luni, 28 iulie 2008

Daca n-ar exista...

...dl. Hauge ar merita inventat: viaţa ar fi mult mai tristă fără dumnealui. Vă rog să citiţi acest interviu din Hotnews (mulţumesc utilizatorului qwerty care l-a semnalat), un interviu pe care nu mă feresc să-l numesc epocal, fiindcă e o radiografie a speciei investitorilor imobiliari care s-au aciuat pe aici, şi îl rog totodată pe Aristotel să nu mai facă aluzii vizavi de Mike_PPC, care nu are nici o legătură cu acest individ.

85 de comentarii:

dcg spunea...

"Teoretic, toate proiectele sunt deja vandute, ce-i drept, la un ritm mai lent." - Practica ne omoara aia in care "Rep: Ce anume ati vandut din toate acestea?
Bjorn Hauge: Deocamdata, nimic."

De fapt ar merge citat intreg interviul care este halucinant si reconfortant deopotriva. Incredibil, cata naivitate incape intr-un singur om.

Anonim spunea...

Eu o singura intrebare am: cine i-a dat lu' asta bani pe mina?

pegas spunea...

Foarte interesant interviul :))...dar mai interesante sunt comentariile facute pe seama acelui articol. Merita citite :))

pegas spunea...

O declaratie interesanta a lui Prigoana in Adevarul:

"În spatele deciziei lui Silviu Prigoană de a-şi lichida toate afacerile se ascunde o viziune sumbră asupra economiei româneşti - totul pornind de la criza din real estate. „Piaţa imobiliară trage toate serviciile în jos.
Piaţa este blocată din septembrie anul trecut şi acum începe declinul", spune. În momentul de faţă, consideră viitorul om politic, valul crizei internaţionale loveşte în plin România. „Astea sunt efectele globalizării, dar lumea nu pricepe", explică Prigoană.

„Etichetele de vânzare de pe blocuri şi fluturaşii distribuiţi la metrou sunt primele semne de îmbolnăvire a pieţei", notează el. În ceea ce-l priveşte, Prigoană pare pe deplin asigurat. Nu se consideră un om de afaceri, ci, mai degrabă, „un personaj". "

cezar spunea...

Cristi Dimofte :
Se refera, desigur, la 2 lucruri diferite, mai intai la proiectele care se construiesc, si care se vand toate, zice el, si mai apoi la proiectele cumparate de el, din care n-a facut exit deloc, adica n-a vandut nimic din ele. Clar ? Daca e nevoie mai repetam.

Tetelu :
Tii tu socoteala celor care i-au dat bani pe mana tipului asta?! In Occident, spre deosebire de RO, ai succes daca faci intr-adevar bani, nu daca stie mama pe cineva la minister. Ia pronunta cu voce tare : o suta de milioane de euro.

Dincolo de urzicaturile provocate campionilor falimentului imobiliar, declaratiile nordicului sunt fie in registru personal (adica ce crede el ca se va intampla, si dati-mi voie sa pun mai mult pret pe el. decat pe respectiviii campioni), fie date concrete din realitatea economica. Vezi credite, nevoia de locuinte etc.

dcg spunea...

Cezar, rezolvam scurt neintelegerea: Teoretic, tu esti un baiat destept.

In rest aberezi cu gratie: "Ia pronunta cu voce tare : o suta de milioane de euro." Draga autointitulat *rechin imobiliar* (I loled), scrie de 100 de ori la tabla: "Caritas", "FNI" si tine cont de faptul ca prostii sunt la fel peste tot pe mapamond, norvegienii (sau occidentalii daca vrei) nu fac exceptie cand e vorba sa treaca prin prisma propriei prostii ingredientul minune: lacomia.

Manole spunea...

Pe fruntea acestui Bjorn Hauge scrie "Jerome Kerviel". Ce-i aşa greu de înţeles?

Alexandru D spunea...

Ce a vazut omu asta in Romania?
A vazut ca cresc preturile.
Asa ca s-a bagat sa speculeze.
De ce vor mai creste?
A scos din putzul gandirii nenumaate motive. Cererea, creditele, lipsa de locuinte noi, clasa medie. etc.

DE CE AU CRESCUT?
Aceleasi motive.

Pai cum dracu sa mai creasca tot atata din aceleasi motive?!!

O sa mai creasca creditu ipotecar de la zero la cat e acuma?
O sa se mai reduca impozitarea de la 40% la 16% inca o data?
O sa mai aderam odata la UE?
O sa mai re-deschidem inca pe atata piata de capital catre toate fondurile speculative ale lumii?
Vor mai exista fondurile alea, dupa dezastrul din USA, UK, SPANIA, Italia?

Se cheama rear-view mirror prediction, sau drinking your own Cool-Aid.

Ce bine-mi pare ca ai luat teapa!

dcg spunea...

http://en.wikipedia.org/wiki/J%C3%A9r%C3%B4me_Kerviel

Conform ziselor lui Cezar avem urmatoarele ingrediente: una bucata occident si una bucata individ autorizat sa se joace cu sume mari de bani. Dar cine suntem noi sa tinem socoteala acestor bani? Noi repetam cu voce tare: " 4.9 m i l i a r d e de euro" si ne retragem impresionati sa dormim linistiti, cineva lucreaza pentru noi ;-)

Anonim spunea...

Bjorn Hauge nu e primul "facator de bani" care pierde bani.
Cand e vorba de piata imobiliara, oamenii astia uite doua fundamente:

1)Pretul unui imobil nu se stabileste de catre piata in lei sau euro sau dolari sau aur, se stabileste in numarul de venituri medii anuale din statul sub a carui jurisdictie se afla terenul.
2)Nu exista libera circulatie a imobilelor,....fiindca nu sunt...mobile. Adica nu poate sa exporte ce a cumparat, trebuie sa vanda tot acolo.

Orice speculator, fie el pe piata de capital, fie pe piata imobiliara, pierde, el sau produce crize, daca uita fundamentele econmiei.
Va rog sa ma credeti ca am mai vazut prosti la nivelul asta de ...miliarde de euro. Daca nu ar pierde ei nu ar castiga ceilalti.

In alta ordine de idei, vi-l reamintesc pe Ostap Bender care a zapacit de cap tara sovietelor, si
si a fost 'facut" scurt cum a pus piciorul in Romania. Astia , gen Bjorn Hauge, sunt "facuti" de mici tepari romani, care le-au vandut niste imobile supraevaluate, promitandu-le cresteri infinite si randamente de nebuni, dupa care s-au retras primii cu banutii si acum se distreza pe seama amaratului de norvegian, sau israelian, sau ce-o mai fi el, numai roman sa nu fie, ca astia se prind mai repede.

sunmirror spunea...

@cezar:
Exista o vorba care spune asa: "Prostul nu e prost destul pana nu e si fudul". Probabil ca tu in dimineata asta ai ales sa ne exemplifici (din pacate, prin propria-ti persoana) aceasta afirmatie.

In primul rand, in Occident, taman ce-au dat faliment cateva banci si s-a intrat in ditamai recesiunea economica din cauza "competentei" remarcabile de care au dat dovada niste domni care aveau pe mana nu o suta de milioane, ci cateva sute de miliarde de euro.

In al doilea rand, daca tot esti un fan, am sa te rog sa-mi explici (asa cum numai tu stii sa o faci) urmatoarele contradictii din discursul "nordicului":
1. Daca n-a facut exit deloc, de ce zice ca face profituri mai mici? De unde profit fara exit?
2. Daca motivul pentru care piata s-a oprit "temporar" este asta: "Cred ca romanii se tem ca nu vor primi ceea ce le-a fost promis, la termenul promis", atunci de ce s-a blocat si piata de vechi ?
3. Daca "Problema este ca salariile nu sunt la nivelul din Spania sau Statele Unite", atunci de unde bani pentru preturi mai mari?
4. Spune ca la noi bancile ar trebui sa se bata pentru credite, dupa care, trei randuri mai jos, zice ca din cauza bataii pe credite a intrat in criza piata occidentala.
5. "Nu sunt de acord, daca ne gandim la contextual economic si la cresterea salariilor, in mod cert va creste peste nivelul actual. Este adevarat, revenirea poate dura ceva mai mult timp. Poate nu se va intampla anul acesta, ci anul viitor, dar cu siguranta va creste." Asta dupa ce a zis ca oricum cresterile de preturi au fost cu mult peste cresterile salariale.
Exemplele ar putea continua la nesfarsit, discursul astuia este absolut hilar... poate mai gasesti si tu cateva (pentru asta, iti recomand sa fii odihnit, sa bei o cafea inainte si sa citesti fiecare cuvant din articol, chiar daca o sa-ti ia cateva ore ... eventual poti suna si un prieten sa-ti mai explice ce nu intelegi).


In al treilea rand, au mai existat pe acest blog oameni cu opinii diferite fata de cele ale majoritatii cititorilor, dar o buna parte din ei au stiut sa pastreze un ton OK si sa vina cu argumente mult mai bine construite decat ale tale.

In general nu fac atacuri la persoana, ci la idei, dar fiindca ai considerat necesar sa folosesti tonul asta de doctor in economie pus in fata cu omul de Neanderthal, iti mai dedic si urmatorul paragraf.

Din aroganta si lipsa de inteligenta si spirit critic pe care o afisezi (daca le-ai fi avut, ai fi observat o gramada de contradictii cel putin evidente in discursul lui Hauge), deduc ca nu esti decat unul din indivizii aia care ar vrea sa fie mari investitori, dar de fapt nu-i prea duce capul si nici bani nu au. Poate ca un loc mai bun unde sa-ti prezinti argumentele ar fi in fata blocului, la o tabla si-o manea. Acolo macar ai fi sigur ca te ridici la nivelul intelectual al interlocutorilor.

cezar spunea...

Pai e simplu.
1. Exista si profit inainte de exit, unul calculat la diferite momente de timp, inainte sa se puna problema unui exit. Eu de pilda detin terenuri la DN6 unde, an de an, am vazut profituri de 10, 50 etc etc la suta, fara sa fac de fapt un exit (pentru ca am asteptat ca resp. profit sa fie, logic, cat mai mare). Insa trebuie , in mod necesar, sa stii cat vei incasa din vanzare, INAINTE sa-ti pui problema vanzarii.
2.Piata de 'vechi' s-a blocat in sensul reducerii nr. de vanzari, si a stationarii preturilor. Am mai explicat ca virgula cantitatea de lei (in care traim si suntem platiti in RO) necesara cump. de vechi in iulie 2008 nu e mai mica decat cea coresp. iulie 2007, EUR a crescut astfel incat a acoperit scaderea de pret exprim. in EUR. Cat despre blocarea vanzarilor, e simpla explicatia : se cumpara 'nou' (personal vand asa ceva, si vand bine) si, mai ales, se asteapta prabusirea (altii are asteapta prabusirea:)) preturilor la 'vechi'.
3 Nordicul acela specula cresterea veniturilor interesante PENTRU EL, adica clasa de mijloc -superioara, nu (nefericitii cu 500-1000 EUR lunar), adica cea care isi va permite rate mari si preturi de pina la 2000-2500 EUR mp la bloc, adica nivelul actual din Polonia, Cehia etc. E treaba lui cum judeca problema asta, repet, e prea mare decalajul de bani si ex. intre mine si el asa incat sa-mi permit judecati de valoare.
4 Din cauza creditarii excesive IN OCCIDENT a intrat cine a intrat in rahat, REPET, alaturi de statistica romaneasca, nivelul de creditare din RO este infim fata de cel de afara, orice comparatie devine neserioasa. Indeosebi nivelul creditarii ipotecare este foarte coborat in RO, asta sugereaza nordicul (si cu el si statisitca aia). Iarasi putem fi de acord cu el, sau nu.

