miercuri, 26 noiembrie 2008

Primul faliment răsunător : Gigant Construct

Momentan e doar o ştire dată original de ziarul Gardianul: http://www.gardianul.ro/Falimentul-imobiliarilor.-Criza-financiara-face-primele-victime-printre-constructorii-de-cartiere-rezidentiale-s125037.html.

Oferta în Pallady Towers scăzuse luna trecută cu 1000 de euro.

Conform ştirii din Gardianul, Gigant Construct nu mai poate plăti ratele la un credit de vreo 3 milioane de euro. Nu ştim despre ce bancă e vorba, dar dezvoltatorul părea a fi în relaţii bune cu Alpha Bank şi Credit Europe Bank.

222 de comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 222 din 222
elzorab spunea...

dorin, ai dreptate. devalorizarea dolarului fata de dolar e inevtabila dar la fel sunt valabile si urmatoarele: devalorizarea euro fata de euro este inevitabila, devalorizarea lirei sterline fata de lira sterlina este inevitabila, scadrerea pretuluila imobiliare este inevitabila, scaderea pretului la petrol este inevitabila:

deci, dolarul scade fata de dolar nu fata de euro, in timp ce euro scade si el cot la cot cu dolarul, pentru simplul motiv ca bancile centrale, atat fed cat si bce vor trebui sa tipareasca bani la greu. economia europei se confrunta exact cu acelesi probleme. in timp ce leutz-ul nostru, abia isi mai trage sufletul, iar dupa alegeri...jale...

dolarul are acoperire in infrastructura, armata, cea mai dezvoltata si puternica economie, cel mai puternic sector de cercetare, cel mai performant invatamant.

ok, nu ne mai tinem rezervele in dolari, in ce le tinem? in euro? care euro cel nordic, sau cel sudic? cel cu acoperire in imobiliarelel din spania sau cel cu acoperire in industira germana care nu jmi exporta mai nimic in china si se pregateste de recesiune?

poatele tinem in dinari din golf, acoperiti in camile si petrol...

constantin spunea...

Hai sa imi dau si eu cu parerea.
Inainte de a inghiti tot ce livreaza media din Romania raspundeti va rog la trei intrebari:
- in cate locuri te angajai in Bucuresti pe un salariu mai mare de 200$ in Bucuresti in 2000?
- de cati ani am intrat in UE?
- de cati ani a inceput sa respire ceva economie concurentiala in Romania?
Eu cred ca ar trebui reevaluate pretentiile si criza asta are un efect benefic deosebit. Ii face pe toti sa isi reevalueze pozitiile si incep sa inteleaga ca fara munca nu merge.
Hai sa va zic de irlandezi. Asa e ca-i o tara faina cu oameni prosperi? Da, dar acum treizeci de ani erau problema Europei, intr-o situatie mult mai urata ca la noi. Discutam aici de terorism, de atentate, de saracie lucie. Le-au trei decenii sa se transforme si sa ajunga unde sunt. Cum naiba vreti ca Romania sa fie tot acolo in doi ani. Reevaluati putin si intelegeti ce se poate si ce ia timp.

Anonim spunea...

Asa e Adrian, prea am urcat la cer cu salarii si preturi. A fost un fenomen de supraincalzire economica care acum cedeaza.

O solutie de urgenta este acum investitia in cercetare si educatie. Prin cercetare poti crea tehnologii. Este mult mai important sa vinzi nu numai produse ci si tehnologia cuprinsa in ele. Sau patentul pur si simplu. Asta a sursa de banet in tarile occidentale.
Eu ca stat (daca as avea puterea politica) as aduna la un loc cei mai buni 10-20 de mii de oameni si nu pe criterii clientelare ci strict profesionale si as face un mare institut de cercetare si proiectare. As plati de n ori salariul mediu pe economie pentru acesti oameni, le-as asigura tot ce au nevoie sa nu duca grija zilei de maine (casa, masa, masina, etc). I-as pune la treaba si as vinde tehnologia sau as crea unitati productive care sa puna in valoare patentele. Si aici ma refer la software, agricultura, industrie de toate culorile, medicina, orice.
E o chestie doar de vointa politica, bani s-ar gasi atat de la buget cat si de la UE, rezultatele se vad abia dupa 10 ani, dar e singura cale de iesire din stadiul de popor african.

