miercuri, 5 noiembrie 2008

Preturile in imobiliarul nou nu scad nici cu pistolul la tampla.

Nu scad. Doar îngheaţă cursul valutar la valoarea de 3,5 RON.

"Green Vista revoluţionează piaţa imobiliară: Sunteti ingrijorat de cresterea ratei de schimb a monedei Euro? Iata revolutia: noi va protejam impotriva cursului instabil al monedei Euro, asigurandu-va ca va puteti bucura de un curs stabil si scazut la valoarea de 3.5 RON." (Sursa)

Şi aţi ghicit, în urma acestei inginerii care practic leagă preţul apartamentelor de leu, nu de euro, indicele BREI nu va da niciodată valoarea "imobiliarului nou" cu minus în faţă. Va da în continuare "bine". Că doar cursul e "îngheţat".

345 de comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 345 din 345
nestor spunea...

Hmmm...cineva care are nevoie disperata de o locuinta si care efectiv nu gaseste ceva decent la un pret acceptabil?
Desigur, asta pentru ca in Bucuresti piata geme de oferte de inchiriere la preturi derizorii, in timp ce populatia decedeaza sau emigreaza in masa.

AristotelCostel spunea...

@nestor

"Sapte, cutremurul pe care il asteapta unii s-ar putea sa regleze raportul."

În loc de IQ test, ţi-aş propune un SQ test. Eu cred că ar fi mai edificator.

Anonim spunea...

De mult nu s-a mai pomenit de marota cutremur. Deci in caz de seism major ce vor face preturile ? Raspuns in cor: VOR CRESTE! Ca vezi Doamne se raresc locuintele si toata populatia va tabari ca hienele sa ia cu credit pe alea care inca mai stau in picioare. De acord NESTOR, CEZAR, OLANDEZU ? DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.

Cam asa ganditi voi !

Anonim spunea...

Ia faceti pe HANCU si speriati lumea ca vine un cutremur. Sa ia repede pana sunt ieftine.

nestor spunea...

SQ...Aristotel, eu ti-am banuit intotdeauna potentialul.
Daca tot am deschis subiectul,iti recomand sa citesti asta:
http://www.stevepavlina.com/blog/2005/04/levels-of-consciousness/

nestor spunea...

Dupa cutremurul din 1802 domnitorul de atunci a trebuit sa inconjoare Bucurestiul cu armata pentru a impiedica oamenii sa paraseasca definitiv orasul.

belly spunea...

@aristotel

"Ce altă fiinţă care se înmulţeşte prin pui vii mai face treaba asta în afară de "agentul imobiliar"?"

Exact cum a zis nestor: Cineva care este disperat sa isi gaseasca o locuinta la un pret acceptabil. In momentul acela (acuma 2 ani) lucram ca tehnician la o firma relativ legata de domeniul aeronautic si aveam un salariu de 1029 RON. Toate ofertele pe care le gaseam era la 700 RON la garsoniere, iar la apartamentele cu 2 camere chiar daca m-as fi cuplat cu inca cineva partea mea de chirie ar fi ajuns la 500-600 RON. Insa cel mai mare obstacol la a gasi un apartament cu 2 camere in care sa stea 2 baieti sau eventual 2 cupluri erau proprietarii care nu acceptau asa ceva, ei vroiau ca sa inchirieze apartamentul la un cuplu sau in cel mai rau caz la 2 fete...
Sa iti mai mentionez ca majoritatea cereau 3+1luni in avans? ( de unde naiba sa pui deoparte atatia bani din salariul ala?). Sa iti zic ca am gasit destui care cereau pe 6 luni (in unele cazuri cereau 1-2 ani).
Sa iti povestesc prin ce umilinte treceam cand vorbeam cu proprietarii despre inchiriere? Ca deja aveau agende si vreo 6-7 intalniri in seara accea si le programasera ca pe interviuri(te intrebau unde muncesti, daca ai prietena/sotie, etc)?
Deja imi inebunisem toate cunostintele in legatura cu cautarea mea de inchiriere. Ei nu ma credeau cat de greu e sa gasesti ceva "bun" , insa in momentul in care si ei au trecut prin asta, mi-au zis "Bah, nu te credeam, insa de-abia acum am vazut ce stres este ca sa iti gasesti chirie".

Daca ai fi citit posturile mele cu atentie ai fi vazut ca am zis ca lucrez ca evaluator imobiliar.
Am acuma 2 proprietati de evaluat si ma "cert" cu clientii ca sa le explic de ce proprietatile lor valoareaza la fel ca acum 1 an sau chiar mai putin :))

Anonim spunea...

Manole, de ce nu pui un chenar pe blog cu titlul FAZANI. Si mentioneaza-i acolo pe cei cu nota scazuta la purtare.

Sau fa un Voting link cu userii cei mai frecventi de pe blog cu intrebarea "Cine credeti ca are SQ cel mai ridicat". Ca sa fim impartiali nu de alta.

belly spunea...

nenea cora

Este perfect logic ca in cazul in care va veni un cutremur ca preturile sa creasca. =))
Sa vezi atunci ce batai or sa fie pe locuinte. Or sa organizeze dueluri intre potentialii clienti :))

Anonim spunea...

@belly
Daca ti-ai fi continuat cariera in domeniul aeronautic si nu te faceai evaluator acum scapai de mult de grijile financiare. Dar ai preferat varianta la moda si mai usoara. Uite asa apar rateurile.

dcg spunea...

"De mult nu s-a mai pomenit de marota cutremur. Deci in caz de seism major ce vor face preturile ? Raspuns in cor: VOR CRESTE! Ca vezi Doamne se raresc locuintele si toata populatia va tabari ca hienele sa ia cu credit pe alea care inca mai stau in picioare. De acord NESTOR, CEZAR, OLANDEZU ? DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA."

Se vor mai rari si oamenii in caz de cutremur, sa nu uitam lucrul asta :-)

belly spunea...

nenea cora
Cine a zis ca am dat rateu? Momentan sa stii ca incep sa se cerne firmele de evaluari. Deja bancile incep sa impuna clientilor firmele de evaluari in care are banca incredere (are incredere in rapoarte si in valorile date). Nu pot sa zic ca am dat "rateu". Dar daca o sa fi sa raman fara munca, sunt sigur ca imi gasesc altceva ;)
Si sa stii ca domeniul aeronautic in RO e la pamant (fostii mei colegi de fac lucreaza la Baneasa pe salarii de *** dupa 2 ani de munca, dar partea cea mai grava este faptul ca nu invata nimic).

olandezu spunea...

@ belly

"Sper ca nu esti destul de naiv ca sa crezi ca "scumpirea" creditelor nu este decat o "manevra" a bancilor pentru a nu mai imprumuta bani.. "

...pai care e belly diferenta intre credit scump si inaccesibil sau credit inexistent ? Efectul net e acelasi : oferta (de apt. in cazul asta) va tinde spre zero. In acelasi timp cererea , oricat de redusa va fi n-o vad ducandu-se catre zero. Efect net : tranzactii doar 10% (sa zicem) din ce se facea odata , dar la preturi (paradoxal) mai mari ! In prima faza ...apoi lucrurile se mai pot echilibra... Oricum sunt de acord ca dobanda creste astazi doar din motivele speculative ale bancilor. Dar si "specula" asta e parte din capitalism, nu ?

@7

"cum va imaginati voi ca chiriile vor creste? "

Pai cine-si imagineaza ca vor creste ? Dimpotriva, cica scad. Uite de exemplu toti bastanii de partid nu platesc mai mult de un milion - doua pe luna (ROL) pt. vilele din Kisseleff. Ei sunt primii pe care scaderea chiriilor i-a lovit dur ! Se zvoneste chiar ca prin Titan proprietarii au inceput sa-i plateasca pe chiriasi, numai sa se mute la ei in apartament . Ce lume dom'le !....

:-)

PS Pe un ton mai serios , daca in '99 iti spuneam ca un apartament la bloc va costa 150000 USD (ca atunci nu era Euro) ai fi zis probabil ca-s idiot ! Acum probabil zici la fel acum pt. ca nu accept ca nu o sa vedem chirii de 100 USD/luna pt. 3 camere prea curand (adica niciodata). E greu sa inveti din lectiile trecutului...

AristotelCostel spunea...

@nestor


"Sapte, cutremurul pe care il asteapta unii s-ar putea sa regleze raportul."

"Dupa cutremurul din 1802 domnitorul de atunci a trebuit sa inconjoare Bucurestiul cu armata pentru a impiedica oamenii sa paraseasca definitiv orasul."

Deci, cum se reglează raportul?

belly spunea...

Cristi,

Cum adica se vor rari oamenii in caz de cutremur?
Tu nu stii ca romanii sunt cei mai ai naibii oameni si se inmultesc in orice conditii mai rau ca iepurii? :))

belly spunea...

