marți, 11 noiembrie 2008

"...Să ceri maximul cât poate suporta cererea..."

Individul ăsta sintetizează perfect ceea ce s-a petrecut pe piaţă în ultimii ani:

" '...în capitalism regula este să ceri maximul cât poate suporta cererea, nu minimul care îţi asigură profit', apreciază Andrei Sandu, directorul firmei de consultanţă imobiliară Media City." (http://www.zf.ro/companii/articol-3472544/)

Ceea ce-l salvează e faptul că o fi învăţat capitalismul, probabil, pe Dâmboviţa, unde regula s-a aplicat sau se aplică nu doar în imobiliare, ci în multe alte domenii.

262 de comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 262 din 262
Anonim spunea...

@elzorab
erata : unde X e semnul mai mic si Y semnul mai mare

Unknown spunea...

Pentru cine are timp recomand sa urmariti "In gura presei" cu Mircea Badea de aseara. Se poate gasi aici: http://www.antena1.ro/index.php?page
=webcast&id=34252&type=show&item=10

In prima parte a emisiunii explica in stilul caracteristic cum au crescut preturile la terenuri si cum e cu speculantii.

O fi citind si el blogul lui Manole ?? :))

Tufis spunea...

http://www.antena3.ro/stiri/economic/valul-disponibilizarilor-continua-uzina-mecanica-plopeni-si-rolem-codlea-isi-trimit-muncitorii-acasa_57636.html

Apropo de citatul din Zilisteanu; observati despre ce localitate e vorba, dupa aia uitati-va in recensamant si calculati ce procent din populatie a ramas ... somer.

cezar spunea...

Imi scapa legatura cu profiturile indecente din 'imobiliare', dar hai.

"Cea mai gravă situaţie este la Uzina Mecanică Plopeni, unde peste 700 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă. Vor primi, însă, salarii compensatorii pentru 3 ani". Citita corect, stirea asta ne spune ca o parte oarecare din total angajati nu mai lucreaza la firma aia, timp de 3 ani stand pe anii firmei aleia. Citita in spiritul balonului, e clar ca orasul plopeni are in acest moment peste 80/90/120 la suta someri, care nu vor mai investi in imobiliarele locale ale lui Zilisteanu, care se 'va' prabusi. El, piata, hai amandoua.

TREOSC PLEOSC!

B spunea...

aristotel: "Eu câştig peste o casieră, eh poate 5-7 casiere...dar banii mei produc mai mulţi bani decât...mine. Samfing is rili rong!" - mie asta mi s-a parut comentariul cel mai interesant. Daca nu sunt indiscret poti sa imi dai un indiciu in ce ai investit daca continui sa castigi bani acum, in conditiile in care bursa cat si piata imobiliara, unde au tot investit bizonii nostri pana acum, este in scadere?

@'agentilor' anonimi care se bat pe burtoaca sa priceapa jeep-ul personal ca au supt 10 ani comisioane babane nu pot sa le zic decat un lucru, banii se cheltuie f. usor iar ei s-au obisnuit cu o viata luxoasa si munca putina. S-ar putea ca aceasta criza sa fie mai grea si mai adanca decat au crezut si sa epuizeze banii aia mai devreme decat au calculat. Tare imi e frica sa o sa ajungem sa ii vedem cersind la metrou... Eu personal n-am dat un comision la vreun agent pana acum dar m-ar unge pe inima aceasta imagine....

@all: nu cred ca a remarcat nimeni intoarcerea cu 180% a lui Paulson care in loc sa cumpere active toxice care ajungeau in cuferele bancilor si ar fi fost folositi pentru a achizitiona alte banci, Tov. Paulson a ales sa schimbe macazul si sa ofere prin Amex imprumuturi populatiei sau sa cumpere actiuni la alte banci. Ipotecile toxice ar fi fost efectiv praful de pe toba. Veste proasta pt. investitori care au cumparat actiunea la vf. de bula cu sa zicem 20 dolari si care acum valoreaza o treime de valoare sau mai putin. Sincer sa fiu, daca as fi fost in locul Paulson as fi facut la fel, acum bancile sunt pesti rapitori si sunt interesate cum sa isi canibalizeze clientii sau alte banci nu sa ii ajute prin reinoiri de linii de credit etc.... In acelasi ton e amenintarea catre bancile franceze ca ar 'putea' fi nationalizate daca nu dau drumu la robinetul cu bani in conditiile in care au fost deja ele insele finantate de stat. De asemenea, cred ca AIG a fost catalizatorul pentru ca FEDul s-a trezit ca pompeaza intr-un put fara fund unde multa lume suspecteaza ca registrele contabile ar fi fost masluite sa asigure supravietuirea pana vin banii de la stat... halal firma capitalista...

