sâmbătă, 20 decembrie 2008

Balonul salariilor si harta preturilor sustenabile

Despre preţurile sustenabile "am profeţit" aici, aici şi aici.

Am făcut 2 greşeli majore, prima - că am socotit peste tot în euro, deşi veniturile românilor se măsoară în lei, şi a doua că am presupus că situaţia economică din iunie 2008 ar putea fi cumva "îngheţată", "criogenată", cu tot ce înseamnă asta: creştere economică solidă, curs euro/leu stabil, şomaj redus etc.

Evident, m-am înşelat. Ultimele 6 luni au arătat că nu putem spera la niciun fel de "îngheţ".

Mai grav, situaţia din ultimele 6 luni - cu prăbuşirea pieţei auto şi a vânzărilor de electronice şi electrocasnice, disponibilizările care încep să se petreacă în bănci şamd - arată că în România  avem şi un balon salarial de proporţii. Practic, o mulţime de salarii au fost plătite din aceeaşi sursă, banii pompaţi de bănci prin credite. Acum, când pompa nu mai pompează, se dezumflă şi salariile. 

Fiind vorba de nişte costuri sociale şi de nişte drepturi câştigate ale angajaţilor, balonul salarial nu se va dezumfla după modelul balonului imobiliar - pe verticală, afectând întreg cuantumul pieţei - ci pe orizontală, prin "tăierea" angajaţilor inutili. Nu cred în scăderea salariilor, ci în eficientizarea angajaţilor cu potenţial şi în trimiterea în şomaj a celor ineficienţi. Nu vorbesc aici de industriile în care se practica mai mult sau mai puţin "plata la comision" şi care sunt deja afectate. Aici toată lumea va avea de pierdut. Vorbesc de grosul pieţei de muncă, inclusiv de angajaţii la stat. Dacă se va ajunge efectiv şi la scăderi de salarii, nu doar la disponibilizări, atunci înseamnă că situaţia e groasă rău. Ca în Zimbabwe! Mă gândesc totuşi că aderenţa la UE ne păzeşte de scenarii catastrofale.

Din păcate, în imobiliare nu poţi "concedia" o parte din construcţii pentru a păstra ridicat preţul celorlalte. Poţi cel mult să amâni proiecte, dar nişte proiecte inexistente oricum nu au cum să influenţeze preţurile.

De ce e important de ştiut acest lucru şi de făcut legătura între cele 2 tipuri de dezbalonare? Pentru că trebuie să fim conştienţi că salariile nete de 400-500 de Euro (media obişnuită) nu vor dispărea din România pe fundalul crizei. Vor fi în continuare o mulţime de oameni care vor câştiga aceşti bani. Salariile nu se vor întoarce la nivelul din 2002 (adică 125-150 de euro). Şomajul, poate! Implicit nici preţul caselor nu are cum să revină la nişte niveluri ridicole de genul 10.000 de dolari / apartament. Alea erau preţuri pentru o ţară în care venitul mediu lunar era pe la 200 de dolari, cu tot cu banii la negru, şi nu existau credite.

Un moment! Am zis... "euro" ? Ei bine, aici e greşeala. După media ultimului an, 4-500 de euro înseamnă cam 1500-1600 de RON. Corect ar fi să spunem: trebuie să fim conştienţi că salariile nete de 1500-1600 RON (media obişnuită) nu vor dispărea din România pe fundalul crizei.  Dimpotrivă, vor continua să crească, poate peste 2-3 ani media va fi chiar pe la 1700-1800 RON. Nimeni nu ştie însă cât va fi cursul EUR/RON în clipa aceea. Dacă euro va fi 5 lei în 2010, asta e. Înseamnă că, în euro, salariile vor da niţeluş înapoi. Nimic special: şi în Marea Britanie sau SUA salariile au scăzut faţă de euro în ultimii 2 ani, odată cu devalorizarea monedei naţionale. Dacă se întâmplă la case mai mari, evident că se poate întâmpla şi la noi.

Consideraţiile acestea mă fac însă să recalculez preţurile de aici. Atunci am zis că preţul la care piaţa va merge fără probleme e în jur de 50.000 de euro +/- 10% pe un apartament oarecare de 2 camere (confort 1, de 50 m2). Prin "euro" însă înţelegeam în jur de 3,6-3,7 lei, cât era atunci. Deci în lei era vorba de cca. 160.000-200.000 de lei. Momentan în anumite cartiere din Bucureşti sunt oferte destule cu 70.000 de euro, însă în condiţiile unui euro la 4 RON acest preţ încă este cu cca. 1 miliard de lei vechi mai mare decât nivelul avansat de mine. Ceea ce înseamnă că e în continuare un preţ inaccesibil, fiind cu cca. 30-40% mai mare decât ar trebui să fie pentru ca piaţa să se deblocheze.

Rămân în continuare la părerea că preţurile din harta de aici sunt realiste, dar euro trebuie socotit la o valoare de 3,6-3,7. De exemplu, într-un cartier precum Drumul Taberei pentru care am dat ca preţ ok 650-850 E / mp preţul corect va fi, aşadar, transformat în lei, de 2350-3150 RON / mp. Momentan preţul zonei e pe la 5-6000 de RON, ceea ce înseamnă că mai are de scăzut, gârlă.

Până ne lămurim ce şi cum cu criza oricum e timp... berechet.

PS. Vreau să mai atrag atenţia asupra unui lucru. Mulţi oameni, în diverse discuţii, exprimă următoarea idee: "E imposibil ca un apartament să mai coste cât o maşină mai de fiţe". Se vede treaba că pentru român casa şi maşina sunt sfinte, dar comparaţia asta e incorectă. Corect ar fi să se spună : "Va fi imposibil să mai cumperi o maşină de lux cu un apartament de ghetou." În primul rând că automobilul de lux este de import, are un preţ care se măsoară în euro şi se adresează unui gen de cumpărători care nu locuiesc în ghetou. Dacă un apartament dintr-un cartier de tip "dormitor" din Bucureşti va costa echivalentul a 35.000 de euro şi un Audi de nu ştiu ce fel 50.000, asta e, ghinion pentru apartament. Proprietarul apartamentului nu are decât să compare preţul proprietăţii sale cu maşini mai populare gen Renault, Skoda sau chiar Dacia Logan şi să tragă concluziile de rigoare.

117 comentarii:

Anonim spunea...

Legat de dezbalonarea salariilor. O mare companie (multinationala) a concediat 25% din personal pe baza inchiderii unor capacitati de productie, iar pentru restul personalului a aplicat o reducere a salariului in lei cu 20% si nimeni (nici macar sindicatul) n-a carait nimic, fiind totusi multumiti ca n-au fost disponibilizati.
Nu mai vorbesc de faptul ca e posibila si concedierea pe orizontala (eliminarea celor care s-ar zice ca freaca menta) cu toate ca in industria respectiva dezbalonarea pe orizontala fara investitia in tehnologie de automatizare genereaza cresterea riscului de accidente.

Asadar dezbalonarea salariilor se produce si pe verticala si pe orizontala si pe oblica. Deci e grava situatia.

Anonim spunea...

Foarte buna transformarea preturilor in RON pentru ca asta castigam. Deci mergem pe 2500 RON/mp in Drumul Taberei si pe un euro de 5 RON in 2010. Iata ca am ajuns la 500 E/mp fapt care care in conceptia lui Al era imposibil. Nu mai vorbesc de olandezu care e deraiat rau.

Acum ma astept sa raspunda ca de fapt ei nu se refereau la vechi ci la rezidential in buricul Bucurestiului. O sa vada ca pana la urma se va face si rezidential in zona "dormitor" cum zicea Zili la 500 E/mp dar fara piscina si sala de fitness. Olandezu, Al, malitios, nu ? Eu cred ca totusi v-ati convins asa cum m-am convins si eu acum 6 luni, dar orgoliul nu va lasa.

AristotelCostel spunea...

Mi se pare cam pesimistă estimarea "rămân 8 din 11". Personal, aş exclude maxim 2 din 11 (glumă neagră!).

Eu văd şi scăderi salariale pe verticală, inclusiv la angajaţii la stat. Guvernul tocmai vrea să taie bugetul posturilor vacante...adică nema prime. Mai punem şi şomajul tehnic al maselor, adica 75% din salariu, şi rezulte "neşte" influenţe.

Letonia a fost afectată dur de criza economică, cu o recesiune prevăzută în 2008 şi în 2009. Banca centrală şi Guvernul leton prevăd o recesiune severă, cu o reducere a Produsului intern brut /PIB/ cuprinsă între 1,5-1,7 % în 2008 şi 5 % în 2009.

"Un grup de creditori, din care fac parte Fondul Monetar Internaţional (FMI), UE şi ţările nordice, şi-a exprimat disponibilitatea de a acorda un împrumut de 7,5 miliarde de euro Letoniei, aflată în dificultate din cauza crizei financiare, au precizat vineri oficiali ai UE, citaţi de AFP, relatează Agerpres."

Imperiul Austro...grec ne va împrumuta vreo leţcaie???

Ce loc vizează România în UE cu o "reducere" a PIB-ului de 3-5% în 2009&2010?

Eu mă bazez pe estimările domnului Eugen Ovidiu Chirovici care m-a asigurat că Bucale nu se compară cu Riga. Din perspectiva ...aspectului, sunt 100% de acord.

mobutu spunea...

inside info: Tornado Sistems, marele distribuitor IT&C are mari probleme, sunt afectati foarte serios de vanzarile mici, stocurile (nevandabile) sunt enorme, au fost dati deja in judecata de cel putin un mare producator de computere pentru neplata.