Olandezule
Cred ca ai inversat.
Oferta creste si cererea scade ;)
Si ghici ce, exact asta se intampla.

cezar spunea...

Felicitari belly, esti al treilea om de pe blogul asta cu legatura cu domeniul imobiliar. So good, so far.
Hai,poate incropim de discutii relevante.

Apropo, cam in ce zone evaluezi ?
Sa spunem un 2 cam., cf.1, etaj mediu, chel, zona 2 (mai precis Sebastian stradal), cam la ce bani il ia in serios (adica chiar sa dea credite pe baza lui) o banca.
Mersi anticipat.

AristotelCostel spunea...

@olandezu

Eu zic că eşti idiot pentru:

"Efect net : tranzactii doar 10% (sa zicem) din ce se facea odata , dar la preturi (paradoxal) mai mari !"

Tranzacţii nu se mai fac pentru că fazaniii sunt respinşi de bănci sau li se pune pe tavă o sumă cu 50% mai mică decât înainte. Totuşi, ar fi demn de luat în seamă şi schimbarea de percepţie. S-a umplut internetul de bloage care vorbesc despre fantezii imobiliare.

Ca şi clasa politică din România şi imobiliarii au o problemă de "porci". Astea fiind percepţiile, paradoxal pentru tine, preţurile se vor prăbuşi.

cezar spunea...

Dimofte, cum adica, razi de nenea cora, nu e frumos.

Eu rad de ma prapadesc (dar mai ales de 'drobul lui de sare', culmea ar fi sa-i cada tot lui in cap) insa eu sunt dusmanul , asa ca asta e.

Unknown spunea...

Nu stiu unde vad unii ca chiriile nu scad. Eu ieri am semnat contract de chirie pe un an la 400 eur. Apartamentul are 3 camere decomanadate etaj intermediar si este situat langa parcul Titan. Am cautat si acum aprox 6 luni si nu am gasit sub 500-550 minim.
In plus o scurta vizita pe anuntul.ro (acolo l-am gasit) va poate scuti de mult timp pierdut.
Si fiti siguri ca daca preturile la chirie vor mai scadea nu o sa imi fie jena sa mai "negociez" putin.
O sa vedem cu cat se va mai inchiria in Buc cand vor fi cateva zeci de mii de someri peste max 6-7 luni.
Citez "DING-DONG, DING-DONG"... timpul se scurge, dar din fericire in favoarea mea, FINALLY :))))

dcg spunea...

cezar spunea...

Dimofte, cum adica, razi de nenea cora, nu e frumos.


Jipa, nu de Cora rad, sper ca nu ai baut dupa Nestor.

Anonim spunea...

@ cezar
Dimofte nu radea de mine ci de poanta mea sau poate nu sesizezi diferenta. Nu stiu despre de drob tot bati gura.
@olandezu
Incep sa cred ca nu ti-ai luat rudotelul.

nestor spunea...

Aristotel, pana nu demult erau unii care ne explicau cum toate cloacele comuniste se vor darama la primul cutremur, in consecinta numai un idiot ar da banii pe asa ceva. Iata deci, cum se va rezolva problema imensului exces de locuinte din Bucuresti.

Altfel, ce s-a intamplat in 1802 este cat se poate de real, oamenii au vrut sa parasesca in masa orasul intrucat credeau ca a fost blestemat.

ionut spunea...

cezare

"cezar spunea...
Tomo, e logic. Insa e imoral :))
Mai ales pentru proprietarul de ap. de inchiriat, care nu mai poate de grija chiriasilor sai si, cu x luni inainte, ii anunta deja pe acestia ca vor plati cu...fix 10 la suta mai putin."


Te inseli. Avand in vedere ca pana acum, am crescut chiria anual cu 5%, scaderea e de ...fix 15%.
Si iarasi ai inteles gresit: nu e vorba neaparat de grija fata de chiriasii mei, ci grija fata de mine insumi.( ma intereseaza continuitatea contractului si "repetabilitatea" platilor, si nu sa incasez neaparat cu 5-10% mai multi bani, riscand sa-mi pierd actualii chiriasi).
Greu de inteles pentru unii, dar cum ti-am mai spus pe acest blog, afacerile se fac si se invata cu timpul, nu se da cu parerea pe bloguri in necunostinta de cauza doar ca sa parem interesanti.

belly spunea...

@ Ando

Daca zici adevarul, atunci da-mi voie sa te citez:

""DING-DONG, DING-DONG"... timpul se scurge, dar din fericire in favoarea mea, FINALLY :))))"

Poate ma mut mai rpd in chirie decat anticipasem. Finaly ;)

Anonim spunea...

Pana una alta vin vremuri kkcioase si fiecare isi pregateste plapuma dupa cum il duce sfecla.

ionut spunea...

belly

"Renumita CERERE (solvabila sau nesolvabila) trebuie sa locuiasca undeva, iar faptul ca pana si cererea solvabila, care era destul de mica, s-a evaporat inseamna ca oamenii respectivi trebuie sa locuiasca undeva, de aici inseamna ca presiunea pe chirii inca se mentine. Nu mai este la fel de mare cum era inainte, insa este destul de ridicata."

Ai impresia ca "cerea solvabila" astat pana acum in copaci sau la cort?

belly spunea...

@cezar

Nu tu ai zis circa acum 1 luna ca ai vandut un ap 2 cam in Rahova la 76.000 EUR?
In orice caz, tu nu trebuie sa iti pui problema daca banca il ia in garantie, ci daca ai client dispus sa iti dea bani pe el. Banca ia apartamentul in garantie daca cineva vrea sa cumpere.
Dar cel mai bine intrebarea asta o pui unui bancher (el stie pana unde e dispusa banca sa garanteze apartamentul respectiv).

Iar ca zone de evaluat:
Pana acum 2 luni aveam in "grija" totul pe o raza de 50km in jurul Bucurestiului.
De 2 luni si pana in prezent am in "grija" toata tara.

@ nenea cora
Am uitat sa iti mai zic de ce nu cred ca am dat rateu:
Momentan evaluarile nu tin doar de preturile la apartamentele vechi ;).
Se evalueaza totul: Apartamente, ternuri mici si mari, case/vile, blocuri in constructie, cladiri de birouri, spatii comerciale, castele, hale, hoteluri, autovehicule, autoutilitare, echipamente, stocuri de marfuri, etc ;)

belly spunea...

@ionut
Ai partial dreptate.

In orice caz, ca sa nu mai lungim discutia, chiriile au inceput sa scada spre preturi ceva mai suportabile de oameni si de salariile actuale, si ma bucura enorm acest lucru.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cezar spunea...

79 mii, si la cursul de 3,9.
Problema e ca de data asta cumparatorul meu nu vrea sa parcurga toata etapele pina la evaluare, numai ca sa afle ca banca il evalueaza la 85 mii, ca asa e momentul. El vrea sa ia credit 85 mii, or asa nu e bine.

Nici o problema daca te ocupi de terenuri.

ionut spunea...

cezar

" cezar spunea...
Felicitari belly, esti al treilea om de pe blogul asta cu legatura cu domeniul imobiliar. So good, so far.
Hai,poate incropim de discutii relevante."

:))

Voi astia care lucrati in domeniul imobiliar, vi se pare ca ati facut vreo mare "branza"? La cum arata "piata" azi, rezultatul muncii voastre ar trebui sa se soldeze cu demisia....

ionut spunea...

belly

"In orice caz, ca sa nu mai lungim discutia, chiriile au inceput sa scada spre preturi ceva mai suportabile de oameni si de salariile actuale, si ma bucura enorm acest lucru."

Pai spune-i asta lu' fratele tau intru imobiliare, dom' specialist cezar.

belly spunea...

Cezar,
Depinde de firma de evaluare. Una poate sa ti-l evalueze la 70.000 alta la 100.000 EUR. Eu unul daca ti-as zice la cat ti-l evaluez eu, este opinia mea. Aici depinde si de "ungerea" evaluatorilor :)
De asta am zis ca se "cern" firmele de evaluare. Vor ramane doar cele care dau valoarea "reala" de piata si nu cele supra sau subevaluate.

cezar spunea...

Pai daca scaderea aia ai negociat-o cu chiriasii tai, si altfel nu stateau, asta e altceva.
Doar ca, nu stiu cum sa-ti spun, din ce ai spus nu reiesea altceva decat...un cadou facut in avans, numa' pentru a 'demonstra' nu stiu ce scadere de chirii pe piata.
"Stii, mi-am anuntat chiriasii ca la anul vor plati cu 10 la suta mai putin'. Pleosc.
Corect era : au amenintat aia ca daca nu le scad dijma cu x la suta, o roiesc, si nu-mi convine.
E,acuma parca ne intelegem.

belly spunea...