Comenta bine articolul din presa noastra de azi, criza asta pare sa fie cantecul de lebada al Wall Street-ului!

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

@ cei care se simt

http://www.curierulnational.ro/Opinii/2008-11-12/Cultivator+de+cartofi.+Caut+teren!

Citez:

"Atenţie! Sunt oameni care au cumpărat terenuri cu câţiva euro pe metrul pătrat şi nu vor ezita să îşi marcheze profiturile vânzând nici la preţuri cu 80-90% sub cele din 2007, ştiind că pentru ei este oricum un profit de 100% sau chiar 200%. Este şi motivul pentru care piaţa terenurilor - spre deosebire de locuinţe, care de la un anumit preţ mai degrabă ar fi rentabil să le păstrezi pentru închiriere - are un potenţial infinit de scădere. Practic poate tinde spre zero. Ideea că terenul este finit şi de aceea cumpărătorii se vor bate cândva pe el este falsă. A fost testată în Japonia, unde în anii '80, în timpul umflării bulei imobiliare, era de asemenea adusă în discuţie. Contrapunerea creşterii demografice din insulă cu spaţiul limitat s-a dovedit a fi forţată, piaţa terenurilor din arhipelagul nipon cunoscând, ulterior, un declin de peste 20 de ani."

Deci oamenii care au ternuri in scopuri speculative, iar terenurile "indoielnice" ca potential de vanzare ar face bine sa le vanda cat mai repede :)

AristotelCostel spunea...

Am zis mai demult despre un spălător cu furtunul care s-a îndatorat pentru o mansardă. Cred că am găsit exact cartierul rezidenţial în care şi-a achiziţionat "locuinţa":

Casa de vis a devenit un cosmar pentru zeci de oameni din Iasi!

@ando

Mircea Badea

Am văzut emisiunea.

cezar spunea...

Draga belly, opiniile de pe formuri nu reprezinta mai mult decat sunt : opinii de pe forumuri.
Ca multe chestii de pe lumea asta, si pamantul are o valoarea dictata de cerere si oferta. Sunt perioade si perioade, care trebuie luate fiecare in parte, pr. ca fiecare are particularitatile ei. Asta depaseste, in general, neuronii unui neimplicat direct in fenomen, si, cu siguranta, neuronii unora de pe forumurile romanesti.
Ca sa concluzionez, intr-adevar, unii cumparatori au luat (ca subsemnatul) mari suprafete acum 4 ani cu 'cativa euro'. Insa in zona DN6, de pilda, multi israelieni/elvetieni si alte natiuni au achizitionat anul trecut aceleasi suprafete cu 17-20. Pentru ei, vanzare la orice pret = acceptarea bugetarii de pierderi. Si nu vb de banii pe care si-i imagineaza alde forumistii romani, e vb de foarte multi bani. Ca atare, eu unul nu-mi dau cu parerea CE AR TREBUI SA FACA nu's ce evreu din zona Mihailesti, ca sa nu piarda mai mult decat a facut-o.
Putina decenta, ta rog eu. Sau treci la treaba in locul lor. Te asigur ca vei avea aceeasi reactie la 'parerile' forumistilor.

Unknown spunea...

@cezar

Draga cezar, faptul ca tu nu esti in pierdere momentan e un lucru bun pentru tine.

Insa acei investitori stii ce au facut cu terenurile achizitionate?
Nu au construit nimic pe ele si le-au bagat in contabilitate ca sa poata sa isi mareasca capitalul.
Si acum acel "capital" incepe sa isi piarda din valoare.
Sunt foarte multi "afaceristi" care au facut acest lucru.

Deci eu am fost foarte decent cu sfatul acela.

nicolaie spunea...

http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-5137843-versiunea-agentiilor-imobiliare-preturile-scazut-medie-15-20-toate-segmentele.htm

:)))))))))

Anonim spunea...

@manole

Ce pot sa mai zic, felicitari pentru spiritul de observatie si analiza! AI AVUT DREPTATE!
Balonul imobiliar se dezumfla cu adevarat si trage dupe el si balonasele din alte domenii.

Hai sa discutam si despre ce e de facut in noile conditii economice, ce zici?

Azi am vazut pe un TV stradal oferta Ion Mos Capital: garsoniere la 29.000 de euro.

mobutu spunea...

Luat din articolul:
Casa de vis a devenit un cosmar pentru zeci de oameni din Iasi!

