luni, 29 decembrie 2008

Vremea vânătorilor

Ştiţi ce sunt astea?

"Publicaţii de vânzare" din vitrina Millenium Bank. 

În urmă cu foarte puţină vreme, pe 8 decembrie, portalul Frontnews a publicat un material în care era vorba de faptul că o bancă a scos la vânzare apartamentul unei familii din Bistriţa pentru o datorie de vreo 5.000 de euro.

Dacă aţi avea curiozitatea să mergeţi până la sediul executorilor Millenium veţi vedea că prima "publicaţie de vânzare" din cele de mai sus priveşte o datorie de vreo 15.000 de euro pentru care banca scoate la vânzare un apartament cu 2 camere evaluat, la prima strigare, la 83.000 de euro.

De acum vânătorii care au cash vor profita de disperarea oamenilor, cărora le vor putea propune răscumpărarea datoriei plus alte avantaje - cum ar fi tolerarea în continuare în locuinţă pe un timp limitat de 2-3 ani - contra actului de vânzare-cumpărare. Păi nu?

52 de comentarii:

idf99 spunea...

Am impresia ca primul venit cu 30000 de euro va lua apartamentul.
Si asa incepe totul , mai ales ca vestile de tipul asta circula foarte repede, si de aici pana la panica e foarte putin.

dcg spunea...

Cum s-ar putea ajunge de la 83k la 30k? Greu de crezut, pare prea lunga calea.

alex.dumitrascu spunea...

Executorii bancari au algoritmul lor, daca nu se prezinta prima data nimeni ......

idf99 spunea...

Cristi Dimofte
E doar o parere (impresie ) de a mea.
Din cate am inteles eu banca are e recuperat 15000 de euro deci daca o vinde cu 30000 isi scoate banii si sunt sigur ca ii va ramane si ceva profit ( nu stiu daca diferenta o va da inapoi proprietarului )
In plus la lipsa de lichiditate din piata cine are cash e tare, iar bancile AU NEVOIE DE CASH CA DE AER , asa ca nu cred ca vor sta la discutie prea mult.
Oricum asta e doar o parere personala si n am pretentia ca as avea neaparat dreptate.
Cu stima
Daniel

dcg spunea...

Alex,
probabil trebuie sa se refaca licitatia de vreo 5 ori fara nici un ofertant ca sa se ajunga acolo. Ideea e ca nu avem suficiente date sa ne dam cu parerea (zona, confort etc)... eu nu m-as duce pe teren sa aflu detaliile.

Daniel,
daca o vinde cu 30k, banca opreste 15k + ceva cheltuieli iar restul de aproape 15k ii da proprietarului (ma rog, fostului proprietar).

Anonim spunea...

@Cristi Dimofte: la licitatiile de genul asta muritorii de rind nu prea au acces (decit daca ai 2 - 3 Smarandescu cu tine). Asta e un biznis pentru tuciurii.
Am incercat si eu sa cumpar la o licitatie de genul asta de la un executor si mi s-a spus "prieteneste" sa-mi vad de treaba. Niste"bruneti" cu lanturi de aur la git, groase cit degetul, faceau legea la acele licitatii. Si ei veneau doar ca sa fie siguri ca nu liciteaza nimeni. Am vazut apartamente de 3 camere pe Sebastian, vindut in 2002 cu 7000 $.

Unknown spunea...

Proprietarul ar face bine sa vanda el pe cont propriu apartamentul, va obtine o suma mult mai mare decat suma obtinuta la "licitatia" organizata de banca.

Daca cineva nu isi mai poate plati ratele iar apartamentul nu mai valoreaza suficient de mult pentru a acoperi intreg creditul ce face banca ?

Vinde apartamentul la licitatie?... si apoi pentru restul de bani cum procedeaza ?

Din pacate cred ca vor fi multi in imposibilitatea de a plati ratele la apartament

cornel spunea...

din ce stiu eu de la un executor bancar, treaba sta cam asa :
- daca la prima licitatie nu se prezinta nimeni la a doua scade pretul cu 25%.
- daca pretul obtinut este mai mare decat datoria, diferenta se restituie celui executat, fara discutie.
- garantia se poate vinde si la un pret ridicol de mic daca la a nu stiu cata licitatie se prezinta minim doi participanti si fac oferte; castiga cel care ofera cel mai mult. adica se inteleg doi smecherasi, unul ofera 10k si altul 15k si asa ia apartamentul.

Nu este meseria mea deci poate gresesc, chestiile astea le-am retinut din zbor. Oricum, executarea este stabilita de codul de procedura civila, nu o face banca cum vrea ea.

cornel spunea...

proprietarul nu prea are cum sa isi vanda apartamentul pt ca are ipoteca de rang I pe el. Daca vanzarea ap. nu acopera datoria, exec bancar te urmareste pe veniturile salariale, daca ai adus adev de sal; ii urmareste pe giranti daca ai avut.. Depinde de ce scrie in contractul de ipoteca...

alex.dumitrascu spunea...