In general e bine sa intelegi unghiul in care cineva priveste lucrurile , inainte sa te gandesti ca oricum realitatea acelui scandinav nu te priveste personal, pentru ca oricum un roman sub-mediu (500-1000 eur lunar) nu-si permite nici 30 mp ai lui
daramite sa se mai gandeasca in termeni macro sau mai stiu cum. Se pare ca nu si pe acest blog.

Cat priveste restul, e pozitiv ca macar pe bloguri avem curaj sa facem deductii ironice sau de alta natura.
Pacat ca asta nu e insotit si de ceva acumulare de experienta directa in contact cu realitatea. Aaa, asteptam apocalipsa imob., sa cumparam iarasi garsoniera la pret de passat (pe care deja ni l-am luat, pentru ca suntem inteligenti foc).
Esti din Buc.? Iti dau nr. meu de mobil, si ocazia de a dovedi ca n-ai burta mai mare decat pieptul, si ceva curaj autentic (ca cel verbal e temeinic, vad), stabilim un loc si vei avea ocazia sa-mi explici in fata cat sunt de lipsit de substanta (citeste experienta si bani) sau alte vorbe usor de batut in tastatura.

Nu te teme, voi veni singur.

Kiko spunea...

In interviu Hauge spune binenteles si lucruri care la nivel macro economic sunt corecte.

Sigur ca imobilele sunt o resursa care mereu va avea valoare, sigur ca oamenii au nevoie de locuinte, cele noi probabil sunt amenajate in mod european, in linie cu Polonia sau alte tari unde 2000 pe mp e un pret care - chiar daca nu azi - dar e un pret corect. Sigur ca o cladire istorica din centrul unui oras e intoteauna un asset important.

DAR

Momentul este neprielnic. Cea mai mare contrazicere a lui este cand vorbeste despre credite. Pe de o parte spune ca bancilor le-ar convenii sa aibe clienti cu credite imobiliare pe 30 de ani, dupa ce spune ca problema cea mai mare o au bancile care au dat imprumuturi pe imobile.

Ganditi-va la un caz practic. Aveti 500 de mii de euro intr-o banca (si nu vreti sa-i cheltuiti deocamdata). N-ati tremura la ora asta? Nu ati incepe imediat sa va informati cum e expusa banca la credite imobiliare? Primul pas ar fi sa impartiti rapid suma intre mai multe banci. Dar in care banca le-ati transfera? Da faliment o banca dupa cealalta, oamenii is-i pierd economiile de pe o zi pe alta.

Un client cu 30 de ani de credit la ora asta nu e o resursa, e un risc. Dispar locuri de munca, dobanda e din ce in ce mai mare, din ce in ce mai multi nu sunt capabili sa plateasca. Unica solutie a bancilor e sa stranga cureaua, sa deie cat mai putin credit si doar la clienti "siguri", strict legat de venit. Nu putem da vina pe banci ca nu dau imprumuturi pe locuinte care sunt mult superioare capacitatii de plata ai clientilor. Si nu ne putem astepta de la guvern sa creasca salariile pt a asigura o clientela mai bogata. Va trebui ca piata sa se regleze, in sensul intalnirii intre pret de oferta si capacitate de cumparare. In Polonia exista sigur si apartamente care costa doar 800-1000 de euro pe mp. De ce costa mai putin? Probabil pt ca sunt in locuri mai periferice. Deocamdata toata Romania e doar un loc periferic.

Ceea ce nu inseamna ca nu se poate investii. Peste 10 ani poate va fi altfel. Fiecare cu riscul sau.

urasilagara spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
qwerty spunea...

@cezar

La primul comentariu am spus ca articolul e definitia disonantei cognitive("In psychology, cognitive dissonance is an uncomfortable feeling or stress caused by holding two contradictory ideas simultaneously."), acum din ce inteleg eu, tu esti un investitor si chiar daca nu recunosti suferi de aceasta disonanta cognitiva, la fel ca si domnul norvegian si evident, pentru a reduce aceast sentiment suparator incerci sa-l ascunzi sub pres sau cu alte cuvinte sa te imbeti cu apa rece.

Sigur ca multi dintre cititori poti spune ca sufera de fenomenul invers, adica incearca sa se convinga singuri ca preturile o vor lua la vale....
DAR, intrebarea este de ce fac ei asta?
Tu si altii sustinenti ca ei nu-si permit apartamente si "strugurii sunt acri", DAR in acest caz apare o mare diferenta intre aceste doua categorii:
-amarastenii care nu-si permit acum un apartament nu pierd nimic daca preturile continua sa creasca (pentru ca nici acum nu pot cumpara)
-investitorii care au stocuri de apartamente/terenuri si bani investiti risca FOARTE mult -- banii deja investiti, deci MARE, MARE grija la strategia de exit.

"Exista si profit inainte de exit, unul calculat la diferite momente de timp, inainte sa se puna problema unui exit."

Iata definitia cuvantului "profit" (sursa dexonline)

"PROFÍT: Ceea ce reprezintă un folos (material sau spiritual) pentru cineva sau ceva; câştig, beneficiu, avantaj. (Ec.) Venitul adus de capitalul utilizat într-o întreprindere, reprezentând diferenţa dintre încasările efective şi totalul cheltuielilor aferente."

Acuma, realizezi ca un profit nemarcat e doar unul "spiritual" sau, in definitia mea, frectie la piciorul de lemn (cum isi fac pensionarii care cred ca detin 100.000 de ieuro).

"pentru ca am asteptat ca resp. profit sa fie, logic, cat mai mare"
Acum, ma intorc la strategia de exit: daca ai cumparat cu multi ani in urma, sigur ca-ti permiti sa astepti, dar trebuie sa intelegi ca altii nu-o sa astepte mai mult de 1-2 ani ca sa marcheze profiturile (alea reale, nu spirituale :)) ).
Iarasi te intreb (logic), CAT de mare ai asteptat sa fie acel profit?
Crezi ca cineva vine si te bate pe umar "atentie, acum profitul e maxim, de maine incepe scaderea"?

"am vazut profituri de 10, 50 etc etc la suta, fara sa fac de fapt un exit"
"De fapt" si la urma urmei ai vazut profiturile altora, nu doresc nimanui raul, deci sper sa faci si tu profit si nu doar sa le vezi si sa le faci cu mana...

urasilagara spunea...

Cezar:
"nefericitii cu 500-1000 EUR lunar"
"roman sub-mediu (500-1000 eur lunar)"

"Roman sub-mediu" suna aproape a sub-man, sub-om, sub-human, Untermensch. E clar, agentii imobiliari sunt nazi.
Iar salariul mediu, nefericirea oficiala, nu e in jur de 350 de euro?

Unknown spunea...

@cezar
nu te mai da mare si tare ca n-are sens, sa te vedem in afaceri de productie (nu de specula) cum te descurci.

Pai mare parte din cei care si-au luat passat si alte neamuri de masini si le-au luat in rate de pana la 6 (sase) ani si chiar mai mult, iar acum daca le propui sa ia o garsorniera amarata la un pret derizoriu s-ar putea ca sa nu mai aibe posibilitatea sa isi faca credit la banca, chiar daca isi vind masina la 'super' pret

PS: ai idee cati si-au luat Logan in rate pe 10 ani ?
Daca nu stii iti spun eu MULTI !!!

cezar spunea...

Azi stau acasa, si vad ca am vreme de batut in tastatura !
Pe scurt, qwerty, mersi de urari. Am achizitionat acum 3 ani, 1 an etc, insa, ma repet pentru a unspea oara (nu aici, ca e o discutie generala), in viata castigi, intotdeauna : bani sau experienta. Adica daca nu una, macar alta.
Sigur ca se pot pierde multi bani, si chiar am 'pierdut' (n-am facut exit, ca nu-s nebun) 35 la suta pe certinvest si Soc.Gen., insa ceea ce sugerez eu, desi vorbesc singur deseori, e ca trebe sa castigi si din actiuna ta, nu din falimentul altora. Plus ca nici nu e frumos sa doresti tzepe altora, pentru a culege resturile (am facut executare silita si m-am lecuit).
In fond treci prin viata incercand diverse experiente, mai castigatoare, mai perdante, pina la urma exista o lege a compensatiei. DAR de asta iti dai seama dupa ce ai trecut personal prin respectivele experiente, nu doar latii (care au pierdut, si vii tu si cumperi la 50 la suta din valoare).
Eu unul am impresia, de fapt, ca vorbesc mai mult de pomana, asa ca salutare si spor la treaba.

nestor spunea...

Cred ca numai timpul va decide castigatorul. Pana una alta, domnul Hauge este proprietarul a 1200 de locuinte noi in Bucuresti, iar impreuna cu altii ca si dansul probabil stapaneste marea majoritate a blocurilor noi contruite in Bucuresti.
Achizitia a fost facuta la un pret per metru patrat egal cu cel al unei locuinte din blocurile comuniste mult blamate. La momentul respectiv, daca nu ma insel, majoritatea vocilor recomandau din suflet orientarea cumparatorilor catre noile locuinte, similare ca pret dar mult mai noi/spatioase/confortabile decat cotetele comuniste. Acum inteleg ca cei care au facut acest lucru, in speta si domnul Hauge, si-au luat teapa.

Sincer sa fiu, mie mi se pare ca dansul se afla intr-o pozitie mult mai buna decat noi ceilalti, majoritatea. Detine niste proprietati achitate cu bani cash, deci nu are de platit dobanzi la banci (impozitele la locuinte in RO sunt modice), precum noi ceilalti. Detine niste proprietati a caror uzura morala pentru urmatorii 10 ani este nesemnificativa, cel putin comparativ cu blocurile vechi de 50 de ani.
Asadar, nu este presat sa vanda, iar perspectivele de crestere pe termen lung sunt imbucuratoare, avand in vedere ritmul alarmant in care se construieste in RO. Pentru ca statistic vorbind, in urmatorii 3-5 ani cu siguranta vor exista cateva mii de oameni care vor parasi patura medie si vor urca spre patura medie-ridicata, astfel incat isi vor permite si isi vor dori o locuinta noua.
Oricum, daca pretul la care Hauge declara ca a cumparat este real, de pierdut nu prea are cum sa piarda. Iar cutremurul ala pe care il asteapta multi in Bucuresti l-ar imbogati peste noapte.

dcg spunea...

