marți, 1 iulie 2008

Dragi BNR-isi, va rog lamuriti-ne

Via Hotnews aflăm de raportul ăsta asupra "stabilităţii financiare" (2008) al BNR. Acolo, la pagina 87, găsim următoarea frază interesantă:

"Riscul unui şoc de reducere severă a averii imobiliare în Bucureşti este însă redus, pentru că puterea de cumpărare este sensibil mai ridicată, iar numărul celor care locuiesc sau lucrează în Bucureşti se menţine ridicat."

Având în vedere că blogul nostru este constant vizitat de persoane din BNR aş vrea să le pun următoarele întrebări în speranţa primirii unui răspuns:

  1. ce înseamnă "reducere severă"?
  2. cât de mare trebuie să fie "reducerea" pentru a fi "severă"?
  3. cu cât este, concret, "mai ridicată" puterea de cumpărare a bucureşteanului faţă de ieşean, timişorean, piteştean, tulcean, giurgiuvean etc. - ţinând cont de faptul că deşi veniturile în Bucureşti sunt cu 30-50% mai mari decât în provincie, şi costul vieţii e pe măsură (ca exemplu, vezi chiriile)?
  4. ne poate spune BNR, concret, numărul celor care "locuiesc sau lucrează" în Bucureşti şi metodologia după care s-a făcut numărătoarea? Vă reamintesc că de câţiva ani buni participarea la vot în Bucureşti abia mai atinge 40% în timp ce programul de sănătate al guvernului a trimis o grămadă de hârtii pe numele unor decedaţi, fapte ce sugerează că în realitate autorităţile habar nu au câţi oameni au emigrat, câţi au murit, câţi au plecat din Bucureşti sau câţi s-au stabilit aici.

48 de comentarii:

nicolaie spunea...

Cum sa spuna adevarul cand ei sunt implicati in asta, e o vb "corb la corb nu si scoate ochii"

AristotelCostel spunea...

Cum au calculat ăştia?

"valoarea estimata a imobilelor a devenit de aproximativ opt ori mai mare decat venitul net anual"

Au considerat venitul mediu din BNR si o garsonieră în Rahova?

Pe de altă parte, ce poate să spună şi BNR? Când s-a prăvălit cursul ni se vorbea de o corecţie...inflaţia estimată pe lângă 4% e mai măricică...iar ponderea gogoşarilor rămâne notabilă, în timp ce chiria nu există în coşul zilnic ar românului...economia României e o funcţie liniară de precipitaţii...

Dacă tot am trăit în minciună, nu era normal ca raportul BNR să ne trezească din visul erotic direct într-o realitate de coşmar. Există, totuşi, un ritual al ...trecerii...

Alexandru D spunea...

Acesta e un raport oficial asupra stabilitatii financiare. Tot ce scrie in el trebuie sa fie justificat cu date concrete. Daca lipsesc datele, sau acestea nu sunt reliable, formularile sunt intentionat lasate vagi.
Raportul e creat de niste omuletzi, vizat de sefi, ras-vizat de executivi si aprobat de consiliul de administratie. In general trec formulari ce nu pot fi atacate.

A se vedea diferenta socanta intre tonul rapoartelor si declaratiile guvernatorului, necenzurate.

O observatie valida este: unde sunt datele de baza? Raportul e un rezumat, corect ar fi sa fie publicate toate datele pe care se bazeaza. Asta insa tine de multe alte institutii, cum ar fi uniunea notarilor.

On topic, reducere severa = (-)30-50%
Risc redus = 10-15%

Veniturile mari din bucuresti sustin chirii si rate ipotecare mai mari.

Adrian Stanescu spunea...

Caz concret: 2 camere i Dr Tab, la parc. Pret pe net 120 - 130 mii euro. la anunt e net nu a sunta nimeni. Nu ca nu a venit si nu s-au inteles la pret, nu a sunat nimeni. La anunt in ziar s-a coborat la 100. Tot nu s-a gasit cumparator.
Toate astea intr-o luna.
Deci intradevar pot fi alarmati cei din banci,,,

Weird Ed spunea...

acelasi lucru s-a intimplat si in pantelimon la un ap de 3 camere cf.1 dat la vinzare cu 100k. in 3 luni de zile au sunat 3 oameni. nici unul nu a venit sa il vada.

nicolaie spunea...

