marți, 23 iunie 2009

Tunelul lui Friggit

Cum stau destul de mult cu ochii pe forumurile / site-urile franţuzeşti, am descoperit de ceva vreme o noţiune interesantă, "tunelul lui Friggit" (a nu se confunda cu "Tunelul" lui Sabato...), care reprezintă pentru Franţa referinţa de bază în privinţa evoluţiei istorice a preţurilor la imobiliare. Tunelul poate fi văzut în imaginea de mai jos între valorile 0.9 - 1.1 (click pe poză pentru mărire).


"Tunelul" se numeşte aşa de la numele lui Jacques Friggit, un economist francez care încă lucrează şi îşi publică statisticile aici: http://www.adef.org/statistiques/. Friggit a observat că, din 1965 până în 2001, raportul dintre preţul imobiliarelor şi venitul mediu pe familie a fluctuat în general în interiorul unui "tunel" creat în jurul cifrei 3 (3 venituri anuale pentru cumpărarea unei locuinţe). De câte ori preţurile au coborât accentuat sub această valoare, sau au urcat deasupra, ele au revenit în "tunel". Când preţurile cresc deasupra "tunelului", e semn de bubble, când scad sub - avem o mare oportunitate. În plus, Friggit a mai observat şi că între preţuri şi numărul tranzacţiilor există o legătură directă, intrinsecă (atunci când preţurile cresc, creşte şi numărul tranzacţiilor, şi invers).


Ca şi Rendermanul nostru, Friggit a fost ignorat de toată lumea până când lucrurile au devenit clare şi la ei: imobiliarele mai şi scad, nu doar creşte. ("Non, les prix ne baissent pas!" - era mesajul comic pe care l-am văzut vara trecută în vitrina unei agenţii din Paris, în condiţiile în care afişele "a vendre" erau deja pe toate drumurile.)

Ceea ce mi s-a părut totuşi interesant de observat la tunelul lui Friggit din perspectiva crizei actuale e faptul că reuşeşte să surprindă şi marele balon parizian de la începutul anilor '90. Între 1991 şi 1996 preţurile au scăzut în Paris şi regiunea pariziană cu peste 40%, după perioada de creştere abruptă dintre 1987 şi 1991. Practic, pe graficul tunelului se observă cum în ciuda ieşirii abrupte din limitele istoric-normale, şi în ciuda vârfului atins în 1991, preţurile au revenit în tunel, oricât de incredibil ar fi părut acest lucru la începutul crizei. Şi cum creşterea începută în jurul anului 2000 a fost mult mai mare decât cea din 1990 şi a atins, de data aceasta, toată Franţa, nu doar regiunea pariziană, nu e de mirare că "babaliştii" francezi aşteaptă acum o scădere naţională a preţului la imobiliare de minim 35% (v. aici). Pentru că preţurile trebuie să revină la fundamente.

De unde rezultă că niciodată nu e bine să zici: "niciodată".

72 de comentarii:

AristotelCostel spunea...

A vendre e valabil si pentru orasele mici de ... campie.

Când spaţiile comerciale din centrele vechi ale... oraşelor sunt presărate în proporţie de 50-80% cu agenţii imobiliare, Tunelul lui Frigid ar trebui urmărit doar după dispariţia acestora.

Ovi spunea...

poti sa detaliezi ce inseamna venit anual ? 12x salariu mediu pe economie ?

Unknown spunea...

cand am gasit asta:

http://www.hotnews.ro/stiri-international-5853240-banda-pensionari-din-germania-sechestrat-torturat-consultant-financiar-dupa-pierdut-economiile.htm

mi-am adus aminte de asta:

http://balonul-imobiliar.blogspot.com/2008/09/legenda-lui-mucius-scaevola-avertisment.html

Manole spunea...

@Ovi: din câte am înţeles şi eu, da, ponderat cu zona de studiu. Deci venitul pe familie ar fi : 2 salarii medii locale x 12. Pentru informaţii şi statistici detaliate puteţi intra pe site-ul francez de statistici, INSEE.fr .

