vineri, 17 aprilie 2009

Schimbare de sondaj

La ultimul sondaj, poporul de pe blog (printre care m-am strecurat şi eu) a răspuns următoarele:

  • Cui vreţi să vă lăsaţi casa moştenire?
  • 56% (245 de voturi) - copiilor
  • 8% - nepoţilor
  • 2% - strănepoţilor
  • 32% - urmaşilor urmaşilor mei

Azi schimbăm sondajul. Începem un alt sondaj, ca la Dan Diaconescu, după cum mă acuza un glumeţ. Pornim de la o ştire difuzată pe Antena 3 în urmă cu 2-3 zile, ştire care a trecut neobservată şi care susţinea că până în august există şanse ca preţurile apartamentelor vechi din Bucureşti să ajungă în jur de 300 de euro pe metru pătrat.

Vă urez tuturor Sărbători Fericite!

286 de comentarii:

1 – 200 din 286   Mai noi›   Cele mai noi»
Faneloo spunea...

300 Eur/mp unde, in fundul Ferentarilor sau pe Decebal?
Mai precis, te rog!

nelu pionieru spunea...

mai da-le in saracie de imobiliare si de economia lu` hogea si poc.

si din partea mea Sarbatori Fericite, sanatate si multa liniste pt toti cititorii acestui blog.

Manole spunea...

@Faneloo: nu contează, undeva într-o zonă medie.

Oricum, pentru liniştea tuturor, eu am votat "nu".

Anonim spunea...

Vorba cuiva de acum cateva luni "Imobiliarele vor fi ultima grija". Nu cred ca mai intereseaza pe nimeni cat face cloaca ci ceea ce va pune in gusa. In principiu, locul de munca.

Daca discutam de cartierele "dormitor" Militari, Drumul Taberei, Titan, Tineretului, etc, de ce ne-ar mira un 60 mp la 18000 E cand fara credit de la banca putini mai au 5000-10000 cash in buzunar si sa nu aiba alte datorii.

Urmatoarea olimpiada nu va fi clociada ci platitul darilor la banca.

Si stai sa vezi cand ne-o mai pune B&P TVA marit, accize marite, vacarit, fumarit si alte nebunii. O sa vorbim de 18000 pe Decebal.

Miorlau Pufos spunea...

Poate sa ajunga si la 300 ( teoretic orice e posibil )dar nu chiar in august. In fond si la urma urmei probabil ca nici oamenii aia care stau acum la cort in State nu credeau ca vor ajunge asa vreodata. Daca le spuneai asta in urma cu 2 ani jumate probabil rideau de se tavaleau.

@ Hubble Hai mai, Tineretului cartier-dormitor? Nici chiar asa...Jignesti cotetul Miorlaului, nu de alta

Paste fericit tuturor, sa va aduca iepurasul tot ce crede el ca meritati!

ionut spunea...

manole

N-am votat, deoarece eu consider ca oricare ar fi raspunsul la sondaj, inseamna, cel mult, ca as face o "prezicere". E plina tara...
Consider ca pentru a oferi un raspuns cat de cat corect e nevoie de foarte multe date, nu numai din domeniu imobiliar dar si la nivel macroeconomic, date pe care eu unul nu le detin. Pe baza a ceea ce stiu pana acum, rasunsul ar fi NU desi...de obicei, viteza si amplitudinea "debalonarii" sunt superioare celei de "umflare", asa ca nici nu stiu daca un pret de 300 euro/mp. in august poate reprezenta o surpriza.

Eu as fi pus intrebarea( cu aceeasti tenta de "predictie") altfel: credeti ca 300 euro va reprezenta bottom-ul?.

Anonim spunea...

@manole
ce-i aia zona "medie" ? nu de alta, da' ca sa vorbim discutii trebuie sa definim si termenii discutiilor ...
@pisi
si zi asha, stai singurica ? ;)

Miorlau Pufos spunea...

@ Ionut Inca exista bani pe piata si se vintura de colo colo, nu a secat chiar de tot balta de peste, asa ca 300 n-o sa vedem anul asta. Mi se pare un pret al disperarii totusi, si inca n-am ajuns la fundul sacului

Anonim spunea...

again @manole
de egzemplu, eu stau la 7 minute de o statie de skytrain, in burnaby. sunt in downtown in 20 de minute, iar zona in care stau (somewhere langa metrotown) cica ar fi cea mai ridicata ca criminalitate din burnaby. tu ai defini-o ca o zona medie sau nu ? ;)
ps : ionut, tu poti sa inlocuiesti burnaby cu suceava si skytrain cu metrorex ...

Tufis spunea...

La 7 ron leul e posibil sa fie si 300 de euro in Bucuresti. Eu pariez pe 500 de euro dristor = bottom. In restul tarii, resedinte de judet, da, se poate si 300 chiar la cursul actual.

Anonim spunea...

canadianu\' spunea...
@pisi
si zi asha, stai singurica ? ;)

In Vinerea Mare !

Unde e credinta poporului Canadian ?

Anonim spunea...

Nu mai pariati pe bottom ca mai era unul cu 1400 de jura pe ma-sa ca mai jos nu se poate.

Eu va intreb altfel, daca in 2000 pretul pe mp in Drumul Taberei era 200 de dolari, ce date fundamentale ne-ar afce sa credem in mai mult in 2010 ? Sa nu ma luati cu PIB-ul si salariul mediu. Si nu uitati ca in 2000 mai nimeni nu avea rate la banci si nici Romania nu avea datorie externa 30-40 md.

Anonim spunea...

@hubble
habar n-am unde e credinta poporului canadian, si sincer nici nu ma intereseaza ... atata timp cat poporul canadian isi face meseria cat mai bine bine posibil si nu ma fute pe mine la cap cu religia, fix in cur ma doare daca poporul canadian e catolic, ortodox, ebraic, hindus sau budist ... nu degeaba Canada a fost printre primele tari care au legalizat casatoriile homosexuale, casatorii condamnate in majoritatea religiilor monoteiste ale lumii ...

Anonim spunea...

@canadianu
Mai calm oaie ratacita. Acum mi-e clar de unde ti se trag toate frustrarile. Cum zice vb romaneasca, n-ai nici un Dumnezeu.

Anonim spunea...

clar. o sa ard in iad, asa-mi zice si maica-mea ...

Manole spunea...

Calmaţi-vă. Nu despre cucernicie era vorba aici.

AristotelCostel spunea...

Preţul unei cloace medii mai are de scăzut 50% conform fundamentelor.

Să nu uităm că suntem la finalul unui deceniu de schimbare comportamentală fazanică şi bizonică, la capătul căruia 6-7 milioane de români au credite şi doar puţin peste 4 milioane lucrează... deocamdată.

Se apropie impactul dur cu realitatea: Dacă în 1989 s-au născut 369.000 de copii, în 1992 numărul de nou-născuţi a fost de 260.000. Bă domnilor, ce mai înseamnă o sută de mii în ziua de azi? Da's taman generaţiile de retardaţi trimise la sapă de timpuriu. Din ăştia soarta va alege pietrişul de neghină şi în funcţie de potenţa financiară a babacilor, că economia nu mai absoarbe alţi "studenţi-muncitori". Impactul asupra "pieţei chiriilor"?

Să mai amintesc de emisiunile bisăptămânale de la OTV cu privire la iminentul cutremur... nimicitor? Eu zic că se pune... la moralul "ofertei".

UJohn spunea...

Avand in vedere ca e un topic mai relaxat, asa de uikend cu pomeni si strigaturi, vin si eu cu nejte link-uri:

@all
De-ar fi ştiut românii din timp că vine criza!. yeah.. right!!! nu stiu de ce, dar articolul asta mi-a adus aminte de filmuletzu' lu Igor Cobileanski!

@Hubble
George Carlin - Religion is bullshit

ionut spunea...

UJohn

Hai sa nu confundam termenii: religie si credinta.
Discutiile in contradictoriu despre credinta sunt inutile, dupa parerea mea.
Tuturor Paste Fericit si multa sanatate!

UJohn spunea...

@ionut
Oki... Da' n-am inceput io! ;)

Anonim spunea...

@all
asta incerc sa zic si eu, credinta n-are nici o treaba cu religia ...

Alexandru D spunea...

salariu mediu 400E/luna
2 oameni cu salariu mediu ar trebui sa-si permita o locuinta medie adica 2 camere semidecomandat cartier dormitor. In conditii de creditare normale si o economie stabila nu in criza.
Pretul ar trebui sa fie de 4 ori venitul anual
400*2*12*4= 38400E
50 mp => 768E/mp util
In criza poate scadea spre 500 E/mp

300E/mp s-ar putea atinge doar la casele executate de banci si unde trebuie sa evacuezi locatarii dupa ce o cumperi (si sa o renovezi de la zero).

ionut spunea...

UJohn

"Igor Cobileanski!"

HA!HA!HA!

Exceptionale. Si filmuletul si analogia cu articolul.
Felicitari si multumesc!

dcg spunea...

E posibil dar nu e probabil. Desi nu prea cred asta, eu o sa votez da in sondaj ca sa moara mama imobiliarilor de ciuda.

Anonim spunea...

@canadianu
Eu glumeam man ce te aprinzi asa. N-ar stica o pisicuta de paste. Dar vad ca dupa ce te-ai batut in piept cu Canada acum te mandresti cu lost of religion.

@miorlau
Daca zici ca sunt buni meseriasii pot sa te folosesc ca recomandare ? Adica sa vad cum au lucrat la tine acasa, sa moara canadianu de ciuda cu filipineza lui.

@UJohn
Gandul baga una pe zi de genul asta "Daca stiam ca are sculament nu puneam mai bine guma".

Cursul a stat ata astazi de-asta nu am mai pomenit nimic, dar contati pe mine de marti incolo.

@Costel
Ca de obicei observatii pertinente si puse in siruri de metafore si nu mai stiu ce stiluri literare.

@Alexadi
Faci perpetua greseala cu salariul de azi si preturile de maine. Cine iti garanteaza tie ca salariul mediu nu se duce naibii. Sau daca nu se duce salariul, oamenii au deja datorii. Iar pe aia proaspeti i-a descris plastic Costel.

Flavian spunea...

Alternative monetare - varianta oficiala SDR.
Alternative monetare - varianta cos valutar.

Anonim spunea...

si deci asa, cat am dormit eu l-au eliberat pe gigi ...

elzorab spunea...

sa nu uitam ca si salariile medii tot intr-o stare de bula sunt.

pt morona(miorlau, te rog nu ma corecta)
ti-am mai explicat ca nu am nimic in comun cu fanaticii de nici o culoare sau religie. ceea ce am subliniat eu e ca, acest popor, cel american, a fost fondat pe niste principii si idealuri, in marea lor majoritate crestine.

cat despre copii si alte milioane de romani care sufera, ei nu cred ca sufera din cauza americanilor, ci in primul rand din cauza romanilor. cine i-a impins de le spate pe tortionarii comunisti sa ucida mii si mii de intelectuali. americanii? sau rusii? nu, ci exact romanii si ura din sufletele lor.
mai departe, cine i-a obligat pe romani sa faca credite de peste 100 000 de euro sa cumpere niste amarate de cloace comuniste? nu cred ca a venit nici un american sa faca propaganda; cumparati acum, pana nu se termina. eu cred ca tot romanii fara nici un principiu moral au facut-o.

morona, stiu, e greu sa accepti propriile greseli. asta e. nu te-a pus nimeni nici pe tine, nici pe ceilalti sa jucati la caritasul imobiliar, sperand ca va veti imbogatii peste noapte fara nici un efot.

eu am mai spus, muncesc din greu si, totusi, masina mea privata(ca am si de firma) este o masina de 6 mii de dolari, in timp ce majoritatea romanlor, cu salarii de 300 de euro, conduc masini de zeci de mii de euro. si, sincer, nu cred ca e din cauza americanilor. s-a dereglat ceva rau de tot in sistemul de valori si bunul simt al romnilor. stii cum se spune: ce-ti faci cu mana ta, lucru manual se numeste!

in legatura cu religia si fanatismul, ti-am spus, nu sunt bisericos, am avut doar "norocul" sa fiu martorul unor drame ale unor romani expulzati di romania pe teme religioase si politice. si, sincer, nu inteleg de ce sunt iarai eu cel vinovat si nu tortionarii si comunistii. asta e problema noastra. nu vrem nici macar sa ne asumam greselile. nu, antonescu nu a ucis evrei, nici romanii, iar comunistii nu au ucis cateva sute de mii de intelectuali si credinciosi(cu parintele staniloaie ce au avut?)
romanii unt niste sfintisori, persecutati, care nu inteleg niciodata de ce lumea ii persecuta.
romanii nu violeaza si nu sparg casele prin italia, nici nu cersesc prin londra si paris. sunt doar inventii ale ziarelor internationala.

morona, eu cred ca exista speranta si pentru poporul roman, am mai spus-o. dar prin asumarea a cea ce suntem si prin autoeducatie. schimbarea trebuie sa porneasca din noi, iar a da vina pe ceilalti nu ne va ajuta cu nimic. nu sunt antiroman, dimpotriva, am mai spus-o am multi prieteni si multi pe care-i respect. nu sunt nici pe departe fanatic religios, cred doar in niste principii si valori cretine, dar asta la fel ca orice catolic, ortodox, hindus sau musulman.

noi am mai discutat pe aici despre clopotul lui gauss, a carui functie a fost explicata in amanunt, daca nu ai inteles-o ma ofer sa ti-o mai explic o data, impreuna cu huble care e si el inginer.

ma rog, pentru ca-ti place atat de mult, clopotul lui gauss nu uita si nu iarta, e o functie statistica, are un comportament riguros spune asa: daca in urma cu 4-5 ani, cand a inceput explozia imobiliara, pretul pe metru patrat costa 200-300 de euro, nimic, dar absolut nimic nu poate opri tavalugul care va readuce preturile la acelasi nivel. nici fmi, nici base, nici boc.

esenta economiei romanesi, motorul cresterii, atat economice cat si salariale, a fost exact aceasta bula imobiliara si consumul excesiv pe bani luati imprumut fara nici o garantie. ei bine, tot acest castel construit din carti de joc si nisip s-a prabusit. procesul e ireversibil, din pacate pentru tine si altii care au riscat sperand la o imbogatire usoara si fara munca.

ding-dong, ding-dong, ding-dong, ding-dong, ding-dong, ding-dong

elzorab spunea...

http://www.capital.ro/articol/voiam-sa-devin-bogat-cat-mai-repede-posibil-118735.htmlc

imbogatire, cat mai rapida, cat mai lipsita de efort:
pentru romania: caritas, dacia felix, bankorex, safi, fni, balonul imobiliar

elzorab spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
elzorab spunea...

http://www.capital.ro/articol/fmi-in-est-va-urma-o-criza-indelungata-118738.html

pentru optimisti.
ding-dong

elzorab spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
elzorab spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
elzorab spunea...

http://www.capital.ro/articol/toti-salariatii-arcelormittal-galati-vor-fi-trimisi-in-concediu-fortat-cate-cinci-zile-de-marti-118740.html

si uite asa, incet incet, se explodeaza si bula salarila. iar de vina sunt americanii care nu au venit sa retehnologizeze combinatul, nu romanii care s-au culcat pe o ureche 50 de ani, asteptand sa le cada para malaiatza in gura lui natafleatza, sa le dea statul, iar prin institutele de cercetari se juca septica...

ding-dong, ding-dong, ding-dong

idf99 spunea...