Oricat de mult,incearca unii sau alti sa ne spuna vezi si uscate,nu ne putem opune scaderii preturilor imobiliarelor cat si a nivelului de trai, nu au reusit americanii,spanilolii, englezii , care totusi au o economie stabila. puterea de cumparare a scazut si bancile numai ofera asa usor credite, ceea ce rezulta, ca singura varianta e sa scada preturile la un nivel la care se pot vinde:)

sunmirror spunea...

Venitul mediu net pe luna in Bucuresti: hai sa zicem 500 de euro => venitul net anual e 12*500 = 6000 euro.

Valoarea estimata a caror imobile e 48.000 de euro ? Si in ce fel e estimata ? :)) Ca daca e sa te iei dupa ce numere se vehiculeaza in anunturi, ar fi mai corect sa zica asa:
"Valoarea estimata a imobilelor a devenit de aproximativ 16 ori mai mare decat venitul net anual". :))

Anonim spunea...

si o informatie pe care am cules-o astazi dintr-o sursa pe cat poate fi ea de sigura: in Bucuresti mor anual intre 25-30.000 de oameni.
o "domn" care scoate bani (foarte multi) din moartea acestora mi-a spus.

Alexandru D spunea...

Salariul mediu net in Bucuresti se situeaza intre 550 si 650 de euro, estimeaza directorul executiv al Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti, Dumitru Pelican.

Medie 600E.
Familie deci 2 venituri medii.
1200E/luna, 14.400/an
x8 = 115.200E

AristotelCostel spunea...

@alexadi

Eu ştiu că Pelican comenta meciuri la România Actualităţi...fotbal minut cu minut.
Nu cred că e foarte în temă când vorbeşte de medii...
Foarte probabil la agenţia lui de la stat sunt disponibile joburi în construcţii, iar mediile citate se referă cam la acest sector.
Acum, n-ar fi tocmai normal să ne imaginăm o familie formată din 2 constructori dispuşi să cumpere locuinţe în Bucureşti.

Kiko spunea...

puterea de cumpărare este sensibil mai ridicată?

Las ca scade ea pana in Septembrie!

Din cei 600 de euro pe luna, dupa ce se achita lucrurile de PRIMA NECESITATE, vor mai ramane vreo 40-50 de euro lunar pt rate.

Iar cu aceste rate de 50 de euro pe luna, cat isi poate permite cineva care traieste din salar, cati ani trebuiesc pt a achita un imprumut de 100.000?

Ne mai vorbind de faptul ca Leul e supraevaluat fata de Euro. Stie banca de ce nu mai da credit in euro.

Manole spunea...

Şi mie mi se pare exagerat intervalul de 550-650 E. Dacă ar fi într-adevăr aşa atunci piaţa ar merge bine-mersi mai departe, pentru că peste banii ăştia mai putem pune şi un 25% venituri la negru, deci o familie medie ar câştiga lejer spre 1500 de euro. Realitatea din teren e însă mult mai sumbră, ceea ce înseamnă că oamenii nu câştigă deloc aşa mult cum se crede.

Sau ar mai putea fi o explicaţie, şi anume existenţa unor venituri disproporţionate. La 1 milion de angajaţi, dacă 10% câştigă 1000 de euro şi 90%, 400, media rezultată e într-adevăr pe la 500. Asta înseamnă că ăia 10% sunt chinuiţi mai rău ca hoţii de cai, pe ei bazându-se creditarea, joburile din consum etc.

Dorin spunea...

s147167@alexadi
Un calcul aparent corect, care ar mai trebui completat cu:
1. Cu salariul pe 8 ani (presupun ca faci o comparatie cu SUA) se cumpara o locuinta noua si nu una din '77
2. Achizitia se face la nivelul salariului unui individ si nu al familiei (in acest caz 600 euro)
3. Pretul unei locuinte in SUA = 8 ani de munca => in conceptul american balon imobiliar.
Concluzie: pret locuinta NOUA = 600euro *12 luni * 5-6 ani= 36000 - 43200 euro.
pret locuinta veche (la fiecare 5 ani o locuinta conform standardelor trebuie amortizata cu 5% prin urmare dupa 30 de ani valoarea este de aproximativ 70% - in conditiile in care instalatiile sunt schimbate dupa 20 de ani si implicit au doar 10 ani vechime)=>25200-30240 euro preturi care ar trebui sa fie in Bucuresti

Kiko spunea...

