duminică, 20 decembrie 2009

O altă perspectivă asupra şomajului

Priviţi harta de mai jos. Reprezintă şomajul din perspectiva densităţii de şomeri înregistraţi pe kilometrul pătrat.

După cum se vede, anumite ierarhii sunt răsturnate cu fundul în sus din această perspectivă. De exemplu Bucureştiul, care are un şomaj de "numai" 2,2%, deţine recordul absolut în privinţa densităţii: 101 şomeri pe fiecare kilometru pătrat. Cât timp Bucureştiul avea constant în jur de 17.000 de şomeri, în vremurile bune, densitatea celor care nu aveau de lucru era undeva sub 70 pe kilometrul pătrat. Asta înseamnă că fiecare 0,1% creştere a şomajului în Bucureşti mai aruncă pe fiecare kilometru pătrat din capitală 4,6 şomeri.

Un judeţ precum Tulcea, care în cifre absolute înregistrează un şomaj de 8,2%, peste media pe ţară, raportat la suprafaţă deţine recordul pozitiv: doar 0,87 şomeri la fiecare kilometru pătrat. Un judeţ ca Iaşiul, care are o medie de şomeri sub media naţională, se află pe locul 6 după densitatea acestora.

După Bucureşti, pe "podium" mai stau judeţele Prahova (5,68 şomeri pe kilometrul pătrat) şi Galaţi (5,21), majoritatea judeţelor având între 2 şi 3 şomeri pe kilometrul pătrat. Situaţia este în particular bună în Banat şi în particular proastă în estul Moldovei şi în centrul Munteniei (la nord de Bucureşti).

Consecinţele unui şomaj ridicat pe fiecare kilometru pătrat sunt simple de intuit: creşterea infracţionalităţii, creşterea nervozităţii generale şi a numărului de persoane nevrotice, cronicizarea (dacă eşti singurul şomer de pe scara blocului sau din sat, e de ruşine, dar dacă mai sunt 3 pe lângă tine, e ok).

60 de comentarii:

vala spunea...

mai propun in indicator ... nr de someri la fiecare parlamentar

Akhenaton spunea...

@vala

Mai bine nr de someri pe circumscriptie ... :P

Akhenaton spunea...

Si tot nu-i ajungem pe americani. La ei sunt deja 140 banci falimentare.

http://www.zf.ro/zf-24/inca-7-banci-americane-au-cazut-in-weekend-140-de-falimente-bancare-in-sua-anul-acesta-5192661/

Ce oameni is americanii astia ... Economie au, someri au, banci au, falimente au ... la noi doar cateva insolvente :P

alex.dumitrascu spunea...

@
VALA
Romanii dau dovada de mare prostie raportand toate cele la numarul de parlamentari.
E logica babei imbecile care nu stie altceva decat ca 'parlamentarii fura".
Daca asta e singura cauza a mizeriei economice atunci e simplu.
Reveniti la constitutia rpr din 1946 si bucurati-va de belgug si bunastare.
Din puncul asta orice discutie devine inutila, idiotii capata ce merita.

cezar spunea...

"Reveniti la constitutia rpr din 1946 si bucurati-va de belgug si bunastare.
Din puncul asta orice discutie devine inutila, idiotii capata ce merita."

Probabil te referi la constitutia R.P.R. din 13 aprilie '48. Aceasta a fost votata de un nr. de 401 "parlamentari", mai mic doar in aparenta decat nr. actual al parlamentarilor (470,daca nu ma insel). Am impresia ca...erau mai putini oameni pe vremea aia.

Oricum, ce ai vrut sa spui. de fapt ?! :))

Flavian spunea...

E interesanta raportarea la kilometru, mai ales avand in vedere si subiectul discutat anterior.

Si tot apropo de subiectul anterior: 2010 Food Crisis for Dummies

If you read any economic, financial, or political analysis for 2010 that doesn’t mention the food shortage looming next year, throw it in the trash, as it is worthless. There is overwhelming, undeniable evidence that the world will run out of food next year. When this happens, the resulting triple digit food inflation will lead panicking central banks around the world to dump their foreign reserves to appreciate their currencies and lower the cost of food imports, causing the collapse of the dollar, the treasury market, derivative markets, and the global financial system. The US will experience economic disintegration.

