joi, 18 decembrie 2008

Rate sau cadouri?

Euro aproape de 4 lei: momentul e cum nu se poate mai prost. De ce?

Anul ăsta poporul a tremurat de 2 ori, mai întâi în ianuarie, apoi în octombrie. În ianuarie, imediat după cheful de An Nou, tot românul a dat nas în nas cu un musafir nepoftit: Riscul Valutar. Până atunci Riscul ăsta Valutar fusese un individ nevăzut, necunoscut. E drept, cu un parcurs de la 3,1 în iunie 2007 la 3,55 în decembrie putem spune că domnul Valutar (sau Risc?) trecuse aşa, niţel, pe sub ferestrele românilor. Cei mai atenţi îl observaseră deja. Pentru majoritatea însă nu a fost decât o umbră, eh... oricum euro nu a stat prea mult la 3,1, şi oricum perspectiva pentru 2008 era de 3,3... Majoritatea au băgat-o pe mânecă însă atunci când cursul oficial a atins 3,82. Văleleu! Din fericire pentru ei a intervenit domnul Isărescu, gardianul stabilităţii noastre macroeconomice, care a aplicat un sănătos şut în fund Riscului Valutar, făcând ca toată lumea, de la vlădică la opincă, să răsufle uşurată. E drept, domnul Isărescu nu a pozat în Sf. Gheorghe faţă cu balaurul. Dimpotrivă. A făcut pe acrul şi a avertizat pe toată lumea că ar fi bine s-o lase mai uşurel cu creditele, mai ales cele în franci elveţieni.

În clipa aia a început fâsâirea balonului, pentru că multă lume care ar fi dorit să cumpere şi-a dat seama că lucrurile spuse în şoaptă, pe ici-colo (inclusiv pe acest blog), s-ar putea să nu fie chiar aşa stupide cum păreau la prima vedere.

Eh... noi să fim sănătoşi... când scapi ursul la borcanul cu miere, mai greu cu sfaturile. Şi uite aşa ne-am trezit în octombrie, cu "atacul asupra leului" şi cursul la 3,94. Efectul imediat a fost creşterea restanţelor la credite.

Şi în ianuarie, şi în octombrie, a fost evident că toate baloanele umflate în ultimii ani - balonul imobiliar, balonul creditării, balonul pieţei auto etc. - s-au bazat pe umflarea leului. De fiecare dată când leul s-a dezumflat numai un piculeţ, populaţia şi-a schimbat comportamentul de "bun platnic". Românul tipic e de fapt un soi de Frankenstein, până la 3,8 e cuminte, poartă pantaloni scurţi, nu scuipă şi nu înjură, iar după 3,8 îşi pierde capul, cumpătul şi disponibilitatea de a plăti ratele. Iată de ce momentul ăsta în care euro s-a apropiat iarăşi periculos de mult de 4 lei a venit cum nu se poate mai prost: este momentul în care oamenii fac cheltuielile tradiţionale de Crăciun. Ceea ce înseamnă că de undeva vor trebui să taie, ori de la rate, ori de la cadouri. Pentru sănătatea noastră, a tuturor, ar fi bine să taie de la cadouri - dar pe cât punem pariu că oamenii vor prefera să taie de la rate?

43 de comentarii:

elzorab spunea...

ding-dong, ding-dong, ding-dong

eu am o singura curiozitate, daca leul va atinge valoarea de 4 pana la craciun. asta a fost pronosticul meu acum cateva luni. evident, multi au sarit in sus contrazicandu-ma!

singurul lucru pe care mai poate paria leul in incercarea de a nu sari de 4 este craciunul, cand romanii schmba ce mai au pentru cumparaturi, plus cei care mai vin acasa de sarbatori.

totusi, ca sa intelegem adevarata dimensiune a dezastrului, trebuie sa intelegem ca leul se devalorizeaza tocmai in momentul in care se aprecia cel mai tare, de sarbatori,cand veneau capsunarii cu valuta. oare ce se va intampla dupa ce va trece si anul nou??

Anonim spunea...

@all

Povestea aia cu lustragiul...
Ma dezamagiti, mai ales tu costele.
Pai ideea era alta:
- expertul e pe langa problema total;
- lustragii suntem noi care nu ne mai facem treaba, nu mai muncim ,nu ne mai platim datoriile ca e criza mon cher.

Incep sa vad un smecherism romanesc in toata treaba asta:
DA TU FALIMENT PROSTULE CA SA NU MAI AIBA CINE SA IMI CEARA BANII IMPRUMUTATI INAPOI!
Si ce mai vad, o atitudine comunista, gen lasa sa piarda aia cu 4000 de euro salariu tot ca au credite desi poate oamenii aia chiar isi merita salariul.
Voi chiar nu intelegeti ca indiferent daca esti casiera, paznic, inginer, bancher calea catre a cauta in tomberoane a foarte scurta in economia actuala?

dcg spunea...

