marți, 28 aprilie 2009

Cu moralul la pământ

Aşa cum spunea cineva, va veni o vreme când ultima noastră grijă va fi să comentăm cât mai costă casele. Totuşi nu mă pot abţine să nu semnalez sondajul Synovate, care confirmă că moralul populaţiei e la pământ. Acest lucru arată că toate poveştile despre "reluarea creditării" sunt prostii de adormit copiii: ca să poţi "relua" creditarea, trebuia să ai pe cine să împrumuţi.

În plus, ştirile negative despre şomaj care vin din SUA (500.000 de şomeri noi lună de lună), Spania (17,3% şomaj), Anglia şi Franţa (63.000 de şomeri noi în luna martie, nu ştiu dacă presa noastră a preluat informaţia din cea franceză, dar probabil o va prelua cât de curând) arată foarte clar ce ne aşteaptă. Şi încă la noi şomajul se va instala şi mai violent şi va fi coroborat şi cu o devalorizare accentuată a leului, din cauză că Guvernul, până acum, nu a aruncat decât în cârca mediului privat povara recesiunii (şi nici nu dă semne că ar vrea să facă altfel). La un moment dat mă tem că singura soluţie pentru a mai plăti lefurile birocraţiei de stat, pensiile şi ajutoarele de şomaj va fi doar băgarea în priză a tiparniţei de bani. Dar asta nu acum, ci peste vreun an.

304 comentarii:

1 – 200 din 304   Mai noi›   Cele mai noi»
dcg spunea...

Mai mult decat on topic ;-)

Romanii au tras cel mai tare de frana creditarii in martie Creditarea a primit in martie cea mai puternica lovitura de dupa Revolutia din ‘89, ritmul acesteia contractandu-se de trei ori fata de perioada similara a anului trecut, pana la 23,1%, ceea ce confirma lipsa de activitate a bancilor in conditiile in care atat companiile, cat si persoanele fizice au renuntat masiv la contractarea de noi imprumuturi in vreme de criza.(...)

Bancherii nu exclud o prabusire a pietei creditarii la doar 10% pe parcursul acestui an. Daca pana anul trecut nevoia romanilor de credite si larghetea cu care bancherii acordau credite aduceau salturi de peste 60%, in ritm anual, pentru 2009, specialistii prognozeaza chiar o contractie de sase ori a apetitului pentru creditare.
http://www.standard.ro/articol_90912/romanii_au_tras_cel_mai_tare_de_frana_creditarii_in_martie.html

Adamclisi spunea...

1) La noi "şomajul NU se va instala şi mai violent" din cauza modului cum e calculat acesta: la somaj sunt trecuti doar cei ce primesc contributia de somaj. Adica 3-6-9 luni cat o primesc. Apoi ies din statistici. La noi somajul e de prin anii '90 la cote recorduri daca i-am baga acolo si pe taranii care produc doar cat mananca sau pe salahorii platiti la negru. Chiar daca pica o duzina de multinationale, procentul real al somajului nu va fi cu mult modificat, tot o tara de asistati social ramanem.

2) BNR a pornit deja tiparnita:

"BNR a injectat echivalentul in lei a trei miliarde de euro in piata monetara in martie prin operatiuni repo, in cadrul carora achizitioneaza temporar titluri de stat de la bancile comerciale.
Suma este de doua ori mai mare decat cea din februarie, iar in ianuarie volumul operatiunilor repo fusese de numai 1,7 miliarde de lei (0,4 miliarde de euro). In tot acest timp BNR nu a mai sterilizat lei de pe piata monetara prin depozite la termen.
"

Si efectele o sa fie vizibile in curand.

Anonim spunea...

Governments and society need to be judged on so much more than simply whether their economies are growing. un articol cam vechi, da' care ar trebui sa dea de gandit (celor care sunt in stare, of course ...)

mobutu spunea...

Manole, pana sa bage tiparnita o sa plateasca lefuri si pensii din banii veniti de la FMI, cum spunea si băsescul, nu?

A, si referitor la FMI cred tot mai tare ca acest guvern nu va putea indeplini cerintele FMI si astfel nu vom lua decat cel mult prima tranşă de 5 mld euro ... si mai cred ca nu mai e mult pana cand TVA'ul va creste (poate chiar si "cota unica").

Asta in timp ce bugetarul poate deduce pe luna 350 litri combustibil (la un consum de 1l la 10km inseamna 3500km/luna!!!) iar privatul are bocancul in gura.

Asa intelege statul sa faca reforma, doar peste gardul lui, in curtea lui totul e perfect!

Avem nevoie de massive street fights.

mobutu spunea...

Despre piata bancara de pe la noi vezi si ultimul post al trendurilor:
O priveliste apasatoare

Anonim spunea...

mobutu, i feel ya!

ca atare sunt pregatit:
rucsac, recipiente pentru apa, ochelari de inot, cateva masti chirurgicale, solutie bazica de dezinfectare, servetele umede, si chibrituri all-weather pt. "artificii".

elzorab spunea...

manole, toto cineva spunea asa:
"titanicul se scufunda, orchestra canta"

elzorab spunea...

kris spune pe blogul lui ca, romanuul s-a nascut visand sa fie proprietar:

khris, romanul s-a nascut cu visul de a fi proprietar?
asta e o alta mare duma imobiliara, folosita de 'dezvolatori" pentru a influenta piata.

nu, nu romanul s-a nasuct cu acel vis, acel vis este universal, inca n-am intalnit pe nimeni care sa spuna, nu, nu-mi trebuie. dar alta este povestea atunci cand vine vorba si de posibilitati. strainii au realizat mai repede ca nu-si permit si ca nu are rost sa se bage in datorii pe viata pentru o cloaca.

romanii nu s-au nascut visand ci s-au nascut inconstienti...asta e problema.

iar visul, este al americanilor, este parte din "the great american dream"

Anonim spunea...

E o chestie interesanta. Toata Terra s-a distrat pe credit. Dar cine a muncit ? Chinezii ? Indienii ?

Nu vor sa mai munceasca ? Se gasesc alte solutii.

Oricum in tarile arabe e sclavagism de buna voie cu indiendi, filipinezi, thailandezi si bangla.

Marian spunea...

Chinezii da. Indienii nu. Mexicanii da.

De fapt problema nu e ca nu s-a muncit. Ci ca s-a consumat mai mult decat s-a muncit, in termeni financiari. Adica s-a produs o distrugere a capitalului si o foarte proasta alocare a resurselor.

dcg spunea...

Punkt, moderatorul manipulator de pe softpedia, a pornit in cautarea "optimismului". A scurmat in disperare si a gasit un articol care s-a gandit el ca se potriveste tocmai bine, articol intitulat "Cine trebuie sa-si cumpere casa sa nu mai astepte". Ud de emotie a si zamislit un topic in care viseaza la "bottom" fara sa mai verifice data mizeriei... si anume ianuarie 09 :-))

http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=540066

Concluzia? Desi or exista manipulatori destepti, in mod clar ei nu activeaza pe piata imobiliara din Romania si nici nu au cont pe softpedia.

Anonim spunea...

hubble, ai dreptate. vrei sa stii cine e sclavu ? uita-te pe eticheta produsului.
are cineva vreo teorie despre cum a fost posibil sa ia china asa o tzeapa de mare ?

Anonim spunea...

mda, un articol foarte tare, pus in evidenta in special de bold-uirile lui punkt. faptul ca redactorul sef de la ZF compara painea cu imobiliarele spune multe despre profesionalismul fitzuicii. sper ca macar hartia pe care e tiparit sa fie de calitate :)

mobutu spunea...

Cica fondul de salarii pentru profesori scade cu 20-25% ... stie cineva ceva?

mobutu spunea...

Hahahaha, cica se revine la conturile diferentiate pentru plata dărilor catre stat ... contul unic nu mai e bun ...

Stat cretin.

Anonim spunea...

ha ha, cica inghetare totala posibila pentru tot restul anului, plus ciuciu pana si marirea de 5% pentru salariile mici
hi hi, eu zic sa va faceti stoc de sticle, carpe si benzina :D
cine stie, poate chiar vin si eu intr-o vizita, ca pe aici nu prea am ocazia sa asist la lupte de strada, ultima a fost in 94, si nici macar n-a fost cine stie ce

LIVIO spunea...

AI DREPTATE MANOLE!!!CRED CA HORA DE ABIA INCEPE...

pegas spunea...

"Guvernul a decis vinzarea locuintelor ANL catre chiriasi, a anuntat premierul Emil Boc marti seara. E vorba despre 14.745 de locuinte, pretul mediu de vinzare prognozat fiind de 40.000 de euro pe locuinta. Boc a mai spus ca pretul fiecarei locuinte va fi stabilit de primaria care le-a construit."

http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-5644456-locuintele-anl-vor-vindute-chiriasilor.htm

Pretul mediu....40.000 euro. O caruta de bani si in vremurile astea......de unde fac oamenii aia rost de ei si ce banci se mai incumeta sa le mai dea imprumuturi in conditiile in care somajul bate pe la mai toate usile....

"Guvernul mizeaza pe stringerea a 590 de milioane de euro din vinzarea locuintelor ANL"

Corect era Guvernul.....viseaza.... :)))

Amerom17 spunea...

Canadiene,

Daca nu iti este prea greu vrei sa ne lamuresti si pe noi cum anume a luat China tzeapa?

cezar spunea...

"Acest lucru arată că toate poveştile despre "reluarea creditării" sunt prostii de adormit copiii: ca să poţi "relua" creditarea, trebuia să ai pe cine să împrumuţi."

Dar vai, manole, preturile n-au scazut (in Euro, vezi bine, ca-n lei cucu :)) din cauza stoparii creditarii... au scazut pentru ca asa e de bun simt.
O eventuala reluare a asteia... oricum n-ar misca preturile in sus...
Dealtfel, unde dracu sa se mai duca in sus. Notariatele raporteaza cu mandrie patriotica 1400 E/mpc la ap. vechi... si noi..., adica in RONi, exact ca acum 1 an.
Reluarea creditarii s-ar putea totusi sa mai dezmorteasca nitel tranzactiile la aceste preturi, trebuie sa intelegi ca am mare nevoie. Si nu numai eu !

PS. Pretul ala de 1400 e fals, e 'manipulat',va dati seama.

Tufis spunea...

Cezarica, euro a crescut de la 35 la 43000, nu la 62 sau mai mult, preturile n-au ramas aceleasi in lei :). Nu-ti mai ies calculele, sau...?

Tufis spunea...

Ca sa nu mai spun ca se vand sub 1000 de vreo 3-4 luni deja in cartiere normale, in Bucuresti cel putin :B

mobutu spunea...

Uite manole cum intelege statul sa-si faca reforma in ograda proprie:
Ministerul Finanţelor vrea să elimine contul unic de plată a contribuţiilorDin iulie se introduce coplata pentru mai multe servicii medicaleMinisterul Finanţelor nu are o fundamentare a cifrelor pe baza cărora s-a stabilit impozitul minimBataie de joc, reforma nu va fi niciodata.

mobutu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

amerom, e la mintea copiilor cum. hai, fa un mic efort.

Amerom17 spunea...

Canadiene,

Citesc blogul lui Manole si postarile tale de ceva vreme - de multe ori spui lucruri doar asa de dragul de a spune ceva in ton cu conversatia. Daca ai facut o afirmatie de genul celei cu tzeapa luata de chinezi atunci adu argumente solide care sa o justifice!

Anonim spunea...

Nu e candiene la mintea copiilor.
Stii povestea unu cu sapa, zece cu mapa? Asta e SUA.
Cred ca mai fericiti vor fi cei ce au zece cu sapa si unu cu mapa.
Ideea e ca americanii nu prea mai pot produce nimic concret in afara de hartii. Iar aia cu mapa vor fi someri pe cand aia cu sapa pot produce altceva.
plus ca dau mai bine cu sabia decat un hartogar de Wall Street care si-a acoperit escrocheria cu tehnica militara.

On topic
Moralul meu e high, il mentin cu promisiuni si masuri de la stat.
Luai-ar... cine-i mai crede pe astia?

elzorab spunea...

christy, se vede ca n-ai pus piciorul in viata ta in sua...

ai fi vazut in fiecare dimineata sutele de mii de mici intreprinzatori care se urca in camionetele lor pline de scule si pleaca la treaba...
lasa wall street, acolo lucreaza un procent infim de oameni, restul sunt strungari, electricieni, soferi, dulgheri, ingineri, informaticieni, cercetatori.
dar, recunosc, acel infim procent de mafiotzi au reusit sa le dea o mare tzeapa tuturor americanilor care muncesc, si nu doar lor.

am mai spus-o si o repet, finatistii si economistii nu sunt decat niste administratori ai unei valori create in economie tocmai de catre dulgheri, ingineri si programatori. din pacate, acesti iconomisti au invatat ei cum sa le dea o tzeapa celor care au creat valoarea si sa o deturneze spre propriile buzunare. de fapt au furat ceea ce au produs altii...si nici macar nu au fost destepti, pentru ca daca ai cheile seifului si o natiune are incredere in tine, cat trebuie sa fii de destept sa deschizi usa seifului cu cheia ce ti-a fost oferita spre pastrare cu buna credinta.

de fapt au fost niste simpli marlani care au profitat de buna credinta a populatiei care le-a dat sa pastreze niste valori create in economie, dar ei, pentru simplul fapt ca pe diploma lor de patru ani scrie "iconomiti" s-au crezut stapanii lumii si ai tuturor banilor si au crezut ca au dreptul sa faca ce doresc cu ei...

de fapt acesti "iconomisti" nu sunt decat niste bieti tehncieni a caror simpla sarcina era sa aiba grija cat pot de bine de valoarea creata de ceilalti si sa nu fure. se pare ca sarcinile i-au depasit si nu au rezistat tentatiei de a-si baga mana in borcanul cu miere pana la cot.

nu sunt cu nimic mai buni decat orice paznic de noapte care pune mana pe ce apuca si fuge din post...

Anonim spunea...

Hai mai cezarica fi calm ca vin banii de la FMI, vine mos gerila, se intareste leul, revin invesitorii. Zici ca esti in foame, a ? Cine te-a pus tata sa crezi in punkt si trabant. Manole si Costel ti-au explicat ca la prost dar tu erai cu placa pusa. Ma bucur ca mai traiesti, ca trebuie sa platesti rata. Ce mai face PIBu, conform matematicii tale. Creste negativ ?

limestone spunea...

In Pitesti sta atarnat de luni bune de zile un imens baner cu reclama la garsoniere si apartamente de vanzare la 650 euro/mp. Evident noi..

Marian spunea...

"Ideea e ca americanii nu prea mai pot produce nimic concret in afara de hartii. "

Asta este unul din miturile cele mai raspandite legate de SUA.
Chiar daca SUA are un deficit comercial foarte consistent, SUA exporta, printre altele: entertainment (filme, muzica, seriale), software, aparatura medicala, aparatura industriala (Caterpilar e doar un exemplu), mancare, electronica, siliciu (chip-uri), etc.

Ca sa citez din CIA Factbook:
agricultural products (soybeans, fruit, corn) 9.2%, industrial supplies (organic chemicals) 26.8%, capital goods (transistors, aircraft, motor vehicle parts, computers, telecommunications equipment) 49.0%, consumer goods (automobiles, medicines) 15.0% (2003)

Cum exportul lor in 2003 continea doar 15% bunuri de consum pentru cumparatorul de rand, nu e greu de format mitul, in contrast cu China, care produce junk-ul consumat de intreaga planeta.