Over the last two years, the world has faced a series of unprecedented financial crises: the collapse of the housing market, the freezing of the credit markets, the failure of Wall Street brokerage firms (Bear Stearns/Lehman Brothers), the failure of Freddie Mac and Fannie Mae, the failure of AIG, Iceland’s economic collapse, the bankruptcy of the major auto manufacturers (General Motors, Ford, and Chrysler), etc… In the face of all these challenges, the demise of the dollar, derivative markets, and the modern international system of credit has been repeatedly forecasted and feared. However, all these doomsday scenarios have so far been proved false, and, despite tremendous chaos and losses, the global financial system has held together.

The 2010 Food Crisis is different. It is THE CRISIS. The one that makes all doomsday scenarios come true. The government bailouts and central bank interventions, which have held the financial world together during the last two years, will be powerless to prevent the 2010 Food Crisis from bringing the global financial system to its knees.

Tufis spunea...

Alo, flavian, nenea, 3 sferturi din tara asta are o parloaga si un purcel.

elzorab spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
elzorab spunea...

iar americanii nu tin purcel si gainii sau nu-si cultiva parloaga, nu pentru ca nu o au ci pentru ca nu-si pierd vremea cu asa ceva, oricum produc in surplus si nu stiu ce sa faca cu supraproductia.
evident, tarile sarace isi vor arunca rezervele de dolari la gunoi si vor veni in america sa cumpere cereale pe lei,pesos si dinari, iar americanii vazand ca acele monede sunt atat de bine acoperite in camile si nisip din desert, isi vor arunca si ei dolarul si se vor orienta spre alte monede.
am mai spus-o, sua nu produce mai multa hrana pentru ca, pur si simplu, nu are ce face cu ea decat sa produca o inflatie de produse agricole pe piata. abia astepta sa apara o criza undeva,sa mai poata sa-si vanda din productie, evident pe dolari, ceea ce va duce la o "prabusire a dolarului"

elzorab spunea...

in timp ce romanii isi vor inhama boii la plug si vor ara in zece zile parloaga de 0.75 ha pe care vor obtine o productie record, ceea ce va produce o adevarata invazie de produse agricole romanesti pe pietele internationale. sa vedeti atunci leul...va fi cotat la 1 leu=1 euro=10 dolari

Nok spunea...

In 2010 se termina mancarea cum s-a termina petrolul in 2008 si cum s-a terminat sistemul bancar in 2009.

Du-te inapoi la ferma, punga cu galbeni si butoaiele tale cu petrol1

AristotelCostel spunea...

@vala

... tăticule... aici rămâi fără pene cu băsescizmele astea. :)

1. Democraţia românească cheltuie înzecit pe servicii secrete decât pe "instituţiile democratice"... îmbibate la rândul lor de "infiltraţi şi scursuri".

2. Băse e tata lor.

Vreo 40% dintre români n-are ocupaţie, însă articolul face referire la probabila viitoare revoluţie "agrară", când şomerii concentraţi din Bucureşti vor ieşi cu plugurile spre... Bocsescu.

elzorab spunea...

doua articole foarte interesante. primul povestea in 2005 despre posibila bula din sua, facea o comparatie cu cea din japonia in timp ce se faceau afirmatii de genul :ABIA CUM (2005) ECONOMIA JAPONIEI DA SEMNE DE INSANATOSIRE.

al doile a articol este din 2009 si se vorbeste tot despre o posibila insanatosire a economiei.

de patru ani de zile, economia toto da semne de insanatosire , semne care nu se adeveresc niciodata...cam asa si optimistii gen dan popa si Khris, vad semne in fiecare luna de posibile mari realizari economice. si o vom duce tot asa, alergand dupa relansarea economiei, far sa realizam ca sub noi se casca haul..

http://www.nytimes.com/2005/12/25/business/yourmoney/25japan.html?_r=1&adxnnl=1&pagewanted=2&adxnnlx=1261332343-2jEZj48QBxou5wg8FEraCA

http://www.financemarkets.co.uk/2009/08/17/japans-false-economic-recovery/

Anonim spunea...

Sa inteleg ca somerii din zonele cu densitate mare a somajului pe kmp vor migra inspre zonele agricole si vor da curs megabulei agricole sau vor ramane cu starea de nervozitate de pe scara blocului, pardon cloacei, dar cu speranta in vreun megabingo?

Dar despre bula cu pensiuni si turism ce spuneti ?

Anonim spunea...

