De fapt, toţi cei care sperau ca preţurile "să se alinieze" la cele din afară, mai precis din anumite locaţii din afară, nu făceau altceva decât să agite vechea teorie economică a mercurialului.
Nu contează ce, cum, unde şi de ce se vinde: preţurile vor îngheţa peste tot la acelaşi nivel (ridicat, fireşte). Păi asta e ideea de mercurial.
Frumos este că ideea de mercurial chiar se va manifesta în imobiliare, dar nu sub forma sub care îşi închipuie şmecherii. Piaţa imobiliară europeană n-are cum să dea naştere unui mercurial (decât într-o situaţie de monopol, dar nu e cazul). Întrucât mercurialul e de obicei o politică economică impusă de stat, mercurialul se va manifesta acolo unde are statul puterea de a decide: în impozitare. Vom plăti şi noi impozite ca în Vest. Şi o vom face vrând nevrând, fiindcă trebuie să ne aliniem la normele europene.
Momentan în România impozitul pe un apartament construit în "Epoca de Aur" e de câteva zeci de euro. Probabil e unul dintre cele mai mici impozite din Uniunea Europeană, dacă nu cel mai mic. Din câte ştiu valoarea în ţările occidentale e undeva pe la 0.5-1%, ceea ce înseamnă că un apartament normal, pentru clasa medie, e impozitat cu câteva sute de euro.
Acum, închipuiţi-vă că proprietarii din România vor trebui să plătească anual câteva sute de euro impozit. A, şi de la anul se bagă şi asigurarea obligatorie a locuinţei (va fi o sumă modică, dar va fi). Sună a SF, nu? Cine să plătească toate aceste sume? Pensionarii? Salariaţii care vor câştiga ei înşişi câteva sute de euro?
În realitate lucrurile vor sta mult mai simplu. Se aşteaptă anul 2011 şi atunci preţurile vor fi de aşa natură încât valoarea impozitelor nu va reprezenta o povară pentru nimeni, nici măcar pentru pensionari.
Cum pot integra tehnologia smart în utilizarea chiuvetei exterioare?
Acum o săptămână
207 comentarii:
1 – 200 din 207 Mai noi› Cele mai noi»http://www.zf.ro/eveniment/vizitatorii-targului-de-locuinte-n-au-semnat-niciun-contract-de-casa-3350132/
Nivelul de impozitare e un prim pas pentru a se observa faptul ca romanii nu sunt "bogati" :)
Din articolul ala imi place expresia: "în raport cu valoarea de piaţă a imobilelor, stabilită pe baza cererii şi ofertei". Adica din "Anuntul Telefonic" sau din "Anuntul de la A la Z"?
"...potrivit informaţiilor furnizate de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară". Sa fim seriosi: gasca (nepotzeii) de la ANCPI nu au nici o cunostinta cu pretul tranzactiilor. Or fi facind ei diferenta dintre arabilul de Fundulea si arabilul de Bailesti, dar de aici pina la a stabilii cam care e pretul, e cam SF.
Probabil se va face tot dintr-un catalog ca cel al notarilor. Asta e pretul minim. Si aia e!
http://www.capital.ro/articol/doar-60-de-locuinte-rezervate-din-cele-10-000-prezentate-la-timon-113456.html
Ce succes au astia :)
@nestor, cezar:
Cateva intrebari:
1. Cum va explicati stagnarile la vanzarea apartamentelor noi? (asta in cazul in care acceptati ca exista o stagnare).
2. Sunteti de acord ca o mare parte a apartamentelor noi au fost cumparate "la gramada" de investitori speculativi?
3. Vi se pare ca pana in momentul asta, pe piata apartamentelor noi a existat o concurenta reala intre vanzatori/developeri/whatever pentru a obtine banii clientului?
4. Cum va explicati preturile mari la materiale de constructii, si in ce conditii vor scadea ele?
5. Considerati ca in conditiile scaderii cererii (solvabile) de apartamente noi, preturile la materiile prime vor ramane la fel de mari?
4. Cum va explicati scaderile de preturi (si de numar de tranzactii) pe piata apartamentelor vechi?
5. Cum vedeti voi evolutia pietei apartamentelor vechi?
Multumesc pentru un eventual raspuns. Voi dezvolta diseara pe tema asta...
Si acum ontopic:
Cine si cum va stabili "valoarea de piata" a apartamentelor? In varianta expusa aici, mi se pare o idee insuficient analizata si care poate duce la mari probleme ulterioare - in dulcele stil romanesc... (un mic exemplu: ce faci cu pensionarul X, care n-are nicio vina ca preturile sunt mari, si care plateste cateva sute de euro pe un apartament mic la periferie? il dai afara din casa? il trimiti la tara?)
De unde arunca guvernele sume enorme (sute de miliarde) pentru salvarea bancilor. Fie ca e vorba de tiparnita fie ca nu, un lucru e cert, incet si sigur toate monedele se vor deprecia. Incet si sigur (ieri dolaru, azi euro, ...). Intrebarea este in ce sa te refugiezi cu econimiile ? Practic banii trebuie cheltuiti acum si gandit de ce ai nevoie in urmatorii 5 ani.
nenea cora, eu zic sa-ti iei un apartament, acum! :)
Era un sondaj, ~35% din romani considera ca cea mai buna forma de economisire sunt imobiliarele!
@ mobutu
Ai uitat un (P), si putina sare pe ironia ta.
@nenea castron
Faci ce faci si iei diferite forme. Azi...iar esti castron.
Vin vremuri in care oamenii vor invata sa-si masoare cheltuielile. Petrecerea s-a terminat!
Banii trebuie cheltuiti acum?
Fa-o! E alegerea ta!
@mobutu
Romanii sunt de departe cei mai mari fazani ai Europei...si de-ar stii romanii ce fazani si handicapati sunt ...in restul Europei...
@sunmirror
Indicele imobiliar va aparea dupa prabusiri...din motive de prudentialitate. BNR-ul asta incearca de la inceputul anului cu cea mai bombastica crestere economica...nivelarea fanteziilor in vederea prevenirii raspandirii prabusirilor pana in ...capetele de gaina ale unor conationali...care scumpesc kilu' de ceapa cand se devalorizeaza leul cu 5 bani.
@ costel
De multe ori iti apreciez ideile pe care le exprimi dar nu de putine ori ma sochezi cu replici pripite si de ce nu violente.
Ce ti se pare anormal ca toate monedele sa se deprecieze simultan in aceasta perioada? Practic e singurul drum care va urma indiferent de actiunile tuturor guvernelor si indiferent de cat de specialist sunt eu sau altii in finante.
Iar daca ipoteza aceasta e adevarata, de ce sa stai cu banii in mana ? Doar ca sa vezi ce frumosi sunt ?
Poate mai analizezi odata si dai un raspuns pertinent (idem mobutu).
am dat din intamplare peste una dintre marile cugetari ale si mai marelui nostru analist imobiliar, domnul radu zilisteanu
"Este greu de anticipat cu cat trebuie sa scada preturile pentru ca potentialii clienti sa nu mai amane decizia de investire. Presupunand ca ritmul in care vor scadea preturilor la imobiliare va fi mai mare decat cel in care vor creste dobanzile la credite, tot nu intrevad o revenire a pietei imobiliare prea curand, dar aceasta se va produce candva", a precizat pentru ... analistul imobiliar Radu Zilisteanu.
De remarcat faptul ca in sfarsit omul nu mai vede o revenire a pietei prea curand, dar el ne inseamna sa avem speranta, ea se va produce candva :))
nenea cora, in caz ca nu ti-ai dat seama, glumeam.
Nu faceam decat sa subliniez prostia romanului care crede cu tarie (inca) in imobiliare. Dar cine stie, sondajele pot fi masluite/comandate.
Evident e o tampenie sa "investesti" acum in imobiliare.
Referitor la problema ta sa stii ca este si a mea. Am si eu niste banuti si nu prea stiu ce sa fac cu ei. Este si problema marilor investitori care si-au lichidat toate pozitiile, asset'urile etc si acum stau pe un morman de bani asteptand momentul potrivit de "investitie", conform zicalei "cash is king".
Comentariul lui AristotelCostel in ceea ce priveste limitarea maxima a cheltuielilor este extrem de pertinent, este un lucru pe care toti ar trebui sa-l facem, gata cu cheltuielile inutile, fitzoase.
Eu nu vorbeam nicidecum de cheltuieli fitzoase ci de a-ti securiza banutii pe care ii ai stransi la ciorap.
Din ce citesc prin presa inteleg ca ar fi vorba de o leapsa in jur de 100 milioane de euro pe care si-au luat-o bancile incriminate de asaltul asupra leului. Ma intreb daca era altcineva in locul lui Isarescu in ce groapa de rahat eram acum. Si cat mai rezista Isarescu in sensul cu cat poate fi cumparat.
Oricum, batalia nu se pare sa se fi incheiat.
1. Multi romani asteapta sa mai scada preturile, altii au devenit ceva mai atenti inainte sa cumpere machete, poze si planuri pe calculator.
2. Da.
3. Nu. Competivitatea este determinata de raportul-cerere oferta.
4. Din nou, raportul cerere-oferta.
5. Cererea determina scaderea pretului pana la un anumit nivel, sub care nu mai este profitabil sa produci. Unii producatori vor da faliment, altii care produc eficient si au marja mare de profit vor scadea preturilor.
4. Din nou, raportul-cerere oferta. Multi cumparatori asteapta acum scaderea preturilor, unii vanzatori vor sa vanda acum speriati de scaderea preturilor, unii cumparatori acum nu se mai califica sau se gandesc de doua ori inainte sa aplice la un credit. Etc.
5. Preturile in zone bune o sa ramana cam la acelasi nivel (evident, corectii pot fi si in sus si in jos), cele in zone proaste o sa mai scada. Cred ca Manole a conceput odata o harta cu niveluri de preturi, eu as mai aduga un 10% la ce a pus el acolo, asta pe termen pe lung.
Oricum, cine viseaza garsoniere cu 20 000 de euro si trei camere in centru cu 50 000 mai are de asteptat ceva ani.
Zilisteanu a intors-o ca la Ploiesti dar inca se tine pe pozitie. Ultima declaratie va fi: preturile au cazut cu 500 % dar asa cum am precizat in nenumarate randuri cererea e mare dar s-au apucat toti sa vanda de-odata si a crescut foarte mult oferta.
@nestor:
Mi se par foarte OK raspunsurile tale. Voi detalia mai incolo. Scuze de numerotarea oligofrena :)
P.S.: Ar fi interesant de vazut si ce raspunsuri ar da olandezu la intrebarile astea. Asta ca sa ne distram un pic...
@NENEA CORA
Monezile se vor devaloriza toate in raport cu ce? Cu moneda martiana? Probabil viata a disparut de pe Marte din cauza unei crize imobiliare si financiare. :)
Este o criza financiara mondiala si nu cred ca exista vreu stat neafectat. Nu vad in raport cu ce s-ar putea deprecia sau aprecia decat sa se joace ca niste copii tampiti unele cu altele.
@ nestor
Am putin timp liber acum asa ca hai sa ii ajut pe cei din "fratia inelelor" ...sau mai degraba a "fratia bordeielor" ca sa imi permit si un joc de cuvinte multiplu !
Deci nestor , uite care sunt problemle cu raspunsurile tale :
1. da, asteapta sa scada pretul ,pentru ca actualul raport salarii preturi este nesustenibil. Si vor mai astepta suficient de mult pentru ca nu sunt tampiti . Nicaieri in lume nu e asa o discrepanta intre salarii si preturi si era evident ca in nici in Romania nu va fi sustenibila . Cat priveste noii dezvoltatori - acestia vor trebui sa reduca drastic preturile pentru a mai vinde - si este evident ca asta se va intampla in urma concurentei si a presiunii pietei.
2. Da, dar trebuie subliniat ca respectivii investiori speculativi s-au ars , sau se vor arde, asa cu s-au fript zilele trecute speculatorii pe leu. In cazul speculatorilor a intervenit Isarescu (BNR) iar in cazul imobiliarelor intervine (a intervenit deja !!) piata !
3.Adica vrei sa zici ca pe piata a fost o cerere atat de mare incat clientul a inghitit ce i s-a oferit fara a avea un ochi critic ? Oricum concurenta este vizibila si se traduce printr-o scadere abrupta a preturilor, inclusiv la apartamentele noi (vezi Pallady Residence oferit la sub 1400 E/mp care era pretul din fanteziile olandezului)
4. Pai deci lumea nu vrea sa cumpere si tot sunt preturi mari ? Sau au fost mari si o sa scada in curand ? Sau chiar au scazut ? Ce se intampla atunci cu exportul pe piete straine , mult mai profitabile, de ex China care are inca ceva crestere in constructii etc, exporturi care ar trebui sa tina si preturile locale destul de sus ? Sau pietele nu sunt interconectate asa cum se credea ?
5. Asta cu "sub un anumit pret nu poti produce" e o tampenie a olandezului. Daca nu mai e cerere pretul va scade (oricat) pana in momentul cand cererea se va revitaliza.
4. Nu cumva pt. ca raportul pret salariu e nesustenibil si bula imobiliara s-a spart ? Pt. ca s-au speculat apartamente cu banii de la banci si acum , nemaifiind loc de specula tranzactiile au incetat ? Ba chiar ofertele de vanzare sufoca piata (vezi bannere peste tot) pt. ca unele apartamente au fost luate cu credite pe termen scurt - fiind bazate mai putin pe veniturile solicitantilor cat mai mult pe o anticipata crestere a pietei care nu a mai avut loc ? Credite acum trebuie inapoiate si care incep sa nu mai poata fi acoperite de valoarea bunului cumparat ? (cam ce s-a intamplat cu "short-ul pe lei"...?
5. Hmmm...sau mai degraba , avand in vedere aparitia multor apartamente noi (deci oferta de apartamente creste), scaderea absoluta a populatiei (spor negativ), emigrarea (care va fi din ce in ce mai substantiala datorita recesiunii economice) , recesiunea insasi si accesul mai greu la credite, vor face ca apartamentele vechi sa revina la nivelul din 2004-2005 ?
O zi buna !
@ Cristian M
In raport cu puterea de cumparare (pe Terra).
Adica de X euro sau Y dolari vei cumpara cu 50% mai putina marfa peste un an fata de momentul actual.
Off topic: cand esti hotarat sa faci ironii trebuie sa vii cu ceva din spate, nu te arunci cu pieptul inainte.
Nenea Cora,
asta asa va fi, probabil, dar inca nu. In viitorul imediat urmator valutele "puternice" (celor in spatele carora stau criminali mai inferociti) vor devenii si mai puternice, si urmeaza lipsa acuta de bani. Cat va dura asta? Nu stiu. Poate cateva luni, poate 2 ani. Dupa ce, intr-adevar, poreneste hiper-inflatia, care va distruge toata bogatia (asa cum o cunoastem noi acum). Ar putea fi o aterizare lina, daca am avea resurse constante. Doar ca intre timp se vor termina resursele. Si aici poate exsta o aterizare lina, daca castiga tehonologia. Nu cred ca e momentul sa iti cheltuiesti toti banii (pe apartamente), incat valoarea lor depinde de cine cumpara. Si daca treaba devine nasoala, cine crezi ca va da bani grei pe acele apartamente? Tineretul de astazi, care inca locuieste cu tata si mama si sunt angajati pe termen de 1 luna? Oricum, nu e cazul sa ne panicam. Mai degraba sa asistam constienti la aceste vremuri unice in istrorie, facand acele mici (sau mari) lucruri pe care fiecare crede ca bine sa la faca in asa o perioada. In Romania (in afara Bucurestiului) treaba nu poate sa devina chiar grava. Problema mare va putea fi in orasele cu milioane de locuitori care deodata se trezesc "singuri" intr-un labirint infinit de beton si asfalt unde nu creste nici iarba.
@olandezu:
Dupa cum vezi, i-am zis lui nestor ca mi se par foarte OK raspunsurile lui. Te comporti ca un clovn... In plus, poluezi o discutie cu un post imens si lipsit de substanta.
De data asta n-ai fost nici macar amuzant.
E ft corecta treaba asta cu impozitarea. O asteptam de mult, si iata ca a sosit. Buna treaba si cu asiguratia. Mi se parea mica suma de 20 de euro, dar asta e numai inceputul, sa "intre" baietii cu legea. Pt mariri va fi timpul si mai in colo.
Cand legile aste vor avea efect babele cu sapcile tricotate in '85 care bantuie prin cladirile istorice sa ceara sute si sute de mii pe apartamentele rascumparate ieftin de fostii soti vor trece oricum pe lumea cealalta, pace sufletelor lor, dar mai bine sa fie si legea decat sa nu fie. Poate intre timp se mai scumeste un pic si incalzirea ...
Ar mai lipsi inca o lege importanta: care sa faca obligatoire renovarea cladirilor, in caz contrar sa fie declarate inagibile si sa fie evacuati locatarii. Si sa se puna un "termen de garantie", timp dupa care renovarea sau demolarea sa fie obligatorie, iar cei care locuiesc inauntru sa fie obligati sa plateasca reconstructia (daca mai vor sa locuiasca).
