duminică, 16 noiembrie 2008

Despre status, banii reziduali și viteza de dezbalonare

Datorită lui Renderman avem o imagine clară, matematică, a balonului imobiliar românesc care peste numai câțiva ani va fi recunoscut, fără îndoială, drept cel mai mare bubble speculativ din istoria României și, cine știe, poate unul dintre cele mai interesante bubble-uri speculative din istoria umanității.

Renderman a publicat 2 grafice care fac cât 1000 de cuvinte:

O singură precizare aș avea, și anume legată de întrebarea care dă titlul celui de-al doilea grafic: Cum distingem un bubble? Un bubble nu cred că înseamnă neapărat o îndepărtare a prețurilor față de anumite fundamente. Prețul petrolului de exemplu (în ciuda ultimelor evoluții) probabil va crește din ce în ce mai mult pentru că e o resursă perisabilă, din ce în ce mai rară. Așa cum am mai subliniat pe blog un bubble are un important fundament speculativ-psihologic, în sensul că subiectul bubble-ului este cumpărat de multe ori doar de dragul cumpărării, nu că ar îndeplini o nevoie reală sau că ar deveni din ce în ce în ce mai rar.

Caracterul balonat al pieței din România e indicat, astfel, de un lucru foarte simplu:
  • cu 3,5 milioane de români plecați definitiv în ultimii 6-7 ani în Occident, e ridicol să crezi că fondul locativ (pe care Ceaușescu îl gândise în perspectiva unei Românii cu 25 de milioane de locuitori) va ajunge să fie insuficient. Sigur, există un deficit de locuințe sociale și locuințe de lux în România, dar nu de locuințe în general.
Tocmai din acest motiv toată piața imobiliară din România a fost în ultimii ani o piață de status. Oamenii au cumpărat / construit locuințe nu că ar fi avut neapărată nevoie de o altă locuință, ci pentru că vroiau să dovedească ceva, și anume că "au cu ce". Proprietatea e status. A fi înseamnă a avea și a avea, înseamnă a fi.

Provincialul vroia să se laude la el în sat că fi-su e mare domn la București și are casă. Bucureșteanul vroia să se laude că e mare șmecher și are casă nu știu unde. Etc. Totul e status și îmbățoșare. Așa cum păunii, ca să pară mai mari decât sunt, își umflă penele din coadă, tot așa românii s-au umflat în apartamente de bloc. Proprietatea le-a dat falsul sentiment al apartenenței la o clasă privilegiată, care poate.

Bun. Avem însă o problemă. Dincolo de un status se află alt status. După ce ai luat o garsonieră de 14m2, superofertă, trebuie să ai și un BMW în fața scării și o plazmă pentru rarele momente în care vine un prieten la tine să vadă un meci. Fără astea degeaba ai acces la un rang dacă... nu poți să-ți ții rangul. Și dă-i consum!

În mod normal la câți bani s-au învârtit prin imobiliarele astea carpato-danubiene-pontice ar fi trebuit să asistăm la un declin lent al prețurilor datorită existenței unei oarecare cantități de bani reziduali, adică bani care să provină din tranzacții făcute pe vârf de balon și care să fie acum ascunși prin depozite sau prin seifuri. În loc să se întâmple așa am avut prilejul să asistăm într-un interval de numai 8 luni (februarie-octombrie 2008) la cele mai mari scăderi de prețuri înregistrate într-o criză imobiliară într-o țară așa zis civilizată, pe timp de pace. Mie mi se pare cam de râsu'-plânsu' ca o garsonieră în Dristor - să zicem... - să coste azi 90.000 de euro și peste numai 2 anotimpuri, cu 33% mai puțin, adică numai 60.000! Copilul obraznic al Europei, Riga, a înregistrat o scădere de 37% în cca. 14 luni, deci într-un interval de timp aproape dublu față de cel de aici. Păi de acum în 6 luni la ce ne putem aștepta?! În afară de : "Doamne, ce prost am fost!" ce altceva să mai zică ăla, săracul, care a cumpărat pe vârf de balon și care poate nici nu a apucat să-și amenajeze noul locșor că deja valoarea i s-a redus cu 33%, adică de vreo 5 ori mai mult decât l-ar costa amenajarea!?

Scăderea asta abruptă, nemaiîntâlnită nicăieri în lumea civilizată, începută încă din perioada creditelor relaxate și definitivată acum de noile norme de creditare, arată că sistemul e în realitate golit de banii reziduali. Mai pe românește spus, dacă o bancă a dat 80.000 de euro acum un an lui Gigel, drept credit pentru casă, Gigel a dat mai departe banii ăștia lui Ionel, proprietarul inițial, iar Ionel, care ar fi trebuit să se comporte cât de cât responsabil cu o asemenea sumă, i-a spart mai repede decât ai zice "pește". Ce a făcut Ionel cu banii?... Nu știu... întrebați-l pe el, dar eu bănuiesc că:
  • fie și-a cumpărat o locuință nouă;
  • fie i-a spart pe plazme la toată familia, Nokia Ngage-uri, Iphone și Samsung Omnia;
  • fie i-a spart pe un BMW second (luat dublu decât dacă și l-ar fi cumpărat direct din Germania de la un dealer autorizat second hand), un Smart pentru nevasta și o excursie (cu poze!) la Paris.
Chestii de-astea. Uitați-vă la ce se întâmplă (și) la noi pe piața auto și în retailul de electronice/electrocasnice: dezastru. Încă o dovadă că România este perfect cuplată la ceea ce se întâmplă în afară și România nu e câtuși de puțin, cum le place unor inconștienți să creadă, un caz aparte în economia mondială. Dacia își închide porțile, Emag concediază zeci de oameni, Depozitul de Calculatoare închide zeci de magazine, Flamingo amână investiții. Dealerii auto au început mai recent să vâneze proprietarii de rable, doar-doar or mai găsi pe vreunul să vrea mașină nouă în schimbul rablei vechi. Etc. Este un indicator foarte clar că sistemul e golit de banii reziduali, care ar fi fost atât de importanți în asemenea momente critice. Când băncile au fost forțate să pună frână freneziei cu care dădeau credit oricât, oricui, oricum, visul frumos al românilor a luat sfârșit. Și asta în ciuda faptului că buzunarele le sunt pline. Pline de datorii! De aceea cred că scăderea prețurilor (viteza de dezbalonare) de abia de acum va intra pe o pantă cu adevărat descendentă și mai cred că fundul sacului e atât de jos, încât dacă lași o piatră să cadă... vor trece minute bune până vei auzi chelălăitul unui ecou.

