marți, 16 decembrie 2008

Ce vor face americanii?

Aud că în America încep să se formeze cozi la meniurile de 1 dolar. Mă întreb, dacă nici dobânda de 0,25% nu va revigora "creditarea", ce vor face politicienii de peste Ocean: o să le dea oamenilor bani în plus ca să ia bani? ... or să dea un Mercedes gratis la fiecare credit?... 

Interesante vremi.

156 de comentarii:

dennyx spunea...

E o nebunie in america cu plasticul!!!
Sunt doua emisiuni pe teme financiare, Dave Ramsey show si Suze Orman care ii invata pe americani sa scape de credit cards si de datorii in general. Foarte multi au inceput sa traiasca below their means si sa-si platesca datoriile. Creditul din credit card este undeva la 12.000 dolari pe persoana. Asta nu include mortgage-ul! E din ce in ce mai rau aici, astia abia acum isi dau seaman ca nu prea produc nimic la ei in tara si ce produc e prost (vezi industria auto).
Traim vremi interesante!

Anonim spunea...

Gata, ma privatizez. Instaurez cazanul cu fasole. 1RON portia virgina si 2RON cu gust de carne. 100 de portii pe zi si m-am scos. Mai bag si marota aia ca fasolea genereaza gaze naturale si nu ma trebuie platita intretinerea. La o adica dau si pe caiet ca sa stimulez creditul si consumul.

Anonim spunea...

Hahahaha …………

http://www.gandul.info/economia/unii-dezvoltatori-vor-sa-profite-de-caderea-pietei-si-ies-la-cumparaturi-de-proprietati.html?3936;3665043

Saracii, astia se calca in picioare, rup hainele de pe ei ….
Hahahaha ………….

Vacarule, ce ne sfatuiesti apendice mic ce esti ? Rol hotarator al societatii. Da-ne sclipirea ideilor tale. Ajuta-ne sa intram la rand in fata ca nu mai pridem. Vreau sa cumpar nemijlocit, dar fara comision catre apendice nu ma simt implinit.

elzorab spunea...

manipulare, manipulare. au iesit la pescuit, arunca momeala, poate-poate va mai musca cate unul, sa mai desmorteasca piata, sa se mai scape de investitiile proaste facute in varf de bula.

creditarea va incepe, in mod cert, dar nu in acest deceniu si probabil nici in celalalt. cand vom iesi noi la pensie poate nepotii nostrii vor mai avea parte de o bula asemanatoare. pana atunci...renovare!

Anonim spunea...

Uite hal de sondaj si manipulare. Daca cititi sigur va iau dracii.

http://www.gandul.info/economia/un-roman-din-zece-se-teme-ca-ramane-fara-job.html?3936;3664989

Anonim spunea...

http://www.zf.ro/companii/dan-sucu-mobexpert-nu-ma-sperie-scaderea-vanzarilor-ci-implicatiile-asupra-profitabilitatii-3664809/

Domnu manager, v-ati obisnuit numai cu rate ale profitabilitatii de doua chiar trei cifre. Mai reduceti preturile nesimtite si o sa cumparam. In toata Europa preturile la mobila au scazut, nu puteti sa exportati, si vreti sa scoateti parleala pe bietii romani aflati in denial. O sa va ajute putin si cursul de 4.5-5.0.

Anonim spunea...

@hubble

Tu chiar te plictisesti. :)
Mai produceti ceva?

Anonim spunea...

Draga Cristi, don't worry. Gazul se vinde ca painea calda. Mai ales acum iarna e un vacuum in conductele Europei. Bag cu 180 de bar si parca bag degeaba. Stii care e faza, ca rata la banca pot sa nu o plateasca, dar daca nu primesc salariu, inchid robinetul. Din 22 intru in concediu normal asa ca nu va mai stresez pana dupa Sfantu Ion. Sper sa nu iti taie netul pana atunci. Sa nu te superi ca nu sunt malitios si n-am nimic cu tine, dar asa stau lucrurile indiferent cat ne-am imbata cu apa rece.

Dorin spunea...

@Hubble
"Dan Sucu, Mobexpert: Nu ma sperie scaderea vanzarilor, ci implicatiile asupra profitabilitatii"
Ca si cum japonezii ar comenta unui jurnalist: "Nu suntem speriati de faptul ca americanii au lansat bomba atomica. Suntem speriati de distrugerile care vor avea loc in secunda urmatoare."

Dorin spunea...

http://www.constructiibursa.ro/s=stiri&articol=5556.html

"50% reducere pentru vilele din "Adnana Residence""
"Discount-ul semnificativ este valabil în cazul în care cumpărătorii sunt hotărâţi să-şi facă un astfel de cadou de Crăciun."

Pentru cei care vor dori sa-si faca un cadou de Paste vom avea 80% reducere.

dcg spunea...

Oarecum off-topic:
Televizorul, creditul si suicidul

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-5264778-televizorul-creditul-suicidul.htm

Anonim spunea...

@Bogdan
Eu nu inteleg faza asta "Romanii nu stiu si nici nu concep realitatea ca bancile CREAZA OUT OF THIN AIR de 9 ori cantitatea de bani din depozite
pe care o primesc".

Daca ai amabilitatea sa-mi explici ti-as fi recunoscator. Tiparnita are doar banca nationala.

Eu inteleg asa: A depune 1 leu la banca, B ia un leu imprumut, B cumpara de la C (sau chiar A) produse de 1 leu, C (sau A) ii depune iar la banca, B mai cere imprumut un leu si tot asa pana cand A are 9 lei in depozit iar B are 9 lei datorie.
Deodata B nu mai poate imprumuta iar A inchide productia ca B nu mai poate cheltui. Partea naspa e ca A vrea banii inapoi dar banca nu are de unde, B e incapacitate de plata. Si uite asa s-a blocat lantul.
Concluzia A a muncit ca prostu, B s-a distrat, iar statul ii plateste rata lui B din viitoarea munca a lui A si B. Pai sa nu-ti bagi picioru si sa-ti iei credit.

Anonim spunea...

da pe google "fractional reserve banking" si gasesti totul despre asta.

Anonim spunea...

Partea distractiva e ca A are 9 lei in depozit iar B are 15 lei datorie, ca si banca trebuie sa traiasca din dobanzi si comisioane. Asa ca reformulez, statul va finanta gaura lui B de 15 lei, nu doar de 9 lei. De 6 lei s-au distrat bancherii.

Klumea schema frate.

Pana la urma solutia corecta asta e: nationalizare banci falimentare, recuperarea gaurilor din passive, active si din rezerva de la BNR, punerea la plata si la munca a lui B si asigurarea unui loc de munca pentru acesta la canal sau la autostrada. Nu vrea sa munceasca, face niste parnaie cu munca silnica tot la canal sau la mina.

Asta program de guvernare nu vraja marii !

ARBEIT MACHT FREI !

Kiko spunea...

Hubble,

diferenta e ca A depune la banca 1 leu, iar banca imprumuta acest leu la B C D E F H I J si K.

Speranta e ca BCDEFHIJK nu vor cere banii inapoi toti impreuna.

Si era okay asa. Pacat ca au multiplicat asta cu 500. Nu ajung literele pt a putea face exemplul.

Tufis spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
dcg spunea...

Mr Kiko,

De cerut bani inapoi numai A poate sa ceara, B, C, D, E etc sunt cei cu ratele.

Tufis spunea...

Bye bye sales manager, baby bye bye:

http://www.ziare.com/Companiile_multinationale_se_gandesc_la_concedieri-549726.html

Nu sunt d-ala care desconsidera "seials"-ul si marketingul, dar se ajunsese la chestii ridicole. Unu' care doar arata slide-show-uri (nu generalizez, dar la o parte insemnata din firme asta e) sau care vinde mancare chioscurilor din duba (iar, nu generalizez, dar...) ia de 5 ori cat proiectantul, de zece ori cat executantul?

Dorin spunea...

@Hubble
1. Cine este Bogdan?
2. Este cum ai spus tu doar ca masa existenta de bani este mult mai mica decat cea electronica.
3. Foarte multe depozite si conturi bancare apartin firmelor iar acestea nu vor scoate niciodata banii din banci. (Statul impune firmelor sa nu detina decat o suma infima in casa.) Iar persoanele fizice, in general imediat ce primesc salariile incep sa le cheltuie. Unde ajung banii? In conturile firmelor.
Uite asa individul A nu-si retrage cei 9 lei.
Ca sa nu mai vorbim te utilizarea cardului pentru plati. Nici macar salariul nu mai ajungi sa-l retragi din bancomat.
TRAIASCA BANCILE! Ha, Ha, Ha...
TRAIASCA PROSTIMEA!

Kiko spunea...

PS:

toti cei care au luat banii de la banca A, vor cumpara ceva pe ei. Iar cine incaseaza banii, ii va depune undeva, intr-o banca X. Din acest moment, banca X poate imprumuta acesti bani la KLMNOPRSTU.

Dar la baza e acelasi 1 leu.

Si mai e o intrebare: acest 1 leu de unde a venit?

In concluzie: toate bancile sunt goale si toate statele au datorii care cresc exponential. Nu vor ajunge copacii de pe planeta pt a putea tiparii atatia bani cat ar fi nevoie pt a acoperii datoriile.

Deci ce facem? Nimic. Salvarea e individula. Sa stii sa cosesti e ok. Dar e bine sa stii si sa folosesti o arma, un cutit, ceva ... mai ales daca ai familie. Si de unde fasole? Cei care au apartamente poate le vor putea vinde pt niste cartofi si fasole.

Unknown spunea...

eu intelg asa: (o explicatie mai din topor)

A are 10 lei

A imprumta lui B 9 lei, 1 il pastreaza ea

B vine la banca si depune 9 lei

A imprumuta lui C 8.1 lei si un 0.9 pastreaza

acum rezulta ca banca are 1.9 lei si a imprumutat 17,1 lei

La inceput avea doar 10 lei. dar acum pe piata sunt 19 lei.

Asta la 1 pas, multiplica acest pas si vezi unde ajungi :)

Kiko spunea...

Cristi Dimofte, da ai dreptate.

Dar, cum spuneam mai sus, CDEFG etc au dat banii cuiva, care au depus acesti bani la randul lor in aceeasi sau alta banca. Si acestia pot cere banii iapoi.

Dar ... ok, recunosc ca nu sunt expert ... dau si eu cu opinia.

Ciao!

Kiko spunea...

Aici e explicata treaba:

http://www.chrismartenson.com/crashcourse/chapter-7-money-creation

vedeti si voi daca e credibil.

dcg spunea...