Anonim spunea...

Alro Slatina, Arpechim Pitesti, Midia Navodari, Rafo Onesti, PetroBrazi reducerea capacitatii la jumatate. Oltchim, Doljchim, Azomures, Nitramonia Fagaras, Metanol-Victoria, mari sanse sa se inchida. Lista e mult mai lunga si asta doar in industria chimica.

Aceste uzine au mii de angajati si au contracte cu zeci de firme subcontractoare ceea ce inseamna sute de mii de angajati.

Cine va mai lucra in tara asta ? Serviciile se reduc aproape proportional. Incasarile bugetare la fel. Naspa, naspa !

Beleaua mare e numarul de angajati bugetari si zecile de autoritati, ministere, regii si tot felul de organizatii de stat. Cine ii mai tine pe astia in spate.

Anonim spunea...

Acum se vor vedea adevaratii manageri si anume cei ai caror companii vor supravietui crizei. Restul sunt pleava.

Anonim spunea...

@Hubble
pe naiba, restul vor fi bailoutiti de stat ...

Unknown spunea...

Ieri in SUA, maine la noi:

http://www.braindrama.com/?p=1

Unknown spunea...

... substituiti Obama cu ... Boc.

elzorab spunea...

manole spunea:
"Vor fi în continuare o mulţime de oameni care vor câştiga aceşti bani. Salariile nu se vor întoarce la nivelul din 2002 (adică 125-150 de euro). Şomajul, poate! Implicit nici preţul caselor nu are cum să revină la nişte niveluri ridicole de genul 10.000 de dolari / apartament. Alea erau preţuri pentru o ţară în care venitul mediu lunar era pe la 200 de dolari, cu tot cu banii la negru, şi nu existau credite."

manole, debordezi de optimism. sa fie de vina sarbatorile? sau poate te-ai dat in tabara cealalta.

intrebarea mea e urmatoarea: din moment ce salariile mari erau in banci, vanzari de masini si de materiale de contructii, iar aceste sectoare s-au prabusit, cine va mai plati acele salarii mari, de 500 de euro? alro slatina care tocmai concediaza jumate din muncitori? sau paote dacia care tocmai trimite in somaj, sau poate celelalte companii care amnunta zilnic concediari. poate ele vor continua sa mareasca salariile cu 10-15% pe an, in timp ce economia scade cu 5%.

poate se vor marii salariile bugetarilor si pensiile, in felul acesta fiind asigurata si "cresterea consumului" care va genera crestere economica, nu?

care sunt acele sectoare pe care le vezi tu ca duduind in urmatoarele luni si ani, care sa permita o crestere salariala. evident salariile nu vor scadea, fenomenul se petrece altfel. oamenii vor fi concediati, iar atunci cand isi vor cauta un nou loc de munca, vor primi oferte la jumate sau 30% din ceea ce erau obisnuiti sa castige.

preturile la apartamente nu mai pot ajunge la preturi ridicole de 10 000 de euro? pai despre ce creditare mai vorbesit? cine mai da credite? si de unde vor scoate roamnii 50 000 de euro sa dea pe un apartament?

ceea ce uiti tu e faptul ca acele salarii de 500 euro plus sunt salariile unei clase mijlocii din cateva mari centre urbane din romania si e vorba de 10-15% dintre cei care muncesc, restul, cei majoritari , se zbat tocmai cu acele salarii de 150-200 euro.


mai e o chestie: ce va face sa credeti ca intr-o tara din lumea a treia, subdezvoltata, fara infrastructura, fara industrie, fara servicii, cu cele mai mici salarii din europa, apartamentele comuniste sau nu, pot sa coste cat in tari dezvoltate din europa sau chiar mai mult.


parerea mea ca un pret care sa reprezinte 30% din pretul cerut in germania sau austra, este extrem de ambitios si optimist, in conditiile in care salariul mediu( si nu cel exceptional de bula) nu este nici ,macar 30% din cel din europa.

hai bafta si..sarabatori fericite!

batranii spun ca apa trece
si spun ca pietrele raman,
dar lucrul altfel se petrece
pe vechiul nostru glob batran,
caci piatra orisicat de tare
se macina si trece stand,
iar peste trista-i macinare
doar apele raman curgand!

olandezu spunea...

manole , mersi pt. topic ! Tocmai voroiam sa postez ceva intrebari si nu stiam ce introducere se potriveste. Nu mai e nevoie, subscriu la postarea ta si intreb direct !
Deci :
Imi amintesc de ceva cursuri de schimb pana la Craciun de 4.5 - 5 RON/Euro. (Vezi arhiva "blogul lui manole" de prin octombrie cand specialistii "Armatei Rosii" s-au pronuntat cu privire la Xrate Euro-RON). Ar fi super : am niste impozite de platit la anu' si trebuie sa schimb Euro. Intrebarea e cand sa schimb ? Acum la 3.95 sau sa mai stau pana la 4.5 de Craciun ! As aprecia un sfat urgent !

Daca lamurim intrebarea asta o sa urmeze si a doua intrebare . Cand sa iau un apartament nou : acum dupa scadrile astea groaznice de preturi la apartamente noi de cca. 10 % - la 150kE 3 camere (cu TVA inclus) sau sa stau pana la sfantu' asteapta si sa iau unul cu 50000 E ?

Help ! :-)))))))

Seara buna !

PS Nu puneti botu' si fiti imaginativi ! Daca nu cer prea mult ! :-)

olandezu spunea...

@ mobutu

"Tornado Sistems, marele distribuitor IT&C "

Tornado Sistems who ?

olandezu spunea...

@ costel

Ce loc vizează România în UE cu o "reducere" a PIB-ului de 3-5% în 2009&2010?

Wrong Costele ...eu zic ca e cel putin 10 -15% ...in 1996 a fost 20% deci se poate, nu ? :-)))))))))))

olandezu spunea...

VESTE SUPER NASPA :

http://www.ziare.com/Patriciu_a_cumparat_din_Fabian_Romania-554843.html

Tineti minte cand Patriciu spunea ca vor scadea imobiliarele cu 50% in 3 luni : http://www.bloombiz.ro/business/patriciu-preturile-locuintelor-vor-scadea-cu-cel-putin-50-in-3-6-luni
(n-au scazut cu 50% da' ce conteaza !)

Pana si niste talibani ca voi isi pot da seama de manipulare !

PANICA - TOTUL VA SCADEA ...VINDETI IEFTIN !

Si iata ca omul a cumparat ! Ce inseamna asta ? The tide is turning back !
Cine are urechi de auzit , ochi de vazut si creier de inteles sa le foloseasca ...RAPID !

Scuze ca v-am stricat seara ...but is just life after all !

Seara buna !

Kiko spunea...

@Olandezu

eu as schimba acum, in aceste zile. Inainte de 1 ianuarie.

In ianuarie BCE va scadea rata dobanzii, dar nu cred ca vor face o miscare puternica, deci as miza mai degraba pe 3,95-ul de acum.

Pt locuinta, as zice sa mai astepti pana in toamna / iarna 2000. Depinde la ce-ti trebuie locuinta. Dar daca ai banii cash (as adauga, numai daca ai banii cash), poti vana deja de prin primavara. Daca mai coboara ... asta este. Nu trebuie prins neaparat bottom-ul, trebuie sa gasesti ceva ce iti place. Ca cu o gagica. Daca iti place ia-o, ce-ti pasa daca altora nu le place. Depinde la ce iti trebuie apartamentul. Daca te gandesti sa-l revinzi, nu cumpara in 2009, pierzi, vor fi necesare, dupa parerea mea, vreo 10 ani pt a ne reintoarce la nivelurile de astazi. Cash is king in 2009.

Kiko spunea...

PS: iarna 2009 evident ... mi-a scapat un 0 in loc de 9

elzorab spunea...

olandezu, nu uita ca acest curs a fost sustinut prin cheltuirea unor importante rezerve valutare ale bnr. de platit tot platim, intr-o forma sau alta. fie prin cheltuirea rezervelor valutare, fie prin rate mai mari la banci. atata ca, deocamdata plateste bnr, atat cat mai poate, ca nici bnr nu are rezerve infinite. eu as privi-o mai degraba ca o perioada de tranzitie. cine intelege se pregateste, restul o vor musca din nou...ca asa e filmul....

elzorab spunea...

olandezu n-au scazut cu 50%, doar cu 30-40, dar nu au trecut inca decat 3 luni de cand se vorbeste de criza
mai stai inca trei sa vedem atunci. ok?

Manole spunea...

@Hubble: dă-ne măcar prima şi ultima literă de la compania aia...

@mobutu: era de aşteptat. Eu am inside info din oarece medii de retail IT&C (deci nu de furnizori, cum sunt Tornado) şi toată lumea e în genunchi. Despre cazul Emag, cel mai mare magazin online, care a concediat recent 50 de oameni (din 200) cred că aţi auzit cu toţii.

@aristotel: omuleţii negri şi cu ăia gri nu reprezintă procente :) Legat de scăderile de lefuri de la stat, practic ar fi nişte "curbe de sacrificiu" ca în anii '30, rămâne de văzut... totuşi într-o primă fază noul guvern are la îndemână instrumentul mult mai uşor de aplicat al plicului cu vestea nasoală. Şi aşa jumătate dintre angajaţii de la stat sunt incompetenţi.

