Pentru unii, veştile circulă mai greu.
Cresc chiriile, ziceaţi? Ia vedeţi ce flutură mai nou prin oraş. Mai ţineţi minte?
Cum pot integra tehnologia smart în utilizarea chiuvetei exterioare?
Acum o săptămână
Un blog dedicat analizelor şi găzduirii discuţiilor neortodoxe despre evoluţia pieţei imobiliare din România.
Pentru unii, veştile circulă mai greu.
Cresc chiriile, ziceaţi? Ia vedeţi ce flutură mai nou prin oraş. Mai ţineţi minte?
59 de comentarii:
@Manole!
Nu-mi cred ochilor. Pana acum nu am mai vazut anunturi de inchiriere postate la fereastra.
Daca vad asemenea anunturi si prin orasul Iasi, inseamna ca se coace tare si atunci retrag prognoza de scadere cu peste 20% la strigare a preturilor pana la sfarsitul anului. In acest caz este posibil sa fie de peste 30% (daca apar si in celelalte orase ale tarii / fata de sfarsitul anului 2007).
Mulţi se minunează că în ciuda creşterii explozive a ofertei de apartamente, media preţurilor de ofertă a crescut, însă nu cumva apar în piaţă fazani din cei mai de soi care cer pe mama şi pe tata?
Pe celebrul site de anunturi imobiliare am dat de curiozitate o cautare dupa cuvintul "urgent" in categoria Imobiliare - Vizari. Am gasit "numai" 589 de anunturi di 12759 de anunturi.. adica aproximativ 5%. Cred ca e de urmarit acest indicator..
si linkul:
http://www.anuntul.ro/index.php?menu=search&query=urgent&RubricaID=1&SubrubricaID=&pret_min=&pret_max=&Valuta=&x=0&y=0
Nu prea s-a vorbit despre terenuri. Poate ar fi mult mai interesanta evolutia terenurilor.
@nenea cora
Prabusirea preturilor la terenurile care nu au un viitor clar (utilitati , infrastructura). Fac referire la terenurile luate "cu scop investitional" ca poate "pe viitor se va construi" si nu la cele agricole (posibil ca preturile sa ajunga la nivelul celor agricole sau chiar mai jos deoarece fiind "bucatelite" nu se poate face nici macar agricultura.(cauza principala a prabusirii reiese din context)
Scaderi substantiale, la nivelul de 20-40% din cel care este azi pentru cele "dotate". Motivele principale: spatiile de birouri si cele pentru marile magazine au cam atins maximul, dezvoltatorii imobiliari vor fi mult mai atenti la achizitie ca urmare a ceea ce se va intampla pe piata, multi deja au in portofoliu terenuri. Stagnarea preturilor la terenuri si o usoara scadere va determina "investitorii" sa scape de "invastitiile" cu caracter speculativ ceea ce va accelera scaderea preturilor.
Daca se ajusese la punctul in care sa te intrebi daca sa achizitionezi un apartament vechi sau cu banii sa construiesti o vilisoara, prin scaderea semnificativa a pretuirlor apartamentelor vechi dar si noi precum si ca urmare a reorentarii dezvoltatorilor imobiliari catre adevarat clasa de mijloc in construirea apartamentelor noi, pretuirile terenurilor se vor diminua.
Fiind un semn de intrebare in situatia unui cutremur caz in care vom vedea cate terenuri libere vor ramane...
Scaderi in urmatorii 2-5 ani.
Daca ar scadea si pretul materialelor de constructii, ce bine ar fi...
Ca mina de lucru se pare ca incepe sa se ieftineasca. E un reportaj pe Hotnews, unde se spune ca daca anul trecut se platea ziua de munca cu 50 lei, acum pe santierele din Pipera nu se ofera mai multe de 40 de lei.
Pe la mine prin Piata Unirii sade un apartament de trei camere de inchiriat de la inceputul anului. Bloc civilizat, la strada, majoritar ocupat de firme. La 700 euro, renovat, se pare ca nu a gasit chriasul. E si cu anunt la fereastra.Oare de ce?
@tetelu
pretul materilelor de constructie a crescut mult peste rata inflatiei, ceea ce dovedeste ca producatorii au marje mari de profit. Ca urmare a problemelor de pe piata constuctiilor si/sau a cresterii nivelului de competitivitate, preturile vor urma un trend descendent sau cel putin stationar pentru o perioada destul de mare de timp. Sa nu uitam ca pe o astfel de crestere, producatorii nu s-au prea uitat la costuri, in sensul cautarii unor solutii pentru a le diminua => loc de diminuare a costurilor de productie si implicit exista posibilitatea de a mai reduce din preturi. Sa nu uitam si marjele ridicate ale intermediarilor.
@nenea cora
Interesante toate segmentele pieţei imobiliare din România.
Azi m-am oprit la segmentul de retail.
Ce fotorafii urate!
