duminică, 30 septembrie 2007

For sale

Un utilizator mi-a pus o întrebare într-un comentariu legată de "ce părere am" de un apartament pe Nerva Traian, 3 camere, 150.000 E.

Ca un principiu, nu am nici o părere. Este problema fiecăruia să creadă ce vrea despre chestia asta. Dar am promis atunci un foto reportaj şi mă ţin de cuvânt. Ca să nu fiu acuzat că fac imagine proastă unuia şi altuia am mâzgălit cum am putut pozele făcute în aşa fel încât să nu se distingă nici numele agenţiei care intermediază (acolo unde e cazul), nici numărul de telefon. Traseul pe care l-am urmat a fost piaţa Hurmuzachi - parcat maşina - mers pe jos pe blvd. Călăraşi până la Hala Traian - tăiat drumul înapoi printre blocuri spre blvd. Decebal - blvd. Decebal - înapoi la piaţa Hurmuzachi. Cam 45 de minute de mers lejer, la pas, şi pe alocuri chiar plăcut. Mai puţin la hala Traian, zonă care nu mi-a plăcut niciodată fiindcă mi se pare că se aseamănă, ca şi calitate a locuirii, cu favelele din Cidade de Deus.


Pe Călăraşi, vizavi de benzinăria Agip


Tot pe Călăraşi, la biserica Delea


După biserică, la vreo 100 m


Tot trecând de biserică, la vreo 250 m pe stânga


Undeva pe Th. Speranţia


Pe Decebal, la vreo 200 m de benzinăria Agip


Pe Decebal aproape de piaţa Hurmuzachi


Dacă tot eram prin zonă am dat o fugă pe la un prieten care stă pe O. Goga

Astea se văd cu ochiul liber. Pe unele le ştiu de foarte multă vreme. Pe altele le-am văzut prima dată. Ok, până la urmă ce vreau să spun cu astea? Păi... nimic. Cum tocmai am primit un email în care mi se explică voalat că nişte hackeri ar putea să-mi spargă blogul ca să afle cine sunt şi eventual cine ştie ce dracu să-mi facă... eu zic că e prudent să nu vreau să zic nimic. Eu. Ce zic pozele, e treaba lor şi ştiţi cum se spune pe cataloagele de vânzări: "Pozele au doar un caracter indicativ şi e posibil să nu semene perfect cu realitatea. Blamaţi aparatul foto, nu fotograful, pentru orice detaliu dubios."

12 comentarii:

Anonim spunea...

Azi am aflat despre blogul tau.
L-am citit si este interesant.
Ma indeam sa-ti propun 'sa ataci' si subiectul proiectelor rezidentiale (ex Baneasa, cosmopolis, residenz, ibiza, oxford si tot felul de nume care mai de care). Cred ca intrebari se pot pune multe. De aceea te las pe tine sa raspunzi la intrebarile pe care le preferi.

Anonim spunea...

Nea Manole, stai calm, Blogspot e al lui Google. Dacă şi pe ăsta îl sparge cineva, internetul e condamnat. Grijă doar la ce pluginuri pui pe el şi pe ce linkuri dai click.

Anonim spunea...

Probleme si cu gigantul elvetian UBS:

http://www.hotnews.ro/articol_85494-Gigantul-elvetian-UBS-o-noua-victima-a-crizei-de-pe-piata-creditelor.htm

Surse: Wall Street Journal si Financial Times.

Anonim spunea...

http://www.tmctv.ro/articol_21267/mai_multe_banci_pregatesc_majorarea_dobanzilor_la_creditele_in_lei.html

Inca o veste "buna" pentru piata imobiliara. Cresterea dobanzilor duce automat la sume ceva mai mici pentru creditare deoarece rata lunara ...are si ea o limita, dar probabil ca va fi ajustata "rata de inrobire" la 101%.
Dupa cum se vede ...toate cresc, dar nu orice crestere e buna pentru cresterea pietei imobiliare.

Articolul lui Manole argumenteaza odata in plus, daca mai era nevoie... sa-mi etalez limbajul de lemn, faptul ca apartamentele se dau ca painea calda.

In contextul pietei imobiliare a apartamentelor vechi, si ca sa-l citez pe Turcescu, "cum considerati" un anunt de vanzare al unui apartament situat intr-un "bloc nou din 1987"?
O persoana nascuta in 1987 e nou-nascuta si astazi?

Anonim spunea...

chiar - ar fi interesant de facut o analiza comparativa intre actualele proeicte rezidentiale - cu ce e unu' mai breaz decat altul ... daca tot le dam in cap celor cu cutii de chibrituri (ok, si eu stau intr-una din ele:)) .... in pipera nu au canalizare, da' au pretu' cel mai mare ... la "paradisu'-nverzit" au o canalizare, da' drumurile's din placi de beton :) la ibiza (sper sa nu gresesc) nu e proeictata GHHEEENNNNAAAAAAA - adicatelea lasi gunoiu' la usa si ti-l va lua cineva, candva ... cei de langa fostul magzin junior (naiba mai stie cum ii cheama) se laudau din toamna lu' 2006 ca or sa faca matza sa zboare da' ei inca sunt in negocieri cu primaria - daca or fi :) si la mai mare, sa ne traiasca bucurestiul nostru scump si prost

Anonim spunea...

