Când am deschis blogul în urmă cu aproape un an aveam câteva idei fixe a căror cristalizare mă făcuse să fiu sigur că avem de-a face în România cu un "bubble" imobiliar.
De fapt ar trebui spus că în urmă cu vreo 2 ani de zile (deci prin 2006) noţiunea de bubble imobiliar, pe care am încercat să o traduc în româneşte cu sintagma "balonul imobiliar", îmi era destul de străină. Prin perioada aia au apărut însă întrebările care în vara lui 2007 se transformaseră deja în certitudine.
1. Micii afacerişti, cei cu afaceri care nu rulează mai mult de 2-3 miliarde ROL / an, şi care ar trebui să fie "sângele" pompat în venele economiei deveniseră în numai 5 ani incapabili să-şi cumpere o locuinţă din propria muncă. În mod normal profitul pe 2-3 ani (dacă socotim profitul la o rată decentă de 10-15%) ar trebui să fie suficient pentru ca omul să-şi cumpere o locuinţă cu banii jos. Ceea ce nu era cazul. În 2002 o firmă cu 2,5 miliarde ROL cifră de afaceri (la1 E = 4 RON) îţi aducea un profit de 250 de milioane. Aproape că luai o garsonieră cu banii ăştia. În 2006, deşi euro scăzuse la 3,5 (deci 2,5 miliarde ROL reprezenta, în euro, chiar o cifră mai mare), cu acelaşi profit mai luai... vreo 2 clanţe.
Aşa ceva e anormal şi la vremea aceea mi-a atras atenţia. Câtă vreme 2-3 miliarde ROL / an reprezintă încă o cifră de afaceri bunicică pentru 90% din afacerile româneşti, de ce nu am lua ca etalon ceea ce poate face cu munca sa un mic antreprenor?
Culmea este că dintr-o afacere de un asemenea nivel micul antreprenor o poate duce bine în continuare. Poate să-şi ia o maşină bună, poate să-şi facă o vacanţă frumoasă etc. Dar nu se mai lipeşte de-o casă.
2. Nebunia de pe terenuri. Anul 2007 a fost anul terenurilor. Toată efervescenţa, orientarea agenţiilor mici către terenuri, erau semne clare că se extrag sume masive din piaţa de apartamente vechi şi se bagă în terenuri.
Oare de ce?
3. Cu banii luaţi pe niscaiva betoane ceauşiste în România te puteai reloca în UK. Vă asigur că istoria asta este absolut reală.
Întrebaţi-i pe nişte emigranţi adevăraţi, plecaţi în anii '90, ce înseamnă relocare adevărată şi muncă de dimineaţa până seara pentru a-şi îndeplini visul, o casă, o maşină, o familie fericită. Brusc, în mirifica Românie, pardon, Noul Ierusalim, se creaseră condiţii economice atât de bune încât orice Ion şi orice Mărie îşi permiteau, ca boierii din vechime, să facă Parisul la pas... Măi să fie!
4. Relaxarea continuă a creditării din goană către noi nişe de piaţă. În general lumea reţine doar relaxarea din 2007, dar în realitate creditarea a suferit o mulţime de relaxări succesive. Prin 2004 amatorul de credite trebuia să aibă minim 1 an de continuitate la locul de muncă şi 6 luni de salariu pe cartea de muncă, iar singurele venituri recunoscute erau salariile. Prin 2006 se mai cereau doar 6 luni la locul de muncă şi 3 luni cu salariul pe cartea de muncă. Prin 2007 au început să se accepte ca venituri toate dubioşeniile, inclusiv tichetele de masă, a venit relaxarea, apoi au apărut (şi la noi) creditele pe 35 de ani. A naibii chestie, ceea ce nu se "relaxa" erau dobânzile şi comisioanele.
Mie nu mi se părea deloc că avem de-a face cu o piaţă care evoluează organic, ci dimpotrivă. Mi se părea că avem de-a face cu o piaţă care ori de câte ori îşi atinge maximul mai este împinsă de la spate un pic, şi încă un pic... ca şi cum o mână invizibilă ar fi vrut să vadă cât e maximul.
În tot acest timp alţii puneau creşterea preţurilor pe seama celor 3 marote naţionale mari şi late:
- duduie economia;
- cresc salariile;
- cererea e mai mare decât oferta.
5. În afară începuse criza. Fac trimitere la primul post de pe blog. La noi nu se sufla o vorbă, totul era roz. Toţi gorniştii ziceau că România e izolată în coconul ei.
România nu rămăsese izolată nici în '29, când era o ţară eminamente agrară, darămite acum. În august 2007 deja începuse filmul în ţările baltice (de-asta l-am şi pus în blogroll pe Latvian Abroad, pentru ca lumea să se informeze). Filmul rulează deja şi la noi deşi se pare că BNR-ul a înţeles lecţia balticilor şi nu are de gând să scape situaţia din mână.
6. Legat de punctul 5, presa era manipulată ceea ce făcea ca opinia publică să fie manipulată. Asta se vedea cu ochiul liber. Am mai trăit chestia asta în 1989, când lumea se prăbuşea în jurul nostru şi ziarele comuniştilor anunţau în câte un colţ de pagină că "s-a schimbat guvernul la Varşovia" sau că "PCR urmăreşte cu interes procesul constituţional socialist din Bulgaria şi salută noua conducere de la Sofia". În plină criză americană, ştirile pe această temă care îşi făceau loc în presa de la Bucureşti erau rare şi insignifiante. Rubricile de imobiliare erau inundate de prognoze care mai de care mai măreaţă şi de comparaţii fantasmagorice, făcute de fel de fel de oligofreni, cu Londra şi Parisul. A, pardon, şi cu Kievul.
De-asta am deschis blogul, să-mi susţin ideea: există balon imobiliar în România.
vineri, 1 august 2008
Argumente
Scris de Manole la ora 17:36
Cuvinte cheie: balonul imobiliar, esential
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
71 de comentarii:
Nu va fi balon pentru ca nu toti Ion si Maria trebuie sa aiba proprietate. Pot sta in chirie la boier. Astea vor fi preturile pt. multi ani +/- 10% iar mult cantata criza economica din Romania e doar utopia unora.
o da, exista. si inca unul enorm. cat venitul mediu, nu depaseste 400-500 euro (si aici vorbesc de cazurile fericite din orasele mari), orice pret care s-a vehiculat in ultimii 3 ani, este un vis erotic nefericit sado-mazo, desi aici poate discriminez, si sa jignesc pe aia pentru care acesta reprezinta unul fericit.
pe hotnews apar comentarii dispretuitoare la adresa acestor oameni, care castiga "5-700 euro pe luna si se vaicaresc"... cine sa cumpere, daca nu ei? sau accepta sa stea intr-un bloc de 30 ani, imputit si intr-o zona infecta si ala care duce acasa 4-5000 pe luna? m-as mira.
eu sunt tocmai tipologia antreprenorului descris la punctul unu, si da, in orice tara normala, din profitul pe 2-3 ani, as putea sa-mi cumpar ceva decent. deocamdata ma limitez la masina, vacante si bani in cont - nu am ce sa fac, nu am de gand sa concurez inconstienta sau banii obtinuti cine-stie-cum de pe piata. eu imi permit sa astept, probabil ca sunt unul din aia "norocosi", nu?
se fac eforturi disperate, pentru pastrarea acestui balon (lucrez in publicitate), da sa speram ca s-a dus cel mai important ingredient: increderea in infailibilitatea lui.
Cred ca nici putina filosofie nu strica in aceste momente:
mai este o marota nationala legatde pretul la case:
Casa este principala cumparatura pe parcursul unei vieti si ca atare pretul ei se calculeaza cam asa. Venitul familiei medii facut x% (procentajul maxim pe care-l rerezinta rata lunara) inmultit cu 30 sau mai multi ani. Asta minus dobanda bancii. Atata credit va permiteti acum, deci atata costa casa.
Ideea asta uneori iti este livrata in tandem cu:
salariile vor creste, deci asta este motivul pentu care preturile vor evolua ascendent, si la ce salatii mici avem acum in Romania vezi ce potential de crestere au preturile caselor.
In ultima vreme cred ca mai are loc un fenomen, social sa-i zicem. Se cam termina sacul cu persoane dispuse sa inghita rationamentul de mai sus. Sunt tot mai multi cei care ajung sa-si spuna: "Chiar daca castig 2000 Euro pe luna, chiar daca imi permit un apartament de 200.000 Euro, de ce trebuie sa dau pe el toti banii mei?"
La urma urmei o casa, un apartament este un produs care ar putea costa si "cat costa materialele din compozitia lui, munca platita a lucratorului care l-a facut, plus un 10-15% profit".
"salariile vor creste, deci asta este motivul pentu care preturile vor evolua ascendent, si la ce salatii mici avem acum in Romania vezi ce potential de crestere au preturile caselor."
Sabia asta este cu mai multe taisuri.
