duminică, 2 noiembrie 2008

7 motive pentru care chiriile vor scadea

Mulţi oameni încă mai speră că actuala "criză" e un soi de îmbolnăvire temporară, un soi de răceală financiară, care va dura un pic, maxim un an, după care toate lucrurile vor reveni la normal (adică preţurile vor reîncepe să crească galopant).

Teoria pe care o tot vehiculez pe blogul ăsta de ceva vreme zice că nu avem de-a face cu o simplă îmbolnăvire, ci cu o boală mult mai gravă, comparabilă cu un cancer sau cu un infarct, o boală din ghearele căreia vom scăpa dar după care viaţa nu va mai fi deloc aceeaşi. Dacă ştiţi, unui om care a scăpat de un cancer sau de un infarct doctorul îi spune: "Nu mai ai voie să bei, nu mai ai voie să fumezi, nu mai ai voie să... să... etc." O grămadă de "nu mai ai voie" care înainte de a se îmbolnăvi făceau parte din tabieturile zilnice. Evident că viaţa nu va mai fi deloc aceeaşi.

De aceea multă lume speră "să-şi scoată pârleala" cu chiriile. Mulţi îşi zic: "las' că îl bag la închiriat, mă scot până trece criza, îl vând după aceea". Despre chirii am mai zis: ele vor avea aceeaşi soartă ca şi preţurile în general. Se pare însă că nu am fost suficient de explicit, de aceea voi trece în revistă 7 motive pentru care chiriile vor scădea... nu că vreau eu, ci că vor ele.

  1. Pe măsură ce tot mai mulţi proprietari vor avea dificultăţi la vânzare, piaţa chiriilor va fi alimentată de un stoc tot mai mare de locuinţe.
  2. Componente cheie ale creşterii economice din ultimii 5 ani - construcţiile, imobiliarele, intermedierile financiare - îşi vor încetini evoluţia (chiar vor intra în declin, vezi imobiliarele, posibil şi construcţiile) şi vor produce şomeri. Bucureştiul are momentan un şomaj de sub 2%. Şomajul are toate şansele să crească spre 4% la anul pe vremea asta, adică suficient cât să nu mai fie o tentaţie pentru orice necalificat să se aciueze pe aici. Vom constata cu surprindere că hoardele de năvălitori care stau ca jaguarii la pândă dincolo de zidurile cetăţii ca să ocupe o garsonieră în Bucureşti se vor face ... nevăzuţi!
  3. În ultimii ani mulţi oameni au cumpărat în rate locuinţe pe care nu şi le permiteau. În mod normal, o familie oarecare cu un venit de 1.000 de euro pe lună nu îşi permite nici măcar cu ajutor de la bancă să cumpere o proprietate de 80-100.000 de euro; dar oamenii şi-au cumpărat. Acum mulţi sunt strânşi cu ratele şi, supriză-surpriză, la serviciu şeful e cam posomorât şi bate un vânt de dat afară! Treaba asta începe deja să se vadă şi se va vedea din ce în ce mai mult. O bună parte din aceste locuinţe cumpărate de oameni care în mod evident nu aveau capacitatea de a se înhăma la credite pentru asemenea valori, va alimenta piaţa chiriilor, pentru că oamenii vor dori să-şi recupereze o parte din rată primind în schimb chirie.
  4. Speculatorii, de-alde Hauge şi Topolinski, dezvoltatorii care vor rămâne cu 35.000 de apartamente în braţe, vor ajunge în cele din urmă să alimenteze piaţa chiriilor.
  5. Obiectiv vorbind, o firmă din Bucureşti nu poate oferi un salariu de start mai mare de 1000-1200 de lei, indiferent de domeniul în care activează. Ori, cam atât e acum chiria unei garsoniere, ceea ce înseamnă că un salariu de start nu poate asigura subzistenţa unui tânăr. Asta înseamnă că firmele din Bucureşti nu pot atrage forţă de muncă nouă, ceea ce înseamnă că nu se vor putea dezvolta. Dacă nu se vor putea dezvolta e de aşteptat să asistăm pe viitor la foarte multe falimente. Cum multe firme ocupă apartamente (sunt "firme de apartament") o componentă importantă a presiunii pe chirii va scădea.
  6. Când piaţa e în contracţie oamenii au tendinţa să amâne momentul achiziţiei până când sunt convinşi că s-a atins bottom-ul. Cum suntem încă departe de bottom, e foarte posibil ca atunci când se va atinge, o garsonieră să poată fi cumpărată cu o rată de 150-200 de euro pe o perioadă medie de creditare. Oamenii vor prefera mereu o rată de 200 unei chirii de 300, deci chiriile vor coborî obligat-forţat sub nivelul minim al ratei. Creşterea generală a preţurilor a fost de altfel şi motivaţia principală a creşterii chiriilor, care au profitat practic de lipsa de alternativă a chiriaşilor (singura alternativă a chiriaşului la scumpirea chiriei era să se bage la nişte rate şi mai mari).
  7. În ciuda bătăliilor BNR cu speculanţii (mai rău ca la Verdun sau Stalingrad, zău aşa...) leul se devalorizează, încet-încet. Cineva care suportă, probabil, o chirie de 450 de euro la un cost al euro de 3,5 RON s-ar putea să nu o mai suporte la un cost al euro de 4,0 RON sau, Doamne-fereşte, 4,5 RON. Ceea ce înseamnă că oamenii vor căuta alternative mai ieftine. Şi le vor găsi, pentru că omul e un animal adaptabil, iar proprietarii vor fi nevoiţi să micşoreze chiria.

Lista rămâne deschisă. Ceea ce rămâne de văzut e amploarea scăderii. Dacă la preţuri am prezis că vor scădea cu minim 50% faţă de vârf, la chirii bănuiesc că scăderea va fi mult mai mică... probabil undeva pe la maxim 25-30%. Şi asta deoarece, de bine de rău, chiriile au fost ţinute în frâu de puterea reală de cumpărare, nu cea dopată cu credite, singurele resorturi ale creşterii fiind creşterea generală a preţurilor (v. paranteza finală de la pct. 6 de mai sus) şi creşterea reală a salariilor.

PS. recitind postul vechi am regăsit un nou şi pertinent argument (8) postat la vremea aia de Marona: "Miile de firme de apartament (central si semicentral) care se vor muta in cladiri de birouri, unde e supraoferta si pretul a cazut (vezi semnele tot mai uriase si dese cu for rent)." După cum ştiţi pe birouri e superofertă şi... continuă să se construiască.

187 de comentarii:

Anonim spunea...

Manole, pai nu riscam sa ajungem de unde am plecat, cu o diferenta asa de mica intre chirie si rata ? daca sa presupunem (n-am date si nici chef sa le caut) ca rata ar fi cu putin mai mica decat chiria, aceasta fiind una din marotele "expertilor", o scadere de numai 25% a chiriilor fata de cea de 50% a ratei nu le-ar aduce la valori apropiate ?
rog posesorii de date reale despre valoarea chiriilor si a ratelor sa faca calculele si sa ne lumineze

Manole spunea...

Nu ştiu. În mod normal ratele trebuie să fie peste chirie, pentru ca 1. oamenii să fie motivaţi să cumpere numai dacă vor cu adevărat să se stabilească definitiv în acel loc şi 2. pentru ca în imobiliare să investească... investitorii, nu creditacii (adică nu orice Gigel să ia credit de la bancă şi să devină "mare" investitor imobiliar pentru că diferenţa chirie - rată > 0 ). La noi în general ratele au fost peste chirii, cum e şi firesc, de altfel. Raportul e inversat doar în cazul celor care au cumpărat în rate până prin 2006 şi care au putut beneficia începând cu 2007 de chirii mai mari decât rata, pentru că au crescut preţurile pe linie. Ok, 2-3 ani din 30 s-au scos, se pot numi "investitori". Să vedem însă ce vor face în restul de 28 de ani. Pe de altă parte cine a cumpărat cu banul jos (=investitor real) îşi va putea reface calculele indiferent de evoluţia pieţii, putând decide când e momentul favorabil să vândă sau să prelungească închirierea.

AristotelCostel spunea...

Uliuliu ...Olandezule!!!

"Eu am vandut acum 3 ani apartamentul, am cumparat teren si am ridicat un duplex, pe care l-am vandut in vara lui 2007 cu 178.000 euro, cu profit de 115.000!"

Babilonul imobiliar

Asta a putut face un terchea berchea...daramite un dezvoltator de jdesute de cloace...

@manole
20-30% scadere chirii in conditiile actuale. Dupa recesiune... executari...spargerea mitului ???????

Anonim spunea...

erata : mai sus am vrut sa scriu "daca rata ar fi cu putin mai MARE decat chiria". la mine e 3 fara 10 noaptea, sper ca ma intelegeti :D

belly spunea...

Canadianu

Nu vom ajunge de un am plecat, deoarece, chiar daca chiria este la acelasi nivel cu rata, in momentul acela oamenii nu se vor mai putea credita asa de usor.
Si nu uita si de faptul ca bancile au inceput sa ceara avans de minim 15%, dar cred ca pentru imobilele vechi avansul minim va fi de 25% sau chiar mai mult. Si stiti foarte bine ca nu tot romanul are 10.000 Cash (asta in cazul in care apartamentele coboara la 40-50.000 EUR).
Deci chiar daca chiriile vor scade, cererea "solvabila" va fi mult mai mica decat cea din 2006-2007.

Sper din tot sufletul ca chiriile sa se coreleze la veniturile oamenilor, insa nu prea cred.
Poate peste 1-2 ani, cand vor vedea proprietarii ca nu mai au cui sa inchirieze la preturile acelea exorbitante.
In orice caz, Manole a avut mare dreptate cand a zis ca toamna asta a fost ultima reduta a preturilor. Sunt multi proprietari care s-au speriat vazand ca a trecut Octombrie si ei nu au reusit sa inchirieze. Au inceput sa mai negocieze, au mai micsorat avansul (acuma se cere 1-2 luni, pe cand inainte se cerea 3-6 luni, eu am intalnit caz in care unii cereau avans pe 1-2 ani), si tot asa.
Sa speram ca le vine mintea la cap la romani ca altfel .....

belly spunea...

aristotel,

Deja unii proprietari au inceput sa mai lase la pret cand te duci la ei ca sa vb despre chirie :)

Tufis spunea...

@manole, un salariu de inceput (aka experienta 0) in bucuresti POATE fi in anumite domenii de 1500-2000-2500.

Stiu ce o sa sara restul haitei, aia trebuie sa moara, este dujmanii de clasa (ciudat, tinand cont ca nu e vorba de cei din industria creditelor sau materialelor de constructii sau ceva adiacent).

Sper ca macar tu sa intelegi ca am zis asta doar cu titlu informativ si ca da, in marea schema un 1200 ron e o estimare corecta.

Tufis spunea...

De fapt si in alte cateva resedinte judet e adevarata treaba asta :)

cezar spunea...

"Miile de firme de apartament (central si semicentral) care se vor muta in cladiri de birouri, unde e supraoferta si pretul a cazut" - iarasi contact slab cu realitatea, pe spatiile tip A si B de birouri gradul de ocupare ramane peste 95 la suta (prognozele sunt cam pe aceeasi linie). Evident, e mai usor sa iei pe userul 'marona' drept sursa de nformatii de incredere, decat cine stie ce notariat 'speculator' etc
etc.

Prognoza aia cu scadere de 50 la suta fata de 'virf' ar trebui sa se CAM realizeze, pentru ca, cu gurita ta, manole draga, in postul anterior , ai spus de locuinte de 120 mii, care acum fac 75 mii SI COBOARA. De prisos am precizat ca nici o locuinta care pe virf ERA PLATITA CU 120 mii, nu se VINDE ACUM la 75. NU EXISTA ASA CEVA ! Iata contact firav cu prezentul, si voi baieti faceti PROGNOZE ? Bine macar ca nu pe bani.

Despre cele 7 motive pentru care unii sunt inclinati sa CREADA ceva, ce sa mai spun. Lucruri trunchiate, trunchiate, trunchiate.
1. Stocul de ap. vechi CARE N-O SA SE MAI VANDA este mic, undeva la 10 la suta din total. Cate nu se vor vinde ? Cate vor merge pe inchiriere ? Cate vor fi locuite de baiatul cel mare, finally ? Ne da mina sa facem estimari comportamentale, ca tot suntem experti in statistica.
Stocul de ap. noi, deasemenea, scade ca nr. de unitati,. Iar ce nu se vinde, se va inchiria, intr-adevar. Vrea cineva sa dea 500 de euro lunar pe o garsoniera noua ?! V-ati prins, ok.

