Prostia 1. În Bucureşti e nevoie în clipa asta de 200-300.000 de locuinţe.
Contraargumentul a. la prostia 1. Dacă o locuinţă revine la 2 persoane înseamnă că în clipa asta Bucureştiul are 400-600.000 de homleşi. Eu nu-i văd.
Contraargumentul b. la prostia 1. Un asemenea deficit, care se poate măsura în sute de mii de locuinţe, se întâlneşte numai în perioade de război. România nu a mai purtat un război pe teritoriul propriu de 64 de ani.
P 2. Bucureştiul are în realitate vreo 4 milioane de locuitori, care creează o cerere imensă de locuinţe.
C a. 2. Dacă Bucureştiul are 4 milioane de locuitori atunci ar trebui să ofere cam 3,1 milioane de joburi. Adică 60% din totalul joburilor la nivel naţional. Rămâne de aflat în cazul ăsta cine mai lucrează în restul ţării.
C b. 2. Momentan sunt înregistraţi în Bucureşti vreo 18.000 de şomeri. Asta ar însemna, la 3,1 milioane de angajaţi, un şomaj de cca. 0,5%. Aşa ceva se întâlneşte numai în 2 situaţii: într-o plimbare prin pădurea adormită sau în economiile planificate socialiste.
P 3. Preţurile apartamentelor din Bucureşti se vor alinia la nivelul celorlalte capitale europene.
C a. 3. "Celelalte" capitale europene nu au câtuşi de puţin aceleaşi preţuri (piaţa imobiliară nu e mercurial!). Între Monaco, Londra, Budapesta, Copenhaga etc. există mari diferenţe de preţ. Comparat strict cu capitalele vestice, momentan Bucureştiul e peste Amsterdam, Viena, Bruxelles, Berlin şi Lisabona. (v. studiu) Şi peste orice altă capitală est-europeană, exceptând Riga.
P 4. Chiar dacă suferă momentan o corecţie, poate chiar o prăbuşire, pe termen lung preţurile nu pot merge decât în sus, deci imobiliarele rămân o investiţie bună.
C a. 4. Pe termen lung poţi face ceva mai util cu banii decât să-i blochezi în nişte active al căror preţ este posibil să revină la nivelurile maxime înregistrate în iarna 2007-2008. Singura justificare serioasă pentru achiziţionarea unei locuinţe într-o perioadă de spargere a balonului rămâne necesitatea.
P 5 (legat oarecum de P1). În Bucureşti există în clipa asta o cerere imensă de locuinţe. Pe mesele primăriilor sunt 300.000 de cereri de locuinţă.
C a. 5. Şi eu i-am scris lui Moş Crăciun în Laponia că aş vrea un Lamborghini în torpedoul căruia să găsesc un Vertu. Totul moka, ... dacă înţelegeţi ce vreau să zic.
[după o zi, la sugestia unui cititor] P 6 În străinătate nu oricine îşi permite o casă, de ce ar fi în Bucureşti altfel?
C a. 6. Asta e una din imbecilităţile cele mai mari care circulă la ora actuală. "Străinătatea" aceea în care nu oricine îşi permite o casă e formată probabil din Republica Centrafricană, Swaziland, Lesotho, Haiti, Bolivia şi alte asemenea ţări minunate.
Dar în străinătatea spre care pretindem că ne îndreptăm oricine munceşte îşi permite o casă, atâta doar că nu toată lumea îşi doreşte o casă. Dacă vedem milioane de francezi, nemţi, olandezi etc. care stau cu chirie nu înseamnă că toţi ăştia nu îşi permit să cumpere ci că, din diverse motive, nu vor sau nu au motivaţia necesară pentru a cumpăra. Ceea ce este o mare diferenţă! Cine confundă neputinţa de a cumpăra cu lipsa motivaţiei de a cumpăra e un biet oligofren. Repet cuvântul: o-li-go-fren.
Statele Unite sunt chiar dovada clară că oricine, chiar şi cei care nu muncesc, îşi permit o casă. Mai întâi cu credite subprime, iar acum... cu 1 dolar.
Cum îşi pot permite oamenii simpli să cumpere, e altă poveste. Cu credit pe 20 sau pe 30 de ani... soluţiile există pentru oricine. Momentan în România în general, în Bucureşti în particular, soluţiile există doar pentru cei care câştigă cca. 5000 RON / lună. Pentru unul care câştigă 2000 RON /lună, un salariu oarecare, probabil ar trebui inventat creditul pe 100 de ani.
Cum pot integra tehnologia smart în utilizarea chiuvetei exterioare?
Acum o săptămână
50 de comentarii:
Era cineva care zicea ca in fiecare an vin sute de mii de familii in Bucuresti :).
Chiar prostii. As mai avea de adaugat ceva cu privire la ultimele zvanciri manipulatoare, anume pe segementul pretului chiriilor. Voi ati vazut ultimele stiri, care spuneau ca cel mai mic pret la chiria unei garsoniere este 400 euro. Sau ca la 2 camere "nu este sa se gaseste" sub 600?
DOMNILOR, DOAMNELOR, DOMNISOARELOR ... E POSIBIL?
Ah, sa mentionez ca un prieten a inchiriat 2 camere in apropierea Mall Vitan cu 350 Euro in urma cu 2 saptamani?
Poate veniti si voi cu exemple, sa auda / vada si ultimii fazani care sunt storsi de bani de agentii.
Chiar as propune o tema de genul acesta - unde si cat platesti chiria?
Multumesc.
Exemplu de chirii (la care dau bun de plata lunar) :
- 2 camere, etaj 2, 47 m.p., str. Ion Campineanu (langa sala Palatului) : 900 euro;
- garsoniera bd. N. Titulescu, 38 m.p. : 300 euro.
Nu comentez valoarea lor, sunt sub bugetul care ne-a fost alocat pentru anul acesta, am vrut sa dau exemple. Le-am dat doar pe astea doua intrucat destinatia lor este de locuinta.
Sunt inchiriate de la persoane fizice(nu platim TVA), contractele sunt inregistrate la administratia financiara.
Cel pentru Titulescu e de 3 luni (deci se poate o garsoniera la 10 minute de mers pe jos de Pta. Victoriei sa fie la 300 E), iar cel de 900 e vechi de 2 ani. La prelungire voi cauta sa micsorez suma sau sa gasesc altceva.
stiu cateva cazuri, intr-un oras mare din ro, garsoniere conf 1 zone bune, 20 minute de mers pe jos pana in centru, sau 5 minute cu atubozul, care platesc sub 100 de euro. mai stiu un apartament doua camere, tot intr-un oras mare, 50 de euro.
deci, eu nu spun ca nu exista disperati care fie sa ceara fie sa primeasca peste 300 de euro, dar e o situate de momet, nesustenabila si va disparea la fel cum vor disparea si preturile pariziene pentru apartamente in mahalalele din ro.
ceea ce depaseste 30% din venitul mediu si nu cel maxim, pentru un apartemt 2 camere, nu pote fi sustinut..
dar tot asa, trezirea va fi inceata, sigura si...foarte dura...
