sâmbătă, 5 iulie 2008

Si totusi, unde a dispărut Elodia... aaa, pardon, Cererea?

Dacă semnele crizei apăruseră încă din urmă cu 8-9 luni, când preţurile continuau să crească fără să-şi pună nimeni problema că tranzacţiile devin din ce în ce mai rare, totuşi dispariţia subită a cererii nu a prevăzut-o nimeni. Dimpotrivă, lumea încearcă să se convingă că în piaţă "există încă o cerere puternică" dar aceasta ar fi inhibată de "zvonuri", "aşteptare" etc. Nu explică nimeni cum anume ar putea "zvonurile" sau "aşteptarea" să convingă pe cineva care are nevoie de casă să... stea pe stradă. Sau cu ce contoare Geiger se măsoară cererea asta dubioasă pe care o vedem, da' nu e. Chiar şi în raportul ăla al BNR se pomeneşte de această ilustră necunoscută numită "Cererea".

Din păcate pentru doamnele şi domnii în cauză, Elodia imobiliară, adică doamna "Cerere", chiar e moartă. Şi spre deosebire de Elodia cealaltă care se pare că a fost ucisă cu violenţă, "Cererea" noastră a murit de moarte bună şi de cauze naturale.

Cum aşa? Nu există în România nevoia pentru câteva mii de miliarde de locuinţe? Nu se înmulţesc românii mai rău ca iepurii, dând astfel naştere unor nevoi pantagruelice în materie de imobiliar?

Nu. Răspunsul simplu e "nu" .

Încă de la începuturile blogului am explicat pe înţelesul tuturor felul în care cererea se împarte în "solvabilă" şi "nesolvabilă". Ăsta era un lucru clar pentru toată lumea şi aplaudacii combăteau ideea zicând că şi nesolvabilii vor deveni solvabili pentru că va veni iepuraşul fermecat care le va creşte salariile cu jobenul şi bagheta magică.

Problema e că şi cererea solvabilă poate fi împărţită în 2 componente deloc neglijabile:

  • cererea de necesitate: cei care sunt solvabili şi au nevoie de o locuinţă;
  • cererea speculativă: cei care au un ban grămadă şi cumpără doar ca să nu stea cu el la bancă sau sub saltea, nu că ar avea nevoie de o locuinţă.
Cheia prăbuşirii pieţei stă în anvergura acestei cereri speculative pe care eu o estimez că a reprezentat, în momentul de vârf al balonului (2006 - sept. 2007), cam 90% din cererea solvabilă.

Oamenii îşi închipuie că cererea speculativă e reprezentată numai de cetăţenii israelieni care au venit cu geanta de bani şi au cumpărat o halcă de apartamente. Greşit! Cererea speculativă este formată de toţi cei care cumpără ca să se afle în treabă, cum ar fi:
  • un provincial venit în Bucureşti cu gândul căpătuirii, nu al stabilirii aici până la moarte: acesta ar putea bine-mersi să stea în chirie, dar preferă (adică... prefera!) să cumpere gândindu-se că peste 5-6 ani, când îşi va lua zborul, va face o afacere bună din revânzarea sau închirierea apartamentului;
  • părinţii unui student venit din provincie în Bucureşti care preferă să-i ia "lu' ăla micu" o garsonieră în loc să-i dea bani de chirie gândindu-se că peste 3-4 ani, când va termina facultatea, dacă ăla micu nu vrea să rămână în Bucureşti oricum o vor revinde dublu sau triplu;
  • cineva care are un ban grămadă, să zicem din vânzarea unui teren, şi se gândeşte că o "investiţie imobiliară", a se citi: "iau-o-janghină-comunistă-stau-cu-curul-pe-ea-îşi-cvadruplează-valoarea-în-5-ani", e cea mai "solidă" investiţie;
  • o familie tânără care, de frică să nu rămână fără casă, preferă să cumpere o garsonieră, eventual confort 3, garsoniera fiind tot ce îşi permit, iar motivaţia e: "uite aşa, ca să aivă şi ei", nu că şi-ar face cineva iluzia că... şi-ar putea creşte copiii acolo.
Toate acestea sunt exemple de cerere speculativă. Oameni care au cumpărat ca să se afle în treabă. Motivaţia speculativă a cererii a funcţionat corect până pe la jumătatea lui 2006 şi a devenit o tactică sinucigaşă de cumpărare de atunci încoace. Pe cel care avea 3 copii şi o nevastă nervoasă nu îl putem condamna că s-a dus în ianuarie 2008 la bancă şi a luat un credit ca să dea 130.000 de euro pe un apartament de 3 camere. Celor care au făcut treaba asta "ca să prindă şi ei trenul" le putem spune de pe acum (suntem în iulie 2008) că nu au luat niciun tren ci dimpotrivă, l-au pierdut pe singurul valabil.

Dar de ce a dispărut cererea speculativă? Păi răspunsul e foarte simplu: la ora actuală, când criza imobiliară e evidentă, e mult mai convenabil să ţii banii la bancă. În condiţiile unui euro destul de stabil banii din bancă se apreciază constant cu 10-11% pe an. Ceea ce înseamnă că:
  • la 70.000 de RON înseamnă un câştig de 500 RON/lună: partea de chirie pe care trebuie să o dea un student.
  • la 100.000 de RON înseamnă un câştig de 800 RON / lună: o familie tânără cu venituri lunare de 4000 RON mai pune încă 800 RON şi îşi plăteşte chiria unui apartament într-o zonă civilizată. Deigur, aceeaşi sumă ar putea fi pusă avans la o garsonieră pe care vor plăti rată timp de 30 de ani...
Exemplele ar putea continua. Actuala "stagnare" (termen prin care se ascunde scăderea) a pieţei nu are nici o legătură cu "zvonurile" sau cu "aşteptările" pe care le incriminează unii ci cu calculele simple pe care şi le fac oamenii, în urma cărora rezultă un singur lucru: nu are rost să cumperi acum, decât dacă vrei să-ţi baţi joc de banii tăi.

