duminică, 15 noiembrie 2009

Ce înseamnă 20 de miliarde de euro?

Andrei Stroescu mi-a trimis următorul text pe care îl consider la fel de pertinent ca şi restul intervenţiile sale făcute pe blog (chiar şi cele în care mă critica, mereu argumentat):

Ce pot însemna 20 de miliarde de euro?

Ce ar putea însemna 20 de miliarde de euro pentru un singur stat? Pentru statul Român de exemplu?

Ar putea însemna câte 2.000.000.000 (2 miliarde) de euro pentru 10 direcţii de dezvoltare (de exemplu pentru 10 ministere prioritare).

Ar putea însemna câte 1.000.000.000 (1 miliard) de euro pentru 20 de direcţii de dezvoltare (ministere, agenţii, institute, instituţii).

Ar putea însemna câte 200.000.000 (200 de milioane) de euro pentru 100 (sau câte 100 de milioane de euro pentru 200) de entităţi economice, politice, financiare, de afaceri sau de orice alt fel.

Ar putea însemna câte 20.000.000 (20 de milioane) de euro pentru 1.000 de entităţi pecum cele de mai sus, sau pentru 1.000 de oameni, persoane fizice.

Ar putea însemna câte 2.000.000 (2 milioane) de euro pentru 10.000 de persoane juridice sau fizice.

Ar putea însemna câte 200.000 de euro pentru 100.000 de persoane juridice sau fizice. Sau ar putea însemna câte 100.000 de euro pentru 200.000 de oameni.

La situaţia de vârf de bulă imobiliară, ar fi putut însemna 200.000 de locuinţe a 100.000 de euro pentru 200.000 de oameni. Ar fi acoperit necesarul de locuinţe la nivel naţional?

La situaţia de acum, când se găsesc locuinţe la 50.000 de euro ar însemna 400.000 de locuinţe pentru 400.000 de oameni. Ar acoperi necesarul de locuinţe la nivel naţional?

Ar putea însemna câte 20.000 de euro pentru 1 milion de oameni. La o cerere de 1.000.000 de locuinţe, pentru 1 milion de oameni, s-ar putea obţine un discount de volum astfel încât o locuinţă să coste 20.000 de euro? (la Braşov există ofertă de garsoniere noi la 26.000 euro cu TVA cu tot). Ar acoperi cifra de 1 milion de locuinţe necesarul la nivel naţional?

Ar putea însemna câte 10.000 de euro pentru 2.000.000 (2 milioane!) de oameni. Câte o maşină de 10.000 euro (de exemplu Skoda Octavia Tour) pentru 2 milioane de oameni. Nici nu cred că ar fi cerere pentru atâtea maşini (şi nu neapărat Skoda Octavia Tour în particular, ci orice fel de maşini în general).

Ar putea însemna câte 1.000 de euro pentru 20 de milioane de oameni. Cam cât populaţia României. Cu alte cuvinte, dacă împrumuturile publice ale României pentru următorii ani ajung la suma de 20 de miliarde de euro, asta înseamnă aproximativ câte 1.000 de euro pentru fiecare român, de la bunicii care au trecut suta de ani, până la bebeluşii de câteva clipe. Cum nu s-a pus problema ca fiecare român să primească câte 1.000 de euro, asta nu poate să însemne decât că fiecare român va avea de plătit în următorii ani câte 1.000 de euro + dobânzile aferente. Da, e vorba de fiecare român. De mine, de tine, de părinţii noştri, de bunicii noştri, de copiii noştri, de nepoţii şi strănepoţii noştri, de fiecare om care trăieşte în clipa de faţă în România sau va trăi în următorii ani, indiferent de vârstă, sex, religie, rasă, opinii, dorinţa de a face sau nu ceva, de fapt indiferent de orice criteriu la care v-aţi putea gândi.

Ar putea însemna câte 100 de euro pentru 200 de milioane de oameni, sau câte aproximativ 27 de euro pentru 731 de milioane de oameni, adica populaţia estimată a întregii Europe (în 2005), conform Wikipedia.

Ar mai putea însemna câte 10 euro pentru 2 miliarde de oameni sau câte 2 euro pentru 10 miliarde de oameni. Să zicem că întreaga omenire este destul de aproape de cifra asta...

În fine ar mai putea însemna câte 1 euro pentru 20 de miliarde de oameni. Nici măcar nu suntem atâţia pe întreaga planetă şi va mai dura destul până vom fi atât de mulţi.

În concluzie, România a împrumutat bani (sau urmeaza să o facă) cât să dea la fiecare (fiecare!!!) locuitor al ei câte 1.000 de euro, de la cel mai tânăr până la cel mai bătrân. Cât să acopere probabil întreg necesarul de locuinţe la nivel naţional, sau cel puţin o bună parte din el (în condiţiile în care cumpără direct, nu construieşte). Nu se va întâmpla acest lucru, însă cu siguranţă fiecare roman, de la cel mai tânăr până la cel mai bătrân va avea de plătit datoria facută şi în numele său de statul Român, cei 1.000 de euro plus dobânzile aferente. În aceste condiţii am o singură întrebare: eu, soţia şi copilul meu pe ce dăm banii ăştia? Avem dreptul să ştim...

