sâmbătă, 22 noiembrie 2008

Ciprian Acatinca se sinucide. Criza începe să arate tot mai urât.

Aflu cu stupoare că s-a sinucis Ciprian Acatincă, patronul ieşean despre care presa spusese în ultima vreme că a înşelat o mulţime de oameni în cadrul Afacerii Mansardelor de la Iaşi, după care s-a internat la Socola pentru a fi declarat iresponsabil.

Paguba totală produsă de firma lui Acatincă era de circa 2 milioane de euro (cum pot să fac emoticonul ăla cu ochii gogonaţi care se vede în Yahoo! Messenger ?!) şi numărul familiilor ieşene păgubite e de vreo 60. La ora actuală pagina web a firmei Rom Consult Group pare a fi "suspendată pentru neplată". Asta în ciuda faptului că din înregistrările de la Ministerul Finanţelor (firma respectivă are CUI 14251657) rezultă că RCG a avut o cifră de afaceri de 4,3 milioane RON pe 2007 şi 4 milioane pe 2006, deci e greu de crezut că n-au 200 de lei să-şi reînnoiască abonamentul anual de găzduire.

Criza intră într-o fază nouă. Cazuri de genul ăsta erau oarecum comune în America prin '30-'31. Este incredibil însă cât de repede s-a ajuns la noi la aşa ceva (recunosc sincer că eu în locul acestui patron eram de mult pe Copacabana, cu un buletin nou!). Abia acum îi înţeleg pe cei care ziceau că România nu seamănă cu nicio altă ţară. Aveau, în felul lor, dreptate: nu, nu seamănă. Strâmbă era concluzia pe care o trăgeau din chestia asta, şi anume: "Staţi liniştiţi la locurili voastre!"

242 de comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 242 din 242
constantin spunea...

S-a lamurit misterul:
http://www.cotidianul.ro/
casa_de_13_000_de_euro_chiar_
exista-65622.html

In cifra indicata de Basescu era vorba doar de materialele de constructie, nu si de restul (teren, racordari, acte, manopera )

elzorab spunea...

eu ce sa mai spun?

ding-dong, ding-dong, ding-dong...ca sa stiu unde am ramas cu cititul :)

Anonim spunea...

@nenea cora
am auzit ca in '29 in state au ramas multi politisti si pompieri fara slujbe. partea faina la ei e(ra) ca portul de arma e legal. ceea ce nu e valabil si in rromania. credeti ca degeaba ubs-ul propunea investitia in inchisori ? :)
@adrian_s
zi-le faza cu productia si islandezilor ...
eu ma mir cum niste chestii logice si banale de genul "nu se face graul, crapa lumea de foame" li se par unora atat de ireale. de aia a ajuns lumea in cacatul in care se afla azi, ca s-au inversat valorile, si un jegos de bancher care facea 2 clickuri de mouse pe zi castiga de 1000000 de ori mai mult decat un inginer sau un fermier. ca doar se stie ca serviciile e coloana vertebrala a unei economii, nu industria si agricultura ... unii mai au putin si inventeaza si perpetuum mobilul maine poimaine

cezar spunea...

Dle director Cristian M. (doar asta scrie pe cartea de vizita) notati atacurile la persoana strict selectiv.Sigur, e un inceput. Ca atare, apreciez initiativa dvs. 'pentru un blog mai curat', si-mi ofer scuzele mele nickului Cora.
Ar putea si el, totusi, sa mai lasa stilul plangaret pe care il adoptam eu in compunerile de-a patra cand vorbeam de 'Puiul' de Agarbiceanu. Stiti voi, vai saracu si-a mai rupt o aripa, a mai cazut fo 2 industrii, a mai inghetat putin la tartita puiul, au ramas someri vreo 2 milioane de romani etc. Si da-i si cu consumu criminal de plazme si chiu sapte-uri. Omul asta l-ar fi invins si pe Napoleon cu insistenta.
Daca aveti analogii mai bune decat asta despre posibilele etichetari ale stilului Cora, let me know.