@all
Contrargumentul c) prostia 1):
De ce nu o cerere de 1000000- sau 1200000 de locuinte ( daca tot excludem criteriile de eligibilitate)? Ca sa nu mai spun ca daca intrebi 10 persoane de aici din ploiesti de exemplu, daca vor sa-si cumpere o casa in bucuresti, cel putin 5 iti vor raspunde afirmativ!
Contraargumentul c) la prostia 2)
Pai atunci bordei e un prost: cererea reala e de vreo 2 milioane sau mai mult...
contraargumentul b) la prostia 3)
Cand se vor alinia si d.p.d.v. al administratiei, civilizatiei,infrastructurii, cultural, economic, calitatea vietii, etc. , atunci poate se vor apropia si preturile la locuinte
contraargumentul b) la prostia 4)
Simplu : vezi cazul japoniei...
Contraargumentul b) la prostia5)
"In prezent, cererea reala, cei care isi permit accesarea unui credit imobiliar/ipotecar, este, in Bucuresti, de aproximativ 10.000 de familii, potrivit unui studiu realizat de DTZ Echinox. O parte dintre acestia deja si-au achizitionat locuinte."
Urmeaza intrarea in vigoare a noilor norme BNR!
Mai spunem inca o data pentru cei care vor sa asculte: una este "cererea"( cei care vor sa-si cumpere o locuinta) si alta "cererea solvabila"( cei care vor si pot in acelasi timp sa-si achizitioneze locuinta respectiva )
Deocamdata atat...
Deja si reprezentantii agentiilor au inceput sa recunoasca "corectia" inevitabila.
Eu as mai adauga cam 10% fata de scaderea pe care o preconizeaza ei pentru 2009.
http://bloombiz.ro/real-estate/casele-se-intorc-la-preturile-din-2006
Bucuresti
Lujerului la 5 min de metrou, grasoniera confort 1, la parter din 4, 40 mp .... 250 euro/luna -- inchiriat de un an si jumatate.
Colentina vizavi de Kaufland ... in primul rand de blocuri de la strada, apartament 3 camere semidecomandat, etaj 1 ... 500 euro/luna. -- inchiriat de 3 luni.
in 2007 semnalam o viitoare corectie semnificativa a pietei la http://bloombiz.ro/real-estate/dilema-creditului-imobiliar-proprietar-sau-chirias-
si se pare ca acesta gandire a fost buna si m-a pazit de "ispita" la care ma indemnau multi la vremea aceea, de a face un credit pt locuinta (eu locuiesc in Bucuresti).
Articol capital...
http://www.capital.ro/articol/
inceputul-sfarsitului-pentru-
piata-imobiliara-din-romania-112461.html#comentarii
Actiunile IMMOEAST au scazut cu 80% iar actiunile IMPACT (de la noi) au scazut cu 92% intr-un an. Si acest lucru sugereaza directia in care se indreapta imobiliarele...:)
http://uk.finance.yahoo.com/q/
bc?s=IEA.VI&t=1y&l=on&z=m&q=l&c=
http://www.capital.ro/plugins/
stocks2/stocks/actiune_detalii.php?idsimbol=31
Eu astept sa arunc cuiva colacul de salvare anul viitor...o sa fie disperare mare in randul vanzatorilor/ developerilor.
Trebuie sa fii nebun sa cumperi acum...
hobincu, daca-l vei arunca peste doi ani, vei iesi si mai bine, oricum preturile vor scadea multi ani de cum incolo, cel putin sase, iar apoi vor stgna cel putin zece....
VINE, VINE, VINE, VINE!!
"Criza imobiliară din capitala Ardealului va aduce mii de şomeri
Începutul toamnei anunţă 500 de noi şomeri în capitala Ardealului. Directorul AJOFM Cluj susţine că până la sfârşitul anului rata şomajului aproape se va dubla.
Criza imobiliară de pe piaţa clujeană face primele victime. Nici nu a început bine toamna şi deja mai bine de 500 de angajaţi vor rămâne fără loc de muncă. Mai mult de jumătate dintre aceştia provin din zona construcţiilor.
Potrivit datelor furnizate de către directorului Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, luna aceasta trei companii au depus la sediul agenţiei programul de restructurare prin concediere colectivă.
„Ultima firmă este Hidroconstrucţia Transilvania care va concedia 232 de persoane din cei 1.200 de angajaţi. Celelalte două sunt de la Huedin, SC Vlădeasa şi filiala locală a Napolact. Aceste două firme intenţionează să disponibilizeze 360 de angajaţi", a spus Don.
7.000 de şomeri în plus
Don a precizat că, de obicei, în fiecare toamnă se fac angajări şi nu disponibilizări. „Toamna trecută nu a existat nicio disponibilizare", a precizat directorul AJOFM. Acesta apreciază că rata şomajului va creşte până la finele lunii decembrie de la 2,9%, adică 10.000 de şomeri, la aproximativ 5%, respectiv 17.000 de persoane. Cauzele principale sunt, conform specialistului citat, disponibilizările care vor avea loc în domeniul construcţiilor.
Tendinţa este confirmată şi de inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj, Daniel Păcurariu, care a declarat că, până în prezent, s-au anunţat cinci concedieri colective. „Actvitatea în domeniu o să scadă", a arătat acesta. Don a explicat că odată cu stoparea proiectelor în construcţii, vor avea de suferit şi furnizorii direct implicaţi, producătorii de mobilă, materiale de construcţii, termopane, etc.
Angajatorii se eschivează
Reprezentanţii Hidroconstrucţia susţin că au depus planul de restructurare „doar în cazul în care va fi nevoie". Reprezentantul sindicatului Hidroconstrucţia, Dumitru Şuteu, susţine că disponibilizările nu sunt sigure.
Liderul sindicatului Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, a susţinut: „Datorită greutăţilor economice, vor apărea şi concedierile". Acesta a spus că a primit mai multe semnale din partea sindicaliştilor cu privire la posibile disponibilizări.
Clujul, primul la şomaj
Ultimii ani au însemnat pentru Cluj o scădere constantă a numărului de şomeri. În luna decembrie a anului 2007, Clujul era pe locul 6 în Ardeal în ceea ce priveşte rata şomajului. Dezvoltarea fără precedent a domeniului imobiliar a transformat judeţul într-un magnet pentru muncitorii din zonă.