Vorba poetului: Ce e val, ca valul trece...

58 de comentarii:

Kiko spunea...

Pot confirma aceasta teza, incat este exact situatia mea. In momentul actual tin banii pe cont, in investitii per termen scurt de 1-2-3 luni.

Banii de care dispun din pacate nu sunt suficienti pt a-mi putea permite ceea ce im-i doresc, dar, imi genereaza suficient castig lunar pt am-i putea acoperi chiria intr-o locuinta decenta, centrala.

Consider prioritara calitatea vietii si nu posesia imobilului, chiar daca agentii imobiliari imi spun sa cumpar acum ceva, chiar daca nu-mi place, si sa vand peste cativa ani. "Te muti in el si nu mai platesti chiria", imi spun ei. Dar cum sa ma mut in el daca nu-mi place? Asta ei nu inteleg.

Sunt convins ca ceea ce fac acum e un risc: eu defapt incerc sa "prind din urma" piata, punand la o parte lunar o suma in speranta ca peste 1 an voi avea suficient pt a cumpara ce vreau. Daca preturile nu vor creste, va fi asa. Sincer sa fiu, daca as avea toata suma as cumpara si la preturile astea. Dar nu am, si prefer sa nu apelez la credit. De ce sa dau eu bani bancii cand im-i dau ei bani mie?

Riscul e ca piata porneste in Septembrie, si nu voi ajunge din urma preturile niciodata. Dar, daca lucrurile decurg asa cum se preconizeaza si in acest blog, poate risc doar sa castiga ceva daca cumpar peste un an. Vom vedea.

AristotelCostel spunea...

Aici nu se preconizează scăderea preţurilor imobiliarelor.

Singura incertitudine constă în dimensiunile prăbuşirii şi efectele asupra dezvoltatorilor.
Piaţa de vechi din România nu are niciun viitor.

Nici Gigi Castron nu mai are dubii în privinţa scăderii preţurilor imobiliarelor...nu degeaba a dispărut...

Majoritatea celor care au cumpărat din 2005 încoace vor spune că...oricum ei avea nevoie de un apartament şi nu-i interesează că au cumpărat cu 50k Euro mai scump şi că vor plăti cu 150k mai mult la bancă. O aşteptare de 2-4 ani putea însemna achiziţionarea cu cash...dar nu-i rău nici aşa...o rată de 300-1500 Euro în următorii 20-30 de ani...pentru ei e totuna.

Nu ştiu de ce contează pentru tine...te uiţi atâta la bani...de parcă ar avea vreo importanţă...dă-i încolo...o viaţă ai...ia-ţi o cloacă. Nu-ţi place? Cui îi place?

Torin spunea...

Mr Kiko,
Am inteles din comentariul tau: iti doresti un anume fel de apartament, momentan nu ai toti banii necesari pentru el, nu vrei credit. Perfect. Cu aceste 3 repere pe care ti le-ai stabilit clar, ce conteaza ce se va intimpla in toamna, ce anume risti? Economisesti in continuare, ce altceva ai putea face ?!
In alta ordine de idei, in care dintre ipostaze nu esti sincer, cind "consideri prioritara calitatea vietii si nu posesia imobilului" sau cind "daca as avea toata suma as cumpara si la preturile astea"?

Manole spunea...

Omul spune că preferă să nu se bage la credit, chiar dacă are bani suficienţi de avans, ceea ce nu e totuna cu a lua cu banii jos. A lua cu banii jos înseamnă că peste 2 ani, dacă scad preţurile, oricum va pierde o parte din bani, dar va recupera grosul. La fel ca în cazul statului cu chirie. Pierzi banii daţi pe chirie dar pe de altă parte bănuţii ăia puşi deoparte se înmulţesc. Dar dacă ia cu credit acum sunt şanse mari să piardă tot. TOT. Omul nu e deloc incoerent.

Kiko spunea...

R: Torin,
thanx pt raspuns.
In ceea ce priveste cele 2 afirmatii, sunt ambele valabile, explic de ce:

1) \"consideri prioritara calitatea vietii si nu posesia imobilului\"

Inseamna ca acum stau intr-un apartament ft fain, LUX, ultracentral. Doar ca nu e al meu, il inchiriez de la un prieten. Prefer sa stau asa (=calitate a vietii faina) decat sa cumpar ceva ce mi-as putea permite cumpara acum (=nu suficient de calitativ), doar pt a putea spune ca sunt proprietar.


2) \"daca as avea toata suma as cumpara si la preturile astea\"?

Sigur, daca as avea 250 de mii cache ... n-as mai sta aici. Mi-as lua ce vreau (vorbesc de Timisoara, aici cu 250 de mii gasesti ceva ft fain, in limitele \"normale\" - nu vorbim de bugete milionare, ci de o situatie medie-buna).

R: Manole,
da, cam asa, ba mai mult, nu ar fi necesar ca preturile sa scada, acum sunt intr-o conjunctura in care castig foarte foarte mult lunar, intr-un an "ii prind eu din urma", DACA preturile nou vor continua sa creasca substantial.