Anonim spunea...

Incerc o idee poate utopica. Vad ca blogul acesta sunt suficienti oameni cu potential (manole, costel, elzorab, si altii pentru care imi cer scuze ca nu i-am enumerat). Hai sa luam o initiativa fara precedent sa creem un partid doar din oameni de genul acesta si sa pornim ceva in tara asta.
Sunt sigur ca multi o sa rada dar asta mai putin conteaza.
Hai sa trecem de la vorba la fapta.

constantin spunea...

Chestia de care spui tu se cheama "innovation cluster" si se practica in vest de ceva timp. Mai nou si ungurii sunt aprope sa creeze asa ceva. La noi sa mai dureze ... ceva timp :-)

Anonim spunea...

Daca pui 10000 de oameni si ii platesti cu 5000 E pe luna nu te costa decat ceva peste juma de miliard pe an. Asta e sub 1% din PIB. Si mai bagi pana la 3-4% din PIB in aparatura si alte necesitati de investitie. Poti finanta pe proiecte europene de dezvoltare. Dupa un an doi incepi sa cresti veniturile oamenilor coordonat cu performantele.
Pun pariu ca in tara asta gasesti cel putin 1000 de oameni superdotati si inca 9000 mediu spre super.

Dorin spunea...

@hubble
O sa le iau pe rand:

1."Hai sa luam o initiativa fara precedent sa creem un partid doar din oameni de genul acesta si sa pornim ceva in tara asta."
Eu sunt pentru a lua o initiativa. Dar care este motivul pentru care vrei un partid. poate fi la fel de bine inceputul unei noi companii, institutii de cercetare etc.

Anonim spunea...

Eu unul am cunoscut in cariera mea cel putin 10 persoane care ar putea intra in clubul cercetatorilor (oameni simpli, incoruptibili si dedicati meseriei). Nu sunt greu de gasit. trebuie doar promovati si dati la stiri in locul handicapatilor ca sa cultivam si poporul asta indobitocit.

Anonim spunea...

Dorin, asta e un proiect national nu cred ca poate fi realizat de o companie privata. Trebuie bani multi si resurse, pe care o tara le poate avea.

Anonim spunea...

Plus ca e o investitie pe termen mediu si lung pentru care nu o sa se inhame vreun Tiriac sau Patriciu, cu toate ca Patriciu a mai incercat cate ceva.

Anonim spunea...

Ba mai mult, as importa si chinezi sau indieni scoliti care ar inventa si pe ma-sa fata mare daca le dai 5000 pe luna.

Dorin spunea...

@elzorab
2."bancile centrale, atat fed cat si bce vor trebui sa tipareasca bani la greu. economia europei se confrunta exact cu acelesi probleme."

Sa teoretizam putin - sa presupunem ca in piata sunt x00000 nuci (lei, euro dolari etc.) iar Ghita are 100 nuci. Nici unul dintre toti cei care au restul banilor, fie sub forma de bani la ciorap, fie sub forma de depozite, titluri de stat etc. nu vor sa cumpere nimic o luna, sau de ce nu un an ca doar teoretizam.
Doar Ghita este dispus sa cumpere. Toate produsele celor care vor sa vanda (Cu adevarat - nu se retrag de pe piata. Oricum pentru anumite produse, perisabile nici nu au cum gen legume etc., sau in cazul unor situatii de genul celor a executarilor silite)in perioada de o luna sau un an vor valora exact 100 nuci si drept urmare preturile se prabusesc.