Ca si cu o masina, daca n-ai revizia nu te lasa sa circuli.
Poate suna aberant, dar cred ca exista posibilitatea ca unele cladiri sa devina un pericol. Asa o "miscare" ar ajuta si relansarea constructiilor.
@Mr. Kiko
Ultima lege propusa de tine nu prea merge implementata (in mai multe tari, nu doar in RRomania).
@ sunmirror
"Te comporti ca un clovn..."
EXACT sunmirror ! Ai surprins realitatea in mare detaliu si cu o mare acuratete !
Nimic din ce am scris acolo nu este diferit de ce scrieti voi toti pe forum-ul asta ...si asta de multe luni. In secunda in care m-am aliniat discursului oficial (si daca ai citi textul cu atentie ai vedea ca am sugerat inclusiv niste lucruri cu care sunt de acord, iar tonul postarii nu a fost zeflemitor ci cat se poate de serios) am devenit ridicol ! Un "clovn" cum zici tu ! ...desi tot tu ma invitasesi sa comentez !
Poate ca acum sa intelegeti mai bine cum vad si eu sau nestor sau cezar (sau chiar multi alti cititori tacuti care nu intervin pe blog), (multe) din postarile cu care aveti onoarea sa imbogatiti forum-ul = care sunt scrise cu exact aceleasi cuvinte, in exact aceiasi ordine si exact acelasi ton !
QED - ar fi zis latinii, nu ?
PS : A fost o pura coincidenta ca am postat dupa invitatia ta. Postul meu ar fi plecat oricum in forma in care ai vazut-o indiferent de postarea ta - pe care dealtfel nici nu am vazut-o pana dupa ce am postat. Asta ca sa joc cinstit pana la capat !
De acord cu tine Kiko dar daca se vor da astfel de legi se va revolta boborul ca si cu taxa auto (lasand la o parte ca a fost conceputa de tot rasul).
Dar ce se va intampla cu pensiile private obligatorii ? Bine ca procentul ala e mic (parca doar 3%). Unde se vor duce banii bietilor contribuabili. Cate tepe!
Legat de devalorizarea tuturor monedelor. 1 euro era 2 marci germane cand s-a facut trecerea in 2001. Pai ganditi-va ce puteai cumpara in 1995 cu 4000 DEM si ce poti cumpara acum cu 2000 E.
Sau dolarul ? Ce puteai cumpara acum 20 ani cu 2000 dolari si ce poti acum ?
Iar acum revin la pensiile private. Ce o sa ofere peste 20 de ani companiile de asigurari pentru toate contributiile. Cam ce a oferit statul celor care au depus bani de Dacia.
@ olandezu
Nu am nimic cu tine, dar nu te mai ia lumea in serios cu toate ca uneori revii din porumb pe asfalt. Cam ca pe Zilisteanu.
olandezu
"Deci nestor , uite care sunt problemle cu raspunsurile tale :
1. da, asteapta sa scada pretul ,pentru ca actualul raport salarii preturi este nesustenibil. Si vor mai astepta suficient de mult pentru ca nu sunt tampiti . Nicaieri in lume nu e asa o discrepanta intre salarii si preturi si era evident ca in nici in Romania nu va fi sustenibila . Cat priveste noii dezvoltatori - acestia vor trebui sa reduca drastic preturile pentru a mai vinde - si este evident ca asta se va intampla in urma concurentei si a presiunii pietei.
2. Da, dar trebuie subliniat ca respectivii investiori speculativi s-au ars , sau se vor arde, asa cu s-au fript zilele trecute speculatorii pe leu. In cazul speculatorilor a intervenit Isarescu (BNR) iar in cazul imobiliarelor intervine (a intervenit deja !!) piata !
3.Adica vrei sa zici ca pe piata a fost o cerere atat de mare incat clientul a inghitit ce i s-a oferit fara a avea un ochi critic ? Oricum concurenta este vizibila si se traduce printr-o scadere abrupta a preturilor, inclusiv la apartamentele noi (vezi Pallady Residence oferit la sub 1400 E/mp care era pretul din fanteziile olandezului)
4. Pai deci lumea nu vrea sa cumpere si tot sunt preturi mari ? Sau au fost mari si o sa scada in curand ? Sau chiar au scazut ? Ce se intampla atunci cu exportul pe piete straine , mult mai profitabile, de ex China care are inca ceva crestere in constructii etc, exporturi care ar trebui sa tina si preturile locale destul de sus ? Sau pietele nu sunt interconectate asa cum se credea ?
5. Asta cu "sub un anumit pret nu poti produce" e o tampenie a olandezului. Daca nu mai e cerere pretul va scade (oricat) pana in momentul cand cererea se va revitaliza.
4. Nu cumva pt. ca raportul pret salariu e nesustenibil si bula imobiliara s-a spart ? Pt. ca s-au speculat apartamente cu banii de la banci si acum , nemaifiind loc de specula tranzactiile au incetat ? Ba chiar ofertele de vanzare sufoca piata (vezi bannere peste tot) pt. ca unele apartamente au fost luate cu credite pe termen scurt - fiind bazate mai putin pe veniturile solicitantilor cat mai mult pe o anticipata crestere a pietei care nu a mai avut loc ? Credite acum trebuie inapoiate si care incep sa nu mai poata fi acoperite de valoarea bunului cumparat ? (cam ce s-a intamplat cu "short-ul pe lei"...?
5. Hmmm...sau mai degraba , avand in vedere aparitia multor apartamente noi (deci oferta de apartamente creste), scaderea absoluta a populatiei (spor negativ), emigrarea (care va fi din ce in ce mai substantiala datorita recesiunii economice) , recesiunea insasi si accesul mai greu la credite, vor face ca apartamentele vechi sa revina la nivelul din 2004-2005 ? "
Nu cumva ti-a "suflat" cineva raspunsurile?
nenea cora
Singurul mod de a iti tine in siguranta banii e sa ii inmultesti intr-o afacere.Dar atentie, cu cateva observatii:
1) Tu trebuie sa fi "creierul" si sa detii controlul acesteia
2) Daca din echipa ta tu esti cel mai destept si mai bine pregatit dintre toti, ai o problema! Adica, de exemplu, contabilul tau trebuie sa stie mai multa contabilitate decat tine!
3)Cele mai importante aspecte intr-o afacere sunt managmentul de risc al acesteia si faptul ca intotdeauna trebuie sa ai o strategie de "iesire" din acea afacere.
Problema e ca dintr-o afacere prost gandita si condusa poti sa pierzi TOTI banii, desi crede-ma ca asta n-ar fi cea mai mare problema...pierderea increderii si a "obrazului" in fata partenerilor si clientilor sunt infinit mai rele!
Altfel, mai ai o sansa sa scapi de devalorizare: sa investesi in obiecte foarte rare, de lux, exclusiviste, cateodata chiar cu pretentii de unicitate, de genul tablouri, bijuterii, masini de epoca etc.
@olandezu:
Ai fost un clovn prin faptul ca nu ti-ai postat propriile idei. Dar mai ales fiindca te-ai comportat ca si cum am fi sarit toti pe nestor sa-l contracaram. Lucru care nu s-a intamplat.
De altfel, singurul care l-a contrazis esti TU. :))
Deci, cine e clovnul?
nenea cora
Cat despre pensiile private obligatorii, se va intampla fix ce vor dori sau vor putea sa faca administratorii de fond. Adica...Dumnezeu cu mila!
Oricum numai daca te uiti la denumire, "pensii PRIVATE OBLIGATORII", alaturarea celor 2 termeni este o aberatie!.Nu poti pune "OBLIGATORIU" langa "PRIVAT" dacat daca esti in romania, si habar nu ai cu ce se "mananca" initiativa privata.
Stau si ma gandesc: ce bine ar fi(pentru mine), ca pin lege, vreo 5 milioane de clienti sa fie OBLIGATI periodic si continuu, sa cumpere un produs, pe o perioada de vreo 35 de ani, de la un privat (eu sau concurentii mei)...
Mercurialul nu se manifesta pe nici o piata.
Orice piata urca, coboara sau stagneaza. Timpul o dovedeste cu prisosinta.
Indiferent de impozitare, atata vreme cat cashflow-ul este pozitiv, merita investit in imobiliare.
In plus, de exemplu, NIMENI de pe blogul asta nu a zis ca preturile vor scadea la infinit.
S-a zis ca la ce s-a construit *deja* se va vinde in pierdere - asta in situatia in care nu va vrea nimeni sa cumpere la preturi care sa asigure profit dezvoltatorului.
S-a zis ca vor scadea dramatic preturile materiilor prime daca cererea de locuinte e mica.
Dar nu a zis nimeni ca preturile vor scadea la nesfarsit, ca dezvoltatorii vor veni si vor construi in pierdere ca sa ne faca noua pe plac, sau ca va curge lapte si miere pe strada.
Imi poti da un contraexemplu?
Daca nu, inceteaza sa ne mai atribui afirmatii pe care nu le-am facut!
Ar fi bine sa te lasi de meserie, sau sa ti-o practici in alta parte. Ai ceva talent, dar aici nu-ti merge.
Postul anterior era pentru jucaria noastra preferata, olandezu... :D
In orice caz, m-ar interesa si parerea lui cezar.
@nenea cora and mr. kiko
Nu a fost o ironie, a fost o gluma chestia cu martienii pentru ca nu ai specificat in raport cu ce se vor devaloriza.
Nu zic ca nu ai putea avea dreptate dar uimitor, lumea se confrunta si cu o criza de supraproductie ( cand cererea scade si tu continui sa produci acelasi numar de produse te cam trezesti cu stocuri ) si singura solutie a producatorilor este sa ieftineasca ( vezi ce s-a intamplat in SUA).
Si asta nu pentru ca le-ar fi mila de angajati ci pur si simplu nu or sa isi permita sa arunce pe apa sambetei investitiile trecute. Asa ca vor concedia ei cativa angajati dar vor trebuie de asemenea sa recurga la ieftiniri. Si daca multi vor fi someri, cine va mai cumpara? E un cerc vicios dar si acum imi aduc aminte de poza dintr-un almanah comunist in care in timpul marii crize economice un capitalist varsa laptele pe camp numai ca sa nu ii scada pretul ( si eu stateam la coada sa iau lapte!!! ).
Va dati seama daca statul comunist nu ar fi controlat preturile la ce nivel s-ar fi ajuns pentru ca cerere era slava domnului?
O fi economia in teorie bazata pe cerere si oferta dar sunt atatia alti factori si unul din cel mai important e consumatorul adica omul care de multe ori e imprevizibil.
Catalin Eremia
Ai afirmat:
"Mercurialul nu se manifesta pe nici o piata."
Defineste, te rog, sensul cuvantului "mercurial".
Multumesc.
@catalin eremia
"Indiferent de impozitare, atata vreme cat cashflow-ul este pozitiv, merita investit in imobiliare." Adica??? Unde vezi tu cash flow pozitiv? In buzunarul tau?
EURO 3,37 Lei ??? Ajunge Romania superputere.
Tocmai mi-a crescut salariul in euro din cauza cursului. :P
Cristian M, cand preturile scad foarte mult datorita supraproductiei, poti elimina surplusul. Nu este ceva ce tine de absurditate, se intampla frecvent.
"Singura solutie" este o expresie care nu are fundament in viata reala, pentru ca de cele mai multe ori singura solutie pe care o vezi tu este diferita de singura solutie pe care o vad eu.
Era un articol azi in Gandul cu latifundiarii care declarau ca nu vand nici morti sub pretu de acum, printre care si Jiji. Unu spunea ca a luat nu stiu cate hectare cu 150 e/mp si spera sa vanda cu 200. Acum terenu e sub 150 si a zis ca nu vinde fara 200 nici mort. Verestoy ca pamantu e legatura dintre viata si moarte.
Au inceput s-o ia razna.
"Asta cu "sub un anumit pret nu poti produce" e o tampenie a olandezului. Daca nu mai e cerere pretul va scade (oricat) pana in momentul cand cererea se va revitaliza."
Generic vorbind da, orice poate sa ajunga sa coste oricat de putin: mancarea, mijloacele de transport, locuintele. In extremis, ne putem imagina pe cineva care se hraneste cu mancare de urzici, care foloseste propriul aparat locomotor si care locuieste intr-o cutie de frigider.
In fond, betonul, lavabila si tigla sunt mofturi si fite. Sunt convins ca o casa de chirpici, data cu var si acoperita cu paie iese mult sub aia 1400 de euro ai Olandezului.
Cine indrazneste sa ma contrazica este cel putin de rea credinta.
@ sunmirror
"S-a zis ca la ce s-a construit *deja* se va vinde in pierdere - asta in situatia in care nu va vrea nimeni sa cumpere la preturi care sa asigure profit dezvoltatorului."
...si eu am explicat ca pt. a se vinde apt. alea trebuie sa fie terminate . Or daca proiecte incepute nu vand NIMIC o perioada atunci pur si simplu proiectul nu mai poate continua . Orice proiect se bazeaza si pe vanzari facute in timpul dezvoltarii. Care daca nu exista distug cash flow-ul . Evident exista proiecte care sunt vandute (partial) in plina "bula" si se vor termina. Dar daca va uitati (si am avut curiozitatea sa cumpar catalogul ansamblurilor rezidentiale) 80 % din proiecte zic ca se termina in 2009-2010- 2011 (pe faze etc). In realitate mai pui 6 -12 luni si ai termenele exacte. Ori daca piata este blocata ca acum cate din proiectele astea credeti voi ca mai apuca sa fie terminate ? Raman 20% din proiecte care poate se vor termina si ar fi vandabile. Unele nu au presiune pe vanzare , iar celelalte au vandut exact atat cat sa se plateasca proiectul. Daca dezvoltatorii au marjele de care vorbiti (de 100%) atunci vand 1/2 din apt. si apoi stau , ca nu mai au obligatii la banca ! Deja cei cu proiecte avansate au vandut 30-40 poate chiar 50% . Deci raman sa zicem 10% din fiecare proiect DE VANDUT de acum incolo cu orice pret. 10% din 20% din tot ce se construieste acum - sa zicem 10000 apt. Deci se vor vinde 200 de apartamente la pret de dumping. Pai atatea apt cred ca se vand de executorii judecatoresti oricum si in timpuri normale . Cum vine deci ploaia cu apartamente ieftine ?
In plus la prima oprire de proiect va porni panica . Oameni care au dat avansul altor proiecte inca in lucru si le e frica sa nu pateasca la fel sau oameni care n-au cumparat "off plan" , se vor felicita si se vor indrepta catre apartamente terminate. Care fiind putine (2000 in exemplul meu din care 1000 deja vandute - deci doar 1000 disponibile) evident ca nu vor ajuta la scaderea de pret. Timp in care nici draq nu se va mai atinge de proiecte neterminate - o perioada pana revine increderea.
Deci despre asta vorbim...apropo de prima ta intrebare.
Si ca sa fiu mai explicit : n-am vazut inca niciunul din cele 200 de apartamente vandute "la disperare" pe piata.
Ca obs. : vorbesc de piata din Bucuresti pe care o stiu. ce se intampla in tara ma depaseste.
@ sunmirror
"S-a zis ca vor scadea dramatic preturile materiilor prime daca cererea de locuinte e mica."
...si s-a explicat destul de clar ca materiile alea prime se folosesc si la alte lucruri nu numai la construitul de locuinte. Iar din total in fapt constructiile de locuinte sunt minoritare. Nu ma refer la usi, glet de tencuit sau perdele - care se pun NUMAI la locuinte (sau birouri) ci la fier, beton, caramizi si mana de lucru care este aceiasi si pt. centrale nucleare si pt stadioane si pentru baraje ! (iar aici mentionez poza globala nu obligatoriu Romania). Nu locuintele determina scaderile astea ci alti factori . Locuintele si cererea lor pot doar contribui, dar atat.
Asta nu inseamna ca materiiile prime nu pot scadea - dar asta este o cu totul alta discutie pe un cu totul alt blog.
"Dar nu a zis nimeni ca preturile vor scadea la nesfarsit, ca dezvoltatorii vor veni si vor construi in pierdere ca sa ne faca noua pe plac, sau ca va curge lapte si miere pe strada."
Nu direct ! Asta asa e ! Dar cand aud de apartamente de 2 camere la 25000 E credibilitatea argumentelor care ar urma este pur si simplu spulberata !
Cam asta e !
...iar aici nu vorbim de talent ci de logica, consideratie fata de celalat (care argumenteaza, sau inceraca sa o faca cel putin) si - daca nu e prea mult pt. unii - poliete !
E prea mult ?! Se pare ca pt. unii da ! Nu ma refer la tine aici .
Seara buna !
Ca tot se vorbea de proiectul ala din Pallady, ati vazut ce termen de finalizare are? Septembrie 2009. Au poze de pe santier, din fiecare luna, uitati-va cam in ce stadiu sunt acum.
Si acum marea intrebare:
Presupunand ca ai gasi un apartament nou, la 100 000 de euro (1000E/m2), ai cumpara in conditiile in care lucrarile sunt deja intarziate si stii ca exista un real risc ca dezvoltatorul sa de faliment?
Cam cat ar trebui sa fie pretul care sa te convinga sa cumperi, constient fiind de riscul ca proiectul sa nu se finalizeze in urmatorii ani?
