marți, 10 februarie 2009

Mercurial imobiliar, partea a 2-a

Cu oarece grabă, ideea de mercurial de care pomeneam aici intră pe masa de lucru a ministrului finanţelor, dl. Pogea. Cotidianul ne anunţă că "Foamea de bani a lui Pogea umflă impozitul pe case de 6 ori".

Dacă nivelul impozitelor propus în acest articol este cel real, atunci trebuie totuşi să remarcăm că este unul absolut suportabil şi că autorităţile nu au sărit calul în stabilirea cuantumului, care mi se pare absolut suportabil, chiar şi pentru o familie mai puţin bogată.

Update: se pare că e vorba doar de o indexare cu 24,3% a vechilor valori. Totul începe să miroasă a telenovelă.

170 de comentarii:

B spunea...

Cred ca scapau mai ieftin printr-un imprumut cu FeMeIul. Oricum o dau, guvernul o sa adopte masuri nepopulare... Mai bine ii lasau pe liberali sa isi rupa gatul la guvernare, dar ce sa ii faci daca au terminat osanza si au vrut la guvernare sa iti salveze afacerile. Pacat ca nu au ales un patron mai inspirat dar mai ales bogat!
Costele, cred ca jubilezi, impozitul asta o sa intepe balonul si mai bine. Totusi, masura ar fi aciclica, acum nu mai e nevoie de incurajare, balonul se desumfla sigur, guvernul doar toarna gaz peste foc, marirea de impozit trebuia facuta cand crestea balonul ca un overgrown cookie! Daca bancile intra in default din cauza saracirii clientilor care ar putea inceta plata ratelor degeaba maresc bancile perioada in care marcheaza pierderile prin constituirea de provizioane de la 90 de zile la cate zile vor ei, rezultatul va fi acelasi. Guvernul in incercarea de a-si mari veniturile prin marirea impozitului pe imobilie si terenuri mai bate un cui in sicriul bancilor. Sa vedem daca nu scoate mai multi bani pt salvarea bancilor decat a castigat prin marirea de impozit, sa nu zic ca gradul de colectare va scade si el dramatic! Suma nominala colectata dupa cresterea impozitului e posibil sa fie ma mica decat inainte cand gradul de colectare era destul de ridicat.

dcg spunea...

Manole, esti fenomenal de prompt. Tocmai ma pregateam sa plasez link-ul in forum dar tu deja aveai articolul scris si postat :)

Kiko spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
dandy spunea...

Am mai discutat pe blog pe tema asta. Pot sa spun ca era de asteptat in contextul de acum, in care dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale, incearca sa scape de concurenta ce vine de la piata apartamentelor vechi.
Intr-un fel ii inteleg pe dezvoltatori, au cheltuieli lunare cu muncitorii, cu marketingul, cu banca, iar nea Gheorghe care s-a pricopsit cu 2-3 apartamente si care gandeste "nu las deloc sub 100.000 de euro, daca nu se vinde stau pana isi revine piata, ca doar casa nu cere de mancare". Ei, uite ca a inceput si casa sa ceara de mancare, sa aiba cheltuieli care nu mai sunt insignifiante.
Spuneam prin vara ca pana si imobilaristii o sa ajunga sa isi doreasca aceasta taxa, pentru a se putea debloca piata. Atunci o tot dadeau inainte cu batranii care n-o sa aiba bani sa isi plateasca taxele (devenisera dintr-o data foarte sensibili la problemele sociale ale Romaniei), acum se pare ca nu mai au problema asta.
Oricum exista multe solutii ca taxa sa nu devina insuportabila pentru oamenii care nu au nici o treaba cu piata imobiliara, in afara de a detine casa in care locuiesc.
A inceput razboiul dintre nou si vechi, razboi pe care bineinteles ca noul il va castiga, ajutat masiv de stat. Anticipez ca in curand, o sa vedem statul cumparand mii de apartamente de la dezvoltatori (dezvoltatori care pana acum cateva luni o tot dadeau cu economia libera, cu legea cererii si ofertei, care ii faceau comunisti pe toti cei care sustineau ca statul ar trebui sa reglementeze piata imobiliara)

elzorab spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
elzorab spunea...

in cazul asta, statul va deveni cel mai mare proprietar de apartamente. va garantez ca 50% din populatie nu va mai avea de unde sa plateasca asemenea impozite. vor fi taxati pensionari, someri si toate categoriile defavorizate. pe deasupra guvernul isi face si antireclama prin supraimpozitre, iar daca preturile astea din varf de balon pot face baza impozitarii, inseamna ca au inebunit cu totii!
totusi, ma indoiesc foarte tare ca o asemena lege va trece prin parlament. odata ca toti parlamentarii au mai multe proprietati, nu e unul singur care sa nu aiba cel putin doua,iar partea a doua e ca si-ar semna singuri condamnarea la disparitie(guvernul)

elzorab spunea...

exact de asta are nevoie un proaspat somer, sa afle ca i s-a marit impozitul. nu ca s-a dublat, ceea ce e deja mult ci s-a marit de sase ori. voi cum credeti ca va reactiona mamaliga? va exploda?

elzorab spunea...

am citit din nou despre valoare noilor taxe. pai un apartament cu trei acmere intr-un cartie ok poate sa ajunga la 700-800 de dolari pe an, ceea ce reptrezinta jumate dintr-o pesnie decenta. eu zica ca ii vor nenorocii pe 50% dintre pensionari. chiar si pentru muncitorii cu salarii ok va fi un efort foarte mare, in conditiile in care sa economisesti 700 de dolari, venitul pe doua trei luni, doar pentru a-l plati impozit pe proprietate nu e tocmai usor. din pacate cei ca negoita vor gasi cai de a evita, stiu si eu cateva absolut legale, de platit vor plati tot cei saraci. totusi sa te apuci sa impozitezi preturi de bula e cam la fel cu a pune impozit pe coada ursului din padure...

elzorab spunea...

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5404785-suparat-ramas-somer-barbat-din-simeria-distrus-jumatate-din-atm-urile-din-oras.htm

elzorab spunea...

dupa modelul
"trei, doamne si toti trei!"
patru bancomate si toate patru!

Anonim spunea...

In sfarsit o initiativa buna, dar cu urmatoarele observatii:
- evaluarea nu trebuie facuta dupa valoarea de bula din 2008 ci dupa valoarea din 2004-2005, ulterior facandu-se corectii in fiecare an in functie de evolutia preturilor
- impozitul pentru prima proprietate a unei familii nu trebuie marit excesiv
- la a doua proprietate trebuie marit cu 50%, ca sa nu exageram, ca mai are omul o mostenire, mai lasa copiilor ceva
- de la a treia trebuie intrat puternic cu 100%, la a patra 200%, pana la 500%
Si cu asta am rezolva dorinta de detinere de cloace.

Ce spune B e corect, ca degeaba pui impozite cat casa in vederea colectarii de fonduri la buget. Daca nu e de unde, nu e si gata. Daca nu merge economia nu va fi de unde.

Daca intentia guvernului este de a faramita detinearea de proprietati de catre nababi este laudabil, insa daca incearca sa-si faca targetul de incasari pe seama amaratilor, e deja nesimtire, iar mamaliga va exploda. Eu inclin sa cred ca ar fi cea de-a doua varianta.

In incheiere pentru mister Kiko, iti urez ca parintii tai sa plece primii in Ferentari. Te rog nu-mi purta ranchiuna, dar da puterea exemplului.

limestone spunea...

Sa ne intelegem.
Omu plateste impozit si cas pentru sistemul sanitar, educational, etc de care beneficiaza.
Casa plateste impozit pentru politistii care o pazesc sau care vor cauta hotii in caz ca cineva o sparge. Si pentru pompierii care vor reactiona in caz de incendiu.

S-a marit cumva eficienta acestora de sase ori in ultimul timp si nu stiu eu?

Anonim spunea...

@limestone

Au si politistii nevoie de mariri de salarii. Apropo, voi ati vazut noaptea/ziua patrule sau triule.

Tie nu ti-a pus primaria borduri noi ?

limestone spunea...

Nu, nu mi-a pus borduri, mai mult !! A facut primaria o fantana cantatoare de muzica cu lumini care a costat un milion jumate de euro. Aveam nevoie de fantana asta ca de cineva care sa ma ia la bataie in dimineata asta.
Acu primaria cerseste la centru bani pentru termoficarea locala aflata in colaps din nevoie de cash.

Nok spunea...

In sfarsit!

Impozitele mici pe locuinte au permis situatii aberante precum baba singura care asteapta sa moara in apartament cu 2-3 camere in timp ce familia tanara cu 1-2 copii se zbate in garsoniera.

Taxele marite vor extinde oferta prin impulsiona celor ce nu-si permit locuita in care stau sa vanda si sa achizitioneze ceva de valoare mai mica (mai mic, intr-o zona mai putin ceruta, etc) sau sa stea cu chirie.

In plus, li se face un bine (cu forta) pentru ca se pot bucura de diferenta de bani rezultata din vanzare, in loc sa moara de foame inconjurati valoare de zeci de mii de euro.

limestone spunea...

@ Nok
Ce treaba ai tu de baba singura si de optiunea ei personala ?? Ce te f.. grija pe tine de ea?
Aia tineri sa munceasca inainte de a ravnii la apartamentul babei. sau sa nu faca copii.
De ce sa platesti impozit cand nu obti nimik in schimb de la stat. Cate cazuri de spargeri de case au fost rezolvate eficient de politisti?
Orice impozit platit la stat incuba si o obligatie din partea statului, nu intelegi asta?

Anonim spunea...

@nok

Te blestem sa ai parte de ce spui tu. Ptiu .....

Nok spunea...

Taxarea dubla(tripla, etc) a proprietatilor secundare este discutabila. Desi in acest moment sunt de acord, deoarece avem balon ce trebuie dezumflat, in conditiile unei piete normale nu o consider o idee buna.

De ce? Dorinta "nababilor" de a avea mai multe cocioabe stimuleaza piata, creeaza cerere, motiveaza developerii, care intra in competitie si in final creste OFERTA scazand preturile pentru toti ceilalti. In teorie, desigur. Stiu ca in ro nu s-a intimplat asa.

Asa ca lasa-i sa-si ia cate case vor. Imobiliarele nu trebuie privita ca o resursa "scarce". Exact genul asta de gandire a creat balonul.

Eu mai degraba as impozita dublu casele nelocuite, terenurile nefolosite. Pe principiul ca daca ai capital/mijloace de productie, use it or loose it. Inchiriate ele sunt locuinte, aduc bani si creeaza joburi (de administrare, intretinere). Ung economia. Incurajeaza achizitiile pentru investitii si descurajeaza achizitiile pentru specula.

Si nu va bucurati de problemele developerilor. Desi si le merita din prostia si lacomia care i-a caracterizat, sa nu uitam ca ei era singurii care CONSTRUIAU. Fara ei, oferta scade iar preturile cresc in timp ce noi fara alternative stam in aceleasi vesnice cocine...

Anonim spunea...

@Nok, Kiko

Ma voi nu sunteti sfatuitorul de la iMondo care ne imparte intre rai si iad.

Nok spunea...

@limestone

Face ce vrea ea atata timp cat isi permite sa plateasca taxele. Daca nu, sa-i lase pe altii care pot. Aia tineri presupun ca au joburi, bani, platesc taxe si astfel sunt mult mai benefici societatii.

Normal ca un guvern ar trebui sa dea servicii in schimbul taxelor. Dar faptul ca al nostru e incapabil inseamna ca trebuie schimbat, nu ca nu trebuie sa platim taxe. Esti ca aia de pe hotnews, care ziceau ca de ce sa cumpere ei belete de autobuz daca oricum transportul in comun sux?

@Hubble

Am trait asta. Nu am avut bani, am inchiriat si am avut colegi de apartament. Mie nu mi-a facut nimeni nimic cadou. Dar taxele mi le-am platit.

Unknown spunea...

http://www.curierulnational.ro/Opinii/2009-02-11/Cine+arunca+vina+pe+Banca+Nationala%3F

Un articol interesant.

dcg spunea...

dandy spunea...

Am mai discutat pe blog pe tema asta. Pot sa spun ca era de asteptat in contextul de acum, in care dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale, incearca sa scape de concurenta ce vine de la piata apartamentelor vechi.
Intr-un fel ii inteleg pe dezvoltatori, au cheltuieli lunare cu muncitorii, cu marketingul, cu banca, iar nea Gheorghe care s-a pricopsit cu 2-3 apartamente si care gandeste "nu las deloc sub 100.000 de euro, daca nu se vinde stau pana isi revine piata, ca doar casa nu cere de mancare".


Treaba sta exact pe dos, o astfel de taxa va dezavantaja vanzatorii de apartamente noi care acum vor fi nevoiti sa faca fata unei concurente si mai acerbe din partea vanzatorilor de apartamente vechi. Ca sa ma refer la exemplul tau, unui vanzator de aparatamente noi ii convine sa fie concurat de niste Gheorghe inflexibili care nu lasa sub 100.000 euro decat sa faca fata unei piete inundate de apartamente similare la jumatate de pret.

Anonim spunea...

@nok

De ce ravnesti la casa babei care a muncit pentru ea. Prima casa e casa omului, e viata lui. De la a doua casa ma doare undeva, sa puna impozit cu 1000% mai mare.

