joi, 17 iulie 2008

Scurte: Patriciu recidiveaza, schimb sondajul, blog de clippings

1. Patriciu recidivează cu declaraţiile dure.

"[Piaţa imobiliară] stagnează de şase luni şi scade, cred că preţurile locuinţelor vor scădea cu cel puţin 50% în următoarele 3-6 luni. [...] Investesc [în imobiliare, dar]. Cred că în orizontul de timp 3-5 ani, piaţa imobiliară îşi va reveni din căderea de acum şi de mai încolo, dar niciodată nu va mai ajunge la nivelul de dinainte de criză. Niciodată! " Vezi interviul integral aici: http://www.bloombiz.ro/ .

Sunt curios dacă le stă râsu-n gât celor care l-au luat în râs în februarie. Sunt curios de altfel dacă le stă râsu-n gât şi celor care îşi băteau joc de acest blog la data apariţiei sale, în august 2007...

2. Nu am mai publicat de multă vreme un sondaj. Precedentele 2 sondaje au arătat câteva chestii interesante.

- publicul acestui blog este constituit în proporţie de 15% din emigranţi. Să ştiţi că treaba asta reiese şi din statisticile de trafic, care dau 17,5% dintre vizitatori ca fiind din afara României!
- 10% se pregătesc să emigreze (interesant ar fi de ştiut unde; ţările care trimit cei mai mulţi cititori pe blog sunt Marea Britanie cu 3,61%, Franţa - 2,48% şi Germania - 2,38%, surprinzător Italia e doar pe 7 cu 0,77% şi Spania nu intră în top 10);
- 67% dintre cititori au cochetat sau cochetează cu ideea emigrării;
- doar 5% nu s-au gândit niciodată să emigreze.

- legat de salarii, 68% dintre cititori declară că nu (mai) câştigă nimic la negru, în timp ce doar 19% declară că au venituri mai mari de 1000 RON / lună (adică aproximativ un salariu mediu în plus). E interesant; în urmă cu numai 10 ani cred că fiecare gospodărie mai avea nu unul, ci două salarii medii pe lângă venitul declarat.

Sondajul care urmează vi se adresează cu o întrebare: "Dacă şi numai dacă citind acest blog aţi luat la un moment dat o decizie privind poziţia dvs. vizavi de piaţa imobiliară, aceasta credeţi că a fost o decizie bună sau proastă?"

3. În ultima vreme am constatat că mulţi inşi din afară încă nu au aflat că pe piaţa imobiliară de la noi au început să scadă preţurile. Dimpotrivă, unii vin ferm convinşi că vor găsi aici ultimul El Dorado şi nici nu e de mirare câtă vreme se informează din asemenea inepţii. Pentru ei am deschis un nou blog: Romania Real Estate Watch. Spre deosebire de ăsta RREWatch e un simplu observator, o revistă a presei.

Cam atât.

PS. şi încă un lucru haios: Aristotel comentează doctoratul lui herr Zilişteanu.

21 de comentarii:

Unknown spunea...

Cum a cazut piata imobiliara din Ungaria. Similitudini cu Romania

http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar
-3583804-cum-cazut-piata-imobiliara
-din-ungaria-similitudini-romania.htm

pegas spunea...

http://www.gandul.info/actualitatea/
apartamentele-de-lux-din-mamaia-
stau-nevandute-in-galantare.
html?3927;2790327

http://www.gandul.info/economia/
apartamentele-vechi-din-capitala-
se-dau-si-cu-25-mai-ieftin-decat-
pretul-de-oferta.html?3936;2790290

Anonim spunea...

link

Regula nu este insa valabila in toate cazurile. Paul Dumbravanu, broker si proprietar al agentiei imobiliare RE/MAX Star, este de parere ca oamenii de afaceri cu studii universitare sunt flexibili si dornici sa negocieze deoarece se gandesc deja la urmatoarea investitie pe care o vor face.

Ce idiotenie!!!

AristotelCostel spunea...

@ orfeu

"„În ultimele două luni se constată o creştere a cererii, ceea ce ar putea marca un interval de timp în care revine încrederea potenţialilor clienţi. Creşterile nu sunt la nivelul de anul trecut, dar vedem o cerere mai educată şi mai calificată“, a afirmat Sergiu Oprescu."

http://www.cotidianul.ro/piata_imobiliara_se_scutura_de_speculanti-49757.html

Merge şi pe faţă şi pe dos.

Intelectualii doldora de bani vând acum, iar intelectualii săraci cumpără pe credit.