Aceste socoteli sunt insa valabile daca pui la o parte lunar, pt a cumpara cache!

Daca te imprumuti 100 de mii pe 20 de ani, va trebui sa restituiesti aproape 200 de mii, deci puterea de cumparare se injumatateste. Sau pretul apartamentelor (luate pe rate) se dubleaza.

cosmiX spunea...

apropoo de venituri si putere de creditare/cumparare :
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/810528/Nu-ne-pasa-de-costul-creditului/

Alexandru D spunea...

@ dorin

Nu te compara cu America, aici e Romania. Bucuresti mai exact.

Altfel iti dau exemplu de casa cu teren de 5000 mp ce costa 800$ in zona Zimnicea, iar in America ar costa vreo 50.000$.

Vorbim de Bucuresti,capitala, cu ZERO suburbii civilizate sau macar decente, cu infrastructura de transport din perioada interbelica si cu o populatie ce tocmai a descoperit creditele ipotecare si cresterile de salariu cu +40% anual.
E o situatie mai speciala.

Kiko spunea...

@cosmix

In sfarsit niste date mai reale.

Pt ca (vazand si in acest thread) inca se crede ca daca sotul castiga 600 si sotia castiga 600, atunci cuplul isi poata permite 1200 de rate pe luna. Ca ... "ne-om descurca cumva".

Si inca se crede ca pt un imprumut de 100.000 cu un 8%, se restituiesc 108.000.

Stie cineva cati bani trebuiesc restituiti (TOTAL) pt un imprumut de 100.000 pe 20 de ani?

Pare ca pretul total final nu conteaza la imprumuturi: vacanta la mare, doar 29 de euro pe luna. Nu-ti mai zice ca vei plati treisutepatruzecisipatruvirgulaoptzecisitrei de luni, si vacanta te costa 10000 de euro. Cui ii pasa. Important e ca rata e DOAR 29 de euro pe luna.

Dorin spunea...

@alexadi
Nu am vrut sa ma compar cu America, am facut doar o presupunere, se pare eronata in baza inmultirii tale cu 8 ani.
De aici am facut legatura cu SUA.
Oricum fie ca ne aflam in SUA sau in Romania balonul este tot balon indiferent daca anumiti factori au facut ca acesta sa fie mai mult sau mai putin umflat.
Iar prabusirea se va face acum, peste doi ani sau peste 5, dar cu siguranta ca va fi.

sunmirror spunea...

@Alexadi:

De unde si pana unde ai scos-o pe asta cu "familie deci 2 venituri medii"? Nicaieri in lume nu se calculeaza un astfel de raport tinandu-se seama de veniturile familei, ci de venituri individuale. Si oricum, ca idee, poate n-am familie si totusi vreau sa-mi iau o casa... ce ma fac ?

Asa ca pe la noi un om "mediu" trebuie sa munceasca 16 ani ca sa cumpere o casa "medie" (fara ca macar sa manance in timpul asta); iar daca tinem cont de cat mai plateste in plus dobanzi ne iese ca de fapt trebuie sa munceasca macar vreo 30 de ani, timp in care, cum spuneam, nu mananca, nu-si cumpara haine si nici altceva nu mai face.

Eu unul cred ca ar fi frumos sa te invit sa practici acest "exercitiu" timp de 30 de ani, dupa care sa vii sa comentezi pe blog si sa ne spui cam cum a fost. :D

Acu ca tot ai zis de familie... Hai sa zicem ca avem o familie din asta medie de Bucuresti, cu venituri de 1200 de euro pe luna. Iar familia asta vrea sa-si ia apartamentul ala "mediu" de 110.000 euro. Isi fac credit, si presupunem ca au macar 15% stransi/primiti de la mama/tata/bunica sa dea avans. Asa ca pe 30 de ani le iese o rata de vreo 800 de euro (minim, de fapt e ceva mai mult) => mai raman cu 400 euro pe luna. Si daca tot sunt familie, inseamna ca au si ei macar un copil, nu?