Dar pe langa situatia mea specifica, comentariul meu incearca sa sublinieze si faptul (de altfel punctualizat de Manole), ca a lua un imprumut acum nu este convenabil, mai ales daca ai un capital care creste, ceea ce se leaga la titlul articoluli: \"Unde a disparut cererea?\" .. daca nu nu mai cumpara nici cei care ar avea banii?

Torin spunea...

Manole,
Rationamentul tau este foarte corect, dar este al tau, mai degraba un addon binevenit al postului tau intial. Eu m-am bazat exclusiv pe ceea ce a scris omul, n-am facut nicio speculatie, doar am spus ca nu vad vreun risc. Din punctul meu de vedere, pastrind banii in depozite si continuind acumularile, procedeaza corect. Totusi, omul a alocat 2 paragrafe acestui risc si de aceea am cerut detalii, ce pericol il pindeste, la ce risc se expune procedind asa cum procedeaza in prezent?
Eu, citind cu atentie, n-am gasit altceva decit ca la capitolul 'risc' s-a insinuat teza mult fumata, si in septembrie 2008, sigur ca da, ca in fiecare an, piata imobiliara se revigoreaza subit, preturile incep sa urce semnificativ blabla


Mr Kiko,
Multumesc pentru clarificari. Am inteles, daca ai avea 250.000 euro cash acum, n-ai sta pe ginduri si ai cumpara pe loc un apartament in Timisoara, fain, mediu-bun, in limitele normale, ceva similar celui in care locuiesti in prezent cu chirie.
Daca nu te deranjeaza, mai lamureste-ma cu ceva. Practic, acum, singurul lucru care te impiedica sa cumperi apartamentul de 250.000 euro este faptul ca nu ai cash acesti bani. Te intreb, daca ai avea azi 500.000 euro si proprietarul apartamentului dorit de tine ar cere 500.000, i-ai da? Dar 5.000.000 euro cu 5.000.000? In cazul in care raspunsul este negativ, adica nu ai plati 500000(0) EURO pentru apartament chiar daca ai dispune de acei bani, m-ar interesa ce criterii de stabilirire a pretului folosesti astfel incit un pret de 250.000 euro este valid in ochii tai iar unul de 500.000 euro, nu.

Manole spunea...

Să privim şi din punctul unei investiţii. În dimineaţa asta chiar am răsfoit mai multe liste de preţuri pentru că, vă spun sincer, Manole este în continuare interesat de investiţiile în domeniu. Dacă negociezi dur sigur poţi să cumperi ceva cu 40.000 într-un cartier ok, nu mai zic că la o adică poţi lua şi o janghină confort 3 cu 25.000, pe care însă va trebui să o faci boboc. Problema e că indiferent ce faci mai trebuie să bagi minim 3.000 de Euro în renovare. Deci să zicem că vreau să scot din bancă 180.000 de RON şi să investesc în prima garsonieră. Venitul pe care l-aş scoate de pe urma ei ar fi pe la 1000 RON lună (300 E din care scădem impozitele şi micile bătăi de cap) în condiţiile în care banca îmi aduce 1500 RON pe lună. În cazul 2 (garsoniera cf. 3) raportul ar fi mai bun, de 700 RON vs. 850 RON, dar tot nefavorabil investitiei imobiliare. No, thanks.

Alexandru D spunea...

rata e 2 x chiria.
Preturile scad
-------------
de ce sa cumperi?

Alexandru D spunea...

dobanda la depozite nu e relevanta.
Banii in depozit sunt
-100% siguri (nu te afecteaza cutremurul si nici scaderea preturilor la case),
-fara nici un cost ascuns sau neprevazut (nu ai grija chiriasilor, inundatiilor, furturilor, renovarilor),
- complet lichizi (vs 6-12 luni ca sa vinzi o garsoniera la nu se stie ce pret)

Corect e sa compari dobanda la credit cu castigul din chirie, si chiria ar trebui sa fie mai mare decat rata, pt a compensa riscurile si eforturile sus amintite.

Andrei Stroiescu spunea...

Conform bubble psychology, am depasit faza de "New Paradigm", si ne aflam in partea de final a fazei de "Denial".
Probabil in toamna, dupa alegeri va incepe faza de "Bull Trap" urmand ca in iarna-primavara, castigatorii alegerilor sa-si aroge stabilizarea pietei si reintoarcerea la "normal". Abia din a doua jumatate a anului viitor se va intampla adevarata spargere a "balonului" avand ca rezultat caderea pietei imobiliarelor (care va avea toate sansele sa fie dublata si de o puternica recesiune a intregii economii - ambele corectii influentandu-se reciproc).

Si da, sunt in continuare convins ca preturile vor scadea mult sub valorile inregistrate in perioada 2004-2005 care este considerata de multi ca fiind "baza" balonului si punctul de referinta al imobiliarelor romanesti, restul intrand la categoria "nu se pune".

Parerea mea. Sa aveti o zi buna.
Andrei Stroiescu

dcg spunea...

Orice manual de investitie spune ca atata timp cat rata profitului unei investitii oarecare (in cazul de fata o garsoniera) este mai mic sau egal (sau nesemnificativ mai mare as adauga eu) decat profitul adus de aceeasi suma "investita" intr-un depozit bancar => afacerea e neviabila, mai bine pui banii in banca.

Pana aici totul suna bine dar sunt cateva risuri care strica povestea banilor in depozit "100% siguri" cum spui tu:
-risc de inflatie galopanta
-riscul ca banca in care pui banii sa dea subit faliment iar suma sa nu fie acoperita de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar
-costuri ascunse cred ca ai si la un depozit bancar, doar vorbim de bancile din Ro, maestre ale comisioanelor aparute peste noapte si/sau ascunse.

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Manole spunea...