@Nestor:

"Sincer sa fiu, mie mi se pare ca dansul se afla intr-o pozitie mult mai buna decat noi ceilalti, majoritatea. Detine niste proprietati achitate cu bani cash, deci nu are de platit dobanzi la banci".

Acum ca m-am oprit din ras pot pune si eu o intrebare? Tu crezi ca individ respectiv a venit cu banii aia de acasa dupa ce si-a incasat alocatia? Sau traiesti cu senzatia cei 100 de milioane de EURO reprezinta micile economii ale lui Bjorn Hauge, banii de zile negre cu care el face cumparaturi in Romania? Mai gandeste-te.

Si inca una, din seria "Bazele Economiei, clasa a VIII-a" - citez: "Asadar, nu este presat sa vanda, iar perspectivele de crestere pe termen lung sunt imbucuratoare, avand in vedere ritmul alarmant in care se construieste in RO." Excelent, creste oferta de locuinte in ritm "alarmant" (lol), deci nu trebuie sa se grabeasca sa vanda pentru ca si pretul creste, corect? Inapoi la scoala.

Si o ultima nelamurire - citez din nou: "Iar cutremurul ala pe care il asteapta multi in Bucuresti l-ar imbogati peste noapte." ... Sa intelegem ca un cutremur zdravan este visul umed al unui propreitar peste 1200 de unitati locative? OMFG, e de indosariat. Sau poate rationamentul tau intortocheat a decurs astfel: vine cutremurul, cad toate blocurile vechi, proprietarii ies dintre daramaturi, se scutura de praf, se scotocesc prin buzunare de 200.000EURO si dau fuga sa cumpere singurele blocuri ramase in picioare: ale lui Bjorn Hauge.

PS: mama prostilor este mereu gravida.

sunmirror spunea...

@cezar:
Am sa-ti raspund rand pe rand la... raspunsuri. Mai remarc ca la intrebarea de la punctul 5 nu ai catadicsit sa te gandesti.
1. qwerty ti-a raspuns excelent. Chiar Hauge zice ca piata romaneasca e ciudata. Atunci cum poate fi sigur ca va scoate profitul respectiv. De unde stie ca va vinde toate apartamentele. Si eu pot sa zic ca voi vinde X si Y si voi fi bogat. Dar pana nu fac asta, nu sunt.

2. Deci tu zici ca nu se mai cumpara din fondul de cateva milioane de apartamente vechi fiindca se cumpara din fondul de cateva zeci de mii de apartamente noi (din care majoritatea nu-s terminate). Asta ar insemna, ca sa-ti continui eu argumentul, ca cererea solvabila e de cateva zeci de mii de unitati. Asta inseamna ori ca ai zis o MARE gogomanie, ori ca preturile se vor duce rapid in jos. Sau poate amandoua.

3. Tu ai fost vreodata in Polonia/Cehia? Sau macar ai citit cum se traieste acolo? Tu compari clasa medie/superioara de la noi cu aia de acolo. Eu unul compar clasa medie-superioara de la noi cu clasa medie-medie :P din tarile astea.
Am inteles foarte bine carei clase se adreseaza individul asta, cred ca tu nu prea intelegi care e clasa medie-superioara si cam ce resurse are, din moment ce sustii ca ar trebui sa avem aceleasi preturi cu Polonia sau Cehia.

4. Nivelul de creditare e infim fata de cel din afara?! Iti sugerez urmatorul exercitiu mental: scade din venituri cheltuielile pentru nevoile de baza, dupa care mai fa o data raportul, atat pentru occident cat si pentru Romania.

Nu am sustinut absolut nicaieri pe blog-ul asta ca o garsoniera ar trebui sa aiba pret de Passat si am bani sa cumpar acum dar nu o fac pentru ca ar fi stupid.

Am lucruri mult mai bune de facut in viata decat sa ma intalnesc cu tine. De ce vrei sa te intalnesti cu mine? Ca sa-mi demonstrezi ca esti destept? Ca sa-ti arati muschii? Ca se te umfli in pene? Vei veni singur? Ce sa inteleg, ca in general umbli cu bodyguarzii dupa tine, dar acum faci o exceptie de dragul meu? Sau era vorba de prietenii tai inteligenti cu care am fi putut avea o discutie despre piata imobiliara?

Ultima parte a raspunsului tau nu face decat sa confirme ca te incadrezi in categoria la care ma gandeam: un idiot cu diploma, "mare" agent imobiliar, care mai da o tabla cu baietii in fata blocului ascultand o manea, si se crede buricul pamantului.

Esti ridicol...

qwerty spunea...

@Cezar

Da, urarea mea era sincera, chiar daca am parut probabil sarcastic.

"Plus ca nici nu e frumos sa doresti tzepe altora"
Brusc spiritul de investitor --care se supara ca il faci speculator -- vorbeste despre tzepe.
Pe cresteri suntem investitori impersonali si nu ne pasa de amarasteanul care plateste 30 de ani de 5 ori valoarea bordeiului dar cand urmeaza scaderile ne plangem de mila ca ne luam tzeapa.

"si vii tu si cumperi la 50 la suta din valoare"
Palaria de investitor impersonal si "politically correct" ma face sa-ti raspund ca nu exista asa ceva -- sa cumperi la 50% din valoare!!!
Valoarea ORICARIUI lucru este suma maxima pe care cineva este dispus sa ti-o plateasca, DECI, nu poti cumpara la 50% din "valoare" ci doar la 100% din valoare.
"Valoarea" nu este un lucru absolut.

Drept incheiere: cineva povestea despre un interviu cu rezidentii dintr-un cartier de lux din SUA, si intrebarea era: "In cursul carierei de investitor, ati intrecut in profituri piata", raspunsul cel mai tare a fost "Ce importanta are daca am intrecut piata sau nu, important e ca am castigat suficient cat sa-mi permit sa locuiesc aici".
Daca tu te simti confortabil cu investitiile facute, fara sa te imbeti cu apa rece (la urma urmei daca ai terenuri pe DN6, mai multe apartamente, poti sa pierzi si 50% din investitia initiala ca, oricum nu-ti plang de mila ca nu o sa mori de foame), e OK.
Domnul Bjorn din pacate nu-si permite luxul asta: a investit 100 de milioane din banii altora si ideea era sa inmulteasca acesti bani, nu poate sa se duca la investitori peste 10 ani si sa le zica, uite, mai avem 50 milioane, stati linistiti, oricum cu banii astia nu muriti de foame.
Meritul blogului e clar: emite o ipoteza FOARTE pertinenta in opinia mea si a multora -- imobiliarele nu mai au cum sa creasca, dovada ca deja au inceput sa scada, dar daca vreti neaparat sa cumparati fiti cu ochii cat cepele ce cumparati, la ce pret cumparati si ganditi-va de 10 ori daca chiar va PERMITETI, pentru ca si altii s-au mai frit si o sa se mai friga.
Companiile imobiliare incearca sa ne convinga ca trebuie sa cumparam la ORICE pret pentru ca ORICUM imobiliarele vor creste continuu si deci facem o investitie buna (daca ar fi asa, afacerea ar fi sa nu vanda niciodata pentru ca prin vanzare ar realiza in fapt o pierdere), lucru TOTAL fals.

dcg spunea...

Sunmirror, lasa-l pe Cezarica cu visele lui. Are o atitudine de business man foarte ocupat, si isi face loc in agenda pentru o intalnire la coltul blocului ca sa...ce? Sa-ti arate mobilul Vertu si cureaua D&G probabil. Mai bine trimitea secretara daca marcheze puncte la capitolul stil :P Nu uita ca vorbim despre acelasi individ care nu cu mult timp in urma ne convoca la o partida de..glof? N-ai ghicit: de Counter Strike :-)

Deci ai grija cu cine te intalnesti, vine singur dar aduce shotgun-ul cu el :P

nestor spunea...

In Polonia se traieste aproximativ ca la noi. Profesorii si medicii au aceleasi salarii de mizerie, blaturi si batai la meciuri tot ca aici, scolile de stat sunt pline de droguri si cutite, scolile particulare costa o avere pentru oamenii de rand, o gramada de polonezi lucreaza prin Anglia sau Germania ca sa castige o paine mai alba.
In Cehia este ceva mai bine, dar stiu suficient de multi romani care lucreaza acolo pe salarii de genul 7-800 de euro. Ce-i drept, raportul calitate/pret mai bun decat la noi, dar ati inteles idea.
Cine va povesteste altceva citeste de pe google.

qwerty spunea...

@Nestor:

Salariul mediu brut in Polonia: 3,069.43PLN (Mai 2008) = 957 euro

Salariu mediu brut Romania: 1550 ron = 440 euro.

Mai trebuie alte comentarii?

cipi bibi spunea...

@nestor:

si daca romanii o duc atat de rau in cehia, cu salarii de 7 - 800 de euro pe luna, de ce raman acolo? oare nu pentru ca e mai mult decat le poate oferi romania oricum. tot vorbim de salariul mediu - adevarul e ca nu conteaza cat e asta, ci cat are marea majoritate salariul, neinfluentata de extreme. Nu ma incanta cu nimic ca sunt 10000 de oameni in romania, gen directorul Metrorex sau nush ce branch manager la o banca, si ca astia imi ridica media cu x procente. Ideea de baza ca atata timp cat exista romani care considera o viata mai buna intre straini, pentru 800 de euro, inseamna ca avem probleme grave. Am fost si eu in alte tari, ce-i drept, in scop turistic, si da, preturile sunt cam cu 10 - 15% mai mari (ma refer la alimente, chirii, o masa la restaurant) dar acolo MINIMUL pe luna e 800 de euro. La noi... ne luptam sa facem acest minim 170 de euro in loc de 152.

Sa creasca preturile la apartamente, n-au decat. Pentru romanul de rand, e egal daca o garsoniera e 80k sau 2mil - oricum nu si-o va permite.

nestor spunea...

Stai linistit, majoritatea celor care lucreaza pe 7-800 de euro acolo isi fac CV la o firma mare si se intorc dupa doi trei ani pe salarii duble/triple in tara.
Nu se pune problema ca o duc mai rau, pur si simplu este o alta tara, alti oameni, alta limba (imposibila), alt mod de viata. Unii reusesc sa se adapteze, unii nu.

cipi bibi spunea...