2."Vom constata cu surprindere că hoardele de năvălitori care stau ca jaguarii la pândă dincolo de zidurile cetăţii ca să ocupe o garsonieră în Bucureşti se vor face ... nevăzuţi!" Daca tot nu avem date clare asupra numarului acela de jaguari, hai sa devenim lirici.
Evolutia somajului in Bucuresti e o nuca tare chiar si pentru Vosganian sau Moody's, Manole, in schimb, debordeaza de siguranta.
Deci,aaaaa, 4 la suta. Bine.

3."O bună parte din aceste locuinţe cumpărate de oameni care în mod evident nu aveau capacitatea de a se înhăma la credite pentru asemenea valori, va alimenta piaţa chiriilor, pentru că oamenii vor dori să-şi recupereze o parte din rată primind în schimb chirie."
Da, se vor intoarce sa doarma, cu coada intre picioare, la parinti, firar ai dracu' de luzari. Way to go, Manole :))

4. Da, la preturi mici mici mici. Mai mici decat actualele chirii. Sigur ca da.
Eu cred ca, totusi, se vor impusca mai degraba de oftica.

Hai ca m-am plictisit. Sincer. Atatea certitudini (privind niste fleacuri de vieti si destine) expuse gratis la orice colt pe net ma fac sa ma simt eu prost.

elzorab spunea...

mie-mi pare foate optimista estimarea privind rata somajului. 4% e normal in situatiile de expansiune economica. 6-8 la suta pe vreme de stagnare iar peste 10% s-a vazut des si in tarile foarte dezvoltate pe vreme de criza.

in tarile cu economii slab dezvolatte precum romania, un 14-15% nu ar fi un fapt iesit din comun, are toate sansele sa se intample. daca in tarile baltice se poate intampla, nu vad cu ce e romania mai buna, in afara eternului "pai la noi duduie economia, de aia"

Gaelex spunea...

Pe mine ma amuza destul de mult faptul ca eu nu am plecat deloc de la parinti. Mi-am tinut apartamentul inchiriat, bani care s-au strans.
Si pentru ca nu m-am mutat, acum nu trebuie sa ma intorc acasa la parinti cu coada intre picioare.
De construit, da, se construieste. Dar putin, greu si scump. Si trebuie tinut minte si ca cere timp sa ridici un bloc.
Plus criza financiara, criza de curs valutar.

AristotelCostel spunea...

@vasile

Nu e vorba de haita, ci doar de substanta cenusie.
Cand venitul mediu se situeaza sub venitul unui debutant din ...alte resedinte de judet...trebuie sa te mai odihnesti si tu.

@cezar
Executatii vor continua tranta cu ...capitalismul. Nici la 30-40 de ani nu e prea tarziu sa faci aceeasi greseala, plecand la drum cu datorii ...de data aceasta.

Hauge si-a luat cloace langa fabrici si uzine...inchirierea va fi un ...fleac.

La banii tai, te mai incurci cu piese ieftine pentru calculator?

@sir alex ice
Intotdeauna cand se intoarce roata e ...la fel ca inainte.
Cred ca era mai OK sa spui ca nu te-ai mutat in apartamentul pe care ti l-au luat parintii.
Nu stiu cum ai ajuns pe aici, dar cred ca mai bine dai inapoi pe MTV.

cezar spunea...

Ice, trebuie sa-l ierti pe Aristotel. L-a ratat cu 30 de ani pe Che, si asta va dur(e)a toata viata.

Uite cum se fac uneori banii in lumea asta : o generatie strange banii (nu e distractiv deloc), alta ii inmulteste prin diferite cai. Cu alte cuvinte, uite 2 ponturi 'confidentiale': banii se fac necheltuindu-i, sau inmultindu-i direct. De asta romanul habar n-are ce pierde cand cumpara orice altceva decat Logan @ Co., si anume : pierde sansa de a face bani, 5000/10000/15000 E, e mai simplu decat 6 din '69'. Haios, nu ? Pe de alta parte, eu nu-mi permit sa folosesc termenii tai in legatura cu 'porcii' astia, ca nu-s guevarist.

PS. Mereu prefer sa cumpar 'gratis' piese de calculator, ca si altele. Ma simt bine cand fac o afacere buna, try it :))

Tufis spunea...

@aristotel, pricep de unde bati, si imi pare din ce in ce mai rau ca un asemenea intelect sustine afirmatiile lui manole. Practic il discreditezi pe un om care aduce argumente corecte si clare la ce spune.



Salariile au crescut incet si sigur, asta e o certitudine, problema cumplita e raspunsul disproportionat al populatiei. Pentru ca nu creste cu 10 procente foamea de credite la fiecare zece procente la salariu, ci cu vreo 50 (schimbati numarul cu ce va convine si e mai mare decat 10, ideea ramane).

In fond ce contesti tu, ca exista unii care macar painea (casa e cat se poate de clar ca nu, sunt de acord) si-o permit in tara asta? Suntem in acelasi rahat cu totii, si proprietari, si chiriasi si creditaci, dar tu sustii ca e imposibil sa cumperi un salam de Sibiu. Asta nu e Cecenia, are o limita si defetismul asta tembel. N-ai invatat ca nu trebuie sa manaresti numerele, ca sa fii credibil?

Hai sa o lasam mai moale si cu salariul mediu, situatia e altfel decat numerele seci INS

1. La tara (a se intelege orase sub 100k locuitori) e mult, mult mai greu pentru aia care nu sunt capsunari. Mai nou e greu si pentru capsunari. Aia 300 euro pe care ii freci ca adevar absolut sunt ceva imens de mult, au ramas cu beamve-urile si golf frate tdi-urile 92 toamna ca unica avere dupa ani de frecat mangalul pe afara.

2. In resedintele de judet si apropiere nu e foarte prost, n-a fost niciodata si s-a supravietuit. Media aia e cam clar pe la 400-450 oiro. Vrei sa stii de ce? Eu am lucrat doar cu salariul pe carte de munca. Totusi, asta se intampla rar rau, fostii mei colegi primesc o parte din salariu la negru. Altii au firme pe care primesc banii, firme care ii au ca angajat unic, si-si pun salarii de 5 milioane.

Inteleg ca sunt unii pe aici de prin Iasi, Botosani, Vaslui, sau ce capitale culturale ale steviei mai avem, dar zona aia a dus-o traditional prost (inclusiv cu cultura :) ), nu gasiti dezastre si morti de inanitie unde nu sunt (inca).

Ar fi mult mai util sa nu te lauzi cu materia cenusie pe care ramane de stabilit daca o ai sau nu, si sa vii cu chestii constructive si interesante. Te rog frumos.

Tufis spunea...

Si inca ceva, ca sa ma puteti eticheta rasist si xenofob ( hehe :) ):

Barladul este printre putinele orase sub 100k locuitori din tara asta unde 2 camere au ajuns pe varf de bula la peste o suta de mii de euro. Asa ca as lasa-o mai moale cu revendicarea materiei cenusii de la Stefan, da?

elzorab spunea...

:) relaxai-va, domnilor!

Manole spunea...

@Vasile: Aristotel e foarte negru în cerul gurii când vine vorba de imobiliari, dar asta face parte din personagiul său. Cred că un Aristotel non-virulent ar fi ca un soi de ... motan îmbrăcat în rochiţă roz.

Tufis spunea...

Bun, dar nu sunt imobiliar decat in masura in care mai pun mana pe mistrie, am zis ca nu e o stare universal valabila cea cu salariu debut ~2000 ron. Luand astea in calcul, nu inteleg agresivitatea paratului aristotelcostel. Imi cer scuze daca deranjez pe cineva in afara lui :)

Ma uitam pe softpedia si mr. "punkt" se lamenta la modu' "eu si [ nume fost moderator aici, imi scapa] eram bucurosi de preturile mari pentru ca insemna ca oamenii aveau bani, ca lucrurile se miscau."

Pentru mine e halucinant cum un om care are probabil vreo 10 ani de varsta peste mine poate trage concluzii simpliste de genul asta. Nu-i bai, nici eu nu stiu pe ce lume traiesc, dar daca pe astia se bazeaza economia cred ca scenariul aristotel@salariu.mediu.barlad nu mai pare asa de negru, mai sa-mi cer scuze :)

Vad ca nu ai tratat raspunsul supradimensionat, strict pe baze psihologice, al maselor la o marire salariala . Pe cont propriu n-am gasit cam care ar fi limitele si cat de elastic e raspunsul respectiv, ma gandeam ca poate ai tu ceva la indemana. Sunt curios in pietele mature cum se reflecta o marire de salariu in asteptarile pentru viitor :)

Cred ca asta ar fi una dintre chestiile extrem de relevante pentru discutie, cu cat se indatoreaza mai mult jijel urmand o crestere medie de n% pe an cativa ani la rand. La noi s-a vazut destul de clar: dupa 2 ani de crestere creditarea a sarit in aer. Sa fie 2 ani o limita psihologica?

elzorab spunea...

http://www.gazetadecluj.ro/citeste/1421-%C5%9Eomajul-loveste-clujul

a inceput tavalugul concedierilor. am o mica presimtire, deloc placuta. romania va avea parte iarna asta de noi mineriade, probabil cele mai puternice convulsii sociale din ultimii zece ani. daca nu in iarna asta, sigur anul viitor. nu va fi usor, vor cadea capete, o mica revolutie si nu le va fi deloc bine politicienilor...sa dea cel de sus sa n-am dreptate, dar eu am prostul obicei de a le cam ghici...

elzorab spunea...

http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/banca-transilvania-a-mandatat-merrill-lynch-sa-caute-cumparatori-3418302/

v-am spus ca ceva e putred cu banca asta. ori e in colaps, ori raporteaza profituri imaginare doar pentru a-si creste cota de piata. ceva nu e in regula....

Manole spunea...

Nu cred că e nimic în neregulă cu BT, dimpotrivă, cred că e o bancă foarte sănătoasă. E posibil însă ca în urma recentelor evenimente să fi înţeles că e destul de greu să reziste singuri pe piaţă.

ionut spunea...

vasile

"Vad ca nu ai tratat raspunsul supradimensionat, strict pe baze psihologice, al maselor la o marire salariala . Pe cont propriu n-am gasit cam care ar fi limitele si cat de elastic e raspunsul respectiv, ma gandeam ca poate ai tu ceva la indemana. Sunt curios in pietele mature cum se reflecta o marire de salariu in asteptarile pentru viitor :)

Cred ca asta ar fi una dintre chestiile extrem de relevante pentru discutie, cu cat se indatoreaza mai mult jijel urmand o crestere medie de n% pe an cativa ani la rand. La noi s-a vazut destul de clar: dupa 2 ani de crestere creditarea a sarit in aer. Sa fie 2 ani o limita psihologica?"


Pai raspunsul nu poate fi dat decat pe baze psihologice, ca pe bazele astea au ajuns preturile unde au ajuns.
"Piete mature"!? Incerc sa raman serios, desi mie greu!
John, jean sau juan, ca si ion, au avut exact acelasi comportament: i-a luat "valul" si s-au imprumutat pana cand le-au iesit ochii din cap, fix...pe baza maririi salariului in viitor.
Nici n-aveau cum sa procedeze altfel, asa se joaca jocul asta(sau ma rog, asa s-a jucat pana acum).
Iar creditarea a sarit in aer nu pentru ca s-ar fi desteptat ion peste noapte. Daca ar fi dupa ion, si daca are pana acum 7 credite, d-abia il asteapta pe al 8-lea...
Intra pe softpedia si ai sa vezi ce "debiteaza" un individ turbo trabant: "vinovat pentru criza actuala din imobiliare e tot ion saracul, ca face greva ca un nesimtit si nu mai vrea sa cumpere. Si uite asa a ratat romania sansa de a avea o piata imobiliara "matura"."
Cu alte cuvinte, imprumuta-te ioane, in continuare ca boul, daca se poate si pe mai multe generatii( le lasi urmasilor mostenire...datorii!!), ca altfel pleaca "dezvoltatorii" si ne lasa "nematurizati". Si culmea e ca, ion saracul face "greva" nu ca asa ar vrea el, ci ca a ajuns la fundul sacului.
Pai cand vad cum se manifesta asemenea "specimene", mai ca-mi vine sa adopt "stilul" lui aristotelcostel.

ionut spunea...

"Incerc sa raman serios, desi mie greu!"

:))

MI-E greu cand vad ca scriu cateodata si cu picioarele...

Scuze!

Flavian spunea...

Nici eu nu cred ca BT are probleme.

Ba din contra, e una din cele mai serioase banci romanesti care si-a pastrat bunele obiceiuri de-a lungul timpului. Probabil tocmai asta ii roade pe unii, ca a ramas pe picioare de prea multa vreme si ar vrea s-o vada bucati sau sa o acapareze la preturi de nimic la fel cum s-a intamplat si in alte cazuri.

Tufis spunea...