Pune mana si fa-ti casa. Fiecare om in viaat trebuie sa planteze cel putin un pom si sa faca o casa. Dar e mai comod sa ravnesti la casa babei.

Nok spunea...

Hubble, ca de obicei, esti extrem de limitat in gandire.

Incearca sa te intrebi ce e bine pentru TARA, pentru ECONOMIE si pentru SOCIETATE, nu doar pentru individ.

Eu personal nu vreau casa nimanui, am tot ce-mi trebuie, inclusiv baba :).

In tot ce-am zis mai sus am incercat sa rationez cum cred eu ca ar trebui facut ca sa fie mai bine pentru locuitorii tarii asteia. Ce economic policies ne pot aduce bunastarea si stabilitatea atat de ravnita pe termen lung.

Eu zic ca trebuie incurajate: munca, flexibilitatea, piata.

Tu emiti mostre de logica economica profunda precum "Prima casa e casa omului, e viata lui. De la a doua casa ma doare undeva."

I rest my case.

AristotelCostel spunea...

@nok

"Si nu va bucurati de problemele developerilor. Desi si le merita din prostia si lacomia care i-a caracterizat, sa nu uitam ca ei era singurii care CONSTRUIAU. Fara ei, oferta scade iar preturile cresc in timp ce noi fara alternative stam in aceleasi vesnice cocine..."

Cum scade oferta, nok?

Legat de suprataxarea celei de-a n-şpea locuinţe, de ce am fi noi atât de proşti să copiem modelul german? Păi ce, noi suntem nişte manelişti-proşti-lemn să-i copiem pe nemţi?

@limestone

Baba singură are, de obicei, un creier atrofiat. În prezent... baba asta mănâncă mămăligă pe pâine datorită cheltuielilor cu utilităţile, mai ales în cazul încălzirii centralizate. Şi statul îi subvenţionează din banii tăi şi ai mei cheltuielile de ... trecerea a iernii.
Impozitul i-ar pune capac şi ar putea-o ajuta să treacă de la 3 camere la garsonieră, ar degreva parte din bugetul autorităţilor locale şi, cine ştie, poate încurajăm serviciile adresate şi acestei babe.

Anonim spunea...

@nok

Tinere bavarez, inainte sa ma limitezi la gandire ai grija la contradictiile logice ale ideilor tale:

"Incearca sa te intrebi ce e bine pentru TARA, pentru ECONOMIE si pentru SOCIETATE, nu doar pentru individ."

"In tot ce-am zis mai sus am incercat sa rationez cum cred eu ca ar trebui facut ca sa fie mai bine pentru locuitorii tarii asteia"

Dupa ce iti lamuresti erorile de procesare mai discutam.

Anonim spunea...

@AC

De acord ca trebuie sa existe servicii specializate (azile). Exista niste tentaive priavte, dar au preturi cam porcoase si astfel, apartamentul vandut nu ar ajunge pentru sustinerea cheltuielor.

Trebuie creata aceasta alternativa, insa baba are si ea la dreptul de libertate de alegere. Nu trebuie obligata punandu-i taxe imense.

Nu cred ca babele sunt cauza marilor stocuri de apartamente si imobilizarii acestora.

Am chiar in familie un exemplu in care bunica e ajutata de copii sa-si sustina intretinerea pentru un amarat de 2 camere confort 3. Dar daca o iei din apartamentul ei, intr-o saptamana da coltul de suparare. Hai sa lasam parintii si bunicii la loc de respect si sa nu cautam cauze ale balonului unde nu sunt.

Nok spunea...

@AC

Greu de estimat fara statistici, dar cladirile se invechesc. Crapa. Trebuie reabilitate, renovate, reacoperite, vopsite, instalatii inlocuite, izolate.

Scade oferta macar in calitate daca nu in numar de unitati. Plus ca mai scade si "in ochii nostri", prin cresterea standardelor la care ne raportam. Asa cum zicem cerere solvabila trebuie sa judecam si oferta acceptabila.

In plus, eu consider ca orasele noastre nu sunt terminate. Trebuie finisate si facute sa arate decent. Fluidizare trafic, adaugare spatii verzi, asfaltare pentru eliminarea prafului si noroiului, etc.

Toate astea sunt procese de constructie si reconstructie continua. Si toate astea necesita o industrie solida si sanatoasa. NU tumoarea care a fost pana acum, dar nici cadavrul care va fi in citeva luni.

Eu unul le doresc competitie, calitate, mult de munca si profit.

Anonim spunea...

Si ar mai trebui un impozit marit pe:
- terenul agricol necultivat (sa se separe taranul, fermierul, etc. de samsarul de terenuri)
- terenul intravilan neconstruit mai ales acolo unde statul ti-a asigurat infrastructura si utilitati (sa vezi cum cade pretul chiar si in zona Unirii)

bobby spunea...

...mda.
Ar fi ok cu baba daca nu s-ar plange tot timpul pe la asociatiile de locatari ca nu are bani de intretinere (cu toate ca primeste ajutor financiar de la primarii - cred), si ca ceilalti ar trebui sa suporte o parte din ea.
Sau ca unii salariati trebuie sa suporte pe blocurile lor si peste geamurile lor niste postere publicitare gigante si urate doar ca sunt unii mosi care nu isi permit sa stea pe centru la 3-4 camere fara sa aiba surse de venit suplimentare - de genul acesta.
Suna dur, dar socialismul asta excesiv referitor la babe si mosi este destul de nociv pentru restul platitorilor de impozite...
Este foate posibil sa ma insel, de aceea orice parere contrara si argumentata este binevenita.

Anonim spunea...

@bobby
Sa separam apele:
- una e baba nesimtita, si asta nu inseamna ca numai babele sunt nesimtite, pot fi neamuri proaste si tinerii
- alta e sa obligi toti pensionarii sa plece la mama supararii doar ca sa-si permita tinarul bavarez casa

Anonim spunea...

Si inca ceva, toti o sa ajungem pensionari sau mosi si babe, daca nu ne calca tramvaiul sau racul. si nu dureaza foarte mult chestia asta. Aveti grija ce va doriti.

Unknown spunea...

@egoistii limitati

propun urmatoarele,

eutanasiati babale pt ca:consuma oxigen ,produc co2,cate un part pe ici pe colo,sunt inutile....
pune-ti mana pe casele lor,traiti sanatosi pana la adanci batraneti.
eutanasiere usoara(feriti-va de nepoti)hahahahahah
sunte-ti penibili,halal voua

bobby spunea...

@Hubble, ai dreptate, m-am enervat degeaba referitor la batrani.
Nu merita sa dai vina pe ei pentru toata nebunia imobiliara de la noi. Nu ei au ridicat preturile la apartamente, deci nu ei trebuie sa suporte consecintele.

In ce priveste problema cu impozitele, poate e mai bine sa facem ca in Franta.
Zic acum pe scurt o poveste auzita de la prieteni francezi si din presa lor:
Din cauza mutarilor masive ale britanicilor in unele localitati franceze, s-a ajuns la situatii aberante. Adica intr-un sat uitat de lume au venit masiv englezii si si-au facut case de vacanta. Localitatea s-a transformat intr-o locatie turistica, valoarea terenurilor si a caselor a crescut excesiv, si uite asa, baba Marie, care avea casa la marginea satului, s-a trezit in cativa ani cu casa pe riviera care valora foarte mult. De aceea, si impozitul pe care trebuia sa il plateasca ajunsese mai mare decat pensia ei. Ce povestesc acum e caz real. Deci iata si exemplu cum unii oameni au de suferit, fara a avea o vina.

Na, pe tema asta s-a facut valva in presa. Nu stiu daca de la asemenea cazuri s-a modificat legislatia franceza in domeniul proprietatii sau nu, dar din cate am aflat, regula la ei e urmatoarea:
- un om poate avea oricate proprietati;
- prima propeietate/persoana se impoziteaza normal;
- de la a doua proprietate incolo, impozitele sunt de-a dreptul nesimtite, tocmai pentru a descuraja specula de apartamente. Matematic, nu poti avea mai mult de 2 proprietati in familie si sa scapi de impozitarea excesiva (si la copii este o chestie speciala: parca pana la 18 ani nu sunt proprietari de drept, ci tot parintii/tutorii sunt platitori de impozite, deci se aplica regula cu mai multe proprietati).

Poate ca si la noi ar merge asa un algoritm...

bobby spunea...

@Viorel:
Aici se discuta de obicei costructiv ca intre oameni cu bun simt (pe modelul opinii-propuneri-solutii).

Oricine poate sa greseasca sau sa aiba pareri diferite fata de restul.
De aceea exista argumentari pro si contra. Metoda "bata in cap" nici nu functioneaza, nici nu ajuta cumva...

ionut spunea...

@all

Reiterez acum ce am spus mai demult: perfect de acord cu majorarea impozitelor pentru locuinte. Cam in jurul valorii de 1%/an. Asta pentru prima locuinta, cea in care stai. Pentru urmatoarele, impozit dublu pentru a doua(2%), triplu pentru a 3-a(3%), etc. In plus, locuiesti in buricul targului (zona centrala, sa zicem doar ca exemplu unirii) renovare a fatadei blocului odata la 5 ani, pe banii tai de proprietar!
Nu esti in stare, la revedere, te muti...unde poti!

emisto spunea...

Oare aceasta majorare a impozitului nu va aduce cu ea o majorare a chiriilor?

ionut spunea...

viorel

Ai gresit blogul...du-te!

ionut spunea...

emisto

"Oare aceasta majorare a impozitului nu va aduce cu ea o majorare a chiriilor?"

Asta e o treaba de negociere strict intre proprietar si chirias. Ce treaba am eu chirias cu cheltuielile tale de proprietar? Alea sunt ale tale, nu ale mele!

UJohn spunea...

Eu nu am nimic cu babele...(Ba mint, AM, mamaliga lor de pensionari numa' student/chirias in Bucuresti in bloc de pensionari sa nu fii., dar nu e importa, pentru ca e si ele oameni si are drepturi!!!)... am ce am cu apartamentele goale si scoase la vanzare.
La mine in bloc sunt cel putin 5 apartamente goale (si, probabil scoase la vanzare) lasate de izbeliste si de care nu se mai ocupa nimeni. Un astfel de apartament e pe la etajul 8, si, de cate ori face inundatie (ca deh, tevi vechi, pensii mici... cine dreaq sa le repare)face stalagmite coaforu' de la parter. Si pentru astea or sa trebuiasca platite impozite, dar am senzatia ca nu prea o sa aiba cine.

Anonim spunea...

@ionut

De acord cu renovarea. Pentru asta cred ca exista deja legislatie. Se pot aplica amenzi ca si in cazul in care nu-ti cureti zapada. Nu mai vorbesc daca cladirea reprezinta un risc major (tencuiala desprinsa) si pentru care trebuie sa existe raspunderea penala.

@emisto
Majorarea chiriilor nu va avea loc ci dimpotriva. Vor apare multe oferte la vanzare, pretul imobilelor scade si astfel toti bavarezii isi permit cloaca dupa de scapa de ele Negoita. Astfel cererea pe chirii va scadea dramatic.

Torin spunea...

@Nok

Din contra, orasele noastre sint complet terminate, iremediabil terminate.
Sigur, ca locuitor al orasului, este sanatos pentru cap sa iti imaginezi ca Bucurestiul isi va pierde cindva statutul de urbe de tip ghena.
Pina una alta Bucurestiul a ajuns un oras de cacat la propriu, omiprezenta excrementelor canine este extrem de perceptibila pe trotuarele orasului. Am zis trotuare? Am gresit, notiunea este pe cale de disparitie, acea suprafata de strada rezervata circulatiei pietonale este acum depozitar de automobile.
Aceste lucruri nu se vor schimba dintr-un motiv foarte simplu, locuitorii orasului par imperturbabili, nimic nu ii scoate din ale lor, au invatat sa faca slalom printre rahatii de ciine, cel putin pe timp de zi, au inteles ca tona de praf inhalata zilnic fortifica organismul, ca orele petrecute in trafic imunizeaza sistemul nervos, ca prea mult verde e daunator vederii etc etc etc
Si daca oamenilor nu le pasa, se 'simte' bine in pielea lor si in orasul lor, de ce s-ar schimba ceva?

Anonim spunea...

@Ujohn

Si uite asa pretul cloacelor ca reveni la valoarea normala: 10kE garsoniera conf.1 si 15kE pt 2 camere conf.1 in zona dormitor cum spunea un intelept drag lui Costel.

Florian Popa spunea...

O sa fie ca pe Titanic, sobolanii or sa iasa la interval, doamne ce-mi plac glumele mele hahahaha

AristotelCostel spunea...

@emisto

Nu. Dupa ce ati jupuit la maxim, acum veti opta singuri pentru contracte cat mai lungi si va veti asuma toate dezavantajele... ca asa-i in troaca.

@viorel

Intrebam şi eu ce se întâmplă cu americanul de rând dacă-i dă faliment fondul de pensii în 2009. În România e simplu, generaţiile muncitoreşti actuale duc toţi pensionarii în spate, contribuie şi la fonduri cazino de pensii şi la un moment statul român ne va mulţumi pentru prestaţii, cazinourile de pensii vor da faliment şi vom rămâne în istorie drept generaţiile de fraieri tip no-limit.
N-am nimic împotriva babelor care-şi plătesc cheltuielile exemplar mâncând mămăligă pe pâine. Nu eu măresc impozitele pe proprietate, dar mi se pare normal. Că baba va rămâne doar cu mămăliga... e alegerea ei.

