vineri, 14 august 2009

Sexul e sex, violul e viol (despre "reluarea" creditării)

Iată-mă revenit. Back zuruck, ca să zic aşa. O să stau o vreme să citesc ziarele. Cei care mi-au solicitat explicaţii în comentariile de la postul precedent le vor avea, dar am nevoie de un pic de timp.

Momentan vreau numai să comentez pe scurt declaraţia omului de la FMI care a zis că în 6 luni se va relua creditarea.

Personal, nu ştiu cui serveşte întreţinerea acestei iluzii. Credite se dau şi acum. Sunt chiar bănci care au reclame foarte agresive la credite (nu doar la Prima Casă). În 6 luni însă nu se va relua nicio creditare aşa cum a fost până la jumătatea lui 2008. Activitatea de creditare e ca sexul: e nevoie de minim 2 adulţi care consimt la treaba asta pentru a se putea desfăşura. Dacă avem doar un adult care consimte, nu mai vorbim de sex, ci de viol. Ori, ceea ce a fost până la jumătatea lui 2008 a fost sex consensual şi civilizat. O orgie acceptată de toată lumea. Până în 2008 angajările erau pe cai mari, şomajul se ducea tot în jos, a credita pe cineva nu implica niciun risc. Situaţia este cu totul inversată acum: şomajul continuă să crească într-un ritm dureros în aceste luni de vară (Olandezu', sper că n-ai uitat pariul!), perspectivele în sectorul de stat sunt sumbre, sunt sectoare economice în plin colaps, masa persoanelor creditabile se restrânge de la o lună la alta, salariile sunt nesigure şi pe alocuri sunt date cu întârziere sau cu ţârâita. Poate că băncile vor vrea să dea credite, dar cui? Dragoste de-a sila nu se poate. Suntem în plin proces de contracţie a pieţei muncii şi pentru a putea asista la reluarea creditării peste 6 luni ar trebui să vedem angajări încă din această perioadă, pentru că mă îndoiesc că, dacă în februarie 2010 (adică peste 6 luni) se va constata că economia şi-a revenit şi se vor crea iar sute de mii de locuri de muncă, băncile se vor repezi să dea credite unor stimabili care au istoric la locul de muncă mai mic de 6 luni.

De aceea, creditarea aceea, ştim noi care, nu îşi va putea reveni decât în condiţii similare cu "acelea", de supraîncălzire a pieţei de muncă. Daţi-mi voie să mă îndoiesc că vom avea aşa ceva în primăvara lui 2010. Reprezentantul FMI ori a fost citat prost, ori vorbeşte tâmpenii,...

...ori face declaraţii de complezenţă întru gâdilicirea plăcută a celor dispuşi să creadă în mitul frumoasei din pădurea adormită.

31 de comentarii:

Marian spunea...

Ma uit pe articole gen http://www.zf.ro/eveniment/vestea-proasta-pib-ul-si-a-accentuat-scaderea-vestea-buna-am-trecut-de-punctul-minim-cum-comentati-4752762/ si vad ca tot se discuta despre recesiuni in V, U, W (X, Y, Z).
Dar despre recesiune in backslash (\) nu s-a gandit nimeni ca se poate intampla?

jason spunea...

@Marian
"Dar despre recesiune in backslash (\) nu s-a gandit nimeni ca se poate intampla?"

---

Absolut nimeni.

Turma 'vrea' sa vada numai acel viitor care e paralel (suprapus) viselor lor 'umede'.

Mi-e lehamite de cat le-am tot repetat la neamuri/prieteni in ultimii ani sa nu intre iobagi deoarece 'cresterea' in 'forwardslash' (/) era o pura aberatie (gen Caritas).

M-au privit 'bovin' si m-au evitat.

Acu' tre' sa ma ascund eu de ei ca ma vaneaza chipurile pt. 'sfaturi' -la inceput, bani de-mprumut - la sfarsit, (mai intotdeuna 'pt. mancarea/hainutzele copilashilor', ca la camatar/bancher baga cam 65-75% din leafa lunara precum micii fochisti)

Anonim spunea...

manole, o scurta observatie tehnica : pentru sex nu ai neaparat nevoie de 2 adulti, ci de 2 indivizi cu varsta minima 15 ani (16 in Canada, HUO):P

cezar spunea...