PS: dedicație pentru Olandezu:



Sursa: APIA.ro. Hm. Se vede cam prost. Documentul meu original e aici: http://spreadsheets.google.com/pub?key=pjL6CbMT4qZuy3PKm0FPrdQ

63 de comentarii:

olandezu spunea...

hmmm...postat la 15 si ceva si zero comentarii...e aproape 18h00 acum. Poate la urma urmei si blogul asta e un balon care incepe sa se desumfle , nu ? Tot ce creste scade, tot ce se naste moare , etc...
Slab start-ul la postul asta oricum :-)
Evident cometez numai cantitatea ...calitatea am renuntat demult sa o mai iau in considerare pe blogul asta ! :-)

Seara buna si comentarii decente va doresc !

AristotelCostel spunea...

Peste 100.000 de disponibilizari in domeniul constructiilor

@olandezu

Partea de dispute e depăşită. Până şi pentru voi e clar ce se întâmplă.

Atât ar mai fi de făcut pe aici...din partea ta, a lui cezar sau a acelui anonim ziliştenios...luarea în balon a blogului.

Ce ai putea spune tu despre calitate?

Băi...meştere, piaţa imobiliară din România şi-a câştigat în 2008 statutul de piaţă semitransparentă.
INS-ul, UNPR-ul, BNR-ul, agenţiile imobiliare şi alţii n-au reuşit până acum să prezinte graficele post-ate de renderman.

Calitate zici? La mintea ta ...era de aşteptat...

cezar spunea...

Trebuie sa observ ca, daca scopul blogului asta ar fi dezumflarea balonului, pai el si-a cam atins scopul.
Acuma observ mustacirea satisfacuta in legatura cu romanii consumisti in general. Plazme si alte motive de frustrare.
Eu cred ca manole si-a asigurat o plaja atemporala de durabilitate a blogului sau prin targetarea consumismului romanesc.

Apropo, vezi ca procentul ala de 33 la suta se bazeaza pe pretul de pornire, 90 mii pt. o garsoniera in Dristor.
Se vand doar garsoniere in Dristor in Romania ? Macar ele definesc piata imobiliara ? Ce mai conteaza.
Se plateau 90 mii pt. o garsoniera (care Dristor ? McDonalds, planul 2, Mihai Bravu spre sect. 4, Mall?)
si acum se platesc 60. Foarte tare.
Precizati sursa, maestre.
Dupa care orientati-va tirul asupra:
-spatiilor industriale mari
-spatii depozitare de pina in 2000 mp
-piata inchirierilor de mai sus
-piata inchirierilor spatiilor comerciale
-piata rezidentiala case sedii firme

Cand epuizati subiectele de mai sus dati sentinta, va rog. Nu c-ar avea mare valoare (ce-am insirat mai sus e putin), dar macar ne-am straduit nitel.

Anonim spunea...

olandezule, pai ce vrei sa comentam ? daca impingem la "extrem" blogul, pana la urma avem doar 2 mari variante de comentarii :
1.da, e balon
2.nu, nu e balon
de fapt mai exista si varianta 3, de genul "ce prosti e voi astia care pierde timpul la calculator sa citeste aberatiile lui Manole in loc sa profite de oportunitatile din piata"
restul comentariilor sunt pe marginea primelor variante, dar, repet, 99,99% din comentarii se incadreaza in cele 2 mari categorii
asa ca o comentez si eu : da, manole are dreptate si in aceasta noua postare. hepi ?

Anonim spunea...

@ionut
Ai dreptate cu criza sistemica, noi ne facem ca traim in capitalism dar vrem tot comunism si stat degeaba. Ai drepte, zile libere platite doar in caz de boala.
Sarise unul pe aici care ma acuza aproape de comunism. Sa fie clar, nu sunt de acord cu pomana. La munca si apoi vise despre masini si case. Dar in acelasi timp nu sunt de acord nici cu sclavagismul capitalist.

@olandezu si cezar
Las la o parte atitudinea voastra elitista si spun un singur lucru:
a consuma pe credit ca boul nu e capitalism, e prostie.
Bine ca bancile nu au recuperatori.
Imi amintesc cand in romania erau camatarii la moda cate morti suspecte si sinucideri erau.
Si inca ceva, casele nu sunt actiuni la bursa.

@canadianu
Daca aveam un IRS nu ajungeam aici, din pacate la noi spaga conduce si nimeni nu raspunde.
Veniturile nedeclarate cred ca sunt duble.
Din moment ce unul ca becali poate sa povesteasca la tv cum facea taica-sau evaziune fiscala inainte de '89 si nu pateste nimic... nu stiu la ce am putea sa ne asteptam.
Din ce cunosc eu legea nu a spus niciodata ca ai voie sa nu platesti impozite, nici atunci , nici acum.
Sau o fi martir ca isi ascundea banii de stat?

olandezu spunea...

N-am rezistat ! Dupa primul post a inceput sa ma roada o intrebare ! Daca sunteti fair veti incerca si un raspuns ...decent sper .
Intrebarea e urmatoarea : puteti sa imi dati si un grafic echivalent (salariu/PIB/pret) referitor la masini ...dau si 3 marci intre care sa faceti media : Renault Clio, Volkswagen Golf, Volvo S40. In ultimii 8 ani sa zicem .
Dupa care il vom vomenta in paralel cu graficul referitor la preturile caselor.
Succes !

olandezu spunea...

