vineri, 4 aprilie 2008

Păi domnii imobiliari ne confirmă: cade piaţa !

Nu ştiu cum ar trebui să denumesc articolul acesta. "Trandafir strikes back?" ... "Mintea de găină cu cheltuială se ţine?" ... "Din disperare, băieţii deştepţi au venit să sufle în balon şi şi-au uitat pantalonii acasă?" ...

Un lucru e cert, băieţii au tras concluziile primului trimestru din 2008 şi au decis că aşa nu se mai poate, e cazul să sufle iar în balon, că prea e groasă. Aşa că au apelat iar la doamna Trandafir de la Evenimentul Zilei, ziaristul ideal - întrucât poţi să-i spui orice tâmpenie vrei, că el oricum nici nu gândeşte, nici nu aude, doar înregistrează - care a mai pus-o de un articol la comandă. Numai că de data asta le-a cam ieşit... pe dos.

Hai să citim un pic graficul din coada articolului care ar trebui să ne prezinte, triumfător, cât de sănătoasă e piaţa noastră imobiliară.


Nu comentez cifrele de anul ăsta, pentru că nu ştiu cât de reală e sursa lor. Dar să zicem că e aşa. Hai să vedem, aşadar, ce susţin următorii (notaţi-le numele, fiindcă e un moment istoric, e prima oară când un grup atât de mare de imobiliari din România recunosc că piaţa e în derivă):

  • Romeo Florea / MediaCity
  • Olga Chiţan / EuroMetropola
  • Ionuţ Bordei / CBRE-Eurisko (domnul care a revoluţionat recent teoria economică susţinând că în viitor se va ascuţi concurenţa între developeri, ceea ce va duce la... creşterea preţurilor)
  • Irina Petrescu / ESOP
  • Călin Clinciu / Euroest
  • Ultima de pe listă, cu voia dvs., Teodora Trandafir, specialista în probleme imobiliare de la EVZ.

Aşadar, hai să vedem de fapt ce susţin respectivii, dincolo de perdeaua de afirmaţii "de serviciu" absolut normale: "o să crească"... "va fi bine"... "cumpăraţi acum cât nu e prea târziu"... etc.

Păi dânşii susţin că în perioada ian.-feb. 2007 au fost 63.772 de tranzacţii care au generat un cuantum de impozite în valoare de 134.264.221, 22 RON. Vă reamintesc că, la data aceea, 1 RON = 3,37, deci, în euro, cuantumul tranzacţiilor a fost de 39.841.015 E. Revine o medie de 624,74 Euro / tranzacţie.

Şi mai susţin dumnealor că în perioada similară de anul ăsta s-au înregistrat 77.703 tranzacţii care au generat un cuantum de impozite de 175.030.075,33 RON. Având în vedere că acum avem un curs de 1 RON = 3.70 E, rezultă un cuantum în euro de 47.305.425 E. Revine o medie de 608,79 Euro / tranzacţie.

Adică o scădere de -2,66% per tranzacţie. Păi domnilor, hotărâţi-vă ce vreţi să ne transmiteţi: din ianuarie 2007 până în ianuarie 2008, ori au crescut la ziar preţurile cu 50%, ori au scăzut real cu 2,66%?! Nu de alta, dar mai sunt unii care vă cred şi nu cred că le va pica bine să dea kilogramul de bani acum şi să se trezească peste un an că au fost păcăliţi...

(pe cei care vor să intervină şi să aducă în discuţie banii negri, creşterea economică etc. îi rog să se abţină)

44 de comentarii:

AristotelCostel spunea...

Eu ştiu ce va răspunde Zilişteanu.

"E simplu, oamenii au mers la notar, unde au preferat să declare o valoare sub cea reală, rezultând o diminuare a valorii impozitelor colectate de notari."

Totuşi, pentru înghiţirea unui astfel de raţionament, trebuie să plecăm de la ideea că România a fost Elveţia şi tinde să devină...România, ori eu tind să cred că suntem mai puţin hoţi...decât am fost, dar e o părere personală.

nestor spunea...

Nu stiu cat de relevanta este suma medie per tranzactie. Asta pentru ca tranzactiile de terenuri sunt taxate diferit fata de cele pe cladiri, deci tu ai remarcat de fapt o modificare a raportului intre cele doua.
Dar in realitatea cred ca s-a intamplat exact ceea ce spui tu, a crescut numarul de tranzactii cu terenuri si a scazut numarul de tranzactii cu imobile.
Oricum, daca ar fi sa gandim pur in termeni economici si sa luam de bune cifrele prezentate, inseamana ca piata imobiliara nu numai ca nu a scazut, dar a crescut semnificativ comparativ cu perioada similara a anului trecut.

AristotelCostel spunea...

@nestor

"Asta pentru ca tranzactiile de terenuri sunt taxate diferit fata de cele pe cladiri..."