@Cristi Dimofte: câtă vreme rata euro / leu rămâne aproximativ stabilă, riscul devalorizării depozitului bancar ca urmare a inflaţiei e mult mai mic decât riscul devalorizării betoanelor. Plus că ai banii blocaţi în betoane şi s-ar putea ca la deblocarea lor să mai trebuiască să adaugi şi costul deblocării (=costul vânzării), care va fi cu atât mai mare cu cât va fi mai greu să vinzi.

dcg spunea...

@aristotelcostel: Riscurile eram mai mult de natura teoretica, evident. Dar m-am gandit ca trebuie mentionate in contextul in care pe acest blog exista destui care cred intr-o prabusire imobiliara de mari proportii (care ar zgaltai binisor firava noastra economie) si care ar putea produce si alte surprize, oricat de improbabile ar parea ele acum.

@Manole, sa luam un scenariu teoretic mai simplist: Preturile apartamentelor scad abrupt la jumatate. "Investitorii" in betoane prefera sa duca bancii cheile apartamentelor sa se spele cu ele pe cap. Falimente surprinzatoare, banci care dispar peste noapte. Desteptii care nu si-au maruntit depozitele la sase-sapte banci pierd cei 120.000EUR incasati cu ocazia vanzarii terenului matusii Tamara. Investitorii in industrie isi fac bagajele, speculantii scapa de lei si o intind, BNR ridica dobanda de referinta pana la cer dar spirala inflationista deja isi face de cap. Anii 90 din nou.

Dar lasand gluma la o parte - ca si tine - si eu cred ca preturile apartamentelor muncitoresti se vor eroda incet-incet, leul pare a fi tinut in mana de BNR destul de competent motiv pentru care imi tin banii in banca, mare parte in lei si nu cumpar garsoniere verzi pe pereti in scop "investitional".

Anonim spunea...

@Cristi Dimofte:
Nu inteleg de ce ar fi o spirala inflationista, mai curand am inregistra o deflatie de proportii din cauza disparitiei unei cantitati mari de bani prin falimentul unor banci, restrangerea creditului, lasand la o parte banii pe hartie care dispar si cu care bancile isi garanteaza la randul lor imprumuturile. Anii '90 nu cred ca se mai intorc, mai ales ca atunci era ceva mai usor sa se creeze inflatie, economia fiind in mare parte de stat.

Mai curand vom avea somaj crescut, o presiune foarte mare pe preturi in jos, fiindca oamenii nu isi vor permite sa cumpere o carca de lucruri si asa mai departe.

De fapt anii 90 vor parea ani buni, fiindca un debuseu pentru acea criza a fost exportul de munca, insa actualmente multe din tarile in care lucrau romani se confrunta cu o recesiune, chiar daca ei zic ca nu sunt. De fapt probabil singura tara in Europa acuma care nu e in recesiune este Germania.

Cred ca vom experimenta ceva cu totul nou pentru noi si va durea a dracu'.

Kiko spunea...

Re: Torin,

Daca as avea 500 de mii si ceea ce mi-ar place ar fi chiar ASA scump, da, probabil as da acest pret, n-as avea incotro.

Dar avand doar 150 de mii, nu dau 150 de mii pe ce ofera piata la pretul asta. Desigur vanez, astept, ... sper sa nu pierd trenul.

Important e sa-mi placa.

Cei de la agentie imi spun sa cumpar neaprat ceva (ca preturile vor creste). Chiar si ceva cu 100 de mii, sa "bag banii in ceva". Si sa scot chirie pe ea si pretul va creste si peste 2 ani vand. Dar nu se merita, am calculat, si aici ii dau pe deplin dreptate lui Manole, tranzactia, notarul, restaurarea, o gramada de batai de cap, chiar daca ar fi o mica crestere pierzi totul pe drum, merita doar daca vrei sa stai in ea, nu pre se merita ca investitie. Banca imi da o suma lunara care este superioara chiriei pe care as putea s-o scot (after taxes).

Inca ceva: daca ACUM as avea 500 de mii, as cumpara tot ceva cu 250 si cu restul as face altceva. Si 500 de mii sunt foarte multi bani, cu astia cumperi ceva in Italia fara probleme, cu teren, in Chianti. Deci daca as avea 500 de mii ACUM, nu cred ca iasi cheltui pe toti in Romania. Dar 250 de mii tot va trebui sa descos.

dcg spunea...

Orfeu, uite un posibil scenariu pt. inflatie: cateva falimente bancare rasunatoare, cateva firme cu conturi curente la acele banci se afla in dificultate, asaltul deponentilor asupra bancilor supravietuitoare le slabesc mai departe si pe acestea, accesul la credit-ul de productie devine tot mai greoi, ratingul de tara scade, atractivitatea acesteia pentru investitori scade, cei ramasi in tara lichideaza afacerile - vand si schimba leii in valuta si se cara, speculatorii monedei nationale fac acelasi lucru, leul incepe sa piarda teren, cosul zilnic al romanului compus din pepeni verzi turcesti, pui unguresti samd importati pe euro se scumpeste, romanii cei harnici o pun de niste greve si solicita niste mariri de salarii ca viata-i grea si preturile tot mai mari, tiparnita de bani se pune in functiune, BNR incearca sa franeze fenomenul crescand dobanda de referinta si depozitele minime obligatorii - dar asta este o arma cu doua taisuri (transmite un semnal nasol pietei plus ca limiteaza mai departe creditul de productie), iar se mai cara niste firme care elibereaza sedii si terenuri pe care le vand pe lei pe care-i schimba iarasi in valuta, expatii se cara si ei si vand apartamente - suma obtinuta fiind iar schimbata in valuta, somerii elibereaza si ei cateva case si se duc la tara sau in Spania sa cultive patlagele, cererea noastra de locuinte care si asa e firava si tot mai nesolvabila este coplesita de oferta in crestere, preturile la imobile continua sa se duca in jos, restul fondurilor speculative pe domeniul imobiliar vand si ele chiar si in pierdere si-si fac bagajele marind presiunea asupra leului, industria de constructii moare subit, industria materialelor de constructii crapa, industria de mobila se odihneste cu mainile pe piept - ma rog, mai incearca ei sa se orienteze pe export dar nici restul Europei nu sta prea bine cu piata imobiliara samd. Somaj garla, putinii angajati sunt calariti de cate 3 pensionari cu pensii recent marite, alegeri in toamna, alegeri prezidentiale peste un an, iar miroase a tiparnita de bani. Gata, am terminat delirul :)