Putem face si presupunerea ca intre timp banca centrala - ex. BNR-ul a imprumutat bancile pentru a nu da faliment pe un an de zile.
Preturile pot totusi sa se prabuseasca deoarece bancile urmaresc sa-si asigure lichiditatile adica sa dea bani celor care i-au pus la ciorap si implicit nu finanteaza economia.

Dupa un an se scot banii de la ciorap care se duc in depozite, bunuri achizitionate si implicit in conturile bancare ale firmelor=> in banci. Dar bancile trebuie sa inapoieze creditul catre BNR, ba chiar si cu dobanda de unde mai putini bani la final in sistem si implicit preturile nu ar reveni la acelasi nivel anterior (sigur situatia nu sta in realitate chiar asa - din alte motive).

In cazul in care FED achizitioneaza active, care dupa trecerea crizei nu vor valora la fel (preturile au scazut si in plus a aduce atatea active spre vanzare intr-o perioada scurta in piata nu ar face decat sa actioneze in sens negativ asupra economiei), banii nu vor putea fi retrasi din sistem si implicit este posibil sa asistam in SUA la o devalorizare puternica a dolarului in urmatorii ani. Poate fi asemenatoare cu inflatia inregistrata cu ani in urma in Romania.

Anonim spunea...

@adrian_s
Sunt total de acord cu tine

@hubble
Ma bucur ca ai si idei din astea. (Nu sunt la primul atac asupra mea dar cei de pe aici sunt obisnuiti)
Dar vorba canadianului, natie mai tampita nu s-a vazut pe pamant.
Aia ne dau fonduri degeaba, pana nu o sa treaca "parvenitismul romanesc" nu o sa facem nimic.
Cercetatorii aia cand or sa se vada cu 5000 de euro or sa dea iama in credite, vacante si cluburi si or sa vina atat de mahmuri la munca incat nu or sa fie in stare de nimic.
Cred ca stii atitudinea multora cu "eu lucrez in banca X" sau "eu lucrez la multinationala Y" necontand ca ei sunt cei care trag la xerox pe acolo.
Adrian_s are dreptate si asta am sustinut si eu: e momentul unei reasezari in toata regula: economica, sociala, politica, morala.
Pentru ca nu e normal ca cel care produce efectiv ceva sa nu isi permita nimic.

@elzorab
Ok, scad, scad toate (ziceam eu la un moment dat ca o sa cumpar moneda martiana) dar oare motivul nu e intemeiat?
Nu cumva scad dintr-un motiv intemeiat pentru ca am plimbat atat de mult bunurile incat petrolul sau mancarea nu mai sunt folosite pentru a trai ci pentru a specula?
Bursa cu regulile ei tampite a adus lucrurile aici. Initiata ca un loc de intalnire al cererii si ofertei a fost acaparata de firme de brokeraj. Si daca arabul Ahmed vrea sa imi dea mie petrol sa ma plimb cu Dacia intervin n persoane care tranzactioneaza plinul meu din rezervor.

@all
Va recomad doua filme, unii le cunoasteti: Wall Street si
Glengarry Glen Ross ultimul fiind descris de IMDB drept "An examination of the machinations behind the scenes at a real estate office."

Dorin spunea...

@hubble
3."Dorin, asta e un proiect national nu cred ca poate fi realizat de o companie privata. Trebuie bani multi si resurse, pe care o tara le poate avea."
Chiar nu intelegi ca banii nu inseamna nimic?
Daca gasesti oamenii care au resursele naturale necesare (pamant apa, nisip, fier, poate nu le au pe toate nu-i nimic, gasesti oamnei care au si ceva bani. Crezi ca noi nu avem?), apoi gasesti oameni capabili sa le utilizeze (cercetatori) si altii sa le puna in practica (productie) apoi unii care sa le vanda, totul se rezolva cu foarte putini bani (hai sa nu spun fara bani).

mobutu spunea...

hubble spunea...
Si ghici ce va urma ? Implicarea statului in cumpararea acestor active toxice (imobiliare).
Statul român nu va avea bani pentru asa ceva.

