marți, 17 februarie 2009

Câtă presiune pune demografia pe case? 2 la primărie, 2 la şcoala de fete...

Despre problemele demografice am mai scris (cel puţin) aici, aici şi în alte locuri de care nu-mi mai aduc aminte.

Zilele astea au apărut în presă nişte informaţii interesante care ne arată încă o dată cum calculează vajnicii noştri specialişti populaţia României. Prin inferenţă, putem deduce cum au ajuns deştepţii care şi-au investit banii în imobiliare în ultimii ani să se încreadă în gogoriţa cu necesarul de 1 milion de locuinţe.

Ziarul Financiar, 16.02.2009: "Populaţia României a scăzut cu 30.000 de oameni" Raportează INS. De unde rezultă cifra? Păi, s-au adunat naşterile, s-au scăzut decesele şi a rezultat cifra asta.

Adevărul, 16.02.2009: "Numărul românilor din Spania a crescut în 2008, în ciuda crizei, cu 15.000" O arată statisticile oficiale spaniole care iau în calcul datele oficiale despre românii înregistraţi.

Deci există indicii clare, serioase, că populaţia a scăzut de fapt cu cel puţin 45.000 de oameni, dar noi raportăm doar 30.000 la hectar, c-aşa-i... în tenis!

Voi ce credeţi, politicienii noştri se tem sau nu se tem că în cazul unui recensământ corect al populaţiei normele de reprezentare de 70.000 / deputat şi 160.000 / senator ne-ar lăsa în ... parlamentul gol?

245 de comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 245 din 245
Anonim spunea...

Uraaa ! Se maresc salariile profesorilor ! Fostii mei colegi sunt dati afara pe capete sau au salariul taiat, iar la profesori li se maresc salariile. Uraaa! PSD !

Anonim spunea...

Miorlau, nu e chiar asa ca dai masina si ai scapat. Au si contractele de leasing clause in care daca nu se recupereaza datoria, platesti ca popa. Ba mai mult si penalizari.

x spunea...

@cipi bibi
Nu cred ca e asa costisitor, in aceasta era e informatizarii, sa trimiti periodic o lista de cateva sute de CNP-uri inspectoratelor teritoriale ale muncii, sau evidentei populatiei spre verificare. Si nici partea de impunere a acestor venituri nu e grea, sunt avocati angajati care fac sute de dosare odata.
Deci ai fii haituit continuu, si nu ai avea posibilitatea sa cumperi niciodata mai mult de o trotineta pe numele tau. Poate munca la negru e o alternativa daca esti zugrav, dar daca esti profesionist in aproape orice domeniu nu e o optiune, sau e echivalenta cu abandonarea carierei.

@Hubble: nu cred ca zice nimeni ca viitorul e intoarcerea la pamant, dar o ferma la tzara e o plasa de siguranta chiar si pentru un orasean cu manutze fine, intr-o situatie de tip "shit hits the fan". Exemplu: Valea Jiului anilor '90, inchiderea minelor, cataclism economic. Aia care aveau unde se intoarce la tzara, prin moldova si de pe unde au mai fost dezradacinati cu 20 de ani inainte, s-au intors. Ceilalti...
Ce preferi, sa-ti vezi fiica invatand in scoala comunala de la un suplinitor, laolalta cu clasele a 3-a si a 7-a, sau sa o vezi fugita de foame de acasa, apoi prostituata in Albania ?

mobutu spunea...

@cipi bibi
Banca va vinde datoria ta catre ea unei/unor firme de recuperatori care se ocupa special cu asa ceva.
Iar ăia te vor urmari, ca doar asta stiu sa faca ;) (bine, poate pentru 1.000 EURO scapi, dar la >5-10.000 EURO cred ca-i mai greu sa scapi ... sumele sunt burtiere)

Iar retinerea de 30% (sau cat o fi) din salariu se face prin retinere la sursa. Datoria aia nestinsa e ca un "flag" care te urmareste pana la stingerea ei, oriunde te-ai angaja (la alb).

Miorlau Pufos spunea...

Asta e situatia virtuala ideala. Daca ati sti cam ce balamuc e pe la ITM-uri, stive de dosare pe jos, pe sus, pe sub mese...Nu sta nimeni sa faca o baza de date cu CNP-uri, aia nu au nici documentele elementare la indemina.

mobutu spunea...

Pai nici nu trebuie, tu pleci de la locul de munca "flag'uit" (sau nu pleci dar esti tot flag'uit) pe cartea de munca. La viitoarea angajare (alba) flagul ramane, angajatorul stie situatia si face retinerea la sursa.

ionut spunea...

Sorinel

"M-a ofticat mult faza ca cei de la ING mi-u marit dobanda anuntandu-ma sec, ca "datorita crizei economice..." si alte cacaturi."