Kiko spunea...

Pt a completa raspunsul pt Torin,

Care e criteriul?
E simplu. Urc cu agentul imobiliar in masina si mergem in "tura de recunoastere". Si arat cu degetul, simplu dar eficient:

Ala da, ala nu, ala da. Chiar daca nu sunt de vanzare. Sa-si deie omul seama ce vreau.

Stil din ala da, Stil din alea nu.

Pe strada aia nu intram, in zona aia nu mergem. Desenam pe harta zonele care imi plac, ii spun suprafata, si intreb: cat costa?

Si el imi zice
240 , 260, 300, 400...

Cele care costau sub 200 de mii erau in zonele unde nu i-am permis sa se apropie cu masina.

Deci criteriul de baza e locatia. Dupa ce vine nr de metri patrati.

Anonim spunea...

Ceea ce descri tu este deflatie, numai ca este in moneda de referinta (sa zicem euro), si inseamna o devalorizare a leului din cauza faptului ca ceea ce are in spate nu mai are aceasi valoare cand este valorificat in euro. Insa cum in general cam toate preturile sunt exprimate, inclusiv pentru credite, in euro, atunci vom avea deflatie. Leul e alta poveste.

dcg spunea...

Nu-ti inteleg rationamentul, dar gandeste-te la situatia din vara lui 2007. Investitorii intrau in tara, schimbau valuta in moneda nationala iar leul devenea vedeta mondiala. Acum am avea situatia opusa: investitorii ies, scapa de lei si cumpara valuta => davalorizarea monedei nationale.

Flavian spunea...

Va dau si eu o solutie de investitie:

1.Pentru gradul de lichiditate ridicat - AUR - nu necesita comentarii

2.Pentru cei inca tentati de imobiliare - ferme sau terenuri agricole - vedeti pretul la alimente din ultima vreme

3.Pentru un maxim de profit - combustibili (petrol, gaz, motorina etc) - vedeti evolutia pietei energetice si in special a petrolului din ultima vreme

Alexandru D spunea...

@ cristi dimofte

Tii banii in euro. La o banca din Elvetia.

Serios, a tine banii in lei e o specula, ne gandim ca leul nu se va deprecia desi inflatia in lei se apropie de 10%. E o specula riscanta si nu stiu cati se bazeaza pe ceva concret cand fac acest pariu pe leu.

E muult mai probabil ca dobanda aia neta de 10% la banca sa fie egala cu inflatia in lei si egala cu devalorizarea plus inflatia in euro.

Daca ai bani multi, spre 100KE, nu are rost sa te incurci cu lei, oricum ceea ce cumperi cu banii astia e intotdeauna cotat in euro. Ii pui in depozite la termen sau fonduri mutuale in euro, preferabil intr-o tara civilizata, ca sa nu ai treaba cu impozitele si declaratiile de venit romanesti.

AristotelCostel spunea...

@mr kiko

Dacă nu-ţi baţi capul cu cei vrei să cumperi...aruncând răspunsuri în greaţă agentului imobiliar...aia...merge...aia...ăăă nu...de ce simţi nevoia să te informezi? De ce emiţi opinii?

N-ai intrat pe străzile unde era sub 200k?
Opreşte, te rog, filmul cu Moş Crăciun, şi uită-te pe fereastră la gorgeous Timişoara că stă să cadă peste tine...la cât e de veche şi îmbâcsită!

Ţi-a spus agentul că ...aia e 240k...400k?
Serios?

cipi bibi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
dcg spunea...

Alexadi, eu am ales sa-mi tin economiile in depozite bancare jumatate in lei jumatate in euro desi tentatia de a tine totul in lei este destul de mare.

Unknown spunea...

"Si totusi, unde a dispărut deficitul de locuinte?"

Evenimentul zilei:

Apartamentele din Capitală sunt mai ieftine cu 1,5-6,2% faţă de luna mai, potrivit bankingnews.ro.

Sursa citată precizează că numărul locuinţelor şi terenurilor scoase la vânzare a crescut cu 58% !!! într-o singură lună, înregistrand o inflaţie de oferte. Cele mai multe apartamente scoase la vânzare au fost cele cu două camere.

În acelaşi timp, preţul mediu al unui apartament cu două camere a fost, luna trecută, de 114.000 de euro, în scadere cu 2.000 de euro faţă de luna mai.

"Totuşi, în ciuda scăderii preţului în ultima lună, apartamentele cu două camere rămân cu 34% mai scumpe în luna iunie 2008 faţă de iunie 2007, când preţul mediu a fost de 85.000 de euro", a explicat managerul general al anunturiparticulari.ro, Silvia Vîlceanu.

Se pare ca unii si-au dat seama ca e cam groasa si vor sa isi faca exitul cat mai repede. Manole se pare ca chiar esti un mic profet...