Cine sunt looseri care stau in coliviile alea? La demolat cu ele! Se elibereaza terenul si se construieste per el ceva care merita sa aibe anuntul "de vanzare". Daca cocioabele ale se vand inseamna ca lumea e plina de fraieri. Probabil si put.
Aristotelcostel, ala din prima poza sigur este mall? Nu de alta dar respecta cu strictete "arhitectura" puscariilor pe care le vedem noi in filmele americane la TV :)
...nu numai arhitectura...l-am surprins si pe gardian.
De fapt, erau mai mulţi paznici decât clienţi...lucru normal la foametea din Vaslui.
Te doare capul când auzi de ...real estate în România.
Gardianul, liniile trasate pe podea - unde se aliniaza locatarii la apelul de dimineata, sagetile desenate pe pereti care arata drumul spre dusuri, reflectoarele, iluminatoarele verzi de pe pereti care semnalizeaza ca usile celulelor sunt inchise, dispunerea si uniformitatea "custilor"... practic nu lipseste nici un element care induce atmosfera, chiar o fi intamplator sau asistam la o gluma sinistra?
PS: exact ca in penitenciar, nu aveai voie sa faci fotografii in interior :)
Ceausescu dadea astea GRATIS muncitorilor sai. Intre timp au fost folosite si distruse. Cine stie cum arata pe dinauntru. Oare sunt dotate cu gourmet kitchen sau cu bucatarie normala? Dupa pret probabil pe cea dintai ...
Stirea: http://www.dailybusiness.ro/stiri-real-estate/ansamblul-lac-de-nuferi-contractat-in-proportie-de-70-in-11-luni-15915 spune ca a fost contract in proportie de 70%. Io zic asa: 40% din 80 + 30 = 62 de apartamente vandute. Ei spun ca sunt 80 + 100 apartamente, adica 180. Deci, 62 inseamna 70% din 180? :)
@john
Pai preturile sunt de 2 ori cat cele reale, procentele nu trebuie si ele umflate tot 100%?
Cred ca au ajuns rau-rau-rau de tot daca zic ca au vandut doar 70%, pana acum ceva vreme de obicei mai era disponibil un singur apartament in tot complexul, asa ca.....
Calitatea constructiilor noi:
http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-3855151-apartamente-lux-construite-batrani-ageamii-dupa-regula-las-merge-asa.htm
@Mihai BOBOCEA
Ooooh..... s-au suparat si-si iau bagajelele si jucariile si nu se mai joaca cu noi?
Nu darama si blocurile deja construite de necaz ca s-au terminat bizonii?
Hai ma, chiar asa?
In ZF pana mai ieri inca se auzeau trompetele ca preturile vor creste cu 15-20% anul asta, acum baga pocnitori de-astea ca pleca "dezvoltatorii imobiliari" (adica nu SPECULATORII imobiliari, ci pleaca nea Gigel de pe santier...).
Si ce spera?
Ca romanul o sa tremure de frica si speriat si spasit o se indreapte spre banca sa-si puna singur funia de gat?
Vai vai vai.... inseamna ca disperarea e MARE pe capul unora...
Acum serios vorbind, ce o sa se intample:
1. preturile vor scadea, se va construi mai putin intr-o prima faza
2. producatorii de materiale de constructie, speculatorii de terenuri isi vor lua si ei o mare @#ie si vor lasa preturile mai jos
3. vor aparea dezvoltatorii seriosi care vor construi si vor vinde la preturi rezonabile.
"Dezvoltatorii" care pleaca acum sunt smenarii care se credeau in vestul salbatic, in cativa ani lucrurile se vor mai aseza.
@bobocea
Dramatic dom'le! Cum nu se gândesc potenţialii cumpărători la viitorul pieţei imobiliare...
Acum, cine mai vine să ne facă nouă case? Şocant!
Totuşi, cine dracu' le cumpără p-astea ...deja erecte?
P.S. Piaţa terenurilor va trece şi peste această grea încercare...nema bani...nema speculanţi...nema dezvoltatori...nema...
http://www.capital.ro/index.php?section=articol&screen=index&id=111241&newsletter_link=1&utm_source=newsletter_saptamanal&utm_medium=email
Uite ce mai zice domnul Bordei...pe mine incepe sa ma doara capul la logica asta a lor.
@mastermind:
"Si atunci vom vedea cine isi va mai permite sa cumpere si cine nu"
=)) magistral, magistral!!!
"Da nu te zic eu lu' mami, lasa ca vezi tu atunci!"
Cine l-a angajat pe prostanul ăsta?
"Piata imobiliara din Romania nu se confrunta cu o criza deoarece aceasta este abia la inceput si mai are nevoie de aproximativ 200 de ani pentru a ajunge la saturatie, considera seful departamentului rezidential al CB Richard Ellis/ Eurisko, Ionut Bordei."
http://www.bloombiz.ro/real-estate/romania-nu-se-confrunta-cu-o-criza-imobiliara1
d
"Euro a inregistrat cea mai mare scadere din ultimii patru ani fata de dolar, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a decis ieri mentinerea dobanzii de referinta la 4,25% in incercarea de a combate inflatia.