Du-te si soptestele suav la ureche astora de la ING, ca "inrautatirea situatiei economice si a conditiilor pietei, bla, bla, bla)e motiv de SCADERE, nu de majorare a dobanzilor si de o eventuala renegocire a clauzelor si termenelor stipulate in contract.
Poti sa le mai spui ca situatia economica s-a inrautatit si la tine, nu numai la ei si ca sunt in pericol, la o adica, sa ramana cu...garantia.
E doar o idee, vezi ce zic, s-ar putea sa ai o surpriza(placuta).

ionut spunea...

mobutu

"Banca va vinde datoria ta catre ea unei/unor firme de recuperatori care se ocupa special cu asa ceva.
Iar ăia te vor urmari, ca doar asta stiu sa faca ;) (bine, poate pentru 1.000 EURO scapi, dar la >5-10.000 EURO cred ca-i mai greu sa scapi ... sumele sunt burtiere)"

In principiu ai dreptate dar eu, tot auzind din ce in ce mai des discutia asta, am tot stat si m-am gandit, am facut si niscai sapaturi si am ajuns la urmatoarea concluziei: exceptand cazul in care esti rau intentionat, cu lichidatorul/executorul/recuperatorul te poti intelege si poti negocia o reesalonare destul de o.k. a datoriei.

ionut spunea...

stelian

"@cipi bibi
Nu cred ca e asa costisitor, in aceasta era e informatizarii, sa trimiti periodic o lista de cateva sute de CNP-uri inspectoratelor teritoriale ale muncii, sau evidentei populatiei spre verificare."


M-am distrat. Fa o vizita pe la un inspectorat teritorial al muncii! Iti vei schimba opinia. Ratacitii aia( care sunt platiti din greu din banii nostrii) nici nu stiu in ce zi sunt.
Despre "evidenta populatiei" ce sa mai zic, ai auzit de morti care au votat voios?

Sorinel spunea...

Buna seara din nou, dragii mei. Hubble, multumesc si tie pt sfat. Ideea care e: cand am avut nevoie de bani sa ridic, casa, nu am avut incotro: a trebuit sa merg la banca si am semnat contractul cu acele clauze. era simplu: vroiam credit, semnam. Nu vroiam? problema mea, m puteam duce unde aveam chef. Am mers in curtea lor si am jucat cum mi s-a cantat. cat despre datul in judecata, ma gandesc, ca oricum contractul specifica faptul ca dobanda e variabila (tre sa ma uit iar pe el), dar nu specifica si in ce conditii poate fi marita. ma rog, ideea e ca datul in judecata inseamn timp,avocat, bani aruncati, cu o sansa de castig, cat? 1%. Mai ales ca eu nu sunt in tara si vin in tara detul de rar. facand o socoteala, am doua variante: platesc creditul, sau o parte din el, si atunci, castig la dobanda, ca nu mai platesc atat de mult, (ca, din rata, vreo 85% e dobanda), sau il achit pe tot, cat se poate, ori, asa cum zicea hubble, sa pastrez banii in euro. Oricum sa stiti ca am apreciat mult de tot ca uite, am redus totul la doua idei clare. Greseala eu am facut-o, acum stiu ce si cum. oricum, nici ideea cu negociatul comisionului de palta anticipata, nu pare foarte rea. Nu sunt ele multe sanse, dar merita incercat, totusi. Astept in continuare sugestii si multumesc din nou pt cele bune.
PS. Sanu uit, am primit niste materiale misto de la un domn pe care l-am cunoscut pe un blog (daca vreti il dau, sa vad de-mi da voie Manole), care mi-a demonstrat ca de pe un hectar de livada de nuci, de e, se pot scoatecam 18.000-20.000. Omul parea in tema, si ideea lui nu mi s-a parut foarte rea.
O seara placuta dragii mei si va urmaresc, cu maaare interes.

Flavian spunea...

O zi superba azi.

O zapada excelenta pentru ski cum am avut cam rar iarna asta. Si nici miticii inca nu venisera sa ne inghesuie pe la gondole :)

Ajuns acasa, alte motive de distractie. Se intampla ceea ce previzionam de luni.

Miscarea in jos la burse se pare ca nu poate fi oprita momentan.

DOW a atins azi minime istorice ale ultimilor ani, atingand valori sub 7300.

Disperarea celor de la burse e evidenta daca ne uitam si la aur, care a atins cea mai mare valoare inregistrata VREODATA adica 1005 USD/Oz.

Desi nici europa nu o duce pe roze, euro a inceput sa creasca fata de dolar, de la 1.26 la 1.28 azi.

Va urma o saptamana interesanta :)

limestone spunea...

@flavian

Unde ai schiat? Banuiesc Sinaia caci acolo e zapada mai groasa in strat.
Vreun pont de cazare mai bun?

Flavian spunea...

Sunt din Brasov, am mai zis.

Poiana rullz atunci cand sunt partiile libere :)

In weekend nu urc decat in cazuri disperate si atunci de obicei sunt la 9 pe partie, ca sa evit nebunia de la pranz.

Cu Sinaia nu pot sa te ajut, sorry.

elzorab spunea...

http://www.cotidianul.ro/foto/strada_din_bucuresti-17793.html

elzorab spunea...

http://www.clujeanul.ro/cluj/case-esec-la-gilau-vezi-cum-arata-in-realitate-casele-de-vis-promise-de-un-constructor-in-aceasta-localitate-3967747

elzorab spunea...