"Totul parea perfect la inceput. Oamenii spun ca patronul firmei de constructii le-a aratat machetele cu mansardele pe care avea de gand sa le construiasca. Iar ei, incantati peste masura, s-au dus si au luat credite de la banci pe 20 sau 25 de ani sa-si achite viitoarele locuinte."

Cât de prost trebuie sa fi sa faci asa ceva? Incredibil. Prost la patrat.

Marona spunea...

Cezar, bancherii de la Lehman & Co au fost in "piata" mai multa vreme decat tine si au jucat si la mese mai mari, dar la ora asta nu mai sunt deloc "smug".

O sa-ti treaca si tie.

mobutu spunea...

cezar spunea...
Asta depaseste, in general, neuronii unui neimplicat direct in fenomen, si, cu siguranta, neuronii unora de pe forumurile romanesti.

Noroc cu neuronul tau cu sclipiri a la "swarovski".

toma spunea...

pai, valoarea unui teren ar fi data de potentialul sau, nu?

cumparat in camp la 1 km de oriuce utilitate => valoarea tinde catre zero.

daca-s ceva perspective de dezvoltare => valoarea va diferi de la caz la caz.

Perspectivele de dezvoltare se imputineaza si/sau amina pe fondul disparitiei/scumpirii finantarilor.

Personal, cred ca putinele locuri cu potential sunt "la pont", accesibile initiatilor.

A auzit careva de ideaa ca PUGurile nu se vor mai modifica prin PUZuri?

Se poate discuta, concret, pe niste zone anume?

cezar spunea...

Marona, te referi probabil la Lehman Bros.
Alte 2 neologisme pentru forumisti romani. Voi habar n-aveti de calificarea uzuala pentru oamenii din investment banking (CFA) si trageti fornaind intelept concluziile despre lectiile trecutului ? Ce reprezinta fratii leman pentru alde noi?! Mult mai putin decat chioscul de unde ne luam ziarele in fiecare dimineata.

Draga toma,
Ne-derogarea de la PUG , prin PUZul mestesugit prin coruperea primarilor este totusi regula. Acuma tu ne intrebi in ce zone exceptia va deveni si mai rara ?!
Raspunsul corect...de la zona la zona :)

Marona spunea...

Cezar, suficienta si prezumtiile tale de imobiliar versat imi aduc aminte de macelarii si sefii de aprozar din copilaria mea ceausista. Acei oameni de afaceri la ale caror sucese visau toti parintii pentru copiii lor, exact cum acum toata lumea ar vrea sa-si vada copilul aranjat ca investitor imobiliar...nu?

p.s. colegul si prietenul meu care s-a angajat la Lehman in 2003 si a devenit somer luna trecuta este fizician cu PhD in finance. Am un alt un alt prieten care inca lucreaza in investment banking la Amsterdam si este PhD in chimie. Nu le-a cerut nimeni CFA si MBA, poate fiindca CV-uri cu de-astea primeau cu kilogramul? Oricum, amandoi mi-au spus acelasi lucru: job-ul nostru consta in mintitul clientilor, cu ajutorul modelelor matematice sofisticate.

adrian spunea...

Deci Cezar sa retinem de aici...mintitul clientilor cu modele matematice sofisticate. Deci retinem sofisticate.

Si inca o treaba care odata constientizata te-ar putea ajuta mult: "Asta depaseste, in general, neuronii unui neimplicat direct in fenomen ...."

Atata vreme cat incerci sa-mi vinzi mie...oricat de sofisticat o fi produsul un cauza...crede-ma sunt implicat in fenomen.

Revin...retinem sofisticate.

Marona spunea...

Am uitat sa spun: clientii erau manageri de fonduri de pensii si firme de asigurari uriase, la randul lor CFA si MBA, dar cand venea un PhD cu modelari probabilistice programate in C++ sa le arate cum risk-ul a fost diversficat spre zero iar return-ul maximizat la 30%, indivizii se prefaceau ca-nteleg. :lol:

nicolaie spunea...

http://www.zf.ro/zf-24/eurometropola-proiect-cu-niciun-apartament-vandut-in-doua-luni-3489663/

Incep sa se inmulteasca anunturi de genul asta!!!

Tufis spunea...

Matematica e grea, in general "economistii geniali" gen zilisteanu, cezar, anonim considera statistica cea mai grea materie facuta in facultate. Oricine a facut macar niste algebra (nu mai vorbim de analiza matematica, mai ales topologie) peste nivelul liceului va zambi amar :)

Marona spunea...