Executorii bancari sunt alta specie decat ceilalti executori.
Ei fac legea, brunetii nu au acces.
Si la ceilalti executori poti sa le faci necazuri serioase brunetilor si chiar executorului.
Daca s-a publicat 83.000 probabil ca se poate cumpara cu 40-50. Parerea mea e ca nu merita, trebuie sa intri in posesie, adica sa-l evacuezi pe fostul propritar, si mai costa si asta.
S-a publicat prea scump, cred ca nu se prezinta nimeni.

cornel spunea...

asa este, e cam dificil de intrat in posesia unui imobil cumparat la licitatie pt. ca proprietarul are dreptul sa atace in instanta. uneori, poate dura destul de mult dar daca prinzi un chilipir merita sa investesti pt. ca banii se restituie daca se anuleaza licitatia. cunosc un caz concret la banca romaneasca unde un prieten a reusit sa anuleze in instanta licitatia prin care i se vanduse casa la un pret foarte mic, atacand contractul de ipoteca prin care i s-a acordat creditul.

elzorab spunea...

http://www.romanialibera.ro/a142652/sute-de-vasluieni-vor-ramane-fara-case.html

nici macar nu trebuie sa v-o ia banca, pana una alta, v-o iau regiile statului care au pus bir pe capul romanilor de rand...

elzorab spunea...

domnilor, lasati-o mai moale cu munca grea pentru imbogatire. alea sunt texte iar cei cativa care au reusit prin munca sunt mai degraba exceptii decat regula.

va dau eu reteta sigura si rapida:

http://www.romanialibera.ro/a142642/feudele-din-regii-date-pe-interesele-baronilor.html

elzorab spunea...

PSD a mai preluat si conducerea Inspectoratului constructiilor de stat, de care multi oameni de afaceri social-democrati sunt direct interesati, un nume vehiculat fiind cel al deputatului Robert Negoita, cu afaceri in domeniul imobiliar.

elzorab spunea...

in curand va fi inflatie mare de imobile vandute la licitatie

Somatii si executari silite

Inspectorii fiscali au recurs la executarea silita pentru a recupera datoriile agentilor economici. Astfel, s-au comunicat 3.906 somatii privind obligatiile bugetare restante, in valoare de 63 milioane lei, incasandu-se suma de 28 milioane lei. Pentru recuperarea creantelor, au fost instituite sapte sechestre de bunuri mobile si cinci de bunuri imobile, in valoare totala de 1.422.835 lei. De asemenea, in cursul lunii trecute au fost instituite 700 de popriri asupra disponibilitatilor banesti din conturile bancare ale datornicilor pentru suma de 37,6 milioane lei, incasandu-se suma de 10,02 milioane lei.

elzorab spunea...

e groasa rau. totusi ele au scazut cu 30% in a doua luna de criza, moment in care majorittea se lauda ca nici macar nu inteleg unde e criza asta pe acre nu o simt de loc. ce va fi peste un an? dar peste doi??

"Veniturile la bugetul de stat au scăzut în perioada 1-23 decembrie cu 36% comparativ cu intervalul similar din 2007, la 3,068 miliarde lei, în timp ce veniturile la bugetul consolidat s-au redus cu 3,37%, la 8,077 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF)."

elzorab spunea...

sigur vine in romania si cu cei 400 000 isi cumpara un teren meserias in pipera si daca reuseste sa faca un imprumut la banca isi trage si o vila...


Cântăreaţa australiană Kylie Minogue a fost nevoită să reducă la jumătate preţul de vânzare al reşedinţei sale de vacanţă din Australia, din cauza colapsului pieţei mondiale imobiliare, informează mirror.co.uk.

Celebra cântăreaţă australiană a cumpărat în 2005 reşedinţa de vacanţă, situată pe o insulă din apropierea oraşului ei natal Melbourne, cu doar câteva luni înainte să fie diagnosticată cu cancer la sân. Vila are patru dormitoare şi a devenit reşedinţa permanentă a artistei australiene în perioada în care aceasta a urmat terapia împotriva teribilei maladii.

Kylie Minogue a decis să o scoată la vânzare în luna februarie 2008, când reşedinţa de vacanţă a fost evaluată la 840.000-970.000 de euro. Cântăreaţa australiană, care a cheltuit aproximativ 490.000 de euro pentru a renova vila, a fost nevoită să reducă preţul de vânzare la 460.000 de euro, din cauza crizei economice mondiale.

Reşedinţa Beauciel se află pe French Island din zona Western Port Bay, regiune care are 100 de locuitori ce au decis să trăiască fără electricitate, gaze şi apă curentă.

86 afisari

* Kylie a scăzut preţul pentru proprietate de la peste 900.000 de euro la 460.000 de euro Imaginea 1 Kylie a scăzut preţul...
* Aşa arată livingul vilei, iar terasa asigură o privelişte minunată

elzorab spunea...

http://www.cotidianul.ro/mituri_imobiliare_calcate_in_picioare_in_2008-68775.html

elzorab spunea...

POLITICA EXOTERICA: In speculatii sa ne mirosim sau in criza sa ne lafaim?