@elzorab
Ai si tu dreptate , nimeni nu i-a obligat sa ia credite de sute de mii de euro , ei sunt persoane fizice si pot fii si prosti .
Dar bancile de ce le-au dat bani ?
E ca si cum i-ai da unui dereglat mental o mitraliera , apoi sa il vinovatesti de macel ...nu stiu dace e cel mai eficent exemplu dar cred ca m-am facut inteles.
Dorel poate fii si deficient mental a avut pentru cateva luni , salariul de sa zicem 1000 de euro , si sa repezit sa zicem sa ia credit pt. o casa mai mare.Banca i-a dat ,acum cine e de vina ca Dorel nu mai poate plati ?
bun sa zicem ca Dorel , dar de ce banca nu se limiteaza la executarea garantiei , DE CE TREBUIE SA PLATIM NOI TOTI PANA LA URMA GRESELILE BANCILOR ?
De ce nu pur si simplu executa garantia lui Dorel sa-i fie invatatura de minte ? :))
Din punctul meu de vedere , bancile stiau ce va urma si mai stiau la fel de bine ca vor obtine banii de la stat asa ca nu l-as condamna prea mult pe Dorel si as condamna mai mult bancile.
Departe de mine teoria conspiratiei desi ma uit cu interes la toate documentarele de tip Zeitgeist ,dar aici nu e vorba de '' inteligenta '' lui Dorel ci mai ales de manariile bancilor.
Cu stima
DANIEL

elzorab spunea...

asa e, vezi tu, in sua bancile au dat bani in timp ce si-au asumat riscul. apoi au fost salvate tot de catre stat din banii contribuabilului, dar acei bani sunt doau un imprumt. pana la urma tot bancile vor trebui sa plateasca oalele sparte, in timp, de aceea au si fost salvate. altfel dadeau faliment si ramaneam cu datoriile. in cazul bancilor mai mici, acolo unde s-a constatat ca nu merita si ca banca respecitiva, chiar si salvata nu va avea sanse prea mari sa redevina profitabila s-a apelat la faiment sau achizitionare.

in schimb, in romania, si aici e culmea nesimtirii si a marlanie, dorel a fost pur si simpu fraierit, prostit si marlanit. a fost mintit si prostit pe fata iar apoi a fost lasat cu paguba in brate.

in sua, ai fost de buna credinta, nu mai poti plati, esti declarat falimentar.

in romania, ai fost de buna credinta, ai incurcat-o rau de tot, ti-a fost trasa cea mai mare tzeapa din viata. ai semnat un contract de care nu mai scapi orice ai face, te-ai oligat sa platesti sume imense pe niste active care valorau de cateva ori mai putin. e doar o inginerie malnaneasca, titpic balcanica, prin care banii celor multi, prosti si saraci, trec direct in buzunarele celor putini, corupti si marlani. altfel spus, economie de piata in stil marlanesco-bacanic-romanesc.

romanii copiaza orice din occident, apoi adapteaza ceea ce copiaza in stilul mioritic si aplica totul dupa ureche, din mers. un fel de democratie si economie originala

Anonim spunea...

elzorab are dreptate, hai sa nu mai acuzam strainii si fondurile de investitii norvegiene, ca pana la urma banii obtinuti pe apartamentele VECHI vandute la preturi nesimtite tot in buzunarele unor rromani au intrat (care unii apoi au cumparat terenuri langa bucuresti si au venit in Canada, au cheltuit 40k in 6 luni si apoi s-au intors in rromania pen'ca aici stau numai aia care au venit pentru bani :P)
@idf
si de ce ma rog sa se limiteze banca doar la executia datoriei ? hai sa simplificam procesul tehnologic, si sa presupunem ca tu i-ai fi imprumutat la un prieten o suma de bani X, pentru un motiv oarecare, nu ti-ar placea sa-ti recuperezi acesti bani pana la ultimul cent ?

Anonim spunea...

mai sus in loc de "datoria" cititi "garantia", eram (si sunt inca) cam somnoros
elzorab, hai s-o lasam mai moale cu bancile americane, ca e cea mai mare tzeapa luata de contribuabilul american, la fel ca si sponsorizarea producatorilor auto, pen'ca vezi doamne, they're too big to fail ... not at all, not at all
si totusi, uite ca nu se arunca cu toti banii pe geam

elzorab spunea...

sunt multe mizerii si in sua, eu as aminti doar sistemul de sanatate si sumele incredibil de aberante percepute in acest sistem.

totusi, in romania, toate aceste mizerii sunt preluate si amplificate de zeci de ori.

in sua nu ai bani sa platesti un serviciu medical, la urgenta nici macar nu au dreptul sa te intrebe daca ai sau nu asigurare. prima data te trateaza si apoi te intreaba. daca nu ai bani si poti dovedi ca esti saraca(fara venituri, bni in banca etc)statul preia cheltuielile. in romania daca nu ai asigurare si nu ai marcat rapid spaga, esti plimbat intre spitale si pana la urma esti lasat sa mori in strada ca un caine.

bula imobiliara in sua a fost de +60% in romaia de + 800%
in sua ai optiunea sa declari faliment personal, in romaia ai optiunea de a-ti pune latul in gat.
si tot asa...

dcg spunea...

Chiar on topic, cateva incercari "matematice" de a ajunge la pretul "corect". Cateva exercitii de genul asta a facut si Manole (revedeti "Profetiile").

http://www.trafic-de-idei.net/2009/04/09/imobiliare-inflatie-si-salarii/

idf99 spunea...

@canadianul
Daca am dat cuiva cu imprumut bani si nu-i pot recupera , dar am o garantie o execut si asta e.
Nu e vorba de ce mi-ar place , ( evident , as dori sa mi recuperez toti banii + dobanda ) dar daca sa zicem nu se poate , pur si simplu execut garantia , .
Pana la urma e vina mea , ca nu am evaluat situatia cum trebuie , si aici accentuez eu : bancile au armate de economisti , agentii de rating , care de asta sunt platite .
Daca tu , ca banca ai venit , din AUSTRIA , cu o caruta de bani , faci o publicitate agesiva ,asupra unei nevoi ale omului ,oferi credite imobiliare cu avans 0 sau ceva nesemnificativ , pentru achizitionarea unui activ , extra , mega, ultra , supraevaluat , atunci din punctul meu de vedere meriti sa dai faliment , si sa dispari de pe piata.
Nu stiu cum analistii lor , puteau evalua o cloaca ( '' cloaca '' este o marca inregistrata ARISTOTELCOSTEL :) de 2 camere la peste 100000 euro ( peste 200000 de marci germane ) , si nu stiu cine iimai tine pe posturi.
In afeceri , mai poti si pierde , (DOREL a pierdut caa + ceva bani ) dar la randul ei si banca ( sau o anumita parte din personalul ei trebuie sa dispara )pentru ca sunt (au fost ) ne profesionisti.
Cu multa stima
DANIEL

Anonim spunea...

@idf99
vina e impartita, si bancile s-au intins prea mult, si cretinul care a dat banu cat nu facea pe o cloaca, si investitorii norvegieni, si si si ...
plus ca bancile alea au si actionari si depunatori ... printre care s-ar putea sa te numeri si tu ... iar daca banca nu-l executa pe gigel pana recupereaza toata datoria, tu poate nu-ti recuperezi banii, te-ai gandit si la asta cand ai bagat banii la banca X sau Y ?
@restul
becali eliberat in vinerea mare, deci egzista dumnezeu ... bleah

Anonim spunea...

astia la stiri zic ca pe valea prahovei locurile sunt ocupate in proportie de 90%. deci unde dracu e criza in rromania ? logica mea de emigrant jegos spune ca in timpul unei crize scaderea e resimtita in primul rand de servicii si turism ... se pare ca rromania it's a special place ...

idf99 spunea...

@canadianul
Inteleg logica ta , e posibil sa ai dreptate , ( nu sunt actionar la banci ,iar tot capitalul care il am , putin de altfel , il rulez pe firma mea ) dar in procente as zice ca vina lui dorel este egala cu avansul dat :))
0% daca avansul o si 100 % vina bancii , care merita sa dea faliment.
Dca ti-a cerut 50% avans , atunci baietii au fost destepti si nu au muscat prea tare.:))
in sfarsit , sistemul monetar e putred , cat timp ei tiparesc hartiile si le dau ce valoare vor ei ,restul nu prea conteaza:))
Oricum sarbatori fericite
DANIEL

Anonim spunea...

@canadianu

Gratarul si berica resimt criza ultima data. Lasa oamenii sa se distreze ca suma banilor e tot aia. Mai mult la turism, mai putin la rata la banca sau la intretinere.

Nu stii ca la bine sau la rau, romanii o pun de-o hora sau de-o betie. Parca tu bei agheasma!

Anonim spunea...

@idf
nu le iau apararea bancilor, doamne fer, da' ca sa facem o analogie, "guns don't kill people, people kill people".
@hubble
gratarul si berica nu intra la turism/servicii, ci la alimentatie.
aici n-am vazut blocaj pe autostrada spre whistler saptamana trecuta, desi e si aia in constructie/extindere

J. N. spunea...

"canadianu'" (really? as zice mai mult "rromanu'"), ma intreb ce te frustreaza pe tine atat de mult.
Sa fie cumva insuccesurile ( :-)) ) tale din Canada?

Anonim spunea...

offtopic
@miorlau pufos
cumva fara "lumina" in seara asta? :)

LIVIO spunea...

300?? mai degraba in jur de 500

Anonim spunea...

marian, ce perspicac esti. cum ai ghicit ? plus ca nu uita ca insuceesurile mele nu sunt in Canada, ci in Suceava. ask ionut, he knows for sure

Anonim spunea...

daca ii intrebi daca au vizitat in viata lor Luvrul sau Sagrada Familia, habar nu au in ce orase se afla, dar sunt "realizati" ca au credite la casecomentariu de aici .. totusi, oare nu se referea la sangria in loc de Sagrada Familia ? :D

Anonim spunea...

Este în creştere numărul firmelor de servicii legale, ce au nevoie de avocaţi cu experienţă în drept corporatist, faliment şi litigii.
ca mare dreptate are ...

Anonim spunea...

Au cumparat casa,dupa semnarea actelor le-am spus ca pretul oferit de ei depasea valoarea casei mele din Montreal,..comparatiile nu-si au rostul.Raspunsul lor a fost-domnule aici e Europa,..preturile sunt mult mai mari decat in Canada.comentariu de aicisi urmarea, cica : Suntem bine, Multumim, am demolat casa si am vandut terenul la pret cu 80% mai mare....ce chilipir a fost ala....

Marian spunea...

@rromanu':
mai devreme ai zis: "de egzemplu, eu stau la 7 minute de o statie de skytrain, in burnaby. sunt in downtown in 20 de minute, iar zona in care stau (somewhere langa metrotown) cica ar fi cea mai ridicata ca criminalitate din burnaby. tu ai defini-o ca o zona medie sau nu ? ;)"

Faptul ca stai intr-o zona cu criminalitate ridicata denota succesuri? :-))
Mi se pare ca ai avut parte de insuccesuri peste tot: si in Suceava, si in Vancouver. Si inca dai vina pe mediu - el este de vina pentru faptul ca peste tot esti un ratat. Tu, n-ai nici cea mai mica vina. Esti un suflet neinteles, de-aia nu ti se asterne lumea la picioare.

Anonim spunea...

@marian
ok, o sa-i spun

Anonim spunea...

deci asa, acu exportati skimmeri si asasini platiti ... tineti-o tot asa

Anonim spunea...

4.2430

Am impresia ca inainte de sarbatori s-a mai schimbat ceva valuta. Acum se revine la normal.

Anonim spunea...

4.2570

Anonim spunea...

Undeva in Balcanie on-topic, deoarece contine versul Unii conduc masini mai scumpe decat casa unde stau :D

Unknown spunea...

@Marian
poate ca ai intelege mai bine frustrarea Canadianului (pe care o resimtim multi altii) daca ai realiza cum se vede Romania din afara, de la "capsunari" cum ne numiti pe toti, indiferent ca suntem capsunari, lucratori in constructii, medici, informaticieni sau sportivi. Cand noi ne rupem spatele si ne gandim la fiecare leutz pe care il muncim, ce se intampla acum in tara seamana cu un banchet pe Titanic. Cam ca si orchestra care continua sa cante desi vasul se scufunda.
Chiar credeam ca o sa gasesc mai multa decenta si eventual sa vad ca se intoarce lumea cu fata spre credinta macar de Sfintele Sarbatori. Dar le-am transformat si pe astea in prilej sa rupem burtile si sa tragem o manea. Ca deh..ce avem de pierdut?!
300 de euro mi se pare rezonabil pentru un apartament cu "finisaje clasice", ma indoiesc ca vor ajunge la preturile astea in Capitala dar sunt sigur ca voi vedea preturi de acest gen prin suburbii ale oraselor mai mici (gen Cluj, timisoara, Brasov.
Cu lasatul mostenire a unui apartament eu sper sa nu fie nici unul dintr urmasii nostrii in situatia de a depinde de o astfel de mostenire. tot asha cum parintii nostri au reusit sa faca ceva pe cont propriu asha ar trebui sa facem si noi si generatiile urmatoare. Greu insa de realizat in Romania...Ce mi-ar place sa joc Baba oarba cu Boc si sleahta. ca tot are un consilier numit Baba. Milica Viteazu si Baba Novac. pacat ca suntem la categorii de greutate diferite totusi.

