stefanesti au la baza ...imobiliare, dar inca n-a priceput nimeni ce si cum.
- Preturile "promovate" de "developeri" dau posibilitatea guvernului sa construiasca case pentru sinistrati cu 2000 euro m2.
- Preturile "pietei" dau posibilitatea fostului primar Videanu sa mute din gros banii primariei in conturile altora pentru "locuinte sociale"
............
Mai vreti?

-

Manole spunea...

Şi ceea ce zici tu aici nu e decât vârful aisbergului. Din păcate există porcării cu suport "imobiliar" în toată ţara, inclusiv în judeţe sărace precum Vaslui sau Harghita.

Cred că mandatul lui Băsescu (2004-2009) va rămâne în istorie sub semnul măririi şi decăderii caritasului imobiliar, aşa cum Herbert Hoover a rămas pe veci legat cu numele de Marea Criză.

AristotelCostel spunea...

Am şi o întrebare de retardat, Ionuţ Popescu, exministru de finanţe, are sume uriaşe sau colosale investite în imobiliare?

Unknown spunea...

Salutare tuturor! Am citit cu interes postarile d,voastra cu privire la balonul imobiliar din romanica noastra mica si frumoasa. Toate articolele si comentariile argumentate ma fac sa cred ca maine vor scadea preturile si ca numai fandoseala romanului (ca_casa.i casa), manipularea, implicarea masiva a politicului etc..fac posibila inca mentinerea preturilor mari.
Eu sunt chirias si as vrea sa am locuinta mea (cine nu vrea) de aia ma intereseaza subiectul f mult. Parerea mea umila fara sa am cunostinte de economie e urmatoarea:
- cine n,are ce face cu banul pt ca l.a furat sau l.a mostenit de la tac.su sa.si ia, frate, superlocuinte cu 150.ooo E...nu,i nici un bai, se inseala hotul cu hotul
- cine castiga decent si traditia populara (paguboasa) ii dicteaza ca tre sa aibe casa lui sa se intepe cat mai e timp la o cutie de hibrituri de pana in 40 mp cu 80..90.ooo E (sa nu,si ia ceva mai spatios ca agorafobia e boala grea)
- noi restul ...cati am ramas...putini ce,i drept, care nici n,avem casa nici nu facem parte din cele 2 categorii de mai sus, '' o sa stam pe burta ca.i apa mica'' chiriasi bine merci (desi a.nnebunit lupul proprietar cu chiriile exagerate, parca,i parisul) si,asteptam sa pice (nu para malaiata :d)
Noroc si voie buna si s,auzim de bine ca de rau ni s,a urat!

Unknown spunea...

cetii si io ca omu' zilele trecut un articol despre cat de ieftine is casele la unguri si ca romanasii nostrii isi iau acolo casute cu banii pe,o garsoniera in Romania...O fi asa, n,o fi asa, nu stiu...dar noi de ce aia masii nu facem case ieftine ca,n america de le ia uraganul ca pe frunze ca cica bune izolatoare termice is, de montat se monteaza usor..etc...Toata lumea tre sa stea in vila sau la bloc in buricul targului?
Io as prefera sa,mi iau asa ceva cu bani putini nu sa ma fac sclav pe viata la o cutie de chibrituri de pe vremea mult raposatului

Victor spunea...

Manole, scuze de off-topic. Am citit in Catavencu un articol care se lua de Arthur Silvestri, cum ca e un fost mancator de kk pe vremea comunistilor, ca nu e profesor la universitatea unde zice el ca e, samd. Am dat si un google cu numele respectiv si se pare ca, intr-adevar, omul a fost un proletcultist. Daca si tu ajungi la aceeasi concluzie, hai sa lustram si noi pe cineva in tara asta, scoate'l din blogroll.

AristotelCostel spunea...

@victor

Şi eu am citit nişte păpători de poo spunând cam acelaşi lucru despre Artur Silvestri.

E cam singurul care vorbea despre "imobiliarul" românesc acu' mai bine de un an.

Poate vorbim de un fost proletar infidel ideologiei de sistem, dar nici pe departe nu se compară cu capitaliştii proşti grămadă care horcăie după bani...cum ar fi cazul majorităţii celor implicaţi astăzi în imobiliarul românesc.

O opinie sinceră...n-ar trebui să deranjeze, dar horcăiţii au o jenă ...în plus.

Manole spunea...

Da, Artur Silvestri a fost pe timpul lui Ceaşcă, dacă ţin bine minte, autor de piese de teatru şi critic literar care scria pe la o revistă prost văzută în epocă de scriitorimea aşa-zis neangajată, "Luceafărul".

So what? Spuneţi-mi mie pe cineva de la Caţavencu care nu a mâncat un pic de pastă maronie pe timpul lui Ceauşescu. Bineînţeles, nu vorbesc aici de Simona Tache sau Bucurenci care erau copii atunci.

Vă reamintesc că am avut plăcerea să descoperim securişti chiar şi în rândul membrilor vechi ai GDS. Deci hai să nu dezgropăm morţii, că nu ştiu, zău, care e mai maro.