Dorin spunea...

@Adrian_S
"Materialele de construcţie pentru casa cu două camere l-au costat pe preşedintele Traian Băsescu 26.000 de lei, adică aproximativ 6.850 de euro - materialele au fost cumpărate cu factură de la magazine de materiale de construcţii. Preţurile din facturi sunt cele de pe piaţă (ba, în unele cazuri, un pic mai mari),"

Observi ca materialele de constructie nu au costat 13000 de euro. Doar 6850.

Cum am spus, mi-am facut si eu niste calcule acum 2 ani si desi este incredibil, cam asa da.

Nu am postat respectivele calcule deoarece nu sunt inginer si nici arhitect si ar parea greu de crezut (se vede din postarile voastre) cat de mici pot fi preturile in ralitate ale unor locuinte. Stati sa vedeti acum, dupa ce preturile materialelor de constructie au scazut (si inca vor mai scadea - deoarece Romania abia intra in criza).

Anonim spunea...

@cezar
E stilul tau de a deturna discutia pentru a-ti creea argumente. Cred ca sunt mult mai putin importante profilul meu psihologic si nuvelele lui Agarbigeanu.
E ultima data cand iti mai raspund la provocari off-topic pentru ca incepi sa pari la fel de stupid ca anonimul de acum vreo doua saptamani. Dar voi continua sa te dau ca exemplu "ca el sa nu faceti".

Si in incheiere o dedicatie din ZF. Incasarile la buget au scazut intre 1-15 noiembrie cu 20%. Deci unde e cresterea economica fara numar. E pozitiva sau negativa ?

Anonim spunea...

(P) Iar ca sa nu aiba somn Manole, subventia la locuintele construite prin credit ipotecar a crescut de la 20% la 30%.

Anonim spunea...

Basca reducere de TVA de la 19% la 5%.

Anonim spunea...

Pana la urma pare OK ideea cu subventia pentru stimularea constructiilor dar a venit intr-un moment in care e dedicatie clara.
Mai intai ar trebui reglementat creditul ipotecar si inasprite conditiile de creditare pentru a nu mai permite baloane. Ceva in genul avans minim 50% ca sa simta bizonul valoarea banului. Luate in considerare doar veniturile pentru care se plateste impozit. Grad de indatorare maxim 20%. Iar subventia sa fie maxim returnarea TVA-ului (ca sa nu se bage mana in buzunarul cetateanului).

Cred ca multi de pe blog ar avea propuneri asemanatoare cu a mea dar degeaba daca institutiile put a coruptie.

Dorin spunea...

http://www.tmctv.ro/articol_54814/specialisti__o_casa_de_62_de_metri_patrati_costa_minim_19_000_de_euro.html

"Costul minim de construire a unui imobil în retail este în jur de circa 300 de euro pe metru pătrat, spune directorul general Romanian Retail Development, Michael Richard. Chiar dacă în viitor preţurile materialelor de construcţie vor scădea, este imposibil pentru un dezvoltator imobiliar să se încadreze sub 300 de euro pe metru pătrat, menţionează Michael Richard."

Normal, ca doar Base, nu se referea decat la pretul materialelor de constructie nu si la utilitati, manopera precum si profiturile dezvoltatorilor

Andrei Stroiescu spunea...

@adrian_s

S-au lamurit mai multe mistere. Ok, cei 26.000 lei au fost doar pentru materiale, si e bine ca s-a clarificat deoarece din articolul EVZ nu reiesa acest lucru. Si totusi... pana la urma costul total al casei la cheie (cu manopera si utilitati) a fost calculat la 13.000 euro. Eu nu stiu sa fi existat oferte de case la preturi asemanatoare nici macar prin 2004.

In ultimii ani, dupa cunostintele mele, cele mai ieftine oferte de case au fost cele pe structura metalica, dar si la acestea in perioada 2006-2008 pretul aproape s-a triplat.