B spunea...

@flavian: tu cand cumperi aur de la bursa din New York ei nu ti-l livreaza efectiv, este stocat undeva si it da o hartiuta cum ca tu esti proprietarul unei cantitati x de aur... Ei bine, atunci cu hartiutzele acelea se intampla acelasi lucru cu banii, se vind hartiute echivalent unei cantitati mai mari de aur decat exista fizic in stocuri.... Singurele entitati care nu pot masluii cifrele sunt firmele care au mine ce produc efectiv aur si il livreaza contra cost entitatilor interesate. Aici e interesant de investit.... Daca vreti sa investiti in hartiute, cumparati franci elvetieni si asa jumatate din Romania s-a imprumutat in aceasta moneda. Ca o paranteja Rosia Montana Gold Corporation pun pariu ca va pompa si mai multe spagi pentru a incepe productia.... sa vedeti voi daca nu vom asista la o incepere de exploatare dupa alegeri ca romanii vor uita in 4 ani partidelor raspunzatoare de aceasta pleasca...

@cristi dimofte: reteta ta pentru scenariu inflationist nu e ceva nou avand in vedere ca in Romania a mai fost o perioada ca cea pe care o descrii tu. Numai ca in 94-96 piata mondiala nu era in recesiune ci in boom si noi romanii am suferit atat. Daca recesiunea noastra o sa fie pe perioada de criza mondiala suferinta o sa fie inzecita fata de ce am patit in 1994-1996 cu guvernanti experti in gestiunea riscului cum avem noi. Ca tot veni vorba, acea criza s-a datorat incopetentei guvernantilor pentru ca trebuiau sa privatizeze cui prietenilor si sa nu ne vindem tara ca sa o poata ei vinde peste cativa ani dar banii sa le intre lor in buzunare si nu bugetului de stat.

@aristotelcostel: daca bancile au tupeu sa fure la imprumuturi prin teleportari de comeisione in plus crezi ca le e jena sa iti arda un comision sau doua in plus la depozit macar cand iti retragi banii la termen?

Kiko spunea...

@AristotelCostel

Nu is spun agentului "ofticat", ci colaborativ. El ii bucuros sa-mi arate cladirile care ma intereseaza, fara a pierde timpul cu altele.

Flavian spunea...

Ce spun eu si ce pricepe lumea.

Nu sfatuiesc sa cumperi hartiute in loc de aur. Am zis AUR efectiv. Nu trebuie sa tii toate bijuteriile sub pat sau lantul manelist de 3 kilograme la gat. Exista casute de valori, seifuri etc.

Ideea este ca in cazuri de nevoie lichiditate, inflatie imensa sau crash financiar, aurul ramane singura moneda universal acceptata chiar si la coltul strazii.

Este suficient sa privim dolarul si devalorizarea lui din ultimul an ca sa realizam ca nici cele mai sigure monede nu mai sunt de incredere in ziua de azi.

Anonim spunea...

@flavian:
Aurul nu mai e moneda de ceva vreme. Nici macar francul elvetian nu mai are aur in spate. Cine te-a mintit ca e singura moneda acceptata? Ia du-te la coltul strazii si incearca sa cumperi ceva cu el.

Flavian spunea...

Vad ca e greu de priceput pentru unii. Lasati povestile cu aurul in spatele hartiutelor sau bancnotelor. Cand toate bancnotele alea zboara in aer din cauza inflatiei poti sa aprinzi linistit focul cu ele.
In schimb aurul isi va pastra valoarea. O bijuterie din aur va avea aceeasi valoare reala, neafectata de inflatie. Ba chiar in perioadele de inflatie aurul devine la mare cautare si pretul sau real creste si mai tare. Vei putea sa te duci cu o bijuterie de aur la coltul strazii sa o vinzi, sa o amanetezi sau sa o schimbi la troc pentru ca va avea inca valoare spre deosebire de dolar, franc sau orice alta hartiuta din asta inflationista.

qwerty spunea...

Flavian: ai dreptate si nu prea....
Situatia despre care vorbesti tu este una de genul inflatie de 1000%, ceea ce nu o sa se intample.
Aurul in momentul de fata e si el intr-o bula uriasa, datorita pretului foarte ridicat, scaderii puterii de cumparare cererea reala pentru aur a scazut DRASTIC (vezi veniturile firmelor care produc bijuterii).
In momentul de fata exista o cerere speculativa pentru aur, asa cum exista si pentru petrol si "comodities", foarte curand vor face un mare FASSS.

B spunea...

Ca bine zici querty, era ieri un articol cum sa investeti pe scumpirea aurului la bursa din sibiu... probabil, brokerii de acolo vor sa isi inchida pozitiile si le lipseste septel... si pentru a obtine carne de tun au finantat un mic articolas...

AristotelCostel spunea...

@flavian
"Va dau si eu o solutie de investitie:"

o soluţie...1...2...3

"1.Pentru gradul de lichiditate ridicat - AUR - nu necesita comentarii"

Iete-te că unii s-or scăpat şi ţ-o desfiinţat prima soluţie.

"2.Pentru cei inca tentati de imobiliare - ferme sau terenuri agricole - vedeti pretul la alimente din ultima vreme"

A sărit preţul la alimente? Şi pasul înţelept e cumpararea unui teren agricol? Caimaicul se obţine din comerţ...nu din producţie. Cei care încă mai au ferme...trag doar să nu le moară animalele de foame...

"3.Pentru un maxim de profit - combustibili (petrol, gaz, motorina etc) - vedeti evolutia pietei energetice si in special a petrolului din ultima vreme"

Instigi masele să intre pe piaţa de derivate?

dcg spunea...