Căderea acestei pieţei va aduce concedieri masive. Dacă estimările specialiştilor se adeveresc, Clujul va avea, la sfârşitul anului, cel mai mare număr de şomeri din Ardeal. "
Foarte putin aveau puterea sa recunoasca la sfarsitul anului trecut ca bulgarele a luat-o la vale…
Unde sunt baietii care prevedeau doar cresteri ca in basme?...la noi intr-un an cat in zece ani in V Europei ani :)
http://www.gandul.info/economia/
conditiile-grele-de-creditare-ieftinesc
-apartamentele.html?3936;3211211
As vrea sa-l aud acum pe Fund managerul de la fondul ala Norvegian…cred ca deja isi impacheteaza lucrurile si se pregateste sa fuga undeva prin America de Sud pana nu-l linseaza conationalii care i-au incredintat banii…
La targurile astea din weekend au fost mai multi oameni din staff-ul expozantilor decat clienti doritori sa cumpere.
Cati dintre astia sunt "developari" ?!?!
http://www.ziare.ro/1222024162-Smecherii_soselelor_Agresivitatea_in_trafic_este_efectul_neputintei_din_viata_de_zi_cu_zi
Gen : C. Patrascu, apoi baiatul ala care canta in haine de blana care e patron la firma lui mama de constructii, parasuta aia care a fost sotia fotbalistului Timofte, lautarul ala care a dat faliment construind case in comuna Berceni, Draghici parca, etc. etc.
Iaşi • Un "muzeu" al locuinţelor
Tîrgul Imobiliaris: oferte multe, cumpărători aproape deloc
"N‑am auzit prin oraş să meargă maşini cu portavoce, să anunţe că va avea loc tîrgul de imobiliare. Am fost şi la tîrgul organizat la Camex şi pot să spun că au fost mult mai mulţi vizitatori. Acolo nu aveam timp să răspundem tuturor vizitatorilor", este de părere Florin Filip, consilier vînzări în cadrul firmei Inter Imobiliare.
Şmecherul ăsta imobiliar n-a văzut ce m-a enervat pe mine Joi.
Tâmpenia a fost finanţată de UE ca să se mişte ceva şi prin zona asta de sărăntoci. De unde să ştie UE că banii s-au dus direct în prostirea populaţiei? Puteţi vedea şi în articol că n-a venit nici dracu' de prin Chişinău, Vaslui, Botoşani. Şmenarii locali au ieşit la pescuit de fraieri...şi cam atât.
si ceva despre contextul international in care se intampla toate acestea:
http://www.capital.ro/articol/stiglitz-sfarsitul-unui-model-economic-dezastruos-112474.html
Hai ca o sa fiu eu, de data asta, avocatul diavolului. Nu neaparat din convingere, cat din dorinta de a-mi pastra obiectivitatea.
Contra-Contraargumente:
1) a) Cererea nu vine din partea "homelesilor". Toti cei care stau cu parintii, stundentii avuti, fonduri de investitii, mici si mari speculanti sau chiar cei care stau intr-o locuinta dar sunt nemultumiti de ea ... astia, per total, compun cererea. "homlesii" ca mine, care stau in chirie, sunt relativ putini.
b) Ce s-a intamplat in Romanistan dupa "marea inundatie"... cred ca poate echivala cu un razboi, asa un pic mai mititel, din punct de vedere economic.
2) a) Eu cred ca Bucurestiul creste, in timp ce orasele din tara scad. Asta nu inseamna ca cei 4 mil. de presupusi bucuresteni sunt in totalitate capabili de munca. Studentii, elevii, politicienii si, mai ales, pensionarii nu intra in campul muncii.
b) Ia incearca sa-ti dai demisia sa vezi cat timp iei ajutor de somaj? pey, faptul ca numai 18000 primesc ajutor de somaj, nu inseamna ca nu mai sunt o gramada pe langa care nu sunt angajati si nici nu primesc ajutor de somaj.
3) Nu am contra-contra argumente. Doar ca, pretul in sine, nu e relevant, decat corelat cu cererea solvabila.
4) Daca tii cont de inflatie si un orizont larg de timp... nominal, orice se poate intampla :D. (apropo, asta nu e contra-contraargument, e o observatie sarcastica.).
5) Pey... eu ma gandisem la ANLEU dar am renuntat pt ca am mai multe sanse sa castig la loto, ... ca nu razbat de PCR-eu. Ori, 300.000 de tineri PCR-isti in toata tara, mi se pare o cifra mult subdimensionata. (nota mentala: sa nu uit sa trec pe la Loto, in obor.. cred ca, de data asta, s-ar putea sa am noroc !? ;)
P.S.> pana la sfarsit, se pare ca nu am reusit sa fiu chiar obiectiv... sorry
@simon
uite si un fabricant de "developari": http://www.dmi.ro/
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Imobiliare/104107/Specialistii-preconizeaza-o-ieftinire-a-locuintelor-in-urmatorii-cinci-ani.html
Pai si unde sunt argumentele "nu se poate sa fie scadere ca e cerere mare"?
http://bloombiz.ro/real-estate/
dilema-creditului-imobiliar-proprietar
-sau-chirias-
@manole
Manole, am vazut pe forumul articolului tau anterior comentariul asta de la Canadianu' (desi Tziganu'cred ca i se potrivea mai mult...dar ma rog omul e liber sa-si ia ce nick vrea) :
"olandezule, hai gata marsh in mortzii matii ca deja ma enervezi ce mortzii matii cauti aici, daca nu-ti plac opiniile noastre ?...
etc etc "
2 propuneri aici :
1. Daca nu va plac opiniile contrare atunci iti propun sa cenzurezi frorum-ul . Salvezi neuronii unora precum Canadianul...desi dupa limbaj prea mult de salvat nu ai .
2. Ca sa fie si mai cool faceti o organizatie secreta (ca masonii) in cadrul careia sa va intalniti in mod conspirativ si sa va impartasiti numai opinii care va fac placere reciproca...
...sau mergeti farte la bordel si o sa va simtiti si mai bine ! Da' macar salvati aparentele !
Acu' n-o lua in nume personal. N-am nimic sa iti reprosez, dar ca organizator al forum-ului eu zic ca ai ceva responsabilitati !
Cat despre Canadianul sunt placut surprins de soliditatea (contra)argumentelor lui :-))))))))))))))))
Seara buna !
PS pt. cei care se intreaba despre ce e vorba aveti aici link-ul :
https://www.blogger.com/comment.g?postID=7271158782159020724&blogID=957813021677017983&isPopup=false&page=2
...dar cititi-l pe zi sa nu aveti cosmaruri la noapte - sau din partea mea sau a Canadianului :-)) depinde de cc a fiecaruia !