Anonim spunea...

@gore
n-auzi mah ca numai aia care au insuccesuri datorate egzclusiv impotentei personale pleaca sa spala veceuri la straini ? cine e deshtept se descurca oriunde, se stie

Torin spunea...

@Marian
"Când un tip fură, vedem cleptomania, când o ţară-ntreagă fură - aceasta-i România”Citeste si comentariile, gasesti acolo in clar motivul pentru care Romania va ramine la fel de sinistra si in urmatoarea suta (de mii) de ani. Oamenii nu se schimba, nu-si schimba reperele si nici locul unde s-au nascut, traiesc bine si se simt bine. Si daca acest loc se numeste "tara cu flegme multe pe trotuare", cu atit mai bine.

elzorab spunea...

se anunta o mare bula in cosmetice. manole, pregateste inca un blog!

http://www.zf.ro/eveniment/agentii-imobiliari-se-inghesuie-sa-vanda-cosmetice-4227095/

elzorab spunea...

se anunta o mare bula in cosmetice. manole, pregateste inca un blog!

http://www.zf.ro/eveniment/agentii-imobiliari-se-inghesuie-sa-vanda-cosmetice-4227095/

elzorab spunea...

tare de tot poza :) :)
http://www.capital.ro/articol/rechinii-imobiliari-mancati-de-criza-118749.html

Marian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Marian spunea...

@gore, Torin:
Stai linisit, ca si eu sint din "capsunarii" aia plecati. Sint din aia dinspre coada listei tale, gore. Asa ca inteleg foarte bine problemele Romaniei, ca nu mi-e greu sa le identific. Mai ales ca vin suficient de des in Romania.

Dar la "canadianu" problema este atitudinea. El se bucura ca proasta ca totul merge rau in Romania, ca politicienii sint corupti, ca inca se dau tunuri. Daca e cum sugereaza, el nu vrea vreodata sa se intoarca in Romania (din cauza ca, cum zici tu Torin, lucrurile n-or sa se indrepte nici intr-o suta de mii de ani). Dar nu, el are de satisfacut niste nevoi, de-aceea ce face el este undeva intre trolling si prostie. Si si-o satisface aici, pe blog, si probabil pe multe forumuri romanesti.

El, vai domne, e canadian, ca a reusit sa treaca oceanul, iar restul romanilor sint rromani care locuiesc in Rromania. Desi pentru el trecutul oceanului inseamna si ca sta intr-o zona cu criminalitate mare. Toate puse cap la cap sugereaza ca, desi nu vrea sa se intoarca vreodata sa locuiasca in Romania, este extrem de interesat de situatie, si se bucura extrem de mult cand vede ca lucrurile merg prost, ca sa aiba o confirmare ca a luat decizia cea buna cand a plecat rupand pamantul (ca doar nu umbla cainii cu covrigi in coada, nici in Canada, nici in SUA, nici in Germania, nici in Franta, nici in Spania, etc). Probabil ca ii e frica ca nu cumva lucrurile sa mearga bine si sa constate ca el, ca emigrant, trage tare dar tot nu reuseste sa iasa deasupra (ca e Canada, si nu SUA unde ai venituri mari daca ai educatie corespunzatoare si ti-o poti valorifica). Probabil l-a deprima extrem de tare sa-i vada pe colegii lui de scoala (facultate, liceu, etc) ramasi in Romania ducand-o bine. Nu-i nici primul nici ultimul pe care il vad scuipand cand aude de Romania.

Atitudinea asta de romanofob - din partea unuia nascut in Romania - ma ingretoseaza la fel de mult ca manelele. Am stat ce am stat fara sa comentez nimic, dar "canadianu" polueaza un pic prea mult.


@elzorab: tare filmul. Si mai tare fundalul sonor.

Marian spunea...

"se anunta o mare bula in cosmetice. manole, pregateste inca un blog!

http://www.zf.ro/eveniment/agentii-imobiliari-se-inghesuie-sa-vanda-cosmetice-4227095/"


Citez din articol: "Nu oricine poate sa vanda. Cele mai de incredere persoane sunt cele casatorite, cu copii si credite la banci. Tinerii vin, stau o perioada, lasa debite si pleaca", apreciaza Tatoiu."
Definitia sclavului modern (wage slave): credite cat mai multe, familie cat mai mare, eventual posibilitati de promovare cat mai mici.

elzorab spunea...

jale mare de tot...
asta chiar ca nu e pe dealuri, cunosc zona, nu e intr-un cartier de fitze dar e la 5 minute de centru, pe bune.
http://www.piata-az.ro/AdImages/ad_735449.jpg

elzorab spunea...

olandezu, scoate banii, stii tu, pariul cu apartamentele la 20 000 euro.

elzorab spunea...

si inca una,
a venit un amic din romania, a adus un ziar de publicitate, nu am avut rabdare sa numar toate anunturile, dar sunt mii daca nu zeci de mii de aparamente si case de vanzare intr-un singur oras. e un ziar intreg imens, totul e de vanzare, ma intreb cine o fi cumparand.

mobutu spunea...

Bine v-am regasit, am avut o perioada excelenta.

Eu am inteles ca primirea banilor de la FMI este conditionata (printre altele) de legea salarizarii unice la bugetari.
Sincer ma indoiesc de capacitatea guvernului de a face asa ceva asadar cred ca nici nu vom primi banii de la FMI (cel putin nu toate transele).

Anonim spunea...

marian, nu stiam ca la nastere by default te obligi sa fii romanofil. nu stiu de unde si pana unde a aparut "legea" asta, valabila mai ales la rromani. vai draga, daca nu pup in cur tara si poporul care m-au alungat de acolo atunci sunt un criminal. stii, cica este o vorba, familia nu ti-o alegi, dar prietenii da. ia vezi, poate reusesti sa faci o analogie.
si da, sufar de Schadenfreude-ism. nu poti tu dormi noaptea din cauza asta ? trebuie sa-mi fac programare si sa cer aprobare de la secretarul de partid sa critic pe cineva sau ceva ? sunt curios, daca de exemplu maica-ta ar face trotuaru tu ai spune ca e o calugarita sau daca taica-tu ar fi un alcoolic ai zice ca e duhovnic ? probabil ca da, doar mama e mama, si mama e sfanta, no matter what, chiar daca te-a facut la betie in urma unui gangbang. mori mah in intuneric ...

AI spunea...

Ce boala am pe saraciilea astea de oameni gen canadianu... d c nu stai pe blogurile din Canada?

Anonim spunea...

De vreo doua luni incoace subiectul principal a devenit canadianul. Eu zic sa-i dam o pauza ca se potoleste omul.

Marian spunea...

@rroman de suceava autoporeclit canadianu:
Mai ratatouille de ghetou de Canada (tu cu gurita ta ai zis-o), lucrurile nu sint alb si negru. Daca nu scuipi pe ceva nu inseamna ca il idolatrizezi.

Anonim spunea...

normal ca ma potolesc, numai ca din cand in cand se mai trezeste cate un patriot sa-mi spuna ca numai cei care au avut premiul I cu coronita din clasa 1a pana intr-a 12a au dreptul sa critice, restu sunt untermenschen. fani ai cre(s)tinului de dan puric, probabil
AI, ca sa nu poti tu dormi noaptea, d'aia. ia vezi poate vorbesti cu baietii de la interlan si ronix sa ne taie accesu noua tradatorilor... oups, am uitat ca blogger.com e american ...

Anonim spunea...

moama, cata truismul ai debitat. nu fraere, nu sunt numai alb si negru, numai ca intre o proportie 1-99 si una 99-1 e o mica mare diferenta. hai ca esti prea prost ca sa intelegi

Anonim spunea...

Primăriile au ieşit la cumpărături de apartamente pe piaţa liberă, în ideea de a satisface o parte din avalanşa de cereri de locuinţe sociale.hi hi, dubla tzeapa. unu, preturile probabil vor fi "la nivelul pietii", si doi, se stie cine si cum obtin de obicei locuintele sociale ... asa ca nu uitati sa va platiti taxili si impozitili, si sa va intrebati in primul rand ce puteti face voi pentru tara si nu tara pentru voi ;)

Anonim spunea...

ce tare a fost unu (nu i-am retinut numele) la irealitateaefem, "tara e absolut superba, sunt ceva rezerve in privinta locuitorilor ..." :))))))))
si marea atractie a romaniei - necunoscutul. ii dau perfecta dreptate, unde mai gasesti atata potentiala aventura ?

Anonim spunea...

Ce v-ati mai aberat pe aici. :P
Veniti de luati lumina!

Anonim spunea...

e originala (din aia de la aeroportul din Suceava) sau chinezism ?

Anonim spunea...

E din aia de ni se serveste anual promitand viata fara de moarte.
Ce treaba avem noi cu legendele evreiesti?
Lumina si-o gaseste fiecare, nu ti-o da nimeni!

Anonim spunea...

I'll probably be working until I'm at least 70.
I'll have to work for the rest of my life.

She's now back in the workforce as a part-time cashier in a grocery store.

Donna is the main provider now, running a daycare center out of their home.

Terry considers himself fortunate to have found part-time work greeting the bereaved at a funeral home and making lattes at Starbucks, where colleagues young enough to be his grandchildren have taken him under their wing.
Asked what the hardest part is, Terry McNally told Kroft, "I'm no longer sitting at a computer or driving in a car to a call. You know, suddenly I'm standing for four to six hours and greeting people or makin' drinks or tryin' to learn the process and the food business thing, which is very difficult." "It's tough," his wife added. "But I'm proud of him at his age to be doing what he's doing."
"But I'm proud of him at his age to be doing what he's doing."
ce diferenta de mentalitate ...

Unknown spunea...

canadine, mai traieste-ti si tu viata, nu ti-o irosi aiurea pe bloguri.

Unknown spunea...

@Elzorab
apartamentele alea din Cluj (cartierul Iris) or fi ele la pretul ala dar nu cred ca vrea cineva sa se mute acolo. irisul e a zona industriala...ma rog...fosta industriala. Si zic baietii ca e promotie pina in aprilie. si dupa ai ce se intampla?
@Marian
Canadianul zice el niste treburi si le zice bine dar tonul face muzica. daca ii urmaresti postarile vezi ca incepe civilizat si apoi se oftica din ce in ce mai tare. Si ai si tu dreptate cand zici ca incearca poate si el sa isi confirme ca a facut bine cand si-a luat lumea in cap si s-a dus in lume pentru un trai mai bun. Cel putin eu trebuie sa imi confirm tot timpul acest lucru pentru ca e prea mare tentatia sa ma intorc in tara. Singura parere de rau pe care o am este ca perpectiva aceasta parca se tot indeparteaza din cauza a ceea ce vad ca se intampla in tara noastra. nu stiu cum s-a ajuns sa ne conduca cine ne conduc, sa fie tara plina de tarani (apropos, de unde s-a ajuns sa aiba si cuvantul acesta un sens peiorativ iarasi nu stiu pentru ca atunci cand ma gandesc la bunicii mei tarani sigur nu ma gandesc ca la un lucru rau). Colcaie manelistii si pitipoancele si e din ce in ce mai greu sa ii vezi pe oamenii normali si de treaba din cauza lor. si e cumva normal sa te gandesti ca ai plecat ca sa nu mai vezi astfel de "valori" promovate peste tot. Eu cred ca a cam luat si Canadianul niste flegme in fata in stil pur manelistic de la societatea din Romania si acum are ocazia sa isi spuna pasul in modul lui mai mitocanesc. dar flegmele astea le-am luat cu totii cand mergem sa ne platim taxele si doamnele (automat termenul de doamna intra in contradictie cu persoana propriu-zisa) de la ghiseu te trateaza ca si pe un amarit chiar ci cand tu esti acolo sa le dai bani din care ele isi iau salarelul (asha cum e platit, e un loc de munca mai sigur, nu iti place fa-ti firma si lasa pe alta care stie sa ne trateze ca pe fiinte umane). le-am trait cu totii cand iti scuipa unu masina ca el are BMW si tu Dacie ("de neam prost"), cand nevasta sau prietena este fluierata si/sau molestata de "jmecherii" de cartier. cand tu vrei sa inveti si vecinu' cu "bamveu" baga maneaua si chefu pina noapte tarziu si nimeni nu ia atitudine si nu face nimik. cand domnului politist ii e prea frica sa intervina in forta intr-o bataie intre clanuri si cand ori rahat cu un euro in jeb il face in toate felurile si el tace ca doar nu stie pe cine ar putea suna dobitocul care i-ar face viata un calvar (ma refer la domnii sus pusi pentru care a lua apararea unui nemernic inseamna mai mult decat a fi de partea legii. exemplele ar putea continua ca le stim cu totii.
lasam cu totii capul in pamant si probabil de aia am ajuns unde suntem. Dar as fi vrut o astel de atitudine din partea Canadianului in Romania, sa le zica verde in fata tuturor acestor categorii ce are de spus, nu doar pe blog unde majoritatea avem un comportament civilizat, mai ales pe acest blog. sau poate ca a si facut-0 si a vazut si el ca nu ai cu cine...Doamne, de cate ori m-am scandalizat eu incercand sa fac ceea ce m-au invatat parintii mei: sa nu lasi o nedreptate sa treaca nevazuta, sa il ajuti pe cel in nevoie si toate lucrurile care inca funtioneaza prin alte parti. si te privesc toti ca pe un ciudat cand te ratoiesti inapoi la doamna de la ghiseu care se ratoieste la tine de frica ca se supara doamna si inchide sandramaua
(de parca ar fi la ea pe mosie). sau cand il admonestezi pe domnul sofer care conduce autobuzul de parca duce vite si se distreaza punand frana si vazand calatorii cum incearca sa isi pastreze echilibrul, doar sa rupa din monotonia volanului.
ma opresc ca ma turez. si ca si motorul nu e bine sa te ambalezi in gol.