"comenta"...evident !

ionut spunea...

olandezu

Destul de greu de obtinut datele.
Pe partea de salarii, INS-ul zice ca in 2000 salariul mediu net era de 214 lei, iar in 2008 este de 1277. In 8 ani a crescut de circa 6 ori.
Vino tu cu preturile la masini, si discutam,desi eu nu vad relevanta...

ionut spunea...

cezar

"Trebuie sa observ ca, daca scopul blogului asta ar fi dezumflarea balonului, pai el si-a cam atins scopul."

Ca de obicei, voit sau nu, observi gresit. E doar inceputul dezumflarii balonului. Mai e mult pana departe...

ionut spunea...

cristian m

Daca te referi la "concediul medical", e o.k.

Si raspunsul e tot da.

In 7 ani , de cand am firmele, am ajuns la concluzia, ca e mult mai comod , usor si profitabil(pana la urma) pentru mine sa lucrez legal.
Gandeste-te doar cat de greu mi-ar fi sa platesc circa 60 de salarii la negru( sau gri), in conditiile in care absolut toate tranzactiile pe care le desfasor sunt pe baza de contract si factura.
De unde sa scot banii la negru, din propriu-mi buzunar?

ionut spunea...

cristian m

"noi ne facem ca traim in capitalism dar vrem tot comunism si stat degeaba."

Mai bine zis, din pacate pentru cei care vor tot stat degeaba, "noi nu ne facem ca", ci chiar traim in capitalism. Ca foarte multi dintre noi am avut o parere destul de romantica asupra a ceea ce inseamna capitalismul, e altceva. Ca sa nu mai vorbesc ca, mai ales acum in ultima perioada , capitalismul si-a cam dat "arama" pe fata.

ionut spunea...

cristian m

Pana si olandezu si-a dat seama ,in sfarsit, ca "tot ce creste si scade"

ionut spunea...

@all


"Brokerii de specialitate au înregistrat scăderi semnificative ale gradului de aprobare a dosarelor de credite. În octombrie, câtorva intermediari nu li s-a aprobat nici un dosar."

„A fost o lună absolut moartă, este pentru prima dată când nu am primit nici măcar o aprobare în decurs de 30 de zile“, astfel caracterizează luna octombrie reprezentantul unui important broker de credite de pe piaţa autohtonă, Ipoteci Direct. Majoritatea dosarelor de împrumut au fost amânate, însă au existat şi cazuri în care cererile au fost direct respinse. De altfel, majoritatea brokerilor au înregistrat scăderi abrupte odată cu accentuarea crizei financiare în România. Scăderile gradului de aprobare a dosarelor (procentul de cereri depuse de broker în numele clientului şi aprobate de bancă) variază între un minim de 20% şi un maxim de 100%, dacă luăm în consideraţie cei mai importanţi brokeri care activează pe piaţa autohtonă."

Sursa: Ziarul Cotidianul 16.11.2008

Asta apropos de viteza de dezbalonare...

elzorab spunea...

ding-dong

sa fim seriosi, acest ding-dong-it va dura cel putin inca patru-cinci ani, scaderi peste scadei, crize peste crize urmate de o stare stationara de multi ani.

inca suntem pe vrful curbei, inca nu a inceput picajul, va mai dura inca cateva luni, pana vor intra mai muti in somaj, pana se vor termina ajutoarele etc. deci curba va deveni din ce in ce mai abrupta in urmatoarele luni si va dura ani de zile pana se va trece inspre o atenuare a scaderilor...

bafta!!!

Anonim spunea...

ii ramasesem dator olandezului cu o eliberare. deschide larg gura, te rog.

http://www.activimob.ro/apartament-3camere-TITAN-(3A)-64184-euro-(id:77490).htm

http://www.activimob.ro/apartament-3camere-TITAN-(3A)-64184-euro-(id:77490).htm

http://www.activimob.ro/apartament-3camere-TITAN-(3A)-62603-euro-(id:77492).htm

http://www.activimob.ro/apartament-2camere-TITAN-(3A)-47650-euro-(id:77493).htm

http://www.activimob.ro/apartament-2camere-TITAN-(3A)-59290-euro-(id:77495).htm

deci, ca sa parafrazez motto-ul campaniei cec, hai ca se poate!

Anonim spunea...

si asta e pentru cezar, cu aceeasi dedicatie.

ce sa faca omul cand se dumireste ce e si cu negative equity.

sta frumos 6 luni - 1 an in casa bancii fara sa mai plateasca nimic , economiseste (la ciorap neaparat) banii de rata si isi continua jobul obisnuit pana la finalizarea procesului executoriu. cand intr-un final se da sentinta il roaga frumos pe patron sa-l concedieze "in acte", continua sa munceasca la negru si sa ia salriul la fel.

fara proprietati si fara venituri banca o ia in brate. haha!

apoi urmeaza maxim 5 ani de chirie, oricum mai ieftina dpdv financiar, si totul revine la normal.

elzorab spunea...

scuzati-ma dar cum puteti sa pretindeti ca agentii imobiliari sunt oameni? dup[a ce ani de zile ne-a batut capul cu pretul imobiliarelor care vor creste la infinit, pentru ca asa cerea interesul de clan, acum lupeanu intoarce foaia, incearca sa ne convinga ca de fapt preurile sunt prea mari, doar doar va reusi pe cineva sa convinga sa mai lase din pret, sa aiba ce sa vanda, ca altfel e falimentar.
oamenio de doua parale, fara caracter, fara coloana vaertebrala, niste nimicuri...

" Când îşi aleg viitoarea locuinţă, cumpărătorii din zona Clujului urmăresc în primul rând preţul, zona, suprafaţa, finisajele şi dotările suplimentare.

Un clujean cu un venit mediu, ce accesează un credit de 30 de ani, poate să achiziţioneze, în medie, o suprafaţă de 9,1 mp pe piaţa rezidenţială, în actualele condiţii de creditare şi ţinând cont de preţurile din reşedinţa de judeţ. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de compania de consultanţă Fix Up Marketing.