65 de comentarii:

Akhenaton spunea...

Oare se puteau impartii euroii si in centi? Poate impartea si la populatia de furnici :P

vala spunea...

inseamna pensii si salarii pentru bugetarii care vor vota ...unii cu geoana si altii cu basescu

restul e ... dobanda

addatwork spunea...

rationamentul e un picut gresit, tu n-o sa trebuiasca sa dai inapoi mia ta de euro + dobanzi. o sa trebuiasca sa dai si mia fiului tau de 4 ani, si a bunicului tau de 93, si poate a unui var care e somer.

cum din 20 de milioane de romani muncesc doar 4, o sa ai de dat inapoi 5000 E + dobanzile aferente. Si da, ai dreptul sa stii ce se face cu ei. Si stii, se platesc bugetari, pensia bunicului, alocatia pt ala micu si somajul varului.

ionut spunea...

Andrei

Te inseli, n-ai nici un drept de a stii de ce romania s-a imprumutat de banii astia, pentru ca n-o sa-i dai tu inapoi ci...bnr-ul!!!! Bancilor comerciale "expuse"!
Deci imprumutul fmi e reciproc avantajos:
Bancile comerciale isi primesc banii, politicienii voturile, iar tu ... o viata libera si democratica, in care-ti exerciti cu mandrie si responsabilitate dreptul de a vota, drept castigat cu sange (de altii) acum 20 de ani.
Traim in cea mai buna dintre lumile posibile...

dcg spunea...

Calculul asta l-am facut si eu, 1000 de euro pe cap de locuitor. Ca sa avem o imagine mai exacta putem calcula asa: 1000 euro sotul + 1000 euro sotia + 1000 de euro copilul (de 2 ani sa zicem) + cate 1000 de euro pentru fiecare din cei 4 bunici ai copilului deci se aduna 7000 de euro pt. o familie clasica. Practic un Logan cadou de la nasul mic (Boc) pentru fiecare familie medie din Romania, acum, de sarbatori. In realitate, respectiva familie nu a primit masina ci doar creditul pentru ea. :)

RM spunea...

5000E + dobanzi daca ai venitul mediu!

Daca te incadrezi in categoria celor care castiga peste 400 EUR / luna vei plati proportional mai mult.
De exemplu, daca castigi 1000E vei plati in final 12500E !!! Suficient pentru o masina destul de buna.

Mai mult, cota unica va fi inlocuita printr-un sistem de impozitare haiducesc, un fel de "tax the rich" unde "the rich" nu sunt cine v-ati astepta (Patriciu, Vantu, Voiculescu & co) ci ... surpriza ... se refera la "chiaburii" care castiga peste 3000 RON / luna brut. (sunteti prea bogati pentru gustul statului)

Deci, daca ai 1000E / luna vei plati 15k sau 20k EUR, in functie de cat de mult vor creste taxele.

Ce e de facut?

Singurul lucru asupra caruia aveti control este moneda in care economisiti. Nu va tineti economiile in RON. O parte din datorie va fi platita cu siguranta prin inflatie!

AristotelCostel spunea...

M-am legat de muşuroiul de securişti de la BNR-Masonerie şi... testez limitele... democraţiei... săptămâna viitoare. :)

CUMPARATOR spunea...

Datoria externa n-a ajuns cumva la ~ 76 mld ?

Akhenaton spunea...

@Cumparator

Indiferent cat e de fapt datoria, imparte la populatia de soricei speriati de pisica din romania. Ai grija si de "experti".
Nu stiu exact la ce ajuta acest exercitiu, insa Andrei Stroescu ne poate lamuri. El e fabulistul de serviciu, moralist prin excelenmta :P

Manole spunea...

addatwork, foarte corectă nuanţa adusă de comentariul tău!

alex.dumitrascu spunea...

Calculul datoriei externe este gresit. Cifra de 20 miliarde reprezinta totalul acordului cu FMI, nu bani imprumutati si tocati pana in prezent. Acordul cu MI poate fi reziliat , chestie care doresc sa se intample.
Datoria actuala externa a Romaniei la 30 august este de 32.1 miliarde euro, suma aceasta reprezentand transele trase pana in prezent, emisiunile de obligatiuni, si vanzarile de titluri de trezorerie facute de guvern in 2009. Din suma asta 2 miliarde euro reprezinta numai dobanzile.
Suma reprezinta aproximativ 30% din bugetul anual al Romaniei
Din cele 32 miliarde euro, scadenta in urmatorii 2 ani sunt scadente 26 miliarde euro din care 4 miliarde dobanzi, iar in 2010 sunt scadente 11 miliarde euro

Anonim spunea...

@baieti
In contul acestor datorii vom privatiza cate ceva (Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CFR cu tot cu cai ferate, Posta Romana, etc), vom concesiona pe 100 de ani rezervatii naturale, poate autostrazi si sosele nationale, Casa Poporului si multe alte cladiri de patrimoniu), se va da unda verde proiectului Rosia Montana. Voi la ce va asteptati de la FMI care a pus gheara pe o tara in colaps financiar.