Ionut,
Mie unul mi se pareau preturile absurde inca de anul trecut. Insa incearca tu sa explici clientului si bancii notiunea de balon imobiliar :))
Am incercat acum 2-3 luni sa explic la cativa si pot sa iti zic ca am avut raspunsuri demne de faza "Denial":)

ionut spunea...

cezar

"79 mii, si la cursul de 3,9.
Problema e ca de data asta cumparatorul meu nu vrea sa parcurga toata etapele pina la evaluare, numai ca sa afle ca banca il evalueaza la 85 mii, ca asa e momentul. El vrea sa ia credit 85 mii, or asa nu e bine."

Recomanda-il pe belly si poate imprumuta 90000...( si mai castiga si belly ceva la afacerea asta).

AristotelCostel spunea...

@simon

Am o problemă cu bileţelele în uşă!

În Noiembrie 2008, când în fiecare bloc găseşti cloace de vânzare sau de închiriat, dai în uşă de
"... familie de tineri serioşi care caută ...ceva de cumpărat sau închiriat."

Anonim spunea...

Ce evaluati voi mai baieti? Unul 70k altu 100k. Ce meserie e asta? Hai ca nu mai e mult si puneti osu la munca. Se termina gradina raiului.

belly spunea...

Ionut,
Ai citit ce am scris in legatura cu firmele de evaluari care lucreaza "cinstit" si cele care merg pe "manarii"?

Ma crezi daca iti zic ca eu unul nu am luat spaga de cand lucrez ca evaluator?

belly spunea...

@nenea cora

Tu cred ca ai ceva impotriva la toti care activeaza in domeniul imobiliar.
Daca ziceam ca sunt :

Evaluator proprietati imobiliare si Evaluator bunuri mobile mai ziceai ca mai am putin si pun osu la munca?

"Ce evaluati voi mai baieti? Unul 70k altu 100k. Ce meserie e asta?"

Evaluarea nu este o meserie ci este o profesie ;)
Cand o sa iti faci o evaluare a unei proprietati o sa intelegi de ce sunt diferentele astea enorme la evaluari. Daca mai dai si de un evaluator care "primeste" .......

Anonim spunea...

@belly
Ce scoala trebuie sa faci ca sa devii evaluator? Sau e suficient un curs de 2 saptamani la ff. Pune tata mana pe aeronautica si pleaca pe afara daca nu gasesti in tara si lasa-te de poante.

AristotelCostel spunea...

@belly - evaluator imobiliar

Şi care a fost reacţia ta când am propus că pierderea băncii/creditatului să fie atribuită evaluatorului care a judecat pe principiul raportului cerere-ofertă?

De ai ştii tu de când miroşi straniu pe ...aici...

ionut spunea...

cezar

"Pai daca scaderea aia ai negociat-o cu chiriasii tai, si altfel nu stateau, asta e altceva.
Doar ca, nu stiu cum sa-ti spun, din ce ai spus nu reiesea altceva decat...un cadou facut in avans, numa' pentru a 'demonstra' nu stiu ce scadere de chirii pe piata."

Repet: mi-am facut mie un "cadou", nu neaparat chiriasilor mei. Si n-am vrut sa demonstrez nimic, pentru ca pot sa-ti dau o gramada de contraexemple care, intr-adevar au crescut chiriile.( rezultatul: intr-o proportie cam de 30%(deocamdata) le-au spus chiriasii bye-bye).
Si mi-am permis sa fac acel "cadou", deoarece eu in perioada 2000-2008 mi-am recuperat investitia in apartamente...asa cum ti-am mai spus ma intereseaza sa am apartamentele inchiriate 12 luni pe an fara probleme.

Florian Popa spunea...

beli, "... ai ceva impotriva la toti ..."
si eu am ceva inpotriva la tine, lol

toma spunea...

@mobutu: deci nimeni nu va mai cumpara, nimeni nu va mai inchiria. greu de crezut.
@sapte 50% vor sa vinda. si ce fac dupa aceea?

belly spunea...

@nenea cora

O sa iti explic pe scurt de ce sunt diferente mari la anumite evaluari.

Am avut un caz saptamana asta in care vine un client(pentru motive de confidentialitate o sa schimb cifrele reale) sa ii evaluez un teren in zona Basarab(teren situat intr-o zona destul de slaba si cu posibilitati de dezvoltare foarte limitate) si imi zice ca mai fost evaluat acum 1 luna de alta firma la o suma de 1,000 EUR. Eu pun mana si muncesc si imi da valoarea de 350 EUR. Nu poti sa iti dai seama cum a facut clientul. Cu aceasta ocazie (a facutului de spume) mi-a aratat raportul facut de cealalta firma. Evaluatorul de la firma respectiva comparase terenul in cauza cu terenuri care aveau deschidere, sau in plan secund Th. Pallady care aveau potential ceva mai bune decat terenul "meu".
Deci totul depinde de ce "comparabile" considera evaluatorul ca sunt mai bune.
De aici reies diferentele dintre valorile de piata estimate de firme.

ionut spunea...

belly

"Ionut,
Ai citit ce am scris in legatura cu firmele de evaluari care lucreaza "cinstit" si cele care merg pe "manarii"?

Ma crezi daca iti zic ca eu unul nu am luat spaga de cand lucrez ca evaluator?"

Si cum o scoti la capat, daca anul trecut ai evaluat "corect" un ap. la 120000 de euro si la anul el mai face 70000...mai bine luai spaga aia, ca rezultatul tot pe acolo e:)))(glumesc si nu prea: cu spaga sau fara oricum evaluarile "corecte", au devenit in ultimul timp "incorecte").

nestor spunea...

Ce bine ar fi daca am trai intr-un sistem in care daca pariezi gresit poti sa iesi cu mainile curate iar agentia/evaluatorul/banca/oricine altcineva in afara de tine sa suporte consecintele...
Singura problema este ca un astfel de sistem este absurd pentru ca este incoerent.

Anonim spunea...

http://www.zf.ro/zf-24/sefii-bancilor-britanice-refuza-sa-reduca-dobanzile-aplicate-clientilor-3452372/

ionut spunea...

belly

"@nenea cora

O sa iti explic pe scurt de ce sunt diferente mari la anumite evaluari.

Am avut un caz saptamana asta in care vine un client(pentru motive de confidentialitate o sa schimb cifrele reale) sa ii evaluez un teren in zona Basarab(teren situat intr-o zona destul de slaba si cu posibilitati de dezvoltare foarte limitate) si imi zice ca mai fost evaluat acum 1 luna de alta firma la o suma de 1,000 EUR. Eu pun mana si muncesc si imi da valoarea de 350 EUR. Nu poti sa iti dai seama cum a facut clientul. Cu aceasta ocazie (a facutului de spume) mi-a aratat raportul facut de cealalta firma. Evaluatorul de la firma respectiva comparase terenul in cauza cu terenuri care aveau deschidere, sau in plan secund Th. Pallady care aveau potential ceva mai bune decat terenul "meu".
Deci totul depinde de ce "comparabile" considera evaluatorul ca sunt mai bune.
De aici reies diferentele dintre valorile de piata estimate de firme."

Bai nene, ne lasi? De unde stiti voi "stimabililor" care sunt "posibilitatile de dezvoltare"? Sunteti mama omida, dati cu zaru', in bobi sau cum?
Anul trecut ai facut o multime de evaluari care anul asta se dovedesc false. Ori ai luat spaga, ori nu te pricepi si mai bine te apuci de aeronautica( dar trebuie sa-ti schimbi modul de lucru ca la avioane nu merge cu "evaluari").

Anonim spunea...

@ionut
Mi se pare de bun simt reducerea pe care ai facut-o.
Cand am lucrat in tara aveam mai multi colegi locuinte de serviciu la Constanta, inchiriate de firma de la particulari. Acolo e un caz aparte faptul ca vara chiriile cresc cam cu 50%.
Eu am avut bafta sa beneficiez de un proprietar ca tine care cu toate ca timp de 4 ani chiriile au crescut continuu cu pulsatii mari vara, nu a marit chiria in tot acest timp in ideea de a avea continuitate si mai ales ca prezentam incredere.
Nu acelasi noroc l-au avut colegii mei care in fiecare vara trebuiau sa se certe cu proprietarii pentru plusarea pretului, uitand toamna sa faca reducerea de bun simt. Asa ca de multe ori erau nevoiti sa se mute pentru ca firma nu accepta pretentiile aberante ale proprietarilor.
Cine crezi ca a iesit mai castigat, proprietarul meu sau calicii?

cezar spunea...

Proprietarul a castigat bani pe lumea cealalta, calicii - aici.
Amen, Cora.

nestor spunea...

Daaaaa, saptamana trecuta toata lumea vorbea despre scumpirea banilor, saptamana asta citim despre era banilor gratis...