Asta cu firmele mari e probabil experienta ta. din situatiile intalnite de mine, foarte putini pleaca in alte tari la firme foarte mari, unde isi pot cladi un CV, iar cei care o fac, ma indoiesc ca lucreaza pentru 800 de euro. Daca iti poti gasi de munca in alta tara la o firma mare, bag de seama ca si pe la noi s-ar gasi vreo firma mare care sa-ti dea vreo 800 de euro, ca doar n-o fi foc - cei din strainatate pot fi mai exigenti ca si cerinte, si in nici un caz invers. Din ce am intalnit pana acum, pentru 800 de euro se duc fie studentii cu programe gen Work and Travel, fie cei lipsiti de orice oportunitate aici (fara studii, din zone geografice slab dezvoltate dpdv economic, etc).

Nu iti contest experientele de viata, doar ca eu nu am intalnit oameni capabili, care sa emigreze din romania, pentru a munci pe 800 de euro la o firma mare, doar pentru a-si cladi un CV.

Multumesc de raspuns.

nestor spunea...

Incearca la IBM Cehia, in Brno. Ai sa gasesti vreo cateva mii de exemple.
Sa stii ca se intampla chiar si la noi, multi din cei care lucreaza la P&G, E&Y, KPMG (am dat exemple deja consacrate, lista e mai lunga) isi sacrifica constient 2-3 ani din viata stiind ca urmatoarul job si urmatorul salariu vor fi mult, mult mai bune.

Weird Ed spunea...

apropo de cat castiga oamenii in grecia:

salarii si chirii

o mica comparatie, dupa cum zic oamenii:

- salariul mediu - 1500 EUR

- chiria medie la o garsioniera sa zicem 30 mp - 240 EUR

la noi:

- salariul mediu - 440 EUR (zicea cineva)

- chiria medie la o gars - 300 EUR (deja au inceput sa ceara peste 400)

Ion spunea...

Oarecum offtopic:

Exista cumva publicat un grafic in care sa fie arata distributia salariilor din Romania? Un grafic care sa aiba pe X salariul, iar pe Y numarul celor care castiga acel salariu. Aici vorbesc doar de salariu, nu de venituri totale. Intreb asta deoarece sunt curios cat de aproape este acest grafic de o distributie gaussiana.

Tot legat de salariul mediu, cei de la INS, cand calculeaza salariul mediu pe economie, elimina din calcule acele persoane care ori au salarii foarte mari, ori au salarii foarte mici? Io tin minte ca parca ar trebui eliminate deoarece produc distorisiuni mari ale rezultatelor...

cipi bibi spunea...

@nestor

Admitand ca ce spui tu se verifica, totusi vorbim de cazuri izolate si de perioade scurte de timp (2 - 3 ani); oriunde pe o pozitie de debutant nu te poti astepta sa curga lapte si miere; dupa cum spuneam, nu consider ca realitatea economica e facuta de exceptii, nici cele care umfla graficele, nici cele care le coboara, ci de marea patura a populatiei.

Ce am vrut eu sa evidentiez e ca daca un om cu studii superioare prefera sa lucreze departe de casa pe 800 de euro, inseamna ca in tara situatia e mult mai albastra de atat. Sa nu uitam ca pentru a pleca din tara ta, ai nevoie sa depasesti si niste factori psihologici destul de convingatori: familie, prieteni, chiar limba si cultura. Pentru a lua totul de la 0 iti trebuie o motivatie mai puternica decat 100 de euro in plus.

Ceea ce in mintea mea inseamna ca acest om care lucreaza la IBM Cehia pe 800 de euro ar fi primit in Romania vreo 3 - 400, ca altfel nu s-ar mai fi deranjat. In aceste conditii, cum te poti astepta ca preturile chiriilor, locuintelor, si a vietii de zi cu zi sa fie sustenabile?

Probabil ca ma repet, dar nu mai conteaza - pentru omul de rand, ala care e la inceputul carierei in P&G, mai conteaza oare cat de mari sunt preturile in momentul in care au trecut de pragul pe care ti-l permiti?

Pentru unul ca el, ca mine sau ca multi altii, un apartament la Obor sau un castel in Franta este fix acelasi lucru: un vis nerealizabil.

cezar spunea...

Ce ti-e si cu abonarea asta la comentarii.
Bine, bine, mai sunmirror, da' degeaba. Oi fi eu ridicol, insa macar imi asum chestiile pe care le scot. Nu trimit ,din spatele IPului, altor bipezi termeni care, din partea unor oameni realizati ,chiar ar fi jignitoare.
Curaj mare la vorbe, mai putin fapte - si cand zic fapte ma refer, desigur, la ceva din care sa simti ca merita sa traiesti. Sa faci bani, pina una alta,( sau sa mai si pierzi) e unul din aceste motive. La o adica,daca aveti fratilor capital, si nu aveti incredere in viitorul pietei imobiliare, de ce nu investiti in altceva ?
Nu inteleg inversunarea asta apocaliptica, garnisita cu miticisme specifice (ironii si luari la misto la adresa 'sustinatorilor' actualelor preturi) impotriva jucatorilor din respectivul domeniu. Cred ca nici Microsoft nu a starnit vreodata atat venin neputincios din partea comunitatii open-source, cat am vazut pe aici.
Domnilor, discutia e clara.

1.Aveti bani, dar nu de imobiliare, bagati-i in orice altceva. N-aveti in ce, bagati-i in depozite si asta e.
2.Nu-i aveti, si ati vrea o casa, faceti-i.
3.Nu-i aveti, si nici nu vreti, e la fel de ok. N-ati fi singurii, dealtfel.
4. Daca va fi sa 'cada' vreodata ceva, imobiliare sau ciment sau otel etc., o sa cada indiferent de ce vorbe inspumate aruncam noi aici. Oamenii destepti vor cumpara ieftin, si roata se va intoarce (iarasi).
In fond, prima mea garsoniera am luat-o in '03 cu 13 mii, si zau ca mi-ar conveni s-o fac din nou. Dupa care
ai dreacu rekini or sa v-o vanda cu 'pretul corect', al pietei, de care zice cineva pe aici. Deja vu, da' pe bune.
Ghici cine pierde si cine castiga ?

Unknown spunea...

Salut.

Vad ca va mai pricepeti.
Puteti sa raspundeti la intrebarile urmatoare?

1. Cit costa un apartamentele la nenea asta in norvegia?

2. Daca neica nimeni asta cu 80 de milioane a blocat o mare parte din piatza de apartamente noi, ce poate face unu cu 1 miliard? Blocheaza tot ce misca?

Cred ca sint multi, chiar si romini, care daca string nitzel mai tare din *** pot sa scoata 80 mil.

3. Cit valoareaza cu totu industria de constructii in romania?

4. Eu cred ca oferta de apartamente este inca minuscula. Altfel nu s-ar mai face atita specula cu ele. Cit estimati ca dureaza pina la aparitia unei oferte suficiente (la pretzuri normale la cap)?

5. Sint constructorii interesati sa construiasca in continuare, daca preturile/profiturile scad?

6. La cit estimati numarul persoanelor cu credit imobiliar in bucuresti?

7. La cit estimati numarul persoanelor care nu vor putea sa plateasca creditul luat?

8. Estimind ca salariul mediu va ajunge undeva la 2000-2500 ron peste 3 -5 ani, care este pretul corect pe metru patrat construit? Care va fi pretul corect atunci?

9. Cit de bune sint apartamente noi?

10. Care este evolutia creditelor imobiliare acordate in ultimii 2 ani?

Multumesc.

nestor spunea...

Cibi bibi, nu are sens sa insistam in discutie, pana la urma nu pot decat sa reiterez idea si sa te asigur ca este reala, intrucat se bazeaza pe oameni pe care ii cunosc.
O parte insemnata dintre cei care lucreaza afara o fac pentru a castiga o experienta imposibil de acumulat in tara, din simplul motiv ca nu exista business de anvergura necesara. Iar dupa cativa ani se intorc pe pozitii de senior sau top management, unde discutam de salarii comparative cu orice tara europeana. Crede-ma pe cuvant, cu un salariul de 4000 de euro in Romania esti mult mai bine decat in Franta sau Germania.

Marona spunea...

Am simtit un soi de mila fata de individul asta, ca de-un gugustiuc lovit in aripa, care nici nu stie ca deja si-a pierdut job-ul, dar mila s-a transformat brusc in dezgust si furie, cand am citit pasajul de mai jos:

"Rep: Criza de pe pietele din Marea Britanie si Spania nu va avea ecouri si in Romania?
Bjorn Hauge: Nu, este o situatie cu totul diferita. Acolo, bancile au acordat credite de pana la 100% si chiar mai mult. Daca vrei sa iei o casa, spuneau, iti dam 100.000 euro, daca mai ai nevoie si de o masina, iti dam 110.000 euro. Si cand valoarea casei scade sub 80.000 euro, a crescut expunerea la risc, pentru banci. Dar aceasta, tocmai fiindca bancile s-au batut pe aceste credite.

Cred ca Banca Nationala si bancile comerciale abordeaza situatia intr-un mod gresit. Daca exista o ipoteca si, sa spunem, imobilul este distrus de un incendiu, clientul bancii tot trebuie sa plateasca, poate o viata intreaga rata la banca, nu scapa de asta, chiar daca ipoteca nu mai exista."

Nemernicul.

Draga Cezar, in fond ma doare in bareta de la pantof cine a castigat din superbula secolului 21...dar de oamenii care traiesc din salarii, cat de mari ar fi ele, si care s-au bagat la enorme credite ipotecare in 2006 si 2007 ca sa aiba un acoperis deasupra capului, chiar imi este foarte, foarte mila.

qwerty spunea...

Claudiu:

-1: Esti penibil sa postezi acelasi comentariu si pe hotnews si aici, deci vad ca te pricepi, raspunde-mi la intrebari:
a) Pe cate alte forumuri ai mai postat?
b) Ce relevanta au intrebarile tale?
c) Cine l-a omorat pe Kennedy?

1) Who the fuck cares? Ai ajuns la concluzia ca e mai ieftin in Norvegia decat in Romania?
Cat costa in Germania, SUA, Japonia, ce venituri sunt acolo?

2) Cine de pe acest forum a afirmat ca neica asta a blocat piata?
Si cum adica a blocat-o?
Nu vrea sa vanda sau cum?
Tu n-ai citit ca ar da orice sa vanda dar nu are cumparatori?

3)Constructiile sunt 26,7% din PIB in crestere cu 34% fata de anul trecut.
Iar cat valoreaza industria in sine, nu stiu, vrei s-o cumperi tu pe toata, sa ai monopol si preturile sa-si continue cresterea?

4) Nu conteaza ce crezi tu sau ce cred eu, conteaza realitatea din teren si eu in Bucuresti vad peste tot numai macarale....
Apropo, in cat timp crezi ca o sa reinceapa cresterea?

5) Nu, nu o sa se mai construiasca nimic in Romania daca randamentul e sub 300%, romanii nu se uita la randamente de 30-40%.
In plus, nu trebuie sa mai construiasca nimic dupa parerea mea, in 2050 o sa fim cu 50% mai putini, deci o sa fie apartamente cacalau.

