joi, 23 octombrie 2008

Mercurial imobiliar

De fapt, toţi cei care sperau ca preţurile "să se alinieze" la cele din afară, mai precis din anumite locaţii din afară, nu făceau altceva decât să agite vechea teorie economică a mercurialului.

Nu contează ce, cum, unde şi de ce se vinde: preţurile vor îngheţa peste tot la acelaşi nivel (ridicat, fireşte). Păi asta e ideea de mercurial.

Frumos este că ideea de mercurial chiar se va manifesta în imobiliare, dar nu sub forma sub care îşi închipuie şmecherii. Piaţa imobiliară europeană n-are cum să dea naştere unui mercurial (decât într-o situaţie de monopol, dar nu e cazul). Întrucât mercurialul e de obicei o politică economică impusă de stat, mercurialul se va manifesta acolo unde are statul puterea de a decide: în impozitare. Vom plăti şi noi impozite ca în Vest. Şi o vom face vrând nevrând, fiindcă trebuie să ne aliniem la normele europene.

Momentan în România impozitul pe un apartament construit în "Epoca de Aur" e de câteva zeci de euro. Probabil e unul dintre cele mai mici impozite din Uniunea Europeană, dacă nu cel mai mic. Din câte ştiu valoarea în ţările occidentale e undeva pe la 0.5-1%, ceea ce înseamnă că un apartament normal, pentru clasa medie, e impozitat cu câteva sute de euro.

Acum, închipuiţi-vă că proprietarii din România vor trebui să plătească anual câteva sute de euro impozit. A, şi de la anul se bagă şi asigurarea obligatorie a locuinţei (va fi o sumă modică, dar va fi). Sună a SF, nu? Cine să plătească toate aceste sume? Pensionarii? Salariaţii care vor câştiga ei înşişi câteva sute de euro?

În realitate lucrurile vor sta mult mai simplu. Se aşteaptă anul 2011 şi atunci preţurile vor fi de aşa natură încât valoarea impozitelor nu va reprezenta o povară pentru nimeni, nici măcar pentru pensionari.

207 comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 207 din 207
cezar spunea...

Ionut, cred ca toata lumea a inteles pe deplin legaturile tale cu lumea imobiliara. Mersi pt. 'explicatii'.

O gura de aer proaspat pentru slabita noastra piata.
"Prima faza a proiectul rezidential de vile Casa Nova din Corbeanca, dezvoltat de compania americana Asset Management&Effect Capital, a fost contractata integral vara aceasta, inainte de demararea lucrarilor de constructie, au anuntat reprezentantii EuroMetropola, agentul de vanzari al proiectului.
Saptamana trecuta au inceput lucrarile de constructie pentru proiectul Casa Nova Residence din Corbeanca. Prima faza a proiectului cuprinde 88 de case individuale cu suprafete construite intre 150 si 400 metri patrati, si a fost vanduta integral inca din aceasta vara. Casele individuale vor beneficia de suprafete de teren de 700 pana la 1.000 mp pe vila.

Pretul este de 1.400 euro pe mp construit+TVA si 100 euro pe mp de teren."
2 concluzii de aici :
Banuiesc implicarea lui Flying Dutch pe aici, tinand cont de aparitia celebrului 1400 e/mpc. Pentru case de asemena dimensiuni, e totusi un pic cam mare. Deasemenea, o confirmare a preturilor reale ale terenurilor din Nord (Corbeanca), si anume 100 E (la pret care include si profitul developerului). Luat fara utilitati, direct de persoana particulara oarecare, mult sub aceasta valoare. Preturi suportabile, pentru cine doreste invecinarea cu oameni realizati, relaxati, chiar daca, uneori, manelisti.

AristotelCostel spunea...

@cezar

Buna...buna asta...1400 euro/mp...400mp cu livada de melci...la tara...

cezar spunea...

"Vanzarile de case noi au crescut in Statele Unite in luna septembrie, insa preturile au scazut la cel mai mic nivel din ultimii patru ani, pe fondul adancirii crizei financiare, potrivit Reuters. Astfel, in septembrie s-au vandut 464.000 de locuinte, cu 2,7% mai multe decat in aceeasi luna a anului trecut, arata datele Departamentului de Comert."

Ce distractiv e sa constati ce variata e...realitatea.

AristotelCostel spunea...

@cezar

Rabdare ca din octombrie realitatea incepe sa devina monotona.

cezar spunea...

Azi e 28 Octombrie, s-a cam terminat luna. Vrei sa spui octombrie '09? Sau o luam pe cea care vine la rand, sa zicem,...Noiembrie ?

AristotelCostel spunea...

@cezar

Statisticile din SUA se fac pe bază de date. În România se poate estima şi din pix.
Deci, pentru luna octombrie, statisticile apar cel puţin în Noiembrie.

Glumiţele astea merg pe invers. Revigorarea era la toamnă...la primăvară sau ...mai târziu încolo...

cezar spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 207 din 207   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?