"Iarăşi mă repet"...eşti varză rău:

"Art. 77.1. - (1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel:
a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:
- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani:
- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv."

Cosmin spunea...

Nu cumva o scădere de -2,66% inseamna o crestere? Atentie la ar'metica ;)

nestor spunea...

Ma refeream la sumele incasate efectiv din cele doua tipuri de tranzactii. Cred ca e o presupunere destul de corecta ca in general se plateste mult mai mult pe un apartament decat pe un teren, factor care de fapt ii si incurajeaza pe multi sa demareze constructia unei case.

AristotelCostel spunea...

@cosmin

Intr-adevar, corect ar fi "o evolutie de -2,66%" sau "o scadere cu 2,66%".

AristotelCostel spunea...

@nestor

Esti pe campii. In articolul manipulator se afirma ca locuintele vechi au ponderea principala in tranzactiile din primele doua luni. Oricum, puteti sa ziceti ba ca-i alba, ba ca-i neagra...ideea e ca aveti dreptate si piata imobiliara creste...

de vazut spunea...

din articol:

"(pe cei care vor să intervină şi să aducă în discuţie banii negri, creşterea economică etc. îi rog să se abţină)"

Te citeam cu placere pana sa ajung la asta. Cel mai mult imi place la blogul asta comentariile si naivitatea unora.

Probabil ca fara aceasta naivitate blogul asta nici n-ar mai exista, din lipsa de subiecte.

Asa ca de nu-i lasi sa se exprime?

Unknown spunea...

Din noiembrie 2007 explicam "cresterea scaderii".

Manole spunea...

@de vazut: pentru că sunt aceiaşi aplaudaci de serviciu a căror singură misiune e să contracareze "atmosfera" nesănătoasă de pe acest blog cu argumente răsuflate.

Poate voi nu vă daţi seama, dar de când blogul meu există - adică de 7 luni - anumitor colegi imobiliari le-a devenit clar că internetul este un mediu cu expunere în rândul tinerilor inteligenţi şi cu resurse, mediu care merită "ocupat" şi manevrat cum trebuie. Orice proiect serios are acum oameni de PR care deschid conturi pe forumuri sau comentează "pozitiv" pe bloguri. Ar trebui să fii naiv să crezi că ei nu mişună şi pe aici. Constat totuşi cu satisfacţie că de când am obligat pe toată lumea să-şi deschidă cont numărul comentariilor aiuristice a scăzut semnificativ. Înainte erau PR-işti care scriau şi sub 3-4 identităţi "anonime".

AristotelCostel spunea...

@manole

Lipsa comentariilor de la penultimul post se datorează...caracterului său irefutabil.

Ce putea fi contrazis acolo??? Cât de gros ar trebui să fie obrazul unui manipulator ca să conteste realitatea???

@de vazut

"Paranteza" lui Manole n-are nicio treabă cu lipsa de reacţie a "clasei manipulatoare".

Mamelucii creşterii sunt amorţiţi...anesteziaţi de situaţia din piaţă. Gogomăniile pe care obişnuiesc să le disemineze sunt mult prea răsuflate.

Până în urmă cu 2-3 luni...mai puteau spera să prindă în capcană câţiva tineri...end-user-i, dar acum e imposibil...nema bani...nema condiţii...fond locativ comunistoid...piaţa de nou pentru prostălani...de lux...curs degringolat...bursa pe jos...economia în grevă...

Weird Ed spunea...

haideti sa va dau citeva exemple. vad ca ca unii inca nu pricep si au impresia ca au facut investitii bune...

10 Martie

EROII REVOLUTIEI CITY MALL AP 2 CAMERE LA 2 MINUTE DE METROU ZONA FOARTE LINISTITA VIZAVI DE UN PARCULET PARTER/4 SEMIDEC 44 MP SUPRAF UTILA BALCON INCHIS G F P CONTORIZAT PARTICULAR NEGOCIABIL Pret: 105000 EURO; Localizare: BUCURESTI

4 Aprilie

EROII REVOLUTIEI CITY MALL AP 2 CAMERE LA 2 MINUTE DE METROU ZONA FOARTE LINISTITA VIZAVI DE UN PARCULET PARTER/4 SEMIDEC 44 MP SUPRAF UTILA BALCON INCHIS G F P CONTORIZAT PARTICULAR NEGOCIABIL Pret: 99000 EURO; Localizare: BUCURESTI

---------------------------------------

5 zile diferenta

IANCULUI PANTELIMON ELECTROAPARATAJ VAND AP . 2 CAM . SUPRAFATA CONSTRUITA 72MP . ETAJ 4/11 STRADAL CURAT SUPER - CIVILZAT Pret: 113000 EURO; Localizare: BUCURESTI

IANCULUI PANTELIMON ELECTROAPARATAJ VAND AP . 2 CAM . SUPRAFATA CONSTRUITA 72MP . ETAJ 4/11 STRADAL CURAT SUPER - CIVILZAT Pret: 112000 EURO; Localizare: BUCURESTI