CE SE MAI VINDE PRIN AMERICA LA 60 000 DE EURO, CAM CAT SE CERE PE UN APATAMENT DE DOUA CAMERE IN BUCURESTI. SI PRETUL E NEGOCIABIL

http://www.homes.com/Content/ListingDetail.cfm?City=CHARLOTTE&State=NC&Radius=0&FirstRec=10&OrderBy=PRICE%3AA&Bedrooms=&FullBaths=&MinPrice=70000&MaxPrice=150000&PriceRange=&AmenitiesList=&PropType=*&TotalRecs=489&MinSqFt=&MaxSqFt=&LotSize=&MinYear=&MaxYear=&PropIdList=3_83568417,3_78249572,3_71852610,3_82573538,3_78912609,3_83288049,3_74898182,3_80899012,3_82471469&PropId=82471469&NHC=1&searchorig=main

elzorab spunea...

http://www.homes.com/Content/ListingDetail.cfm?City=CHARLOTTE&State=NC&Radius=0&FirstRec=10&OrderBy=PRICE%3AA&Bedrooms=&FullBaths=&MinPrice=70000&MaxPrice=150000&PriceRange=&AmenitiesList=&PropType=*&TotalRecs=489&MinSqFt=&MaxSqFt=&LotSize=&MinYear=&MaxYear=&PropIdList=3_83568417,3_78249572,3_71852610,3_82573538,3_78912609,3_83288049,3_74898182,3_80899012,3_82471469&PropId=74898182&NHC=1&searchorig=main#stay

elzorab spunea...

http://www.homes.com/Content/ListingDetail.cfm?City=CHARLOTTE&State=NC&Radius=0&FirstRec=19&OrderBy=PRICE%3AA&Bedrooms=&FullBaths=&MinPrice=70000&MaxPrice=150000&PriceRange=&AmenitiesList=&PropType=*&TotalRecs=489&MinSqFt=&MaxSqFt=&LotSize=&MinYear=&MaxYear=&PropIdList=3_81383321,3_83386668,3_78029616,3_83704351,3_82145369,3_80627389,3_80627388,3_77259114,3_79249345&PropId=77259114&NHC=1&searchorig=main#stay

elzorab spunea...

ASTA E CU 5000 MAI SCUMPA, DAR MERITA

http://www.homes.com/Content/ListingDetail.cfm?City=CHARLOTTE&State=NC&Radius=0&FirstRec=37&OrderBy=PRICE%3AA&Bedrooms=&FullBaths=&MinPrice=70000&MaxPrice=150000&PriceRange=&AmenitiesList=&PropType=*&TotalRecs=489&MinSqFt=&MaxSqFt=&LotSize=&MinYear=&MaxYear=&PropIdList=3_83386667,3_77095951,3_83386664,3_81341473,3_82144988,3_81390978,3_80043946,3_82145367,3_82471468&PropId=80043946&NHC=1&searchorig=main

elzorab spunea...

http://www.homes.com/Content/ListingDetail.cfm?City=CHARLOTTE&State=NC&Radius=0&FirstRec=55&OrderBy=PRICE%3AA&Bedrooms=&FullBaths=&MinPrice=70000&MaxPrice=150000&PriceRange=&AmenitiesList=&PropType=*&TotalRecs=489&MinSqFt=&MaxSqFt=&LotSize=&MinYear=&MaxYear=&PropIdList=3_82144862,3_82695457,3_78293256,3_77052819,3_82591202,3_82591204,3_82670169,3_83386675,3_81194649&PropId=82144862&NHC=1&searchorig=main

elzorab spunea...

ma omoara canadianu'

Anonim spunea...

@elzorab
cum ?
@flavian
la noi pe grouse n-a mai nins de vreo 2 saptamani, era plin de gheata pe partie, da' cu placa merge si asa, mai nasol de aia cu schiuri
a, si au pus astia la vanzare pass-urile pentru la anul. avand in vedere ca dau si un gift card de 25 si reducere la trasu pe sfoara, nu pot sa zic decat ca "scump, scump, la poiana era mai eftin" :P

Anonim spunea...

Hubble nu am zis ca nu mai discut. Dar decat sa ma jignesti prefer sa ma ignori. Daca tu crezi ca e ok cum imi vorbesti, problema ta. In cercul meu de cunoscuti, chiar si ala de la tara nu vorbeste nimeni asa.

Ce spuneam noi ca in cel mai rau caz o sa lasam naibii orasele si o sa mergem sa punem mana pe sapa daca va fi nevoie. Sper ca nu pentru ca stiu foarte bine ca din agricultura nu te imbogatesti decat daca ai sute de hectare.
Dar decat sa mor de foame in Bucuresti prefer sa caut oua in cotetul gainilor.
Oricum, asta e ultima solutie.

Inca ceva, cand vad pe strada cate o piti sau cate un parvenit imbracati la 4 ace veniti din provincie cu doi parinti imbatraniti de munca la tara si imbracati cu haine dinainte de '89 ma apuca greata. Ca odrasla e la oras, mandria familiei si odrasla trage la xerox toata ziua sau mai trage cate-un sef, ce mai conteaza?

Anonim spunea...

@Cristi
Poate imi arati si mie unde te-am jignit, ca vorbesti asa la impresie ca sa pari victima. Chiar ca nu-mi mai arde sa discut cu tine. Ignore.

Anonim spunea...

Stii ca ai facut-o si ne-am ciondanit ca doua tatze. Dar hai sa ne oprim si sa schimbam idei ca asta e de fapt scopul prezentei noastre aici.
Vezi ca nu te-am uitat cu berea. :)

Unknown spunea...

Ce ziceti de comentariul asta?
http://www.urbaniulian.ro/2009/02/21/al-iii-lea-razboi-mondial-a-inceput/

Sorinel spunea...