In plus, SUA compenseaza o parte din deficitul comercial prin exportul de capital si know-how - de exemplu SUA nu exporta bauturi racoritoare, dar in schimb isi aduce profitul facut de Coca Cola Romania in SUA.

Marian spunea...

Ratatouilleul de cezar de aici este Cezar Jipa?

Anonim spunea...

Coplata, alta jecmaneala. Sa faca naibii sistem privat si sa terminam problema.

dcg spunea...

Marian, da, el este.

ionut spunea...

cezar

"Notariatele raporteaza cu mandrie patriotica 1400 E/mpc la ap. vechi... si noi..., adica in RONi, exact ca acum 1 an."

Iar iti joaca net-ul feste? Esti in urma cu "statisticile" (ca de obicei)...

Observ o oarece "evolutie" in "rationamentele" tale: ai trecut la faza cu ... nu mai creste da' stagneaza...si aici ti-au luat-o altii inainte. E "fumata" de mult chestia!

Anonim spunea...

http://www.realitatea.net/guvernul-a-inghetat-salariile-tuturor-bugetarilor-pana-la-sfarsitul-lui-2009_506906.html

Inghetat in RON. Sporuri la revedere. La someri le scade cu 100%. Semne bune de revigorare a creditarii.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Ia uite, vesti bune: 4.18

vladone spunea...

nu este cam scump un apartament ANL la 40k ? ar putea nenea boc sa aiba surpriza de a nu le vinde :)

Anonim spunea...

@Marian

Ok, produc cu piese produse in China, cam tot aia.

Aroganta americanaNu ma intelege gresit, ii apreciez pentru tara lor dar atitudinea fata de restul lumii cam lasa de dorit.

A inceput nebunia, protestul CFR a adunat peste 10.000 de oameni. Rezista Boc?

Anonim spunea...

Amerom17, hai totusi sa-mi fac mila de tine. deci cine e in acest moment cel mai mare creditor al lumii (da, nu numai al SUA, ci al intregii lumi, china e probabil tara cu cel mai mare excedent comercial din lume, mi-e lene sa caut daca e asa sau nu) ? ce a primit si inca primeste china cand pleaca vapoarele pline cu electronice, tzoale, etc. spre sua, de exemplu ? hartii, asta primeste. cat valoreaza aceste hartii ? cam zero, parerea mea. de ce crezi ca se agita asa de tare china cu privire la o noua moneda "globala" ? acu ai inteles ? in sua intra produse din china si pleaca hartii, uneori nici macar alea, ci doar niste 0 si 1 in niste calculatoare.
cat despre ce produce sua, v-a explicat elzorab ce si cum. iar daca azi sua nu mai produce tricoaie sau alte chestii pe care le aduce din china nu e pentru ca nu ar fi in stare, ci pentru ca au gasit niste fraieri (chinezi, indieni, etc) sa le faca mai ieftin in locul lor. am zis-o si o s-o mai zic, atata timp cat din punct de vedere intelectual sua e numarul 1, ea va conduce lumea. iar faptul ca se afla pe un continent separat de chinezi si indieni ii asigura in avantaj strategic deosebit. ceea ce nu s-ar putea spune despre europa ... hi hi hi

Anonim spunea...

@Chrysthyan
asa, deci americanu e arogant. si ? de ce nu sunt irakienii mai jmekeri, sa antreneze ei niste soldati mai bine pregatiti decat cei americani, sa inventeze niste humvee-uri mai performante, etc., si sa fie ei mai aroganti decat americanii. cam greu, nu-i asa ?
tu inca mai crezi ca traiesti intr-o lume ideala, condusa de cavaleri pe cai albi ? nu frate, e survival of the fittest and smartest. si momentan americanu e numero uno. pana in secolu 19 era francezu, englezu sau neamtzu. pana in secolu 18 spaniolu sau portughezu. prin anii 100-200 romanu. inainte de el persii (aberez si eu, am dat doar niste exemple random de imperii din istorie).
asa ca ata ete, get used to it ...

x spunea...

Se indoieste cineva ca banca mama a Alpha Bank a luat deja o hotarare in ce priveste proiectul Asmita Gardens ?
http://www.zf.ro/companii/asmita-gardens-suspendat-pentru-restante-de-20-mil-euro-4252054/Si de cand moda asta, ca trebuie aprobate de catre finantatori creditele locale date de o banca privata romaneasca ? Cine sa cunoasca mai bine realitatile pietii romanaesti, grecii din Grecia sau cei din Romania ?

limestone spunea...

Canadiene...nu-ti mai bate capul..

Si pe mine ma enerveaza atitudinea unora de a-i califica pe americani aroganti sau si mai rau, looseri.
Nu este vina lor pentru ca nu au vazut americani decat in filme. Doar cei care au avut ocazia sa-i cunoasca pe americani indeaproape, sau si mai mult, sa lucreze cu ei pot sa-i aprecieze pozitiv cel mai bine. Ca sa fiu scurt, americanii sunt aroganti pentru ca au cu ce...

Anonim spunea...

Andreas Höfert, l'économiste d'UBS:

"Les Etats-Unis s'en sortiront par l'inflation. Les Etats-Unis font marcher la planche à billet de manière "hallucinante". Les réserves américaines ont triplé depuis l'automne dernier!
Nous croyons au retour de l'inflation via les hausses des matières premières. Une partie de cette inflation va être financée par les Chinois. Les plans n'ont pas réglé les problèmes macro-économiques majeurs: les déficits américains et leur financement par les Chinois.
Si on veut vraiment corriger le tout, il faudra que le dollar s'affaiblisse.
sursa: UBS évoque une possible crise boursière le 4 mai

Anonim spunea...

> Se indoieste cineva ca banca
> mama a Alpha Bank a luat deja
> o hotarare in ce priveste
> proiectul Asmita Gardens?

Grecii de la Alpha Bank ar fi cazul sa se inspire de la confratii lor spanioli de la Banca Santander:

Grupo Santander SA, one of Europe's largest banks, is getting ready to launch a Web site on which it will sell as many as 950 new homes to the public at a 20% discount to market prices. That comes after the Spanish bank sold 350 homes to its own employees on the same terms.

Santander's fire sale isn't entirely voluntary. The Spanish bank picked up some 1,300 homes last year when developers to whom it had lent money defaulted on their loans and the bank agreed to swap debt for the property. At the end of 2008, Santander, including Banesto, its Spanish retail bank, had property valued at some €3.8 billion ($5 billion) on its balance sheet, most originating from debt-for-equity swaps.
sursa: Europe's Banks Enter Home Sales (Wall Street Journal)

dcg spunea...

La TV, unul dintre protestatarii CFR nu era de acord cu reducerea salariilor pentru ca, citez, "oamenii si-au facut banci pentru ca asa era sistemul". Interesant, bancile au dat bani si unor oameni care nu au in vocabular cuvantul "credit" iar acestia si-au pus capul in jug pentru ca "asa era sistemul".

B spunea...

http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-04-29&id=252505 Se pare ca falimentul personal este dorit de un numar in crestere de persoane exact asa cum intuiau unii acum ceva timp...

cezar spunea...

Salut hubble/nenea cora.
Mai, eu am 1000 E pe luna sa mananc, rate n-am ,e ok. Mersi la fel. Cauta in dictionar termenul titluri de stat. E util.

Manole si Costel, daca detineau ceva adevar in 'suflet' :)), de mult se cobora si-n buzunar, deveneau niste oameni rezonabili, relaxati. Poate dobandeau minimul 'coraj' sa nu le fie FRICA sa-si dea numele, dupa atat amar de vorbaraie. Si, intrucat in viata nu conteaza ce spui, ci mai degraba cine esti...
Nu e cazul, trecem mai departe.

Statistica aia cu 1400 (pe sectorul 1) e reala si sunt bani platiti in fata notarului, mai bine zis conform grilei de impozitare, care a scazut in ultima vreme. Sumele reale s-ar putea sa fie si mai mari.
Tranzactiile sunt f. putine, agentii imobiliari s-au imputinat.
Dar mai e mult pina departe.

Nelule, te bag in seama. Uita-te la mine, mai treci pe aici, fa putin trafic, si eu o sa-ti dau cate o replica la misto pe zi.
Nu uita totusi sa-ti iei medicamentele. Cele 5 firme....si cele 2 chestii inchiriate (sau invers, cum dracu suna ?) prind contur DOAR pe medicatie.
PS. Desi, uite, am un prieten parlagiu doar cu 2, 3 beri al bord, si chiar si treaz. Invarte omul firmele, dolarii, aurul si ardelenii de zici ca nu se poate. Ieri m-a sunat sa-mi spuna ca pleca in Canada sa-si bage banii intr-un ap. din Viena. WTF ???
Tu, ca dreamer profesionist, ce l-ai sfatui, ca sa salveze aparentele.

B spunea...

@canadianu:

"cat despre ce produce sua, v-a explicat elzorab ce si cum. iar daca azi sua nu mai produce tricoaie sau alte chestii pe care le aduce din china nu e pentru ca nu ar fi in stare, ci pentru ca au gasit niste fraieri (chinezi, indieni, etc) sa le faca mai ieftin in locul lor. am zis-o si o s-o mai zic, atata timp cat din punct de vedere intelectual sua e numarul 1, ea va conduce lumea. iar faptul ca se afla pe un continent separat de chinezi si indieni ii asigura in avantaj strategic deosebit."

Problema SUA este ca ei consuma f mult. Nu spun ca serviciile cu valoare adaugata mare gen IT, business process sau altele nu valoareaza mult, in definitiv tine de cerere si oferta, problema mea e de ce o cafea starbucks facuta in sua costa 10 USD unde 9 dolari reprezinta costul fortei de munca si o cafea echivalenta poate chiar si starbucks (ca sa comparam mere cu mere) costa in china echivalentul a 2 USD? Era o intrebare retorica asa ca raspund eu, pentru ca chinezii sunt mai eficienti, adica consuma mai putine resurse, unitati de energie sau cum vrei tu sa masori muncind in acelasi timp mult mai mult. Chinezii sau indienii nu sunt platiti cu 6000 USD pe luna net sa mangaie pisica pe burta (no offence miorlau) sau alte chestii inutile pe care le fac americanii... si apoi mai fac si documentare pe chestia asta. Chinezii si indienii sunt preocupati sa le creasca nivelul de trai ale familiei si rudelor si sa isi asigure o educatie cat mai buna dar cu mai putina risipa si mai multa munca!

Sunt convins ca SUA daca ar avea nevoie o sa stie cum sa faca tricouri daca ar vrea, problema e ca toate fabricile sunt in China, presupunand ca ar vrea sa le delocalizeze inapoi in state nu prea ar avea cum pt ca majoritatea firmelor sunt acum detinute de chinezi iar americanii au doar participatii iar in caz de razboi comercial sau nu numai, asset-urile americane din china ar putea fi confiscate si echivalate cu tonele de hartie verde care zac la Banca Centrala a Chinei.

Daca americanii ar incepe sa produca din nou tricouri ma indoiesc ca cei care ar lucra in acele fabrici si-ar mai permite sa conduca un SUV sau chiar benzina pt ele si sa plateasca niste taxe cocosatoare catre statul american prin taxe ca aceasta sa isi plateasca datoriile. Tricourile chinezesti pot f bine sa mearga la arabi pe benzina, in africa pentru cacao sau in american de sud pentru produse agricole si resurse sau in australia pentru resurse naturale. Sigur, exportul va fi diminuat fara consumator alfa SUA dar macar primesc ceva mai palpabil decat hartie verde.

Cred ca asta e si motivul pentru care chinezii fac atat de multe achizitii, cumparand firme in stanga si in dreapt, ei fac tot ce pot ca sa puna acele 2000 miliarde USD la lucru sa nu ii prinda inflatia cu hartia verde pe stoc.

AristotelCostel spunea...

@jipa

Am chef de "urechisme" imobiliare.

Astăzi nu mai sunt îndeplinite condiţiile din anul 2000, când nu vom mai fi copii, astfel încât preţurile cloacelor să se menţină la 10 000 Euro bucata.

Chiar şi târlanii care cumpărau atunci cloace o făceau ca investiţie şi experienţă în ţări civilizate şi nu pentru acoperirea unei nevoi.

Post-Caritas, târlanii fără nevoie nu vor mai cumpăra, iar mulţi dintre ei, care n-au citit balonul imobiliar ca cezar şi care n-au vândut la timp, vor vinde... la un moment dat.

Piaţa imobiliară din anii '90, raportată la întâmplările din perioada 2003-2008, era blocată, oamenii fiind interesaţi în special de preţul pâinii şi şansa evadării din lăgarul neocomunist.

În 2009 ne-am trezit în acelaşi lagăr, doar că traiul zilnic e mai ieftin afară, însă acolo nimeni nu mai aşteaptă sclavi români din lipsă de ... treabă.

Singurii care ar mai putea aspira la vreo cloacă de pe tărâm mioritic sunt cei care muncesc în România: venit mediu lunar 300 Euro, venit median lunar sub 200 Euro.

Atenţie, cezar, la statistici!!! Doar 23% reprezintă populaţia cu câştiguri salariale. Doar 1% dintre români au venituri lunare nete de peste 1000 Euro şi, şocant, probabil au cloace în proprietate. Discuţiile cu veniturile la negru să le păstrezi pentru clubul tău de imobiliari. De exemplu, cei din construcţii au sărit din schemă în secunda 1... avantajul economiei negre.

Aşa cum s-au extins filialele bancare pe baza numărului de locuitori, vezi doamne... potenţiali clienţi, şi imobiliarii s-au bazat pe inepţiile lui Zilişteanu. Cum să te raportezi la număr de locuitori în România, când 5 milioane de români deţin 1 morcov în fund...u' curţii, o găină moartă de aviară, un porc cu pestă şi o vacă folosită pe post de tractor?

Cu cine se va relua creditarea? Ce zice fisa fiscală? Care-s infantilii ăia care s-ar mai băga la 30 de ani de jug, fără o minimă siguranţă a locului de muncă? Mai rău, le trebuie 15-20% bani de avans. Ce bancă ar da credite pe o piaţa cu preţuri în scădere, în afară de CEC? Cine s-ar grăbi să plătească grila de impozitare corespunzătoare preţurilor din vârf de bulă?

Cheltuielile cu chiria scad. Numărul de studenţi va fi decimat din cauza:
1. Condiţiilor economice:
a. Părinţi faliţi;
b. Nema locuri de muncă pt. studenţi muncitori;
2. Creşterii taxelor de şcolarizare.
3. Se va stopa sistemul diplomelor in leasing si, da, e valabil si pentru Spiru Haret.
Şomiorii din marile urbi vor fredona melodia "I'm coming home!"

Cezar, 1400 Euro/mp, 0 IQ, vin executările, se porneşte spirala scăderii preţurilor datorită concurenţei dintre vechi şi nou, respectiv, suburbie-centru.

Doar ţie, lui olandezu şi lui punkt vă recomand să cumpăraţi.

Jipa, oamenii relaxaţi din România sunt doar cei care au furat mai mult decât îi fură statul pe ei.