@ionut: acelasi "turbo trabannt" sustinea aseara pe la miezul noptii
ca... http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=439072&view=findpost&p=5460608

Aparent, in mintea acestui domn ce are ca profesie recuperarea creditelor (treaba de om inteligent si cu studii, nu paysan australopitec cu 2-3 clase, nicidecum), dupa ce se limpezeste treaba preturile pe romania vor fi la nivelul capitalelor europene, nu
"pe sfert, ca acum". Tinand cont ca in Berlin, Saint Denis din Paris (ok, maghrebieni), Budapesta, Praga, sunt cam ca la noi sau mai ieftine, sunt curios de care sfert vorbeste. Cluj vs La Defense? :) (stiu ca se referea doar la Bucuresti, dar asa zicea). Of course, fscking of course :)

Tufis spunea...

Ma rog, respectivul om e interesant. Din surse neelucidate, a avut bani de stat in pipera. Din motive neclare ce NU tineau de confort, aparent pe acolo lucreaza, a plecat.

Eu ma gandesc la neputut tinut credit dupa ce bagat toata averea parintilor (RIP) la avans, dar eu sunt mai prost.

Acum se bucura ca a luat ceva intr-un complex nou cu banii luati pe casa din pipera (tot pre credit pe enspe ani, probabil nu-l terminase la casa). Conduce un Accent si considera ca e "un om matur si "facut", doar are casa".
Numeste tot restul poporului "bambuisti". Nu cred ca stiu vreun om care sa cunoasca locatia exacta a clubului respectiv, si destui detin si case, dar ce sa ii ceri... :)
Sunt curios ce se intampla daca "n-o mai are" nici pe asta :)

AristotelCostel spunea...

Turbo-trabant e preferatul meu. Până în August a văzut numai creşteri şi explozii. Cum-necum l-au măturat ăia de la moderat discuţiile legate de imobiliare şi acum vede o prăbuşire în hău...şi ca să moară şi "greviştii" "nu să mai face case la alţii"...că el are.

@vasile

INS-ul prezintă date pe care le poţi interpreta ca fiind mai apropiate de realitate decât...vorbele prietenilor.
1/3-bugetari...venituri pe "cârtie"...irefutabile.
Restul: multinaţionale care nu se joacă de-a economia românească...venituri pe "cârtie", respectiv "imemee" care toarnă câteva sute de lei peste venitul minim declarat la plebe.
Părerea mea personală şi intimă este că datele INS suferă mai mult din variaţia cursului decât din ...ce nu declară "imemeiştii".

Dar să ne întoarcem la casieră pentru că şi aici am rămas restant. În plină bulă imobiliară, chiar şi clasa năpăstuită şi-a tras credit pe care o să-l mai plătească încă jumătate de an de acum înainte...şi gata.

Exemplu: spălător de maşini...cu furtunu'...achiziţionat mansardă lemn garantată la curenţi atmosferici de până la 80 km/h cu 30 k euro pe 30 de ani.

P.S. Solicit înţelegere!

Anonim spunea...

Un sentiment launtric ma face sa-i dau crezare lui Elzorab cu mineriadele. Insa acum vor fi profesoriade, bugetariade, etc.
Pai cu ce sa plateasca ratele la banca bietii oameni. Guvernu asta nu are mila. Lasa ca le-a promis Base dupa alegeri ca noul prim-ministru le va da moneda din Botswana.
In conditiile astea (ipotetice, dar cu 50% sanse de realizare) despre ce economie mai vorbim?
Iar pe manole il contrazic (P), somajul nu va creste pentru ca vor aparea noi joburi: recuperatori, datatori in cap, samd.

Anonim spunea...

S-a dat drumul pana acum la caldura in vreun oras iar daca nu pe cand sunt sperante.

Tufis spunea...

@aristotel - in firmele romanesti, aproape fara exceptie, o parte din salariu se da la negru. As putea numi si cateva italiene si franceze in care se intampla la fel. Just my 2 eurocents :)

Anonim spunea...

Observ ca majoritatea au impresia ca Romania va fi afectata de criza economica dar nu in aceeasi masura ca restul tarilor dezvoltate.
Eu ma intreb cu toata datoria acumulata de stat, de companii sau de populatie cat s-a investit in infrastructura, retehnologizare, educatie, sanatate, etc, ca sa putem sa speram ca ne vom reveni usor din criza in care o sa cadem curand.

Anonim spunea...

Sau altii spun ca motivul pentru care nu vom fi putenic afectati este procentul mare al economiei de subzistenta sau ponderea mare in comert a bunurilor de stricta necesitate. Asadar deja suntem in rahat. Atunci de unde dom'le preturi la case ca la Paris si Berlin.

Tufis spunea...

Pai unii spun ca e tocmai pe motiv infrastructura - e vital sa fii in miezul problemei ca sa ajungi la lucru. In vest nu, ca ai mijloace de transport eficiente & stuff.

Asta pica la testul contraexemplului - in Botswana cumperi casa cu 5k euro, nu cu 500k euro :)

Tufis spunea...

Bine, in Botswana e salariul mediu infim fata de Romania, dar nu ne-a invatat olandezul ca preturile nu depind de venituri? :)

Tufis spunea...

Si ultima, @nenea cora: a tratat Manole problema parisului, si, totusi, in unele zone e 2x Bucuresti sec. Evident, Parisul are venitul din turism cat PIB-ul Romaniei, dar cine se mai incurca in detalii...

radical_ spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
radical_ spunea...

@Aristoteles
"Turbo-trabant e preferatul meu. (...). "

Uff, tocmai am furat-o pe softpedia... M-au banat "un pic", fiindca m-am luat de trabant :)

Zici ca suntem veterani de razboi pe aici, ne mandrim cu cicatricele :)

Anonim spunea...

Eu inteleg ca ultimii 4-6 ani au reprezentat o veselie totala in care toti s-au imprumutat in speranta cresterii veniturilor cu marota integrarii in UE in brate. A fost o nebunie de bani pe piata si un excedent de fraieri sau pofticiosi dupa toate cele de netrebuinta stricta si ca urmare au aparut si speculantii in toate domeniile (imobiliare, masini, produse de lux, vacante exotice, samd). Toata lumea a dus-o bine atat creditatii cat si speculatorii investitori.

STOP JOC - criza care bantuie prin toata lumea a ajuns si la noi

Investitorii isi iau jucariile si pleaca si ii lasa pe toti creditatii in kuru gol cu o economie de subzistenta in brate.
Datoriile trebuie platite si le vor plati toti (bineinteles ca nu in egala masura).

ASADAR in conditiile astea putem vorbi de: scaderea salariilor prin inflatie, somaj, scaderi de preturi la case, terenuri si chirii, reducerea comertului cu produse de lux, falimente).

Domnii CEZAR, NESTOR, OLANDEZU ce Doamne mai visati voi cu ochii deschisi ? Hai ca o sa va reveniti curand cu galeata cu apa rece daca ceasul nu va trezeste.

Flavian spunea...

Pai unii dintre noi venisem pe aici ca sa scapam de tampeniile de pe softpedia si acum tot despre personajele stupide care-l modereaza trebuie sa discutam ?

arsitotelcostel daduse la un momendat un link catre un alt forum unde se putea vorbi mai relaxat pe teme de genul asta, insa SP are in ciuda moderarii anapoda, unele persoane cu care inca se poate discuta omeneste.

Oricum va rog, lasati-i pe ei cu ale lor si sa ne vedem noi de ale noastre, ca e pacat sa poluam si forumul lui manole acuma.

@aristotel - casiera aia s-ar putea sa scape mai ieftin cu creditul ala la masina de spalat pe 2 ani decat un strungar care a strans saracul din buci si s-a inhamat la un credit pe 30 de ani la o coscoveta comunista sperand ca o sa-i mai creasca si lui salariul si valoarea apartamentului in anii care vor veni. Peste 2 ani casiera o sa-si termine creditul la masina de spalat si gata, pe cand strungarul o sa vada saracul ca salariul i-a ramas acelasi sau mai rau de cand cu criza, iar valoarea "imobilului" a scazut la jumatate.

Anonim spunea...

@vasile
Moneda din Botswana era o figura de stil. Cauta pe google "botswana currency" sa vezi care e.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Torin spunea...

trabantul este un simplu troll http://en.wikipedia.org/wiki/Troll_(Internet) iar sofpedia.com o societate comerciala. Moderator pe hirtie, in realitate top poster, gardian de ocazie si masinist de propaganda. Acest om poate propovadui orice in functie de conjunctura, inclusiv ca a descoperit seminte care daca sint plantate pe un teren corespunzator, din ele cresc blocuri cu 10 etaje.

Anonim spunea...

Legat de o marota a olandezului ca sub 1400 nu se poate construi.
Ce vor face toate firmele de constructii? Vor trage obloanele? Poate ca multe da. Dar cei implicati in acest sector economic vor trebui sa traiasca si sa supravietuiasca. Si vor supravietui reducand costurile pentru ca s-a dovedit ca se poate (la materiale de constuctii, la terenuri, la costul fortei de munca, la profitul de 100-200%).
Va fi cu adevarat concurenta. Va fi concurenta si intre producatorii si comerciantii de materiale de constructii din aceleasi motive enumerate mai sus.
Si o sa vedeti ca vor rasari si apartamente cu 500-800 E/mp in functie de locatie si dotari.

cezar spunea...

Radicalule, Sofpedia nu baneaza oameni pentru darea cu parerea in necunostinta de cauza (ar scadea rapid traficul), ci pentru atacurile la persoana. Ceea ce mie mi se pare deja exagerat.

radical_ spunea...

@ cezar

Asa-i. Mea culpa.

Sa uitam de asta. Flavian are dreptate: e pacat sa poluam blogul cu referiri catre inepti / ineptii.

AristotelCostel spunea...

@cezar

"Sofpedia nu baneaza oameni pentru darea cu parerea in necunostinta de cauza (ar scadea rapid traficul), ci pentru atacurile la persoana. Ceea ce mie mi se pare deja exagerat."

AristotelCostel este banat pe Sotpedia până în 2039 pentru:

http://balonul-imobiliar.blogspot.com/

Tufis spunea...

@nenea cora, stiu care e moneda, era doar o tara saraca pe post de exemplu.

Anonim spunea...

Si inca un motiv pentru ieftinirea costului de contructie pe mp este scaderea pretului petrolului si implicit a energiei (cimentul, otelul, ceramica sunt energofage). Pana acum era o marota cresterea pretului petrolului. Iata reversul.

ionut spunea...

aristotelcostel

"AristotelCostel este banat pe Sotpedia până în 2039 pentru:

http://balonul-imobiliar.blogspot.com/"

:)
Oare de ce nu ma mira?. Pai la mintea unui turbo trabant sau coldplay, existenta acestui blog e clar atac la persoana!

cosmiX spunea...

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/826847/Producatorii-straini-incep-sa-ocoleasca-Romania/

nu ii chiar on topic,
dar asa se face bussiness la noi

Anonim spunea...

Din discutiile care le am pe messenger cu amicii de prin tara mai toti imi spun ca bate vant de concedieri, ca toti managerii au ca scop reducerea costurilor.

Adrian Iftode spunea...

@nenea cora

am aflat azi ca chiar si pe IT se concediaza masiv; mai exact o firma mare de distributie de calculatoare/componente

cezar spunea...

Tinand cont de termenii constant utilizati, cel putin aici, sincer nu stiu ce forum pulic din RO nu l-ar bana pe dl Aristotel. Cu alte cuvinte, existenta a (inca) unui blog despre imobiliare nu deranjeaza pe nimeni, etichetarea (dep ilda) anumitor developeri drept 'porci', da.

vitruvianu` spunea...

Cand aud cate un lache flausat vorbind despre banii pe care i-a castigat el din inchirierea unei garsoniere sau apartament, ma umfla rasul. Nu prea-i asa. Sunt multe garsoniere supraocupate, tocmai pentru a putea sustine preturile cerute de proprietari inconstienti, care desi au salarii de maxim 300-500 euro (cred ca in ultima perioada le-a mai scazut :) )spera sa obtina cel putin un salariu din asemenea "bisnituri". Asta-mi place mie la romani, calculeaza numai profitul, fara a lua in calcul si cheltuielile de administrare, exploatare si intretinere ale bunului. Care in cazul cand cei trei ciumpalaci ocupatori de garsoniera pleaca dupa patru cinci luni de locuit fara a plati curentul electric, intretinerea sau mobilierul si peretii distrusi, pe principiul "lasa ba` ca nu-i la mine", s-ar putea sa depaseasca banii obtinuti din chirie

u spunea...

Din ciclul "cererea acumulata se varsa pe jos" (c)AristotelCostel 2008:

http://www.standard.ro/articol_66790/gea_prasa__piata_isi_va_reveni_in_2009_si_va_aduce_o_explozie_a_cererii_acumulate.html

ionut spunea...

cezar

"..., sincer nu stiu ce forum pulic..."