Astept niste raspunsuri concrete, pentru ca am inteles ca exista oameni cu bani in buzunar care asteapta sa cumpere.
Pe cand o miscare din asta si pe la noi?
http://www.economist.com/world/asia/
displayStory.cfm?source=hptextfeature&
story_id=12470459
nestor
"Astept niste raspunsuri concrete, pentru ca am inteles ca exista oameni cu bani in buzunar care asteapta sa cumpere."
Singurul de pe blog care a afirmat ca are bani in buzunar si vrea sa cumpere e olandezul( 200000 de euro). De ce nu-l intrebi pe el?
Sunt tare curios ce-ti va raspunde!
olandezu
" Nu ma refer la usi, glet de tencuit sau perdele - care se pun NUMAI la locuinte (sau birouri) ci la fier, beton, caramizi si mana de lucru care este aceiasi si pt. centrale nucleare si pt stadioane si pentru baraje ! (iar aici mentionez poza globala nu obligatoriu Romania)"
Ai uitat sa mentionezi: autostrazi(suspendate), (un nou) mare zid chinezesc, piramidele, etc.
Cate "centrale nucleare, stadioane si baraje" s-au construit in romania in ultimii ani ca sa ajunga sacul de ciment peste 30 de lei, dublu cat in europa?
Sa fim seriosi...
olandezu
"Daca dezvoltatorii au marjele de care vorbiti (de 100%) atunci vand 1/2 din apt. si apoi stau , ca nu mai au obligatii la banca !"
Iarasi o "perla"!
Si apoi stau. Stau sa... ce?Sa iasa la pensie?
Ma distreaza rau de tot "viziunea" ta proprie despre afaceri!
Nu ma refer la usi, glet de tencuit sau perdele - care se pun NUMAI la locuinte (sau birouri) ci la fier, beton, caramizi si mana de lucru care este aceiasi si pt. centrale nucleare si pt stadioane si pentru baraje !
ma mir ca olandezu a renuntat asa usor la miliardele de locuinte care erau necesare populatiei rromaniei. ia zi olandezule, rromanii nu-si mai "upgradeaza" casele ? nu e explozie demografica in rromania ? ca asa ziceai acu cateva saptamani, sau ai uitat ?
Este vanzarea in pierdere preferabila falimentului in orice conditii? Ma intereseaza parerea ta proprie si personala.
pai olandezu s-a prins cum e cu demografia cand nu a vizitat nimeni standurile prietenilor......
tarane, repet: se construieste cu 450-700e/mp (la cheie, cu tot cu teren, finantare si tva), cand se va vinde sub intre 700-1000e/mpu (1k in zone de lux sa fiu bine inteles) piata isi va reveni. nu trebuie sa plateasca romanii greselile manageriale, crunta dobitocie si nemarginita lacomie a unor cefosi imputiti, afaceristi de tranzitie, care s-au gandit si ei sa mai traga un tun tot pe spatele pulimii. la fel cum nu trebuie sa suportam in plus din propriul buzunar incompetenta guvernantilor care sifoneaza bani tot in buzunarele cefosilor, in loc sa-i vare in infrastructura.
noi ramanem cu speranta ca vom avea de discutat si cu oameni seriosi nu doar cu jeguri umane (cum sunt toti imobiliarii de la noi), iar ei cu oful ca au mai ratat un tun.
tu, ca un ordinar ce esti, minti intr-un hal care ar face-o si pe mama ta (care nu te-a educat suficient) sa nu te recunoasca drept propriul ei fat.
fara bani de la banci, fraiere, nu mai au cum sa creasca preturile la imobiliare pe nici un palier, in nici o circumstanta. capisci?
Dar mai exista si developeri ingeniosi, care si-au propus sa deblocheze cererea fara colaborarea bancilor:
http://www.standard.ro/articol_64302/impact_isi_finanteaza_clientii_pentru_a_si_debloca_proiectele.html
:)
Scuzati:
http://www.standard.ro/articol_64302/impact_isi_finanteaza_clientii_pentru_a_si_debloca_proiectele.html
@marona
Inca nu mi-ai raspuns daca vrei sa te ajut cu terenul ala...
@sapte
Fara suparare, insa as dori sa imi arati unde se poate construi in Buc in conditiile zise de tine.
Te intreb pentru ca eu unul nu am vazut deviz sub 550 EUR/mpc cu TVA si profit.
@ canadianu
"ma mir ca olandezu a renuntat asa usor la miliardele de locuinte care erau necesare populatiei rromaniei. ia zi olandezule, rromanii nu-si mai "upgradeaza" casele ? nu e explozie demografica in rromania ? ca asa ziceai acu cateva saptamani, sau ai uitat ?"
O fi iarna mai grea la voi ...dar ajuta ! La conservare in cazul asta ...a memoriei evident !
N-am renuntat la miliardele de locuinte. In realitate sunt milioane...si nu vorbim de locuinte de necesitate ci de faptul ca nivelul de trai creste si ca usor usor oamenii incep sa se sature de 2 camere la 50 mp, 3 camere la 65 mp etc.
Ce e haios e ca unii au si propus o lege in care sa definesca suprafetele minime pt. apt. noi. Si nicio suprafata nu se apropie de ce exista acum ! Sunt MULT mai mari !...ma rog, o luam din nou inaintea timpurilor...dar poate e mai bine asa !
Oricum asta e un proces de zeci de ani ...dar care deja a ainceput ! Uitati-va la suburbiile Bucurestiului : Corbeanca , Tunari, Mogosoaia, Buftea, Chitila, Stefanesti, Cernica, Mihailesti etc etc
Upgrade adevarat frate ...nu locuinte de carton ca dincolo de Balta ! :-)
@ ionut
"s-au construit in romania in ultimii ani ca sa ajunga sacul de ciment peste 30 de lei, dublu cat in europa?
Sa fim seriosi..."
ionut...asta e simptom de dislexie ...poate n-ai citit si paragraful asta din postarea mea :
"(iar aici mentionez poza globala nu obligatoriu Romania)."
...sau nu l-ai inteles ! Atunci intreaba ca nu e nicio rusine !
Seara buna !
@Olandezu
"(iar aici mentionez poza globala nu obligatoriu Romania)."
Eu aici nu inteleg o chestie: Ce legatura au preturile la materiale din RO cu situatia globala? Daca nu se mai cumpara la noi cu pretul asta, vom exporta materialele la pretul asta?
@7
"tarane, repet: se construieste cu 450-700e/mp (la cheie, cu tot cu teren, finantare si tva),"
Aici am 2 observatii :
1. E clar cine e taranul in dialogul nostru ...parerea mea :-))))
2. "La cheie cu tot cu finantare tva" ... si ai uitat : cadouri de Craciun, masina pt. deplasare si taxe platite in avans pe 10 ani pt. propritate.
E atat de clar ca astea sunt preturile incat toti au inceput sa-si construisaca pe cont propriu !
:-))))))))))))))))))))))))))))))))))
(ma opresc aici cu parantezele de la LOL)
PS cate case ai construit la viata ta ?! ...si cand ?
Vezi ce raspunzi ca e cineva acolo sus care vede tot ! :-)
PPS Aia cu "repet" mi-a amintit ca repetitia e mama invataturii...nu si-n cazul tau cred. E prea tarziu !
@Olandezu
Legea prin care obliga ca noile apartamente sa aiba anumite suprafete va avea ca principal efect eliminarea CF 2. Adica toate apartamentele noi sa fie putin mai mari decat CF 1 vechi.
@belly
..hai mai belly ?! ce naiba ! O luam dela inceput !?
UIite intreaba-l pe nestor . El e specialistul.
Seara buna !
@ belly
"Eu aici nu inteleg o chestie: Ce legatura au preturile la materiale din RO cu situatia globala? Daca nu se mai cumpara la noi cu pretul asta, vom exporta materialele la pretul asta?"
..bag eu niste cifre aici ? ...sau te las pe tine (daca esti fair) ?...despre legea asta zic !
Olandezule, eu te-am intrebat pe tine, nu pe nestor, iar el deja a raspuns ;)
@ belly
scuze ...am paste ceva stupid...paragraful la care faceam referire e asta :
"Legea prin care obliga ca noile apartamente sa aiba anumite suprafete va avea ca principal efect eliminarea CF 2. Adica toate apartamentele noi sa fie putin mai mari decat CF 1 vechi."
http://romania-imobiliare.blogspot.com/2008/09/suprafetele-apartamentelor-noi-vor.html
olandezu
"ionut...asta e simptom de dislexie ...poate n-ai citit si paragraful asta din postarea mea :
"(iar aici mentionez poza globala nu obligatoriu Romania)."
Dislexia ca diselxia...noi vorbeam de romania!!
Poate n-ai reusit sa prinzi esentialul. Sa te intreb altfel: cum se face ca in germania care construieste de zor si baraje, centrale nucleare, autostrazi ,etc. sacul de ciment e la jumatate de pret fata de romania?
@ belly
mersi belly - esti un domn (doamna ?) ca de obicei.
Uite si citatul :
"iar cele cu trei camere sub 74 de metri patrat"
sa amintesc de 65 mp azi in apartamente comuniste ? Confort 1 evident !!!
Diferenta e cam de 13-14%. Eu zic ca asta este o diferenta SUBSTANTIALA ...mai ales ca va fi legiferata ! Fata de cf 1 de azi ! Atentie !
PS Eu stau intr-un exemplar d-asta ! ...deocamdata :-)
Mi se pare interesanta premiza de vanzare a 50% din proiect, dupa care developerul poate astepta cu vanzarea celorlalte oricat. Sa fie posibil asa ceva ?
Ce anume poate acoperi cu cei 50% datoriile la banca si investitia lui initiala ? Daca sunt acoperite ambele, atunci cred ca ar avea ceva sustinere ipoteza asta.
Totusi, avand in vedere cantitatile de apartamente cumparate speculativ ( printr-un oareshce ziar nu'sh ce canadian se lauda cu 900 de apt. cumparate pe varf de bula) cred ca vom vedea lucruri interesante in continuare.
nestor
"Este vanzarea in pierdere preferabila falimentului in orice conditii? Ma intereseaza parerea ta proprie si personala."
cui ai adresat intrebarea?
@ ionut
"Dislexia ca diselxia...noi vorbeam de romania!!"
..."n-am gasit alta rima...sa traiti !! " :-)
Pai bine mai ionut, poti separa Romania de ce se intampla in jurul nostru ? Sau luata altfel : cand e criza suntem integrati 100%...cand e de crestere economica nu stim, nu cunoastem, n-am vazut !
...e corect asa ?
@laleaua:
"faptul ca nivelul de trai creste"
În plină criză şi recesiune nivelul de trai creşte?
Măi măi!
olandezu
Lasa-l pe nestor, ca el a dat( cu vreo 2 luni in urma) la intrebarea asta un raspuns demn de zilisteanu.
Daca nu mai este cerere de ciment in romania exportam! Pai daca e pe asa, de ce nu importam din germania sau austria ca e la jumatate de pret? Pai nu putem, ca daca adaugam costurile cu transportul ajungem la acelasi pret cu cel din romania!
Si atunci noi cum exportam? Fara transport, prin...teleportare!!?
Si daca exportandu-l, cimentul ajunge la destinatie la acelasi pret cu cel de acolo,de ce l-ar cumpara respectivii??
Asa ca ,mai gandeste-te cu "poza globala"
Te mai intreb odata: de ce in germania unde se construieste "masiv"( deci cererea e mare) pretul e la jumatate fata de romania unde nu se construieste nimic( cerere evident mult mai mica)?
Olandezule iar te invarti in juru cozii la intrebarea aceea.....
gugubigu
"Mi se pare interesanta premiza de vanzare a 50% din proiect, dupa care developerul poate astepta cu vanzarea celorlalte oricat. Sa fie posibil asa ceva ?
Ce anume poate acoperi cu cei 50% datoriile la banca si investitia lui initiala ? Daca sunt acoperite ambele, atunci cred ca ar avea ceva sustinere ipoteza asta."
Adica tu, sa zicem, ca te apuci si produci 10 sticle de bere cu 5 lei si te gandesti sa le vinzi cu 10 lei.
1)Vinzi 5 cu 10 lei( ti-ai scos investitia) si cu restul de 5( ca nu ti le mai cumpara nimeni) stai!!
Pai nu e bine ca n-ai castigat nimic!Si te-ai si blocat!
2)Vinzi 3 cu 10 lei( nu ti-ai scos investitia) si cu restul de 7 stai!!
Pai tot nu e bine ca pierzi!!Si te-ai si blocat!
3) Vinzi 3 cu 10 lei, 4 cu 5 lei( pana acum ti-ai scos investitia) si cu restul de 3 stai!!Nu e bine ca esti ca-n primul caz : n-ai castigat nimic si te-ai si blocat!
4) Vinzi 3 cu 10 lei, 4 cu 5 lei(pana acum ti-ai scos investitia) si restul de trei cu 2 lei.
Cea mai buna varianta deoarece: ti-ai scos investitia, ai si un profit bunicel (12%) si cel mai important te-ai si deblocat!!!
De retinut: in afaceri cand stai, te "paste" falimentul!
Ce zici, mai are sustinere ipoteza?
gugubigu
In cazul de mai sus, in cei 5 lei pretul de productie, sunt inclusi si banii pe care trebuie sa-i returnezi bancii( inclusiv dobanda).
nestor
"Este vanzarea in pierdere preferabila falimentului in orice conditii? Ma intereseaza parerea ta proprie si personala."
Raspunsul este da, intotdeauna, cu siguranta, deoarece: Falimentul inseamna intotdeauna, oricum vanzare in pierdere, pe cand vanzarea in pierdere nu inseamna intotdeauna faliment...
olandezu
"Pai bine mai ionut, poti separa Romania de ce se intampla in jurul nostru ? Sau luata altfel : cand e criza suntem integrati 100%...cand e de crestere economica nu stim, nu cunoastem, n-am vazut !"
Nu vorbeam de criza financiara globala.Fenomenul de "criza imobiliara" in romania are prea putin de-a face cu criza financiara globala, sau in orice caz nu este un efect direct al acesteia.
Ionut, daca in Germania sau Austria este la jumatate de pret, de ce nu cumpara romanii de acolo?
Apoi, nu stiu de ce ai presupus ca exportul trebuie sa se faca neaparat in Germania sau Austria. Exista multe alte tari in Europa si o intreaga suita de motive care le fac pe unele potrivite pentru export.
Ca fapt divers, pana acum vreo trei ani noi exportam destul de mult in Spania.
@olandezu
In realitate sunt milioane...si nu vorbim de locuinte de necesitate ci de faptul ca nivelul de trai creste si ca usor usor oamenii incep sa se sature de 2 camere la 50 mp, 3 camere la 65 mp etc.
asa e. usor usor nivelul de trai creste, economia duduie, ministrii europeni de finante se uita cu invidie la vosganian si rromanii pot sa-si cumpere case in america. scuze, am uitat, alea-s de surcele si carton presat, nu le vrea nimeni.
continua olandezule, esti pe calea cea buna. daca nu incepeai sa mananci cacat cu "casele de carton" poate ca mai aveai putina prestanta, dar asa te-ai descalificat de tot, astfel incat nu-mi ramane sa te bag din nou in pizda matii de cretin cu mebea si 200k euro si ce dracu te mai lauzi tu. fraere, cand o sa-ti permiti o casa din carton presat de prin west vancouver sa vii sa ma anunti. pana atunci ciocu mic si joc de glezne printre betoane. marsh la cacat
Dar mai exista si developeri ingeniosi, care si-au propus sa deblocheze cererea fara colaborarea bancilor
impact e aia care zice unii ca e aproape in faliment ?
si inca una speciala pentru olandezu. ai dreptate, fraere (din apelativul asta nu te mai scot, sa stii), economia duduie si nivelul de trai creste. presupun ca pe 25 decembrie dimineata inca mai fugi sa vezi daca a aparut ceva sub brad, asa-i, fraere ?
la dracu, am gresit linkul in comentariul precedent. cel corect e acesta
nestor
"Ca fapt divers, pana acum vreo trei ani noi exportam destul de mult in Spania."
Cam la ce pret, daca-ti mai aduci aminte?
@all
Sa ne mai descretim putin fruntile
"Credit doar cu ficatul.