@ canadianu'
Ala...din forum-ul anterior,
uite ceva extrase de pe forumul EvZ de azi - luni 22/09 :
Citez
formula standard in lume
de dan(Vizitator), luni, 22 septembrie 2008 - 09:24
pretul unui apartament mediu, 2 camere, zona medie in bucuresti e 100 000 euro. pretu corect e salariul omului mediu pe 6 ani, adica 72 de luni ori 400 de euro, cca 30 000 euro. nu ma luati cu lipsa [Citeste] de locuinte ca nu merge. cererea solvabila e mica de tot, oricine vrea apartament (cerere) dar numai putini isi permit(cerere solvabila). normal ar fi sa scada la o treinme, considerind smecheria si banii adusi de muncitorii de afara eu zic ca o sa sada doar la jumatate in 2 ani. exceptii facint cele centrale si speciale care totdeauna au fost parte dina alt piata, ex straini cu bani le cumpara si inchiriaza. viitorul suna bine, 35 000 euro 2 camere in rahova, drumul taberei...
formula standard?!
de calin(Vizitator), luni, 22 septembrie 2008 - 14:46
salariu mediu pe economie la francezi este de 1450 euro/luna net.hai sa spunem ca la parizieni este de 1700 dar nu cred.Dupa formula ta ar trebui ca un apartament de doua camere mediu in Paris sa fie de 122400 de [Citeste] euro.Metrul patrat mediu in Paris este de minim 6000 euro iar un doua piese corect este vreo 40 de metrii patrati adica ajungio la un pret dublu.Iar piata pariziana rezista si nu cade (unele cartiere sau dus in jos cu 10% altele in sus cu 10%).asta inseamna pentru un pret mediu in Bucuresti500 euro venit net pe luna pt un Bucurestean mediu ca un apartament cu doua camere ar fi de 72000 pentru un 40 de mp. ori cele bucurestene sunt un pic mai mari.Eu prezic o piata normala la 70-80000 de euro pe un 2 camere in Bucuresti la banii de acum. Insa nu uitati ca salariile cresc in tara cu 20% pe an?!Piata este blocata de zvonuri si de preturi totusi excesive dar cine isi face iluzii ca va gasi un 2 camere la mai putin de 70 000 de euro se va pacali amarnic. O zi bunacalin
inchei citatul
Propun sa-l cauti pe Calin si sa-l futi in gura si-n mortii masii de impertinentu' draq ca are numai idei de oligofren si le mai si posteaza pe net ! (ma rog , pe forumul asta eu i le-am postat si mi-o asum).
Asa sigur :
1. Faci ordine si o sa se invete minte idiotii ca el (sau ca mine, marog, chestie de gust) sa nu mai posteze pe net pareri contrare tie.
2. Preturile apartaementelor foarte vechi, vechi, semi noi, noi, foarte noi si viitoare se prabusi in mod accelerat ducand in curand la oferte in care dezvoltatorii vor plati clientii sa se mute in apartamentele lor.
Succes !
Olandezule, tu chiar nu te-ai plictisit?
Nu cred ca Olandezu se plictiseste :|
@ Manole
Poti sa imi spui te rog rationamentul tau din care a reiesit ca din 4 mil de oameni 3,1 mil sunt muncitori? Ca e cam mult. eu as zice ca doar 40% din populatia unui oras/localitate sunt muncitori.
Cam cand credeti voi ca preturile la apartamente vor scade la niveluri sustenabile? (eu nu cred ca apartamentele cu 2 camere CF1 in zone OK ale Buc vor scade sub 55-60K EUR).
Cererea de locuinte vine si din partea multor familii care locuiesc inca cu parintii sau care fac naveta din localitatile limitrofe. Cererea de locuinte mai este determinata si de cei cu multi bani care nu sunt interesati sa porneasca o afacere si stau cu ei in banca. Peste cativa ani nu vom mai primi dobanzi asa de mari la RON sau EUR si atunci multi vor fi interesati sa cumpere un apartament si sa castige 5% pe an din chirii. De ce sunt chiriile asa de mari? si pentru ca studentii stau cate 4-6 persoane intr-un apartament de 2 camere.
Recomand inainte de dat cu parerea sa se lectureze cateva date statistice precum:
1. suprafata medie pe locuinta in Romania (e undeva la 30mp !!!!!!!!!!!!!!!!!!! cam cat o garsoniera confort 3. Media, atentie!)
2. materialele din care sunt construite locuintele (in mediul rural 40% chirpici)
3. varsta medie (in jur de 40 de ani) in conditiile unei durate medii de viata recomandate de 50 de ani (vorbesc aici numai de blocurile comuniste).
4. spatiul util pe cap de locuitor e o treime din media europeana.
5. mortgage ca % din GDP este a treizecea parte din media europeana.
6. 30% din bobor are un cont la o banca vs. 99% media UE.
Si mai sunt alte lucruri de observat dar nu vreau sa aglomerez exagerat forumul.
Astea se combina cu:
7. stoc de locuinte mic in comparatie cu numarul de locuitori.
8. Romania in top5 tari ca sume trimise de cei ce lucreaza in afara.
9. in Bucuresti sunt aproape 400 mii de studenti din care numai 120 de mii bastinasi. Aici populatia tanara si educata este destul de densa (desi cu buletin de Rep. Moldova, sa zicem).
Potential? Este, sa fim seriosi.
Scaderi de preturi poate da dar la blocurile vechi. In rest ar fi deificila o scadere de preturi. Numai ganditi-va ca se proiecteaza business planuri la 40% marja de profit. Daca mai fac materialele de constructii un salt (cu prima crestere de pret la gaze) si actualele preturi de vanzare la proiecte vor deveni doar costuri pentru dezvoltatori.
Si eu sunt pesimist pe termen scurt si ingrijorat pe termen lung dar nu cred ca e cazul sa devenim irationali si sa prevedem sfarsitul constructiilor.
By the way: intra in Romania numai pe masura 313 o suma de aproape un miliard de euro pentru pensiuni pana in 2013. Mai intra 13 miliarde pentru autostrazi. Banii astia credeti ca nu vor crea inflatie? Inclusiv asupra pretului locuintelor? Si sunt sume mari. Si mai e si masura 312, si 123 samd
S-a mai spus si aici si pe forumul dl. A. Dumitrascu, chestie stiuta si "care se preda la scoala" :
Indiferent de potentialul actual sau viitor al unei zone geografice, nici un investitor in imobiliare care nu este speculant, nu va construi atata timp cat pretul terenului depaseste 40 % din cel final.
In rest .... ramanem cu Fizz si Damian Draghici.
Sint de acord cu Mikkailis. Preturile vor scadea, dar in nici un caz nu vor injumatati. Sint o gramada de factori care au ca efect cresterea preturilor.