:))Se poate spune si asa...

Si pentru tipi ca turbo trabant, apelativul "porc", este bland, aproape ca o mangaiere... eu i-as zice mai degraba "cretin patentat" si "idiot sinistru"!!!
Apropos, pe piata bursiera, cam 90% din "jucatori" sunt "porci".

cezar spunea...

Hai ca am fost tare cu 'pulicul' ala.

Dorin spunea...

http://www.dailybusiness.ro/stiri-real-estate/esop-inchirierile-spatiilor-de-birouri-din-vile-sunt-blocate-de-chiriile-mari-18787

"Chiriile ridicate ale acestor spatii au dus la cresterea perioadelor de neocupare ale vilelor de la 3-4 luni (cat era considerat relativ normal in perioada 2006-2007) la 4-6 luni si chiar mai mult in prezent", a spus Mirela Raicu, partener Esop.

Va suna cunoscut? La fel a inceput pe piata imobiliara ... intai o blocare ...

Tufis spunea...

@treaba cu gea prasa... astia nu se gandesc ca nu e vorba de nicio "greva" si pur si simplu nu mai exista bani si/sau oferta de creditare?

Anonim spunea...

asa e cezare, nici mie nu mi se pare normal ca unii developeri sa fie numiti porci. mi se pare in primul rand o jignire adusa animalului

Tufis spunea...

Nu inteleg indarjirea legata de developeri, sincer :). Unde era problema daca aveau ei creditare libera de la banci si pur si simplu nu cumpara nimeni (ma rog, trebuia o rezerva oarecare de dobitoci care sa fie simultan si bine platiti, care sa creeze senzatia de cerere, aia s-a epuizat)?

Toata lumea era fericita, ar fi fost plin acum de constructii goale si terminate, le-ar fi dat pana la urma la preturi decente ca sa limiteze pierderile :)

In privinta asta trabannt are dreptate, imi pare rau s-o spun.

Tufis spunea...

Clarific un pic: oricat de altruist ai fi, nu vad de ce te-ai supara ca un berbec gumparator gompatriot a contribuit la cresterea rezervei de locuinte, chestie care ti-e benefica direct :)

ionut spunea...

vasile

Bati campii. La preturile astea, cresterea rezervei de locuinte, nu e benefica nimanui si nu mai intereseaza aproape pe nimeni. Spui ca "le-ar fi dat pana la urma la preturi decente". Si de ce n-o fac, i-a oprit cineva??
Nuuu, domnii "suspenda" proiectele ca ei si-au targetat un profit si fara ala nu pot! Pai sa fie sanatosi, cine i-a pus, ca in 5 ani n-am auzit vreunul, pana acum cand le-a ajuns cutitul la os, sa se planga de cresterea preturilor terenurilor, materialelor de constructii, spagilor date pe la autoritati,lipsa fortei(calificate) de munca, etc.
Au pus toate costurile in carca celor pe care tu ii numesti "berbecii gumparatori gompatrioti", care acu-s de vina ca nu mai sunt chiar asa "berbeci".
Uite ca d'aia nu mai poate lumea, de rezerva lor de locuinte cu preturi de sute de mii de euro!Sa se spele cu ea pe cap.

Tu chiar nu vezi aici o problema?
Mai gandeste-te, imi pare ca esti in stare...

P.S. Nu-i mai da dreptate "cretinului aluia congenital"(la trabant ma refer), ca te descalifici singur.

cezar spunea...

Vasile, vezi ca te descalifici singur, si dimineata in fata oglinzii n-o sa-ti placa ce vezi.
In plus, bati campii.
Ce-ar mai fi...
Aaaa, pari ca poti gandi, da' ai probleme la finalizare(a). Gandului.

ionut spunea...

cezar

Te mananca?
Ai terminat de "tranzactionat constant" si ai inceput sa faci pe avocatul? E grea meseria...nu-i de nasul tau.Tu cu "sala"...

cezar spunea...

Pai fi si tu mai putin vulnerabil in exprimari. Subtilitatea are si ea avantajele ei, crede-ma.

Tufis spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Tufis spunea...

Se pare ca am reusit sa atrag fulgerele olimpiene ale ambelor tabere asupra mea(da, cezar, sesizez subtilitatea, da' tre' sa impac pe toata lumea, altfel e rost de ban si aici :) ). Recunosc, am vrut sa vad niste reactii :). Si totusi, ce credeti ca se va intampla in spania? Aia au situatia care in opinia domnului recuperator de credite ar fi fost buna pentru noi. Are cineva detalii de pe teren? Lasa la pret, sau se comporta ca la noi?

constantin spunea...

Vad ca nu spune nimeni nimic de raportul lui Isarescu prezentat azi. Nu a zis nimic de apocalipsa ...

Unknown spunea...

@elzorab
@nenea cora:

Ce criza economica internationala sa ne afecteze dom'le?
(acu' o luna presa ragea ca "infierbantatul" Cluj se dezvolta intr-un ritm galopant..)

"Agenţia Judeţeana de Ocupare a Forţei de Muncă Cluj a anunţat la finele lunii octombrie că rata şomajului în judeţ s-ar putea dubla până la sfârşitul anului din cauza disponibilizărilor la care au recurs mai multe societăţi comerciale ca urmare a crizei economice internaţionale."

elzorab spunea...

http://www.zf.ro/eveniment/angajatorii-anunta-inca-17-000-de-concedieri-pana-la-finalul-anului-3425243/

elzorab spunea...

important e ca romaia nu este afectata de criza. norocul nostru!

elzorab spunea...

http://www.antena1.ro/index.php?page=news&subcat=1&id=34471&currentPage=1

cezar spunea...

Draga Jason, ia-ti un sistem de referinta cand vorbesti de somaj.
Cu alte cuvinte, compara somajul din Cluj cu cel din Brusel/Tokyo/New York sau Cuca Macaii Dedinvale.
Bun, acuma dubleza-l, ca e criza.
Tot e mai mic de departe ?!
Frate, e 'naspa' !

AristotelCostel spunea...

@vasile

Dragă, cartoanele alea supraetajate nu pot fi incluse în fondul de locuinţe al României.

Pe scurt, bulă spartă, forţă de muncă ieftină, materiale aproape moca, teren cu hectarele la mia de euro, dezvoltatori şi speculanţi lipsă...deci, românii vor putea, în sfârşit, să-şi facă...vile.

@cezar

Dezvoltatorii imobiliari din România sunt porci prin ceea ce au făcut şi fac. Când anunţi un proiect la 450 Euro/mp şi ajungi la 1600 Euro/mp în 2 ani pe motive puerile, se numeşte că vrei să dai un tun. Până aici porceala e acceptabilă oarecum, DAR după ce ai uns statul să stopeze orice fel de concurenţă tip ANL, imediat ce se schimbă trendul să începi să propui statului să şi-o tragă pe banii contribuabilului, ce epitete să mai caut pentru porcani?

Legat de şomaj, e mult prea devreme să începem să vorbim acum despre asta. Aceeaşi greşeală am făcut-o şi anul trecut când, contrar percepţiei poporului, o mână de tâmpiţi vedeam prăbuşiri pe imobiliare.

Anonim spunea...

@vasile
Ce stiu de pe "teren" din Spania sunt urmatoarele : anul trecut cand am instalat in Cartagena , la un imobil de birouri instalatiile HVAC, dezvoltatorul nu mai spera sa inchirieze. In spatele lui fiind niste "petrodolari" nu au probleme in a astepta. Ce ? Nu stiu, oricum arabii au alte "modele de gandire".Poate gasesc tot unii de-ai lor care sa isi faca birouri deoarece Cartagena e unul din porturile cu terminale petroliere mari.
Alt exemplu : un dezvoltator local care se ocupa doar de case de vacanta a luat-o-n mana frumos de tot. Norocul lui ca a ramas cu o mica turnatorie de neferoase din care traieste. Banca (laCaixa) i-a luat toate cele 13 vile libere si niste terenuri pe care le avea, plus ca mai are de facut niste plati lunare. Noroc ca ce a mai ramas merge .... inca.
Un mic "om de afaceri" din Valencia are o casa in oras pe care o are la vanzare de un an jumate. Nimeni nu s-a interesat de ea. Dupa vreo 5 luni (de cand o scosese la vanzare) a inchiriat-o si cred ca asa va ramane in viitorul apropiat. De ce nu a vandut-o ? Simplu,, sunt la fel de lacomi ca noi (latinitatea bat-o vina !) si cere pe ea 380 000 euro. El a luat-o in 2000 cu 137 000 E.
Date oficiale si care se confirma la fata locului : jumatate din agentiile imobiliare mici si medii au falimentat. Si in fiecare luna mai mor cateva. In Malaga, a doua agentie din oras ca numar de intermedieri anuale si-a suspendat activitatea (am un prieten care lucra la ei). Iar exemplele particulare pot continua.
Ce am vazut eu e faptul ca sunt ca noi. Adica tin la pret si nu vand...inca. Asta in cazul particularilor. Persoanele juridice (dezvoltatorii) mici (aia care fac si ei 10 vile sau 2 blocuri) sunt pe butuci, in procese de executare, mese credale s.a.m.d. Insa la ei majoritatea dezvoltatorilor erau "mici" sau "medii" iar tevatura in mass media nu prea se face.
Ca o concluzie, piata e blocata de mai mult de un an, lunar se inchid afaceri mici si medii, particularii nu lasa din pret, iar persoanele juridice prefera sa le dea bancilor.

cezar spunea...

...Si unde sunt prabusirile alea ?


Interesanta expunerea 'spaniola'.

AristotelCostel spunea...

@cezar

Tranzacţii nema...piaţă imobiliară...prăbuşită.

cezar spunea...

Tranzactii mai putine, nu 'nema', particulari care tin de pret sau daca nu inchiriaza. Asta vad eu acum, si,dupa povestea spaniola de mai sus, uite ca nu suntem singurii.
Dealtfel, orice biped cu 2 neuroni neflati in conflict (vb unui amic) isi da seama ca daca el personal nu scoate ceva din criza asta (adica nu cumpara mult mai ieftin ca in 2007), atunci pentru el 'criza' nu exista.
Ai reusit sa cumperi ceva mai ieftin lately, Costele ? Sau suntem exclusiv cerebrali.

nestor spunea...

Aceasta este o discutie principiala, practic majoritatea celor de pe aici s-au jurat ca nu ar arunca niciodata banii pe un apartament comunist. Sau?

AristotelCostel spunea...

@manole

De ce nu răspunzi la e-mail-uri?

@cezar

Neuronul singuratic îţi joacă feste.
Să înţeleg că din lupta asta psihologică între dezvoltatori şi "grevişti", până la urmă, "greviştii" vor pierde şi vor fi nevoiţi să scoată din saltea câteva sute de mii de euro?

Spaniolii trag pisicu' de ...testicule, cu rate la jumate, cu bănci iertătoare...că n-au ce face cu cloacele...e bun şi cât dă omu'.
Asta se întâmplă câteva luni până când bancherii lui fish vor avea de peticit nişte găurele, şi să vezi atunci bucurie.

AristotelCostel spunea...

In acelasi timp cu reforma de fatada insotita de o noua campanie propagandistica, apare si o previzibila necesitate de adaptare a “imobiliarului” la contextul recent. Aceasta decizie este inevitabila (daca nu avem pe moment modificari substantiale ci doar corectii ) avand in vedere ca, asa cum s-a si observat, “imobiliarul” constituie petrolul sistemului si a reusit sa-l alimenteze in mod sustinut de-a lungul unui deceniu de parjol. Cateva sublinieri se impun aici. Esenta “noului imobiliar ” de speculatie finantista a condus pana aproape de zero componenta sociala a acestei activitati care, desi prezenta formal, nu a contribuit decat la realizarea schemei de joc si la sustragerile de bani reali dintr-o mare de efluvii unde partea consistenta a banilor declarati nu era decat o massa lichefiata. Aceasta manevra a facut ca uriase categorii de cumparatori aflati in nevoie locativa sa fie impiedicati sa economiseasca (fiind redusi la pragul de subzistenta prin masinaria consumului) dar, in acelasi timp, sa aiba drept solutie la indemana drogul indatorarii pe viata, prezentat subtil ca o realitate inevitabila a capitalismului si o solutie simpla si comoda. Multimile indoctrinate prin minciuna nu au bagat de seama ca o casa din material perisabil (incompatibila calitativ cu traditionala “casa de piatra”) , ieftina prin costul de productie definit dar destul de scumpa prin pretul de vanzare (diferenta creatoared e profit consistent), nu era decat o “folosinta de interval limitat” dar o iluzie din unghiul proprietatii transmise in timp care astfel se de-materializa odata cu trecerea timpului. Aceasta schema, inca neinteleasa in implicatiile ei ce aduc mutatii de mentalitate incredibile, este destul de putin probabila ca utilizare de viitor si, deci, va pretinde o inventie in viitor care, pastrand sistemul financiar, va aduce oferta corectata in forme despre care astazi nu putem face decat presupuneri.