6) Cate persoane in Bucuresti isi mai permit un credit imobiliar (la preturile actuale)?

7) Depinde... de niste factori:
- daca au luat cu 70% din venituri
- daca dobanzile mai cresc
- daca inflatia continua sa ramana la acest nivel ridicat,
- daca se scumpeste euro
Deci iti dai si tu seama...

8)Pai daca stii tu ca salariul va fi 2000-2500 (INS zice ca in 2013 cica va fi 575 de euro si un euro 3.25 de lei...), inseamna ca stii si cat va fi metrul patrat... si numerele de la extragerea Noroc...

9) Cat de bun e cozonacul in comparatie cu painea?
Dar Mercedesul in comparatie cu Dacia?
Deci... buna-i bere... nu-i ca vinul si nici... ce are ursul in loc de mana ca .... vecinul...

10) Dar in ultimele 6 luni?

Unknown spunea...

@qwerty

Amice, esti idiot!

Daca nu te pricepi, lasa pe altii.

Intrebarile mele sint foarte simple si la obiect.

Apreciez ca ai avut buna vointza sa raspunzi, dar nu, merci, mai bine lasa.

Am gasit ceva raspunsuri aici:
http://www.guardian.co.uk/
business/2008/jul/14/
economics.creditcrunch

Dar de, e pentru UK, nu pentru romanica.

Sa traiesti.

qwerty spunea...

@Claudiu

"Amice, esti idiot!"

?!?? No comment...

"Intrebarile mele sint foarte simple si la obiect."

In primul rand, amice, esti analfabet, se scrie multa vreme cu sunt si nu sint, deci poate ai gresit ceva in exprimare si eu nu te-am inteles....

Hai sa ne uitam putin peste intrebarile tale si sa vedem cat de simple si la obiect sunt (nu sunt nici simple si nici la obiect)

1. "Cit costa un apartamentele la nenea asta in norvegia?"
La nenea asta in Norvegia apartamentele pot sa fie cat de scumpe o fi, daca nu faci si o comparatie intre venituri, NU are nici o relavanta

2. "Daca neica nimeni asta cu 80 de milioane a blocat o mare parte din piatza de apartamente noi, ce poate face unu cu 1 miliard? Blocheaza tot ce misca?"

Aici nu pot sa calific intrebarea pentru ca pleci din start de la o premisa gresita.
Poate ai pus o intrebare ironica si nu m-am prins eu?
Deci pana la urma nenea asta a blocat piata sau cumparatorii care nu mai pot cumpara?

3. "Cit valoareaza cu totu industria de constructii in romania?"
Ce relevanta are asta asupra dezbaterii de pe acest forum (preturile la imobiliare o sa creasca vs. o sa scada)?

4. "Eu cred ca oferta de apartamente este inca minuscula. Altfel nu s-ar mai face atita specula cu ele. Cit estimati ca dureaza pina la aparitia unei oferte suficiente (la pretzuri normale la cap)?"

Eu cred ca tu crezi prost... specula s-a facut si in piete ca SUA, UK, Spania si nu-mi spune ca acolo nu exista oferta suficienta...
Iar despre "Cit estimati ca dureaza pina la aparitia unei oferte suficiente (la pretzuri normale la cap)?", oferta deja exista, nu la "preturi normale la cap" -- ma bucur ca suntem de aceesi parere.

5. "Sint constructorii interesati sa construiasca in continuare, daca preturile/profiturile scad?"

Nu crezi ca raspunsul e la mintea cocosului?
Tu ti-ai dat singur raspunsul "daca PROFITURILE scad" -- deci cata vreme au profituri (chiar si mai mici), creierul tau cat o nuca, cam ce zice?
Tu cam ce ai vrea, sa ai sau sa nu ai profituri?
Sa stai acasa in somaj sau un profit nitel mai mic (mai mic de trei cifre)?

La 6&7 ce vrei sa spui?
Ca sunt putine credite, ca oamenii isi platesc creditele?
Un lucru absolut inbucurator dupa parerea mea.
Cam care crezi ca sunt motivele?

8. "Estimind ca salariul mediu va ajunge undeva la 2000-2500 ron peste 3 -5 ani, care este pretul corect pe metru patrat construit? Care va fi pretul corect atunci?"

Ce raport metru patrat/salariu vrei sa folosesti in calcul?
Sper ca nu tot pe asta de acum...

9. "Cit de bune sint apartamente noi?"
Ce relevanta are asta?
Unele sunt bune si sunt foarte scumpe.
Altele sunt mai putin bune si tot foarte scumpe sunt.
Eu cred ca la asa intrebare ti-am raspuns foarte pertinent: Cat de bun e cozonacul fata de paine?

10. "Care este evolutia creditelor imobiliare acordate in ultimii 2 ani?"

Care a fost evolutia creditelor in SUA cu 2 ani inainte de credit crunch-ul de acum?
Una fulminanta, la fel ca si la noi...
Dar inca odata, ce anume vrei sa demonstrezi cu evolutia creditelor in ultimii 2 ani?

cezar spunea...

Mai fratilor, in afara de insulte mai mult sau mai putin mascate (mi-am luat si eu destule) mai stiti si altceva ?
Ia uitati aici, un fel de revista presei :

'In rest aberezi cu gratie'
Pe fruntea acestui Bjorn Hauge scrie "Jerome Kerviel" (tare !)

'Ce bine-mi pare ca ai luat teapa!'

'Va rog sa ma credeti ca am mai vazut prosti la nivelul asta'

'Exista o vorba care spune asa: "Prostul nu e prost destul pana nu e si fudul". Probabil ca tu in dimineata asta ai ales sa ne exemplifici (din pacate, prin propria-ti persoana)
aceasta afirmatie.' (foarte tare ! observati inspiratia divertis-iana)

'deduc ca nu esti decat unul din indivizii aia care ar vrea sa fie mari investitori, dar de fapt nu-i prea duce capul si nici bani nu au' (aici avem o mostra haioasa de deductie intuitiva, hmm, bate spre Lessing)

'PS: mama prostilor este mereu gravida.' (cam fara speranta, nu stiu de unde, da' asa mi se pare)

' un idiot cu diploma, "mare" agent imobiliar, care mai da o tabla cu baietii in fata blocului ascultand o manea, si se crede buricul pamantului.' (dau foc la diploma pe loc si-mi 'daunladez' a-tentat)

Hai cam-am distrat :)

Victor spunea...

@nestor
Cu 4000 de euro salariu in rsr esti mult mai nefericit decat ala din occident. Eu am mai putin de atat, dar ma oftic de mor ca ii sparg in tara asta de 2 lei. Ziceai ceva de IBM Cehia, exista IBM si la noi, si chiar nu trebuie sa fii "the sharpest tool in the shed" ca a ajungi acolo. E cam plantatie, iar cand o sa vina seceta o sa migreze spre alti emergenti.

sunmirror spunea...

@cezar:

Dupa cum NU iti dai seama, mitic esti chiar tu.

Nu te-as fi jignit in niciun fel daca nu veneai pe aici afisand o aroganta specifica indivizilor mai putin dotati la "mansarda".

Iti dau cateva exemple: "Clar ? Daca e nevoie mai repetam." sau "Ia pronunta cu voce tare : o suta de milioane de euro."

Cu alte cuvinte, daca vrei sa vii cu argumente, vino cu argumente, nu cu jigniri, nu cu aere de doctor in economie aflat printre rinoceri (dar care emite pareri argumentate nici pe jumatate) si atunci nu vei fi nici tu jignit.

Cat despre curaj, nu inteleg de ce ai dori sa te consideram mai curajos decat oricare din userii blogului. Din punctul meu de vedere, poti fi la fel de bine un individ fara serviciu care se da si el pe net din lipsa de ocupatie...

Sunt ultimele cuvinte pe care ti le adresez, cu exceptia cazului in care chiar vrei sa ai o discutie bazata pe argumente, nu pe fumuri si hiper-competenta financiara autoproclamata.

sunmirror spunea...

@nestor:

Hmmm, chiar crezi ca e mai bine sa ai 4000 de euro aici decat in Europa? In conditiile in care platesti cam la fel pe locuinta, platesti mai mult pe mancare, infrastructura e varza, poluarea e mare, asistenta medicala e la pamant, invatamantul cade de la an la an ... si exemplele ar putea continua pe cateva pagini.

Daca e atat de bine, de ce nu revin pe capete romanii din strainatate, sa lucreze in minunatele noastre multinationale pe posturi bine platite? Sau revin si nu stiu eu?

Unknown spunea...

@qwerty

OK.

"Amice, esti idiot!" nu este replica mea, altcineva mult mai destept si celebru a enuntat-o ("nu spui cine, persoana importanta").Si la cit de cu sirg m-ai atacat, fara nici un motiv de altfel, o meriti pe deplin.

Intrebarile mele au avut rolul de a lamuri niste chestii care nu le-am inteles din interviu sau din comentarii.

In fine, nu mai conteaza. Iar cit de cult sau incult sint eu, nu e cazu sa te zbati sa iti dai cu presupusu, iti explic eu.

Scriu cu i (de la inteleg), nu din i (de la isterie) pentru ca asa am ales, nu pentru ca nu stiu cum se scrie. Cind am invatat eu sa citesc si multa vreme dupa, asa se scria. Dar probabil esti prea mic (adica tinar, no disrespect) ca sa iti aduci aminte.

Acum, ca sa lamurim si ultima chestiune: de ce am intrebat ce am intrebat.

Pentru ca sint deja prea batrin ca sa mai fac credit la banca, chiar daca ma roaga ei cu bani, intelegi tu? Singura speranta de a cumpara este sa cumpar cu banii jos. As putea sa string 100.000 de euro cam in 15 ani (fara sa mor de foame, nici eu nici cei pe care ii am in grija).

Dar cum peste 15 ani nu prea o sa ma mai intereseze case si alte marafeturi, care acum ma intereseaza, probabil ca o sa folosesc banii aia ca sa ma plimb i n jurul lumii, sau dind de baut la toata lumea.

Cam asta e oful meu, intelegi tu?
Stai linistit, daca aveam bani circa nu stateam la palavre cu tine aici. Si nici daca aveam case de vinzare (probabil, nu ma pricep).

Sanatate si bunastare

Unknown spunea...

Erata:

"Scriu cu i (de la inteleg), nu din i (de la isterie) pentru ca asa am ales..." era de fapt invers, bineinteles.

cezar spunea...