Nici o banca nu este nebuna sa scada dobanzile in conditiile in care toata lumea anunta inflatie galopanta.

ionut spunea...

nestor

"Ce bine ar fi daca am trai intr-un sistem in care daca pariezi gresit poti sa iesi cu mainile curate iar agentia/evaluatorul/banca/oricine altcineva in afara de tine sa suporte consecintele...
Singura problema este ca un astfel de sistem este absurd pentru ca este incoerent."

Lasa "vrajeala".E tocmai pe dos. Daca tu ai pariat incorect, oricum TU suporti consetintele. Cei care nu le suporta deloc sunt evaluatorul/agentia/banca...( facand parte din 1% asta nu ti se mai pare incoerent).

ionut spunea...

nenea cora

"@ionut
Mi se pare de bun simt reducerea pe care ai facut-o.
Cand am lucrat in tara aveam mai multi colegi locuinte de serviciu la Constanta, inchiriate de firma de la particulari. Acolo e un caz aparte faptul ca vara chiriile cresc cam cu 50%.
Eu am avut bafta sa beneficiez de un proprietar ca tine care cu toate ca timp de 4 ani chiriile au crescut continuu cu pulsatii mari vara, nu a marit chiria in tot acest timp in ideea de a avea continuitate si mai ales ca prezentam incredere.
Nu acelasi noroc l-au avut colegii mei care in fiecare vara trebuiau sa se certe cu proprietarii pentru plusarea pretului, uitand toamna sa faca reducerea de bun simt. Asa ca de multe ori erau nevoiti sa se mute pentru ca firma nu accepta pretentiile aberante ale proprietarilor.
Cine crezi ca a iesit mai castigat, proprietarul meu sau calicii?"

Sa-ti mai spun un secret( dar sa nu-l afle cezar:)), in primul an, am fost si eu calic: mi-a iesit "calicia" pe nas, nu m-am ales cu mai nimic intr-un an intreg! (a trebuit sa refac un apartament aproape complet, mai ales ca eram si "smecher" si nici nu voiam sa aud de contract).Pana nu dai cu capu' de pragul de sus...

Anonim spunea...

cezar spunea...
Proprietarul a castigat bani pe lumea cealalta, calicii - aici.
Amen, Cora.

Prietene du-te si pierde vremea in alta parte.

belly spunea...

Florian,

Daca vrei sa zici ceva, spune mai pe larg.....


Aristotel

Stii cum se fac evaluarile?
Stii ceva legat de domeniul asta?

La intreabarea ta, cum ca vina ar trebui aruncata pe evaluatori, nu am zis nimica pentru ca nu ma simt cu musca pe caciula. Eu unul nu am supraevaluat nimic.
Ca sa iti zic putin din cine cred eu ca e vinovat (pe langa mass-media si analistii lu peste):
Nu ai idee de cate ori evaluatorii au atras atentia bancilor in privinta evaluarilor. Dar oamenii din banci fiind interesati doar de targetul lor cautau evaluatori care le dadeau valorile pe care le vroia clientul.
Eu personal am avut o gramada de cazuri in care am atras atentia bancii ca anumite proprietati nu sunt bune de garantie sau ca valoreaza foarte putin, dar banca ce a facut, s-a dus si a facut raportul in alta parte.
Sau stii ce fac in momentul in care un client vrea sa ii supraevaluez? Ii recomand sa apeleze la alta firma de evaluari.

Si poti sa imi zici de ce miros ciudat? Niciodata nu iti argumentezi afirmatiile.

ionut spunea...

cezar

"Proprietarul a castigat bani pe lumea cealalta, calicii - aici.
Amen, Cora."


Incorect!
Proprietarul a pierdut mai putini bani decat calicii-aici, pe lumea asta! Un fost camatar intelege foarte putin notiunea de "managment" al riscului! El n-are asa ceva-riscuri....

Anonim spunea...

Parca v-am mai povestit cand am vandut vechea masina. Am cerut cu aproape 1000 E sub pretul de piata si a doua zi era maritata. Altii mai voinici cred ca asteapta si acum minunea sa se intample.

AristotelCostel spunea...

@belly

Dacă faci parte din sistem, cum ai putea înţelege prăbuşirea sistemului?

belly spunea...

Ionut

Daca anul trecut ai fi facut evaluarea "corect" in prezent in cazul reevaluarii ti-ar da valoarea de anul trecut +/-5%.
In orice caz (si aici ii raspund si lui Aristotel) valoarea de piata este opinia evaluatorului si este valabila la data raportului in conditiile de piata de la data raportului.
Aristotele ai inteles ceva din ce am scris?

Marea problema in domeniul evaluarilor este faptul ca toate evaluarile se fac pe baza de oferte si nu pe tranzactii. Stiti foarte bine ca toate tranzactiile sunt tinute secrete. Din ce cauza? :)

belly spunea...

Aristotel, vrei sa iti zic cum ma "striga" unii colegi de evaluari?
Bubble boy :))
Asta din cauza ca le-am explicat prin August notiunea de bubble pe care ati explicato (si pe care am inteleso al naibii de bine).

Sa stii ca pot sa vad "prabusirea" sistemului in primul rand datorita faptului ca nu sunt chiar in sistem, iar in al doilea rand deoarece si mie mi se par preturile aberante, conditiile de la banci sunt mai rau ca la camatari, etc....

AristotelCostel spunea...

@belly

Ştiam de foarte mult timp că n-ai nicio bază ...de evaluare.

Dacă înainte umflai preţul doar un pic, pentru că erai corect, spuneai că raportul cerere-ofertă e favorabil.

Acum, în lipsa datelor privind tranzacţiile din piaţă, în lipsa raportului...favorabil, ce mai rămâne?

nestor spunea...

O luna pe an cu apartamentul gol pentru 10-15% in plus pentru restul de unsprezece luni. Matematica spune ca un calic castiga mai mult. Doua luni pe an pentru 25% in plus pentru restul de 10 luni. Matematica tine din nou cu calicul.
Ori daca ne uitam la cum au evoluat preturile pana acum, as spune ca Bucurestiul este destul de plin de calici.

ionut spunea...

nestor

"Nici o banca nu este nebuna sa scada dobanzile in conditiile in care toata lumea anunta inflatie galopanta."

Ce frumos! 1% ala face ravagii. Dar cand inflatia si-a redus "galopul", bancile de ce mai cresteau dobanzile?
Acu' m-am prins prin ce se diferentiaza aia 1% de restul: sunt adeptii absoluti ai lui "nu poate decat sa creasca, dom'le".

belly spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
belly spunea...

Aristotel, cred ca tu ai impresia ca evaluatorii au umflat pretul apartamentelor. Insa te inseli amarnic. Evaluatorul nu recomanda un PRET ci recomanda o valoare de piata.

Pretul tranzactiei nu il stabileste evaluatorul...............

AristotelCostel spunea...

@nestor

Băncile centrale scad dobanzile de frica deflaţiei, iar băncile menţin dobânzile mari la credite de ...foame de bani.

ionut spunea...

belly

"Marea problema in domeniul evaluarilor este faptul ca toate evaluarile se fac pe baza de oferte si nu pe tranzactii. Stiti foarte bine ca toate tranzactiile sunt tinute secrete. Din ce cauza? :)"

Hopa, ai scos "porumbelul". Pai daca ne gasim vreo 10 proprietari in ploisti, pe aceeasi scara si lansam toti niste oferte pe la vreo 250000 de euro pentru un 2 camere, tu ca evaluator iei "oferta" asta drept baza de "evaluare"? Ti-ai pus vreodata intrebarea ce credibilitate mai ai in cazul asta?

belly spunea...

Aristotel, de curiozitate:

In ce domeniu lucrezi?
Ai proprietate personala?

belly spunea...

Ionut

Hai sa luam exemplul tau, sa zicem ca toti din blocul respectiv vand la 250.000 EUR. Ce faci in cazul asta?

Raspuns: Maresti aria de cautare. Daca vezi ca in blocul de langa se vinde cu 50.000 EUR atunci ai o problema si trebuie sa o afli :)

ionut spunea...

nestor

"O luna pe an cu apartamentul gol"

Teoria ca teoria dar practica...o luna pe an cu ap. gol ar fi ideal, dar sa vezi cum e cu 2-3 pana la 6 luni pe an cu el gol, sau mai rau, cu el "golit" si daramat!

belly spunea...

Ionut, tocmai de asta am zis ca or sa dispara multe firme de evaluari cu credibilitate redusa (cei care compara apartamentul din Berceni cu apartamente din Unirii ca sa afle valoarea de piata a ap din Berceni).

nestor spunea...

Intereseaza-te cum au scazut dobanzile la credite incepand cu anul 2000.
Ca s-au mentinut la un scor ridicat comparativ cu UE a tinut exclusiv de factorul de risc din Romania. O alegere buna, dealtfel, intrucat la noi inca nu am vazut falimentele rasunatoare din Anglia sau Olanda, banci pe care pana nu demult le dadeati exemplu, cat de cumsecade sunt ele...