Exemplu:
Presupunem un venit de 4000 RON pe luna. Asta inseamna cam 1100 Euro, sau 2000 USD. Acceasi firma are filiala in india, unde salariile sint net mai mici.
Problema care se pune este: cit poate sa creasca salariul in romania inainte sa ii vina lu nenea americanu ideea sa mute totul in india (ceea ce deja face, mai pe fata, mai pe dos)?
Stiu, contraargumentul este: sintem mai buni ca aia. Da. Si? La un moment dat nu o sa mai conteze.
Cit despre balon.
Eu zic ca deja e la mintea cocosului ca e balon.
Si jucaria are implicatii enorme, nu e doar asa de forma. Este doar un instrument pentru o agenda politica incarcata. Mai vorbim peste 5-10 ani.
Intrebati-va doar:
De ce Anglia si US au balon si ce vrea el? Voi credeti ca e asa, de prosti ce sint aia? Sa fim seriosi. Sint interese uriase in joc.
De ce brusc (de cind a venit nenea Bush junior) a scazut dolarul american pina la nivelul dolarului canadian si lira englezeasca pina la nivelul euro?
Poate sufar eu de conspirationita. Poate ca nu. Vom vedea.
Sanatate si bunastare.
Manole - felicitari la ( aproape ) 1 an de activitate ! :)
Desi eu personal nu sunt deloc interesat de domeniul imobiliar - am avut norocul sa imi iau apartament binisor inainte de declansarea nebuniei si pe moment nu am nevoie/in plan altceva - de cind l-am descoperit am considerat de ... datoria mea sa zic asa sa-l popularizez la cit mai multi cunoscuti, mai ales din cei care intentionau sa faca actul cvasi-sinucigas de a se arunca la un credit ( clar ) peste puterile lor pentru a achizitiona un apartament/casa/teren ... pe ultima suta de metri inainte ca preturile sa creasca si mai mult ! :)
Si desi si eu le repetasem pina atunci multe din argumentele tale pina atunci modul structurat si temeinic cum ai prezentat situatia a avut un impact covirsitor, cam toti renuntind sa faca un astfel de gest necugetat. ;)
As avea doar o mica observatie/sugestie : oare nu cumva "buboiul imobiliar" ar fi mers si mai bine ca traducere ?
Este fooooarte mult puroi in imobiliarul romanesc ... si presimt ca in lunile care urmeaza o mare parte a sa va fi devoalata ... si s-ar putea sa fim socati chiar si cei cu stomac tare si care credem ca nu mai ne poate mira nimic ...
BRAVO INCA ODATA !
NU TE LASA !!
@nenea cora!
spune-mi si mie
cat te pricepi
la economie?
@Felicitari Manole!
@gigi castron
La tine e problema de inteligenta.
Cat timp ai dat la ...sonda, s-a disipat total cererea solvabila, iar presa manipulatoare vorbeste de "usoare scaderi" care n-ar trebui sa-i sperie pe proprietarii de tip fazan, care-s sfatuiti prin indemnuri "patriotice" sa nu vanda, timp in care smenarii intarziati mintal se chinuie sa ofere megadiscount-uri la ceilalti fazani...la pretul la care acesti fazani ...inca se mai califica.
Tot mai multi prostani vor intelege ca asteptarea inseamna pierderi colosale si deja m-am obisnuit cu ...superoferta, ocazie, urgent...
...si daca nu e Cezarica e Gigi Salatiera, daca nu e 'nea Gigi e Nenea Cora, daca nu e nenea asta e tanti aia cu apartamente in Bulgaria, daca nu e tanti ....tot mai apare cateunul care cu glasul ragusit abia mai piuie. Oameni buni jocul in care voi vanati ratele s-a incheiat.Acum a inceput altul in care din vanatori ati devenit vanati.E doar o chestiune de timp si de cat ii mai tin buzunarele inca pe unii ca sa plateasca multe din articolele din ziare si tv sau in ultima perioada sa plateasca tacerea.Cand fondurile vor fi pe terminate o sa vedeti o campanie la fel de agresiva impotriva voastra ca si aceea pe care ati dus-o voi pentru cresterea preturilor, creand panica si isterie in randul cetatenilor, de s-a ajuns unde s-a ajuns.Piu, piu, piu dar o sa ajungeti parasiti si uitati de soarta ca si puiul din acea lectura celebra de cls. a V-a.
@nenea cora:
Daca citesti cu atentie, titlul post-ului pe care tocmai ai comentat e "Argumente". Nu e "Afirmatii facute ca sa ne aflam in treaba", nu e "Scot un procent din burta si il scriu pe blog".
In comentariul tau vad un singur contra-argument, si ala de-abia se califica sa poarte numele asta: "Nu va fi balon pentru ca nu toti Ion si Maria trebuie sa aiba proprietate.".
Sunt sigur ca poti mai mult. De ce nu incerci?
1. Nu raspund la jignirile unor inteligenti pentru ca le-as da satisfactie.
2. Pt. Dorin: trebuie sa fiu economist ca sa imi exprim parerea?
3. Pt. Costel inchipuit Aristotel: cei cca. 20000 de petrolisti aduc in tara bani cat toti romanii din europa pt. ca au venituri intre 3000 si 20000 E lunar pe care ii cheltuie integral in tara.
4. Daca ar scadea preturile toata lumea si-ar lua casa insa socialismul s-a dus. Iar acum afacerile speculeaza tocmai necesitatile biologice.
Nenea Cora,
La urmatoarea ta vizita din Dubai in Bucuresti, te rog foarte mult sa te uiti atent la urmatoarele schimbari "minore" care s-au petrecut intre timp:
1) pancartele cu "Teren de vanzare" infipte din zece in zece metri, pe dreapta si pe stanga drumurilor de la toate iesirile din Bucuresti.
2) bannerele imense cu "Casa de vanzare" de pe mii si mii dintre casutele rasarite in comunele limitrofe
3) meshele uriase de pe blocurile din toate intersectiile mai ale Bucurestiului facand reclama la cele mai mari din cele peste 100 de "ansambluri rezidentiale" aflate in constructie in Bucuresti
4) cearceafurile cu "De vanzare" care rasar tot mai des, la periferie si chiar in centru, peste balcoanele apartamentelor vechi.
5) numara te rog cladirile office construite in urma cu 2-4 ani pe care scrie "for rent" luni de zile la rand, cu litere tot mai mari.
6) scaneaza ziarele de business ca sa vezi cat de des (zilnic) se anunta ca a "demisionat" pentru a "demara propria afacere" un alt manager roman dintr-o alta mare companie multinationala. Peste doua zile afli si cine-i expat-ul care a fost numit in locul lui dupa ce si-a luat sutul. Numele de fapt nu-i important (Fritz, John, Viaceslav), pe toti noii veniti ii cheama de fapt doctor Menghele si vin cu misiune de purgatie "shit about to explode in Romania".
@Nenea Cora & company
Metrul patrat la apartamente New York 350-400 euro , in alte zone schimba euro cu dolar....
Uite: Preturile in Bucuresti vor creste la nesfarsit (sper) si eu voi face afacerea vietii mele: voi aduce muncitori amarati din SUA sa munceasca in Romania sa construiasca blocuri pentru boierii de romani.... iti dai seama ce profit???
Nu, pe bune, iti dai seama ce afacere fac daca vin americanii si construiesc cu 400 de euro metrul patrat si eu il vand cu 1000 ?
http://www.standard.ro/articol_54701_30/pretul_locuintelor_vechi_scade_cu_pana_la_10_000.html
"Tendinta s-ar putea mentine pana la finele anului, daca Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va interveni cu norme mai relaxate de creditare. Daca insa situatia persista, vom asista la acelasi semiblocaj al pietei vechi”, a declarat pentru Business Standard Liviu Ureche, directorul general al agentiei Sato Imobiliare"
Deci mai asteptati pana la sfarsitul anului, atunci preturile vor creste din nou, fie ca BNR schimba sau nu politica monetara, fie ca preturile pe plan mondial cresc sau scad.
De ce pana la sfarsitul anului?
Pai atunci vine Mos Craciun si aduce dezghetarea pietei, nu e clar?
Pana sa vina mos Craciun mai e si toamna, cand o sa vina zeci de mii de studenti cu milionul de euro, strans din alocatie, care sa puna presiune pe pretul apartamentelor. :).
@nenea cora
"trebuie sa fiu economist ca sa imi exprim parerea?"
Nu trebuie sa fii economist pentru a exprima o parere legata de economie. Din acest motiv te-am intrebat ce cunostinte ai.
Sunt convins ca sunt artisti care se pricep foarte bine sa programeze. Cunosc personal o persoana, cu doctorat si diploma de inginer constructor, care lucreaza in administratie - "verifica calitatea lucrarilor in constructii" - dar nu cunoaste care este diferenta intre BCU si BCA.
@nenea cora
"Daca ar scadea preturile toata lumea si-ar lua casa"
Desi preturile sunt multa mai mici oare toata lumea are masina?