@akahenton
Datoria externa nu se imparte in nici un caz la cei cu mintea odihnita, asa ca stai linistit.

Akhenaton spunea...

@Hublo

"Datoria externa nu se imparte in nici un caz la cei cu mintea odihnita, asa ca stai linistit"
Ma bucur ca TU nu platesti. :)
Fericiti cei saraci cu duhul.

Lucian spunea...

" am o singură întrebare: eu, soţia şi copilul meu pe ce dăm banii ăştia? "

intrebarea corecta nu e pe ce, ci de ce sa dai banii aia? sunt multi care au decis sa nu dea nimic statului (nu platesc impozite, lucreaza la negru etc.) pentru ca nu primesc nimic in schimb. sigur, in societatea ideala, dand teapa statului, iti dai tie. la no9i dand teapa statului, le dai lor. cum care "lor"?
celor care ne conduc, desigur!

Akhenaton spunea...

Imprumutul s-a facut pentru ajutorarea bancilor, asa spun multi, iar eu ii cred. Romania nu-i America ori Germania, ori ..., sa aiba resurse proprii pentru "injectiile in economie", asa ca s-a imprumutat. Tot ce se face in zilele noastre pe glob e o incercare de mentinere a sistemului bancar, iar Romania nu face exceptie.
De-a lungul istoriei au fost multe razboaie. Numai pretextul era de alta natura decat economic. Oare acum e altfel?
In sistemele militare se spune ca nu ai cucerit un teritoriu pana nu ai pus piciorul acolo.
Oare sistemul bancar e un fel de infanterie?
Indiferent cum e de fapt, cu toti vom plati, chiar si cei cu "mintea odihnita" si nu conteaza ca sunt in Italia sau aiurea, ca impacheteaza fum cu iz de gaz, ori se ocupa de spalarea vaselor din pizzarie.

UJohn spunea...

Calculul e gresit.
De ce? pey, pentru ca daca vecinu' cu nevasta si copilul lui nu pot da cate 1000 EUR de caciula, atunci copilul tau si nevasta ta si persoana ta proprie dau cate 2000 de eur de caciula. Si daca te duci pe burta pentru ca nu ai de unde sa dai banii astia, inseamna ca altul va trebuii sa deie 3000 de euri de caciula... si daca nici ala nu mai are de unde, un altul o sa trebuiasca sa deie 4000 EURI... SI TOT ASA!

Daca as putea rezolva problema doar cu 1000 de euri, i-as da maine de pe cardu' de credit.

cosmiX spunea...

crede cineva ca politicienii se bat pt pozitii pt a scoate Romania din impas ...
se lupta pt a ajunge cat mai sus pt a avea acces la mai mult

si acum, se pare ca nu mai sunt bani de tocat

am fost un veritabil Captain Obvious, dar e nevoie de introducere,
pt ca vreau sa ii acuz direct pe toti cei care au facut asta,
si sa nu se spele pa maini cand li se termina mandatul
de ce scapa asa usor ...

Akhenaton spunea...

@UJohn

Imi place propunerea ta.
Uite asa transformi o datorie publica intr-una privata.
La ce dobanda te imprumuti tu?
Cred ca marirea substantiala a impozitelor pe proprietate poate fi o solutie. Insa acum nu se intrevede nimic in in directia asta pentru ca sunt multi dezvoltatori cu imobile nevandute, asta ar echivala cu o scadere a valorii la care ei sa vanda, deci amanarea deciziei politice e de fapt cu scop social :D

UJohn spunea...

@Akhenaton

27% domnu'... asta-i dobanda la cardu' meu de credit.

Akhenaton spunea...

@UJohn

Bravo domnu'! Nu-ti pot ura la mai mare ... da' poti sa stii?

UJohn spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
UJohn spunea...

@Akhenaton

Multam domnu' inginer. Acu', dumneavoastra, din postura de atent observator al naturii umane, probabil ca ati bagat de seama ca am ales (chiar daca imi displace) raul cel mai mic dintre cele doua rele.

Valentin Ionescu spunea...

Offtopic, dar ilustrativ pentru contextul general, probabil ca deja l-ati citit.

http://www.wall-street.ro/slideshow/Finante-Banci/75311/Bancherii-catre-dezvoltatori-Nu-vindem-activele-la-preturi-nesemnificative.html


Cum vi se pare? Mie imi suna tare mult a "incalzit motoarele"...

Marian spunea...

Valentine, nu mai citi wall-street.ro , ca mai mult te prostesti.

CUMPARATOR spunea...

@ Valentin

Sa intelegem ca apartamentele pe care NU LE VAND dezvoltatorii acum, vor fi preluate de catre banci in contul datoriilor pentru A NU FI VANDUTE de catre ele ?

Sau prin preluarea de catre banci va creste brusc potenta financiara a populatiei astfel incat sa poata fi platiti cei 900 Euro / mp ?

Interesanta miscare ! Hai s-o vedem si pe asta ! Oare astfel de idei or fi produse de catre scoala economica de la ASE ?

Andrei Stroiescu spunea...