Vasile, daca ar fi dupa mine, teoria probabilitatilor si statistica ar trebui invatate intensiv, incepand din clasa 8-a in toate scolile din lume. De ce?

Sunt esentiale pentru a nu deveni victima sigura a oricarui manipulator ordinar. Sunt cateva butade care circula printre economisti:

"There are three kind of lies: lies, damn lies and statistics".

sau

"I think of lottery as a tax on matematically challenged people".

sau

"There are two things you don't want to see being made: sausages and statistics".

Dorin spunea...

@marona
Crezi ca daca s-ar invata statistica la scoala, oamenii se vor putea feri mai bine de "tepe"?

La Facultatea de Economie, se invata statistica. Cati dintre colegii mei crezi ca au previzionat scaderea pietei imobiliare?

Atata timp cat nimeni nu o utilizeaza, la ce folos? In plus sunt necesare informatii. Statistica se face dupa un lung proces de acumulare a informatiei si are o hiba imensa atunci cand incerci sa determini evolutii viitoare in baza informatiilor din trecut.

Anonim spunea...

ce ma distreaza cand pomenesc unii de PhD-uri, CFA-uri si MBA-uri, iar cezar se da superior, ca deh, el este implicat in fenomen, cand tot ce trebuia ca cineva sa-si dea seama ca exista ceva in neregula era doar posedarea unui minim de "commom sense". eu nu am MBA, dar in momentul in care vad ca cineva care are 4x salariul mediu pe economie trebuie sa sclavageasca o viata intreaga pentru o garsoniera am destul creier incat sa-mi dau seama ca ceva e FOARTE in neregula. parerea mea

AristotelCostel spunea...

@marona

Între "educarea populaţiei într-ale statisticii" şi "primitivismul pieţelor financiare", a doua ar fi calea de urmat.

Chiar tu ai spus că pieici dii ăia în icânomics şi embieii de tip olandezu, menegeri de fonduri de investiţii erau ... de fapt bâte.

Când le mai scapă câte o informaţie "dintr-asta complecsă", de-al de cezar şi olandezu au impresia că-s amândoi într-unul... "stăpânul inelelor".

Încă un exemplu...de mai mulţi factori care influenţează un yield când îl privim dintr-o anumită perspectivă pe o perioadă mai lungă de timp:

Bivol cu veleităţi de analist

Marona spunea...

Dorin, cine intelege relatia dintre statistica si prognoza chestioneaza automat afirmatii aberante de genul: "necesarul de locuinte in Romania este de 1 milion", "cererea de apartamente in Bucuresti este de 300000 de mii", "preturile la case si apartamente vor creste anual cu 20-30%" etc.

In facultatile de stiinte economice de la noi se fac rudimente de statistica si prognoza, de aceea aici nici macar economistii nu stiu si nu-nteleg ca oricine face astfel de afirmatii mai trebuie sa adauge, dupa afirmatia aia, vreo zece pagini de explicatii despre sursa datelor colectate si despre toate acele "assumptions" pe care a trebuit sa le faca pentru a genera modelul pe care l-a utilizat in prognoza. Modelele sunt exytrem de sensibile la modificari minore intr-una dintre acele assumptions, chestie pe care un om onest de stiinta o dezvaluie publicului consumator de "prognoza".

In fine...educatia in statistica, obiceiul de-a chestiona ceea ce auzi, sunt niste chestii redundante, atat vreme cat nu devin instrumente accesibile majoritatii populatiei, astfel incat sa ne putem pazi, la nivel de societate, de manipularea ticaloasa.

ionut spunea...

cezar

"Voi habar n-aveti de calificarea uzuala pentru oamenii din investment banking (CFA) si trageti fornaind intelept concluziile despre lectiile trecutului ? Ce reprezinta fratii leman pentru alde noi?! Mult mai putin decat chioscul de unde ne luam ziarele in fiecare dimineata."

Mai e unu p'aci, posesor de MBA...
Explica-mi tu mie ce e ala CFA( ca eu sunt habarnist) si eu promit sa te initiez in "tainele" MS (matematici speciale, materie de anul 2 la inginerie).
"Sofisticarea" certificata de tot felul de diplome, a fost si este imperios necesara vinderii iluziilor.
Te mai intreb odata: unde sunt acum "investment banking"?

ionut spunea...

canadianu

"ce ma distreaza cand pomenesc unii de PhD-uri, CFA-uri si MBA-uri, iar cezar se da superior, ca deh, el este implicat in fenomen, cand tot ce trebuia ca cineva sa-si dea seama ca exista ceva in neregula era doar posedarea unui minim de "commom sense"."