Nok spunea...

Eu unul sunt fan al taxelor mai mari pe imobiliare. Dar problema cu copierea unui model din alta tara este ca politica fiscala optima unei economii dezvoltate si functionale poate fi diferita de cea necesara unei economii vraiste, in dureri de formare.

Vezi impozitul pe profit, care in Franta este mare si perfect justificat de serviciile oferite de stat in schimb. In Romania insa pana nu a fost micsorat semnificativ investitorii au fost cam absenti.

Intrebare care trebuie pusa la fiecare fiscal policy este: ce va stimula si ce va descuraja?

Anonim spunea...

Pana una alta, concluzia e urmatoarea, babe, tineri sau sugari, vom suporta ani lungi de fiscaliate ridicata. Distreactia s-a terminat. Dupa sezonul "Ia un credit" urmeaza "Banii sau viata". Va urez mult succes tuturor in lunga calatorie.

emisto spunea...

@AC

"Dupa ce ati jupuit la maxim"

Gresit! In ceea ce ma priveste nu fac parte dintre aia. Am un singur apartament si ala neincapator si dobandit cu greu. Am pus doar o intrebare.

AristotelCostel spunea...

@emisto

Deci, nu.

@Torin

Admiram zilele astea dezvoltările urbanistice di la Iaşi.
O pus primaru' gresii pi jos şî, din când o turnat cu găleata, bălţili-s pi gresie şi nu poţi călca dicât prin glod... fără exşciepţâie.
Să se fi gândit vreun bou că n-ar strica o pantă? N-ai să vezi în România!
Cloacele-s toate împopoţonate multicolor, de la verde veşted până la roz pal, după gustul proprietarilor ieşăni.
Să fie doar educaţia de vină sau e chestie genetică?

P.S. Căţeii bagabonţi sunt gârlă, iar numărul sclavilor câinilor de casă se apropie de infinit. Cam maro tătî urbea, da' suntim în UI.

Kiko spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AI spunea...

'rati ai dreacu astia cu bemveuri si apartamente multe. Na' ca a venit vremea sa va jupoaie si pe voi. Sa moara odata si capra vecinului!!

vorba lui viorel,

"sunte-ti penibili,halal voua"

Anonim spunea...

Sa mareasca da-le naibii de impozite!
Dar de 10 ori pe metru patrat.
Adica sa imi ia mie 200 de euro pe an si alora cu 1000 de apartamente 200.000 de mii.
C'asai in tenis!

E ca naiba, nici nu imi doresc sa trimit babele pe lumea ailalta dar nici nu mai suport sa tin in spate 3 babe fara bani. Ca nici eu nu mai am de undeeeeee...
Mai bine imi ajut parintii decat o baba alcoolica.

@Ai

Peste tot in lume luxul se impoziteaza.

Anonim spunea...

@Al
Te-ai obisnuit cu o stare de anormalitate pe care o consideri normala. Asta explica frustrarile tale cand se revine la normal. Ne vezi penibili pentru ca nu vrem sa participam la clociada si pentru ca vrem ca societatea sa fie sanatoasa si eradicata de parveniti.

ARBEIT MACHT FREI !


PS: Vasile vorbea despre altceva.

Anonim spunea...

@chrystian
Ce babe alcoolice ai sustinut tu in spate. Cine te-a hranit pui de sarpe pana cand ti-ai terminat facultatea aia pe care nici macar nu o utilizezi ca sa produci plus valoare. Cati ani de munca ai si cati de supt la tata ca sa faci pe lupul moralist.

NeaNicu spunea...

"Dacă nivelul impozitelor propus în acest articol este cel real, atunci trebuie totuşi să remarcăm că este unul absolut suportabil şi că autorităţile nu au sărit calul în stabilirea cuantumului, care mi se pare absolut suportabil, chiar şi pentru o familie mai puţin bogată."
Urmaresc de ceva vreme blogul lui Manole, apreciindu-i obiectivitatea, spiritul analitic si promptitudinea. Dar fraza de mai sus m-a deceptionat. Pentru ca, in primul rand trebuie sa constientizam profund ceea ce ne dorim. Sa ne amintim de ex cum a aparut si TVA-ul, ca masura temporara in tarile devastate de WW2 si iata ca temporara a ramas...Si alte si alte taxe si impozite nenumarate care nu fac decat sa cocoseze si mai mult negrii de pe plantatia globala (criza asta sa fie inceputul planului de "global enslavement"? caci in criza toti saracesc, apoi se casapesc intre ei pentru resurse si, in final, raman ~500mil, conform scenariului). Chiar si Aristotel Costel cita din filmul - aflat la moda - Zeitgeist. Si din altele de acelasi gen. Nu zic ca-s litera de lege, dar parca ne-au aprins niste beculete, nu-i asa? (daca nu ele atunci alte surse, caci traim intr-o lume interconectata) Orice taxare excesiva - gen marirea de 6 ori a impozitului pe locuinte - odata implementata, asa va ramane pe veci. Turcul plateste. Pardon, catelul. Ca legile-s date exclusiv ptr catei si nu pentru dulai.
As dori sa fim totusi mai rezervati inainte de a sustine oarece initiative guvernamentale care nu au alt scop decat stoarcerea populatiei de ultimii banuti. Vad multe argumentari de pe pozitii de forta, pline de fervoarea tineretii, cand ai senzatia ca totul e la picioarele tale, ignorand implacabilul faptului ca toti vom ajunge candva – nu peste mult timp (viata e ca o clipa) - babe sau mosi neputinciosi. Daca avem zile. Daca nu, se poate sa te culci diseara si sa nu te mai trezesti maine dimineata. Sau sa te trezesti si sa nu mai stii cine esti sau nu mai stii sa-ti tragi pantalonii pe tine - am cunoscut caz.

Anonim spunea...

Ca tot se vorbea de expunerea bancilor grecesti. Dar de cele austriece nu spuneti nimic ?

http://www.ziare.ro/1234358063-Cum_ar_putea_Romania_sa_falimenteze_Austria

"..........
1.1 trilioane de euro “datorează” filialele est-europene instituţiilor-mamă din vestul comunitar"

Lasand la o parte bancile grecesti, Raiffeisen si Erste au o expunere imensa pe segmentul imobiliar. Si pe partea cu creditele ipotecare date populatiei "civile" cat si expunerea prin propriile fonduri de investitii , in ansambluri office sau rezidentiale, ale caror preturi/chirii scad vertiginos.

Anonim spunea...

@NeaNicu spunea:
"As dori sa fim totusi mai rezervati inainte de a sustine oarece initiative guvernamentale care nu au alt scop decat stoarcerea populatiei de ultimii banuti."

Asta e si temerea mea, ca aceasta noua grila de impozitare tinde sa stoarca populatia de ultimele resurse in loc sa se adreseze celor ca Negoita care au acaparat tot fondul imobiliar, de parca l-a construit ma-sa.

AristotelCostel spunea...

@NeaNicu

...legile-s date exclusiv ptr catei si nu pentru dulai

România e... atipică.

Programul naţional de pensionare forţată derulat în anii '90 a împărţit ţara în două:
1. clasă muncitoare.
2. clasă aşteptătoare.

Prima clasă e cuprinsă de lehamite, ducând în spate şi cealaltă... jumătate, dar mai ales datorită bulelor speculative pe care trebuie să le DECONTEZE.
Clasa cu expectaţii e activă... "democratic" şi... aşteaptă în continuare.

Ce a făcut statul român pentru clasa aşteptătoare?
Iliescu le-a dat pământ şi cloace.
FSN-ul i-a pensionat şi a dat şi pensii celor care n-au plătit ever vreo asigurare socială. Mai nou, a apărut pensia minimă din pământ din piatră seacă pentru vieţuitoarele în vârstă.

N-o să te pun să înşiri ce a făcut statul pentru clasa muncitoare.

În concluzie, ne jucăm de-a capitalismul sălbatic cu clasa muncitoare, respectiv, de-a comunismul orwellian cu clasa aşteptătoare.

Asta fiind România de azi, ce-ai zice de un capitalism reglementat pentru clasa muncitoare şi o uşoară antrenare în realitate a clasei aşteptătoare?

Anonim spunea...

@hubble logica de fier

Faci ce faci si iar o iei razna.
Vrei sa iti dau adresa aleia de care vorbesc, care e beata toata ziua si are datorii la intretinere de rupe blocul.
Si care la sedinta de bloc sustinea sa se taie caldura ca ea se incalzeste la aragaz ca la gaze nu avem contoare individuale.
Cred si eu ca dupa atata bautura nu iti mai trebuie caldura.

Mai hubble, vezi-ti naibii de ale tale si lasa-i pe altii.
M-au hranit si crescut oameni care au facut sacrificii imense si nu si-au dat banii pe distractii.
Pe oamenii astia ii respect ca nu s-ar duce niciodata la intins mana.
Si pe ei o sa ii ajut, nu pe altii.
Eu am spus mai sus ca nu mai am de unde, da? E ca si cum ar veni un cersetor sa ii dau bani si eu sunt dator pana in gat. Si in loc sa ii dau aluia prefer sa le dau parintilor, rudelor, prietenilor nu unor paraziti.
Si daca am chef sa ajut oameni mai bine ii donez unui azil sau camin.
Esti tu cumva Dumnezeu sa iti dai cu parerea despre oameni?

Faci o donatie pentru baba aia? Deschid un cont?

Si inca ceva, unde ai vazut tu salarii de 3000 de euro in Romania?

O luati pe latura sensibila si incepeti toti ca vai batranii. Sunt unii care au 5-6 apartamente si castiga numai din chirii 1500-2000 de euro, poate mai mult.
De ce sa nu plateasca impozit? Ca veniturile oficiale sunt mici?
Stati voi linistiti ca unui pensionar nu ii va fi mila de tine cand te duci sa stai cu chirie si ii zici: am terminat si eu facultatea, am salariu 300 de euro de inceput, nu lasati la 200?

Anonim spunea...

@AC

Clasa aia asteptatoare trebuie intr-adevar antrenata putin in realitate. E formata din pensionari la 45-50 de ani proveniti din MI, MJ si MApN, care in afara de frecat mangalul nu au facut nimic nici inainte nici dupa 89'.

Dar nu cred ca astia vor suferi de pe urma impozitarii excesive ci tot pensionarii proveniti din santiere, uzine si mine.

Anonim spunea...

Chrysthyan spunea...
@hubble logica de fier

"TE-AI PRINS, NU MA POTI COMBATE!"

Faci ce faci si iar o iei razna.

"HAI SA VORBIM SA NE AFLAM IN TREABA"

Vrei sa iti dau adresa aleia de care vorbesc, care e beata toata ziua si are datorii la intretinere de rupe blocul.
Si care la sedinta de bloc sustinea sa se taie caldura ca ea se incalzeste la aragaz ca la gaze nu avem contoare individuale.
Cred si eu ca dupa atata bautura nu iti mai trebuie caldura.

DACA E NESIMTITA SI NU PLATESTE NICI MACAR SUME DERIZORII, E ALCOOLICA, samd, EXECUTARE SILITA SI GATA LA AZIL SAU LA DROGATI.

NU VENI CU EXEMPLE FALSE CA SA VORBESTI IN NUMELE TUTUROR BATRANILOR SI SA-MI DARAMI LOGICA DE FIER.

Mai hubble, vezi-ti naibii de ale tale si lasa-i pe altii.

VEZI-TI DE VANZARILE TALE, CA MAI AI MULTE TEVI DE PLASAT PANA SA AI VOIE SA CASTI GURA !

M-au hranit si crescut oameni care au facut sacrificii imense si nu si-au dat banii pe distractii.
Pe oamenii astia ii respect ca nu s-ar duce niciodata la intins mana.
Si pe ei o sa ii ajut, nu pe altii.

FOARTE FRUMOS. NU TE CONTRAZIC.

Eu am spus mai sus ca nu mai am de unde, da? E ca si cum ar veni un cersetor sa ii dau bani si eu sunt dator pana in gat. Si in loc sa ii dau aluia prefer sa le dau parintilor, rudelor, prietenilor nu unor paraziti.

PENSIONARII SUNT PARAZITI ?

Si daca am chef sa ajut oameni mai bine ii donez unui azil sau camin.
Esti tu cumva Dumnezeu sa iti dai cu parerea despre oameni?

CE TREABA ARE DUMNEZEU CU PAREREA MEA DESPRE OAMENI.

Faci o donatie pentru baba aia? Deschid un cont?

FAC O DONATIE PENTRU CEI SARACI CU DUHUL!

Si inca ceva, unde ai vazut tu salarii de 3000 de euro in Romania?

ATUNCI DE UNDE SA PLATESTI RATE DE PESTE 1000 E LA O CLOACA NOUA ?

O luati pe latura sensibila si incepeti toti ca vai batranii. Sunt unii care au 5-6 apartamente si castiga numai din chirii 1500-2000 de euro, poate mai mult.
De ce sa nu plateasca impozit? Ca veniturile oficiale sunt mici?

DACA ARE MAI MULTE DE 1 CLOACA SA PLATEASCA. NU ASTA ZIC SI EU. MA CONTRAZICI CU COMMON-SENSE.