@Cornel: tare ştire! Dar nu ştii ce să faci, dacă e de râs sau de plâns...

Anonim spunea...

O buna lectie de imobiliare. Cine are de gand sa investeasca sa ia statisticile lui Renderman si evolutia venitului mediu si sa traseze tunelul. Iar cum veniturile vor scadea in viitor mai e mult de coborat pana la revenirea in tunel.

dcg spunea...

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5856043-andreea-vass-consiliera-lui-boc-rfi-crestem-taxele-reducem-salariile-sau-trecem-concedieri-pbi-trimestrul-9.htm

"Consilierul prim-ministrului mai afirma ca trimestrul doi al acestui an ar putea avea o contractie extrem de puternica, de pana la minus noua procente."

Minus 9%??! Manole, unde era postul ala cu Letonia? :))

AristotelCostel spunea...

Conform tunelului, în 2008, în Iaşi, preţul neîmbulinat al unei locuinţe medii, 3 camere - 2 venituri, se situa între 20 şi 24k Euro. În Bucureşti... 30 - 35 k Euro.

În 2010:
venit lunar mediu net Bucale 1500 lei, curs 5 lei/Euro => ap. 3 cam. 19 - 23 k Euro;
venit lunar mediu net Iasi 1000 lei, curs 5 lei/Euro => ap. 3 cam. 13 - 16 k Euro.

La şomaj de 10%, număr de executări siluite cu nemiluita, perspective economice nule, am făcut calculele... aiurea-n tramvai.

Anonim spunea...

Da Costele, datorita inertiei ne vom duce sub tunel. Fb obs ! Apoi vom urca in tunel peste 5-8 ani.

Mihai spunea...

nu m-am prins care e faza cu tunelul sau de ce venitul mediu anual x2 e luat in calcul [de ce x2] dar din articolul asta reiese clar ca preturile inca sunt mult prea umflate la imobiliare. La ora actuala gasim locuinte Chiar de doua trei ori mai scumpe decat valoarea lor reala. In cazul asta beneficiarii "prima casa" fac parte de fapt din al doilea val de "nenorocosi" ?

Mihai spunea...

24.000 de euro o casa ?!

BlacKat spunea...

@ mihai
'In cazul asta beneficiarii "prima casa" fac parte de fapt din al doilea val de "nenorocosi" ?'

Te-ai prins!

Andrei spunea...

Mihai,

venitul anual x2 pentru ca se presupune ca e vorba de o familie in care ambii soti lucreaza.

Inca o tema interesanta despre multiplii. In UK de exemplu nu exista in momentul de fata oferte pe piata care sa ofere mai mult de 5x venitul anual al aplicantului. Si asta doar in cazul in care atat venitul lunar cat si credit rating-ul este semificativ peste medie.

Pentru un cuplu cu venituri medii si credit rating normal, multiplul respectiv este sub 4x. De unde rezulta ca in UK, in conditii normale, un cuplu nu poate imprumuta mai mult de 8x salarii medii anuale. Vrea cineva sa faca un calcul similar pentru Romania, daca criteriile ar fi aceleasi?

cosmiX spunea...

ii greu de acceptat sa se ajunga la preturi de 30-50k un apartament dupa ce au fost la 100 si peste

intrebarea e : ii aberant sa fie 40k sau faptul ca au ajuns la 100k

voi tot vorbiti de bucuresti, eu stiu de timisoara,
au luat oamenii case si apartamente in jur si la 20km si au dat bani pe ele de de parca au luat aur.
aradenii sau oradenii fac 20km si ajung in localitati din Ungaria cu care cele din jurul timisorii nu se vor compara in cursul vietii noastre si iau case cu spatiu verde sub 50k.

nebunie temporara ... si ce, daca ii in masa ii mai credibila ... :-)

Anonim spunea...

@all
Toate cele bune ca am cam lipsit. Sper ca nu v-a lovit criza prea tare.:)

On topic sau off, nu m-am lamurit inca.