Pai treaba asta se invata la scoala, nu e nevoie de nici un "crashcourse". Nu se pune problema credibilitatii, pur si simplu asa stau lucrurile.

Anonim spunea...

@dorin
Bogdan a postat comentariul nr.93 (ultimul) pe topic-ul anterior. E interesant discursul.

@all
Concluzia generala e aceasi pe care am tras-o si acum cateva luni. Cu banii trebuie facut ceva (investit) ca daca se apuca astia sa dea drumul la tiparnita se alege praful de ei ca si de datoria lui B.

Kiko spunea...

Da, exact asa stau lucrurile.

Defapt Madoff nu ar trebui sa intre la puscarie, ar trebui sa fie premiat de Obama si pus ca secretar la trezorerie. Pt ca statul american lucreaza exact ca si Madoff, doar la alte nivele. Asta este.

Da, banii trebuie investiti. Dar care bani? Banii se iau de la banca, sau nu? Se iau din salar? Si salarul de unde il iau? Sau credeati ca cel care produce inghetata plateste angajatii din vanzari? Pe dracu' , se imprumuta de la banca. Nimeni nu are bani. Doar Chinezii, Japonezzi si Sauditii.

Ce vor face americanii? Foamea. Poate vor primii ajutoare de la Chinezi. Orez si cate o bicicleta.

Kiko spunea...

Hubble,

ai putea da si vre-un sugeriment, in ce s-ar putea investii in 2009? Sau zici doar asa?

Pe la sfarsitul anului poate, in ceva imobiliare? Nu caut neaparat bottom-ul, dar tare mi-e ca vom fi foarte surprinsi cat de jos vor putea cobora preturile. An dupa an, pt cine stie cati ani. Poate nu. Poate da. In momentul de fatza, la urma, tot cel mai sigur e sa tii banii cash. Dupa opinia mea.

Anonim spunea...

Eu nu vad alta iesire decat devalorizarea banului (euro, dolar) pana isi pierde urma. Si fiecare ramane cu ce are (casa, pamant, vaca, porc, bicicleta, masina, ...). Apoi vedem ce avem fiecare, ne adunam din nou si refacem capitalul pe baze reale, adica pe ceea ce am enumerat mai sus.

Anonim spunea...

@mr.kiko
Da casele se vor iefnini in mod real, dar nu se stie care va fi pb cu inflatia mondiala, la halul in care se arunca bani pe piata. Adica poate sa coste 200.000 E o garsoniera dar cu 200.000 sa nu poti cumpara decat 1000 kg de cartofi.

Kiko spunea...

Hubble,

intr-adevar, daca o locuinta acum costa 100.000 de franzele, probabil va costa doar 20.000 de franzele. Pacat ca o franzela va putea costa 100 de euro.

Nasol.

Totusi, mai astept.

Arunca cu bani din elicoptere, dar se si ard o gramada de bani. Sa evite deflatia incerca nenorocitii da devalorizeze banul in circulatie. Dar s-ar putea sa dureze. Bancile tot nu dau imprumut, dupa cate se aude, si nu aplica dobanzile in jos.

eu cred ca inca un-an-doi mergem spre dezinflatie si abia dupa aia porneste infernul.

Anonim spunea...

@mrkiko
Asta e. Trebuie cautat bottomul (momentul optim). Nu de alta dar am 30000 E cash si nu vreau sa cumpar cu ei 300 de franzele.

Kiko spunea...

Hubble,

acum sunt multe cai unde putem avea 4-5% net fara riscuri substantiale, inca mergem spre dezinflatie, sunt sigur.

Eu nu astept neaparat un bottom, cred ca la un moment dat merita intrat, pe termen lung oricum se vor corecta lucrurile. Sigur, e pacat sa intrii si peste 2 luni sa iti dai seama ca ai ars 10%. Vedem ... Eu zic ca toamna 2009 e deja un moment bun. Problema e ca si vanzatorii acum asteapta toamna 2009. Se aduna, se aduna, se inmultesc ... si bosorogim intre timp.

mobutu spunea...

Ati vazut ce-a scazut dolarul? 2.75
Raportul euro/dolar este acum 1.44

Daca vreti sa va distrati uitati-va pe money channel, este emisiunea "unde investim in 2009", se discuta de piata imobiliara, mai multi invitati printre care si mutra porcina zilisteanu.
dixtractie!!!

Kiko spunea...

mobutu,

sigur ca am vazut,
bine ca vineri am schimbat toti $ ce aveam cash in euro. Se vedeau deja 3-4 zile dubioase in scadere si se stia doar ca FEDul taie. Sa vedem ce se intampla in ianuarie cand taie si BCEul. Cred ca nu va infuenta mult, dolarul se duce naibii ... Pacat. Cade AdSensul ...

mobutu spunea...

Emisiune panaramă cu nişte panarame de invitaţi.
Mi-e greaţă.

AI spunea...

@ all,

similar cu ce a postat Bogdan, va propun o serie de filmulete foarte interesante (5 la numar), pe care le-am vizionat prin primavara. Sunt surprins de numarul mic de oameni care l-au accesat pana acum.
http://www.youtube.com/watch?v=hEZfMruLMSI

o seara buna

Flavian spunea...

Mr. Kiko - aveam pretentii de la tine, ziceai ca ai vazut si Crash Course, pana acum trebuia sa te lamuresti cum e cu investitiile pe viitor. Ai facut bine la faza cu dolarul, nu te zapaci acuma.

http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=294617&view=findpost&p=5661042

Ce investitii in 2009, ce imobiliare visati ? Eu de cand tot aruncam pe aici pastile ca imobiliarele vor fi ultima chestie care ne va mai interesa in curand. Eu eram cel cu aur, ferme si petrol prin toamna, remember ?

Puneti mana si studiati mai atent ce zice Chris Martenson sau Peter Schiff.

http://www.youtube.com/watch?v=B8r-nDBx5Jg

http://www.europac.net/archives.asp

http://www.chrismartenson.com/crashcourse

Al - filmele de care zici tu se regasesc sub diverse forme si in alte prezentari gen Zeitgeist, filmele lui Aaron Russo sau chiar si "manualul crizei" al lui Chris Martenson.

Kiko spunea...

Flavian

Sa nu uitam ca EuroPacific are si el interesele sale, chiar daca subscriu total, si P. Schiff e mare si carismatic. Dar nu cred ca hiper-inflatia e aproape in Europa.

Si Paulson ar trebui bagat la bulau, si Zeitgest, si by the way, 911 inside job si toate cele. DAR, realist vorbind, nu cred ca noi in Europa vom fi afectati ca cei din USA, decat daca va fi razboi (ceea ce nu exclud).

Aurul e OK, dar are si argumente contra. Se pot pune nebunii si sa confiste aurul. Dar nu va fi cazul, pt ca au salvat deja bancile, au pus poporul la jug pt urmatorii 20 de ani.

Si fara sa vorbesc de specula, ci de a cumpara ceva fain pt tine insuti, daca ai niste bani (destul de multi), anul viitor e o ocazie. Daca nu anul vittor atunci 2010. Ca doar ce faci cu ei mai tarziu? Focul? Sau tu, ce ai face daca ai avea o gramada de bani? Ai sta asa cu ei? Ai cumpara bijuterii/aur?

Si in America, acum e o ocazie! Ati vazut ce case se pot cumpara cu 300.000?

http://www.msnbc.msn.com/id/21134540/vp/27998041#28069183

mobutu spunea...

Eu nu stiu de ce zici ca 300.000 este "ocazie"

ionut spunea...

dorin

"(Statul impune firmelor sa nu detina decat o suma infima in casa.)"

Nu mai e valabil de mult. Acum poti avea in casa cati bani vrei.

Flavian spunea...

Mr Kiko - In primul rand inca am impresia ca vezi lucrurile prin prisma "investitorului" care viseaza ca in 2-3 ani economia isi va incepe revenirea si totul va fi ca inainte dupa "recesiunea" asta. De aceea iti recomandam sa urmaresti mai atent Crash Course, daca n-ai prins mesajul pe care incearca sa-l transmita.

Cat despre Europa eu n-am zis nimic de inflatie. Am sustinut in primul rand inflatie majora in US cel mai probabil pana la finalul anului viitor. Apoi in 2-3 ani vor iesi la lumina si problemele cu petrolul, care au fost ascunse de actuala criza financiara. Si abia atunci va incepe cu adevarat distractia. Va fi greu si la noi, dar romanii sunt mai obisnuiti cu chinul, dupa atatia ani de comunism nu-i mai sperie aproape nimic.

Avand in vedere situatia resurselor, in special cele energetice, cat si problemele demografice actuale, nici eu nu cred ca un razboi va fi imposibil. Probabil ca Irak a fost doar incalzirea pentru ce va urma. In cazul asta cu ce te mai ajuta investitia intr-o casa la mama naibii in US, care va fi oricum probabil mai afectata intr-un astfel de scenariu decat Romania.

Din filmulete incearca sa retii chestiile care au sens, nu te crampona de partile false care sunt bagate acolo uneori fara intentie, iar alteori cu scop de manipulare.

Si daca tot vorbim de filmulete, uite aici unul mai haios asa dar care-ti explica destul de bine cam in ce ar merita investit:

http://www.youtube.com/watch?v=QovBLFZhQME&feature=related

Kiko spunea...

Da, am vazut filmul, de mult !! :))

Kiko spunea...

Si nu am nevoie sa investesc in real-estate, am activitatile mele de multi-multi ani, care imi aduc castiguri suficiente. Daca cumpar ceva e pt placerea personala.

ionut spunea...

Flavian


1) Parerea mea, economia nu-si va incepe "revenirea", ci "re devenirea"
2) Dupa parerea ta, care sunt problemele cu petrolul care vor iesi la lumina?
3) Dupa parerea ta, care este situatia resurselor?
4) Imobiliarele au fost, sunt si vor fi o investitie!
Cat de buna sau rea este ea, asta e alta poveste.
5) Sa inteleg ca, in vara, ne indemnai sa investim in petrol, iar acum astepti sfarsitul lumii?

ionut spunea...

Flavian

Explica-mi si mie te rog, care este pericolul care ne "paste" in urma actualei crize: inflatia sau deflatia?
Si pe care dintre cele doua o preferi si de ce?

ionut spunea...

Mr Kiko

"DAR, realist vorbind, nu cred ca noi in Europa vom fi afectati ca cei din USA"

Pe ce te bazezi cand spui asta?

Flavian spunea...