@vala, addatwork

"inseamnă pensii și salarii pentru bugetarii...", "se plătesc bugetari, pensia bunicului, alocația pt ăla micu și șomajul vărului"

Ok, asta reiese din majoritatea informațiilor vehiculate prin mass-media în ultimul timp. Sunt însa ele reale? Unii politicieni zic că sunt bani destui de pensii chiar și fără ultimele tranșe ale împrumutului, ații care zic că fără ele vom intra direct în faliment. Nici unii nici alții nu sunt credibili. Nu există o sursă care să specifice documentat ce s-a făcut efectiv cu banii, sau ce urmează să se facă. Sunt teribil de neinformat (ba chiar dezinformat ași putea spune) în această privință. Presupunând că ar exista un raport al vreunei instituții abilitate (care or fi alea?) să spună ce s-a întâmplat cu banii luați până acum, eu n-am ajuns la el. Un jurnal de plăți pe domenii de activitate, măcar la nivel de aproximări, niște predicții mai concrete decât simplu "avem nevoie de bani"... există așa ceva? Există în schimb un ocean de păreri, comentarii, ipoteze, scenarii, adică cea mai buna metodă de a masca lipsa unor informații concrete.

Că până la urmă, poate sunt de acord să se plătească pensia bunicului, alocația pt. ăla micu’ și șomajul vărului din taxele și impozitele care-mi vor fi luate, sau din inflația care va lua de la toți, dar am măcar siguranța că banii ăia se vor duce acolo? Că bunicu', ăla micu și văru' își vor lua banii și pe mai departe? Am măcar siguranța că e musai nevoie ca banii aștia să se ducă acolo și nu în altă parte, unde ar fi mai urgent?

@lucian

"întrebarea corectă nu e pe ce, ci de ce să dai banii ăia?"
De ce să-i dau? Din solidaritate - Romania în sine este o comunitate, toți facem parte din ea și cele mai multe șanse de reușită le avem în solidar, nu individual, eșecul sau succesul comunității va atrage invariabil și eșecul sau succesul individual (cu excepția cazului în care faci parte dintre "ei", cei care conduc). Din prostie - deoarece cred în solidaritate și asta e mai nou dovadă de prostie. Din lipsă de alternative - indiferent ce fac, tot voi plăti într-un fel sau altul. Eludez taxele și impozitele? Dau țeapă statului, adică "lor"? Statul, adică "ei" vor rezolva problema prin inflație. Ne va afecta pe toți, inclusiv pe "ei", însa în proporții diferite. Dacă la mine o devalorizare de 10% (să zic) poate însemna să fac foamea și să ajung pe străzi, la "ei" o devalorizare de 10% va însemna doar câteva poziții mai jos în clasamentul celor mai bogați. Așa că, dacă de plătit nu scap, măcar să știu pentru ce.


@alex.dumitrascu

Nu am făcut un calcul exact al datoriei externe a României. Nu ăsta a fost scopul. Oricum și aici datele sunt contradictorii (cel puțin pentru mine). Nu știm exact cât avem de plătit. Nu știm exact de ce avem atâta de plătit. Nu știm exact pentru ce avem de plătit. Ce știm cu siguranță este că avem de plătit. Este prea puțină transparență către cetățeanul de rând în ceea ce privește împrumutul de la FMI (și nu numai). Și nici un efort vizibil din partea autorităților de a se face ceva în acest sens.

Akhenaton spunea...

@Andrei Stroiescu

Nu stim mai nimic despre imprumut. Nu stim nici macar numele celor care in numele Romaniei au negociat imprumutul cu FMI. E secret de stat. Dupa cum ai observat destinatia banilor nu a mai fost in totalitate BNR (cum e in statutul FMI si cum multi au spus-o deja), ci partial banii s-au dus la MF.
Din cauza asta se da apa la moara teoriilor conspirationiste.
"Babuinii" cuceriti trebuie sa plateasca "tribut", mai conteaza sub ce forma il percep ca sa-l plateasca???
In concluzie, poti imparti banii la ce vrei, ii poti exprima in ce unitati vrei, important e ca ii vom plati cu toti, fie cum vrea UJohn de pe cardul de credit (oare nu are atat si pe cel de debit?) fie ca altii muncind ca scavii. Poate ca are dreptate si Hublo si vom instraina toate participatiunile statului, in numele datoriei istorice si de onoare.

UJohn spunea...

@Akhenaton...

nope, n-am atat pe cardul de debit. Tu tii 44 de bulioane lei antici pe cont curent cu 0.1% pe an dobanda?

Akhenaton spunea...

@UJohn

Ce inseamna o gandire de econom! Eu nu m-as fi gandit :P
Eu injiner prefer cash-ul, iar restul in deposite ... insa ma gandesc sa-mi retrag tot din banci si sa pun putinul meu la casuta de valori. Habar n-am daca e mai sigura varianta

qwerty spunea...

@Valentin Ionescu

Bancile pot sa le faca muzeu (imobilele luate de la dezvoltatori) din partea mea, dar uita o chestiune esentiala: bancile comerciale nu sunt banci de investitii iar speculatia nu face parte din atribuitiile lor.
Cand zic speculatie ma refer la treaba asta "Nu vindem acum, vindem mai tarziu cand creste".
iar cu transformarea in banci de investitie pentru ca preiau direct imobilele.