Trebuie sa fi posesorul unui caracter deosebit, sa nu te dai "superior", dupa absolvirea unui MBA de exemplu...in jungla "bunul simt" e un handicap, iar noi suntem programati de mici sa percepem lumea ca pe o jungla.

Marona spunea...

Aristotel,

hai sa ma explic: "statisticile" si "prognozele" astea vehiculate le-a cumparat lumea, TOATA, si cu ea si Romania.

Altfel, crede-ma, cand e vorba de interesul lui, chiar si cel mai matematically challenged roman vedea pe desfasuratorul ratelor de banca ca el plateste doar dobanda lunar, cu zecile de an, mai mult decat l-ar costa chiria pt aceeasi cloaca.

Tufis spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Tufis spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cezar spunea...

Se pare ca am de a face cu oameni educati pe aici. Foarte bine.
Si de ce ma rog sunteti outsideri, inca ? De ce panditi falimentul aproapelui 'porc' ? Pai e frumos.

Apropo de CFA, Mihai Ion (e un tip care CHIAR n-are timp sa studieze fornaielile paupere ale userilor romani), mi-a comunicat ca, pe langa el, sunt fix 6 oameni in RO cu asa ceva (asta m-a impresionat placut, de ce sa mint), si fo' cateva mii la nivel mondial. De aici am retinut o anumita...exclusivitate a diplomei asteia. Daaar, daca stiti voi altceva, e ok pt. mine.

Intreba unul pe aici cum se simte investment bankingul in RO in aceste vremuri. Titluri de stat, aur, titluri de stat.
Ar fi trebuit sa intrebe, ceva mai exhaustiv, cum s-a simtit in ultimii 20 de ani (nu cel din RO, desigur, ca n-a avut timp). Foarte bine s-a simtit.

On-topic, vedeti ca mai e putin si nu se mai vinde nimic pe piata, ajung garsonierele la nivelul din...2006 ?! Inca putin si iesiti invingatori. Cat de relevanta victoria asta pt. ale voastre buzunare, asta e partea a doua. Insa aveti o a doua sansa. Peste inca 10 ani veti vinde...dublu.

Marona spunea...

Cezar,

Lasa tonul condescendent pe care l-ai adoptat (mai nou chiar si-n numele amicilor CFA, care maramite n-au timp de fornaielile noastre paupere), si-ai sa vezi ca discutiile cu "outsiderii" nu-s inutile.

Fiecare individ care a schimbat lumea asta de n-au mai recunoscut-o indiderii niciodata a inceput ca outsider.

ionut spunea...

cezar

"Ar fi trebuit sa intrebe, ceva mai exhaustiv, cum s-a simtit in ultimii 20 de ani (nu cel din RO, desigur, ca n-a avut timp). Foarte bine s-a simtit."

Chiar "exhaustiv" te-am intrebat, cum se simte cel din state la ora actuala, nu cel din romania.
Pai in ultimii 20 de ani s-a simtit foarte bine...pana a murit subit anul asta de cancer(financiar).

Marona spunea...

Si-acum sa discutam, shall we? :)

1) Fiecare individ de-aici are circumstantele lui personale si planurile lui, prezumtia ca stai de vorba cu pauperi se bazeaza pe ce?

2) pe ce te bazezi cand spui ca ce se cumpara azi sau maine se va vinde dublu in zece ani? Pe rata inflatiei?

ionut spunea...

cezar

"Si de ce ma rog sunteti outsideri, inca ?"

Ca n-am ajuns la nivelul tau de "sofisticare", insider-ule!

ionut spunea...

zilisteanu spune ca ne vom dubla banii la anul , tu peste 10 ani. Pe cin' sa credem?

Dorin spunea...

http://www.mediafax.ro/economic/preturile-proprietatilor-din-bucuresti-au-scazut-cu-15-25-chiar-cu-50-la-terenuri.html?1686;3489570

Pentru cei care doreau sa afle cum vor evolua preturile la terenuri.


Nu am deschis subiectul cu facultatea pentru a-mi arata diplomele ci pentru a arata cat de inutile sunt acestea.

Fiti siguri ca sunt oameni mult mai capabili decat unii cu MBA sau chiar CFA.

Cateva intrevari:
Cine a certificat prima persoana cu CFA?
Cine i-a atribuit in primul rand acelei persoane care a acordat certificarea dreptul de a o acorda?
Ce merite a avut respectiva persoana?

Sa nu uit: Cate din firmele considerate a fi in urma cu sa zicem 20 de ani "cele mai" sunt si astazi "cele mai"?