Mr Kiko - Si eu il stiu de mult, dar devine tot mai bun de fiecare data cand il revad ;)

Ionut:

1) Depinde ce intelegi prin "redevenire". Dar cred ca suntem de acord ca schimbarile vor fi majore si tot ce putem spera e sa fie pozitive.
2) Problemele cu petrolul vor fi cele recunoscute pentru prima data oficial de EIA anul acesta, desi multi le prevedeau de ani buni:

http://www.theoildrum.com/node/4735

The world’s energy system is at a crossroads. Current global trends in energy supply and consumption are patently unsustainable — environmentally, economically, socially. But that can — and must — be altered; there’s still time to change the road we’re on. It is not an exaggeration to claim that the future of human prosperity depends on how successfully we tackle the two central energy challenges facing us today: securing the supply of reliable and affordable energy; and effecting a rapid transformation to a low-carbon, efficient and environmentally benign system of energy supply. What is needed is nothing short of an energy revolution. This World Energy Outlook demonstrates how that might be achieved through decisive policy action and at what cost. It also describes the consequences of failure.

3) Majoritatea resurselor planetei sunt epuizate sau pe cale sa se epuizeze in cativa ani sau zeci de ani. Cele energetice ne vor durea insa cel mai tare.
4) Depinde ce intelegi prin "imobiliare". Daca intelegi o ferma, atunci da, pe viitor se va dovedi cea mai buna "investitie".
5) E logic ca din moment ce petrolul va deveni o raritate scumpa in cativa ani, sa investesti in asa ceva. Mai ales acum cand criza financiara a izbucnit mai rapid decat se asteptau unii si petrolul poate fi achizitionat la bani de nimic.

Prevad in prima faza deflatie, apoi pe masura ce guvernele vor pompa tot mai multi bani in sistem incercand prin diverse "bailouturi" sa resusciteze economiile, cred ca vom ajunge in inflatie. Fenomenul se va petrece mult mai rapid in US, care are la ora asta datorii externe enorme si dolarul va avea in prima faza cel mai mult de suferit. De aceea recomandam aurul ca singura "moneda" care nu si-a pierdut valoarea in mii de ani de istorie cunoscuta.

ionut spunea...

Flavian

1) EIA? Nu cumva, o organizatie guvernamentala care "toaca" fonduri?

2) "Majoritatea resurselor planetei sunt epuizate sau pe cale sa se epuizeze in cativa ani sau zeci de ani."

Cine spune treaba asta, si pe ce se bazeaza?

3)"O ferma" n-are legatura cu imibiliarele...

4)Afirmi:

E logic ca din moment ce petrolul va deveni o raritate scumpa in cativa ani, sa investesti in asa ceva.

Unde e...logica? Din moment ce va deveni o "raritate scumpa", isi va pierde calitatea de resursa energetica! Sa investesti sa ce, sa-l faci piesa de muzeu sau cum?

5) Eu te-am intrebat care ar fi dupa parerea ta mai buna, inflatia sau deflatia?


Eu as cumpara de exemplu apa( potabila), nu aur...

ionut spunea...

Flavian

Inca ceva.
Corect este:

Majoritatea resurselor planetei ESTE epuizata.

Flavian spunea...

ionut - am impresia ca esti incepator in ale crizei. Fara suparare, dar preferam sa vorbesc cu cei mai avansati, gen Mr. Kiko decat sa fac acum abc-ul crizei pentru a n-a oara.

Daca ai nelamuriri, recomand calduros Crash Course - Chris Marterson, asta e un fel de "manual" al crizei. Fa-ti un pic de timp si urmareste cele 20 de capitole cu atentie, e cel mai complet si corect material pe tema asta, adica un fel de lectura obligatorie.

Acestea fiind zise, dupa ce urmaresti materialul respectiv revino cu intrebari mai serioase si discutam cu cea mai mare placere.

Cat priveste apa proaspata cel putin la Brasov o gasesti in orice izvor sau fantana. Petrolul insa nu prea iese din pamant aici si iese tot mai putin si pe la altii, iar masina mea inca mai functioneaza cu petrol din pacate.

ionut spunea...

Flavian

"ionut - am impresia ca esti incepator in ale crizei."

Imi pare rau ca te dezamagesc, dar toti suntem " incepatori in ale crizei", inclusiv domnul Marterson.
Daca tu te crezi vreun avansat, o.k.
Mai usor cu aerele de superioritate, "avansatule", ca deja ai ai dat un sfat de "investitie in petrol" si cine-l urma se "scotea" (nenorocea) pe viata.
Nu-i de ajuns sa vezi 3 filme pe net, ca sa te dai mare cunoscator in ale crizei si economiei.
Termenul de semidoct iti spune ceva?

P.S.
Du-te la scoala, si invata sa scrii corect!
Se scrie: "REVIN-O"

ionut spunea...

Flavian

Un ultim aspect. Masina ta functioneaza inca, din pacate, doar cu petrol , pentru ca esti un "investitor de succes" si ai "viziune".
A mea e un hibrid!

Te las sa discuti cu alti "avansati".

Flavian spunea...

Eh, vezi, banuiam eu bine ce banuiam, ca n-are rost sa-mi racesc gura de pomana, explicandu-ti chestii pe care n-o sa le intelegi.

Ba in plus, ai luat-o si personal. Pun pariu ca nici macar cursul ala nu ai catadixit sa-l cauti, in loc sa dai cu pietre in el degeaba si sa-mi numeri mie greselile gramaticale.

De petrol mai vorbim noi in 2-3 ani, iar intre timp hibrida matale nu merge nici ea cu apa, ba deseori consuma chiar mai mult ca un diesel din ala mai anemic. Ca sa nu vorbim de rispia de energie facuta la construirea ei, cu 2 motoare si baterii costisitoare.

u spunea...

@Ionut

P.S.
Du-te la scoala, si invata sa scrii corect!
Se scrie: "REVIN-O"
*******

E corect cum a scris Flavian, si anume "revino". "-O" aici nu este pronume complement direct (ca "-l" in "striga-l") ci parte din forma de vocativ persoana a 2-a singular a verbului "a reveni". A reveni inseamna a "veni din nou", iar cand chemi pe cineva sa vina pana la tine ii spui "vino", si nu "vin-o".

Poate, insa, erai ironic, doar ca eu nu m-am prins si imi marturisesc incapacitatea.

End off topic.

u spunea...

Erata: "forma de vocativ persoana a 2-a singular" trebuie citit ca "forma de imperativ etc...". Scuze, era cam tarziu.

Anonim spunea...

@Flavian

Vezi ca exista zacaminte imense de titei descoperite in Antarctica si la Polul Nord. Resursele de hidrocarburi nu se termina nici in 100 de ani. Doar pentru brokerii de petrol se arunca shrotul asta.

Exista imense zacaminte de metan sub forma de criohidrati pe fundul oceanelor (cca. 100 trilioane Nmc). Metanul poate fi converit usor in benzina. Tehnologie exista, asteapta sa fie pusa in aplicare dupa epuizarea titeiului.

Asa ca sa o lasam mai moale cu petrolul.

Anonim spunea...

Aici sunt banii dvs.

http://www.gandul.info/actualitatea/statul-roman-pompeaza-in-industria-auto-123-de-milioane-de-euro.html?3927;3667555

ionut spunea...

devlin

Bingo! Bravo!
Desi eu asteptam o( cat de mica) reactie de la domnul flavian...
Asa cum banuiam, un semidoct avansat!

Anonim spunea...

Asta e problema care ma framanta inflatie sau deflatie ? Si nu pentru a face investitii speculative ci pentru a-mi securiza economiile.

ionut spunea...

devlin


Revino e imperativ, nu vocativ!

Anonim spunea...

@ionut

Acum sincer, ai aruncat momeala sau ai dres-o elegant ?

ionut spunea...

devlin


Am vazut erata. O.K.

ionut spunea...

Hubble

Tu ce crezi?

Anonim spunea...

De-ale apendicilor imobiliari:

<<< Criza imobiliară se extinde, iar preţul locuinţelor vechi a scăzut cu 20-30% în ultimele luni. Criza creditelor ipotecare a obligat proprietarii să mai lase din preţ. Dacă BNR nu modifică normele, este de aşteptat ca preţurile să meargă şi mai în jos, susţin analiştii imobiliari, citaţi de Cotidianul. >>>

Si ... ce rau ne pare ca BNR nu modifica regulile.

<<< Previziunile specialiştilor imobiliari mai arată că preţurile terenurilor agricole ar putea scădea cu peste 10%, iar chiriile spaţiilor de birouri vor înregistra un declin cu până la 10%. O reaşezare este aşteptată spre sfârşitul anului viitor. >>>

A reaparut mitul reasezarii din ciclul Menumorut s-a reasezat in Voievodat.

Bine spunea Vacaru (ce nume predestinat) ca agentul imobiliar e un apendice. Apendicele, ca si specialistul imobiliar, nu are rol fiziologic si trebuie extirpat cand genereaza dureri intrucat se poate infecta.

ionut spunea...

Hubble

Prima data i-am atras atentia, pe bune, la treaba cu "majoritatea care este...", si nimic!
A reactionat fix... cand nu trebuia! Probabil ca a invatat gramatica tot de pe net.


Revenind la "oile" noastre, ai economii in valuta parca. Deocamdata stai asa cu ele...

Anonim spunea...

@ionut
Dupa parerea mea ai aruncat momeala. Nu-mi venea sa cred ca faci asemenea greseli tocmai tu.

Manole spunea...

Nu vă mai certaţi pe chestii irelevante. Întrebarea e: cât de jos va coborî dolarul?

Anonim spunea...

A aparut boul baltii cu duduiala economiei.

http://www.antena3.ro/stiri/economic/varujan-vosganian-bugetul-romaniei-este-mult-mai-sarac-decat-s-a-prognozat_60508.html

Si mai era un destept Cezar Jipa care ma luase pe oiste ca PIB-ul va creste la anul. Fost bancher care nu stie sa calculeze procente. Se pare ca a cedat sau s-a metamorfozat fie in Bundy fie intr-un mare specialist al crash-ului.

Flavian spunea...

Bajeti, nu va agitati. Scaparile gramaticale in posturi scrise pe la 1-2 noaptea sau la servici printre 2 mailuri, ma lasa total rece. Stau de prea multa vreme pe forumuri ca sa mai pun botul la rahaturi din astea.

Manole, depinde ce vrei sa iei ca punct de referinta cand vorbesti de dolar. De scazut va scade puternic, mai ales comparativ cu restul monedelor de pe piata. Ma astept sa ajunga undeva peste 2.5 raportul euro/USD sincer. Iar raportat la aur sau alte chestii tangibile, o sa fie si mai rau.