Text bun, titlul excelent, geniala personificarea domnului Risc Valutar, fir epic antrenant, metafore savuroase si... perspective descurajante. Ar merge o preluare pe hotnews.ro pentru o des(in)cretire a fruntilor.

elzorab spunea...

Welt Imobiliare - Vinde ap. 2 cam. C-tie noua, Floresti central, suparafete intre 48-55 mp, CT, finalizare februarie 2009, preturi intre 19. 000 si 22. 000 Euro. Inf: B-dul 21 Decembrie nr. 24.

olandezu, scoate banii!

elzorab spunea...

SUPER OFERTA-Welt Imobiliare - Vinde ap. 1 cam. Floresti, c-tie noua, 36 mp utili + balcon, CT, termopan, usa metalica, finalizare Decembrie 2008, 16. 500 EUR. Inf: B-dul 21 Decembrie nr. 24

Anonim spunea...

Lupta cu pragul de 4 e antrenament. Balaurul e pragul de 5. Daca pana acum mai aveam sperante, de cand am vazut noul guvern mi-e clar ca ne indreptam spre dezastru. Astia au foamea in ei si vor rade tot ce mai e prin visterie.

Ar trebui reluata discutia cu ce se intampla in cazul nerecupererii datoriei de catre banca sau firma de leasing. Sau asteptam sa vedem realitatea.

@Flavian
Sincere felicitari. Daca nu e secret spune o realizare a experimentelor tale.

Anonim spunea...

@elzorab
Ziceai ca romanii nu au singe in vine.
Romanul e inca in sarbatoare. Atat timp cat are de papa si de baut, tace si sta la caldurica. Daca i-ai taiat astea iese in strada ca un animal salbatic infometat.
Nu mai e mult si o sa vedem si "mineriade". Aviz politicienilor, s-ar putea ca Ceausescu sa fi avut un sfarsit usor.

Anonim spunea...

Cred ca azi dimineata s-a aruncat puternic valuta in piata. Cursul a cazut brusc la 3.89. Dar acum vad ca a revenit si se plimba pe la 3.95-3.96. Se intampla lucruri interesante.

Anonim spunea...

Tupeu !

http://www.zf.ro/politica/tariceanu-afirma-ca-guvernul-liberal-lasa-o-economie-pregatita-sa-faca-fata-crizei-mondiale-3669648/

AristotelCostel spunea...

@cristian_m

În România n-avem...faliment personal. Sclavii vor plăti!
Lustragiul îşi va schimba meseria.
Dacă încep investiţiile în infrastructură...ne întâlnim ...pe autostradă.

Restanţele la rate se datorează simplei sufocări.

Salariul de 4000 de euro de care vorbeşti poate e "meritat" pe timp de bule speculative. Pe vreme de recesiune dacă prinzi 200 de euro...e cam la fel de "meritat". Mai puţin de atât? Păi dacă atât mai poţi...

Florian Popa spunea...

M-am distrat copios. Asta e un clip postat de cineva pe softpedia, in ciuda dresorilor de fazani:
http://www.youtube.com/watch?v=bNmcf4Y3lGM

Tufis spunea...

@cristian M si aristotel_costel

aia 4000 de euro ii luau cocalarii mai jmecheri de ofiteri de credit si pitzi-urile de la "vanzari", sub forma de bonusuri, plus superiorii lor lacomi si la fel de batuti in cap ca ei (degeaba e cineva destept la varf, pana la urma nu poti sa-ti promovezi oamenii decat dupa rezultate, si astia smulgeau rezultate cu pretul ingroparii bancii)

Sa vina cora sa spuna daca a avut 4000 de euro in mana ( cu barilul la 150usd). Sau belly. Sau... :)

Tufis spunea...

Nu e vorba de ciuda, ci de ramuri ale economiei care aveau clar salarii nesustenabile. Si respectivii, daca ar fi avut ceva in cap, ar fi stiut asta cand si-au facut planul pe 30 de ani cu adeverinte masluite.

Acum nu mai au 4000 de euro, au salariul ala fix de 10 milioane sau cat li se da :)

Tufis spunea...

In momentul asta mie cel mai frica mi-e sa nu puna niste economisti in posturi cheie (presupun ca nu e finala structura, si s-ar putea sa fie ceva remanieri). In cazul asta am pus-o, fi-le-ar statistica sa le fie, ca pentru ei aia e matematica, si analize gen

"uite un picior de gasca si un genunchi de elefant pe grafic, moa, iti dai seama ce o sa fie maine?"
"nu"
"(cu o privire plina de scarba) Tu cu cine ai facut ma macroeconomie? Nu stii ca genunchi de elefant inseamna prosperitate?"