Pentru cei care doresc sa afle ce este CFA:

http://www.hipo.ro/locuri-de-munca/vizualizareArticol/150/Certificari+internationale+in+domeniile+Audit,+Finante,+Contabilitate

wingover spunea...

@marona
socant ce povestesti. se potriveste cu asta: http://www.complexsystems.net.au/w/images/6/61/Bouchaud_2008_Economics_needs_a_scientific_revolution.pdf

si mai ales cu asta: http://www.edge.org/3rd_culture/taleb08/taleb08_index.html

fix pix spunea...

"...sa ceri maximul cat poate suporta cererea...." este foarte prezenta in mintea multor romani, si probabil toti avem cate un prieten sau cunoscut care are un teren si viseaza la ce poate sa faca cu banii "DE CARE ARE EL NEVOIE". E ca bancul cu rromul care, dupa ce cere bani imprumut sa ia un porcusor, deja isi vede vila si mertzanele pe care le cumpara cu profitul de la ferma de porci.

De ceva vreme, mai exact din vara, ma amuz din cand in cand luand anunturi de pe Bannere in zone ultracentrale. Ma uit sa fie o casa cu un pic de teren si sun. Cam asa decurge o discutie cu proprietarul.
- Buna ziua, trilulilu....
...
- Cat cereti pe casa?
- Domnule casa cu teren are 300-350 mp si pretul este de 1mil si ceva de euro(cateodata daca am noroc mai dau si peste "chilipiruri" de 2500 euro/mp). Dupa care incepe sa-si exprima omul pareri de specialitate cam ce bloc frumos se poate face si ce valoare inestimabila poseda proprietate si ca este o coada intreaga de cumparatori (cam cum era inainte de '89 la lapte)

De obicei cand il vad atat de atasat ii spun"Cred ca tineti foarte mult la proprietatea dvs., vad ca nu doriti deloc sa va desprindeti de ea".

Atat "dezvoltatorii imobiliari" (nea vasile care a avut un service auto a luat un teren si tras un bloc frumos, cu stalpi in mijlocul livingului) cat si "proprietarii indragostiti" de terenurile lor au ajuns prin conjucturi extrem de favorabile sa detina ceva de vanzare(bun imobil) si care spera sa-i faca milionari peste noapte. Era de asteptat ca mirajul care devenea tot mai frumos si vremurile in care "cainii iau credit"(vezi America) sa apuna.

Cum poti sa gandesti ca o bucata de 1000 si ceva de metri aflat intre 2 blocuri de 9 etaje, cu 2 calcane mai precis, sa faca milioane de euro.
Este foarte bine ca cei care inca mai cred in Fat Frumos si Alba-ca-Zapada care sa vina cu sacul/sacosa de bani si isi doresc cu ardoare palma lor de pamanat, mai ceva ca Ion al lui Rebreanu sa cada din patutz si sa se trezeasca la realitate si eventual sa puna mana sa invete o meserie.
Si ca tot suntem la capitolul baloane si balonase imobiliare as fi tare curios sa vad niste cocalari care faceau "afaceri cu terenuri", cum vand Q7, ML-uri si X5-uri 3 la 10 mii.

Manole spunea...

Argumentul la "autoritate" e una dintre cele mai mari erori logice (împreună cu contrapartida sa, "argumentum ad hominem"). Aristotel (nu Costel) ne-ar putea zice mai multe, dacă am avea răbdare să-l citim.

Faptul că X are diplomă de CFA, MBA, RDS, OMR sau WWW poate fi egal cu zero în anumite circumstanţe. Uite, eu nu am decât o diplomă oarecare de facultate şi nu mi-a fost greu să-mi dau seama că suntem în balon cu imobiliarele.

Cezare, numele lui Irving Fisher îţi spune ceva?

puco spunea...

Daca vrei sa vezi pe cei care vand panicati Q7, X5, Cayenne, Aston Martin, uita-te pe link-ul asta.
A se observa cate din acele contracte de leasing au fost facute in 2008.

Oricum, mi se pare foarte amuzant sa vad atatea masini la 30-100K euro luate in leasing pe 5-7 ani. :)

ionut spunea...

manole

Ca tot adusesi vorba de Irving Fisher, teoretic, ai putea testa limita superioara a suportabilitatii cererii, daca te-ar lasa si concurenta!!
Cum in cazul pietei imobiliare romanesti concurenta e sublima..."zicerea" domnului andrei sandu radiografiaza perfect starea pietei.
Asta imi aduce aminte de nestor cu cimentul lui, al carui pret n-avea nici un motiv sa scada in conditiile de oligopol impuse de cei trei producatori.

cezar spunea...