In alta ordine de idei, pentru cei care pricep ce vreau sa spun, uite inca niste idei de rumegat:

Petrolul a crescut initial datorita Peak Oil dar ulterior a fost si specula care a dus pretul in sus. Multi vad numai specula si aici se inseala, la fel ca si cei care dau vina 100% pe Peak Oil. Ce-i drept, daca economia nu intra in picaj asa brusc, preturile ar fi ajuns oricum pe la 200USD sau mai sus inainte sa genereze un blocaj economic, cu specula sau fara.

Criza financiara a fost totusi peste 50% din cauza bulei imobiliare din US. Ca preturile la energie din vara au dat si ele un ultim impuls la daramarea sandramalei si asa subrede, asta e alta poveste.

Chestia este ca economisti mai seriosi gen Peter Schiff au prevazut criza bazandu-se pe analize de piata, iar altii au prevazut-o bazandu-se pe Peak Oil. Momentan, ambele tabere cred ca au dreptate, dar ca sa ai o vedere de ansamblu, trebui sa analizezi in balanta ambele cauze si faze ale crizei.

Intr-o prima faza de "recesiune" piata financiara e principalul vinovat, nimic de zis, doar ca multi pierd din vedere faza a doua. Aici ies deja din scena economistii si incep sa prinda contur ideile vehiculate de clubul de la Roma, alea cu limitele cresterii de care avertizau inca de acum 40 de ani

http://en.wikipedia.org/wiki/Club_of_Rome

Si cine mai crede ca totul va fi bine si petrolul va curge in valuri pentru secole si milenii de acum incolo, face la fel cu aia care credeau ca Mos Madoff e baiat fain si are sacul plin de jucarii verzi pentru bancherii cuminti.

ionut spunea...

manole


Cat de jos va duce dolarul in raport cu ce?

Flavian

1)Serviciu, nu servici!
2) Precum spuneam, Wikipedia n-are toate raspunsurile...

Anonim spunea...

@Flavian

Las-o moarta cu epuizarea petrolului ca vinzi castraveti gradinarului.

Pretul insa nu tine decat de specula si de politica marilor puteri SUA, OPEC, RUSIA.

ionut spunea...

Flavian


"De scazut va scade..."

Corect este: De scazut va SCADEA...

ionut spunea...

Manole


Nu ma cert cu flavian.
Maieutica presupune un oponent pe masura, nu un agramat sfertodoct.

Anonim spunea...

Nu va certati ca azi e 3.97

Anonim spunea...

Bugetul de stat e intr-un mare rahat. Programul de guvernare nu are nimic in comun cu realitatea. Nu mai e mult pana cand nu se vor mai plati salariile bugetarilor si pensiile. Tare mi-e teama ca Romania va fi una din tarile cele mai lovite de criza. Lumea inca se distreaza, e full pe la Carrefour.
Mama, mama.

Anonim spunea...

Asteptati-va la ce e mai rau ca sa nu va faceti deziluzii:

<<< Economia rusească a primit o grea lovitură după declanşarea crizei financiare şi economice mondiale. Producţia industrială a Federaţiei a ajuns la cel mai scăzut nivel după colapsul economic din 1998, potrivit agenţiei Bloomberg. Produsele care vindeau până acum foarte bine – oţel, ţevi, fertilizatori, petrol – pur şi simplu nu se mai caută pe piaţa internaţională, fabricile se închid. Investitorii, atât ruşi, cât şi străini, şi-au retras capitalul din Rusia – o pierdere uriaşă, de 211 de miliarde de dolari. În plus, ieftinirea fără precedent a petrolului a dat o altă lovitură grea bugetului Rusie. Potrivit Serviciului Federal de Statistică, 93% dintre salarii nu au fost plătite de mai bine de o lună, ceea ce ar putea conduce la nemulţumiri sociale de proporţii. Deja se înregistrează violenţe mai mari ca niciodată împotriva imigranţilor. Zeci de imigranţi sunt bătuţi şi chiar înjunghiaţi săptămânal, în special de grupările de extremă dreapta. Ministerul de Interne a anunţat că nu îşi va mai reduce trupele, semn că autorităţile de la Moscova se tem de revolte în masă care s-ar putea produce după Anul Nou în multe regiuni din Rusia, ca urmare a nemulţumirii oamenilor faţă de degradarea nivelului de trai, scrie Agerpres. (E.F.) >>>

Anonim spunea...

Batista pe tambal:

http://www.tmctv.ro/articol_56825/specialisti__piata_imobiliara_are_toate_sansele_sa_si_revina_anul_viitor.html

mobutu spunea...

Hubble, exact la emisiunea aia faceam referire eu mai sus ... am urmarit-o cap coada, numai penibili si penibilitati, inclusiv moderatorul de la care ma asteptam mai mult.
Manipulare pe fata (pe sticla).
Zici ca te uiti la emisiune business, ăia nu pot sa minta, etc ... nu pă dracu.

AristotelCostel spunea...

@mobutu

Ieri am prins o secundă întreagă din respectiva emisiune.
Bănuiesc că e vorba de moderatorul Soviani...căruia i-am dedicat o căsuţă specială.

Tovarăşul "şchioapăt" SOV, de al cărui handicap fizic nu mă leg, are un handicap major de ...moralitate.

vladone spunea...

"Ce vor face americanii?" - vor da faliment ... mascati de o infaltie cum nici in vise n-au visat ... nu vad ce altceva ar putea face; sa reporneasca morisca cred ca a devenit aproape imposibil.

mobutu spunea...

euro ron acum 3.97/3.98

Adi spunea...

@all (si in particular Hubble)
Faza cu petrolul nu e de gluma. Se pare ca in 2005 s-a atins varful de extractie, ceea ce inseamna ca pana in prezent s-au folosit cam jumatate din rezerve, inclusiv cele nedescoperite. De asemenea eficienta energetica a exploatarii resurselor de petrol scade exponential. Daca pe la 1900 foloseam echivalentul energetic al unui litru de petrol pentru a extrage 100 de litri, acum raportul e de 1 la 3. Asta inseamna ca in curand nu va mai avea sens sa ne chinuim sa-l extragem, din moment ce am consuma o cantitate de energie egala cu cea obtinuta. Altfel spus jumatatea aceea ramasa nu mai e chiar atat de jumatate...
Pentru lamuriri vezi mai jos(pe la partea a 4-a vorbeste si de petrol):

The Most IMPORTANT Video You'll Ever See

PS. Nici pe mine nu ma incanta perspectivele, dar cred ca e preferabil ca "Humankind-ul" asta sa scoata capul din nisip, macar in al doisprezecelea ceas...

Anonim spunea...

@Zahir, epuizarea hidrocarburilor si incalzirea globala generata de arderea lor sunt MARMOTE. Chiar nu am rabdare sa fac expuneri stiintifice pentru ca oricum vor fi contrazise de AGENTII IMOBILIARI.

Anonim spunea...

Cand tocmai v-ati speriat ca s-au epuizat resursele barilul s-a dus iar sub 40 si asta cu dolarul si mai slab.

Flavian spunea...

Zahir tata, ma bucur ca nu vorbesc chiar singur.

Si filmul dat de tine este unul foarte bun, l-am mai recomandat si eu, dar cati crezi ca vor sa-l vada ? Nici pe tema Crash Course n-am prea avut cu cine discuta. Nah, ce vrei, Bartlett e un genial profesor universitar, preda de obicei fizica si vine cu argumente implacabile, dar cine sta sa-l asculte ? Marmote frate, marmote...

Aveam pretentii mai mari de la un forum cu oameni care se presupune ca au mintea deschisa, daca au inteles cum e cu criza imobiliara. Dar se pare ca fiecare are anumite limite si nu poti sa-i convingi pe unii de nimic atata timp cat nu vor ei sa treaca de un anumit nivel.

Mie imi este doar teama ca cei neinformati care zic ca totul va fi bine sa nu induca si altora acest sentiment, culcandu-se pe o ureche si adoptand metoda strutului. "Strutul" ala va ajunge de fapt la un moment dat ca un cerb aflat in mijlocul soselei, incremenit de "problema" aparuta brusc in fata lui, incapabil sa mai reactioneze si victima sigura.

Asta cam la fel cum fac acuma agentii imobiliari pe care ii avertizam noi inca din primavara, daca pricepeti ce vreau sa zic. Dar nah, unii au pretentia ca-s mai destepti decat alde cezar sau olandezu si nu realizeaza ca acum jongeaza printre argumentele altora in acelasi stil in care o faceau si alti mesteri pe vremuri.

mobutu spunea...

Hubble, Flavian,
Marmote sau Marote? :)

mobutu spunea...

Euro acum 3.97/3.98
Dolarul acum 2.71/2.72
Eur/Usd=1.46

Flavian spunea...

Marmote care inveleau marote... ;)

Dar din pacate miza este de data asta cu totul alta.

Degeaba a reusit nea gigi sa inteleaga o viitoare criza imobiliara amarata dintr-o tara neinsemnata la nivel mondial, daca nu realizeaza acum pericolele care ameninta global toata omenirea...

Dadeau cu articolele si cu previziunile ca apucatii acum cateva luni, mirandu-se ca cei din tabara opusa pot ignora argumente evidente. Si nu vad ca acum ignora la randul lor chestii evidente precum crestere exponentiala, planeta limitata, resurse epuizate, consum in prostie etc.

Indiferent daca argumentele sunt prezentate de economisti, profesori universitari sau ... imobiliari.

AristotelCostel spunea...

@flavian

Voi v-ati juca cu petrolul in sus si in jos pana or ajunge toti sa traiasca in comunitati familiale de 1000 de unitati per unitate cazan de supa.

Asa cum se raporteaza agentii imobiliari la raportul oferta si cerere in ...expectativa chiar si atunci cand piata se prabuseste, la fel omiteti si voi detaliul disparitiei unor comportamente dupa ce se frige humanoidul.

Esti bun sa estimezi pentru noi, tarlanii, ce va face recesiunea/depresiunea din comportamentul de capcaun cu creier de pruna al americanului mediu? La asta mai punem si subtierea obrazului de european mediocru? Poti sa aduni si strangerea curelei in jurul coloanei vertebrale din statele ...emergente?

P.S. Energii alternative???????? Cercetare...inovare??? Aaaa...am uitat...functii directe...creste...scade...cu diminuarea...se intensifica...se dezvolta...se diminueaza...toate pe baza celor 3 notiuni fundamentale pe care le ...stapanim. Restul? Hă...nu există!

Anonim spunea...