Eu unul cred ca acest Urban, sau cum l-o chema, e dus un pic cu pluta. E genul de senator sau ce naiba o fi, care doarme toata ziua pe el, si acum, cand intr-adevar, exista o criza reala, s-a trezit si a zis ca e bine si frumos sa arunce cu previziuni sumbre. Incet, incet, o sa ajungem sa vedem ca stirile de la ora 5, al PRo TV, sunt chestii minore, cu care baietii abia au inceput jocul de alienare mintala. Cum e posibil sa postezi asemenea imbecilitati? Cu permisiunea dvs, am sa incerc sa analizez unele aspecte:
1. titlul blogului: ac de cojocul lor (asistentapentruconsumatori); ac de cojocul cui? dvs ati vazut pe vreunul dintre acesti domni (doamne) sa-si faca datoria? aaa, cand e televiziunea, tunam si fulgeram, si apoi, inchidem chioscuri, si apoi, a doua zi, le deschidem bine merci: unde credeti ca s-a dus spaga?
2. Poza in dreapta, cu mesajul "ascult problema ta". Inercati sa luati legatura cu el, veti da de robot, sau vreo fitza care sa va spuna ca bossul este ocupat (doar cei "alesi" ajung sa vorbeasca la tel). Imi permit sa traduc liber: "ma doare in cot de parerea ta". Sper ca nu gresesc mult de tot.
3. Acum ajungem la textul propriu-zis. Recunosc, prezinta unele chestii care sunt adevarate, in mare parte, si ma refer la pierderea libertatilor si la faptul ca eista o criza economica. Da, de acord cu asta, dar vreau sa va intreb doar atat: ce ati prefera? A) un idiot care vine si urla: "A venit APOCALIPSAAAAAAA, pocaiti-va caci daca nu, va curge pucioasa peste voi, veti arde in focul gheeenei"...si alte cacaturi de pe care boaitele imbracate in negru tuna in biserica si va umfla banii din buzunarele sau
B) Un analist economic sau macar un om de bun simt cu ceva cunostiinte economice care sa vina, sa puna punctul pe I, si sa spuna: OK, exista o criza economica, dar uite, cam astea vor fi realitatile, asta se poate intampla, da, vom reduce nivelul de trai, nu ne vom mai cumpara toate cacaturile scumpe, fiecare dintre noi se va orienta sa stranga un pic punga si multe alte chestii de bun simt, care sa prezinte adevarul si, pe baza unor analize pragmatice si de bun simt, sa sa prezinte scenarii realiste?
De ex, pe blogul asta am intalnit oameni capabili sa faca o analiza a pietei imobiliare si a situatiei economice, mai plina de bun simt decat ce face cretinoidul asta.
Dupa parerea lui,ce mai ramane? Puneti mana pe furci si topoare si dati-va in cap, ca oricum vom muri?
Scuze, dar eu unul sunt satul de genul asta de profeti.
Da, recunosc, prefer omul care vine si spune: frati romani, urmatoarea lovitura, data de dracu si frac'su va fi la nivelul preturile alimentelor, se vor scumpi in draci, vom cumpara apa la un pret mai mare de doua ori decat al benzinei, ca oricum in Buc, de ex, 50% din cei care au masini , mai ales in leasing se duc la societatile de unde le-au luat si pa...pa, ca nu-si mai permit sa le intretina si vor merge cu transportul in comun, ca e mai ieftin.
Da, prefer sa vina si sa spuna: frati romani, 45 milioane de hectare de teren arabil nu sunt muncite, din 90, si multi ne vom schimba, poate ocupatiile si ne vom orienta spre agricultura, daca nu la nivel mare (asociatii familiale) macar acolo, de ajuns sa producem pt o familie de 4-5 persoane, cat sa reducem cheltuielile?
Este la latitudinea noastra, si avem de ales, simplu.
Dar, EU unul, refuz sa mai ascult idioti care sa predice apocalipsa, ci prefer sa ascult oameni care vin cu idei.
Am intrebat pe blog, si unii au avut decenta sa imi dea un sfat: EU aleg, dar macar am inceput sa cantaresc lucrurile din alta perspectiva, si imi place ca am mai capatat ceva informatii, simplu. repet, ce voi face, voi face eu, si daca voi gresi, va fi greseala mea.
VOi, dragii mei, ce ati alege?

Flavian spunea...

Da, prefer sa vina si sa spuna: frati romani, 45 milioane de hectare de teren arabil nu sunt muncite, din 90, si multi ne vom schimba, poate ocupatiile si ne vom orienta spre agricultura, daca nu la nivel mare (asociatii familiale) macar acolo, de ajuns sa producem pt o familie de 4-5 persoane, cat sa reducem cheltuielile?

Hehe, pai n-ai vazut ce s-a intemplat cand unii au venit cu astfel de idei pe aici ?

Huiduieli pe toata linia... :D

Dar incet-incet, nu ma indoiesc ca lumea va fi mai deschisa la astfel de idei ;)

Sorin spunea...