Când piaţa e blocată lemn...bagi fitile cu intelectuali, dar banii nu-s aşa speriaţi sau optimişti ...ca intelectualii, ci nu-s pur şi simplu...

elzorab spunea...

deci, deficitul comercial al romaniei a crescut la 7 miliarde de euro in timp ce deficitul uniunii europene e de 22 miliarde. ceea ce ma sperie pe mine e faptul ca nu stiu exact care e valoare totala a schimburilor. astfel uniunea europeana are un deficit de 22 miliarde din 500 de miliarde schimburi(probabil), iar romania are deficit de 7 din 10(probabil), deci peste 60%.

revin cu aceeasi intrebare: cine se va prabusi prima data, leul sau piata imobiliara. totusi dupa ultimele date leul pare sa fie next!

pegas spunea...

Desi ma mir ca in conditiile actuale de inflatie,scumpirea gazelor si a energiei electrice + marirea salariului minim din octombrie cu 40 Ron si marirea de la inceputul lui 2009 cu inca 60 Ron + anuntata marire a pensiilor cu 20% din noiembrie, care nu fac altceva decat sa duca inflatia la cote nebanuite, vad si cred ca guvernul Tariceanu va face presiuni asupra BNR ca Leul Romanesc sa fie cat mai puternic, cel putin pana in pragul alegerilor din toamna.Nu cred ca pnl-ul isi doreste sa intre in generalele din toamna cu un leu slab si il vad in octombrie la o cotatie de maxim 3.7 Ron pentru 1 euro. Apoi, din octombrie pana in pragul sarbatorilor moment in care capsunarii vin cu banii acasa incepand sa se rupa in figuri si cheltuind haotic iar nu va mai fi mult.Deci sanse mari ca Leul sa termine anul pe undeva prin zona 3.6 - 3.65 Ron/1 Euro. Beleaua mare incepe din 2009.Atunci vad eu inceputul sfarsitului. Asa cum inceputul lui 2008 a fost unul negru pentru BVB si isi vor aminti de aceasta perioda toti brokerii si "investitorii" cat vor trai, asa si inceputul lui 2009 o sa fie unul negru pentru economia tarii, pentru Leul Romanesc si pentru imobiliare. O sa fie picaje in lant cand aceste mariri de salarii si de pensii se vor dovedi nesustenabile, ducand inflatia la cote alarmante, cand BNR pentru a o mai stopa va duce dobanda de referinta pe la 11% -12 %, inasprind totodata si mai rau conditiile de creditare, cand intelectualii vor putea sa-si mai ia credit doar pentru a-si mai cumpara o masina, dar si aceasta fiind una de spalat.Deci la intrebarea lui Elzorab eu zic ca se vor duce cot la cot si imobiliarele si Leul startul fiind dat pe undeva prin a doua jumatate a lunii ianuarie 2009 (ianuarie cunoscandu-se ca fiind moarta dpdv economic, romanii incercand sa-si achite imprumuturile luate pentru destrabalarea din decembrie). Oricum nu mai este mult pana atunci si vom vedea cu ochii nostri ce se va intampla, dar viitorul parca nu suna prea bine.

elzorab spunea...

pegas, ai uitat un singur amanunt. marea majoritatea a capsunarilor sunt deja fie someri fie castiga jumate fata de anul trecut. mai sunt si cei care au facut credite pentru locuinte in spania, iar acum se trezesc si cu casele devalorizate si cu cresterea ratelor. deci, mi-e greu sa cred ca cineva va mai veni in romania sa cheltuiasca nebuneste. stii cum e...cheltuiesti si pe credit atata vreme cat ai convingerea ca economia merge bine si ca vei avea un loc de munca si anul viitor, dar atunci cand lumea e panicata si cu frica-n san...mai incet si cu cheltuitul, incepi sa te gandesti de zece ori pe ce dai banul(asta din experienta personala)
eu cred ca jumate dintre capsunari si-ai pierdut deja locurile de munca si jumatatea cealalta sta cu spaima in san...

Anonim spunea...

Test

elzorab spunea...

a, mai e o chestie.
pentru sutinerea leului se cheltuieste toata rezerva valutara a romaniei. ma intreb la comanda cui si, mai ales, in folosul cui? sunt sigur ca sunt interese la mijloc, si nu neaparat de ordin electoral, se cheltuiesc iarasi banii romanilor, pentru interesele catorva mafioti!

Anonim spunea...

Cred ca ma tin minte utilizatorii mai vechi. Eram adeptul stagnarii pietei la valoarea de acum 6 luni si inca sunt convins de aceasta idee cu toate ca sunt sigur multi vor sari in capul meu.
Eu nu am vazut inca preturile scazand. Insa daca vor scadea cu 30 - 50 % in urmatoarele 6 luni, am banii pregatiti si voi fi primul care voi cumpara. Aceasta e si politica lui Patriciu si Cotidianul. Sunt bani cash si trebuie investiti dar intai trebuie coborat de pe varful actual de preturi si apoi investit cu gandul la urmatorii 3 - 5 ani.
Repet: cu toate ca nu sper in aceasta cadere de preturi eu mi-as dori-o pentru ca am niste bani de pus pe termen lung (5-10 ani).