Sigur ca aerul de Dambovita iti da multe idei, dar cand bancile vin cu inovatii de genul "ne descidem o agentie imobiliara in care noi suntem si proprietari si agenti de vanzare; apoi ne mai deschidem o fabrica de paine si una de mezeluri" eu cred ca e de rau.
Situatia asta imi aduce aminte de vremurile de dinainte de '89 cand spitalele trebuiau sa creasca porci :))

Si e de rau pentru ca pana una-alta imprumutul de la FMI l-au luat bancile dar il plateste pulimea.

Valentin Ionescu spunea...

@Marian
Nu are importanta unde a aparut, putea sa fie si in Arici Pogonici din partea mea.
@Cumparator
@qwerty
In conditia in care se va ajunge la executari de proiecte, bancile vor incerca mai intai sa le termine si sa le vanda la un pret cat mai apropiat de bubble, pentru a recupera cat mai mult. In conditia in care nu vor putea face asta, deci piata va refuza acest nivel de preturi, vor vinde cu oricat pentru a recupera ce se mai poate si a reveni la viata linistita de banci comerciale.
De acord, nu sunt banci de investitii, dar nici cele din Spania nu erau toate, si totusi acum au absolut toate divizii de administrare active, inclusiv agentii imobiliare subsidiare. Nevoia le invata foarte repede...
Ce voiam eu sa spun de fapt cand am facut trimitere acolo, era ca deja se transmit semnale catre dezvoltatori cum ca - daca ei nu gasesc modalitati de vanzare, asta incluzand desigur si preturi fezabile, ei sunt dispusi sa-i ajute :D .
Nu ca se va si intampla asta neaparat; inca se poate evita.

blondu spunea...

Din fericire pentru romani criza mondiala a stopat oarecum la timp bula imobiliara... inca mai avea energie sa se umfle. Am fi ajuns ca in Turcia unde sunt cartiere intregi, aflate in diferite stagii de executie, abandonate...
Mult timp nu am inteles de ce.Pana la urma m-a lamurit chiar un turc: cand a venit criza financiara din 1998-2000(?) o parte importanta din cresterea lor economica era generata de bula imobiliara...si bancile au ramas cu cartierele in brate...si unele au dat faliment. Va mai amintiti de banca Turco Romana? avea mare expunere in Turcia si cand nu au mai recuperat banii au dat faliment. Din fericire pentru micii clienti a fost o miscare de politica externa a Turciei sa plateasca depozitele micilor clienti din Romania ...

renderman spunea...

@manole
O mica precizare
Datoria externa a Romaniei pe termen mediu si lung este de aproape 63 miliarde de euro. Din acestia, peste 11 miliarde reprezinta datoria pe publica directa, 1.5 miliarde datoria garantata de stat si 37.27 miliarde reprezinta datoria privata - in mare majoritate credite comerciale. Pe langa aceasta datorie, suma de 5,6 miliarde care apare in statisticile BNR ca fiind trasa pana acum de la FMI reprezinta o nimica toata.
Pe langa asta mai sint si 15.2 miliarde de euro - datorie externa a Romaniei pe termen scurt.

Asadar privind statistica datoriei externe iti dai seama de unde au avut romanii bani de "plazme", masini jmekere sau bani de umflat bula imobiliara...
De unde vor fi dati inapoi acesti bani? Buna intrebare, insa asta trebuiau sa se gandeasca bancile straine inainte de a da drumul la robinetul cu bani...

CUMPARATOR spunea...

@ Valentin

Am inteles ! Sunt convins ca asa pun problema bancile. Dar nu le va fi usor bancilor sa puna mana pe "proiecte".
Dezvoltatorii, in mod sigur se vor opune. Si cel mai usor este sa declare urgent propria insolventa. Astfel se blocheaza totul.
Pentru o perioada, bineinteles.
Interesant comportamentul asta "de piata" al dezvoltatorilor. ASTEAPTA. Ce anume asteapta, de ce, cat timp, cu ce scop final......?

Dau de inteles ca "stiu ei ce fac".
Nu sunt deloc convins ca stiu ce fac. Acelasi comportament "de asteptare" il au si bancile care "ezita" sa-si valorifice garantiile. "Asteptarea" si paralizia caprioarei care sta pe loc si se uita fix in farurile masinii care vine cu viteza spre ea, noaptea (braconierii stiu de ce ). Nu cred ca "asteptarea generala" e o solutie "de manual de economie aplicata". Dar vom vedea !

Valentin Ionescu spunea...

@Cumparator

Da, vom vedea... Inca se percepe situatia de acum ca si datorata NUMAI crizei mondiale.
Se va gasi si o solutie legislativa urgenta la chestia cu insolventa atunci cand bancile (mai nou creditori de marca ai statului :) ),
vor bate la usa guvernului pentru a se proteja de acest scenariu. Punem pariu?
Si da, stiu ca ai inteles, deja ai avansat de ceva vreme de la pozitia de "praf" :)) .

CUMPARATOR spunea...