"Este foarte greu ca un politician să-şi asume tăieri de salarii. Numai guvernatorul BNR o poate face, dând drumul la inflaţie…"

Ce bine le zice Vladescu asta, de ce ne e frica nu scapam.

Eu imi fac doar un calcul simplu, cand schimb 6000 E obtin 250 de milioane la un curs de 4.2 sau 300 de milioane la un curs de 5.0. Iar vrajeala ca se scumpesc toate nu tine. Unele se scumpesc dar nu toate. La cursul de 3.2 am cam fost tras in piept dar nu aveam incotro.

Manole spunea...

Hubble: pe pensiuni nu am avut o "bulă", ci o manifestare a prostiei mediului antreprenorial autohton pe care l-am criticat aici: http://balonul-imobiliar.blogspot.com/2009/04/cei-2-poli-de-saracie-ai-romaniei-de-la.html . La vremea aia mi-am luat înjurături cu carul, dar adevărul e că neplăcerile proprietarilor de pensiuni dovedesc încă o dată cât de tolomaci sunt românii când vor să facă o afacere. Dacă undeva a avut unul o pensiune de succes, în loc să mai vină 10 în jurul lui şi să facă: unul, un restaurant, altul, un patinoar, altul, un cinema, altul, bowling etc., românii s-au apucat cu toţii să facă altă pensiune, şi altă pensiune, şi altă pensiune, că deh!... vecinu' avea succes, şi de ce să n-aivă şi ei?... până au ajuns să se bată ca proştii pe aceeaşi piaţă care în an de criză mai şi scade! Şi acum în loc să prospere cu toţii, mor cu toţii, pentru că numărul turiştilor nu e suficient să le ocupe toate camerele. Aici totuşi sunt de vină şi administraţiile locale, care ar trebui pur şi simplu să blocheze anumite investiţii ce pot duce la aglomerarea unei nişe de piaţă şi să-i oblige pe eventualii investitori, dacă ei sunt tolomaci, cum se pare că sunt mulţi antreprenori români, să îşi focuseze investiţia în direcţia corectă. Pentru asta însă trebuie să ai o perspectivă, o gândire pe termen lung, ceea ce mă cam îndoiesc că găsim la primarii din România.

Flavian spunea...

Nenea Tufis, vezi ce ziceam AICI.

elzorab - deocamdata mai este teren si se produce mai bine la ei, dar agricultura e total dependenta de infrastructura. Pe noi tocmai subdezvoltarea si ritmul anemic in care am implementat reformele in acest domeniu s-ar putea sa ne ofere acum un avantaj.

La ei totul e bazat pe exploatare mecanizata, pe suprafete mari, in mod eficient. Dar cu un flux precis care depinde in mod critic de asigurarea combustibililor, logisticii, a cashflow-ului si de capsunarii care lucreaza pe maruntis.

La noi treaba e mult mai relaxata, oamenii sunt obisnuiti sa se descurce singuri, sa nu astepte nimic bun de la stat sau marii procesatori, ba chiar din contra.

UJohn spunea...

mai multi someri. mai multi asistati. In timp, mai putini medici, mai putini profesori, mai putini intelectuali, mai putini oameni calificati... si, in general, mai putini oameni destepti si mai multa mizerie umana.

Link cu un articol interesant:

The Effects of Entropy on Unemployment and Inflation

CUMPARATOR spunea...

@Flavian

"Pe noi tocmai subdezvoltarea si ritmul anemic in care am implementat reformele in acest domeniu s-ar putea sa ne ofere acum un avantaj."

Cred ca ai mare dreptate aici. Ridicand nivelul discutiei un pic mai sus de "Romania - cea mai tzara proasta!" am observat si eu diferenta majora dintre calitatea superioara a multor produse agricole romanesti fata de cele din "occident". Imi vin in minte merele din pietele italiene, de doua culori (rosu/galben), cu acelasi gust, aceeasi marime, prezentate frumos, geluite, cu carare pe mijloc, fiecare cu cate o eticheta mica ovala pe el si puse in cofraje ca de oua. Si, incredibil, mai trebuie sa platesti si bani ca sa le mananci. Gunoaie perfecte ! Este evident, pentru cei ce stiu ce-i aia o piata, ca diferentele sunt uriase. Prin criza asta mai cred si ca agricultura va primi un mare aflux de forta de munca - care-si va reevalua parloaga si purcelu'. Foarte multe "gulere albe" fosti fonctionari in banci si avand masterate spiruharetiene vor descoperi potentialul financiar nebanuit al purcelului de "acasa". Totusi lucrurile sunt confuze pentru noi toti. Putini de aici ne pricepem si intelegem agricultura, din pacate. Adica sa stii nene agricultura nu joaca. Baletam la nivel de parere de consumator care sesizeaza diferenta uriasa dintre telemeaua de Sibiu si aia Traian One.
Ceva, ceva, EXISTA prin maidanele rurale romanesti .....
Dar, sincer, despre agricultura ma "esprim" si io ca "espertul imobiliar" care habar n-are care e diferenta dintre caramida eficienta si betonul autoclavizat.