Nu contează ce spui? Ba da Jipa, contează. Când spui prostii nu poţi fi decât prost sau lichea. Zici că are vreo importanţă cine eşti? Naşpa pentru tine.

Anonim spunea...

cezarica, da PIBu creste domle ?

in rest aberatii din ciclul hai sa spun si eu ceva (nu conteaza daca e logic) dar ca sa par interesant

sala de forta mere ?

Anonim spunea...

Costele, ca de obicei, am ras sa ma cocosez. Dar stai linistit ca Cezar nu se potoleste. Mai insira imediat vreo 2 km de aberatii si idiotenii.

Anonim spunea...

Cat despre chinezi si indieni, au ghinionul sa fie multi si astfel sunt nevoiti sa lucreze pe bani putini. Productivitatea pe capatana e infima, insa sunt multi. Atata timp cat mai au necesitati biologice si concurenta e mare, vor munci pe 1$/zi.

Lucreaza bietii de ei in desert cate 10 ore pe zi, ani la rand fara vacante, pe 200$/luna si cica sunt fericiti ca tin toata familia in spate cu veri si cumnati.

Pai prost sa fie arabul sau americanul sa mai puna osul.

cezar spunea...

"Inghetat in RON. Sporuri la revedere. La someri le scade cu 100%. Semne bune de revigorare a creditarii."

Huble/nenea cora, ce le scade 'la' someri cu suta la sula ? Erectia, cumva ? Ajutorul de somaj , sporurile la ajutorul de somaj ?
...Chefu' de viata ?

cezar spunea...

'Costele', vreau ca blogul asta sa mai atinga (o, ce vremuri) 250 comentarii la vreo nada aruncata de nickul 'manole'.

Da, mai, sunt intr-un fel, in altul etc. Da' tu, CINE esti?
Ce ai facut in ultimii 15 ani... aia esti acum. Stiu, e trist. Poate ca esti baiat cinstit, insa nu ti se pare aiurea ca mie imi merge mai bine pe vremuri de criza, cand n-am mai vandut nimic de 6 luni, decat altora in circumstante mai fericite ?
E, acum te mai bucuri ca e criza ?

Apropo, nickul 'hubble' CHIAR e 'nenea cora'.
Cristoase mare, e atat de imbecil, ca nici nu-si aduce aminte ca disputele mele cu PIBU', "SPILU si STILU" erau cu alde 'cora'.

Anonim spunea...

@canadianu si limestone

Americanu' e arogant ca are cu ce.
Mersi! Deci nu e mai breaz decat smecherul cu muschi de la coltul strazii ca si ala are cu ce.
Vorbiti sa va aflati in treaba. Normal ca statele occidentale domina economic si politic dar moral ma indoiesc. Nu au ce model sa ofere lumii iar aroganta aia a voastra de imigranti US se va termina ca in orice alt stat cand nu o sa mai aveti bani de impozite, asigurari de sanatate si asa mai departe.
Nu ma confunda cu nationalistii si idealistii de pe aici. Parerea mea e ca suntem toti o apa si un pamant, diferenta sta in portofel.
Idei din alea marete cu libertate si egalitate... ie doar pentru unii.
Deci de la US e modelul ala smecher cu cine are muschi si creier zero conduce. Ca ala francez cu muschi,egalitate si libertate sau ala englez cu muschi si onoare nu merge.
Am cunoscut straini iar dintre toti nu i-am apreciat decat pe englezi ca erau familisti convinsi si cand au vizitat Romania nu mi-au cerut fetite.
In rest ce vad la romani, vad si la alte popoare.

Anonim spunea...

@cezar
Ai revenit plin de avant. Am intrat in bull trap?

Unknown spunea...

Hmmmm...

Cei care isi returneaza masinile catre firmele de leasing trebuie sa plateasca diferenta dintre valoarea de piata a masinii si valoarea ratelor restante, precum si alte taxe aferente autovehiculului respectiv, a declarat secretarul general al ALB Romania.

"Executarea silita a unui client care a intarziat cu plata ratelor mai mult de 60 de zile, precum si reposesia bunului din dorinta utilizatorului nu inseamna o rezolvare in totalitate din punct de vedere al stingerii datoriilor clientului catre finantator", a declarat secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare din Romania (ALB), Adriana Ahciarliu.
http://www.bloombiz.ro/auto/companiile-de-leasing-ii-dau-
in-judecata-pe-cei-care-aduc-
masinile-inapoi-

Anonim spunea...

@cezar

Tu visezi 1400. Te-ai lovit la cap ? Suntem in 2009, Aprilie, 29. Ai fost in coma si te-ai trezit speriat ?

Da ia zi maestre, PIB-ul tot creste ?


@cezar spunea
"Cristoase mare, e atat de imbecil"

IMBECIL = individ cu capacitati mentale reduse

Eu totusi sper ca ai fost in coma si asta e cauza.

Anonim spunea...

@Ando

Eu am precizat de mult asta. Doar unii naivi credeau ca scapa moca.

AristotelCostel spunea...

Anunţ de anunţ:

CEDEZ contract apt. nou 2 camere Green Park (Bloc 4) pentru 10.000€. Nu mai cumpăraţi apt. vechi deoarece peste 10-20 ani nu mai valoreaza nimic. Detalii: 0723920951

Anonim spunea...

Eu l-as ceda gratis numai sa scap de datoria de 100 k la banca. Poate vrea cezar.

cezar spunea...

Probabil ca ala a dat toti banii si acum se multumeste cu 10 mii pentru tot.
N-a dat doar un avans de ...10-15 mii.
Probabil.

'Chhhrystyan' (sper ca am scris bine), 'bull trapul' meu va dura vreo 2 ani.
Dar am rabdare, sper sa am si timp.

Oricum, titluri precum 'Aia care cersesc indurare', la 'Moral la pamant' nu cred ca mai impresioneaza pe nimeni.
Uite, eu cred ca m-as distra mai degraba cu ceva de genul - 'Fazanii practica buy-back la plazme contra mancare', ori 'Prima transa de agenti imobiliari arde deja in Iad".

Tufis spunea...

@aristotel, dar cand a valorat vreo casa ceva in... Iasi?

Anonim spunea...

cezar spunea...
Probabil ca ala a dat toti banii si acum se multumeste cu 10 mii pentru tot.

Sigur ca da, baiatul e relaxat si vinde pe varf de bull trap la 10000. Sau asta o fi bottom-ul. Confuz ca de obicei. Totusi inca sper ca doar faci pe prostul.

UJohn spunea...

@AristotelCostel
No comment:

PF vand (cedez contract) apartament 2 camere in complexul Green Park; Etaj 8 din 9 (vedere catre padurea ciric), supraf. 57mp; mobila de bucatarie moderna completa inclusa in pret, gresie+faianta in baie, hol, bucatarie, parchet, termopane, incalzire centrala; Pret 78.500 negociabil. Contractul se cedeaza si prevede o ultima transa (58.000 EUR) de platit in momentul receptiei (februarie-martie 2009). Tel: 0723.920.951

Date : 13 Nov 2008
VALABILITY : 13 Jan 2009

limestone spunea...

@aristotel & Ujohn

Un anunt doua din genul celor citate de voi nu inseamna nimik. Oricine se poate razgandi din varii motive. Cand vom vedea cu zecile sau cu sutele astfel de anunturi, atunci da..

O stire cu adevarat importanta:

Judecătoarea Maria Nicola, cea care l-a eliberat din arest pe Serghei Gorbunov, a fost exclusă din magistratură. Decizia a fost luată astăzi de Consilului Superior al Magistraturii.

limestone spunea...

Si nici nu stiam de ce nu mai pot sa dorm noaptea:

Trenul "Prietenia" a devenit "Moldova"
Pe vagoanele trenului Chişinău-Bucureşti apare inscripţia "Moldova", în loc de "Prietenia", aşa cum era până acum, informează "Jurnal de Chişinău" în pagina electronică.

Anonim spunea...

58000 E ultima transa

parca stau 58000 E prin pomi

din salariul lui cezar in 58 de luni (5 ani) fara sa faca papa, kk, pipi

iar avansul din salariul pe alti 7 ani, tot fara kk si papa

iar anl-ul vinde cu 40000 si nu se inghesuie nimeni

pam pam

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
UJohn spunea...

@limestone

...despre motivatia domnului in cauza nu pot decat sa speculez.
Dar nu pot sa nu observ ca fapt: intr-un an de zile nu a reusit sa cedeze contractul chiar daca si-a redus dramatic pretentiile. In plus, s-a si suparat pe lume de a-nceput sa deie sfaturi la mica publicitate.

ionut spunea...

cezar

"Ieri m-a sunat sa-mi spuna ca pleca in Canada sa-si bage banii intr-un ap. din Viena. WTF ???
Tu, ca dreamer profesionist, ce l-ai sfatui, ca sa salveze aparentele."

Sa te angajeze pe tine consilier financiar!

ionut spunea...

Ando

"In conformitate cu prevederile legale (Legea 287/2006), leasing-ul ca operatie economica este definit astfel:
“... operatiunilor de leasing prin care o parte, denumita locator/finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al carui proprietar este, celeilalte parti, denumita utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfârsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a înceta raporturile contractuale.Locatarul/utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfaristul perioadei de leasing , dar nu mai devreme de 12 luni, daca partile convin astfel si daca achita toate obligatiile asumate prin contract.”

Companiile de leasing poa' sa dea in judecata pe cine doresc.
Aproape toate contractele de leasing sunt abuzive pentru ca nu respecta dreptul de optiune al clientului si te obliga de la inceput sa cumperi bunul respectiv.
Sunt tare curios cum explica in fata instantei o firma de leasing ca a incheiat un contract care depaseste cadrul legal, iar acum vrea daune-interese.
Mare tupeu au camatarii astia!
Adica vor sa le dai si masina inapoi si sa le-o si platesti!
Flotare logica: pai daca le-o platesti integral, de ce le-ai mai returna-o?

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

@Ionut

Cred ca tocmai asta e smecheria. Sa descurajeze pe oricine ar avea in gand sa le returneze masina. Exact ceea ce s-a discutat si aici cu aparamentele se aplica si in acest caz. Poti sa dai masina inapoi dar platesti diferenta pana returnezi toata suma imprumutata, nu ai de unde, te dau in judecata. Oricum nu terbuie sa castige decat maxim 50% din procese si sunt acoperiti peste 100% financiar..

ionut spunea...

cezar

In primul post ai facut pe prostul.

"PS. Pretul ala de 1400 e fals, e 'manipulat',va dati seama."

Din pacate pentru tine , in al 2-lea, te-ai luat in serios si ai ramas asa!

"Statistica aia cu 1400 (pe sectorul 1) e reala si sunt bani platiti in fata notarului, mai bine zis conform grilei de impozitare, care a scazut in ultima vreme. Sumele reale s-ar putea sa fie si mai mari."

Deci statul impoziteaza dupa o grila depasita de mult de "vremuri" si tu tragi concluzia ca "n-a scazut dom'ne, poate chiar sa fi crescut".

Si marmota???

UJohn spunea...

@ionut & Ando

Deci... logica lor e ceva de genu':

"Daca acum iti vand masina nu reusesc sa-mi scot tot atati bani cat am cheltuit eu cu masina."

Intr-un fel au dreptate, daca tii cont de devalorizarea masinii (uzura fizica/morala).
In plus, cred ca se mai lacomesc si la dobanda si la diferenta de curs plus cheltuieli adiacente (asigurari, cheltuieli administrative e.t.c.).

Marian spunea...

@Chrysthyan:
Pentru ca nu vreau sa intru in polemica, iti mai spun un singur lucru: aproape toata tehnologia pe care o folosesti tu sa citesti si sa postezi pe acest blog a fost dezvoltata in SUA.

clujeanul spunea...

Vand Urgent
Agentie imobiliara vand apartament, 1 camere, in Marasti, zona ISE, in imobil nou, finalizat de 2 ani, finisat modern, mobilat, utilat, sup. 42. 5 mp, plus balcon, apartamentul este cumparat pe lizing, cu avans de 29000 euro, rate lunare de 365 euro pe 9 ani. Pret total 56000 euro.
Judet: Cluj
Oras: Cluj-Napoca
Email: salpimobil@yahoo.com
Telefon: 0264- 446585, 0723-480573, 0743-261935
Vizualizat: 12
Modificat: 0
Comentarii: 0
Data: 29-04-2009, 16:43
Raportare abuz

Anonim spunea...

@Marian

Pe bune? Asta e cea mai mare prostie pe care am auzit-o.
Ia mai citeste si vezi tu unde s-au dezvoltat computerele, unde se afla multe centre de cercetare si asa mai departe.
Toate piesele PC-ului meu au eticheta made in China, Taiwan si Japonia. Te referi la soft?
Au avut noroc cu Bill Gates.
Ce spui tu e ca si cum ai pretinde ca SUA e singura care a produs bomba atomica. Vedeti ca v-a intrat doctrina in cap.
A naibii Nord America, ea e luceafarul si Rusia, Europa, China, Japonia chiar si Africa sunt cenusaresele.
Aloo, americanii si-au externalizat pana si productia de droguri.
Ce vrei, sa stau fascinat si sa ma uit la SUA ca la Imperiul din Star Wars?
Natiunea care a inventat CDO si a bagat in faliment pana si un fermier din Mongolia?

mobutu spunea...

Eu nu stiu de ce il mai bagati in seama pe manipulatorul imobiliar cezar, si-a dovedit limitările cu mult timp in urma.

Cat despre leasing ... oricum va fi aproape mort dupa introducerea nedeductibilitatii ...

Marian spunea...

@jipa:
Aaa, bine zis sectorul 1. E normal sa se ceara acum 1400E/mp in sectorul 1, ca in vremurile bune se cerea peste 3000 :))

Anonim spunea...

http://www.antena3.ro/economic/news/panica-in-educatie-fondul-de-salarii-aferent-ultimelor-trei-luni-ale-anului-nul_70396.html

Mie imi place cum ne tot asigura politicienii ca la noi nu va fi criza, ca salariile vor creste, apoi ca se vor plati, ca va fi bine ...

cezar spunea...

"Deci statul impoziteaza dupa o grila depasita de mult de "vremuri" si tu tragi concluzia ca "n-a scazut dom'ne, poate chiar sa fi crescut".

Mai ionut, mi-e groaza sa o iau de la capat cu munca de lamurire.
De ce nu vrei tu sa cauti valoarea unei gars. potrivit grilei de evaluare, compara cu pretul platit, vezi care din ele e mai mic, intelege cum e cu subevaluarea in acte pt. a plati imp. mai mici, si lasa-ma frate in pace.

Marian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Marian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Marian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Unknown spunea...

daca va plac cartile de colorat (atentie, cad grafice!)
http://www.nakedcapitalism.com/2009/04/world-economy-falling-faster-than-in.html

Nok spunea...

@Chrysthyan

Da Chrysthyan, Intel si AMD sunt companii africane. Internetul a fost inventat la Department of Defense al URSS. Google si Blogger sunt SRL-uri europene. Apple e inregistrata in China. Microsoft e bineinteles Taiwaneza si finally Japonia este tara care a inventat bomba atomica!