--------------------------------------

26 Martie

CHISINAU ( MIRAMAR ) , PARTICULAR , 3/10 , SEMIDEC , IMB . , 55 MP Pret: 120000 EURO; Localizare: BUCURESTI

4 Aprilie

CHISINAU , MIRAMAR , 3/10 , SEMIDEC , CF . 1 , IMB . , STRADAL , 55 MP , DISC Pret: 114000 EURO; Localizare: BUCURESTI

----------------------------------------

sursa este www.anunturiparticulari.ro (sa ma ierte manole, dar nu vreau sa le fac reclama). nu mi-a luat mai mult de 15 minute sa caut rezultatele de mai sus.
deci, baietei si fetite, investiti acum. bijnitarii au nevoie sa se plimbe in q7 si x5. bancile sint vai de ele fara profituri de 100%. ajutati-i, va rog, indatorati-va pe 30 ani zile, cheltuiti-va banii de o viata, munciti pentru ei, pentru ca fara voi, ei nu ar mai exista....

Manole spunea...

Gicu: uite aici o istorie din primavara trecuta. Atunci preturile de pe piata (nu zic "piata"!) au fost salvate de creditele relaxate (oricum, din cate stiu garsoniera de care e vorba acolo nu s-a dat nici in ziua de azi). Sa vedem cine le va mai salva acum. Superman?

Weird Ed spunea...

manole, mai este un amanunt interesant. am uitat sa il mentionez in mesajul anterior. am observat un numar foarte mare de anunturi cu urmatoarele caracteristici:

- apartament mobilat si utilat

- recent renovat

- imbunatatiri gresie, faianta, termopan, etc

- apartament la cheie

cunosc cel putin doi agenti imobiliari, iar cu unul din ei chiar am fost la vizionari in anii precedenti (in calitate de "coleg"). singurii proprietari de apartamente care investeau in renovari(desi nu erau asa multi pe vremea aia) erau cei care doreau sa revinda la un pret mai mare.
in ultima vreme, din cite observ, bijnita este la moda. foarte, foarte multe anunturi cu nelipsitele apartamente la cheie si renovate (am vazut si pagini intregi care nu ieseau din tiparul de mai sus).

Unknown spunea...

Aristotel

Intr-adevar, observatia ta este foarte exacta, lipsa de comentarii la postul precedent privind cauzele bulei este absolut graitoare! La postul de dinainte fusesera peste 100!

Noamy spunea...

@GICU
Referitor la postarea ta:
Pt cineva care are un minim de cultura imobiliara, un apart de 44 m2 semidec este cel mai probabil un apart de cf.2 (in general, pt 2 camere cf 1 apart au peste 48-50 m2, mergand pana la 70 m2 cele din blocurile construite dupa 86). Un astfel de apart se vindea in sept 2007 cu 60 000 in aceeasi zona si in plus amenajat complet (a se vedea magazinulde case cu postarile din sept 2007). Este evident ca proprietarul acestui apartament (in plus aflat parter intr-unul din cele mai nesigure cartiere!) arunca preturi la plesneala, mizand pe o crestere de 100% intre sept 2007-aprilie 2008 intr-unul din cele mai prost cotate cartiere ale Bucurestiului, (doar Rahova il intrece) si, ceea ce este mai grav, intr-un bloc cf 2.. Nu este nici un secret pt nimeni ca apartamentele nu se vand la preturile publicate, ca peste tot este rost de negociere, iar in unele cazuri, cand pretul sare mult peste media reala a vanzarilor din acea zona , aceasta negociere poate fi si pana la 40%-%50 din pretul publicat. In we acesta am aflat povestea unui proprietar care a avut scos la vanzare inca de acum 6 luni un apart de 3 cam cf.1. in zona Veteranilor Militari, etaj ultim 10! Deci greu vandabil din start. In cele 6 luni de cand incerca sa-l vanda, a cerut progresiv preturi de la 95 000 (acum 6 luni) la 150 000 euro, sfatuiti de agenti imobiliari « binevoitori » care-i spuneau ca la atat se fac tranzactiile in zona la 3 cam, fara sa tina cont de etaj ultim, de nimic. A reusit sa-l vanda cu 95 000 acum cateva zile, recunoscand si el nerelismul preturilor cerute de-a lungul acestor 6 luni, sfatuit de acceesi buni sfatuitori numiti agentii imobiliari, pt care personal am toat desconsideratia din lume, legat de inutilitatea muncii lor in epoca informatiei in care Internetul face totul si a creditelor imobiliare in care bancile si notarii agreati de caestea reazolva toate problemele cu actele, facand prezenta agentilor inutila in orice procedura legata de acte.
Asa ca o analiza a panicii care a cuprins proprietarii care mai scad cate 2-3000 euro la apart eveluate cu 40% peste pretul real de vanzare al zonei este echivalenta cu ghicitul intr-o cana cu ness (cafeaua ar fi deja mult prea obiectiva)

Noamy spunea...