Economie
Marţi, 30 Decembrie 2008

Fapte:
1). Atunci cind Bursa avea ocazia sa mimeze adevarul preturilor, petrolul costa 140 de dolari barilul! Acum, cind Criza si-a infipt coltii in marea institutie-pacalici a celor mai verosi speculanti de pe planeta, acelasi produs costa... 40 de dolari/baril.
2). Atunci cind Bancile isi vira coada in afacerile cu masini, case etc., pretul acestor bunuri creste de la an la an. Cind aceste institutii financiare se prabusesc (tot datorita speculantilor si coruptiei) si nu pot controla pietele, dealerii auto sau dezvoltatorii imobiliari isi permit sa reduca preturile de vinzare cu destule procente, pentru a se vedea cu ochiul liber ca, desi vind cu profit, costurile reale sint (au fost!) cu mult mai mici.
3). Daca solidaritate politica nu e, nimic nu e!
Comentarii:
N-as vrea sa se inteleaga din aceste adevaruri – pe care Viata, in cinismul ei, ni le-a relevat doar intr-o clipa de Criza (psihologica, deocamdata) – ca prefer criza economica in locul speculatiilor financiare. Nicidecum. Ambele rele produc disfunctii care complica si mai mult si asa complicata noastra existenta. E clar insa pentru toata lumea ca, dincolo de sloganurile jurnalistilor („moartea capitalismului”, „sfirsitul speculantilor” etc), lumea paseste intr-o noua era. Cea mai mare pacaleala, inventata dupa Bursa – Piata Globala – si-a aratat dezavantajele, in pofida unor aparente impulsionari ale unor economii aflate, la inceput, in dificultate. Iar Bancile s-au dovedit nu numai depozitarul avutiilor, ci si focare de mizerie, necontrolate de nimeni si nimic. Golind de sens, pina la urma, Valoarea de piata. A noastra si a tuturor lucrurilor care ni se par importante.
Dar, sa nu uitam ca totul e sustinut de Politic, in formule cu cit mai complicate, cu atit mai inclinate spre intretinerea haosului, coruptiei, promovarii interesului meschim. Si a inavutirii dezechilibrate.
Au mai fost crize. Dar, intr-un fel sau altul, oamenii au reusit sa depaseasca acele momente, luind totul de la inceput. Chiar si atunci cind s-a ajuns la dezastre (razboaie, calamitati etc.), ce pareau aparent de nesurmontat. Adevarul e ca doar in momente de sufocante atacuri ale speculantilor sau in crizele cele mai adinci s-a dovedit de nezdruncinat solidaritatea. Atit a politicienilor, cit si a populatiei. Concentrarea tuturor energiilor pentru depasirea dificultatilor, ratiunea si, nu in ultimul rind, intelegerea pentru efortul comun a condus la relansari infloritoare. Se pare ca intreaga istorie a omenirii e un sir lung de progrese si infiltrari de otravitoare fapte, aproape letale. Si, de fiecare data, solidaritatea a sters urmele cataclismelor, dind sens frumusetii vietii.
Reformele prin care trebuie sa treaca omenirea nu mai pot fi aminate. Criza trebuie mestesugit depasita si speculantii redusi la tacere. Iar institutiile generatoare de nenorociri, reinventate, in formule mult imbunatatite. Dar pentru asta, cum spuneam, e nevoie de o deplina intelegere, efort comun, buna credinta si totala sustinere.
Solidaritate, cum spuneam, din partea tuturor.
Radu VIDA

Anonim spunea...

Beleaua mare e deficitul ala de 36 la suta care s-a raportat fie si partial pe decembrie.

Flavian spunea...

Jocul BNR e super tare, se pare ca trag cu dintii ca Euro sa nu atinga oficial pragul psihologic de 4 RON anul asta.

Dupa ce ieri spre seara se licita la valori de 4.10-4.14 acum scaderea fortata spre acelasi 3.99 de ieri e tot mai evidenta.

Eh, doar 2 zile au mai ramas din 2008 si se pare ca BNR vrea totusi sa ramanem cu o amintire frumoasa despre anul asta, ca ultimul an bun in care leul chiar mai valora ceva... poti sa-i mai invinovatesti ?

elzorab - de baietii aia cu rezerve de petrol sa nu razi prea tare, ca n-ai idee cat de repede se va intoarce iar roata

idf spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
idf spunea...