Si daca prin absurd se termina petrolul ce ? Se scot de la sertar noile tehnologii. Conversie metan in benzina, fuziunea nucleara. Linisti-va. Alta e beleaua acum. De unde scoatem banii aia lipsa ?

Flavian spunea...

Aristotele tata, esti cam dezorganizat in argumentare de la un timp. Pacat de tine ca te-ai luptat cam mult cu morile de vant in ultima vreme si iti simt privirea ravasita printre randuri. Pacat, ca erai o importanta forta pozitiva, incearca sa te mai odihnesti ca razboiul asta va fi lung, de fapt abia incepe... ;)

Comparatia cu imobiliarii e absurda din multe motive. Eu nu vand petrol, ba as fi cel mai fericit sa scapam maine de "drogul" asta. In ritmul de epuizare actual si cu investitiile in exploatarea de noi campuri puse in cui, productia va ajunge la aproximativ jumatate in vreo zece ani. Apartamentele raman aceleasi indiferent de cat consuma fazanii imobiliari, deci nu mai compara mere cu pere. Asa ca principala noastra activitate va fi de acum stransul curelei, indiferent ca suntem americani, europeni sau alte natii.

Daca ai binevoi sa dai un search pe alte forumuri ai vedea probabil ca sunt implicat exact in proiecte de energie alternativa de care spuneai. Documentatie, experiente, investitii de bani si timp in asa ceva, deci nu vorbesc din burta. Pot sa-ti vorbesc 3 zile pe tema asta si pot sa-ti dau o lista din cap cu minim 15 inventii care ar schimba viata oamenilor daca maine ar fi puse in aplicare.

Dar asta nu inseamna ca nu sunt realist si nu realizez ca schimbarea nu va avea loc usor si nu peste noapte. Iar sansele scad cu fiecare zi care trece timp in care omenirea refuza sa realizeze buda in care se scufunda si ca e timpul sa ia masuri ieri, nu sa caute solutii maine. Ca daca o mai lungim mult nici cele mai grozave inventii nu mai pot fi puse in aplicare intr-o lume de care se alege praful.

De fapt pasiunea pentru alternative mi-a venit dupa ce am inteles pe deplin situatia reala in care ne aflam si asta se intampla acum mai bine de un an. Eh, altii o stiau mai demult, unii nu vor sa priceapa nici acum, dar toti vom trai vremurile care vin, indiferent daca incercam sa le intelegem sau nu.

AristotelCostel spunea...

@flavian

Ne-ai trimis la ...investit in triada de vis. Mai intai pe la 140$ barilul si acum cand e ...cuo suta mai ieftin.

Apreciez consideratiile tale la adresa mea raportat direct la calitatea sfaturilor tale.

Anonim spunea...

@Flavian
Esti in eroare totala. Daca n-as fi lucrat in petrol te-as fi crezut ca povestesti frumos.

vladone spunea...

@hubble

astia mai au putin si ajung sa scoata petrol din groapa marianelor si tu zici ca "peak oil" e o prostie ?! ... mie-mi pare principial corecta teoria ca, la un moment dat, vom ajunge sa consumam mai putin petrol.

Anonim spunea...

@vladoane

N-am zis asta. Produci confuzie.
Am zis ca resursele de hidrocarburi nu se termina in 100 de ani cel putin, chiar 200.

Ca se consuma mai putin petrol e alta mancare de peste. Daca vrem sa reducem poluarea putem trece la fuziune nucleara sau energie din kkt dar hidrocarburi sunt destule.

Hai ca am deviat. De unde scoatem triliardele de dolari si euro lipsa.

Anonim spunea...

Hai sa va spun de ce nu se va renunta curand la petrol. Marile puteri (SUA, CANADA, MB, FRANTA, ITALIA, RUSIA) detin licente de tehnologii de extractie si prelucrare a petrolului si nu numai ci si din toata industria chimica adiacenta. Daca s-ar trece la mori de vant si-ar pierde obiectul muncii. Remember ca v-am mai spus, banii se fac cel mai bine din vanzarea de tehnologii. Iar dupa tehnologii se vand ca painea calda toate subcomponentele necesare (constructii, electro, automatizari, tevi, pompe, compresoare, oameni pregatiti). Asa ca nu o sa renunte ever marile puteri la actuala structura a economiei doar de dragul energiilor alternative. Ca nu e moral e alta treaba, ok Flavian.

vladone spunea...

@hubble

trilioanele de dolari lipsa se tiparesc acum ... dureaza oleaca ca-s multi de printat :) .. partea tampita este ca in felul asta guvernele, in loc sa-si stimuleze economiile - cum sustin, le vor ingropa pentru multi ani inainte; ceea ce nici nu-i chiar asa rau, de fapt :) .. poate-si mai intorc piticii privirea si catre lumea spirituala - abandonata de zeci de ani pentru consumul tembel si gretos !
legat de petrol: petrolul nu se va termina niciodata - fara discutie .. dar daca in momentul cand incepi sa consumi mai putin nu pui ceva in loc (alt combustibil, eficienta crescuta, etc.) rezultatul nu poate fi decat o schimbare importanta in ecuatia de functionare a economiei - adicatelea tre' sa se termine chiar conceptul de "crestere economica".

Anonim spunea...

"dar daca in momentul cand incepi sa consumi mai putin nu pui ceva in loc (alt combustibil, eficienta crescuta, etc.)"

Poti fi mai explicit ?

mobutu spunea...

Abereaza tariceanu la sfarsit de mandat.
Astfel, el lasa o economie "duduind" si va fi vina guvernarii viitoare daca nu se descurca.
Un nemernic.

mobutu spunea...

Daca-l asculti zici ca romania e numero uno in europa, pe bune.
Penibil.

mobutu spunea...

Astfel, aflam ca am depasit ungaria si suntem la acelasi nivel cu cehia.

vladone spunea...

@hubble
ne lashi cu conspiratiile ?! :) .. carbunele si petrolul sunt pur si simplu mai ieftine, cel putin deocamdata, decat morile de vant; in plus petrolul nici macar nu are practic inlocuitor deocamdata ! .. nu exista tehnologii, cu preturi posibile care sa permita inmagazinari de energie, pe kilu transportat, cat se cu petrolul
.. ma exprim ca un inginer, nashpa :(

vladone spunea...

"dar daca in momentul cand incepi sa consumi mai putin nu pui ceva in loc (alt combustibil, eficienta crescuta, etc.)" ... sa incerc:
"cresterea economica" este bazata, in mare, chiar pe crestere :) .. petrolul este, fara discutie, un pilon important; daca nu mai creste consumul de petrol nu numai ca n-o sa mai ai crestere ci o sa ai chiar o cadere serioasa, fara fund vizibil .. zic eu :)

Anonim spunea...

@vladoane
De conversia metanului in benzina ai auzit prin procedeul de cracare in arc electric, polimerizare si hidrogenare cu hidrogen de electroliza. Energia electrica necesara procesului se produce tot din metan prin procedeul folosit in termocentrale. Si metan e kklau. Doar ca trebuie sa asteptam 100 de ani sa se termine petrolul.

@vladoane & flavian
Cumparati petrol si inmagazinati-l acum ca e ieftin.

Voi va auziti vorbind ?

Flavian spunea...

Aristotele, pretul ala din vara era mai apropiat de realitate decat asta de acum. Daca unii inca nu vad partea ascunsa a iceberg-ului, aia nu inseamna ca n-o sa ne scufundam in curand ca Titanicul :)

Hubble, confuzia o produce altcineva. Degeaba te lauzi ca lucrezi in petrol, asta nu e o chestie pozitiva, ba din contra te discrediteaza in cazul de fata. Zilisteanu in general sau olandezu in particular iti suna cunoscut ?

Si sa zicem ca ai fi baiat cu cartile pe fata, cum se dadea Al pe aici la un moment dat. Crezi ca daca eu is IT-ist printre altele, stiu ce-a mancat ieri la micul dejun Bill Gates ? Sau tu ai fost ieri la o bere cu Putin si printul Arabiei si ti-au zis ei "pe bune" cum stau cu rezervele ?

Ca marii smecheri incearca prin intermediul petrolului sa mulga de bani planeta, aia sunt de acord. Normal ca e imoral, ba in plus e si periculos ca risca sa bage in colaps intreaga economie mondiala mergand in directia asta pana va fi poate prea tarziu si taindu-si craca de sub picioare.

Deh, prostia si lacomia merg deseori mana in mana. Tocmai pe astea ma bazez cand vorbesc si de preturi mari si epuizare ascunsa pana in ultimul moment, iar cea mai recenta dovada de acest gen e caritasul de 50 de miliarde de care am auzit cu totii zilele trecute. Asta ca sa nu mai vorbim de imobiliarele noastre, ca deja suntem satui :)

Adi spunea...

Hubble,
Eu doar iti indicam niste date statistice la pachet cu concluziile stiintifice pe care le putem extrage din acele date. Daca profesorul respectiv are sau nu dreptate vom constata pe pielea noastra. Binenteles ca exista solutii alternative. Si la criza financiara existau alternative... Problema, asa cum spune Flavian, este cat de repede schimbi macazul. Varianta absurda ar fi sa apasam pedala pana golim rezervoarele si dup'aia sa ne asezam pe bordura si sa asteptam sa vina cineva cu alternativa.
Daca la nivelul societatii nu se creaza o masa critica in stare sa miste lucrurile din timp in directia corecta o sa ajungem la varianta Mad Max. Prefer o atitudine sceptica, dar constructiva, uneia optimiste, dar inconstiente. In sensul asta spuneam ca e cazul sa scoatem capul din nisip. Petrolul nu se termina maine, dar nici 2080 nu mi se pare prea departe, desi probabil vom fi cu totii destul de morti la momentul respectiv :).
Intreaga civilizatie moderna este cladita pe petrol si hidrocarburi - energie, transporturi, materiale plastice etc. Sunt prea multe solutii alternative de gasit deodata pentru a ignora problema. Nu e cazul sa intram in panica, insa e cazul sa-i acordam atentia cuvenita. As face o observatie empirica: energia acumulata in hidrocarburi este rezultatul unor procese geologice care au durat zeci de milioane de ani, iar noi o consumam in 200 de ani. Ce ne face sa credem ca vom reusi sa scoatem din palarie peste noapte o solutie miraculoasa?
Pe de alta parte, poate ca treaba cu petrolul ne va ajuta sa evitam la mustata dezastrul cu incalzirea globala. Deci tot raul spre bine. S-o luam ca pe o oportunitate de a schimba lucrurile in bine, nu ca pe o sentinta la moarte.

Anonim spunea...