Programul prima casa, ultima creatie in materie de furt garantat de stat e un fas. Nu se califica mai nimeni, nici macar bugetarii platiti bine pentru ca... nu se iau in calcul sporurile, mai ales ca tot guvernul Boc le-a taiat. :))
Stiu, e trist sa vezi idioti la conducere dar...
Lasa ca se califica Boc si cabinetul lui, presedintele, parlamentarii, europarlamentarii. Desi nici cei enumerati mai sus nu au venituri sigure ca poate pune poporul stampila invers.
Dar lasa ca le garanteaza statul, adica noi!

nelu pionieru spunea...

24.000e o casa ?

ieri la emisiunea lu` proorcu` moise au bagat un mic reportaj cu rumanii care cumpara cași si apartamente in ungaria.

in orase ca szeged, gyula (orase bune zic io, curate, civilizate daca nu te-or taia magraoii lor) in cartiere bune, cu 20.000 iti luai ap cu 3-4 camere cu giacuju` inclus. alea la doo camere era eftine eftine : 10.000 ieuropeni.
iar casele, scumpicele, 35.000e.

iar bangile lor in lipsa de clienti se intreceau sa dea credite la rumani.

iete ai dreacu unguri, pai ei nu s-au prins ca dau ap. cu doo camere la pret de logan ??? cum dracu sa ajunga un ap cat un logan ??? visati voi in continuare, frustraților si speculantilor care sunteti :)

Nok spunea...

Ma intreb totusi daca ca venitul pe familie la care se refera este BEFORE or AFTER tax. Daca e before, se mai aplica un multiplicator de 1.6x

Oricum preturile sunt MULT sub cele inca curente. Ceea ce zica ca mai e muuult de scazut...

Momentan nu mai scad din cate am observat. Marota curenta este "reluarea creditarii" prin Prima Casa.

Yeah right...

dcg spunea...

Ca tot vorbim despre venituri:

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5857083-coeficientii-din-legea-unica-salarizare-putea-redusi-circa-40.htm

elzorab spunea...

toata lumea vorbeste despre o balonul imobiliar, nimeni despre balonul salrial, mai ales cel al bugetarilor. se va sparge si ala in curand, fie prin scaderea veniturilor fie prin devalorizarea puternica a leului(cel mai probabil0 sa vedem atunci care va mia fi pretul al locuinte calculat in functie de veniturile pe 3-4 ani...

Manole spunea...

Elzorab, s-avem pardon: http://balonul-imobiliar.blogspot.com/2008/12/balonul-salariilor-si-harta-preturilor.html

elzorab spunea...

esti scuzat, nu te acuzam pe tine ....

cosmiX spunea...

@ nelu pionieru
frustrati ... ?

asta ii alint intre prieteni la tine ... ?
vezi ca nu suntem prieteni


cat despre preturi, lasa reportajele, si o sa vezi ca se gasesc case pt sub 50k,
si asta in apropiere, nu ii un exemplu din Gana

de acord ca aia ii Ungaria, si noi suntem in Romania,
dar iarasi preturile nu sunt aberante daca te uiti 'peste gard' ...

cosmiX spunea...

http://www.zf.ro/eveniment/pretul-apartamentelor-din-bucuresti-ar-putea-scadea-in-continuare-4594340/

BlacKat spunea...

Iata un articol pe care vi-l recomand cu multa caldura:

http://www.lrb.co.uk/v31/n10/lanc01_.html

(E nevoie de putintica rabdare, caci e lungutz)

Imi permit sa va ofer un citat din el (referirea e la Marea Britanie) drept food for thought :)

But there are four things you don’t want to have, going into the current crisis. 1. You don’t want to have had a boom based on a property bubble. 2. You don’t want to have a consumer credit bubble. 3. You don’t want to have an economy based on financial services. 4. You don’t want your government to have just gone on a massive spending spree. We have all four of those things that you don’t want.

Anonim spunea...

Lasati sarmanii sa isi creasca copiii fara o casa

CUMPARATOR spunea...

www.vilefoarteieftine.ro

dcg spunea...

http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/piraeus-majoreaza-dobanzile-la-credite-din-cauza-deprecierii-garantiilor-cum-comentati-4594061/

AristotelCostel spunea...