Hai sa va zic o situatie.
Am o firma care se ocupa de consumabile industriale ( abrazive , solutii de slefuire , finisare pentro gama foarte larga de materiale ). Clientii mei sunt din diferite domenii , precum industrie , constructii , comert ( revanzatori ) etc.
din punct de vedere contabil stau foarte bine ( firma cu profit , fara datorii la stat etc ) dar in realitate suppravietuisc de pe o zi pe alta , deoarece nu sunt bani in piata , chiar clienti seriosi si foarte seriosi nu pot plati deoarece nu incaseaza la randul lor , nici ei si lantul merge si se opreste la STATUL ROMAN.
Cele mai mari datorii la firme le are statul roman. E imposibil sa contractezi lucrari , si sa platesti dupa 180 de zile cand deja cursul valutar a mancat tot profitul.
pentru cei care nu cunosc piata romaneasca , precizez ca cam toate firmele vand cu termene de plata cuprinse intre 30 si 90 de zile , exceptand marii monopolisti gen , sidex , alro sau producatorii de ciment. Ca sa vinzi trebuie sa ai stoc , ca sa castigi clienti trebuie sa oferi termen generos de plata astfel nu te baga nimeni in seama.Stocul inseamna bani investiti ( chiar cu plata la termen ) si nu esti sigur in termenul stabilit vei resusi sa vinzi atat de mult incat sa acoperi plata furnizorilor , a datoriilor la stat in timp util , ca sa nu mentionez ca daca unul nu itzi plateste in timp util , esti cam in buda.
Din acest motiv mai toate firmele de comert , in anul urmator vor cam fii nevoite sa cumpere cu banul jos , ceea ce ca sa revin la discutiile anterioare va face o vanatoare de bani lichizi , bani care vor fii ca aerul pentru firmele mici si mijlocii.
Ma indoiesc ca bancile vor mai da credite ( nu ca nu ar vrea , dar nu prea mai au de unde si cui ) firmele de comert ( si sunt a dracului de multe , ca din pacate romanul nu prea avea alte posibilitati sa faca altceva ) vor disparea jumate ( si mari si mici ) si vor ramane cam cele care au produse de nisa , sau au in spate solid.
Nu cunosc cati angajati din Romania lucreaza in comert insa sunt sigur ca vor ingrosa tare randul somerilor , si chair cred ca in situatia data ma indoiesc ca cineva va dori sa isi cumpere o casa , si mai ales ca 30000 de euro cash , sunt atre putini care ii mai au acum si cine ii are ii cam tine ca ii tremura c...l , la cea ce vede la televizor sau citeste in presa despre criza economica.
DECI - o paine de 10 lei e ieftina ( acesibila )cand ai 100 de lei in buzunar dar e adracului de scumpa si inaccsebila cand ai doar 5 lei in buzunar.
Cu stima
DANIEL

idf spunea...

Scuze de greselile gramaticale facute :)))

Flavian spunea...

Argumentul tau este destul de solid, m-am gandit si eu la un moment dat ca usoare semne de criza de lichiditati or sa existe, ceea ce va duce la mici presiuni deflationiste chiar si pe leul nostru amarat care naiba stie unde o sa-l duca la anul nea Boc si gasca.

O sa fie un fel de cursa a "imprimarilor" la anul, care intr-o oarecare faza va avea poate un pic de luptat cu deflatia "naturala" ce caracterizeaza o piata in recesiune. Asta se va intampla in momentul in care si bancile "noastre" vor urma calea celor din Islanda, UK, Olanda si evident US.

Dar sunt destul de convins ca ai nostri ca brazii n-or sa se incurce de amanunte din astea care duc la intarirea unei valute pe masura ce lichiditatea scade. Mai ales ca RON-ul e prost vazut de felul lui, n-are ca dolarul un pedigree care sa-l mai tina la suprafata o vreme si probabil o sa fuga toti ca potarnichile inapoi la euro cand s-o sparge buba. Deci pariez sincer ca ai nostri vor reusi o inflatie sanatoasa, doar au drept model englejii cu lira sau americanii cu bailouturile... si in curand si cu dolarul :)

Flavian spunea...

Iar de raportat, pe langa "cosul zilnic" pe care-l sugerai cu painea aia ca sa subliniezi scaderea reala a puterii de cumparare, eu m-as mai raporta evident si la valute "reale" gen aur. Prietenii stiu de ce... ;)

Asta in ideea ca nici EU n-o sa stea degeaba si or sa imprime si ei mai multi sau mai putini bani necesari la bailouturi, deci raportarea la euro sau alte valute "de hartie" ramane totusi relativa.

Anonim spunea...

Comentariul lui idf este cel mai inteligent pe care l-am citit pana acuma pe blog-ul asta :). Mult succes, meriti macar pentru luciditate.

AristotelCostel spunea...

@orfeu

idf a atins doar o singura problemă...specula ordinară. Producem vax, dar plimbăm de la unii la alţi 3 lulele care ajung la consumatorul final la preţ de "produse marţiene".

Ce părere aveţi de sporurile gen "risc de iradiere cu monitoru'" acordate mârlanilor din sistemul nepotisto-securistoid?

@flavian

Pe tema aurului, Peter Schiff nu e cu nimic mai breaz decât oricare imobiliar.

Anonim spunea...

@aristotelcostel:
Eram laudativ la adresa lui idf fiindca a reusit sa faca o imagine realista a lumii afacerilor din Romania. Sunt de acord cu tine cu provire la critica la adresa lui flavian.
In rest avem aceleasi pareri impatite, de genul eu nu consider ca patronul are vreo obligatie fata de angajat, de asta il si plateste si asa mai departe.

Un an mai bun la toti, sper sa nu fie mai rau decat cred ca va fi.

Dorin spunea...

@Orfeu
Citeste codul muncii si o sa vezi drepturile si obligatiile atat ale patronului cat si ale salariatului.
Spune-mi si mie macar una dintre obligatiile sau drepturile, celor doua parti, care ti se pare "anormala".

idf99 spunea...