De ex. Cind vorbim de cerere solvabila, de unde luati exact datele. Romanii au o multe venituri pe negru+ nu toata lumea cere 70000 de euro credit de la banca pentru un apartament de 100000 euro. Veniturile vor creste in continuare, nu in acelasi ritm, dar vor creste. Vor fi cateva developeri care vor avea probleme, ca au cumparat prea scump terenurile, si din aceasta cauza nu vor putea sa vanda apartamentele. Oferta va scadea, si acesta actionind impotriva scaderii pretului.
Ar trebui sa faceti distinctie intre zone. Vor fi zone unde vor scadea preturile, dar in zonele centrale (cel putin in Bucuresti) va exista o cerere ridicata si constanta, deci reducerea preturilor va fi mai redusa.
Si sa nu comparam situatia din SUA cu cea din Romania. Exista credite neperformante si in Romania, dar bancile au fost mult mai prudente, si prudenta va creste si mai mult dupa intrarea in vigoare a normelor BNR.
marton
"De ex. Cind vorbim de cerere solvabila, de unde luati exact datele. Romanii au o multe venituri pe negru+ nu toata lumea cere 70000 de euro credit de la banca pentru un apartament de 100000 euro."
Spune-mi sincer, la salariul tau in cat timp economisesti tu 30000 de euro sau mai mult??
da mikkailis si marton, aveti perfecta dreptate.
de aceea sfatul meu e sa faceti TOT ce va sta in putinta sa CUMPARATI ACUM cat timp sunt ieftine. noi suntem mai saraci si ne-am resemnat ca n-o sa ne permitem niciodata nimic si probabil vom ajunge boschetari din cauza stocului mic de locuinte, dar voi inca mai aveti o fereastra de oportunitate si ar fi pacat sa n-o valorificati. va rugam, faceti-o pentru viitorul vostru, al copiilor vostri care o sa va multumeasca si nu in ultimul rand faceti-o pentru noi. CUMPARATI ACUM ca n-au cum sa scada!!!
Sa le luam pe rand:
1.a. Nu vezi homlesi ca sunt inghesuiti ca sobolanii. Familii numeroase stau in apartamente mici.
1.b. Un asemenea deficit nu tine numai de un razboi, ci si de faptul ca nu se construieste. In ultimii 18 ani nu s-a prea construit asa mult, comparativ cu alte tari. La noi sunt cateva mii de locuinte facute anual in Bucuresti, in alte orase in afara tarii sunt cu zecile de mii. Atunci da, poate ar scadea pretul daca ar creste substantial oferta.
2.a. Nor fi chiar atatia, dar sunt mult peste 2 milioane. Si cele 50-60% din joburi aduc 30-40% din venitul tarii. Rezonabil ca si calcul, de-asta vin toti in Bucuresti. Plus salarii in medie mai mari.
La asta mai trebuie sa luam in calcul rata extrem de mica a somajului, si faptul ca mai exista si economia subterana. :)
2.b. De ce contesti rata somajului? Ce legatura are cu ce subiect mai exact?
3. Legea cererii si ofertei dicteaza preturile. Si in alte orase e mai ieftin ca e cererea mai mica. De ce nu emigreaza toti atunci in acele orase o sa te intrebi? Pentru ca cei care au salarii mici, ar obtine mai mult, dar insuficient ca sa-si ia casa, si cei care au salarii mari au bani si de casa sau de un imprumut. Simplu nu?
4. Pe termen lung, e posibil sa creasca preturile, depinde de cerere si oferta. E posibil sa si scada daca se construieste, sau daca multi emigreaza. E posibil sa creasca cererea de inchirieri dar si atunci o sa creasca cererea de achizitionare de locuinte pentru a fi inchiriate. E greu de apreciat momentan chiar si pentru cei mai fini analisti.
5. Ai verificat informatia? Eu stiu amici care asteapta cu astfel de cereri catre primarie de ani intregi. Ei nu au pile, ma intelegi? Cei fara pile sunt multi, cei mai multi.
6. Veniturile inca nu sunt la nivelul celor din Occident, deci mult mai putini la noi isi permit o casa, insa sunt destul de multi cat sa fie cererea mare. Asta-i tot.
Si adaug eu asa:
Toti urla ca o sa scada preturile.
Mi-ar conveni si mie sa stii, dar pana acuma nu am vazut decat ieftiniri ocazionate de perioada de vacanta de vara. Sa vedem daca mai scad, ar fi grozav.
vlad
Ce intelegi tu prin cerere? defineste-o. Dupa tine, cum afli care este cererea pt. locuinte in bucuresti de exemplu?
parerea mea ca esti slab informat sau rau intentionat.
eu cunnosc cat de cat piata franceza (paris, lyon), spaniola (barcelona, madrid), si italiana (torino)
si pot spune cu cretitudine un apartament 2c in zona 1-2 (nu central), cam cum ar fi iancului sau obor este in jur de 4000-5000/mp in paris si 3500-4000 / barcelona .. etc .. iar chiriile sunt in jur de 1000 paris si 700-800 barcelona, torino.
acum revenind la bucuresti un asemenea apartment nu depaseste 2000/mp si chiria nu depaseste 500 .. deci in maxim 5-6 ani preturile si chiriile se vor dubla la noi (mai ales cand va fi concurenta reala pe piata bancara)
.. parerea mea umila nu asa argumentata ca a ta
mikkailis, vezi ca deja s-au dat de la UE pana acu' vreo 5 miliarde de euro pentru autostrazi. hai sa vad daca ghicesti cati centi au fost folositi.
ce-mi place mie cand leaga unii piata imobiliara de carari si cabane. sau asta era argumentul ca piata materialelor de constructii nu poate sa mearga decat in sus ? ciudat atunci cum de apar reducerile la saci de ciment ca ciupercile dupa ploaie ...
alin
"acum revenind la bucuresti un asemenea apartment nu depaseste 2000/mp si chiria nu depaseste 500 .. deci in maxim 5-6 ani preturile si chiriile se vor dubla la noi (mai ales cand va fi concurenta reala pe piata bancara)"
Banuiesc ca presupui ca in maxim 5-6 ani bucurestiul va ajunge din urma parisul si din punct de vedere economic, administrativ, cultural, al infrastructurii, calitatii vietii, etc..???
Citeste posturile si comentariile aferente despre paris vs. bucuresti...
ALIN, VLAD, MARTON, MIKKAILIS prietenul vostru Olandezu(visator nu zburator) va ureaza bun venit. SFAT: CUMPARATI FRATILOR ACUM. DEJA S-A DAT DRUMUL LA PROMOTII CU MASINI SI GARAJE BONUS LA 1 APARTAMENT CUMPARAT SAU DISCOUNTURI DE 10%. CUMPARATI FRATILOR VOI CA VOR CRESTE PRETURILE SI LE VINDETI PESTE 2 ANI. NOI VA RECOMANDAM SA CUMPARATI. DESPRE COMPARATII INTRE BUC SI ALTE ORASE MARI ALE EUROPEI NU ARE ROST SA VORBIM SI PUTETI CITI SI SINGURI DE CE, DACA AVETI CURIOZITATEA.