Anonim spunea...

nu, din fericire eu nu trebuie sa-mi reconfirm alegerea, dar din nefericire inca imi mai pasa de ce se mai intampla acolo pentru ca mi-au ramas parintii si niste prieteni. si chiar si de necunoscuti (cum e cazul fetei violate si incercata sa fie omorata de jegosul ala de "medic" care a fost condamnat cu suspendare) imi pasa, c-asha-s eu mai milos din fire. da' incersc sincer sa ma tratez, si recunosc ca e o problema atentia pe care inca o acord evenimentelor de acolo. ar trebui sa fiu ca un roman de 19 ani, pe care l-am intalnit la ski, venit aici de vreo 13 ani, si pe care l-am intrebat daca citeste stiri din romania, si a zis ca "nu, de ce sa citesc ?". imi doresc sa ajung ca el, sincer ...
pe majoritatea rromanilor ii doare in cur de deciziile justitiei sau ale guvernului, atata timp cat au bani de berica, seminte si de platit abonamentul la cablu sa vada zeroteve (sau antena1 ), eventual se gasesc mult mai multi sa protesteze impotriva cipurilor din pasapoarte decat impotriva unor decizii aberante ale justitiei ... eh 85% credinciosi, nu ? sau ei nu sunt reprezentativi ?
ps : fain articolul lui aristotelcostel

Unknown spunea...

@canadianu
"pe majoritatea rromanilor ii doare in cur de deciziile justitiei sau ale guvernului, atata timp cat au bani de berica, seminte si de platit abonamentul la cablu sa vada zeroteve"
iti da dreptate aici si apatia asta este lucru care ma enerveaza la culme. asta si faptul ca in continuare ii dai cu rromanii, desi ti-am zis ca il consider degradant si deranjant. Nu ma intereseaza daca te incluzi chiar si pe tine in aceasta categorie.
tare ma tem ca ai stat prea mult in tara ca sa mai poti s ajungi ca si baiatul ala plecat de la 6 ani din tara si pentru care Romania chiar nu mai reprezinta nimica.
si eu ma surprind uitandu-ma la stiri pe canalele romanesti cu toate ca nu am ce vedea in afara de Gigi, Mitica, Piturca si altii ca el la sport (de parca stirile sportive inseamna ce or tras pe nas sau pe alte d-alea unul sau altul din personajele astea). sau sa le vad pe distinsele prezentatoare de la sport a caror unica tinta in viata e sa se marite cu un "folbalist"). cat de putin a fost si este promovat un sportiv de talia lui Bute sau gimnastele care vin cu medalii acasa? cate reportaje la stiri vad cu antrenamentle dure si cu ritmul de viata cazon pe care il au ACESTI sportivi, nu vedetele de bambilici? in skimb sunt la curent cu viata amoroasa a mai multor insi pe care in afara de stiri unde marcheaza femei dupa femei, nu prea ii vad marcand cand joaca echipa nationala. as vrea si eu sa vad niste reportaje cu valorile sportului pentru ca atunci cand unii dintre noi simt un fior cand aud imnul Romaniei cantandu-se la campionate sa stiu ca nu il simt ca e deschisa usa la balcon si e curent.

Unknown spunea...

@gore:
Te agiti degeaba. Uita-te la niste The Jerry Springer Show ca sa vezi ca peste tot exista jeg si media care promoveaza jeg (pentru ca se cumpara bine). Asta nu inseamna ca toti indivizii unui popor sint jegosi.

Anonim spunea...

marian, ti-am mai explicat si mai sus despre proportii, da' vad ca n-am cu cine. mai lipseste sa ne zici ca nici avorturi prea multe nu se fac in rromania, criminalitatea ne demonstrase parca ionut ca e la jumate fata de canada, iar educatia mai are putin si depaseste harvardu si cambridgeu la un loc
vroiam sa mai postez niste linkuri din evz, da' cred ca o sa-i las pe adevaratii rromani sa traiasca in turnul lor de fildes. e imoral si inuman sa le daram visele umede cu noul ierusalim

nelu pionieru spunea...

daca vreti sa aflati ce si cum este cu criza asta, cu teveaul la alimente, cat va fi cursul leu/euro intrati si citi pe blogul lui tudor chirila, chestia aia beata si cu creasta in cap.
Despre criza economica la noiIdeile de baza ar fi :

- reducerea TVA la alimente => creste consumul => creste productia (de accizele la beutura vad ca nu zice nimic)

-impozitul forfetar va inchide firmele mici

- Publicarea testului de stres al bancilor ramane marele adevar al acestei crize. se pare ca si obama e morcovit de aceasta situatie.

-in conditiile in care ECB-ul nu va reduce dobanda le euro e posibil sa vedem leul curand peste 4.30

A zis si omu` nu a dat cu paru`.

mobutu spunea...

De doi bani speranţă

Anonim spunea...

http://www.gandul.info./actualitatea/pe-autostrada-soarelui-cad-bucati-de-pod-oficialii-jura-ca-nu-pica-tot-podul.html?3927;4230114

La sfarsitul anului vom avea 42 de km de autostrada, ... mai putin.

mobutu spunea...

Cica pe Q1 avem deja un deficit de ~8.5 mld
Venituri in scadere cu ~6%, Cheltuieli in crestere cu ~14%
Date preliminare.
Aleluia.

Anonim spunea...

superb comentariul asta de pe blogul lui chirila : "Vrei sa citesti despre o tara minunata in timp ce noi traim in una infecta?"
desi pana la urma e vorba de perspective si interpretari, nu ? filosofie, frate ...

Anonim spunea...

ce tare, dana dobre zice ca pensiile private sunt ok, si ca va fi bine si la vara cald. numai prostii aia de americani si-au pierdut banii. in rromania administratorii fondurilor sunt sigur mai destepti decat cei norvegieni, si au stiut unde sa faca investitii sigure ...
dormi in pace, fni lucreaza pentru tine ;)

Anonim spunea...

ha ha, a fost oprescu la paris si s-a uitat ca boul la poarta noua la RER ... si saliva ... ma cac pe mine de ras ...

Anonim spunea...

de ce america e america ... It was signed by President Obama on April 21, 2009

nelu pionieru spunea...

campanie intensa azi pe antena3 prin care suntem informati ca acum e momentul cel mai bun sa cumparam cashi si apartamente. il bagara in direct (il bag si eu direct in...) chiar si pe zili care se si supara pe tuta de moderatoare ca ea crede in teoria bulei.
cică acuși, acuși vin banii de la fmi si se "reașează" piața. ma ăștia sunt ca in bancul ala cu copilul optimist care cauta poneiul atunci cand găsise balega sub brad. nu s-au saturat dracu sa manance atata balega ?

Flavian spunea...

Eu vin cu stirile externe, ca de obicei... :)

Incepem cu articolul despre testul de stress al bancilor de care am mai discutat pe aici. Am zis de pe atunci ca lucrurile sunt cusute cu ata alba, iar mai nou lucrurile astea incep sa fie subliniate tot mai vehement si de altii:

Bank Stress Tests Now Officially a Garbage In, Garbage Out ExerciseThe bank will run the tests themselves, using the same risk models that caused the mess. With only ten examiners on average per bank, and most of the banks having very diverse businesses (mortgages, complex structured credits, credit cards, consumer loans, commercial real estate, large corporate loans, small business lending, foreign operations, credit default swaps, other derivatives exposures, foreign lending and FX exposures), their ability to probe the results, from a skill and manpower basis, is dubious, particularly in the capital markets exposuresMda, deci pe scurt bullshit. Vrajeala pe toata linia, de la tentativa de testare, pana la modul in care aceasta a fost realizata si pana la publicarea rezultatelor:

Bank Regulators Clash Over U.S. Stress-Tests Endgame
The U.S. Treasury and financial regulators are clashing with each other over how to disclose results from the stress tests of 19 U.S. banks, with some officials concerned at potential damage to weaker institutions.
Bank bailout plan's 'stress tests' already causing stress
"They've gotten themselves in a pickle on this thing," said Bert Ely, an independent banking analyst. "It's clear they didn't think through how this was going to play out."Ba unii insista ca au pus mana pe rezultatele reale ale asa-zisului test. Ce vrea media oficiala sa ne intoxice despre starea nemaipomenit de buna a sistemului bancar si castigurile incredibile din ultimele luni stim deja. Asa ca rezultate transpirate sau compuse de cineva, cred ca informatiile din linkul de mai jos ofera o vedere mult mai apropiata de realitate asupra decat cele oficiale: LEAKED! Bank Stress Test Results !1) Of the top nineteen (19) banks in the nation, sixteen (16) are already technically insolvent.
2) Of the 16 banks that are already technically insolvent, not even one can withstand any disruption of cash flow at all or any further deterioration in non-paying loans.
3) If any two of the 16 insolvent banks go under, they will totally wipe out all remaining FDIC insurance funding.
Evident, uitam mereu sa mentionam faptul ca bancile mai si dau faliment. Incredibil sau de neconceput pentru unii, dar adevarat. In ultimul an doar in US am avut mai mult de un faliment pe saptamana: Weekend #17, Bank Failure #25 Si cel mai mult mi-a placut comentariul de aici asupra acestui subiect:

Another weekend and another two banks!!

As I understand it the Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), when taking over a bank moves in with military precision, and uses a lot of resources. It appears to me that they only have enough resources to do two banks at a time, which begs the question If they had the resouces how many banks would now be closed?

Flavian spunea...

Continuand postul precendent cu bancile avem AICI un grafic excelent. Cu explicatiile de rigoare: Big bank profits are bogus! Care arata cat de grozav stau exact bancile care trambitau cele mai mari asa-zise castiguri zilele trecute:

What Explains the Huge Gap Between
Official Declarations and Our Analysis?

We all use essentially the same data. And conceptually, the analytical approach is also similar.

The primary difference is that the regulators have an agenda: Instead of protecting the people from bank failures, they're trying harder than ever to protect failed banks from the people. Specifically ...

• They have forever hidden the names of the banks on the FDIC's "Problem List," making it almost impossible for average consumers to get prior warnings of troubles.

• They have never disclosed their own official ratings of the banks — the CAMELS ratings — making it difficult for the public to find safe institutions they can trust.

• They have religiously underestimated — or understated — the depth and breadth of the debt crisis.

• And as I explained a moment ago, they have rigged their recent stress tests to give passing grades to all of the nation's 14 largest banks, sending the false signal that even the most dangerous among them are somehow "safe."
Si inca un articol simpatic care contine niste citate dragute pe care le-am si reprodus mai jos partial: Green Shoots Are For Suckers“Don’t count your recoveries before they’re hatched.”

So says Paul Krugman, who agrees with our assessment of the economy. As we noted a few weeks ago, its not getting better, its only getting worse more slowly.

And the same damn fools who missed the oncoming freight train in the first place are now busy declaring its all clear. They were wrong before and they are wrong now.
Evident, am pastrat pentru final ce era mai bun. Adica ultimul articol al celor de la E2020. Care asa cum am mai explicat, au un istoric foarte bun al previziunilor in ultimii 2 ani. Au nimerit cam 80% din evenimente, inclusiv sau in special pe cele legate de criza actuala. Recomand lectura intregului articol, la fel ca si in celelalte cazuri:
Summer 2009: The international monetary system’s breakdown is underwayIn this issue of the GEAB, our researchers anticipate the different forms a US default will take at the end of summer 2009, a US default which can no longer be concealed from this April (most taxes are collected in April in the US) onward.

In this issue of the GEAB (N°34), our researchers focus on how to explain the « mystery of gold price ». Indeed, our seekers (of information, not gold) identified a number of interesting leads to understand why the price of gold has been fluctuating around the same level for months when the number of gold buyers is constantly increasing and demand for coins and bars far exceeds available supply in many countries.

Flavian spunea...

In rest cu bursele ce sa mai zic, ca am zis destule. Nebunia e tot mai clara, oscilatiile tot mai incontrolabile. Sunt frumos de urmarit, dar de pe margine. Eu astept doar sa vad cand incepe scaderea DOW si o ultima apreciere a dolarului inainte de inflatia finala. Sa nu-mi ziceti ca voi inca mai credeti ca revenirea actuala la burse semnalizeaza finalul "crizei"... :)

A crescut DOW la 7500-8000 cum am zis cand inca era la 6900 ? A crescut. De la 6900 cat era pe 11 martie cand vorbeam eu de posibil bulltrap si pana la 7900 cat era pe 26 martie. A inceput inversarea de trend in saptamana G20 cum am zis ? A inceput. Dupa saptamana G20 au mai fost oscilatii, dar cresterea s-a oprit si media a ramas cam in aceeasi zona de 8000 la DOW.

Daca mai incepe si scaderea spre 6000 pana in iunie cum am zis iarasi, ce mai vreti de la mine ? Sfaturi de investitii ? Am mai zis ca sfatul meu acum e sa stati cat mai departe de burse sau banci. Stiu ca se pot face bani acum la oscilatiile majore care apar. Dar merita stresul asta acuma doar pentru a mai face sau cel mai probabil a mai pierde niste economii ? Mai ales cand banilor in general nu li se mai prevede un viitor prea indelungat ?

Repet ca eu ma uit la burse doar pentru a gasi semnale ale evolutiei economice viitoare. Si ma distrez cu "previziunile" doar for fun. Asa ca lasati prostiile. Ca altfel incep sa bag si eu disclaimere ca altii: articolele acestea nu constituie sfaturi pentru investitii. Pentru reactii adverse consultati medicul sau farmacistul... :)

kung lao spunea...

Stimate Flavian,
Eu chiar te-am citit cu un usor interes la inceput. Pana ai inceput sa bati campii. Rau de tot!
Man, ma ingrijorezi!
Esti ca babele acelea enoriase ale unor biserici obscure carora daca ai apucat sa le deschizi usa nu mai scapi de ele pana nu iti povestesc cum e cu adevarul si mantuirea!

Poti sa postezi si sa previzionezi cat doresti matale. Dar gandeste-te si la amarati ca mine care citesc blogurile de placere si care poate NU VOR sa fie salvati de profeti din astia ai finantelor ca tine.

Anonim spunea...

@mobutu
Da un link te rog cu datele Q1.
Daca e adevarat ce spui, inseamna ca e jale mare.