@elzorab: atenţie, nu vorbesc de salariile de top din bănci. Alea or să scadă cu siguranţă, dar cei care câştigă 5.000 de RON net sunt mult mai puţini decât cei care câştigă 1.200-2.000. Marea masă va rămâne pe aici. Apoi mai sunt sectoare economice, de pildă IT-ul sau producţia publicitară, care au lucrat mult pentru piaţa internă în ultimii ani, pot lucra oricând pentru străinătate şi devalorizarea leului e un avantaj enorm din punctul ăsta de vedere. Pe lângă asta să ştii că mai sunt salarii decente unde nici nu te aştepţi. La mine în colţ e o şaormerie la care băieţii care fac şaorma au salarii de 1.400 RON (unul are credit ipotecar în derulare, he he...). Deci dracul nu e chiar atât de negru şi hai să recunoaştem, nu salariile sunt anormale ci nivelul steroidizat al leului. Nu-i aşa că dacă un euro ar fi 5 lei un salariu de 1400 de RON pe care îl ia un tip care face şaorma nu ar mai părea atât de ridicat?

@olandezu: 1. eram sigur că o să apari pe aici vesel nevoie mare cu Patriciu... eu zic să te linişteşti... ai răbdare. 2. dacă vrei mai mulţi lei aşteaptă până în ianuarie, în general ianuarie e o lună dificilă pentru leu. 3. eu i-aş sfătui pe alţii să mai aştepte, dar pe tine în mod special te sfătuiesc călduros să cumperi acum... ştii tu, e un deficit de vreo 3 milioane de locuinţe şi preţurile la anul vor creşte ;) - aşa că dă-i bătaie!

Tufis spunea...

olandezu', vezi ca ala a cumparat cu 25 de milioane 200 de apartamente la rosu cu suprafete utile de peste 100mp in medie (nu iti spun construitul, ca faci infarct), semicentral, basca vreo 4 cladiri mari de birouri in baneasa. A facut o afacere si sa fi fost iar in 91-92 :)

Tu din asta deduci ca o sa creasca apartamentele vechi la pret?

Ok, numai sa strangi bine vesta aia cu maneci, sa nu te... enervezi in viitorul apropiat, da? :)

Tufis spunea...

Nu trebuie sa astepti bottom-ul ca sa faci profit, poate fi chiar riscant sa faci alta, dupa mintea mea slaba, si any profit is good profit, dar tu esti patriciu, ce trebuie sa-ti mai explic eu? :)

Tufis spunea...

Si pe langa cladirile alea de birouri mai are loc de un cotet de gaini, una, alta, ce mai e bun pe langa casa CEO-ului :)

Tufis spunea...

Also, cum bine indicai tu, in tarile mai normale landlordingul e o afacere. Si chiria o plasa de siguranta si in vremuri naspa.

Dar, din nou, astea sunt presupuneri, eu estimez 200 000 euro pe 18mp pe Burebista pentru la anul :)

AristotelCostel spunea...

@olandezu

Daca am vorbit de aprecierea euro in fata leu-steanului, n-am spus cifre. FMI-ul vede un 4.2, unii spera la un 4.9 in Martie, dar eu nu vreau decat sa-i vad pe toti plescarii imobiliari...chei.
Initial Patriciu a spus ca preturile vor scadea cu 100%. Apoi a revenit, dar s-a indepartat de realitate.

dcg spunea...

olandezu spunea...
"Tornado Sistems, marele distribuitor IT&C "

Tornado Sistems who ?


Se vede ca esti dezlipit de realitatile din Ro. Tornado, marele distribuitor de IT&C. Da, la fel de cunoscut in Ro precum Coca Cola in USA. Urmeaza sa intrebi de Flamingo... care?

Tufis spunea...

Stai sa intrebe de Asesoft. Pfoai, pai aia nu se ocupau de baschet? :D

Torin spunea...


Cand va ajunge euro la 3 lei?

Cei mai pesimisti analisti din banci cred ca pana la sfarsitul anului euro ar putea urca la 3 lei si 35 de bani. Pe de alta parte, exista si cativa optimisti, care considera ca moneda europeana ar putea cobori la 3 lei in acest an.
Mai ramane o singura intrebare: cand anume va ajunge un euro sa valoreze trei lei?


Un articol de exceptie, legat de profetii, scris in urma cu 17 luni.

Anonim spunea...

Legat de ce face Patriciu, el are niste bani multisori (cash) pe care trebuie sa-i plaseze in ceva pentru ca a simtit ca se da drumul la tiparnita si s-ar putea sa cumpere franzele de 2 md euro. V-am mai spus ca Patriciu e profilat pe cumparat cautand printre ruine.

Olandezu a inteles ca se revigoreza piata. Pe baza a ce sa se mai aprecieze euro la anul neastamparatule. Sau pe baza a ce sa mai creasca pretul la 3 camere peste 150 kilo-euro. Era cat pe ce sa se standardizeze noua unitate de masura kilo-euro ca de la atata greata imobiliarii nu mai puteau rosti "una suta cincizeci de mii".

@manole
Ultima litera e "s" si e din doua cuvinte. Mai mult nu pot sa spun. In alta ordine de idei, cam optimist ?

Anonim spunea...

Le-am spus colegilor din Europa ca avem ministru la turism o prostituata gen Monica Lewinsky.

Mi-au raspuns ca vin degraba in Romania, mai ales ca talentul oratoarelor romance e foarte bine cunoscut peste hotare.

olandezu spunea...

@ mr. kiko
mersi de sfat ! S-a marcat !

@ manole

" eram sigur că o să apari pe aici vesel nevoie mare cu Patriciu... eu zic să te linişteşti... ai răbdare."

Nu-s nici vesel nici trist . Doar constatam faptele. Altfel multe ii pot reprosa eu lui Patriciu, doar ca e prost nu ! Lucruri pe care le-am auzit de prin Octombrie par ca nu-s fantezii (folosirea media pt. a influenta piata astfel incat un nr. de "moguli de presa" care ratasera starul in imobiliare sa isi faca intrarea in piata in conditii "decente"). E drept ca peste asta a venit si "criza" ...whatever it means...dar vorba lui Vaclav Klaus : criza "e ca gripa ...daca iei medicamente trece in 10 zile si daca nu faci nimic trece tot in 10 zile"...
Cam asta e cu Patriciu . Cei care stiu a citi printre randuri au mult de lucru zilele astea .

@vasile

"vezi ca ala a cumparat cu 25 de milioane 200 de apartamente la rosu cu suprafete utile de peste 100mp in medie (nu iti spun construitul, ca faci infarct), semicentral, basca vreo 4 cladiri mari de birouri in baneasa. A facut o afacere si sa fi fost iar in 91-92 :)"

Ihim ! Cum ne place sa dam cu cuvintele cand cifrele zic altceva :))

Eu nu stiu ce a cumparat, dar daca e cum spui tu ia de aici :

200apt x 100 mp = 20000 mp
4 cladiri birouri x 5000 mp / cladire (aproximatia mea) = 20000mp
TOTAL 40000 mp construiti la rosu cum se sugereaza.
Pret : 25000000/40000 = 625 E/mp

Cam scump pt. ceva "la rosu". E drept ca aici intra si terenul...sa zicem cam 100 E/mp transpus in suprafata construita. Deci 500 E/mp cost constructie la rosu ! ...Pai si cum ramane cu pretul final cu tot cu utilitati , mobila, aparatura, mancare in fridgider etc la sub 500 :))))

Te tachinez vasile, nu trebuie sa raspunzi la asta .
Ideea era insa ca asa cum ai pus tu problema ceva nu se leaga !

O zi buna !

olandezu spunea...

@CD
de Flamingo stiu :)...de Tordando nu auzisem !

olandezu spunea...

Despre criza una tare care a circulat pe net . Mi-a placut f. mult ! La urma urmei poate ca "inteligenta colectiva" nu e un concept abstract !



Deci :

A fost odata ca niciodata un biet lustragiu care isi castiga existenta, da, ati ghicit, lustruind pantofii domnilor care intrau si ieseau dintr-o cladire impozanta din centru.

Niciodata nu stiuse exact ce cladire este aceea in fata careia lucra de ani de zile, poate ere o banca, poate era o bursa, poate vreun minister important insa domnii bine imbracati care intrau acolo opreau adeseori la el pentru a-si lustrui pantofii.

Lustragiul nostru era priceput in ceea ce facea, folosea numai crema de pantofi de cea mai buna calitate si era vesel si optimist.

Intr-un cuvant era multumit cu munca lui iar clientii lui la fel asteptandu-si rabdatori randul la lustruit.

Intr-o zi insa s-a oprit la el un client nou, mai deosebit de ceilalti care l-a intrebat prietenos: "Ce faci aici? Ce-i cu tine asa de vesel? Nu ti-a spus nimeni de criza financiara?"

Ce-i drept nu-i spusese nimeni, nici unul dintre domnii aceia bine imbracati care intrau in banca sau ce-o fi fost acolo, probabil toti la curent cu criza.

"Poate nu le pasa de tine sau poate n-au avut suflet sa iti spuna insa criza financiara e pe drum si ne va afecta absolut pe toti, nu va scapa nimeni, nici macar tu un biet lustragiu. Asa ca daca ai un dram de minte iti iei masuri din timp, ca sa nu fi luat pe nepregatite.