Nea Fane înţepeni cu plasele în mână la intrarea în bloc. Asta era, îl lovise nenorocirea: găurile cutiei de scrisori luceau sinistru a alb, semn că era ceva înăuntru. Cu mâinile tremurânde, filă scrisoarea de la bancă: ... dobânda ROBOR, ... dobânda EURIBOR, ... art. 16 bis din contract... vă informăm că v-a crescut dobânda anuală la 35 la sută la creditul dvs. de nevoi personale. Gata, mă duc peste ei şi îi omor, îşi făcu curaj nea Fane. La ghişeu se înfipse, scurt, în faţa unei domnişoare. Domnişoara îi aruncă zâmbetul cu care Angelina Jolie l-a dat gata pe Brad Pitt în „Domnul şi doamna Smith”. După aia îşi împături zâmbetul şi scoase pistolul, pardon, contractul pe masă: domnule Fane, uitaţi, puteţi şi dumneavoastră să vă calculaţi dobânda. Cifrele ăstea, după ce aplicaţi logaritmul la serie, le folosiţi la radicalul inversei matricii transpuse, e simplu. Variabilele astea sunt comisionul de administrare, care creşte puţin, comisionul de acordare a creditului, care a fost indexat, o taxă de operare, taxă de mediu... Nea Fane, de indignare, căzu pe jos: Ce, doamnă, creditul meu poluează, are Euro 2?! Vă spui io, e Euro 5.000. Domnişoara zâmbi uşor: E vorba de o taxă de mediu de afaceri prietenos, compus dintr-o taxă de intrare, comision de aer condiţionat... Alo, domnu’, staţi, domnu’ pe scaun, că de aia vă percepem comision de folosire a mobilierului, puneţi, vă rog, scrumiera jos! Beţi un pahar cu apă, altfel ne vedem nevoiţi să vă majorăm rata la asigurarea dumneavoastră de viaţă. Nea Fane puse uşor pumnul pe masă,
de frică să nu plătească ceva suplimentar: Domnişoară, vreau să fac o reclamaţie la director. Domnişoara ciripi uşor: Desigur, contra unui comision modic de sesizare şi a unei taxe de deranjare a conducerii, aveţi această posibilitate. Apropo de acte adiţionale, în afară de garsoniera dvs., mai aveţi alte garanţii? Că piaţa e cum e! Nuu, păcat, da’ nu-i nimic, noi găsim întotdeauna soluţii pentru clienţii noştri. Beţi, fumaţi, rinichii, ficatul dumneavoastră sunt în regulă?"
Sursa: Ziarul Adevarul 24.10.2008
@olandezu
Tu n-ai cum sa intelegi ca cei implicati in domeniul constructiilor sunt milioane...de romani. Ce poate sa faca un roman cand nu praseste? O casa?
Ei, ce dracu' vor face domnii astia cand dezvoltatorii isi vor fi luat-o de la viata? Pleaca in Spania? UK? Irlanda? Franta? Germania?
Parerea mea personala e ca ...statul ii va pune la treaba...ca asa-i in criza...olandezule...ceea ce inseamna ca in veci pururi ŢÂGANII nu vor mai face bani de-a-n droanga.
Depăşind subiectul ţăranului de jos, întreb şi eu cum e posibil să-mi spune mie Colliers ca un apartament nou de 100mp a fost ieftinit în August 2008 cu 900 Euro faţă de Martie 2008?
@ionut
se pare ca articolul este de fapt din gandul
In alta ordine de idei, a aparut, finally, capitolul 20 din crash cursul lui Martenson :
http://www.chrismartenson.com/crash-course/chapter-20-what-should-i-do
Olandezule, tu la MBA-ul ala ai invatat structura economiei???????
"cand e criza suntem integrati 100%...cand e de crestere economica nu stim, nu cunoastem, n-am vazut"
Cum puii mei poti sa te lauzi cu o crestere economica bazata pe consum. CONSUM INTERN ca sa fiu mai explicita si sa ca nu te incurci tu in termeni. Aceasta crestere economica nu e bazata pe EXPORTURI caci daca asa era atunci chiar era motiv de veselie, dar NU, la noi dupa cum spuneam cresterea economica e bazata pe consum si pe imobiliare. Iar in contextul viitorului sumbru al omenirii determinat de criza financiara globala, nu avem sanse sa avem o economie bazata pe exporturi PREA CURAND. Ti-e clar cum sta RRomanica la capitolul economie?
Si @Nestor: Evident ca nimeni nu-si doreste case din paie, dar iti spun ca in timpul crizei din 29, erau paturi sociale din lumea "civilizata" care mancau COJI DE CARTOFI.
Daca nu are omul cu ce, de unde bre' sa-si ia bloace noi la preturile "care n-au cum altfel, decat sa creasca"?????
Si inca ceva! M-am intalnit cu o fosta colega de munca, acum lucreaza pentru niste americani si mi-a spus ca se simte nesiguranta loclui de munca chiar si la ea in firma. In Romania. Sa dea Domnul sa n-o patim chiar asa rau, caci toti suntem in pericol. Atentie: lucram in IT, un sector pe care multa lume il considera protejat, dar nu e.
Iar pt. voi astia fantezisti cu miere si lapte prin creier si cu preturi la imobiliare care doar cresc va mai zic o singura chestie: NU NOI (astia care ne dorim preturi DECENTE SI SUSTENABILE) suntem de vina pentru CRIZA (atat financiara cat si imobiliara) MONDIALA. Ci LACOMIA unora care pur si simplu nu cunosc cuvantul DECENTA!
Dupa cum vedeti, olandezu a evitat sa dea un raspuns serios la intrebarile mele. Cel mai probabil, nu il are.
In schimb, a dat un raspuns in bataie de joc, in care rastalmacea niste afirmatii facute pe blog de unii dintre noi. Dupa care sustinea ca noi am zis chestiile respective (cu tot cu modificarile lui) si ne combatea cu argumente.. irefutabile.
De altfel, asta face in peste jumatate din posturi. Incearca sa dea impresia ca ceilalti nu inteleg, ca au zis altceva decat au spus de fapt, raspunde unor intrebari care au fost puse sub alta forma...
Cu alte cuvinte, tactica e cam asa: scrie mult (cred ca 50% din continutul comentariilor din ultimele luni e generat de el), rastalmaceste afirmatii sau intrebari astfel incat sa poata da raspunsuri convenabile, si ne angajeaza in dialoguri sterile, in care repeta cu consecvanta aceleasi idei, indiferent de contrargumentele aduse.
Dialoguri din care nu are decat de castigat, fiindca pur si simplu scrie cam la fel de mult ca noi toti la un loc, si e prezent mai intotdeauna sa dea vreo 3-4 replici una dupa alta.
Nu e de mirare ca e singurul personaj injurat in mod constant pe blog, nu e de mirare ca cineva chiar a propus sa fie "dat afara", desi au mai fost (si sunt) destui care s-au impotrivit opiniei generale (de aici) si n-au patit asta.
Din punctul meu de vedere, e pierdere de timp sa mai intretin un dialog de orice fel cu individu' asta.
Mult noroc in viata, "olandezule"!
@gabrielag:
Nici nu stiu de ce te obosesti, e clar ca omu n-are niciun MBA. :)
Oricum, foarte corect ce zici.
Gabriela, cine nu are cu ce sa isi cumpere blocuri noi, nu isi cumpara. Cine nu va avea de ales va locui in case de chirpici si se va hrani cu coji de cartofi.
Asa functioneaza societatea in care traim.
Daca bunul X nu poate fi produs sub un anumit pret, iar acest pret nu poate fi suportat de nimeni, productia bunului X va inceta. Bunul X va fi inlocuit de bunul Y, cu functionalitate similara si cu pret mai mic.
Problema este ca anumite bunuri pur si simplu nu pot fi substituite. Deocamdata civilizatia umana nu se poate lipsi de petrol, asa cum nu se poate lipsi nici de ciment sau de otel, pentru ca asta ar echivala cu intoarcerea cu 100 de ani in urma.
Cred ca orice om rational realizeaza ca eu nu fac altceva decat sa prezint realitatea asa cum este, faptul ca ne aruncam in sentimentalisme ieftine, ne isterizam, ne plangem soarta, ii blestemam pe altii pentru ea din pacate nu schimba cu absolut nimic starea de fapt.
Cei bogati mai bogati, cei saraci mai saraci.
Olandezul este injurat. Pentru ca asa inteleg majoritatea romanilor sa poarte o discutie. Li se pare absolut normal si justificabil sa injure si sa injoseasca pe cineva pentru simplul motiv ca acesta indrazneste sa aiba o alta parere, pe care incearca dealtfel sa o argumenteze asa cum se pricepe.
@nestor
Şi cum ar trebui să mă port cu un ţapangiu?
@nestor:
Foarte corect din nou.
Asta insa nu inseamna ca trebuie sa construiesti blocuri noi fara sa tii cu adevarat seama de costuri.
Mi se pare destul de clar ca cine a construit pana acum a facut-o in conditii complet neconcurentiale, fara sa se uite prea mult la eficienta sau calitate. Cu alte cuvinte, daca oricum veneau investitorii si-ti cumparau jumatate de proiect, iar mai apoi veneau si clientii finali convinsi ca fac o afacere buna, iti permiteai sa construiesti oricum si sa vinzi la orice pret.
De altfel, e foarte relevant si felul cum aratau (si probabil inca mai arata) contractele incheiate de clienti cu "developerii" - au circulat prea multe istorisiri pe tema asta ca sa mai detaliez.
Unde vreau sa ajung cu asta? Pai uite: preturile de vanzare de acum nu pot fi luate drept etalon. Nu ai cum veni sa zici "mai ieftin de atat nu se poate", in conditiile in care nu a existat o concurenta reala intre dezvoltatori.
E destul de clar ca cerere solvabila inca exista si va mai exista. Faptul ca oamenii astia aleg sa stea deocamdata cu banii necheltuiti trebuie interpretat ca un mesaj catre dezvoltatori - "baieti, descurcati-va mai bine".
"Publicul" vrea concurenta, si cel mai probabil o va obtine, in conditiile in care eu personal cred ca exista si oameni capabili sa conduca eficient si corect o afacere imobiliara. Si mai ales, in conditiile in care in continuare clientii nu vor cumpara de la cei care construiesc prost si vand scump.
Comentariul anterior se referea la paragraful asta:
"Gabriela, cine nu are cu ce sa isi cumpere blocuri noi, nu isi cumpara. Cine nu va avea de ales va locui in case de chirpici si se va hrani cu coji de cartofi.
Asa functioneaza societatea in care traim. "
Aici nu e vorba de o altă părere. Nişte ţepari ordinari cu burţi porcine şi-au tras cămăşi chinezeşti, s-au prezentat transpiraţi la ştirile Pro TV şi au pornit mania Caritasului imobiliar.
O ţeapă nu poate fi o altă ...viziune!
Am avertizat asupra inevitabilului şi în timpul prăbuşirii...trebuie să ne arătăm foarte erudiţi şi, prin urmare, trebuie să oferim încă o şansă mârlanilor care nu s-au scos ...încă.
Fondul locativ al României există. Totuşi ar fi util ca prosperii să schimbe cloaca...insă nu la orice preţ şi nu pe orice cloacă.
Poate îmi spui şi mie, nestor, în timpul acestei efervescenţe economice din România, cum se face că studenţii din instituţia în care am revenit stau la rând să doneze sânge...pentru nişte tichete valorice.
Eu unul chiar nu vreau sa fac apologia injuratului - desi nu sunt chiar usa de biserica. Nici nu cred ca l-am injurat pe acel personaj - depinde in ce categorie incadrezi cuvantul "clovn".
Ce voiam sa zic era asta:
Cineva care le atribuie interlocutorilor afirmatii pe care nici macar nu le-au facut nu va fi nici el respectat. Daca asta s-ar fi intamplat doar odata, era accidental. Dar s-a intamplat de mult mai multe ori.
Ca a fost injurat, ca s-a propus sa fie "dat afara", ca a fost combatut... asta tine de reactia fiecaruia. In orice caz, (mai) nimeni de aici nu il respecta, asa cum nici el nu ne respecta pe noi.
@nestor:
Ah, si nestor, ca sa-ti dau un exemplu:
Cu vreo 50 de posturi mai sus, ai combatut un atac asupra olandezului (sau asupra ideilor lui). Exista o singura problema cu chestia asta: respectivul atac venea chiar din partea olandezului. Nimeni nu i-a zis chestia aia, pur si simplu el a scris-o, de parca ar fi fost atacat. Uite:
"Asta cu "sub un anumit pret nu poti produce" e o tampenie a olandezului. Daca nu mai e cerere pretul va scade (oricat) pana in momentul cand cererea se va revitaliza." - ai comentat afirmatia asta, facuta chiar de el.
As vrea sa-mi arati cine de pe blog a mai zis "Daca nu mai e cerere pretul va scade (oricat) pana in momentul cand cererea se va revitaliza.". Acel "oricat" mi se pare un detaliu esential. :)
@nestor:
Oricum, mi s-ar parea mult mai interesant sa comentezi ce am zis despre preturi si despre conditiile neconcurentiale.
Cu petrolul as lasa-o mai moale. Energii alternative sunt de mult inventate si sunt chiar foarte bune (adica randament, putere, eco., etc.) DAR nu sunt RENTABILE momentan pentru AFACERISTI. Nu s-a investit masiv in acest domeniu pentru ca doar nu erau prosti sa ramana cu STOCURILE de petrol. You can't just dump them if they are free (all most) and you make (a lot of) money of them.
Sa vezi ce inventii futuristice vor aparea dupa ce rezerva de OIL se va fi terminat.
Suntem la momentul in care nerenuntarea la petrol aduce stagnare, nu evolutie. Si asta tot din cauza LACOMIEI, nu se mai satura de bani. Si acum serios? Cine nu si-ar vinde merele din livada ca sa faca bani, decat sa le lase sa se strice doar pentru ca perele sunt mai bune? Asa si cu petrolul, desi ma repet. Vor investii in energii alternative cand petrolul nu va mai fi.
@ionut:
Am preluat ideea de mercurial de la Manole:
"Nu contează ce, cum, unde şi de ce se vinde: preţurile vor îngheţa peste tot la acelaşi nivel (ridicat, fireşte). Păi asta e ideea de mercurial."
Cu placere.
@Cristian M:
Cashflow-ul este pozitiv acolo unde il creezi.
Da. Desigur ca eu am gija de cashflow-ul pozitiv din buzunarul meu. :)
Doar nu vrei sa ma ingrijorez de cashflow-ul tau. Se cheama consiliere si se plateste ...
@gabrielag
Cu petrolul te contrazic putin. Petrolul nu inseamna doar energie. Nu stiu exact ce procent, dar mare parte din acesta se trasnforma in materiale: mase plastice, fire si fibre sintetice, adezivi, medicamente, ingrasaminte sintetice, coloranti, bitum si multe altele. Practic renuntarea la petrol ar insemna renuntarea la industria chimica, ceea ce nu cred ca e posibil prea curand pentru ca nu ai cum sa produci din altceva decat din petrol si gaze. Sau ma rog, posibil este orice, dar trebuie sa dezvolti si tehnologii. Adica nu vad prea curand producerea de polietilena sau azotat de amoniu din energie eoliana sau nucleara. E chestie de mai mult de 100 de ani.
Biodieselul este foarte rentabil, dovada ca lumea incepe sa moara de foame din cauza asta.
Am tot auzit despre aceste tehnologii alternative si despre cum o sa schimbe ele lumea, astept cu nerabdare sa le si vad. Pana atunci, casele, strazile si barajele tot din otel si beton se vor face, iar industria va consuma tot petrol.
Sunmirror, am mai tot discutat despre conditiile neconcurentiale. Romania este prin definitie un mediu neconcurential atunci cand vorbim despre constructii. Nu avem infrastructura, nu avem legislatie, nu avem mecanisme eficiente de finantare, toate aprobarile se iau pe spagi, se lucreaza la negru, nu exista notiunea de control al calitatatii sau sanctionare a lipsei acesteia.
Drept consecinta, in Romania au construit numai cei care s-au adaptat sistemului. S-a construit putin, prost, dezordonat, ori in conditiile acestea nu ai cum sa ceri performanta, nici calitativa, nici financiara.
Poate pare paradoxal pentru multi, dar per ansamblu este mult mai scump se produci prost si ineficient.
Pai prost si ineficient tocmai asta inseamna, scump. Nu e niciun paradox.
Da' stai lejer, vor veni si constructiile normale, cu cap.
Pana una alta se va cerne graul de neghina.
http://www.curierulnational.ro/Opinii/2008-10-24/Economia+duduie!
foarte interesant articolul. Vil recomand din tot sufletul .
Ca sa produci biodiesel ai nevoie de ingrasaminte chimice (ca balegaru nu ajunge). Iar ingrasamintele chimice se obtin din metan. Deci asta e un cerc vicios care duce tot la energia fosila.
Solutia viitorului este energia de fuziune (poate peste 20 de ani). Insa industria chimica bazata pe petrol si gaze inca nu si-a mancat malaiul.
Eu sunt foarte linistit, mai degraba consolat. Dar te intreb pe tine, cand crezi tu ca vor veni dezvoltatorii seriosi? Cred ca noua ne place mult sa ne hranim din speranta, mai sunt unii care si acum ii asteapta pe americani.
Vor veni, candva, se va. Este destul de vag acest orizont de timp pe care mi-l prezinti tu.
Nu pot decat sa ii admir pe altii pentru optimismul lor si sa imi doresc sa aiba dreptate, pentru ca eu nu cred ca voi apuca sa traiesc acele vremuri.
Eu cred ca 2050 este un termen optimist pentru centralele de fuziune nucleara. Dar cine stie, poate gasesc altceva intre timp, gen ZPE.
Azi 1 E = 3.68 RON
Sa fie oare marele atac, partea a doua ?
1 E = 1.25 $
ElZorab, mai ai ponturi bune ?