Moneda europeana a pierdut 1,65% fata de dolarul american, tranzactiile desfasurandu-se la un curs de tranzactionare de 1,5070-1,5072 euro/dolar."
OARE DE CE-MI VINE SA RAD DIN NOU? NU A DURAT NICI DOUA SAPTAMANI DE CAND AM DICUTAT DESPRE EURO SI DOLAR SI...IATA EURONUL O IA LA VALE...
EU NU AM SPUS NICIODATA CA ECONOMIA SI IMOBILIARELE DIN SUA NU AU PROBLEME ENORME...ASA E..
DAR CHIAR CREDETI CA ECONOMIA EUROPEANA VA FI SCUTITA DE ACESTE PROBLEME? PE LANGA FAPTUL CA SI IMOBILIARELE DIN EUROPA PIERD, BANCILE EUROPENE INCLUZANDU-LE PE CELE DIN ELVETIA AU PIERDUT DEJA LA GREU IN IMOBILIARELE DIN SUA.
DESPRE ROMANIA NU MAI POVESTIM, LUMEA E INCA "DROGATA".
ASA E, FED-UL MERGE PE MANA INFLATIEI, PE DE O PARTE, DAR SI PRETURILE LA CASE VOR SCADEA, IN FELUL ASTA SE VA AJUNGE DIN NOU LA ECHILIBRU. DIN PACATE CEI CARE VOR PLATI PRETUL VOR FI CEI CARE PLATESC TAXE IN SUA, DAR SI CEI CARE PLATESC TAXE IN CHINA, RUSIA SI TOATE STATELE CARE AU REZERVE VALUTARE IN DOLARI...
AICI E MAREA INGINERIE SI TZEAPA...PORCARIA DIN IMOBILIARELE AMERICANE ESTE SUPORTATA SI DE ECONOMIILE ALTOR STATE, PE CAND PORCARIA DIN ROMANIA VA FI SUPORTATA DOAR DE ROMANI SI LA COSTURI MARI...
LA FEL SI CU ZONA EURO, VOR TREBUI SA SE DESCURCE PE CONT PROPRIU..
N-AM SPUS NICODATA CA NU VOM PIERDE, TOTI VOM PIERDE, CU MICI EXCEPTII, INTREBAREA E: CINE VA PIERDE MAI PUTIN??
@Aristotel
Dl. Bordei e dus cu sorcova sau vrea manipularea pietei. Pai daca in Romania s-au eliberat conform
http://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/numarul-autorizatiilor-de-constructii-rezidentiale-a-scazut-cu-2-4-in-iunie-15564
un numar de 29394 autorizatii numai in primul semestru iar o autorizatie poate fi data si pentru un bloc de peste 60 de apartamente (adevarat ca intre acestea sunt si pentru birouri etc.) atunci cum poate afirma ca s-au construit numai 30000 de apartamente in ultimii 20 de ani. Poate numarul de apartamente este mai mic dar oamenii locuiesc si in case.
"Numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale eliberate in primul semestru al acestui an a fost de 29.394, in crestere cu 12,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent." - dailybusiness
Cezare hai sa-ti scriu rapid cateva titluri culese de prin ziare referitoare la "starea de euforie" asa cum o denumea elzorab atat din economia Romaniei cat si din cea mondiala (din care face partea si a noastra bineinteles). In mare masura titlurile dau dreptate la ceea ce a spus el(zorab) in topicul precedent - "Argumente". Am postat aici pentru a putea fi citit de cat mai multi:
Adevarul:
- "Cererea de mărfuri a crescut de trei ori mai mult decât producţia (Romania)"
- "Inflaţie-record în iulie"
- "Creşterea dobânzilor ameninţă băncile (international)"
- "Jumătate din creşterea salariilor, risipită pe scumpirile anului 2008"
- "Un an de criză financiară -- Problemele pieţelor financiare globale au schimbat vieţile a milioane de oameni, de la proprietari de case până la investitori, angajaţi sau simpli consumatori"
- "BNR avertizează: avem o economie supraîncălzită!"
- "Locuinţele din Marea Britanie vor cunoaşte o ieftinire cu 7% până la finalul acestui an şi cu 8% în 2009"
- "Prinţul Charles, “regele” imobiliarelor" -- pentru a ne da seama cam ce oameni sunt implicati in umflarea balonului.