Pentru cei care cred ca fac misto, chiar asa se lucreaza in domeniu la previziuni, identifici "formatiuni" pe grafice :)

Tufis spunea...

Formatiunea mea preferata e carnatul in furculita :)

Unknown spunea...

@vasile

Am avut 4000 eur in mana (bani economisiti din salariu). Si eu nu lucrez la bonusuri sau la vanzari. Am salariu fix.

toma spunea...

Hopaa..

Patriciu vrea sa cumpere Fabian cu 50 mil Eur

Tufis spunea...

Belly, eu ma refeream la salariul dat "in mana", salariul net, nu la economii.

Tufis spunea...

Stii, 4000/ luna :)

Unknown spunea...

@Vasile

Tu crezi ca daca as fi avut 4000/EUR pe luna as mai fi stat pe blog?
Eu nici macar nu ma apropii de 4000ron :))

Kiko spunea...

BElly,

si ce faci cu 4000 pe luna?
Chiar daca ai avea 6000 EUR pe luna.

O mie ii cheltui, iti raman 5000. O locuinta decenta costa 300 de mii. Tot ai sta pe blogul asta vreo 5 ani inainte de a cumpara. Daca e sa punem comisionul si taxele, mai pune un sezon.

Unknown spunea...

Kiko,

Chiar sunt curios cati din cei care "activeaza" pe blogul acesta castiga mai mult de 2000 EUR...

Daca nu stii tu ce sa faci cu 4000 EUR/luna nu inseamna ca eu nu stiu ce sa fac cu ei :|

Kiko spunea...

De ce spui "nu stii ce faci"?
Strangi pt o locuinta.

Sau ... spune-mi, vezi vre-o problema daca cineva castiga 10k pe luna si sta pe acest blog?

Unknown spunea...

@kiko

"Sau ... spune-mi, vezi vre-o problema daca cineva castiga 10k pe luna si sta pe acest blog?"

Acuma gandestete si tu putin mai "adanc": daca cineva castiga 10k eur/luna tu crezi ca mai "are timp" ca sa stea sa se converseze cu noi?

PS. nu o sa mai continui discutia pe ideea asta.

AristotelCostel spunea...

@belly

Daca nu stii tu ce sa faci cu 4000 EUR/luna nu inseamna ca eu nu stiu ce sa fac cu ei

Asa e. Vreo 7-8 milioane de români s-au priceput al dracului de bine să cheltuie. Problema e să-i câştigi...restul se rezolvă.

S-a mai spus pe aici că paraziţii de pe blog câştigă vreo 50-100 de euro şi aşteaptă să cumpere garsoniere cu 1000 euro bucata. Eu vreau 2 camere că am 135 Euro/lună.

Kiko spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

@AristotelCostel:

"Asa e. Vreo 7-8 milioane de români s-au priceput al dracului de bine să cheltuie. Problema e să-i câştigi...restul se rezolvă."

Corect ;)
Tocmai aici e problema. Ca lumea a fost atat de sigura pe veniturile lor si si-au cheltuit salariile pe urmatorii 5-10 ani (aici vorbesc de cei care nu si-au cumparat locuinte). Iar acum a venit "nota de plata" a distractiei.

ionut spunea...

Mr Kiko

"O locuinta decenta costa 300 de mii."


Tu realizezi ce spui?
Defineste "decenta"...

Anonim spunea...

@all

Potoliti-va, era doar o suma mentionata, destul de comuna in alte tari. Poate era mai bine sa zic 2000 sau 1000, pentru ca 1000 este nivelul de la care omul si-a facut credit ipotecar, leasing si credit de consum in acelasi timp.

Eu am vrut sa spun ca unii merita cei 1000, 2000... de euro pe luna.
Apropo de ingineri, cunosc inginer ce castiga 1500 de euro si chiar merita. Sa te bucuri ca un om ca asta va pierde tot ca s-a trezit de la rata de 400 de euro la una dubla. Pentru ca el a fost cumpatat luand credit cu rata de 30% si s-a trezit ca isi da 70% dupa un timp. Cei care vor suferi sunt cei care au rate de 70% din salariu indiferent de nivel dar pe astia nu ii plangem ca au fost inconstienti.
Si ca sa stiti ca nu am nici un interes eu am sub 1000.

ionut spunea...

Belly

"Acuma gandestete si tu putin mai "adanc": daca cineva castiga 10k eur/luna tu crezi ca mai "are timp" ca sa stea sa se converseze cu noi?"


Ma gandesc putin si raspunsul este: da!:)
Cine castiga 10000/lunar in mod continuu, are tot timpul din lume, mult mai mult decat unul care castiga 300.