P.S.

Nu insa si in Franta ! In provincie (exclus Paris si orasele mari unde capsunile sunt cam cat un mar) am vazut fratii mei, neste piete uluitoare. A-DE-VA-RA-TE. Cu babe cu batic, cu tot ce trebuie....si cu legume si iarba verde despre care nici acum inca n-am aflat ce naiba sunt. Franta DA ! E un exemplu agricol.

Akhenaton spunea...

@cumparator

Ce sa faca un somer cand se mareste impozitul la imobiliare de aproape 7 ori? Ete:
http://www.capital.ro/articol/guvernul-da-primarilor-venituri-din-amenzile-aplicate-firmelor-129616.html

Sugerezi sa se asocieze mai multi someri si sa-si faureasca o ferma ca-n Franta?
Poate ar tine cu ceva sprijin guvernamntal, altfel nu cred.

CUMPARATOR spunea...

@Akhenaton

"Sugerezi sa se asocieze mai multi someri si sa-si faureasca o ferma ca-n Franta?"

Cred ca e o idee buna. Dar nu stiu mai multe. Nu ma prea pricep. Oricum, nu e normal sa stea pamantul "parloaga" si lighioanele sa misune numai prin marile orase, prin "firme". Frantujii cum naiba fac ? Copy / paste ! Nu inventam noi roata.

dcg spunea...

http://www.mediafax.ro/cultura-media/editura-nemira-a-cerut-falimentul-pe-fondul-prabusirii-pietei-de-carte-5195248/

elzorab spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
elzorab spunea...

flavian, ce vrei sa-mi spui? ca agricultura sua nu ar functiona fara ajutotul statului? sau ca americanii nu au infrastructura? sau nu au avioane si utilaje pentru agricultura? sau ca s-a terminat petrolul? chiar crezi ca boul ala nu are nevoie de ingrijire si nu consuma resurse??

repet, agricultura sua este, deocamdata, cea mai eficienta si mai productiva, se lucreaza cu avioane utilitare si cu tractoare de mari dimensiuni si nu se produce mai mult pentru ca nu ai ce sa faci cu extraproductia. problema e de transport si de stocare a productie si nu de productie in sine. daca exista cumparatori si daca nu trebuie inmagazinata ani de zile pana poate fi vanduta, productia se poate dubla sau tripla fara nici o problema.

si asa e, se bazeaza pe forta ieftina de munca a imigrantilor, mai ales mexicani, dar ghici ce...la granita asteapta milioane si ar fi o mare bucurie pe capul lor daca ar prinde un loc de munca in agricultura sua. sau crezi ca va fi si o criza de mexicani??

produsele ieftine si de masa, cele pe care le cumparati voi ca produse de lux si care se importa si pe care le platiti triplu, in sua sunt cele mai ieftine produse ce se comercializeaza, sunt produsele pentru saraci. daca doresti sa platesti putin in plus, orice magazin are un sector special cu produse organice. mai mult, exista magazine speciale cu produse organice, dar si o gramada de farmers markets de unde cumperi direct de la micii fermieri, iar daca vrei, in drum spre casa te poti opri tu la o mica ferma, care are si un mic stand pentru produse si iti alegi tu ce-ti place...nu mai plangeti de mila americanilor ca va faceti de ras...

http://www.coloradofarmers.org/find_a_market.htm

vala spunea...