@ Valentin

Multzam ! M-ai imbujorat. Tu crezi ca poti misca ceva prin inertia asta ? Dezvoltatorii vor refuza " sa inteleaga" realitatea pana in momentul in care vor ramane fara "proiectele" lor valoroase.
Si chiar si atunci cand vor ramane si fara bani si fara ziduri vor continua sa urle despre "rapacitatea bancilor finantatoare" si vor initia fel si fel de procese cu scop de redobandire a proprietatilor pierdute. Si tot nu vor putea fi vanzari fiindca imobilele sunt "in litigiu". Notat in cartea funciara. Cretinism imobiliar ....

Akhenaton spunea...

@Cumparator, Valentin

S-ar putea ca dezvoltatorii impreuna cu bancile sa scoata deliberat imobilele respective din "circuitul comercial", tocmai in felul asta descris de voi. Oferta se imputineaza, creste cererea, iar la toamna auziti iarasi de cresteri sustenabile (ce cuvant la moda) la imobiliare. :))

Vorba e insa alta. Voi dati ca si UJohn 1000 euro, pe principiul: 1 leu pentru Ateneu? El vrea sa dea si dobanda 27% asta ca nu vrea sa desfiinteze depozite (oare n-are?)si nici nu-si tine banii pe cardul de debit, insa asta e o alta poveste.

@renderman

"De unde vor fi dati inapoi acesti bani? Buna intrebare, insa asta trebuiau sa se gandeasca bancile straine inainte de a da drumul la robinetul cu bani..."

Pai ce reprezinta acordul Romaniei cu FMI si BM si UE daca nu o forma de gandire avangardista? Chiar era nevoie de centura de castitate, scuze, de siguranta?

AristotelCostel spunea...

@Akhenaton

Raportul cerere-oferta este argumentul "imobiliarilor" cu creier galinaceic. Vezi ce spune "blondu" mai sus... Am fi ajuns ca in Turcia unde suntcartiere intregi, aflate in diferite stagii de executie, abandonate...

N-am ajuns la cartiere întregi... da' blocuri întregi tot sunt.

Acordul cu FMI-ul e o încercare disperată de peticeală... a Titanicului.

Valentin Ionescu spunea...

@Cumparator
Nu, mi-a trecut de vreo luna de zile cu miscatul. Mai incerc, dar nu atat de entuziast ca la inceput. Nu se vor solutii reale si dureroase, se vrea expectativa si vaicareala combinata cu minciuna in continuare, ori eu in ecuatia asta nu am ce cauta.
@Akhenaton
Mie personal mi se pare greu de crezut un scenariu de mariaj intre dezvoltatori si banci a la longue.
Eu am vazut singurul lucru care conteaza la o banca in momente de risc: BANII EI. Si pentru asta calca pe cadavre, singurul care va fi amanat pana la extrem va fi victima imo (AC tm :) , si asta nu din bunatate, ci din motive de imagine/CSR. Probabil vor fi lasati cu chirie, sau ceva de genul..
Eu, sincer, tot ce pot facturez pe firma din Spania. Acolo ma taxeaza numai la profit, nu si la dividende... Si stiu sigur pentru ce platesc impozite.
Oricum nu am facut mare branza de cand am venit, am avut - normal - vreo 2 luni de acomodare si de aproape o luna lucrez la 2 ceva mai mari. In afara de asta cateva punctuale de consultanta.
@AC
Cu tine nu mai vorbesc. Auzi dom'le ce sa faca el aseara... :))

Akhenaton spunea...

@Aristotel

"Umorul nostru are radacina daca!" :)

AristotelCostel spunea...

manipularea si formarea opiniei trebuie sa fie corecta si constructiva Adrian Bercea

... a' laic... :)

cosmiX spunea...

http://www.money.ro/intern-1/romanul-castiga-150-000-de-euro-intr-o-viata-cat-de-sus-este-piata-imobiliara.html

Akhenaton spunea...

http://www.mediafax.ro/economic/revenirea-economiei-romanesti-nu-se-va-putea-face-pe-baza-exporturilor-consilier-al-premierului-5111459/

Akhenaton spunea...

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-6520949-goldman-sachs-cerut-public-scuze-pentru-participat-declansarea-crizei.htm

Andrei Stroiescu spunea...

@cosmix

Articolul din money.ro reprezintă o bună analiză a ceea ce poate și nu poate un român obișnuit în materie de imobiliare. Și nu era greu de făcut, ceva asemanator am postat și eu aici prin iunie.

Prea puțini sunt însă dispuși să privească adevarul în față, iar concluzia de 18.000 euro / locuința ca preț mediu pentru clasa medie încă pare de domeniul SF pentru aproape toată lumea.

Indiferent ce spun dezvoltatorii prețul a fost și va fi dat de cei ce au posibilitatea să cumpere. N-au decât să-i vâneze pe cei care pot plăti prețurile de pe palierul de acum (dupa ce s-au terminat cei care puteau plăti prețurile de pe palierele anterioare), însă dacă vor sa se adreseze clasei de mijloc (cum de fapt majoritatea dezvoltatorilor susțin că fac) vor trebui ori să facă locuințe la prețuri suportabile pentru clasă de mijloc, ori să facă orice altceva.

cosmiX spunea...