@flavian

Da-mi voie sa iti spun un lucru, Falvian: cei care huiduiesc, sunt niste bieti inculti, ca nu vreau sa le spun altfel. Un om inteligent, prinde o idee, a unuia dintre noi si, daca nu ii place, vine cu alta idee, mai desteapta, aducand argumente logice. Eu, unul accept ca cineva de aici sa-mi spuna: da, ideea ta e gresita, si sa vina cu argumentele: 1,2,3,...
Pe partea cealalta, poate sa vina si sa spuna: uite, altceva mai bun, o alta solutie mai buna de iesit din criza: asta si asta.
Unui asemenea om ii citesc acel comentariu, cu placere, si, daca ma convinge, da, de ce nu, adopt ideea lui.
Eu am intrat aici, pe blog, de curiozitate, recunosc. Am intrat in septembrie 2007, si apoi am ramas, pt. ca mi-au placut analizele facute de Manole si altii (deja am spus ca imi place stilul unora, si s-au trezit destepti sa spuna ca sunt o oaie:). Stii ce? oricine poate injura, si poate vorbi urat, mai greu este sa vii cu un comentariu inteligent. Stii ce se va intampla cu cei care, pe acest blog, se preteaza la chestii de doi lei? NIMENI nu le va mai citi posturile, si se vor elimina singuri, asa ca...nu-ti face griji pt ei.
Eu, vin cu alta chestie si lansez o PROVOCARE, pentru toti cei de aici: domnisoarelor (nu stiu daca mai este vreo domnisoara, in afara de miorlau pufos) si domnilor, haideti sa facem un lucru: pentu cateva zile, 2-3, nu stiu, cateva, haideti sa ne concentram pe analiza pertinenta a acestei crize economice si inca un lucru: HAIDETI SA CAUTAM SOLUTII.
Multi vor rade de ideea aceasta, dar eu sunt sigur de un lucru: pe blog sunt multe, foarte multe persoane foarte inteligente, care sunt convins ca se vor lasa furati de provocare, si-mi vor demonstra ca noi, cei de aici, marea majoritate, suntem inteligenti, cu bun simt, si putem sa facem muuult bine unul altuia.
EU, recunosc: datorita acestui blog, si acum nu mai dau nume, ca iar se interpreteaza, am inceput sa vad lucruirle in alta perspectiva, sa adun informatii, si sa scap poate de o decizie care m-ar fi ruinat. MULTUMESC, inca odata. Da, am sa multumesc mereu, fara sa ma simt aiurea.
Haideti, oameni buni, pt cateva zile, sa lasam micile intepaturi dintre noi, haideti sa venim cu raspuns la intrebarea aceasta:
CARE ESTE SOLUTIA IMEDIATA SI CARE ESTE CEA DE VIITOR PENTRU DIMINUAREA EFECTELOR CRIZEI ECONOMICE?
Eu pun pariu cu oricine, ca desi poate la inceput, vor fi ceva hohote de ras, la un moment dat, aici, se vor aduna idei extraordinare, simt asta.
Ia, hai, scorniti-va mintile si sa gasim niste raspunsuri destepte, asa ca voi cei de aici.
A, sa nu uit. Numele meu este Sorin, si am postat sub numele meu real, dar am reusit sa pun doar odata, ca apoi nu a mai mers.
HAIDETI, demonstrati-mi ca nu ma insel, si ca discut aici cu oameni super inteligenti. Eu astept cu drag comentariile voastre.

Anonim spunea...

@Sorin

"CARE ESTE SOLUTIA IMEDIATA SI CARE ESTE CEA DE VIITOR PENTRU DIMINUAREA EFECTELOR CRIZEI ECONOMICE?"

Solutia nu este imediata, adica nu exista o bagheta magica ca zanul cela din reclame. Solutia este de lung metraj si o repet: fa-ti jobul asa cum stii mai bine.

Speculatiile cu petrol si aur nu sunt altceva decat alte speculatii precum imobiliarele.

Cat despre intoarcerea la tara eu spun pas, nu e stilul meu. O luna merge dar recunosc ca mai mult nu as rezista. Vad ca altii sunt in vana, si in loc sa planga toata ziua ca altii rad de marea lor solutie, ii invit din nou sa expuna detaliat business-plan-ul. Adica ceva in genul:
- dimineata la 5 ma trezesc
- la 5.10 sunt spalat pe dinti
- la 5.30 pun cartofii la fiert si prepar masa porcului ca la 6 guita de rupe gardul
- la 6.30 mulg vaca a doua oara
- la 6.40 ...
Sau o ferma cu utilaje si toate cele. O livada de nuci de acord, investitie pe 10 ani cu ceva bataie de cap. Detail please.

Va rog nu ramaneti cu miorlaiala ma mut la tara sau plivesc prazul in weekend. Finalizati ca sa inteleg si eu, poata ma convingeti sa raliez la idee.

Sorinel spunea...