Pai uite cum definesc eu curajul:

Curajos egal capacitatea fiecarui biped ganditor, inteligent,ironic, jignitor etc. de a-si sustine afirmatiile, ironiile, jignirile etc fata in fata cu al sau proepinent/adversar.
Curajul de blogger egal, dupa cum este si normal, incapacitate fizica de a face acest lucru, si, ca atare, atrage luarea respectivelor vitejii (verbale) sub rezerva indoielii.
Mai direct, insultam laptopu', ca persoana vizata e departe.
Pentru fiecare cuvintel dragalas din cele proferate mai sus (idiot, prost fudul si alte copilarii nejustificate de ale mele ironii), daca erau indeplinite conditiile "face to face", pai te expuneai la ceva ridicari din umeri si, ulterior, la corectii fizice directe. Poti pricepe acest lucru ?

Cred ca am priceput, finally, motivul pentru care proprietarul acestui for impartial de discutii imobiliare nu baneaza direct pe 'aia' care vorbesc din partea rekinilor etc etc. Felul asta de flame-uri creste traficul big time. De fapt, e singurul dintre cei prezenti care SIGUR iese castigator.

qwerty spunea...

Claudiu:

""Amice, esti idiot!" nu este replica mea"

Nu prea are importanta cine a brevetat-o(de folosit au folosit-o multi, de la Berlusconi la Mircea Badea -- ca sa jignesti pe cineva nu-ti trebuie prea multa carte), mai important era ca o foloseai la adresa mea.

Intrebarile tale seamana foarte mult cu stereotipurile lansate de companiile imobiliare pentru a agata clienti si in plus le-ai pus si pe hotnews, deci mie imi mirosea a reclama mascata...

"Pentru ca sint deja prea batrin ca sa mai fac credit la banca, chiar daca ma roaga ei cu bani, intelegi tu? Singura speranta de a cumpara este sa cumpar cu banii jos."
Nu cred ca a inteles nimeni asta din intrebarile tale, nu-mi spune ca in ele statea decizia ta de a... de a ce?
Daca situatia e exact asa cum o descrii tu nu vad la ce te mai framanti?
Deci nu ai banii de un apartament, nu poti/nu vrei sa faci un credit, ai de ales intre doua variante, varianta A si varianta A....

dcg spunea...

Sa ne intoarcem la subiect. Gasesc destul de interesant acest comentariu:

"ilar (Luni, 28 iulie 2008, 17:12)
Agent imobiliar [anonim]
Va spun din proprie experienta ca tipul creaza ilaritate la agentiile imobiliare cand incearca sa-si vanda apartamentele. Nu vrea sa inteleaga ca piata e in scadere, defapt e blocata. Actionarii norvegieni vor avea o surpriza si sunt sigur ca exitul companiei, peste 5 ani, nu o sa-l prinda de dl Hauge pe aici (si cu atat mai putin in Norvegia)."

Unknown spunea...

Ok.
Deci care e discutia pe blogul asta?
"Scade pretul sau creste pretul", daca inteleg eu bine.

Hai sa iti explic:

Citi oameni au credit? Citi nu o sa poata sa plateasca?

se traduce prin:

Cite banci o sa dea faliment? Uita-te pe implode-o-meter (google it). Sa vazi cam care e situatia la americani.
Tu unde iti tii banii aia de avans? La ciorap?

Cit valoreaza industria constructiilor in romania?

se traduce prin:

Daca da faliment industria asta, ce se intimpla cu economia? Cit o ia razna? Cit o sa fie inflatia, raportul leu/euro, cit o sa mai valoreze banii mei din banca, cit o sa ma mai coste pe mine rata la casa/masina/whatever?

La mine siguranta jobului e amenintata de indieni, vietnamezi si alti pakistanezi, nicidecum de economia din romania. Esti sigur ca si la tine e la fel?

Cum de a blocat ala piata cu 80 mil?

se traduce prin:

Cit la suta sint 800 de apartamente din totalul construit in bucuresti? 1%, 2%?
Daca mai sint 10 ca el, nu ti-au blocat piata de apartamente noi?
Ai vazut ca omu n-are nici o graba sa vinda. Inca.

Cind va fi oferta suficienta si la preturi rezonabile?

chiar eram curios sa aflu o parere a unei persoane in tema. Se pare ca n-am norocul asta. Cel putin nu aici.

Cit costa la el in tara un apartament?

se traduce prin:

De ce n-a investit asta la el in tara, a venit tocmai aici la dracu'n'praznic sa-si inmulteasca banii.

Si cit o sa fie salariu mediu peste 5 ani?

Pot sa-ti dau in scris ca va fi pe undeva la 2000-2500, asa cum ziceam mai devreme. Iar metru patrat va fi pe undeva pe la 4000 euro, daca trendul de pina acum s-ar mentine. De aia intrebam cind va fi cerea suficienta si daca vom avea vreodata constructori care sa faca constructii si atit. Nu si specula.


In concluzie:

Din cite am vazut peste tot, nu prea e momentul sa te legi de un credit ipotecar. Si se pare ca momentan asta se si intimpla.

Eu am colegi care au credite angajate care ii costa cam 20-25 mil pe luna. Nu-i mult, nu? Un fleac. Mai adauga si un copil mic, o masina si vezi daca mai iti iese calculul.

Si cam atit. Cred ca am explicat suficient de bine.

Zici ca te-am jignit. Tu ai inceput primul, nu eu. Dar ma rog, e blogul vostru si pe bloguri nu prea se sta la argumente si analize. Nu imi cer scuze pentru asta. E problema voastra cum va tratati oaspetii.

Pa.

Unknown spunea...

@claudiu
Dute

pegas spunea...

@Daniela: corect "Du-te"

Va mai amintiti de o doamna/d-soara care acum cateva luni ne indemna sa cumparam apartamente in Bulgaria, mai exact la Sunny Beach caci era superoferta.Spunea va daca nu vom sta in ele le vom inchiria foarte usor,turismul fiind in floare, iar preturile oricum vor creste (deja celebra si clasica afirmatie).Abia dupa ce am citit acest articol din ziarul "Gandul" mi-am dat seama de ce se agita ea pe aici cu atat disperare (se pare ca aici nu a gasit niciun prost).
Citez cateva idei din articol si voi afisa linkul:
" La începutul lunii iulie, 80 de unităţi turistice erau scoase la vânzare, dar nimeni nu se oferea să le cumpere"
"Însă nici bancherii nu au deloc un motiv de bucurie, pentru că devin proprietarii unor hoteluri lipsite de clienţi pe care nimeni nu se înghesuie să le achiziţioneze."
"Numai în staţiunea SUNNY BEACH (la 35 km nord de portul Burgas) au fost scoase la vânzare 80 de hoteluri de la începutul lunii iulie, în timp ce alte 20 au intrat în faliment."

http://www.gandul.info/actualitatea
/trei-patru-hoteluri-din-bulgaria-
dau-faliment-in-fiecare-saptamana.
html?3927;2834120

Adrian Iftode spunea...

claudiu pare tipul de agent imobiliar care iti trimite un SMS de genul "daca te duci singur, iti rupem capul"

qwerty spunea...

@Claudiu:

Acum vorbim aceeasi limba.

"Citi oameni au credit? Citi nu o sa poata sa plateasca?"
Nu am datele exacte dar la noi creditul ipotecar nu reprezinta grosul creditarii, deci (in acest moment) nu imi fac griji pentru sanatatea bancilor romanesti.
Bancile europene, cu exceptia celor care au investit in pachetele toxice sub-prime sunt destul de sanatoase.
Valoarea mica a creditelor imobiliare raportata la restul creditarii sugereaza ca romanii nu au bani de investitii imobiliare.

"Cit la suta sint 800 de apartamente din totalul construit in bucuresti? 1%, 2%?
Daca mai sint 10 ca el, nu ti-au blocat piata de apartamente noi?
Ai vazut ca omu n-are nici o graba sa vinda. Inca."

Nu stiu sa-ti raspund cat la suta, dar pot sa-ti spun alt lucru:
piata la noi scade din mai multe motive:
-unul fundamental -- efectiv preturile au ajuns la un nivel la care nu mai exista cerere solvabila
-unul tehnic: pe plan mondial bulele imobiliare s-au spart, cam era timpul sa se sparga si la noi:
-romanii incep sa intelega ca sunt jefuiti si vad ca la altii scad, deci se asteapta sa scada si la noi
-investitorii existenti realizeaza ca in urmatorii 5-6 ani piata probabil nu-si va reveni la nivelurile de azi si isi pregatesc iesirea.

APARENT nu are nici o graba... mai vorbim dupa 2 ani de scaderi succesive cand norvegienii vor uita de profituri de 40% (eu cred ca de fapt e mult mai mult de 40%) si se vor multumi sa-si vada banii inapoi.
Trebuie sa intelegi ca sunt de ajuns cateva crapaturi pentru a darama un un baraj.
O gaura larga cat casa poporului sunt apartamentele vechi care vor scadea semnificativ si vor pune o presiune uriasa pe cele noi.
In fine, cred ca mai degraba oamenii nu au nici o graba sa cumpere decat nu are el sa vanda...

"Daca da faliment industria asta, ce se intimpla cu economia? Cit o ia razna? Cit o sa fie inflatia, raportul leu/euro, cit o sa mai valoreze banii mei din banca, cit o sa ma mai coste pe mine rata la casa/masina/whatever?"

Iarasi nu stiu, dar nu cred ca o sa asistam prea curand la falimentul intregii industrii, pentru ca prabusirea preturilor o sa fie amortizata de profiturile cu trei cifre realizate.
Constructiile reprezinta intr-adevar o parte semnificativa din PIB, dar ma intreb cat reprezinta din forta de munca, cat de semnificative sunt ele pentru economie.
Evident, prabusirea constructiilor n-o sa fie roz pentru economie.

"De ce n-a investit asta la el in tara, a venit tocmai aici la dracu'n'praznic sa-si inmulteasca banii."
Pentru ca atunci cand s-a trezit el probabil jmecheria deja trecuse la el in tara si a zis ca vine pe o piata emergenta si face super afacere.
Exista un mic decalaj intre Vest si Romania si dureaza putin pana babuinii de romani (sau straini) fac in Romania ce au vazut ca merge in afara.

"La mine siguranta jobului e amenintata de indieni, vietnamezi si alti pakistanezi, nicidecum de economia din romania. Esti sigur ca si la tine e la fel?"
Da sunt sigur ca si la mine, dar am un oarecare avantaj concurential fata de ei(calitatea) mie mi-e mai firca de economia nationala(de cresterea ei -- la un moment dat calitatea mea o sa conteze mai putin pentru ca au crescut foarte mult costurile in Romania si pana la urma angajatorul tot va pleca in India/China sau mai stiu eu unde)

"Pot sa-ti dau in scris ca va fi pe undeva la 2000-2500, asa cum ziceam mai devreme. "
Si eu sunt convins ca vor mai creste, dar vezi ce am scris imediat mai sus.
In plus in 5 ani cred ca productia de apartamente va creste semnificativ (chiar daca preturile scad)

Manole spunea...

Eu n-am înţeles nimic din ceea ce îl roade pe Claudiu.