Stati voi linistiti ca unui pensionar nu ii va fi mila de tine cand te duci sa stai cu chirie si ii zici: am terminat si eu facultatea, am salariu 300 de euro de inceput, nu lasati la 200?

DA TU CE VREI CA ORICE LIMBRIC DUPA CE A TERMINAT SCOALA SI NU A BATUT UN CUI SA AIBA CLOACA.

HAI BAFTA SI MAI CIZELEAZA-TE CA BAZA E BUNA, DAR SARACIA ITI IA MINTILE.

limestone spunea...

@ A&C si Nok

Nu generalizati, sa muti un om care a stat aproape o viata intreaga in aceiasi casa in alta casa straina este traumatic. Batranii si-au facut relatii in comunitatea minimala in care se afla, cunosc pe unul pe altul, pot fi ajutati oricand de vecinii cunoscuti sau pot ajuta. I-ai stramutat in cartier nou, i-ai ucis, se sting cu zile.

AristotelCostel spunea...

@limestone

Ai şi tu dreptate.
Bine că unii vor trece uşor peste pierderea caselor, ratelor, banilor, etc.

Oricum, Boc a dat afară 20% din bugetari, Boc a scăzut cheltuielile salariale la stat cu 20%, Boc a eliminat sporurile... şi tot Boc va mări şi impozitul pe cloacă de... 6 ori.

P.S. Să mor dacă pot să cred că o babă d-asta cu 320 lei/lună şi 3-4 camere îşi merită mai mult cloaca decât cei care s-au angrenat la credite de 100 k euro per cloacă.
Ea e bătrână săraca, da' făzăneii ăia încă "mai poate să ZBOARE!"

Anonim spunea...

emisto spunea...
@AC

"Dupa ce ati jupuit la maxim"

Gresit! In ceea ce ma priveste nu fac parte dintre aia. Am un singur apartament si ala neincapator si dobandit cu greu. Am pus doar o intrebare.

ASTA A FOST TESTUL DE BUNA CREDINTA LA INTRAREA PE BLOG. BINE AI VENIT !

Parca iar s-a infuriat euro !

Anonim spunea...

Of, of mai Hubble...
Nu stiu ce oi avea tu cu mine ca de multe ori spunem acelasi lucru.

Cizelat sunt dar mi-am cam pierdut rabdarea si nu mai am atata intelegere pentru cei care nu muncesc deloc si asteapta mila altora.
Sunt cazuri si cazuri.
Si nu am insinuat ca un tanar absolvent ar trebui sa aiba imediat casa dar nici sa fie jupuit de rechinii astia batrani.
Hai ca nu mai am chef sa scriu, m-a lovit saracia :P

Manole are blogul dar parca ar fi mosia ta, valoare adaugata ce esti. :)

Torin spunea...

@AristotelCostel

N-am vazut cloacele roz din Iasi dar am vazut cum balteste apa cind ploua in fata sediului central Petrom, Bucuresti, Calea Dorobantilor. Eu am renuntat sa-mi explic logic modul in care se poate rata asfaltarea unei banale alveole de 50m lungime intr-o locatie de 134210121 de mii de catralioane € /mp. Locatie, standarde, lux sint notiuni golite de sens, totul e o facatura sinistra. Atita vreme cit nu-ti cade tavanul in cap sau nu-ti rupi gitul intr-o groapa de 2m adincime proaspat sapata in fata casei iti poti imagina orice, inclusiv ca traiesti intr-o adevarata metropola.
Legat de intrebarea ta, cred ca e o mixtura intre cele 2, cu efecte dintre cele mai teribile. Consider ca efectele perioadei comuniste in Romania sint mai devastatoare decit cele ale bombelor atomice lansate asupra oraselor Hiroshima si Nagasaki. Daca in Japonia cosmarul s-a terminat din multe puncte de vedere, in Romania, in ultimii 50 de ani s-au schimbat prea putine lucruri si alea de suprafata. Mai rau decit regimul in sine a fost modul aproape perfect in care a fost asimilat de catre societatea romaneasca, senzatia mea e ca s-a potrivit ca o manusa. Abstractie facind de clasa politica, conducatori si alte 'mici' inconveniente, romanilor chiar le-a placut in comunism, s-au multumit cu putin, deseori cu nimic, si-au asumat indobitocirea, iresponsabilitatea a venit ca un deliciu, nu au sesizat nici atunci prea multe in neregula, nu sesizeaza nici acum. Valorile de acum si cele de dinainte de 1989 sint interschimbabile.
Chestie genetica este doar in masura degenerescentei speciei umane.

Anonim spunea...

Cu mosia ai fost simpatic. Hai ca peste 2 sile va dau pauza.

Unknown spunea...

@Torin

Sunt total de acord cu cele expuse de tine. Comunismul ne va bantui mult timp de acum incolo. Plus ca e bucurie mare printre oamenii astia ca la acest moment capitalismul isi dovedeste lacunele.
Marirea impozitului pe proprietate mi se pare un lucru normal. Problema este ca nu exista unul gradual in functie de numarul de proprietati.
Nu prea ii plang pe actualii pensionari, pentru ca ma tem ca in viitor, datorita stilul actual financiar si demografic, nu stiu daca ne vom mai pensiona la 65-70 de ani. Sunt de acord ca unii nu au beneficiat de un tratament corect la stabilirea drepturilor, dar nici pensionarea nu ar tebui sa-ti confere multitudinea de posibilitati din timpul perioadei productive.
Daca mai adaugam si nesimtitrile sistemului de pensie cand e vorba de oameni din sistem. Dar asta e Romania, care are grija de "romanii de bine".
Daca fiind salariat ai putut intretine 4 camere, ca pensionar mi se pare suficient sa poti intretine 2, asta in cazul in care nu ai si alte venituri.

elzorab spunea...

huble, de data asta nu pot sa fiu de acord.
nu uita ca baba vei ajunge si tu, peste cativa ani. cum iti va placea viata la batranete, dupa o viata intreaga de munca, daca nu te vei putea bucura de agoniseala. nu uitati ca, vigula, casa respectiva are o valoare sentimentala, nu se rezuma totul la bani. e casa unde ai trait, iubit, crescut copii. o sa te vad pe tine cat de usor iti va fi la pensie sa te muti intr-o garsoniere, pentru ca n-o sa mai poti plati impozitul si le vei face loc tinerilor zvapaiati si zburdalnici, care se vor inghesui sa te scoata cu suturi in fund din casa pentru care ai muncit o viata...

despre supraimpozitarea locuintelor, chiar daca este a n-spea. eu zic ca o masura similara ar fi supraimpozitarea economiilor din banci. pentru prima mie de euro platesti impozit normal, la urmatoarele zece, plstesti 10% la 50 000 de euro platesti 50% iar la 100 000 platesti 100%, statul confisca tot. cam cum va place o masura ca asta?

sa nu uitam ca prin supraimpozitare se distruge libera initiativa, dorinta de munca, dorinta de acumulare, indiferent daca de bani sa alte bunuri. daca oamenii nu mai au posibilitatea sa munceasca si sa se bucure ca au muncit aia mult si mai eficient decat ceilati, vom ajunge ca toti cetatenii sa stea pe ajutorul de somaj si cel social, ca ce rost ar mai avea sa muncesti, ajungem iarasi la comunism.

nu dorinta, celor care au muncit, de a-si mai cumpara o casa a declansat exlozia din ultmii ani, ci tocmai accesul incredibil si nejustificat de usor la credite al celor care nu au muncit deloc, dar dorea sa se imbogateasca rapid prin speculatii.

deci, lasati-o mai moale cu supraimpozitarea, ca e bomba cu ceas. impozitezi pana se satura lumea de platit si fie se fac si ei someri fie isi fac bagajele si pleaca spre alte zari.

atunci va ajunge statul sa se imprumute la banci, statul va plati ajutor de somaj si social din credite si tot statul v-a crea banii pe care ii va da bancilor si uite asa vom trai intr-o lume perfecta, unde nimeni nu muncesti si toti se bucura de mertzane si alte fitze.

nu uitati, nevoia asta nebuna de bani pe acre o are statul se datoreaza , in primul rand, unui aparat birocratic enorm, care nu doreste sa renunte nici in ruptul capului la beneficiul unui loc bine platiti unde nu trebuie sa faci nimic. s-a ajuns sa angajezi oameni la stat care inventeaza tot felul de taxe din acre sa-si poata plati salariile. dati-i pe toti afara, ca nu e doatoria unui popor intreg sa-i tina in spate pe toti parazitii de prin toata primariile si consiliile judetene si de pe unde naiba or mai fi. luati si taxelele alea aberante de le incaseaza notarii in numele statului si le baga i propriul buzunar. sunt bani, dar din pacatte sunt devalizati de tot felul de smecherii finaciare si incalceli politice.

prin supraimpozitare se va descuraja productia, investirorii si cei buni si cei rai vor pleca, va ramane o tara de someri si asistati social. sa vedem cum va arata romania atunci!!

asta va dorit?

Tufis spunea...

elzorab, aici nu vrea nimeni supraimpozitare. In US cum e?

elzorab spunea...

us, comparativ cu veniturile, e impozitat decent, mult mai putin decat in ro, ma refer la impozitare in general, la venitul mediu si la pretul caselor.

elzorab spunea...

nu uitati ca in us la un slariu mediu de 3000 usd, casele au pretul mediu sub 200 000( si am refer la case case nu la aprtamente si alte cloace) usd si se spune ca scad puternic, deci se va ajunge pe la 150 000.

Dan Necea spunea...

Manole, unii spun ca BNR nu ar avea vreo vina in balonul imobiliar. Cand vor scadea atunci semnificativ preturile? Si cum sa faci un pseudo-mercurial imobiliar cand ai o banca centrala pro-imobiliara, si o speranta fara de sens in jur? Tot Greenspan te va ajuta, post mortem economica? Cu cat mai cumperi garsoniera din Crangasi, daca - brusc - nu mai ai "cu ce?" Cu 200000 ron? Tot e prea mult - .

Dan Necea spunea...

O exemplificare a discutiei - aici - http://www.curierulnational.ro/Opinii/2009-02-11/Cine+arunca+vina+pe+Banca+Nationala%3F citesc blogul de cand costa un apartament in Turda 90000 la 3, ron, si m-am saturat de lupte fratricide. Inca nu s-a implinit scopul blogului.

Manole spunea...

Necea, nu înţeleg de ce te grăbeşti atâta?

Uite vezi, ăsta e cusurul românilor. Mereu grăbiţi şi panicaţi. Tu acum ce vrei, să dai 10.000 de euro pe ceva ce în urmă cu numai 12 luni costa 100.000? Dar ce, când au crescut preţurile, au crescut în 12 luni de la 10.000 la 100.000? Preţurile au scăzut deja şi vor continua să scadă până când vor deveni iarăşi atractive pentru investitori şi accesibile pentru cumpărători. La japonezi au scăzut 14 ani şi s-a ajuns la -80% faţă de vârf.

AI spunea...

frumos comentariul lui elzorab!

Din pacate cand esti orbit de propriile frustrari e greu sa vezi imaginea in ansamblu, d-aia unii de-aici ajung sa fie de acord cu astfel de masuri aberante!

Torin spunea...

Cotidianul ne anunta ca "Potrivit statisticilor, din 2002 şi până în prezent, valoarea de piaţă a caselor şi a terenurilor a crescut de cinci-şase ori."

A gasit cineva aceste statistici publicate pe situl Institutului National de Statistica www.insse.ro?

Manole spunea...

E frumos comentariul lui Elzorab, dar din păcate nu face diferenţa între impozit şi taxă.

Problema impozitării unor bunuri la valoarea corectă e o chestiune ce ţine de echilibrul raporturilor individ-stat. Nu poţi pretinde servicii de calitate de la stat câtă vreme nu cotizezi la stat proporţional cu nevoile tale.

Dacă impozitele sunt mici, atunci statul va fi nevoit să mărească taxele. Este exact ce se întâmplă în România. Ce vi se pare mai corect: să plătiţi 100 de lei impozit pe casă şi CAS 33% din salariu, sau toată lumea să plătească un impozit mediu pe casă de, să zicem, 400 de RON, şi CAS pentru cei care muncesc să poată fi astfel redus la 25%?

Voi nu vă daţi seama că prin fofilarea de la plata unor datorii de bun simţ statul e obligat, pentru a putea supravieţui, să suprataxeze munca, mâncarea, etc. Orice ai face, statul ăsta, aşa prost cum e el, are nevoie de un buget anual pentru a supravieţui. Nici nu se pune problema să nu fie atins acest buget, pentru că în lipsa statului se transformă toată ordinea în anarhie şi ceea ce a păţit bietul Marian Cozma va deveni un fenomen de zi cu zi, ca în non-state gen Somalia, Sierra Leone sau Afganistan. Rău e cu statul român pe cap, dar mai rău e fără el. Şi atunci, dacă nici nu se pune problema ca statul român să nu supravieţuiască, ne fofilăm de impozite dar ne vom lovi de o grămadă de taxe.

Torin spunea...