Acum zi-mi tu mie cum traiesc 2 oameni + un copil cu 400 de euro pe luna? Iti zic eu, nu foarte bine. Ba chiar rau. Acesti oameni cu venituri "medii" ar ajunge sa traiasca la limita saraciei, doar ca sa aiba o casa.

Concluzia e simpla: clasa "medie" nu isi permite apartamente "medii", ci eventual garsoniere confort 2. Daca este cineva pe-aici care crede ca asta e o situatie normala si ca astfel de preturi sunt sustenabile, il invit sa argumenteze ideea asta.

AristotelCostel spunea...

Alexadi n-a făcut decât să arate că la un venit mediu de 600 Euro/lună, balon imobiliar românesc e de 2-3 ori mai umflat decât cel din SUA. Practic, venitul e la jumătate, iar bubble factor ajunge la 4-6 faţă de cel american.

Noi să fim sănătoşi...că în România singurii care fac curat sunt ...voluntarii!

u spunea...

Voi pleca si eu de la afirmatia lui sunmirror:
"Concluzia e simpla: clasa "medie" nu isi permite apartamente "medii", ci eventual garsoniere confort 2. Daca este cineva pe-aici care crede ca asta e o situatie normala si ca astfel de preturi sunt sustenabile, il invit sa argumenteze ideea asta."

Pai chiar asa! Ma gandesc la familia mea: noi castigam cam 2400 de euro pe luna (impreuna) - nici mult, dar nici chiar asa de putin... Eu zic ca ne situam in partea superioara a "clasei medii", asa cum e ea vazuta de domnii de pe la banci. La salariul asta, noi putem sa ne cumparam (fara sa ne bagam in datorii impovaratoare) un apartament cam la 100,000 euro. Stiu, unii vor zice "de ce, ca puteti mai mult?", insa, credeti-ma, suma asta e rezultatul a opt luni de analize, discutii la banci, calcule si discutii (finalizate, desigur, cu abandonarea cautarii pana cand preturile se intorc la normalitate). OK, ce se poate cumpara cu 100,000 euro? Un apartament comunist, de 52 mp, intr-un bloc din 75, la etajul 5, intr-o zona pe care eu s-ar putea sa o consider decenta, iar altii mai pretentiosi nu. Cu alte cuvinte, un apartament din clasa de jos.

Si aici intervine absurdul si necorelarea din piata: daca familia mea - care are un castig mult peste medie - poate sa isi permita un apartament "low" spre "very low", este destul de limpede ca nu se pot intampla decat 2 procese in piata: fie trebuie ca salariul meu sa mai creasca macar de vreo doua ori, fie pretul locuintelor sa mai coboare tot cam asa.

De partea cu salariul, ma cam indoiesc, mai ales la nivel de societate. Ramane varianta a doua - ca o fi acum, ca o fi peste 2 ani, cum zicea cineva, mai mult ca sigur ca se va intampla.

Respecte.

Kiko spunea...

Asteptati, daca nu sunteti siguri.

Bagati banii intr-o banca, pe un cont cu dobanda rezonabila (daca puteti: riscul e sa va prinda fiscul si sa va intrebe de unde ii aveti). Din dobanda pe care o primiti va platiti o (mica) parte a chiriei. Si intre timp strangeti.

Si peste 2 ani mai discutam.

DACA ESTI SARAC:
Daca esti sarac si n-ai incotro, ia un imprumut. Trage teapa la banci (vei trage, ca doar nu crezi ca vei avea cum restitui banii. Dar asta nu conteaza nici bancii, doar emit bani "virtuali", sunt bucurosi sa-ti deie in imprumut ceea ce nu au.) Peste 5 ani ramaneti pe strada, unde sunteti si acum.

Adica daca NAM NIMIC, si bana imi da imprumut x bani, ma mut intro casa faina, si peste n ani ma da afara... E okay. Ca doar suntem in romania, aici merge.