Anonim spunea...

Apropo de pus bani la ciorap pe termen lung ce alte solutii mai viabile decat imobilele sugerati. Sa tii banii in moneda sau actiuni e greseala curata in opinia mea pentru ca inflatia de minim 2 - 3 % pe an a oricarei monede puternice erodeaza toata economia, pe cand de valoarea unui imobil tot atata mancare (sau servicii) cumperi si peste 10 ani.

elzorab spunea...

pt nenea cora. o fi, intrebarea e urmatoarea: cati dintre cei cu bani lichizi vor fi discpusi sa investeasca pe o piata in scadere, avand certitudiena ca preturile vor scadea si cati vor astepta sa mai scada si sa cumpere doua case pe aceiasi bani??
a doua intrebare e: cati dintre romani au lichiditati de ordinul sutelor de mii de euro ca sa-si permita sa ia cash? iar daca au aceste sume de ce sa ia in romania si nu in europa, acolo unde au facut acei bani, pentru ca oricat ai dori sa ma convingi, e greu de crezut ca dintr-un salariu bunicel de 500 de euro pe luna, poti sa economisesti o suma de 100 000 de euro. iar cei cu salarii maricele sunt rarisori si nu au cum sa sustina pe spatele lor o industrie intreaga...
plus ca, poate, vor dori sa investeasca si in altceva, nu doar in imobiliare...a inebunit lumea cu investitiile astea imobiliare, imobiliarele nu produc nimic, daca nimeni nu munceste nimeni nu va avea bani sa palteasca nici chirii nici sa le cumpere, deci trebuei sa ne gandim, in primul rand, ce producem, ce vindem si abia apoi in ce investim veniturile....

Anonim spunea...

Eu muncesc pe afara si am niste venituri destul de frumusele. Intrebarea este cum sa-mi tin bani pentru urmatorii zece ani in siguranta. Exclus asigurare de pensie sau tinut in depozit la banca. Care sunt solutiile mai simple si mai sigure. Mentionez ca nu am timp de bursa, afaceri sau alte activitati.

elzorab spunea...

idei de afacere pentru cora. cred ca singura investitie adevarata e intr-o unitate de productie. te gandesti in ce domeniul lucrezi, te perfectionezi si investesti in ceva tehnologie performanta, apoi produci ceva si il vinzi, daca se poate peste hotare, dupa care profitul il reinvestesti in dezvoltarea capacitatilor de productie. asta e economia de piata si nu speculatiile imobiliare. au inebunit si romanii ca americani, cu diferenta ca, americani mai si produc ceva, pe cand romanii fac cu mic cu mare investitii imobiliare.
jalea si durerea e ca foarte multi au si luat credite babane, de sute de mii de euro, ca sa faca investitii imobiliare, cand ei lucreaza in banci, ca functionari, castiga tot de pe urma celor care au facut credite(si castiga bine). ma intreb ce se va intampla cu ei atunci cand acest cerc vicios se va rupe. una e sa investesti banul tau si sa castigi sau sa pierzi si alta e sa iei imprumut ca sa faci"investiti". vor pierde si "investitorii", vor ramane si cu datorii, si fara casa si va mai pierde si banca...si uite asa, incet, incet, traind intr-o iluzie optica, subminam economia...
apropos, un alt dezechilibru e faptul ca functionarii din banci sunt foarte bine platiti, platiti din tzepele care li se aplica clientilor. in sua un functionar la banca face 10-12 la ora, printre cele ami mici salarii din economie si nimic nu justifica sa le platesti salari mai mare, pentru ca nu fac mare lucru, oricat de filozofi ar dori sa para, nu e ecelasi lucru cu un inginer sau un medic. ei numarwa niste bani si aplica niste procente si taxeaza clientii de le sar capacele...deci trag tzepe pe fata...

Dorin spunea...

@elzorab
Suma de 7 miliarde de euro probabil ca pare imensa. Hai sa impartim la populatia Romaniei si sa vedem cat revine pe cap de locuitor.
7 miliarde / 20 milioane (aproximativ avand in vedere ca unii din strainatate desi nu locuiesc in tara trimit bani)= 350 euro. Aproximativ un salariu mediu.
Cat despre: de ce cresterile salariale si ale pensiilor nu au cum sa creeze inflatie (nu vorbesc despre cosul de consum)iti recomand adresa: http://resurseumane-hr.blogspot.com/

Dorin spunea...