@elzorab

ce inseamna supraimpozitare? Corecteaza-ma daca gresesc, dar gindul ma duce la exagerare/exces/abuz in domeniul impozitarii.
Saptamina trecuta un prieten si-a platit impozitul pentru locuinta, integral, pe tot anul, 46 lei (11 euro) pentru un apartament 3 camere sectorul 5. Din orice unghi as privi, sincer, aceasta suma mi se pare o bataie de joc.
Cum poate fi deci excesiva trecerea de la un impozit practic zero la un impozit oarecare, oricum in limitele decentei ?!

Dan Necea spunea...

Uite, draga Manole ce as vrea eu: sa scada cu 50% + 20% ( din pretul mai 2008)pana in 2010.. Pt. a se reveni in lei la nivelul din dec. 2006. Dar nu vor scadea decat odata cu economia Romaniei. Si cu scaderea abjectiei clasei noastre politice. Si a puterii noastre de cumparare. Ceea ce anuleaza demersul tau curajos, dar tardiv, inceput in sept. 2007. Intrucat ma indoiesc de scaderea acestei abjectii - si a politicii economice rezultate din ea. Aveam in martie 2003 noi - 10000 $ ? In plus, as vrea sa iti reamintesc mai clar: din dec. 2006- pana in dec.2007 in balonul imobiliar wise guys au suflat cu suta la suta. Nu ar putea (s)caderea pretului aacelasi parcurs? Sau il va urma in ultima etapa, cea a deflatiei dinainte de hiperinflatie? Cu respect - Dan.

Anonim spunea...

haideti deti bah, ma lasati cu babele traumatizate de mutarea din cloaca in care au vegetat 60 de ani ? ce sa spun, si-au creat relatii sociale complexe (adica au cu cine sa barfeasca pe toata lumea, ca doar n-o sa faca analiza pe text de kant) si mor daca le muti de acolo
si mai ciudata mi se pare atitudinea lui elzorab, care traieste in sua, unde e o practica frecventa ca batranii sa fie dusi la azil cand le vine vremea. natie de nerecunoscatori americanii astia ...
si ca sa mai lungim putin discutia, ce intelegeti voi prin "baba" ? ca daca intelegeti femeie pensionata, atunci in rromania gasiti sute de mii de babe de 50-55 de ani, in plina putere de munca, si care o ard aiurea in fata televizorului. sa veniti in vest sa vedeti femei la 65 de ani cum muncesc in supermarketuri si pe la fast-fooduri. deh, saracie lucie pe aici ..

elzorab spunea...

torin, sunt absolut de acord cu ceea ce spui. taxele(sau impozite?) trebuie sa fie decente, atat pentru stat cat si pentru contribuabil. eu am refeream la excesele de impozitare, adica le ceea ce se vehiculeaza prin presa, la sute si sute de dolari pentru un apartament normal, plus impozitarea celei de a doua si a treia etc. nu-mi pare deloc corect sa iti fie impozitata a treia locuinta cu niste sume aberante. am mai spus e identic cu a-ti fi impozitate progresiv si economiile din banca, si a doua sau a treia masina si al doilea sau al treile ainel de aur si asa mai departe. cu ce sunt mai speciale imobilelele decat celealte bunuri?

deci, un impozit decent care sa poata fi suportat dintr-un venit mediu din romania, este ceva normal. aberant este sa platesti dintr-un salariu de 200 de euro pe luna, un impozit de 1000, doar pentru ca, niste agentii imobiliare au facut o statistica conform careia preturile sunt de 100 000 de euro.

nu uitati, impozitul respectiv se plateste din salariu si nu poti sa darami un perete si sa vinzi cateva caramizi dupa care sa mergi sa paltesti impozitul de 0.1 din valoarea casei.

elzorab spunea...

canadianule, poate nu stii dar in state toti romanii se ocupa cu "bisnitzul" cu azilele de batrani. crede-ma am vazut suficiente azile de genul respectiv, am prieteni, amici si chiar rude care au asa ceva.

nu exista nimic mai trist decat o baba aruncata la gunoi, mai ales pe mana romanilor, intr-un azil, care plange si te intreaba de ce e acolo. mai si fug de cate ori prind o usa deschisa si incearca sa mearga acasa. poate ati vazut si voi prin filme.

evident, unele cazuri sunt disperate si nu exista alta solutie. altele sunt de-a dreptul triste, familii care-i imping spre azil, pentru a se putea folosi de bunurile lor.

poate ati vazut "grand torino", fara a fi un film grozav, poate ati observat cum incerca familia sa-l convinga sa mearga la azil, unde va sta cu "prietenii de aceeasi varsta".
nepoata deja ii ochise masina etc.

faceti voi cum vreti, dar a da vina pe batrani pentru bula imobiliara e cel putin indecent. bula se datoreaza iresponsabilitatii bancilor, insotite de iresponsabilitatea politicienilor, a presei si a hienelor si sacalilor care au alimentat sperantele de imbogatire ale oilor, pentru a-si umple buzunarele cat mai repede.


SA NU UITATI DE PORUNCA A CINCEA(DIN BIBLIE). EA ESTE PRIMA PORUNCA INSOTITA DE O PROMISIUNE:

"Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în ţara, pe care ţi-o dă Domnul, Dumnezeul tău."

NU UITATI!!!

Anonim spunea...

1. Lasati-l pe negoita neimpozitat progresiv si trimiteti 1500 de batrani la azil ca sa se dezumfle bula imobiliara.

2. Noi tanara generatie meritam cloacele, nu batranii "comunisti" care au facut canale, uzine si fabrici, hidrocentale, magistrale de gaze, apa si curent, cai ferate, metrouri, scoli si gradinite, spitale, chiar si cloace. Noi tanara generatie nu am facut NIMIC. Ei au constuit Romania moderna asa blamata cum e ea. Noi stim doar sa o vindem (vz ag imobiliari, vanzari si jegurile politice).

3. Multi bani care vin de afara si sustin bugetul vin de la oameni care au facut scoala in Ro (sistemul de invatamant din 89). Sa vedeti tanara generatie analfabetizata ce progrese economice o sa genereze.

4. Personal condamn comunismul ca restrictie a libertatilor si persecutiilor securiste, dar ca perioada de dezvoltare a Romaniei nu are seaman de la Gelula incoace.

Manole spunea...

Nu cred că se pune problema ca dintr-un salariu de 2400 de euro pe an (adică 200 de euro pe lună) să plăteşti impozit pe locuinţa proprie de 1000 de euro.

Cine are salariu de 200 de euro, cel puţin în Bucureşti, sigur nu locuieşte singur, fiindcă n-are cum, moare de foame de pe acuma, cu sau fără impozit mărit pe casă. Dacă luăm la bani mărunţi situaţia familiei medii bucureştene sigur o să vedem că veniturile declarate sunt undeva pe la minim 5-6000 de euro pe an, deci un impozit de 150-200 de euro nu ar reprezenta mare lucru.

Oricum, repet, ca urmare a impozitelor mici plătite pe locuinţe, maşini puternice etc. românii sunt supraimpozitaţi pe muncă şi mâncare. Plus taxă radio şi alte porcării de genul ăsta. Plus taxele tâmpite pe care le plătesc firmele. Plus etc. etc. etc. Da' avem impozite pe casă la nivel sociale, "Rromânia, ţară minunată, care se îngrijeşte de cetăţenii săi". Halal să ne fie.

Manole spunea...

Un mic calcul: 2 pensionari cu pensii de 700 de RON au împreună 16800 RON / pe an, adică în jur de 4.000 de euro. Dacă locuiesc într-un apartament/într-o casă cu multe camere nu îi împiedică nimeni să ia în gazdă o studentă. Hai să fim serioşi, situaţia nu e deloc aşa de tragică, există o mulţime de soluţii. Elzorab, tu de când ai plecat din România? Am impresia că încă mai crezi că 200 de euro e un salariu mare pe aici.

Manole spunea...

@Dan Necea: rămâne de văzut. -70% până în februarie 2010, deci la 2 ani de la vârf, este foarte posibil. Am în vedere mai ales ce se întâmplă în ţările baltice, care sunt cu 12 luni înaintea noastră, ce s-a întmplat pe BVB şi ce s-a întâmplat în Asia de Sud-Est în 1997.

elzorab spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
elzorab spunea...

am uitat sa va spun ca un tip care tocmai fusese concediat de la microsoft, a mers, si-a pus toate lucrurile intr-o cutie, asa cum facem toti cand ne mutam, dar in loc sa mearga spre usa, a luat-o spre o fereastra, a deschis-o sec si s-a aruncat dintr-un turn de 20 de etaje din centru.

ceea ce e trist e faptul ca nu au spus absolut nimic la stiri, am aflat de la cei care au vazut cu ochii lor intamplarea. probabil le e teama sa nu le dea idei oamenilor.

la radio, in loc de reclame normale, sunt anunturi despre cum se completeaza formularele de somaj, anunturi ca au mai angajat nu stiu cat personal pentru a face fata cererilor, ba mai mult, lucreza si sambata, te sfatuiesc cum sa procedezi etc.

e de rau, asa ca mai discutam ceva mai incolo si despre salariile medii...

elzorab spunea...

manole, eu am refer la salariul mediu din romaia, iar tu te referi la salariul mediu dintr-o patura mai favorizata a societatii.

din pacate ,criza si devalorizarea leului , vor aseza si aceste salarii medi pe alte paliere. nu ca si-ar dori cineva ca sa castige mai putin, dar asa e in vremuri de criza.

am un prieten care a gasit un job nou si la primul interviu i s-a propus un salariu. dupa ce s-au finalizat negocierile, cand omul s-a prezentat la semnatul contractului i-au spus verde in fata: ne pare rau, dar din cauza situatiei economice nu va putem plati decat atat, suma cu 30% mai mica, daca va convine bine, daca nu ne pare rau, atat putem oferi. plus ca la ore ii promisera peste 45-50, ceea ce insemna ca va face ore suplimentare, iar la contract i s-a spus ca va fi greu sa prinda saptamani cu 40, majoritatea vor fi intre 30 si 35. si, uite asa, se duce naibi si salariul mediu pe economie....

Anonim spunea...

@elzorab:
Vorbesti serios despre treaba cu MS? Am fosti colegi care lucreaza acolo, dar am pierdut contactul. Am auzit un zvon ca multi romani au fost concediati, dar nimic concret.

Dar nu inteleg de ce nu se dau astea la stiri. Eu urmaresc ce se intampla in state mai mult decat ce se intampla in ro si nu am vazut nici un crampei de informatie. De fapt presa pare in general f optimista. Pe CNBC inca auzi comentatori care intreaba pe cei intervievati daca noul "low" este inca o oportunitate de cumparare, iar pe bloomberg mesajul este destul de optimist legat de noul plan de "stimulare". Habar n-aveam cat de rau e ...

Anonim spunea...

@canadianul

M-ai facut sa rad de dimineata si nu pot sa nu iti dau dreptate.
Si au am vazut in vest oameni muncind la varste inaintate.
Dar sa lasam babele si mosii sa isi traiasca pensia in liniste.
Si eu am gresit ca am dat un exemplu negativ, nu toti merita aruncati in strada.
Dar hai sa ne gandim: impozitul pe case e acum 50 de lei pe o camera, 100 pe doua si asa mai departe. Asta pe an.
Daca s-ar mari de 6 ori ( desi s-a decis marirea cu 25 %) ar omori pe cineva un impozit pe apartament de 600 de lei pe an?
Pai daca nu iti permiti un asemenea impozit inseamna ca nu ai bani deloc.
Nu este supraimpozitare, este doar impozitare decenta.
Normal ca iti vine sa nu dai nici un ban cand vezi cum ii rusipesc astia dar ori suntem stat, ori suntem doar asa, un teritoriu al nimanui?

V-am mai zis, in UK impozitele ajung si la 70% din venituri de le pleaca toti milionarii prin paradisuri fiscale.

Si ce naiba, doar nu vreti sa imi fie mila de pensionarul ala care mi-a cerut 23.000 de euro pe o garsoniera, confort 3 de 18 mp ca va plati impozit la stat 200 de lei.

@hubble
Despre vanzari... tot aia inginere ;)
Stii la ce e bun un inginer?

elzorab spunea...

da, orfeu, s-a aruncat omul din turn, culmea e ca din zecile de cladiri pe care le au in zona, era singurul cu mai mult de doua-trei etaje, la ce i-ar fi folosit sa se arunce de la etajul 1...

o poza:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Westinhotelbellevue.JPG

uite si schita turnului.


http://community.seattletimes.nwsource.com/archive/?date=20060516&slug=lincolnsquare15
de undeva de la un etaj intre 14 si 28.

elzorab spunea...

huble, negoita inaite de a plati impozit progresiv pe 1500 de apartamente, isi va deschide 1500 de firme si va intabula cate un apartament pe fiecare firma. am mai spus, baietiii destepti gasesc solutii, tot cei multi vor duce greul...

AristotelCostel spunea...

@orfeu

Habar n-aveai, după cum zici.
Bine că demonstrezi tu ce naivi sunt ăia impresionaţi de filmuleţe şi bine că ai atins tu meandrele concretului pe probleme de criză naţională şi globală.
În plus, te "informezi" din presa americană = "dispozitiv de inserat încredere".

@elzorab

Bre omule, când auzi cuvântul "babă" îţi dau lacrimile şi-ţi pierzi minţile.
Păi, nu matale vorbeai de impozitarea corectă la cloace de ... 1% din valoarea de piaţă?