"Iar acum afacerile speculeaza tocmai necesitatile biologice"
Chiar si comertul reprezinta un serviciu deoarece aduce produsele, prin intermediul magazinelor aproape de client, prin urmare nu este specula. Cu atat mai mult alte tipuri de afaceri nu reprezinta specula. In schimb a cumpara un apartament finalizat cu scopul de revanzare, este specula.
De ce este o utopie, pentru tine, ca fiecare persoana, pana la pensie sa ajunga sa detina propria locuinta?
@gigi castron
De un an de zile se vorbeşte de balonul imobiliar din România. Între timp s-au spart bubele prin câteva ţări, iar noi am rămas cu preţuri de ofertă care-i amuză pe ...americani, spanioli, germani, unguri...
Articolul lui manole se numeşte "Argumente", iar concluzia..."există balon imobiliar în România".
În condiţiile astea, citind primul tău comentariu..."nu va fi balon...", am avut un mic şoc şi am încercat să-ţi spun mai indirect că numai o persoană cu handicap mintal sever ar fi în stare să se manifeste pe aici asemeni ţie.
Dacă tu, ca inginer sondist, extragi atâţia bani, nu crezi că ar fi util să înveţi cum să-i investeşti...în loc să-i arunci ca ultimul mârlan ...în imobiliare?
Orice dorel sau ghiorlan de dă cu bidineaua şi-ar pune banii la Caritas că creşte, ar investi la FNI că creşte şi şi-ar cumpăra case ...că "creşte".
@aristotel:
Te-ai gandit ca nu prea ai in ce sa investesti in Romania? Pana acuma imobiliarele au fost sigure, au avantajul de a fi palpabile, exista conceptia ca nu cer de mancare si asa mai departe.
Nu cred ca jignind oamenii reusesti ceva. Eu unul ii doresc lui ..., cum l-o fi chemand, mult succes. Sunt banii lui, face ce vrea cu ei. Nu avem nici un drept sa ii dictam ce face cu rodul muncii sale.
@orfeu
Nu ştiu cât de alergic eşti la jigniri, dar tu te jigneşti singur prin afirmaţiile pe care le faci.
O investiţie nu poate fi catalogată drept "sigură" până la un moment dat...că revenim la Caritas...care a fost singura certitudine la un moment dat.
Eu nu i-am dictat nimic castronului, doar l-am întrebat.
Înţeleg, din pleiada de "intervenţii", că ai şi tu o casă...două...cinci. Sunt investiţii sigure care vor suferi corecţii de preţ de 50-90%, dar nu te poţi plânge că nu vei avea unde să stai.
Ce pot eu să-ţi spun decât că cineva a avut interesul să te păcălească...şi a reuşit!
@orfeu
Ba ar fi:
evolutia aurului
Si nu, nu putem sa dictam nimanui nimic. Dar putem sa-i batem obrazul.
De fapt, nici macar atit. Fiecare traieste si supravietuieste cum stie si cum poate.
Parerea lui daca e balon sau nu e cam contra vintului si nu schimba mare lucru. Pe de alta parte, vintul il fac oamenii cu bani.
Oricum, in perioada asta se fac si se desfac averi uriase. Aveti grija pe unde si in ce va tineti banii.
Sanatate si bunastare.
@claudiu
evolutia aurului
nu exista afacere sigura, ceva in care sa iti pui banii si 100% garantat sa castigi. e impotriva legilor matematicii - cineva trebuie sa si piarda, nu? sau de unde vin castigurile, de la dumnezeu? oamenilor le plac utopiile, dar asta din pacate nu schimba cu nimic natura lor: sunt de domeniul SF. si de titanic se spunea ca nu se poate scufunda, daca nu ma insel, numeroase carti, documentare si filme se ocupa cu cum s-a scufundat. la fel si imobiliarele: pot si garantat o sa scada, asta e o certitudine, intrebarea e doar cat de dramatic se va manifesta acest lucru. pot sa aduca toti petrolistii si caspunarii banii in romania, ca nu schmiba nimic. o singura nedumerire am eu: daca poti sa-ti iei cu acelasi bani casa la Nizza, sau la Bucuresti, de ce dracu sa iei la Bucuresti? din patriotism, sau din tampenie? sau este acelasi lucru?
Salut Manole,
Respect tuturor postatorilor de pe blog,
trebuie sa recunosc ca acesta este unul din putinele blogurile romanesti pe care le citesc.
As dori, daca imi este permis, ca subiectul acestui post sa devina un articol nou: nu am vazut nici un comentariu al lui Manole privind noile propuneri BNR de creditare.
Desi cred ca este un 'pumn in gura' pentru banci, imi aduce aminte de teoriile economice invatate in scoala: 'cresterea'
economica bazata doar pe consum nu poate duce la nimic bun.
Ma minunez in continuare cum preturile imobiliarelor au luat o asemenea amploare, cand, acum 3 ani, ma certam cu sotia mea privind achizitionarea unui apartament de doua camere al carui pret se invartea in intervalul 36.000 - 45.000 €. Pana la urma am facut pasul, fortat si de imprejurari: nasterea primului copil. Ii multumesc, si pe aceasta cale, sotiei mele, si-i apreciez intelepciunea: nu as fi fost in stare, financiar, sa fac acest pas cu doar un an mai tarziu!
Credeam, atunci, ca este o piata a cumparatorilor. M-am inselat. Vreau sa cred, desi este posibil sa ma insel, ca in Romania functioneaza mecanismele ecomoniei de piata; vreau sa cred ca este o piata unde cumparatorul are puterea si, ca o paranteza, as fi vrut sa vad ce se intampla atunci cand 'cei cu banul fac greva' si nu mai cumpara nimic timp de 2 luni!
Incercand sa inchei un post 'aproape fara noima', cred ca:
- economic vorbind, legea cererii si a ofertei justifica o mica parte din cresterea preturilor;
- observ ca romanii incep sa inteleaga mecanismele economice: oricat de mare ar fi cererea, daca nu se ofera pretul cerut de vanzator, acesta din urma este fortat sa scada pretul!
- balonul imobiliar creat de smenari, bancile avide de profit s.a. incepe sa se dezumfle
Sperand ca nu am plictisit pe (aproape) nimeni cu dizertatia mea privitoare la preturile imobiliarelor, cu respect,
George Ionescu
PS: Pe cand un articol privitor la prestatia agentiilor imobiliare raportat la calitatea serviciilor oferite ?
@Aristotel:
Da, am apartamente, cateva zeci, chiar un cartier intreg. Eram ironic, oricum nu cred ca trebuie sa ma justific.
Uite, pana acuma a mers, nu am zis ca imobiliarele sunt o investitie sigura, doar ca pana acuma cam a fost, randament bun, apreciere pe hartie semnificativa, din cauza acestei aprecieri f rapide oamenii au inceput sa uite cat costau cu vreo 3 ani in urma etc.
De asemenea oamenii au uitat care erau salariile in 2005 de exemplu, si nu concep ca vor fi din nou la acel nivel vreodata.
Uite, eu nu zic ca sunt de acord nenea cora, dar e dreptul lui la aceasta opinie si trecutul imediat ii da dreptate. Ce va fi insa de acuma va fi mai interesant. Eu zic sa cumpere fiindca cred ca va lua teapa. Zic ca si Claudiu sa cumpere aur, mai sunt vreo cativa care au luat teapa cu asta. Cei care au cumparat in anii 80 ajustat cu inflatia au pierdut in jur de 60% din investitie, iar nominal, abia acuma si-au recuperat banii. FED-ul nu trebuie decat sa creasca dobanda de referinta cu .25 pentru ca aurul sa piarda 10% in doua zile.
Sa fim seriosi, sunt atatea economii mari care ruleaza intr-o zi cat PIB-ul Romaniei intr-un an, unele care chiar au teren putin si unde totusi preturile scad de mai bine de 10 ani. Mi se pare ca si in Hong Kong preturile au cazut 70% fata de 1997.
Stim ca va fi o cadere, insa cum a mai zis cineva, va trebui sa vedem cat de mare.
@orfeu
"Cei care au cumparat in anii 80 ajustat cu inflatia au pierdut in jur de 60% din investitie, iar nominal, abia acuma si-au recuperat banii..."
Exemplul dat de tine nu este cel mai bun si banuiesc ca stii de ce.
Perioada aceea a fost marcata de mai multi factori care au facut ca aurul sa isi piarda din valoarea investitionala.
Din ciclul "obiectivitatea presei":
"http://www.romanialibera.ro/a130652/pascariu-piata-imobiliara-blocata-de-asteptarea-cresterii-preturilor.html"
Titlul MARE: "Pascariu: Piata imobiliara, blocata de asteptarea CRESTERII preturilor"
Ce zice omul de fapt:
"Problema momentului e aceea ca piata imobiliara e blocata din cauza asteptarii ca vor SCADEA preturile."
Sa fie un mic typo?
ce se intampla cu cei care au luat credit de la o banca cand acesta da chix ?