Opiniile lui Silvestri, chiar aşa alambicat şi literar exprimate, au fost dintotdeauna un pic mai ... aparte în peisaj şi de-asta l-am băgat în blogroll, deşi el a luat peste picior blogul meu la câteva săptămâni de la apariţie.

cipi bibi spunea...

iata ca bordei si-a luat ochelari noi:
"Consider ca jumatate din oferta de pe piata apartamentelor vechi era artificiala, in sensul ca multe persoane care nu aveau cu adevarat intentia sa-si vanda locuintele, le scoteau la vanzare la preturi foarte mari", apreciaza Ionut Bordei

puteti citi tot articolul aici:

http://www.zf.ro/articol_176884/_font_class__textcolorrosu__video___font__cum_va_evolua_pretul_apartamentelor_din_bucuresti.html

AristotelCostel spunea...

@cipi bibi
Fiind un versat observator al manipulărilor de doi lei, îţi traduc ce a transmis de fapt Bordei:

Oferta e la jumătate, deci raportul cerere-ofertă rămâne dezechilibrat!!! Dacă nu vă grăbiţi să cumpăraţi până Duminică, e ca la loto şi preţurile vor exploda! Dacă ar fi să scadă, proiectele vor fi sistate, iar dezvoltatorii se vor retrage supăraţi şi nu se vor mai întoarce nici mituiţi de guvern...aşa că împrăştiaţi cu bani, contractaţi credite că nu mai pupaţi piaţă imobiliară în veci.

O să ajungeţi să vă cumpăraţi terenuri pe gratis şi veţi contacta firme de construcţii la limita falimentului, materialele de construcţii se vor ieftini, apartamentele se vor anula ca valoare, aşa că acum e ultima şansă să cumpăraţi la preţuri mastodontice!!!

calu68 spunea...

ce faci "balonule"
nu mai comentezi? aaaaaaaaaa,poate esti in vacanta...
"ce-ti doresc eu tie dulce Romanie"....si tu cui?

Ion spunea...

Matematica la romani: se da urmatoarea stire http://www.dailybusiness.ro/stiri-real-estate/valoarea-tranzactiilor-de-proiecte-imobiliare-a-crescut-de-7-ori-in-t2-14470
Nu stiu cat de adevarate sunt numerele de-acolo, dar nici nu conteaza. Amuzant e ca ei spun ca valoarea tranzactiilor a crescut de aproape 7 ori de la 119mil. la 700mil. Nu stiu exact cum sa spun, dar 700/119 = 5.88. Oare au scris din greseala 7 in loc de 6? ;))

AristotelCostel spunea...

@john

Probabil aşa le-a declarat vreun imobiliar, in T1 era de o suta nouăsprezece, iar in T2 700, adica de 7 ori mai mult. Cam asta este explicatia si pentru dinamica pietei imobiliare, cresterile fiind operate din zece în zece mii de euro pentru simplificarea tranzacţiilor.

Totuşi Daily Business îşi poate trece în portofoliu:
"Compania de consultanta imobiliara au estimat".

Anonim spunea...

pai ei spun acolo clar valoarea TRANZACTIILOR de PROIECTE IMOBILIARE.
ce nu spun ei e cine cui a vandut, ca end-userilor nu poate fi vorba, in ce conditii si de asemenea nu spun ca mare parte din acest "7x" e preluarea facuta de nemtii aia pentru nush ce proiect de pe lacul floreasca. ca vanzatorii nu mai aveau bani de la fra....finantatori ca sa termine chestia.

deci ce s-a intamplat e ca niste mafioti si-au facut exitul pe multi bani luati de la alti mafioti (mai institutionali).

sunmirror spunea...

Minunat articol

Nu stiu ce ma enerveaza mai tare - ce zice retardul ala de director al Alpha Bank, fara sa prezinte cifre, fara nimic, doar asa ca i s-a sculat lui, sau faptul ca "domnii" de la Mediafax nu ii atribuie afirmatia in titlul stirii, ci anunta profetic ca locuintele se vor scumpi.

Iar la acest "seminar" pe teme imobiliare a participat doar retardul ala, de e singurul citat ?

Si by the way, cine dracu ia credite de la banca retardului astuia ?

Bineinteles, alti "domni", si anume cei de la "ziarul" financiar preiau rapid "stirea".

Iar blogul asta se scufunda incet-incet in tacere, de mi-e permisa metafora.

Manole spunea...

Nu se scufundă. Chiar vroiam să comentez (acid) articolul ăsta.

AristotelCostel spunea...

@sunmirror

Relax...stupidutul de la Alpha Bank (Sergiu Oprescu) a vorbit...singur despre nivelul scazut al depozitelor romanilor.

Cred ca speculantii au fost surprinsi pe WC de criza financiara si n-au stiut ca romanii cumparasera frigidere si matiz-uri deja...afectand astfel numarul de calificati ipotecari.

Prosti sunt garla in tara asta, dar...solvabili ...putini...

Poate Sergiu incearca si el o tranzactie ca sa dea bine la statistici.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?