“Dacă vor contribui şi ceilalţi membri ai familiei, mama, tata, soacra, un clujean poate să ajungă să îşi ia o garsonieră”, a menţionat Doru Lupeanu, senior consultant & partner la Fix Up marketing. Pentru studiu, au fost luate în calcul actualele norme de creditare, gradul maxim de îndatorare de 55%, venitul mediu calculat de Institutul Naţional de Statistică de 1.319 lei şi un credit contractat pe 30 de ani. “în 2002, un clujean şi-ar fi permis să cumpere 6,22 mp, iar în 2007 putea să ia 13,86 mp”, a completat Lupeanu. "

nicolaie spunea...

Stiti, care e marea problema a escrocilor, ca sa nu le zic hotilor,din imobiliare: daca erau baieti destepti si-si faceau exit-u pe varf de bula acum stateau bine linistiti, dar iei au reinvestit, ca la caritas:)), si asteapta cu buza umflata ca n-au nici lichiditati si pretul imobilelor a scazut.
PS: E o vorba din batrani "Daca era baiat destept stia cand sa se retraga" (asa l-a papat bula)

AristotelCostel spunea...

Dedicaţie lui Cezar&Olandezu

@vasile

Mircea Badea a balivernat aseară pe tema "sclavilor" vs. "băeţii mai presuşi".

AristotelCostel spunea...

"Doi tineri căsătoriţi, care au o mică afacere cu electrocasnice, nu se mai încadrează în baremele băncilor pentru a obţine un credit de 100.000 de euro. Au achitat deja 11% din apartamentul cu două camere, care va fi finalizat de-abia în 2010. Dacă nu reuşesc să scape de antecontract, vor discuta cu dezvoltatorul, pentru a putea transfera banii de avans pentru achitarea unei garsoniere în alt complex."

Particular, cedez precontract apartament nou, urgent, ieftin!

Nimic surprinzător...da' "micii afacerişti" trag "ca câinii" pentru o garsonieră...'tu-vă-n...nas... (cum ar zice bancherii lui hymerion) de ţepari.

Anonim spunea...

@ionut

Daca Doamne fereste raman fara job, te caut pentru un post. :)
Esti de apreciat daca ai atitudinea asta fata de angajati.

@all
Eu nu am vandut niciodata utilaje de constructii dar am vazut la colegii mei din alte departamente.
Adaosurile erau nesimtite. Acum toti se intrec in promotii si reduceri dar au disparut clientii. Clientii astia erau de la mari firme de constructii pana la nea Gheorghe care isi lua si el un buldoexcavator sa sape piscine in Pipera. Multi au luat in leasing in baza veniturilor viitoare din vanzarea de case.

@manole
Unde s-au dus banii? Cel mai bine se vede in Ilfov unde s-au vandut pamanturile si s-au umplut curtile de BMW-uri si Mercedes-uri.

@cezar
Da mai, sunt invidios si vreau sa moara si capra vecinului. Sper ca vezi ghinimelele.
Dar... nu v-ati saturat de fitele unora ce si-au luat masini si case pe credit si la primul salariu de 500 de euro nu le mai ajungeai la nas?
Cezar, si eu ma calificam pentru un credit si as fi putut sta acum la 3 camere si sa am o masina scumpa dar m-am gandit la perioade ca asta, unde poti sa ramai fara job si bani dar ai rate de sute de euro la banci.
Lasa ca imi sta bine si in ceea ce am acum, pot sa merg si cu metroul iar pentru a impresiona femei chiar nu imi fac credit.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

@cristian m

"Eu nu am vandut niciodata utilaje de constructii dar am vazut la colegii mei din alte departamente.
Adaosurile erau nesimtite"

Un exemplu pot sa iti dau eu: Am evaluat acum cateva luni un buldozer-excavator, second-hand. Clientul il cumpara de la reprezentanta din RO cu 100.000 EUR fara TVA. Eu l-am evaluat la 70.000 EUR fara TVA. Diferenta este adaosul reprezentantei. Asta stiu sigur pentru ca am discutat si cu agentul de vanzari. :)

Tufis spunea...

@aristotel:

Capsorul ala minuscul de-ti apara esofagul de ploaie nu a observat ca nu obisnuiesc sa zic tampenii fara suport? Si ca, probabil, nu ma uit la Badea?

Mama lui de socialism, unde ai vazut tu in lumea asta, in mii de ani de istorie mai mult sau mai putin consemnata, regim care sa asigure si somerilor/celor care nici nu presteaza servicii, nici nu produc, nici nu creeaza locuinte si alte chestii misto.

Chiar nu intelegi ca singurul lucru care ne impinge... undeva, nu neaparat inainte, e motivatia de a fi mai bun ca celalalt?

De dragul de a fi impotriva berbecilor gen turbo trabannt si olandezul, care vad prosperitate in imposibilitatea cumpararii unei locuinte cu un salariu care ar fi mediu si in UE, tu sustii ca ar trebui "sa se dea la toti".

A dat Roman tuturor in 90. Urmarile se vad. Nesimtitii ce impingeau bila in IMGB si Rulmentu' Barlad sunt cei ce vand acum apartamentele vechi la preturi mijto, cot la cot cu alde "hinvestitor harab".

Daca tu nu te-ai saturat dupa episodul 90 de egalitate cu cei ce nu citesc, nu cugeta, ci mai degraba mugeta, si ai impresia ca e etica si morala treaba asta, bonne chance.

Cu tot cinismul de care sunt in stare, anumite paturi sociale nu trebuie s-o duca bine, altfel se duc naibii cei care conteaza.

Nu iti spun cu cata ura e privit unul dintre parintii mei, profesor (si nu de la faza cu marirea...) de catre idioti, doar pentru ca le-a invatat copii sa gandeasca. Li se pare anormal ca respectivul parinte, care, la randul lui gandeste, sa aiba ceva. De ce sa aiba? De unde are? Sigur isi obliga elevii sa vina la meditatii. Adevarul e un pic altul, gandirea iti aduce chestii misto ea, prin sine insasi.

