luni, 17 noiembrie 2008

Din nefericire (mică scrisoare către politicieni)

Dragii noştri politicieni şi politiciene,

Ştim cu toţii că, din nefericire pentru noi, pentru acest popor minunat şi aspru încercat de soartă de-a lungul vremilor, care vă suportă de atâţia ani în linişte preferând mai degrabă să dezerteze în masă din propria ţară decât să vă dea pe dumneavoastră afară cu un şut în fund bine plasat, ei bine, ştim cu toţii că din nefericire dumneavoastră aveţi capetele seci. Această secătuire a capetelor dumneavoastră e o faptă tragică, o realitate nefericită pe care o deplângem cu toţii, dar împotriva căreia, din păcate, nu avem ce face: din considerente obiective suntem obligaţi să luăm această secătuire a capetelor domniilor voastre ca pe un dat inexorabil, tot aşa cum soarele se plimbă pe cer de la răsărit la apus şi tot aşa cum ziua urmează întotdeauna nopţii. Nu poţi lupta împotriva vicisitudinilor naturii!

Totuşi, ştiind că pentru dumneavoastră verbul "a gândi" e asociat cu amintiri neplăcute precum: migrene, greţuri, vărsături, dorim să vă scutim de această neplăcută, infamă şi deloc nobilă îndeletnicire a gândirii în ceea ce priveşte consecinţele care ar putea să apară în cazul în care statul ar subvenţiona la grămadă prima achiziţie a unei locuinţe:

  • blocarea totală a construcţiilor noi de calitate;
  • reînflorirea speculei cu apartamente vechi, probabil nu la nivelul (şi nivelurile de preţ) din 2007, dar orişicât...;
  • înflorirea constructorilor ţepari,
...şi dorim să vă propunem ca, în cazul în care vă hotărâţi să daţi vreo lege prin care achiziţia primei case să fie subvenţionată de noi toţi, adică de vistieria statului, în acest caz, aşadar, dorim să vă propunem să introduceţi în textul legii următoarele, pe care, sincer, nu trebuie să le înţelegeţi (explicaţiile sunt oricum date în paranteza fiecărui punct), ci doar să le votaţi cu încredere:
  • subvenţia de stat să se acorde numai pentru achiziţia unei locuinţe construită în ultimii 2 ani de dinaintea achiziţiei (pentru a se încuraja industria de construcţii şi economia naţională);
  • subvenţia de stat să se acorde numai pentru achiziţia unei locuinţe care respectă anumite standarde de calitate şi de mediu (pentru a se încuraja construcţiile de calitate în care să locuiască oameni sănătoşi atât fizic, cât şi psihic);
  • subvenţia de stat să se acorde în paralel cu o actualizare a nivelului impozitelor pe proprietate la un nivel adecvat valorilor de piaţă precum şi cu o sporire a controlului chiriilor la negru (pentru ca statul să aibă cât mai mulţi bani disponibili pentru punctele de mai sus).
Vă mulţumesc. Şi dumneavoastră vă mulţumesc, domnule Tăriceanu, şi dumneavoastră, domnule Vosganian. Şi ţineţi minte: nu e nevoie să înţelegeţi... doar să votaţi.

206 comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 206 din 206
Anonim spunea...

@ cezar

bla, bla, bla, bla

ionut spunea...

cezar

"Nu poti face predictii serioase pe 6 luni."

Haida-de. Ati dat-o la intors, domnu'! Da' predictiile din ultimii 4-5 ani, le-ati facut pe baza a ce? Sa intelegem ca nu erau "serioase"? Vrei sa ne spui c-am avut dreptate? Multumim frumos!
Da' sa stii ca sunmirror avut dreptate: am jucat la "ghici" si ne-a mai "ajutat" si criza asta care a 'reacu a parut din senin asa...
Acu' trei zile ti-ai "ridicat" urmatoarea masina? Mai de intretinut si 250 de mp. de casa?Tttt!
Predictie: nasol!Bafta!

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

@mobutu
pai de ce sa-l afecteze ? cand a luat-o omul si-a facut niste calcule, a zis ca isi permite, si s-a bagat sclav pe 30 de ani. a fost alegerea lui. are ceva de castigat daca urmareste zilnic cursul imobiliar, in afara de niste migrene ? nu cred. aaaa, daca cumva ramane somer, sau banca ii creste rata .... riscul meseriei, frate. oricum rromanii nu au fost niciodata buni la analiza riscului.
la fel si aia care au apartamente si isi dau cu tesla-n coae ca de ce nu le-au vandut cand puteau sa ia mai mult pe ele, ca vezi doamne cati bani au pierdut ... bani care oricum nu i-au avut in the first place.
totul se rezuma pana la urma la unghiul din care este privita problema.
repet, singurii care au voie sa planga sunt "investitorii", dar de ei chiar mi se rupe, de ce mi-ar pasa mai mult de un investitior in imobiliare care da faliment decat de unul din petrol, ind. auto sau agricultura ? some win, some lose, that's life

mobutu spunea...

@canadianu\'
Chestia este ca majoritatea romanului care (se zice) avea nevoie de casa a jucat cartea investitorului avand ca pavaza (sau as in maneca) marota psiho cum ca "ia acum ca maine'i dublu".
Cu alte cuvinte tot romanu' a devenit mare specialist si investitor imobiliar, chiar daca avea nevoie reala de o casa.

Sunt de acord ca-si merita soarta si ca prostia se plateste. Poate numai asa se alege ceva de neamu' asta parca damnat.

Nu sunt de acord cu interventia statului cu bani publici in sustinerea financiara a asa zisilor "nevoiasi" (persoane fizice si/sau juridice). Absolut sub nicio forma.
In vremurile astea incompetentul da faliment iar competentul isi vede mai departe de treaba (eventual cumparand incompetentul).
Asa ca romanul incompetent, cu gandire de gaina, trebuie lasat sa dea faliment. Altfel se continua in perpetuarea greselii si nimeni nu invata nimic.
Parerea mea.

Unknown spunea...

între timp în 2018...

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 206 din 206   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?