@Dan Necea

Scopul blogului? Nu s-a împlinit? Demers tardiv?
Lupte fratricide?
Poate ai încurcat... salonu'.

elzorab spunea...

nu-mi amintesc sa fi vorbit de impozitare corecta la 1%. in primul rand eu sunt "propriitar" deci, nu-mi convine...de ce as face eu reclama la impozitare?

elzorab spunea...

domnilor, care dintre voi ati suflat in balon. ia suflati putin in fiola sa vedem ce alcolemie aveati in momentul respectiv!

http://indeximobiliar.blogspot.com/

bobby spunea...

Apropo de raport venituri/preturi/impozite:
am gasit un site interesant in care se dau salariile medii anuale ale americanilor pe fiecare categorie de activitate in parte. Se poate face media la nivel de federatie sau de stat:
The Career Project

Cu mentiunea ca salariile au fost declarate sub anonimat de zeci de mii de oameni, deci nu e o statistica oficiala (si poate ca e mai bine asa).
E echivalentul site-ului romanesc Despre Firme

elzorab spunea...

despe impozite si taxe:

in tinerete am avut o tentativa de a studia litere, dupa modul in care scriu pe-aici e clar ca tentativa nu a fost una reusita.

totusi, am avut si eu un moment de glorie, o nota mare la literatura germana postbelica si una maxima la lingvistica. am delirat rau la examenul ala, se mirau si profesorii de unde le mai scot.
chiar imi amintesc si de un autor roman
http://en.wikipedia.org/wiki/Eugenio_Coseriu

si-mi mai amintesc si de

http://en.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_de_Saussure

deci, tot n-am pierdut anul ala pe degeaba, desi m-am inpotmolit rau de tot la probleme de fonetica si alte chestii tehnice unde nu mai puteam sa-i impresionez prin simple chestii trantite din burta, asa ca m-am facut inginer, fiecare cat poate...


oricum, ceea ce mi-a ramas de la cursul respectiv e urmatorul lucru:
lingvistica se ocupa cu studiul limbajului ca fenomen in sine si nu cu studiul limbilor, asa cum s-ar intelege la prima privire.

unele intrebari sunt legate de faptul ca in anumite limbi exista mai multe cuvinte pentru a denumi acelasi lucru.

astfel, italienii au doua sau trei cuvinte similare pentru culoarea alba. explicatie vine din faptul ca datorita luminii puternice si timpului indelungat petrecut afara, au invata sa distinga mai multe nuante de alb.

grescii aveau trei cuvinte diferite pentru cuvantul dragoste: eros, agape si filia (sau ceva asemanator)explicata nu o mai pot da.

ceea ce am realizat din ultimele discutii, e faptul ca romanii sunt atat de obisnuitzi sa plateasca bani statului, e atat de vechi si impamantenit acest obicei incat au chiar si doua cuvinte in vocabular pntru acelasi lucru: taxa si impozit.

nu m-am gandit niciodata pana am realizat ca habar n-am care e diferenta.pentru mine sunt tot bani dati statului.

nemtii ii spun simplu: steuer
http://de.wikipedia.org/wiki/Steuer

iar americanii tot simplu: tax

romanii au doua, taxe si impozite.

oare s-a gandit coseriu vreodata la chestia asta?

dcg spunea...

Da, eu m-am gandit.

Taxa: de obicei este o suma forfetara, fixa. Exemplu: taxa de bariera.

Impozit: se aplica procentual la baza de impozitare. Exemplu: impozit pe venit.

Sper sa nu gresesc.

dcg spunea...

Si acum sa spulberam framantarile filosofice ale lui Elzorab dupa 2 minute de cautat pe net:

Ca forma a impozitelor indirecte, taxele reprezinta platile pe care le fac diferite persoane fizice sau juridice pentru serviciile efectuate în favoarea lor de anumite institutii de drept public .
Taxele întrunesc majoritatea trasaturilor specifice impozitelor directe si anume :
- caracter obligatoriu ;
- titlu nerambursabil ;
- urmarire în caz de neplata ;
Intre impozite si taxe exita unele deosebiri . Astfel în cazul impozitului lipseste cu totul obligatia prestarii unui serviciu direct si imediat din parte societatii, situatia fiind inversa în ceea ce priveste taxele .
Deosebiri între impozite si taxe exista si în ce priveste modul de determinare a cuantumului acestora . Astfel, cuantumul impozitului se stabileste, în principal, în functie de venitul impozabil, în timp ca marimea taxei este influentata, în general de natura servicilui prestat .
Termenele de plata sunt stabilite la date fixe – pentru impozite – si în momentul solicitarii sau dupa efectuarea prestatiei serviciilor – la taxe .
În ce priveste deosebirile din punct de vedere al echivalentului ; în unele cazuri aceasta are un caracter relativ deoarece sunt reglementate si taxe care se percep fara un echivalent direct si imediat, precum si taxe care numai în parte reprezintaechivalentul serviciului prestat (de exemplu, taxele locale care se datoreaza annual de catre persoanele fizice care poseda mijloace de transport ) .


http://www.e-referateweb.com/drept/Bani%20impozite%20si%20taxe.php

elzorab spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
elzorab spunea...

cristi, incepem sa gandim. exact la asta ma refeream. la noi exista o intrega filozofie si stiinta in legatura cu modul in care statul ne ia banii. la altii e mult mai simplu. bani dati si gata. who the f..ck cares how they call it?

Anonim spunea...

elzorab, hai ca macar pe blogul asta, unde majoritatea parem oameni educati, sa nu implicam religia si citatele din carti sfinte, si sa le pastram acolo unde le e locul (adica la cosul de gunoi :P )
eu nu zic sa fie calcati batranii in picioare, dar ca sa impingem lucrurile la extrem, nu mi se pare corect ca daca o baba are in proprietate un castel statul sa-i plateasca factura la intretinere ca ei nu-i ajunge pensia. si nu, unei babe nu-i trebuie apartament(ul) de 3 camere (in care a stat de la patrushopt), chiar daca a stat toata viata in el, ii este de ajuns o garsoniera.

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Baba nu sta in castel. Sa nu exageram. Credeti ca daca trimiteti baba la azil o sa se plateasca factura pe scara ? Sau o sa aibe studentii cloaca ? La mine pe scara au restante la factura: unul de la garda financiara, un fost deputat si un capsunar. Mai lasati-o in gard cu batraneii ca nu ei va iau casu de la gura.

Invataturile bibliei nu sunt de aruncat la gunoi. Tot in bibie se interzice camata si uite unde s-a ajuns aruncand la gunoi invataminte esentiale. Nu trebuie sa pupi cruci si icoane dar sa intelegi invatamintele si talcul lor e de bun simt.

Cat de simpla e porunca NU PREACURVI. Si ce consecinte rezulta din incalcarea ei: familii destramate, nebunii, sinucideri, copii orfani, copii needucati sau salbatici, copii afectati psihic, oameni maltartati.

clujeanul spunea...

SUPER OFERTA !!!
Agentie imobiliara vand apartament, 3 camere, in Zorilor, constructie noua, zona super, etaj intermediar, decomandat, 115 mp, balcoane: 1, bai: 2, superfinisat, balcoane: 1, centrala termica, aer conditionat, contoare apa, contoare gaz, telefon, tv cablu, loc de parcare. Pret 95000 EUR fix. Este cu 35. 000 mai putin decat pretul actual de vanzare.
Judet: Cluj
Oras: Cluj-Napoca
Email: rosu.julian@gmail.com
Telefon: 0753885639
Vizualizat: 8
Modificat: 0
Comentarii: 0
Data: 12-02-2009, 11:47



....la cluj evaluatorii is in floare....

alex.dumitrascu spunea...

Am si eu o mica "parere" despre intentia guvernului de a odifica impozitul pe imobile.
S-ar putea sa fie o cacialma menita sa ne faca sa ne calcam in picioare la finante sa le dam niste bani cat mai devreme.
Argumentul ar fi ca ar putea sa falimenteze jumatate din guvern.
Cineva de acolo are 50.000 m2 intravilan, si cam....2000m2 APARTAMENTE(!!!)
Nu zic ca ar fi imposibil sa ma insel, dar logica elementara ma indeamna spre concluzia de mai sus.

Anonim spunea...

@aristotel:
De unde pana unde concluzia ca nu stiu ... tu sti ce nu stiu eu probabil.

Era o intrebare civilizata legata de ceva si o constatare cu privire la altceva.

Mi se par ipocriti cei de pe aici care fac apel la discutii inteligente cand tu esti unu' din primadonele acestui forum.

Anonim spunea...

@alex

Asta e problema, ca intentia guvernului e de a saracii tot pe cei saraci nu pe cei cu zeci, sute sau mii de apartamente.

@elzorab

De ce crezi ca prin impozitarea graduala excesiva s-ar descuraja spriritul intreprinzator. Ce are a face detinerea de imobile cu economia propriu-zisa.

Ma gandesc ca Negoita vrea sa-si faca firma de inchiriat cloace. Bun, in cazul asta imobilele devin proprietatea firmei, se face transferul legal cu taxe si toate cele, scapa de impozitul gradual al persoanelor fizice dar plateste impozit de mijloace fixe si pe veniturile din chirii.

Lucrurile sunt simple dar nu se vrea sa fie simple.

Dan Necea spunea...

@AristotelC. - tardiv, intrucat in septembrie 2007 cand a inceput blogul deja 50% din activele toxice imobiliare romanesti fusesera achizitionate, si criza se declansase in US. Daca ai fi descoperit macar tu "salonul" blogului mai devreme,poate am fi fost salvati de un Chamfort al societatii subprime.. sau macar un De Sade.

AristotelCostel spunea...

@orfeu

Dar nu inteleg de ce nu se dau astea la stiri. Eu urmaresc ce se intampla in state mai mult decat ce se intampla in ro si nu am vazut nici un crampei de informatie. De fapt presa pare in general f optimista.

De unde pana unde concluzia ca nu stiu ... tu sti ce nu stiu eu probabil.

...

Vad oameni care discuta, unii se dau specialisti, altii au vazut un film despre nu stiu ce chestie despre bani si acuma cred ca stiu cum merg finantele, vezi prezentatori la televizor care isi dau cu parerea si ii aud citati de colegi a doua zi si asa mai departe. E destul de trist. E si mai trist cand vezi personalitati academice care isi dau cu parerea si iti dai seama ca nu e asa.

La aşa dezvăluiri nu mă aşteptam din partea ta să te informezi din ...presa străină.
Şi spui că nu se dau la ştiri? Aoleu! Da' pe ce lume trăim?

Aşa ipocrit şi primadonă low level cum sunt eu, mai disting din când în când câte un observator obiectiv şi puternic înrădăcinat în meandrele prezentului, dezorientat şi injurios nevoie mare... care nu înţelege "de ce nu se dă astea la ştiri".

@Dan Necea

Probabil că blogul nici n-ar fi apărut dacă nu se depăşeau toate limitele imaginabile ale nesimţirii... mioritice.
Tanti Diana Gherghiţă de la Money Channel încă prezenta slide-uri cu randamente în Septembrie 2007.

Dan Necea spunea...

Un impozit serios - de pana la cinci la suta din valoarea de piata din acest moment/ pe an - e esential atat pt. reglarea pietei cat si pt. buget. Pt. pensionari pot exista diferite tipuri de reduceri - intre care una ar fi vanzarea si relocarea. CEC-ul este extins.

Dan Necea spunea...

@AristotelC. - Corect. Dumnezeule, uitasem de ea! Speram sa o fi eutanasiat (moral..) criza, dar vad ca inca nu. Insa spectrala domnisorica prezenta randamente chiar si de craciunul 2007, impreuna cu suina (de mare calibru) numita Ghetea, acest Dorin Marian al lui Mugurel. Si dadeau cam 20% pe un portofoliu de tzepe bine echilibrat! Nu e asta un asasinat economic de Balcani? Nu stia lumea ca TMC e de fapt TCM.. Si uite asa cumpara tanarul avocat ignorant cu 87000 euro 50 mp la 10/10 in Titan in dec. 2007 si crede ca a facut un gheseft.. Propun sa excludem de la impozitare etajele superioare... :) in memoriam!

Anonim spunea...

Boys, o sa ne saturam de impozite si taxe zece ani de-acum incolo. Pana acum a fost antrenamentul.

AristotelCostel spunea...

Un mort si trei raniti dupa prabusirea acoperisului Oradea Plaza

Rezidenţialul e făcut cu... suflet.
Construcţiile noi sunt făcute ca la carte, materialele-s de cea mai bună calitate, iar forţa de muncă e cea mai specializată din UE.

Între o cloacă veche şi una nouă prefer... să-mi cumpăr lemn (ignifug), cuie (din oţel inoxidabil) şi ciocan (MARE).

B spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Miorlau Pufos spunea...

@ Aristotel Si cind ziceam eu ca treaba e facuta in dorul lelii de oameni care au terminat facultatea pe coltul mesei mi-ai sarit la beregata...ca de ce ma dau specialista

B spunea...

Alex, cred ca ai nimerit exact, au zis tov. guvernanti 'hai sa ii speriem si in loc sa ne imprumutam la banci colectam mai rapid impozitele'. Problema potentiala e ca la in loc sa le chioraie matele financiare acum amana momentul spre sfarsitul anului cand nu vor mai avea ce colecta!