Tufis spunea...

Apropo, votezi cu PC? Logic ar fi sa da, doar au dat legea aia misto cu nationalizarea. Imposibil ca cei care aveau in perioada interbelica vile in Cotroceni sa fi fost doctori, avocati, profesori universitari (adevaru' trist fiind ca ... erau :) ), nu e asa?

Mai zic o data, ca nu intelegi si ma acuzi de elitism: instalatorul care isi rupe coatele pe sub chiuvete toata ziua trebuie sa-si permita o casa. Taranul care nu cultiva doar 500mp de porumb trebuie sa isi permita o casa. Profesorul de gimnaziu trebuie sa isi permita o casa.

Totusi, nu statul trebuie sa le dea gratis (sa le vanda ar fi ok). Si proprietatea castigata prin sudoare sau mostenire e sfanta, nu cum ar crede alde PC.

AristotelCostel spunea...

@vasile

Chiar am capul mic. Creierii mei nu mustesc într-un bostan şi consider un avantaj faptul că sunt mai îngrămădiţi...şi conexiunile sunt ceva mai rapide...chestii...

"E bine" că nu urmăreşti ceva...şi eşti şi foarte volubil când contrazici pe cineva, deşi nu-i cunoşti convingerile.

Votez cu PC?
...desigur

Când am spus eu ..."să se dea la toţi"?
OK...poţi să jigneşti aiurea cât vrei, dar nu-mi atribui prostiile pe care le-ai înţeles tu.

Parcă se raportează preţul mediu al unei cloace la venitul mediu lunar.
Atâta am spus...vasilică...cine munceşte...să-şi cumpere.

Mai sus am arătat în ce situaţie de ţară de prostălani am ajuns...în care o familie de mici afacerişti nu ştie cum să facă să-şi cumpere o GARSONIERĂ.

Dacă nici acum n-ai înţeles, promit să-ţi desenez.

cezar spunea...

Nu stiu ce relevanta are intamplarea unor oameni care nu-si permit un credit de 100.000 Euro la nu stiu ce banca. Treaba lor, sa se descurce cu mai putin. Sau sa schimbe banca.
In nici un caz ma apuc sa ma ingrijorez EU pentru altii.

Nu stiu ce analiza de credit raporta eligibilitatea clientilor cu 2000 Euro/lunar, la un imprumut de 100.000 Euro, 30 de ani. Mie mi se pare rezonabil. Cu banii astia se pot cumpara 3 camere in zone decente, sau 2 camere stradal. Intre noi fie vorba, nu stiu de ce nu s-au bagat astfel de norme si pina acum.

Mai sapte, mi te tot adresezi de juma de an si eu tot nimic. Uite cum facem : lustruieste-ti mitocania (verbala) pina ajungi cel putin la nivelul altora de pe blogul asta, si putem comunica. Altfel, n-am timp sa astept pina imbatranesti cu 10 ani, ca sa te rusinezi natural de expresiile pe care le scoti la adresa unor necunoscuti de pe bloage. Ce-i drept, am intalnit destui 'putzoi' si la 35-40. Insa avem o sansa in plus !

Tufis spunea...

Eu am inteles, dar la intepaturi gen "vezi ca a zis badea ce am inteles eu ca ai fi zis tu" cum ai dori sa iti raspund? :)

Si n-o mai da cotita, explicai tu foarte savant cum in UK toti somerii au casa. Hai nu zau :)

Raportat la familia aia: da, asta spun si eu. Cu salar/profit impozitat de 2000 de euro pe luna, kakaia 'partament.

Sa zicem ca Bucurestiul ar fi special, dar ce nici manole nu zice prea des e ca in restul tarii e la fel. Vedeti ce preturi sunt pe Calea Bucuresti din Brasov, care nici centrala, nici frumoasa, nici cu sex-appeal turistic nu e :). Asa, mai la 100k 2 camere :)

Nota: prin PC inteleg partidu' lu' Felix, nu partidul comunist.

AristotelCostel spunea...

@cezar

Conform noilor norme, la un venit de 2000 euro, noul credit scade de la 180000 la 100000 euro

Deci, cezare, distractivă situaţie. Înainte se putea 180 000 Euro...acum după reglementări se poate 100 000.

Cu banii ăştia vei putea să-ţi cumperi două duplexuri.

Oamenii ăia care nu-şi permit, micii afacerişti, au venituri cu mult peste medie.

Ca să-l leg şi pe vasilică în subiect, o familie de submediocrii care muncesc de le sar capacele TREBUIE să poată cumpăra o cloacă submediocră.

În contextul ăsta, cezar, s-ar presupune că nişte mici afacerişti ar putea aspira la o cloacă peste medie.

mobutu spunea...

olandeze, te-ai trezit vorbind. degeaba.

AristotelCostel spunea...

@vasile

"...explicai tu foarte savant cum in UK toti somerii au casa. Hai nu zau :)"

This could indicate a lack of memory on your system

Anonim spunea...

@ vasile & aristotelcostel

Unde are dreptate vasile:

Propietarii de drept trebuiau sa primeasca bunurile si nu actualii chiriasi. Aici sunt de acord: casa trebuia primita de mostenitori nu de catre cei ce traiesc din alocatii si ajutoare. Dar uiti ceva, propietarii de drept e adevarat ca sunt mai educati si nu ar fi vandut pe nimic. In schimb aia de nu au vazut 1000 de euro in viata lor or sa vanda la prima oferta.