20 Decembrie 2008

... eu:
Ce loc vizează România în UE cu o "reducere" a PIB-ului de 3-5% în 2009&2010?,

olandezu:

Wrong Costele ...eu zic ca e cel putin 10 -15% ...in 1996 a fost 20% deci se poate, nu ? :-)))))))))))

Wow... a cam nimerit-o...

UJohn spunea...

@CUMPARATOR
LOL:

du-te pe http://www.vilefoarteieftine.ro/
, da-i click pe "Tunari, 85 000 EUR, 170 MP", click pe "Preturi" si pe urma plimba mouse-ul pe deasupra "85.000 EUR * (TVA inclus)".
Zi-mi si mie cat e pretul casei, pe urma!!!!

mobutu spunea...

Boc, live:
Unele salarii de la baza piramidei vor creste iar cele de la varful piradei vor avea un ritm incetinit de crestere sau chiar vor ingheta.
Deci stati linistiti la locurili voastre, salariile nu scad cu 30-40%.
lol.
Asadar, daca nu vor da oameni afara, cheltuielile cu salariile vor creste, cu toate ca asta fac de anul trecut.
aleluia.

prima casa, boc live zice: pana acum bancile au depus oferte de 850 mil euro.

mobutu spunea...

boc ăsta are tendinţe de dictator

nelu pionieru spunea...

mai degrabă arata ca păpușile alea folosite de ventriloci... ai impresia ca vorbește păpușa dar nu e asa. daca te uiti bine la buzele lui base se misca.

Miorlau Pufos spunea...

Ala cu vile foarte ieftine a pus pe absolut toti stilpii din Bucuresti anunturi. Anul trecut ar fi acceptat si-un schimb cu apartamente de 2-3 camere intr-o zona civilizata. La o mica zgiltiiala vilefoarteieftine se poate transforma in cosciugefoartescumpe.ro. Ai tu idee de cine si cum a construit casele alea?

mf spunea...

1,4 mld euros pt prima casa, dragut din partea bancilor, numai ca degeaba se chinuie ministerul de finante sa garanteze, bancile sa dea bani, notarii sa scada comisioane, dezvoltatorii sa faca promotii sa se incadreze in 60k si multe alte briz-brizuri ceea ce este esential este oferta( aceiasi m.f. ) si cererea solvabila. problema este ca dintre cei solvabili si doritoti sa cumpere pentru uz personal o locuinta o parte mica(eu stiu 4 oameni) se vor gandi daca sa se inhame la asa ceva cat timp nu exista institutia falimentului personal asa ca: multumesc, dar nu

nelu pionieru spunea...

putea sa fie si 5.5 miliarde, ca nu ii doare gura.

limestone spunea...

"Justitia islamista: Duble amputari pentru hoti, in fata a 300 de somalezi

Linia dura a islamistilor din Somalia a condamnat patru tineri care furasera telefoane si arme la amputarea mainilor si a picioarelor. Sentinta a fost executata public, in fata a 300 de oameni, majoritatea femei si copii, fiecaruia dintre cei patru barbati taindu-li-se mana dreapta si piciorul stang."

Cam ce ne-ar trebui noua in RRomania tara unde tigancile se interneaza in spital pe baza buletinelor jefuite din autobuze impreuna cu genti si portofele, evident...
Un degetel sau doua ar trebui taiate si de la mana cu care fumeaza asistentele medicale si medicii. Nesimtitii fumeaza prin spitale nestingheriti, chiar si pe saloanele cu nou-nascuti...

Nok spunea...

Limestone, esti bolnav. Cauta-te la cap copile.

limestone spunea...

Nok, esti doctor? Fumator cumva??

michee spunea...

limestone, du-te tare tata....you're sick

UJohn spunea...

@limestone

cati dintre aia 300 au apelat la imam? cati au cerut judecata? cati dintre aia au furat de foame? cati dintre ei nu erau recidivisti?