In fine, ramanem cu faptul ca in anul de gratie 2008 s-a putut construi o casa cu 2 camere cu 13.000 euro! Pot doar sa presupun ca, fiind vorba de Basescu, toti factori implicati in constructia acestei case au avut mai mult bun simt decat in alte cazuri. Au umflat preturile mai putin, au practicat adaosuri rezonabile, au furat mai putin sau deloc.

Pe de alta parte mai este un aspect. Cel mai mic proiect de casa din ofertele studiate in ultimii ani, avea vreo 80mp si era o casa cu 3 camere (1 nivel) pe structura metalica. In rest, fara exceptie, sareau de 100mp. De altfel si cu cei care discutam ca ar vrea sa-si faca/cumpere casa, nu prea concepeau una mai mica de 120mp.

Intrebarea este... vroiau asa pentru ca doar asta era oferta, sau ar fi vrut la fel si in conditiile in care oferta ar fi plecat de la 60mp?

O zi buna

Anonim spunea...

@canadianu
Cred ca in vremurile astea cea mai buna investitie e un pistol. Deja am primit un avertisment (nu foarte periculos, deocamdata) asa ca voi inceta sa postez pe blog. Incepe sa devina riscant.
Voi continua doar sa citesc. Bye-bye!

urasilagara spunea...

@Cezar
"Puiul" e scris de Bratescu-Voinesti, nu de Agarbiceanu. Si era in clasa a cincea. :)

constantin spunea...

@canadianul'

Hai sa iti dau tema :-)
Sa zicem ca am scris softul care controleaza injectia motorului de la Clio-ul lui nenea cora. Unde ma incadrez? La productie sau la servicii?

Anonim spunea...

@cezar
Chiar m-ai facut sa rad de dimineata si nu pot sa te contrazic. Si pe mine m-a deranjat un pic negativismul lui nenea cora dar nici pe el nu il pot contrazice.
Vezi tu, de la inaltimi nu vezi ce se intampla jos, printre oamenii obisnuiti si chiar daca nu vezi ar trebui sa ne crezi pe cuvant ca e de rau. Doar nu suntem toti cei de aici tampiti?

@nenea cora
Ce amenintare ai primit? Si cu pistolul... hai ca o dati amandoi, tu si canadianul in diverse cu justitia in mana fiecaruia.

Dupa cum a zis cineva pe aici, in SUA dupa ce au ramas fara job au plecat sa isi caute, la noi mitinguri, proteste si ganduri de rascoala si pistoale.
Va mai mirati ca din cand in cand apare unul care trage in stanga si in dreapta? Ati vazut filmul ala cu Michael Douglas in care cedeaza psihic, imi scapa numele?

@all
Ce va ziceam ieri, a zis unul o prostie si a sarit toata tara. cristian, nu sunt singurul care zice de our prezident ca vorbeste aiurea, doar nu toti ziaristii au aceeasi culoare politica si in afara de partidul lui toate celelalte au sustinut acelasi lucru.
Sa ne fereasca Dumnezeu de unul care nu vrea sa lase puterea, eu chiar nu mai vreau un '89.

cezar spunea...

Asa frate,Bratescu-Voinesti. Probabil cl. a 5-a :), long time.
Cora, pe baza scaderii unor indici in 2 sapt. din nov.2008 tu faci evaluari asupra cresterii economice din 2009 ?

Vad ca si pe altii ii preocupa idei fixe. A ajuns casa lui Basescu subiect mai discutat chiar decat ALEGERILE DE PESTE 4 ZILE.
In fond, ce va pasa cu cat si-a facut marinarul casa ? Conteaza cu cat v-o faceti voi, eventual.
Oricum, declaratia presedintelui, DUPA CUM A DECLARAT SI EL, a avut strict rol moralizator pt. constructori, vezi Doamne, ca se pot construi case mai ieftine.
Relevanta pentru facut casa in pipera, prel. ghencea sau bragadiru ESTE ZERO. NU ma credeti ? Apucati-va de treba, si vom vedea noi ce 100 E/mpc o sa scoateti.