- "Concedieri masive în Marea Britanie -- În jur de 75.000 de angajaţi din industria construcţiilor din Regat riscă să
rămână fără un loc de muncă"
- "Sectorul financiar, decimat de concedieri -- Cele mai importante bănci de investiţii ale lumii au iniţiat deja cel mai mare val de disponibilizări din ultimii ani"
- "Concedieri masive la Siemens"
- "A început moda concedierilor în marile companii IT"
Gandul
(care se stie ca face articolele platite la comanda rielisteitilor ca mai toate publicatiile dealtfel):
- "Agenţiile imobiliare se aşteaptă ca preţul locuinţelor vechi din Bucureşti să scadă cu 15% până la sfârşitul acestui an"
- "CRIZĂ Până la sfârşitul anului -- Companiile aeriene renunţă la 100.000 de posturi"
- "2008, anul disponibilizărilor masive -- Din mediul privat vor fi concediaţi în jur de 9.000 de salariaţi.Mai mult de jumătate vor fi de la Romtelecom şi BCR"
- "FMI concediază 500 de oameni pentru că nu mai are cui să dea credite"
- "În martie 80.000 de americani au ajuns şomeri" -- nu mai e mult pana cand vom ajunge si noi la o astfel de cifra, bineinteles raportata la populatia Romaniei.
- "General Motors vrea să concedieze 74.000 de angajaţi"
- "Până în 2012, BMW trebuie să scadă din cheltuieli cu 6 miliarde euro, reducând personalul şi micşorând costurile cu materiile prime"
- "Concedieri de personal şi vânzări de active – soluţia AVAS pentru 14 companii din portofoliu"
- "Monetăria Statului (roman) concediază mai mult de jumătate din angajaţi"
Cotidianul:
- "Criza creşte oferta de apartamente -- Oferta de apartamente scoase la vânzare în Capitală de persoane particulare a
crescut cu 36% comparativ cu anul trecut" Deci cum ramane cu "Cererea e mai mare decat oferta, deci preturile vor creste" ????
- "Doar 10% dintre investitori mai cred în creşterea bursei"
- "Restanţele la credite au crescut cu 134% într-un an"
- "Peste 10.500 de disponibilizaţi în prima jumătate a anului -- Ca domenii de activitate, statistica ANOFM relevă şi un paradox înregistrat pe piaţa forţei de muncă, în condiţiile în care există persoane disponibilizate în industria textilă sau în construcţii unde se înregistrează în acelaşi timp şi deficite de sute de mii de angajaţi" Oare paradoxul asta nu a facut parte din strategia de umflare a balonului prin tot soiul de informatii inclusiv aceasta cu criza mare de forta de
munca in cosntructii = imobiliarele merg struna. (mai era un articol prin Adevarul parca ce spunea ca desi la inceputul anului patronatele se plangeau ca statul nu "i-a lasat" sa aduca din alte tari non-UE ptr. a munci in Romania "DECAT" 50.000 muncitori!!! Pana la jumatatea anului venisera doar 5.000 dintre care vre-o 3.500 parca in Buc!!!! )
PS: Spuneai de Timisoara ca au fost adusi asiatici care lucreaza pe 500 euro. In mare parte aia sunt platiti la negru(iar firmele care i-au adus au fost deja amendate).Stii in ce conditii au fost cazati baietii (in custi de termopan in conditiile in care afara in ultimele saptamani au fost peste 36 de grade)? Salariul acesta de 500 de euro este unul foarte mare ptr. Tm si te asigur ca multi muncitori autohtoni s-ar fi batut pentru el (eu iti spun ca e vrajeala ce ai spus despre salariile de 500 euro luate de asiatici).Se stie ca Timisoara la capitolul salarii sta cel mai prost dintre toate marile orase, cu mult in urma Bucurestiului, in urma Clujului,Constantei,Galatiului, Brasovului...Aici miile de muncitori din fabricile de producrtie lucreaza pe 550 Ron + bonuri si transport majoritatea fiind oameni de la satele din imprejurimi.