@ alex.dumitrascu

antibasescienii dau dovada de mare prostie raportand toti neantibasescienii ca fiind fani portocalii.
E logica babei imbecile care nu stie altceva decat ca cei care nu's convinsi ca base e raul cel mai mare al acestei tari inseamna ca sint idioti.
Daca asta e singura cauza a mizeriei economice atunci e simplu: impuscati-ne !
deoarece nu cred ca din punctul asta orice discutie devine inutila si ca idiotii NU capata intotdeauna ce merita si daca esti de parare ca raspunsul meu e jignitor atunci:
1. iarta-ma ! daca poti
2. mai zi-mi vreo doua si promit ca nu raspund ... in felul asta ai ultimul cuvant...sau nu ...

multumesc

@ AC

indicatorul meu nu era un băsescizm ... dar stiu ca aici e locul unde sar panele din portocalii...atat doar ca sunt de parare ca sunt mai multe culori in spectru ...
ai dreptate la 1 si 2 ... chiar crezi ca nu stiam ? ... puteam propune in egala masura numarul de someri la fiecare securist dar macar parlamentarii sunt ... numarabili...
somerii concentrati in Bucuresti nu vor iesi niciunde ... nici nu stiu cum arata plugurile ... si dracul nu-i asa de negru ... e portocaliu :)

Flavian spunea...

Prin criza asta mai cred si ca agricultura va primi un mare aflux de forta de munca - care-si va reevalua parloaga si purcelu'. Foarte multe "gulere albe" fosti fonctionari in banci si avand masterate spiruharetiene vor descoperi potentialul financiar nebanuit al purcelului de "acasa".

Farte frumos spus, cu doua amendamente. Potentialul nu va fi cel financiar, ci mai curand "alimentar". Iar intr-un viitor mediu, mancatorii de purcel de azi vor avea soarta fumatorilor de ieri.

Akhenaton - din contra, vor fi nevoiti sa se asocieze tocmai in ideea disparitiei ajutorului de la stat, chiar si asa anemic cum e acum.

elzorab - pentru ca infrastructura, petrolul si utilajele sa fie disponibile si totul sa mearga ceas in continuare, e nevoie de o economie functionala si un sistem financiar stabil. Ceea ce s-ar putea sa le cam lipseasca in anii ce vor urma.

Apoi, cred ca intr-un fel stau lucrurile intr-o tara industrializata in care oamenii au pierdut de mult legatura cu pamantul de cateva generatii, iar cei care mai agricultorii reprezinta doar un mic procent din populatie. Si altfel se vor desfasura lucrurile cand s-o strica jucaria intr-o tara in care multi inca mai stim cum arata o vaca in grajdul bunicilor, cum se aduna o sura de fan si ce inseamna un strans de cartofi.

elzorab spunea...

flavian draga, americanul isi ia pusca in spate, iese in padurea din spatele casei si isi rezolva problemele de hrana pentru o iarna intrega...

oricum, din ceea ce povestesti tu se vede ca n-ai pus piciorul in america in viata ta. americanul nu e nicidecum micul parizian pe care il descrii tu ci, dimpotriva, e micul intreprinzator, are casa, o parloaga, stie sa-si rezolve problemele fara ajutorul statului, nu a uitat cum se taie un copac cu toporul daca trebuie, cum se vaneaza un urs sau un mistretz.
cred ca americanul e mai degraba micul sau marele redneck care conduce o camioneta si care se descurca si in afganistan si in irak si oriunde-l pui, pentru ca e educat de mic sa fie barbat nu tufa... :)

Flavian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Flavian spunea...

elzorab - nu uita totusi ca pretul scazut al produselor si randamentul extraordinar al agriculturii, se bazeaza acum in US pe regula aceea cu zece barili de petrol pentru un baril de hrana. E suficient ca dolarul sa nu mai poata cumpara la fel de mult petrol ca pe vremuri sau ca fluxul importului sa fie afectat, ca ingheata totul. Se opresc tractoarele, combinele, fabricile de procesare si cam orice alt sistem energofag pe care se bazeaza acum industria alimentara a US.

Apoi, eu nu ma indoiesc ca multi americani de rand sunt exact genul de care zici tu. In special in zonele sudice sau in cele montane.

Problema apare insa in marile aglomeratii urbane. Asta include intreaga coasta de est si cea de vest, considerate acum drept "motoarele" financiare ale economiei US si mondiale. Aici vor aparea cele mai mari probleme, nu in Texas sau Utah unde sunt sigur ca lumea se va descurca.

Nok spunea...

Flaviene baiete baga mai o data ceva. CAND?!