Anonim spunea...

@adrian_s
faci parte din sectorul secundar al economiei (care se ocupa in principal cu productia), desi ca IT-ist ai putea fi incadrat si la al patrulea sector
bineinteles, ca sector secundar, si in conditiile in care clio-ul ala este folosit in principal pentru "pleasure", pozitia ta este destul de volatila, depinzand foarte mult de "bunastarea generala". adica degeaba produci tu snowboarduri daca lumea nu mai are bani sa mearga la ski.
acum sa nu crezi ca in conditiile unei economii normale toate serviciile sunt "diabolice". problema e cand un anumit tip de servicii, cum ar fi de exemplu cele financiare, genereaza bani din nimic. e cam ilogic, ar zice o persoana cu scaun la cap. orice tzaran (si nu folosesc termenul cu sens peiorativ) stie ca daca primavara nu insamantzeaza porumbul toamna moare de foame. eh, se pare ca bancherii si celelalte "genii" (ca tot o ardea aiurea unu pe aici, parca cezar cunostea pe unu din asta cu nu stiu ce diploma bengoasa) financiare au reusit imposibilul, sa creeze bani din nimic. sau nu, dupa cum tocmai vedem cu totii in jur ...

mobutu spunea...

Creearea unui program software nu este productie?
Microsoft (OS Windows) oare e incadrat la servicii sau la productie? Sau la ambele?

mobutu spunea...

De distractie:
http://www.onlinesport.ro/stiri/fotbal/fotbal-intern/liga-1/steaua/41219/becali-da-cartile-pe-fata-e-la-fundul-sacului.htm

constantin spunea...

De data asta cred ca Basescu a manipulat. Cand zic asta imi pasa prea putin de presa si de ce au mai scris ziaristii pe acolo. Ma refer strict la experienta personala. Acum ceva timp am renovat un apartament de 2 camere cam la 60m2. Repet, am renovat, nu am costruit nimic. Si doar materialele m-au ajuns la minim 2000 euro. Cea mai de ... usa de intrare pleaca de la 100 euro dar nu pui una din aceea pentru ca risti sa nu mai intri seara in casa. O usa normala pleaca de la 300 euro. Apoi termopane, patru geamuri amarate te ajung sigur la 400 E. Sa spun cat costa conductorul de cupru pentru instalatia electrica? Sau hai sa facem un estimativ al unei bai? Cel mai jegos parchet pleaca de 5E/m2. Gresia si faianta, poti sa pui din cea fabricata in Turcia dar o sa arate cam stramb casa. O amarata de chiuveta si o betrerie si aia costa destul. Nu mai zic nimic de rigips, var si toate celelalte. Sincer, doar ca sa cureti decent un apartament te costa suficient. De aceea materialele pentru o casa, chiar si una de 60m2, nu au cum sa scada la 7000E. Discutam aici de turnat betoane, caramida sau BCA, acoperis. De aceea cred ca articolul lui Basesc e o bomba. Totusi e o bomba cu efect pozitiv, e prima data cand unul din numele grele a avut oua sa atraga atentia asupra preturilor prea mari din imobiliare si a venit si cu niste cifre.

Anonim spunea...

adrian_s spunea...
@canadianul'

Hai sa iti dau tema :-)
Sa zicem ca am scris softul care controleaza injectia motorului de la Clio-ul lui nenea cora. Unde ma incadrez? La productie sau la servicii?

Pot sa fac eu tema lui. Te inscrii la productie of course. Si cercetarea face parte din productie fie ca e IT, medicala sau de alta natura.

cezar spunea...
Cora, pe baza scaderii unor indici in 2 sapt. din nov.2008 tu faci evaluari asupra cresterii economice din 2009 ?

Tu fa evaluari dupa indicii din ultimii 4 ani.

Vad ca inca ma mai mananca degetele.

limestone spunea...