@orfeu

mersi mult :))

@aristotel
urmaresc blogul asta de la inceput , nu am ratat nici un subiect si trebuie sa recunosc ca tu cu stilul tau acid , esti favoritul meu .:)).Urmares cu placere si blogul tau

Acum sa revenim la discutiile noastre eu cred ca 2009 va fii un dezastru si va rog dati-mi voie sa argumentez :
1. Firmele
- de productie vor avea mari probleme din cauza lipsei sau micsorarii comenzilor , si mai ales ca marea majoritate a firmelor de productie din Romania sunt de fapt firme straine care fac doar o procesare si apoi vand in tarile de origine. Acest lucru nu aduce prea multe beneficii la buget ,deoarece firmele din Romania nu vand cu profit mare produsele facute de ei catre firma mama ( nu are nici un sens ) ci doar cat sa acopere cheltuiele si eventual un profit infim de dragul imaginii.( multe prefera sa mearga chiar pe pierderi )Singurele beneficii pentru Romania sunt impozitele si taxele pe salariile angajatilor sau teren , cladiri etc , NESEMNIFICATIVE din punctul meu de vedere daca ne gandim la plus valoarea creata.Odata cu criza din occident , exporturile firmelor straine cu puncte de lucru in Romania se vor reduce la jumatate , paguba bugetului va fii una consistenta.Despre firmele de productie romanesti 100% sunt putine si sunt strans legate de cele straine asa ca nu le vad nici lor un viitor pre stralucit.
-de comert vor disparea in proportie de 80-90% ( sper ca eu sa fiu in aia 10% ) dar deja notiunea de comerciant este deja o notiune care va disparea , sau in orice caz se va restrange semnificativ. Asta in afara cazurilor de gen WAL MART , Carrefour , care din punctul meu de vedere vor rezista si vor iesi chiar mai bine din criza ( binenteles cu oameni destepti la conducere ).
- firmele de servicii depind in mare masura de bunastarea populatiei. Intr-o societate saraca serviciile vor fii sarace atat calitativ cat si cantitativ. ( nimeni nu da 300 de lei pe curatenia din casa unei firme specializate , daca are probleme financiare ,va prefera sa o faca singur )Firmele de telefonie , gaze si alte firme monopoliste vor reduce drastic cifra de afaceri.
-salariatii vor avea totusi cel mai putin de suferit ( in afara celor cu credite foarte mari ).Detaliez : orice ar fii , un salariat in somaj va primi o suma de bani din care isi va putea acoperi strictul necesar ( mancare , caldura etc ) va mai putea lucra la negru , zilier etc . Grav va fii pentru cei cu rate , familie numeroase etc. Aici rezolvarile sunt doar personale si nu vreau sa comentez.

Astea doar de firme. Acum va expun cateva cuvinte despre BANCI :
vor avea zile negre , dar din punctul meu de vedere isi merita soarta , si nu voi plange prea mult.Obiectul muncii ( creditul ) lor nu va mai avea mare cautare , fuga pentru banii populatiei (depozite ) , mi se pare o lupta cu morile de vant ( nu exista atata lichiditate pe piata ,ca sa acopere gaurile din banci , si sincer nu cunosc pe nimeni care sa fii depus bani la banca in ultimul timp , ba dimpotriva :))).
Singurele lor castiguri ar putea fii din operatiunile bancare comisionabile dar si aici vor avea o surpriza ( de cand am descoperit ca banca a marit comisioanele la ordinele de plata , am inceput sa platesc curetul , telefoanele , internetul , Fan courierul etc cu banii jos) .La patru plati de genul asta am economisit 30 de lei.
Inainte poate nu m-as fii uitat la banii astia din comoditate si poate si din principiu ( am zis ca e normal ca o economie de piata sa traiasca toti si sa fie remunerati ) dar nu mai este cazul , cei de la banca au luat deja masurile lor fara sa ma intrebe nimic, eu am luat masurile mele.
Si apropo azi am facut o socoteala , am platit pe comisioane bancare pentru plati externe de 1850 euro , o suma care sa fiu sincer m-a ingrozit .Maine am sa fac si socoteala pentru comisioanele de pe piata interna dar deja mie groaza sa ma gandesc :)).
Daca bancile mama nu le sponsorizeaza sau BNR nu face o infuzie ,vom asista ( cred ) la niste chestii tare curioase. Ma intreb cand va da o banca faliment in conditile actuale de pe piata care va fii reactia romanilor dupa ...
ce cred eu ca va fii :
sa zicem 50000 de someri care nu contribuie la buget, ba dimpotriva iau , deci din punctul meu de vedere paguba dubla.
valuta nexam caci investii nu vor mai fii , exporturi la jumatate iar banii capsunarilor ..... blana ursului din padure.
imprumuturi externe nexam , ca nici dincolo nu stau cainii cu colaci in coada , si apoi au si ei problemele lor iar Romania nu ii doare asa tare.
in concluzie zic ca va trebuie sa ne descurcam cu circa 50% din incasarile la buget da anul asta , in conditiile avem un guven '' superperfomant ''.Sunt sigur ca Marian Oprisan moare de dorul vrancenilor si Casuneanu o sa faca cadouri cateva sosele ..)). La ce foame au , sunt sigur ca mor musca serios din buget .
Dar sa gandim optimist ( desi nu vad de unde putem lua acest optimism , decat daca credeti in minuni , gen Dumnezeu sau FED sau BNR )ca va fii bine.
Cu mult stima si
LA MULTI ANI
DANIEL

cornel spunea...