Ca tot prezici sfarsitul de vreo 2 ani si... nimic.

Nasol e, si mai nasol va fi, da' uite ca a naiba lume nu vrea sa se sfarseasca sa poti sa te bucuri si tu ca ai avut dreptate!

Daca tot le stii tu asa pe toate, de ce nu stii si CAND se vor intampla toate astea?

Consulta-te cu Mama Omida ca sunteti in acelasi business de prevazut viitorul. Pana acum, ea a avut mai mult success.

elzorab spunea...

spui tu ceva acolo, deci rednecii vor trebui sa impuste doi mistreti in loc de unul sa le trimita si celor din marile aglomerari urbame:)

iar cand petrolul de import va fi preas scump, le vor trage un sut in fund verzilor si se vor apuca de exploatat rezervele proprii, asta pana iese fuziunea de pe tzeava , vorba lui nea cora.

daca tot veni vorba, in seattle a inceput instalarea statiilor de incarcare a masinilor electice. durata unei incarcari 8 ore pentru o autonomie de 150 km, costul incarcarii 2 dolari, rezulta un consum de patru bani la km sau patru lei la suta de km, sau altfel spus un litru la suta.

iar pentru centrale nucleare este loc in toata sua cat vrei, atata ca nu sunt dorite, dar cand n-ai incotro, n-ai si basta. nu cred ca vor sta americanii la coada camilei cersind petrol. folosesc atat vreme cat e ieftin, apoi il vor folosi pe al lor si-l vor vinde altora scump, iar in final se vor orienta spre alte surse, cum au facut-o si in trecut...tehnologie sa fie...

iar arabii, ca in film: cu o suta de ani in urma isi taiau gatul unul altuia, iar peste o suta de ani vor face acelasi lucru...

Flavian spunea...

Nok, termenul limita este 2012. Credeam ca macar atata lucru ai aflat. Face deja parte din cultura generala... :)

Repet iar ca pentru babe surde. Pentru tine si altii care mai zic ca in scenariile de care am tot vorbit, ne ducem naibii cu totii. Nu ne ducem. O sa vedeti cum va supravietui lumea si fara dolari sau bani de hartie. Ba o sa o duca chiar mult mai bine dupa perioada de tranzitie. Iar cei care se dau acum "optimisti" sunt de fapt naivi de-a dreptul. Mai vorbim noi cand o deveni treaba cu adevarat maro sa vedem cine sunt adevaratii optimisti.

elzorab - intr-adevar fuziunea si alte alternative reale sunt pe teava. Nu masinutele pe baterii, ca alea sunt frectie de scos ochii verzilor. Sunt alte variante si mai bune, insa in perioada de tranzitie isi vor lua multi suturi, atat la ei cat si la noi. Si nu ma intelege gresit, ca nu stau eu sa le plang de mila americanilor, sunt doar cu ochii pe situatia de acolo ca sa stiu cand se da startul si la ceilalti... :-)

Nok spunea...

Oh da, vom avea Fuziune si GALBENI! Energie la discretie dar o vom plati din punga de gologani de la brau.

Va veni omu de la Electrica, noi vom deschide cufarul si-i vom numara galbenii mari, grei si reci.

Pentru ca o societate avansata - nu-i asa? - renunta la chestiile ridicole gen bani de hartie sau mai rau, electronici, si foloseste in schimb metal scos din MINA!

elzorab spunea...

flavian, te tin la curent! oricum, cand imi bateam eu gura prin ziarul capital despre problemele imobiliare ce tocmai apareau prin sua(2006), lumea ma lua la suturi in dos si ma trimitea la plimbarica. stimabilul zamfir sau cum il mai cheama, dadea cate un articol zilnic despre cat de bine merge acel sector, pana la urma am aflat ca era de fapt fratele unui mare "dezvoltator", facea si el reclama cat putea...

elzorab spunea...

http://news.yahoo.com/s/ap/us_us_energy_shift
toate se termina anul asta...

Flavian spunea...

Nok darling, chiar vrei sa-ti repet a mia oara ca aurul va fi folosit doar ca moneda de TRANZITIE de la sistemul financiar actual la cel viitor ? Apoi e la mintea cocosului ca in momentul in care vom avea fiecare energie la discretie, electrica va deveni inutila.

elzorab, cunosc sentimentul, vezi articolul de ieri al lui Costel, ne mai "rabuna" un pic. Cel putin pe partea cu imobiliarele, ca la povestea cu economia mai e de dus munca de lamurire cu "cezarii" si "trabantii"... :-)

dcg spunea...