22 Octombrie 2008 - CRIZA FINANCIARA GLOBALA :”Imobiliarul”este petrolul sistemului

Anonim spunea...

La ei nu particularii au dus la dezvolatarea "bulei", la noi da, proprietarii din blocurile comuniste au inceput umflarea balonului.

AristotelCostel spunea...

Bloombiz:

"Castigul salarial mediu net al romanilor s-a ridicat cu 24,6% anul acesta, pana la 1.296 lei (357 euro), intr-un ritm ceva mai alert decat in lunile anterioare, a anuntat, astazi, Institutul National de Statistica (INS)."

INS:
Iulie: 1308 lei (~370 Euro)
August: 1277 lei (~360 Euro)
Septembrie: 1296 lei (~357 Euro)

Probabil specialiştii se refereau la anii anteriori.

cezar spunea...

Si cu ce te priveste statistica asta, personal?
Fiecare individ are propriul sau venit, care nu se pupa decat rar cu mediul statistic, are propriile sale asteptari si optiuni.
Repet : pe cine poate interesa mediul net pe RO? cu exceptia institutiilor care calculeaza niste pensii din asta ?
Un indiciu : mediul net pe Bucuresti e mai mare cu 50 la suta. Culmea e ca nici asta nu e relevant, pentru ca oamenii care conteaza economic sunt mult mai sus.

AristotelCostel spunea...

@cezar

A fost doar încă un exemplu de fabricare a unei ştiri în România.
Ritmul devine alert chiar şi pe cifre care arată altceva.

Am fost mai demult în Bucureşti şi am văzut prosperitatea pe oameni! Nu mi-a venit să cred ce-mi văd...ochii!
Abia aştept să mai strâng bani să mai văd odată Bucureştiul!

Torin spunea...

cezar, ce inseamna om care conteaza economic?

AristotelCostel spunea...

@torin

potenţial ţepuit.

cezar spunea...

Ala care pune bani deoparte.

Torin spunea...

deci un om al carui mental ii permite sa ignore total si fara efort comportamentul de turma al semenilor sai. Am inteles, e un om care nu are in plan cheltuieli aberante, reuseste sa faca economii, are viata pe care si-o doreste aici, sau oriunde.

cezar spunea...

Cam pe acolo.
Cum totusi nu suntem nemti, chestiile astea raman idealuri.

Torin spunea...

aristotel, nu stiu ce mai spera cezar, dar tocmai ne-a spus ca omul care conteaza economic are un grad mare de libertate si grija de propriile nevoi si aspiratii, nu de nevoia de imbogatire a altora. Targetul lui nu este neamtul, ci ceilalti, cei care, daca am inteles bine, nu prea conteaza, economic vorbind.

Manole spunea...

@Aristotel: ţi-am răspuns :)

Cezar, te bagi la un guest post? Uite, îţi dau ocazia să-ţi exprimi oficial părerile tale de mic speculator hârşit DAR să te supui comentariilor celorlaţi.

AristotelCostel spunea...

@torin

Eu am mai văzut ceva! E legat de meteahna lui Gigi Becali...după ce a ajuns baştanul ţării, vrea să fie şi primadonă, dar să fie şi lăudat pentru traseul...oier -> oier cu bani.

Ce poate fi rău că ai călcat pe cadavre ca să te îmbogăţeşti? De ce ar fi, mă rog, dezvoltatorii nişte porci? Atunci, speculanţii ce mai sunt?

Nu ştiu, dar nu-mi iese din cap o imagine a României imediat post-revoluţionare.

Iaşi, februarie 1990, gheretă verde Gara de Nord, miliţieni care flanchează ghereta. Subiectul e alba-neagra, iar victimele sunt ţăranii ajunşi accidental în ...Iaşi.

Bineînţeles, acum suntem mult mai sofisticaţi...esenţa însă e aceeaşi!

Anonim spunea...

Asa o fi ?
http://www.ziare.ro/1225745885-Sfarsitul_lumii_pentru_speculatorii_cu_terenuri_din_Bucuresti_Preturile_au_scazut_cu_50
"Speculatorilor cu terenuri din Bucureşti le fuge pământul de sub picioare. Preţurile pe metru pătrat au scăzut aproape la jumătate faţă de anul trecut, iar afacerea se transformă în faliment. Disperaţi să vândă, toţi lasă la preţ, însă pe cumpărători parcă i-a înghiţit pamântul.

Câteva mii de metri pătraţi la Unirii sau în nordul Bucureştiului erau, până de curând, o adevărată mină de aur. Se ajunsese şi la 3.000 de euro pentru un metru pătrat. În două luni preţul a scăzut cu o mie de euro. Chiar şi aşa, nimeni nu mai cumpără.

Ruxandra Cleciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare, a declarat: "Chiar dacă nu ar fi venit această criză financiară care blochează accesul la finanţare a achiziţiilor, noi tot ne-am fi îndreptat spre o criză indusă de supraîncălzire". Adică preţurile au crescut atât de mult încât prăbuşirea era inevitabilă. Speculatorii cumpărau în neştire, convinşi că, cu oricât ar fi cumpărat un metru, îl puteau revinde cu un profit enorm.

Un exemplu este şi zona Piaţa Operei unde un metru pătrat de teren friza absurdul, 2.700 de euro. Acum a ajuns la jumătate, iar situaţia e aceeaşi ca în zona Unirii: cumpărătorii lipsesc. Preţurile au scăzut şi la periferie. În Dămăroia, unde un metru pătrat se vindea cu 1200 de euro, acum abia daca-şi mai găseşte cumpărător la 900 de euro.

E un fel de sfârşitul lumii pentru speculatori. Mulţi au luat terenurile cu bani de la bancă în speranţa că le vor vinde în câteva luni aproape dublu. Potrivit Ruxandrei Cleciu, este posibil ca aceşti oameni să scadă foarte mult preţurile. Sau, şi mai rău, băncile să scoată la vânzare terenurile puse garanţie."

Si inca una :

http://www.ziare.ro/1225791778-Zona_rezidentiala_Pipera_a_intrat_in_declin_din_cauza_densitatii_proiectelor_si_a_preturilor_mari

"Zona rezidenţială Pipera, aflată într-o continuă expansiune, a intrat în declin începând cu 2008, lucru datorat atât densităţii proiectelor din zonă, preţurilor mari practicate de dezvoltatori, infrastructurii precare, cât şi problemelor legate de furnizarea utilităţilor, arată compania CBRE|Eurisko.
Potrivit unui studiu de piaţă realizat de compania de consultanţă imobiliară CBRE|Eurisko, declinul zonei a fost susţinut şi de conexiunea dificilă cu centrul oraşului."

De Residenz stiti ceva ? Ca Duminica seara nu era nici o lumina aprinsa in "complex". Decat cele de la cabinele de paza.

dcg spunea...

Aristotelcostel,

nu te mai lega de neuronul nestorian ca si ala functioneaza pe sabloane. Prin weekend isi manifesta dispretul fata de cetateanul care, nefiind pus la curent cu manierele din lumea subtire, se duce la cea mai scumpa cafenea din oras cu... metroul. Ce ghiolban, nimeni nu l-a informat ca o cafea fitoasa se bea numai cu cheile de la Q7 pe masa? Daca iese din metrou ar trebui sa se strecoare intr-un gang si sa-si bea berea la halba din picioare, nu-i asa? Vezi sablonul? Atunci la ce mai irosesti replici pe unul care nu poate judeca decat daca-i tinut de mana? El are deja BIOS-ul scris de altii mai demult, cand preturile doar crestea si cand tinerii cu viitorul in fata faceau credit pentru casa si megan imediat ce se varsau in Gara de Nord cu sacosele de rafie pe umar.

Anonim spunea...

"Statul spaniol a decis, ieri, să plătească jumătate din ratele la case pentru circa 500.000 de persoane aflate în dificultate.
Potrivit AFP, guvernul spaniol condus de Luis Rodriguez Zapatero a decis să achite, timp de doi ani, 50% din ratele creditelor ipotecare de până la 170.000 de euro."

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/827040/Statul-spaniol-plateste-din-ratele-populatiei/

@ vasile, cezar,flavian, nestor
Nu-i asa ca ie prosti rau occidentalii astia? :P
Nu mai bine ii impuscau pe astia 500.000 ?

nestor spunea...

Vad ca lumea incepe sa retraga din Pipera, dupa 8 ani de lupte grele cu utilitatile, transportul si sistematizarea. E destul de clar ce perspective au celelalte zone rezidentiale minune ale Bucurestiului.

dcg spunea...

cristian m,

in traducere toti spaniolii (inclusiv cei necreditati) vor plati pentru spaniolii care s-au creditat fara cap si au alimentat balonul imobiliar. Ce dragut, nu-i asa ca sunt o mare si frumoasa familie spaniolii astia?

PS: nu-mi prea vine sa cred ca e pe bune, e ca si cum premierul de dupa alegeri (Geoana sa zicem :p) ar propune ca Aristotelcostel sa-i achite jumatate din rata lui Nestor ca e si el om.

nestor spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
nestor spunea...

Eu unul m-am consolat demult cu gandul la cati someri si bolnavi tine familia mea in spate.
Daca tot facem introspectii, eu zic sa vizualizati putin momentul in care va creste cota unica de impozitare sau mai rau, se va reaplica impozitarea progresiva.

Anonim spunea...

@Cristi Dimofte

Mie imi este pe bune teama ca asa ceva va fi ! Faza cu Geoana si ratele platite de altii pentru altii. Pentru cine isi aduce aminte, cand a fost Frankestein premier , ce a facut pentru a ne scoate din "criza" : a "nationalizat" valuta persoanelor fizice si juridice din banci la un curs stabilit fortat de stat. Acum e mare anti- si reformator. Oricand poate face prostii mai mari daca i se da iar puterea.
Iar celalalt e din acelasi aluat. Cred ca va fi gata cu cota unica de impozitare plus alte taxe, deoarece bugetarii au nevoie de salarii marite cu 50 %.
Iar politica romaneasca de 118 ani e caracterizata de un populism desantat. Aseara la TMC infractorul de Temesan era mare analist politic. Cat ne-a costat pe fiecare Bancorex-ul ? A facut el parnaie, considerata o reeducare, dar acum e agresiv, da sfaturi.
Intrebare : o persoana fizica romana poate cumpara obligatiuni municipale ale unui oras european ?

Flavian spunea...

Mie mi-e de altceva.

Ca ai nostri nu numai ca nu-i vor ajuta de la buget pe amaratii care vor intra in incapacitate de plata, ceea ce nu mi se pare ce-i drept corect.

Dar mai mult vor da mana libera bancilor lacome sa le ia pe langa casa licitata la pret de nimic si bunurile sau veniturile viitoare pana la recuperarea integrala a diferentei de pret datorate.

Avand in vedere ca si bancile au fost partase la aceasta lacomie si umflarea bulei, ba mai mult au impus proprii evaluatori pentru incheierea contractelor de creditare, bine ar fi ca sa nu fie lasate sa scape asa usor.

Mi se pare corecta impartirea pedepsei: desteptul care s-a bagat cu capul iainte la credit sa ramana fara casa, avans si ratele platite pana in momentul respectiv, dar sa-si pastreze alte bunuri si venituri viitoare.

Iar banca care s-a lacomit cu dobanzi peste dobanzi la apartamente supraevaluate sa nu aibe pretentii la rambursare integrala bagandu-l la sapa de lemn pe viata pe amaratul respectiv.

In felul asta se rezolva si problema ajutorului de la stat, ca in toata povestea asta contribuabilul e cel care are ZERO vina si nu vad de ce ar plati el DIN NOU oalele sparte de altii.

Sunt curios ce parere aveti voi pe acest subiect...

Manole, daca ti se pare interesant, poate o pui si de un sondaj ;)

Manole spunea...

Eu zic că oamenii, creditaţii, ar trebui deja să o pună de-o asociaţie care să le apere interesele.

Just in case. Până nu va fi prea târziu.

Băncile au fost unii dintre cei mai mari angajatori în ultimii ani. Au angajat direct, plus că au aruncat cu banii în populaţie ("ne-a scos din foame") şi a ajuns să beneficieze toată economia. Ok, bravo lor. Dar teoretic băncile în clipa asta pot decide că dacă s-a împuţit treaba, mai lasă deschis doar un birou de 3x3 m, undeva la Plopeni, a cărui chirie costă 20 de E / lună, şi restul reţelei, kaput. La biroul ăla nu au nevoie decât de 2 angajaţi plătiţi prost şi un seif. Coadă va fi 30 de ani de acum încolo pentru că legea nu îi apără deloc pe cei care ar vrea să-şi bage picioarele şi să nu mai plătească ratele. Nu sunt un jurist de meserie, dar se pare că legea e astfel făcută, încât dacă banca îţi ia casa şi o vinde doar cu 1/2 din preţul creditului (deoarece atât mai valorează) are dreptul să te caute şi-n gaură de şarpe ca să scoţi jumătatea cealaltă. Deci singura soluţie e să înghiţi în sec şi să plăteşti până crăpi, chiar dacă plăteşti cât nu face.