Isarecu se chinuie sa tina cursul in frau si le arata pisica la toti boii care ne conduc, iar basexu promulga legea cu salariile si da cu leu de pamant. Mari dobitotci !
Catalin Eremia
"Am preluat ideea de mercurial de la Manole:
"Nu contează ce, cum, unde şi de ce se vinde: preţurile vor îngheţa peste tot la acelaşi nivel (ridicat, fireşte). Păi asta e ideea de mercurial."
Pai asa si este : preturile au inghetat deocamdata la un nivel ridicat ca "mai jos n-au cum, merg in pierdere" zice unul olandezu!
Deci faza cu" nu este mercurial pe nici o piata" nu sta in picioare.
"@Cristian M:
Cashflow-ul este pozitiv acolo unde il creezi.
Da. Desigur ca eu am gija de cashflow-ul pozitiv din buzunarul meu. :)
Doar nu vrei sa ma ingrijorez de cashflow-ul tau. Se cheama consiliere si se plateste ."
De "consiliere" in imobiliarele romanesti s-au ocupat unii ca zilisteanu, bordei si gasca( platiti cu bani buni)!
Asa de mult cash-flow au produs, c-au inceput sa se milogeasca dezvoltatorii pe la guvern!
@nenea cora
Nu fi impartial!!!
Isarescu e doar sef la BNR si nu premier.
Basescu e obligat sa promulge legea.
Iar parlamentarii care au votat-o ai uitat sai mentionezi
rusinica!!!!
http://www.zf.ro/zf-24/dezvoltatorii-imobiliari-disperati-fac-reduceri-si-de-30-3363670/
@andrei:
1. O piata fara tranzactii nu cred ca se poate numi piata. Nu preturile au inghetat ci tranzactiile. Nu ai tranzactii -> nu ai piata. Simplu!
Poate e mai bine sa reformulez: "o piata poate sa creasca, sa scada sau sa stagneze". Se face referire la preturi si implica existenta tranzactiilor.
Ai vandut/cumparat ceva in ultimele 3 luni?
2. Consilierile sunt si ele bune si rele. Poti apela la care vrei. Dar hai sa nu amestecam consilierii cu purtatorii de cuvant. Ion Radu Zilisteanu este purtator de cuvint al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.
@catalin eremia, olandezu, nestor
Nestor te apreciez pentru pareri desi nu sunt de acord cu unele, chiar si olandezu uneori mi se pare foarte interesant desi nu sunt mai deloc de acord cu el.
Dar eremia, las-o balta. Daca tu ai cash flow pozitiv bravo tie dar piata romaniei este alcatuita din 22 de milioane de romani.
Sau ai impresia ca daca tu ai Tuareg, ceilalti romani sunt la fel si merg de placere cu Dacia?
Nu te ingrijora nici tu de cash flow-ul meu si cat despre consultanta... nu stiu de ce am impresia ca mai bine ma lipsesc de consultanta ta.
Mie imi pari un fitzos aflat tare departe de realitate - ar fi tare interesant sa stiu cu ce te ocupi.
Dar asta e doar parerea mea.
Nu uita, banii nu sunt ceva etern.
@catalin eremia
Si daca-ti dau bani ma consiliezi sa-mi cumpar o cloaca cu semineu neoclasic si bucatarie in balcon, mai centrala, la 2 metri de metrou si 8,5 m de MiniSuperMarket, cam prin zona si blocul in care vinzi tu o cloaca asemanatoare?
@dorin
http://www.zf.ro/zf-24/dezvoltatorii-imobiliari-disperati-fac-reduceri-si-de-30-3363670/
Super tare articolul, apare din nou norvegianul ăla cretin cu noi perle:
"Au crescut reducerile oferite de către dezvoltatori, s-au dublat, au ajuns la 30%. Unii sunt disperati", spune pentru BUSINESS Magazin Bjorn Hauge, country manager al fondului norvegian de investitii Romania Invest, cel de al doilea mare cumparator de apartamente de pe plan local, cu peste 700 de locuinte preluate în ultimii doi ani.
Hauge considera ca momentul actual este bun, avand în vedere preţurile mai mici la care ar putea achiziţiona noi apartamente. Managerul adaugă că investitorii din spatele fondului norvegian nu doresc să isi retraga sumele investite si ca tot profitul ar urma să fie reinvestit. "Am sperante să vand 5-6 apartamente pe luna, pe proiect. E diferit totusi, e mai simplu sa vinzi ceva ce este aproape finalizat”, considera Hauge.
@mobutu
Probabil i-a scăpat vreo 2-3 milioane de lei vechi lui Cătălin Eremia care l-a consiliat să pară cretin.
nea cora, ma hotarasem sa nu mai scriu. am inceput sa irit unele persoane de pe forum pentru ca scriu cu litere mari. o faceam doar pentru a face diferenta intre ceea ce am "debitat eu" in postul respectiv si ceea ce era copy-paste de prin ziare.
totusi, la intrebara dvs, in legatura cu ponturile, raspunsul este afirmativ. mai am un pont pentru toti de pe forum:
apartamentele se vor vinde la max 20 000 25 000 in aproximativ 24-36 de luni.
in alta ordine de idei, cei care s-au simtit atacati de ideile mele alarmiste pot sa-si continue viata lipsiti de griji pana se vor trezi in strada. ideea era sa vedeti si voi cam ce se poate intampla si sa fiti pregatiti, nu sa dormitzi in cizmulite, cumparandu-va masisi pe credit si , mai ales, case la preturi mai mari decat in sua.
in ceea ce-l priveste pe olandezu, este o mare lipsa de educatie si bun simt sa te apuci sa dai in noroi in el sau in cezar sau oricine are pareri diferite. mici ironi, hai ca se mai accepta, dar sa incepi cu un limbaj suburban si cu atacuri directe la persoana, este doar o dovada de, si stiu ca voi fi facut din nou ordinar, INAPOIERE, LIPSA DE CIVILIZATIE, INCULLTURA. sa ma ierte olandezul sau cezar daca i-am suparat cu ceva....
Pai iti dai tu seama , dom` Mobutu, ce i-a intepat hauge pe sarmanii deponenti din tara somonului rosu si...... sper afumat. Sa investesti tu in Romanica???? si in locuinte?????? Oare vegheaza cineva la somnul lor?
una peste alta urmaresc cu interes evolutia saltimbancului denumit generic "euro". Cam pericoloso mersu` pe sarma monser. O fi cu dublu surub saltul asta, sau nu. Astept un "instant reply" de la Mugurel.
@elzorab
daca te referi la limbajul meu suburban, te rog sa (re)urmaresti firul discutiei. vei remarca sper ca singurul injurat de mine a fost olandezul, si asta abia in momentul in care a inceput sa fie rroman adevarat si sa compare cloacele comuniste (si nu numai, e plin in rromania de proiecte noi in care s-a turnat beton cu "economie" de ciment si de pana la 25%) cu casele de surcele din Canada. iertata sa-mi fie atitudinea, dar eu cand dau peste indivizi care fac comparatii de genul asta (eventual aducand aminte si despre mancarea plina de hormoni, taser-ele RCMP si multimea de emigranti indieni si chinezi) imi pierd bruma de bun simt acumulata in cei 6 ani de acasa si imi dau drumul. in rest sper sa-ti aduci aminte ca am fost unul din putinii care a zis ca olandezul are si afirmatii decente si chiar am respins "eliminarea" lui de aici.
acestea fiind spuse, ma voi adresa din nou olandezului : fraere, ai aflat cat costa o casa de carton presat in west vancouver sau nu ?
off-topic : pentru cei care cred ca petrolul este folosit numai pentru obtinerea de benzina,motorina, kerosen, etc. le recomand sa mai treaca pe la scoala generala. si eventual sa citeasca ce scrie aici. cu ocazia asta (poate) vor afla ca traim intr-o civilizatie a carei functionare este intr-o proportie covarsitoare dependenta de hidrocarburi. viitorul (nu) suna bine (deloc) ...
elzorab, eu am fost cel cu remarca relativ la replicile alarmiste. Problema mea era ca tonul imi parea cumva alarmist/trimfalist, dadeai stiri negative una dupa alta :) Imi cer scuze disconfortul creat prin replica mea :)
Relativ la criza asa cum se va produce in Romania, eu iti dau dreptate: inca multi dintre noi nu prea ii dau importanta si rau fac.
Exista un blog atasat de acest blog pe care eu il recomand cu caldura, un blog scris de un om care mie imi pare ca are mult bun simt economic
Ilias Papageorgiadis, vezi http://www.realinromania-blog.com.
El vorbeste in ultimul post exact de aceasta problema, in mare despre ignorarea crizei viitoare de catre romani. Va recomand acel post.
@canadianu
"fraere, cand o sa-ti permiti o casa din carton presat de prin west vancouver sa vii sa ma anunti. pana atunci ciocu mic si joc de glezne printre betoane"
E foarte tare frate !
Pai spune-le si amicilor tai de pe blog cum e cu pretul locuintelor in vest. Eu daca le spun ca in vest sunt mult mai scumpe locuintele decat in Ro (cunosc vestul Europei f. bine) ma fac idiot. Dar tu daca le spui acelasi lucru, fiind de la ei din gasca (inclusiv in materie de limbaj pe alocuri...dar asta e un aspect colateral si punctual) o sa ii cam bulversezi.
Asa ca dicutati intre voi, puneti-va de acord si postati apoi pe forum o pozitie UNICA. E mai interesant asa decat sa va jucati cu mine , sau cu nestor sau cezar.
PS : Aia cu "case de carton" era o expresie peiorativa , vazuta prin ochii "democratiei populare" de pe forum-ul asta. E drept insa ca nu banuiam ca o sa o "musti" si ca o sa genereze reactiile astea... pe fond corecte (cu forma mai ai tu de lucru) !
Am fost in US - am vazut casele "de carton" si stiu preturile si calitatea constructiei si a facilitatilor. Dar n-are rost sa educ eu forum-ul asta , nu ? Era doar o figura de stil chestia cu "cartonul" ! :-)
Oricum, tu sa fii sanatos !
@ sunmirror
mai jos ai raspunsul la intrebarile tale :
1.Da exista o stagnare. Motive : lipsa banilor (cei cu bani s-au aruncat deja pe piata), iesirea fondurilor si evident , lately, mood-ul pietei care numai de investitii nu e. In plus nimeni nu cumpara in viitor cand piata scade ! Iar apartamente noi gata nu prea sunt...sau sunt f putine.
2. Sa zicem 50-50% intre fonduri si indivizi. La randul lor din cei ce au cumparat individual unii au cumparat pt. a revinde. Deci procentual ar fi numai 35-40% utilizatori finali...
3. Nu ...pana prin ianuarie – februarie anul asta. Apoi a inceput o oarecare concurenta. Inertia insa e mare si la un proiect odata inceput nu prea poti schimba multe ...poate doar sa ii adaugi ceva mobila ...si evident pretul. In asta poate consta concurenta...dincolo de pozitionare sau arhitectura , care insa deja sunt stabilite.
4. Conjuctura + sezonalitate . Scade numai daca cererea globala va scade.
5. Am mai comentat. Apartamentle dau numai o parte din cererea agregata. E insa greu de crezut ca apartamentele vor stagna in timp ce restul va fi pe val. Probabil ca vor merge mana in mana ...dar asta e alta discutie.
6. Apartamentele vechi fiind mai ieftine si disponibile IMEDIAT au fost mult mai usor de speculat. Cand piata s-a racit asta s-a vazut prima data in apt. vechi si apoi in terenuri (care au aceiasi disponibilitate rapida). Apt noi sunt ultimile care vor reactiona.
7. Depinde de cat de grava e criza . In orice caz cred ca mai mult lichiditatea pietei va avea de suferit , pretul nefiind atat de afectat. Per total probabil ca vor stagna pe termen scurt (asta inseamna plus minus 10% din ce e acum ca pret)
...altfel revin cu postarea mea mai veche : daca raspund tuturor - atunci scriu mult, daca nu - atunci sunt nerespectuos sau n-am idei.
In ceea ce priveste raspunsul meu anterior "in bataie de joc" trebuie sa recunosc ca m-am inselat (n-o fac cu placere dar asta e !). Ti-am supraestimat simtul umor-ului si o anumita finete in polemica. Pe care daca o aveai te-ai fi agatat de ce am scris si ai fi avut chiar sansa sa construiesti un raspuns remarcabil (vezi replica cu imprmutul de la banci pt. "specula" cat se poate de reala - dar pe care ai ignorat-o).
Ia ceva lectii aici de la "ionut" care a avut constanta in pozitie, inspiratia in replica si de ce nu chiar un oarece umor sa sugereze ca cineva mi-a soptit raspunsurile.
Cam asta e !...astept comentarii daca le mai ai !
Catalin Eremia
"Poate e mai bine sa reformulez: "o piata poate sa creasca, sa scada sau sa stagneze". Se face referire la preturi si implica existenta tranzactiilor.
Ai vandut/cumparat ceva in ultimele 3 luni?"
Hai sa vedem care ar fi verdictul tau cu privire la piata imobiliara autohtona. Ce crezi: creste, scade sau stagneaza?
2) Tu ai vandut /cumparat ceva in ultimele 3 luni?
Catalin Eremia
"Ion Radu Zilisteanu este purtator de cuvint al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare."
Ion Radu Zilisteanu este purtator de ...altceva( sau mai bine zis "mancator") al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.
olandezu
Cateva scurte observatii:
4))"Conjuctura + sezonalitate . Scade numai daca cererea globala va scade."
Starea economiei romanesti e "sistemica" si nicidecum conjuncturala.
Iar "sezonalitatea" mai are putin si implineste 1 an!
5. Am mai comentat. Apartamentle dau numai o parte din cererea agregata. E insa greu de crezut ca apartamentele vor stagna in timp ce restul va fi pe val. Probabil ca vor merge mana in mana ...dar asta e alta discutie.
:))Sunt curios ce vezi tu " pe val" in romania in urmatorii ani!
nestor
"Ca fapt divers, pana acum vreo trei ani noi exportam destul de mult in Spania."
Si cam la ce pret o faceati? Si cum de nu va afectau "costurile mari cu transportul"?. Am pus formularea intre ghilimele pentru ca-ti apartine...
Catalin Eremia
Imi adusei aminte:
"Indiferent de impozitare, atata vreme cat cashflow-ul este pozitiv, merita investit in imobiliare."
Aici ai nimerit-o ca baba cu accleratorul de particule in cautarea "bozonului"!
Mai gandeste-te! Daca-ti "trantesc" eu, stat, un impozit de 103%, ce cash-flow pozitiv mai ai?
@olandezul
daca afirmatia ta cu casele de carton se vroia peiorativa atunci imi cer scuze pentru injuraturi. daca nu, mi le mentin :P
sa trecem acum la subiect.
1.casele din vest sunt mai ieftine decat cele din rromania raportat la puterea de cumparare, nu mai scumpe.
2.exista balon imobiliar si in alte locuri din lumea asta. iar unul din ele este ... unde crezi ... bingo, exact in vancouver ...
3.o sa-ti iau apararea cand zici ca sub o anumita valoare pretul locuintelor nu poate sa scada, mai ales cand in componenta acelui pret intra ingrediente "de import", al caror pret este stabilit de piata mondiala (desi sper ca esti de acord cu mine ca preturile de pe piata mondiala pot sa si scada, nu numai sa creasca = dar deja impingem discutia spre aspecte macroeconomice, de care nu stiu cata lume e interesata). greseala ta pe blog a fost ca te-ai hazardat sa dai o valoare efectiva, fara sa iei in considerare ingredientele "autohtone" (forta de munca, materialele produse pe plan local de forta de munca locala platita cu salarii locale, etc.) si fara sa pui un "disclaimer" ca la fondurile alea de investitii :P , de aia te ia lumea la impins vagoane. eu te sfatuiesc sa-ti reformulezi punctul de vedere, fa-te mai inteles publicului larg, fa precizarile tehnice necesare (de exemplu multi - nu si eu - de pe aici cred ca valoarea aia de 1400 data de tine e valabila pentru toata tara - cand de fapt te referi doar la anumite zone din bucuresti) si poate lumea te va privi cu alti ochi. si renunta la ideile alea cretine cu "upgrade" cand intreaga lume se afla la inceputul unei recesiuni crunte. aici chiar risti sa devii clown-ul blogului.
Pai, nea Ionut, ce ar putea fi "pe val" in urmatoarea perioada in Romanistan. Dupa minte mea, cre` ca, comertul cu alimente de baza. Asa o sa inteleaga tot neamu` care-i "the big deal" cu piramida lui nenea Maslow.
Apropos, harjoneala lu` superbase cu motoricel se pare ca pica greu la stomac "brocherilor", care nu mai departe de cateva saptamani sustineau ca urmeaza o crestere in scurt timp. Ultimele stiri arata o scadere ce plaseaza stafiditul BVB la niveluri de-acu` patru ani. Cred ca pitzi care indemna la efectuarea de tranzactii a facut apoplexie deja
vitruvianu
"Pai, nea Ionut, ce ar putea fi "pe val" in urmatoarea perioada in Romanistan. Dupa minte mea, cre` ca, comertul cu alimente de baza. Asa o sa inteleaga tot neamu` care-i "the big deal" cu piramida lui nenea Maslow."