Draga jason,stiu, e greu sa ai dreptate "pina la urma".
Noi, aici, te admiram,ca ne doare-n basca, dar 'neamurile' alea ale tale te vor ierta vreodata "ca ai avut dreptate" ?

cezar spunea...

"În 6 luni însă nu se va relua nicio creditare aşa cum a fost până la jumătatea lui 2008."

Si... cine a spus asa ceva ?

123 spunea...

cezar, tu intelegi ca jumatate din dezastru e legat de faptul ca intreaga populatie, nu doar guvernul, a luat masuri prociclice? Daca nu luau toti credite intru cresterea preturilor la imobiliare, crestere atat de sanatoasa in opinia ta, acum nu discutam de o crestere a somajului, sau cel putin nu una ca cea de acum.

Nu am crescut absolut deloc real, ci pe hartie, cu pretul pieilor multor conationali productivi. Iti place chestia la care ai contribuit si tu? Nu? Atunci de ce dai vina pe jason & co?

123 spunea...

Daca o sa ii dai cu optimismul sanatos si "unde am ajunge daca toti ar fi calculati", iti sugerez sa consulti media salariala din Spania si aia din Olanda. Surpriza, alinierea salariala nu exista nici intre vechile membre UE. Oricat de optimist ai fi fost, NU se fac planuri de viitor cu 2500 de euro net mediu, a la Amsterdam

radumiki spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
radumiki spunea...

Am citit astazi un articol care m-a surprins, recunosc.
Este vorba de Arad, un oras din Vestul tarii considerat civilizat, dezvoltat, etc...

Plasa de asistenţă socială al Aradului este una dintre cele mai performante şi funcţionale din ţară. �ncă din 1994, c�nd la nivel naţional aproape nimeni nu �şi punea problema protecţiei sociale, la noi se făceau primii paşi concreţi pentru sprijinirea persoanelor cu situaţie familială sau financiară dificilă. Cu toate acestea, statistica relevă cifre tulburătoare, pe care le-am aflat accidental: 20% dintre arădeni trăiesc �n sărăcie extremă, şi peste 90 000 din cei 167 de mii de locuitori ai municipiului, adică aproape 55%, sunt pur şi simplu săraci, adică nu se pot descurca fără ajutor social, fie că este pentru �ncălzire, pentru m�ncare, �mbrăcăminte, medicamente, cheltuieli de �ntreţinere. Acestea sunt cifrele unui oraş care se consideră prosper şi unde se pune preţ mai mare pe aparenţe dec�t pe realitate. O astfel de statistică ce arată? Că Aradul abia mai respiră, greu, �ntr-o stare semi-comatoasă. Suntem conectaţi la aparate, �n pragul colapsului.
Cifrele sunt terifiante.
.....
http://www.observator.info/editorial

daca situatia asta e in Arad, un oras aproape de granita de Vest, cu investitii, cultura, mentalitate, etc luate ca avantaje fata de alte orase ale tarii, sigur in orasele din Moldova sau Oltenia e mai rau...

cezar spunea...

"Atunci de ce dai vina pe jason & co?|"

Nu-l cunosc "destul de bine" pe "jason and co." incat sa "dau vina " pe el.

Vreo licarire, acum ? :))

elzorab spunea...

http://ignatiuc.wordpress.com/2009/08/14/curajul-sau-despre-cum-se-ia-o-teapa-prima-teapa/

Anonim spunea...

@radumiki:
Pai asta e rolul "protectiei sociale": sa ascunda gunoiul sub pres. Cand vremurile sunt bune, totul este mult mai roz ca in alte parti. Cand insa perdeaua se ridica, e mult mai rau ca in alte parti.

Si recuperarea este mult mai grea de asemenea.

Marona spunea...

Cezar, indiferent ce "simt" acum sau in perpetuitate neamurile lui Jason pt el, de cautat tot o sa-l mai caute sa-i ceara un sfat banesc", fiindca se confrunta cu urmatoarea problema pe urmatorii 30 de ani: "House prices are a matter of opinion, debt is real."