am gasit din intamplare un articol scris de Cornel Nistorescu (jegul acela care a distrus doi oameni intr-un accident) in februarie 2008 :

"...Cu totul şi cu totul neaşteptat, Dinu Patriciu a profeţit o prăbuşire ce urmează să se petreacă în următoarele câteva luni....Încercăm să limpezim declaraţiile lui Patriciu şi cele venite din partea firmei lui Ţiriac, mai ales că discuţiile despre subiect au agitat destule spirite. Ba am auzit şi exagerări menite a trezi inclusiv revoltă. Bunăoară, că nicăieri în lume casele nu sunt la fel de scumpe ca în Bucureşti! Şi urmează o comparaţie între metrul pătrat construit la periferia Parisului, în banlieu, cu preţul metrului pătrat din cartierul Dorobanţi. Adică gâşte comparate cu cerbi. Nicio legătură! În cel mai bun cartier al marilor oraşe europene (nu neapărat capitale!) nu există metru pătrat sub 8.000 de euro. În Bucureşti, în Primăverii şi Dorobanţi, două cartiere de lux, abia au apărut apartamente comercializate cu 4.000 - 5.000 de euro pe metru pătrat. Ceea ce ne spune că mai există mult loc de creştere în toate sensurile. În plus, în capitală necesarul de apartamente depăşeşte cu mult oferta. Ceea ce iarăşi ne trimite la o piaţă în creştere. Creditul imobiliar reprezintă şi el un procent nesemnificativ din PIB, iar banii celor plecaţi la muncă se întorc în mare măsură în imobiliare. Singurul lucru care s-a schimbat priveşte vânzarea terenurilor cu suprafeţe enorme din apropierea Bucureştilor. Criza americană a clătinat fondurile de investiţii, iar acestea, alertate de cutremurul prelungit, dar şi de scandalurile politice din România, au început să trateze achiziţiile şi investiţiile de proporţii cu o justificată precauţie. Nu încape îndoială că preţurile se vor domoli la un moment dat. Dar cu sutele de mii, dacă nu milioanele de apartamente rămase din comunism şi cu scumpirea continuă a materialelor de construcţie (în special a celor energofage) nu-i de crezut că vom avea parte de linişte şi nici de cădere. Toate acestea par a se aduna în câteva argumente pentru o întrebare: au profeţit neinspirat Dinu Patriciu şi firma lui Ţiriac sau criza prevestită ascunde şi alte calcule, care mie îmi scapă?"

Hmmm....milogu dracu`.

Anonim spunea...

Piticul Boc pare interesant, deocamdata.

Anonim spunea...

@Dorin:
Nu Dorin, nu ma refeream la codul muncii, ma refeream la unele opinii socialiste cu care nu sunt de acord.

Flavian spunea...

idf prezinta chestii corecte, dar care s-au mai discutat deja si sunt cunoscute celor initiati in povestea crizei economice actuale. Pentru restul, pot consitui un prim material util de "introducere in criza economica romaneasa". Previziuni de genul asta am citit nu de mult si pe blogul lui Dan Popa:

http://hymerion.wordpress.com/2008/12/29/predictiile-mele-pentru-2009/

costele tata, din nou te ataci fara motiv iar legatura intre Schiff si imobiliarii nostri n-o vad de fel. Au prevestit imobiliarii nostri prabusiri iminente si nu stiu eu ? Au functionat cumva proprietatile pe post de valuta forte in atatea mii de ani de "economie mondiala" si in atatea perioade de criza ? Sau care-i faza ? Pe langa aur Peter Schiff mai recomanda si investitii in companii din UE sau China pentru cine a avut minima curiozitate sa-i vada prezentarile. N-are mine de aur de pe urma careia sa traga profituri nesimtite precum imobiliarii mentionati, ci prezinta eventuale solutii la criza si incearca sa traga semnale de alarma.

Eu inteleg ca sunteti un pic ofuscati si cautati orice argument sa va legati de posturile mele, desi nu aveti argumente care sa stea in picioare si va mai si incurcati uneori in propriile sfaturi cand iesim din sfera imobiliarelor. Dar deja o dam in copilarii, zau asa... ;)

fix pix spunea...

Ca s-a vorbit de banci. Nu mi-as dori sa ajungem ca americanii sa platim datoriile bancilor care ne-au cocarjat cu credit si care "au ramas" in buda ca au dat bani virtuali cu gandul ca fiecare manageras pana la director si apoi hraparetii de actionari o sa ia anual bonusuri din ce in ce mai grase si apoi sa nci nu stim pe ce am platit.
Va recomand calduros:
http://rightsoup.com/banks-refuse-to-give-specifics-on-how-they-spent-bailout-funds

Si ca tot veni vorba de Patriciu si Tiriac care faceau comparatii, recent am revazut
"zeitgeist" interesant cum in anii '30 bancherii lumii dupa ce au vandut aer fript au iesit frumos din piata si apoi au distrus tot sistemul financiar, nu de alta ca cine are bani in criza cumpara totul la super oferta.
Patriciu & co au vandut tot ce aveau de vandut pe varf de bula si in timp ce incasau sume exorbitante plangeau cat de jos sunt preturile in Romania :) comparativ cu alte destinatii exotice.
O sa-mi permit un corolar la ideea lui IDF, cand tre' sa iei 10 lei sunt o nimaca toata, dar doamne cand trebuie sa-i dai cat de multi sunt.