Lauzi legea islamica si o dai ca exemplu fara sa stii nimic despre ea. In tarile musulmane, partizanii cei mai inversunati ai Shariei... NU SUNT OAMENII CINSTITI.
Si la ei si ca si la noi... Daca ai furat un miliard esti, bine merci, intangibili. In schimb, daca ai furat o paine, te poti trezi fara o mana. Ai grija ce doresti, nu cumva sa capeti.

nelu pionieru spunea...

hehe, probabil ca au fost intrebati de ce sunt asa slabi iar ei au raspuns ca nu manaca...aaaaaa, railor de ce nu mancati, pedeapsa, sa le fie taiate mainile.

nelu pionieru spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
nelu pionieru spunea...

si daca se aplica si la noi legea ciumpavirii mainilor si picioarelor o sa fie marfa de tot. toti politicienii vor merge in limba iar noi ne vom face nevoile in drumul lor.

UJohn spunea...

@Nelu

Scuze, dar nu intelegi cum functioneaza societatea noastra. Daca se aplica legea islamica la romani, singurii care vor mai avea maini si picioare... vor fi politicienii!

CUMPARATOR spunea...

http://www.romanialibera.ro/a158175/60-000-de-euro-o-avere-pentru-noi-un-fleac-pe-piata-imobiliara.html

elzorab spunea...

http://www.capital.ro/articol/update-cea-mai-buna-oferta-in-lei-la-prima-casa-robor-1-9-121426.html

domnilor, cat e euribor si cat robor, ca sa-mi fac si eu o imagine despre dobanzi?

Manole spunea...

Euribor 3M e in clipa asta in jur de 1,22%. Robor e pe la 10,4%. La dobânzile astea se adaugă marja băncii, care e în general spre 4% la euro şi spre 2,5% în lei şi un mic comision pentru fondul de garantare, sau o vrăjeală de genul ăsta. Una peste alta oferta e mult mai bună decât ceea ce se găseşte pe piaţă. Aşteptăm impactul. Într-o lună o să ne fie clar dacă vom vorbi de o fâsâială lentă sau una la fel de accelerată ca până acum. Eu aş miza pe accelerare.

mobutu spunea...

Tunelul lui Friggit si prostia:
Experiment: Ce fel de "prima casa" iti poti cumpara cu 60.000 de euro

UJohn spunea...

LMAO:

PRIMA CASA SI EFECTU DE FAZAN IN TURMA:


Gata cu asteptarea, hai in Greenfield sa-ti iei Prima Casa!

cosmiX spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mobutu spunea...

cec - only lei;
bcr - only euro.

vladone spunea...

oare guvernantii astia sunt chiar asa de prosti sau doar se prefac ?!

UJohn spunea...

@vladone

Aidi mey... are dreptate omu'. Or sa scada de la 70000 la 65000...doar ca nu spune si ca o sa creasca de la 45000 garsoniera la 60000

dcg spunea...

Lumea a inceput sa-si faca planul de "prima casa", in cazul din link "primele 5 case" :)

http://forum.softpedia.com/index.php?s=&showtopic=548323&view=findpost&p=6698705

radumiki spunea...

http://85.9.12.243/a3/watch3.php?year=2009&month=6&day=27&show=reporter_special

de pe la min. 6 incepe ,,lectia".

elzorab spunea...

interesant reportaj. totusi, se insista cam mult pe ideea ca de vina sunt sammsarii imobiliari cre ii jupoaie pe romani la licitatii. isi inchipuie cineva ca la un apartament de 2 camere, scos la vanzare la 75 000 s-ar inghesuii 50 de persoane care sa liciteze ca nebunii pana la preturi de 100 000-150 000 de euro?

ma indoiesc foarte tare, oricum ar scoate la licitatie proprietatile respective, public sau nepublic, s-ar ajunge aproape al aceleasi sume, adica la cele acre sunt considreate corecte de catre cei care ofera banii, samsari sau ce o fi ei...

radumiki spunea...

este o porcarie totusi ca licitatiile sa fie ascunse publicului, creditacul chiar nu mai are nici o sansa de a se scoate cat de cat...

