În urmă cu vreo 2-3 săptămâni am făcut trimitere în cadrul unui comentariu la următorul articol care se baza pe citate luate din gura lui Bordei Ionuţ (Eurisko):
"Pretul apartamentelor din blocurile si vilele vechi continua sa creasca in ritm ametitor. Se preconizeaza ca, in urmatorii ani, preturile acestora vor creste pina la o valoare de zece ori mai mare decit cea actuala. Adica, ceea ce costa astazi 100.000 de euro poate sa ajunga, in citiva ani, la un milion de euro.
Motivul acestui trend? Iminenta integrare in Uniunea Europeana si de aici, alinierea preturilor inclusiv cele de pe piata imobiliara. Preturile apartamentelor in blocurile vechi sint corecte si vor continua sa creasca, in paralel cu cele ale locuintelor din imobilele noi, cel putin asa cred specialistii de pe piata imobiliara romaneasca.
"Preturile apartamentelor vechi sint acolo unde trebuie sa fie, iar acestea se vor majora in continuare, desi nu se va mai inregistra aceeasi evolutie spectaculoasa de pina acum un an sau doi", spune Ionut Bordei, directorul departamentului vinzari al companiei imobiliare Eurisko."
- 7 plus, 6 iulie 2006 (eu am preluat articolul acum via Hotnews: http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1169552-pretul-locuintelor-inzecit.htm)
Stăteam şi mă gândeam zilele astea, oare câţi tineri şi-or fi luat câte o cotineaţă comunistă în ultimii 2-3 ani, de multe ori cu sacrificii enorme (credit pe 30 de ani, strâns de gât părinţii, socrii etc.), cu credinţa sinceră că investiţia lor se va înzeci în următorii ani?
Mulţi. Foarte mulţi. Acum însă totul se dovedeşte un balon de săpun.
În contextul ăsta nu e de mirare că blogul meu ajunge să aibă un trafic halucinant şi articolele ziarelor care comentează situaţia din piaţa imobiliară ajung să adune zeci, sute de comentarii de la cititori mai mult decât pasionaţi de domeniu. Este clar că în ultimii ani "investiţiile" imobiliare au devenit un sport de masă în România, sport pe care românii l-au practicat cu frenezie... până mai ieri.
Tot în acest context aş vrea însă să fac referire la o legendă din Roma antică care e plină de tâlc în duritatea ei. Legenda lui Mucius Scaevola.
Când regele etrusc Porsena a atacat Roma, romanii, care nu erau prea pregătiţi din punct de vedere militar, s-au gândit că modalitatea cea mai simplă de a respinge atacul e să-l omoare pe atacator. Aşa că l-au trimis pe un tip, Mucius Gaius, să îl asasineze pe regele etrusc. Mucius s-a strecurat într-o noapte în tabăra etruscă şi din greşeală a omorât pe altcineva.
Porsena, furios, a ordonat uciderea lui Mucius. În timp ce-şi aştepta pedeapsa acesta a fost văzut de gardieni cum îşi ţinea cu nonşalanţă mâna dreaptă deasupra focului de tabără, lăsând-o să ardă. Intrigaţi de comportamentul lui Mucius s-au adresat lui Porsena care l-a luat la rost pe prizonier. "De ce îţi arzi mâna? Nu te doare?" La care Mucius i-ar fi răspuns: "Îmi ard dreapta pentru că te-a ratat. Sper ca următorul roman să nu mai greşească aşa cum am greşit eu." Înspăimântat la vederea tăriei de caracter a acestui soldat roman, Porsena l-a întrebat: "Şi mai sunt mulţi 'asasini' care se pregătesc să mă omoare?" Răspunsul lui Mucius a fost: "E o listă cu vreo 300. Eu eram primul. " Porsena a dat ordin imediat ca Mucius să fie eliberat şi trimis înapoi la Roma şi chiar în acea noapte a ridicat asediul, gândindu-se că dacă pe urmele lui mai sunt alţi 300 de asemenea soldaţi romani, cu siguranţă unuia îi va reuşi misiunea. Mucius a devenit un erou legendar al Romei antice şi a fost supranumit ulterior "Scaevola", adică "Stângaciul" - fiindcă rămăsese beteag de dreapta.
Bun, ce vreau să zic cu asta? Păi eu zic că legenda e plină de tâlc. Domnilor imobiliari, nu vă jucaţi cu focul!
Zecile, sutele de comentarii pe care articolele pe tema preţurilor le adună pe internet arată cantitatea imensă de ură care s-a strâns împotriva voastră de-a lungul timpului din partea unei întregi generaţii! Nu vă mai jucaţi cu declaraţiile, că nu e de joacă!
Gabriel Zamfir, de la UNIM, declară public în vădită batjocură faţă de ceea ce se întâmplă în realitate în piaţă:
"Preturile la apartamentele si casele noi nu vor scadea mai mult decat sunt acum in targuri. Cine asteapta sa scada piata ca sa cumpere mai ieftin se inseala. Va cumpara mai scump, sau se va duce catre o oferta capcana si-si va lua teapa. Cumparatori, cautati sa cumparati acum, faceti o analiza, sunt suficiente oferte, uitati-va la istoricul firmei, fiti atenti si cumparati", transmite Gabriel Zamfir." - Hotnews
Ce reacţie trezesc declaraţiile lui Zamfir (una din multele...)?
"de te-as prinde...
ce ti-as mai sifona fata, Zamfire!