Eu unul astept cu interes eventualele comentarii ale lui Manole fata de noile norme BNR lansate la apa ieri.

Flavian spunea...

Au desfiintat din parti. E greu sa priceapa ca aurul s-a apreciat TOCMAI din cauza prabusirii dolarului. Si cum europa urmeaza acelasi trend de recesiune cat de curand o sa vedem si aici acelasi model de investitii.

Dar demonstratiile astea deja depasesc scopul blogului de imobiliare, era mult mai indicat un forum pentru asa ceva.

Retineti aceste 3 lucruri: AUR, FERME si PETROL. Astea vor deveni cele mai valoroase investitii in anii ce vor urma.

Mai mult nu mai chinui sa demonstrez, ca nu are rost.

u spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
u spunea...

Sunt partial de acord cu Flavian. Am citit recent un articol in New York Times, in care se spunea ca o serie de mari companii care activeaza pe piata financiara din SUA (sa le spunem, pe sleau, "marii speculatori") au inceput sa fie interesati de domeniul food & agriculture (incluzand in asta si culturile folosite pt productia de etanol, hartie, diverse mase plastice etc), pe care ei il vad ca "the next big opportunity". Si aceasta implicare nu se limiteaza doar la a cumpara produse agricole cu degradare lenta (gen "porumb care poate sta in siloz 5 ani"), ci au mers pana la achizita de terenuri agricole si mijloace de productie (sau, ma rog, a unor companii specializate). Ceea ce, cred eu, spune multe despre cum vad afaceristii de peste ocean evolutia lucrurilor.

Spun ca sunt de acord "partial" cu Flavian doar pentru ca mai exista si alte categorii de derivate "cu viitor", in afara celor 3 mentionate de el.

Respecte

AristotelCostel spunea...

@flavian

Iete forum: http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/viewtopic.php?p=4296#4296

Flavian spunea...

@aristotelcostel

Dragut forum. Nu cred ca are peste 3000 de mesaje.

Mai bine vezi pe softpedia ca doar topicul de petrol are vreo 7000 de posturi ;)

Stiu ca pe imobiliare la SP e gargara multa si nivelul interlocutorilor e cam scazut, dar macar te poti certa in voie :D

AristotelCostel spunea...

@flavian

Fiecare cu pretenţiile lui...Tu preferi mulţi...chiar şi proşti.

Mă rog, ca să arăţi cu degetul spre oportunităţile specificate de tine, pentru un minim de eficienţă, e nevoie de o gramadă de dume.

Acum...tu mai cauţi şi niscaiva ceartă...eşti foarte greu de mulţumit.

SP-ul are marele merit de a fi adunat toate victimele fenomenului de real estate şi mă refer concret la cei care au contractat locuinţe noi...ce de poveşti...ce realităţi...un vis!
Din fericire pentru tine...mulţi, din păcate pentru România...proşti.

Manole spunea...

@cristi dimofte: ideea de a lua credit pe baza fişei de la fisc mi se pare sinistră şi cred că are toate şansele nu să reducă, ci să îngheţe creditarea. E cel mai groaznic să stai la mâna birocraţiei. Ţi se îndoaie şi de credite, şi de tot, mai bine te duci să te-mpuşti. Vor supravieţui numai cei cu nervii tari. Mă mir că Isărescu nu vrea ca oamenii să ia adeverinţa de venit de la leul de la Zoo... cică "uite, noi băgăm adeverinţa în cuşca Leului, e ştampilată, semnată, tu nu trebuie decât să intri să o iei" :)

u spunea...

http://www.gandul.info/economia/particularii-scad-pretul-apartamentelor-in-capitala-ca-sa-scape-de-ele.html?3936;2765507

Anonim spunea...

Uitati 2 motive pentru care nu vor scadea preturile pe care le-am gasit pe lista de discutii a unui articol:

1. Intr-o economie de piata pretul reflecta balanta cerere - oferta. Ganditi-va numai cati absolventi de facultate ies de pe banci anual si cati se intorc in provincie. Putini. Trebuie sa stea undeva in Bucuresti. Deci in fiecare an cererea de cumparare/inchiriere creste cu cateva sute de mii, poate, iar oferta nu tine pasul, nu o poate acoperi. Cerere mare, oferta mica->pret mare

2. Salariile in Romania au tendinta crescatoare in ultimii ani si se va mentine trendul (comparati salariile din 2000 de ex cu cele de acum), deci multe persoane isi vor permite sa dea (sau sa se imprumute de la banci) sume mai mari. Mai multi bani disponibili -> pret mai mare (ganditi-va de ex. cat ar costa o cafea intr-un oras in care ar trai numai miliardari :) )

Aici este articolul link

Aveti date legate de aceste puncte? Mai ales punctul 1, cateva sute de mii mi se pare enorm.

AristotelCostel spunea...

1. 230 000 de absolvenţi de liceu au fost înscrişi la BAC-ul din 2008. Să zicem că după contestaţii şi sesiunea de toamnă vor lua BAC-ul 200 000. Acest număr este raportat la nivel naţional.

Cererea de cumpărare creşte cu câteva sute de mii?

Din ăştia 200 000 mulţi sunt încă analfabeţi şi majoritatea se află în provincie.
Tendinţa ultimilor ani în materie de alegere a facultăţii are la bază partea economică. Astfel, provincialii medii preferă centre universitare în care pot face faţă luptei împotriva foamei. La asta adăugăm şi faptul că toate "muncipiile" sunt dotate cu universităţi de 2-3 lei...dar "este".