nelu pionieru spunea...

sincer, îmi pare rău pt. acei tineri. pana la urma sunt doar niște victime ale mega-înșelătoriei. aproape toata lumea stia ca salariile creste, preturile creste, totul creste. dupa cum se vede in reportaj, omu` nu s-a dezmeticit nici in ceasul al 12lea. i se pare culmea ca ap. sau de 100.000 euro , ca doar scrie si in acte 100.000, sa fie evaluat la 75.000euro. pai 100.000e a fost pret bun cand l-a luat el... e incredibil unde se ajunsese cu nebunia, cum vorbeau toti de sute de mii de euro cand ei nu economisiseră in viata lor 500euro.
acum se plang toti ca nu le-a dat banca sa citeasca contractele.

Manole spunea...

Foarte interesantă schema propusă de omul din linkul lui DGC, într-adevăr, e o refinanţare ieftină acolo. Uite la ce poate să-i ducă mintea pe unii...

Cât despre emisiunea Reporter Special de aseară, cred că a fost prea conspiraţionistă. Există bănci care fac publicitate la publicaţiile de vânzare chiar pe site, de ex. Raiffeisen sau Leumi. Altele au anunţuri puse la sediu. "Samsarii" ăia sunt o invenţie penibilă ca să nu se spună că ofertanţii lipsesc pur şi simplu pentru că preţurile de la prima strigare sunt aberante. Băncile nu fac momentan prea mult tamtam pentru că nu au niciun interes să accelereze şi mai mult panica din piaţă. Ceva îmi spune însă că după ce va intra în vigoare "Prima casă" băncile vor deveni mai relaxate faţă de genul ăsta de informaţii. Prima ta casă ar putea însemna şi casa unui creditac în durere, nu?

Tufis spunea...

Cred ca e facut de 2 oameni reportajul, 4/5 din el plang de mila apartamentului de 100k vandut, vai, sub acest pret, doamne, ce lume nebuna in care preturile scad :B, si in ultimele 10 minute se povesteste totusi de lacomie si bule :)

Pana una alta samsarii aia sunt de cel mai pur capitalism posibil, pretul ala de 20 000 e (surpriza!) chiar cel normal, sau un pic sub (ca deh, doar ei vin la licitatie, chipurile)

NU toate licitatiile sunt aranjate, si la licitatie nu se ajunge daca doresti sa ti-o vinzi tu, subliniaza si reportajul asta, d-aia zic ca o parte e tendentioasa (sau doar incearca efectul dramatic) si o parte e corecta.

Tufis spunea...

A, tin sa precizez ca dupa episodul "ciprian, simona, parizerul, bebelusul si dressingul", cocalarul treningos si printessyka cu puf roz din reportaj mi se par perfect in trend :). Cine naiba ii platea pe astia si pentru ce? :)

dcg spunea...

Am urmarit juma` de ora din material si nu ma pot abtine sa nu fac un comentariu:

Marian a cumparat anul trecut un apartament cu 100.000e. 25.000 avans prin credit de nevoi personale si 75.000e prin credit imobiliar cu ipoteca evaluata la - atentie - 75.000e. Astazi, in 2009, dupa ce euforia lui 2008 a trecut el se plange ca va primi, in urma executarii, doar 75% din 75.000e adica aprox 56.000e (regula celui de-al doilea termen al licitatiei) adica, si aici il citez cu rigurozitate, "doar jumatate din valoarea apartamentului".

Marian, scuza-ma, esti cazut in cap? Nici macar experienta asta nu te-a trezit la realitate? Unu la mana, anul trecut cand bula statea sa crape de grasa ce era, apartamentul era evaluat la 75.000e nu la 100.000e cat ai dat tu pe el. Deci jumatate din "valuarea" lui de anul trecut este vreo 37.000e. Si doi la mana, preturile au scazut intre timp, s-o crezi tu ca "geambasii" de case se vor imbranci sa dea 56.000e pe alea 2 camere cand pot sa cumpere din ziar cu mai putin de atat. Daca esti lucrat de baietii din mafia licitatiilor, eu zic ca mai mult de 20.000e nu ai sa vezi pe el... pentru ca si samsarii mai trebuie sa-l si vanda cu un ce profit, ei nu fac colectie de betoane. Nu uita ca ei au si alte cheltuieli pe langa suma oferita la "licitatie": cheltuieli cu uns diversi functionari (in banci, primarii etc), cheltuieli cu evacuarea ta samd.

dcg spunea...