Stai, bre, ca noi vorbeam acia-sa de case, materiale de constructii, si alte domenii economice care, crede olandezul, vor fi pe val...comertul cu alimente de baza a mers si va merge, cata vreme omul se va hrani cu ele si nu inventeaza cine stie ce concentrate de proteine, hidrocarburi si tot ce-i mai trebuie organismului, sub forma de tablete sau pastile.
Si ca sa glumesc un pic, inseamna ca (sic!) "carciumili" vor prospera nemaipomenit in perioada urmatoare, mai ales ca pentru multi conationali berea e aliment de baza! Si daca extrapolam un pic, sus-amintitele carciumi, tot la categoria "constructii" intra, mai stii de unde poa' sa apara revigorarea pietei de profil?!:))
@all
I'auziti domnilor ce mai "zice" specialistii:
"Lipsa finantarilor in contextul crizei internationale va determina primele falimente in randul dezvoltatorilor imobiliari din Romania.
» Declinul pietei imobiliare locale ar putea fi depasit intr-un interval de 1-3 ani.
Declinul pietei imobiliare romanesti, survenit pe fondul turbulentelor financiare internationale, al lipsei lichiditatilor si neincrederii investitorilor, ar putea dura intre 1 si 3 ani, sustin dezvoltatorii imobiliari.
"Tinand cont de particularitatile pietei imobiliare romanesti, care este relativ saraca, si de economia care are totusi fundamente bune, credem ca aceasta criza ar putea dura intre 1 si 3 ani, depasind momentul undeva in a doua parte a anului 2010", spune Teodor Pop, manager partener in cadrul companiei RED Management Capital, companie de investitii imobiliare prezenta pe piata romaneasca din anul 2005.
Compania are ca actionari principali fondurile de investitii Warburg Pincus din Statele Unite ale Americii si GED Capital din Spania si deruleaza proiecte imobiliare de peste 700 milioane de euro pe piata romaneasca.
"Abia in a doua parte a anului 2010 putem spune ca am trecut de aceasta criza, moment in care am programat si noi cele mai multe finalizari de proiecte. Aceasta situatie va genera o triere a dezvoltatorilor, vor ramane cei care au o baza solida si care vor gasi solutii inovatoare de finantare", spune managerul RED.
Potrivit acestuia, criza financiara internationala si starea de expectativa caracteristica pietei imobiliare romanesti vor determina falimente rasunatoare in randul dezvoltatorilor imobiliari. "Vom asista cu siguranta la intarzieri mari, sistari ale unor proiecte sau chiar falimente rasunatoare", a spus Pop, insa fara a da o estimare privind numarul falimentelor. Un exemplu recent insa este cel al fondului britanic Carpathian, fostul Dawnay Day Carpathian, cu investitii imobiliare in valoare de 300 milioane de euro in Romania, care a anuntat recent ca ia in calcul inclusiv vanzarea companiei pentru maximizarea castigului actionarilor.
"Strategia va lua in calcul alternativele care pot asigura maximizarea valorii firmei pentru actionari, inclusiv o posibila vanzare a intregii companii, intr-o perioada in care actiunile Carpathian se tranzactioneaza la niveluri semnificativ reduse", au declarat reprezentantii fondului britanic de investitii, precizand ca strategia de revizuire a activitatii se afla totusi intr-un stadiu preliminar.
In aceste conditii, tot mai multi investitori de pe piata imobiliara trebuie sa-si redimensioneze strategia de dezvoltare ca urmare a restrangerii cererii din piata si a lipsei finantarilor, sustin reprezentantii REDManagement Capital. "Trebuie sa fim flexibili, nevoia din piata s-a restrans datorita lipsei lichiditatilor", considera Teodor Pop.
El spune ca in contextul noilor evolutii ale pietei imobiliare din Romania, RED isi ajusteaza strategia pentru piata locala, propunand trecerea in administrare proprie a proiectelor dezvoltate pe piata locala, renuntand la intentia de a vinde, asa cum isi propusese initial, ca urmare a randamentelor scazute.
"Ne vom continua proiectele, deoarece piata romaneasca ofera oportunitati care trebuie fructificate inteligent, inclusiv in momente mai putin favorabile. Toate proiectele pe care compania le-a anuntat pentru piata romaneasca vor fi finalizate, doar ca pentru centrele de retail se va realiza o adaptare a conceptelor pentru necesitatile pietei. Nu vom mai vinde pe termen scurt si mediu, piata nefiind lichida, nu exista investitori potriviti pentru proiectele noastre", a adaugat Teodor Pop.
Potrivit reprezentantilor companiei, valoarea proiectelor din Romania se ridica la 700 milioane de euro, urmand sa se investeasca inca 300 milioane euro impreuna cu diversi parteneri in proiecte pe piata rezidentiala si de retail locala."
Bai nene, "eludeaza astia meandrele concretului" in asa hal, ca m-a apucat durerea de cap! Nu era mai simplu sa transmita direct mesajul "subliminal", si sa spuna: BAIETI, AM (CAM) PUS-O !?
Am si io o intrebare pentru baietii destepti de care blogul nu duce lipsa: daca "depasesti declinul", unde ajungi!?
si voi, belly, nestor si olandezu, vreti sa ne convingeti ca ce sau sa ce?
ca e doar in mintea noastra faptul ca preturile sunt prea mari si ca nu pot fi mult mai mici?
ca n-avem motive sa mai asteptam si ca ar trebui sa cumparam acum?
ce vreti voi?
http://www.businessmagazin.ro/actualitate/afaceri/christina-iancu-cea-mai-mica-tranzactie-600-mil-s.html?5846;3344295
Cat de penibil este "specialistul dambovitean nr 1" in real estate...:)
"nu intrevad o revenire a pietei imobiliare prea curand, dar aceasta se va produce candva", a precizat analistul imobiliar Radu Zilisteanu.
http://bloombiz.ro/real-estate/cat-de-mult-sunt-umflate-preturile-la-imobiliare-
Ce "linistiti" dorm developerii...:))
Saracii...nu mai pot sa acopere cerere de apartamente...cum ramane cu diferenta intre cerere si oferta? :))
Unde este sacul fara fund al cererii?
http://www.capital.ro/index.php?section=articol&screen=index&id=113456&newsletter_link=1&utm_source=newsletter_saptamanal&utm_medium=email
http://www.gandul.info/economia/italienii-speriati-de-caderea-pietei-imobiliare-din-spania-si-marea-britanie-vor-sa-investeasca-in-romania.html?3936;3366518
merita citit, imbecilitatea nu are margini!!
@sapte
Belly, nestor, noamy, cezar si olandezu au realizat ca-s cam izolati pe forum softpedia si incearca sa mai scoata capul si in lumea necenzurata. Acolo-s mari barbati stradali...pe aici, insa...li s-a cam infundat.
Ieri am vazut link-ul spre blogul lui renderman si cred ca deja...indicii Brre' de la Colliers si-au pierdut...din mister. Sa evaluezi piata imobiliara dupa preturile de oferta e o mare manipulare, dar sa mai si umfli...manipularea...ce sa mai spun...
S-ar putea sa apara in curand si reglari de conturi. Nu prea vad ca resemnarea sa fie singurul sentiment al marilor investitori. E vorba de sume de la milioane la sute de milioane de euro.
Oricum e un balon de toata frumusetea.
aristotel, la care blog te referi? Un link, ceva?
http://indeximobiliar.blogspot.com/
E primul link din blogroll-ul blogului lui manole.
Corect ar fi fost sa ordoneze link-urile in ordine alfabetica.
Referitor la link'ul pus de devlin, http://www.businessmagazin.ro/actualitate/afaceri/christina-iancu-cea-mai-mica-tranzactie-600-mil-s.html?5846;3344295
"Vedem din ce mai multi investitori straini pe piata asta si nu vorbesc de real estate, ca real estate-ul in Romania reprezinta un animal separat. Acolo nu vad bine lucrurile. Nu se poate sa ramana asa. Orice piata se corecteaza singura dupa un anumit timp. Nu se poate ca pe tine sa te coste 600 de euro pe mp sa construiesti un apartament si sa mi-l vinzi cu 1.600 euro. Nu se poate pentru ca in nicio piata nu exista un asemenea profit pentru mult timp. Eu nu am niciun dubiu ca bubble-ul asta imobiliar se va sparge. Unul dintre simptomele pe care le-am vazut pe piata americana in sistemul imobiliar le vad acum, aici. Eu consider ca este cel mai prost moment acum sa-ti cumperi un apartament in Romania. Nu numai din cazua situatiei creditelor, ci din cauza ca apartamentele clar vor scadea si atunci o sa te trezestti cu o ipoteca de 200 de mii euro pe un apartament care in doi ani iti garantez ca o sa scada la 120 de mii. Deci, tre' sa fii prost sa platesti 200 de mii pe ceva ce valoreaza 120. In America ti se da sansa sa te declari falit, ceea ce s-a si intamplat: a venit banca, ti-a luat inapoi apartamentul si asta e. In Romania, din punct de vedere legislativ, nu exista falimentul individual, ci doar la nivel de corporatie. Dar asta s-a intamplat in America, piata s-a corectat, desi lucrurile erau ca aici. Erau asa de supraevaluate proprietatile, incat devenise ridicol. Erau oameni care luasera ipoteca de 500 de mii si casele lor cazusera la 300 de mii. Pai, normal, ca la 200 de mii pe negativ te declari falit."
Cu ocazia asta poate vede si laleaua ce poate face cu 200.000 Euro! :)
Pretul apartamentelor va scadea si cred ca e clar. Despre pretul materialelor de contructie s-a vorbit si s-a hotarat ca vor scadea.
Ce se va intampla cu pretul celorlalte bunuri (alimente, haine, masini, mobila, electronice). Conform teoriei cerere in scadere vs. capacitati mari de productie practic toate ar trebui sa se ieftineasca. De acord pe termen scurt. Ulterior toti vor reduce capacitatile de productie pentru a mentine pretul. Se reduc capacitatile de productie rezulta venituri mai mici si degeaba se ieftinesc toate. Pare a fi un cerc vicios, o implozie, sau ma rog o spargere de balon la toate categoriile.
Poate dezvoltati putin subiectul acesta intrucat este foarte important pentru toti. Sau altfel spus ce ne asteapta dupa criza (ieftiniri sau scumpiri, viata mai buna sau viata mai rea).
Bineinteles ca fara a mai putea lua credite o sa zica unii ca va fi mai rau. Eu ma refer strict la raportul ce produci/ ce consumi fara credite in viitor.
Am cerut un catalog cu usi de interior din lemn masiv de la o firma romaneasca (pe net).
Preturi numai de la 800 E in sus, insa ceva klumea pe la 2000 E. Cum doamne iarta-ma sa mai reziste balonul asta. Auzi 2000 E o usa. Cata tehnologie o fi in ea si cat de germana o fi.
Nu ma mai mir ca olandezu o tine cu 1400 E/mp.
Dupa criza ne va astepta, probabil, o viata normala, corecta. Nu se va mai consuma in draci si nu se se va mai trai "pe picior mare" (fals) datorita creditarii fara cap, excesive.
Nu e normal sa schimbi tv'ul, masina, mobila, etc la 1-2 ani.
Eu cred si sper ca va fi mai bine conditia fiind ca baza sa fie sanatoasa, temeinica.
Peter Schiff spune ca dolarul va slabi considerabil:
http://www.youtube.com/watch?v=cMCvTFwetWc
Tinand cont ca Romania ca stat dar si cetatenii in parte sunt foarte indatorati, iar tot ce s-a cheltuit pe credit atat de catre stat (vezi autostrazi neterminate) cat si de catre cetateni (pe apartamente si terenuri cu valori iluzorii sau pe electrocasnice si vacante efemere) rezulta ca in viitorul apropiat (10 ani) tara noasra va fi in rahat. Sau altfel spus, nimic din ce s-a cheltuit nu se regaseste in ceva care sa genereze dezvoltare in viitor dar avem de platit atat rate la banci cat si datorie externa.
@mobutu:
"Nu e normal sa schimbi tv'ul, masina, mobila, etc la 1-2 ani."
Atata timp cat iti permiti si vrei, mi se pare ca e perfect normal. Sunt banii tai si faci ce vrei cu ei. Asa cum nu este de condamnat un om care alege sa cumpere 1000 de case, daca asta vrea si are cu ce.
Peter Shiff mizeaza aur, desi nu prea exista motive. Deocamdata dolarul se intareste si se va mai intari. Motivele sunt altele decat politica monetara FED, care oricum nu vrea asta.
A remarcat cineva cresterea rapida a euro din ultimele 2 zile? Eu am reusit sa cumpar la 3.59, dar cursul asta e incredibil de volatil. Sper sa mai scada inainte de alegeri ca sa mai cumpar, banuiesc ca dupa va fi macel pe leu si vom avea o scadere a dobanzii facuta de BNR, poate 2 si apoi o crestere similara Ungariei. Apoi, cum nici asta nu va merge, si oricum va fi prea tarziu ca FMI sa mai poata sa ne "ajute" si pe noi ... marona? cum ziceai ca era prin Asia in 1997-1998 :)?
@olandezu
Recunoaste si tu odata ca te-ai inselat in privinta balonului (asa cum am facut si eu prin iunie) si schimba placa aia care o tot pui. O sa vezi ca o sa fie bine.
@canadianu
Ma chiar intrebam cat o sa mai reziste blogul asta fara exprimari mizerabile.
@orfeu
Faza cu televizorul schimbat la 2 ani e figura de stil.
Mobutu a pus in lumina destul de bine ceea ce ne asteapta.
@NENEA CORA
ce sa-i faci, macar eu am fost cinstit si am recunoscut ca am mari carente de educatie. intotdeauna am zis ca sistemul educational din rromania e prost si nu-si face treaba :P
in alta ordine de idei, daca singur recunosti ca urmeaza o criza de cel putin 10 ani, pe cine mai intereseaza ce va fi dupa ? eu habar n-am daca o sa mai traiesc peste 5 ani. poate voi aveti stofa de planneri sau investitori, dar eu cred in continuare ca daca nu vin extraterestrii sa puna biciul pe rasa umana avem slabe sanse de supravietuire, oricat ar rade unii de filmele din seria madmax. stiti, clopotul lui gauss se aplica si la alte probleme din lumea asta, nu numai la imobiliare ...
In legatura cu schimbatul electrocasnicelor si masinilor ca pe sosete trebuie avut in vedere nu costul acestora si faptul ca cineva si le permite sau nu, ci risipa de resurse care are loc.
Inseamna lipsa de respect pentru o planeta care devine din ce in ce mai mica pentru o populatie care creste exponential si consuma mai rau ca termitele intr-un singur secol toate resursele acumulate in milioane de ani.
A mai pus cineva un link catre prezentarea lui Chris Martenson
http://www.chrismartenson.com/crash-course
Este o documentatie excelenta care necesita un pic de rabdare si creier insa explica extrem de bine ca ceea ce vedem acum e doar varful icebergului la orizont.
E un cumul de crize care se vor reuni toate in urmatorii 20 de ani: cea financiara, cea demografica, criza lipsei de resurse materiale dar mai ales a celei energetice. Fata de care problemele pe care le discutam noi acum sunt vor parea in curand doar o barfa marunta despre zilistenii&co si nimic mai mult.
@ nenea cora
"Recunoaste si tu odata ca te-ai inselat in privinta balonului (asa cum am facut si eu prin iunie) si schimba placa aia care o tot pui. O sa vezi ca o sa fie bine"
nene cora , n-am sustinut o secunda ca nu e bula sa ca n-ar fi fost . Discutia mea a pornit cu AristotelCostel de la faptul ca prezicea apartamente noi vandute pe nimic. Bula (sau cum o numiti) a fost. Vezi apartamente in blocuri comuniste vandute cu 2300 E/mp cand se putea construi nou cu 1400 (de ex :-)) ) sau terenuri vandute pe camp cu 6E/mp.
De aici insa pana la a anunta un cataclism general, total si iminent este cale foarte lunga, pe care insa unii de pe forum n-au ezitat sa o parcurga.
Cam asta e ...