Aceasta e meseria mea, sunt expert, stiu ce vorbesc."

Dupa plecarea domnului binevoitor lustragiul nostru ramase pe ganduri. Poate ca intradevar nici unul dintre clientii lui nu il considerase demn sa il puna la curent cu criza financiara. Noroc cu domnul cel prietenos care ii voia binele.

Asa ca lustragiul a inceput sa ia masuri incat sa nu fie luat pe nepregatite de criza financiara. Pentru început folosea mai putina crema de pantofi si mai de proasta calitate.

Apoi a inceput sa aloce mai putin timp fiecarui client, dupa cum se spune time is money. A inceput sa socializeze mai putin cu acestia, criza e criza, nu mai e timp de smalltalk.

Preocupat de criza financiar a devenise ingandurat, tacut si isi facea treaba de mantuiala.

Asa ca incetul cu incetul clientii care fideli carora le placeau veselia si calitatea muncii lustragiului au inceput sa se rareasca.

Iar lustragiul nostru cu fiecare client pierdut era multumit intr-un fel ciudat ca domnul cel binevoitor a avut dreptate.

"Ce m-as fi facut daca expertul nu m-ar fi prevenit la timp? Acum as fi fost probabil luat pe nepregatite de criza financiara."

Anonim spunea...

@olandezu

Buna dimineata.

Ia si cumpara apartamente si schimba valuta pana nu se prind altii. E pacat sa ratezi.

u spunea...

Semi off-topic

Cateva ganduri interesante:

http://www.nytimes.com/2008/12/21/opinion/21friedman.html

u spunea...

Linkul de mai sus, refacut

China to the Rescue? Not!

AristotelCostel spunea...

@olandezu

Textul ăla l-a plantat şi Cristian_M. Soluţia e ca lustragiul să-şi caute o meserie. Sclavagismul nu poate fi considerat o soluţie pe termen lung.

Special pentru tine, l-am provocat pe adevăratul olandez, steve80, să mai toarne nişte previziuni pe placul "armatei roşii":

If you have real estate assets try to get rid of them as fast as you can if you bought them as investment and if you want to buy one would be much better to stay on cash/ alternative hedged investments and wait for the opportunities which will appear in the years to come, as mushrooms after a summer rain.

ionut spunea...

olandezu

1) Daca ai de platit impozite pentru la anul, asteapta pana in ianuarie sau chiar februarie. Daca le platesti integral, obtii si o reducere de 10%, din partea statului.
2) Cat priveste locuinta: iti trebuie neaparat, sau vrei sa "investesti"?
Sfatul meu: tine de banii aia...
Sfatul 2 (gluma): cumpara de la...patriciu!

dcg spunea...

olandezu spunea...

@CD
de Flamingo stiu :)...de Tordando nu auzisem !


De aia am spus Flamingo si nu direct Emag, banuiam ca iti aduci aminte de un model de succes al tineretilor noastre ;-)

AristotelCostel spunea...

@flavian 200$ barilul

Portugalia: 1300 de statii electrice pana in 2012

Renault-Nissan: maşini electrice pentru Israel

Anonim spunea...

De acum intram in sarbatori, maine ajung acasa, poimaine sparg 1 kE pe cadouri (mosu, papa de Craciun). Mi-e groaza ca o sa trebuiasca sa ne rupem hainele la coada la Carrefour.

Vroiam sa merg la socrii in Dobrogea dar din nefericire nu au caldura pentru ca unii n-au platit intretinerea. Asa ca merg la parinti in Ardeal ca au sobe pe lemne si e si ceva zapada.

Dupa Craciun mai sparg 0.5 kE la munte ca sa dau copiii cu sania putin. O sa incerc sa evit V.Prahovei pentru ca nu vreau sa imi petrc vacanta pe sosea. Acolo denialul e la el acasa.

De Revelion mai sparg 0.5 kE ca sa fie armonie.

Asadar draga olandezule, schimba pana la Sfantu Ion cand o sa mai sparg 0.3 kE pe cei 3 Ioni din familie. Dupa aia nu mai prinzi cursul de 4 RON.

Cei mai fraieri o sa schimbe la 4.5-5.0.

Anonim spunea...

@clujeanul

Scoate palinca aia ca vin !

Nu doar sa beau ci sa si investesc in gradina cu aghiasma.

Potolu si spritzu nu dau faliment.

Anonim spunea...

olandezule, pai abia acum te-ai trezit ? asta primavara trebuia sa cumperi casa, nu acu' cand s-a scumpit cu -30% ... of of, cum n-ai stiut tu sa speculezi oportunitatile ...

Anonim spunea...

Elzorab spunea:
"tara din lumea a treia, subdezvoltata, fara infrastructura"

Avem piste pentru biciclisti. Pietonajul interzis !

http://www.gandul.info/jurnalism-cetatenesc/asa-arata-pistele-de-biciclisti.html?7146;3647378

mobutu spunea...

Piste de biciclisti ... ce bine ar fi sa existe, insa nicio sansa, in Timisoara au finalizat anul acesta reconstructia din temelii a unui mare bulevard iar pista de bicilisti nici macar nu a fost luata in considerare.
Ce vreti, gandire precambriana de 2008, nu faci piste de bicilisti ca sa promovezi verdele si sanatatea dar apoi te miri ca-i traficul auto infernal.

Referitor la porceala ce sta sa inceapa ... au reaparut reclamele la medicamentele digestive, macancati romani cat puteti ca avem noi grija sa va vindem medicamente digestive sa nu crapati.

Flavian spunea...

@Aristotelcostel

Barilul 200USD:

Peter Schiff 171208 - Hyperinflation
http://uk.youtube.com/watch?v=pUsoPT4T-Bo

Masini electrice:
http://economie.hotnews.ro/stiri-auto-5106401-viitorul-masinilor-electrice-depinde-mica-tara-sud-americana-ostila-occidentului.htm

1. Bolivia detine peste jumatate din rezervele mondiale de litiu.
2. Bolivienii vor sa instaleze o uzina pilot care sa produca 1,2 kilotone pe an, iar productia ar putea ajunge la 30 de kilotone anual, in 2012.
3. Insa problema este ca in prezent, litiul este folosit in baterii foarte mici, cele de masina sunt sensibil mai mari, iar Mitsubishi estimeaza ca va fi nevoie de o productie mondiala de 500 kilotone anual.

Concluzia trasa de japonezi este ca in 2015 cererea de litiu pe plan mondial va depasi oferta, astfel ca avansul masinilor electrice poate fi blocat.

Anonim spunea...

@Flavian

Deci in ce sa investim in petrol sau litiu ?

Anonim spunea...

Tehnic vorbind inmagazinarea energiei la masinile electo-propulsate se va face sub forma pilei de combustie cu hidrogen. Hidrogenul e pretutindeni, se obtine prin electroliza din apa. E posibil si cu baterii litiu dar autonomia e mica, reincarcarea dureaza, ceea ce inseamna ca trebuie sa astepti mult in "peco" plus ca masa unei mega-baterii duce la obtinerea unei masini prea greoaie. Cu pila de hidrogen te duci la peco si iti cumperi doar butelia dand-o pe cea goala la schimb. Nu sunt foarte la current cu cercetarile in domeniu, dar eu asa vad viitorul.

clujeanul spunea...

@hubble

se invecheste naibi palinca si e numa buna de aruncat
astept calindatorii la chirie la cutie...ca am fost fraier si nu am luat cashu de la mama noastra banca sa iau vila cu living... amu eram domn, puteam sa ma plimb prin living si gradina cu prosop ud la cap, sa imi treaca durerea cind se apropia ziua ratei

baieti, sarbatori fericite, ne auzim dupa, ca plec la socrii in Arges, sa-i dezmortesc nitel cu palinca

Anonim spunea...

Costele, uite inca un manipulator care face incalzirea. Pune-l si pe el pe blog in pielea goala.

http://www.realitatea.net/r-g--ghetea--valuta-se-va-scumpi--iar-piata-imobiliara-isi-va-reveni--in-2009_419026.html

Anonim spunea...

Un citat din trecut cu gandul spre viitor:

"În decembrie 1989 existau deja semne că românii nu mai suportau lipsa alimentelor, a medicamentelor, îndobitocirea lor prin programele tv, radioului şi a ziarelor, faptul că iarna nu aveau căldură şi apă caldă, impunerea unui anumit mod de viaţă, în condiţiile în care apropiaţii lui Ceauşescu se lăfăiau în belşug. Revolta a început la Timişoara şi s-a extins apoi în toată ţara. În acele zile, s-a scris o pagina importantă din istoria României."

Parca prea seamana. Posibil la anul pe vremea asta, la 20 de ani dupa ...

Flavian spunea...

Hubble, sunt mai mult decat constient ca daca exista un viitor al transporturilor, acesta va fi bazat pe hidrogen si apa.

Dar in linkurile date de Aristotel si tendinta actuala se observa ca e mai puternic curentul actual cu electricul bazat pe baterii si retele de "incarcare" a bateriilor. Care evident, asa cum ai observat si tu, e cam imposibil de realizat din ambele puncte de vedere.

In plus, cati oameni stiu oare la ora asta ca motoarele clasice pe benzina pot functiona DOAR cu electricitate si apa ? Repet: cu ZERO benzina si ZERO aer, doar apa si electricitate pentru un motor normal, benzina, 4 timpi.

