duminică, 16 septembrie 2007

Cât durează o vânzare?

Prin iunie 2006 o garsonieră din Pantelimon costa în jur de 30.000 de euro. După câteva luni, în toamna lui 2007, conform anunţurilor din ziare preţul sărise la aproape 40.000. După alte câteva luni, în primăvara lui 2007, prin martie, preţul sărise la 60.000. Aşadar, în circa 9 luni preţul a urcat cu 100%.

Dar se vinde?

Istoria unei garsoniere din Piaţa Delfinului (mai precis de pe Dobrina) e destul de relevantă.

- luni 26 martie 2007: preţul cerut e de 59.000 de euro;
- după o lună de nevânzare, pe 20 aprilie preţul scade cu 3.000 de euro: 56.000 euro;
- după 2 luni şi jumătate de nevânzare, pe 13 iunie, preţul scade la 53.500 euro;
- după 3 luni şi jumătate de nevânzare, pe 3 iulie, proprietarul anunţă un nou preţ: 60.000 de euro;
- după 4 luni şi jumătate anunţul de vânzare se pare că este actualizat pe un alt site pe data de 6 august dar preţul se încăpăţânează să rămână la fel: 60.000 de euro.

De la primul anunţ de vânzare (când 1 EUR = 3,33 RON) au trecut aproximativ 5 luni. În RON, la data aceea preţul cerut era de fix 2 miliarde. În ziua în care preţul anunţat a fost cel mai jos cursul valutar ne indica 1 EUR = 3,27 RON. Ceea ce înseamnă că în RON proprietarul era dispus să accepte un preţ de 1,75 miliarde, adică mai mic cu nu mai puţin de 12,5% decât pretenţiile iniţiale. O constatare destul de interesantă, aş putea zice.

Pe 3 iulie, când se anunţă noul preţ: 60.000 de euro, leul e tare ca o stâncă: 3,12. Şi toată presa vuieşte de previziunile a diverşi analişti care zic că leul se va întări până la 3,00. E clar că proprietarul nu vrea să rişte să piardă pe 2 fronturi: şi din scăderea preţului şi din scăderea euro. Ţine cu dinţii de preţul de 60.000 iar în ceea ce priveşte cursul, Dumnezeu cu mila. 53.500 de euro la un curs de 3,00 ar fi însemnat doar 1,60 miliarde. Dar 60.000 la un curs de 3,00 face, hm, 1,80 miliarde, adică, în lei, o sumă aproximativ egală cu cea din data de 13 iunie. O constatare destul de interesantă, aş putea zice. Corelată cu cea de dinainte înseamnă că suma cerută iniţial era, ca s-o spunem pe româneşte, la plezneală, câtă vreme proprietarul a transmis de mai multe ori semnale că ar fi (fost?) dispus să vândă şi cu vreo 200 de milioane mai ieftin.

13 comentarii:

Anonim spunea...

LA VINDUT PINA LA URMA ?

Anonim spunea...

Eu stiu case care sunt la vanzare de anul trecut. Nu s-au vandut nici acum, dar de fiecare data cand a crescut pretul in zona au saltat si ei pretul.

Manole spunea...

Bineînţeles că nu s-a vândut. Şi suntem, iată, aproape de 20 septembrie. De 6 luni e pe piaţă.

Manole spunea...

A, şi nu v-am spus poanta cea mai tare: "preţul" e acum 65.000 de euro. Vedeţi, de-aia iubim România, că e ţara tuturor paradoxurilor.

Anonim spunea...

Paradoxurile costa. Uite si alte paradoxuri:
1 dupa ce iau teapa la caritas, romanii se inghesuie sa ia teapa la FNI.
2 Dupa Bancorex, Banca religiilor si alte cateva, exista in prezent banci care dau 100.000 Euro credit ipotecar pentru un apartament din 1970.
3 BNR se lauda cu leul tare, dar nu si cu dezechilibrele conomice. Acum nu se mai lauda, dar comisia nationala de prognoza emite astazi o emisie de gaze conform careia la anul leul va fi tare. La o ora dupa comunicat , euro se face 3.3908, adica 3.4. Pierd pana si pesimistii de la Sibiu.
4 Mass media, in special televiziunile ignora practic total criza financiaro - imobiliara mondiala, dar aloca inca spatiu generos "analistilor imobiliari" care prognozeaza cu nesimtire noi cresteri de preturi.

Daca mai vreti paradoxuri putem continua, .....dar numai la cerere.

Anonim spunea...

eu sunt de parerea ca multe agentii imobiliare ar trebui inchise cum ar fi ,,BEST CONSULTING DIN CRAIOVA '' agentie care promite oamenilor ca le va vinde pamintul sau apartamentul omului cu cit nu face ....acum de cind DAEWOO a fost cumparat de catre FORD , aceasta agentie nu a ezitat sa umfle preturile paminturilor din zona cu 30-40% !!!! cu toate ca FORD a declarat ca nu-i intereseaza terenurile din vecinatatea uzinei.in iulie cind am fost la ei sa ma interesez de un pamint pe linga FORD CRAIOVA imi ziceau ca proprietarul cerea 100€/mp in schimb cind am fost singur ca sa studiez zona intimplator m-am intilnit cu proprietarul terenului care cerea de fapt 80€/mp. Astfel de agentii destabilizeaza piata imobiliara si ca urmare incrementarea timpului de vinzare si blocarea sistemului de vinzare-cumparare.