@vladone & flavian

Scaderea consumului de petrol e un indicator al balonului sau recesiunii si nu un generator.
Voi incurcati cauza cu efectul.

@flavian
Faptul ca ma compari cu Zilisteanu ma face sa simt din nou o frunte in buric. Ma doare in basca de pretul petrolului. Nu a venit compania sa imi dea mie profitul obtinut cu barilul 140 asa cum nu o sa-mi ia din bani nici la 40 barilul. Profitul e imens si la 20 barilul. OKA ?

Flavian spunea...

Apropo de cauza si efect, se pare ca sunt nevoit sa ma recitez:


Petrolul a crescut initial datorita Peak Oil dar ulterior a fost si specula care a dus pretul in sus. Multi vad numai specula si aici se inseala, la fel ca si cei care dau vina 100% pe Peak Oil. Ce-i drept, daca economia nu intra in picaj asa brusc (punand evident frana si consumului) preturile ar fi ajuns oricum pe la 200USD sau mai sus inainte sa genereze un blocaj economic, cu specula sau fara.

Criza financiara a fost totusi peste 50% din cauza bulei imobiliare din US. Ca preturile la energie din vara au dat si ele un ultim impuls la daramarea sandramalei si asa subrede, asta e alta poveste.

Chestia este ca economisti mai seriosi gen Peter Schiff au prevazut criza bazandu-se pe analize de piata, iar altii au prevazut-o bazandu-se pe Peak Oil. Momentan, ambele tabere cred ca au dreptate, dar ca sa ai o vedere de ansamblu, trebui sa analizezi in balanta ambele cauze si faze ale crizei.

Intr-o prima faza de "recesiune" piata financiara e principalul vinovat, nimic de zis, doar ca multi pierd din vedere faza a doua. Aici ies deja din scena economistii si incep sa prinda contur ideile vehiculate de clubul de la Roma, alea cu limitele cresterii de care avertizau inca de acum 40 de ani

http://en.wikipedia.org/wiki/Club_of_Rome

Anonim spunea...

@Zahir
Teoria profesorului cred ca era pentru Romania nu pentru Arabia Saudita unde petrolul e zacamant aproape de suprafata si sare ca din tata vacii.

De acord cu teoriile dar te asigur ca generatia noastra nu va fi martorul trecerii de la petrol la altceva. Ca nu e moral, poate e vina mea, cum zicea Flavian. Dar deocamdata merge cu masina si nu cu OZN-ul si se incalzeste cu gaz nu cu panouri solare.

E clar ca etapa viitoare e evolutiei civilizatiei (daca va mai fi) va fi energia de fuziune (energiile alternative in care se implica Flavian sunt o vrajeala de 1%), dar pana atunci mai sunt niste ani multisori.

Hai sa cautam deocamdata trilioanele lipsa ca petrol e kklau, don’t worry. Economistii au adeseori niste teorii de te lasa masca. Invart roata pana se face patrata.

Anonim spunea...

@hubble

Tu esti cumva fostul Nenea Cora?

Kiko spunea...

Cativa ani nu se va mai pune problema benzinei. Va costa 1 dolar galonul, dar nimeni nu va avea 1 leu. Magazine goale, somaj, foame.

Barilul va continua sa coste mult timp sub 50 de dolari. Pt ca asa au decis cei care au proiecat totul.

Arabia saudita in cateva luni va da falimenti. Cina si Rusia vor imploda. E un razboi impotriva tuturor natiunilor, se merge spre deposedarea tuturor bununirilor si l ingenunchierea intregii umanitati, pana la eliminarea a 80% din populatia actuala, cu scopul de a crea o noua ordine mondiala, proiectata in amanunt de cei care au facut totul si pana acum. And by the way, stiau si de Perl Harbor.

Anonim spunea...

Flavian, hai ca ne-am dat destula love unul altuia. Imediat ne facem prieteni de familie.

Unde o fi olandezu cu euro 3.75 si 1400 E/mp ?

dcg spunea...

De pe hotnews:

"Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat joi un curs de referinta de 3,9530 lei pentru un euro, cu peste 1,5 bani mai mult decat in ziua anterioara. Moneda nationala a ajuns astfel la minimul ultimilor patru ani, un nivel atat de scazut nemaifiind atins din data de 31 decembrie 2004, cand un euro a fost cotat la 3,9663 lei.
(...)
Au fost unele vanzari de valuta care au apreciat destul de brusc leul inainte de ora 13:00, insa nu se stie daca a fost BNR sau nu.
(...)
Francul elvetian a fost cotat joi la 2,5768 lei, cu 6,3 bani mai mult decat miercuri(...)"

Hopa, e de rau... si cei cu credite in franci transpira acum.

Flavian spunea...

Hubble frate, vad si eu ca ai dat-o pe dialog mai pasnic, deci poate dialogul va deveni mai constructiv de acum.

Cel putin comparatiile referitoare la extragerea petrolului din Arabia m-au distrat la culme. Si cate miliarde ziceai ca sug zilnic la tata aia din care curge, curge si nu se mai opreste ? :)

Cursul lui Chris l-ai vazut totusi ? Ai inteles ceva din el ? Ca vad ca profesorul Bartlett nu te-a impresionat prea tare. Macar povestea cu bacteriile ai retinut-o ? Ca atunci poate nu e totul pierdut... :)

In alta ordine de idei, ai verificat cumva de ce fel de alternative vorbeam eu ? Nu eram eu cel care ma laudam cu hibride de fitze si nici cu jucarii pentru copii gen panouri sau eoliene. Ba chiar chestiile mai deosebite din aria celor care bat spre fuziune sau altele de genul mi-au atras cel mai tare curiozitatea.

Uite, vezi, stiam eu de ce mi-e simpatic Mr. Kiko. Stie omul ce stie... ;)

Dar o intrebare filozofica tot mai am pentru tine: valoarea hartiei pe care o dai pe barilul ala de petrol e data de numarul de zerouri de pe ea sau de puterea ei de cumparare ? Asta apropo de "costul" real al energiei.

Anonim spunea...

@cristi dimofte, mobutu
Se duce naibi toata sandramaua. Nu mai stie nimeni cat poate fi euro 4.5 5.0 8.0 sau 20.0. Asa e cand se alege praful.

@flavian
Eu nu ma uit in gura economistilor si a filozofilor ci pe date fizice reale. Cred ca de aici provine contradictia. S-ar putea sa gresesc eu. Ajunge pe azi cu barilul ca l-am deocheat si iar creste.

Anonim spunea...

@Mr.Kiko
De acord cu scenariul apocaliptic, dar cine l-a regizat ? Tu lasi sa se inteleaga ca cineva se joaca de-a Dumnezeu.

Flavian spunea...

Hubble - my bad, intrebarea "filozofica" era pentru Mr.Kiko, ca el vorbea de un dolar barilul pe care insa nu il va avea aproape nimeni in buzunar.

Am formulat ce-i drept cam ambiguu adresarea.

Oricum, falimentarea anumitor state mi s-ar parea mai usor de realizat prin devalorizarea resurselor valutare pe care le-au strans in urma vanzarii de petrol sau electronice. Adica hiperinflatie la dolar, ca imprimanta e la americani si momentan merge de zbarnaie saraca... ;)

In rest, Mr.Kiko arunca plasa de realitati cu miros de conspirationism sa vada cine si cum reactioneaza... :)

Anonim spunea...

@hubble
Antichrist-ul.

Anonim spunea...

Udrea ministru la turism. Pacat ca nu sunt permise cuvintele de dragoste pe blogul lui Manole.

Anonim spunea...

@all

O poveste cu talc despre criza si atitudinea in fata ei.
Imi cer scuze, nu am mai stat sa corectez textul.

"
A fost odata ca niciodata un biet lustragiu care isi castiga existenta, da, ati ghicit, lustruind pantofii domnilor care intrau si ieseau dintr-o cladire impozanta din centru.
Niciodata nu stiuse exact ce cladire este aceea in fata careia lucra de ani de zile, poate ere o banca, poate era o bursa, poate vreun minister important insa domnii bine imbracati care intrau acolo opreau adeseori la el pentru a-si lustrui pantofii.
Lustragiul nostru era priceput in ceea ce facea, folosea numai crema de pantofi de cea mai buna calitate si era vesel si optimist.
Intr-un cuvant era multumit cu munca lui iar clientii lui la fel asteptandu-si rabdatori randul la lustruit.
Intr-o zi insa s-a oprit la el un client nou, mai deosebit de ceilalti care l-a intrebat prietenos: "Ce faci aici? Ce-i cu tine asa de vesel? Nu ti-a spus nimeni de criza financiara?"
Ce-i drept nu-i spusese nimeni, nici unul dintre domnii aceia bine imbracati care intrau in banca sau ce-o fi fost acolo, probabil toti la curent cu criza.
"Poate nu le pasa de tine sau poate n-au avut suflet sa iti spuna insa criza financiara e pe drum si ne va afecta absolut pe toti, nu va scapa nimeni, nici macar tu un biet lustragiu. Asa ca daca ai un dram de minte iti iei masuri din timp, ca sa nu fi luat pe nepregatite.
Aceasta e meseria mea, sunt expert, stiu ce vorbesc."
Dupa plecarea domnului binevoitor lustragiul nostru ramase pe ganduri. Poate ca intradevar nici unul dintre clientii lui nu il considerase demn sa il puna la curent cu criza financiara. Noroc cu domnul cel prietenos care ii voia binele.
Asa ca lustragiul a inceput sa ia masuri incat sa nu fie luat pe nepregatite de criza financiara. Pentru început folosea mai putina crema de pantofi si mai de proasta calitate.
Apoi a inceput sa aloce mai putin timp fiecarui client, dupa cum se spune time is money. A inceput sa socializeze mai putin cu acestia, criza e criza, nu mai e timp de smalltalk.
Preocupat de criza financiar a devenise ingandurat, tacut si isi facea treaba de mantuiala.
Asa ca incetul cu incetul clientii care fideli carora le placeau veselia si calitatea muncii lustragiului au inceput sa se rareasca.
Iar lustragiul nostru cu fiecare client pierdut era multumit intr-un fel ciudat ca domnul cel binevoitor a avut dreptate.
"Ce m-as fi facut daca expertul nu m-ar fi prevenit la timp? Acum as fi fost probabil luat pe nepregatite de criza financiara.
"

Anonim spunea...

@cristi m
Asa si ?

AristotelCostel spunea...

@Cristian_m

Textul ăla e pentru fazani.

Recesiunea elimină inutilul!

Cum ar putea la acest moment un agent imobiliar să-şi îmbunătăţească serviciile dacă nu-l mai întreabă nimeni de sănătate?
Un ofiţer de credit atent 100% şi disponibil până la viol...cui îi mai trezeşte interesul la 20% pe an?