Anonim spunea...

@Flavian
Totusi, ca sa produci combustibilul pilei de combustie cu H2 (H2 + O2) e nevoie de energie electrica. Asta inseamna energie nucleara, eventual de fuziune. Cam asta e viitorul, dar intai sa se termine petrolul si gazele naturale (100 de ani minim).

Anonim spunea...

Sa ne aducem aminte ca in 30 a inceput trecerea de la carbune la petrol. Petrolul a castigat teren mereu pana in zilele noastre dar nici in momentul de fata carbunele nu a murit, cu toate ca din 44 a aparut si energia nucleara de fisiune. Asadar evolutia e urmatoarea: carbunele se va stinge in 10-20 de ani, petrolul in 100, iar energia nucleara de fisiune va fi probabil inlocuita de fuziune.

Nu suntem noi generatia care sa conducem masini electrice, nici macar copii nostrii. Poate nepotii.

Flavian spunea...

Incet, incet vad ca incepem sa ne intelegem.

Mai trebuie sa cadem de acord cu chestia aia de 100 ani minim, care la mine se citeste 10 ani max. Pentru ca nu trebuie sa ramanem de tot fara combustibili fosili, e suficient ca productia de petrol sa scada la jumatate si suntem in pom.

Good point si la chestia cu revolutia, cred ca o sa fie o sarbatoare de pomina cei 20 de ani. Mama, cum a zburat timpul, mai ieri cautam cartuse goale prin curtea scolii...

Anonim spunea...

copiii cu 3 i, greseala de tastatura

Mihai spunea...

Intr-adevar, ce au descoperit baietii astia din Canada e uimitor legat de motoarele pe benzina:
http://www.spiritofmaat.com/archive/watercar/h20car2.htm

mobutu spunea...

Nu merge link'ul mai incearca te rog.
Cat despre Gheţea m-am lamurit mai demult ca este un nemernic.

Anonim spunea...

@Flavian
Daca vor fi 10 sau 100 de ani depinde de decizia G7 (G8) si ti-am explicat de ce. Mai trebuie vanduta tehnologie tarilor second and third life. Intre timp se pregatesc si noile tehnologii. E cam la fel ca si cu avioanele de vanatoare, Romania cumparand avioane de acum 20 de ani. Cu toate ca teoretic e posibila trecerea rapida la energia verde, practic nu se va realiza.

Stii ce a raspuns G7(8) initiativei reducerii emisiilor de CO2 la ultima reuniune: aveti dreptate, acum stati jos, avem altele pe cap.

Si apropo, noi acum cumparam tehnologie de fuziune (reactoarele 3 si 4 plus ca era vorba de o noua locatie in Ardeal), iar peste 10 ani probabil o sa apara fisiunea. Cam la fel e si cu petrolul. Baga arabii bani grei in tehnologia petrochimica, cum sa pui frana unei afaceri ca asta.

Anonim spunea...

Scuzati sunt obosit, cumparam de fisiune si o sa apara fuziunea. Astept vacanta.

Anonim spunea...

"nostrii"
m-am imbatat numai cu gandul la palinca

Flavian spunea...

Hubble - cred ca la fel ca multi altii, confuzezi poluarea cu incalzirea globala si Peak Oil. Peak oil e dovedit stiintific, poluare avem zi de zi pe strada, iar global warming e posibil dar discutabil. Global warmig datorita activitatii umane si CO2 e si mai putin probabil, dar totodata irelevant.

Pentru ca oricum, Peak Oil va rezolva automat si problemele cu poluarea, CO2 & shit. E simplu si logic: nema combustibili fosili, nema poluare sau CO2.

In ce priveste povestea cu tehnologiile, aici gandesti superficial. Nu e vorba de avioane de vanatoare and shit, e vorba de masina ta aia banala din parcare si buldozerul ala care face soseaua aia din asfalt obtinut din petrol. E vorba de tractorul ala care ara campul si arunca ingrasaminte chimice din petrol pe el. E camionul ala de 20t care-ti aduce papa la supermarket, vaporul ala care-ti aduce electronice din China si avionul ala cu care pleci in vacanta la Paris. Ia inchipuie-ti acuma ca scade productia de petrol la jumate si in 10 ani jumate din astea trebuie sa stea pe tusa.

Sa zicem ca acuma e criza si aproape un sfert din ele incep deja sa stea pe tusa, asa ca momentan nu ne dam seama. Dar ce se va intampla apoi, cand ar trebui sa se termine criza si sa incepem cu avant reconstructia si consumul sa creasca si sa bagam productie la greu ca sa punem pe picioare toata infrastructura aia bazata pe transporturi electrice. Cu ce oare ? Cu petrol la preturi de sute de dolari barilul cum erau in vara ?

P.S. Motoare de benzina care functioneaza doar cu electricitate si apa exista si in Romania ;)

Anonim spunea...

@Flavian
Pana la urma n-avem cum decat sa fim de acord pe tema energiilor. Asta e o chestiune de zeci de ani cel putin. Hai sa vedem pana atunci ce face Manole cu imobiliarele, ca pentru energie trebuie o alta profetie. Daca esti amabil si nu e secret, spune-mi pe mail ce cercetezi, cu promisiunea discretiei de rigoare.

AristotelCostel spunea...

Ciclul: "You can run but you'll die tired."

The Market Oracles of Doom

sau

"Deflation
For years, we've been forecasting that chronic deflation of 1% to 2% per year would start with the next major global recession. Well, it's here! In October, the U.S. producer price index fell 2.8% from September and the CPI dropped 1.0%, the biggest decline since before World War II. Sure, the big driver was the decline in energy costs, but even excluding food and energy, consumer prices dropped 0.1%.

The Fed worries that in deflation, offsetting monetary policy is difficult since its target rate has to stop declining when it reaches zero. Of course, the Fed has other tools as witnessed by the quantitative easing discussed earlier. Nevertheless, all these measures amount to leading the horse to water, as discussed earlier, and he may not drink. The deflation in Japan in the 1999-2005 years worried the Fed when it appeared imminent in the U.S. early in this decade, and it still does. Japan again faces chronic deflation, and the Bank of Japan forecast zero change in the CPI (ex food but not energy) for the fiscal year ending March 2010. Fed Vice Chairman Kohn said the lesson from Japan was that "we should be very aggressive in combating deflation."

Deflation encourages saving since money is worth more later. It also spawns deflationary expectations. Buyers anticipate lower prices later by waiting to buy. That sires excess inventories and capacity, which forces prices down. Buyer suspicions are confirmed so they wait even further to buy, generating a self-feeding downward price spiral, as now seen in autos and houses. Deflation also elevates the cost of debts and debt service since both remain fixed in nominal terms but the revenues and incomes used to repay them tend to fall with overall prices.

Deflation fears and other forces have also reduced reducing 30-year Treasury bond yields to our long-held target of 3.0% and completed what we dubbed in 1981, when the yield was 14.7%, "the bond rally of a lifetime." The recent financial crisis has also helped as investors abandon everything else -- stocks and fixed income alike -- in favor of Treasurys.

Deflation results from overall supply exceeding general demand. We have been forecasting the good deflation of excess supply, as in the late 1800s and in the 1920s, due to today's confluence of semiconductors, the Internet, computers, biotech, telecom and other productivity-soaked technologies. But we have allowed for the bad deflation of deficient demand, as in the 1930s, if one of two adverse conditions develop -- widespread financial crises and worldwide protectionism. Sadly, both are real possibilities.

Inflation?
Many, of course, worry not about deflation but inflation due to all the money being pumped out by central banks and governments globally. They no doubt are biased since most have lived only in an era of inflation and don't agree with us that inflation is the result of excess government spending in wars, both hot and cold. In peacetime, deflation reigns. Starting with rearmament in the late 1930s, then World War II and the Cold War with its hot phases, Korea and Vietnam, wartime and inflation persisted for 60 years.

For now at least, all that money from central banks and governments isn't getting outside financial institutions. We're in a liquidity trap. The horse isn't drinking, thank you very much. And if lenders do start to lend, central bankers, with their congenital fear of inflation, will no doubt reel in all that extra credit.

Even if the bank reserves stimulate the money supply with the usual multiplier effect, the credit created will pale in comparison to the destruction of derivatives and other privately-created liquidity due to persistent deleveraging and writedowns.

Finally, the consumer saving spree we're forecasting will probably increase the saving rate by one percentage point per year on average for the next decade. That would generate a cumulative $5.5 trillion and go a long way to offsetting the intervening fiscal stimuli, and then some. "


Deflation 2009 as Central Bank Credit Creation Loses to Derivatives Deleveraging

Mai bine citiţi tot site-ul.

AristotelCostel spunea...

Hymerion deschisese subiectul, dar a şters post-ul de pe blogul lui. Nu-i nimic...sfârştiul nu-i aici. E mai jos.

Banca italiana in deriva

limestone spunea...