@ Hubble

Dear Hubble, stii bine ca mi-am exprimat candva admiraia pt posturile tale (mai tre sa zic ce comentarii au fost?, nu are sens). Am sa iti raspund in concret la intrebarea ta.
Eu locuiesc in Piatra Neamt, dar momentan sunt departe de tara, pana la sfarsitul anului, ca de, asta e viata. Casa mi-am construit-o langa oras, la vreo 8 km, intre doua sate, deci practic sunt pe camp. Am toate utilitatile, exceptand gazul metan, dar nu e o problema, caci am centrala pe lemne. Plus, ca m-am gandit sa bag o mica investitie in panouri solare pt incalzirea locuintei si pt. apa calda menajera.
La mine, situatia e simpla: parintii mei vor casa la tara, si de aia am facut-o: eu voi ramane in apartamenul de la oras, dar nefiind departe, nu e o problema mare de tot: cu masina ajung in 6-7 minute la ei. Recunosc, ei sunt cei care vor munci gradina si livada, eu voi merge doar si le voi da o mana de ajutor, atuunci cand e nevoie. Avantajul cel mai mare e ca-i voi tine ocupati, pt ca nu vor sta in casa sub nici o forma: au 40 de nia de munca in spate, ani grei, in 3 schimburi, in industria textila, asa ca....daca ii tin in casa,vor muri de plictiseala, la propriu.
Gradina are cam vreo 3000 de metri si am gandit-o la modul asta: 1000 din ei o graina de zarzavaturi si legume, eventual 2-3 mici sere, pt rosi,castraveti, etc, 1000 plantatie de nuci, si 1000 plantatie de migdali. Ideea e ca sunt in chingi sa mai iau inca vreo 10000 de metri, adica un hectar, de la taranii din zona, ca oricum nu-l muncesc, sta nemuncit de vreo 10 ani pamantul ala.
Investitia minima este de aproape 5000 de euro, in utilajele necesare muncii campului: am gasit tractor din ala mic, cu toate utilajele , la vreo 2000 de euro, si restul sunt bani de ingrasaminte, seminte,etc....
La un calcul, pe 1000 de metri vin plantati cam 100 de nuci si vreo 300 de migdali. Acum, nu stiu exact calculul, cam cati bani vor iesi, mai ales ca livada va rodi dupa cativa ani, vreo 3-4 cel putin. dar, vedem la vremea respectiva.
EU pun cea mai mare baza pe cei 1000 de metri pe care ii voi transforma in gradina de legume.
Vreunul dintre noi a fost curios sa vada cati bani da pe mancare, pe luna? Va spun, daca luati un pix si hartie, va speriati cati bani dati lunar pe hrana, in afara de carne.
Din puncutl meu de vedere, aceasta micuta gradina reprezinta o solutie imediata de iesire din criza, pentru mine si familia mea, pentru ca, vom reduce cheltuielile cu cel putin 30%, si asta inseamna ceva. Si le ovm reduce incepand din aceasta toamna.
Ca solutie de viitor, de ex, reprezinta plantatiile de nuci si migdali, care nu necesita o munca foarte grea si care, la un moment dat, vor produce si o vor face binisor de tot.
Uite, hubble, eu am o solutie imediata, si una de viitor, e adevarat, pt mine si familia mea.
Bun, tu spui ca nu te coafeaza mersul la tara. SI eu recunosc, nu ma trage ata prea mult. E adevarat ca ma voi duce in wek-end si cand va fi nevoie, dar nu ma voi stabili in permanenta acolo, cel putin nu acum.
Asa cume u vad o solutie, buna, rea, cum este, vreau sa vad si ceilalti daca pot sa vina cu altele, poate mai bune.
Ia sa vedem...

ionut spunea...

sorinel

Ai cateva probleme.

Ce vrei tu sa faci e agricultura de subzistenta. Te bazezi foarte mult pe parintii tai care, inteleg ca nu mai sunt la prima tinerete. Inteleg ca tu vrei sa le dai o mana de ajutor doar la sfarsit de saptamana. Ai un plan de rezerva? Iti dau eu un factor de risc la care sa te gandesti: ce faci in situatia( destul de probabila) in care unul dintre parintii tai se imbolnaveste?
Eu zic ca daca chiar vrei sa pornesti pe calea asta, ia "taurul de coarne" si muta-te tu la tara. Tu sa fi cel care preia toate responsabilitatile si greul muncii.
Apartamentul de la oras, vinde-l sau inchiriaza-l. Altfel e o cheltuiala in plus.
Apuca-te si invata tot ce poti si la modul foarte serios depre cultura nucilor si a migdalilor. Daca faci o treaba "dupa ureche" ai toate sansele sa nu-ti iasa.
Stai putin si practica un "dialog cu tine insuti" si vezi daca intr-adevar poti si vrei sa faci aceasta schimbare in viata ta. Daca raspunsul e un DA sincer si din toata inima, nu mai sta pe ganduri si incepe, dar de acum!!
Altfel te vei afla in situatia celui care "vrea" sa se lase de fumat... incapand cu luna viitoare!

Anonim spunea...

Sorinele, bun planul tau. Destul de obiectiv. Iti marturisesc ca acum 7 ani si eu aveam ideea cu nucii dar m-a prins viata mutandu-ma de colo-colo si am renuntat. E buna afacerea. Dupa 5-6 ani ai primele recolte. Iar dupa 20 de ani o tai pentru lemn si scoti o avere, dupa care replantezi livada tanara.

Acum am 32 de ani, daca as planta livada, la 40 de ani nu mai depind de nimeni. Iar la 52 de ani am pensie din furnir. Plus ca replantand lasi o avere copiilor.

Ar fi interesant de evaluat care este costul a 2-3 hectare de plantatie si intretinerea timp de 5-6 ani pana la productie.

Sorinel putem discuta tema asta in particular. Vz mailu meu.

La noi in tara ar mai fi niste riscuri. Daca vine iar CAP-ul si iti ia pamantul. Daca iti taie noaptea livada pt foc.

ionut spunea...

Sorinel

Sa incepi o activitate fara sa-ti asumi intreaga raspundere si bazandu-te pe munca altuia, e motiv sa INTRI in criza, nu sa iesi din ea...

Anonim spunea...

Acum cu criza imobiliara ai toate sansele sa gasesti de cumparat o gospodarie taraneasca cu 2 ha de pamant destul de ieftin.

Ar fi o pb cu legislatia. Tb sa obtii autorizatie sa plantezi padure sau livada, ceea ce se obtine greu. Apoi cu taiatul pentru furnir iar e o problema. Mai studiem.