Mai vorbeai de cresterea economica de 6% in 2007 si 8% in 2008.Fiind an electoral pe 2008 se putea anunta o crestere economica si de 25% dar a zis nenea cu "economia care duduie" sa nu ne faca prosti cu P mare ci doar cu p mic.De ce ai
dat evolutia economiei tarii numai pe ultimii 2 ani? Ce te face sa crezi ca va fi crestere infinita? Cazul BVB iti spune ceva, cum s-a ajuns intr-o jumatate de an la indicii din urma cu 2 ani (in acesti 2 ani totul fiind verde si Bursa crestea fara contenire spunandu-se ca nu vom mai prinde vremea sa vedem actiunile SIF-ului X la cutare pret?Iata ca dupa
2 ani de cresteri a venit si colapsul.Pe ce s-a bazat aceasta crestere economica in ultimii 2 ani? Pe robinetul deschis la credite, pe sectorul de retail si pe cel imobiliar.Cand romanii vor ajunge la fundul sacului creditelor luate, pentru care si-au inchiriat munca in avans pe 30 de ani aceste sectoare vor pica la fel de brusc si brutal ca si Bursa iar odata cu ele vom spune PA si la "cresterea economica" de care vorbesti tu. Eu cred ca nu trebuie sa fii vre-un Einstein sa iti dai seama de toate astea.Ca se va intampla la noi cu 2-3 ani mai tarziu decat in USA, Anglia, Spania, Polonia, Letonia este alta problema, dar ideea de baza este ca se va intampla. Mai vorbim prin a doua jumatate a lui 2009 (dupa ce se termina cu pomenile electorale si euforia alegerilor) dar sunt sigur ca asa cum au disparut multi altii care dadeau la pompa in urma cu o juma' de an ca sa umfle balonul cu heliu al imobiliarelor autohtone (si chiar al Bulgarski Mamalicki) te vei face nevazut si tu.Sau poate ca tu vei fi altfel si vei accepta realitatea in cele din urma si vom discuta despre alte oportunitati de "investitii" (a se citi speculatii). Poate aranjam cu petrolistii nostri sa ne puna de-o-parte inca de pe-acum vre-o 2-3 canistre de aur negru si ne vom numi peste ceva vreme "oameni de afaceri in domeniul petrolier" asa cum acum avem o gramada de "oameni de afaceri" in rielisteit.
Sa citim ce zice acest taune guraliv cu prenumele de Ionut si numele de Bordei, inscaunat capatenie de departament la CB Richard Ellis/Eurisko:
Short link: http://ncane.com/ptf
Rezum pe scurt, pentru cine nu are chef sa citeasca pe viu maimutarelile sale de mafiot multinational:
1. Daca preturile la apartamente scad (si tocmai asta se intampla!), atunci e de rau. E de rau pentru cumparatori. Pentru ca in curand preturile acestor apartamente vor creste cu mult mai mult decat inainte. De ce? Pentru ca nimeni nu vrea sa le cumpere acum. Sic!
2. Daca (ba nu: CAND) preturile apartamentelor vor creste atat de tare incat nici cei mai norocosi maimutoi dintre noi nu si le vor permite, atunci sa ne pazim. Sa ne pazim pentru ca nimeni nu le va putea cumpara, deci toata lumea le va inchiria. Si, drept urmare, iata ce se va intampla: chiriile vor creste monstruos.
Paziti-va, vine Razbunarea Pietei Imobiliare!
Cu toate ca sunt antibalon, nu poate sa nu ma umfle rasul cand citesc articolele de stiri imobiliare comandate, contradictorii si fara noima.
http://www.tmctv.ro/articol_45946/o_casa_in_afara_tarii_este_mai_ieftina__iar_procedura_de_cumparare_nu_este_dificila.html
"De ce nu şi-ar cumpăra şi românii proprietăţi în străinătate, în condiţiile în care un apartament vechi în Bucureşti depăşeşte cu uşurinţă 120 de mii de euro? Organizatorii târgurilor de profil spun că sunt din ce în ce mai mulţi compatrioţi care îşi cumpără case în străinătate şi chiar vin cu ofertă în acest sens."
Ceea ce vreau sa subliniez este ca romanii distribuie "investitiile" spre alte tari. Dezvoltatorii, proprietarii de terenuri, dar si producatorii de materiale de constructie si constructorii vor trebui sa inteleaga ca o reducere a preturilor este absolut necesara. Numarul celor cu bani in Romania fiind destul de limitat si oricum multi detinand deja suficiente imobile.
situatia e similara cu oricare alt loc din lume... intotdeauna, cel putin in mod normal, oferta excede cererea, in plus nici nu stim cite zile au rezistat acele anunturi, ce pret cerusera, daca nu cumva era supraevaluat, etc.
@apartamentul
Ideea transmisa prin imagini subliniaza situatia existenta.
Nu conteaza cat timp au stat pentru inchiriere, sau ce pret au cerut. Pana acum aceasta metoda de inchiriere nu a mai fost folosita.
Atunci cand un comportament (ex:anunt in ziar, prin cunostinte etc.) nu mai aduce rezultatul asteptat (apartamentul nu se inchiriaza), oamenii adopta noi comportamente (in acest caz astfel de anunturi).
"Condamnaţi la exil din cauza creditelor ipotecare
Sunt si români care, chiar dacă îsi vor dori să părăsească ţările de adopţie, nu o vor putea face din cauza faptului că au credite bancare luate acolo. „Situaţia lor este cea mai grea. Au făcut credite bancare pentru a-si achiziţiona case si acum, când piaţa imobiliară a căzut, nu mai pot scăpa de acele imobile. Sunt cazuri în care oamenii au dorit să vândă case achiziţionate cu 120.000 de euro cu doar 90.000. Nimeni nu a vrut să le preia ratele. Pentru ei riscurile sunt imense în condiţiile în care în orice moment riscă să rămână fără loc de muncă“, a precizat secretarul de stat din Ministerul Muncii."