Asta chiar e tare. Nu ar fi mare problema caci banca era privata dar te trezesti acum ca aceste banci cer ajutor de miliarde de la stat...
Hotnews:
"Un credit clar neperformant. Caz real
Stimate domnule presedinte al bancii…..Am luat nota cu mare satisfactie de faptul ca ati deblocat creditarea. Lumea incepuse sa intre in panica si asta, dupa cum imi spunea si vecina de la etajul 4, nu e bine. Creditul isi are rolul lui in economie, asa cum si Luis de Funes isi are rolul lui in istoria cinematografiei. Sunt bucuros, prin urmare, ca le inchideti gura celor care spun ca sunteti neseriosi. Am primit de la niste cartitori, domnule presedinte, un dosar de credit datat 16.12.2008. Tare m`am bucurat ca se dau iarasi credite. Am citit acolo cum ca ati dat un imprumut unei companii, de cateva sute de mii de euro.
Mai exact, pe compania in cauza aceti acum o expunere de circa 600.000 de euro. Foarte bine, industria locala trebuie incurajata, domnule presedinte. M`am bucurat si ca nu sunteti un tip dur in privinta garantiilor luate. E drept, pentru un mizilic (cat reprezinta banii imprumutati) , doar nu era sa le luati pielea de pe spate. Asa ca ati acceptat in garantie, urmatoarele (citez din referatul de acordare al creditului, dom` presedinte) “drum betonat in suprafata de 500 mp, pasune, birouri, post trafo, casa portar, fundatie, fosa septica, atelier, vestiar, sopron din lemn, put, casa pompa, pivnita”.

Sunt mandru de asemenea bancheri. Va dati seama dom` presedinte ca, la o adica, numai fosa aia septica daca o vindeti si v`ati scos banii? Nu mai pun pasunea sau postul trafo! Alea sunt aur curat, pentru care orice banca ar fi facut orice ca sa le aiba drept garantii. Stiu, de asemenea, ca evaluatorul trimis de Dumneavoastra le`a evaluat la un milion de euro. Fosa septica, cu tot cu continut probabil. Mie mi se pare ca valoreaza chiar mai mult, dar nu e treaba mea, desigur.

Stiti ce mi`a mai placut din referatul de credit? Ca firma aia in care aruncati cu sute de mii de euro, pare a fi un client extrem de serios. Nu e firma fantoma, cu certitudine, pentru ca o firma fantoma nu figureaza in Centrala Riscurilor Bancare cu aproape 100.000 de euro. Si clar nici in Centrala Incidentelor de Plati, cu 7 Bilete la ordin, dintre care 6 motive majore. La o adica, stii cu rigoare de unde nu`ti mai incasezi ratele la imprumut.

Dar admiratia mea pentru Dumneavoastra nu se opreste aici. Cand vreti sa ajutati o companie cu un credit, nu va impiedicati de amanunte! Cum ar fi de pilda, faptul ca acea companie deruleaza 70 la suta din cifra de afaceri cu o firma afectata profund de criza finanaciara, care a trecut la disponibilizari si care a anuntat deja o reducere cu 40 % a activitatii. Asta`i viata. Firmele se nasc si crapa, Creditul e nemuritor.

Ce mi`a mai placut din referatul acela este ca sunteti un optimist. Ati vazut ca firma este data in judecata pentru niste nenorocite de despagubiri minore de cateva zeci de mii de euro, intr`o tara vecina. Si eu sunt de acord ca doar n`o sa ne sinucidem din atata lucru….sunt companii in situatii infinit mai delicate, dom` presedinte. Uitati`va la Crysler de pilda….ce a fost si ce`a ajuns…V`am vazut recent pe prima pagina intr`un ziar, in care vorbeati de profesionalismul bancherilor. Despre cat de bine isi fac ei treaba, daca nu sunt denigrati si sunt lasati sa lucreze.

Mare dreptate aveati…Ca unii v`ar fi denigrat pentru imprumutul asta de acum cateva zile. Dar nu eu, dom` presedinte. Dimpotriva, eu cred ca acest credit va fi unul foarte profitabil pentru banca. Chiar daca firma aia e dintr`un sat mic din Transilvania, in care nu e decat un barulet mic si o biserica din care, se spune, Dumnezeu le vede pe toate."

Tufis spunea...

olandezu', 2 lucruri: eu dau suprafete utile, tu sari si zici la aceeasi suprafata ca ar fi construita. No, rilly, verifica oferta la alea din dristor sa vezi cam ce suprafete construite au, iti pica plombele si la garsoniere, iar la 2 camere se ajunge la 115 construit. Nu iti spun la 3 si 4 camere, si iti recomand sa nu cauti, ca iti citim necrologul si e pacat.

Alea din Baneasa sunt gata facute, din ce stiu eu. Chiar n-am chef sa verific la locul faptei.

In plus, tu esti de ala de zice ca 50 000 costa ... canalizarea, curentul si frigiderul, per apartament? Esti... vidanjor angajat la Electrica cu part time la Flanco, de le stii asa de precis? :)

Ideea e patriciu e unul din cam 15000 pe globul asta cu sume de bani de ordinul ala. Crezi ca ii pasa in cati ani amortizeaza afacerea asta (intrebarea se pune cat, nu cum, ca se amortizeaza si la 50 de ron pe luna)?

Chiar crezi ca pierde pe termen f. lung (el, familia lui dupa el)? Chiar crezi ca i se rupe de asta? Cateva sute de apartamente inchiriat sunt mostenire naspa pentru plozi si nepoti?

Haida de, v-ati trezit toti patriciu, mai ales trabannt ala, de aveti impresia ca e plina tara de oameni cu 2 miliarde cash care... au facut greva, ai dracu', nu s-au mai bagat la credit pentru cotete vechi si noi, sa vezi ce teapa o sa ia de acum incolo daca nu le-au convenit 3000 pe mp util :)

Eu zic sa mergeti la control, aveti o dedublare a personalitatii cel putin ingrijoratoare :)

Tufis spunea...

Sa repet, in caz ca studiile alea economice (adica statistica de clasa a 2-a, un pic de legislatie si un pic de vrajeala) nu te ajuta sa intelegi:

Un om cu 2 miliarde isi permita sa "economiseasca" in imobiliare, si la preturi uriase (totusi, jos fata de un varf cunoscut, deci not that bad). A pierdut 25 de milioane? Vai, luna viitoare nu mai merge cu avionul, trebuie sa ia elicopterul.

Un om cu 100 de mii de euro, nu isi permite in momentul asta sa "economiseasca" in imobiliare. Pentru ca nu are plasa de siguranta, n-are stofa de investitor, si nu isi permite sa astepte enspe ani sau sa fie linistit ca lasa mostenire nepotilor asta. Pentru ca il ia cu credit si moare de foame, in caz de chestii naspa.

Patriciu? Isi permite sa ia tepe, daca pe termen lung, inchiriindu-le, va avea intotdeauna bani de icre rosii + franzela alba, poa' sa vina si razboiu' :). Probabil i s-au parut pierderile rezonabile acum, poate i-au promis aia de la fabian ceva dulceturi cu racheti in caz ca nu preia si restul societatii, naiba stie :)

Nu putem decat sa emitem ipotez, dar nicidecum sa vedem semnale unde NU sunt. Auzi, patriciu cumpara deci trebuie sa sarim si noi. Cu banii de paine :)

Tufis spunea...

Tu de ce nu ai cumparat pallady towers si rasarit de soare? Adica, ce naiba, Patriciu da semnalul si tu nimic, nimic? Ah, nu ai 25 de milioane? Nasol, nene, la cum te afisezi as fi pariat pe 2500 :).

Manole, ne imprumutam toti, punem mana de la mana si cumparam niscaiva ansambluri? Nu de alta, dar un om care are bani cat sa influenteze economia in ansamblu destul de serios a facut-o, ce, noi suntem mai prejos? :B

Flavian spunea...

Costele - comparatia cu Japonia in privinta deflatiei este corecta pana la un punct. Ceea ce a fost dovedit este ca o putere mondiala de prima mana POATE trece prin perioade de criza. Japonia a fost una din marile puteri care a demonstrat ca se poate sa traiesti si fara crestere aiurea, fara bula imobiliara, fara sector bancar super-umflat, dar ca lider in multe domenii de inovatie si cercetare.

Exista insa niste diferente majore: In momentul intrarii in criza, japonia se afla intr-o situatie mult mai buna decat se afla US in ziua de azi. Atat dpdv al imprumuturilor populatiei, al datoriei externe cat si a industriei. Japonia nu s-a apucat in momentul intrarii in criza sa bage bailout peste bailout in stilul romanesc al anilor 90, cand pompam bani in colosi industriali neperformanti. In plus, japonezii nu au redus dobanda cheie la zero decat mult mai tarziu si nu s-au apucat sa imprime bani fara numar, dublandu-si masa monetara in doar cateva luni:

http://research.stlouisfed.org/fred2/fredgraph?chart_type=line&s[1][id]=BASE&s[1][range]=10yrs

Asa ca daca e sa facem o comparatie corecta, ar trebui sa aruncam un ochi si in ograda sud-americanilor, la tari precum Argentina. Si sa observam acolo drept model o frumusete de criza cu perioada inflationista ce au avut-o in 2001-2004.

Eh, dar stati relax, ca vine si ziua socotelilor, cand asta ii cam asteapta pe "specialistii" lui peste prajit:

http://www.dailymotion.com/video/x6y6ck_the-job_shortfilms

AI spunea...

Dar totusi nu il cearta nimeni pe Manole pentru harta aia "balonata" cu preturile??? :)

Trebuia sa fie un maxim de 500E/mp totusi! (nu-i asa Hubble? :))

Anonim spunea...

http://www.gandul.info/economia/imobilele-vandute-de-persoane-fizice-taxate-cu-19.html?3936;3676245

Ce mai vor baietii destepti sa pregateasca ?

Anonim spunea...