Anonim spunea...

@nestor
Logica de calic nu putea sa te dezminta. Esti miez.

belly spunea...

Si inca ceva Ionut

Am avut si cazuri de genu cum ai zis tu. Am avut clienti care incepusera sa puna anunturi de vanzare in zona respectiva cu preturi, pe care daca le foloseai ajungeai exact la valoarea pe care o vroia clientul. Nu ti se pare ceva ciudat aici?

AristotelCostel spunea...

@belly

Chiar eşti cool!!!

Un evaluator imobiliar din Bucale, un specialist în domeniul cel mai bănos dă pă planetă (până în 2008), nu-şi permite o chirie!!!

Zilişteanuleeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!

ionut spunea...

belly

"Hai sa luam exemplul tau, sa zicem ca toti din blocul respectiv vand la 250.000 EUR. Ce faci in cazul asta?"

Pai fix ce am facut: eu n-am luat apartamentele ca sa le vand peste 6 luni cu un pret 40% mai mare, eu le-am luat ca sa le inchiriez pe termen lung.

belly spunea...

Aristotele

Tu intelegi ce vrei doar tu?
Acuma serios te intreb....

Au mai fost discutii pe blog in care am zis ce salariu am si de ce nu ma inca in chirie. Te rog sa le citesti.

Si sa stii ca nu e chiar atat de banos domeniul..........

belly spunea...

Ionut

Ce treaba are raspunsul meu cu al tau. Eu ti-am raspuns ce face un evaluator, nu un cumparator (end-user sau speculant).

ionut spunea...

belly

"Raspuns: Maresti aria de cautare. Daca vezi ca in blocul de langa se vinde cu 50.000 EUR atunci ai o problema si trebuie sa o afli :)"

In ultimii 5 ani nu s-a intamplat! aia din blocul vecin voiau 260000, ca doar nu erau "nebuni" vorba lu' 1%!!!:))

belly spunea...

Ionut, tocmai ce ai raspuns la marea problema a maririi preturilor.

Daca toti cer din ce in ce mai scump, ce faci? Te intreb ce ai face si ca evaluator si ca potential cumparator. Si te rog sa te pui in pielea oamenilor din 2006-2007 cand toate preturile urcau in nestire si toata mass-media vuia cu cresterea preturilor.

belly spunea...

Si mai e o conditie: Bancile tocmai ce au relaxat creditele prin care toti oamenii si-au permis sa se imprumute de niste sume astronomice.

Aristotele nu esti in stare sa imi raspunzi la intrebari?
In momentul in care ramai fara argumente nu stii decat sa faci misto de oameni sau sa faci nu stiu ce acuzatii?

AristotelCostel spunea...

@belly

Trăiau băieţii cu impresia că merge şi aşa.
Cumpărătorul ştia că n-ai fi tu nebun să-i supraevaluezi casa pentru că tu ştii meserie. Ştia, de asemenea, că banca nu i-ar da bani dacă cloaca n-ar valora atât şi cercul vicios e completat de tot felul de specialişti.

Dacă totul a fost la vrăjeală, cum ar putea să mai priceapă nestor că preţurile sunt nesustenabile?

belly spunea...

Aristotel, fara suparare, dar ai "gandirea" limitata.

Sa stii ca majoritatea evaluarilor care se fac se fac pentru alte lucruri decat pentru apartamente. Numarul de evaluari de apartamente reprezinta un numar foarte mic din domeniul evaluarilor.

Dar noi ca evaluatori, ce ai vrea sa facem in momentul in care toate preturile de piata au sarit cu 20%?
Noi sa le evaluam la valorile din 2006?
Vrei sa imi zici ca in momentul in care, tu ca un cumparator, vrei in sept 2007 sa iti cumperi un apartament la 90.000 EUR si stii ca toate cunostintele tale au cumparat cam la aceeasi suma, sa vina evaluatorul si sa zica ca el valoreaza vreo 30-40.000 EUR?
Mai naspa e cand le evaluezi la mafioti (la propriu) si le dai mai putin decat vor ei .....
Si inca ceva, banca are si ea evaluatorii interni, ei sunt cei care isi dau acordul asupra faptului daca sa ii dea clientului atatia bani.
De ei chiar mie mila deoarece si evaluatorii interni au fost si sunt constienti de preturile aberante, insa sunt sub presiuni foarte mari. Ghici cine pune presiuni pe ei :)
Din acest motiv am ales sa nu lucrez ca evaluator la banca :)

Hai sa fim sinceri si sa recunoastem ca a fost o hora, in care toata lumea a jucat. De la cele mai mici niveluri si pana la cele mai mari.

ionut spunea...

nestor

"Intereseaza-te cum au scazut dobanzile la credite incepand cu anul 2000."

Iar ai inteles ca...1%(nu vorbim de anul 2000).La un credit contractat in 2006 de exemplu, dobanda a crescut de cateva ori pana anul asta in vara, cand cuvantul recesiune era inca o "necunoscuta" in romania.( asta in pofida faptului ca in 2007 inflatia a scazut).

ionut spunea...

belly

"Daca toti cer din ce in ce mai scump, ce faci? Te intreb ce ai face si ca evaluator si ca potential cumparator. Si te rog sa te pui in pielea oamenilor din 2006-2007 cand toate preturile urcau in nestire si toata mass-media vuia cu cresterea preturilor."

Pai e cazul sa iesi de pe piata( eu am facut-o cu mult inainte, la sfarsitul anului 2003). Chestia asta n-am inventat-o eu, ci altii mai destepti sau daca vrei mai "intuitivi"( warren buffet de exemplu).

nestor spunea...

Belly, unii oameni nu sunt capabili sa priveasca din alta perspectiva decat cea a lor, ori genul acesta de oameni nu pot fi vreodata convinsi prin niciun fel de argument de ceva ce contravine parerii lor.
Nu stiu de ce ai impresia ca trebuie sa demonstrezi ceva, fiecare isi traieste viata asa cum crede de cuviinta si nimeni in afara de tine nu poate intelege alegerile pe care le faci sau le-ai facut. Contrar a ceea ce debiteaza unii pe aici, nu exista meserii proaste si meserii bune.
Ca sfat general aplicabil, fereste-te sa pui la suflet sfaturi sau idei venite de la oamenii cu vederi obtuze, cu atat mai mult de cei care le sustin cu obstinatie.
Pana una alta, nu suntem decat niste existente virtuale iar diferentele intre ceea ce zic si ceea ce fac oamenii in realitate pot fi colosale. S-a inventat si un cuvant pentru asta: se numeste ipocrizie.

belly spunea...

Ionut

Dar tu cum "ai iesit" de pe piata?

belly spunea...

Nestor, multumesc.
Nu pun la suflet. Eu unul incerc sa le zic despre cum functioneaza evaluarile pentru ca nu toti oamenii care citesc acest blog inteleaga ceva.

Iar ipocrit poti sa ma faci si pe mine, deoarece stiu ca valorile se vor intoarce la cele din 2006, insa momentan dau valorile de piata din prezent. Asta e meseria evaluatorului:
Sa zica bancii care este valoarea de piata a bunului din prezent (nu cea de acum 2 ani si nici cea de peste 2 ani).

Cei care au facut evaluari stiu despre ce vorbesc.

ionut spunea...

Ca mi-am adus aminte: cand a fost cazul sa faca parte din 1%, cei care au vazut corect "evolutia"( mai bine zis involutia) pietei,pe domnul nestor l-a luat "valul" si-a "sarit" in barca celorlalti 99% din turma, cumparand pe varf de "balon". Altfel e un neinteles...

ionut spunea...

belly

"Ionut

Dar tu cum "ai iesit" de pe piata?"

Simplu: n-am mai "investit" in apartamente...

ionut spunea...

belly

"Ca sfat general aplicabil, fereste-te sa pui la suflet sfaturi sau idei venite de la oamenii cu vederi obtuze, cu atat mai mult de cei care le sustin cu obstinatie."

:))

N-are cum decat sa creasca, dom'le!!!

Anonim spunea...

@nestor
Noi suntem obtuzi? Cand atatia oameni iti spun ca esti beat te duci si te culci. OK?
Observ o tactica de a-l atrage pe belly de partea ta. Nu cred ca vei reusi pentru ca belly cu toate ca are contre cu multi, inclusiv cu mine, el are totusi niste postari cerebrale.

nestor spunea...

Belly, ce spui tu nu tine de misterele evaluatorilor, ci de bun simt. Evaluarea unui bun se face la un moment dat, prezent. Pe viitor se fac estimari, o stiinta mult mai inexacta si mai riscanta.