Anonim spunea...

@cristian m
Insinuezi ca aceasta criza e rodul mintii noastre de consumatori care brusc ne-am hotarat sa nu mai cumparam. Poate nu mai avem bani.

mobutu spunea...

Referitor la cursul valutar:
De vreo cateva zile observ ca tranzactiile incep dimineata la un nivel de depreciere relativ inalt pentru leu fata de euro, apoi in jur de ora 12 leul incepe sa se aprecieze fata de euro, la ora 13 BNR comunica cursul interbancar apoi pe la ora 14 leul incepe din nou sa se deprecieze fata de euro.
Asta de vreo cateva zile incoace, se intampla constant.
Asadar cred ca BNR tinde sa deprecieze lin leul, intervenind discret pe piata prin vanzare de euro pentru a evita o depreciere brutala a leului.

Anonim spunea...

Un mic detaliu. Cursul pleaca maine de la 3.9780.
Mugurele, pastraza rezerva valutara pe la 5.0000 cand poti steriliza mai multi lei cu un euro. O sa te trezesti ca atunci nu mai ai si o sa se duca la 20.0000. Degeaba mergi pe kcealma k la poker, ca nu tine, ti-am vazut cartile, economia e dezastru.

Anonim spunea...

@mobutu
Am fost gand la gand cu bucurie.

mobutu spunea...

Da, cu o precizare, va pleca de pe la 3.9710, ăla-i cursul luat in considerare de BNR (cursul celor care vand moneda euro cumparand lei) cand publica cursul interbancar la ora 13:00.
3.9780 este cursul celor care cumpara moneda euro vanzand lei.

Herion spunea...

Salut la toata lumea,

Va urmaresc de ceva timp si chiar ma intrebam cand o sa ajungeti sa discutati si de Peak Oil, de Zeitgeist Addendum and stuff :-)

@hubble, in modelul ala simplificat al tau cu banca ai uitat ceva.

Dobanda !

Asa ca, daca adaugi si dobanda, dezastrul e mai mare decat ne inchipuim cu totii.

Tot bullshit-ul asta, numit economie, este complet rupt de realitate.

Ceea ce vedem noi acum, fie balonul asta de la noi (care dupa mine e provocat artificial), subprime-ul din State, sau alte dude pe care le-am vedea cat de curand, nu sunt decat fete ale unor dezechibre enorme.

Traim timpuri intersante ! cum zicea cineva.

Initial, salvarea modelului asta economic era expansiune catre noi piete.

Se intinde spre noi piete, e bine, e in echilibru, vom avea de unde sa ne platim obligatiile interne (reprezentate prin contractele de creditare de tot felul, peste care se aplica dobanzi la dobanzi)

Nu gasim noi piete, adica stam pe loc, nashpa e criza.

In acest moment nu mai exista locuri virgine pe pamantul asta, adica noi piete.

Toate sunt ocupate. Practic s-au cam ocupat toate garile si haltele. Unde sa te mai duci si sa-ti vanzi jucariile ? Si mai ales cui ?

Nu mai e loc unde sa te extinzi, sa cresti intr-una ca dinozaurii aia care cresteau toata viatza lor.

Intre timp datoriile accumulate intre noi cresc, de la ora la ora. De unde sa-i mai dai lui x-ulescu, care a depus la banca suma A, valoare A *(1+ x%), daca economia nu mai creste, nu mai expandeaza catre noi piete ?

Eu de meserie sunt inginer, si, deformatie profesionala probabil, incerc cumva sa pricep lucrurile astea, nu sa le iau de-a gata.

Asa ca am mai citit si eu cate ceva legat de aberatiile astea numite pompos politici economice.

Concluzia mea e ca, daca in celelalte stiinte s-au facut progrese enorme, in economie astia sunt varza.

Aceleasi prostioare ieftine ca acu 200 de ani, iar omuletii care se ocupa de chestiunile astea sunt rudimentari si in general nu prea reusesc sa faca un rationament mai lung de trei pasi.

Asta e, imbatriniti in rele si prostie, ei ne planifica vietile.

Daca ai bafta sa traiesti pe timpul cand o pun de un Mare Reset ai pus-o.

Acum probabil ca va urma Marele Reset (in caz ca nu or sa inceapa sa si-o traga intre ei) si munca noastra va fi impartita la 10/100 sau 1000 si o vom lua de la capat.

Ca asa a vrut muschi lu’ Keynes&Co , taticii lor de acu' 1000 de ani.

Anonim spunea...

@mobutu
OKA. Nu sunt finantist. Ce mai conteaza o maciuca la un car de oale sparte.

AristotelCostel spunea...

@herion

Dovadă textul lui cristian_m.

Un iconâmist percepe imediat gravitatea situaţiei înlocuirii produselor de calitate cu unele mai ieftine şi huzur în loc de maximă atenţie în cazul lustragiului.

Să-ţi faci singur papucii??? Aoleu...se duce de râpă economia.

Tufis spunea...

@aristotel

Asta e gen turbo trabannt

"Cum sa iti faci dom'le singur casa cu 30 000? Ce, mai suntem acum 100 de ani, sa ne facem singuri casa, in loc sa dam 200 000 de euro sa mearga economia dom'le?"

Eu din cate tin minte o casa era relativ usor de cumparat prin 90-2000 (a cumparat tata vreo 3, fara sa transpire mai mult decat de obicei, dar muncind, totusi), DACA munceai serios. Tocmai pentru ca nu era creditul imobiliar dezvoltat

Nu e asta vreun merit comunisto-Iliescian, nici pe departe. Dar te pune pe ganduri referitor la "creditul imobiliar usureaza accesul la case".

Usureaza pe dracu', permite toti cretinilor care altcumva nu si-ar fi permis (cum e si normal) sa blocheze accesul la resurse si lor si celorlalti.

Adica eu nu sunt kamikaze sa fac credit la 1500 de euro pe luna, dar isi indatoreaza vreun moldovean familia pana la spita a 10-a si o pune de credit, tata. Ca el papa pita si slana, nu carnita de pui ca imbuibatul de mine.

In rest nu am absolut nimic cu creditul de consum, cu ala de pentru intreprinderi, cu ala pentru dezvoltatori.

Scuze, o data pe luna tin sa repet asta, face bine la nervi :). Plus ca, facand trimitere la un post de-al lu' canadianu', "am baut ceva" :)

AristotelCostel spunea...

"Vid"eanu, "Vacuum"escu sau "Găunoi"u este Ministrul ECONOMIEI ...din România.

"Trebuie încurajată iniţiativa!!!"

E adevărat că în anii '90 n-am avut destulă iniţiativă să solicit credit nerambursabil de la băncile ...neregretate, dar nici nu cred că mă spoia cineva cu zeci de mii de dolari fără să fiu neam de securist.

AI spunea...

Mr Kiko spunea...
"..., pana la eliminarea a 80% din populatia actuala, cu scopul de a crea o noua ordine mondiala, proiectata in amanunt de cei care au facut totul si pana acum."


:) Medicamente, medicamenteee si electrosocuri!!!

AristotelCostel spunea...

De lustragiu ne putem lipsi, dar de paraziţi???

Chiar daca nu ninge, Casuneanu si Romprest «deszapezesc» autostrazile, o luna, pentru 750.000 de euro

Asta e economia României, ţinem fraierii înfometaţi şi donăm câte unui mare şmecher părţi din buget.

AristotelCostel spunea...

Iata si influenta mea asupra jurnalistilor:


Romania e a sasea in UE...la marimea deficitului comercial

Herion spunea...

@flavian zice:
Daca ai binevoi sa dai un search pe alte forumuri ai vedea probabil ca sunt implicat exact in proiecte de energie alternativa de care spuneai. Documentatie, experiente, investitii de bani si timp in asa ceva, deci nu vorbesc din burta. Pot sa-ti vorbesc 3 zile pe tema asta si pot sa-ti dau o lista din cap cu minim 15 inventii care ar schimba viata oamenilor daca maine ar fi puse in aplicare.

Da-mi si mie te rog, nu 15, numa' 5, de fapt un singur exemplu te rog. Ala care crezi tu ca e cel mai tare si nu e pus in practica.

qwerty spunea...

@Cristi Dimofte

"De cerut bani inapoi numai A poate sa ceara, B, C, D, E etc sunt cei cu ratele."

Ar fi bine daca ar fi asa, dar NU e :) :

Voi presupune rezerva 20%, desi ea e 18%

A face un depozit de 100 lei.

Banca acum imprumuta 80 de lei (20 sunt rezerva) lui B care ii da lui B' pentru o vila. B' are in acest moment un depozit de 80 de lei la Banca.


Din depozitul lui B' -- 80 lei, Banca ii imprumuta lui C 64 de lei (16 sunt rezerva obligatorie), care C cumpara de la C' un apartament; C' are in acest moment un depozit la Banca de 64 de lei.

Din depozitul lui C', Banca imprumuta pe D cu 51.2 lei(12.8 sunt rezerva obligatorie de 20%).
D cumpara o garsioniera de la D' cu acesti bani, iar D' isi face si el un depozit de 51.2 lei.

Ciclul asta se executa "la infinit" sau pana cand unul din cei care primesc banii zice "Sii ceva, fac ceva pe dobanda ta, ia da-mi tu mie toti bani CASH, ACUM!", dar sumele sunt din ce in ce mai mici, iar suma totala tinde asimptotic spre 1/rezerva.

Daca rezerva e 20% => banca poate sa imprumute 1/(20/100) = 1/(1/5) = 5 ori suma depusa initial.

Si A, si B' si C' si X', toti pot sa ceara banii de la Banca, doar ca lumea o face mai rar (sa tii banii in Banca e mai bine decat sa-i tii la saltea).

Anonim spunea...

@Flavian
Apropo, lucrezi pe la vreun minister care face cercetari de energii alternative si care reinventeaza gaura la macaroana pe banii contribuabilului. Daca nu e asa imi cer scuze si felicitari pentru cariera. Daca e asa sa-mi spui care e rodul muncii tale pe banii mei.

Anonim spunea...

@querty
Iar daca rezerva minima e 5% banca poate multiplica de 20 de ori banii. Misto. Acum e clar. Partea naspa e ca si banca a sifonat niste bani prin dobanzi.
Iar ulterior, cand multiplicarea a ajuns la 20, nu s-au mai dat credite, a cazut economia consumista, au inceput sa apara incapacitatile de plata si toata sandramaua s-a dus naibii.

Anonim spunea...