Seara abuna !
haha, faza cu "merit, imi permit si vreau", si conexiunea cu utilizarea irationala a resurselor imi aduce aminte de o faza de pe un forum unde mai injur eu pe unii si altii (ca sa nu se simta olandezu singur pe lume). deci rromanca asta si-a vandut apartamentul in bucuresti pe varf de bula (smart move, nu ca ar fi dus-o capul sa-si dea seama ca e varf, ci ca trebuia sa plece din tzara) cu o suma destul de mare. a venit aici, probabil banii aia i-a dat avans la o casa, etc. ideea era ca la un moment dat pe forum s-a laudat (sau nu, zice ea, doar a impartasit un moment frumos din viata ei - yeah, right) cum i-a luat de la auction lu fi-sa, care, retineti detaliile, are 22 de ani, e singura, necasatorita, fara copii, un hyundai santa fe. si eu cum sunt un ecologist convins, am intrebat-o de ce. la care raspunsul ei a fost "pentru ca merita, pentru ca am putut, pentru ca masina asta si-o dorea". si femeia avea dreptate. a luat masina cu banii jos (bani "munciti" de ea,nu furati), nu pe credit, si fi-sa isi dorea exact masina aia. celelalte aspecte nesemnificative ca "ce-i trebuie unei pustoaice de 22 de ani singura necasatorita si fara copii SUV masina personala" nu mai conteaza ... si am fost luat si la impins vagoane ca ma leg aiurea de oameni.
sa revenim on-topic
olandezule, de ce crezi ca e cale lunga pana la un cataclism general. nu ca s-ar intampla maine, dar sper ca mai tii minte povestea vaii jiului. unde la un moment dat in timp au ramas zeci de bloace goale, fara geamuri, fara usi, fara nimic, dupa ce la un alt moment dat in timp, mai mult sau mai putin apropiat de primul, acolo era mecca rromaniei. deci dupa cum vezi, se poate. e doar o chestiune de timp, totul e sa fie indeplinite anumite conditii. si nu uitati ce a zis John Maynard Keynes (e economist, deci sunt on topic :D ). va las placerea sa descoperiti singuri la ce ma refer ;)
canadianu'
grecul, nu mai stiu cum il cheama, are pe blogul lui o poveste despre un tzaran imbogatit peste noapte, tot din speculatii imobiliare care la fel s-a apucat de facut "afaceri" si a ajus de unde a plecat, adica tot la statutul lui de cioban.
la fel si cu doamna si canada(desi s-ar putea sa fie o exceptie). a inceput-o bine prin a-si cumpara case(tot pe varf de bula si in canada) si masina pentru fica-sa. in maxim doi ani deja va pierde tot castigul realizat pe apartamentul vandut pe varf de bula.
s-ar putea sa fie o peroana care va reusi sa si faca ceva bani prin canada, ca la cheltuit se pricepe nevoie mare...
asta e unul dintre sindromurile romanilor veniti mai nou. se arunca la cele mai scumpe masini, le iau pe credit, ca daca tot au ajuns in lumea civilizata si isi permit si ei, in sfarsit, de ce sa nu o faca. probabil examenul adevarat in fata propriei constiinte abia aici se da, in momnetul in care aproape orice persoana ce munceste isi poate permite aproape orice masina, pe credit evident. aici este examenul, imi permit, dar chiar imi iau?? chiar trebuie sa ma dau balena in borcan? trebuie sa impresionez pe cineva? pe mine? sa imi demonstrez ca sunt si eu cineva? intrebari, intrebari....
Cum va spuneam, problemele pietei imobiliare vor fi ultima chestie care ne va interesa in curand. Iar asa cum am mai spus si in trecut, aurul revine la putere:
Jim Willie - The U.S. Dollar Death Dance
http://www.marketoracle.co.uk/Article6942.html
Principalele idei:
- cresterea actuala e ultima zbatere a dolarului
- piata aurului sta sa explodeze
- tot mai multe tari nu mai vor sa crediteze US si sa accepte sistemul bancar in faliment al acestora
- a inceput vanzarea rezervelor de dolari primele tari fiind deja Mexic, Brazilia
- Euro posibil sa fie impartit intr-un euro Nordic sanatos garantat prin aur si un Euro "Latin" devalorizat
- Arabii si Rusii vor si ei plata petrolului intr-o moneda legata de aur
- Chinezii sunt sceptici in privinta creditarii US si livrarile de marfa sunt amanate
Si varianta video youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=e0NE6W_aV8w
orfeu
"Atata timp cat iti permiti si vrei, mi se pare ca e perfect normal. Sunt banii tai si faci ce vrei cu ei. Asa cum nu este de condamnat un om care alege sa cumpere 1000 de case, daca asta vrea si are cu ce."
Teoretic ai dreptate, dar:
1)90% dintre oameni au doar impresia ca-si permit si vor, si asta a creat si creeaza adevarate drame in multe cazuri.
Adica am cunostinte "care-si permit"(pe credit) LCD-uri cu diagonala de 108, masina de spalat cu 30 de programe, schimbarea telefonului mobil la max. 1 an, cu altul mai "smecher" si cu mai multe functii, dar cu cartela ca n-au bani de abonament!( unul dintre ei mi-a "dat bip" sa-mi spuna "la multi ani" de ziua mea, de pe un nu's ce HTC cu 2 sim-uri si trei "camere").
In acelasi timp insa, aceeasi oameni, isi "permit" sa aiba datorii la intretinere de cateva mii de lei...iar daca ai facut greseala sa le imprumuti cateva sute de lei, poti sa "treci" sigur banii aia la capitolul "pierderi"!
2) problema cu restul de 10% care chiar isi permit orice din punct de vedere financiar, este ca de obicei, isi permit orice din toate punctele de vedere...adica,( un exemplu), daca tot si-au "permis" un "X6 alb cu jante de 22", isi permit si sa mearga cu el pe trotuar, in loc sa stea la coada la semafor, ca restul muritorilor de rand!
Cat despre "investitorii" care au 1000 de case, foarte frumos, sa fie sanatosi, n-am nimic cu ei, cata vreme n-au pretentia sa le cumpere statul casele si sa faca locuinte sociale, dar daca se poate la 500000 de euro bucata, ca ei "si-au calculat o anumita marja de profit si sub aia nu se poate!".
olandezu
"nene cora , n-am sustinut o secunda ca nu e bula sa ca n-ar fi fost . Discutia mea a pornit cu AristotelCostel de la faptul ca prezicea apartamente noi vandute pe nimic."
:))
Tu consideri ca suma de 40000-50000 de euro inseamna "nimic"?
Pentru unii inseamna mult, pentru altii mai putin. Oricum, de ce ai impresia ca ai stii tu mai bine decat ceilalti care le sunt posibilitatile si prioritatile?
Apoi, de ce ai tu o problema cu cei care au? Cei care au pe credit tot niste sarantoci sunt, ca de fapt nu isi permit, iar cei care cumpara cu banu jos oricum sunt niste neciopliti. Ar trebui sa intelegem odata pentru totdeauna ca traim in Rromania, ca avem salarii de mizerie, ca aici totul e prost si scump, ca orice ai face iti va da cineva in cap, in concluzie, traim ca niste amarati si ar fi bine sa ne obisnuim odata cu asta.
@Ionut:
Tu zici ca ai 5 apartamente si 2 afaceri care merg si mai nou iti faci o casa. Banuiesc ca ti s-ar parea insa nesimtire daca ar veni cineva si ti-ar spune ca mai satura-te o data ca ai destul. Faptul ca altii vor sa ia pe credit e treaba lor, tot ei vor trebui sa plateasca ceva ce pierde din valoare in fiecare zi.
@flavian:
Ma gandesc ca Malthus se rasuceste in mormant acolo fiindca omenirea nu numai ca nu a murit, cum provaduia el, dar e mult mai numeroasa, consuma mai mult, mananca mai mult, mai bine, traieste mai mult, locuieste mai confortabil si asa mai departe. Si eu zic sa investesti in petrol si aur, nu de alta, dar petrolul sigur se termina in urmatorii 2-3 ani, iar cu aurul vei cumpara acel petrol.
Dolarul nu se apreciaza din cauza increderii in US cum spune elzorab, ci fiindca aproape toate datoriile sunt in dolari si acuma se intampla ceva ce nu s-a mai intamplat de ceva vreme: se cere plata lor, nu refinantarea. De aici goana dupa dolari. Rusia are cred a treia rezerva de dolari din lume si de asemenea rezerve importante de aur. Ei bine cu aurul raman in seif, ca inca nu il cere nimeni, insa vor arde dolarii aia intr-un an daca o tin in ritmul asta. La fel si China. Japonia e irelevanta. De ce crezi ca BCE promite sa ofere dolari bancilor europene si nu euro?
nestor
"Pentru unii inseamna mult, pentru altii mai putin."
Una-i una, alta-i alta!
"Mai putin" nu inseamna "pe nimic" cum zice olandezul.
"Oricum, de ce ai impresia ca ai stii tu mai bine decat ceilalti care le sunt posibilitatile si prioritatile?"
Cata vreme nu ma afecteaza direct, sigur ca nu am nimic cu "posibilitatile si prioritatile tale".
Poti face exact ce vrei si cat vrei, atata timp cat respecti regulile si "comunitatea" in care traiesti.
Cata vreme insa, iti schimbi mobila si electrocasnicele anual( ca ai "posibilitatea si astea sunt prioritatile tale") si in acelasi timp ai datorii pe la intretinere, si la sedintele asociatiei, (cand se propun repararea acoperisului, intretinerea si renovarea spatiilor comune, inlocuirea instalatiilor vechi de 25 de ani), tu tipi ca din "gura de sarpe" ca n-ai "bani pentru asa ceva", esti "gica contra" si restul locatarilor sa se descurce, ca tu n-ai de gand sa "cotizezi", sigur ca am ceva cu "atitudinea" ta si o sa "te bag pe unde ai iesit" cu posibilitatile si prioritatile tale cu tot!!
Despre asta vorbeam...
orfeu
" Faptul ca altii vor sa ia pe credit e treaba lor, tot ei vor trebui sa plateasca ceva ce pierde din valoare in fiecare zi."
Sigur ca da, ar fi perfect sa plateasca doar ei, numai ca eu observ cu "incantare" ca nu platesc ei singuri, ci plateste toata lumea de fapt!
Banuiesc ca n-are rost sa-ti explic( ca stii deja) ca "injectiile" de lichiditate si "nationalizarile" facute de o gramada de state, sunt din banii contribuabililor... sa-ti aduc aminte de FNI?
"Tu zici ca ai 5 apartamente si 2 afaceri care merg si mai nou iti faci o casa. Banuiesc ca ti s-ar parea insa nesimtire daca ar veni cineva si ti-ar spune ca mai satura-te o data ca ai destul."
:))
1)Stii care e mai nou problema mea?Cele 2 afaceri merg cata vreme si clientii mei "merg".Daca ei vor incepe sa "scartaie" clar voi avea si eu greutati!
2) Cat despre partea cu" nesimtirea de a avea prea mult", chiar au fost voci care au exprimat mai mult sau mai putin "voalat" chestia asta.
Le-am raspuns propunandu-le la modul foarte serios, sa mi se alature (pe salarii de 3-4 ori mai mari decat au acum), sau chiar sa-si depaseacsca temerile( firesti de altfel) si sa-si deschida propriile afaceri. Rezultatul?
"Vocile" au tacut subit!!
orfeu
"Si eu zic sa investesti in petrol si aur, nu de alta, dar petrolul sigur se termina in urmatorii 2-3 ani, iar cu aurul vei cumpara acel petrol."
:))
Poti sa-mi arati si mie "studiul" ala care spune ca petrolul sa va termina in 2-3 ani? Sau la concluzia asta ai ajuns tu singur?
"Atata timp cat iti permiti si vrei, mi se pare ca e perfect normal. Sunt banii tai si faci ce vrei cu ei. Asa cum nu este de condamnat un om care alege sa cumpere 1000 de case, daca asta vrea si are cu ce."
MANOLE, CREEAZA UN LINK INTITULAT PERLE SI ADAUGA SI CITATUL DE MAI SUS AL LUI ORFEU.
Cu tot respectul pentru cei care pot si vor, dar mi se pare o lipsa de responsabilitate fata de sine ca sa nu mai spun ca e o judecata dimboviteana de cefalot cu X6.
orfeu
Cat despre partea cu "mai satura-te o data( sic!) ca ai destul", chiar eu am afirmat ca "m-am saturat" sa investesc in imobiliare (in scop speculativ) inca din anul 2003!
@ionut:
"Poti sa-mi arati si mie "studiul" ala care spune ca petrolul sa va termina in 2-3 ani? Sau la concluzia asta ai ajuns tu singur?"
Era ironic!!!
Cat despre faptul ca bancile sunt salvate de la faliment, pai iesi in strada si protesteaza, scoateti banii din banci! Sti ca banii care se pierd sigur sunt banii tai, o buna parte din cei imprumutati nu au existat niciodata de fapt.
Si daca ai renuntat in 2003, asta nu inseamna ca in viitor nu vei decide ca va fi din nou rentabil, sau altcineva nu va decide asta. Se cheama sa faci afaceri. Din intamplare cred ca ai avut un simt bun ca te-ai retras atunci, felicitari.
@nenea_cora:
Nu inteleg perla! Fiecare face ce vrea cu banii lui.
@ orfeu
E foarte greu sa intelegi anumite aspecte. Te cred.
"Recunoaste si tu odata ca te-ai inselat in privinta balonului (asa cum am facut si eu prin iunie) si schimba placa aia care o tot pui. O sa vezi ca o sa fie bine"
Sunt singurul care vede o bataie de joc relativ subtila de la "nenea cora" ? Nu e evident ca glumeste cand pretinde ca a inteles ceva? :)
orfeu
"Cat despre faptul ca bancile sunt salvate de la faliment, pai iesi in strada si protesteaza, scoateti banii din banci!"
:))
Nu pot. Sunt persoana juridica si "onor" statul roman ma obliga (prin statut) sa lucrez cu banca! Nu poti sa infiintezi o firma fara sa ai cont in banca.Si nici nu vand in piata sau la obor sa incasez toti banii cash!
Ma si vad stand toata ziua la banca si repezindu-ma sa scot toti banii ori de cate ori incasez!:))
@ionut:
Era tot ironic :). Banuiam ca nu poti sa iti scoti banii. Pe mine ma enerveaza ca nu am optiunea sa imi primesc banii in plic ca pe vremuri. Democratie pe dracu.
@vasile
Sunt singurul care vede o bataie de joc relativ subtila de la "nenea cora" ? Nu e evident ca glumeste cand pretinde ca a inteles ceva? :)
Nu e deloc ironic. Eu am inteles la momentul potrivit ce voia manole sa spuna pe blog. Dar mai sunt inca multi cu capul in nori care nu inteleg ca s-a terminat cu tunurile imobiliare sau cu cheltuiala dupa muschi si nu dupa cap.
@all
Ca sa revin si la tema postului, eu sunt perfect de acord cu un impozit de 1% din valoarea proprietatii, ba mai mult, si cu impozitarea progresiva in functie de nr. de proprietati: la a 2-a proprietate 2% impozit, la a treia 3%, etc.
Si inainte de asta publicarea acelui atat de necesar "indice imobiliar" despre care s-a mai vorbit aici.
Sau, ma rog, pana la aparitia lui, impozitarea sa se faca la valoarea de "expropriere" de exemplu.
Salut,
Tot vad comentarii legate de apartamente, insa nu sesizez nicunul solid legat de terenuri. Poate exista in trecut - sorry dc nu l-am reperat.
Sunt vase comunicate, insa spre deosebire de apartamanete,
terenurile pot oferi o protectie mai mare pe perioada crizei, din 2 motive:
1) va ramane mereu aspirational sa te muti la casa pe pamant. Uitati-va afara: suburbiile marilor orase sunt la putere, intrucat nimeni nu-si permite casa in interiorul metropolei
2) exista limitarea fizica evidenta: suprafetele din jurul oraselor sunt limitate.
Evident este important sa nu iei leapsa si sa te arunci la preturi mari. Mai bine iei in Sud intravilanul cu 40 E mp decat in Nord cu 150 e mp. Mai devreme sau mai tarziu se va produce o egalizare, asadar foarte posibil in Nord vei pierde, insa in Sud e posibil sa ai de castigat un decent 10% - 15% pe an (superior oricarui depozit la banca).
Nu in ultimul rand, cred in extravilanul agricol, din jurul Buc. Tot in Sud il poti gasi in 7-8 E / mp. Este investitie speculativa (da, veti spune k este o nebunie in perioada asta), insa cu potential ok pe termen de 3-5 ani.
@ pelicanul
Sa vezi ce replici o sa primesti. Abia astept.
@pelicanul
Tehnic, spatiu in jurul unui oras este pana in punctul diametral opus de pe glob. Joaca-te cu o sfera.
In al doilea rand, daca tot suntem la geometrie, citeste despre arii si alte lucruri misto si aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Circular_sector
Ti-am lasat o observatie de facut la a doua treaba. Sunt curios daca vezi care ar fi :)
@pelicanul
1.Au fost postari despre terenuri.
2."Nu in ultimul rand, cred in extravilanul agricol, din jurul Buc"
In cat timp crezi ca intregul extravilan cumparat pentru "investitii" va intra in intravilan si mai ales in cat timp vezi infrastructura si utilitati pe respectivele terenuri chiar daca vor intra unele in intravilan? Din cate am inteles in nordul Bucurestiului exista terenuri vandute la preturi exorbitante care nu au nici macar drumuri pietruite. La un moment dat aparuse un articol despre bietii bogati care se intorc in Bucuresti satui de glodul din zona.
3."veti spune k este o nebunie in perioada asta), insa cu potential ok pe termen de 3-5 ani"
In SUA nebunia tine de peste un an si se preconozeaza sa mai dureze minim inca un an de acum inainte asadar va fi de aproximativ 3 ani - se poate presupune in medie. Crezi ca la noi care abia intram in criza o sa tina 3 luni?
Poate crezi ca imediat dupa ce iesim din criza, preturile vor recupera toata pierderea si chiar vor fi mai mari decat acum?