MA INTREB CUM DRAC DE MAI AVETI NESIMTIREA SI CURAJUL SA MAI SUSTINETI ASTFEL DE ABERATII ACUM , CAND SE VEDE CLAR CE SE INTAMPLA IN ACEST SECTOR. HAI PA SI VISE PLACUTE.
PS: OLANDEZULE AI CUMPARAT CASA AIA CU CARE TE LAUZI DE 2-3 LUNI (ASTA ASA SCURT PE FORUMUL ASTA, CA PE ALTELE....NU AM CUM SA STIU PERIOADA) SAU TOT ASA VRAJITOR AI RAMAS? VEZI CA MAI AI NISTE PRIETENI PE-AICI, ZI-LE SI LOR IDEILE TALE DACA NU LE-OR STI DEJA, DESI SINCER MA INDOIESC DE ACEST LUCRU :) CIUDATA APARITIE - 4 DEODATA AVAND IN VEDERE FAPTUL CA O BUNA PERIOADA NUMAI OLANDEZU SI MAI UNUL O ARDEAU CU SCUMPURILE. SAU ASTA A FOST OFERTA TOAMNEI CU 4 NUME LA PRET DE-UN OLANDEZ?
@grecu mikailachis
Ai spus ca suntem o natie de rupti in fund, dar insisti ca e cerere mare. Nu degeaba, romanii au ajuns cersetorii Europei.
@vladut
Reseteaza-ti rationamentul sau pastreaza-l pentru faza post-prabusire.
@marton
Te asigur ca americanii nu sunt expusi riscului valutar. La noi subprime-ul e inca si mai ordinar.
@alin
Keep dreaming! Ai profil de sinucigas...
@ partea revolutionara a forumului
"ALIN, VLAD, MARTON, MIKKAILIS prietenul vostru Olandezu(visator nu zburator) va ureaza bun venit. "
Intr-adevar - Olandezu' - unul din veteranii partii contra revolutionare a forum-ului va ureaza bun venit !
Nu pot sa-mi ascund surprinderea sa vad 4 (patru) opinii contrare curentului de pe forum, opinii evident argumentate !
Ca sa usurez un pic desfasurarea ulterioara a evenimenteleor, mai jos cateva sfaturi pt. "albii" de pe forum :
a. Oricat de argumentate sunt pozitiile voastre nu va asteptati sa vi se raspunda cu contraargumente !
b. Cele mai uzuale replici vor fi "atunci grabeste-te si cumpara ACUM" (deja am sesizat-o), sau "cum poti sa fii atat de idiot sa nu te bucuri ca vor scadea preturile" (evident "armata rosie" neintelegand diferenta intre dorinte si ratiune) sau - nr. 3 in top - "parca ai fi idiotul de Ionut Bordei" (tipul fiind etalon de atitudine contrarevolutionara - cel putin la sosirea mea pe forum. Intre timp e posibil sa fi urcat si eu in topul asta de "dusmani ai poporului" desi nu imi fac iluzia ca l-am depasit pe Bordei).
c. La extreme veti avea parte de 2 atitudini :
- cea blanda va fi de repetare obsesiva a faptului ca preturile TREBUIE sa scada pt. ca salariile sunt mici (evident ideea ca salariile ar avea vre-o legatura cu productivitatea sau ca salariile ar putea creste - preturile ramanand neschimbate fiind total straina forum-ului astuia)
- cea dura (aripa "stalin" a forum-ului reprezentata de Canadinau') va va baga in p... mamii si eventual va va explica cat de oligofreni sunteti , explicatie asezonata cu referiri anatomice si religioase.
Una peste alta daca aveti suficienta rabdare si nervi puteti chiar sa va distrati pe cinste si sa simtiti "pe viu" de ce Romania merge atat de incet ctare statutul de societate dezvoltata, toleranta si nu in ultima instanta moderna. Partea proasta este evident ca veti realiza cat de optimist a fost Brucan cu cei 20 de ani, dar cred ca pt. multi asta nu mai era o surpriza, asa ca...
" Have fun !"
PS @pegas
Nu , nu sunt 4 Olandezi la pret de unul ...poate sunt 2,3 sau 4 din alta specie, dar sigur NU Olandezi ...Nu's genul sa fac asta pur si simplu !
@olandezu
"Partea proasta este evident ca veti realiza cat de optimist a fost Brucan cu cei 20 de ani, dar cred ca pt. multi asta nu mai era o surpriza, asa ca..."
Noi suntem cei care am investit in imobiliare in Romania sau tu?
Noi suntem dispusi sa aruncam 200k euro pe o cloaca in Romania sau tu?
Cred ca mai bine ai realiza tu ce a spus Brucan...nu noi...si cu atat mai putin canadianul...care si-a bagat de mult toata carnea de pe lume in frigiderul Romaniei.
Olandezule.
Tu inca mai sustii faptul ca preturile nu au nici o treaba cu salariile oamenilor????
EU nu pot sa cred asta.
Cum poti sa zici ca preturile la un produs nu are treaba cu veniturile generate in o zona anume????
@Vlad
"1.b. Un asemenea deficit nu tine numai de un razboi, ci si de faptul ca nu se construieste. In ultimii 18 ani nu s-a prea construit asa mult, comparativ cu alte tari. La noi sunt cateva mii de locuinte facute anual in Bucuresti, in alte orase in afara tarii sunt cu zecile de mii. Atunci da, poate ar scadea pretul daca ar creste substantial oferta."
Ai tinut cont si de faptul raportul natalitate/mortalitate din 1990 pana in prezent?
Ai tinut cont si de populatia care a emigrat?
"6. Veniturile inca nu sunt la nivelul celor din Occident, deci mult mai putini la noi isi permit o casa, insa sunt destul de multi cat sa fie cererea mare. Asta-i tot."
Intr-adevar au fost destui care si-au permis sa cumpere, insa s-au inhamat la niste credite despre care nu au fost complet informati (rata in primul an 350EUR, iar dupa primul an sare la 600 EUR), credite "relaxate" s.a.m.d.
Insa in prezent, cati oameni ai mai vazut facand credite ca sa isi cumpere locuinte? (sa nu imi dai ca exemple locuinte in zone exclusiviste sau de lux).
As dori sa va precizez o informatie. Din cati studenti (din provincie) vin in Bucuresti ca sa faca facultatea, un procent destul de mic raman in continuare in Bucuresti.