EROII REVOLUTIEI CITY MALL AP 2 CAMERE LA 2 MINUTE DE METROU ZONA FOARTE LINISTITA VIZAVI DE UN PARCULET PARTER/4 SEMIDEC 44 MP SUPRAF UTILA BALCON INCHIS G F P CONTORIZAT PARTICULAR NEGOCIABIL Pret: 105000 EURO; Localizare: BUCURESTI

http://www.magazinuldecase.ro/oferte-imobiliare-bucuresti/1200-apartament-2-camere-Resita.html

Pt conformitatea celor afirmate, la pag 23 (imobile vandute) de pe magazinulde case figureaza un imobil similar,Berceni, 42 m2, bloc cf2, etaj dificil (9/10) proaspat amenajat si mobilat corect, care se vindea mobilat! cu 68 000 euro pret strigare, data postarii 15. aug. 2007. Deci, luand in considerare o suma de vanzare mai mica de 68 000 rezultata in urma unei negocieri,scazand amenajarile +mobila, ne putem da seama de ce cel ce publica acum, in aprilie 2008 un anunt pt un apart in aceeasi zona (berceni,eroii revolutiei) oscileaza intre 99 000 si 105 000...pt ca oricum miza pe un pret cu peste 70% mai mare in doar 6 luni, ceea ce contrazice orice crestere la nivel de piata, chiar si cea mai optimista anuntata de Zilisteanu in aceste 6-9 luni.

cosmiX spunea...

"Cristian spunea...
Aristotel

Intr-adevar, observatia ta este foarte exacta, lipsa de comentarii la postul precedent privind cauzele bulei este absolut graitoare! La postul de dinainte fusesera peste 100!"

graitoare, si ce zice ... (nu am pus ?)

au fost mai multe entry -uri pe blog intr-un timp scurt, si lumea scrie la entry -ul curent

Unknown spunea...

COSMIX

Nice try!!

Ard si eu gazul pe blog-ul asta de vreo 6 luni, (pana la regula cu obligativitatea contului sub nick-ul Scippio), si o singura data imi amintesc sa fi fost un post la care dupa doua zile sa se adune doar 4 comentarii.

In acelasi spirit pot sa propun si eu o explicatie...Secret Service a bruiat net-ul cu ocazia Summit-ului si n-am mai putut lumea accesa blogul!

Concursul de scenarii SF ramane deschis...

Weird Ed spunea...

Sper ca bancile nu se vor lasa tocmai acum. Avem nevoie de bani, avem nevoie de
credite
. Jmenarii trebuie sa cheltuiasca pe maserati, mertzane, suvuri. Importati fratilor, cheltuiti, acum e momentu... nu va lasati ! :P.

Cosmin spunea...

Uite cum e cu bancile din Romania:


Sistemul bancar din Romania a fost incadrat in categoria de risc mare

AristotelCostel spunea...

Cât câştigaţi lunar "la negru", peste venitul oficial ?

Rezultatele chestionarului de până acum confirmă întrucâtva estimarea oficială:

"În România munca la negru ajunge chiar la 30-35% din PIB-ul ţării, a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR."

Totuşi, libertatea internetului a dat frâu liber imaginaţiei şi mulţi au bifat venitul la negru sau ...gri peste 1000 RON pe lună.
Vise erotice plăcute...în continuare!

Manole spunea...

@aristotel: nu degeaba am pus sondajul ăla. Am vrut să vedem cam ce zic oamenii... şi rezultatele confimă, într-adevăr, estimările oficiale. Plus ca e interesanta si polarizarea. Rezultă că numai 15% ar câştiga suficient cât să acopere o rată la bancă din banii la negru.

Anonim spunea...

Acum depinde ce intelege fiecare prin venituri la negru. De exemplu, in cazul PFA-ului pe IT impozitele la stat de platesc pe baza normei de venit. Norma de venit este de 18550 ron/an adica vreo 1545 ron/luna. Va imaginati ca un ITist nu castiga doar atat, nu? Iar pana la 35000E acest PFA nu este obligat sa plateasca tva si deci nici sa-si tina contabilitatea. Daca vrea sa taie factura taie, daca nu, nu, depinde cum se intelege cu platitorul. Daca PFA-ul stie ca in 6-8 luni vrea sa se bage la credit atunci incepe si taie factura la greu pt orice serviciu pe care il face ca sa-si creasca venitul mediu real. Bancile calculeaza venitul mediu lunar pe baza acestor facturi insotite de contracte, pe ultimile 6 sau 12 luni pentru a calcula scoringul. Depinde de banca evident, sunt banci care iau, de exemplu, doar norma de venit in calcul. Asa ca degeaba castiga omul 20.000E/an daca ei vor lua in considerare doar acei 18550 ron/an, dar dupa cum spuneam depinde de la banca la banca. Diferenta intre 2000E si 1545ron unde o incadrati? la bani negri, la gri sau de care?

nestor spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
nestor spunea...