IATA SITUATIA MULTORA DINTRE CAPSUNARII ACRE VOR VENI SI VOR SALVA ECONOMIA NATIONALA, SAU VOR CUMPARA CA LACUSTELE TOATE APARTAMETELE DE VANZARE LA PRETURI DE 200 000 EURO BUCATA...
o analiza destul de obiectiva care subliniaza disparitia speciei de speculanti care nu au facut altceva decat sa alimenteze balonul asta imobiliar.
http://www.dailybusiness.ro/
stiri-real-estate/
investitorii-aproape-disparuti-
de-pe-lista-cumparatorilor-de-
locuinte-noi-15776
le doresc faliment lung si agonizant.
Daca e intradevar balon atunci vor veni vremuri grele pentru toti intrucat va ruina economia. Ar fi mai bine sa sperati ca nu e balon si sa abandonati euforia. Pe mine mai putin ma afecteaza ca lucrez afara insa va fi vai de cei cu credite. Cam tot romanu are credite.
Scuze pt cratima de la intr-adevar. Comunic de pe mobil si obisnuiesc pe mes sa nu folosesc semnele pt rapiditate.
s
eu zic sa ne rugam sa nu dea speculantii faliment :P. un apartament pentru un om care munceste nu trebuie sa fie un lux, e o simpla necesitate.
@nenea cora:
Euforia duce la balon, nu invers. Chiar daca lucrezi afara, nu inseamna ca nu vei fi atins. Pana acuma tocmai romanii din tara nu au prea fost atinsi de turbulentele din afara si nu invers. Daca balonul se va sparge, ai fi surprins, dar foarte putini tomani care fac ceva cu adevarat util vor fi afectati.
Intr-adevar, vor fi cei care lucreaza in constructii, dar pana la urma nu am vazut nici un coleg multumit de lucrarile facute de tot felul de "meseriasi." Apoi vor fi cei din banci, o parte din ei disparand. Apoi va fi IT-ul, mai ales cei care deservesc piata interna, in mare parte reprezentata de banci.
Insa numarul lor, raportat la populatia tarii, va fi remarcabil de mic. De fapt va fi mai mic decat cel oficial, fiindca economia neagra, cu care tot amenintati pe aici, va reintra in functiune si nu a trecut chiar asa mult timp ca cei care o practicau sa o fi uitat. Ca fapt divers, pana si statul o practica. Am colegi care au lucrat la ministere si erau platiti cu salariul minim si restul ... pe alte cai(sa nu mai vorbum de mita care se practica si la usa ministrului educatiei).
Nu ne purta de grija, ne descurcam noi cumva. Si nu iti face sperante ca vei face avere cu apartamente luate ieftin, vezi tu, chiar si in desert nu poti sa ii ceri unui om 50000 de euro unui muritor de sete pentru apa cand el nu ii are. Si daca ar reusi sa produca 50k in desert muribund fiind, mai mult ca sigur ca s-ar descurca si cu apa.
Ce a fost pana acuma a fost o sansa mare, sper ca ai profitat de ea, de acuma va fi ceva mai greu. Si vezi incearca sa nu iti pierzi locul de munca. Ceva imi spune ca investitiile tale in Romania nu iti vor plati prea multe.
"Ponderea locuintelor noi achizitionate ca investitie [n.a: SPECULA]in Romania a scazut anul acesta de pana la 5 ori" (sursa:http://www.dailybusiness.ro)
----
Reiese ca piata "de nou" pe 2007 =
1 bucata iobag(la banca pe 30 ani+)
+
4 Speculantzi.
daca tinerii 'iobagi' dau (ACUM) cheile inapoi la banca, viitorul nu foarte indepartat va suna cam asa (scuze el-zorab pt. plagiere):
"Sunt cazuri în care bancile si speculantii au dorit să vândă case achiziţionate cu 100.000 de euro cu doar 50.000. Nimeni nu a vrut să le preia"
In Romania este cu certitudine mare nevoie de locuinte.
Atata timp cat piata nu se adreseaza cu preturi pentru buzunarele majoritatii, nu vor fi vanzari. Cum spuneam este timpul ca cei din domeniul constructiilor sa se adreseze cu adevarat celor "de mediu" si chiar "mediu minus". Sectorul constructiilor poate creste in continuare chiar si in situatii de criza economica (nu severa), daca se vor reorienta in privinta clientilor.
Se subantelege vor pierde mult din marje dar vor putea castiga pe un volum mai mare (constructorii si producatorii de materiale de constructie). Cat despre terenuri preturile vor trebui sa scada. In caz contrar va exista o perioada de blocare a pietei, pana vor reveni la normal. Normal insemnand posibilitatea de achizitionare de terenuri care sa permita construirea la preturi pentru noul tip de clientela.
Pe de alta parte o scadere temporara a volumului in constructii va conduce la cresterea calitatii si implicit la scaparea de acei muncitori care "nu stiu pe ce lume traiesc".