Ionut, am mai spus odata. O problema nu poate fi rezolvata la nivelul de intelegere care a generat-o. Asadar, este putin probabil sa gasesti vreodata raspuns la acesta intrebare care pare sa iti framante permanent existenta, cum mi-am luat eu apartament pe bula.

nestor spunea...

Nenea Cora, nu m-am referit la voi, m-am referit in general la cei cu idei putine si fixe.
Sunt usor de recunoscut: au idei putine si fixe.

Anonim spunea...

@belly
Da ce hora faina am facut toti. Numai ca unii s-au retras la timp si au facut loc fazanilor care acum canta pe blog cu musculatura sfincterului contractata.

AristotelCostel spunea...

@nestor

"...m-am referit in general la cei cu idei putine si fixe. "

"doar creşte" sau "va stagna"?

ionut spunea...

"ipocrizie."

nestor asculta numai muzica pe care a dat bani, dvd-urile cu filme la fel, l-au costat bani seriosi, nici nu se gandeste sa renunte la apartament sau masina, din grija sa nu dea "teapa" bancii care l-a creditat, nu incalca legea niciodata, la serviciu ii bate pe toti la cap sa scada pretul la ciment, si in general, e cel mai corect si cumsecade individ de pe acest blog( dar un neinteles de felul lui...normal din moment ce noi restul suntem niste tepari si hoti).

Anonim spunea...

nestor spunea...
Nenea Cora, nu m-am referit la voi, m-am referit in general la cei cu idei putine si fixe.
Sunt usor de recunoscut: au idei putine si fixe.

Dar marotele ce erau ? Idei de progres si continua dezvoltare.
Iaca noi creem anti-marote, ca sa se oftice Zilisteanu and Co.
Ma intreb oare nefericitul de Zili citeste blogul?

belly spunea...

Nenea cora

Momentan sunt de partea celor care sustin alinierii preturilor cu nivelul salariilor :)

Ionut,

Evaluatorii nu fac nici o investitie, ei doar estimeaza o valoare. Aici ma astept sa comenteze Aristotel si sa zica ca toti evaluatorii sunt prosti....

Nestor,

Ca sa faci evaluari ai nevoie si putina "viziune". Ai nevoie pentru ati da seama daca un teren cu utilitatile la 4 km aflat in extravilan poate fi fructificat in cartier de vile :))

Si da, bunul simt are o mare pondere in domeniul evaluarii. Problema e ca in ultimul timp a fost o nebunie si in domeniul evaluarilor, la fel ca in cazul agentiilor imobiliare si a diveloparilor, cand toata lumea se pricepea sa faca evaluari. Sunt o gramada de firme mici si PFA-uri care fac evaluari insa cand ii pui sa iti demonstreze cum au ajuns la valoarea aceea si daca valoarea este "sustenabila" o dau cotita :)

Cand evaluezi trebuie sa te uiti sa vezi cum e valoarea, sa vezi daca bunul evaluat de tine ar putea sa fie cumparat la valoarea data de tine.

ionut spunea...

nestor

"Ionut, am mai spus odata. O problema nu poate fi rezolvata la nivelul de intelegere care a generat-o. Asadar, este putin probabil sa gasesti vreodata raspuns la acesta intrebare care pare sa iti framante permanent existenta, cum mi-am luat eu apartament pe bula."

Raspunsul e simplu: "turma"( opusul lui 1%).

belly spunea...

Ionut, sper ca nu am inteles gresit, dar ai zis cumva ca eu sustin cresterea preturilor sau stagnarea lor? :)

AristotelCostel spunea...

@belly

Trăiesc în România şi asta...înseamnă că am experienţă.

Un evaluator trebuie să-şi respecte fişa postului. N-are instrumente de lucru, dar trebuie să-şi facă treaba.

Cum?
E tânăr, are timp să înveţe, important e să semneze şi mai vedem noi.

Evaluatorii băncilor, cum ai spus şi tu, pot crâcni doar dacă şi-au găsit alt ...job.

Anonim spunea...

@bubble boy
Daca zici ca e pe bune porecla ta, ar trebui sa ti-o popularizezi si sa le dai peste nas tuturor. Practic asta iti creste considerabil valoarea si ai putea mentiona si in CV.

ionut spunea...

belly

"Evaluatorii nu fac nici o investitie, ei doar estimeaza o valoare. Aici ma astept sa comenteze Aristotel si sa zica ca toti evaluatorii sunt prosti...."

Nu e vorba de prostie aici, ci de un sistem concret si cat de cat "corect fundamentat economic", vis-a-vis de care sa faci evaluarea( excludem evaluarile"supraplatite").
Am mai spus-o aici pe blog, ca am un amic evaluator, care asa, empiric, imi "evalua", anul trecut prin vara un apartament de 2 camere la suma de...82000 de euro. Cand i-am spus ca dupa propria-mi parere nu face nici jumatate...
L-am sunat acum vreo 2 saptamani sa mai stam la un "pahar" de vorba.Mi-a spus ca n-are timp e foarte ocupat. Sunt tare curios...

ionut spunea...

belly

"Ionut, sper ca nu am inteles gresit, dar ai zis cumva ca eu sustin cresterea preturilor sau stagnarea lor? :)"

Ai inteles gresit, nu tu ai lansat teza obtuzitatii celor cu idei fixe si putine. era vorba de domnul 1%...

dcg spunea...

"m-am referit in general la cei cu idei putine si fixe. Sunt usor de recunoscut: au idei putine si fixe."

Ultima nestemata semnata de dl.1%

Anonim spunea...

@manole
Cati vizitatori ai pe blog inclusiv cei care nu posteaza, daca nu e secret de serviciu. Sunt curios sa vad niste statistici.

AristotelCostel spunea...

Vreo 17 000, cam cat cererea solvabila la nivel national.

cezar spunea...

Hai ca ati depasit orice masura.
Cand se ajunge la somatii de 'iesit de pe piata evaluarilor comandate de porci',desi omul are salariu de acolo, inseamna ca s-a depasit CHIAR ORICE MASURA.
E PAINEA omului, creaturi virtuale.
Si nu-i spuneti voi cum sa-si plateasca facturile, sau sa-l trimiteti inapoi in aeronautica, precum halucinantul cora.
Sunteti NORMALI ?

Manole, sincer, mi-ai facut o propunere de guest-post. Insa eu mai intru aici doar dintr-o pornire bolnavicioasa.
Raspunsul la intrebarea pe care ti-ai pus-o deja, si anume de ce din tot traficul maricel generat de blogul asta, posteaza aceleasi 20 de nickuri, e simplu. Oamenilor NORMALI le ajung vorbele tari din trafic,de acasa si de la munca.
Blogul asta o fi pornit probabil dintr-o 'pornire' buna, ce folos ?

AristotelCostel spunea...

@cezar

Tocmai asta spuneam. Burtică aserveşte sistemul mafiot fără să aibă porniri lăuntrice imorale, dar din cauza porcinelor, nu-şi permite o chirie.

Anonim spunea...

@cezar
Sau altfel spus, daca mai canti mult la aceeasi vioara stricata o sa cedezi psihic. Pe blogul acesta din pacate nu iti merge cu vrajeala si atacuri la sentiment.

nestor spunea...

Ionut, nu ascult decat radio (Muzical), iar televizor nici nu am avut pana acum doua luni. Iar la cinema ma duc cam o data pe an.
Nu ma gandesc sa renunt la casa sau masina pentru ca am nevoie de ele, alfel nu le-as fi cumparat de la bun inceput.
Nu am incalcat niciodata legea in mod voit iar la serviciu nu am discutat niciodata in termeni cantitativi despre pretul cimentului.
A, si nu am claxonat niciodata.
Altfel, obtuzi suntem toti. Difera numai unghiul.

Anonim spunea...

@belly & cezar

Belly, scuza-ma dar pana la urma casierita aia de la supermarket imi pare mai utila societatii decat orice evaluator. Si cand ma gandesc ca te-am luat in serios... Nu te supara dar nici IRS-ul nu e mai bine privit in SUA.

Cezar, cand ti-o cauti ti-o iei.
Mi-am dat seama de la inceput ca nenea cora, canadianu sau ionut sunt niste oameni cu nervi tari si destul de rationali. Nu acelasi lucru pot sa il spun despre unii de pe aici care in fata argumenteleor de bun simt aduse de altii au cedat:
Olandezu vorbeste aiurea, unii se ataca, nestor zici ca e un print...

Eu imi iau liber weekendul asta, sper ca de luni sa revenim calmi la dicutii pentru ca am cam deraiat toti.

Manole n-ar fi rau sa suspenzi orice comentariu pana la un nou post al tau.

Weekend placut tuturor!

dcg spunea...

NENEA CORA spunea...

@manole
Cati vizitatori ai pe blog inclusiv cei care nu posteaza, daca nu e secret de serviciu. Sunt curios sa vad niste statistici.