Ideea blogului nu se învârte în jurul dilemei "scad preţurile sau nu scad preţurile" ci "avem sau nu bubble - 'balon', cum i-am zis eu - imobiliar". Chestiunea asta am urmarit-o de la început şi de-asta vine lume şi discută cu atâta pasiune.

Anonim spunea...

cezarica, tu chiar nu te prinzi cand te ia lumea la misto pe post de bizonul blogului? Hranindu-ti angoasele si atingandu-ti ego-ul supradimensionat, desigur.
Ce nu pricepi tu, draga combinator, e ca indiferent de curajul (asa cum l-ai definit tu, baietzeshte) meu sau al altora, tot bizon ramai iar pe termen mediu si lung s-ar putea sa explorezi si alte oportunitati profesionale.
Iti multumim pentru sfaturi si pentru viziunea pe care ai ales sa ne-o impartasesti, dar acum poate te retinem de la pascut sau cine stie, de la vreo manifestare plina de curaj. Succesuri.

sunmirror spunea...

@cezar:
De ce nu-mi raspunzi la contra-argumentele punctuale pe care ti le-am oferit acum 24 de ore? E usor sa produci o gargara despre curaj, e mai greu sa argumentezi...

dcg spunea...

@sapte:

Cezar s-a gandit el putin si si-a zis: ete entelectualii astia, stiu sa puna cratima unde trebuie, precis nu prea sunt dusi la sala, ia sa ma incordez eu putin poate se ascunde ochelaristii 'racu. Interesant ar fi daca vine unul si stabileste o intalnire undeva in sectorul 5, capat autobuz 117, dupa ora 23 ca in rest e ocupat (la multinationala mancatias) daca mai vine cu muschii la el.

In alta ordine de idei are o problema de atitudine, cand apare cu aere de cunoscator si ironii la 2 lei legatura, poate sa-si pregateasca alifia ca sigur va avea nevoie de ea cand il incing tocilarii.

Eu as mai avea o nelamurire. De unde si pana unde conceptia asta des intalnita care rezuma ca daca astepti (si chiar iti doresti) sa scada preturile la imobile => esti un "sub-mediu" (lol) care nu are dupa ce bea apa si latra pe un blog aiurea? Eu traiam cu impresia ca printre cei care-si doresc o prabusire a preturilor sunt tocmai cei care dispun de bani persin si doresc sa-si faca intrarea pe piata la preturi cat mai convenabile pentru ei. Cei cu venituri mici si fara bani pusi la ciorap oricum nu conteaza prea mult in ecuatie: au doua variante: 1) preturi balonate = no go sau 2) piata imobiliara cazuta, preturi accesibile DAR robinetele sunt inchise la banci asta daca nu sunt ei deja someri deci situatia e tot albastra.

nestor spunea...

Este o diferenta mare intre scaderea preturilor cerute si scaderea preturilor oferite.
Daca eu cer 170 000 de euro desi pretul zonei la care se vinde efectiv este de 120 000, iar trei luni mai tarziu vand si eu cu 120 000, se cheama ca de fapt preturile au ramas fix la fel. Am observat si eu in ultima jumatate de an ca desi toate evidentele aratau ca preturile au atins maximum de suportabilitate in conditiile actuale, unii s-au incapatanat sa ceara din ce in ce mai mult, chiar absurd de mult, in ultimele luni. Ce s-a intamplat este ca s-a adancit foarte mult distanta intre pretul cerut si pretul oferit.
Toate articolele din ziare isi bazeaza statisticile pe anuntul.ro, dupa care se duc la agentii si le raporteaza la preturile reale de vanzare.
Este exact genul de eroare sistematica pe care o remarca si Isarescu acum ceva vreme.

Unknown spunea...

Manole, scoate traficul de pe blog. Cezar Jipa te acuza in comentariul de aici: http://www.bloombiz.ro/real-estate/nu-va-vindeti-casele-1 ca nu te intereseaza decat traficul de pe blog.

qwerty spunea...

@Gicu:

Cezar e super penibil: "nu va vindeti casele ca imi stricati mie socotelile" =))
Problema e ca, multi investitori nu inteleg limba romana, articolul sau ar trebui scris in engleza/ebraica/ etc etc

dcg spunea...

@gicu,

De ce sa scoata traficul? Ca se abereaza unu' in subsolul unui articolas incarcat de manie proletara? Oricum, remarcam vechile obsesii ale Cezarelului:

"...saitul cu balon...o guerilla de bine pentru popor , populata de prea multi oameni saraci... Cat despre partea adversa, ea este adulmecata si alungata instant cu 'vorbe grele'."

Deci sarantocilor, fara vorbe grele la adresa "partii adverse", se aude si in spate?

Anonim spunea...

Avem date despre preturile de vanzare si nu despre preturile de cerere? Nu de alta, dar se pare ca am inregistrat o scadere la preturile cerute, dar nu am stim nimic despre tranzactiile reale. Nu stim absolut nimic ...

cezar spunea...

Felicitari dlui Manole, daca despre el e vorba, pentru respectivul trafic facut. Dupa cum am mai sus, e singurul care castiga la treaba asta, si n-am de gand sa condamn/acuz un om care are succes. Cine 'acuza' ?

Nestor, ai pus punctul pe i. Intr-adevar, corectia a avut loc cu privire la chestii umflate nerealist, gen gars. de 24 mp din Valea Oltului, pe care se cereau 80 mii pina sa-i aduc proprietarului client cu 68, pret acceptat finalmente, si un pret corect pina la urma.

Orfeu a atins deasemenea o problema, si anume cat e dispus cump. sa ofere pentru ce doreste sa cumpere. Pentru ca n-am vazut in viata mea 2 cump. identici in pretentii si preferinte. Daca ai la rand 5 vizionari la care se stramba din nas, proprietarul e tentat automat sa mai umble la pretul cerut, problema e ca a sasea vizionare ii aduce un client caruia ii plac exact aspectele la care ceilalti strambau din nas. Unora nu le place aranjarea camerelor, forma, suprafata dorm. mic, forma balconului etc. Imbunatatirile sunt deja capitol separat, pentru ca degeaba baga vanzatorul 10 mii in aranjarea unui spatiu, daca nu intalneste un cump care sa aiba exact acelasi bun/prost gust. Ca o sa vrea sa dea totul jos, si va oferi bani cat pt. un spatiu chel.
Cu alte cuvinte, nu exista o singura piata imobiliara. Fiecare cartier, parte a unui cartier are specificul sau, e vital si etajul (sau nu), iar vecinii pun cireasa de pe tort. Prin urmare, pretul corect e ala stabilit prin negociere directa intre parti, in vreme ce agentul sta undeva mai incolo si nu se baga decat la final ca sa afle daca da sau nu. Cum naiba fac unii preturi medii pe zone sau pe mp construit, mai ales la spatiile vechi, ma depaseste.
Mai ales ca pina nu demult notariatele aveau grile minime si se subevalua in draci.

qwerty spunea...

@Cezar

Ce anume castiga Manole din traficul mare?

qwerty spunea...

@Claudiu:

http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-3764436-investitorii-britanici-vand-pierdere-proprietatile-cumparate-litoralul-bulgar-marii-negre.htm

Uite, mai sunt si altii care vand in pierdere, stai linistit si domnul Bjorn va face la fel....

Dorin spunea...

"compania poloneza de consultanta imobiliara REAS aprecia ca jumatatea din cele 2.000 de locuinte finalizate anul trecut in Bucuresti sunt goale"
http://www.zf.ro/articol_181570/cum_raman_goale_apartamentele_noi_din_bucuresti.html

Weird Ed spunea...

cezare, daca crezi ca poti scoate vreun castig din 3000 de vizitatori unici pe saptamina inseamna ca nu prea ai habar de cum se invart afacerile pe web. arunci pur si simplu vorbe in vint.

u spunea...

Hi guys,

Just a sidenote, ca sa luati o pauza si sa se mai linisteasca spiritele pe aici: azi m-a sunat un agent imobiliar cu care m-am vazut de doua ori prin ianuarie (cand inca ma mai gandeam sa imi cumpar un apartament), sa imi spuna ca el ma considera "o persoana deschisa la nou" si sa imi propuna un proiect special, "international"... Ei bine, era vorba de colaborare in sistemul Amway, colaborare pe care am refuzat-o politicos.

Cred ca au cam inceput sa moara agentiile de cartier.

In alta ordine de idei, in ZF de azi: http://www.zf.ro/articol_181448/pretul_apartamentelor_din_capitala_isi_continua_scaderea.html

In cadrul acestui articol, domnul Dragomir, senior broker in cadrul agentiei imobiliare Indoors Real Estate Group, afirma: "Criza mondiala a afectat neasteptat de mult piata imobiliara. Preturile vor scadea in continuare, iar daca Banca Nationala va restrange din nou accesul la credite numarul tranzactiilor va fi in continuare redus".

cezar spunea...

Draga Gicu, ultima oara cand am intrebat, nenea gugal platea cam 3 euro la mia de clickuri unice. La un trafic estimat de tine, de 5000 de bucati saptamanal, cred ca dl manole ar scoate cam 60 de euro lunar. Asta daca ar avea niste reclame, I guess.
Ma rog, e clar ca bani nu se fac din chestia asta. Pe de alta parte, daca bloggerii din RO (sau de aiurea) ar fi motivati predominant de ideea castigului financiar cand isi fac blogurile...probabil ca ar fi taaare pustiu prin .ro
Castigul principal este cu totul altul, ia sa ne gandim putin. Ce doreste romanul cu ardoare, afara de satisfactii materiale ? In afara de femei, desigur.

qwerty spunea...

@cezar

1. Asa cum ai spus si tu, nu sunt reclame pe blog.
2. Chiar daca ar fi, nenea google i-ar da bani daca oamenii ar face click pe reclame...
Cati oameni fac click pe reclame?
1% ?
Deci cat ar castiga Manole?
0,6 euro lunar?

Acum, care e acel motiv?
Faima?
Cum vine asta, te uiti in ochii fotomodelului si-i zici "Eu sunt Manole, blogul meu are 5000 de vizite saptamanal, wink-wink"

Eu zic ca motivul e altul: cu cat sunt mai multi vizitatori cu atat mai bine, ideile de pe acest blog se propaga destul de repede...

Manole spunea...

Dragă Cezar, după cum ţi s-a spus, pe acest blog nu sunt reclame şi chiar dacă ar fi venitul ar fi insignifiant.

Slavă Domnului, câştig suficient din alte surse şi nu am nevoie de un "surplus" de 60 de euro. Mai bine zis nu duc lipsă. Nevoie, cine ştie, ar fi oricând! :)

Faima de care zici tu nu (se) există. În afară de nevastă-mea şi câţiva prieteni foarte apropiaţi nu mă cunoaşte nimeni. Nu sunt o persoană publică şi am grijă să folosesc un pseudonim (da, Manole e un pseudonim, la fel ca "Arghezi" sau "Shakin' Stevens"). Scriu acest blog pentru că la început am fost îndemnat de un prieten şi ulterior mi s-a părut interesant să-l continui, ţinând cont de câţi oameni se agăţaseră cu speranţă de el.