Unde nu are dreptate vasile:

Impropietarirea lui Roman a constat in vanzarea apartamentelor noi si vechi catre chiriasi, fara sa se puna problema retrocedarilor.
Oamenii au achitat cei maxim 200.000 de mii de lei cand in '90 un dolar era 10 lei. Ei din chiriasi la stat au devenit propietari platind aceste apartamente statului roman.
Sper ca nu ai fi vrut ca un bloc construit pe teren rechizitionat sa fie dat fostului propietar al terenului.
S-au dat si atunci apartamente si despagubiri in schimb, nu am auzit de vreunul impuscat.
La fel cu ce s-a intamplat la pasajul basarab, unii s-au trezit cu apartamente mai mari decat bordeiul pe care il aveau.
Puteau sa se opreasca la nivelul blocurilor noi si sa retrocedeze casele pentru ca orice bun aflat sub litigiu NU SE VINDE. Statul roman a gresit aici dar stim ca sunt interese la mijloc.
Si unde sa plece stolurile de pasari? Uiti de problema sociala si de voturi?

Parerea mea: cine munceste trebuie sa aiba macar posibilitatea de a sta cu chirie fara sa moara de foame.
Somer insemana intre doua joburi, nu altceva. Si el merita sa subziste o perioada, aici incluzand si o chirie.
Leprele de stau toata ziua asteaptand alocatia si ajutorul social manacand seminte la scara din partea mea pot sa moara.
Dar nu putem pune la zid orice somer.

Pomana s-a cam terminat domnii mei, vorba lui ionut, capitalismul incepe sa isi arate adevarata fata.
Stiti care va fi urmatorul mare afacerist imobiliar?
RADET in baza datoriilor poate prelua apartamente si chiar blocuri intregi si sa nu credeti ca nu o va face.
Decat sa-i moara angajatii de foame mai bine va executa silit asociatiile de propietari.

@aristotelcostel

Stii ce i-am spus unui englez care imi zicea ca la ei ajutorul social e de 700 de euro ( nu somaj, retine)?
Ca isi merita soarta si milioanele de imigranti care stau degeaba pe banii lor.
Se vaita de arabii care fac multi copii si traiesc din ajutoare dar stau si ma intreb daca nu ii confunda cu unii conationali de-ai nostri ce stau in romania pe alocatia copiilor.
Intr-o zi o tiganca intr-un magazin de cartier: "Sa traiasca guvernul ca a marit alocatiile, sa facem si noi neamul mare!"
Alta tiganca la mine in bloc la sedinta asociatiei de propietari:
"Sa nu se mai dea apa calda ca ne spalam si la albie!"

Sa nu iti vina sa iti bagi ... si sa pleci la tara, sa iti iei o masina si sa iti faci o casa?
10 euro/mp nu e chiar mult la tara si cu masina acolo faci 20 de km in 10 minute.

Anonim spunea...

@ pentru cei ce se intreaba

Tastez repede si pot face mai multe lucruri in acelasi timp, nu stau degeaba la munca.

AristotelCostel spunea...

@cristian m

Dacă ai găsit dreptatea de partea lui vasile pe un subiect în care eu n-am scăpat nici măcar un deget mijlociu pe tastatură, rezultă că eu sunt de partea cealaltă?

Nici cu şomerii din Anglia n-am absolut nicio treabă!

Am susţinut doar că trăim în...societăţi omeneşti. E adevărat că l-am derutat pe vasile cu politicile UE de integrare socială a persoanelor cu dizabilităţi.

Fiecare cetăţean are dreptul să muncească, iar dacă o face...să obţină un venit cât de cât corect. Repet, mediul privat trebuie să mai lase nişte resturi din profit... şi angajaţilor, iar bugetarii să fie remuneraţi ABSOLUT CORECT...pe baza unei grile de salarizare.

Mă rog, toată porcăreala a pornit de la faptul că în România garsonierele au ajuns deziderate pentru top-manageri şi mici afacerişti...şi în loc să observăm buboiul imobiliar...am dat-o pe casiere şi înjurături.

ionut spunea...

@aristotelcostel


Fii convins ca mediul de afaceri privat (ala care n-are "afaceri" si "intelegeri" de nici un fel cu statul), ar lasa o parte mai consistenta din profit angajatilor, mai degraba decat statului, daca statul i-ar lasa!

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

@aristotelcostel

"Fiecare cetăţean are dreptul să muncească, iar dacă o face...să obţină un venit cât de cât corect. Repet, mediul privat trebuie să mai lase nişte resturi din profit... şi angajaţilor, iar bugetarii să fie remuneraţi ABSOLUT CORECT...pe baza unei grile de salarizare."

De acord cu tine!!!

Dar trebuie sa mai si recunoastem cand cealalta tabara are dreptate.
Unii chiar nu merita si nu fac nimic sa iasa din aceasta situatie dar asteapta sa le dea statul casa, mancare, bani de intretinere.
Nici nesimtirea lor nu pot sa o mai suport.

Eu doar am nuantat si am precizat: somerul este un om aflat in dificultate si trebuie ajutat sa munceasca.

ionut spunea...

aristotel

In plus, sa fim seriosi, fiecare cetatean are dreptul, dar nu si obligatia sa munceasca: in schimb o gramada de concetateni au renuntat la dreptul de a munci, gandindu-se ca statul are obligatia sa-i intretina.

AristotelCostel spunea...

OK. Mă văd nevoit să mă întorc la durerea lui vasile.
Apar pe piaţă Kaufland, Carrefour, Metro, Penny, Real, Gima, Billa, Plus şi dispar mii de magazine de ...proximitate, apare în piaţă o pseudoconcurenţă sau un megacartel, nişte băieţi foarte şmecheri declară satisfăcuţi profituri inimaginabile într-o ţară de coacăze, iar venitul unei, atenţie vasile, casiere se ridică la 700 RON + tichete de masă.

Bun, chiriile în bucale încep de la 1000 RON/lună.

Hă...casierele n-au ce căuta în bucale!

Hă...alt deştept...în străinătate sunt cititoare de coduri!

Hă...na-ţi-o bună c-ai uitat că vorbim de România...unde se presupune că toţi cumpărătorii vor trece toate produsele prin faţa aparatului...cu multă grijă şi atenţie.

Afară...am constatat "aplicaţia" la magazinele Casino...2 aparate şi 5 casiere.