Draga Marona, lasati voi tonul 'descendent' mai intai (ca 'voi' ati fost primii, vorba vine), si mai vad si eu, vorba aia.
Ionut, a fi insider presupune, in mai toate domeniile, sa-ti pui pielea la saramura.

olandezu spunea...

@ all

Uitati o postare de pe alt forum (tot relativ la imobiliare) :

" Dumnezeu a creat intai prostul! Apoi pe speculant! (Joi, 13 noiembrie 2008, 19:01)

speculatorul [anonim]
Bunicul meu mi-a spus o poveste : Intr-un sat traiau multi oameni si intr-un an s-a facut grau din belsug pentru urmatorul an. Oamenii s-au bucurat au facut paine si prajituri si au inceput sa manance. Doar ca au inceput sa manance mai mult ca de obicei. Atunci a venit un speculant si a inceput sa cumpere grau cu un leu kg. Anul a trecut si in urmatorul an nu s-a mai facut grau. Speculantul, le-a vndut atunci graul cu doi lei pe kg. Oamenii au cumparat au consumat mult mai putin, dar nu au murit de foame. Credeti ca s-au dus sa ii multumeasca speculantului ca nu au murit de foame? Nu ! l-au injurat ca e hot si speculant.
Dupa un timp a fost o recolta bogata mai multi ani la rand. Seculantul a vandut din grau cu 0.5 lei, iar o parte din grau s-a stricat. Ce au facut oamenii ? S-au bucurat !
Apoi roata s-a invartit iar, pentru ca nici lui Dumnezeu nu ii plac prostii !
Sa ne bucuram asadar ! "

Astept pareri ! Adica ce ati inteles voi din ea :-)

Noapte buna !

Marona spunea...

Cezar, noi n-am acuzat imobiliarii de prostie, ci de ticalosie.

De-asta iti spuneam, inceteaza sa mai pretinzi ca ne crezi prosti, lipsiti de educatie si loseri. De-acuma chiar ca nu mai are rost. A navalit realitatea.

Tufis spunea...

Agenti imobiliari, colectia iarna 08

http://cocalari.com/wp-content/uploads/2008/11/supertzeapa_worker_1-459x345.jpg

Tufis spunea...

@olandezu, vrei sa zici ca esti o unealta de planificare economica, un dar dat de dumnezeu lumii?

In exemplul asta, tu intelegi prin speculant investitor. E o diferenta maricica, investitorul nu ramane cu graul stricat, ca nu e bou sa vanda scump si cand au toti.

Marona spunea...

Olandezu, eu am inteles ca speculantul a angajat un expert sa prosteasca lumea ca vor urma 100 de ani de seceta si ca productia din anul cel rau va mai ajunge doar pt 10% din populatie si s-a aliat cu camatarul sa finanteze crearea de stocuri pentru cativa alesi, cu conditia ca "alesii" sa isi cedeze lui munca gratuit pe urmatorii 30 de ani.

Cei care nu l-au crezut pe speculant l-au injurat ca minte, dar tepuitii l-au luat la stalceala, dupa ce s-au lamurit lucrurile si s-a aflat adevarul.

Marona spunea...

Si mai e o chestie care trebuie clarificata, pentru voi imobiliarii: manipularea pietei prin afirmatii mincinoase este considerata activitate frauduloasa chiar si pe cele libere piete din lume.

ionut spunea...

cezar

"Ionut, a fi insider presupune, in mai toate domeniile, sa-ti pui pielea la saramura."

Mi-a dat o lacrima! Tu ti-ai pus pielea in saramura, ca n-ai stiut cand sa te opresti!
Adu-ti aminte ce ti-am spus intr-un post anterior:
1) eu din insider am devenit "outsider" acum 5 ani(cand a inceput derapajul).
2) strategia de "iesire" e cea mai importanta

ionut spunea...

olandezu

Concluzia e una singura in povestea ta: cel mai mare prost e speculantul! Mai bine statea acasa...

elzorab spunea...

http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=18644

domnul lupeanu, dupa ce ani de zile ne-a manipulat, se retrage si se va reprofila pe alte domenii, va incerca sa vada daca se pot da tunuri si in alte domenii decat in cel imobiliar..." drum batutut si cale lunga"

Dorin spunea...

http://www.zf.ro/profesii/
firmele-de-hr-project-
managerii-care-refuzau-
3-000-euro-luna-acum-
accepta-1-000-euro-3490197/

"Vor creste salariile". Poate in termeni nominali, in urmatoarea perioada

Dorin spunea...

http://www.gandul.info/actualitatea/criza-loveste-romania-ministerul-muncii-o-cauta-pe-afara-video.html?3927;3490458

preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii, declară că e posibil să rămână doar 370.000 de angajaţi în acest sector, la începutul lui 2009

Si salariile muncitorilor in constructii, vor creste intr-o zi, precum la altii intr-un an.

fix pix spunea...