DACA NU ESTI SARAC:
Tine banii stransi. Eu as face o greva a cumparatorilor. Nu cumparam nimic pana in 2010. Sa vedem ce se intampla. Stam pe la mama, pe la tata, in chirie, unde apucam, si lasam banii sa se ingrase in banca. Cache is king in zilele astea. Imprumut: devii sclav. Bine, e nevoie si de sclavi. Altfel cum stau ceilalti acasa pe la mama si tata?

Kiko spunea...

Dar, in concluzie (dupa ce promit sa tac), in Romania nu este nici un balon.

Pt ca:
Vine Nicu: face drege: pac 100 de mii.

Vine Gicu: face drege: pac 150 de mii.

Vine Maria: face drege: pac 200 de mii.

Saracii vor cumpara apartamente naspa cu banii astia, dar ... cumpara, ce sa faca si ei.

Capsunarii. Cica trimit acasa bani. Unul care lucra afara n-are bani nici sa isi cumpere pasta de dinti. In Spania sau italia cu 1000 pe luna FACI FOAMEA.

DAR
Nicu din Spania: face-drege - pac 100000

Maria din italia: face-drege - pac 300000

Pentru ei exista piata imobiliara. In cardasie cu bancie si guvernul.

Restul? La sclavie si la munca! Ce casa bai????

Alexandru D spunea...

Un apartament de 100KE
Avans 15KE
Imprumut 85KE
Rata lunara 511E
According to this http://www.volksbank.ro/index.asp?pag=content201011

Venitul mediu net al familiei din Bucuresti: 1200 E (si peste tot se foloseste termenul de household income cand e vorba de raportul venit/pret case)
Rata e 42,5% din venit.

Raman 689E

Apartament mediu in Bucuresti inseamna 2 camere la bloc.

Nu mai comparati cu Germania si America. Cand vom avea suburbiile lor, atunci vom putea locui in conditiile si la preturile de acolo.

In plus, un salariu de 350E lunar (700/familie) era considerat bun cand? ACUM PATRU ANI. Cum traiau romanii din epoca 2002-2004?

Preturile vor scadea cand se vor constui blocuri noi, cand romanii vor emigra in numar si mai mare, si mai ales *ceea ce se intampla acum* cand bancile vor impune conditii mult mai restrictive prin dobanzi mari si verificari suplimentare.

u spunea...

Pt. Alexadi

Am cautat atat de mult un credit ipotecar incat sunt aproape specialist. Oferta de la Volksbank este "de vitrina", fiindca nu contine comisionul de risc, care se situeaza pe la 100 de euro in primii ani. De fapt, rata acolo e de 611 euro, dar asta o afli mai tarziu, dupa ce ai muscat momeala.

In realitate, si nu vreau sa fac reclama, cele mai bune oferte sunt la Banca Romaneasca si la Alfa Bank (Manole, daca ti se pare ca e aiurea, scoate-le numele). Dar si acelea, tot cam la 600 de euro se invart. Fireste, eu ma refer la rata "pe bune", nu la aia promotionala, care e facuta pentru ca oamenii sa poata trece baremele BNR si sa se califice la credite pe care si asa nu le pot duce.

Asa ca... sorry, nu tot ce zboara se mananca. Pe bune.

Respecte.

u spunea...

Revin:

Acum imi dau seama ca Alexadi a zis 85K credit - 511 rata, iar eu am facut-o 511+100 = 611 .

Ei bine, falş :). De fapt, rata asta este pentru 75k. La 85k se duce spre 680 euro. Cine nu crede, sa verifice, dar - pentru numele lui Dumnezeu - nu mai fiti atat de creduli sa luati ce pun aia pe site. Mergeti la sucursala, sa va faca o doamna "prietenoasa" calculul si vedeti atunci cum stati.

Respecte (reloaded).

Dorin spunea...

@alexadi
Dupa ce dai pe "Vezi Plan Rambursare" afli ca pe primele 6 luni platest o rata de 834 - 814 euro (mai trebuie luat in calcul si diferenta intre pretul de vanzare si cel de cumparare a euro-lui).
Dupa cele 6 luni rata scade la 689 euro si nu incepe sa scada semnificativ decat dupa luna 180 (peste 15 ani)cand ajunge pe la 639 euro.
Si inca ceva merita sa astept si 10 ani sa se construiasca blocuri noi si sa scada preturile.

sunmirror spunea...