Deja facultatile au inceput si ele sa isi deschida "sucursale" in majoritatea resedeintelor de judet.
Conditiile de trai pentru o persoana care munceste cu adevarat s-au ridicat si ele (sa nu credeti ca in provincie se mananca numai mamaliga iar in Bucuresti numai caviar). Stiu o gramada de studenti din provincie care au preferat sa se intoarca acasa decat sa ramana in Bucuresti (de ce sa ramana in Bucuresti unde castiga 2.000 RON din care 900 RON ii da pe chirie, cand poate sa se duca la el in oras, unde castiga 900 RON si sa stea cu parintii?
Iar daca vrea sa isi cumpere si el un apartament in orasul lui natal, ii e mult mai usor sa faca credit (el si sotia) pentru 30-40 de mii de EUR (tineti cont si de faptul ca daca stau cu parintii, ei nu platesc nimica, nici macar la intretinere nu cotizeaza toti, si astfel isi permit sa puna destui bani deoparte).
Asa ca va rog pe toti care aduceti ca argument in favoarea cresterii preturilor studentii care vin in Bucuresti, sa va abtineti.
Incet, incet si restul tarii incepe sa se dezvolte.
@olandezu
Calin ( vizitator) dixit:
"salariu mediu pe economie la francezi este de 1450 euro/luna net.hai sa spunem ca la parizieni este de 1700 dar nu cred..."
Eu nu il fut in gura pe calin ca nu-mi sta in caracter si pe deasupra sunt si heterosexual convins:)dar , atentie:
Salariu mediu in franta o fi de 1450 euro insa la paris era la nivelul anului 2003 de...3250 euro!! Si asta e o informatie sigura,e usor de controlat. Chiar presupunand ca ( greu de crezut) intre timp a ramas acelasi, mai fa o data calculele. Te vei apropia de formula standard comform careia: 1mp. construit = 1 salariu mediu/ zona respectiva.
Acelasi calin:".Metrul patrat mediu in Paris este de minim 6000 de euro".
Stii vorba celebra " calin file de poveste"...
Nu comentez!! Mai citeste odata postul lui manole despre "Paris vs. Bucuresti" si te vei lamuri( sau si mai bine fa o excursie pana acolo) asta ca sa nu vorbim din auzite...
Ionut, ai dreptate cu preturile tale de la paris, insa nu poti sa il contrazici pe Calin fara sa il injuri?
Sa incercam sa pastram o decenta pe blog.
@ belly
Belly, cred ca am ami explicat intr-o postare anterioara , dar revin :
In comunism cand economia Romaniei era inchisa si existau f multe restrictii privind circulatia libere a marfurilor (nu mai pomenesc de munca sau capital) exista o anumita interdependenta intre preturi si salarii.Pentru ca ambele erau artificiale planificatorii economiei socialiste reglau accesul la bunuri prin raportul asta. Astfel un apartament costa cat o Dacie (70000 lei) iar un video (pt. ca era un produs ce incuraja "diversiunea") costa cam 50000 lei, pret dat in special de cerere si de alternmativa (aproape nula) de a afce altceva cu banii. In economia inchisa de atunci intr-adevar preturile si salariile erau interconectate. Dar ca rezultat final moneda in care aceste preturi si salarii era exprimata era pur si simplu "mickey mouse money". Adica nu avea putere de circulatie nicaieri in lume. Ea functiona NUMAI in economia Romaniei de atunci.
Acum insa cand suntem intercomnectati la economia mondiala preturile nu mai sunt dictate de salarii - ci de valoarea bunurilor si serviciilor pe care altcineva (daca noi romanii nu putem) le achita oriunde in lume (preturi ce evident au variatii tinand de transport, limitari administrative in unele domenii etc) . Reversul situatiei este ca leul incepe sa devina o moneda acceptata - desi inca mai sunt foarte multe "preturi" de aliniat pana cand leul sa poata rezista cu succes unui asalt speculativ de afara.
Sau gandeste-te asa : pretul este valoarea unui bun pe care cumparatorul este dispus sa il achite. Daca respectivul cumparator nu are bani (de ex e somalez ce traieste cu 1 E/an) atunci bunul nu se va vinde acolo. Pretul lui pe piata respectiva nu are legatura cu salariul cumparatorului ci cu salariul cumparatorului de pe o piata mult mai extinsa (sa zicem africana in ex asta) unde somalezul nostru este abia in ultimii 0.5 % din subiecti dpdv al salariului. Cum insa egiptenii si sud africanii au de 10 ori salariu mai mare - si admitand libertatea circulatiei bunurilor, atunci pretul in Somalia va fi dat de egipteni si sud-africani si nu de somalezi.
Pare mai clar ?
Altfel evident ca nu transporti apartamente, dar transporti ciment si caramizi, forta de munca siin ultima instanta capital. Daca RO nu-si va permite apartamente la 1800 E/mp atunci nu o sa le avem mai ieftine ci nu o sa le avem DELOC.
Asta face parte din beneficiile integrarii - printre altele .
Seara buna !
...si ca a vent vorba de salarii...de fapt subiectul care trebuie discutat nu e "cand scad preturile la case" ci "cand creste productivitatea ca sa imi creasca salariul"...
Luati si ceva referinte de aici !
http://www.zf.ro/zf-24/isarescu-vorbim-de-cresterea-salariilor-dar-evitam-sa-vorbim-despre-productivitate-3233359/
Salutari !
"Daca RO nu-si va permite apartamente la 1800 E/mp atunci nu o sa le avem mai ieftine ci nu o sa le avem DELOC."
Daca nimeni isi permite la 1800 EUR/mpc nu inseamna ca nu o sa mai avem deloc, inseamna ca nu se vor mai construi la asemenea preturi. Aici tin sa iti amintesc si de raportul salariu/pret per mpc. Dupa cum deja se observa si in "strainatate" se refuza sa se cumpere la un raport salariu/pret per mpc care nu e "normal".
Daca nimeni nu poate cumpara la acest pret atunci sunt 2 posibilitati:
1.Incep sa se ieftineasca urmatoarele elemente:
a) materiile prime necesare pentru constructii (care deja sunt umflate rau de tot)
b) terenurile pe care se pot construi locuinte (valoarea unui teren nu trebuie sa depaseasca 40% din valoarea proiectului pentru a fi rentabil)
c)dezvoltatorii vor avea niste marje de profit destul de rezonabile (dupa standarde occidentale).
Se vor ieftini (sau aseze, corela cu puterea de cumparare, etc.) pana la un nivel in care va exista cerere solvabila.
2. Nu mai vine nici un dezvoltator pe piata in Romania pana in momentul in care lumea isi permite sa plateasca preturile cerute de ei.