@nenea cora
De divertisment:
Inca o solutie oferita la:
http://www.banknews.ro/stire/19961_casele_de_pe_coasta_de_azur_au_preturi_comparabile_cu_cele_din_bucuresti.html
In loc sa se cumpere in Romania, se poate cumpara intr-o alta zona din lume (nu neaparat pe coasta de Azur) si cu chiria primita (mult mai mare) se poate achita chiria de aici (daca persoana se incapataneaza sa locuiasca aici), raman si bani - fie pentru buzunar fie pentru rata (dupa caz) si in plus se poate si petrece un concediu - platind doar transportul. NU?
Asta pentru situatia de 0.1% in care preturile nu vor scadea.
domnilor, ce spuneti de dolarul care a ajuns la paritatea 1.48 fata de euro? cand am dicutat ultima data, spuneam ca se va aprecia(era la 1.59), dar nu ma asteptam sa o faca atat de repede, sincer nici nu e sanatos pentru economia americana sa se aprecieze atat de repede. ma steptam sa treaca macar inca un an....dar se pare ca cineva acolo, la banca europeana si-a dat seama ca pune economia europei, rau de tot, pe butuci daca mai mentine paritatea
ma astept la ceva manevre ale fed-ului de contracarare a manevrei ECB-ului. s-ar putea ca dolarul sa scada din nou, nu e bine inca sa fie puternic, trebuie stimulat exportul si productia in defavoarea spatiului euro...
pe de alta parte cred ca si banca europeana va face tot ce-i sta in putinta pentru reechilibrarea cursului spre valori mai sustenabile pentru economia europei, acum in prag de colaps imobiliar...
sa vedem ce se mai intampla...
in ce ne pastram banii??
@elzorab
Aproximativ 70% din importurile Romaniei provin din UE. Majoritatea exporturilor sut adresate tarilor din UE. Ca urmare a implica moneda europeana in procesul de economisire , avand in vedere si posibilitatile de deplasare a romanilor catre aceste state, este ceva normal. Putem spune ca Euro constituie a doua moneda a tarii. Trebuie avut in vedere si trecerea la moneda unica care va avea loc, daca nu in 2014 probabil intr-un viitor nu prea indepartat.
Ceea ce vreau sa spun este ca a merge pe dolar sau oricare alta moneda exceptand lei si euro inseamna activitate cu caracter speculativ. Speculezi practic posibilitatea de apreciere a dolarului in raport cu euro sau leu.
Daca a cumpara actiuni pe termen lung inseaman investitii, a cumpara dolari cu scopul de revanzare este specula.
Majoritatea celor de pe acest site nu sunt interesati de specula. Protejarea economiilor este suficienta.
Inca ceva, vezi ca asa cum dolarul a avut o apreciere poate avea si o depreciere brusca. Spun ca doar ESTE POSIBIL nu si obligatoriu.
@orfeu (si altii)
Renunta la ironiile ieftine si nu te antepronunta cu privire la situatia mea ca vb aiurea (n-am investitii in Romania sau imobiliare ci cash suficient sa traiesc 5 ani fara job). Nu eu sunt subiectul acestui blog.
Ideea e ca un balon imobiliar gen caritas poate intoarce economia pe dos si pentru multi nu e o veste buna.
"Nevinovatele" marote din imobiliare
@castron
"Ideea e ca un balon imobiliar gen caritas poate intoarce economia pe dos si pentru multi nu e o veste buna."
Păi, ăsta e textul lui Bordei!
"Viniţi, viniţi, avem di tăti...cumpăraţi că dacă se sparge balonul tot voi rămâneţi fără speculanţi şi dezvoltatori...singurii clarvăzători care, prin temeritatea lor, pot conduce societatea către cele mai înalte culmi de dezvoltare, iar în cazurile excepţionale putem vorbi chiar de ...P+15 în zone seismice!"
Ce se poate întâmpla când se sparge balonul? Sărăcesc nişte fraieri, şi-o iau serios nişte şmecheri şi România se va dezvolta sănătos., bineînţeles...din poziţia de a 26 roată la căruţa UE.
Costele, eu nu am incurajat fazanii sa-i salveze pe speculanti ci doar faceam o constatare. Nu-mi rastalmaci vorbele doar ca sa arati ca esti contra si mai apoi sa jignesti in stilul caracteristic.
As vrea sa apuc si eu ziua in care o sa si-o ia si smecherii in Romania.
Se pare ca 18 ani de tranzitie inca nu ne-au vindecat de naivitate.
@nestor
Spiritul mioritic n-a pierit încă...
Poate n-ai să pricepi tot ce a vrut să spună torin pe sp, dar textul lui îţi vine ca un "scuipic" între ochi:
România, imaginea 1:
O enclavă de cretinism şi nesimţire în mijlocul Uniunii Europene, atipică, imperturbabilă şi neinfluenţabilă, ţara şpăgii perpetue, fără nicio noima şi niciun plan.