@Alexadi:

Dupa cum vezi, o valoare mai apropiata de realitate pentru rata aia e minim 650 de euro. Si asta daca te imprumuti 85K.

Dar noi parca vorbeam de apartamentul "mediu" de 120 de K - valoare mai apropiata de preturile care se vehiculeaza pe site-urile de imobiliare. Ceea ce inseamna ca ca te imprumuti vreo 100 de K. Ceea ce inseamna o rata de vreo 800.

Iar asta e in cazul frumos in care chiar ai bani de avans. Bani pe care, in cazul "mediu" nu ii ai in totalitate => mai faci un credit de nevoi personale. :P

Acum lasand numerele: daca tot zici ca preturile or sa scada cand x si y - de ce sa nu astepti pana atunci ? :D

Cat despre salariile de 350 de euro care erau bune acum 3-4 ani ... acum unul de 600 e mediu, nu bun. Nu inteleg unde vrei sa bati...

AristotelCostel spunea...

Pai, ratele ar trebui sa fie maxim 30% din venit si nici ca pricep de ce inmulteste Alexadi cu 8?

Am spus "ratele" pentru ca romanii medii nu prea cumpara nimic cu banii jos.

Poate de acum inainte vor face si ceva depozite, dar in urmatorii 10-20 de ani sigur au de platit credite de nevoi personale.

Pentru echilibrarea raportului cerere-oferta va trebui sa daramam cartiere intregi.

Dorin spunea...

Pentru ca preturile din imobiliare tin de evolutia economica
Pentru ca recesiunea, chiar daca nu o dorim este ciclica
Pentru ca si Romania face parte din economia mondiala si Europeana
Cititi:
http://www.zf.ro/articol_178282/danemarca__prima_tara_din_ue_care_intra_in_recesiune.html
Iar aici efectele increderii strainilor in economia Romaneasca:
http://www.zf.ro/articol_178398/_font_class__textcolorrosu__verdele_a_disparut_de_pe_bursa__font_.html
Care o sa creasca si o sa creasca la nesfarsit fara a simti recesiunea...

AristotelCostel spunea...

@dorin

Danezii sunt oameni serioşi.

Noi nu vom avea recesiune din motive de pix...INS-ul va jongla cifrele alea ...

Grecii, spaniolii, italienii...alte popoare de oameni harnici şi corecţi...nici ei nu vor cunoaşte recesiunea prea curând.

Anonim spunea...

Recesiunile nu sunt neaparat ciclice. Se intampla din cand in cand din motive pentru care economistii oficiali nu au o explicatie viabila, dar se intampla. Marx zicea ca e ceva ce exista pur si simplu in sistemul capitalist. Nu avea dreptate, dar din pacate l-au ascultat prea multi.

Dorin spunea...

@aristotelcostel
Daca ne uitam la cresterea PIB-ului - cea mai recenta observam ca acesta a crescut cu mai putin decat rata inflatiei. Cine stie sa "traduca" acesti indicatori va observa ca Economia Romaneasca a produs mai putin decat in urma cu un an.

Unknown spunea...

@orfeu
daca nici 'specialistii domeniului' nu au o 'explicatie viabila' pentru recesiune, atunci e sigur ca vine de la d-zeu, de-altfel o veste foarte buna pentru credinciosi.

ce reprezinta "viabila" in acest context? de unde stii ca nu au? si care economisti mai exact?

AristotelCostel spunea...

@catalin

Trebuie totuşi să admitem ca ipoteză că sistemul e perfect...

În perioada de boom economic, şmenarii se trezesc cu averi doldora, iar în caz de recesiune sclavii fac foamea pentru ca şmenarii să-şi menţină averile, după care revenim la boom.

În caz de boom aflăm ce minunăţii ne aşteaptă, iar la recesiune ne scrie Ionuţ Popescu un articol ca să ne îmbărbăteze într-ale muncii.

La ce bun o explicaţie viabilă atât timp cât sistemul e ...perfect?

Dacă SUA nu pune pe hârtie 2-3 trimestre de recesiune economică după super-mega-Caritas, atunci sistemul e perfect...demonstrat.

Anonim spunea...