2. Salariile au avut tendinţă crescătoare datorită intrării în spirala inflaţionistă, însă BNR-ul are obiective clare în privinţa inflaţiei şi de asta s-a bătut darabana...ca să priceapă guvernul că dacă vrem în zona Euro în 2014 se duc măririle de salarii şi pensii.

România nu va fi niciodată Elveţia...5-6 milioane de pensionari depind de preţul la ulei şi zahăr.

Creditarea, după cum a spus şi manole, în urma adoptării proiectului de lege propus de BNR, va fi tăiată de la rădăcină.

Manole spunea...

Orfeu, chestiile alea nu pot fi susţinute decât de cineva retardat. Punct. Dacă la aproape un an de la apariţia blogului, după ce tâmpeniile de genul ăsta au fost demontate punct cu punct, şi argumentele aduse aici au fost preluate în presă, în discuţii profesionale din mediul financiar şi imobiliar, ei bine, dacă după toate astea mai există capsomani care vin cu asemenea argumente, înseamnă că rezervoarele de prostie din România sunt cu adevărat abisale.

u spunea...

"Daca la aproape un an de la apariţia blogului, inca (...) înseamnă că rezervoarele de prostie din România sunt cu adevărat abisale"

Oh, my friend, but you are sooo right!

Uita-te in jur, Manole, si o sa vezi multi, multi, multi oameni care nu stiu, nu vor sau nu pot sa gandeasca! Nu stiu daca romanii sunt mai prosti decat americanii, sau decat libanezii, dar cei mai multi dintre bucurestenii care ma "inconjoara" zi de zi isi merita cu prisosinta eticheta de "prost gramada". Imi pare rau sa spun asta, ca nici eu nu sunt vreun mare destept, dar, sa ma bata Dumnezeu, chiar ne-au coplesit idiotii.

Si, intorcandu-ne la demonstratiile noastre, cum nu poti sa refaci pentru fiecare Nastratin argumentatia ta (destul de sofisticata, altminteri), nu cred ca e realist sa te astepti ca aberatii de tipul "sute de mii de studenti" sa isi piarda forta de persuasiune. Asta e.

Lucrez in publicitate si am contact direct cu audientele televiziunilor, ratingurile diverselor programe etc. Am posibilitatea astfel sa vad ca OTV este constant lider pe tronsonul 22:30 - 24:30, la diferenta mare de urmatoarea statie(Pro TV). Nu voi intra in lamentari inutile de tipul "o tempora...",dar asta sugereaza clar ca lipsa de educatie, bun simt si inteligenta este departe de a fi un fenomen marginal in Romania (daca cumva a fost vreodata altfel).

dcg spunea...

"Invazia" de studenti boboci in centrele universitare in toamna lui 2008 ar trebui sa fie destul de timida. Vorbim de generatia nascuta in 1990, primul an in care s-au "liberalizat" avorturile dupa caderea regimului ceausist.

AristotelCostel spunea...

@cristi dimofte

Practic următoarele 15 generaţii de potenţiali studenţi numără în jur de 200 000 per generaţie.

Adică, la anul, o parte din 200 000 de tineri, generaţia '91, vor absolvi liceul, o parte vor lua BAC-ul, care va fi ceva mai serios, din care o parte vor intra la facultate.
Peste 2 ani, o parte din 200 000 de tineri vor...
...
Peste 15 ani, o parte din ...

Din 2023 revenim la generaţii de 250000-300000 bucăţi/generaţie.

Să nu omitem faptul că în prezent costurile studiilor din România le egalează pe cele din vest şi mulţi lux şi mediu plus se reorientează.

cosmiX spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cosmiX spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AristotelCostel spunea...

@cosmix

Nu ştiu cu cine comunici, dar ca să eliminăm neclarităţile, eu mă refeream la magnitudinea şeptelurilor.

u spunea...

@cosmix:

Un pic mai coerent, te rog, sa intelegem si noi ce vrei sa spui.

Respecte.

Andrei C. spunea...

http://www.zf.ro/articol_179373/topul_oraselor_din_romania.html

Bucurestiul a castigat 20.000 de locuitori in ultimii trei ani

Sa presupunem ca pentru fiecare flotant legal mai este unul ilegal.

40.000 de noi lucuitori in 3 ani.
Deci imparti si iese 12.000 pe an dupa cum estimeaza Colliers.

Dar stai. Ca nu stau singuri intr-un apartament.

Cererea se injumatateste. 6000 pe an.

Bun. Acum ghici, cati din astia isi permit un apartament.

pegas spunea...

@cosmix

Draga cosmix nu prea intelegem ce vrei sa spui dar daca o mai si arzi cu "a-ti inceput" atunci ne bagi de tot in ceata. Daca scriai impreunat poate mai desluseam cate ceva dar asa...(noi am, voi ati, ei au,...)Ia destainuie-te si spune-ne si noua cate ceva din secretele studentilor din complexul timisorean. No OFFENCE daca tot e sa ne englezim si asteptam din nou serviciul tau caci in primul am realizat break-ul.

dcg spunea...

Nici eu nu a-m inteles cu cine se cearta cosmix, dar nu cred ca are drepta-te.

Florin31 spunea...

Salut tuturor! Sper sa nu fiu off topic cand solicit adresa ta de email,Manole. Vreau sa imi cumpar un apartament in curand si as avea mare nevoie de sfatul tau (fie vorba intre noi, in agentii nu prea am incredere).
Iti multumesc anticipat, Florin.

Manole spunea...

Salut, adresa mea de email e balonul.imobiliar -at- gmail.com dar NU dau sfaturi particulare privind achiţiile.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?