Uneori stau si ma minunez. Oare doare sa ai IQ-ul format din doua cifre?Repeta de 100 de ori: cartofii crescuti de iobag nu-l fac pe taran mai bogat decat stapanul pamantului. Poate vei intelege si tu. Da' mai spre batranete asa, ca acum in adolescenta n-ai nici o sansa.

ionut spunea...

UJohn

"Daca acum iti vand masina nu reusesc sa-mi scot tot atati bani cat am cheltuit eu cu masina."


Asta e o treaba pe care ei vor sa ne faca s-o credem, dar nu e chiar asa. Nu sta in picioare.

Studiu de caz.

Un client a achizitionat acum 2 ani o masina de 10000 de euro.
El a platit 3000 de euro avans si banca l-a finantat cu 7000 euro pe o perioada de 4 ani, in total are de returnat 10000 euro.
In 2 ani a achitat bancii finantatoare 5000 de euro. Nu mai poate( vrea ) s-o plateasca si da masina inapoi.
Banca finantatoare a primit 5000 de euro din cei 10000 pe care ii avea de primit si o masina. Pai sa scoata masina la vanzare cu suma ratelor pe ultimii 2 ani( fara dobanda), adica cca. 4000 si o vinde in secunda 2.
Acuma:
1) Daca o vinde cash cu 4000 inseamna ca in 2 ani a incasat 9000 de euro la o finantare de 7000 ( e zic eu destul de O.K. un 14% pe an), si e ca si cum, dupa 2 ani, clientul initial ar fi platit lesingul in avans.
2)daca e destept, o vinde cu 4000 , da' nu cash, ci tot in rate la care mai incaseaza o dobanda pe alti 2,3,4 ani ( eventual din cei 4000 mai cere si un avans de 20-30%).

Deci, ce pierde banca finantatoare? Nimic in aceste 2 cazuri.

Stii care e de fapt problema? Intr-un caz ca asta, daca vrei sa cumperi o masina "reposedata" ca in exemplul de fata, iti cer pe ea vreo 6-7000 de euro din start.
Daca ai timp si chef, du-te la o firma de leasing si convinge-te. Au parcurile pline, dar tie iti cer un pret "nesimtit" de mare, stau cu masinile luni intregi in parc si se plang ca "reposedarea" inseamna costuri in plus si d'aia vor ei daune-interese de la cei care le-au dat masinile inapoi.

Sunt sigur de treaba asta pentru ca am prieteni care au dat masinile inapoi si stiam exact care au fost conditiile contractului initial, avansul, suma finantata, valoarea si numarul ratelor ce se incasasera pana atunci si ce pret ar fi trebuit sa-mi ceara firma de leasing, astfel incat, nu numai sa nu iasa in pierdere, dar sa si castige pe sistemul aratat mai sus.
Surpriza: fara exceptie, in toate cazurile mi s-au cerut sume cu 15-20% mai mari...

A, datele se schimba un pic daca avansul initial a fost 0, dar din cate stiu eu cazurile de genul asta au fost infime ca numar.

Anonim spunea...

Ce vrei, sa stau fascinat si sa ma uit la SUA ca la Imperiul din Star Wars?
Natiunea care a inventat CDO si a bagat in faliment pana si un fermier din Mongolia?
Chrysthyan, tu esti de acord cu mine fara sa-ti dai seama. normal ca ar trebui sa te uiti cu admiratie, atata timp cat EI au inventat CDO si nu altii, ca daca erau altii "destepti" atunci inventau ei CDOurile. de ce nu au inventat spaciolii sau englezii sau nemtzii ? sa nu zici "pen'ca aia are onoare bre, si pe deasupra e si familisti", ca tot tu ziceai ca vezi cam aceleasi lucruri la toate popoarele. americanii le-au inventat si restu lumii a vrut si ea la borcanu cu miere ...
qed

Anonim spunea...

@nok
ai uitat de jipies, care a fost inventat de congolezi :D
hi hi, oare cate industrii din lumea asta se opresc daca apasa cineva in state pe un buton pe care scrie "Accuracy level" sau "coverage area" ?
bineinteles ca chrystian isi va muta deviceurile pe glonass sau galileo :P

cezar spunea...

"Aaa, bine zis sectorul 1. E normal sa se ceara acum 1400E/mp in sectorul 1, ca in vremurile bune se cerea peste 3000 :))"

Stilul Dumitrascu de pe blogul lui Khris, si ala imi arunca in fata anunturi cu bloace situate la nivelul ultra low- end, si pretindea ca 'aia' este regula, adica 'media', si, deci, uite frate, pretul standard la un 2 camere in Buc. este DEJA 45 mii.
(Haios e ca i-am explicat cum stau lucrurile, s-a mai gasit un tip care chiar statea prin zonele alea prapadite, Dumitrascu a inteles si el, dupa aia a intrat nefericitul de Olandez, a dat-o cu textul ala cum ca locuintele TREBE sa coste cat costa, ca si BMWu', adica e la noi cat e in Germania, Dumitrascu s-a declarat in blocaj mental, si a parasit blogul ala mandru si stupefiat. A fost FOARTE haioasa faza !)

3000 E/mp se cereau/plateau, intr-adevar, ala fiind nivelul high-end, insa, in medie, un 2 cam. din Aviatorilor tot la 2000 il luai. Dar ia sa fi mers matale un pic mai in spate dreapta, prin Sos. Nordului :))

cezar spunea...

"Da Chrysthyan, Intel si AMD sunt companii africane. Internetul a fost inventat la Department of Defense al URSS. Google si Blogger sunt SRL-uri europene. Apple e inregistrata in China. Microsoft e bineinteles Taiwaneza si finally Japonia este tara care a inventat bomba atomica!"

Cea mai tare postare 'ever' :))) Ai uitat sa amintesti ca Silicon Valley e localizata in Burma.

Anonim spunea...

@cezar
Poate nu am fost clar. Tu vorbesti din trecutul glorios.

Astazi este 2009, Aprilie, 29.

Da un ochi pe calendar.

Amerom17 spunea...

Canadiene,

In primul rand multzumesc pentru raspuns. Spre deosebire de tine nu am sa iti raspund din "mila" ci am sa caut sa argumentez cu "facts". Imi cer scuze anticipat pt folosirea englezei "pe ici pe colo".
Tu spui asa: China e cel mai mare creditor al lumii - lucru incorect - world's largest creditor nation is Japan not China. China is the largest creditor of the Unites States.
In momentul de fata se intampla cateva lucruri care trebuie luate in considerare:
1. US no longer has the same technological edge they used to have years ago - that is getting thinner and thinner. I happen to live in US and travel often and I can see that easily.
2. Sectorul financiar in US a fost aproape distrus (asta nu e o exagerare) si in momentul de fata se fac eforturi disperate sa fie salvat.
3. In US la momentul actual nu mai exista "Investment Banking" - tot ce a fost candva banca de investitie care isi putea asuma riscuri majore acum este ceea ce se cheama "Commercial Bank" si tb sa se comporte ca o banca normala.
4. China has the upper hand right now and they can always "squeeze the US into financial compliance" by threatening with the "nuclear option" which would render the US dollar worthless. Asta presupune ca China can always "unload the US bonds they already own" lucru care ar fi catastrofal pt americani. Contrar opiniei curente nu chinezii sunt cei care pierd din asta ci americanii. Primul lucru care s-ar intampla ar fi ca dolarul nu va mai fi reserve currency. Natiunea care ar avea de castigat in cazul asta e cea care detine capacitatile de productie. Dupa cum stim marea lor majoritate sunt in Asia - de la super tehnologii pana la "tricouri".
5. Guvernul american prin interventiile masive in economie din ultima vreme nu face decat sa prelungeasca agonia si creeze necazuri si mai mari. Ca sa il citam pe un american mutat in Singapore "everything the government has tried for the past two years has been wrong. That's why the crisis continues. The idea that you can solve a problem of too much debt and too much consumption with more debt and more consumption is ludicrous on its face".
6. Progresul se intampla acolo "where the money is" si in momentul de fata cam toti banii sunt in Asia. Acolo incet, incet se muta centrele de putere si financiare.
Ar mai fi mult de discutat pe tema asta dar timpul e limitat.

alex.dumitrascu spunea...

@cezar
"Dumitrascu s-a declarat in blocaj mental, si a parasit blogul ala mandru si stupefiat. A fost FOARTE haioasa faza !)"

Intotdeauna prostia interlocutorului ma baga in blocaj "mental". Adica ma stupefiaza cat de prosti sunt unii.
Prostia acelui interlocutor consta in faptul ca dupa mintea lui putina, intre venituri si preturi nu exista nici o legatura.
Asta poate fi valabil intr-o oarecare masura pentru unele marfuri.
De exemplu, nu mai vinzi Hyundai in Romania fiindca romanii au cam saracit, si atunci reexporti masinile in undeva in EU, unde veniturile sunt mai mari.
Cam asta au facut recent dealerii de Hyundai din Romania, au pastrat pretul marfii indiferent de venturile consumatorului roman.
In felul acesta nu au ramas captivi, cu marfa pe cap.
Impresia mea este ca totusi, dezvoltatorii imobiliari nu vor putea sa-si exporte "marfa", asa ca vor ramane cu ea pe cap si isi vor marca niste pierderi consistete.
Asta nu pricepea desteptul ala blogoreic.
In alta ordine de idei, am impresia ca batutul apei in piua in mod excesiv despre preturile imobilelor, nu le face bine tuturor.
Cei care vor sa vanda de exemplu, adica sa "le creasca', se tampesc cu desavarsire.
Ca sa nu se ia doamne fereste prin influenta si contact direct, si fiindca nu agreez sa ma trag de sireturi cu toti neispravitii, am renuntat sa o lungesc acolo(si chiar aici).
Discutia era interesanta, dar a intervenit dobitocul ala care pretindea ca nu exista legatura intre preturi si veniturile populatiei.
Ori, decat sa discuti la nivelul asta, e mai bine sa nu te compromiti.

Anonim spunea...

ce tare e sefa casei de pensii sau ce dracu o fi ea. reporterul o intreaba "vor creste pensiile din octombrie, sau vom avea o situatie deosebita, ca de exemplu, criza ?", si ea raspunde "nu trebuie sa inoculam aceasta idee in randul maselor". in traducere libera, "stati linistiti la locurili voastri" :P

Anonim spunea...

alt destept, tot la irealitateaefem : "pensionarul n-ar trebui sa simta deloc criza economica". sa se duca in america sa le zica asta si la pensionarii de acolo sau la cei din norvegia.
pe bune, oamenii astia chiar au terminat niste scoli superioare si au un loc de munca de unde primesc salariu ?

Miorlau Pufos spunea...

@ Ionut Aia de la Raiffeisen isi dadeau cu tesla mai acu' citeva zile ca au in ograda un utilaj tipografic reposedat in valoare de vro 200k ( si pe care evident ca n-au cui sa-l vinda ), pentru ca pina s-au co...gindit sa faca un discount onorabil a aparut dealerul pe piata cu o oferta de nou cu 15% mai jos decit ce-aveau ei.

Tot Raiffeisen mi-a cerut 300 de euro + TVA taxa de cesiune cu inchidere ( adica plimbat doua-trei hirtii de colo colo ), pe care am incercat s-o negociez in fel si chip si nu s-a putut pe motiv ca in toata istoria lor nu s-a aprobat o asemenea cerere. Si tot ei au nevoie de hotarire AGA pentru tranferul de proprietate de pe o firma pe alta, desi avocatul mi-a explicat ca e o timpenie. N-au decit sa se prabuseasca sub greutatea propriei imbecilitati si sa se-ngroape cu setul lor de proceduri la cap. Pina una-alta s-au pricopsit cu un frumos parc auto care rivalizeaza cu saloanele mondiale si pe care nu stiu cui il vor plasa.

Anonim spunea...

amerom, tocmai i-au fost incalcate drepturile ministrului de interne din BC, i-au suspendat nesimtitii carnetu, si a trebuit sa-si dea omu demisia. nu mai e de trait aici, parol

Anonim spunea...

@Nok

"Repeta de 100 de ori: cartofii crescuti de iobag nu-l fac pe taran mai bogat decat stapanul pamantului."
Asta am inteles-o de prima data, stai linistit.
Chestia cu companiile americane si tehnologia... daca Romania isi bate joc de cercetare si educatie nu inseamna ca in alte tari e la fel. Unele state s-ar putea sa creeze o surpriza.
Probabil daca nu s-ar fi inventat CDO deficitul comercial al SUA ar fi fost mult mai mare.
Eu nu mi-as face iluzii ca statul chinez o sa inghita asa usor teapa americana.
Nu m-as grabi sa pun qed, canadiene.

cezar spunea...

Dle Dumitrascu,
Mai, teoria Olandezului, scandaloasa au ba, a cam functionat pina la criza, in sensul ca preturile au crescut datorita banilor intrati pe piata (CREDITE pentru investitori mititei, CREDITE pentru fonduri de investitii, mai mari etc), si asta in conditiile in care, sa fim seriosi, puterea de cumparare a neamului romanesc abia daca a depasit oleaca inflatia, an de an. (In sensul ca daca faceam 600 roni acum 5 ani in BRD, acum as face 2000, insa kilul de cascaval a crescut si el de la 7 la 20 roni.)

Ceea ce e contestabil la teoria Batavului este clar : daca la cumparare vin doar cetateni romani saraciti de criza, iar creditarea bate pasul pe loc, e clar ca piata fie ramane blocata, fie se duce dracului in jos, indiferent de costurile de productie FIXE ale Olandezului. Pentru ca poti construi cu '1400 /mp' ,ca numa' asa zice Olandezu ca se poate, si poti vinde cu 1000/500. Nici nu trebuie sa-ti vina executorul la poarta, vinzi SINGUR, ca sa mai salvezi ceva.

Oricum, potrivit relatiei intim-incestuoase preturi/venituri, primele ar trebui sa ajunga la nivelul de acum 5 ani, chiriile la fel etc.
Sigur, ar fi foarte 'fun' sa iei iarasi o gars. mare si bine pozitionata la pretul unui Logan SUV.
Si dupa aia poate 'creste preturile' cu 5-10 la suta pe an, timp de vreo 200 de ani, pina inventam housingu' gratis (probabil asa va si fi).

BAI TATA, nu stiu de ce nu cred asta. Mi-ar conveni, cred, pentru ca am destul cash cat sa mai iau 2,3 garsoniere pt. inchiriere, sa zicem.

Oricum, piata e blocata bine bine, insa pe preturi mari. Un vecin de casa si-a maritat cele 3 camere in care statea de pe Dorneasca, (74 mp. utili, plus balcoane) in spate la Prosper, 13 sept. Nu e cine stie ce zona, sa zicem medie. Camerele erau dotate cu ceva imbunatatiri, insa etajul era 6, si langa ghena de gunoi. A avut O vizionare serioasa si l-a dat cu 100 mii. Iar omul l-a dat la x agentii, ca stia ca e 'criza.'
Pretul nu e important, ci altceva : din x agentii, a avut o singura vizionare serioasa in 3 sapt. Intr-o piata normala, ai cel putin 3,4 cumparatori semi-hotarati cu care te poti juca la pret.

Si mai e o chestie : daca eu as fi macar nepotul de verisoara cu mama Omida, acum as fi deja suficient de instarit cat sa ma doara-n basca.
Evident, nu e cazul.

Amerom17 spunea...