Monetaristii considera ca vine de la contractia masei monetare, ceilalti, la ca Marx, zic ca vine de la Dumnezeu. Insa asta explica socul, caderea, nu si durerea de dupa.

Unknown spunea...

@aristotel costel

cine zice ca premisa e ca sistemul capitalist e perfect? daca in perioade de boom economic smenarii se umplu de bani, nimic nu te opreste sa nu te umpli si tu de niscaiva bani, cu conditia sa ai un spirit antreprenorial.

daca vine recesiunea si unii si-o fura rau de tot pentru ca erau dinainte saraci, asta e, cine a zis ca trebuie sa fim toti egali? sau poate ne place mai mult comunismul...

@orfeu

sunt de acord ca monetaristii or spune. la fel de bine medicul homeopat ti-ar trata cancerul cu un pahar cu apa, chirurgul cu un bisturiu iar stelian fulgu cu o sacosa de radacini.

in rest:

eu ca nespecialist as zice ca recesiunea este rezultatul concret al boom-ului economic, in particular si al lacomiei agentilor economici, in general. este, daca imi acceptati opinia, o masura naturala de siguranta in capitalism, in conditiile in care nu exista nici o autoritate suprema care sa coreleze productia intr-un raport absolut exact cu nevoile reale.

altfel spus cu boom economic continuu, deci fara recesiuni, ne-am fi inecat de mult in smog. sau poate am fi fost toti deja morti, dracu stie.

ca sa concluzionez, sistemul nu-i perfect si nici nu trebuie sa fie. este auto-reglator.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

si sa fim seriosi, credeti ca bula imobiliara locala se va sparge altfel decat in conditii de recesiune? personal, nu cred ca recesiunea romaneasca ar face asa mult rau. e o lectie inca neinvatata.

si, apropo, are si recesiunea partea ei buna: e momentul perfect sa investesti.

iar daca n-ai ce investi, e momentul perfect sa profiti de alte oportunitati. oamenii nu vor mai avea bani, sa zicem, decat pentru nevoile primare. pui mana de produci produse alimentare low-end. pui de-o branza, de-o paine din soia, de-un ulei "de casa". daca s-ar intruni cateva confitii minimale, as putea chiar zice ca vanzarile sunt garantate.

hehe dupa care, normal, poate sa vina cineva si sa zica ca esti un bastan imputit, un imbogatit prin smenuri pe spinarea saracilor.

Anonim spunea...

Scuze, comentariile mele erau ironice. Ma amuza numai fazele acestea cu ciclic, la fiecare 18 ani bla bla bla.

Noi suntem in recesiune din 1990, in ciuda a ce spun altii, nu prea ne-am ridicat niciodata cu adevarat de atunci. Bumul recent se bazeaza pe credit, nu pe productie si economii. Banuiesc ca e vremea platii.

Dorin spunea...

@orfeu
Cand am spus ciclic, nu m-am gandit ca recesiunea apare la un anumit numar de ani ex 18 ani cum ai afirmat tu).
Spuneam ca la un moment dat, ciclic fie ca dupa o perioada de 10 ani sau 20 sau ... sau... sau ... de crestere economica apare recesiunea.
Ca sa nu mai vorbic ca in realitate fenomenul se manifesta exact ca la bursa: poate avea un trend general care sa-mi arate scadere economica pe termen lung dar pe termen scurt sa existe o crestere economica.

qwerty spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
qwerty spunea...

catalin: Si eu imi doresc revenirea preturilor la imobiliare pe pamant dar cred ca a-ti dori recesiune economica e monstra(sic!) de gandire tipic romaneasca "sa-mi otravesc fantana ca sa moara capra vecinului".
Am vazut asta la mai multe persoane: "eu sunt nemuritor si invincibil", "ce misto ar fi sa fie un razboi, as trage cu arma".
Crede-ma, daca nu esti in stare sa faci bani in perioada de boom economic, ITI GARANTEZ ca nu vei reusi intr-o criza economica.

Alexandru D spunea...

Topicul este despre raportul BNR, unde scrie ca valoarea estimata a imobilelor a ajuns in Bucuresti sa fie de 8 ori venitul mediu net anual.