Casa lui Basescu era facuta pentru sinistrati nu pentru el. Si era la rosu si pretul spus era doar pentru materialele de constructie si nici acelea toate. Doar tigla ciment, caramida si capriori acoperis a fost inclus cred. Sigur nu erau incluse acolo agregatele, nisip pietris de balastiera. probabil ca taranul a carat balastru cu caruta de la rau. Plus ca mai sunt alte materiale, cuie, sarma de dulgher, lemnul pentru cofrat care probabil tot loco era facut rost. Pun pariu ca fundatia acelei case nu a fost hidroizolata si ca nici plasa de sarma nu avea in placa parter. Folie anticondens acoperis? Sistem de jgheaburi si burlane? Fosa septica ? Proiect, utilitati, racorduri, aprobari, certificat urbanism, autorizatie de constructie, taxe de intabulare la stat procent din valoarea totala a casei, etc, toate se platesc cu timp bani si nervi. Manopera,termosistem, multe alte costuri se aduna. Certificate si aprobari de la Apele Romane, Pompieri, Distrigaz, Apa canal daca esti in oras, cum ca pe sub casa ta nu trec conductele lor. Toate se platesc. Si pretul unei case la rosu este max 40 la suta din valoarea totala a casei.
O CASA COSTA MULT MAI MULT DE ATAT !

Anonim spunea...

Parca mi-ar parea rau sa ies de pe blog. O sa incerc sa imi nuantez comentariile si sa evit exemplele pe care mi le cerea Criastian M. Faza cu pistolul era o gluma dar averistmentul pe care l-am primit imi spune titlul lui Manole "Criza incepe sa arate tot mai urat". Sper ca nu va suparati daca sterg niste comentarii anterioare.

Herion spunea...

Manoleeeee,

fa ceva tata, mai lasa-le dracu de reclame, ca se scroleaza/incarca greu

Unu care mai citeste din an in paste ce se vb. pe aici.

limestone spunea...

Doamne fereste de un cutremur. Multe din constructiile ultimilor ani sunt slab facute structural, retetele si proiectele nu au fost respectate. Chiar daca nu se vor darama peste locatari, sigur se vor putea vedea stelele pa cer noaptea prin crapaturile ivite i pereti. Deh, case de 5 *****

Anonim spunea...

@nenea cora
unde-i amenintarea aia care-i luat-o asa in serios de te-ai apucat de sters postari ?
iar faza cu pistolul cred ca e valabila pentru oricine din rromania in viitorul apropiat. se stie doar ca in timpuri de criza infractiunile scade ... :P

limestone spunea...

Ce bine imi pare ca si notarii au ramas fara o parte din obiectul muncii lor.
Mie mi-a luat unul 6 milioane acum patru ani ca sa-mi dea o hartie de alipire a doua terenuri alaturate. I-a luat 5 minute sa o scrie la calculator, sa o printeze si semneze.

Anonim spunea...

hahahahahah, aia de la gigant construct au dat faliment cu toate reducerile lor de pret.
bizonii care au pus botul la manevrele cezaricilor cum s-or simti acum?

http://business.rol.ro/content/view/73247/2/

Anonim spunea...

@cora
O dai in paranoia si teoria conspiratiei. Ce exemple ti-am cerut eu?
Devii greu inteligibil.

Anonim spunea...

Chiar te-a amenintat cineva sau vorbesti aiurea?
Stii ca era o fabula cu un cioban care striga lupul si apoi zicea teapa?
Manole ia masuri te rog in ambele cazuri.

alex.dumitrascu spunea...

Primul dosar de faliment al unui mare dezvoltator.
Procedura dureaza, dar lichidatorul va pune totusi in vanzare niste locuinte la pretul la care le va putea vinde.
Inmultirea acestor cazuri va declansa sigur o reactie in lant.


http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/viewtopic.php?t=44&start=60

limestone spunea...

Ce sa puna in vanzare din proiectul imobiliar si cum?

Poti sa vinzi un fagure dintr-un stup pana cand stupul nu e gata? Cine sa cumpere acum apartament si sa se mute in el tocmai cand tot blocul, cartierul, infrastructura va fi gata, daca va mai fi vreodata gata??