Canadiene,

Lasa-ma cu chestiile astea mai ca doar nu-s venit de ieri alaltaieri pe aici ca sa mai fiu uimit de "cat de corecti" sunt politicienii astia pe continentul nord american :-). La sud de Canada asta ar fi un fel "public stunt" - he resigned as solicitor general, but will continue to run as B.C. Liberal candidate in the May 12 provincial election - si eu care credeam ca a iesit din politica de rusine!!

S. spunea...

Dragii mei,

Vad ca nimeni nu spune esentialul in zilele acestea. Ca sa iesim din criza sau sa o suportam mai usor trebuie sa MUNCIM MAI MULT.

Trist da pentru unii. Sugerez bugetarilor sa isi ia al doilea job in privat. Cum? Nu gasesc? Pai nu mustesc de competenta?

Al doilea job, afacere proprie si altele. Bottom line este ca trebuie sa trecem la munca.

nelu pionieru spunea...

news alert : alerta a ajuns la gradul 5. se pare ca pandemia este inevitabila.

romanii, avand shoricul mai gros, vor fi grav afectati.

nelu pionieru spunea...

si din pandemie dam in pandalie

radumiki spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
radumiki spunea...

,,Ca sa iesim din criza sau sa o suportam mai usor trebuie sa MUNCIM MAI MULT."

majoritatea persoanelor pe care le cunosc muncesc de le sar capacele. si eu in firma mea lucrez 12-14 ore/zi, si nevasta (profesoara) merge la scoala, pregateste materialele ptr. a doua zi, corecteaza, are grija de printesa, gospodaria, etc... si vecinii fac la fel, si prietenii idem...
toti care (mai) au de lucru asta fac.

pe de alta parte, zicea cineva ca daca muncesti nu ai timp sa castigi...

ca sa generalizez, se munceste, nu e chiar asa cum se vehiculeaza de unii ,,docti" ca suntem un popor lenes. dezorganizat da, dar nu lenes...
bine, asta tine si de sefi. eu am fost cam toata viata sef, organizator, manager,ce vrei tu, cine nu a putut sa faca fata ritmului si cerintelor mele a zburat...

ca sa revenim la oile noastre, mai ales ca-i primul post aici, lumea munceste dar e greu sa adune e'nspe mii de euro ptr. un cotet din anii '70.

vine o mare saracie, si asta ptr. ca si cei (multi, asta e adevarul!!!) care vor si au nevoie sa munceasca nu o sa aiba unde...

S. spunea...

@radumiki

Felicitari pentru atitutide si sper sa culegi si roadele. Tot ce vroiam eu sa spun este ca trebuie sa ne asiguram bunastarea prin munca si mai putin pe mana intinsa si speculatii imobiliare si financiare.

Apropo, care e valoarea adaugata cand tranzactionezi indici pe short sau long?

Despre cei din jurul nostru, permite-mi sa iti spun ca esti intr-un cerc fericit:)

radumiki spunea...

rata profitului la firma mea este de aprox. 15%/an.fac productie (baza), comert (am reprezentanta), export (in UE produse finite) si import (materii prime).

rata profitului la o firma de productie (industrie) din Romanania este jenant de mica cu cea a bancilor (rapoartele anilor precedenti) sau a afacerilor imobiliare (tot de anii precedenti vorbesc).

asa cum ziceam mai sus, daca muncesti nu ai timp sa castigi.

multi au abandonat sau au trecut pe un plan secundar afacerea de baza si s-au avantat in imobiliare.
orice om de afaceri care se respecta avea business si in zona asta si dorea sa se extinda bineinteles...
acum, cu pierderile care se intrevad in imobiliare e posibil sa traga in prapastie si afacerea initiala, o afacere cu o rata a profitului mai mica dar sanatoasa...

Anonim spunea...

amerom, oare de ce nu ma asteptam sa observi chestiile importante din stire (faptul ca a fost oprit de politie si amendat, faptul ca subordonatii lui i-au suspendat permisul) si eram sigur ca o sa te legi daca mai candideaza sau nu ...

Amerom17 spunea...

Canadiene,

Raspunsul e simplu: in "naivitatea" ta le-ai observat tu deja!

ionut spunea...

Miorlau Pufos

"Tot Raiffeisen mi-a cerut 300 de euro + TVA taxa de cesiune cu inchidere ( adica plimbat doua-trei hirtii de colo colo ), pe care am incercat s-o negociez in fel si chip si nu s-a putut pe motiv ca in toata istoria lor nu s-a aprobat o asemenea cerere."


Da, miorlau, stiu, de obicei cand firma de leasing e a unei banci, iti cer si tie, care vrei sa cesionezi contractul o suma, desi cesionarea (novatia) ar trebui s-o plateasca cel care preia masina, si, de obicei, suma este egala cu cea pe care ai platit-o si tu cu titlu de "comision de managment".
Acuma, nu stiu despre ce suma e vorba, dar unui amic, care a vrut sa cesioneze un autoturism finantat prin BRD leasing, i-au cerut 5% din valoarea contractului.
Motivul? "Rezilierea" contractului care atat costa!

Cat despre hotararea AGA ce sa mai spun, greu de studiat de catre banca legea 31/1990 actualizata ( legea functionarii si administrarii firmelor).
Oricum, din cate stiu, raiffeisen iti cere AGA si daca tre' sa te duci la buda.

ionut spunea...

cezar

"Un vecin de casa si-a maritat cele 3 camere in care statea de pe Dorneasca, (74 mp. utili, plus balcoane) in spate la Prosper, 13 sept. Nu e cine stie ce zona, sa zicem medie. Camerele erau dotate cu ceva imbunatatiri, insa etajul era 6, si langa ghena de gunoi. A avut O vizionare serioasa si l-a dat cu 100 mii. Iar omul l-a dat la x agentii, ca stia ca e 'criza.'"

Asa si tranzactia s-a facut cu "cash", iar grila "scazuta" de impozitare era pe la vreo 80000, nu?

Anonim spunea...

@cezar spunea
"Dle Dumitrascu,
Mai, teoria Olandezului, scandaloasa au ba, a cam functionat pina la criza"

Si teoria depasirii pe linie continua functioneaza pana cand intri sub un tir.

"Oricum, piata e blocata bine bine, insa pe preturi mari"

Cum vine asta dom bancher. Pai ce piata e aia in care nu se fac tranzactii ? Fata morgana ?

"Si mai e o chestie : daca eu as fi macar nepotul de verisoara cu mama Omida, acum as fi deja suficient de instarit cat sa ma doara-n basca."

Nu era nevoie pentru ca Manole ti-a explicat fara boluri de cristal. Trebuia doar sa ai IQ.

Sa inteleg ca mori de ciuda ca n-ai vandut pe varf de bula si acum astepti revigorarea caritasului. Dar pe zi ce trece ramai tot mai blocat in preturi mari iar visul de inavutire dispare. Te-ai visat bogat si te-ai trezit rupt in cur. Sincer ma bucur pentru tine si pentru multi altii. Arbeit Macht Frei !

Anonim spunea...

Ce inseamna diferenta asta mare intre Bid si Ask la cursul valutar.

4.15 - 4.22

Manole spunea...

Nu cred că soluţia e să munceşti mai mult, ci mai deştept. Eu muncesc propriu-zis doar 6-7 ore pe zi şi până acum, deşi criza mă afectează, fără îndoială, nu m-a băgat în colaps. Sugerez tuturor să-şi analizeze afacerea şi să identifice, după caz, centrul/centrele de profit (pe care să-l/să le maximizeze), clienţii toxici (la care să renunţe) etc. În România de multe ori se munceşte 12-14 ore pe zi pentru că în 8 ore se face treaba care contează şi în restul de 4-6 se acoperă pierderile din diverse părţi. De asemenea aş vrea să fiţi conştienţi de faptul că organismul uman nu e făcut să suporte o perioadă îndelungată 12-14 ore de muncă zilnic. Aveţi grijă de sănătatea voastră.

Anonim spunea...

@Manole

Eu munceam in tara 12 ore pe zi (duminica libera, si nici aia cateodata) pentru ca asa e natura jobului, trebuie sa fii tot timpul in priza. Cand coordonezi un santier ar trebui sa ai un schimb dar angajatorul prefera sa tina doar un angajat pe care sa-l mulga pana nu mai poate. Din cauza oboselii randamentul e varza, si rezultatele se vad. Si ma tem ca problemele astea se vor accentua odata cu criza si dictatura angajatorilor. Plus ca telefonul trebuia sa fie sub perna pentru ca erai mama tuturor ranitilor.

Si am ce am cu economistii, pentru ca exista acel calcul de cost in care ponderea cu forta de munca era intre 2-5%. De cate ori trebuia redus costul primul loc era sfera salariilor. Si nicidecum la aparatul administrativ, ci la cei care fizic pun osul. Sindicate, ... varza, stiti prea bine cine huzureste cel mai tare intr-o fabrica.

Sincer nu banii au fost motivul pentru care am plecat din tara ci sclavagismul la care am fost supus. Iar capac mi-a pus faza cand s-au adus masini noi iar cea care trebuia sa-mi revina mie (care aveam nevoie si care foloseam masina personala) masina mea a fost repartizata liderului de grup de la sindicat.

Ce sa mai spun ca in fiecare dimineata venea generalu in inspectie si ii pulea pe toti pentru tot felul de rahaturi, oameni care munceau, nu stateau in lopata. Veneau plangand la mine ca nu mai suporta. Incercam sa leg echipa si veneau birocratii sa faca talente pe santier, uneori generand faze ilare.

Vad ca lumea mereu se scandalizeaza pe cel care sta in lopata. Sa-i plateasca cum trebuie si sa le asigure conditii de munca precum in tarile civilizate si sa vezi ce randamente au. Dar de ce sa nu iasa profitul cu 2-3 cifre si sa ne doara undeva de personal si calitatea muncii.

ionut spunea...

@all

Nu ratati! Cica acu' e momentul...ideal.

http://www.capital.ro/articol/momentul-ideal-sa-iti-schimbi-garsoniera-pe-un-apartament-118950.html

...zeii insisi...

ionut spunea...

Manole

Perfect de acord cu sfatul, cu mici amendamente:

1) Solutia nu e neaparat de "criza", e valabila tot timpul.
2) La ce categorie ai incadra clientii noi? Pot deveni "toxici" in cateva sapatamani (luni) de la semnarea contractului.

Anonim spunea...

Asta e de la Dan pentru Flavian.

http://4.bp.blogspot.com/_o0-xozOlqzA/SfeSIjmge-I/AAAAAAAAAo0/TOxkQOIVBnE/s1600-h/gold11.jpg

Dupa ce ai dat-o in bara cu petrolul, se pare ca si aurul iti joaca feste. Poate o sa mearga cu fermele.

Anonim spunea...

Munca multa in zadar nu e buna.
Opt ore sunt suficiente daca esti eficient si condus cum trebuie de catre un management capabil.
Cunosc atitudinea de care povestesti hubble, am trait-o si eu pe pielea mea. Urletele si jignirile sunt pentru unii singura "calitate" de manager.
Firmele astea le recunosti prin rotatia mare de personal.

ionut spunea...

Chrysthyan

"Firmele astea le recunosti prin rotatia mare de personal."

Mai nou, le recunosti si mai usor prin faptul ca...nu mai exista(au dat faliment):)

ionut spunea...

hubble

"Eu munceam in tara 12 ore pe zi (duminica libera, si nici aia cateodata) pentru ca asa e natura jobului, trebuie sa fii tot timpul in priza. Cand coordonezi un santier ar trebui sa ai un schimb dar angajatorul prefera sa tina doar un angajat pe care sa-l mulga pana nu mai poate. Din cauza oboselii randamentul e varza, si rezultatele se vad. Si ma tem ca problemele astea se vor accentua odata cu criza si dictatura angajatorilor. Plus ca telefonul trebuia sa fie sub perna pentru ca erai mama tuturor ranitilor."

"Natura" jobului de 12 ore e stipulata clar in contract cu plata de ore suplimentare( dublu sau chiar triplu fata de cele normale).
Sa tii omul la munca peste program, e clar greseala de managment. D'aia s-a inventat munca in schimburi.
Cat despre "telefonul sub perna", nu numai ca n-ar trebui sa ajungi in situatia asta, dar e si dovada de lipsa elementara de bun simt. Personal NU MI-AM PERMIS niciodata sa sun un angajat, in afara orelor de program sau in zilele libere( sambata si duminica, sarbatori legale si concediu), pentru o problema de serviciu.

Anonim spunea...

@ionut

Contractul era 8 ore pe zi 5 zile pe saptamana. Orele suplimentare le-a platit cucu vreodata. Cica de-aia ai salariu mare (800-1000 E :-))) pentru ore neprevazute, de fapt zilnic prevazute.

Flavian spunea...

Hubble - Dan are un cui impotriva aurului de cand il stiu. Iar graficul ala nu demostreaza nimic. Poate doar ca piata aurului "de hartie" e temporar manipulata. Si ca pretul aurului real o sa explodeze vara asta. Asa cum afirma de fapt si Dan care se cam contrazice singur in ultimul articol: Petrolul, aurul si vremurileIn rest, cine va spunea oare acum ceva vreme ca imobiliarele vor fi ultima chestie de care vom vorbi in curand ?

Si cine spunea nu demult despre situatia economica dezastruoasa care ne asteapta ? Si de inflatia care cred ca ne va lovi anul asta si cel mai probabil nu anul viitor asa cum spera Manole.

Si tot eu sunt care voi incerca sa va ridic moralul de la pamant atunci cand lucrurile vor deveni maronii de tot si totul va parea ca se prabuseste in jurul nostru.

Unii deja au inceput sa aibe senzatia asta si vor deveni tot mai numerosi cei care vor fi cuprinsi de disperare. Dar nu va mai dura mult. Si o sa fie bine. Si lumea va invata sa faca diferenta intre naivitate si optimism... :)

Anonim spunea...

http://www.realitatea.net/cnp--in-2009--cresterea-economica-va-fi-de-0-1prc-_508111.html

:-)))))))))))))))))))))))))

Anonim spunea...

asa e flavian, nu va mai dura mult si o sa fie bine. cald deja e , ca a venit primavara

Anonim spunea...

replica lui basescu, "faceti ce vreti", e mortala :)))))))))
eventual trebuia sa le zica sa manance cozonac daca n-au paine :)))))

Anonim spunea...

boc : "nici un demnitar nu si-a dorit aceasta criza". serios ? :))))))))
"daca stiam care vor fi efectele crizei, ne-am fi pregatit altfel". ce nesimtita e criza asta, a venit tiptil tiptil, ca cutremuru. ar trebui batuta cu nuiaua la talpile goale :)))))

nelu pionieru spunea...

piticul prost parca e un robotel teleghidat. tot ce auzi de la el este : "...deci cele 5 miliarde de euro de fmi vor merge la banca nationala pt sustinerea cursului si reluarea creditarii, ganditi-va ce s-ar fi intamplat daca euro ajungea la 5 sau chiar 6 lei... bla bla bla" si o spune din tot sufletelul lui.

vadim a fost cremenal cu gluma aia "...pe boc il batea tacso` cu cureaua de la ceas".

apropo de euro, erau multi pe aici care vedeau ieuro pe la 5 lei. va mai mentineti prognozele ?

radumiki spunea...

deocamdata se platesc salariile la stat din bani imprumutati.
consumul a scazut=>TVA mai putin, firme o duc greu=>impozit mai putin, somajul creste=> nu se incaseaza, se plateste...
daca nu va reusi marinaru cu echipa poc sa stabilizeze corabia si se va ajunge (varianta optimista) doar la intarzieri de plata a salariilor, Euro va creste moderat. daca ajung la insolventa, euro va exploda.
in tiparire de bani nu cred, ar insemna sa-si dea foc la valiza definitiv (vezi presupusa trecere la euro prin 2015).