Vladescu are in vedere modificarea programului Prima Casa a.i. "sa devina dintr-un program de sustinere a pietei imobiliare un program care sa sustina piata de constructii".

Aprob pozitiv. ;-)

Victim of Ioannis Giannikouris Scammer spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Victim of Ioannis Giannikouris Scammer spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Victim of Ioannis Giannikouris Scammer spunea...

NOK: "Va veni omu de la Electrica, noi vom deschide cufarul si-i vom numara galbenii mari, grei si reci."

Gresesti aici. Daca aurul ar redeveni standard, in zilele noastre ar fi foarte usor de manipulat. Gandestete ca ai avea aur electronic (evident cu echivalentul sau in forma fizica stocat undeva), extrem de usor de folosit ca moneda, extrem de usor de divizat in cateva clickuri de mouse.

Traim alte vremuri fata de alea cand s-a renuntat la standardul aur. O revenire la acest standard nu numai ca ar fi benefica, dar e si facila mltumita tehnologiei. Peter Schiff nu le zice chiar rau in Crash Proof despre perspectiva revenirii la standard aur.

elzorab spunea...

Care ar fi, după părerea dumneavoastră, atuurile României şi de unde ar trebui să vină salvarea ei?
Nu există nici o salvare, nici un adăpost nicăieri... România va rămâne o ţară subdezvoltată, fără putere externă, bună pentru manopera sa de calitate şi extrem de ieftină.... Asta a vrut Vestul. Bineînţeles, veţi avea câţiva papagali care se pretind intelectuali care cântă în slujba capitalismului şi a liberalismului de baltă la comanda stăpânilor lor... E adevărat că intelighenţia română are de demult un sens al slugărniciei excepţional de bine dezvoltat, în afară de şcoala de la Cluj şi prietenii săi, cu multe nuanţe teoretico-practice în jurul revistei „Idea“...

elzorab spunea...

http://www.cotidianul.ro/antropologul_claude_karnoouh_romania_va_ramane_o_tara_subdezvoltata_fara_putere_externa-105887.html

pe el bajeti, mamaliga lui de "intilectual" auzi la el, romania subdezvoltata. pai cum se poate asa, n-a auzit el de olandezu si cezarica, de preturi la imobiliare ca la paris?

elzorab spunea...

http://realestate.yahoo.com/promo/cities-where-homes-are-losing-most-value

Akhenaton spunea...

Cracin fericit si un an nou mai imbelsugat ca asta de se termina!

Valentin Ionescu spunea...

Va urez si eu tuturor Sarbatori Fericite si un An Nou cu bucurii si realizari, in care scenariul cel mai rau posibil sa fie o supravietuire demna.

cezar spunea...

"Va urez si eu tuturor Sarbatori Fericite si un An Nou cu bucurii si realizari, in care scenariul cel mai rau posibil sa fie o supravietuire demna"

Hai ca esti simpatic. Ai reusit un oximoron perfect :)

Anonim spunea...

Sa aveti Sarbatori Fericite si sa va aduca Mosul ce va doriti si dupa cum ati fost de cuminti.

Anonim spunea...

Manole, de unde ai luat datele cu numarul de someri pentru fiecare judet?

Dan Nicula spunea...

Manole, harta mi se pare putin neclara, intrucat diferentele intre judete nu se pot vedea rapid, si mai ales nu se disting regiunile cu probleme.

Daca imi dai datele folosite, as putea sa-ti generez gratuit o harta similara cu:

http://www.caut-avocat.com/Numarul-de-agenti-comerciali-activi-din-punct-de-vedere-juridic/A60.aspx

Manole spunea...

Cu oarece întârziere vă urez şi eu toate cele bune şi Sărbători Fericite!

Datele pentru hartă le-am luat de pe site-ul ANOFM şi din comunicatele de presă. Dan Nicula, mersi de ofertă, dar nu am datele la îndemână.

Dan Nicula spunea...

Manole, merci pentru informatii.

Cu datele de la ANOFM + suprafata judetelor in kmp din wikipedia harta ar arata cam asa:

http://www.caut-avocat.com/Numar-someri-pe-km/A63.aspx

Inca o data, noua harta mi se pare mai clara, daca vrei o poti pune direct aici.