Anonim spunea...

@cristian m
Repet textul meu: "Deja am primit un avertisment (nu foarte periculos, deocamdata)"

Deci e avertisment nu amenintare si nu e periculos pentru ca e din partea cuiva bine intentionat.

Asta imi da de gandit ca e periculos sa mai spun multe adevaruri mai ales ca am dat suficiente detalii despre mine ca sa pot fi identificat.

Cel mai probabil o sa apar sub alt nickname si voi fi foarte discret in comentarii.

mobutu spunea...

cora, este pussy?

Anonim spunea...

http://www.antena3.ro/stiri/economic/romanii-au-scos-peste-jumatate-de-miliard-de-euro-din-banci-numai-in-octombrie_58717.html

Citat din antena 3. Mai mult nu comentez ca sa nu fiu acuzat de subminare.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Cora hai ca esti simpatic. Pai tu afirmi ce afirmi aici doar sub masca anonimatului? Nu credeam ca suntem pe un site de matrimoniale unde fiecare spune ce vrea ca oricum nu stim cine e.:)
Eu cred ca as putea sa stau la o bere cu cezar fata in fata si sa avem acelasi dialog, fara sa ne amenintam unul pe altul.
Mai degraba eu ar trebui sa imi fac eu griji ca am fost de acord cu Iliescu:
"Ion Iliescu a declarat că nu vrea să intre în polemici cu şeful statului, însă a ţinut să clarifice câteva aspecte. Potrivit acestuia, "Traian Băsescu nu înţelege mare lucru din esenţa şi consecinţa crizei economice".
Iliescu a calificat ieşirea preşedintelui drept una "cam improvizată" şi i-a recomandat şefului statului să nu se "bage în economie dacă nu ştie ce vorbeşte".
"Traian Băsescu confundă capitalismul cu economia de piaţă", a mai declarat Ion Iliescu în discursul susţinut la Palatul Parlamentului."
De parca vreun politician ar da dovada ca se pricepe la ce spune.

Sa vezi cum o sa sara "agenturili straine" in capul meu.

Si gata, nu mai zic nimic de politica, are dreptate si cristian.

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
limestone spunea...

@Cristian M

Cu Iliescu am fost de acord o singura data atunci cand a zis ca padurile nu trebuiau retrocedate fostilor proprietari.Au fost retrocedate si s-a vazut unde s-a ajuns..

Unknown spunea...

http://www.curierulnational.ro/Opinii/2008-11-26/Avem+si+noi+subprimerii+nostri

Ce parere aveti? :)

limestone spunea...

Basescu involuntar sugereaza bizonilor da, apucati-va si va faceti case cu 13000 de euro. Cand suma nu e nici pe departe adevarata chiar si pentru o cocioaba la rosu. De aia e impanzita tara cu temelii abandonate si case la rosu prada deteriorarii. Pentru ca temerarii sau bizonii si-au facut calcule similare, 13k euro, tac, pac, gata casa..

Flavian spunea...

@adrian_s - esti in productie, evident

Servicii erau daca te apucai sa faci softuri after-market, gen chip tuning. Atunci chiar ca erai chestie neglijabila, ca fara masina care era produsa de altu nici tu nu mai aveai obiectu' muncii. La fel ca o spalatorie auto, firma de casco sau leasing si atatia altii care traiesc pe urma productiei auto. Astia ciupesc si ei din felie cat pot, dar tot masina aia sta la baza sistemului, chit ca unii vor sa creada altfel.

@canadianu - "perpetuum mobile" e inventat de mult stai relax. Ba la puzderia de modele care au aparut in ultima vreme, abia mai prididesc baietii cu ochi albastri cu "ingropatul" lor. Asta nu inseamna ca am scapat de productie pe viitor, ca cineva trebuie sa le construiasca si pe alea cand se vor da la liber. Inseamna doar ca vor scadea costurile la energie. ;)

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 242 din 242   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?