Elzorab, eu sunt de acord cu impozitele progresive, aceeasi treaba exista si in SUA sau alte tari. Patriciu afirma ca din cele 24 mld dolari sau euro care baltesc in conturi in elvetia, jumatate sunt ai romanilor. Acum, spune-mi si mie, crezi ca toti acei bani au vazut piciorus de impozit pe venit de 16% in Romania sau au fost sifonati prin contracte de consultanta via paradise fiscale recuperand eventual si tva-ul pentru a evita taxarea inversa ca apoi sa ajunga in Elvetia fara plata unor taxe in Romania!?!? Dar guvernanti nepuntand lua de la propria clica sau camarila, care e mai hulpava si mai extinsa decat in vremea comunistilor, prefera sa stoarca bine romananul de rand amarat. Tot ce le pot spune guvernantilor e ca se va rupe pisica la un moment dat... si nu va fi din cauza ca se scumpesc gentile Prada sau pantofii jimmy-chu-chu...

Revenind la subiectul bloguli, din presa de azi aflam ca Erste si-a mancat profitul pe 2008 pe provizioanele de la BCR care simte defaulturi in piata iar Impact, printre putinele firme cotata la bursa ce are legatura cu imobiliarele, are o capitalizare bursiera de 41 mil RON fata de capitalul social de 200 mil RON... Un calcul simplu arata ca investorii considera corecta o valoare a activelor la o cincime din valoarea lor contabila la vf de bula asta daca va intrebati 'how low can they go'... prin they ma refer la active, terenuri si apartamente!

ionut spunea...

elzorab

"nu-mi amintesc sa fi vorbit de impozitare corecta la 1%. in primul rand eu sunt "propriitar" deci, nu-mi convine...de ce as face eu reclama la impozitare?"


Eu sunt de 5 ori mai "propriitar" ca tine si sunt de acord si cu 1% si cu impozitarea progresiv crescatoare in functie de nr. de locuinte.
Te las pe tine sa ghicesti de ce...

ionut spunea...

elzorab

Inca ceva. La un moment dat ai afirmat:


"prin supraimpozitare se va descuraja productia, investirorii si cei buni si cei rai vor pleca, va ramane o tara de someri si asistati social. sa vedem cum va arata romania atunci!!"

Am o nelamurire. Ce are a face productia cu detinerea de locuinte?!

AristotelCostel spunea...

@pisica motolită

Diferendele erau nuanţate.
Era aceeaşi problemă cu casiera de la... Carrefour (Vasile).
Constructorul de-ţi dădu-n sarcină să-i cauţi sclavi, ziceam, ar fi trebuit, în concepţia mea, să-i ofere amărâtului o felie rezonabilă din tunul lui.
Acu', să mă resemnez că tunul trebuie să meargă integral la patron?
Din fericire, vremea tunurilor s-a întunecat, necalificaţii s-au specializat la locul de muncă şi, sper, sunt dispuşi să lucreze mai mult, mai bine şi pe bani mai puţini decât la constructorul de-a apelat la compania cu pisici (ca să mă leg şi de specialitate).

elzorab spunea...

ionutz, tu nu esti de cinci ori mai propritar, nu cred ca deti 25 de locuinte in ro.

ce are producta cu detinutul de locuinte? pai simplu de tot, cineva a muncit din greu, iar banii i-a investiti unde s-a gandit ca e mai bine. unii cumpara locuinte,, altii lingouri de aur, altii terenuri, altii depun banii la banca si tot asa.

din moment ce nu mai poti sa economisesti surplusul de bani, pentru ca este supraimpozitat, insemna ca nu mai este incurajata munca, daca mu este incurajata munca insemna ca este incurajata lenea.

am mai spus, o locuinta este un bun ca oricare altul, nu trebuie sa beneficieze de tratament special. daca si banii din banca ar fi imozitati progresiv sau lingourile de aur sau ce ami vreti voi, da atunci sa fie progresiv, dar te asigur ca vor pleca toti din tara aia, care e oricum supersaraca si va ajunge o tara de cersetori.

totusi, asa ca fapt divers, te asigur ca in state (cel putin in majoritatea statelor din sua) nu exista aceasta aberatie, numita impozitare progresiva la cloace.

si daca tot te lauzi cat esti de mare propriitar, te asigur ca pe total, sunt mult mai propriitar decat tine, atat ca nu-mi sta in fire sa ma afisez...

ionut spunea...

elzorab

Sa inteleg ca tu esti de acord ca unul care a cumparat 10 apartamente in scop speculativ, la un pret mediu de 100000 euro/apartament sa plateasca anual, in total pentru cele 10 apartamente 1000 de euro impozit?
Scuza-ma, dar eu nu cred ca e corect...

ionut spunea...

elzorab


Eu te-am intrebat ce are a face impozitarea unei activitati de productie cu impozitul pe detinerea de locuinte?
Detinerea de cat mai multe locuinte a devenit in romania in ultimii ani sport national, o moda, in dauna productiei si avand ca efect principal umflarea balonului imobiliar.
Despre asta era vorba.

ionut spunea...

elzorab

Cu alte cuvinte, pe mine ca stat ce ma intereseaza, incurajarea productiei sau incurajarea "caritasului imobiliar"?
Iar eu ca cetatean de ce sa mai muncesc cand e mai usor sa cumpar o casa, sa stau, eventual cateva luni, si s-o vand( nedeclarand de cele mai multe ori valoarea reala a tranzactiei) cu un profit de x% fara sa fac nimic!
Ca sa nu mai vorbesc ca onor statul roman, care teoretic ar trebui sa aiba grija de cetatenii sai, nu s-a implicat sa le ofere acestora o alternativa imobiliara, fie ea achizitie sau inchiriere.

Anonim spunea...

@elzorab:
Multumesc pentru informatii. Eu unul nu impartasesc optimismul tau cu privire la viitorul american.

@aristotel:
Acel film are multe lucruri denaturate in el. Eu vorbeam despre cenzura care e in presa americana, si care probabil nici nu vine de sus, ci din cauza ca unii se simt obligati sa nu dea vesti proaste ca sa nu "deprime" populatia si aceasta sa inceteze sa consume. In caz ca nu stiai, aceasta activitate a devenit un act patriotic pentru multi, inclusiv europeni si romani.

In rest, daca ti-ai largi putin orizontul, probabil ca ai fi un partener de conversatie cel putin interesant, insa deocamdata esti doar enervant.

Anonim spunea...

@aristotel
aidi uai, tu vrei casa de lemn, nu stii ce naspa e in ele ? doar nu jeaba e unul din principalele motive pentru care northamerica sucks big time, se stie :P

Sorin spunea...

Uite eu nu prea iti dau dreptate. eu construiesc o casa din lemn (de fapt, firma specializata o face , nu eu personal), si am ales ideea asta din mai m ulte motive: in zona unde o construiesc, iarna este la ea acasa cam 3-4 luni pline pe an, iar randamentul termic al casei de lemn este cu vroe 30& mai bun decat la boc, de ex. Alte motive ar mai fi costurile ceva mai scazute la meterialul de contructii si rezistenta mai mare la cutremure si vant...

Sorin spunea...

Aaa, uite ca am reusit sa postez si eu un comentariu. Pana una alta, daca tot am reusit, vreau sa iti spun, Manole tata ca iit urmaresc blogul de prin 2007, septembrie, si sincer, mi-a placut is im place mult de tot. Sunt unii aici, cam ca hubble, si altii (nu ii mai enumar) care posteaza niste comentarii super faine si cam la obiect. Ideea e ca, dupa ce am inceput sa citesc blogul si comentariile, m-am oprit la itmp de a ma arunca inainte cu coarnele, ca bizonul. In 2007, cat pe ce sa ma arunc la a doua banca sa iau o cloaca in bucuresti. Bine ca m-am oprit la timp. Maole, tata si ceilalti, de aici, sincer ar cam trebui sa dau o bere maaare de tot...

Anonim spunea...

Hubble ce facusi, de dedublasi, triplasi... :P
Raspunsul la intrebarea mea era: un inginer e bun la toate!
Nah, sa te umfli in pene.

Ionut, chiar ma intrebam de ce nu ai mai intrat.


Semn de carte.

elzorab spunea...

ionut, daca citeai ce am postat eu incepand de prin 2006, nu doar pe acest blog ai fi inteles ceea ce am spus si sutin eu.

eu n-am cumparat nimic, absolut nimic in romania de peste 10 ani, si imi era foarte clar ca acest balon nu are cum sa reziste prea mult.

nu investoririi onesti, cei care au muncit si muncesc din greu iar apoi investesc ceea ce au muncit, sunt responsabili de aparitia acestui balon.

am mai postat mai sus. responsabili sunt cei acre s-au aruncat la credite si au cumparat masiv sperand sa le vanda intr-un an la pret dublu. apoi sunt vinocvati bancherii care au acordat credite fara nici o garantie tututror ruptilor in coate, apoi pitzi si cocalarii agenti imobiliari, apoi presa care a trambitzat sus si tare cresterea preturilor si tot asa.

ia mai uita-te tu odata la filmuletzul asta:

http://indeximobiliar.blogspot.com/2009/02/cine-umflat-balonul-imobiliar.html

ce vreau sa-ti spun eu tie e ca tot investitorul onest va ajunge sa plateasca oalele sparte prin impozite mari.

sa am iertare, dar tu chiar crezi ca as fi fost atat de cretin incat sa dau 100 000 de euro pe un apartament in ro, cand aici atata ma costa o casa?

atunci de ce sa platesc impozit dupa 100 000, valoare inventata de smecheri, pentru o chestie care valoreaza de 7-8 ori mai putin si pe care eu am cumparat-o cu un pret de zece ori mai mic?

ceea ce ai vrut tu sa spui e ca ar trebui impozitati speculantii. pai e simplu, sa puna o taxa mai mare la vanzare, daca apartamentul e vandut mai repede de doi-trei ani. cu asta s-a rezolvat problema, nu cu impozitarea tuturor celor care detin proprietati, la preturile aberante care se vehiculeaza acum. iti garantez eu, preturile vor cobora cu 80% fata de ce ai vazut tu anul trecut. in cat timp. 24-36 luni, maxim!

elzorab spunea...

http://indeximobiliar.blogspot.com/

este incredibil, uitati-va putin peste graficul respectiv. in romania preturile au crescut in patru ani cu o mie la suta, de zece ori. asta doar ca sa va dati sema de magnitudinea prapadului ce ne asteapta...

nu cred ca ceva asemanator sa mai fi existat undeva pe glob, dar nici asa caritas, safi, dacia felix, bancorex si fni nu cred sa mai fi vazut cineva.

macar la un capitol sunt si romanii buni, bat record dupa record...la tunuri si tzepe!

ding-dong, ding-dong, ding-dong, ding-dong

Unknown spunea...

O solutie si mai buna de protectie sociala ar fi ca fiecare sa isi declare valoarea impozabila a casei pe care o detine cu stabilirea unui minim. Si sa plateasca 1% din suma asta, dar odata facuta declaratia, aia e si valoarea maxima la care poate evalua banca in cazul unei eventuale vanzari.
Responsabili de umflarea preturilor nu sunt cei care s-au aruncat la credite. Creditul imobiliar a fost infim in Romania, in 2007 din 500.000 de tranzactii, doar 50 de mii au fost facute cu credit imobiliar. Pe de alta parte, norvegianul are 800 de apartamente, Negoita are 1700, Patriciu are si el cateva sute, plus multi altii care n-au iesit in fata. Toate astea n-au fost luate pe credit. Ca au mai pus si altii botul si s-au aruncat sa cumpere, e altceva, dar grosul l-au reprezentat cei care au cumparat cu banii jos. Daca si-ar pune toti astia apartamentele la vanzare acum, probabil ca ar creste de vreo 10 ori oferta disponibila de pe piata.
Pe de alta parte, hai sa nu mai murim de grija babelor. Daca credeti ca e mult 7 milioane pe an pentru un ap de 2 camere in centru, atunci 150 de milioane, cat platesc chiriasii, pentru o garsoniera la marginea orasului cum mai e? Si n-am vazut pe nimeni sa le poarte de grija "vai de mine, cat de greu o duc".

Anonim spunea...

@Dorin

Daca s-ar impozita progresiv, s-ar rezolva si problema chiriasilor, pentru ca alde' Negoita vor scoate pe piata apartamente imobilizate pentru specula.

@Chrystian

Nu, nu ma dedublasesi, triplasesi sau dodecablasesi.

Totusi tu nu ai infirmat inca dublarea lui "sapte".

Hahaha, ce tare a fost bancul cu ingineri. Nga!

@sorin

Multumesc pentru aprecieri.

Anonim spunea...

@hubble
Uraaaa, ai admiratori. Probabil a apreciat stilul tau de OTV cand m-ai umplut de complimente.
Nu sunt "sapte" si daca te-ai mai fi dus si la orele de literatura ai fi remarcat stilul complet diferit de a scrie.
Mi-a placut de elzorab, nu am fost bun la litere si m-am facut inginer. :)
Eu il apreciez spre exemplu pe cristi.dimofte, aristotel sau ionut care sunt mai greu de inteles de telespectatorii otv.