@Al
N-ai inteles esentialul, Manole se referea la un curs de 3.7. L-am certat si eu si elzorab ca e cam optimist. Mai sunt tranzactii?

LIVIO spunea...

cert e ca in 2009 romania nu va avea crestere economica...iar consumul de bunuri va scadea drastic.vor fi oportunitati interesante pentru cei care vor avea euro cash!

Anonim spunea...

@liviu
Este euro cash. Sa vedem care mai e treaba. De 5000 o sa mai cumpar ceva prin casa cand o sa mai scada preturile nesimtite. Posibil un teren la vreo 10000 E dupa ce se lamuresc baietii, cel mai cert in 2010. Si neaparat o garsoniera sau un apartament cu 300-400 E/mp NOU !
Iar de 1000 E la doua luni o sa ma lafai in vacante, ca pana acum nu se uita la tine nimeni daca nu plusai mai mult de un chil de euro.
Roata se invarte !

Anonim spunea...

Iar Clio pe care il am va fi masina de fite.

Anonim spunea...

Sarbatori Fericite la toata lumea, cu rate sau fara, imobiliari sau nu, olandezi sau nu, americani sau canadieni, bancheri sau ingineri. Sa ne vedem cu bine in 2009 atat cat o da Dumnezeu.

cornel spunea...

http://www.gandul.info/politica/portretul-uninominalului-la-tinerete-robert-negoita-1603-case.html?3928;3676345

....este ceva incredibil, 1599 apartamente, 4 case, 52 de terenuri.
L-a prins criza cu stocul cam mare dar nu moare el de foame. o pun ei de o lege prin care sa oblige primariile sa cumpere "ansamblurilii" pe banii nostri.

Manole spunea...

@yoyo: exact asta ar trebui să împiedice acţiunea civică în anii următori. Am pătimit destul în anii 90 din cauză că statul a finanţat toate porcăriile falimentare.

Flavian spunea...

Manole - asa-i la moda acuma, toata lumea finanteaza rahaturi falimentare. Si ce daca noi am mai trecut o data prin faza asta si abia scaparam de colosi subventionati de stat ? Uite ca acuma si europenii si americanii fac la fel. Deci o vom face iar si noi acum si mai cu spor. Taxa auto e doar un prim aperitiv din "ospatul" ce va urma ;)

Si tot legat de subventii, US si dolar:

Vicepresedintele american Joe Biden: Economia americana este intr-o stare "mai proasta" decat credeam. Un al doilea plan de relansare este crucial

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5277483-vicepresedintele-american-joe-biden-economia-americana-este-intr-stare-mai-proasta-decat-credeam-doilea-plan-relansare-este-crucial.htm

"Vor exista investitii majore, fie ca va fi vorba de 600 de miliarde (de dolari - n.red.) sau mai mult, fie de 700 de miliarde, ceea ce este sigur este ca va fi o cifra la care nimeni nu s-ar fi gandit in urma cu un an", a declarat Biden, potrivit unor fragmente din interviu.

S-a incins deja tiparnita si nici n-au intrat bine democratii la guvernare. Curg dolareii, fara numar... fara numar o sa fie... si ieftini ca braga :)

Dorin spunea...

http://www.ziaruldeiasi.ro/cms/site/z_is/news/din_cauza_crizei_iesenii_isi_amaneteaza_pina_si_fiarele_de_calcat_169299.html

"A vrut sa isi lase adidasii la amanet"

"Clientii se pling ca le-au crescut ratele la banci si nu mai fac fata cheltuielilor. Altii nu mai au slujbe si au ajuns sa amaneteze tot aurul din casa. Ce au reusit sa stringa dupa 30 de ani de munca, acum dau tot pentru a face fata ratelor bancare si facturilor la intretinere. De cind cu criza asta financiara am avut cam 60 de clienti care nu au mai venit dupa bijuterii", ne-a declarat Marcela Apopei, operator amanet la Eurostar Cert IFN din Canta."

"Criza si la amanet

Si in Tudor Vladimirescu unde clientela de baza este alcatuita de studenti incep sa apara iesenii cu probleme. "La noi vin in general studentii care amaneteaza orice ca sa aiba bani de mers la un chef sau intr-un club. De curind au inceput sa vina si ieseni care spun ca sint aminati cu salariile. "

AristotelCostel spunea...

Toti sunt fermecati de averea lui puţachis Negoiţă, dar iată ce găuri dorsale răsar din declaraţia bombalarului:

... are in proprietate 1.599 de apartamente in Popesti-Leordeni, cu o valoare impozabila de 109.352.410 euro.

52 de loturi intravilane valoare de impozitare de pana la doua milioane de euro

Cine plăteşte impozitul? Ălălalt Negoiţă?

17.000 de metri patrati de parcaje, suprafata evaluata de titular la peste 78 milioane de euro

Hahahahaha...evaluată de titular...de lachi prostachi...

Şi acum vine bombonica de pe colivă şi-l trimite pe olandezu cu gândul la Patriciu, pe Cezar ... la Madoff şi pe Negoiţă ...la Videanu şi, în timpul liber, la fufe, deşi arată ca un onanist.

Cel mai „gras“ cont a fost deschis in luna ianuarie a anului trecut si are o valoare declarata de 1,1 milioane de euro. In schimb, impru­mu­turile con­tractate la di­ferite institutii de creditare in­su­meaza fabuloasa suma de 40 milioane de euro.

dcg spunea...

"Grila notarilor coboară cu preţurile apartamentelor la nivelul anului 2004"

http://www.cotidianul.ro/grila_notarilor_coboara_cu_preturile_apartamentelor_la_nivelul_anului_2004-68284.html

Unknown spunea...

SOARELE,cica si el are ceva energie


maglavit-ul(patrician-ul) a cumparat 0,5$ cu 1$,asta DA combinatie(sau alianta),aviz cunoscatorilor=))

AristotelCostel spunea...

Sfaturi pentru americani:

Your first and most urgent priority is to survive the depression, while building the biggest pile of CASH you can.

Your second priority is to make sure your cash is in the safest place possible.

Third, for the duration of this crisis, plus any new ones that may strike, your best friend and companion will be patience.
Don't yield to the temptation of so-called “bargains” and “big discounts” from peak prices. Many of those peak prices were a fiction from a bygone era that may never be seen again in my lifetime or yours. Don't jump in too soon. You can afford to wait. Indeed, just by waiting patiently, you can build wealth tremendously.

Fourth, I recognize that not everyone is able to follow all my instructions to the letter. You may have real estate you cannot sell or a pension fund beyond you cannot control. You may have bonds that have no market or a business that continues to provide income.
All could be assets that you must keep; and yet, at the same time, all are assets that could be vulnerable to big losses in a continuing decline.

Last, the big pay-off will come when we hit rock bottom and it's time to buy the greatest bargains of the century. So recognizing the bottom can unlock the opportunity to boost your income, allowing you to buy some of the best assets in the world for a pittance and stake out the high ground for yourself, your children and generations to come.


America's Second Great Depression Has Started

Noi suntem la adăpost. Îl avem pe Patriciu care poate menţine singur preţurile la cloace. Primul val de prăbuşeli pe bursă a trecut. O să ne uităm ca proştii la americani cum intră în rahat, în timp ce noi avem mesele pline de ...Crăciun.

Flavian spunea...

Nea Costele - inca o data, intre baiatul ala pe care-l tot citezi matale si care o arde prin tot articolul despre ce a facut taica-su in fosta depresie (aia cu DEFLATIE) si mr. Peter Schiff care-i da lectii de la o posta in ce priveste o expunere rezonabila si argumente solide pentru INFLATIE, ghici pe cine aleg ;)

Today, I am Chairman of the Sound Dollar Committee; and separately, I am the cofounder of the Financial Publishers Association, representing over 14 million investors. My primary goal, like Dad's, is to do my small part to help head off the avoidable consequences of another depression.

No shit.
Is curios cat din criza actuala a prevazut baiatul asta inainte sa se intample. Adica, prin anii 2006-2007 asa:

http://www.marketoracle.co.uk/Article1982.html

http://www.marketoracle.co.uk/Article1859.html

Ei, ca sa vezi cum se razgandeste omul intr-un an si trece de la inflatie la deflatie. Si acuma recomanda sa pastrezi dolari in loc de aur cum zicea anul trecut. Iar anul trecut nici macar nu daduse drumul la tiparnita FED-ul. Deci cum sa-l mai crezi ?

Ia sa vedem ce zicea in schimb si nenea Peter Schiff in 2006-2007:

http://www.youtube.com/watch?v=B8r-nDBx5Jg

Hmm, omul pare la fel de consecvent si argumentat ca si acum. Investiti in aur, grija la inflatie etc. Mai sa fie, care o fi avand dreptate ? Io zic sa-i ascultati pe toti si sa hotarati singuri, ca de aia aveti cap ;)

AristotelCostel spunea...

John Mauldin&Mike Shedlock sunt totuna cu

Larry Edelson?

Flavian spunea...

Ai nea costele, te credeam om serios. Erai tare fioros cand ii acuzai pe altii de informare eronata si acuma incepi matale sa calci in strachini ?