@elzorab
Referitor la ultimul tau comentariu iti dau dreptate, atat privind necesitatea de a investi in productie cat si privitor la salariile nejustificate din domeniul bancar. Dar atata timp cat bancile sunt private, iar proprietarii accepta sa acorde asemenea salarii...

elzorab spunea...

dorin,
imparte suma respectiva la populatia activa si persepectiva se va schimba putin...vei ajunge cam la un salariu mediu pe un an(350 salariu mediu imi pare putin exagerat la nivelul intregii tari)...iar intrebarea e: care e capacitatea acelei populatii active de a recupera acest decalaj, tinand cont de faptul ca abia supravietuiesc si abia au bani sa-si plateasca cheltuielile elementare, plus ca trebuie sa sutina celelate 15 milioane de de inactivi, copii, pensionari si...lenesi.
adevarul e ca economia romaniei a fost sustinuta in mare masura de romanii din strainatate pe care ii numiti cu atat dispret "capsunari"

Dorin spunea...

@elzorab
Eu cel putin nu ii numesc cu dispret capsunari
Am rude in strainatate care lucreaza de la nivelul de menajera pana la programatori.
Trecand la alt subiect:
Daca am imparti doar la 4 milioane rezultatul ar fi de 1750 euro. O suma care nu este de speriat. NU? Mai ales daca am raporta-o la nivelul unui an. Ar insemna ca fiecare din cei 4 milioane de romani sa plateasca lunar, in medie, timp de un an - 146 de euro.

Anonim spunea...

@dorin & elzorab:

In Romania singura oportunitate de investitie la indemana multora a fost imobiliarele. In rest fabricile se inchideau sau erau vandute la fier vechi. Ca sa incepi ceva sa produca ai nevoie de ceva timp pana iesi pe profit si nici asta nu e sigur. Imobiliarele au fost cea mai sigura investitie pana acuma. Bursa este ... ma rog, aia nu e bursa. Problema este daca acestea vor continua sa fie. Chiar daca Dorin le va cumpara la jumatate din pretul de acuma, asta nu inseamna ca vor fi profitabile. Ca sa iti scoti investitia trebuia sa se aprecieze in timp, destul de scurt de altfel, sau sa le inchiriezi, ori nu stim cum vor evolua chiriile. Sunt unele elemente simple pe care oamenii nu le iau in considerare: salariile nu numai ca pot sa stagneze, ci si sa si scada, poti fi concediat, bancile pot sa inchida din sucursale, firmele de IT pot sa nu mai primeasca proiecte atat de bine platite si asa mai departe. Faptul ca pana acuma chriile au tot crescut, nu garanteaza un viitor la fel de luminos. Oamenii nu se uita numai la ce salariu pot sa primeasca, ci si la cat le ramane in mana dupa ce achita tot.

elzorab spunea...

investiile sunt cele facute pe termen lung, restul , cele cu profit imediat, sunt speculatii si atat.
ceea ce s-a intamplat cu imobiliarele a fost doar o tzeapa la nivel national. o gasca de smecheri au construit masiv sau au investit in ele, apoi au manipulat nu doar opinia puplica ci au pus presiune chiar si pe bani sa dea credite in toate conditiile pentru a-si scoate ei profitul rapid.

parerea mea e ca trebuie sa reconsiderati definitia de investitie. microsoft e o investitie, imobliarele cand le iei pentru sa le inchiriezi sunt o investitie. imobiliarele cand le iei ca sa le vinzi dublu peste doi ani e...speculatie ordinara si seamana a caritas...

stiti ce? sunt state in america ce nu au fost atinse deloc de criza imobiliara. si stiti de ce? pentru ca acolo nu exista notiunea de "investitie imobiliara". o casa e pentru a locui in ea si trebuie sa fie accesibila celor care muncesc si nu trebuie sa fie o "investitie"

deci, in momentul in care ti-ai tras a doua casa ti-a trantit in cap un impozit de-ti sare pofta de a mai investi. si-mi pare corect...si uite asa. acolo nici nu au crescut preturile si nici nu au scazut...

cezar spunea...

Dnul Aristotel Costel (ce nick misto !) face misto de doctoratul dlui Zilisteanu, espert imobiliar ?!
Da' ce poate opune el doctoratului asta ? Are autoritatea necesara, e vreun espert in a face bani buni, spre deosebire de banii rai din imobiliare ? Vreun Patriciu, ceva ?
Apropo de Patriciu, sigur ca omul are autoritate in materie de facut bani cat 100 de bloguri cu baloane etc., insa vorbele lui n-au treaba cu oamenii simpli de pe forumuri etc. El deocamdata investeste la greu in proiecte...imobiliare. La Bursa, aia care tot cade de 1 an incoace. Insa, ii da cuiva mana, realmente, sa-i inteleaga scopurile ? Un om de miliarde, comentat de Aristotel Costelii acestor vremi ?
Intrezariti ridicolul ? Gradinarul dlui Patriciu castiga intr-o zi de duminica cat un om mediu cu facultate pe bani grei in 2 saptamani. Nici nu vreau sa ma refer la secretara sa. Probabil stiloul ei face cat laptopul meu.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?