Majoritatea chiriilor in Bucuresti trec lejer de 1000 ron. Ar fi un prim exemplu. Cel cu PFA era al doilea, majoritatea celor pe care ii cunosc si au salarii peste 5000 RON incaseaza fie pe PFA fie pe drepturi de autor. In alte orase ale tarii norma fixa este mult mai mica, in Pitesti de exemplu este 6000 RON, motiv pentru care multi din cei care lucreaza pe PFA le inregistreaza in orasele de provincie, nu in Bucuresti.
Asta fara sa mai vorbim de cei care lucreaza pe proiecte si sunt platiti direct in cont de catre firme straine, sau de consultantii care lucreaza prin firme inregistrate in Cipru, si lista poate continua.
Cred ca marea majoritate a celor care reprezinta piata efectiva pentru apartamente in Bucuresti se incadreaza intr-una din categoriile de mai sus.

Noamy spunea...

Cineva spunea pe buna dreptate ca e amuzanta naivitatea celor ce posteaza uneori pe acest blog. Pentru veridicitatea rezultatelor, un sondaj de opinie, conform oricarei norme de metodologie sociala, trebuie sa aiba la baza un esantion reprezentativ. Chestionarul aplicat pe acest blog referitor la castigurile extra-salariale ignora acesta conditie de baza a obectivitatii rezultatelor, esantionul fiind compus aleatoriu, din vizitatorii acestui blog care au probabil ca principal numitor comun accesul la net si interesul asupra pietei imobiliare si acestui blog. In plus, poti vota de nenumarate ori….ceea ce iar schimba datele problemei grav…
Veniturile la negru in tara asta se compun, dincolo de cele expuse de Gabriela, in egala masura din veniturile obtinute de ciobani din vanzarea branzei in sat, a tzuicii, din bacsisurile chelnerilor, din tariful platit unei menajere pt a-ti face curat saptamanal, al maseuzei care vine acasa, din atentia strecurata in spital asistentei sau medicului, din banii dati zugravului sau instalatorului pt amenajarea unei case, din « comisioanele » luate la tranzactionarea unor contracte, din veniturile expertilor Phare care castiga dintr-un proiect cat pt o masina buna, din nenumarate alte surse.Unele sunt rezultatul muncii, al unor servicii prestate sau bunuri vandute si neinregistrate, alti bani sunt « atentii » sau favoritisme date ca un sistem/ contract sa functioneze. Unii sunt mai gri, altii mai negri…dar toti, neinregsitrati, intra in consum, in imobiliare, si destabilizeaza calculul celor care pot lua credit, pe baza salariului mediu estimat de INSE in 2011...pt a vadea la ce nivel putem estima piata atunci.
PIB-ul reprezinta valoarea tuturor bunurilor si serviciilor generate de o economie. Noi comparam aici printr-un chestionar aplicat orbeste veniturile la negru ale unui esantion nereprezenattiv cu un cumul de servicii si bunuri (inclusiv industriale) la nivelul unei tari intregi tari. Si pentru ca intamplator 30% din repondenti spun ca obtin venituri la negru, si tot intamplator 30-35% din PIB-ul tarii este rezultat din economie subterna, concluzionam ca pura lege a coincidentei face ca rezultatele sa fie reprezentative si tragem concluzia cati oameni ar putea plati rate la banci pt imobiliare….
in conditiile in care nu este clar inca ce procent din piata imobiliare se misca cu plati in cash.

Manole spunea...

Banii la negru sunt bani neimpozitaţi în niciun fel. Venituri care, teoretic, nu există. Chirii pe care le încasezi şi nu le declari sau servicii al căror preţ nu se vede nicăieri (facturi sau salariu).

Manole spunea...

@noamy: bineînţeles că sondajele astea nu sunt ştiinţifice, dar ele pot fi corelate cu altele care au rulat mai devreme.

B spunea...

Se pare ca si in SUA sunt zone foarte scumpe si se pare ca au inceput sa renunte la asteptarile peste masura si sa ceara mai putini bani...

http://www.cotidianul.ro/chilipiruri_imobiliare_americane-42737.html vs http://www.imobiliare.run.ro/index.php?lang=rom§ion=oferte&screen=detalii&oras=Bucuresti&lang=rom&sel1s=a%3A2%3A%7Bs%3A10%3A%22tip_imobil%22%3Bs%3A2%3A%2234%22%3Bs%3A9%3A%22tip_tranz%22%3Bs%3A1%3A%22V%22%3B%7D&sel2s=a%3A1%3A%7Bs%3A4%3A%22zone%22%3Ba%3A1%3A%7Bi%3A0%3Bs%3A5%3A%221+Mai%22%3B%7D%7D&sel3s=a%3A0%3A%7B%7D&id=6603825

Mare mirare este ca presa a inceput sa dea in cap la propriu celor care pana acum au pedalat pe marirea preturilor. Ca sa zic asa tocmai presa incepe sa muste mana care i-a hranit pana acum asa cum bine a intuit aristotel acum ceva vreme intr-un comentariu pe forum.