Rog un jurist să îşi exprime punctul de vedere, dar în orice caz, ar fi bine ca oamenii să înceapă să se organizeze încă de acum dacă se simt ameninţaţi la comun.

nicolaie spunea...

O mica intrebare!
Iti iei apartament intr-un complex rezidential anume. Cat te va costa celelalte cheltuieli zilnice? (ma refer la intretinere, paza bloc , plati comune si alte plati ascunse trecute la "plati comune")

nestor spunea...

Nu ti se pare normal ca banca sa vrea sa isi recupereze integral suma pe care ti-a imprumutat-o? Faptul ca valoarea bunului cu care garantezi a scazut nu te exonereaza de plata datoriei.

Unknown spunea...

@manole
"dar în orice caz, ar fi bine ca oamenii să înceapă să se organizeze încă de acum dacă se simt ameninţaţi la comun."

In momentul in care romanii vor face ceva organizat pentru binele lor, eu o sa incep sa fac l**a cu ciocanu.

In toata istoria moderna a RRomaniei, romanii nostri nu s-au unit niciodata pentru binele lor, au acceptat sa le fie calcate toate drepturile si sa ii lase pe altii sa le zica ce e bine pentru ei, cu toate ca nicioata cei de putere nu au facut nimica care sa fie in folosul populatiei.
De asta avem probleme si o anumita minoritate din RRomania care se inmultesc mai rau ca iepurii.

PS. sunt rasist

Anonim spunea...

@nikko
Buna dimineata!

@all
Daca remarcati decizia este de a acoperi un credit pana la 170.000 de euro, adica o casa normala nu fanteziile unora. Si acopera 50% nu tot.
Adica o familie ce si-a luat un apartament in Romania cu 80.000 credit (sa zicem ca ar fi o lege similara aici ) ar fi sustinuta cu 50% din rata doi ani. Si tot va trebui sa scoata 200-300 de euro, adica treci la munca nu in somaj ca plateste statul tot.
E o solutie sociala dar pare de bun simt in comparatie cu aberatiile dambovitene.
La noi sunt convins ca s-a gasi destui care sa isi ia 50% din rata la vila.
Stiu ca m-am luat de unii care au idei elitiste pe aici dar nici nu sunt de acord cu pomana.
Una e sa fii in situatia de asistat social si alta in situatia de "nesimtit" social.

NU MAI MANCATI SEMINTE LA SCARA BLOCULUI!
NU MAI INFUNDATI GHENA SI NU MAI ARUNCATI GUNOIUL PE GEAM!

Unknown spunea...

@nestor

"Nu ti se pare normal ca banca sa vrea sa isi recupereze integral suma pe care ti-a imprumutat-o? Faptul ca valoarea bunului cu care garantezi a scazut nu te exonereaza de plata datoriei."

Nu, nu este normal ca banca sa iti ceara si restul de bani in cazul in care valoarea imobilului a scazut. De asta in primii ani ai creditului tu platesti doar dobanda (care si asa este aberant de mare), ca ei sa isi acopere "fundul" in cazul in care valoarea apartamentului scade. In calculul dobanzilor intra si acest risc.

Insa nu stiu exact cum se procedeaza in acest caz, dar o sa imi fac timp zilele astea sa ma duc la o banca ca sa intreb ce se intampla in cazul acesta.

Flavian spunea...

manole, deja si-au exprimat parerea mai multi juristi prin alte parti si ai dreptate in ce priveste piatra de moara atarnata de gatul imprumutatilor

Asociatie nu-mi fac probleme ca o sa se faca, dar mi-e sa nu urmeze modelul FNI de pana acum si in loc sa lupte prin tribunale cu bancile or sa o puna de manifestatii prin piete, de parca guvernul ia indemnat sa cumpere casele supraevaluate.

Si ca sa vezi ipocrizie: cei care ieri plangeau de masurile bagate acum de Isarescu, maine o sa schimbe placa si o sa planga ca de ce nu le-a bagat mai devreme :(

Unknown spunea...

@cristian m.

"Una e sa fii in situatia de asistat social si alta in situatia de "nesimtit" social."

o bila alba de la mine ;)

Unknown spunea...

Flavian,

Dar tu crezi ca vei avea castig de cauza in tribunal, cand guvernul a contribuit si el la umflarea balonului?

nestor spunea...

Eu zic ca data viitoare cand veti cere un credit de la banca sa precizati faptul ca nu sunteti de acord sa mai platiti daca valoarea bunului achizitionat scade sub valoarea initiala a creditului.
Adevarul e ca asta chiar m-a lasat fara replica.

Deduc ca vi s-ar parea la fel de logic sa nu mai platiti ratele la o masina de spalat luata pe credit daca aceasta se defecteaza intre timp?

Anonim spunea...

@nikko

Un exemplu referitor la ce platesti in factura de "intretinere" lunara:
-gaze naturale;
-apa calda;
-caldura (agent termic). In cazul in care ai centrale individuale se mareste consumul la gaze si apa rece.
-apa, canalizare;
-salubritate;
-energie electrica pentru partile comune;
-intretinere lift/lifturi;
Si acum vine surpriza :
-taxa de administare imobil (deoarece este o firma de "property management" care face "treaba" asta : intre 10 si 20 euro pe unitate locativa;
-paza : in jur de 40 E pe apartament;
-tva in cota de 19 % aplicat la suma finala.
Poti avea in jur de 600 RON pentru o suprafata de 80 mp/3 persoane, pentru lunile de vara.

Flavian spunea...

Sincer, nici nu stiu ce sa mai cred.

Ca cei mai tari "capitalisti" din lume, adica US au inceput povestea. Au dat credite garantate de stat la someri, asistati sociali si alti amarati ca sa dea bine la popor. Iar bancile au luat pachetele respective de credite neperformante si atat le-au mai asigurat si impachetat si reasigurat si pasat de la unii la altii ca nici naiba nu a mai stiut sa le descurce. Si cand a pocnit bomba si bancile odata cu ea ca dominourile, tot in spinarea contribuabilului s-a aruncat psisica moarta si "beilautu".

Acuma criza a ajuns si in europa si vad ca spaniolii urmeaza modelul americanilor.

Ce-o sa mai fie cand ne-o lovi si pe noi, dumnezeu cu mila...

Tufis spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Tufis spunea...

@flavian,
"@all
Daca remarcati decizia este de a acoperi un credit pana la 170.000 de euro, adica o casa normala nu fanteziile unora. Si acopera 50% nu tot."

Apartament de 170k normal. Este ca n-ai vazut 10k euro la un loc in viata ta care sa nu fie din vreun credit? :)

Eu ma legam de paznici si gasca, voi sunteti in ailalta extrema, va credeti chirurgi, judecatori, guvernatori toti, d-a valma. Auzi, 170k :) Si cu inflatia lui peste, tot e vorba de o carca de bani, deloc normala chiar si pentru o casa (si tu prin asta intelegi apartament 2 camere, probabil)

nicolaie spunea...

@simon
Apoi sa ti faci rata pt intretinere si alte cele:)))

Anonim spunea...

Nikko, am uitat de curatenie pe spatiile comune (daca ai garaj subteran e mai mare suprafata).
Pe luna de iarna, la exemplul de mai sus, e cam 1000 RON cota de intretinere...minim. La preturile din ian-febr 2008. La anul ....mai pui 2-300 RON.

Anonim spunea...

@flavian & nestor

Din punctul meu de vedere FNI-ul poti spune ca a fost similar cu bancile alea de investitii din SUA.
Pensionarii si fraierii care au avut bani acolo credeau ca ala e CEC sau banca, niciodata nu s-au gandit ca se numeste fond de investitii si nu se intrebau niciodata de ce dobanda e mai mare decat cea a bancilor.
Aloo, buna dimineata, normal ca banii s-au redistribuit cui trebuia prin Bancorex, Banca Religiilor ( ce nume de banca!), FNI, Caritas si altele. Mie nu imi pare rau de fraierii care au crezut in asta, si atunci erau destui chiar la televizor ce avertizau asupra riscurilor dar erau luati in ras.
Normal ca cei care aveau informatia ( ca la bursa, nu?) au castigat. Sa-i bagam in puscarie pentru asta? A ca nu e moral ce au facut e o chestie dar e legal fir-ar mama ei de treaba.
Ca se duc la Guvern, e iarasi prostia unora ce inca mai cred in statul cresa de copii. O vina o are si statul ca nu are legi clare si organisme competente.
Mie imi place la Guvernul Tariceanu o singura chestie, cum spune el nu la marirea de salarii.
De parca bugetarii ar trebui sa fie platiti dupa santajele asupra statului, santaje care se intorc tot catre noi.
Ma distreaza cate un mosh care vine si trece toata coada la un ghiseu ca el are dreptul, ca el a facut si a dres... dar tristul adevar e ca nu mai conteaza.
Cel putin Romania nu se va intoarce niciodata la comunism ( nici nu am fost vreodata stat comunist, poate dictatura personala )pentru ca am devenit prea egoisti.
Ala cu bani nu vrea sa dea impozit la stat pentru altii, ala sarac daca nu are vrea sa nu aiba nimeni.

Flavian spunea...

Ce sa zic, oricum o intorci tot nu e normal sa plateasca la urma contribuabilul ala fara NICI o vina.

Chit ca-s sute de miliarde in total in US, sute de mii pe apartament in Spania sau zeci de mii in Romania.

Sper sa scapam cat mai putin sifonati din criza asta, iar cei cu credite sa stranga din buci la economii si sa tina cu dintii de joburi ca sa-si plateasca ratele, ca altfel ne baga si mai adanc in buda pe toti.

Singura licarire de speranta e poate tocmai aia ca la noi n-a apucat sa-si traga credit chiar ultimul maturator ca in alte state, iar incapacitatea de plata sa nu devina un fenomen generalizat.

AristotelCostel spunea...

@flavian

20.03.2008,Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, sustine ca piata imobiliara din Romania va continua sa creasca.

18.04.2008, Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, consideră că "există un uriaş decalaj între cerere şi ofertă", fapt ce determină un avantaj pentru investitori şi dezvoltatori.


Eu cred că ăştia 2 reprezintă guvernul!

@Vasile

Jucăreala guvernului spaniol se referă la şomeri, iar dacă stabilea o limită mai jos de 170 k, cred că excludea toţi ...madrilenii.

@nestor

Americanii mai pot da şi faliment, pe când românii...trebuie să plătească...până la moarte...până la moarte!!!

Manole spunea...

Nestor, nu ai inteles.

Sa zicem ca Ion si-a luat un apartament pe credit, a dat 100.000 de euro pe el din care 80.000 credit de la banca. Rata e 800 de euro. Dupa 2 ani Ion ramane somer, nu mai poate plati, dar apartamentul mai valoreaza doar 50.000. Ok, banca il ia, il vinde si recupereaza 50.000 de euro. Dar banca vrea inapoi 80.000 (ma rog, ar trebui sa mai fie doar vreo 77.000). Intrebarea e, restul de 30.000 vor fi pierderea bancii, sau tot a lui Ion? Poate fi Ion socotit vinovat ca a scazut valoarea sau ca nu mai poate plati ratele? Cineva cu pregatire juridica ne-ar putea lamuri dar din cate am inteles se pare ca la noi in Romania Ion se va face vinovat de scaderea pretului si va trebui sa plateasca... in consecinta.

Anonim spunea...

@vasile
Iti raspund eu ca de ceea ce am scris eu te-ai legat.

In primul rand nu e treaba ta cati bani am tinut eu vreodata in mana, pentru informatia ta casa mea e luata fara credit si nici nu am dat vreodata tunuri.

In al doilea rand probabil statul spaniol se gandeste si la familiile cu 5 copii ce au o casa ( casa, nu apartament! ) cu 4 camere si doua bai si ii ajuta pe cei aflati in dificultate o perioada. Atat. Pana la urma nu e pacat sa piarda un om ce muncese o casa pentru ca a fost concediat de la Seat si nu isi mai permite o rata de 1000 de euro ?

Dar de ce sa iti cer tie sa intelegi niste oameni in dificultate? Esti concediat? La gazare! Heil!

Tufis spunea...

Apropo de chirii

http://forum.computergames.ro/170-imobiliare/411896-inchiriez-apartament-mangalia.html#post38911215


400 de euro mangalia 3 camere. Iarna. Pai da, ai acces la locurile de munca de pe santierul naval :))

Tufis spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AristotelCostel spunea...