@elzorab
Exista o lege care te obliga sa platesti impozit mai mare daca vinzi casa mai repede de 3 ani, nu stiu exact cat este dar oricum nu mai conta. Daca o vindeam pe varf de bula pretul ar fi fost prea mare si impozitul nu ar mai fi contat.

M-am uitat un pic pe un ziar cu anunturi, oamenii inca cer 1900 de euro pe mp la alea noi si inca mai sunt care viseaza sa vanda un apartament cu doua camere in Vitan cu 123.000 de euro.

Anonim spunea...

@Chrysthian
Tu nu ai fost bun de inginer si te-ai facut vanzator. Si esti mai arogant decat iti prevede statutul, cam la fel ca baba aia beata si barfitoare de la tine de pe scara.

dcg spunea...

Aventurile lui Jollyy ;-)

Miscarea nr 1:
"cesionez contract"
http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=500661&st=0

Manevra nr 2:
"ofer la schimb un teren pt o masina"
http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=502101&hl=

Ideea nr 3:
"ce se intampla daca nu mai platesc un credit ipotecar?"
http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=501157

yoyo spunea...

@Cristi Dimofte

nu e bine sa razi de raul altuia dar chiar ma amuzat aceasta jolly. saum mai bine DOLLY oaia clonata. ca parca toti astia de au luat credite cat au vazut cu ochii sunt clone ale oii sau clone de bizoni mai bine zis.
din pacate pt ea o sa urmeze si ideea nr.4 : vand "doo plajmi"
ideea nr.5 : vand "lectoc ultima noutate" sau il schimb cu cartofi, faina, etc.
si vor urma multe idei....

Trist dar adevarat. am si eu prieteni in aceasta situatie. asta vara erau cu cracii in sus la soare prin tarii straine, nu aveau nicio treba cu criza. acum deja salariile nu le mai acopera ratele in euro.

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

@hubble

Nu te supara dar tu ce statut ai? Sau prostimea sa taca?
Aloo, vezi ca exista libertate de exprimare in tara asta.
Si daca eram femeie de serviciu aveam dreptul sa imi spun parerea.
E garantat de Constitutie.

Sa te lamuresc odata, am terminat facultatea in primii zece. Pe cartea mea de munca scrie inginer, ce problema ai tu ca eu conduc departamentul tehnic si comercial in acelasi timp?
Majoritatea colegilor mei de facultate care aveau bursa lucreaza tot intr-un mixaj tehnic si comercial, numit uneori generic vanzari.
Pentru ca vanzarile, oferind conditii superioare au atras cei mai buni oameni.
Aroganta o am din zodie si din valoarea mea, am renuntat de mult sa mai accept sa fiu calcat in picioare chiar si de unul cu un cont gras.
This is life! Am niste drepturi, mi le cunosc si refuz sa fac parte din turma.
Vizionare placuta, ce mai zice Diaconescu? O gasira pe Elodia?

clujeanul spunea...

@hubble
...O gasira pe Elodia?
crystyan asta dupa aroganta si exprimare bag mana in foc ca e oltean

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Ai ghicit clujeanule. :)

Din pacate traiesc la Capitala.
Daca nu faceti diferenta intre gluma si lucruri serioase nu-i problema mea.
Dupa modul in care unii jignesc in stanga si in dreapta, eu ce ar trebui sa deduc?

Cu respect,

dcg spunea...

Lasati cearta si mai bine ia vedeti cu ce s-a indeletnicit renderman in ultimele zile ;-)

Preturile imobiliarelor in Bucuresti, evolutia 1996 - prezent (1)

http://indeximobiliar.blogspot.com/2009/02/preturile-imobiliare-in-bucuresti.html

Anonim spunea...

@clujeanul

Nu are importanta ca-i oltean. Am prieteni buni olteni. Si nu trebuie sa degeneram discutiile la chestiuni de mandrie regionala.

Important e ca urmareste OTV. E la curent cu emisiunile. Activeaza in domeniu high-tech vanzari, si se crede inginer, ca asa scrie pe diploma si in cartea de munca. Libertatea a inteles-o doar ca drept nu si ca obligatie si consecinte. Asa ca gura bate curu. A si mai e ceva, are impresia ca a evadat din turma, ce-o fi vrut sa zica nu stiu ?

Anonim spunea...

Pe mine ma distreaza astia cu masini luate in leasing care le scot la "cesionez contract de leasing".

Pai daca iei o masina de 10000 sa zicem. Dai avans 15% adica 1500. Platesti rate 2 ani dupa care nu mai poti si vrei sa mariti masina.

Ei astia au tupeul sa ceara cesionarea dar si avansul adica 1500, ba chiar mai mult, si o parte din ratele platite. Pai sa ma ierte Dumnezeu, dar 1500 ai pierdut din valoare cand ai semnat contractul (faptul ca ai beneficiat de masina noua si cu garantie) plus ca ai platit rate proportional cu uzura masinii.

Asadar de bun simt ar fi "cesionez contract de leasing" si atat.

Ba mai mult, in conditiile in care pretul la masini a cazut sub valoarea de acum un an, ar trebui sa mai si dai ceva omului ca multumire ca te-a scapat de hardughie.

Anonim spunea...

Hubble, nu conteaza, ai sa intelegi tu odata si odata.
Din comentariile tale imi dau seama cu ce atentie citesti tu posturile altora.
Hai pace ca e pierdere de timp si
ai destule clone sa te sustina. :P

FOARTE BUNA OBSERVATIA TA CU LEASINGUL!!!

Vorba ta, baza e buna.

@cristi dimofte

E interesant graficul ala, se vede chiar si momentul in care cursul euro a fost lasat oarecum liber de BNR de i-a bagat pe toti exportatorii in coma.
Si ce mai vad in el? Ca mi-am luat casa la inceputul bulei. :((
A, uitasem, am vandut ceva si am luat altceva. Asa ca ce-am avut si ce-am pierdut.

yoyo spunea...

@clujeanul

ce te face sa crezi ca principala caracteristica a oltenilor e aroganta ?
ideea ca unele zone sunt mai civilizate sau mai cu mot decat altele e falsa. am vazut ce civilizati sunt oamenii din cluj, de exemplu, unde i-au dat facut capul zob jandarmului acela cu bucati de bordura... e aceiasi tiganie si mizerie peste tot.
imi aduc aminte de o excursie in italia, unde sotia, eu si cu soferul eram singuri olteni din autocar. nu vreau sa fiu rautacios dar primii care se inghesuiau la usa erau cateva persoane din ...Timisoara, urmate claie peste gramada de restul. le dădeam prioritate la toti sa iasa cu toate ca noi eram indreptatiti sa fim primii avand in vedere coatele noastre ascutite :)))
un cuplu din autocar deranjati ca soferul anuntase prin microfon sa nu mai faca nimeni mizerie prin autocar, ne povestea noua ce scarbosii sunt oltenii. hehehe "oltenii imputiti" zicea cucoana cu ura. pe urma si-a adus aminte ca suntem din Craiova si a dat-o la intors ca nu are nimic cu oltenii ca si baiatul ei lucreaza in craiova, bla bla bla. pe mine m-a amuzat chestia asta.
sunt oameni si oameni, chiar si printre tigani.

Miorlau Pufos spunea...

Rai mai sinteti...

Anonim spunea...

Daca a merge cu capul sus si a nu te lasa calcat in picioare e aroganta... mai cautati in dictionar.

clujeanule nu tu ai fost trimis de doua ori sa sugi si nu ti s-a spus ca faci umbra pamantului degeaba.
Nu e aroganta, e mandrie si nu ii permit unui nick de net sa imi vorbeasca asa.
Ghinion ca sunt oltean.

clujeanul spunea...

stati mai ca nu navalesc turcii...
am facut si eu o deductie...

clujeanul spunea...

@crystyan

cred ca ai gresit adresa...
pe la OTV se suge...

clujeanul spunea...

aroganta de care vb tu se mai gasea si in armata din partea unora din sud...
asa ca...daca nu mai merge bishnitzu...poti sa te ceri in armata...se plateste bine si te umple de grade

Unknown spunea...

http://www.banknews.ro/stire/25402_bancile_comerciale_scumpesc_din_nou_creditele_ipotecare_si_de_consum.html

Sa tot iubesti bancile si sa le plangi de mila........

clujeanul spunea...

@yoyo
mizerie este peste tot intradevar... padure fara uscaturi nu exista...ce nu imi place ca au inceput si cei din cluj sa se comporte ca in apitala la sofat...in rest nu ne putem lauda cu impuscaturi pe stada ca in alte orase...

Anonim spunea...

Stai linistit clujeanule ca am facut armata si am avut 20 de clujeni in pluton. Baieti buni dar mai certareti ca oltenii. Eu stiu ca m-am inteles bine cu toti.
Nu o sa mai stau sa ma explic mereu, ce si cum am zis.
Cine are urechi sa auda, aude, cine vrea sa inteleaga intelege.

Anonim spunea...

Deci e clar, Negoita poate rasufla usurat. Isi poate vinde in tihna cloacele. E vorba doar de o majorare, care asa cum anticipam, are rolul de a mai scoate cativa banuti din buzunarul prostimii. Era imposibil sa treci de parlament cu legi aspre pentru detinatorii de zeci de cloace.

Eterna legislatie de rahat a Romaniei.

Tufis spunea...

Nu inteleg de ce va jigniti intre voi pe motiv de simpatii regionale. Sariti pe Aristotel, el e moldoveanul :D

dcg spunea...

De Aristotel nu se ia nimeni pentru ca e prea competitiv cand vine vorba de internet combat si, in plus, ii pune la el pe blog :)

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AristotelCostel spunea...

@Vasile

De ce mă înjuri de mamă?
Limbajul meu cu iz di târg modlovinesc sî datorează taman faptului cî n-am treabă cu zona. Îmi iubesc concitadinii o ţârî mai puţân dicât pi proprii mei... concetăţieni.
Aş da exemplul celor de la "Fără zahăr"... locuind icişa, nu-i cum să n-ajungi să urăşti limba română şi să nu ironizezi tot ce ţine de prosteala şi lenea specifică plaiurilor nord-estice.

P.S. Săru'mâna mamî cî nu mi-ai zâs Vasâli.

@dcq
Văcaru a prins un loc datorită Daily Business. S-o vrut VIP... şi s-o purtat ca poliţiştii di la Târgovişte acum orice căutare Andrei Văcaru sau iMondo se soldează cu AristotelCostel.

Anonim spunea...

Costele, depaneaza si tu ceva din aura ta de anonimitate. Ce muncesti, ce bei, ce hilme-t plac, generic zis ce invarti.

Anonim spunea...

clujeanul spunea...
"...in rest nu ne putem lauda cu impuscaturi pe stada ca in alte orase..."

http://www.realitatea.net/jaf-armat-la-o-banca-din-cluj_457832.html

Niii ca gne puchem lauda dara !

Unknown spunea...

Hubble spunea...
"Niii ca gne puchem lauda dara !"

---

Hubble, gresesti.
Corect:

"Nyii chaa gnyie putchyiem laauud'aa dara!"

... There!!

elzorab spunea...

orfeu, vezi de ce cred eu mai mult in sansa americi de a supravietui crizei? pai daca nici romanii nu se inghit unii pe altii, de unde vrei tu sa se inteleaga toti europenii si sa gaseasca o solutie comuna?

pana la urma se vor invinui unii pe alti si nu vor ajunge la nici un consens. e usor sa fi in comunitate atat timp cat totul merge bine...

sunt ardelean si o mai comit si eu cateodata, totusi dupa ce trica i-a ajutat pe clujeni sa ia titlul, ce sa mai spui de olteni? si cine nu-si aduce aminte de craiova maxima?

si ce am fi fost fara moldoveni, fra agraiul lor unic, fara creanga, fara ozana cea lin curagatoare, fara
"pe langa plopii fara sot,
adesea am tecut,
ma cunosteau vecinii toti,
tu nu m-ai cunoscut"

Tufis spunea...

fara violatorii lor celebri
fara distrugerea bucurestiului, transilvaniei, nordului olteniei,
fara inundatii pe motiv ca isi fac in albie casele
fara racheti
fara curve

Ce treaba au toate astea cu Creanga si Eminescu, doua accidente fericite?

Anonim spunea...

@elzorab:
America si europenii si romanii sunt chestii diferite. America este actualmente un stat fascist. Poporul american este alta poveste, dar din pacate nu exista asa ceva.

Iti urez noroc, fiindca succes sigur nu vei avea.

Anonim spunea...

Hai ca incepeti sa sariti calul cu contrele astea regionale. Nu cred ca e cazul ca blogul asta sa devina forumul de pe ziarul Gandul. Eu sunt ardelean de origine, dar imi plac oltenii, moldovenii, ungurii sau banatenii la fel de mult. Toata discutia a pornit gresit de la Chrysthyan. Nu oltenii sunt de vina ca el e high.

yoyo spunea...

incep sa se adevereasca previziunile cu cresterea infractionalitatii pe timp de criza.
borfasii incep sa nu mai tina cont de nimic. mi se pare destul de grav jaful de la bt. parea o sucursala destul de mare.
deja nu e zi sa nu se întâmple ceva. o sa ajungem sa ne fie frica sa umblam pe strada cu o paine in mana.
eram sigur ca vor incepe sa fie atacate si bancile din ziua in care au anuntat furtul akm-urilor. isi vor face aparatia si acele arme in jafuri, sunt sigur.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?