Unknown spunea...

o fi boc mic da' e numa creier.
Il cunosc personal si ii stiu si ce consilieri si-o tras de la catedra facultatii de Stiinte Politice din UBB: unu si unu... uite de exemplu distinsul asistent universitar Dan Lazar, consilier pe probleme economice (ca nenea e doctor acum) dupa ce ca in facultate am inteles ca nu baguia nici o limba straina (se vede si la boc ceva ceva pe parte asta) si era plop la toate materiile(cred ca se pot verifica usor notele consilierului pe probleme economice ale premierului). singura lui calitate e ca tata preda pe la ISE Cluj. si ca el si restul trupei.
Sincer imi pare rau de Milica ca am crezut ca va duce la Bucuresti ceva din bunul simt al taranului gospodar roman pe care credeam ca il are de la parintii sai, niste oameni absolut normali si respectabili. dar se pare ca a dat si Milica de visul de marire...cat despre restul echipe care va scoate Romania din rahat...ce sa mai zic...unu si unu. alesi pe spranceana. ca e clar ca nu pe merite intelectuale. plateste si Milica niste facturi catre cei care l-au sustinut. si pina acum face si asta o treaba minunata: musical chairs sau rocada incompetentilor, versiunea romaneasca.
cred ca asta ma deranjeaza cel mai tare: cand vad oameni educati, inteligenti (da, ii consider asha pe Boc, Ponta, Nastase, etc) care au puterea si discernamantul sa faca ceva pentru pulime si ei nu stiu altceva decat politica de cardasie. nici o simpatie politica pentru unul ca Gigi becali dar el are macar scuza ca e needucat. si macar el a mai facut cate ceva pentru amarati (fie in scop electoral sau nu, asta e alta poveste, dar important e ca a facut). nu vreau sa il vad ca si presedinte dar la rubrica monden merge (nu la sport, sa ne fie clar).
restul porcilor sunt si raman si prosti si needucati. nici macar nu stiu sa ne minta. vreau si eu, vorba unei foste prietene: "stiu ca vrei sa ma f.., dar zi-mi ceva frumos inainte"

radumiki spunea...

daca e sa vorbim despre Boc...
omul a fost (re)ales primar la Cluj, un oras fain si pretentios, chit ca nu a fost chiar asa greu, decat funar, mai bine oricine...
a facut deci administratie, discutat cu investitori straini, cunoaste si problemele scolilor, spitalelor, pensionarilor, stie si mediul de afaceri romanesc...
saltul lui din primar (de oras mare) la premier e logic
faptul ca (se spune) se consulta mult cu marinarul nu ma deranjeaza, sa se consulte si sa ia cele mai bune decizii...
din pacate deciziile bune se lasa asteptate, nu vedem un plan, program, strategie, etc anticriza, lucru inadmisibil.
vedem doar masuri pompieristice care nu pot duce decat la mai rau (99,9999%).
nu stiu ce va urma, probabil cresterea TVA intr-o incercare disperata de a aspira toti banii disponibili de pe piata.
ce e nostim e ca si daca i-ar lua pe toti (RON) nu ar putea acoperi toate gaurile.

Unknown spunea...

Chrysler a batut palma pentru un parteneriat cu Fiat, iar astfel 30.000 de locuri de munca la producatorul american si alte cateva zeci de mii la furnizori vor fi salvate, a spus presedintele SUA, Barack Obama. El a spus ca falimentul va fi rapid si eficient, iar Chrysler ar trebui sa-si revina si cu ajutorul Fiat care va transfera tehnologie de miliarde de euro pentru ca in SUA sa se produca masini mai economice.ca tot era o disputa aici despre americanii aia destepti care le stiu pe toate...ete ca au nevoie de ajutorul europenilor sa faca niste masini mai economice :)

radumiki spunea...

atunci cand ti-e foame accepti mancare de la oricine.

dcg spunea...

Fazaniada, etapa pe tara, sub forma de reportaj:

http://85.9.12.243/a3/watch3.php?year=2009&month=4&day=30&show=in_gura_presei

elzorab spunea...

cornel, economia la motoare vine cu costurile ei. un motot ford v6 te tine o viata, poate merge 500 000 de mile fara sa se strice si e un motor ieftin. consumul de benzina e de 9l pe autostrada si 12-13l in oras la un motot de trei litri.

stii tu macar un singur motor de fiat care sa mearga macar un sfert cat ala de ford?

problemele indutriei auto de aici nu sunt legate de performatle motoarelor ci de UNION. cei care stiu ce e aia, nu mai au intrebari. oricum, acest union(sindicat) este al doilea mare cancer al economiei americane.

problema industriei auto din sua sunt costrurile imense cu forta de munca a celor din union, adica tot felul de pensii, beneficii, salarii enorme. singurul mod in care se mai poate scapa in mod legal de acest union este falimentul si inceputul de la zero pe baze reale.

sa va dau doar un exemplu: uneori si firma noastra este obligata sa ia muncitori din union pentru a putea sa luam un anumit proiect. acum vine bomba: un inginer calificat, mai tanar, daca nu e in union(si nu poti fi in union pentru ca esti professional) face, sa spunem 33-35 la ora. cel mai putoare muncitor, incepator si necalificat, pentru ca e in union face tot 30 la ora. acelasi muncitor, daca ar munci pe bune ar face doar zece. acest union este de fapt o mafie care ii taxeaza pe muncitori de coizatii dar le asigura salarii incredibil de mari pentru calificarea lor.
modul in care reusesc sa-si impuna muncitorii si te obliga sa platesti acele salarii e urmatorul. proiectele mari se dau cu dedicatie adica trebuie sa fie cu oameni din union, iar union plateste taxe celor din guvern si alte beneficii. credeati ca doar in romania e mafie?

la fel si cu industria auto. au pus cei din union laba pe ea si acum orice femeie de serviciu sau portar face zeci si zeci de dolari la ora, in timp ce inginerii fac mai putin.

s-a distrus mediul concurential si performant. nu mai conteaza ce poti si ce stii ci doar daca platesti taxa la union sau nu. asta a pus cruce industriei auto americane. de ce fiat? pentru ca asa vor resusi sa scoata din mana union prin faliment.

ps. exista numeroase state in sua in care aceste union au fost declarate ilegale si stiti ce? totul e ami ieftin, inginerii si cei ce fac performanta traiesc cu salarii mari, iar ceilalti se multumesc cu cat pot, de aiai exista atatea zone cu ace ieftine si altele cu case scumpe, de aia au ajuns casele la acele preturi in california si din lipsa de union in colorado sau carolina casele sunt cu 80% mai ieftine.
union= lene, prostie, putoare, dar toti cu salarii mari...

a, si sinca o chestie, cei din industria auto, la pensionare se pensioneaza cu pesnii de mii si mii de dolari, acolo se duc o mare parte din costuri, toti pensionarii care trebuie platiti regeste, ca doar au fost union...

pegas spunea...

Elzorab eu aici vad lucrurile altfel. Nu cred ca motoarele Ford sunt asa de bune precum spui tu. Americanii patrioti vor cumpara in continuare Ford dar cand vor vedea ca vecinii lor cu capul pe umeri (care doresc sa reduca din cheltuieli si lasa patriotismul pe un plan secund) se dau in Toyote cu motoare cel putin la fel de bune dar cu consum mai mic si ceva mai ieftine cred ca vor sta putin pe ganduri inainte sa faca alegerea. E doar parerea mea.

"Presedintele Obama a spus ca al treilea mare producator auto american a ajuns intr-o situatie atat de grea fiindca nu a putut tine pasul cu vremea, producand masini NE-ECONOMICE SI MAI PUTIN FIABILE decat concurenta." - Exact ce spuneam, deci mai usor cu fiabilitatea motoarelor Ford care te tin o viata, caci eu unul numai despre asa ceva nu am auzit pana la tine.

" El(OBAMA) a spus ca falimentul va fi rapid si eficient, iar Chrysler ar trebui sa-si revina si cu ajutorul Fiat care va transfera tehnologie de miliarde de euro pentru ca in SUA sa se produca masini mai economice."
Deci pana la urma Fiat transfera tehnologie spre USA si nu invers.

Nu fac parte din grupul celor ce te ataca si se leaga de valorile SUA sau de viata de acolo dar de data asta parca prea ai exagerat si tu cu patriotismul american.

elzorab spunea...

pegas, cate motoare ford ai avut in viata ta? eu am unul de ani buni, dar nu asta ar fi problema, problema e ca am rude care au cate un ford de zeci de ani si tot merge.

motorul ford v6, de trei litrii , este unul dintre cele mai simple si mai longevive motoare care s-au fabricat pana acum. simple, ieftine si tin o viata.

exista sute de motoare mai avanzate, care consuma cu 2 litrii la suta mai putin, dar din cauza faptului ca sunt extrem de complicate se si strica extrem de des. eu am condus cativa ani si un mertzan, seria 300. l-am avut si mi-a placut, dar in viata mea nu am avut masina careia sa i se strice motorul atat de des...deci m-am lamurit si cu nemtestile.

toyota si honda sunt ok, dar economia la benzina merge la siguranta, iar cand ai in jurul tau doar camionete de 5 tone, te mai gandesti...nu spun nimic, eu am o toyota si merge brici...

dar daca tot vrei sa dicutam despre masini eu iti spun, accura este tatal lor...asta daca tot povestim de masini si tehnologie. masina careia i se face primul service si schimb de ulei la 100 000 de mile si e produsa exclusiv in state si pentru piata de aici. si e mai ieftina decat un bmw sau mercedes si doar cine s-a dat cu un accura stie despre ce se dicuta aici...bmw si mercedes mai au de studiat...
masina americana, concept japonez.

eu am spus asa, nu exista inca o masina care la cele mai mici preturi de pe piata sa ofere o asemenea fiabilitate precum motoarelel ford, cele clasice v6 de 3 litrii. sa vina cineva aici si sa-mi spuna ca a avut asa ceva si i s-a stricat motorul. poate l-a lasat ceva pe la electric, sau aerul conditionat, se mai intampla, dar cu motorul ala te duci linistiti pana pe luna si inapoi...benzina, ulei si pedala, atat...
a, tocmai am citit saptamanile trecute ca la un schimb de ulei, au uitat sa mai puna ulei in motor si , cica, a mers motorul 2 zile doar cu ceea cat a ramas in el dupa ce l-au golit, si tot nu s-a stricat motorul.

eu nu sustin nici pe departe suprematia industriei auto americane, dar masinile americane sunt facute pentru autostrazile si conditiile americane, aici locuiesti aproape in masina, iar cand imi petreci ore in sir in ea, parca doresc ceva confortabil, nu vreau sa stau cu picioarele la gura si nici sa ma arunce un tir in afara carosabilului.

cat despre economia la benzina, nu e mare , un motor de 1.6 consuma cu 2-3 litrii mai putin, dar parca nu ma intereseaza chestia aia, atata vreme cat benzina e 50 de centi litrul, iar cand se face dublu, tot e mai putin decat dau pe film si restaurant...

iar fiat, hai sa o lasam balta, aia chiar e masina??

elzorab spunea...

cat despre americanii patrioti, te asigur, nu cumpara ford, eventual un f-450

http://www.edmunds.com/media/roadtests/firstdrive/2008/ford.f450.super.duty/ford.f450.340.jpg

sau un ram-3500

http://www.edmunds.com/media/reviews/top10/towing.vehicles/04.dodge.ram3500.500.jpg

americanii culti si mai batrani isi iau toyota, tinerii smecheri isi trag cate un bmw, tzaranii, turcii si indienii cate un mertzan, si cei mai destepti cate un lexus sau accura. asiaticii, coreenii, japonezi, filipinezii, toti cu masini japoneze...

si o poza la accura, cea mai tare din parcare..

http://www.acura.com/ModelLanding.aspx?model=TL

http://www.acura.com/?ef_id=2072:1:54bdcb49e5d81b601b6ace8cacdc180b_13243234513_129559559513:7zQC3dBkAk8AAF1laVcAAAAP:20090501014307

elzorab spunea...

concluzia era urmatoare. daca esti roman si faci 300 de euro pe luna, sigur te arunci la un mertzan sau bmw.

dar daca vii in sua, si vrei sa fii cu adevarat destept, sa dai bani putini pe o masina sigura si buna, daca nu ai fitze in cap, asa cum au imigrantii romani, atunci dai un 5-6000 de dolari pe un ford v-6 de trei ani si te tine atat cat vrei tu sa mergi cu ea, poate toata viata. daca se mai strica cate ceva, totul e superieftin si orice mecanic ti-o repara intr-un minut.

daca esti supersmecher si fitzos iti tragi cu 6000 un bmw sau un mertzan de 20 de ani si cum ai pornit-o cum te duci la mecanic cu ea si orice reparatie te costa mii de parai, ca e mertzan, nu?


sau poate la 6000 iti iei o honda de zece ani, care daca se opreste motorul trebuie dusa inapoi in japonia sau schimbat tot motorul.

totul se plateste, dar cel mai rau e atunci cand pentru faptul ca motorul consuma cu 3 litri mai putin trebuie sa achiti in avans, prin pretul cerut, toata economia pe care o vei face tu la benzina in urmatorii zece ani...asta e cel mai tare...

elzorab spunea...

a, si mai e o chestie, uita fordul mondeo si fordul focus sau nu mia stiou ce nazbatii facute prin europa, alea nu sunt forduri ci imitatii, n-au nici o legatura cu ce discuta eu aici. fordurile europene sunt ca si imitatiile chinezesti ale bmw-ului. americanii nu au stitut si nu vor stii sa faca masini mici, dar nici europenii masini americane...

Amerom17 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Amerom17 spunea...

Pot sa confirm ceea ce spune elzorab despre motoarele Ford cu capacitati de 3 litri si mai mari. Am avut masina cu motor fabricat de Ford si am condus-o 100.000 de mile fara sa am absolut nici o problema cu motorul. Cand am cumparat-o avea 71.000 la bord. Am dus-o pana la 171.000 mile. Problema aici sunt cei din UAW - sindicatul auto - care intr-adevar sunt un cancer, la care se adauga anumite "legacy costs". Traiesc de destula vreme in USA si am condus diferite tipuri de masini asa ca pot face o comparatie relativ obiectiva. Japonezii au costuri mult mai mici pe masina. La ce trebuie sa umble americanii e design-ul interior si alte mici detalii la exterior. Daca ar putea scapa de UAW s-ar relansa fara doar si poate.

limestone spunea...