România, imaginea 2:
O ţară cu creşteri nemaivăzute care pare lansată să ajungă locomotiva UE, unde lucrurile se schimbă în bine văzând cu ochii, un paradis cu oportunităţi uriaşe pentru toţi investitorii lumii, cu o capitală imbracata în haine de Nou Ierusalim.
Deşi cele 2 imagini sunt în mod evident diametral opuse, se desfiinţează una pe cealaltă, în mod inexplicabil ele ajung argumente, pe rând, în funcţie de conjunctură.
Luăm spre exemplu personajul generic X care şi-a cumparat în perioada 2006-2008 o locuinţă cu credit pe 30 ani.
Într-o discuţie despre scăderi de preţuri, argumentează folosind imaginea 1, "cine a pomenit să scadă ceva din '90 încoace?" , "n-avem noi treabă cu restul" ş.a.m.d.
Într-o discuţie despre alegerea facută, planuri de viitor, expectaţii, acelaşi personaj X, foloseşte imaginea 2, se aşteaptă la scăderi de dobânzi, alinieri la standardele UE, creşteri salariale, într-un cuvânt normalitatea mult dorită.
Desigur, există şi îmbrăcat şi dezbrăcat, şi călare şi pe jos, dar doar în basme ...
OK, înţeleg că nestor se şterge pe frunte de zor.
Între timp aş vrea să ştiu unde sunt băieţii ăia care recomandau cu ceva timp în urmă... petrol, ferme si aur.
Măcar ferme aţi cumpărat? Nu de alta, dar să aveţi şi voi de-ale gurii...
Aristotel, argumentul cu cresterea la infinit este stupid, demontat dealtfel fara drept de apel de realitate. Niciodata nu am sustinut asa ceva, pur si simplu mi-am exprimat reticenta ca preturile vor scadea dramatic. Destul de mare diferenta intre cele doua, dar cum pe aici, ca si in Romania in general, se aplica tactica "daca nu poti sa ii convingi, invarte-i in fraze pana ii ametesti"...
Cu investitul in petrol ai dreptate, si eu ma pregateam sa fac putin misto de investitorii care ne aruncasera pontul acum vreo luna. Pe de alta parte, sti ca baietii aia erau si niste adepti ferventi ai teoriei balonului, varianta cu explozie. Implicatia o intuiesti singur.
Off-topic: Observ ca ai o inclinatie obsesiva, ca sa nu spun maladiva, in a cauta suferinta de orice fel in ceilalti. Lacrimi, durere, frustare, neputinta, ruina. Oricine are o parere diferita de a ta este obligatoriu un speculator pe cale de a intra in sapa de lemn, un smecher care incepe sa isi stearga transpiratia de emotie sau pur si simplu un fazan cu rate pe 30 de ani care nu mai are bani decat de cartofi si care ghinion, va ramane si fara serviciu si fara locuinta.
Stii ca de cele mai multe ori asta nu denota de fapt decat propriile spaime si suferinte.
Mi se pare ca ti-am mai explicat ca fac parte (ca si Manole, daca am inteles bine) din acea clasa de oameni cu venituri mult peste medie, cu un nivel de pregatire care imi va asigura intotdeauna un loc de munca stabil si cel putin bine remunerat. Asta inseamna ca imi permit sa discut despre subiecte precum imobiliare, petrol sau situatia economica cat se poate de detasat, lucru ce se poate observa destul de usor din tonul neutru si constant pe care incerc sa il pastrez.
@nestor
Detaşarea ţi se trage de la resemnarea...că s-a spart...
Faptul că agitatorii-n aur şi petrol au dat-o-n bară...implică... eliminarea posibilităţii ca în România să existe balon imobiliar? Şi de ce nu-l contactezi pe Bordei să achiziţionezi câteva "dezvoltări"?
@AristotelCostel:
"Faptul că agitatorii-n aur şi petrol au dat-o-n bară...implică... eliminarea posibilităţii ca în România să existe balon imobiliar?"
Nu, dar implica o alta poveste: cand Gigel din Romania iti spune ca a auzit el ca se fac bani frumos din petrol ar fi bine sa fii SHORT pe petrol pentru ca preturile urmeaza sa se duca la vale(asa cum anticipam cu ceva timp in urma....).
Facand o extrapolare (tot corecta): atunci cand toate pitzipoancele pe la TV spun ca au cumparat apartamente/terenuri pentru ca asa e trendy acum si "nu poate dacat sa creasca" ar fi bine sa vinzi.
Romanii trebuie sa inteleaga ca legile universului le stau impotriva: nu toti pot fi bogati -- cineva trebuie sa mai si munceasca...
Nu toti cati s-au dus in California dupa aur s-au imbogatit.
Nu toti cati au cumparat lalele in Olanda s-au imbogatit.
Trimiteți un comentariu