Tufis spunea...

aristotelcostel, o spun clar, ca nu am mai zis-o la modul asta pana acum, daca nici in halul asta n-o pricepi si ma treci la categoria "olandezi" e grav:

La noi locuiesc din parti si aia care muncesc pe posturi bine platite (in IT, telecomunicatii... instalatii in Bucuresti ai 1000 euro, juma' se duc pe chirie)

Pestele de la cap se impute, de acolo trebuie reparat. Dupa aia vedem si cu secretarele.

Ce naiba, tara arde si baba se piaptana de Kaufland.

Bun, sa reiau: sunt total de acord cu tine (ma rog, minus credit = rau, credit != rau daca e luat cu cap), dar chiar total de acord cu tine, doar ca tu te concentrezi pe repere aiuristice. Salariul mediu nu e dat de casiere, ori de salariul mediu se leaga preturile apartamentelor in conditii normale. Percutezi, sau trebuie sa scriu in 2 sau mai putine cuvinte?

Tufis spunea...

Am uitat.. "Hă".

Tufis spunea...

Ultima treaba: constat indurerat ca nu intelegi ca prin "casiere" inteleg o intreaga clasa sociala. Ma abtin de la mistouri, dar e foarte, foarte, foarte trist.

clavalik1 spunea...

@ olandezu
"hmmm...postat la 15 si ceva si zero comentarii...e aproape 18h00 acum. Poate la urma urmei si blogul asta e un balon care incepe sa se desumfle , nu ?"

Hmmm poate ai uitat ca duminica oamenii mai fac si alte chestii nu doar sa stea pe blog.

@ all
Am fost socat ieri la pranz in mallul asta nou din Rahova sa vad full in buticul de haine sport de la etajul 1. Am stat 20 min la coada sa platesc niste hainute. Si nu erau moka. Sa mai spunem ca nu au romanii bani.
Amicul cu care am fost ieri in mall m-a intrebat in ce sa investeasca niste banutzi (imobiliare). Baiet citit fiind i-am recomandat cu caldura sa mai astepte (are 65k euro cash si niciun credit in acest moment).
Anul trecut cauta un teren pe la marginea Bucurestiului, bine ca e cam nehotarat.

Miorlau Pufos spunea...

@ aristotel

Carfur a raportat cel mai mare profit in Ro dintre toate tarile in care opereaza. Palmasii au salariul minim pe economie + bonuri de masa. Aia ie. Dar in acelasi timp concurenta la deschiderea Carfur din Ploiesti a fost de 4 la 1 ( 2400 de candidati inscrisi la interviuri pe recrutare de masa si 600 de posturi ). Atita vreme cit amaritii aia se inghesuiau la conditiile astea, pentru ce ar da Carfur mai mult?

ionut spunea...

aristotel

"Apar pe piaţă Kaufland, Carrefour, Metro, Penny, Real, Gima, Billa, Plus şi dispar mii de magazine de ...proximitate, apare în piaţă o pseudoconcurenţă sau un megacartel, nişte băieţi foarte şmecheri declară satisfăcuţi profituri inimaginabile într-o ţară de coacăze, iar venitul unei, atenţie vasile, casiere se ridică la 700 RON + tichete de masă."

Nu ma refeream la astia cand vorbeam de mediul privat. Pai baietii astia "veseli" formeaza, cu ajutorul neprecupetit al statului, un oligopol de toata frumusetea!Ii deranjeaza cineva? Ioc!
Ca tot vorbim de casiere, crezi tu ca alea de la ghiseul bancii, sunt cu mult mai bine remunerate? Ca la cat sunt de pregatite cred ca nu mai are rost sa ma refer.
Si baietii veseli din banci declara profituri si mai inimaginabile, ca sa zic asa.
Am impresia ca tu si cu vasile vreti sa spuneti acelasi lucru dar vorbiti impreuna si intelegeti separat fiecare ce vrea.


Aristotel

Probabil ca vasile are o sensibilitate aparte cand se vorbeste de "casiere"( termen generic care ii desemneza pe cei care nu vor cu nici un chip sa-si depaseasca conditia).Crede-ma ca e de inteles!

Vasile

Si aristotel are "sensibilitatile" lui, mai ales ca smenarii care se considera "alesii vremurilor", vorbesc cu un dispret suveran despre "clasa muncitoare".

Anonim spunea...

@vasile
Ti-am luat apararea in fata lui costel si am gresit. Tie ar trebui sa nu iti dau dreptate nici cand ai.
Eu nu inteleg de ce te contrazici aiurea cu el cand omul iti spune care este realitatea salariala in Romania. Tot ii dai ca salariul mediu e atat si atat, nu te supara in ce tara traiesti?
Sau daca e plin la mall crezi ca pustanii aia au toti parinti cu bani?

Sper sa nu ma intrebi si tu care mai sunt salariile in lumea obisnuita ca pe ala am vrut sa il pocnesc.

Multe succese si multe mii de euro salariu!
Restul cu 200 nu ii mai luam in calcul la statistici.

ionut spunea...

cezar

"Nu stiu ce analiza de credit raporta eligibilitatea clientilor cu 2000 Euro/lunar, la un imprumut de 100.000 Euro, 30 de ani. Mie mi se pare rezonabil."

O.k. Ceea ce insemna ca eligibilitatea clientilor cu 1000 euro/lunar, se reduce la 50000 euro, 30 de ani.( Zic statisticile ca salariu mediu este 460 de euro, in crestere?!! la anul spre 511 euro).

ionut spunea...

Vasile

Stii care e problema? La gradul de "autoritate" si "transparenta" a institutiilor statului, statistica e foarte usor manipulabila.
Tu ai salariu 2000 de euro, eu 200, statistic salariu nostru mediu( pe "ramura" de activitate) e 1100!
Daca mai pun 5 ca mine si cu tine ,uite salariu mediu!

ionut spunea...

vasile

De fapt am vrut sa spun ca rezultatele analizei statistice sunt interpretabile si manipulabile...

elzorab spunea...