Anonim spunea...

Hubble spunea:
"Speculatiile cu petrol si aur nu sunt altceva decat alte speculatii precum imobiliarele."

Ai pus punctul pe i. Mai ales ca inginer stii ca orice solutie alternativa de energie ar face petrolul 1 dolar barilul iar aurul nu e departe de hartiile pe care statele le emit sub forma de bancnota.

Sorinel are dreptate, oamenii nu au mai muncit pamantul pentru ca nu este profitabil dar... in zona denumita generic Oltenia cele mai mari case le au gradinarii, ciobanii si tiganii. Cioban cu trei jeep-uri in curte, plasme in fiecare camera, casa cat un palat si totul luat cu banii jos, fara banci si leasinguri.
Toti au copii la facultate si astia sunt studentii cu BMW.
Pana la urma stai si te intrebi ce e mai bine: sa fii angajatul unei companii si sa ai totul pe credit sau sa faci munca aia de care se pare ca multora le e rusine dar sa fii independent?
Oricum Hubble, ai dreptate, nu e usor la tara dar acolo intotdeauna ai ce sa mananci. Plus ca nu te obliga nimeni sa renunti la confortul si avantajele vietii de la oras.
Parintii mei, la fel ca a lui Sorinel au lasat orasul si s-au mutat la tara. Crede-ma ca nu le e rau. Si in weekend se urca in masina si se mai duc si la teatru.
Eu in Bucuresti nu am mai ajuns de un an.

Unii oameni sunt facuti sa stea la oras si in mall, stiu ca nu e cazul tau cu mall-ul, altii pot sa munceasca pamantul cu placere si in acelasi timp sa isi faca meseria de medic, director sau inginer. Pentru mine oamenii astia sunt un model nu traseistii birou-club-mall-Grecia.

Sorinel spunea...

Uite, despre asta vorbeam. Voi nu realizati, poate, cat de mult am castigat...fantastic. Se poate, nu?
Am lasat micile intepaturi, pe diferite teme, si uite, am citit vreo 3 comentarii de super bun simt. Am sa incerc sa le raspund.

@ Hubble: scuze, dar nu stiu adresa ta. De unde o iau? Uite, ti-o dau eu pe a mea, ca nu mi-e frica nici de injuraturi nici de nimic: barbieru.sorin@yahoo.com. te rog mult, scrie-mi pe adresa de mail, si chiar vreau sa discutam in particular. Aceeasi este adresa de messenger, si acolo e mai usor.
Bun, sa revenim la raspunsuri:

@ Ionut. Ai dreptate, trebuie sa-mi asum intreaga raspundere: comentariu inteligetn si de bun simt. Multumesc, uite ca aspectul asta nu-l vazusem. Deocamdata mai trebuie sa stau aici, in maretul Kosovo, pana la sfarsitul anului, dar apoi voi reveni acasa.
Da, am discutat deja cu ai mei sa vindem apartamentul sau sa-l inchiriem. Cred ca inchirierea e cea mai buna solutie. Din nou, ai dreptate, e o cheltuiala in plus.
Ai mei vor incepe cu acea graina de zarzavat. De livada vreau sa ma ocup eu. Deja, am capatat ceva informatii de la un domn, Ion Stan, care mi-a trimis materiale interesante. Plus ca, la Iasi, este o ferma imensa care se ocupa de nuci. Am aflat numarul de tel al oamenilor, si sunt dispusi sa ma ajute> de la ei pot lua puieti, plus ca, nu-mi cad gradele daca ma duc sa fac munca voluntara cateva luni, in care sa invat cat de mult se poate despre cresterea nucilor. Nimeni nu-ti da nimic pe gratis. Livada o voi incepe eu, atunci cand voi fi convins ca am invatat destul de mult despre asta.
despre dialogul cu mine, sa stii ca ai dreptate: l-am avut si e clar EU trebuie sa iau taurul de coarne, sa-mi asum raspunderea. DIn pacate, nu pot sa o fac acum, dar mai sunt cateva luni, nu e mult.
Uite, asta mi-am dorit: sa citesc niste pareri simple, la obiect. Ultimele 3 posturi, ale lui Hubble si Ionut, le-am citit cu mare atentie si am gasit niste idei super.
Astept in continuare, de la voi, pareri si opinii.
@ Hubble, adevarat ca exista riscul sa vina CAP-ul sa imi ia pamantul, dar eu cred ca nu va fi asa. Mai degraba inclin sa cred altceva: oamenii de la tara se vor aduna si vor forma asociatii familiale, pentru ca ce fac ei acu se numeste intr-adevar agricultura de subzistenta. Numai uniti, si pe un teren mare de tot, vor reusi sa faca din agricultura, un business.
da, asa cum ziceai, exista si risul asta. Eu mi-l asum, ca nu am incotro.
Acum ma gandesc la altceva: din moment ce vi planta livada, restul terenului, dintre copaci, cum sa il pot valorifica?
Acei copaci lasa umbra, deci cred ca va fi greu sa mai pun ceva pe acolo
Ma gandeam sa fac si niste sere mi mici, cu flori. repet, e o idee doar.
Astept pareri!
Inca odata, multumesc pentru ideile de bun simt. Le apreciez la justa lor valoare.

Anonim spunea...