CUMPARATOR spunea...

Interesanta chestiunea reluarii creditarii.
Obiectiv vorbind, studiind si istoria crizelor omenirii, niciodata umanitatea nu s-a oprit pe loc. Totul, intotdeauna, trebuie sa mearga inainte.
Iar in cazul Romaniei, e evident ca pur si simplu "ne-am aruncat prea sus". Criza ne pune la locul nostru firesc in lantul trofic. Avem o contractie! Probabil ca totul va merge mai departe continuand de unde ramasesem prin 2001-2002. Salariile nu vor mai fi de 700 - 1000 EURO ci de 200 - 300 EURO. Bancile vor relua creditarea ca doar nu vor pleca in vacanta toti bancherii. Insa creditele nu vor mai fi de 40000 - 200000 EURO ci de 2000 - 20000 EURO. Se vor vinde si case luate cu credite de la banci! Tinereii cu lefuri de 200 EURO fiecare, vor face rost de un avans de 4000 Euro (economii, parinti, bunici, daru' de la nunta, binecuvantarea lu' nasu' de la botez...) apoi vor lua un credit de 10000 euro pe 15 ani (cu rata lunara de 83,75 EURO) vor avea o garso, peste cinspe ani o vand, mai iau de la banca 10000 pe 15 ani si se muta la 2 camere cumparate cu 24000 Euro (intr-o zona mai bunicica !) ....and so on. Toata lumea va incepe sa economiseasca banut pe banutz. ELE vor renunta la impachetarile cu parafango in schimbul unui jogging prin parc (total sanatos si gratuit si cu rezultate uimitoare) vor concedia firmele de catering in schimbul unui cadavru de gaina fiert cu legume pt. traditionala ciorba, vor reinvata sa zapeze butonul de la aspirator in schimbul firmelor de "cleaning" profesional; EI vor reinvata sa bata singuri cuie in pereti, sa dea singuri lavabila cu trafaletul, sa schimbe singuri yala la usa....astfel incat sa nu mai cheltuiasca amandoi 1000 EURO cu o echipa de zugravi "calificati", 500 EURO cu "cleaningul" apartamentului, 200 EURO cu parafango, 200 euro cu cateringul.... Vor economisi si se vor califica ca si bonitate).Se vor da si credite pentru electrocasnice / nevoi personale - 1000 Euro pe cinci ani = 23,15 euro pe luna. Pt. tinereii cu salarii de 200 EURO / bucata, va fi suportabil 83,75 (casa) + 23,15 (plasma si frigiderul) = 106,9 EURO pe luna. Si vom merge mai departe... si noi si bancile, si magazinele si vanzatorii de imobile si FMI-ul. Dar la o scara de 1/10 fata de 2007 - 2008 (contractia). Acolo (sau aici) e locul economiei romanesti. Sa mai subtire cu Q7, ML, Qashqai, A8. Merge si RATB, CFR, supernova, solenza ... Nu era normal sa se vanda mai multe Q7 in Romania decat in Germania....(ma lasi!). Totusi aia de la FMI umbla cam prin toata lumea. Probabil ca au vazut la viata lor multe fantezii / cretinisme financiare ale multor natiuni. Cat de prosti / rau-intentionati /anti- imo/sabotori/manipulati/manipulatori, impilatori de popoare ar fi, tot s-a lipit ceva de ei la cate au vazut. S-ar putea sa trebuiasca sa ne uitam cu mare atentie in gura lor.

alex@formidabilii.org spunea...

Daca tot suntem la comparatii din-astea exotice-erotice, ce a fost pana in 2008 nu cred ca poate fi numit sex consensual.

A fost mai mult un fel de petrecere la care zeci de barmani (mai precis vreo 43) preparau cocktailuri pe care le serveau lumii. Cocktailurile astea aveau nume si mai exotice: "credit in franci elvetieni", "credit in yeni" samd. Numai ca lumea nu stia ca petrecerea era de fapt un "sex party" iar cocktailurile astea erau "erotic drinks"- dupa ce le adulmecai aveai o pofta nebuna. Dupa ce toata lumea era "pregatita", barmanii dadeau muzica la maxim si treceau la treaba.