AristotelCostel spunea...

@flavian

Panicarea oamenilor şi recomandarea refugierii în ...aur într-un moment de cash is ...monkey seamănă cu refrenul imobiliar "că creşte". Sfatul a fost bun pe la 200-800 $/uncia. Cei care au cumpărat aur cu 1000$/uncia au nişte...dubii, probabil. Cei care nu vor ieşi la timp de pe ...aur, vor avea un viitor...strălucitor.

Tufis spunea...

Aurul nu are niciun fel de valoare intrinseca daca nu iei in calcul circuitele de performanta (si acolo, se foloseste la contacte, nu la trase, poate fi folosit si altceva).

Schiff a prevestit un bubble relativ evident, si acum incearca sa indrume oamenii catre fondul lui de investitii care pariaza pe aur. Sincer, mi se pare joc dublu. Daca la pietris, nisip si tarani cu 0 clase si mistrie a fost bubble, la aur de ce n-ar fi? :)


Eu as paria pe grau. Da, ieftin cum e acum. Si muraturi. Dar n-am silozuri destule si am prea putine borcane. A, si pe apa curata. Omul poate sta binisor si dardaind in zapada, problema de baza, pe care n-o poate ocoli, e "papa si apa" :)

Tufis spunea...

Cine a investit in orez acum 3-4 ani are partea saraca (maaaaaaaaare) a Asiei la picioare acum :)

Unknown spunea...

@ Manole

cred ca masurile legislative luate recent de guvern ar trebui discutate intr-un post separat pentru ca au ceva impact asupra pietei imobiliare. si aici ma refer in ordine la:

1. interdictia de a cumula pensia cu salariul in sistemul public
2. functii de conducere in sistemul public limitate la 12% din nr total al functiilor
3. limitarea indemnizatiei de crestere a copilului

si mai detaliat:

1. sunt MULTI indivizi care pensionati din armata, politie, magistratura s-au reangajat in sistemul public si au dat platile compensatorii ca avans pentru un apartament, iar pentru restul banilor au contractat credite bazandu-se pe salariu + pensie.

unele cifre estimeaza ca totalul celor care cumuleaza pensia cu salariul in sistem public, adica eduactie, sanatate, adm publica, aparare, interne este de peste 14 mii persoane

2. numarul de sefi si sefuleti din sistemul public este de aproximativ 25%. dispar functiile, dispar si sporurile de multe ori foarte consistente. aceasta masura va lovi finantele a zeci de mii de functionari.

Flavian spunea...

Costele, e simplu:

Cei care au luat aur la 1000 USD uncia vor vinde la 3000 daca au rabdare cateva luni.

La fel cum cu cei care au luat petrol la 140USD il vor vinde la 300USD in cativa ani nu foarte multi.

Stiu ca pentru voi sunt cele mai mari aberatii pe care le puteti citi acum dar e bine ca ele sa ramana scrise aici, la fel cum au ramas si previziunile lui manole de acum un an. Si timpul trece si le arata pe toate cum vor fi. Si lumea va inceta sa mai rada si sa faca misto cand va veni vremea potrivita.

Nok spunea...

@Flavian

Mda. Diferenta e ca Manole acum un an scria un blog intreg cu MOTIVE DE CE balonul e balon si trebuie sa cada.

Pe cand tu scrii niste speculatii fara sustinere. La speculatii tind sa-i ascult pe cei ce sunt cit-de-cit in domeniu. Din nou, cum e Manole in imobiliare.

Deci: lucrezi intr-o industrie care utilizeaza aur la greu pentru a crea un produs extrem de cerut si prevezi shortages? Sau lucrezi in extractie/gasire de petrol si ai info ca se inchid 2 sau mai multe campuri in viitorul apropiat?

Pentru ca daca nu, chiar si dreptate sa ai si tot lucky guess se cheama. "Am citit pe internet" nu tine locul numerelor, statisticilor si analizelor complete (cu productie, consum, trenduri, etc.)

Hai la multi ani balonistilor! Un 2009 usor!

elzorab spunea...

eu v-am ami spus. in romania te imbogatesti daca muncesti la stat. eu n-am ami auzit de asemena aberatie. sa primesti pensie si sa fi si angajat este o ilgalitate in orice stat normal din lume. mai se intampla sa ai pensie si sa lucrezi la negru sa mai faci un ban. dar sa primesti pensie de la sta si sa te angajezi tot la stat, e de rasul curcilor.

cineva spunea aici "domnilor, statul e o banda de talhari"

Weird Ed spunea...

super urare de sarbatori primita via sms... :)

boc, boc, boc la usa ta
vreau sa iti urez ceva
iti doresc sa fii nastase
sa ai minim patru case
iti urez sa fii videanu
ca sa vinzi borduri tot anu
sa fii mai istet ca geoana
si la bani peste prigoana
sa bei tuica la butoiu
ca nea nicu vacaroiu
ca basescu bun barbat
ca sa dormi cu udrea-n pat

marturiesc ca este primita de la un domn "afacerist" imobiliar.

mariussun spunea...