Pana la urma care ar fi motivul unei achizitii acum cand se poate cumpara undeva spre sfarsitul crizei cand preturile ajung spre minime?
3. "va ramane mereu aspirational sa te muti la casa pe pamant"
Si eu doresc sa zbor in spatiu macar odata in viata. Am fost clar?
4. "Sunt vase comunicate, insa spre deosebire de apartamanete,
terenurile pot oferi o protectie mai mare pe perioada crizei"
Cineva postase pe aici, candva, un calcul facut de catre cineva din SUA, din care reiesea ca la o scadere a pretului la locuinte cu 50% preturile terenurilor scad la 10%.
Vreau sa adaug ca terenul nu are cost. Un produs "normal" are incorporat in el resursa umana. Cand pretul de vanzare nu acopera mana de lucru pentru ca salariatul sa supravetuiasca si investitorul sa castige (sau cel putin sa spere ca piata isi va reveni - in cazul in care afacerea continua pe pierderi), productia se opreste. Terenurile nu se produc si nici nu se consuma continuu precum alimentele, hainele etc. deci pretul poate scadea enorm mai cu seama cand speculatorii intra in criza de a vinde cat mai repede pentru a nu pierde si mai mult.
@pelicanul
Uitati-va afara: suburbiile marilor orase sunt la putere, intrucat nimeni nu-si permite casa in interiorul metropolei
da, ne uitam afara si vedem autostrazi, fibra optica, retele electrice, tzevi de gaze, etc. trase aproape pana in cel mai indepartat satuc din varf de munte (va vine sa credeti ca sus pe Pfander au hidrant pentru pompieri ? nici mie nu mi-a venit sa cred ...) asa ca lasati visele umede pentru urmatoarea reincarnare
@restul
vad ca unii cer "studiul" ala care spune ca petrolul sa va termina in 2-3 ani. eu pot sa-l cer pe cel care spune ca NU se va termina in 2-3 ani ?
PRIMUL DEZVOLTATOR CARE A CEDAT
Fenomen Gigant Construct vinde locuinţele din Pallady Residence cu 1.000 eur /MP
Primul dezvoltator care a cedat: apartamente mai ieftine cu 20%
http://www.gandul.info/
supliment-proprietatea/primul-
dezvoltator-care-a-cedat-
apartamente-mai-ieftine-cu-
20.html?6457;3377655#comments
UNDE este individul cu "mai jos de 1400 eur/mp NU SE POATE?"
sa isi traga 2 palme in fata oglinzii si sa se abtina de la viitoare predictii
Nu se poate spune ca "a cedat" ... până acolo mai este ceva drum ...
pt orfeu:
"Dolarul nu se apreciaza din cauza increderii in US cum spune elzorab, ci fiindca aproape toate datoriile sunt in dolari si acuma se intampla ceva ce nu s-a mai intamplat de ceva vreme: se cere plata lor, nu refinantarea. De aici goana dupa dolari. Rusia are cred a treia rezerva de dolari din lume si de asemenea rezerve importante de aur. Ei bine cu aurul raman in seif, ca inca nu il cere nimeni, insa vor arde dolarii aia intr-un an daca o tin in ritmul asta. La fel si China. Japonia e irelevanta. De ce crezi ca BCE promite sa ofere dolari bancilor europene si nu euro?"
orfeu, n-am inteles nimic. deci, dolarul nu se intareste pentru ca lumea are mai multa incredere in el decat in alte monede ci pentru ca toata lumea vrea dolari. m-ai zapacit de cap.
pai de ce doresc bancile sa le fie rambursate imprumuturile in dolari si nu in lei sau ruble, la valoare de piata a dolarului? de ce-si constituie rezervele valutare in dolari si nu in pesos? sau nici macar in euro?
pai e destul de simplu. pentru ca in spatele dolarului sta o putere economica si militara, o economie unitara si condusa de un singur guvern care dispune de mecanisme de control si reactie rapida, spre deosebire de europa unde in caz de criza un plan trebuie sa fie parafat de guvernele tuturor statelor membre. de ce crezi ca se discuta despre un euro latin, fara valoare si unul nordic cu acoperire. pai de aia, ca in europa pe langa germania mai sunt si state precum grecia, spania, portugalia, care au pus presiuni enorme asupra eurnolui si state precum italia si franta care abia reusesc sa tina echilibrul.
se discuta despre o noua moneda internationala. garantata de catre cine? de catre guvernele a zece state care vor da vina unul pe altul in caz de criza si nimeni nu-si va asuma nici o responsabilitate?
sau un dinar garantat de statele din golf, incluzand iranul si irakul? tu ti-ai tine rezervele valutatre intr-o astfel de moneda? moneda cu acoperire in petrol? si ce se va intampla cu moneda respectiva daca se va trece spre energii alternative sau se vor epuiza resursele de petrol? se va trece la acoperirea valutei respective in ...CAMILE??
dolarul se intareste pentru ca este solutia cea mai viabila in situatia de criza, pentru ca atunci cand toti pierd, te orientezi spre solutia care-ti va permite sa pierzi cel mai putin. am mai spus-o si inainte.
asa e, cativa mafioti de pe wall streeet au tras un mare tun intregii lumi, dar tot americanii vor plati si oalele sparte si au sansle cele mai mari sa o chiar faca. in timp ce in europa cum au aparut problemele deja se vorbeste de separaraea in doua monede, una cu acoperire si ua fara. bun, si cei cu rezerve in euro, ce fel de euro vor avea? cu acoperire sau fara?? pai cum sa mai am curajul sa iau euro?
dolarul asa cum e el, cu problemele lui, ramane moneda pe care se pare ca o prefera inca lumea.
si inca o chestie. cine naiba le-a pus pe bancile europene si pe fondurile de investitii sa-si arunce banii pe produsele finaciare americane? nu lacomia? nu dorinta de castig cat mai rapid? pai daca vrei sa castigi mult si repede trebuie sa te obisnuiesti si cu ideia ca s-ar putea sa pierzi mult sin dintr-o data...
ding-dong, ding-dong, ding-dong
@canadianu\' - petrolul NU se va termina in 2-3 ani. Teoretic putem spune ca am consumat cam jumatate din cantitatea existenta.
Practic insa ne va costa tot mai mult sa extragem ce a ramas pe fundul "rezervoarelor" vechi sau in abisul oceanelor, asta in conditiile unei economii mondiale tot mai subrede.
http://www.peakoil.com/fortopic47282.html
iar pentru cei care spuneau ca in romania inca nu a venit nici un sef sa le spuna ca nu mai este de munca, ghiciti ce, tocmai a sosit si acel moment. cam la cateva zile dupa ce am tras semnalul de alarma si am fost catalogat drept "panicat"
http://www.zf.ro/eveniment/criza-externa-incepe-sa-loveasca-in-cele-mai-mari-businessuri-din-romania-3377654/
"Am cerut un catalog cu usi de interior din lemn masiv de la o firma romaneasca (pe net).
Preturi numai de la 800 E in sus, insa ceva klumea pe la 2000 E. Cum doamne iarta-ma sa mai reziste balonul asta. Auzi 2000 E o usa. Cata tehnologie o fi in ea si cat de germana o fi."
Usile de lemn masiv sunt scumpe de cand lumea. Sa vezi cat este parchetul.
Usa mea dubla (2 caturi) de la intrarea principala (vila) a costat 2000 E, acum 2 ani. Lemn masiv si metal. Germania, comanda speciala. Puteam lua ceva la jumatate de pret, RO, mai saracuta.
La vremea aceea era scump, dar acum astea-s preturile peste tot.
Pe de alta parte, azi, o usa de interior din lemn masiv tine mai degraba de segmentul lux, ca si parchetul dealtfel. Cine isi permite, plateste. Altminteri, iei 'plastice' frumoase de interior cu 5-6 milioane, montaj inclus, si e totul OK. In nici un caz, in segmentul de pret '1400 e/mp' nu vom intalni usi din lemn masiv, ci 'plastice' frumoase. Lemn masiv gasesti la Residenz, de pilda.
@cezar
Daca pretul la ciment a cazut, de ce sa nu cada si pretul usilor?
Vine saracia si nu mai are cine sa le cumpere iar "mesterii tamplari" trebuie "sa manace si gura lor ceva". Asa ca se vor reorienta.
Sa nu-mi spui mie ca furnirul dintr-o usa si cu manopera unui artist fac 2000 E.
Toate sunt umflate de gandirea savanta a lui "si daca imi permit si vreau de ce sa nu imi cumpar".
Hai ca incet lucrurile incep sa se lumineze si se vor aseza pe baze temeinice (citez din mobutu).
Pai o usa de lemn masiv de interior, 1 cat, nici nu e 2000 E. Sau o fi, insa nu e regula, si nu te pune nimeni sa dai atat (decat daca-ti permiti si-ti place nemaipomenit).
2000E, asa cum am precizat, face o usa dubla de exterior, bindata si extrem de aspectuoasa (vitralii etc). Una de interior satisfacatoare, romaneasca, e undeva pe la 500-800 E. Pentru unii si asta e scumpa, asa ca (ca si mine, dealtfel) sunt solutii de interior la 5,6 milioane. 'Problema' e doar de adaptare la propriul buget, numai ca asta tine de cerebel, nu ?
"Cat despre partea cu "mai satura-te o data( sic!) ca ai destul", chiar eu am afirmat ca "m-am saturat" sa investesc in imobiliare (in scop speculativ) inca din anul 2003!"
Hai ca esti haios . Pai in 2003 a inceput specula cu terenuri si mai ales apartamente. Chiar ma gandeam ca ianuarie-toamna 2003 a fost momentul in care in Bucuresti preturile S-AU DUBLAT (cartiere muncitoresti). Adica de la 6000-7000 garsoniera in Sebastian (ianuarie) s-a ajuns la 12000 in martie (cand am luat eu) si la aprope 15 mii spre sfarsitul anului.
Inainte de 2003 preturile, cu exceptii notabile '98-'99 (perioada de scadere drastica pe fondul cresterii intretinerii etc) au fost stationare.
Nu prea inteleg cum te poti opri din speculatie cand ea nici n-a inceput,asta-i tot.
@Cezar
N-are nimic nimeni cu luxul. Cine si-l permite, atunci sa plateasca pretul. Perfect de acord sa coste o usa de lux 2000 de euro, si sunt perfect de acord ca daca investesti asa ceva intr-un apartament (si parchet de bambus, si termopane cu lemn masiv, si cada de vreo 5000E, etc) mi se pare normal sa ceri pe mp construit 2000 de euro, dar problema era ca dezvoltatorii construiesc cu finisaje low si medii si cer preturi de lux. Intelegi mataluta diferenta?
Romania nu este alcatuita numai din manageri de 5.000-10.000E pe luna si trebuie sa existe si o alternativa pentru muritorii de rand.
Daca tu te-ai nascut prin "selectie naturala" si traiesti ca bizonul fara sa-ti pese absolut deloc de cei din jur e strict problema ta, dar intr-o comunitate problema sta putin altfel. Chestia cu "daca am atunci imi permit sa cheltuiesc ca boul" n-ar trebui sa fie numai problema ta ci si a comunitatii din care faci parte, caci cu cati sunt mai multi ca tine cu atat resursele se consuma in mod IRATIONAL si daca o iei in sens invers si urmaresti firul acestui tip de EGOISM o sa-ti dai seama ca esti responsabil de moartea multor altor semeni. Dar am uitat, in teoria selectiei naturale, cel mai "bun" supravietuieste. Corect? Pacat ca "bun"-ul asta nu se defineste in functie de IQ ci ce ceafa mare, burta grasa si maneaua in timpan.
@Nestor, ce ziceai dragule de OTEL???? Ca n-are cum sa scada???
Ei bine la Romania Libera azi-dimineata spunea ca UKRAINA e in mari probleme economice intrucat principalul produs pe care il exporta si anume OTELUL a scazut dramatic.
Sa nu va mai zic de criza in domeniul auto, zeci de fabrici isi inchid unitatiile de productie, chiar si la Mioveni e inchisa ACUM pentru 4 zile. Iar Daimler inchide pentru aproape toata luna decembrie productia? Pana pe 12 Ianuarie??? si ca in America magazinele de second hand au inregistrat vanzari cu 50% mai mari in medie, si ca apogeul l-a atins un magazin care de la 300$ pe zi a ajuns la 3000$/zi vanzari???
Iar aberatia aia cu tehnlogia actuala de productie in domeniul alimentar sustine nu 7 miliarde ci 10 miliarde de oameni? Va intreb eu, natura asta credeti ca mai tine mult cu noi care o distrugem intr-un mod barbar de la o secunda la alta? Stiti in China de mii de hectare sau zeci de mii care nu mai pot fi cultivate din cauza furtunilor de nisip, si acum de 2 ani incoace planteaza in nestirea ca sa mai tempereze aceste efecte ale defrisarii masive??
Pana unde credeti ca o sa mai tina lumea fara implicare individuala si morala, si responsabilitate????? Din partea fiecaruia trebuie, nu numai din partea statului. Ne-am obisnuit cu totii sa lasam pe mana altora tot ce se poate, numai noi sa nu facem nimic.
Sa mai zic de dobitocii care atunca mancare in containerele speciale pentru reciclare hartie????
pelicanul
"Nu in ultimul rand, cred in extravilanul agricol, din jurul Buc"
:))
Teoretic, extravilanul din jurul bucurestiului, poa' sa ajunga pana la mine la ploiesti, sau pana la dunare!!!
Salut,
Manole are un NOU post!!!
Va rog daca se poate sa continuati comentraiile acolo pentru ca devin greu de urmarit.
O zi buna.
cezar
"Hai ca esti haios . Pai in 2003 a inceput specula cu terenuri si mai ales apartamente. Chiar ma gandeam ca ianuarie-toamna 2003 a fost momentul in care in Bucuresti preturile S-AU DUBLAT (cartiere muncitoresti). Adica de la 6000-7000 garsoniera in Sebastian (ianuarie) s-a ajuns la 12000 in martie (cand am luat eu) si la aprope 15 mii spre sfarsitul anului.
Inainte de 2003 preturile, cu exceptii notabile '98-'99 (perioada de scadere drastica pe fondul cresterii intretinerii etc) au fost stationare.
Nu prea inteleg cum te poti opri din speculatie cand ea nici n-a inceput,asta-i tot."
Hai sa-ti explic altfel. Probabil ca intelegem diferit sensul cuvantului "speculatie".
Eu consider cumpararea unei a 2-a, a 3-a, etc., locuinte o achizitie in scop speculativ( daca la momentul cumpararii nu ai nevoie sa locuiesti efectiv in ea), indiferent de ce vrei sa faci cu ea(ca vrei s-o vinzi, s-o inchiriezi, s-o lasi mostenire peste 20 de ani copiilor tai).
In momentul achizitiei celor 3 ap. de 2 camere( anul 2000) puteam:
1) sa la revand , dar nu castigam mare lucru, deoarece piata era destul de stabila.
2) sa le inchiriez.
Deci, inca din momentul achizitiei( anul 2000), ele au fost cumparate in scop speculativ!
In anul 2003 deja piata imobiliara a "luat-o razna", nemaiavand nici o legatura cu legile economice "firesti".
Atunci am decis sa "ies" de pe aceasta piata( din ce motive e mai mult de explicat, dar unul din motive e ca, pur si simplu, m-au scos din sarite pretentiile proprietarilor care in cateva luni voiau un pret dublu pe o locuinta , fara nici o justificare logica, economica sau de alta natura).
Daca e sa fiu sincer si sa arunc o privire retrospectiva a pietei incepand cu anul 2003, e clar ca pana acum am pierdut, probabil,( sau mai bine zis puteam sa castig pana acum), cateva sute de mii de euro. Dar nu-mi pare rau din 2 motive:
1) I-am castigat investind altfel( cele 2 firme).
2) Nu sunt sigur, si asta tot in proportie de aproape 100%, ca as fi stiut cand sa ma opresc si sa punctez profitul maxim.Cu alte cuvinte nu stiu daca ,in loc sa fi vandut anul trecut la preturile maxime, nu m-as fi trezit astazi, ca sunt "mandrul" posesor al unui nr. de apartamente, al caror pret scade pe zi ce trece, si la care sa ma uit ca "vitelul la poarta noua".
Nici varianta inchirierii lor ,n-ar fi astazi convenabila, avand in vedere ca prin inchiriere mi-as fi putut recupera eventualele achizitii de anul trecut, in vreo 20 de ani cel putin!
Cam asta-i!
@ Vasile & Ionut
Evident, cand ma refer la terenurile din jurul Buc, ma refer pana la maxim 20 de km de limita orasului. Asta inseamna un timp de aproximativ 1 h de ajungere in centru. Am colegi care locuiesc in Ploiesti si fac zilnic naveta (1 hsi 30 minute pe drum, pana in buricul capitalei).
@ Dorin
Referitor la cost, imi permit sa te contrazic. Intr-un sens mai larg, costul este deteminta de unicitatea resursei, nu de cantitatea de munca inglobata.
Cu alte cuvinte, o resursa finita are si un cost aferent.
Dusa la extrem, chiar si aerul curat poate avea cost aferent - vezi povestea cu taxele pe poluare aplicate tzarilor dezvoltate.
Trimiteți un comentariu