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/814949/Ciuma-imobiliara-a-rapus-a-opta-banca/
@qwerty:
Probabil ca sintagma "scaderea preturilor" a fost atat de rar folosita in ultimii ani incat unii oameni pur si simplu au uitat-o. :P
Acum serios vorbind, componenta psihologica a cresterii e imensa - cunosc oameni cat se poate de inteligenti carora daca le spui ca preturile vor scadea, sar imediat in sus cu argumente parca scoase din discursul lui Zilisteanu. Bine, asta e riscul atunci cand singura ta sursa de informare economica este, sa zicem, ziarul financiar.
Atunci cand ti se repeta cu atata insistenta o idee, e cat se poate de necesar sa te gandesti bine de tot daca nu cumva opusul ei e mai degraba valabil.
@sunmirror
Şi eu am avut de-a face recent cu doi realizaţi în viaţă care deţin 4 apartamente şi o casă.
Nu degeaba miorlăi împotriva manipulării.
Reuşiţii tranziţiei trăiesc cu impresia că-s informaţi dacă au un Money Express şi un Capital pe măsuţa din sufragerie.
Inainte de a pleca in condediu am trecut din nou pe la prietenii mei de la agentii. Sa iau pulsul siutuatiei. Acest blog e ft interesant, dar e bine sa iesi si pe teren :)
Preturile au mai scazut un pic, dar ft putin. Exista o margine de tratativa si sigur poti obtinere o reducere de cateva mii, dar la preturi in mod substantial inca nu s-a schimbat nimic.
In schimb exista blocaj puternic la vanzari. Nu se misca nimic. Bate vantul prin agentii, oamenii vin, se mai informeaza, dar nu cumpara si nu vinde nimeni.
Personal cred ca asa o va tine treaba inca mult timp. Se va bloca complet piata. Cine are nu vinde, cine n-are nu cumpara. Nimeni nu lasa din pret pt ca nu are nevoie sa vanda. In blocul unde stau parintii mei sunt vreo 2 apartamente in vanzare de 2 sau chiar 3 ani. Tanti mita si nenea mitu cer mereu 20% peste pretul pietii. Si zic ca sub pretul asta nu vand. Daca cineva le ofera acel pret vor vinde, altfel tin apartamentul in chirie (cumparat pe bani marunti cu mult timp in urma). Le convine sa tina apartamentul si sa se simta "bogati", spunand ca au un apartament de vanzare cu X, decat sa vinda cu X-Y si sa ramana cu niste Euri in mana, cu care ... o tanti mita ce face?
Cine a "investit" in ceva mai mare, sigur ca nu vinde. Impozitul in Romania e gratis, intretineara sunt bani marunti, nu e un cost sa tii un apartament. Il ai si esti "bogat". Si daca vinzi, ce faci cu banii? Unii (putini) vor mai cummpara, chiar si asa scump, mai ales cei care au o gramada de lichiditate prin banci. Mai bine sa pierzi 50de mii platiti in plus pe un apartament, decat sa tii banii intr-o banca care maine poate da faliment. Prevad ca nimeni nu va mai vinde si nimeni nu va mai cumpara nimic. Prin Septembrie mai fac o tura per la agentii. Vom vedea daca ceva se deblocheaza. Unicul deblocaj, in conditiile economice de acum, e diminuirea preturilor. Dar Romanu-i smecher. Nu lasa nimic.
@Mister Kiki
Săptămâna viitoare vei veni cu acelaşi text.
Prăbuşirea preţurilor nu va veni de la moştenitorii iliescieni.
Concurenţa va fi dată de megadezvoltatorii ...unui bloc - două şi prin executarea fazanilor cu promoţia "sfârşâtă".
În plus, în lipsa finanţării proiectelor imobiliare şi a unei oarecare returnări a specialiştilor zidari din Spania şi Italia, prestaţiile din construcţie nu vor mai fi ...piperate, iar materialele de construcţie vor putea fi achiziţionate la preţuri din comuna Văleni.
Deci, e vorba de luni de zile, până când tanti miţa va pricepe că ...putea fi bogată.
@ qwerty
Am vazut si eu "eroarea" din Romania Libera...
Sper ca, totusi, editia tiparita - aia pe care o citesc tataicii si maimutoii imobiliari - sa nu aiba aceeasi eroare (dar cred ca sansele sunt mici, spre 0).
Nu degeaba ne spunea unu', acu ceva vreme, Manipulistan.
In sfarsit, vocea ratiunii, care ne indeamna sa iesim pe teren ca sa ne dam seama pe ce lume suntem. Da ' de unde, ramanem in colivie si asteptam apocalipsa. Stiti voi care. Aia care nu doare decat pe 'realizatii' cu 4 apartamente si o casa. Ceilalti oricum n-au ce pierde, ca doar n-au castigat nimic, afara de pasat. Si logan.
Intr-adevar, in situatia in care multi vanzatori continua sa NU lase la pret (pentru ca n-au nevoie sa vanda, cel putin o parte din ei se incadreaaza la capitolul asta, chiar si subsemnatul), iar cumparatorii refuza semnarea actelor la preturile actuale, pai atunci se va intampla cam asa :
- o parte din cumparatori vor inchiria (ca doar nu vor mai sta dupa 30 ani mult cu mamica), cea ce va face nivelul chiriilor foarte... interesant
- altii vor...emigra de ciuda (e si asta un efect bun pina la urma), sau vor castiga la LOto, sau vor primi o mostenire (altfel cum sa iesi din saracie, 'frate' ?)
- ceilalti vor organiza potere, in frunte cu bloggerii cu nume de filozofi, ca sa le dea castane intre picioare vanzatorilor/speculanti/nenorociti etc etc, Prevad scene salbatice, refulari in masa etc.
Asa ca, baieti, lasati blogu' si eliberati-va de frustrari ..pe teren.
@cezar jipa
Ăia de mai sus...cu 4 apartamente şi o casă nu mi-au insuflat sentimentul de milă. Din contră...i-am felicitat şi i-am întrebat dacă mai vor să...cumpere. Nu mi-au zis că-s scumpe, ci că au...destule.
La mine în urbe nu am găsit încă locuinţa care să merite 20% din banii mei...iar frustrarea se datorează nesimţirii româneşti şi nu doar preţului la cloace...iar dacă un român nu e frustrat în România, înseamnă că e şmecher, adică nesimţit.
Tu prevezi ce vrei...eu însă am mai văzut filmu' ăsta. Se numea Caritas. Ba nu, FNI...
@Cezar:
Ai pornit de la premiza urmatoare:
"
in situatia in care multi vanzatori continua sa NU lase la pret (pentru ca n-au nevoie sa vanda, cel putin o parte din ei se incadreaaza la capitolul asta, chiar si subsemnatul), iar cumparatorii refuza semnarea actelor la preturile actuale, pai atunci se va intampla cam asa"
si ai tras niste concluzii interesante pline de manie proletara, pardon "proprietara" de unde rezulta ca toti murim in apartamentele mostenite sau pe care am apucat sa le cumparam sau emigram dar nu inainte de a organiza cateva linsaje indreptate impotriva proprietarilor hapsani care tin la pret etc, samd, spume.
Realitatea sta altfel, conform regulilor pietei (cerere si oferta): aia care NU AU NEVOIE sa vanda (adica se prefac ca vand) vor cere in continuare preturi mari si vor ramane cu casele. Putinii cumparatori solvabili ramasi vor cumpara de la proprietarii care AU NEVOIE sa vanda, la preturi mai mici.
PS: mai nou, exista deja o teama, timid aparuta in peisajul imobiliarului romanesc: vinde azi mai ieftin ca sa nu vinzi maine si mai ieftin. Unii au inceput sa o simta deja, dupa ce au depasit faza de negatie ;-) Aceasta va accelera procesul ieftinirilor mai ales daca se transforma in panica ... panica din anii trecuti (cumpara cat mai iti poti permite) dar de data asta in sens invers si cu vanzatorii in rolurile principale.
@Cezar
Cei care au preturi semnificativ peste preturrle din piata sau mult peste puterea de cumparare, nu vor sa vanda. In realitate oferta respectiva NU EXISTA. Poate daca pica un FRA...
"parte din cumparatori vor inchiria (ca doar nu vor mai sta dupa 30 ani mult cu mamica), cea ce va face nivelul chiriilor foarte... interesant"
sau pur si simplu vor continua sa locuiasca in casa parintilor , sau a bunicilor care se muta la tara sau din pacate decedati(cunosc personal doua situatii)
"altii vor...emigra de ciuda (e si asta un efect bun pina la urma), sau vor castiga la LOto, sau vor primi o mostenire (altfel cum sa iesi din saracie, 'frate' ?)"
au emigrat si vor mai emigr ca altfel scad costurile cu mana de lucru in constructii si vai de preturi NU?...
"- ceilalti vor organiza potere, in frunte cu bloggerii cu nume de filozofi, ca sa le dea castane intre picioare vanzatorilor/speculanti/nenorociti etc etc, Prevad scene salbatice, refulari in masa etc."