Nelule esti cam prost, nu numai ca te uiti la OTV dar mai si gusti glumele slabe ale lui Vadim cu curele de ceas.O sa-l si votezi la europarlamentare?
Ce dracu de prognoza la euro sa mai fie posibila? Tu singur ai zis ca se baga miliardele de la FMI in mentinerea cursului valutar. Nu vezi lagatura? Deci cursul e controlat. Utilizeaza-ti logica de pionier putin..

nelu pionieru spunea...

bine ma desteptaciune, asa sunt io prost si rad la glume nesarate. nesarate pt unii, carora cureau ceasului le trezeste amintiri neplacute.

une dracu vazusi tu ca scrisai eu ca se baga miliarde in curs ? repeti si tu ca robotelul ?

sunt io prost dar nici chiar asa incat sa ma duc la vot. tu, cand o sa te duci, cu siguranta, la vot, banuiesc ca o sa votezi EBA, nu ?

limestone spunea...

Nelule, nu mai sti ce vorbesti?


Nelu Pionieru spunea...


"piticul prost parca e un robotel teleghidat. tot ce auzi de la el este : "...deci cele 5 miliarde de euro de fmi vor merge la banca nationala pt sustinerea cursului si reluarea creditarii, ganditi-va ce s-ar fi intamplat daca euro ajungea la 5 sau chiar 6 lei... bla bla bla" si o spune din tot sufletelul lui."


Si parca am mai avut discutia asta cu tine ca nu e frumos sa te iei de aspectele fizice ale unui om mai ales cand tu insuti nu esti vreun Fat-Frumos.

Decat sa-l votez pe Vadim mai bine votez un maidanez. Amandoi latra dar macar maidanezu mai si musca din cand in cand..

limestone spunea...

Evenimentul zilei:

Promoţii năstruşnice pentru locuinţe noi

În ciuda crizei financiare, dezvoltatorii ţin cu dinţii de preţuri şi speră să-i atragă pe clienţi cu diferite produse oferite drept bonus.

Oricine poate deveni agent imobiliar peste noapte, fără specializare şi contract de încadrare. Trebuie doar să găsească „victima” potrivită, să o convingă să cumpere o casă de la o firmă anume şi se alege astfel cu 500 de euro, bani în mână. Aceasta este ultima „scorneală” la care au recurs dezvoltatorii şi marii deţinători de locuinţe noi pentru a-i ademeni pe clienţii nehotărâţi. Blocajul de pe piaţa imobiliară a dat frâu liber imaginaţiei comercianţilor de case, care au trecut de la bonusuri „banale” ca locul de parcare gratuit şi utilarea bucătăriilor la maşini-cadou, sisteme de aer condiţionat şi chiar plasme.

Specialiştii din domeniu spun că, pentru clienţi, cele mai bune oferte sunt scăderile de preţ, iar obiectele-cadou nu-i motivează neapărat să cumpere.

Maşini şi plasme, la pachet

Primii trei cumpărători ai unei case în Măgurele primesc drept bonus un autoturism VW Polo, de la vânzătorul Casa Spania Residence. Dezvoltatorul complexului Maior Coravu Central Apartments le oferă clienţilor o plasmă de mari dimensiuni, în timp ce Sara Residence le face cadou o boxă.

limestone spunea...

COLECŢIA PRIMĂVARĂ-VARĂ

Evenimentul zilei:

Joi se deschide in capitala un nou targ imobiliar.
Datele organizatorilor arată că preţurile vor fi între 600 şi 900 de euro/metrul pătrat, pentru apartamente şi între 1.000 şi 1.400 de euro/ mp pentru vile.

limestone spunea...

EVZ:

Bun-platnicul bancar, specie pe cale de dispariţie:

Numărul celor care nu-şi plătesc ratele la timp sau nu şi le mai achită deloc este din ce în ce mai mare, arată datele BNR.

Restanţele la creditele mai mari de 20.000 de lei au început să crească îngrijorător, în timp ce pentru cele mai mici de această sumă se înregistrează o tendinţă de scădere, a declarat, ieri, directorul direcţiei de supraveghere din Banca Naţională a României (BNR), Nicolae Cinteză.

„Creditele mai mici de 20.000 de lei reprezintă 24% din totalul împrumuturilor populaţiei, dar au un procent de 70% din valoarea totală a restanţelor. Deşi creditele peste 20.000 de lei totalizează aproape 76%, valoarea restanţelor la acestea reprezintă doar 31,7% din restanţele populaţiei”, a mai spus reprezentantul băncii centrale.

Potrivit acestuia, faptul că restanţele cresc este foarte alarmant, mai ales în condiţiile în care majoritatea împrumuturilor sunt din categoria imobiliare în va lută. „Restanţele cresc din ce în ce mai puternic. La unele bănci nive lul era de 17%-18% chiar, ceea ce ne-a obligat să luăm unele măsuri pentru băncile respective”, a explicat directorul din BNR.

limestone spunea...

Din ciclul hai sa fim penibili:

La recentul Congres PNL, adepţii lui Crin Antonescu au adaptat şi ei sloganul de campanie al preşe dintelui american Barack Obama transformându-l în caraghiosul „Yes, we Crin!”,

Anonim spunea...

@nelu pionieru spunea
"apropo de euro, erau multi pe aici care vedeau ieuro pe la 5 lei. va mai mentineti prognozele ?"

Eu eram cu prognozele de 5-6. Nu am luat in considerare elementul FMI. Asadar, daca dadeam 5-6 pentru jumatatea anului, acum aman prognoza cu 6 luni. Adica ian 2010. Deocamdata mai e osanza de la BNR si de la FMI si e clar ca nu vor lasa cursul. Dar inevitabilul se va produce. Scuzati inexactitatea, nu ma tin mama omida ca Flavian, dar incerc sa intuiesc un trend.

Iar atunci cand nu se vor mai putea plati salariile si pensiile, cea mai simpla metoda e sa dai drumul la curs cu 25 % de exemplu, decat sa anunti ca tai din salarii. Salariile vor INGHETA in RON.

Anonim spunea...

Oricum va fi distractiv in prag de alegeri prezidentiale, dar mai putin dupa.

limestone spunea...

@ Hubble

s-ar putea ca osanza de la UE, cele 5 miliarde sa nu mai vina. ia uite aici:

Mircea Marian, EVZ: "Comisia Europeană se pregăteşte să condiţioneze adoptarea împrumutului de cinci miliarde de euro pentru România de realizarea unor progrese împotriva corupţiei".

Anonim spunea...

@limestone

S-ar putea sa nu vina toate transele, iar boii baltii isi fac calcule ca si cum i-ar avea deja. Dracu ne ia. Ptiu !

mobutu spunea...

Eu sunt aproape convins ca vom vedea cel mult prima transa, aia de 5 mld euro. Poate nici p-aia (nu vom reusi sa indeplinim toate cerintele FMI) ... dupa care pa si pusi.

radumiki spunea...

ideea e ca daca banii veniti se folosesc ptr. plata salariilor si pensiilor lucrul asta nu va face decat sa intarzie ptr. scurt timp colapsul general.
banii ar trebui folositi ptr. revigorarea economiei prin proiecte, masuri de sustinere a IMM-urilor prin reducerea fiscalitatii, neimpozitarea profitului reinvestit, stimularea angajarilor, a exporturilor, a cercetarii, etc
adica exact ce nu dau impresia ca vor sa faca actualii guvernanti!

Anonim spunea...

Preocuparea guvernantilor e campania prezidentiala, in vederea reimpartirii ciolanului.

Ii doare in pix pe ei ca PIB-ul e vraiste si nu se vor plati salariile. Ei fac eforturi sa tina lucrurile in frau pana la prezidentiale, dar ma tem ca nu vor reusi cu tot cu imprumutul de la FMI.

Implozia economiei se produce rapid si accelerat. Numai sandy-bell alde cezar spera la revigorari.

Anonim spunea...

pai Sara Residence de ce face cadou numai o boxa ? eu stiam ca trebuie minim 2 ca sa asculti stereo ... :D
@nelu pionieru
daca tot ne dam cu parerea cu totii despre toate, TU cum vezi evolutia CURsului ?

Anonim spunea...

@canadianu
Mono e noul trend trendy. Ce esti taran ? :-))

@pisica
Am nevoie de tine. Vz pe mail.

Iar tuturor datornicilor le urez un 1 Mai Muncitoresc. Puturosilor care nu au credit le urez un gratar cat urechea de elefant, o roaba de mici, o galeata de mustar si inundatie cu bere.

pegas spunea...

@nelu pionieru spunea
"apropo de euro, erau multi pe aici care vedeau ieuro pe la 5 lei. va mai mentineti prognozele ?"

"BNR a pierdut din rezervă 800 milioane euro într-o lună"
http://www.cotidianul.ro/bnr_a_pierdut_din_rezerva_800_milioane_euro
_intr_o_luna-78878.html

"Aproape 800 mil. euro au iesit din rezerva BNR in martie"
http://m.businessmagazin.ro/articolul-zilei/zf-ro/aproape-800-mil-euro-au-iesit-din-rezerva-bnr-in-martie.html?5858;4133254

Cam atat a cheltuit BNR intr-o luna (Martie) sa opreasca deprecierea Leului.Crezi ca BNR are rezerve infinite? Oricum daca va continua tot asa o sa ajunga si cu visteria goala de euroi si cu leul prabusit dupa alagerile prezidentiale.Ce face BNR acum este doar o amanare a momentului fatidic.

Anonim spunea...

Cu cat boala e mai lunga moartea e mai sigura.

Anonim spunea...

vaaai, ce se ataca limestone portocaliul ca face lumea caterinca de boc e mil!!!
cel mai cocalar prin ministru pe care l-a avut Romania ever. "ii ardelean serios no!" si aici il includ si pe vacaroiu.

in alta ordine de idei se confirma ceea ce spuneam cam acum o luna. baietii destepti ne-au dau cu imprumutul pe la nas ca sa scadem rezervele a.i. sa-si poata lua banii inapoi din rmo, dupa aia, cu anumite conditii nedau o transa (daca ne-o dau si pe aia) si la revedere.

si neimprumutati si cu banii luati.

solutia e una singura. 1 milion de bugetari dati afara.
sa ramana 125k profesori, 100k armata, 75k interne, 100k sanatate, 100k administratie publica.
acuma sunt 400k profesori, 160k interne, 55k sanatate, 85k armata, restul in primarii, consilii judetene, si societati cu capital majoritar de stat.

de aici vine gaura. 1milion de lepre x 600 euro (venitul salarial mediu net la buget) sunt 7.2mld euro + costurile lor de operare (curent, calculatoare, benzina, taxe pe salariu) + costurile cu coruptia pe care o intretin.

am vorbit fix ieri cu doua dne profesor, si desi inca nu au iesit din starea mentala de "avem salarii mici, mariti-ni-le!" isi dau seama ca primul motiv pentru care au salarii mici este ca sunt exagerat de multi si au norma de doar 18h pe saptamana, si nici alea mereu.

mai sunt 3.5mil de copii in preuniversitar, impartit la 25/clasa, rezulta 140.000 de clase, inmultit cu 30h/saptamana, rezulta 4,2mil h de predare/saptamana, adica, la o norma de lucru de 40h ar fi nevoie de 105k profesori. sa mai adaugam un +15% suplinitori si pe cei din universitar si aia sunt.

aici as avea o intrebare pentru elzorab (ordinarul): cam cati copii invata in medie intr-o scoala americana?

redus numarul, reformat materia predata, redus numarul scolilor si bani vor fi si pentru ei. dar numai dupa ce elevii nostri dau semne de imbunatatire a rezultatelor la testele facute in u.e.. momentan sunt ultimii asa ca profesorii n-au inca dreptul sa ceara bani in plus, nici sub motivatia "avem salarii mici de aia nu-i invatam nimic".

inainte de sfarsitul anului, euro va fi ajuns cota de 5ron imho.

radumiki spunea...

asta cu marirea normei didactice e o chestie logica, previzibila, i-am si zis-o sotiei zilele astea...
oricum, de ja se marseaza pe reduceri de personal in toate scolile...

cu sanatatea nu sunt de acord, exista un clar deficit de cadre sanitare de la medici la asistente in sistem datorita in special plecarii in tari mai ,,calde"...
politia la fel este subdimensionata.

in administratie, da, este loc de injumatatirea caratorilor de hartii...

toate astea nu ajuta daca se risipesc bani publici (multi) de catre clientii politrucilor. citeam azi de 5 mil. euro/km de strada in Bucuresti...

Tufis spunea...

@sapte, nu poti sa ai norma de 40 de ore. Am facut eu meditatie cu unul vreo 3 ore, nefiind profesor, si am terminat cu o durere cumplita de cap.

25 poate. 40 e absolut imposibil, o ia razna si cel mai rezistent om.

Tufis spunea...

Pe de alta parte, o problema pe care o recunosc si cunostintele mele profesori (majoritatea gr1 si cu rezultate, nu neica nimeni) e ca poate 1/10 din profesori isi fac treaba, restul sunt platiti aiurea, nulitati in cea mai pura forma.

AristotelCostel spunea...

Am văzut că au apărut documente guvernamentale privind iminenta pandemie de gripă porcoasă.

Se lucrează intens la moral... şi totuşi... porcii nu zboară.

elzorab spunea...

sapte, sunt de acord cu 123, invatamantul public preuniversitar era unul dintre putinele lucruri unde romania batea sua, desi nu sunt de acord ca elevul trebuie indopat cu informatii non stop la toate materiile, dar tocmai numarul redus de ore determina o calitate ridicata a lui.

in sistemul public din sua, profesorii mai degraba au grija de elevi sa nu fie in alta parte, decat sa-i invete ceva. prin clasa a patra inca se mai buchiseste alfabetul si se mai invata tabla inmultirii cu doi.

n-are rost sa comparam, dar va spun sigur, o norma de 40 de ore pe saptama va nenoroci invatamantul. nu uita ca, acele 8 ore pe zi nu pot fi programate una dupa alta, ai ore in care nu ai ora si trebuie sa astepti. sau ai doua ore la o scoala si trebuie apoi sa te muti la alta scoala sa predai alte ore.
profesorii sunt specializati si isi fac bine treaba, nu aia era problema. dar ca intotdeauna, decat sa taie de la mecherii si trantorii din guvern, sa le mai taie din fondurile pentru reparat borduri, mai bine taie de la profesori si sanatate. asa a fost de cand lumea.

concluzie: in momentul cand veti ridica normele la profesori, puteti pune si voi cruce ultimului lucru bun din romania, un invatamant public care mai are ceva calitate, nu ca inainte de 90, dar oricum mai ridicata decat prin tarile subdezvoltate

nu uitati ca acele 18 ore trebuie pregatite cu alte 18 sau macar asa s-ar presupune...

elzorab spunea...

am ami observat o calitate a romanului,. este extrem de autodestructiv, tinde sa se autodistruga, atata pe el, act si orice este bun in tara aia, rdar mai ales pe cei din jurul lui. omorati-i pe toti. profesori, medici, ingineri. laudati-i si urmati-i pe becali, vadim tudor, videanu, patriciu., tori marlanii care au furat pe rupte cu ajutorul politicienilor. ei sunt adevaratele modele. ce mai avem nevoie de profesori si chestii de-astea ieftine. afara cu ei!

elzorab spunea...

totusi, sunt de acord cu un lucru. asa cum spunea mai demult marga: invatamantul nu este pentru neputinciosii financiar. nu te duci sa faci inavatamant ca sa te imbogatesti. se presupune ac ai suficient timp liber sa mai faci un ban si din alta parte si, in primul rand, te faci profesori pentru ca crezi in menirea ta de a fi profesor. la fel ca si un preot sau calugar. nu te faci doar asa, ca n-ai nimic mai bun de facut...