Atat linkul dat de tine cat si al doilea link dat de mine sunt semnate Martin Weiss nu de altcineva:

http://www.marketoracle.co.uk/Article7610.html

http://www.marketoracle.co.uk/Article1859.html

In plus, cei 7 muschetari zambesc frumos in aceeasi poza, pe prima pagina a http://www.moneyandmarkets.com/ si recomanda la unison sfaturile "analistilor" Weiss Research. Asa ca Martin, Mike, Larry, Jack sau restul imi par destul de prieteni si de acord unul cu celalalt. E suficient sa cauti in arhiva ca sa vezi ce comentau cu totii mai acum un an.

Uite inca un articol al lui nenea Martin din 2007:

http://www.marketoracle.co.uk/Article2597.html

Perhaps you're hoping that, by cutting interest rates or by dishing out plenty of "free" money, the Federal Reserve will save the day and cure the sick housing market.

Perhaps you're thinking that, if you have no big debts or you don't own a home, the $4 trillion in losses and the 2 million lost homes are someone else's problem.

But do you realize that the Fed's rate cuts and the Fed's billions in "free" paper money are now sinking the value of the American dollar?

And that the American dollar has just recently fallen to the lowest level since Benjamin Franklin?

Unknown spunea...

costeleeee,mare grija, in grecia este”stagira”,de acolo pleca lumea si acolo revine,naivii Vor sa intrebe :CE NAIBA?=)),

AristotelCostel spunea...

Pai, Chirovici si Serbanescu scriu
pe aceeasi fituica. Intr-adevar, e
bine sa citesti chiar si prostii,
dar nu prea e in regula sa recomanzi
cumparare la 140$/baril, respectiv,
8 sute nu stiu cat/uncia de aur
intr-un moment de panica.
Cu certitudine vei vinde aur pe
vremuri cu soare la un pret atractiv.

Unknown spunea...

bai costele.

cauta sa judeci matur,ce naiba,esti
descendent din ARISTOTEL,=))

Unknown spunea...

siiii,prostia te cauta ,te cauta......etet ca te-a gasit

AristotelCostel spunea...

@viorel

Daca ai fi stiut ceva romana, poate
am fi inteles ce vrei sa transmiti.

Unknown spunea...

am uitat,tu (sau voi?)esti si costel si aristotel,scz am invatat romana la sigular,pt voi astia e altfel de limba (sau limbi?)esti penibil (sau santeti?) =))

Tufis spunea...

ahahahahahahaha, se retrage turbo trabannt de pe softpedia, cred ca nu i-au mai dat aia cecul de 10 USD lunar. Ori asta, ori nu-i convine cat iese in lei. Aia care aveti cont, verificati-i semnatura :D

Imi pare rau ca dau atata insemnatate unui pulifrici, dar... daca si asta a renuntat... ce urmeaza? :D

Flavian spunea...

Vasile tata, asta ce sa insemne. Ca poate mai exista o speranta, ca bunul simt si logica mai au o sansa in lumea asta si ca nu e totul pierdut.

Dupa moso scaparam acum si de bancherul de carton-presat aka trabantel, poate vor veni vremuri mai linistite si pe softpedia. A mai ramas nea Virkula arhitectu' lu peste care se mai tine de manipulari pe imobiliare. Dar se pare ca forumul incepe sa se curete incet-incet de mizerii si poate ii vom spune si punktului curand adio.

O lacrima de crocodil mi se prelige pe obraz... n-o sa le ducem dorul... RIP.

Manole spunea...

Cine e domnilor acest "turbo trabant", că m-aţi înebunit cu el?!

Flavian spunea...

Trabantu e un personaj zgomotos si recalcitrant, cocotat la un moment dat in post de moderator de unde a improscat cu mizerii multe discutii de pe forumul softpedia.

Gurile rele zic ca ar fi ceva bancher, de unde si cardasia in manipulari pe aria de imobiliare a forumului cu arhitectu'-moderator de acolo.

Alte guri rele zic ca el si cezar pe pe aici ar fi una si aceeasi persoana.

ionut spunea...

Craciun fericit tuturor!

Unknown spunea...

Bloombiz: Bula imobiliara s-a spart: Preturile apartamentelor vor scadea puternic in 2009

http://www.bloombiz.ro/real-estate/
bula-imobiliara-s-a-spart-preturile
-apartamentelor-vor-scadea-puternic
-in-2009

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
u spunea...

@ Ionut & All

Sarbatori fericite si multa sanatate.

Mihai spunea...

Nu e criza, se vand ca painea calda :))
O casa pe zi

Sarbatori fericite tuturor!

Flavian spunea...

Interesant articol, dar mai ales concluzia de final:

http://www.moneyexpress.ro/articol_15947_41/mujicul_sterligov.html

Mai nou, printre multimea de treburi obisnuite ale unui fermier, Gherman Sterligov isi permite sa faca previziuni economice, estimand ca agricultura si terenurile vor deveni noul „petrol“ al oligarhilor rusi: „Multi cauta teren si vaci acum. Metalele nu mai au nici o valoare. Vacile, oile, caprele, cerealele, uleiul de masline, mierea de albine s-au transformat in aur“.

Aur, ferme si petrol. Cele 3 cuvinte "magice". Cred ca o sa mi le pun drept motto... :)

Unknown spunea...

@All

Sarbatori fericite si toate cele bune.

Tufis spunea...

@toti
Sarbatori fericite.

Pentru aia care raman in tara, o recomandare:

Nu mergeti in Poiana Brasov. In Apuseni sunt partii mult mai bune, mai neaglomerate, mai ocolite de cefe groase. Nu va indic exact care ar fi mai buna, sa nu fac reclama :), dar sunteti baieti isteti, gasiti voi :)

Flavian spunea...

Partii mai bune ca in Poiana nu cred sincer.

Dar din cauza aglomeratiei de mitici si eu evit in general Poiana in perioada 15dec-15ian. Cel putin a doua zi de craciun e de obicei imposibil sa mai urci in poiana, coada de masini la intrarea in statiune a fost in ultimii ani de peste 1km.

Nu mai vorbim de suvoiul de nebuni din aceasta perioada, care se imbulzesc la telecabine, se calca unii pe altii pe schiuri pe partie sau strica in doua ore toate zapada cu placile.

Noroc ca astia care stam aproape de munte, putem merge si in afara sarbatorilor, ba chiar si in timpul saptamanii daca vrem sa ne "relaxam" la un ski linistiti.

Asa se explica ca unii inca mai posteaza pe aici plictisiti de la servici, pastrandu-si zilele de concediu pentru mai incolo... :)

mobutu spunea...

Euro a revenit la 3.95/3.96

Referitor la valea prahovei tre' sa fi nuts sa mergi acolo. E o porceala sub orice critica si nu inteleg cum anumiti oameni sunt perfect de acord cu porceala respectiva, sunt de acord cu standarde atat de joase, sunt de acord sa fie calcati in picioare.
Pentru mine concluzia este numai una: turma e proastă rău.

Tufis spunea...

Da, nici eu nu inteleg. Nici macar nu e o zona pitoreasca.

Si mai aiuristic mi se pare turismul la manastirile din Moldova. WTF? Te duci sa mananci paine cu apa, ca acolo nici locuitorii nu au mancare, daramite manastirasii? Te duci sa te zgaiesti la maici? Te duci sa te culci in paturi cu pureci? Esti cocalar cucernic, sau cum?

mobutu spunea...

Rectificare: EURO e acum 3.96/3.97

mobutu spunea...

Radu Berceanu a anuntat demiterea a 24 directori cu venituri lunare extrem de mari: in total aceste 24 persoane castigau 350.000 EURO lunar, asadar o medie de 15.000 EURO pe luna. Incredibil.
Masura in sine este foarte buna.
Intrebarea este: vor angaja alţi 24 directori pe aceleasi salarii? Sau vor reduce semnificativ veniturile acestora (minim 50%) precum si numarul acestora?
Pentru ca daca numai oamenii se schimba si veniturile nu atunci n-am facut nimic.

mobutu spunea...

Fitch tocmai a revizuit prognoza de crestere economica pentru România în 2009 de la 3% la 1%.
Semne bune anul are.
Ce misto, toata lumea radea de moodys cu cresterea de minus 0.3 ... iar acum e foarte foarte posibil ca la anul sa avem recesiune.
Aleluia.

mobutu spunea...

Iar situatia se va deteriora in continuare, cum de fapt se tot intampla de vreo cateva luni incoace.

mobutu spunea...

Astfel se va vedea adevarata fata a "castelului de carti" a celor 9% asa zisi "crestere economica in 2008"
9% -> 1% ... hard landing baby.

mobutu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mobutu spunea...

A iesit Boc la "atac":
Toate salariile imense ale bugetarilor de lux sunt taiate la maximul indemnizatiei unui secretar de stat, adica 4800 lei.
Pai ce va face bugetarul de lux care are rate la banca aferente unui salar de 5.000-10.000 EURO pe luna iar acum se trezeste cu venitul lunar plafonat la ~1.200 EURO? Hahahahahaha
Desi imi doresc ca asta sa fie realitatea imi este extrem de greu sa cred asa ceva, deocamdata.
'om vedea ... daca actualul guvern chair reuseste sa faca chestia asta atunci jos palaria.

Flavian spunea...

Tot apropo de criza, nu ratati asta:

http://www.youtube.com/watch?v=0w9j_t4AaH0

E al naibii de trist si cutremurator de adevarat pentru cine are cat de cat idee cu ce se mananca criza asta.

Flavian spunea...

Ei, dar sa ne mai inveselim totusi un pic, doar maine vine craciunul:

http://www.youtube.com/watch?v=sxBl9BXLom4

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?