Vezi aici in detaliu:
http://stat.trafic.ro/stat/balonulimobiliar

olandezu spunea...

@ belly

"Olandezule
Cred ca ai inversat.
Oferta creste si cererea scade ;)
Si ghici ce, exact asta se intampla."

belly , nu vorbesc de secunda asta ci de 3-6 luni. Cu proiecte oprite sau anulate oferta n-are cum sa creasca. In plus "lacomii" de care se vorbeste pe forum or sa se prinda mai repede decat oricine ca nu se mai construieste (din "n" motive). Si ce crezi ca o sa faca : o sa scada pretul la apartamentele pe care deja le au ?...
Anunta-ma prin mai anul viitor cate evaluari de apartamente noi vei fi facut in 2009 :-) You got the point ...I hope !

Off topic, cand ai terminat facultatea ?

nestor spunea...

Cezar are dreptate, ar fi cazul sa imi controlez si eu pornirea bolnavicioasa.

Anonim spunea...

Cam plictisitor in week-end. Nu e mai nimeni pe blog. Majoritatea posteaza de la serviciu banuiesc. Asta da productivitate in munca. Sa se subanteleaga ca si eu fac parte din categorie.

olandezu spunea...

@ belly

...si apropo de evaluari, ia spune-mi te rog cum influenteaza situatia asta

http://cotidianul.ro/capitala_secolului_xxi_sta_pe_o_canalizare_din_secolul_xix-63585.html

preturile constructilor noi pe termen mediu (1-3 ani) ?
Adica asta e motiv de scadere sau de crestere a costului/pretului noilor constructii.

Mersi de opinie !

Anonim spunea...

@olandezule
Hai sa ne facem putin tovarasi. Ia zi tu ce invarti? Ce te framanta pe tine legat de bula asta? Ca sa inlelegem si noi de ce o ti asa sus si tare cu preturile. Hai fi sincer si vom putea comunica.

Manole spunea...

Hm. Voi aţi avut liber azi, sau ce naiba?! 200 de comentarii într-o zi...

Legat de numărul comentatorilor, să ştii Cezar că există studii care arată că pe net 1% comentează şi 99% privesc. Uite, o să mă risc să scot restricţia cu obligativitatea contului, să vedem ce se întâmplă.

Dar asta de la (guest)-postul următor, care îi va aparţine lui Aristotel.

belly spunea...

Aristotel

Belly inseamna burtica (pe care o si am, si nu e de la bere :) )

Insa nickul l-am preluat din aeronautica: BELLYFERING = burta avionului (A380). E mai scurt belly si ma "caracterizeaza" mai bine ;)

@Cristian M.
"Belly, scuza-ma dar pana la urma casierita aia de la supermarket imi pare mai utila societatii decat orice evaluator. Si cand ma gandesc ca te-am luat in serios"

Eu unul nu inteleg de ce incercati sa comparati munca unuia cu munca altuia. Toate (cel putin aproape toate) sunt necesare societatii actuale. Tie ti se par inutili evaluatorii? Incearca sa pornesti o afacere mai mare si o sa vezi cat de utili iti sunt evaluatorii.
NU se evalueaza doar apartamente.

Sincer, prin faptul ca nu esti in stare sa analizezi tot ce am incercat sa va explic nu imi dai o impresie buna.
Cum poti sa zici ca inainte ma luai in serios, dar acum ca ai aflat ca sunt evaluator nu ma mai iei in seama? Fara suparare dar si tu esti "ingust" la minte.

Eu unul folosesc acest blog, nu pentru a imi descarca frustarea, ci pentru a vedea ce idei au oamenii si sa le analizez sa vad daca sunt bune sau nu (din punctul meu de vedere), iar daca mie unul mi se par bune sa incerc sa discut si cu alti oameni sa vad ce pareri au si altii.
Asa se acumuleaza experianta de viata, etc. Nu prin a se aproba unul pe altul :)

@Aristotel

Sincer, tu nu stii sa iti argumentezi parerile decat prin "acuzatii" si mistouri?
Eu alimentez sistemul?

Cred ca esti ditamai frustratul si nu ai pe cine da vina, asa ca incepi sa acuzi pe toti care au cea mai mica legatura cu imobiliarele.
Concluzia asta o trag de la faptul ca m-ai acuzat al naibii de rpd ca sunt agent imobiliar (care si asta e o meserie si nu ar trebui ca la oamenii ca si-o fac bine sa le fie rusine, dar vad ca oamenii de pe blog vad agentii imobiliari la acelasi nivel cu DR*CU sau mai jos), si ai zis ( mai mult sau mai putin) ca sunt al DR*CU, imediat cum am zis ca sunt evaluator ati sarit cu totii de cur in sus ca evaluatorii sunt de vina, cu toate ca v-am adus argumente si v-am explicat pe scurt de cine si ce sunt legate evaluarile, si majoritatea nici macar nu ati vazut un raport de evaluare (cu atat mai putin un raport de evaluare facut "ca la carte").

Daca esti multumit poti sa dai vina pe mine, poti sa ma rastignesti pe blog ca vinovatul suprem al maririi preturilor la apartamentul pe care nu ti-l permiti.

Si vad ca tu tot nu te lasi cu faptul ca nu imi permit chirie. Adevarul este ca imi permit chirie, insa pe termen scurt nu sunt obligat sa mut in chirie si nu mi se pare normal sa dau atatia bani pe chiriile actuale.


P.S. Belly inseamna burtica (pe care o si am, si nu e de la bere :) )

Insa nickul l-am preluat din aeronautica: BELLYFERING = burta avionului (A380). E mai scurt belly si ma "caracterizeaza" mai bine ;)

ionut spunea...

cezar

"Cand se ajunge la somatii de 'iesit de pe piata evaluarilor comandate de porci',desi omul are salariu de acolo, inseamna ca s-a depasit CHIAR ORICE MASURA.
E PAINEA omului, creaturi virtuale.
Si nu-i spuneti voi cum sa-si plateasca facturile, sau sa-l trimiteti inapoi in aeronautica, precum halucinantul cora.
Sunteti NORMALI ?"

Incet cu pianu' pe scari c-ai scapat boii in porumb. N-am "somat" pe nimeni, ca nu suntem militia.


"Oamenilor NORMALI le ajung vorbele tari din trafic,de acasa si de la munca."

In tara asta (ca si aiurea) normalitatea e data de majoritate, asa ca eu unul nu m-as grabi sa ma definesc neaparat ca fiind normal...oamenii astia pe care ii numesti tu "normali" au crezut "vrajelile" voastre, si-au adus piata intr-o situatie anormala!

ionut spunea...

belly

"si majoritatea nici macar nu ati vazut un raport de evaluare (cu atat mai putin un raport de evaluare facut "ca la carte")."

Esti tu chiar asa de sigur ca n-am vazut nici un raport de evaluare?
Cam 80% n-aveau nici o legatura cu realitatea, porneau de la premise gresite si se raportau total aiurea la "piata".

dcg spunea...

Abia astept sa inceapa experimentul lui Manole si posteze si "anominii". Numai sa nu apara tipa aia care vinde apartamente la Nisipurile de Aur pentru "investitori" :)

ionut spunea...

belly

"Si vad ca tu tot nu te lasi cu faptul ca nu imi permit chirie. Adevarul este ca imi permit chirie, insa pe termen scurt nu sunt obligat sa mut in chirie si nu mi se pare normal sa dau atatia bani pe chiriile actuale"

Care ar fi "evaluarea" ta in privinta "trendului" preturilor chiriilor pe termen scurt, 3-6 luni?

belly spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
belly spunea...

Ionut:

"Cam 80% n-aveau nici o legatura cu realitatea, porneau de la premise gresite si se raportau total aiurea la "piata"."
Daca ai vazut un raport de evaluare inseamna ca stii cu ce se "mananca" domeniul si stii ca evaluatorii sunt legati "de maini si de picioare".

Dar procentul ala e cam optimist, eu as zice ca e procent de 90%. Si tot acest procent este valabil cand se vor vedea cate firme de evaluari vor da faliment. Dar am mai zis chestia asta.

"Care ar fi "evaluarea" ta in privinta "trendului" preturilor chiriilor pe termen scurt, 3-6 luni?"

Eu sunt evaluator nu analist.
Pot sa iti zic doar ce vad in presa, pe net si de la oameni, sau pot sa iti zic parerea mea personala.

Inca o mica specificare: Ca evaluator am avut "bonusul" de la a intalni multe categorii de oameni. Cine stie va intelege la ce ma refer.

belly spunea...

Ionut,

Poti sa imi zici de ce consideri ca rapoartele nu au legatura cu realitatea?
Daca nu vrei sa postezi pe blog poti sa imi dai mail :)

ionut spunea...

olandezu

"In plus "lacomii" de care se vorbeste pe forum or sa se prinda mai repede decat oricine ca nu se mai construieste (din "n" motive). Si ce crezi ca o sa faca : o sa scada pretul la apartamentele pe care deja le au ?..."