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/876381/Bancile-straine-saracesc-Romania/

elzorab spunea...

“Retragerile masive de fonduri de pe piaţa românească înseamnă că, de fapt, banii luaţi cu împrumut de România de la instituţiile internaţionale şi pentru care contribuabilii vor plăti dobândă se întorc în străinătate fără să producă nici o relansare economică”, susţin cele două organizaţii."

cred ca ati inteles deja ca imprumutul fmi are ca singur scop transferarea pierderilor bancilor spre contribuabilii romani. bancile au facut profit, au incasat profitul, statul si-a asumat riscurile bancilor, iar acum contribuabilii platesc pentru riscuri si pierderi.

restul e propaganda si doar naivii mai pot crede in bancile straine ce vor finanta ceva in romania. toti banii de la fmi vor fi "extrasi" din romania iar romanii ii vor plati inapoi cu dobanda...

elzorab spunea...

Housing crash is the result of deflating money supply. That is the entire problem. We have borrowed from the future for 50 years. We have inflated the money supply. The future is here. It is pay back time. When an entire population goes from expansion into debt payment mode, prices will not stay the same. This is a ponzi scheme. Housing, stocks, 401k all require that a new generation of suckers appear to buy them from previous investors. But in this case, that generation does not exist! Here is the debt problem: http://www.tradingstocks.net/html/inflation_deflation_credit_bub.html



!!!!!!!!!!!!Housing, stocks, 401k all require that a new generation of suckers appear to buy them from previous investors. But in this case, that generation does not exist!!!!!!!!!!!!!!!


ding-dong, ding-dong, ding-dong

elzorab spunea...

"housing is not near a bottom, it's got a long ways to go. Alll the governmental efforts to reinflate the housing ponzi bubble will utlimately fail. Food and energy is poised to be massively inflated in the next few years. In fact, there will be general inflation where everything tied to energy (i.e. everything) will dramatically increase in price. Remember: the US dollar is falling, falling falling and it will continue to fall, at this point we are at the point of no return. And what will Ben Bernanke and Tim Geithner finally do when they realize they've unleashed an inflationary tsunami? They'll dramatically raise interest rates. Remember when interest rates were 15%-20% back in the 70's and 80's? And what happens to the sale price of houses when interest rates soar? Especially when those valuations were based on what people could afford to pay: $2.50/gal gas, $2.50/gal milk and a 4%-5% interest rates. Guess how much of a principle mortgage payment they'll be able to afford when gas and milk are $8/gal and their interest rate is 18%? (not to mention all the new taxes on the way). What do you think that'll do for the current asking prices on homes???"

Akhenaton spunea...

@elzorab

Modelul de dezvoltare bazat pe creditare si consumism in momentul declansarii crizei era la apogeu, urmeaza prabusirea (asta deduc din citatele postate de tine). Ce punem in loc, pentru ca viata isi urmeaza inevitabil cursul?
Probabil ca vor fi si unii care in urma falimentului se vor sinucide (au inceput si pe la noi) insa cei mai multi vor supravietui.
Nu cred totusi ca dracu' e atat de nergu. Omul in general e suficient de inventiv si se vor gasi solutii chiar si pentru mentinerea nivelului de trai.
Inca de la inceput am intrebat (prin luna august) ce e de facut, ce solutii potentiale sunt pentru ca la nivel de individ sa se depaseaqsca criza? Am fost acuzat ca vreau consiliere gratuita. Sper sa se fi depasit momentul si sa nu se mai repete.
Prin definitie sunt optimist. Cred ca preturile la imobiliarele vor scadea si mai cred ca viata isi va urma cursul firesc, iar plata pentru excesele din ultimii ani se va face prin munca. Nu-i nimic rau in a munci.
Se vor debloca tranzactiile (poate in 2-3 ani), insa nimic nu va mai fi ca inainte, reticente uriase vor fi la achizitie si desi specula nu va disparea cu desavarsire ea va insemna un fenomen cu totul izolat.
Daca o banca isi externalizeaza datoria pe un SRL, un stat (spre exemplu SUA) cum o externalizeaza?

AristotelCostel spunea...

@elzorab

Deja in vreo 8 state americane graficele dăn riăl isteit... arata depasirea fazei bull-trap si alinierea la trendul 2007-2008...
... plonjon cu capu'n... lighean.

Atentie romani, America isi revine! :)

CUMPARATOR spunea...

@Akhenaton

"Ce punem in loc, pentru ca viata isi urmeaza inevitabil cursul?"

Traim, muncim si ne intindem fix cat ne tine plapuma. Daca ai nevoie de imo ti le vei cumpara cu 350 Euro / mp.

"Se vor debloca tranzactiile (poate in 2-3 ani), insa nimic nu va mai fi ca inainte..."

TOTUL va fi ca in 1999 !

mobutu spunea...

Nivelul de trai nu poate fi mentinut la praguri din 2007/2008.
El va scadea, fara indoiala.

Akhenaton spunea...