Referitor la baiatul de pe softpedia, el este un ins dezghetat si-i tin pumnii sa-i iasa schema, macar banii aia se vor duce catre economia reala (refinanteaza creditul la niste utilaje). Mi se pare dubios doar faptul ca are familie atat de mare incat sa gaseasca 5 insi fara credite, relativ tineri, fara nici o proprietate si dispusi sa se bage in schema (adica accepte sa-si taie accesul la un credit pt sufletul lor mai incolo de exemplu). Alt punct slab este faptul ca artizanul schemei are atata incredere in aceste rude, exista riscul ca dupa stingerea creditului (sau a unei parti consistente din acesta) macar o ruda sa ia in serios faptul ca este noul proprietar in acte si sa se faca ca nu-l mai cunoaste pe micul nostru industrias amator de inginerii financiare cu garantii de stat :)

radumiki spunea...

Pana la urma, lectia consta in faptul ca e mai mult decat riscant sa iei un credit imobiliar de genul celor date cu atata darnicie in anii precedenti. Sa-ti joci tot viitorul tau si al familiei pe o carte este absurd. Iata ca unii dupa 1-2 ani de la contractarea creditului au probleme mari. Pe timpul celor 25-30 de ani de aici in colo, probabilistic vorbind, o mare parte dintre creditacii de ieri vor avea intr-un
fel sau altul probleme.
Gradul de indatorare nu ar trebui sa depaseasca 25-30% din veniturile familiei ptr. a fi cat de cat neimpovarator si ferit de riscuri un astfel de credit.

AristotelCostel spunea...

@radumiki

... şi avans minim 25%.

Dorin spunea...

http://www.banknews.ro/stire/29789
_cat_ii_costa_pe_romani_sa-
si_ia_credite_si_sa_cumpere_case_in
_ungaria.html

"Dobanda variaza la ei intre 3,8% si maximum 5% la creditele in euro, adica este mult mai avantajos decat programul «Prima Casa» de la noi, plus ca avansul la ei este zero"

"Pretul mediu al unei case in localitati precum Battanya, Szeget, Bekescsaba, Gyula sau Biharkeresztes, care sunt la o distanta de 18-20 km de Arad, respectiv Oradea, variaza intre 25.000 si 35.000 de euro"

"La achizitia unei locuinte, noul proprietar trebuie sa achite echivalentul in forinti a 600 de lei, in timp ce la noi taxele notariale pot ajunge si la 2.000 de euro."

cosmiX spunea...

@radumiki

ultiml link pus de tine nu mai duce nicaieri, mai ai filmuletul ?

radumiki spunea...

http://85.9.12.243/a3/watch3.php?year=2009&month=6&day=27&show=reporter_special

la mine merge link-ul.
da-i copy-paste doar.

dcg spunea...

http://www.businessinsider.com/henry-blodget-next-up-in-the-housing-crash-mcmansions-2009-6

Un link excelent mai ales prin prisma comentariilor foarte asemanatoare cu ale noastre dupa cum am exemplificat aici:

http://forum.computergames.ro/39862594-post6286.html

cosmiX spunea...

ii a 2a oara cand pomenesc de unguri, ... nationalitatea insa nu are multa importanta

http://www.capital.ro/articol/dosar-capital-online-se-traieste-mai-bine-in-romania-sau-in-ungaria-121554.html

cosmiX spunea...

@dcg
articol de nota 10.

mihai spunea...

A realizat cineva tunelul lui Friggit pt Romania?

Anonim spunea...

Nota 10 pentru tunelul lui Sabato :-). Mi se parea un pic resentimentar blogul, acum m-am linistit :-)

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?