Anonim spunea...

pierzi, castigi, negustor te numesti.
pe cand si in rromania niste stiri din astea ? tare am impresia ca fiul lui stanescu a fost singura "personalitate" care avea cat de cat onoare ...

mobutu spunea...

Hubble, n-am link, am auzit stirea astazi la tmctv.

mobutu spunea...

Ma uit acum la fotbal (brasov-craiova) iar pe stadion e plin de reclame la "targul national imobiliar 7-10 mai"

luke spunea...

@all
Ceva (sau cineva) din acest blog imi aminteste de un banc tare:

Cica in Africa se auzise de un fluviu mare cu ape repezi si involburate pe care numai cei mai puternici dintre oameni putea sa-l treaca inot.Dar acest fluviu avea puteri magice : daca reuseai sa-l treci inot din negru deveneai alb.
O familie de negri aude despre acest fluviu. Saturati sa fie discriminati pentru ca sunt negri se hotarasc sa mearga acolo sa devina albi.
Trece primul cu mare greutate iese pe malul celalalt si devine alb. Automat apare un mare entuziasm legat de faptul ca trecerea peste marea apa ii va ajuta sa aiba o viata mai buna. Se arunca si ceilalti in apa sa traverseze. Reusesc ei sa ajunga mai greu sa mai usor pe malul celalalt mai putin cel mai firav dintre ei care se zbatea tras de un curent. Acesta striga disperat.
- Ajutor!!! -Ajutor!!!
Unul dintre cei care reusisera sa traverseze (acum alb) se intoarce cu spatele si spune:
- Da-l in **** mea de negru!

:)

MIA spunea...

Am o întrebare pentru Manole legată de un articol mai vechi, cel cu persoanele care au cumpărat o locuinţă în Insulele Canalului la preţul unui apartament din Bucureşti : persoanele respective au cumpărat locuinţa şi au reuşit cumva să primească dreptul de a locui în ele sau doar să o dea în chirie ?

Întreb pentru că din câte am auzit de la un coleg englez Insulele Canalului au o legislaţie de-a dreptul halucinantă şi dacă nu eşti născut acolo este foarte greoi procesul prin care se obţine dreptul efectiv de rezidenţă ... ;)

B spunea...

Huble, informatiile amintite de mobutu le gasesti in presa, insa SIF-urile se pare ca nu le-au auzit ca se umfla ca un cozonac la dospit!
In alta ordine de idei ati vazut stiri despre rata debitelor?

http://www.gandul.info/economia/peste-500-000-de-romani-au-restante-la-banci-ce-planuiesc-recuperatorii.html?3936;4233285

Tufis spunea...

@MIA: Daca te duci cu 100 000 de lire sau mai mult ca sa le investesti in tara, e posibil sa o pui relativ usor de cetatenie. Stiu unul care a obtinut pe loc cetatenie US cumparand o casa de 700k USD, poate pragul e mai mic in UK :)

Anonim spunea...

@123
si cum a obtinut cetatenia US pe loc ? i-au dat sa razuiasca un loz ? vad ca mai nou blogul devine unul de bancuri. ceea ce nu e rau ... macar ne mai radem

Nok spunea...

@123

Basme.

Marian spunea...

Este incorect ce zice 123.
Dar exista un mod de a lua greencard, numit EB5, pentru care iti trebuie 500 de mii de dolari de investit in zone defavorizate sau 1 milion de investit oriunde in SUA.
Si am impresia ca cumparatura de casa nu este considerata investitie (in mod corect, in opinia mea).

http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.5af9bb95919f35e66f614176543f6d1a/?vgnextoid=4ff96138f898d010VgnVCM10000048f3d6a1RCRD

dcg spunea...

http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-5622997-cati-romani-datoreaza-bancilor-mai-mult-decat-valoarea-casei-cumparata-credit.htm

dcg spunea...

http://www.capital.ro/articol/cumparatorii-de-locuinte-noi-prinsi-in-capcana-precontractelor-118772.html

Anonim spunea...

Cele mai mari datorii le are Robert Negoiţă. Deputatul PSD are 41 de milioane de euro de dat la bănci, adică rate de peste 270.000 de euro pe lună.

Silviu Prigoană are credite de aproape 16,3 milioane euro,ceea ce înseamnă rate lunare de 110.000 de euro.

Deputatul PDL Cristian Boureanu a investit în terenuri, pe care le-a luat pe credit. Datoriile lui au ajuns astfel la 9 milioane de euro, iar rata lunară este de aproape 60.000 de euro.

Valeriu Steriu de la PSD are două credite care însumează 500.000 de euro, cu rate lunare ce depăşesc 4000 de euro.

Bogdan Ciucă de la alianţa PSD+PC şi Eugen Bejenariu de la PSD au împrumuturi de aproape 400.000 de euro fiecare.

Pe lista celor cu datorii cuprinse între 100 şi 300 de mii de euro sunt PD-L-iştii Lucian Riveş Tipei, Cătălin Croitoru, Daniel Buda, Sulfina Barbu şi Raluca Turcan.

PSD-iştii au şi ei elita lor de datornici. Aici îi găsim pe Cristian Sorin Dumitrescu, Victor Surdu şi Gabriel Tiţă Nicolaescu.


La PNL: Gerea Andrei Dominic, Adriana Săftoiu şi Dan Motreanu sunt în topul datorinicilor. Iar UDMR intră în top cu parlamentarul Olosz Gergely.


OARE CE CREDETI CA-I PREOCUPA ACUM PE DISTINSII ALESI ? TARA SI NEVOILE EI ?

Miorlau Pufos spunea...

Rideti voi, rideti dar daca deschideti din curiozitate site=ul Anuntul veti vedea cum gasiti locuinte cam la jumatate din ce se cerea anul trecut pe vremea asta inainte sa inceapa balamucul in mod oficial.

@ dcg Cunosc pe cineva intrat intr-o asemenea capcana, a platit o taxa de rezervare pentru Primavara la 2000 euro / mp si-acum sint bannere pe toate gardurile cu 950-1100 Euro / mp.

Huble, datoriile politicienilor sint praf in ochi. Inchipuie-ti ca astia au bani buni pe la banci prin strainatate pe care nu prea au cum sa-i justifice, si-atunci o pun de-un credit. Daca le faci socoteala ajungi chiar sa crezi ca ei traiesc din salariul minim pe economie si cu restul de bani isi achita creditele. Sint foarte putine cazuri in care datoriile chiar le depasesc veniturile ( Locic e unul dintre, mai zilele trecute a incercat sa-si vinda Rolls-ul la moloveni dar l-a luat pe sus politia de frontiera de la Sculeni pe sofer...ca din Rolls urlau manele si pe la Sculeni nu s-au mai vazut asemenea OZN-uri )

Anonim spunea...

si zi asa mariane, cum era cu spalatul ?
bineinteles ca atata timp cat aveti chiar si un singur roman din 19 milioane care inca se mai spala, nu putem spune ca toti sunteti niste nespalati, nu-i asa ?

B spunea...

Manole, la cum iti polueaza blogul canadianul facand trolling sau drolling vezi ca iti ia khris din cota de piata pe imobiliare pentru ca iesit la inaintare cu o analiza de negative equity.

http://khris.ro/index.php/04/2009/cati-romani-datoreaza-bancilor-mai-mult-decat-valoarea-casei-cumparata-pe-credit/

Miorlau Pufos spunea...

@ B Punind cap la cap dobinzi, comisioane, taxe si tot felul de aberatii pentru un credit care se intinde pe 30 de ani vei constata ca ai de plata cam de 2,5 - 3 ori mai mult. E greu de crezut ca locuintele luate pe virf de bula imobiliara vor valora de trei ori mai mult peste 30 de ani ca sa iesi cu un mic profit. Factorul demografic ( atit cantitativ cit mai ales calitativ ) va trage binisor in jos toti indicatorii astia.

Tufis spunea...

@Miorlau Pufos, nu tin cu lupul, in acei 30 de ani ar fi trebuit sa platesti chirie. La 250 de euro pe luna, sa zicem, la ceva la care platesti 250k in final, mai recuperezi vreo 90 000 de euro. Afacerea tot proasta pana la d-zeu ramane (si da, randamente de astea nasoale se vor vedea din ce in ce mai des la cei care au sume de genul ala de returnat), dar e UN PIC mai putin proasta :)

Tufis spunea...

Afacerea e proasta si luand o inflatie oarecare acolo, si parca vad ca urmatorii 10-15 ani avem deflatie sau inflatie 0 :)

Anonim spunea...

123 si du-te, esti varza

Clociada s-a terminat de mult dar mai apare cate unul bun ca materie prima in vremuri de restriste.

AristotelCostel spunea...

@123

Cu menţiunea că în ziua în care ţi se strică un vecin la cap sau din cauză de drog sau când se emancipează şatrele, ai opţiunea "adio mamă", unde mai pui că îţi poţi negocia costul locuirii, mobilitatea interorăşenească şi chiar internaţională rămâne intactă şi, într-o zi, când toţi se vor fi uitând la OTV, închei o tranzacţie la 250 Euro/mp ca să-ţi diversifici portofoliul, iar dacă nu vrei să-ţi asumi niciun risc găseşti ceva sub 1000 Euro/mp într-o ţară civilizată.

elzorab spunea...

i-au ajuns pe englezi "investitiile imobiliare" facute prin paradisurle europei, gen spania, bulgaria, romania, letonia, lituania. au crezut ca ei sunt cei mai mari speculoatori in viata, populatia nativa fiind formata din analfabeti si cretini care nu stiu sa adune sau sa scada. sa vedem cum se vor descurca acum...

majoritatea, ma refer la oameni de rand nu la marii capitalisti, au scos cate un credit lasand propria casa garantie si s-au apucat de "investiti" in imobiliare. vorbiti de romania, dar in anglia, astia innebunisera de tot, de la taximetristi la ospartari, toti era "investitori in imobiliare"
sunt multi romani care au luat o tzeapa in romania, dar cred ca sunt mult mai multi "investitori" taximetristi din anglia.
sincer, prabusirea imobiliarelor din romania, v-a porni direct din anglia...


http://www.capital.ro/articol/recesiunea-britanica-fara-iesire-118857.html

Frunza spunea...

Uitandu-ma la sondaj bag seama ca sunt(em) multi care nu cred in Apocalipsa lui Flavian.
in BM o opinie cu care nu poti sa nu fii de acord: www.businessmagazin.ro/opinii/sa-ne-plictisim-asadar.html?5544;4230020

Marian spunea...

@Miorlau Pufos: chestia asta ca e anormal sa dai de 3 ori banii pe ipoteca decat costul casei este un mit babalist (uite ca au si babalistii mituri, nu numai creditacii :-)) ).
Exista un cost al banilor, destul de substantial, care include si inflatia.
Cat timp o banca (din SUA) iti da credit cu 6.5% anual, fix pe toata perioada de creditare, si pe ei ii costa 5% anual banii respectivi, consider ca totul este normal.
Banca nu da nici un tun din diferenta aia de 1.5%, mai ales ca banca se expune si la risc pentru acea suma.

Aberatia este in schimb in Romania: EURIBORul este sub 2%, dar dobanzile practicate de banci este in cele mai multe cazuri peste 10%. Deci pe bancile romanesti ii costa putin, dar taxeaza mult clientii.

AristotelCostel spunea...

@marean

chestia asta ca e anormal sa dai de 3 ori banii pe ipoteca decat costul casei este un mit babalist
...
EURIBORul este sub 2%, dar dobanzile practicate de banci este in cele mai multe cazuri peste 10%. Deci pe bancile romanesti ii costa putin, dar taxeaza mult clientii.
"Mitul" avea la bază diferenţa dintre camătar şi bancă.

mobutu spunea...

Marian,
Da, e anormal.
Iar referitor la euribor 2%, romania 10% este pentru ca tarisoara asta e riscanta.

Miorlau Pufos spunea...

@ Marian Cu creionul pe hirtie, daca stai sa aduni toate ratele si vei compara suma obtinuta cu suma data pe casa respectiva vei vedea ca iesi de 3 ori mai scump. Creditarea in sine nu e o treaba rea, dar nuantele grotesti aproape pe care le-a capatat in Romania ( si nu numai ) aseamana activitatea asta cu camataria. O gramada de banci au raportat cistiguri fabuloase in tara noastra draga, date atit de costurile de operare cit si de dobinzile cu care isi vind marfa. Si asta e valabila si pentru alte domenii, in care angajatii sint platiti la limita subzistentei iar in magazine marfa de pe raft e vinduta la acelasi pret ca la mama ei acasa. Costurile de productie sint si ele ajustate, ca doar nu va inchipuiti ca sampoanele, detergentii si ce mai e pe la noi au la baza formula originala...

Marian spunea...

@mobutu, all:
Sa va arat cu numere de ce este mit:
Sa presupunem ca inflatia e 4% pe an, Fed Rate/EURIBOR este 5% pe an, si banca da pe dobanda fixa 6.5% pe an (numere foarte reale pentru situatia pre-criza din SUA, inainte sa coboare Fed Rate la nimic, inainte sa coboare dobanda fixa pe 30 de ani la 5%).

La credit de 100 de mii, cu 6.5%, ai de rambursat 632.07 lunar timp de 360 de luni. Adica ai de plata 227545 (dolari/euro/franci elvetieni/RONi/whatever). De 2.27 ori mai mult. Dar daca iei in calcul inflatia de 4% pe an, rata care o platesti peste 10 ani e considerabil mai mica in bani 2009 decat cea care o platesti acum. La 4% inflatie anuala, valoarea banilor se injumatateste la fiecare aproximativ 19 ani. Mai exact, 632.07 platiti peste 30 de ani (ultima rata de plata) valoreaza cam 202.67 platiti acum (la aceeasi valoare a banilor). Rata aia de 632.07 inseamna in medie (pastrand valoarea banilor) 378.9 in "2009 USD"/"2009 EUR"/"2009 RON". Adica ai de plata 136404 "2009 USD"/"2009 EUR"/"2009 RON" pentru un credit de 100000 de "2009 USD"/"2009 EUR"/"2009 RON" contractati acum. De 1.36 ori mai mult. Diferenta se duce in: costul banilor pentru banca (ii ia din alta parte en-gros ca sa ti-i dea tie sa-ti iei casa), costurile bancii (angajati care iti dau tie credite, angajati care se ocupa cu vegherea creditelor, cladiri, curent electric, etc etc), acoperirea riscului bancii, marja de profit a bancii.