Urmaresc acest blog de ceva timp.. si este interesant cum in aproape un an, pornind de la 2-3 oameni care prevesteau o criza romaneasca bazata pe valoarea prea mare a activelor, a ajuns sa aiba un numar foarte mare de sustinatori.
E bine ca sa priveste cu realism situatia si poate vor exista influente ce vor pleca din aceste materiale si catre cei care decid.
Oricum.. "La multi ani!" si un an cat se poate de bun pentru toti cei de aici!

alex.dumitrascu spunea...

@soare marius

"influente" au tot "plecat", am gasit fraze intregi din postarile de pe forum in discursul electoral al unora si altora.
Din pacate nu ajuta la nimic. Cei care au luat un ban gramada pe imobile supraevaluate, au disparut cu bani cu tot, urmeaza criza si leacul ei firesc, recesiunea.
Iar comportamentul economic normal oentru recesiune e austeritatea.
Dar cea veritabila, nu ce vezi zilele astea. Daca examinezi cu atentie masurile astea "anticriza" luate in pripa de guvern, constati ca au efect economic zero, sau pe aproape. Sunt populiste.
Cat despre noua destinatie a banilor economisiti, despre politici economice sau fiscale deocamdata nimic. Care e strategia guvernului?
Luam de la bogati , ca la saraci tot nu avem ce da?

Un an nou mai bun si mai intelept.

Anonim spunea...

va mai aduceti aminte de terenul la super pret ? intre timp a trecut si noiembrie si omul nostru a facut alt film de prezentare, de data asta fara data limita si parcelare. asta pe langa un film de reclama pentru pufuleti :P
haideti sunati unu la numaru' ala de telefon si cereti detalii. sau poate ar trebui s-o fac eu din Canada si sa-i zic ca-s investitor strategic ? :D
pentru noul an va doresc putere de munca si sanatate, ca de astea 2 se pare ca vom avea cea mai mare nevoie

alex.dumitrascu spunea...

La multi ani tuturor , vad ca e mare aglomeratie pe net zilele astea.

Anonim spunea...

un site interesant. elzorab, ti-am zis ca sunteti(-em) in cacat :P
bineinteles ca nu va fi mai rau decat in rromania, still ...

Anonim spunea...

Bugetul e la pamant. In maxim o luna cerem ajutorul FMI si ne supunem regulilor lor.

Flavian spunea...

nok tata, ziceai ca ai citi ce s-a tot scris pe aici, iar acum zici ca nu am prezentat dovezi, linkuri si motive in sprijinul teoriei Peak Oil. Pai in cazul asta care e micinosul aici ?

Ia reciteste comentariile mele din fostele postari ale lui Manole. Aproape in fiecare interventie am dat linkuri catre analize si previziuni pe tema petrolului care le studiez de vreun an de zile.

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=957813021677017983&postID=3408773951214812468

Mai oficial decat EIA ce vrei ca dovada ca resursele sunt pe cale de epuizare ?

Problemele cu petrolul vor fi cele recunoscute pentru prima data oficial de EIA anul acesta, desi multi le prevedeau de ani buni:

http://www.theoildrum.com/node/4735

The world’s energy system is at a crossroads. Current global trends in energy supply and consumption are patently unsustainable — environmentally, economically, socially. But that can — and must — be altered; there’s still time to change the road we’re on. It is not an exaggeration to claim that the future of human prosperity depends on how successfully we tackle the two central energy challenges facing us today: securing the supply of reliable and affordable energy; and effecting a rapid transformation to a low-carbon, efficient and environmentally benign system of energy supply. What is needed is nothing short of an energy revolution. This World Energy Outlook demonstrates how that might be achieved through decisive policy action and at what cost. It also describes the consequences of failure.

Iar daca tot vorbesti de Manole si modul in care a facut el previziuni, vezi www.theoildrum.com E un site de zeci de ori mai tare decat blogul lui Manole si cu cititori de sute de ori mai multi, iar problema petrolului este acolo mai mult decat arhicunoscuta si unanim recunoascuta.

Dorin spunea...

http://www.antena3.ro/stiri/economic/paradoxul-complexelor-rezidentiale-locatari-putini-cerere-mica-preturi-astronomice_61290.html

"Dacă treci noaptea prin complexele rezidenţiale de blocuri date în folosinţă de vreun an, nu vezi decât una-două ferestre luminate. Te gândeşti că locatarii fie fac economie la curent, fie se culcă atunci când se lasă întunericul. Adevărul este altul. Sute de apartamente au fost cumpărate de fonduri de investiţii sau de speculatori imobiliari care nu au mai apucat să le vândă."

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?