@CUMPARATOR

"nimic nu va mai fi ca inainte" in ses ca acele cresteri de 1000% nu vor mai exista.
De ce iei anul '99 drept etalon? Crezi ca e imposibila o corectie mai drastica?

@Mobutu

Eu nu ma refeream la perioada 2007-2008, care reprezinta o exacerbare a lacomiei. Nivelul n-a crescut in perioada aia decat pe baza de credit. Insa nici nu vom ajunge sa cersim ratia de orez, de zahar ori ulei ... cred in decenta.

CUMPARATOR spunea...

Akhenaton

Si anul 1999 a fost de dupa o corectie destul de drastica din 1997. Bulgarii au ramas "corectati" si acum.

Si am mers inainte si am cumparat si case si n-am cersit nicio ratie. Si chiar am reusit sa crestem destul de bine pana prin 2005 cand a capiat lumea.

Lucrurile se reaseaza la o scara mult mai redusa insa - 1/1000, se va dezumfla si sectorul bugetar "and so on...". Adica acolo unde ne e locul ca putere economica.

Daca ai sa dai o talpa prin vest vei observa ca acolo lucrurile sunt mult mai calme. Numai la noi e isteria asta generalizata cu tenta latina.

Va ramane o masa izolat/reziduala de cretinei imo care vor trebui sa-si rezolve cu bancile creditele Euribor pe 30 ani pt. garsoniere de 50 000 euro. Vom mai auzi cate ceva de ei din cand in cand, tot mai rar. Cam cum mai auzim de pagubitii FNI sau Caritas. Rar, mai rar, foarte rar .......deloc.
Selectia naturala!

Dar ceilalti .... care n-au agatat niciun credit.....TOT INAINTE !

AristotelCostel spunea...

„Speranţele pieţei imobiliare de a-şi reveni sunt legate de evoluţia generală a economiei româneşti.

Tonul pe pieţele imobiliare este dat de piaţa americană şi britanică care au început să dea semne de revenire, şi în termen de preţuri, dar şi de număr de tranzacţii, aşa încât ne putem aştepta ca în a doua jumătate a anului 2010, o dată cu reluarea activităţii economice, şi piaţa imobiliară să înceapă să-şi revină", ne-a declarat analistul imobiliar Radu Zilişteanu.
Sursa

N-o avut răbdare analistu' şî s-o scăpat iar în... mass-media.

Articolul e intitulat greşit: Previziuni 2010: Apartamente vechi, construcţii noi şi terenuri

Corect:

Scrisoare lu' Moş Crăciun

Valentin Ionescu spunea...

@AC
Nu esti sanatos, jur! De unde naiba le scoti????
Hahahaha auzi Mos Craciun... Buna!

Akhenaton spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Akhenaton spunea...

@Valentin

Mie mi-a fost mai greu sa inteleg umorul lui AC, insa dupa aceea lucrurile s-au schimbat.

@Cumparator

"Dar ceilalti .... care n-au agatat niciun credit.....TOT INAINTE !"
Nu pot decat sa ma bucur, deh sunt si eu egoist putin. Ma simt pe val, sa nu o iau razna. Pai n-am credit, n-am nici macar card de credit. Privesc cu incredere spre viitor :)
Insa ce fac restul, cei peste 4 mil de romani?

Andrei Stroiescu spunea...

@Akhenaton

Pai ce să facă? Tot înainte și ei, că n-au încotro. Și indiferent de vinovați sau inocenți, plătim toți...

CUMPARATOR spunea...

@Akhenaton

Pai daca n-ai "expunere" pe imo sau pe sectorul bancar romanesc esti chiar boier. De ceilalti 4 mil. nu stiu ce sa spun. Fiecare isi duce crucea asa cum si-a facut-o.

Mai observ o chestie trendy in ultima vreme. Sa-si tina bancile banii in Romania! Presupunand ca as fi banca straina, ce as putea sa finantez acum in Romania ca sa invart banii ?
Cretinetzi care isi aduna familia ca sa-i garanteze la un credit subprime imobiliar ? Turismul romanesc cu 7 saptamani de vara pe litoral si 5 saptamani de zapada pt. schi la munte ? Agricultura de subzistenta ? Salariile bugetarilor si pensiile speciale ? Ce ? Numai oportunitati una si una ! Nu ca nu ar exista chiar NIMIC de finantat, insa in prezent necesitatile reale de bani in tara sunt foarte reduse. Nu pretentiile si ifosele ci NECESITATILE REALE.

Valentin Ionescu spunea...

@Akhenaton
Nooo, eu chiar am savurat-o la maxim, si eu si vreo 10 colegi care m-au vazut cum ma tavaleam pe jos si m-au pus sa le-o citesc :) .

ionut spunea...

CUMPARATOR

"Presupunand ca as fi banca straina, ce as putea sa finantez acum in Romania ca sa invart banii ?"

Cum ce sa finantezi? Guvernul!:)

Valentin Ionescu spunea...

@all
Gata, m-am lasat la mana mea pe imopedia. A venit guru Bercea sa ne invete imobiliare. Va las ca trebuie sa-mi fac temele :D .

Unknown spunea...

si potenta cand mai creste ?

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?