@manole

Corect mi s-ar părea, părerea mea, că banca ar trebui să-l trimită pe sclav direct la evaluator. Acesta ar trebui să obţină toţi banii de pe cloacă according to specializării lui alese.
A semnat...să scoată banii!!!

Tufis spunea...

@ cristian M

Ok, recunosc atacul la persoana, dar vorbesti cu atata usurinta de sute de mii de euro pentru ... ce?

In alta ordine de idei, familii cu 5 copii? D-aia tre' facut test de inteligenta inainte de casatorie. Bunicii mei au avut cate doi copii (da, stiu, iti doresti sa fi avut 0), strabunicii, cu o exceptie majora, vreo 3. Ce suntem, iepuri?

AristotelCostel spunea...

@vasile

Dacă ăla în Mangalia cere 400 de Euro, în Bucureşti ai putea cere şi 1 milion. Parcă tot tu spuneai de Bârlad ceva...de-ai ştii tu ce cerere e şi cu ...oferta asta.

nestor spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
nestor spunea...

Manole, cred ca am inteles destul de bine.
In ultima instanta, pe banca nu o intereseaza ce faci tu efectiv cu banii, cata vreme ai prezentat un imobil drept garantie. Cazul in care folosesti banii respectivi ca sa cumperi chiar imobilul respectiv nu este decat unul particular.
Asadar, scopul bancii este sa isi recupereze banii, fara sa isi puna problema randamentului investitiei tale. Singurul risc de care banca se acopera este acela al capacitatii tale de plata (de aceea iti faci asigurare de viata cesionata bancii) si al existentei garantiei (asigurare care este cesionata tot in favoarea bancii).

Anonim spunea...

@vasile
Tot nu intelegi?
Ok, un cosmonaut spaniol ce si-a luat casa de 160.000 de euro ca si-a permis si chiar a meritat ( daca imi zici ca nici asta care isi risca viata nu merita !!!!) si someaza ca din cauza crizei s-au redus zborurile in spatiu il ajuta statul spaniol sa nu isi piarda casa. E o solutie extrema dar tot il obliga si supergeniu sa spele vase in restaurant ca sa plateasca jumatate de rata si sa isi caute de munca.
Asa ca asta e asistat social nu ii se ofera pomana.

ionut spunea...

Nestor

"Eu zic ca data viitoare cand veti cere un credit de la banca sa precizati faptul ca nu sunteti de acord sa mai platiti daca valoarea bunului achizitionat scade sub valoarea initiala a creditului.
Adevarul e ca asta chiar m-a lasat fara replica.

Deduc ca vi s-ar parea la fel de logic sa nu mai platiti ratele la o masina de spalat luata pe credit daca aceasta se defecteaza intre timp?"

In cazul uni credit platesti intai dobanda. Mie unul mi se pare normal asa: Eu pierd avansul si casa, iar banca sa piarda dobanda.
Adica din valoarea totala a sumei finantate sa-mi scada tot ce am platit pana atunci.
Asta ar insemna o impartire corecta a riscului.

ionut spunea...

nestor


In plus restul ar trebui sa-l plateasca evaluatorul...

nestor spunea...

Poate nu ai inteles, dar banca nu este dispusa sa isi asume nici un risc atunci cand te imprumuta.

elzorab spunea...

http://www.zf.ro/zf-24/criza-mondiala-de-pe-piata-auto-determina-restructurari-la-sibiu-3430066/

mare noroc avem ca pe noi nu ne afecteza criza asta....

Tufis spunea...

@cristian M, un cosmonaut stie probabil foarte bine fizica, matematica, e intr-o forma fizica buna.

Vrei sa-mi spui tu mie ca ala spala vase?

Asistenta sociala de care vorbesti e pentru idiotii care NU MUNCESC si TREBUIE sa aiba o casa, platita cu 170k pe care nu ii vor avea niciodata, de stat, din banii cosmonautului, care e intors la vechea lui slujba de inginer, nicidecum somer.

Tufis spunea...

Evident, sa zicem ca nu mai e post de inginer, s-a dus si ala. Forma fizica il ajuta sa... fure din curti extrem de bine, si tot nu spala vase :)

cezar spunea...

Aruncati-va ochii pe vreun contract de credit. Se plateste debitul la zi (soldul incluzand principal si dobanda ramase).
Daca nu se acopera debitul din executarea silita a proprietatii, intra in functie asigurarea creditului (Asiban si inca cateva) care urmaresc recuperarea restului de plata. Cu alte cuvinte,, creanta se vinde asiguratorului, iar banca iese din schema cu tot debitul acoperit.
Ca e normal au ba, moral sau mai stiu eu cum, din pacate contarctul de credit (legea intre parti) se pare ca nu spune nimic.

Mersi Manole pentru idee, ma gandesc.

cezar spunea...

Aruncati-va ochii pe vreun contract de credit. Se plateste debitul la zi (soldul incluzand principal si dobanda ramase).
Daca nu se acopera debitul din executarea silita a proprietatii, intra in functie asigurarea creditului (Asiban si inca cateva) care urmaresc recuperarea restului de plata. Cu alte cuvinte,, creanta se vinde asiguratorului, iar banca iese din schema cu tot debitul acoperit.
Ca e normal au ba, moral sau mai stiu eu cum, din pacate contractul de credit (legea intre parti) se pare ca nu spune nimic.

Mersi Manole pentru idee, ma gandesc.

Tufis spunea...

Si mai e o problema. In US chiar exista slujbe... sociale. Multe restaurante sunt stimulate sa angajeze oameni la spalat de vase si chestii de gen, cel putin pe coasta de est din ce am auzit, desi masini specializate pe asa ceva exista de sute de ani.

dcg spunea...

Manole, in Romania nu exista institutia falimentului personal. Nu e ca in SUA, dai cheile banii si te-ai spalat pe maini. Banca iti vinde casa, ia pe ea cat poate dupa care banca / asiguratorul / recuperatorul iti urmareste veniturile personale pentru stingerea completa a datoriei.

ionut spunea...

nestor

"Poate nu ai inteles, dar banca nu este dispusa sa isi asume nici un risc atunci cand te imprumuta."

Nu asta era discutia. Tu ne-ai luat la "3 pazeste"( si ai ramas si fara replica) ca, vezi doamne, suntem incorecti daca in cazul prezentat nu mai vrem sa platim imprumutul. Iar eu am spus ca in cazul asta, sunt de acord sa-mi platesc "suma finantata", dar doar atat! Iar daca prin vanzarea casei nu se acopera suma, restul sa-l plateasca evaluatorul "agreat" si impus de catre banca.
Am spus ca asa gandesc eu ca ar fi normal sa se intample, nu ca se si intampla!

ionut spunea...

cristi dimofte

"Banca iti vinde casa, ia pe ea cat poate dupa care banca / asiguratorul / recuperatorul iti urmareste veniturile personale pentru stingerea completa a datoriei."

Numai ca in romania precis bancii/asiguratorului/recuperatorului, o gramada de lume le vor da nu mai mult de 50-100 de lei/lunar pana la stingerea datoriei...

Anonim spunea...

Cred ca ar trebui citita legea creditului ipotecar.

ionut spunea...

cristi dimofte

Din "pacate" pentru recuperator, in romania, veniturile se pot diminua pana la nivelul salariului minim.

elzorab spunea...

deprecierea pretului va fi data, in primul rand de banci, acre vor trebui sa vanda locuintele recuperate si, in mult ami mica masura, de catre proprietarii lacomi.

inca nu suntem in plina criza, nici macar in spania, atata vreme cat poti sa inchiriezi o casa si sa-ti platesti artele din ea, inca nu se poate vorbi de criza. in criza vom intra atunci cand nu va mai avea nimeni bani pentru a plati chiria la nivelul unei rate pentru o casa de 200 000 -300 000 euro.

odata cu cresterea somajului, cu adancirea crizei economice, oamenii se vor gandi din ce in ce mai mult pe ce-si dau banii. in spania nu se face atata tambalau ca sunt latini, imaginea e totul, dar credeti-ma e jale. deocamdata mai traiesc din ajutoarele de somaj etc. mai dati-le un an, sa se termine si ajutoarele, sa ajunga pe ajutorul social, de cateva sute de euro pe gfamilie, sa-i vedem atunci...

Anonim spunea...

@elzorab
Stai sa treaca alegerile si o sa vezi si la noi... De vina o sa fie mostenirea grea, guvernele anterioare dar lasa ca ma angajez la autostrada suspendata a lui Oprescu, aia de 20 de miliarde de euro.

dcg spunea...

Ionut,

"Din "pacate" pentru recuperator, in romania, veniturile se pot diminua pana la nivelul salariului minim."

Mai exista si munca la negru daca e s-o iei p-asa. Ideea e ca nu-ti convine, din tanar corporatist cu rata la casa si masina pe lizing, sa ajungi sa cari navetele ca zilier cu frica-n san sa nu iti dibuiasca recuperatorul luxuriantele venituri.

Anonim spunea...

Din legea creditului ipotecar:

Art. 3.
(1) Creditul ipotecar pentru investitii imobiliare va fi garantat prin ipoteci sau privilegii, astfel cum sunt definite la art. 1.737 din Codul civil, asupra imobilului teren sau constructii - pentru care se acorda creditul.
(2) Ipoteca astfel constituita pentru garantarea creditului poate avea ca obiect terenul si constructiile ridicate pe acesta ulterior constituirii sale, in limita valorii stabilite prin contract si pe masura utilizarii creditului.
(3) Prevederile art. 1.775 din Codul civil nu se aplica ipotecilor constituite pentru garantarea imprumuturilor acordate in conditiile prezentei legi.

Eu inteleg din asta ca sigura garantie e imobilul si deci nu pot fi cerute alte garantii gen salarii. Totusi un jurist ne poate ajuta.

AristotelCostel spunea...

@cora

În Romania poţi avea surprize, dar în principiu ...sunt convins că plătitul restului de bani e doar vrăjeală media recomandată de bănci pentru ordine şi disciplină.

Omul dă cu ipoteca în bancă şi sănătate!

ionut spunea...

nenea cora

"Art. 19. - În cazul întârzierii la plata, împrumutatorul va trimite beneficiarului împrumutului o notificare prin scrisoare recomandata, prevenindu-l asupra consecintelor încalcarii contractului de credit ipotecar.
Art. 20. - În cazul în care, în termen de 30 de zile de la primirea notificarii prevazute la art. 19, beneficiarul creditului nu executa obligatiile, contractul de credit ipotecar se considera reziliat de plin drept si INTREAGA SUMA A RATELOR DE CREDIT CU DOBANZILE AFERENTE DEVINE EXIGIBILA.
Art. 21. - Contractul de credit ipotecar, precum si garantiile reale si personale subsecvente constituie titluri executorii, urmând sa fie învestite cu formula executorie de catre instanta locului unde este situat imobilul.
Art. 22. - (1) Executarea debitorilor se va face fara conditionarea ei de atribuirea unui alt spatiu de locuit.
(2) În situatii deosebite instanta de la locul executarii va putea acorda un termen de maximum 90 de zile, în care debitorul îsi va gasi o alta locuinta. Aceasta prevedere se aplica numai persoanelor fizice.
Art. 23. - Executarea creantelor ipotecare sau privilegiate conform art. 1.737 din Codul civil se va face de catre executorii proprii ai institutiilor financiare autorizate sau de catre executorii judecatoresti, dupa caz, în conditiile legii."

Nu prea suna bine...

ionut spunea...

Cristi dimofte

"Mai exista si munca la negru daca e s-o iei p-asa."

La munca la negru ma refeream. In plus daca ai masina in "lizing", n-ai probleme, nu e a ta.

Anonim spunea...

Art. 1775. Bunurile viitoare ale debitorului nu pot fi obiectul unei ipoteci.

Asta spune Codul Civil.
Daca e asa, bancile vor plati pentru ca debitorii vor da cheile cu felicitari.

ionut spunea...

nenea cora

Promit sa intreb un avocat specializat in probleme imobiliare si revin cu raspunsul...

nestor spunea...

Am ramas fara replica pentru simplul motiv ca nu mi-am imaginat ca cineva poate pune problema la modul acesta.
Acum, nici nu stiu daca se pune sau nu problema de moralitate. Daca ar fi sa fim morali, banca nici nu ar avea nevoie de garantie, intrucat daca tu ti-ai dat cuvantul ca vei rambursa datoria in termenii intelegerii se presupune ca vei face tot ceea ce este omeneste posibil pentru a iti respecta cuvantul. In alte vremuri notiunea de faliment nu iti anula cuvantul dat iar onoarea se spala prin sange.