"Cresterea dobanzilor duce automat la sume ceva mai mici" - pentru fiecare aplicatie, ai vrut probabil sa zici ... adica ceea ce se numeste "risc de dobanda" - de care bancile presupun ca nu s-au gandit acu' un an, cand si-au facut bugetele, sa se fereasca ... pentru ca deh, toate panzele erau sus si toata lumea voia credit :) revenim : exista bugete, cu sume previzionate, si realitatea cu sume mici pentru fiecare credit ... intrebare-intrebatoare : ce vor face bancile in acest caz ? vor accepta pierderile (realizat vs previzionat) sau vor incerca sa ne tenteze cu ceva nou, ca sa ne pacaleasca cu inca un credit ? parerea mea este ca nici unui presedinte / director executiv / manager gral nu ii va conveni sa raporteze actionarilor minusuri fata de previziuni - si, mai ales, cei care conduc filiale/sucursale/reprezentante ale entitailor straine ... asa ca vom da startul la "alergatura dupa clienti", are vine la pachet cu dobanzi promotionale pe perioade mai lungi, cu noi perioade de gratie (plata doar a dobanzii - dar care se face la sold, adica principalu' tot acolo ramane si vei plati la sf o mai mare suma), cu .... creditele sub-prime ?

Anonim spunea...

Pentru ca tot batem apa in piua pe aici, iata ce socuri a inceput sa ne furnizeze mass-media:

http://www.moneyline.ro/articol_5373_16/preturile_imobilelor_vechi_se_vor_prabusi_in_trei___patru_ani.html

Anonim spunea...

Se poate face si o reclamatie la politie

Anonim spunea...

dan

ce se intampla la vecinii nostri mai comunisti si mult mai feriti de situatia bancara internationala decat noi

http://www.evz.ro/article.php?artid=324953

dar la noi nu o sa se intample niciodata......

Anonim spunea...

dincolo de asta, tot evz mai da o cazma:

http://www.evz.ro/article.php?artid=325052

au facut stanga-mprejur baietii sau cum vine treaba? acum a sosit momentul deturnarii atentiei pulimii de la "luati acum ca explodeaza preturile" la "peste 2-3 ani n-o sa mai valoreze decat jumate deci luati-va d-astea noi, eventual de la cel 3-4-5 targuri imobiliare care au loc luna asta.

ce subtili sunt dom'le

Anonim spunea...

Parerea mea este ca unul dintre factorii care au condus la stituatia actuala de pe piata imobiliara este tocmai lipsa unei piete adevarate a imobiliarelor. Ce vreau sa spun: ca o piata sa existe, trebuie sa existe indivizi care vor sa vanda si indivizi care vor sa cumpere. Pretul este o rezultanta a echilibrului dintre cerere si oferta. Cand cererea e mare, pretul creste si cand oferta e mare pretul scade.
In Romania exista cu sigurantza oameni care vor sa cumpere: tineri, cei care s-au mutat la oras, cei care vor sa schimbe locuinta cu ceva mai bun, au copii etc. plus cei care cumpara pentru a investi.

Exista si oameni care vor sa vanda: ce profil au acestia? Stim ca majoritatea celor care aveau o locuinta la revolutie si-au pastrat-o. De fapt, in Romania de astazi, procentul celor care au o locuintza proprietate personala este foarte mare, mult mai mare in comparatie cu tzarile vestice. Probabil ca cel care vinde un apartament sau l-a mostenit, sau l-a primit donatie, sau l-a cumparat candva in trecut petnru folos propriu (pe langa locuinta personala) si acum vrea sa il vanda la preturile mari care sunt afisate. Mai este o categorie de oameni care paraseste orasul pentru un altul, si probabil o categorie relativ importanta acum dintre cei care emigreaza definitiv si isi lichideaza aici.

Din ce am aratat este clar ca oferta de vanzare nu este determinata de nevoia de a vinde decat in mica proportie. Cei care au apartamente la vanzare, le au ca pe un surplus patrimonial si in consecinta pretul nu ii impresioneaza decat daca se misca in sus.

In vest, piata imobiliarelor este dinamica si pentru ca piata fortei de munca e dinamica. Oamenii vand pentru ca au nevoie sa se miste si cumpara pentru ca au nevoie sa locuiasca si pretul pe care il platesc este corelat cu ceea ce deja au vandut. Putin mai mare sau putin mai mic, dar nu cu 100% sau mai mult.

In concluzie, cel putin pe partea ofertei, lucrurile sunt distorsionate de faptul ca nu exista un interes real si imediat de a vinde, decat in putine cazuri.

Anonim spunea...

http://www.anunturiimobiliare.ro/

Vanzari: 63 171 anunturi
Cumparari: 854 anunturi

Majoritatea anunturilor la "cumparari" sunt date de agentii si suna astfel: oriunde, oricat, oricum, adica "Cumpar orice cocina peste pretul zonei cu banii pe loc, sunati-ne si noi venim cu diplomatu' negru..."

Raportul cerere-oferta e 0,013, mai exact, la 100 de vanzatori ...un cumparator ...mai gras.

Stiu, totul e mai complex, piata mai diversificata, iar acest aspect e ...blah...blah...blah

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?