Insa in cazul asta raman blocurile si casele deja existente (noi sau vechi). Daca nici un dezvoltator nu vine in Romania sa construiasca inseamna ca nu or sa mai fie locuri de munca in domeniul constructiilor rezidentiale si in toate domeniile aferente. Asta inseamna un nou exod al unui numar important de oameni din Romania. Sa nu uitam si de numarul impresionant de oameni in varsta care se apropie de capatul vietii (stiu ca suna cam urat, insa asta e crudul adevar).
Sa luam in calcul si faptul ca in 1990 dupa statistici s-au nascut considerabil mai putin copii decat in 1989.
Daca iei toate astea in calcul mai ca ajungem ca toti care raman in Romania sa aiba 1 locuinta de om.
Iar oamenii care pleaca de acum, vor fi in majoritatea lor tineri, care vor prefera sa isi ia familia (daca au) cu ei, decat sa mai trimita bani in tara.
De aici te rog sa tragi singur concluziile.
O intrebare pentru Olandezu:
Poti sa imi zici (parerea ta) unde se vor muta dezvoltatorii care vor refuza sa mai construiasca in Romania pentru ca preturile cerute de ei nu sunt "inghitite" de care "cererea solvabila" ??
In ce tara sau in ce continent?
@ belly
Cateva clarificari :
1. Ai dreptate in ceea ce priveste terenurile . Pretul lor a fost dictat de exuberanta din piata - de multe ori preturile cerute si platite fiind supraevaluate . Nimic de argumentat aici !
2. N-ai dreptate in ceea ce priveste materialele de constructie. Cat timp sunt si alte industrii care depind de materialele astea sau exista potentiale alte piete pe care se poate exporta nimeni nu o sa le ieftineasca de dragul romanilor cu salarii mici.
3. Dezvoltatorii AU marje de profit comparabile cu vestul si asta pt. simplul motiv ca spre deosebire de vest in romania dezvoltatorii trebuie sa construiasca si infrastructura . In plus birocratia si coruptia + dobanzile la imprumuturi mai mari ca in vest in nici un caz nu le ajuta profitul.
4. Aia cu exodul pica ! Deja a avut loc. In plus vor fi alte industrii care vor lua avant (uite industria auto sau constructia de autostrazi care mai devreme sau mai tarziu va incepe) si care vor genera o clasa de oameni cu bani si cu cerere de locuinte .
5. Observ ca (aproape) nimeni - cu cateva exceptii de cotrarevolutionari - nu vorbeste de faptul ca mare parte din fondul locativ este de proasta calitate sau de standard inapoiat (mp/persoana etc). Toate locuintele astea vor trebui inlocuite , asa ca va fi garla de construit chiar daca scade la 1/2 populatia.
Asa ca in afara de o corectie la terenuri (care deja s-a produs si se reflecta intr-o stagnare a preturilor i.e. adica o intarziere a cresterii preturilor pe termen mediu) NIMIC nu justifica o scadere de preturi.
Cat despre alte piete - in functie de evolutiile politice pot cita ca vitoare tinte pt. dezvoltatori : Albania, Georgia, Armenia, Ucraina, Belorusia, Liban, tarile Asiei Centrale (Uzbekistan, Kazahstan, etc) , tarile fostei Iugoslavii - Slovenia si Croatia.
Sper ca am raspuns tuturor intrebarilor in mod satisfacator :-)
Seara buna !
olandezule, hai ca sa nu zici ca-s baiat rau, sa stii ca eu nu cred ca esti prost in totalitate, ba chiar sunt de acord cu unele pareri de-ale tale. nu-ti zic cu care, ca nu-mi esti asa de simpatic ca sa-ti fac reclama. o sa-ti zic in schimb unde esti cu vaca rau de tot
pct. 2 : deci de acolo (rromania) se pot exporta materiale de constructii spre alte piete viitor (sau deja actual, sincer in pix ma doare) emergente, dar din germania sau alte tari unde aceleasi materiale sunt mai ieftine nu se pot aduce in rromania, nu ? si poate chiar nu se aduc, dar cred ca stii si de ce : pe dezvoltator il doare in cur, atata timp cat profitul lui este nesimtit. de ce sa-si bata capul sa eficientizeze procesul de constructie, daca oricum transfera costul (nejustificat) spre fraierul caruia ii vinde cloaca ?
pct. 3 : sa mori tu ca au marje ca in vest ... ciudat cum de gasesc pe net o gramada de articole (intr-adevar vechi, de cand inca functiona tzeapa) care zic ca profitul din rromania si din europa de est in general e mult superior altor tari ... oare erau scrise la comanda ? daca da, de ce oare ? hmmmm, poate ca sa prosteasca pe fraieri ? si daca nu, atunci inseamna ca nu ai dreptate, right ?
pct. 4 uite ca aici tre sa-ti dau dreptate, dar nu pentru motivul sustinut de tine, care e cel putin hilar oricum. lumea se va intoarce din vest pentru ca e recesiune si la ei si vor reveni la agricultura, nu pentru ca in rromania nu va fi criza ... ho ho, stai tu linistit. vise umede in continuare cu lucratorii la ford care vor avea bani sa va cumpere voua cloacele supraevaluate ... apropo, am auzit ca si nokia a inaugurat oficial fabrica aia bengoasa de la cluj, ma intreb ce salarii de mii de euro dau ... scuze, mi-am adus aminte ca tocmai de aia au plecat de la bochum, ca sa NU mai dea salarii de mii de euro ....pct 5. haoleu, aici ai dat-o in bara rau de tot ... inseamna ca nu prea cunosti spiritul rromanesc ... hai sa te luminez eu ce si cum ... rromanul nu numai ca nu-si va "upgrada" locuinta (in primul rand ca nu are cu ce, tampitilor, e atat de greu de vazut ca nu sunt bani ? oare cat de tampit poti sa fii sa nu vezi ca atunci cand mancarea, benzina, gazul, curentul SUNT MAI SCUMPE DECAT IN TARI CU NIVEL DE TRAI MAI RIDICAT SI ECONOMII MAI DEZVOLTATE, NU AI CU CE ?) dar va sta in ea pana va cadea peste el (bineinteles aici nu intra in discutie biznizmenii din rromania, care cum fac banii asa si scapa de ei). si ca fapt divers, nu vad de ce un bloc comunist bine facut, ca totusi se mai faceau si lucruri bune pe vremea aia, nu ar rezista si 100 de ani ... eu unul vad prin canada blocuri DE LEMN facute prin 1950 care sunt bine merci, si nu vad pe nimeni dispus sa le demoleze foarte repede ... dar ce stiu eu, rromania oricum a fost intotdeauna o exceptie de la realitate, nu ?
Trimiteți un comentariu