Si ca sa comparam mere cu mere hai sa vedem 2 casute "asemanatoare" in 2 locatii opuse din lume...
Locatia: SUA (paradisul palmierilor vedere la ocean si piscina printre palmieri) vs Romania (in buricul junglei de beton intr-o casuta ca o baraca).
Orasul: Key Largo (Florida) vs Bucuresti
Teren: 1500 mp vs 300 mp
Dotari: Casa este dotata cu piscina, iar bucataria are toate utilitatile necesare, de la aragaz si frigider pina la spalator de vase VS nemobilat, curte individuala, 2 grupuri sanitare si acum punctele forte: caramida 1930 si structura f rezistenta din ... caramida.
Pret: 150.000 Euro vs 500.000 Euro

Oricum ar fi, se spune ca o imagine face o mie de cuvinte aruncati ochii pe cele 2 linkuri si spuneti si voi nu ati fi tentati sa cumparati baraca din Bucuresti comparativ cu casuta dintre palmieri la ocean si cu piscina la nas? Cum zice jmecherul nostru carpatin, e mai bun la noi ca e mai scump da si merita... probabil numai la noi se produce Q3 si alte marci straine putind de incultura si te mai si admira pentru lucrul asta... scuze, cred ca la noi si la somalezii care au piratat ultimul yacht francez... numai ca la noi hotii se bucura de protectia justitiei nu degeaba l-au lasat pe Bombo la dosar cu copertile goale?!?!?! nu? Sa traiti.. aaa, sa bomboniti, pardon sa numarati bine ca sa il parafrazez pe ilustrul nostru fost prim ministru in anul de glorie cand credea ca nimic nu i se poate intampla.

Si ca sa divagam apropos de etapele istorice, cand citeati in ziar prin 2002 ca firma x care nu a platit in viata ei TVA la stat i s-a returnat 1 milion de euro TVA ilegal si patronul ei a primit o condamnare cu suspendare va intrebati ce are asta cu neputinta dumneavoastra de a va cumpara o garsoniera mizera in ultimii ani? Ei bine are stimabililor, daca un incopetent de "afacerist" autohton care sta cocotzat pe 1 mil de euroi se apuca in 2002 sa cumpere apartamente cu cat credeti ca ar fi crescut piata? Eu zic ca ar fi dublat pretul?

Inca o mica paranteza, am sunat personal la adm financiara a sector 6 acum 1 an aproape sa intreb daca pot sa platesc impozitul online. Mi s-a spus candid ca se poate daca am peste 100 de apartamente sau mai multe in proprietate... Am intrebat f curios daca sunt multe persoane in aceasta situatie curioasa si mi s-a raspus si mai candid ca sunt f multe persoane in aceasta situatie "nefericita".... Sa numarati bine de la distanta... la averile politicienilor nostri si sa ii tina batranica in putere ca mai sunt fonduri europene de papat!

AristotelCostel spunea...

@manole

Mie mi se par destul de pertinente argumentele lui noamy. Piaţa n-are cum să cadă!!! Sondajul ăla n-are nici măcar o marjă de eroare, nu e reprezentativ la nivel naţional, nici cash-ul din piaţă nu e cunoscut, tranzacţiile cresc şi scad în funcţie de specialistul imobiliar care se referă la ele, piaţa stagnează şi creşte din vară, Gheţea spune că în 2-3 ani ajunge criza şi la noi, azi la 14 Isărescu a spus că n-a experimentat niciodată ţintirea inflaţie pe timp de criză, deci totul e clar...N-ARE CUM!!!

Noamy spunea...

Piata poate sa se prabusesca in egala masura daca euro ajunge la 4 ron, daca bancile limiteaza creditarea la 30%, daca va fi un cutremur catastrofal sau din alte motive veridice si seriose. Postarea mea un are nici o concluzie in acest sens, vrea sa atrga atentia unei realitati pe care in Romania o intalnesti la fiecare pas si fiecare din noi o alimentam in fiecare moment -banii negri- si asupra proportiilor ei, uneori neluate in seama. Asta nu ma impiedica sa punctez niste predictii argumentate – ca sigure si documentate!- cu calcule si formule “a la Andrei” sau chestionare facute nerespectand nici o norma a metodologiei cercetarii sociale..

B spunea...

@Aristotel: vad ca esti glumeti azi si iti arde de saga...