Dorin spunea...

@hubble
4."Asadar ion a depus la banca suma sa zicem 100. Banca l-a imprumutat pe nae cu 70. Nae nu mai poate plati iar ion vrea banii inapoi. Dar nu mai poate primi decat 30. Guvernele pompeaza in banci acel 70 pentru ca ion sa-si poata ridica banii. Dar brusc pe piata apar mai multi bani. Inainte pe piata era doar 100, acum sunt 100+70."
+
"Si eu vreu asta. Dar pana acum nimeni nu a raspuns ce se va intampla cu povestea lui Ion & Nae. Au aparut doar comentarii unele juste altele ironice."

Pentru explicatie voi largi putin granitele exemplului tau si voi introduce in ipoteza urmatoarele:
a. 10 persoane cu numele Ion au depus la banca cate 100 (medie).
b. 10 persoane cu numele de Nae au luat ca imprumut de la banca cate 70 (medie), si a venit cu 30 (avans - medie).
c. restul de bani s-au scurs in rezervele obligatorii ale BNR (20%)si se afla in lichiditatile bancii (10%).
d. banca detine propriile lichiditati si active (capital subscris varsat)
e.Ion primeste dobanda de la banca de 12% la lei (presupunem) iar Nae plateste 17% la lei suma imprumutata (DAE), BNR-ul acorda pentru sumele bancare depuse o dobanda de (presupunem)10%.
f. 1 din 10 Nae nu mai pot plati creditele si banca ii executa. (prep 10% dintre cei imprumutati nu-si mai pot plati creditele)
g. banca executa silit bunurile si le scoate la vanzare iar pretul ajunge la doar 50% din valoarea initiala a activelor adica banca recupereaza din cei 70 u.m. imprumutati doar 50 u.m. si pierde 20 um.(eventual banca cauta si alte bunuri ale proprietarului)
h.banca primeste asadar o dobanda de 17% de la 9 Nae care continua sa plateasca + 10% de la BNR adica - 17%*70 u.m.*9 (Nae) (valoare imprumut)+10%*20u.m.*10 (persoane Nae pentru care se fac rezervele)=107,1+20=127,1 u.m si trebuie sa achite o dobanda de 12%*100u.m*10=120u.m. => a castigat 7,1 u.m. din care trebuie sa-si plateasca cheltuielile. Mai are insa recuperata suma de 50 u.m. si capitalul propriu. In plus in cazul in care mai multi de Ion isi retrag banii poate apela la un imprumut de la BNR.

Dorin spunea...

@mobutu, hubble
"Si ghici ce va urma ? Implicarea statului in cumpararea acestor active toxice (imobiliare)."

Mobutu ai dreptate, cu conditia ca statul sa nu faca asa cum face FED - sa puna in functiune tiparnita. Dar sa speram ca nu.

mobutu spunea...

Cozmin Guşă, acum pe TMC:

"Guşă - Am investit in imobiliare.
Reporter - Dar acum cu criza imobiliarele scad, sunt riscante.
Guşă - Păi nu, căci am investit acum 1 an, în produse premium, de lux, care nu prea au cum să scadă.
Reporter - Ce produse premium?
Guşă - in centrul capitalei, apartamente şi birouri.
Reporter - Păi cu apartamentele n-aveţi lichiditate, dacă vreţi să vindeţi nu cumpără nimeni.
Guşă - Dar nu mă interesează, ideea este că nu le scade valoarea."