De asemenea, daca mai ai nevoie de harti pentru vizualizari de date trimite-mi un mail.

AristotelCostel spunea...

Latvia's leaders start to value what they have (that is, export potential) instead of dreaming of what they can no longer have (dynamic domestic consumption driving growth)

20.3% Latvia's unemployment is the highest in the European Union ... more Latvian's than even are now being forced to leave their country in search of work.

Latvia Is Back In The News, And Expect More To Come

alex.dumitrascu spunea...

Am descompus indicatorul asta cu numarul de someri pe km2. E foarte interesant. Da am impresia ca nu mai e nimeni interesat de probleme economice, financiare sau imobiliare.
Poate ca oamenii au dreptate.
Entuziasm zero.

Jupiter Family spunea...

Happy New Year !!!

2010 New Year's Fireworks show & Modern Talking

http://fireworks2010.blogspot.com/

Flavian spunea...

Da am impresia ca nu mai e nimeni interesat de probleme economice, financiare sau imobiliare.

Not yet, not yet. But soon.

Cel putin la partea cu economia si financiarele, ca imobiliarele fac imediat anul de cand au devenit un subiect depasit... :-)

Hai noroc si un an mai bun ! Asa cum sper eu, nu cum cred unii... :-D

dcg spunea...

http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-6772615-prima-casa-fondul-garantare-anuntat-bancile-nu-mai-primeste-dosare-1-ianuarie-2010.htm

CUMPARATOR spunea...

Un nou bun gazdei si tuturor celor ce posteaza pe aici !
Si la anul, la cat mai multe "discutii in contradictoriu" !

Anonim spunea...

AU REINVIAT BARBOLOGII IMOBILIARI:

Analiştii imobiliari estimează că apartamentele se mai pot ieftini în prima parte a anului. Aceştia mizează pe dorinţa dezvoltatorilor de a scăpa de stocul de locuinţe şi pe promoţiile deja anunţate.

2010 va aduce cel puţin o stabilitate a preţurilor pe piaţa imobiliară. Este concluzia analiştilor care spun că este normal să fie aşa, dacă ne gândim că posibilităţile românilor de a-şi cumpăra o casă sunt din ce în ce mai reduse.

"În ceea ce priveşte preţurile, eu cred că în prima jumătate a anului 2010 ele pot să sufere în continuare o uşoară scădere, dar nu de dimensiunile celor cu care am fost obişnuiţi în ultimele luni, după care probabil că se vor stabiliza", spune Radu Zilişteanu, analist imobiliar.

În 2009, dezvoltatorii imobiliari au redus preţul pe metru pătrat de la 1400 de euro, în luna martie, la 900 de euro, începând cu luna octombrie. Chiar şi aşa, vânzările de locuinţe au scăzut, de la începutul anului 2009, cu 40 la sută, faţă de 2008. Analiştii spun însă că dezvoltatorii imobiliari nu se descurajează şi vor găsi noi soluţii de atragere a clienţilor.

"Vom asista cu siguranţă la noi scăderi de preţ, dar aici clienţii trebuie să fie atenţi privitor la aceste preţuri, pt că nu este de ajuns să plăteşti un preţ mic pentru un apartament nou dacă nu vei avea siguranţa că acesta va fi livrat", spune Vlad Vlăsceanu, director târg imobiliar.

Analiştii mai cred că motorul pieţei imobiliare în 2010 ar putea fi programul Prima Casă, dacă acesta va fi prelungit de Guvern. În 2009, statul a alocat pentru prima casă 1 miliard de euro, din care au fost acordate garanţii de doar 480 de milioane de euro. Dacă acest program va continua, în a doua jumătate a anului, piaţa imobiliară se va mai dezmorţi, iar numărul tranzacţiilor va creşte, spun specialiştii.

Unknown spunea...

Auzi aici :
http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/prima-casa----2-ar-putea-creste-plafonul-de-garantare-la-70-80-000-de-euro-11002.html?utm_medium=RSS

Manole, fa ceva. Te rugam, combate, zi ca nu e bine, preturile scad orice ar fi.

Unknown spunea...

Azi Eur a scazut pina la 4,16. Nu se poate asa ceva, unii au cumparat Eur acum ceva vreme tot sperand la deprecieri ale leului. Al naibii BNR !

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?