"...sa ceri maximul cat poate suporta cererea...." (http://balonul-imobiliar.blogspot.com/2008/11/s-ceri-maximul-ct-poate-suporta-cererea.html) este foarte prezenta in mintea multor romani, si probabil toti avem cate un prieten sau cunoscut care are un teren si viseaza la ce poate sa faca cu banii "DE CARE ARE EL NEVOIE". E ca bancul cu rromul care, dupa ce cere bani imprumut sa ia un porcusor, deja isi vede vila si mertzanele pe care le cumpara cu profitul de la ferma de porci.

De ceva vreme, mai exact din vara, ma amuz din cand in cand luand anunturi de pe Bannere in zone ultracentrale. Ma uit sa fie o casa cu un pic de teren si sun. Cam asa decurge o discutie cu proprietarul.
- Buna ziua, trilulilu....
...
- Cat cereti pe casa?
- Domnule casa cu teren are 300-350 mp si pretul este de 1mil si ceva de euro(cateodata daca am noroc mai dau si peste "chilipiruri" de 2500 euro/mp). Dupa care incepe sa-si exprima omul pareri de specialitate cam ce bloc frumos se poate face si ce valoare inestimabila poseda proprietate si ca este o coada intreaga de cumparatori (cam cum era inainte de '89 la lapte)

De obicei cand il vad atat de atasat ii spun"Cred ca tineti foarte mult la proprietatea dvs., vad ca nu doriti deloc sa va desprindeti de ea".

Atat "dezvoltatorii imobiliari" (nea vasile care a avut un service auto a luat un teren si tras un bloc frumos, cu stalpi in mijlocul livingului) cat si "proprietarii indragostiti" de terenurile lor au ajuns prin conjucturi extrem de favorabile sa detina ceva de vanzare(bun imobil) si care spera sa-i faca milionari peste noapte. Era de asteptat ca mirajul care devenea tot mai frumos si vremurile in care "cainii iau credit"(vezi America) sa apuna.

Cum poti sa gandesti ca o bucata de 1000 si ceva de metri aflat intre 2 blocuri de 9 etaje, cu 2 calcane mai precis, sa faca milioane de euro.
Este foarte bine ca cei care inca mai cred in Fat Frumos si Alba-ca-Zapada care sa vina cu sacul/sacosa de bani si isi doresc cu ardoare palma lor de pamanat, mai ceva ca Ion al lui Rebreanu sa cada din patutz si sa se trezeasca la realitate si eventual sa puna mana sa invete o meserie.
Si ca tot suntem la capitolul baloane si balonase imobiliare as fi tare curios sa vad niste cocalari care faceau "afaceri cu terenuri", cum vand Q7, ML-uri si X5-uri 3 la 10 mii.

AristotelCostel spunea...

@olandezu

Vezi că speculantul tău adorat fără ajutorul lui dumnezeu n-ar fi făcut nicio afacere.

Oamenii au avut grâu în primul an şi au primit bani pentru grâul excedentar. În anul următor au dat exact aceeaşi bani pentru grâul excedentar din anul anterior, adică speculantul în cel mai bun caz şi-a primit banii înapoi.
Asta ar fi fost valabil dacă dumnezeu nu şi-ar fi băgat...coada.

Fără dumnezeu, adică Greenspan, care să împartă bani cu camătă, speculantul tău o ia în brăţucă.

Omiţi şi faptul că nu toţi sătenii şi-au vândut grâul în primul an şi...ăştia nu-i suportă nici pe proşti, nici pe speculant şi nici pe dumnezeu.

ionut spunea...

olandezu

Sunt curios ce ai inteles tu din poveste.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Olivian BREDA spunea...

Eu consider ca pretul mare la imobiliare va fi pastrat o perioada, cel putin pana vor scadea chiriile. Pretul ridicat al chiriilor afecteaza puternic pretul locuintelor.

AristotelCostel spunea...

@olivian

Da...am observat că deja au început nişte "hunteri" cu cap de lemn să calculeze ROI-uri considerând chiriile actuale. Plecând de la premisa că totul a fost perfect şi va fi în continuare, cu siguranţă au argumente puternice.

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 262 din 262   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?