Anonim spunea...

Bancie incep totusi sa reactioneze, dar eu n-as vrea sa fiu in pielea acelora care s-au batut pentru credite ipotecare.
Exista din fericire si cateva banci care nu au cautat sa castige din speculatia imobiliara. Ele nu au ce spune in prezent, e randul celorlalte sa faca....declaratii.

http://www.ghiseulbancar.ro/articole/58/6729/Suntem_amenintati_de_un_bubble_imobiliar_.htm

Unknown spunea...

Buna treaba Manole!
Argumentele de aici sunt super, n-am ce comenta.
Cel ma tare ma doare a e ca orice logica economica si de bun simt se duce pe apa sambetei pe piata nostra imobiliara.
Ma doare capul de acum cand aud de "cerere si oferta", mai duca-se cererea asta si in alta parte.....
Ma rog acum 2 luni la argumentatie intre colegi, eram Gica contra, ca nu cred ca mai cresc preturile si se uitau la mine ca la fratele mai mic si prostut care habar n-are.
Acum situatia internationala o sa-i tempereze pe toti care cred ca "nu exista investitie mai sigura ca in imbiliare", si optimismul disperatilor care cumpara la preturile astea o sa scada.
Putintica rabdare domnilor...:)

Anonim spunea...

Alte paradoxuri economice in Romania de azi:

Inflatia declarata de BNR si Institutul National de statistica e de 4,9% la produsele de baza calculata la august 2006- august 2007

De unde vine aceasta inflatie? Pai hai sa calculam:

-painea a crescut cu 70% fata de anul trecut
-legumele si fructele au crescut cu 160%
-zaharul 100%
-lactatele 80%
-uleiul 70%
-caldura 50%
-combustibilii 30%
-chiriile 100%
-serviciile telefonice 4,9%


Ce vreti sa spuneti ca media ponderata a celor de mai sus nu da 4,9%? Hmm, mai calculati. Celor de la BNR asa le da, chiar daca voua va rezulta pe undeva la 70-80%. Poate nu ati aplicat "formula" lor. Ei au luat in calcul doar serviciile telefonice, ca doar astea sunt servicii de baza, restul sunt optionale. Ce, nu poate trai omul si fara mancare?

Anonim spunea...

Ceva informatie despre ceea ce se intampla in Anglia. Vreau sa fac observatia ca intre creditul imobiliar subprime din SUA si UK si creditul imobiliar din Romania nu exista deosebiri esentiale in privinta riscului. Atat ca la ei lucrurile astea sunt reglementate iar la noi nu. Cu alte cuvinte la noi "nu exista" credite sub prime fiindca nu le spune nimeni pe nume si nu le delimiteaza de celelalte.
Toata lumea merge pe mana "evaluatorului" care da din cap ca jegul de apartament valoreaza 100.000 euro, si a comisiei nationale de prognoza care nu vede decat crestere economica in fata ochilor.

http://www.smartfinancial.ro/smartbank/piata+de+capital/regatul+unit+-+urmatoarea+tinta+subprime

Anonim spunea...

Comenteriul de mai sus e al meu, am uitat sa ma identific

Cristian spunea...

Referitor la articolul de pe Ghiseul Bancar (http://www.ghiseulbancar.ro/
articole/58/6729/
Suntem_amenintati_de_un_bubble_imobiliar_.htm)
....

1. Dl. Andreas Treichl este de parare ca: "[...] majorarea puternică a preţurilor imobilelor este consecinţa dezvolării economice a ţării noastre [...]" ... nu il contrazic pt. ca nu am competenta lui, dar pot sa vin sa trag urmatoarea concluzie din declaratia de mai sus, si anume: Romania pare a fi mult mai dezvoltata decat Germania, intrucat pretul imobiliarelor de la noi este cu mult mai ridicat decat in Germania :)).

2. O alta declaratie a aceluiasi domn: "Acest risc este puţin probabil (ref. balonul imobiliar) în România, consideră preşedintele Erste Bank, întrucât acest tip de speculaţii nu se fac pe piaţa bancară românească."
... ma face sa ma gandesc de doua ori inainte de a imi lasa investitiile pe mana lui.

Anonim spunea...

E totusi primul "bancher imobiliar" care rupe tacerea si "ia la cunostiinta" despre criza imobiliara globala. Tacerea lor devenise mult prea penibila. Bancile inglodate in creditele imobiliare vor face cam aceleasi declaratii cu "dezvoltatorii imobiliari" fiindca depind unii de altii, sunt in aceeasi oala, au facut aceeasi speculatii, vor suferi impreuna.
Oricum e remarcabil ca nu mai pot ignora subiectul.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?