Matematic, pentru a continua la infinit sandramaua trebuiau indeplinite cateva conditii:
- rezerva minima 0
- dobanda 0
- si fiecare sa fie corect sa-si plateasca ratele
Poate o punem de un caritas ideal peste vreo 30 de ani.

alex.dumitrascu spunea...

Nici ministrul economiei, nici al finantelor nu au studii economice.
In tot cabinetul se afla un singur ministru cu vagi studii economice.
Ma simt ca intr-un avion la mansa caruia se afla doi tractoristi.
Suntem probabil in criza mondiala de suruburi si constructii civile.
Orice echipa de consilieri ar avea, tot n-au cum sa priceapa esenta fenomenelor daca nu au un minim de cultura in domeniu.

Kiko spunea...

@Hubble

cine regizeaza? Tot aia. Rothschild, Rockefeller, grupul Bilderberg si restul, care au creat totul, de la religie pana la tehnologie.

Si nu e nici o lipsa de titei, ar putea fi suficient inca omie de ani, e doar un plan pt inductia scarsitatii artificiale prin care vor manipula masele. Si nu exista nici un efect sera.

Sau poate da ...

Defapt ce conteaza. Eu personal, sincer sa fi, foarte realistic realistic realistic vorbind, inca n-am vazut nici o schimbare. Daca nu m-as uita la TV nu as sti ca exista o "criza".

dcg spunea...

qwerty spunea...

Ar fi bine daca ar fi asa, dar NU e :)


Ba asa este. Eu m-am referit strict la personajele A respectiv B, C, D etc.

Tu ai adaugat B', C', D', E' samd. PS: sa nu intelegi ca rationametul tau e gresit, de fapt este supercorect, ca decupat din manualul de economie ;-)

Exemplul clasic suna (ca in "crashcourse") cam asa: Ion depune 100$. Banca pastreaza 10$ si da 90$ lui Gheorghe cu imprumut. Gheorghe plateste contabilul cu banii aia iar contabilul da fuga la aceasi banca si-i depune. In acest moment banca are fizic in seif 100$ dar Ion are un depozit de 100$ si contabilul lui Gheorghe un depozit de 90$. Daca Ion si Gheorghe se hotarasc sa ceara in acelasi timp banii (total 190$) banca nu are cum sa-i dea. Un exemplu simplu si uman, usor de urmarit. In realitate schema functioneaza pentru ca sunt mai multi Ion si mai multi contabili care nu-si cer banii deodata decat daca se declanseaza panica. In plus, sunt si destui Gheorghe care alimenteaza lunar trezoreria bancii cu sfanta rata cea bine umflata.

Kiko spunea...

Cristi Dimofte,
mai povesteste si cum sunt creati acei 100 originali si cum se emit bondurile de stat si cum bancile CUMPARA datoriile fictive emise prin simple hartii, nici macar banconote, doar bucati de hartii pe care scrie T-bond. Titluri (obligatiuni) de stat.


Adica, A scrie pe o hartie "iti voi da X" in 10 ani. Si B zice ca are X, si ii cheltuie.

Banul ia nastere nu din a avea ci din a datora.

Bine, sunt de acord ca banul e o valoare "fictiva", dar daca ne gandim ca acel T-bond peste 10 ani va fi platit DOAR DACA IN ACEL MOMENT SUNT CUMPARATORI, atunci ne dam seama ca insasi strucutra bancilor e un Ponzi-scheme. Stiati ca, atunci cand cumparati titluri de stat, cu scadentza X, in data X primiti banii DOAR DACA CINEVA MAI PROST cumpara? Statul n-are bani!! California e pe duca. N-au cum sa plateasca obligatiunile. Peste 2 luni proprietarii Golden Gagte-uli vor fi niste oameni de pe strada. Nu va dam banii, tineti podul. Asa ca atentie cand cumparati obligatiuni de stat. Statul nu se obliga. Eventuali prosti care mizeaza pe faptul ca vor fi prosti mai mari decat ei, aia vor platii. Murdoff e copil mic pe langa ce au facut bajetii.

Tufis spunea...

Kiko, in rest nu comentez inca, e posibil sa ai dreptate.

Cu exceptia fazei cu "nu vad criza". N-o vezi pentru ca nu te uiti pe unde trebuie:

In IT stiu doua firme maricele in care se da afara la pachet. In televiziune trustul Pro si ala al lui Felix dau afara oameni in grup. Surse relativ sigure. Asa ceva nu s-a intamplat de la infiintare.

Kiko spunea...

Si sigur, daca nimeni nu intra in "schema" atunci nu se intampla nimic. De acord. Atunci nu exista cerestere.

Dar defapt moartea completa e starea naturala spre care trebuie sa tinda totul, nu activitatea maxima. Aia poate dura o perioada. Dupa care urmeaza ca nimeni sa nu faca sa nu produca sa nu aibe sa nu nu nu ... se raceste universul. Asta e destinatia fireasca. Degeaba scazi dobanda la 0.

OK, AL, acum ma duc sa ai un lexotan.

Kiko spunea...

Vasile,

da, exagerez. Sa ma scuzati, dar nu pot altfel :)

DAR

am fost azi sa ma uit dupa ceva cadouri si eu ca tot omu, mai, cumparau toti si se-mpingeau si carau si carau de parca ar fi ultima zi de pe lume. Se consuma ca niciodata! Fix pix criza pentru ei, n-ai loc de masini pe strada. Dar ... presimt ca revelionul va fi ultimul ospatz.

Flavian spunea...

Vasile - sa-l bagi pe Aristotel in oala cu trabantu poate fi considerata cea mai mare jignire, ar trebui sa mai studiezi nitzica "istorie" ca sa zic asa :)

herion - n-o sa vin aici cu exemple de alternative reale ca nu e genul de public care ar putea receptiona asa ceva. In plus, cine chiar e curios sa vada acel "cuprins scris asa, din cap" nu trebuie decat sa dea un search, ca l-am mai postat in vreo 2 locuri.

Hubble - acuma ca tot ne-am imprietenit, ai sa-ti fac un scurt CV sa nu zici ca-s baiat rau: sunt si inginer si economist, ambele pe acte, fara vrajeala. Deci "categorisirile" de orice fel ma lasa rece. Principala indeletnicire am mai zis ca este in domeniul IT dar nu la stat, ci pe bune. Asa ca indeletnicirile pe parte de alternative le-am facut din pasiune in timpul meu liber si banii cheltuiti pe experimente au fost din buzunarul propriu.

Un iconâmist percepe imediat gravitatea situaţiei înlocuirii produselor de calitate cu unele mai ieftine şi huzur în loc de maximă atenţie

Aristotele - cred ca asta era la misto, dar mi-e sa nu o ia careva de buna. Stie vreun bancher sa masoare diferenta de calitate altfel decat prin costuri sau stie cumva ce inseamna cumpatare ? ;)

Mr Kiko - mai zicea cineva ca pastele de anul asta a fost ultima sarbatoare petrecuta in tihna. De cumparat mai cumpara lumea si acum, ca inca mai au cu ce, dar multora nu o sa le mai priasca deja sarbatorile din iarna asta :(

AristotelCostel spunea...

@flavian

Vasile mi-a atras atentia asupra unui text al carui autor ramane necunoscut...pentru mine.

Tufis spunea...

@aristotel: ce naiba, nu esti la curent? Am rezumat unul dintre ultimele posturi ale somitatii t. trabannt. Zicea ceva gen "ce, am muncit sa-mi fac eu, cu familia si ceva muncitori casa? Zdai seama ce bani pierd?"

Well, daca nu poti macar sa renunti la job supraveghezi lucrarile 6 luni, ca 1 an iti ia sa faci ditamai palatul (alta dovada ca ala n-are de-a face cu casele, nu stie cat ia una cu forta de munca adecvata si planuita bine cu altii inainte), cu pauze, as conchide ca da, ai cam muncit degeaba :)

FFS, e cea mai importanta treaba pe care o vei face vreodata (daca nu esti vreun om serios de afaceri, pictor sau fizician de renume), cum sa dai 6x pe ea si sa risti sa iasa si prost, doar de comoditate?

Tufis spunea...

Daca pentru flavian inca nu e clar, respectivul zicea ca n-ai cwae daca nu dai 200 000 pe o constructie care ar fi 30 000, ca d-aia ai muncit, sa faci economia (adica vreun constructor rapanos) sa mearga, cum dracu' sa pui tu cu tac'tu si ajutoare caramizi? :)

Flavian spunea...

Pentru mine e clar ce-i poate capul trabantului si ce magarii debiteaza, dar cand vorbeam de "istorie" ma refeream la "bataliile" virtuale duse de aristotel cu respectivul, cu nea Virgula si cu altii din gaska vesela de pe SP.

Iar acum sa zici ca aristotel vorbeste ca trabantu, este de-a dreptul pur si simplu... sau poate nu am inteles eu bine comparatia.

Oricum, nu mai conteaza si sincer chiar nu ma mai intereseaza ce debiteaza gasca ramasa pe imobiliarele softpedia, unde am incetat sa mai postez de ceva vreme. Ce poti sa te astepti de la un bancher si un arhitect raspunzator pe aria respectiva ? Obiectivitate in ce priveste imobiliarele ? HA !

AristotelCostel spunea...

Păi, pe softpedia e închis la librărie pentru mine până în 2039. Cam pe atunci se revigorează şi piaţa imobiliară.

Tufis spunea...

Nu-l comparam cu aristotel, ii atrageam atentia lui aristotel ca ala zice ce el ia in deradere. Esti si tu... bancher, Flaviane? :)

Flavian spunea...

Iar faci misto ? ;)

Vezi ca am "CV-ul" cu 2 postari mai sus...

Alex3191 spunea...

SE VOR DESCURCA ! traiesc in state si cred ca o vor face mai bine ca romanii .. de ce ? pt ca America inseamna ( si pt dennyx) :
BOEING, CATERPILLAR, CUMMINS, ALCOA, MICROSOFT, GOOGLE, HP, DELL, INTEL, COCA COLA, PEPSI, BRIDGESTONE, NASA, FEDEX, UPS, MERCK, AT&T, VERIZON, MOTOROLA, BOFA, CITI, WALMART, HOLLYWOOD, COMCAST, EXXON, CHEVRON, UNITED, BNSF, INTERSTATE HIGHWAY SYSTEM, TEXAS INSTRUMENTS, DOW JONES, 3M, GENERAL ELECTRIC, IBM, PFIZER, P&G

Cititi lista asta de cateva ori .. si vedeti ce-o sa faca americanii (incercati o lista similara si pt Romania :)

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?