Nu ,cum sa-l scada!!!? Doar "musteste" piata de cumparatori plini de bani, iar bancile iti acorda creditul din ce in ce mai usor, aproape fara efort! Acus' "vine" si capsunarii plini de euro, ca sa nu mai vorbim de spanioli, englezi, irlandezi si italieni care au "vazut" la noi oportunitati imense de investitie (ca la ei s-a cam taiat macaroana). Preturile vor creste cu cel putin 30% anul viitor si nu se "ecsista" sa scada niciodata!

belly spunea...

@all

Macar eu unul am avut "curajul" de a spune in ce domeniu muncesc......

ionut spunea...

belly

"Poti sa imi zici de ce consideri ca rapoartele nu au legatura cu realitatea?"

Pai, simplu, pentru ca in proportie de cam 80% au fost un fiasco total, au dat pur si simplu gres! Iar restul de 20%, nu si-au meritat banii, au dus la concluzii vagi, interpretabile si contestabile.


Si da, in leg. de cum vezi tu ca vor evolua preturile chiriilor, ti-am cerut o parere personala( dar in calitate de de evaluator, nu de "aeronautician").

ionut spunea...

belly

"Macar eu unul am avut "curajul" de a spune in ce domeniu muncesc......"

Din cate imi aduc aminte, cam toti de pe blog au avut "curajul" asta...

belly spunea...

Ionut
"Pai, simplu, pentru ca in proportie de cam 80% au fost un fiasco total, au dat pur si simplu gres! Iar restul de 20%, nu si-au meritat banii, au dus la concluzii vagi, interpretabile si contestabile."

Cum adica au fost fiasco total, si ca au dat gres? Nu au evaluat valoarea de care aveai tu nevoie? ;)
Dar pe mine ma intriga cele 20% care zici ca nu si-au meritat banii.
De ce nu si-au meritat banii?
Te rog sa imi raspunzi ca poate reusesc eu sa te lamuresc putin (sau sa iti ca ai dat banii degeaba pe ele) :)
I
ar la trendul chiriilor parerea mea este la fel de valabila ca a celorlati participanti la blog. Adica parerea mea nu influenteaza faptele :)

belly spunea...

Ionut, doar 4-5 oameni(printre care si tu) de pe blog au zis in ce domeniu lucreaza. Si nici tu nu ai zis exact ce afacere ai ;)

ionut spunea...

belly

Nu "valoarea" afacerii am vrut s-o evaluez.
Firmele mele NU au legatura cu imobiliarele, piata auto, cosultanta( juridica, contabila, etc.), materiale de constructii, agentie imobiliara:)), HoReCa, turism, lohn.
Sunt si producator si "distribuitor" in acelasi timp. Adica si furnizor si beneficiar. Adica eu imi vand mie si tot eu ma platesc...
Te-am lamurit bustean!:))Dar crede-ma ca nu asta e important.
Altfel, am absolvit acum 13 ani T.C.M.-ul( sunt inginer).
A, si am un venit pasiv cam de 500 de euro/lunar, din 3 apartamente de 2 camere inchiriate. Mai am unul de 3 camere( in care locuiesc in prezent si pe care-l voi inchiria, deoarece mi-am construit casa).

belly spunea...

Dar ce ai vrut sa evaluezi? Si de ce tie ti s-a parut ca evaluatorii au dat gres?
Nu zic ca nu e posibil. Am vazut si eu o gramada de rapoarte de la firme "mari" de tot rasul (ca sa nu zic de tot rahatul). Sa nu mai iti zic cate supraevaluari nu am vazut de la aceleasi firme.

Anonim spunea...

Habar nu aveti ce inseamna piata imobiliara pentru economia unei tari,vad sute de comentari de la sute de indivizi care asteapta caderea pietei imobiliare,tin sa va dezamagesc,acest lucru nu se va intampla ,piata imobiliara este in stagnare dar nici decum in criza.Dar ipotetic sa spunem ca piata imobiliara va cadea cu 40%, cat sperati dumneavoastra stimati domni,stiti ce se va intampla in acel moment sau mai bine spus pana in acel moment? Daaaaaaaaaa strigati voi in cor,ne vom lua apartamente ieftine,ura ura ura.Ei dragii mei tin va dezamagesc,probabil 70% dintre domniile voastre nu vor mai avea slujbe .Si stiti de ce? nuuuuuuuuuuu strigati in cor.Ei bine va spun eu dragilor,pentru ca piata imobiliara sustine 15 industri adiacente ,si daca ai avut noroc ca industria in care lucrezi sa nu aiba de a face direct sau indirect cu industria imobiliara sa fi convins ca fratii tai sau verisorii tai sau parintii tai nu au avut acelasi noroc ca tine. Si ma mai enerveaza nespus de tare ca raportati piata imobiliara din romania doar la preturile din Bucuresti,tin sa va anunt ca o sa gasiti apartamente accesibile in orase din romania cum ar fi Sibiu,Brasov,Cluj ,unde puteti sa va achizitionati apartamente de 2 camere pana in 55000 de euro,si credeti-ma sunt orase cu mult peste infectul ala de Bucuresti,adevarul este ca toti taranii au ajuns in capitala si vor apartamente ieftine, mai scutiti-ma, hai sa traim cu totii in capitala, dragilor capitala nu este pentru oricine, trebuie sa ai o slujba serioasa cu un venit cu mult peste medie ca sa i-ti permiti luxul sa traiesti in infecta noastra capitala. va salut ,si mai puneti si voi mana pe o carte si mai cultivativa pe segmentul economic. Hai salut si sa auzim de bine

mobutu spunea...

mama ei de piata imobiliara ... stai sa ma scobesc de niste euroi si sa cumpar ceva, acum acum, sa nu cumva sa scada piata ca se duce dracului totului tot.

bai anonimule, indiferent de cat de mare va fi scaderea de pe piata imobiliara, acesta va continua sa existe si sa tranzactioneze la diverse preturi (mult mai mici).
Asa ca stai tu lejer ca nu pica nici piata imobiliara, nici alea 15piete "adiacente".

cat va scadea, cat nu va scadea, oricum la anu' in romania va fi de rau, foarte de rau. criza asta bat-o vina, nu vrea sa ne lase'n pace.

AristotelCostel spunea...

@anonimul prost

Dacă tot vezi inculţi în jurul tău "expri-mă-ta" doar dacă stăpâneşti "limba gramatică".

Mai întâi nu vedeai balon, iar acum ne spui ce se va întâmpla? Criza asta e opţională?

În toată ţara nu sunt bani, aşa că balonul se va zdreli peste tot.

Cristi_80 spunea...

@sapte

Este falsa analiza ta. Hai sa iti explic de ce va creste pretul chiriilor. In primul rand variabila notata cu x la tine, cei care nu mai pot lua credite dar au nevoie de un acoperis deasupra capului creste si nu scade cum ai spus tu.
Din cauza crizei dezvoltatorii nu mai termina sau nu mai incep alte proiecte, astfel ca stocul de locuinte disponibile va scadea sau in cel mai bun caz stagna.
In conditiile de acum cine mai da avans inainte de a vedea blocul construit?; risca sa piarda timpul si bani daca dezvoltatorul nu termina constructia.
Si in final, un exemplu concret. Am avut o garsoniera la inchiriat...anul trecut luam 350 pe ea. Acum am dat un singur anunt in ziar si mi s-a descarcat telefonul in acea zi (cel putin 20 de telefoane pe zi). Pretul la care am dat-o este de 400 EUR....
Cele cateva anunturi care sunt sub 400 Eur sunt date de catre agentii si sunt false.

Daca sa presupunem ca se achizitioneaza o garsoniera cu 50000 Eur si se inchiriaza cu 400 se obtine un ROI de 10 ani (10%) .....pentru cei care stiu cateva elemente de investitii aceasta este o oportunitate destul de buna.

AristotelCostel spunea...

@costi 80

Pe lângă cunoştinţele elementare privind investiţiile trebuie să mai înţelegi "complexul" concept numit recesiune.
ROI-ul se face praf când bucureştenii tăi îţi părăsesc nu doar cotineaţa, ci chiar şi ...capitala.
Te lăsăm pe tine să profiţi "inteligent" de oportunităţile astea, dar îţi recomand să te laşi de ...prostie sau ...manipulare...după caz.

Anonim spunea...

Pe de-o parte aveti dreptate. Preturile cresc, si sunt nejustificate. Dar pe bune acuma, era timpul sa apara ceva mai ca lumea in Bucuresti. M-am saturat de toate blocurile astea gri. Cand vad ceva ca Green Vista incep sa cred ca am intrat in Europa. Cel putin dupa aspect.

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 345 din 345   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?