HA, HA, HA! nu uita ca specula are doua taisuri. Imobiliarele sunt la fel ca bursa doar ca ciclurile sunt mai lungi.
"Asa ca, baieti, lasati blogu' si eliberati-va de frustrari ..pe teren."
Blogu este un mod de a spune parerea, opinia, intr-un fel de a mediatiza situatia (o informare la dezinformare - o antireclama la cresterea preturilor).
@cezar:
http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-3821981-speranta-munteanu-directorul-departamentului-real-estate-din-pricewaterhousecoopers-romnia-preturile-terenuri-apartamente-sufera-corectie-vor-scadea.htm
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-3824964-isarescu-piata-imobiliara-sufera-corectie-benefica-dupa-afisat-discrepante-foarte-mari.htm
Vezi ca piesa "Cresteri fabuloase in imobiliare" s-a terminat de mult si ai ramas singurul aplaudac in sala.
cat timp rata la banca e de doua ori cat chiria la un apartament, cumparatorii au mult mai multe motive sa nu cumpere decat au vanzatorii incapatanare sa nu vanda.
Toate apartamentele ce nu se vand vor fi inchiriate.
In loc sa cumperi o casa, stai in aceeasi casa cu chirie si dai jumate din bani pe luna. nice!
@cezar:
Nu toti oamenii din tara asta vor sa faca "investitii" in imobiliare, si nici investitii in general. Unii fiindca nu stiu sa faca asta, altii fiindca sunt multumiti de lucrurile pe care deja le fac si asa mai departe. Uite, eu de exemplu doar vreau sa cumpar ceva in care sa locuiesc (acum stau in chirie, si momentan e MULT mai avantajos asa).
Nu am sa omor pe nimeni daca preturile cresc, pe de alta parte nu cred ca asta se va intampla. Daca totusi va fi asa, am solutii destule - printre care si emigrarea, pe care nu vad de ce o desconsideri.
Nu vreau sa falimenteze posesorii de apartamente, dar nu-mi plac deloc cei care manipuleaza in sensul cresterii, doar fiindca nu ii duce capul sa faca altceva in viata.
Pe blogul asta intru ca sa vad ce cred si altii si ca sa dezbat cu ei idei - si astfel sa inteleg mai bine problema. Mi se pare foarte interesanta evolutia pietei de la noi si in plus sunt direct interesat fiindca - dupa cum ziceam - vreau sa cumpar intr-un viitor apropiat. Asta nu inseamna ca nu ma informez care e realitatea din "teren" - dimpotriva.
Mai mult, s-ar putea sa fiu mai informat decat cei care se informeaza doar "din teren" - fiindca orice "actor" implicat in jocul asta are tendinta sa distorsioneze realitatea, in functie de interese si dorinte. Niciodata nu strica sa auzi mai multe pareri sau sa privesti o problema din mai multe puncte de vedere.
Tin sa-ti reamintesc ceva: o mare parte din cei care ar "emigra de ciuda" odata cu ipotetica crestere a preturilor ar fi chiar cei care duc in spate economia tarii asteia - cei care chiar produc ceva valoros. Nu cei care castiga bani multi degeaba de la stat, nu cei care fac tot felul de mici smenuri - inclusiv cu terenuri, case si alte minuni.
Acum ca sa-ti raspund la o prblema care te roade, singurul motiv pentru care ai fost si esti desconsiderat pe site-ul asta (cel putin de mine) este atitudinea ta de "mare smecher" in ale capitalismului, dimpreuna cu lipsa de argumente consistente.
Vad ca ai incercat totusi ceva in ultimul post, dar te-ai pierdut in critica la adresa "sarantocilor". Ei bine, macar ai fost amuzant. De data asta chiar in mod voluntar. E un progres, la mai mare!
P.S.: Daca ti se pare ciudat ce zic eu acum, te rog reciteste-ti posturile.
@cezar. uite dilu': tu iti pastrezi apartamentu' iar eu imi pastrez banii. cum nu esti tu obligat sa vinzi la orice pret, nici eu nu sunt obligat sa cumpar la unul inconvenabil. stau intr-o casa proaspat renovata de doua camere + bucatarie + baie (cca. 80mp), am un copil si mai pot sa stau asa ani buni. as vrea ceva mai mare, da nu mor nici asa, si nu sunt destul de stupid, sa ma bag la asemenea preturi. eu sunt ala, care chiar ar putea sa-ti cumpere oferta, nu habarnam care este intrebat pe strada "ai vrea o casa noua?" si el zice "da" visator, ca doar cine nu ar vrea? a doua parte a intrebarii lipseste "da, da bani ai?" si iata s-a generat imensa cerere care ar trebui sa duca preturile in sus :). poate tu o sa stai cu casa, da ala care e dezvoltator si il strange banca, nu o sa stea, si te vei trezi, ca apartamentele noi o sa fie mai ieftine, decat proprietatea ta. si atunci ce faci?
@cezar. uite dilu': tu iti pastrezi apartamentu' iar eu imi pastrez banii. cum nu esti tu obligat sa vinzi la orice pret, nici eu nu sunt obligat sa cumpar la unul inconvenabil. stau intr-o casa proaspat renovata de doua camere + bucatarie + baie (cca. 80mp), am un copil si mai pot sa stau asa ani buni. as vrea ceva mai mare, da nu mor nici asa, si nu sunt destul de stupid, sa ma bag la asemenea preturi. eu sunt ala, care chiar ar putea sa-ti cumpere oferta, nu habarnam care este intrebat pe strada "ai vrea o casa noua?" si el zice "da" visator, ca doar cine nu ar vrea? a doua parte a intrebarii lipseste "da, da bani ai?" si iata s-a generat imensa cerere care ar trebui sa duca preturile in sus :). pe schema asta insulele caraibe o sa fie invadati de 20 de milioane de romani, ca toti pe care o sa ii intrebi, o sa zica "da". poate iti deschizi o agentie de turism... tu o sa stai cu casa, da ala care e dezvoltator si il strange banca, nu o sa stea, si te vei trezi, ca apartamentele noi o sa fie mai ieftine, decat proprietatea ta. si atunci ce faci?
tocmai ce s-a gatat un proiect de pe langa tineretului (spre viilor). acum 7-8 luni "sunt toate date", acum seara 2 becuri aprinse si un mesh cu "de vanzare" in tot complexul.
eu ce sa mai zic?
Pentru Sapte :
Probabil ca proiectul pe care l-ai vazut tu a fost cumparat acu 7-8 luni de niscai britanici, aia cu surplus de cash flow, si care se gandeau sa suga sangele poporului acusica, prin vanzare la preturi 'noi'. Daca si reusesc, jos palaria.
Fratilor capitalisti, ultimul meu post era ironic, ce dracu.
Apropo de emigrare, nu prea mai imi da mina sa fac misto din moment ce pina si fostii colegi de liceu aleg calea asta.
Alt apropo,legat de cererea solvabila, studiu de caz - in seara asta un ap. de 2 cam, fara imbunatatiri, in bloc sovietic (din ala cu 6 ap. pe nivel si 2 lifturi) de langa pta Rahova se da cu 85 mii.
Am stat cu el 2 sapt. la vanzare (adica am avut noroc). Clientii, niste ilfoveni care n-au negociat in minus 1 leu macar, pentru ca in acelasi cvartal de blocuri ('M') li s-au cerut 95-100.000.
Cautau de 3 luni deja, si le expirau actele.
Din cate am inteles, la o rata de 500 euro Banca Rom. le oferea maxim 100000 EUR.
Pe normele vechi.
@cezar
eu sper ca oamenii nu si-au calculat cat pot duce ACUM, nu vad cum s-ar descurca cu un venit mai mic de 250 coco/luna
@cezar
Chiar si in cele mai grele momente exista cineva care sa cumpere.
Pe bursa spre exemplu, chiar daca piata scade, exista cumparatori. De multe ori chiar o ia in sus.
Daca ai vandut un apartament care cum spui si tu era de 85000 in loc de 95-100000, asta nu-ti spune ceva? (puterea limitata de cumparare). In plus cum ai afirmat, persoanele erau stranse cu usa ca le expirau actele. Dar daca nu ar fi fost stranse cu usa? Cate alte studii de caz cunosti printre persoanele care nu sunt stranse cu usa? Tu crezi ca eu spre exemplu (si altii) nu mi-am facut calculele? Nu am facut previziuni si moduri de actiune in diferite situatii posibile viitoare? Ti-am mai spus sunt n variante. (evolutie situatie financiara -favorabila nefavorabila, cresteri ametitoare de preturi la imobiliare si materiale de constructii sau invers, scaderi, evolutii chirii, ce fac daca... sau daca... etc. etc. etc.
Sigur am pus si probabilitatile de realizare a unor evolutii in context macroeconomic. Cand cineva face o afacere risca, si eu mizez in calculele mele pe scaderea pietei, daca totusi nu se va intampla asa sunt acoperit.