Privitor la productia de nuci obtinute, rezultate foarte bune se obtin atat de la pomii altoiti de nuc cat si de la cei nealtoiti.
In Romania nucul a fost si este protejat de lege. Nucii pot fi taiati in urmatoarele conditii:
- exemplarele care au cel putin 1/3 din coroana uscata;
- exemplarele care sunt pe suprafete unde s-a autorizat construirea de obiective;
- exemplarele dezradacinate din cauze naturale.
Pentru fiecare nuc taiat, chiar in aceste conditii, proprietarul este obligat prin lege sa planteze la loc trei nuci tineri.

limestone spunea...

@toti pomicultorii de pe site..

Parca s-a dat un sfat pertinent pe aici: faceti ce va pricepeti mai bine !
O scurta istorie adevarata sa va incurajeze..

Fratele meu a incercat cu o livada de meri, sute de meri, nu gluma. A investit in foraj 10 mii euro sa-i ude vara, absolut necesar in zilele secetoase care sunt foarte numeroase pe an acum in Ro. Apoi trebuie sa-i stropeasca de 2 ori pe an, cu butelia cu chimicale in spate si masca pe fata, o placere la 35 de grade celsius vara.
Apoi sa cosesti buruianul dintre pomi.
Intr-un an a dat grindina/mana si au iesit merele patate, productia a fost ratata, in alt an i-au furat jumate de productie. Copiii din sat trimisi de perinti, astia au fost hotii carora nu a avut ce le face.
Cea mai tare faza a fost cand i-au smuls/furat puietii din radacina si i-au pus in loc bete uscate care de la distanta aratau ca puietii. S-a prins de paguba abia dupa vreo 2 luni ! Asa ca va trebuie gard electric sau paza permanenta 24 ore pe zi, 365 de zile,tot anul.
Traim in Romania, patria hotilor, am mai stabilit asta odata Hubble, nu ?

Anonim spunea...

@Limestone
Cu hotii ? Traim in Romania si asta ne mananca tot timpul. Nu degeaba povestea cu Praslea cel Voinic si Merele de Aur.

Nok spunea...

Limestone, respect. In sfarsit un comentariu venit din experienta apropiata si nu aberatii din visele ude ale unora care n-au sapat un razor in viata lor.

limestone spunea...

Nok, sunt prea tineri oamenii, nu e vina lor.
Nu au avut bunici la tara pe care sa-i ajute vara la sapat porumbul sau cules de in. Pe mine fie si numai amintirea practicilor scolare la cules de struguri sau depanusat de porumb si ma seteaza off toata viata mea viitoare vizavi de agricultura.
Fratele meu este foarte energic, entuziast are si cunostinte agricole si tot nu a reusit. E acelasi frate care a incercat sa creasca nutrii si cincila pentru blana, Nutriile i-au fugit si cincila nu au vrut sa se reproduca. Asa ca a ramas sa faca tot ce stie el mai bine, adica inginerie auto...

limestone spunea...

Singura mea investitie in pomicultura afost sa-mi cumpar un superb bonsai in varsta de 50 de ani de la Bricostore pe care am dat 10 milioane. Mare greseala.In doua luni s-a uscat din motive de supraudare cred.
Si a fost un singur copacel, extrapolati la o livada intreaga si aveti dimensiunea tragica reala a unei astfel de potentiala investitie in Pomicultura.

Sorinel spunea...

Ca sa raspund la utlimele posturi, am sa spun doar:

1. de la 5 ani, imi petrec vacantele la tara, unde am facut de toate, de la sapatul porumbului si la ingrijitul planteleor, de tot felul. Nu intru in detalii. De la 9 ani, bunicul meu m-a invatat sa conduc tractorul (nu stiu cat de relevant e). Ideea de baza e ca stiu ce inseamna munca la camp. eu vreau sa schimb putin asta: ia-m vazut pe bunicii mei lucrand de dimineata pana seara, cultivand tot felul de plante. Faceau agricultura de subzistenta, e adevarat. Eu, vreau sa schimb asta: simplu, vreau sa obtin idn terenul cultivat cat mai mult profit. Agricultura se poate face fara porumb si cartofi.
sa nu uit, ai mei au avut vrea 5 hecatare de livada, cu tot felul de pomi: meri, peri, ciresi,visini. NU prea au avut nui, e drept, de aceea vreua sa invat despre ei. In livada bunicilor, am muncit de primavara de la curatat de lastari lacomi, pana la stropit, cu masca pe fata si butoiul in spate.
Bottom line e ca am idee despre munca de la tara, nu sunt doar vise. EU vreau sa demonstrez ca 1000-2000 de metri de teren arabil, pretat agriculturii, poate aduce un venit substantial unei familii.
Si, sa nu uit,nu voi mai raspunde la comentariile de doi lei. Astept pe cei care au idei valoroase. Ceilalti, gasiti alte posturi mai interesante. Va rog!

Anthony Puerto spunea...

O zi buna,

Sunt creditor privat. Dau împrumuturi de garanție pentru afaceri, împrumuturi personale, împrumuturi de cumpărare de locuințe, împrumuturi auto E.T.C. Acord un împrumut pe termen lung de la 10.000,00 la 500.000.000.00, de la un maxim la cincizeci de ani, la o rată a dobânzii de 2%, solicitantul interesat ar trebui să trimită un e-mail :( pwanfinanceinvestments@gmail.com) sau whatsapp (+1 984 213 1994) pentru mai multe informații

Numele complet:

țară:

Suma necesară:

Durata împrumutului:

Scopul împrumutului:

Numar de telefon:

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 245 din 245   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?