Eu nu as defini asta ca sex consensual.

AristotelCostel spunea...

@radumiki

Saracia - brandul Iasului

Pt. Radu33:

Migratia de la sate inspre orase nu mai are loc, deoarece locurile de munca sunt din ce in ce mai putine si mai slab remunerate.
...
Pentru a putea asigura masa familiei, multi ieseni spera ca plecarea la munca in strainatate este cea mai buna alternativa.
...
Un iesean din doi depinde de sprijinul statului


Pentru deliciu lui Cezar, am noutăţi de la clona lui olandezu':

PF, apart 1 cam, 40mp, parter, Gară, termopan, termosistem, g+f+p, recent renovat, (ne)mobilat, 155000 Euro neg. tel 0741769186.

3875 Euro/mp util... ohohoho

Dcg l-a reperat ca fiind legat de "folbal".

Akhenaton spunea...

"masa persoanelor creditabile se restrânge de la o lună la alta, salariile sunt nesigure şi pe alocuri sunt date cu întârziere sau cu ţârâita"
cine a spus si unde ca e vorba despre creditarea populatiei?

Marona spunea...

Akhenaton, da, ce e drept, nu e pacat. Scade dramatic cererea de bunuri de consum si de folosinta indelungata. Nu mai cumpara nici guvernul bunuri si servicii ca n-are bani nici de pensii....dar ce relevanta au toate astea? Avem firmele! Firmele vor lua/primi credite ca sa isi dubleze capacitatile de productie neutilizate si/sau pierderile operationale.

OK, poate nu asta ai vrut sa insinuezi... :) Explica-mi si mie ce, totusi.

Anonim spunea...

Nu actul sexual al creditarii imi macina curiozitatea ci sexul anal fara unguent al romanilor pe urmatorii 10-20 de ani. Ce-o mai fi in tara asta dpdv politic, social, cultural si de ce nu economic ? Cam cum va arata fata Romaniei in deceniul ce va sa vina ? Cezar si Olandezu, dati-mi motive de bucurie in acest sens, vreau putin optimism, ca de imobiliare ... satul pana in gat, treaba e clara. Baietii rai de pe blog vorbesc doar de datoria externa ca o gogoasa, raportul asistati / activi de neconceput, infrastructura in vise, nivel de pregatire profesionala pamant, sistem de sanatate sifilitic, justitie stat in stat, militie corupta, baroni locali si achizitii publice n x pretul real de bunuri si servicii inutile. Ce ne poate rezerva bun Romania decat o colonie de sclavi neemancipati ?

Reluarea creditarii ... cine mai sustine asta e dus cu pluta.

Si inca o situatie de cacao, proiectie pe termen mediu, sistemul bugetar nu se va lasa restructurat, pana cand nu se va scufunda corabia cu datoriile la FMI de gat. Asta poate fi prevazut.

Akhenaton spunea...

http://www.money.ro/exclusiv-money-ro/exclusiv-money-ro-vladescu-piata-imobiliara-e-blocata-pentru-inca-trei-ani-as-construi-300-000-de-case.html

elzorab spunea...

ok, dar cand cineva iese in oras cu o amica, o drogheaza iar apoi face dragoste cu ea, cum se numeste? nu e nici viol nici consensual...

cam asta a fost romania, oamenii drogati cu sperante de imbogaire peste noapte prin speculatii imobiliare...tot un fel de viol, parerea mea...

de fapt, cred ca cel mai bine, situatia din romania este descrisa prin coruperea de minore. vine un individ dubios si le ademeneste cu acadele, bani si cine mai stie ce, pentru a obtine "consensul" acestora.

asa si populatia din romania, niste minori in economie care au apucat pe mana unor sacali....

elzorab spunea...