Acum sa presupunem ca exista o banca non-profit, care nici macar riscul de neplata nu si-l asuma. Si-ti da cu 5%, cat ia bani de la FED. Rata se schimba de la 632.07 la 536.82. Total de plata: 193255.2 USD/EUR/RON. Ajustat la inflatie: rata de 321.8 "bani 2009" care vine 115848 "bani 2009". De 1.16 ori mai mult. Diferenta se duce in costul banilor pentru banca (ii ia din alta parte en-gros ca sa ti-i dea tie sa-ti iei casa) si atat.

Sa presupunem ca banca e de-a dreptul stoopid, si-ti da cu 4%, care e rata inflatiei. Asta vine 477.42 unitati/luna, adica 171871.2 platiti in total (de 1.72 ori mai mult). Ajustat la inflatie, vine 100000 (din excelul meu cu rotunjiri la calcul vine de fapt 103000). Nu platesti nimic extra. Ai acoperit doar inflatia.


Deci marea durere de fapt este inflatia. Doar asta a facut sa platesti de 1.72 ori mai mult timp de 30 de ani. Dar nu e durere in realitate, pentru ca si veniturile cresc odata cu inflatia.

Ajustat la inflatie, adaosul este de 36% pe suma creditata. Din care 20% se duce la banca (nu toti in profit, ci si in costuri si riscuri), iar restul de 16% se duce in costul banului pentru banca (alte banci sau bond holders, de asemenea in profit si riscuri, ca si bancile pot deveni insolvabile).




Evident, calculul este pentru situatii competitive, nu ca in Romania in care exista doar 20 de banci si actioneaza ca un cartel, in consecinta practicand politici de camatar.

Marian spunea...

P.S.: chiar daca argumentul este incorect (ca te costa de 3 ori mai mult casa luand-o cu credit, care ca o paranteza, este corect, ignorand inflatia, la un DAE de aproximativ 9.5%), pentru ca de fapt ai uitat sa imparti cu 1.87, care e factorul de inflatie 4%, sau cu 1.59, care e factorul de inflatie 3%, este foarte ok folosirea lui in discutii cu creditacii. Pentru ca creditacii oricum nu stiu finante, ca sa inteleaga de ce chiar daca platesti de 3 ori mai mult, de fapt platesti doar de 3/1.87 adica de doar 1.6 ori mai mult. Daca ar fi stiut finante, n-ar fi decis sa devina creditact in perioada 2006-2009. Deci, creditacul nu intelege rationamentul meu de mai sus (cel cu inflatia), prin urmare va lua de buna ideea ca el plateste casa de 3 ori din cauza ca a luat-o cu credit.

Marian spunea...

P.P.S.: cand folosesc si eu in discutiile cu creditacii acest "dai la banca de 3 ori mai mult" (stiu ca ei nu-si dau seama de sofism si-mi place sa-i fac sa realizeze greseala de a cumpara la varf de preturi intr-un mod cat mai brutal), ma amuza sa vad impactul tocmai din cauza ca eu stiu de falsitatea argumentului :-)
Este comic sa stii ca spui o exagerare (exagerare destul de mare) si sa vezi cum este luata de buna.

mobutu spunea...

Hahahahaha
acum la biz bazar:

"dobanzile la credite au crescut din cauza restantierilor la credite ... creditele neperformante sunt platite (si) de clientii buni prin dobanda"muie pe fata de la "sistemul bancar sanatos"

mobutu spunea...

marian, eu stiu ce zici tu, stim toti ce zici tu, ce zici tu cu inflatia este la mintea cocosului dar eu tot nu sunt de acord. banca s-a transformat in camatar.

mobutu spunea...

@Miorlau Pufos,
"...iar in magazine marfa de pe raft e vinduta la acelasi pret ca la mama ei acasa."Te contrazic: este mai scumpă la noi decat la ei acasa!!!

Marian spunea...

@mobutu:
nu te contrazic, cu mentiunea ca trebuie sa vorbesti doar despre bancile romanesti.
Eu am ramas socat cand am vazut ca au scazut dobanzile ipotecare sub 5% pe 30 de ani fix in SUA. Reactia a fost "WTF? unii vorbesc de riscul de hiperinflatie si voi dati cu 5% nereajustat timp de 30 de ani? dati in bob ca sa sperati ca totul va fi bine pe urmatorii 30 de ani?"

Anonim spunea...

sper ca nu uita nimeni ca atunci cand america stranuta, restul lumii face gripa ... faina poza ...

ionut spunea...

Marian

1) Creditele ipotecare in romania s-au luat in euro, in timp ce "creditacii" sunt platiti in lei. Mai adauga si deprecierea leului.
2) Ceea ce deranjeaza este comportamentul "camataresc" al bancilor si schimbarea unilaterala si discretionara a regulilor in timpul jocului.
3) Mobutu si ceilalti se refereau la bancile "romanesti".
4) Ia intreaba tu la orice banca din romania daca exista un tip de imprumut ipotecar pe 30 de ani cu dobanda fixa pe toata perioada si ai sa vezi raspuns!
4) Intre dobanda afisata si DAE( care din cate stiu eu, s-ar putea sa ma insel, pentru creditele ipotecare nu era/este obligatoriu de afisat) exista o diferenta imensa care deseori dubleaza costul total al creditului.
5) In general, daca bancile "romanesti" ar fi oferit un credit pe 30 de ani cu DAE fixa pe toata perioada de, sa zicem, 10%(am pus si riscul de tara), n-ar fi "comentat" nimeni.
6) Ai inteles gresit: "mitul babalist" nu se refera la asta (in 30 de ani platesti de 3 ori valoarea casei), ci se refera la faptul ca pretul de vanzare al unei case a crescut in 4-5 ani de 10-15 ori, tocmai DIN CAUZA fenomenului care poarta numele generic de "creditalism".

P.S. Apropos de "mitul babalist", tu poti sa-mi spui ce ai sa faci peste 2 ani( nu 30) si cati bani vei castiga? Daca raspunsul este da, apuca-te de "ghicit".

Marian spunea...

Ionut, argumentatia mea a pornit de la afirmatia lui Miorlau: "Punind cap la cap dobinzi, comisioane, taxe si tot felul de aberatii pentru un credit care se intinde pe 30 de ani vei constata ca ai de plata cam de 2,5 - 3 ori mai mult.". Afirmatie pe care eu am interpretat-o: "sa platesti de 2.5-3 ori valoarea creditului este mult prea mult".

Prin prisma asta, iti raspund:
1) ce relevanta are?
2) Miorlau Pufos nu s-a plans ca iti promit ca platesti de 1.5 ori mai mult si tu de fapt platesti de 3 ori mai mult. Deci ce relevanta are in discutie? Si ca o paranteza, bancile schimba regulile jocului doar din cauza ca clientii accepta acest lucru. De fiecare data cand spun unui roman ca trebuie sa isi ia credit ipotecar doar cu dobanda fixa si rata fixa, el/ea sare de fund in sus "da' de ce? dar bancile nu ofera. dar e dobanda prea mare". Deci problema e mai mult atitudinea romanului foarte toleranta cu bancile, si faptul ca romanul de rand nu vede nici o problema sa semneze un contract dubios, in care regulile se pot schimba peste noapte.
3) Da, stiu. Si? Eu argumentam ca ceeace in aparenta este obscen (3 ori) in realitate nu e atat de obscen (1.6 ori)
4) Ti-am raspuns la punctul 2
4 bis (cu DAE)) Eu discutam de DAE. Cu DAE 9.5% platesti de 3 ori. Orice alt numar in afara de DAE e irelevant. Ca degeaba iti da cineva dobanda mica, dar iti pune comision lunar de administrare al contului de 0.5% din principal (care duce la 6% anual din principal!!)
5) Bancile n-au oferit pentru ca clientul n-a cerut (vezi punctul 2). Eu cand ma duc la banca ma duc ca la magazin. Cumpar un produs, si caut produsul care mi se potriveste, cu pretul cel mai mic. Daca pe timpul baloniadei cel mai important lucru era sa cumperi _acum_ ca maine se scumpeste, e normal ca multi au acceptat orice clauze contractuale dubioase si au privit banca ca marele binefacator care ti-a permis sa iti cumperi 4 pereti, ca maine nu ti-ai mai permis (buy now or be priced out forever). Combinata cu patologia culturala din Romania cum ca banca iti face un mare serviciu creditandu-te, uite ce iese: clientul nu cere, si banca nu ofera.
6) Nu inteleg ce vrei sa zici

elzorab spunea...

"Salariul minim pe economie a cărui valoare este de 600 de lei, ar putea ajunge, după aplicarea noii grile de salarizare, la 1.500 - 1.600 de lei, a declarat ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Marian Sârbu, miercuri la RTV. Potrivit estimărilor făcute (...)"

IAR EURO VA TINE PASUL SI VA AJUNGE LA 20 LEI...SI TOT ASA...

ionut spunea...

Marian

1) In romania nu exista credit ipotecar cu dobanda fixa!
2) Contractul de credit cu banca este un contract "de adeziune" si nu este negociabil, pentru 99% dintre clienti.
3) ceea ce in aparenta este obscen (de 3 ori) in realitate este si mai obscen( de mai mult de 3 ori).
4) "Cand ma duc la banca ma duc ca la magazin". Serios? La ce banca, daca nu te superi?
5) Uite ca exista si "deflatie", nu numai inflatie...
Aberatia creditului(in romania in principal, dar nu numai)) este alta: neexistand credite ipotecare cu dobanda fixa, nu platesti de 2,5-3 ori mai mult, ci o suma incerta( de obicei crescatoare dupa cum vrea banca) cu venituri viitoare si mai incerte.
6) Nu inteleg ce nu intelegi! "Mitul babalist" nu se refera la faptul ca cineva plateste de x ori pretul unei case apeland la credit, ci faptul ca pretul la care s-au tranzactionat casele a ajuns la valori halucinante, rupte total de fundamente, tocmai din cauza accesului facil la credite, al lacomiei( si a bancilor si a "creditacilor") si al lipsei de educatie financiara a oamenilor.

Cine stabileste "costul banilor"?

Marian spunea...

ionut:
1,2,4) QED legat de atitudinea gresita a romanului in banca. Scriu inca o data concluzia: creditul este un produs (sau serviciu) ca oricare altele. Il cumperi la fel cum cumperi sosete de la Carrefour sau carti de la Carturesti sau tunsoare de la frizeria din colt. Concurenta intre ofertantii produsului/serviciului este (mai corect ar trebui sa fie) la fel ca concurenta intre Metro si Selgros.
3) citeste mai sus. mesajul meu cel lung.
5) e pe draq deflatie. au scazut cumva preturile din magazin? confunzi asset deflation (gen scaderea pretului petrolului sau scaderea unciei de aur) cu price deflation (goods and services). E ca si cum ai zice ca azi avut loc deflatie ca a scazut pretul actiunii lui Microsoft (exemplu ipotetic) - aberant. Pana una alta nu percep nici o deflatie la lucrurile care se produc in vederea consumului.
5) de acord cu tine. este sinucidere curata sa n-ai credit ipotecar cu dobanda fixa. Daca inflatia sare in double-digits esti mancat cu fulgi cu tot.
6) mit = ceva ce oamenii il considera real, dar nu este real.
Ce ai numit, preturi de tranzactionare aberante, tu nu este mit. A fost o realitate. Din fericire o realitate apusa.

Manole spunea...

Bună dimineaţa!
Văd că v-aţi întins la vorbă, nu glumă.
@Marian: cred că problema legată de cât plăteşte real omul după x ani nu arată/ascunde drama adevărată a creditaţilor. Eu zic că una e să plăteşti timp de 30 de ani de 3 ori - de 1,6 ori - whatever - o sumă, să zicem, de 30.000 de euro, şi alta e să plăteşti 70.000. Cel care plăteşte 70.000 când ar fi putut plăti doar 30.000 tocmai şi-a dat pe mâna băncilor o bună parte a veniturilor viitoare, care l-ar fi putut ajuta să-şi îmbunătăţească alte aspecte ale vieţii. Asta e problema. Că dacă luăm în calcul inflaţia şi alţi factori nu ar plăti chiar de 3 ori, ci mai puţin, suma împrumutată... da, probabil. Dar e o consolare palidă.

ionut spunea...

Marian

Am inpresia ca vorbim impreuna si ne intelegem separat( tu parca nefiind, in prezent, in tara), o fi fost de vina ora inaintata...
Concurenta intre ofertantii produsului credit nu exista in mod real in romania. Comportamentul omului de rand in relatia cu banca, ar fi fost, cu siguranta altul, daca am fi "lucrat" cu banca vreo 60 de ani, in loc sa "lucram cu partidul"! "Institutia" creditului in romania implineste anul asta practic, frumoasa varsta de 7 ani.
La fel si comportamentul in ceea ce priveste achizitia imobiliara( si nu numai) ar fi fost cu totul altul daca:
- la nivel national am fi avut un indice al preturilor REALE la care se incheie tranzactiile.
- am fi avut o alternativa corecta si viabila( eventual sustinuta de stat) la cumpararea unei case, si ma refer bineinteles la inchiriere!
- am fi avut educatia economica necesara astfel incat sa cunoastem termeni ca "negative equity", devalorizarea valorii "activelor", boom si contractie economica, etc.
Si mai gandeste-te la altceva: cat sunt americanii( sa nu mai vorbim de englezi, spanioli, irlandezi, etc.) de educati financiar, n-au scapat de efectele "caritasului" mondial.

In ceea ce priveste deflatia, nu confund nimic. Preturile bunurilor si serviciilor ( atata vreme cat mai putem vorbi de preturi, in conditiile in care in anumite domenii numarul tranzactiilor e foarte mic si scade pe zi ce trece) chiar au scazut in romania!
Sigur ca nu ma refer la totalitatea bunurilor si serviciilor, dar fenomenul e in "progres"...

Daca observi, in ambele posturi, am scris "mitul babalist". De ce crezi ca am folosit ghilimelele? Am fost si sunt unul dintre sustinatorii teoriei existentei "balonului" imobiliar si al altor "baloane".