Situatia nu mi se pare cu nimic diferita fata de cei care cumpara la bursa in marja. In momentul in care actiunile tale scad, pozitiile iti sunt automat lichidate astfel incat cel care te imprumuta sa nu iasa in pierdere.
Cu alte cuvinte, daca banca ar vrea sa isi asume riscuri mai degraba ar face asta singura pe bursa, unde are control total asupra investitiilor pe care le face. Ar fi absurd sa dea bani oamenilor sperand ca acestia vor obtine un profit mai bun.

nestor spunea...

Daca tot s-a adus vorba despre masini in leasing, poate cineva sa imi spuna ce se intampla daca faci un accident cu dauna totala cu patru luni inainte de incheierea leasing-ului?

Anonim spunea...

E foarte interesant aspectul cu ipoteca pentru ca va fi un fenomen generalizat si deci e bine sa prevedem ce va urma asa cum bine au facut-o unii pana acum.

Anonim spunea...

@nestor
Nu mai abera ca olandezu.

AristotelCostel spunea...

Nestor pare afectat până la dumnezeu...de neachitarea ratelor ceea ce începe să explice multe din luările sale de cuvânt.

Anonim spunea...

@nestor

http://www.conso.ro/sfatul-expertului/1468/Leasing-auto-ce-se-intampla-in-caz-de-dauna-totala.html

nestor spunea...

Inca nu a raspuns nimeni la intrebarea cu leasing-ul. Raspunsul se afla usor de pe internet, dupa care putem extinde discutia la exemplul cu casa.

Anonim spunea...

Mai e una interesanta. Ce se intampla daca nu mai platesti rata de leasing in afara ca iti ia masina ? Nu o sa fie cumva si o penurie de masini scoase la vanzare de societatile de leasing.

Anonim spunea...

Asta e valabil in Spania dar parca si aia sunt in UE:

http://www.spaniaromaneasca.com/index.php/INFORMATII-IMPORTANTE-PENTRU-ROMANII-CARE-AU-LOCUINTA-IN-SPANIA-SI-NU-MAI-POT-PLATI-RATA-LA-CREDITUL-IPOTECAR.html

Anonim spunea...

Eu am un singur credit de consum la Piraeus Bank si un card avataj credit europe.

Uite de ce eu sunt multumit de Piraeus:
http://www.conso.ro/citeste-stire/169/cons/Piraeus-Bank-a-inghetat-valorile-Robor.html

Cat despre Credit Europe...mai bine tac.

Anonim spunea...

@nestor
si daca se reintroduce cota de impozitare progresiva ce ? ai idee cate state din lumea asta muuuuuult mai civilizate decat rromania au cota progresiva de impozitare ?
ca banca trebuie sa-si recupereze suma in totalitate sunt de acord cu tine, nah ca iar m-am dat cu ghiavolu :P
@nenea cora
bunurile viitoare ale debitorului nu pot fi obiectul unei ipoteci, dar veniturile lui banuiesc ca pot fi obiectul unui garnishment (imi cer scuze, nu-mi amintesc echivalentul in romana) pentru stingerea unei datorii
o "rezolvare" a problemei ar putea-o reprezenta introducerea falimentului personal in legislatie, asa cum exista in multe tari civilizate, dar am o vaga banuiala ca nu prea se doreste chestia asta

Anonim spunea...

am gasit, garnishment=poprire :D

nestor spunea...

Eu zic sa il intrebi pe Ionut ce o sa faca cu salariile angajatilor sai in caz ca se reintroduce impozitarea progresiva.

nestor spunea...

De fapt, ar fi interesant un sondaj pe tema asta, cum cred angajatii ca ar trebui sa procedeze firmele in caz ca se reintroduce impozitarea progresiva?
Cu atat mai mult cu cat din toate chestiile care s-au discutat pe aici, asta are o probabilitate foarte mare sa se intample.

AristotelCostel spunea...

@manole

La mia vita è finita! Ţi-am trimis vederi din ...iad.

vitruvianu` spunea...

Draga Manole, d.p.v. juridic, o casa este considerata un bun imobiliar, care are la baza un drept real principal, anume dreptul de proprietate. Acest drept real, conform onor Codului Civil, poate fi grevat printr-o ipoteca, sau mai multe (nu prea este cazul in Romanica). Problema cu aceasta ipoteca este ca se considera ca fiind o obligatie principala de plata. In situatiile fericite ipoteca = dreptul de proprietate. Cand valoarea dreptului de proprietate care se traduce prin pretul platit scade, ipoteca isi mentine aceeasi valoare. Deci, daca banca nu reuseste prin valorificarea acestui drept de proprietate sa stinga obligatia de plata in intregime, restul debitului iti revine tie, cel care ti-ai asumat BENEVOL aceasta obligatie. Teoria ca teoria, dar practica ne omoara. Daca ai ramas fara nimic, nu ai niciun venit "urmaribil", sau alte bunuri ce pot fi valorificate, statul care are drept de coercitie legislativa, ramane mofluz. Mai simplu spus, nu exista legislatie care sa te poata obliga, daca tu nu mai ai absolut nimic sa platesti. In alte tari insa, ai doua-trei optiuni; ori platesti, ori statul iti popreste din venituri, ori mergi la inchisoarea datornicilor. Legislatie asemanatoare a fost si in Romanica pana acum cativa ani. Dar a fost abrogata. De ce? va las pe voi sa elucidati

vitruvianu` spunea...

Stimate canadian, falimentul personal nu e o idee prea buna "acileasa"

Anonim spunea...

din seria "secretul succesului" va prezentam articolul "cum sa faci bani din nimic"
@vitruvianu
in afara variantei in care ai zis-o ironic, de ce falimentul personal nu e o idee prea buna "colea" ?

Anonim spunea...

Salut. Imi place foarte mult cum scrii. Ai fi interesat sa facem un link exchange?
Id mess/mail: andrei_the_wise@yahoo.com
blog: www.varby.ro
Daca esti de acord astept un raspuns pe mail.
Daca nu te intereseaza imi cer scuze ca te-am deranjat.
Sa avem bafta la trafic!

Anonim spunea...

in alte tari mai ai si varianta falimentului personal, faliment in care nu pierzi chiar tot ce ai

vitruvianu` spunea...

@canadianu
Nu am zis-o ironic. Am afirmat asta datorita faptului ca vad zilnic ce inseamna falimentul persoanelor juridice. Crede-ma pe cuvant, statul roman este incapabil ca forta de coercitie legala impotriva unor asemenea debitori. si aici vorbim despre persoane juridice care, cat de cat trebuie sa indeplineasca anumite norme legale, nu despre gigi de la scularie`, care s-a gandit el c-ar fi mjto` sa se declare falimentar ca L.B. Prin natura meseriei pe care o practic vad o multime de patronei pentru care legile de infiintare a soc. com. sau de control a mijloacelor de plata, den CEC sau B.O. ,sunt scrise in limba sanscrita. Insa nu se sfiesc sa dea tepe de fo` cateva mii de euro(sute de mii), dupa care sa bage firma in faliment, pentru ca nimeni nu-i mai poate trage la raspundere

vitruvianu` spunea...

si daca romanasii nostri ar sti ca pentru banii pe care i-au luat intr-un punct al vietii lor si i-au aruncat pe imobile sau bemeveuri, fara sa aiba o idee clara asupra valorii reale a bunurilor respective, vor fi sanctionati, poate se vor mai gandi de nspe mii de ori inainte sa alimenteze fantasmele erotice ale unor piete precum cea imobiliara, auto sau prestari servicii

vitruvianu` spunea...

asa ca, din punctul meu de vedere, falimentul personal nu cred ca ar incuraja o gandire sanatoasa printre multi din concetateni. Ba chiar reversul. ceea ce iarasi duce la economii gen taifun

Manole spunea...

Mda. Cred că le cam ai dreptate.

ionut spunea...

nestor

"Eu zic sa il intrebi pe Ionut ce o sa faca cu salariile angajatilor sai in caz ca se reintroduce impozitarea progresiva."

Raspunsul este: Salariile nete vor Ramane aceleasi aceleasi. E posibil insa, in functie de cat de mare este cota de impozitare progresiva, sa creasca al meu de cateva ori.

"De fapt, ar fi interesant un sondaj pe tema asta, cum cred angajatii ca ar trebui sa procedeze firmele in caz ca se reintroduce impozitarea progresiva?"

:))

Nu e treaba angajatilor sa-si dea cu parerea despre cum trebuie sa procedeze "angajatorul"( ce termen idiot; imi displace profund) lor, asta in cazul in care nu devin asociati!

"Daca tot s-a adus vorba despre masini in leasing, poate cineva sa imi spuna ce se intampla daca faci un accident cu dauna totala cu patru luni inainte de incheierea leasing-ului?"

E mai mult de povestit dar in mare se vor intampla urmatoarele: Asiguratorul plateste valoarea imprumutului(stingerea totala a datoriei) catre firma de leasing si iti da tie restul de bani, mai putin fransiza (daca ai).
Daca esti destept, iti valorifici singur epava.

ionut spunea...

vitruvianu

"Prin natura meseriei pe care o practic vad o multime de patronei pentru care legile de infiintare a soc. com. sau de control a mijloacelor de plata, den CEC sau B.O. ,sunt scrise in limba sanscrita."

Legile de control ale mijloacelor de plata sunt diferite pentru CEC fata de cele pentru B.O.


"Insa nu se sfiesc sa dea tepe de fo` cateva mii de euro(sute de mii), dupa care sa bage firma in faliment, pentru ca nimeni nu-i mai poate trage la raspundere."


Ba poti sa-i tragi la raspundere ,insa de obicei dureaza ani buni si de cele mai multe ori nu merita efortul.

ionut spunea...

nenea cora

"Mai e una interesanta. Ce se intampla daca nu mai platesti rata de leasing in afara ca iti ia masina ?"

Nu se intampla nimic.Leasingul se traduce in fapt prin inchiriere.

vitruvianu` spunea...

Dom` Ionut, cunoastem atat lg.59/34, cat si lg. 58/34. Iar CEC-ul are reglementare si in C.P. prin art.215 al. 4(inselaciunea). Apropos, cati dintre comerciantii zilelor de azi respecta termenul lg. 59 atunci cand inmaneaza o fila de CEC. Asta ca sa nu mai vorbim de celelalte aspecte

Anonim spunea...

Cum să creezi senzaţia că nu ai probleme imobiliare grave folosind secretara

nestor spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ionut spunea...

vitruvianu

"Cecul este un înscris prin care o persoană dă ordin unei bănci, la care are fonduri, să plătească o sumă de bani unei terţe persoane. Conform punctului 4 din Legea 59/34, cecul este instrument de plată prin care persoana numită trăgător (emitentul cecului) dă ordin unui tras (întotdeauna, în cazul cecului, acesta este o bancă, unde trăgătorul are deschis un cont) să plătească în favoarea unei terţe persoane - beneficiar - o sumă de bani de care trăgătorul dispune în momentul respectiv."


"Cambia este un înscris prin care o persoană (trăgătorul sau creditorul) dă ordin altei persoane (trasul sau debitorul) să plătească unei a treia persoane (beneficiar), sau la ordinul acesteia, să plătească o sumă de bani, la o anumită scadenţă si într-un anumit loc."

"Cambia poate fi si instrument de garanţie pe care banca îl poate accepta pentru un credit acordat unei alte persoane decât beneficiarul cambiei."

"Biletul la ordin este un titlu de credit pe care emitentul (debitorul) se obligă să-l plătească beneficiarului (creditorul), o sumă de bani la scadenţă într-un anume loc. Prin urmare, spre deosebire de cambie, biletul la ordin implică două persoane în loc de trei si este mai degrabă o asumare a unei obligaţii de plată necondiţionată. Avantajul lui este faptul că la scadenţă devine automat titlu executoriu si poate fi pus în executare în caz de neplată fără proces. Deci creditorul poate trece la executarea silită a debitorului, direct prin executor, fără a mai apela la instanţă.
Însă, spre deosebire de cecuri, emiterea biletelor la ordin fără acoperire nu intră sub incidenţa legii penale, ci rămâne o faptă aflată în sfera răspunderii civile."

Ultimele 3 fraze sunt deosebit de importante si te asigur eu ca sunt cunoscute de marea majoritate a celor care dau "tepe".
Adica refuzul la plata al B.O. inseamna executare silita si nu intra la "penal", in timp ce in cazul cazul CEC-ului( desi e "caz" penal) prejudiciul se recupereaza in instanta.

Vrei sa discutam despre aspectele morale? Cred ca n-are rost...

Anonim spunea...

Manole, uite inca un motiv, uitasem complet de el (dar mi-a adus aminte sapte de el) : incep sa ajunga in bucuresti si celelalte centre universitare generatiile de studenti care au scapat neavortati dupa '89, care cica vor fi cu MULT mai putini decat cei de pana acum

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?