Momentul de cumpănă a fost în iarnă când preţurile au atins maximul şi eu tăceam şi lumea putea să înţeleagă că "m-am dat bătut". Puteam să tac definitiv atunci, fiindcă esenţialul fusese spus, dar am ales să n-o fac, uite-aşa, de-al dracului. În momentul de vârf al preţurilor am scos unul dintre cele mai tari posturi, ăla în care am dezvăluit "legăturile bolnăviţioase". Ulterior argumentaţia de acolo a fost preluată de presă şi bănuiesc că a pus oarece presiune pe imaginea publică a unor oameni.

Îmi reproşez că am lăsat unele chestii neterminate, de exemplu să scriu despre politicieni şi legăturile lor imobiliare dar din cauze obiective prefer să las treaba neterminată.

Cât despre trafic îl voi lăsa, pentru că sunt mândru de el. Şi despre argumente, eu zic să citeşti pe îndelete acest blog.

pegas spunea...

Deci nea Cezarica pana la urma ne-ai lamurit.Din ceea ce ai spus: "....pe care se cereau 80 mii pina sa-i aduc proprietarului client cu 68..." reiese ca meseria ta este de agent imobiliar.Noi stim cu totii ca meseria este bratara de aur dar aceasta a ta a devenit cam de argint in situatia actuala si incepe sa mai si rugineasca asa ca va trebui sa inveti si altele pentru a trai la aceleasi standarde ca si pana acum caci nu ma indoiesc ca ai facut-o rau pana in momentul acesta cu pricina.
Hai sa-ti arat cu cine semeni tu si tovarasul ala de pe bloombiz care parea mai periculos decat Zilisteanu in vrajeli.Daca nu ai auzit de Tom Adkins, desi s-a mai vorbit aici despre el, iti recomand sa cauti pe youtube (Tom Adkins is caught lying ON AIR!!! ). Iti voi da si un link poate te ajuta daca nu te descurci.

http://www.youtube.com/watch?v=
Sicyi17cT2c&feature=related

Unknown spunea...

Salut.

Eu sint mai nou pe aici. Am citit ieri comentariul unui nene, care zicea ca el a investit in imobiliare pentru ca avea bani si nu avea unde sa-i investeasca, in case era cel mai simplu.

Am si eu o nelamurire. Si o indignare.

Cind naiba au ajuns casele investitie, cind ele sint de fapt o necesitate? Nenea ala zicea ca e cel mai simplu sa investesti in case, ca nu ai grija lor.

O fi nene, dar de ce nu investesti matale in ... io stiu? Timbre, fluturi exotici, tablouri de Rebreanu, tapiserii celebre, tichete la olimpiada... nu stiu, te descurci. Ia-ti nene un lingou de aur, ingroapa-l in padure si lasa-l sa putrezeasca acolo, daca tot nu iti trebuie. Nici la aur nu scade valoarea! Fa-ti o cladire de birouri si nu te injura nimeni, daca vrei imobiliare.

'Ra-tzi ai dreq de speculanti!

Bine va facea comunistii ca nu va dadea voie sa aveti mai mult de o casa per familie (ma rog, ducea si la niste drame familiale chestia asta, dar nu despre asta zic acum).

Gata. Sanatate si bunastare.

Marona spunea...

Manole, m-ajuti te rog sa identific postarea cu "legaturile bolnavitioase"? Nu reusesc singura.

Doi la mana, pe cand o postare despre piata terenurilor? Pe mine ma socheaza tacerea suspecta din jurul acestui subiect la fel de tare ca si miile de pancarte cu "Vand teren" care au impanzit imprejurimile Bucurestiului. It's the elephant in the room.

Trei la mana: un mare MULTUMESC din partea mea. Eu-s categoria cerere solvabila (creditabila cu rata peste 1500 lunar) si blogul tau m-a salvat la timp de la sclavagism autoindus.

Unknown spunea...

Putin Umor de pe anuntul.ro "ALEEA Livezilor, confort 2 sporit, 2/4, bloc curat, linistit, vecini minunati, eventual mobilat, 724.879.230 harta 30 Jul 11:00 59.000€"
Cred ca 10.000 de EUR costa vecinii
:)

Adrian Iftode spunea...

@marona
http://balonul-imobiliar.blogspot.com/2008/01/legturi-bolnviioase.html

Marona spunea...

Merci, Chsarpdeveloper. OK, acum se explica de ce s-a relaxat brusc creditul in vara lui 2007 exact cand se spargea buboiul pe piata internationala. Acum ca exit-ul s-a facut, potopul poate incepe linistit, ba chiar poate fi ajutat s-o ia rapid la vale.

cezar spunea...

Exact, tata. Nu e vorba de bani sau bemveu. E vorba de (auto)valorificarea personala. Care are sansa sa aduca si niscai bani in portofel sau ceva implinire personala. Rara avis, ambele in RO.
Eu am la activ, la anisorii mei fo' 34 ani de banca (am dat credite la oamenii care aveau nevoie de bani), fo' 4 ani de investitii in interes strict personal si mai fac si pe agentul imobiliar, sometimes. Din fericire pt. mine, nu-s dependent baneste de meseria asta. Caci e o meserie. Cat de mult deasupra celei mai vechi meserii din lume, o apreciati voi, da' am intalnit si corecti in timpul asta. Probabil exceptia aia care confirma.
Deci, daca am de-a face cu domeniul chiar din interiorul lui, cu alte cuvinte nu vorbesc din frustrari personale sau din experientele neplacute ale altora, ci ale mele, n-am dreptu'
Bravo tata. E ca si cu condamnarea comunismului de Tismaneanu si Patapievici (ciutacu ii facea locuitori vechi din Primaverii), cica n-au dreptu', ca au trait bine pe vremea aia. Ma da-o naibii. Adica daca iti merge bine cand altora nu, esti jigodie sau profitor, sau ceva pe acolo.

qwerty spunea...

@Cezar:

"Exact, tata. Nu e vorba de bani sau bemveu. E vorba de (auto)valorificarea personala."

Nu prea inteleg ce vrei tu sa zici aici... deci faci afaceri imobiliare din motive... spirituale?
Bine, poti sa spui ca a face profit e o chestie "spirituala", multi nu ar fi de acord cu asta dar e relativa toata treaba....

"Deci, daca am de-a face cu domeniul chiar din interiorul lui, cu alte cuvinte nu vorbesc din frustrari personale sau din experientele neplacute ale altora, ci ale mele,"

Nu, tu vorbesti din perspectiva unei persoana care face bani din imobiliare si are bani blocati in proprietati.
Permite-ne sa fim putin sceptici cand emiti pareri gratuite despre cat de mult o sa se mai umfle balonul.
In cuvinte cat mai putine, tu vorbesti din INTERES DE SERVICIU :)

In fine, eu zic ca ideal e sa inveti din greselile si experientele neplacute ale altora, mai ales daca consecintele se resimt pe 30 de ani....

dcg spunea...

Cezar, mie imi place profilul tau, pe bune. Ai ceva de combinator in tine, putin dintr-un camatar (personale fizice nu pot "da credite"), o leaca de ciupitor... doar putina taximetrie mai iti lipseste ca sa fi un clasic exemplar de tranzitie romaneasca.

Ma rog, cine poate oase roade.

bogdan_l spunea...

Cine spunea ca bancile sunt adanc implicate in jocurile cu imobiliare ??? avem o reactie care pare sa confirme http://www.zf.ro/articol_181461/bancherii_sustin_ca_noile_restrictii_de_creditare_ale_bnr_pot_duce_la_o_criza_imobiliara.html

cezar spunea...

Qwerty, ma refeream la blogging. Ca despre asta vorbeam !
Chiar am facut camatarie, in ai 4 ani petrecuti in a doua si a treia banca din sistem. Pe vremea aceea cardul de credit sarea de 30 la suta pe an,iar creditul de aragaz era vreo 28.
La dobanzi pasive (a se citi cost de atragere resurse ) de 12-13 la suta pe an, ghici cat baga banca in buzunar (minus ceva RMOuri si cost operare retea). Nemaivorbind ca resursele in EUR erau, ca si acum, platite afara cu 4-5 la suta, si aici dob. active sareau de 13. Bancile in RO nu sunt altceva decat fabrici de profit desantat (dar nu in favoarea negrisorului din sucursala, care tot 150 de euro facea acu 5 ani, si cam 500 in A.D. 2008). Si am avut de a face cu atatea 'victime'...
A doua banca din sistem a reusit, dealtfel, in 2007 performanta de a face un sfert din profitul bancii mama. Aia jefuita de Kerviel. Perla coroanei,ce mai. Pai cum poti face banii astia ? Camatarie legala. Nu-ti place ? Nu fa credit.

dcg spunea...

Scuze, a fost o confuzie din partea mea, am crezut ca tu "acordai credit" din buzunarul propriu si personal. Din completarea ta ulterioara rezulta ca nu ai facut nici un fel de camatarie, tu doar trudeai pentru un camatar legal, recte banca.

pegas spunea...

Dupa cum spuneam: Campanie electorala --> mariri de salarii + mariri de pensii + multe alte pomeni electorale + scumpirea gazelor si energiei electrice = inflatie nu mare ci foarte mare (oricum cea declarata este sub nivelul celei reale). Astfel BNR a majorat pentru a saptea oara consecutiv dobanda-cheie cu inca 0.25 puncte procentuale, aceasta ajungand la 10.25% pe an. Mi se pare un subiect foarte interesant iar in presa autohtona nu prea l-am vazut sa fie chiar pe primele pagini, el lipsind cu desavarsire din unele publicatii locul lui fiind ocupat de atacuri la anumite persoane, si alte subiecte "de interes national" gen accidente, ursul care a sfasiat un om, etc."Marii" nostri analisti economici nu se asteptau la aceasta noua marire (cu mici exceptii) de parca nu ar trai in tara asta, de parca nu ar sti problemele economice existente, de parca nu ar sti ca e an electoral, de parca ar gandi cu....fundul.

Adrian Iftode spunea...

Many prominent economic analysts are predicting bear markets, recession and even possibly a global depression in the years to come because of banking and federal mismanagement. “We think that the markets could decline 50 or 60 percent. We hate to say something so somber, but it’s not the time
to be optimistic or pessimistic, it’s the time to be realistic.

Our whole system has been built on credit expansion—we have to grow credit year after year in order to keep things going.The economy is not going to grow, it’s going to suffer recession, and once it enters recession it’s going to cascade on itself,” DavidTice of Prudent Bear Fund said in a 2007 television interview

http://www.americanfreepress.net/PDF/AFP_Financial_Crisis.pdf

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?