Marona spunea...

Marian, foarte interesant.

Carevasazica tu calculezi suma nominala totala (credit plus costul creditului) a un credit ipotecar romanesc plecand de la procentul de DAE curent si apoi la suma astfel obtinuta aplici factorul de corectie (discount) numit generic "inflatie" si ajungi la concluzia ca un creditac ipotecar roman va plati, nominal, de trei ori pretul casei, dar in termeni reali o va plati... numai de 1.5 ori.

Prezumtia ascunsa: DAE curent fix pe 30 de ani. Situatia reala: creditul ipotecar romanesc e intotdeauna contractat ca si credit cu dobanda variabila, astfel incat riscul inflatiei si devalorizarii monedei nationale este integral pasat creditacului, pe intreaga perioada.

Misto scamatorie asta cu schimbatul fundamental al premiselor fix in mijlocul "analizei".

Ce pot sa zic la faza asta? Fa-te broker de credite in Romania, you got talent, pe care-i pacat sa nu faci bani. de ex partea aia in care ii explici creditacului salariat ca pe el o sa-l doara fix zero inflatia fiindca salariul lui e perfect corelat cu ea si numa creste in acelasi ritm...este extraordinar de puternica si convingatoare. :)

Tufis spunea...

@Hubble, Aristotel, voi ati citit numerele mele? Ati citit ca spun ca a fost o afacere extrem de proasta ipotecariada (si e inca)? De ce naiba ma atacati cand sustin aceleasi idei? Stiu ca sunteti crestini buni si ca atare v-ati facut prastie de pasti, dar totusi...

Tufis spunea...

@Marian: da, inteleg unde bati.

Dar inflatia nu e 3-4% pe an pe zona euro. Pana acum a fost cat, 1-2% in euro?

Idiotii nostrii luau credite in euro, iar bancile anticipau inflatia euro ca si cum ar fi fost vorba de lei. Deci e chiar mai grav decat explici tu ca e.

Tufis spunea...

Ma rog, manole hit it right on the head, problema mare e pretul initial, pana la urma, da-o naibii de banca. Si faptul ca o pondere o are un avans de 30k euro intr-o casa de... 30k euro, si alta pondere o are in acelasi pret pe varf de caritas, cand acelasi "lacas de cult" e 120k euro

Tufis spunea...

De fapt, legat de dobanda fixa si shituri, o sa citez dintr-un thread de pe CG:

- DAE pe 25 de ani la BCR in euro e 12.24 la suta (da, fix :B)

- DAE la orice banca din Franta, la crdit cu dobanda fixa, aceeasi perioada, e 5.5%

Deci:
-tara UE
-creditare in euro, respectiv in euro

Diferenta 7 puncte procentuale.

De unde?

Bag picioarele, ma mut in Bulgaria :B

Anonim spunea...

@marian

Marona ti-a demontat foarte frumos teoria cu argumentul dobanda variabila cu inflatia (cand o sa creasca euriborul, fi sigur ca banaca nu uita sa-ti majoreze dobanda) si cu argumentul salariul creditacului care nu creste la pas cu inflatia. Asta daca ai puterea sa intelegi ca finantist cum te tii.

Ionut ti-a mai pus o piedica cu deflatia si uite iti mai dau si eu un cartonas galben. Unde ai auzit tu de inflatie de 3-4% la euro ? Iar la leu cand a sarit cursul la 4.3 nu uita ca dobanzile au crescut la cer.

Stii ce te rog, ca mare finantist, nu mai nenoroci alti creditaci cu prosteala ieftina de genul voi sunteti tarani si nu intelegeti costurile ascunse ale bancii. E foarte simpla teoria si nu-ti trebuie studii de specialitate.

Anonim spunea...

@123
Fi mai clar cand aduci argumente ipoteca vs. chirie. Din ce ai scris si nu stau sa mai citez, gasesti singur, tu pari a fi beat, sau ma rog, ... asa te exprimi tu.

Marian spunea...

@all: am incercat sa separ problemele si se pare ca esuat in a explica suficient de clar.
Multi incurcati capra cu varza. Nu are nici o legatura variabilitatea dobanzii cu faptul ca in realitate nu dai bancii de 3 ori mai mult, ci multumita inflatiei de 1.5 ori mai mult.
Sint doua probleme absolut independente.

N-are nici mare legatura daca DAE in Romania este 10% si in Franta este 5%. Acel 3x era calculat la DAE 9.5%, acel 1.6x era calculat din 3x cu inflatie 4%, etc. Se schimba numerele. Realitatea cum ca o mare parte din suma trebuie reajustata la inflatie nu.

(re manole) In plus, nu are nici o legatura cu faptul ca ai facut greseala sa cumperi pe creasta, la pret dublu decat trebuia. Ca tot de 1.5 ori (ajustat la inflatie) dai inapoi bancii fata de cat ai imprumutat. Factorul ramane constant.

De altfel problema cu rata variabila este payment shock. Istoria a aratat ca daca vrei ca oamenii sa-ti plateasca rata la banca fara intarzieri, nu le fa surprize. Iar in caz de hiperinflatie, riscul este infinit. O dublare a dobanzii inseamna o aproape dublare a ratei (si daca esti indatorat peste 50% inseamna ca dai tot salariul la banca), pe cand venitul multumita hiperinflatiei o sa creasca peste 2 luni, peste 6 luni, etc. Nu suficient de repede incat sa-ti acoperi pierderea. N-am facut calculul, dar am banuiala ca hiperinflatia nu schimba cat dai la banca fata de cat ai imprumutat (ajustat la inflatie), ci distributia in timp a sumei pe care o dai (adica cand incepe hiperinflatia esti lovit mortal, dar daca reusesti sa supravietuiesti, pe termen lung ajungi sa platesti rata mica)



Raspund data viitoare la restul (ce s-a scris).

P.S.: sper ca realizati ca sint si eu tot babalist :)) Va las sa ghiciti care e nick-ul pe SP :D

Anonim spunea...

http://www.antena3.ro/stiri/romania/radu-mazare-cumpara-vase-de-agrement-pentru-croaziere-pe-marea-neagra_70000.html

Asta se incadreaza la refacerea flotei, stimularea turismului si austeritate bugetara.

Anonim spunea...

@marian

Ai trecut de la stiinte exacte la stiinte umaniste:

"adica cand incepe hiperinflatia esti lovit mortal, dar daca reusesti sa supravietuiesti, pe termen lung ajungi sa platesti rata mica"

Anonim spunea...

@marian

Ma prapadesc de ras cand mi te imaginez fata in fata cu cocalarul venit sa-si targa credit, si cum pleaca boul baltii multumit ca in 30 de ani va da de fapt mai putini bani inapoi bancii.

De ce nu propui bancilor sa infiinteze un comision anual de ajustare cu inflatia, ca inca nu s-au gandit. Nu de alta dar sa nu iasa in pierdere.

Marian spunea...

@ionut:
Ai dreptate ce spui despre camataria bancilor din Romania. Dar mentalitatea gresita am vazut-o practic, la prietenii mei: au nevoie de un credit de la banca, se duc umili sa ceara, avand impresia ca banca le face mare favoare.
Atitudinea corecta este: intri, intrebi, incerci sa negociezi, nu merge, iesi si intri alaturi. Tu cumperi produsul, tu dai banul, asa ca e normal sa ai pretentia sa iei produsul cel mai ieftin de pe piata. Banci sint multe, clienti sint putini (bancile nu prea isi permit sa-si piarda clientii din cauza ca-s nemultumiti de oferta).

Combinat cu efectul de oligopol (ca nu-s 30 de banci la o populatie de 20 de milioane), ce crezi ca rezulta?




Apoi, se discuta despre deflatie doar din cauza fricii de spirala deflationara. Momentan riscul este 0.

Legat de mitul babalist: sint si eu extrem de babalist (dar nu babalist permanent - consider ca exista momente in care chiar merita sa cumperi, dar acel moment nu a existat in ultimii ani).







@Marona: n-are sens sa-mi fac griji de drobul de sare in analiza respectiva. Pentru ca as incurca mere cu pere. Am analizat efectele cataclistice pentru creditac ale hiperinflatiei in alta parte.
Apoi, sa nu te astepti ca EUROBOR sa sara peste 5% daca nu apare inflatie de macar 5% in zona Euro.

Nu pot sa ma fac broker de credit, pentru ca eu nu as vinde decat din alea cu dobanda fixa pe 30 de ani (pentru ca orice alta versiune o consider sinucidere financiara). Si nu cred ca le-ar placea bancilor.



@123:
Inflatia este de peste 3% in zona Euro: http://bonoboathome.blogspot.com/2007/12/eurozone-inflation-november-2007.html
Si istoric, ultimii 10 ani au fost de inflatie scazuta. Probabil pentru ca banii tipariti s-au ingropat in betoane.

Legat de a lua credite in monede exotice (euro cand esti platit in lei) - e alta forma de sinucidere. Uita-te ce s-a intamplat cu creditacul roman cand a zburat Euro la 4.3 RON.


@Hubble:
partea 1: raspuns mai sus
partea a 2-a: uite aici am vazut: http://bonoboathome.blogspot.com/2007/12/eurozone-inflation-november-2007.html
Nu uita ca e mare manareala la calculul inflatiei oficiale. De obicei uita sa ia in calcul energia si mancarea. Ale dracului, parca nici nu mananci, parca nici nu pui benzina, parca nici nu aprinzi becul ca sa traiesti...
punctul 3: nu am sugerat nimanui sa-si cumpere acum locuinta, la preturile acestea. Sint babalist ca si tine. Mai astept un discount de macar 30% peste discountul de aproximativ 40-50% deja existent fata de creasta (desi presimt ca vine unul de 60% - overshot). Preturile or sa fie cu 66-75% mai mici decat acum un an.

Marian spunea...

@Hubble:
*********Ai trecut de la stiinte exacte la stiinte umaniste:

"adica cand incepe hiperinflatia esti lovit mortal, dar daca reusesti sa supravietuiesti, pe termen lung ajungi sa platesti rata mica"*******

Iau cu copy-paste un mesaj de pe softpedia, de-al lui The_Gopo:

"Sa-ti explic babeste, ca vad ca rational nu ajuta la unii:
a) tu ti-ai luat credit EURIBOR+4%. Si EURIBOR este 5% pe an (situatie nu de criza). Adica dai 9%/an dobanda acum. Inflatia este la un rezonabil nivel de 3%.
tu ai venit 1000E/luna, dai la banca 500E/luna, din care 80% este dobanda (ca esti in primii ani de creditare). Adica 400E acopera dobanda, care este de 9%.
c) tu la anul speri ca veniturile sa-ti creasca odata cu inflatia. Adica speri ca peste un an castigi 1030E/luna sau mai mult
c) Vine inflatia mare - se face 10% pe an (care cu greu se califica la hiperinflatie. Poti avea si 15% ). Euribor zboara si el in sus, odata cu inflatia (ca banca trebuie sa castige, nu?). Si se face sa zicem numai 12% (desi la inflatie de 10%, EURIBOR 12% e cam mic). Deci tu ai de plata dobanda 16% (EURIBOR + 4%). Rata iti creste de la 500E/luna la 100E (principal) + 400E (dobanda la 9%) / 9 (fosta dobanda) * 16 (noua dobanda) = 811E/luna.
d) salariul tau inca n-a crescut. El creste cu inflatia. Adica la anul, daca seful tau nu e hapsan si profita de inflatie ca sa iti micsoreze salariu, o sa castigi 1000E + 10% adica 1100E/luna. Dar intre timp tu ai de plata 811E/luna in loc de 500E/luna (cat plateai inainte).
e) Deci pe inflatie din asta de 10%, tu platesti primul an 311E/luna extra.
f) Dupa un an, castigi 1100E/luna (ai fi castigat 1030E/luna pe alternativa cealalta), deci anul doi e mai suportabil: numai 241E/luna extra adus de inflatie prin cresterea dobanzii.
g) Dupa inca un an, castigi 1210E/luna (ai fi castigat 1061E/luna pe alternativa cealalta), deci anul trei e si mai suportabil: numai 162E/luna extra adus de inflatie prin cresterea dobanzii.
h) Dupa inca un an, castigi 1331E/luna (ai fi castigat 1093E/luna pe alternativa cealalta), deci anul patru e si mai suportabil: numai 73E/luna extra adus de inflatie prin cresterea dobanzii.
i) Din anul 5 iesi in castig. Venitul ti-a crescut multumita inflatiei la 1464E/luna (ai fi castigat 1125E/luna pe alternativa cu 3% inflatie), si diferenta asta e in sfarsit in stare sa acopere cei 311E/luna extra (din cauza de EURIBOR mare)."


Argumentul este: la inceput esti lovit extrem de serios - salariul e cam la fel, rata e mai mare. In timp, salariul creste, multumita inflatiei, rata ramane la fel (dar crescuta, ca inflatia e mare si constanta). Dupa un numar de ani, ajunge ca rata sa reprezinte procent mai mic din salariu decat ar fi reprezentat daca nu s-ar fi trecut de la inflatie mica (in gama 3-4% - spera tu sa ai inflatie de 1%, dar n-o sa ai!) la inflatie mare (10-15%).

Marian spunea...

@tot hubble: "Ma prapadesc de ras cand mi te imaginez fata in fata cu cocalarul venit sa-si targa credit, si cum pleaca boul baltii multumit ca in 30 de ani va da de fapt mai putini bani inapoi bancii.

De ce nu propui bancilor sa infiinteze un comision anual de ajustare cu inflatia, ca inca nu s-au gandit. Nu de alta dar sa nu iasa in pierdere."


Tu citesti ce scriu?
Iti mai repet inca o data: CAND ITI IEI CREDIT IPOTECAR, NU-TI LUA DECAT DACA AI RATA INGHETATA PE TOATA PERIOADA CREDITULUI!
Asta daca vrei sa ai garantia ca o sa-ti si platesti creditul si o sa ramai cu casa (excluzand situatii neprevazute: somaj indelungat, razboi, etc)

Anonim spunea...

@marian
Eu inteleg f bine tot ce spui, ca mi-am facut si eu simulari de-astea cand am luat credit. Dar simularile tale debordeaza de premize optimiste. Ia mergi si pe variante pesimiste si vezi ce-ti da la final.
Hai ca n-am rabdare sa expun 10 pagini de calcule si nici nu are rost, pentru ca viata bate filmul. Ai sa te dumiresti.