URA!!!
s-a incheiat criza!

http://www.zf.ro/zf-24/profitand-de-ieftiniri-romanii-au-resuscitat-piata-imobiliara-in-octombrie-3508064/

Unknown spunea...

@all

Sper ca nu e offtopic.
M-am uitat putin la ING Belgia si la ING Romania. Am intrat pe site-ul ING Romania insa nu am reusit sa gasesc nici un simulator.
Imi arata doar un model de calcul in care imi zice ca la un imprumut de 150.000 EUR pe 30 ani ai avea de platit o rata de 1288 EUR/luna. Asta inseamna ca ai avea de plata in total 464.000 EUR, adica de 3,1 ori mai mult decat imprumutul.

Dupa am intrat pe ING Belgia. Simulatorul l-am gasit imediat.
Am zis sa folosesc o rata ca aceea din RO si sa vad cati bani pot sa imprumut. La o rata de 1288 EUR as putea sa imprumut 252.000 EUR pe 30 de ani. Asta inseamna 464.000 EUR platiti inapoi bancii, insa multiplul este de 1,84 ori.

Deci in RO platesti de 3,1 ori imprumutul, iar in Belgia (la aceeasi banca) platesti de 1,84 ori.

Parca e o diferenta, nu?

Dorin spunea...

@Elzorab
Sa nu te ia careva in serios:
"În octombrie, populaţia a cumpărat case şi terenuri cu banii împrumutaţi în septembrie, ultima lună în care băncile au acordat credite pe vechile norme"

Trebuia sa sune cam asa: "In octombrie, populatia s-a grabit sa prinda ultima teapa. Iii... pardon... ultima sansa".

integral in Gandul:
http://www.gandul.info/economia/romanii-au-resuscitat-piata-imobiliara-in-octombrie-profitand-de-ieftiniri.html?3936;3506328

cezar spunea...

Bellty, tinand cont de diferentele de preturi imobiliare dintre Belgia si Romania, creditul din RO e chiar ieftin. Mai punand la socoteala riscul de tara, care scumpeste creditul (prin asigurari si reasigurare)...

ionut spunea...

belly

Cezar dixit...
"Belly, tinand cont de diferentele de preturi imobiliare dintre Belgia si Romania, creditul din RO e chiar ieftin."



Sigur, e chiar ieftin avand in vedere ca e aproape de 2 ori mai scump!.
Cezar, tu stii ca de fapt, atunci cand urci cobori, negrul e alb si cand faci la stanga o iei la dreapta?

Belly, nu asculta "cantecul sirenelor". Un credit ieftin e atunci cand iei 100000 de euro si inapoiezi bancii 70000!

ionut spunea...

Belly

Se tine cont de catre "specialisti" numai de diferentele de preturi, nu si de cele de salarii. Daca le pui si pe alea la socoteala creditul e de vreo 4 ori mai scump in romania.

Da' e ieftin!

Tufis spunea...

cristian M, erau doua discutii separate. Salariul mediu nu e 1000, spuneam ca nici cu 1000 nu poti locui decent.

Flavian spunea...

vasile & aristotel - si eu am impresia ca ganditi cam acelasi lucru dar nu va intelegeti la vorbe

Vasile - in brasov un 2 camere nu mai este 100.000 de multa vreme. Au ajuns la 60-70.000 ba au fost niste promotii la apartamente noi in zona relativ buna (hacienda-langa spitalul judetean) care s-au dat la 75.000 euro.

La 100.000 greu mai dai si un 3 camere, trebuie sa fie amenajat si in zona bunicica ca sa iei atat pe el.

Tufis spunea...

E imens 75k, esti intre "bum bum tuata nuaptea" si boli contagioase. Superba locatie, una langa un abator exista? :)

Tufis spunea...

Pe de alta parte, merge perfect sintagma "ori la bal, ori la spital"

Brasovul nu e dodolot, ca Bucurestiul, e un fel de caracatita. Zona cea mai buna nu mi se pare centrul octopodului, ci Valea Cetatii + zona veche.

Ma rog, de gustibus.

Flavian spunea...

Vasile, vad ca nu esti in toane bune, te-ai certat cu aristotel, acuma cauti si altora motiv de galceava ;)

Blocurile alea noi sunt chiar la iesirea de pe Valea cetatii.

Punctele de reper erau aproximative, discoteca e la 100 metri, spitalul la vreo 300, deci nu sunt probleme, iar zona e considerata buna de cei care au cat de cat idee despre ce inseamna brasovul.

Degeaba iei locuinta in schei sau valea cetatii daca ajungi greu in centru. Aici vorbim de oameni care locuiesc, lucreaza si traiesc in oras, nu de turisti care prefera zonele mai "romantice" ale orasului.

Cred ca majoritatea ar prefera ceva cat mai aproape de centrul civic pe cat posibil. Iar preturile reflecta si ele in mare masura aceste optiuni.

ionut spunea...

flavian


"Punctele de reper erau aproximative, discoteca e la 100 metri, spitalul la vreo 300,"

:)))

M-am distrat copios.
Cum ar veni, ori la bal ori la spital!

Unknown spunea...

@cezar

Inteleg ca romania are un risc mult mai ridicat decat belgia, insa hai sa fim cinstiti: De 2 ori mai scump? Banii sunt imprumutati(de catre ING) de la acelasi creditor, deci .... Sa inteleg ca RO are un grad de risc chiar asa de ridicat?

@Ionut

Nu am vrut sa fac raportarea la venituri pentru a nu porni iar toate discutiile avute. Am vrut doar sa arat diferenta de "common sense", care la romani se traduce NESIMTIRE.

Flavian spunea...

"M-am distrat copios.
Cum ar veni, ori la bal ori la spital!"

Bine frate, fie ca voi, ca vad ca va arde de distractie... :)

Dar ideea era ca nu mai costa 100.000 un 2 camere second ci 75.000 un 2 camere nou.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?