Dar tu?
"Probabil ca proiectul pe care l-ai vazut tu a fost cumparat acu 7-8 luni de niscai britanici, aia cu surplus de cash flow, si care se gandeau sa suga sangele poporului acusica, prin vanzare la preturi 'noi'. Daca si reusesc, jos palaria."
Inteleg din asta ca apreciezi specula sau bijnitaria. Cand ma gindesc la tine si la ceea ce ai spus, nu imi vine in minte decat un tuciuriu care ma abordeaza si imi spune "hai mincati-as norocu' tau, vino la sherifu sa-ti vinda un ghiul, sau poate vrei un lantzik da aur".
Zicea unu la un moment dat pe un sit... "la munca cu voi!!"
f
"Este foarte multa disciplina. Fiind vorba despre locuintele lor, fac aproape orice pentru a-si plati ratele." El este si membru in Consiliul de Supraveghere al BCR. Spalt afirma insa ca pot aparea probleme si la portofoliul de credite ipotecare, dand exemplul filialei din Cehia, Ceska Sporitelna.
CAM ASTA E PROFILUL CLIENTULUI IDEAL, OMUL CARE ISI VINDE PARINTII, BUNICII, OMOARA LA DRUMUL MARE, IMPORTANT E SA ACHITE RATA LA BANCA. INDATORATI-VA ROMANI SI LASATI BANCILE SA VA JUPOAIE DE VII 30 DE ANI DE ACUM INAINTE
O piesa suprarealista in montajul lui Cezar sau cum s-a intalnit hotu' cu prostu'.
Se dau singurii doi ilfoveni care nu-si cumpara apartament cu banii obtinuti din terenuri vandute, se adauga la amestec una bucata cezarel in calitate incerta de proprietar sau poate agent imobiliar sau pur si simplu magician si se presara cu una bucata evaluator bancar care a fost de acord ca tanara familie de agricultori sa-si inceapa viata de oraseni intr-un ghetou din Rahova care miroase a lux deci face 85.000 Euro.
Preparatul se orneaza cu multa lamaie, se serveste cald si cusut cu ata alba pe un site numit balonul imobiliar.
Magie sau ba, este realitatea, si asta este modul romanului de a reactiona la ea.
@Cezar
"in seara asta un ap. de 2 cam, fara imbunatatiri, in bloc sovietic (din ala cu 6 ap. pe nivel si 2 lifturi) de langa pta Rahova SE DA cu 85 mii."
"niste ilfoveni care n-au negociat in minus 1 leu macar, pentru ca in acelasi cvartal de blocuri ('M') li s-au cerut 95-100.000."
Ori nu te-ai exprimat bine, ori era vorba de potentiali clienti.Apartamentul "se da" sau "s-a dat"?
In cazul in care "s-a dat" si zici ca se cerea 100.000 pe el clientii platind 85.000 fara negociere deci puteau sa il ia pe la 80.000 rezulta acel studiu dat in presa:Aparatamentele se vand cu 25% (in cazul tau, cu negocierea facuta doar 20%) mai ieftin decat se cere pe ele.Oricum, tot e mult pentru ca eu unul nu-mi pot inchipui cum niste nigari autohtoni de prin Rahova vor vinde cu 80.k o cloaca medievala iar din banii astia isi ia casa la unguri(granita cu Rom apropae de Arad unde vor gasi lejer un loc de munca) cu teren 1.000 mp la 30-40k,
isi ia si o masina luxoasa de 20.k si le mai raman inca 20-30.k de bagat in banca.Pai daca le expui la respectivii proprietari oferta asta asta, granita de Est a Ungariei ar fi colonizata cu nomazi de-ai nostri instantaneu(asta in cazul in care ar si avea cui sa vanda caci eu unul nu prea cred sa fie atatia ilfoveni "destepti" ca cei prezentati de tine).
Un lucru este clar.Cererea si oferta se intalnesc din ce in ce mai rar tara noastra.Asteptam terminarea alegerilor sa se mai calmeze baietii cu "economia ce duduie", "leul care musca din euro" (a mai fost odata scenariul acesta si ne-am trezit repede), "salariile si pensiile care cresc fara oprire".Am mai spus-o si o mai spun: Inceputul lui 2009 va fi si inceputul sfarsitului recunoscut de toata lumea, iar pe la jumatatea lui 2009 o sa scoateti si voi oferta de 1 + 1 gratis exact ca in State daca vreti sa mai faceti vre-un ban. Daca nu vom sta si ne vom uita la voi cum cheltuiti in continuare bani grei cu reclame in presa si tv si ne vom distra pe seama voastra, iar voi veti sta si veti dicta articole mincinoase in continuare. Cat va tine buzunarul bineinteles.
Din punctul meu de vedere este foarte simplu: Nu mai este corect sa spunem cererea e mai mare decat oferta. Cererea A FOST mai mare decat oferta.
Asta e riscul unei piete care se adreseaza numai speculatorilor, asta e riscul pe care il ai in general intrand intr-un joc de tip piramidal (ai de castigat numai daca mai sunt unii dupa tine care sa mai bage bani).
Din cate am observat romanii, sunt indragostiti de jocurile piramidale, si daca n-o sa mai fie imobiliarele o sa fie in continuare altceva care sa ii faca sa viseze cu ochii deschisi la milioane de euro stand de pomana. E bine totusi ca s-a terminat nebunia imobiliarelor, fiindca placerea unora de a investi in jocuri pirmidale afecta o mare parte a populatiei, care nu era vinovata cu nimic de lacomia altora.
Insasi faptul ca se vorbeste din ce in ce mai mult in ziare despre caderea pietei imobiliare, trebuie sa va spuna ceva despre mersul pietii. Investitorii nu vor sa mai bage bani intr-o piata care se duce in jos, si atunci, cui vreti sa mai vindeti apartamentele? Celor care castiga 500E/luna? I-ati pierdut demult pe astia.
Asta a si fost meritul lui manole, cu blogul sau, ca a grabit intr-un fel normalizarea pietei, ca era o voce distincta fata de vesnicile "cumparati acum ca maine o sa fie mult mai scump", "piata o sa creasca cu 50% anul asta" sau "cererea e mai mare decat oferta".
Totusi, dupa ce se va trage linie, si se va contabiliza ce s-a castigat si ce s-a pierdut din toata aceasta nebunie, cred ca vom avea multe surprize, si ne vom trezi ca stam mai rau decat in 2000. Aici ma refer la faptul ca s-au devalizat foarte multe firme, si au disparut zeci de mii de locuri de munca in productie, pentru a face loc noilor "complexuri rezidentiale" (de parca n-ar fi nenumarate terenuri virane in Bucuresti)
r
trebuie sa recunosc ca, in ultima vreme, citesc postarile de pe acest forum ca si cum as citi discutiile dintre niste martzieni si niste lunatici[locuitori de pe luna:)]
oamenilor, pe ce lume traiti? ca sigur nu apartineti acestei planete!
peste tot se dicuta de restructurari, concedierei masive, banci intrate in faliment, recesiune economica, prabusirea sectorului imobiliar in tari in care salariul mediu este de peste 2000 de euro iar casele sunt inca la jumate de pret fata de romania.
dor in romania toata lumea viseaza cai verzi pe pereti, apartamete comuniste ce se vand la preturi duble fata de apartamentele de vacanta din florida sau casele din arizona. ca sa nu vorbim de preturi duble fata de budapesta sau berlin.
CATI DINTRE VOI ATI SIMTIT UN FIOR RECE PE SPATE CAND ATI AUZIT CA FIRMA LA CARE MUNCITI VA FI OBILGATA SA FAC RESTRUCTURARI? CATI DINTRE VOI SI-AU PUS PROBLEMA LA MODUL CEL MAI SERIOS CA MAINE S-AR PUTEA SA PRIMEASCA UN PLICULET CARE SA-L ANUNTE CA POSTUL LUI A FOST RESTRUCTURAT? SUNT SIGUR CA NICIUNUL. INTREBARE: CE VA FACE SA CREDETI CA ROMANIA, CU A EI ECONOMIE DE EV MEDIU, VA FI SCUTITA DE RECESIUNE? EU VA UREZ BAFTA!
cum vor cadea preturile. evident nu vor cadea din cauza milioanelor de romani gen tzatza mitza care are un aprTatemt comunist pe care la platin cu 1000 de dolari in 90 iar acum doreste sa scoata de 1000 de ori mai mult pe el si nu o intereseaza sa vanda decat daca va veni un fraier sa o imbogateasca peste noapte, sa se poata muta la tzara unde va cheltuii restul de bani pana la adanci batranetzi...
nu va scadea nici din cauza lelei maria din jucu care s-a trezit peste noapte cu nokia langa ea, iar acum asteapta cu infrigurare sa mai vina si mercedes sa poata sa-si vanda pacela cu 100 de (n)euro(ni)metru patrat ca sa se poata muta la paris la hotel de lux unde-si va trai batranetzele fericita impreuna cu copii si nepotzi...