Marian spunea...

Mi se pare ca premizele mele sint extrem de realiste, din cauza ca am folosit ca model situatia de pe ultimii 15-20 ani din tarile civilizate (la romani e o chestie noua creditul ipotecar, de-aia au reusit sa-l vanda asa scump si asa de bine la bizoni).

Daca creditul tau este ipotecar, condoleante.

Anonim spunea...

"Iti mai repet inca o data: CAND ITI IEI CREDIT IPOTECAR, NU-TI LUA DECAT DACA AI RATA INGHETATA PE TOATA PERIOADA CREDITULUI!"

Asta poate in povestile cu zane.

Marian spunea...

"Asta poate in povestile cu zane."
QED legat de mentalitatea gresita a romanului la ghiseul bancii.

Parerea mea e ca e mai bine sa stai cu chirie in continuare si in momentul in care a cumpara va fi mai ieftin decat a inchiria (o sa vina momentul ala, nici o grija) decat sa faci dume din astea financiare - sa te expui la riscul de a nu fii lichidat fortat din cauza ca n-ai stiut ce produs financiar sa-ti cumperi.

Marian spunea...

Efectul editarii: "riscul de a nu fii lichidat fortat" trebuia sa fie "riscul de a fii lichidat fortat".

dcg spunea...

P.S.: sper ca realizati ca sint si eu tot babalist :)) Va las sa ghiciti care e nick-ul pe SP :DSalut The Gopo :-)

Marian spunea...

Era evident :-))
Dar acum c-ai zis-o, stie punkt & co unde sa ma caute :-))



Din nou legat de deflatie: Singura deflatie de care trebuie sa se ingrijoreze cineva este aia personala: deflatia provenita din pierderea locului de munca, deflatia schimbarii jobului cu unul mai prost platit, deflatia pierderii primelor.

Asta poate sa fie extrem de dramatica.
O placere sa fii creditac cu apartament de 200kE, care mai face 100kE (deci nu poti sa-l vinzi), sa pierzi si locul de munca, si sa te urmareasca banca pana in gaura de sarpe.

Anonim spunea...

Marian, explica-mi si mie de ce nu scade dobanda la creditul ipotecar in euro in pas cu euriborul.

Eu am de exemplu euribor + 3.8 pp.

La contractarea creditului euribor era 5.4 deci aveam dobanda aplicata de 9.2

Ulterior euribor a tot scazut.

Cand s-a ajuns la euribor de 4 m-am trezit foarte fericit ca dobanda a scazut pe la 8.5 (daca observi scaderea e mai mica decat cea a euriborului).

Acum euribor e 1.5 iar dobanda mea e tot 8.5 in loc de 5.3. Rata ar fi trebuit sa scada de la 230 E la cca. 170 E, ceea ce nu e de ici de colo.

Sincer am de cand sa fac o plangere la PC iar in pasul doi o notificare pe cale juridica.

In contractul meu scrie clar dobanda aplicata e euribor + 3.8 pp si nu vad nici o cale de interpretare.

Anonim spunea...

"decat sa faci dume din astea financiare - sa te expui la riscul de a nu fii lichidat fortat din cauza ca n-ai stiut ce produs financiar sa-ti cumperi."

Ma lasi cu vrajeala. Ti-am explicat anterior ce contract am semnat si care nu se respecta din nus ce motivele plmele.

Marian spunea...

@Hubble: ori contractul tau e mult mai complicat decat credeai (are clauze suplimentare care justifica ne-scaderea ratei odata cu euriborul), ori pur si simplu banca e nesimtita si iti da teapa. Poti sa-i dai si in judecata in acest caz.

Ma gandesc ca daca dai teapa de genul acesta la 100 de oameni, doar vreo 20 se sesizeaza.

Oricum, faptul ca incearca sa-ti dea teapa nu face tot sistemul bancar corupt. Ci doar banca de la care ai cumparat tu credit.

Marian spunea...

"Ma lasi cu vrajeala. Ti-am explicat anterior ce contract am semnat si care nu se respecta din nus ce motivele plmele."
La solutia propusa de mine: ori dobanda fixa si rata fixa, ori tot cu chirie nu exista riscul de gainareala care ti se intampla tie. Pentru ca ai de plata si luna asta cat ai avut luna trecuta. Daca incearca sa faca gainarii, te prinzi imediat. Asa, la dobanda variabila, nu sesizezi usor.

Anonim spunea...

@tot marean

Pentru mine diferenta aia de la 230 la 170 inseamna infim 1-2 % din venit ( nu ca vreau sa ma laud), dar poate pentru altii reprezinta banii de intretinere sau de papa pe o saptamana. De ce BNR si cine mai supravegheaza aceasta mizerie camatareasca nu ia atitudine prin controale si reglementari.

Uite iti promit ca voi fi primul care voi lua atitudine ca sa nu mai faci kk pe tine ca suntem tarani si semnam ca primarii.

Chestia nu e pentru 60 de euro lunar ci pentru principiu.

Marian spunea...

Daca 60 de euro inseamna 1-2% din venitul tau lunar, de ce mai ai credit?
Inseamna ca ori ar fi trebuit sa ai banii toti cand ai cumparat, ori (daca venitul a crescut foarte substantial intre timp) sa strangi bani si sa-l achiti anticipat in mai multe luni (ochiometric suma ramasa pare sa fie de vreo 22 de mii de euro).

Anonim spunea...

@marian
Aici ai dedus aprox. corect, dar nu asta e problema. Poate eu vreau sa am credit si bani cash. Problema e de ce nu se respecta un contract.

Spune-mi ca finantist ce poate sa-mi majoreze mie dobanda, cand singura clauza din contract referitoare la dobanda e un articol scurt si concis:

"Dobanda aplicata este EURIBOR + 3.8 pp"

Este indiscutabil si neinterpretabil. Si nu e vorba de comision suplimentar pentru ca in calculul ratei este evidentiata clar o alta dobanda si anume 8.5

Dar poate la banca nu se merge pe stiinte exacte ci pe stiinte oculte, gen "conform reglementarilor interne ale bancii, dobanda este in functie de pozitia lui venus in raport cu luna".

I-auziti-l si pe asta:

http://www.realitatea.net/v--vosganian--fmi-a-fost-prea-indulgent-cu-romania_503357.html

nelu pionieru spunea...

la stiri arata ca e omor in toata tara la bursa locurilor de munca.

nelu pionieru spunea...

... de exemplu, la bucuresti din doua mii si ceva de locuri oferite, 180 sunt de sapatori manuali. hahahaha, la cate agentii imob s-au inchis, probabil ca sunt 20 de candidati pe un loc.

nelu pionieru spunea...

e nasoala treaba ... ce dracu va fi in toamna cand vor fi, poate, peste 1 milion de someri ?

Anonim spunea...

Cat o fi de adevarat ?

http://www.gandul.info/economia/cine-profita-de-criza-imobiliara-o-companie-spaniola-construieste-un-proiect-rezidential-in-vestul-bucurestiului-alte-patru-sunt-in-plan.html?3936;4236210

Cica s-au facut si 12 rezervari. Mai sa fie. Parca prea bate la ochi pretul de 1400 E/mp.

Iar asta e jenant:

http://www.gandul.info/actualitatea/berceanu-din-lipsa-de-bani-facem-autostrazi-mai-scumpe.html?3927;4236390

Conform principiului sunt prea sarac ca sa-mi cumpar lucruri ieftine. Decat ieftine si bune mai bine proaste si scumpe. 'Va neamu si ... tot pomelnicul.

Anonim spunea...

@nelu

Lasa ca vom face autostrazi cu sapatori manuali de la puscaria datornicilor, asa cum s-a facut si Canalul Dunare MN.

Anonim spunea...

Vosganian ... saracul, nu stie ce vorbeste cum nu a stiut nici ca ministru. Oricum Pogea il depaseste.

Manole, ar fi interesanta o discutie despre banci, credite, restantieri, ce pot si nu pot face bancile in caz de restante, rezolvarea situatiei.
Intrebare:
Poti fi executat daca ai un credit de consum fara garantii dar detii o casa?

Anonim spunea...

@nelu pionieru spunea
"chiar si pe zili care se si supara pe tuta de moderatoare ca ea crede in teoria bulei.
cică acuși, acuși vin banii de la fmi si se "reașează" piața"

Vezi ca e in corzi Costel cu Zili. O fi luat Zili in calculele sale "econometrice" si imprumutul de la FMI ?

Voi ati mai auzit de ECONOMETRIE ?

Anonim spunea...

nu pot sa ma abtin, sa mor eu daca pot, mea culpa ...
canadarromania

Anonim spunea...

gata, l-am descoperit pe ionut, scrie sub pseudonimul Sly pe forumurile canadiene :D
Nu poti sa compari criminalitatea de aici cu cea din Ro,aia din Ro sunt inca la ani lumina departare.

Anonim spunea...

Merita citit.

http://razvanrinder.blogspot.com/2009/04/intoxicare-amagire-si-lipsa-de-viziune.html

Anonim spunea...

canadiene daca ramaneai la chestia cu parcurile, filosof ramaneai.
Am uitat, e vineri. Deja ai deschis sticla? :P

B spunea...

@123, apropos de banci si capacitatea lor de analiza si previziune.
Mi-am facut un credit in RON ca sa nu am parte de riscul valutar asociat cursului de schimb. Sa vezi rasul-plansul pe mine cand eu, care ma credeam destept m-am trezit cu rata dublata peste noapte cand euro/ron a sarit la 4.3. De ce? Simplu, pentru ca daca eu am inteles sa potrivesc veniturile cu cheltuielile in aceeasi moneda, banca care m-a imprumutat pe mine in RON si-a asigurat sursele de finantare in EURO deci a pasat incompetenta lor trimitand riscul valutar in spinarea mea prin majorarea ratei la RON desi la BNR rata a crescut doar cu 1 sau 2 puncte procentuale din momentul in care mi-am luat creditul si Isareascu se ruga de ei sa acceseze lombardul si sa nu isi nenoroceasca pe imprumutatus captivus cu rate cocosatoare.
Asta s-a intamplat pentru ca am facut prostia sa iau credit de la Mil*enium* care cand a intrat pe piata a recrutat pe most expensive, dumbest and greediest people si a deschis 25 de filiale dintr-un foc. Mai mult, a zis, de ce sa ne chinuim sa atragem depozite cand putem avea cota de piata peste noapte imprumutand in lei si finantand in valuta de la filiala mama unde neuronii balteau....
Sa nu mai zic ca acum pe banci, in general vorbind, ii ia durerea de cap ca imprumuturile nu se mai platesc. Pai bancile care sunt ca virusii trebuie sa intelega un lucru de baza, un virus bun are succes daca convietuieste cu gazda fara sa o omoare. Bancile au zis, 'lasa, gazdele noastre se vor descurca!' iar acum ii ia cu frisoane cand vad cum creste rata de default...

Anonim spunea...

Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare Cititi comentariile de dupa articol, eu m-am crucit.
Atata colectie de prostie nu am vazut niciodata.
Daca nu va prindeti sa imi spuneti.

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mobutu spunea...

Cu câtă seninătate îşi dau unii datele pe internet.

dcg spunea...

Aia chiar sunt isteti rau si au in comun faptul ca intind mana la credite.

Anonim spunea...

"am nevoie de ajutor,am fost inscris in baza de date datorita unei caserite care nu are nici o treaba cu asa ceva.nu stiu cum dreaq a ajuns akolo.am nevoie urgent de bani si nu pot sa fac un credit.care ma poate ajuta ofer 1.000 de euro,facem acte la notar.multumesc anticipat.nr de tel este 0730666275.maill"

Puscaria datornicilor

:-)))))

Daca ar stii camatarii ar avea materie prima la astia.

Anonim spunea...

Aia deja au luat credite. :)
E de rau... pentru banci.

Anonim spunea...

@Chrysthyan
glumeam si eu bah, sly ala e un rroman frustrat din Canada, dupa standardele caruia un venit "decent" per familie incepe de la 8000 de dolari/luna. va las placerea sa descoperiti ce inseamna aceasta suma (stiti voi ... salariu mediu, costul vietii, etc)

Miorlau Pufos spunea...

@ Hubble

Aia cu imobiliara spaniola din Titan e intoxicare de la o posta. Ti-as spune si pe ce filiera dar ma abtin. Retine doar ca mai sint niste exit-uri de facut si baietii au cam epuizat toate variantele. Daca ar fi sa luam de bune toate proiectele anuntate pina acum traiam intr-un mic New York. Sa le tinenm pumnii alora 12 de si-au facut rezervari. In conditiile in care majoritatea dezvoltatorilor se caznesc sa vinda la preturi mult mai mici si ei isi fac rezervari de cai verzi pe pereti au nevoie in mod sigur de multa compasiune.

Ah, si ghici ghicitoarea mea care e domeniul care cunoaste o dezvoltare fara precedent iar salariile au crescut si cu 20% de la inceputul anului? Vorbim de o activitate legala...

Anonim spunea...

@pisi
recuperatori de credite ? :D

Manole spunea...

@Miorlau: recuperări debite?

Manole spunea...

Ha, ha, Canadiene, gata, ne-am deconspirat! Uite cine şi de unde era Manole!

Miorlau Pufos spunea...

Nu, dragii mei. E vorba de loterii ( pacanele, cazinouri de cartier, jocuri mecanice sau cum mai vreti voi sa le ziceti ). Angajeaza oamenii astia intr-o veselie si se extind in acelasi ritm. Cazinourile cu staif deja nu mai prididesc, au crescut si la incasari si la numar de clienti. Markeri de saracie...

mobutu spunea...

@Miorlau Pufos,
Markeri de saracie... si prostie, as adauga.

Anonim spunea...

mda. cunosc si eu pe cineva care lucreaza dealer la un cazino aici, si tot asa, zice ca a crescut numarul de clienti. si o "vanzatoare" de vinuri zice ca au scazut vanzarile la restaurante si au crescut la particulari. cred si eu, ca au unii niste corkage fee-uri de te doare capu ...

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 286   Mai noi› Cele mai noi»

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?