Guşă ăsta e şi el în plină fază de denial ...

elzorab spunea...

da, gusa...dupa ce s-a plimbat prin toate partidele de la putere sau opozitie, acum e mare investitor, in produse premium...

legat de euro si dolari si ce alta moneda vreti. toate au probleme, mai mult, toate bancile din lume s-au lacomit la imvestitii imobiliare in sua sperand la castiguri fabuloase. nu cred ca i-a luat nimeni de gat pe bancheri si administratorii de fonduri de investitii sa-i duca pe wall street si sa-i forteze sa cumpere produse toxice.

sa nu uitam un lucru: in timpul exploziei imobiliare preturile au crescut in state cam cu 50-60%, ceea ce a declansat criza, in timp ce in romania preturile au explodat cu 500%-1000%, ca asa e la noi.
2. din totalul de imprumuturi acordate pentru case din ultimii 20 de ani, doar cele din ultimii 4 au fost acordate in conditii relaxate si au acoperire mica, restul a fost cu down payment si sunt jumate platite. eu spun ca in jur de 20-25 din totalul creditelor in derulare au fost acordate in ultimii 4 ani, in timp ce in romania 80-90% din credite au fost acordate in timpul bulei si au fost garantate cu active supraevaluate si de 3-4 ori.

din totalul de credite luate in ultimii 4 ani(25% din totalul celor aflate in derulare) doar o parte, hai sa spunem 30% sunt cu probleme, acele produse toxice, in timp ce in romania toate sunt toxice, cu rate variabile si garantate cu apartamente ce erau supraevaluate de cateva ori...


acum sa vedem pe unde vor scoate camasa europenii si romanii tinand cont de faptul ca produsele finaciare de calitate, cele acordate inainte de 2003 au cam ramas in bancile americane, in timp ce noie produse, cele de dupa 2003, cele care au si multe probleme au cam fost vandute bancilor si fondurilor straine, pe wall street.

eu nu spun ca america nu are probleme, dar asa cum spunea cineva aici acele probleme nu au fost exportate de catre americani altor tari ci dimpotriva, a fost optiunea acelor tari sa importe si sa cumpere acele produse toxice, sperand ca se vor imbogati pe spatele muncii americanilor de rand. daca nu existau acele fonduri sa cumpere acele produse toxice in orice conditii si la orice preturi, n-ar fi existat nici bani in bancile americande pentru acordarea de credite de proasta calitate.

inca o data, dolarul si america au probleme, dar marea lor majoritatea au devenit probelemele altor tari, iar america dispune de numeroase alte resurse si produse finaciare de calitatea pentru a atenua din criza.

oricat s-ar devaloriza dolarul, va asigur ca euronul si celelalte monede ii vor tine companie buna, vor merge manutza in manutza ....

Dorin spunea...

@elzorab
Ceea ce am vrut eu sa spun este ca puterea de cumparare a unei monede depinde direct proportional de cantitatea de pe piata precum si de viteza de circulatie a acesteia.
Prin urmare, daca eu BNR injumatatesc masa monetara aflata in circulatie, in conditiile in care celelalte elemente nu se modifica (si presupunand ca avem un curs liber iar moneda implicit nu a fost subevaluata sau supraevaluata in raport cu alte monede) valoarea leului va tinde sa se dubleze fata de celelalte monede si ca valoare fata de produse (preturile s-ar injumatati).

Dorin spunea...

@elzorab
Cat despre SUA, daca continua in ritmul acesta (datorii peste datorii si batjocora fata de depozitele celorlalte state),
nepotii nostrii sau poate nepotii nepotilor nostri vor citi despre aceasta tara asa cum am citit noi despre caderea imperiului Roman sau despre alte imperii decazute.

Totul va incepe cu o fraza ce va suna cam asa "In urma razboiului xxx SUA a pierdut statutul de mare putere. In realitate pierderea acestui statut s-a realizat incepand cu anul 2001 cand datorita politicii din momentul respectiv, SUA au avut mari probleme economice incepand cu 2007 ceea ce a condus la declinul acesteia si implicit a efectivului militar [...] a increderii populatiei in politicile statului, [...]"

ionut spunea...

limestone

"Cred ca toti de pe blogul asta am facut armata."

:))

Crezi gresit. Eu n-am facut armata. M-am ocupat cu sco(ala)lile.

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 222 din 222   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?