dar va cadea din urmatorul motiv: acest blocaj imobiliar despre care se tot vorbeste plus restrictionarea creditarii vor duce la un blocaj masiv in constructii. sute de mii de muncitori vor fi concediati si altor sute de mii li se vor reduce salariile, "ca de acum avem de unde alege muncitori si n-avem nici un motiv sa vi le mai marim"
acesti sute de mii de someri vor cheltui ajutorul de somaj cu multa chibzuinta, atat cat il vor avea si pe acela, ceea ce va duce la caderea sectorului de servicii, in primul rand turism, alt sector care va cadea si de unde vor fi concediati masiv.
tot din acuza blocajului in constructii, multi dintre furnizorii de materiale vor fi nevoiti sa scada preturile si sa concedieze.
toti concediatii de mai sus nu vor mai avea bani sa-si plateasca masinile meseriase achizitionate prin leasing , ceea ce va duce la falimentul altui sector devenit vedeta peste noapte. si aceste megastaruri care faceau gramada de bani pe spatele fraierilor vor trebui sa-si caute de munca si vor trebui sa se gandeasca de zece ori de unde-si vor plati ratele la masini si apartamentele luate "pentru investizie"(dar cu credit de la banca)
evidet, bancile vor fi nevoite sa mai recupereze ce se poate, recuperare ce se va face la costuri si cu pierderi enorme, ceea ce va duce la falimentul multora, plus la concedieri masive se la reduceri de salarii, asa cum e si normal intr-o economie de piata, ca nu cei care numara banii produc valoare intr-o societate ci matematicienii, cercetatorii, medicii si inginerii, nu contabili care numara valoare...
cei care mai spera ca vor veni capsunarii din spania sa salveze economia nationala vor avea parte de un dus cat se poate de rece. cei care au avut cat de cat bani au facut "investizi imobiliare" acolo iar acum sunt pusi in situatia de a se vdea cu agoniseala de ani de zile aruncata pe apa
guadalquivirului, iar cei care au facut investitii prin romania incearca sa vanda acum, cat se mai poata obtine un pret mare, cu speranta ca, CULMEA, veniturile obtinute din vanzare, le vor permite sa-si achite pierderile din spania, iar apoi se vor putea pensiona si ei linistiti la MONACO(cu milioanele de euro obtinute pe terenuri achizitionate la preturi de 0.5 euro mp acum cinci ani). pentru cei care nu stiu, capsunarii aveau si ei bani fictivi, ca toata lumea de altfel, bani de prin credite sau bani care uremaza sa fie obtinuti din vanzarea unui teren cu pretul majorat 10000%
capsunarii notrii mai bine ar vinde tot ce au in romania si sa se mute unde pot si unde vad cu ochii decat sa mai vina acolo sa-si arunce banii pe birocrati corupti si badarani...
cam asa a functionat economia romaneasca in ultimii cinci ani...promisiuni si bani fictivi, noroc cu cativa fraieri si fondurile de investitii...
totul o va tine in lant pentru multi ani de acum inainte. sa vedem ce se va intampla cu locuintele in conditii de criza...
evident prabusirea va incepe cu cei care s-au aventurat si care au facut investitie imobiliara, luand credit de 100 000 de euro, deci nicidecum din ceva valoare produasa de el si economisita ci...pe principiul"pai daca banaca-mi da, fraier sa fieu sa nu-i iau"
apoi tavalugul crizei va nivela pretuile si...sincer sa fiu, nu m-ar mira ca peste cinci ani, cand preturile vor la 20 000 euro pentru aprtament , tzata leana sa mai astepte inca sa vina cineva cu milionul de dolari sa-i cumpere apartamentul afumat si cu igrasie de la marginea bucurestilor. la fel si lelea maria, va visa in continuare la paris...
Se pare ca vor fi apartamente ieftine din belsug pentru toata lumea. Viata e tot mai scumpa la nivel global si unii viseaza sa cumpere apartamente moca. Iar altii vorbesc cum in vest curge lapte si miere fara sa ia contact cu realitatea si informandu-se pe net.
nenea cora, daca ati comis-o, ati comis-o. eu am mai postat pe aici si am amintit ca am cinci proprietati in romania, deci nu-mi convine sa scada, dar nici nu ma afecteaza ca n-am cum sa pierd. cumparate la nivelul anilor 92, chiar si daca ar scadea sub 10 000 de euro, tot as ramane in castig, dar nu le-am luat ca sa le vand, le-am luat ca sa le tin si pentru ca nu doream sa plec din romania cu banii cash...asa ca am cumparat si eu ce se putea atunci, dar alte "investitii" in romnai n-am mai facut si nici nu mai fac...mai ales in condiiile in care stiu 100 la 1000 ca preturile vor scadea si cu 80% in urmatorii 2 ani. daca in arizona se poate, in romnaia de ce sa nu se poata? pentru ca asa doresc 2000 de petrolisti romani? dar restul de cateva zeci de mii de ingineri de prin sua, care fac si ei cel putin cat un petrolist, dar care nu vor sa auda nici in ruptul capului de romania?
ce nu se intelege inca in romnaia e urmatorul lucru: oricat de mare mi-ar fi salariul sau castigul in romania, oricat de mare masina sau casa, tot voi avea de-a face cu marlania natzionala, cu smenarii, cu mafia, cu spargatorii de case, cu gropile ce-mi distrug masina, cu badarania, cu tzeparii, cu tziganii, cu birocratii badarani si necivilizati, cu spiritul romanului de a baga betze in roate celuilalt, cu invidia, lipsa de civilizatie, lipsa de caracter la tot pasul, balcanismul...cam tot ce inseamna putregaiul moral in care se scalda tzara aia...va spune unul ars, care desi nu s-a nascut in romania, s-a intors dupa revolutie sa puna bazele unei firme in romania, ca era tzara parintilor mei.
ei bine, dupa 3 ani, cand mi-am dat seama ca acolo nu va conta niciodata concurenta si performanta ci doar spaga , smenariile, mafia si capusele din primarii, dupa ce mi-am dat seama ca acea tzara va avea nevoie de 50-100 de ani pentru a se insanatosi, daca o va face candva, ca mai e vorba si de o incarcatura genetica a acelei natzi, de care se poate sa nu scape niciodata, mi-am facut bagajele si m-am intors inapoi, se pare ca la timp si intuind bine ceea ce va urma.
evident am lasat acele "investitii" si o sa radeti de mine daca va voi spune ce eram sfatuit de lume in momentul in care le-ma achizitionat. toti imi spuneam ca sunt nebun, ca sigur vor fi nationalizate din nou. nimeni nu dadea doua parale pe ele, puteai sa achizitionezi unul cu o masina veche sau un video si un tv color...
asa ca nu ma consider mare realizat cu marea "investitzie" din romania. muncesc si acum din greu sa cum am facut-o in ultimii 20 de ai si am investizii serioase, comparativ cu betoanele alea din romania, care se pot darama la orice cutremur mai serios. daca as fi fost istetz, le-as fi vandut anul trecut cand valoarea lor depasea deja valoare unei case din sua, dar nu ma intereseaza speculatiile, urasc specula si speclatii si visul unui om normal e sa-si castige painea facand ceva de care sa poata fi mandru, nu tragand tzepe altora, iar apoi sa ranjeasca pe la coltz de strada dintr-un jaguar marlanesc...
romanie, putregai moral, marlanie, jeg...acesta e motivul pentru care ar trebui sa fim ingrijorati, nu caderea imobilelor...s-a inteles, domnul milionar petrolist???
@elzorab
Ai dreptate, dar totusi e tara mea, si cat de jegoasa este, cat de multi neciopliti ar locui in ea, chiar daca uneori vreau sa plec si sa nu mai intorc capul, totusi ESTE TARA MEA.
Te rog sa nu o jignesti. Sunt si multi oameni capabili, unii au plecat deja. Asta e...
Pentru agentul imobiliar Cezar Jipa
http://www.wall-street.ro/articol
/Economie/46070/Isarescu-Romania-
ar-putea-avea-o-crestere-economica-
de-8-9-in-2008.html
economia duduie :D
@evolutie
In conditiile unei inflatii de 6-7%, cresterea PIB-ului ar fi in termeni reali de sub 2%.
Desi Isarescu cam viseaza ca inflatia va ajunge pe la 6,6%
Po(u/o)r Cezar Jipa...avec tendresse...
“Greece 1999 – Romania 2008…”
Welcome to the avant premiere of our new film!
Pana si Zilisteanu e sceptic ca preturile vor mai creste pe vechi.
Cred ca toata lumea e constienta ca urmatoarele norme BNR mai bat un cui in Balon .