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/search.html?isSearchRequest=true&editSearch=&scopeId=C&lang=de&export=NO_EXPORT&sortOption.sortOrder=ASCENDING&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&makeModelVariant1.makeId=1900&makeModelVariant1.modelId=9&maxPrice=11001&minFirstRegistrationDate=2005-01-01&maxMileage=100000&fuel=DIESEL&ambitCountry=&zipcode=


lamuriti-ma si pe mine cu urmatoarea chestie. am cautat o masin de vanzare in germania si spre surprinderea mea, peste 50% dintre masinile care se incadreaza in criterii, sunt in ..romaia, intr-o localitate de care n-am auzit in viata mea...

ce e acolo? fabrica de audi si mercedes???

elzorab spunea...

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/miniSearch.html?isSearchRequest=true&minPrice=&maxPrice=11001&minFirstRegistrationDate=2005-01-01&maxFirstRegistrationDate=&minMileage=&maxMileage=100000&ambitCountry=&zipcode=&export=NO_EXPORT&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&__lp=6&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&sortOption.sortOrder=ASCENDING&makeModelVariant1.makeId=17200&makeModelVariant1.modelId=16%2C17%2C18%2C19%2C20%2C21%2C22%2C23%2C24%2C25%2C26%2C27%2C28%2C29%2C30%2C31%2C198&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&vehicleCategory=Car&segment=Car&fuel=DIESEL&siteId=GERMANY&negativeFeatures=EXPORT&customerIdsAsString=&lang=de

Leopold spunea...

@elzorab: poate ca la Sangeorgiu e un depozit de masini recuperate al vreunei firme de leasing, de ce nu?

elzorab spunea...

mda, misterele crizei, mai ceva decat misterele paroisului...

Manole spunea...

@Cezar, @Akhenaton: unele lucruri se spun din tonul şi din mărimea fontului folosit la scrierea titlurilor din ziar. De asemenea, din pagina în care bagi titlul. Nimeni nu a spus ad-litteram că populaţia va fi iarăşi creditată masiv, dar din felul în care "împachetează" această ştire ziarele cam aşa ceva spun. Care o fi interesul? Cumva scoaterea la lumina a ultimilor bănuţi rămaşi sub saltele?

Manole spunea...

@elzorab: se vede că n-ai mai trecut de mult prin ţară. Există mii de tone de maşini recuperate pe care piaţa internă pur şi simplu nu le mai poate absorbi.

Hubble e cel care a adus în discuţie prima oară "balonul auto", prin toamnă, dacă nu mă înşel.

Akhenaton spunea...

Stiintele comunicarii, sociologia, psihologia de grup si cea sociala au evoluat, Manipulari se fac, ca nu degeaba au aparut lozinci gen: “ne-ati mintit poporul cu televizorul”.
Am observat si eu ca cei cu dare de mana ii indeamna pe ceilalti sa cumpere, ei ca si pradatorii stand la panda.
Oare sunt asa multi bani la ciorap (saltea) incat sa merite efortul asta?

nelu pionieru spunea...

Manole, bine facusi ca blocasi comentariile. prea se porcaise locul.

@Cristian

omule ma omorasi cu linkurile alea.... hahahaha, groshteiu` ala e punkt ????? parca are 50 de ani hahahaha, arhitect la spiru cu 6.82 la scris si 7.5 la proiect !!??!!! cine pana mea il lasa pe asta sa proiecteze blocuri ???? cu 7,5 la proiectul de licenta ?????

Dorin spunea...

@All
http://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/70177/Agentie-imobiliara-Proprietarii-incep-sa-refuze-vizionarile-cerute-de-clientii-Prima-Casa.html
Vesti noi:
"Desi programul Prima Casa a dublat numarul de cereri pentru ofertele agentiei imobiliare Activ Imob, reprezentantii acesteia sustin ca proprietarii sunt reticenti cand vine vorba de potentialii clienti prin Prima Casa, deoarece au prea mult de asteptat"

Dorin spunea...

@Manole
"Hubble e cel care a adus în discuţie prima oară "balonul auto", prin toamnă, dacă nu mă înşel"

Mai tii minte articolul tau in care prevedeai scaderea numarului de salariati si in acelasi timp credeai ca salariile nu vor scadea?
Pe vremea respectiva (plus minus ceva articole) eu sustineam existenta mai multor baloane din mai multe domenii (inclusiv cel salarial) si iata ca ... salariile scad... si alte baloane se sparg ... :)

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?