In legatura cu Isarescu,tintirea inflantiei si o "potentiala" sigura criza hai sa facem un mic exercitiu de gandire. Sa zicem ca vine criza maine? Ce face Isarescu cu instrumentele aflate la dispozitia BNR? Scade dobanda de referinta si/sau mareste cantitatea de moneda de pe piata? Dar asta va implica accentuarea degringoladei si nu stavilirea ei. Citeam intr-un ziar de azi ca 1/3 din investitiile straine se duc in imobiliare... Cat inseamna 1/3 din investitiile straine de ultimi 5 ani? Sa zicem ca toti acesti bani ar putea sa gaseasca cumparatori solvabili si apoi se arunca 10 mld echivalent in lei pe piata cerand valuta... si impreuna cu ei niste baieti destepti din Londra gen Soros ataca leul. Doar nu credeti ca noi avem exclusivitatea la baieti destepti si cei pe care ii avem sunt singurii in lume? Intr-o fraza de incheiere nu as vrea sa fiu in sandalutzele lui Isarescu cand bulgarasul o sa o ia la vale.... Cred ca asa cum estima cineva aici pe forum bulgarele o sa o ia la vale post electoral ca sa zicem asa... ca sa nu voteze romanul la furie. Pana atunci sa vindeti (cititi "cumparati" daca sunteti de agent imobiliar) cat mai aveti timp! :))

AristotelCostel spunea...

@noamy

În dese rânduri am greşit faţă de tine. Problema ta, situată în centrul Bucureştiului, se devalorizează. Eu voi încerca să fiu alături de tine...zilnic.

"Piata poate sa se prabusesca in egala masura daca euro ajunge la 4 ron, daca bancile limiteaza creditarea la 30%, daca va fi un cutremur catastrofal sau din alte motive veridice si seriose."

Nu cred că are sens să speriem tinerii care, poate, tocmai îşi trăiesc viaţa...

nestor spunea...

Doctorii sunt in general persoane care castiga multi bani in afara sistemului oficial. Profesorii care fac meditatii sunt persoane care castiga multi bani in afara sistemului oficial. Cei care lucreaza in constructii castiga bani in afara sistemului oficial. Insumand aceste persoane la nivel de Bucuresti, ce credeti, obtinem sau nu un procent solid?
Daca stau sa ma gandesc cu cati bani din astia am alimentat personal "sistemul" in ultima vreme, am nu vise erotice, ci cosmaruri.

Weird Ed spunea...

Leul o duce bine, fiti pe pace:

Dobanda de referinta creste.


Destui cu restante peste 90 zile.


Deficitul creste cu 6 miliarde de euro de la un an la altul.


Deficit numai in luna ianuarie de 1135 milioane de euro.


Cum zicea Cosmin bancile o duc bine.

Anonim spunea...

@nestor
Medicii care pot lua spaga la nivele "ridicate" reprezinta maxim 20 % din total. profesorii care ...mai fac ...meditatii sunt cei de matematica, fizica, limbi straine si romana, deoarece este straina pentru multi), iar maxim 20 % din cadrele didactice. Asa ca nu asta e explicatia. Cat are salariul un profesor (fie el si asistent universitar) tanar ? Nu poate sta nici cu chirie. Si astia nu sunt cautati nici pentru meditatii, nici pentru spagi la examane. iar cu medicii debutanti e aceeasi situatie. Abia le ies banii de o iesire in oras.

Unknown spunea...

Speculantului britanic i se cam taie gazu'. Sa vedem daca lacusta imobiliara UK va fi in stare sa-mputa piatza imobiliara din Romanika-Bananika si in 2008-2009
BBC:
“UK mortgage lending at 16 year low - lowest since the first quarter of 1975. House prices fell by 2.5% in March, the biggest monthly decline since September 1992, much more than many analysts had forecast.”

Andrei Stroiescu spunea...

@Noamy

Dupa cum spuneam, fiecare e liber sa intelega ce vrea din comentariile celuilat. Consider ca nu e nevoie sa specific de fiecare data ca atunci cand postez un comentariu este vorba de parerea mea (si nu de vreun adevar absolut). N-am pretentia ca ideile mele sa fie luate ca un ultim adevar, mai degraba incerc sa arat ca pot exista si alte moduri de privi problema.
Sunt cateva scenarii vehiculate pe aici destul de plauzibile, insa intotdeauna este loc si de altele care sa se dovedeasca la fel, oricum intr-un final realitatea va fi cel mai pobabil diferita.
Si apropos, nu confunda predictia cu profetia.
Imi place sa cred ca nu te-am deranjat chiar atat de tare incat sa trebuiasca sa spui, ori de cate ori poti, cat de fantezist, aleatoriu, inventat este un scenariu prezentat anterior, astfel incat persoana ta sa fie sigura, sigura ca nu va exista, doamne fereste, vreun naiv pe aici care sa il si creada...

Toate cele bune.

Anonim spunea...

haideti bah, chiar asa de neagra e situatia in rromania ? si eu care vroiam sa ma intorc ....
NOT :P

Unknown spunea...