"Radu Zilisteanu, ARAI: Este posibil ca, la sfarsitul lui 2008, preturile locuintelor sa fie mai mici decat in 2007"
https://www.blogger.com/comment.g?blogID=957813021677017983&postID=2414002834627168396&pli=1
"peste tot se dicuta de restructurari, concedierei masive, banci intrate in faliment, recesiune economica, prabusirea sectorului imobiliar in tari in care salariul mediu este de peste 2000 de euro iar casele sunt inca la jumate de pret fata de romania."
Totusi, unii au joburi suficiente cat sa posteze pe net in timpul serviciului,de acord, nu ?
Dealtfel, cine ramane fara job in urma restructurarilor si concedierilor si crizei economice (desi avem ceva crestere economica...parca 6 la suta anul trecut si 8 la suta prognozat anul asta ? posibil sa gresesc) poate ocupa posturi de muncitori necalificati in constructii pe 80-90 roni pe zi (faceti singuri socoteala lunar), pentru ca sunt destule, iar daca se cunoaste o meserie in domeniu, banii sunt mai multi. Cine stie, poate dupa ceva practica romanii isi vor lua inima in dinti si vor cauta tari mai civilizate sa traiasca, si uite asa se ajunge la un lucru bun, dintr-o concediere. Hmm, ce-i drept,o problema, gata cu postatul pe net in timpul serviciului. Plus ca trebuie brate de barbat. Ma rog.
Repet, poate interpretez eu aiurea lucrurile.
In rest, ce mai e de spus ? Somaj zero in bucuresti ? Somaj pe minus in Vestul tarii, unde au ajuns sa importe lucratori pe 500 de euro in Timisoara?
Concedieri, restructurari ? Fantastic, se numeste, ghici cum...viata. Comparam imobiliarele din florida cu cele din buc ? Am prieteni bunicei in FL si si-au schimbat jobu' de 2 ori in 1 an. Si de alte 2,3 ori in CA, pentru ca asa au plecat din RO, ca si emigranti legali. Nu c-ar fi deosebit de incompetenti. Pur si simplu au ales alt angajator pentru ca le convenea, si le dadea mana. Pentru ca nu poti lucra instalatii pe 15 dolari ora forever, nu ? Romanii au o problema cu a fi dati afara ?! Pai taticu, in 4 ani de banca am fost amenintat de enspe ori cu asta, din varii motive. Si am plecat in alta parte, ulterior abandonand cu totul domeniul. Motive de rusine sau dezastru personal ?! O fi mai greu sa-ti gasesti alt job in RO, ca patronii sunt jigodii, INSA daca esti barbat te descurci. Altfel schimbam premisa discutiei, si ajungem la statul socialist (n-am nici o problema cu asta). Numai ca, stii tu, nu merge pe lumea asta si siguranta zilei de maine si libertate en gros. Ori una, ori alta.
Banci intrate in faliment ? Unde, in RO, unde creditul ipotecar este 20 la suta din total ? Sa vad si eu BRDul ca intra in incetare de plati pentru ca jdemiile de costei nu si-au achitat frigiderele (in care banca a bagat banii clientilor... ceea ce e fals, nu ? - intreb ca stiu ca va pricepeti si la sectorul financiar). Hai ca ma simt eu prost vorbind asa.
Case la juma de pret fata de RO ? Hmm.. ce bine ar fi daca amicii mei din Dublin si-ar rezolva costurile cu casa la juma de pret fata de RO.
Doar ca acolo un apartament de 2 camere in vila (asa e acolo, case cu apartamente) face cam 300 mii, asa ca saracii platesc mia de euro chirie pe respectiva locuinta.
Aaa, in Berlin sau Florida sunt case ieftine si la cumparat si la inchiriat ? Da taticu, chiar foarte, numa' ca aia se dezvolta imobiliar de vreo...100 ani si peste. Aha, deci renuntam sa mai comparam Mongolia, pardon RO, cu civilizatia.
Hai ca v-am dat material de raspunsuri urzicate pentru fo' 2 zile.
d
cezar, mai bucura-te de starea asta de "turmentare" economica. romania merge inca din inertie, pentru ca in orice economie de la coada clasamentului, stirile si efectele crizelor se propaga mai la urma...dureaza putin pana ajung efectele acolo...
deocamdarta romania produce pe stoc, locuinte si ce o mai fi producand...
spunea si grecul pe forumul lui ca euforia romanilor e de zece ori mai intensa decat intr-o tara normala, asta ca sa nu mai povestim de crasa lipsa de "cultura economica"
din pacate, cu cat urci mai sus, fara sa ai o baza stabila, cu atat te vei prabusi mai rau...
ceea ce se vede in romaia sunt doar primele semne ale unei crize intense si de lunga durata.mai dureaza cateva luni, dar te asigur ca iarna va fi un examen dur pentru foarte multi dintre romani..
cat despre postatul pe net in timpul serviciului, am trecut de foarte multa vreme de la postura de angajat care era supravegheat la minut...nici macar celorlalti nu le cer, dimpotriva ii incurajez sa mai ia o pauza, pentru ca odihniti vor face treaba mai buna... sunt pe principiul sa muncesc "smarter not harder"...sper ca intelegi conceptul...
nu sunt strungar sa produc "n" piese pe ora...
toate afirmatiile tale, legate de situatia pe piata muncii se bazeaza pe principiul ca economia nu poate decat sa creasca la infinit, chiar daca celelalte economii intra in recesiune. la fel si cu imobiliarele.
intrebarea mea ramane " ce veti face cand totul va intra in criza" iar tu imi raspunzi ca veti gasi de munca cat vreti, pentru ca nu va exista criza.
atunci intrebarea mea e urmatoarea? pe ce te bazezi? pe faptul ca romania va produce la infinit locuinte pe care sa vina fraierii de investitori sa le cumpere la preturi suprareale?
in ceea ce priveste irlanda, au trecut prin aceeasi faza ca si voi, iar intrebarea e nu cat costa acum o locuinta in dublin ci, cat va costa aceasta peste trei ani...
cred ca irlanda si marea britanie vor avea de suferit enorm, vor fi primele la falimente de banci , chiar inaintea spaniei...au inceput deja si e doar preludiul la ceea ce va urma...toti se credeau mari speculatori imobiliari, nimeni nu mai muncea nimic, toata lumea specula imobiliare, incepand cu tara lor, urmand cu spania si sfarsind cu bulgaria si romania. la ei se inventase deja o noua meserie, cea de speculator profesionist in imobiliare...ei au dat tonul, iar cei care au mai circulat pe la targurile internationale sunt sigur ca i-au recunoscut...toti tzaraneii se trezise-ra mari investirori...fara sa stie nici macar tabla inmultirii...
sa nu uitam, totusi ca, in dublin salariile sunt de peste 3000 de euro, ia intreaba-i pe prietenii tai. deci un 300 000 oricat de mare, parca se mai justifica, dar in bucuresti? pe ce baza?
pretul mediu al caselor in 80% din statele americii nu depaseste 130 000 de euro. asta pentru case intre 150 si 200 mp, care au toate conditiile de civilizatie, spatii verzi, sosele, utilitati...
nu mai povestesc pentru ca mi-e greu sa vorbesc cu cineva care probabil a muncit doar in ultimii cativa ani de expansiune(turmentare) economica si n-a vazut cum se traieste si munceste decat la bucuresti...
greu, greu de inteles dar, crede-ma nu ne va fi usor, nici mie, dar sunt sigur ca tie iti va fi de cinci ori mai greu...esti euforic si nepregatit pentru a lua viata in piept...
d
@cezar jipa
Mă confrunt cu 1-2 ieşiri pe an din România, iar poeziile cu prietenii mei, care mi-au spus şi mi-au făcut, pălesc...când dau cu capu'n realitate.
Comparaţiile fantasmagorice cu oraşele din ţările civilizate în raport cu dezvoltarea "dă-n riăl isteit" omit frecvent esenţa...imigraţia de acolo şi emigraţia de aici.
Cum să-ţi explic că să pricepi şi tu?
Ocupaţiile profesionale la nivelul anului 2008 sunt... să-mi aleg bine cuvintele...diversificate, şi nu orice agent imobiliar/speculant, fost casier la emporiki, poate să priceapă în ce constă treaba unuia sau a altuia.
Plecând de la premisa că a munci înseamnă a da cu sapa şi a comenta pe net se traduce prin vreo 16 ore de reflecţie per comentariu, s-ar putea să te afli în eroare.
Cezar si Elzorab.... cred ca amandoi vreti sa vedeti acest grafic.
http://housingpanic.blogspot.com/2008/08/hmmm-something-looks-bit-odd-with-this.html
Din cate se vede, implozia celui mai urias bubble ever, alimentata de o politica monetara iresponsabila contagioasa in aproape toata lumea (cu cateva exceptii), nici macar nu a produs efecte pana acum. Co mparativ cu ce urmeaza. Pretul caselor nu-i nevoie sa se se ajusteze nominal, hyperinflatia va face treaba, ea fiind preferabila unui bank run, bag seama din politica FED.
"Is that blue line thingy supposed to do THAT?"
Tare! :))
Trimiteți un comentariu