Nu exista nici un fel de problema sau obstacol cand e vorba de cheltuit bani.

mobutu spunea...

hopa, euro a mai scazut astăzi oţâră ... 3.93/3.94 ... sa fie asta o firavă contribuţie de la capşunari?

referitor la dolar ... nu contează cât de jos cade, eu tot o să mă aplec să-l ridic! :)))

ionut spunea...

Cristian M


"Apropo de ingineri, cunosc inginer ce castiga 1500 de euro si chiar merita. Sa te bucuri ca un om ca asta va pierde tot ca s-a trezit de la rata de 400 de euro la una dubla. Pentru ca el a fost cumpatat luand credit cu rata de 30% si s-a trezit ca isi da 70% dupa un timp."

Nu se bucura nimeni, dar raman cateva nedumeriri.
Inginer fiind, ar fi trebuit sa-si puna cateva intrebari in momentul in care platea lunar o rata care e mai mare decat multe salarii nete din romania.
Iar faptul ca e inginer, ar fi trebuit sa-l faca sa deschida ochii la semnarea contractului de imprumut, nu sa semneze ca primarul.
Ar fi trebuit sa gandeasca cu propriul cap si sa nu se lase amagit de cei care ii promiteau cresteri anuale perpetue, de 20-25%.
Ce nu inteleg eu, si-am mai spus-o pe blog, este urmatorul fapt: cum a putut un inginer( de exemplu, ca tot veni vorba) sa se lase prostit si amagit de palavrele unuia ca zilisteanu!?

ionut spunea...

Cristian M

Vreau sa-ti aduc aminte ca, pana mai an, sa ai rate de cateva sute de euro, era motiv de fala si mare mandrie.

mobutu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mobutu spunea...

ionut spunea...
Ce nu inteleg eu, si-am mai spus-o pe blog, este urmatorul fapt: cum a putut un inginer( de exemplu, ca tot veni vorba) sa se lase prostit si amagit de palavrele unuia ca zilisteanu!?
Pai tot felul de oameni de diferite profesii, ingineri, medici, economisti, etc, oameni cu carte, facultate, studii, specializari, masteruri, mebeauri, etc s-au lasat amagiti de marota cresterii continue a imobiliarelor ... explicatia mea este ca au fost profund loviti in psihic, emotiv si comportament impulsiv, irational.

AristotelCostel spunea...

Mai sunt 5 zile si 22 de apartamente! Trebuie să aveţi un apartament de Crăciun!!!

dcg spunea...

Dupa ce se reseteaza ceasul o sa inceapa reducerile de 20%? :)

mobutu spunea...

Azi am auzit reclama Toyota la radio:
Cumpara un auto Toyota din stoc si daca nu esti multumit iti returnam integral banii!
lol, money back guarantee la masini!

Kiko spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
dcg spunea...

Datoriile apasa rau: http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=475093&st=0

Anonim spunea...

Costel, Manole, studiu de caz: "Musca la arat", voi ati fost minciuna:

http://www.zf.ro/companii/cum-a-vazut-zf-imobiliarele-in-2008-si-ce-s-a-intamplat-de-fapt-3669127/

Si iata si previziunile specialistilor de la ZF pentru anul 2009:
- In prima parte a anului numarul tranzactiilor imobiliare va ramane scazut, deblocarea pietei fiind anticipata odata cu "redeschiderea" usii bancilor;
- Numarul mallurilor finalizate anul viitor ar putea fi sub nivelul din 2008, relativ sigure fiind doar proiectele aflate in stadiu avansat de constructie si inchiriere;
- Anul viitor ar putea fi un nou an record pe piata rezidentiala din Bucuresti, cu peste 5.000 de unitati noi;
- Constructorii considera ca in 2009 infrastructura va deveni principalul motor de crestere, in conditiile reducerii investitiilor imobiliare;
- Producatorii de materiale de constructii vor amana investitiile programate pentru anul viitor

:-)) sau :-((

Anonim spunea...

Ca sa dezlegam enigma, eu am peste 2000 E pe luna si stau toata ziua pe blog. Sunt inginer si am rate de 10-12% din venit. Era sa ma prosteasca Zilisteanu&Co. dar a aparut Manole (vroiam sa-mi iau teren de casa). Iata ca mai sunt si exceptii.

Intrebarea cum a reusit sa prosteasca oameni cu carte are raspuns clar, dupa 1-2 ani de crestere continua tinerii erau disperati sa-si ia o casa iar visul se indeparta luna de luna. Si eu am trait panica aceasta dar am avut inspiratia sa ma bag la ANL intr-un moment in care imaginea acestuia era proasta iar termenul de finalizare de 2 ani descuraja pe multi.

Altfel spus niste porci au facut bani speculand vise.

Anonim spunea...

Oameni cu viziune !

http://www.gandul.info/viata/ce-se-vede-din-birourile-de-ceo.html?3931;3673149

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?