Manole

Ce parere ai de articolul asta :

"Scumpirea locuinţelor va asigura dezvoltatorului RomReal marja de profit vizată în România, de 30%
BUCUREŞTI

Creşterea preţului locuinţelor noi va permite companiei RomReal să obţină marja de profit de 30% preconizată pentru proiectele de pe piaţa românească, în ciuda majorării costurilor de construcţie, au anunţat, marţi, reprezentanţii dezvoltatorului, deţinut de investitori norvegieni.
Compania RomReal, listată la bursa din Oslo, este prezentă pe piaţa românească prin intermediul mai multor subsidiare, dintre care cea mai mare este Westhouse, vehicul de investiţii creat în anul 2005, împreună cu investitori britanici.

Westhouse Group a anunţat anul trecut că va aloca în următorii şapte ani 1,5 miliarde de euro pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare în România, principalele oraşe vizate fiind Bucureşti, Constanţa şi Braşov. Proiectele vor cuprinde spaţii rezidenţiale şi comerciale, iar unele dintre acestea au spaţii de birouri şi comerciale. În total, firma va construi 4.500 de locuinţe, care vor fi finalizate în perioada 2011-1012.

"Dezvoltatorii se confruntă în România cu presiunea creată de creşterea costurilor de construcţie - în principal la materiile prime. Cimentul şi oţelul s-au scumpit de la începutul anului cu 10-12%, iar costul cu forţa de muncă a crescut cu 15% în 2007", se arată într-un anunţ al RomReal.

Reprezentanţii companiei apreciază că, la fel ca orice dezvoltator din Europa, RomReal "nu este imună" la evoluţia costurilor de construcţie.

"Preţurile de vânzare ale apartamentelor continuă să crească - în medie cu 20% în 2007 şi cu un ritm mai moderat, de 10-15% previzionat pentru 2008. În consecinţă, vom putea să ne menţinem previziunile noastre privind marjele de profit pentru toate proiectele din România, de circa 30%", apreciază reprezentanţii RomReal.

În plus, compania a negociat preţuri fixe la contractele de construcţie, acolo unde a fost posibil, limitând astfel efectele creşterii costului de construcţie.

Compania deţine 19 terenuri în Mamaia, Constanţa, Bucureşti şi Braşov, cu o suprafaţă totală de un 1,3 milioane de metri pătraţi.

Primele trei proiecte vor fi dezvoltate în judeţul Constanţa, vor totaliza peste 500 de apartamente şi implică o investiţie de 50 de milioane euro.

În Bucureşti, compania deţine trei terenuri, totalizând 3,2 hectare, dintre care unul, de 900 de metri pătraţi, amplasat în sectorul 5, ar putea să fie vândut în perioada următoare.

"Am iniţiat un proces de renunţare la anumite active. Printre aceste sunt active precum Bucharest Office, care este acum liber, respectiv şi alte terenuri fără importanţă strategică pentru RomReal, dar care sunt extrem de valoroase - ca cel din Braşov", se mai spune în anunţ.

În Braşov, RomReal a achiziţionat un teren cu o suprafaţă de peste 4.000 de metri pătraţi, situat în centrul oraşului."

Unknown spunea...

blogul asta este plin de triste aberatii.

multi vor atat de mult ca sa cumpere apartamente ieftin ca in anii '90, incat fac orice sa produca panica si paranoia cum ca va cadea piata.


daca in bucuresti in centru acum inca mai gasesti apartamente de 3 camere la 250.000 euro, asa ceva in centrul altora capitale care nici macar nu sunt in uniunea europeana (vezi belgrad, vezi kiev)
nu exista apartament in centru sub 550.000 euro pentru 87 mp.

Asa ca preturile in bucuresti la apartamente sunt f . mici in comparatie cu unde se vor duce in 3-5 ani de acum incolo.

blogul asta penibil e sustinut cu bani grei de dinu patriciu, care vrea sa cumpere romaia ieftin din nou ;) a facut exitul pe petrol si vrea sa se bage pe imobiliare

cosmiX spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Noamy spunea...

Si explicatia logica a venit ceva mai tarziua: cu cat creste valoarea tranzactie, cu atat scade valoarea taxelor ....
Şi costurile tranzacţiilor au ieşit la lumină

Onorariile, taxa pe valoarea adăugată, impozitele şi tarifele de intabulare aferente tranzacţiilor imobiliare au fost, de asemenea, prezentate băncii centrale de către notari. Din datele UNNPR reiese că, procentual vorbind, costurile tranzacţiilor scad pe măsură ce creşte valoarea bunului ce face obiectul contractului.

Spre exemplu, pentru un bun imobiliar în valoare de 50.000 de euro, costurile ajung la 4,65% în cazul tranzacţiilor sub trei ani şi la 3,65% pentru tranzacţiile pe durată mai lungă. În schimb, pentru un bun imobiliar de patru milioane de euro, costurile de tranzacţionare nu trec de 2,78% (sub trei ani), respectiv 1,78% (peste trei ani). Valoric vorbind, cea mai mare parte a acestor costuri o reprezintă impozitul.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?