Marian spunea...

@elzorab
("problemele indutriei auto de aici nu sunt legate de performatle motoarelor ci de UNION. cei care stiu ce e aia, nu mai au intrebari. oricum, acest union(sindicat) este al doilea mare cancer al economiei americane.")

Ai pus botul la manipularea media (din SUA).
Ia si citeste despre unele din adevaratele cauze ale problemelor industriei de masini din SUA:
The Risk Pool -- What’s behind Ireland’s economic miracle—and G.M.’s financial crisis?GM's Problems are 50 Years in the MakingGeneral Motors Getting Eaten Alive by a Free Lunch$73 an Hour: Adding It UpDo your homework, analizeaza si nu mai repeta ca pe o mantra ce zice media, ca pici intr-o capcana asemanatoare cu cea in care au picat fazanii de creditaci din Romania (care au ascultat de Zilisteanu & Co).

Marian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Marian spunea...

(damn blogger.
Linkurile:
The Risk Pool -- What’s behind Ireland’s economic miracle—and G.M.’s financial crisis? ;;;; GM's Problems are 50 Years in the Making ;;;; General Motors Getting Eaten Alive by a Free Lunch ;;;; $73 an Hour: Adding It Up )

Anonim spunea...

sapte, eurostat zice ca sunt numai 45k militieni. nu ca le-as lua apararea jegosilor, da' tre' si eu sa ma contrazic azi cu cineva :P

Anonim spunea...

corect, 45k de militieni + 80k jandarmi + gardieni publici + politie comunitara + personal "administrativ".

Unknown spunea...

@sapte
dar ce nevoie avem de 100k de vajnici soldatei care nu fac nimic, nici macar instructie. singurul lucru care l-am invatat cu adevarat in armata e pasul de defilare. f util sa impresionezi gagicile in discoteca.
si de ce ma rog nu ar putea armata asta de profesionisti pe timp de pace sa umble brambura prin orase ca si patrule de ordine pe linga militieni? da, stiu, exista jandarmerie, politia comuitara sau cum se numesc postasii aia care umbla prin piete. dar pune-i si pe soldatei (aka lent-colonei, capitani, colonei)sa faca instructie cu adevarat. vreau sa ii vad si pe astia ca alearga cot la cot cu pifanii nu ca stau in autobuz cu mina pe cuc si racnesc ordine contradictorii (nu ma refer aici la ordinul: la stanga! urmat de ordinul: la dreapta!)
imi aduc aminte de locotenentul nostru de la TR care iesise proasat din academie, cu initiativa si elan. era singurul care alerga vreo 5 km de acasa la cazarma si apoi inapoi dupa program in timp ce toti "greii" radeau de el din autobuz si il luau peste picior ca e scrantit ca nu bea cu ei dupa program.
si cu rusine imi aduc aminte si de noi, Tr-istii, care aveam fix preocupari grobiene de spart seminte, jucat table, septic si filcau de l-am exasperat pe saracu om cu nivelul intelectual. si el chiar vroia sa ne invete transmisiuni dar nu avea nici subordonati nici shefi care sa il asculte. ma intreb cati sunt ca si el in armata noastra? daca ar fi 100k m-as duce la razboi si contra Chinei. dar nu cred ca mi-ar place sa iau comenzi de la nenea colonel cu 4 clase care ne putea sa ii facem lucrarile de doctorat de la facultatea privata. asta e de fapt si motivul pentru care nu am ramas in armata/politie. si pe timp de razboi nea caisa asta mi-ar fi spus ce sa fac cand el nu stie pe ce parte ii sta cucu'.

Miorlau Pufos spunea...

Mai Elzorab, mai termina cu lozincile astea de 1 Mai. E obscen aproape ce se intimpla cu categoriile astea sociale in Romania ( medici si profesori ), ajunse bataia de joc a tuturor - si a presei, si a oamenilor care beneficiaza de serviciile lor. In fond si la urma urmei oamenii astia nu sint niste voluntari la cine stie ce ONG ca sa faca treaba pe gratis si sa aiba nevoie numai de pasiune. Au si ei nevoie de un salariu decent si conditii civilizate de trai si de munca.

Ah, si apropo de Ford. Ce-au in Europa ( de Est ) sint niste pocnitori la propriu. M-am rasturnat cu un Ford, care s-a si izbit de un copac dar airbag-uri deschise sufletul iar una din centurile de siguranta s-a rupt si prietena mea a dat cu capul de tavan.

Unknown spunea...

@miorlau and @elzorab
cred eu ca exista o diferenta imensa intre masinile Ford si camioanele Ford (trucks) gen F150, ranger.
valoarea de resale a unui sedan Ford scade dramatic din ce cauza zice si Miorlau: cu o gramada de defecte de fabricatie, calitate proasta a materialelor (elemente de aluminiu la cutie de viteze de ex).
dar daca zici ca truck-urile Ford is proaste...aici gresesti: nu o sa omori niciodata un Ford, ii mai cade cutia dar motorul nu il omori. nu or fi ele cele mai eficiente motoare dar sunt fiabile. spre comparatia poate doar cele de la Toyota fac fata in acelasi ritm. Nissan si Honda sa se ascunda.

mobutu spunea...

@Miorlau,
noroc cu cele 9 vieti :) sau sunt 8 acum ...

Miorlau Pufos spunea...

@ gore Cred ca exista o diferenta imensa intre ce se face in State pentru ei si ce fac ei pentru restul lumii. E valabil de la masini la sampon si detergent. In Europa de Est si alte tari sarace baga din greu formula redusa, ca viata fraierilor alora nu valoreaza prea mult. Daca se rupea centura la Ford prin State cred ca prietena mea era acum prin Malibu pe milioanele cistigate din vreun proces.

@ Mobutu Cred ca ai dreptate, si mai e si aia ca mitza cade intotdeauna in picioare. Asa si noi cu masina. Dupa ce-am executat un 360 de grade in aer si-am luat pomul la intrebari ne-am trezit pe terasamentul de cale ferata dupa vro juma' de ora intrebindu-ne ce-a fost aia si coborind bine - merci din masina ( bine-merci in raport cu varza care era Fordul, evident ).

Unknown spunea...

@miorlau
eu puteam sa jur ca mai bine le fac in Europa. dar nu am vazut Ford produs in Europa decat la altii asha ca nu stiu cum e din proprie experienta. ca masina in care ai avut accident s-a facut varza asta era de asteptat. dar uite ca ai ramas in viata. Chiar saptamana trecuta a intrat un bou in masina lui nevasta-mea (o Honda civic din 2008) si vreau sa spun ca nu mai are partea din spate a masinii. cu un Ford nu cred ca avea nimic. mai ales ca ala de a pocnit-o conducea tot o masina din concernul ford (mazda) care nu a avut absolut nimic, doar numarul indoit. dar in general masinile sunt facute sa absoarba cat mai mult din forta impactului si sa protejeze pasagerii. pe principiul omul e mai important decat tabla. si ca fapt divers cred ca Nissan e cunoscut pentru cele mai multe modele "lemon" (vezi Sentra)
dar si Ford a scot un model de F150 care se desfacea pe subansamble la impact. si sunt cunoscute ce risc de rollover mare au, dar asta e cam valabil pentru toate SUV-urile soccer mom

Unknown spunea...

nu stiu cat de nou sau vechi este seria asta din ciclul "vrem o alta Romanie" dar merita un minut:

http://www.youtube.com/watch?v=M4yRlrXr6Dk&feature=PlayList&p=26945B1C20E02F5E&playnext=1&playnext_from=PL&index=8

elzorab spunea...

marian, ma doare fix in cot de ce spune media, iar in ceea ce priveste temele de casa iti spun doar atat.
am proiecte la care sunt obligat sa lucrez cu oameni din union. trebuie sa le dau dupa noile tarife, daca e necalificat(NECALIFICAT) 30 la ora, iar daca e calificat 34. daca proiectul nu are stampila union imi gasesc necalificati la 8-9 la ora, iar calificatii intre 15-20.

asa dupa cum am mai spus, eu nu vorbesc despre sua din auzite, de pe forumuri si de pe la stirile din romania.

scuteste-ma, iti spun exact ce am patit eu. asa si cu industria auto. daca ai strungarul la 35 la ora n-ai cum sa concurezi strungarul din japonia ce nu e in union si face doar 15. ai inteles? cam atat, iar pensiile alea de 3000-4000 de dolari pe luna trebuie sa fie platiti de undeva. din union iesi cu pensie dupa enorma norma de ore muncite...in zona mea e 10 000 de ore. te-ai prins? cinci ani munciti si te pensionezi. unde palaria mea aiti mai vazut voi asa ceva? nici macar in suedia sau danemarca, doar aceste cancere ale societatii numite UNION.

asa ca, marian draga, fa-ti tu temele ca eu sunt stan patitul, am de-a face cu union "on a daily basis", n-am nevoie de nici o tema...

muncitori nu numai ca sunt subcalificati si supraplatiti, dar mai au si tot felul de atitudini si semcherii in cap, daca nu ai reusit sa le faci cecul pana vineri si asta in fiecare saptamana, gata, te reclama si te ameninta. in fiecare saptamana, trebuie sa ai grija ca de cel negru sa nu cumva sa uiti ca trebuie sa aiba cecurile semnate pana la ora 3.

scuteste-ma, ai fost in UNION? ai muncit cu ei? ai fost obligat sa muncesti cu union? sigur nu!

atunci de unde palaria mea esti atat de expert si in masura sa-mi dai sfaturi??

m-am cam saturat de amatorii astia care isi dau cu parerea si-i trimit pe ceilati sa-si faca temele fara sa aiba habar despre ce vorbesc. amintiri si pareri.

despre ford. tot ce este sedan sub 3 litri si tot ce e fabricat in europa e mizerie. este vorba de tehnologie europeana aplicata masinilor americane si a iesti fix o strutocamila, adica nimic, comprosmis si calitate slaba...fugiti de ele...

miorlau, n-am lozinci de unu mai. spun atat, daca vrei bani si castig te apuci de munca, profesia de profesor, mai ales universitar se practica dupa orele de program. esti inginer cu zeci de ani de experienta, ai cateva ore pe saptamana in care mergi al universitate si predai, dar predai meserie nu prostiile care se predau pe la universitati prin romania, de catre profi care n-au pus mana in viata lor pe o tehnologie, stiu doar din auzite si carti. restul fac cercetare si castiga din granturi, dar cerceteaza opt ore pe zi si scot un produs sau vin cu ceva nouu. apoi in celelate cateva ore predau ceea ce au descoperit.

iar in invatamantul preuniversitar, lucreaza cine isi permite, din vocatie. daca nu-ti convine, la munca...cine a mai vazut 3 luni de concediu si si pretentii de salarii cat un inginer care trage 10 ore pe zi si 6 zile pe saptamana cu 2-3 saptamani de concediu.
hai, la treba nu la intins mana...

elzorab spunea...

marian, am citit toate articolele si toate vorbesc despre acelasi lucru. costurile mostenite. adica unions au introdus o serie de cereri pentru beneficii, pensii etc. in anii 60 nu contau pentru ca inca nu se pensionase nimeni, dar acum nu mai au cum sa le plateasca, in costul fiecarei masini produse se regasesc pensiile babane ale celor care au muncit in anii 60.

intrebarea mea e simpla. cu ce au muncit mai mult acei strungari decat un inginer sau oricare alt muncitor din sua, ca sa merite acele pensii? cu nimic, ele au fost doar rezultatele santajului la care conducerea GM a fost supusa atunci, evident ca cu UNION nu te jucai, ca erau asociati direct cu mafia(cea adevarata gen Al capone si nu doaar cu coruptii) mai citeste putina istorie...o sa intelegi.

Anonim spunea...

gore, de cand F150 e "soccer mom suv" ?
ultima data cand m-am interesat stiam ca e un truck destul de apreciat

elzorab spunea...

http://www.toyota.com/img/vehicles/2009/tacoma/gallery/full/exterior_image1.jpg

elzorab spunea...

jaful cu care ma dau eu cand nu sunt patriot, cand ma apuca patriotismele imi iau motorul clasic v6...

Unknown spunea...

@canadianul
clar ca F150 nu e pentru soccer mom dar sunt pe acceasi platforma technica ca si SUV-urile de la Ford cu care merg mamicile sa isi duca pruncii la meci de 'folbal'
@elzorab
pui si stegulet la gemulet di patriotism? l-ai fi pus cu aceeasi mandrie si in Ro? as vrea sa cred ca da...

elzorab spunea...

cresc preturile intr-o veselie...

http://www.piata-az.ro/Imobiliare/Apartamente/Anunturi.aspx?PageIndex=7&PageSize=20&

Anonim spunea...

asa e gore, cam nesigure f-150'urile astea ...

Anonim spunea...

UNION asta suna a NEOCOMUNISM

Anonim spunea...

@miorlau
Daca ai scapat cu viata din ford inseamna ca nu e rea masina. Poate airbagul nu era cazul sa se deschida. Iar centura rupta pare stranie. Cum de nu s-a rupt omul si a cedat centura care e totuzi solida. Eu am avut un Focus la serviciu si mi s-a parut ok si fiabil. Nu l-am testat in conditii de forta ca nu e stilul meu, dar mi s-a parut mai bun din toate pdv.

Tufis spunea...

http://stirileprotv.ro/stiri/economie/acum-e-momentul-apartamentele-au-ajuns-adevarate-chilipiruri.html

Ahahah. Ahaahahahahahaah. Chilipiruri? Unde?

Tufis spunea...

Idiotii aia 3 care ii dau cu "nu va mai tine mult" sunt deliciosi :)

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

http://www.realitatea.net/de-la-inceputul-anului--statul-a-imprumutat-aproape-30-mld--lei_509346.html

Nu stiu daca sa cred sau nu, dar daca e adevarat ce scrie aici, inseamna ca mult mai grav decat ma asteptam.

28 md lei = cca 6.7 md euro pe 4 luni adica 20 md pe an, un deficit de circa 20 %

Poate ma corecteaza cineva.

Banii de la FMI nu ajung pana la Craciun. S-ar putea sa nici nu-i mai primim.

Anonim spunea...

http://www.realitatea.net/scaderea-preturilor-la-apartamente--pe-timp-de-criza--este-o-oportunitate-pentru-multi_509277.html

Tin sa completez: Pentru multi care mai au si bani.

"Scăderea preţurilor imobiliare poate fi o oportunitate nu doar pentru cei care au bani puşi de-o parte. Un studiu făcut pe Bucureşti, pentru locuinţele din blocurile comuniste, arată că este posibil să ne mutăm dintr-o locuinţă mai mică într-una mai mare cu un efort financiar aproape nesemnificativ."

Ba chiar mai castigi si bani.

"De exemplu, potrivit aceluiaşi studiu, un apartament cu două camere din zona Crângaşi, lângă metrou, se poate vinde cu puţin peste 60.000 de euro, bani cu care se poate cumpăra un altul, cu 3 camere în zona Militari. "

Afacere gen Danila Prepeleac, ca tot pomeni de el Aristotel.

Da oare astia care scriu si aproba articolele sunt dusi cu capul ?

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 304   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?