Salariul mediu net pare sa fie 600E, Per familie, 1200E
Pretul mediu ar fi(1200*12*8)= 115.200E
Prin imobil mediu se intelege 2 camere, asta e situatia in Bucuresti.

Raportul e cu date pana la 31 martie si daca ne uitam in Anuntu, cam atata se cerea atunci pe un ap de 2 camere, 110-120KE. Se pare ca datele de la notari sunt similare.

Din martie au mai scazut preturile, asa ca am luat in considerare un ap de 100KE, 15KE avans 85KE imprumut

@dorin
Foarte corect, nu ma uitasem la planul de rambursare. Arata o rata de 820E la inceput si 690 E ulterior.
Comisionul de rezerva minima obligatorie dispare nu pentru ca va disparea in realitate ci pentru ca Volksbank estimeaza ca se va renunta la rmo. Daca nu se va renunta, ratele vor ramane 820E mult timp de acum inainte.


1200E- 820E =380E ramasi/luna
Rata e 68% din venit.

Mai e si asigurarea, ~1 milion pe luna, raman 350E.

Si dobanda tocmai a crescut in zona euro.

E clar ca preturile vor continua sa scada.Cu cat?


Daca rata lunara de 511E era suportabila,(ramaneau 689E/luna/familie), atunci

820 rata actuala/511 rata suportabila= 1,6

Deci pretul de 100.000E la un apartament de 2 camere
trebuie sa scada de 1,6 ori
adica la 62.500E

AristotelCostel spunea...

@alexadi

Fortat, dar acceptabil pentru inceputul spargerii balonului.

Venitul mediul la nivel national...300 Euro.

Rata 250 Euro...adica 31000 Euro pe 2 camere.

Totusi, alimentele si utilitatile sunt cam la fel la nivel national, si restul de 700 Euro al familiei medii din Bucale e la limita supravietuirii. Oare familia medie provinciala poate supravietui cu 350 Euro???

Eu nu cred ca se poate!

Nu-i nimic, scadem din rata si admitem cu sacrificii 100 Euro rata...20 000 Euro pe 2 camere?

u spunea...

E ca in viata: pe de o parte il avem pe Alexadi, aripa moderata, care prevesteste o scadere pana la 60k EUR, pe de alta parte il avem pe Democrit...asta... Zenon... asta... Aristotel voiam sa zic, care pare a fi aripa radicala, cu 20k Eur :)

Eu m-as bucura sa fie mai spre Alexadi (gen 40-50K). De ce? Pentru ca, mergand pe ideea lui qwerty, daca se prabuseste asa rau pretul intr-un oras precum Bucurestiul (care, totusi, e capitala judetului Romania, cu vreo 70% din investitii atrase etc) atunci inseamna ca treaba s-a imputit rau de tot. Da' rau de tot, in sensul ca se vor gasi mult mai multi oameni decat acum care nu vor avea ce sa manance.

Si,oricat de mult mi-ar placea sa imi cumpar un apartament ultra-central pe mai nimic, nu imi doresc neaparat ca Bucurestiul sa se transforme intr-un Petrosani din 1999-2000.

AristotelCostel spunea...

@devlin

Se spune ca glorioasa Romanie ceausista a intrat in recesiune cand cizmarul a vrut sa plateasca datoriile tarii.

Diferenta este ca acum romanii isi vor plati datoriile involuntar...TREBUIE!!!

Am spus 20 k la nivel national si am acceptat 60 k in Bucale...

Eu nu sunt interesat de preturi, ci de sindromul imobiliar in sine.

Unknown spunea...

@qwerty:

nu imi doresc recesiune economica si nici nu vreau sa moara capra vecinului. imi pare rau daca asta ai inteles din tot ce am spus eu.

nici nu imi doresc in mod deosebit sa scada preturile la apartamentele din bucuresti. dar de vor fi sa scada in conditiile unei recesiuni puternice si voi avea lichiditati cu care nu o sa am ce face, fii sigura ca ti-as cumpara casa de sub fund fara sa ma gandesc prea mult.

m-ar distra acu sa crezi ca-s un bucurestean frustrat care vrea sa-ti cumpere casa la un pret derizoriu. sper sa nu intelegi asta totusi.

Rezultatul recensământului 2011 va accelera scăderea prețurilor pe piața imo?