Din cauza ca au existat interese s-au dat diverse legi de guverne care te-au ajutat pe tine si pe altii (dupa cum dicta interesul). [...]
Da-te-n mamica ta [...] " - comentariul lui Ovidiu, anonim.
Domnilor "lideri" imobiliari, ar fi bine să înţelegeţi că destul de mulţi oameni care fac parte din generaţia tânără vă urăşte urăsc [mersi Elzorab!] mai rău ca pe Ceauşescu. Fiţi responsabili în primul rând pentru voi înşivă şi familiile voastre şi nu mai declaraţi tâmpenii! Astăzi încep să apară reacţii de genul ăsta pe forumuri (=violenţă de limbaj), mâine s-ar putea să vă treziţi în faţa blocului cu cineva "nervos" nu doar din gură, şi o palmă virtuală să devină un sănătos şut în fund real.
Spre deosebire de Ceauşescu nu vă protejează nimeni. Nu uitaţi că v-aţi expus mutrele prin toate ziarele. Case la suprapreţ nu au cumpărat doar tinerii cuminţi care preferă să mănânce margarină pe pâine ca să-şi poată plăti rata ci şi rackeţi de la Craiova sau manelişti din Valea Jiului. La o întâlnire faţă în faţă cu asemenea indivizi s-ar putea să aveţi dificultăţi majore în a le explica noţiuni complicate precum cererea solvabilă, criza financiară internaţională, balon imobiliar, declaraţii de marketing.
Chiar aşa de iresponsabili aţi ajuns, să nu vă mai pese nici de voi?!
PS [în loc de comentariul cu numărul 13:] Da, postul de mai sus e dur. Uitaţi-vă însă ce reacţii încep să apară din partea oamenilor simpli (nu cred că "Ovidiu" ăla o fi vreun politician de top care stă să comenteze articole online) în discuţiile despre piaţa imobiliară. Trăim într-o ţară în care violenţa fizică e la fel de prezentă ca flegma pe care ţi-o iei la stop dacă ai demarat cu 1 secundă de întârziere după ce se pune culoarea verde. În urmă cu câteva zile un om a fost omorât în bătaie într-o gară pentru simplul motiv că a îndrăznit să sară coada la casa de bilete. Femeile din România sunt bătute sistematic şi metodic de un procent important al soţilor lor. Pe zebră rişti să fii făcut terci de vreun handicapat care trebuie neapărat să gonească cu 120 km/h (şi care de obicei nu primeşte nicio pedeapsă). Certuri banale, între vecini sau prieteni, se lasă cu împuşcături (mai deunăzi televiziunile au transmis în direct înmormântarea acelui interlop din Craiova care a fost împuşcat de amicul lui pe care l-a fraierit la cărţi). Etc. Nu zic mai mult. Cine vrea să înţeleagă ceva, n-are decât.
Cum pot integra tehnologia smart în utilizarea chiuvetei exterioare?
Acum o săptămână
257 de comentarii:
1 – 200 din 257 Mai noi› Cele mai noi»Mi se pare mie sau asta este o instigare la violenta, sau cel putin o incercare de a o justifica?
Concluzia este ca vinovatii pentru esecurile sau neputinta unora in viata sunt dezvoltatorii imobiliari, sau bancherii, asadar hai sa ii luam in sabii.
Ceea ce ma uimeste pe mine profund este nivelul de frustrare si complexare la care au ajuns unii uitandu-se la conducatorii de Q7 si ghiul pe deget. Stiu ca romanii sunt o natie invidioasa si ranchinoasa, dar faptul ca aceasta se manifesta la un nivel atat de superficial, chiar si in randurile persoanelor cu un anumit nivel de inteligenta si prestanta incepe sa ma infioare.
Suntem o natie de caini care s-a invatat sa latre la orice, dar nu are curaj sa muste pe nimeni.
@nestor:
Ti se pare!
Mi se pare mai degraba o instigare la responsabilitate.
Si cum oamenii astia nu prea au asa ceva, cred ca trebuie sa lis e reaminteasca ca exista in viata lucruri mai valoroase decat profitul.
Nu cred ca e cineva pe blogul asta (cel putin din cei care comenteaza) care sa se duca sa-l bata pe Bordei, de exemplu. Dar mai toti incearca sa-l discrediteze. NU orice roman are inteligenta sau eleganta sa faca lucrul asta. In speecial aia cu Q7...
Si ce anume este rau in a avea un Q7?
...fiindca inteligente tinere îsi risipesc zadarnic vremea în a critica, în loc sa si-o întrebuinteze în a face mai bine decât au facut aceia pe care îi critica?... Tânar, batrân, face omu, individual, ce-i place si ce stie face... Ei, si? Aici nu e vorba de ce-i place unuia sau altuia sa faca; e vorba de ce poate face o lume întreaga... Si lumea îsi vede înainte de mersul ei; faca oricine ce-o pofti... Cine nu merge cu ea înainte si sta, cu gândul la sine - sa-si faca în ceafa cararea, sa critice tot fara a face nimica, sa tâfneasca de necaz ca altii au facut ceva înainte-i ori ca altii vor însemna ceva pentru dânsul - acela îsi crede ziua lui eterna; si, mâine, lumea o sa fie departe de el înainte, si el o sa se afle înapoi, departe de ea.
nestor
Ai sanse sa ramai" profund uimit" pentru tot restul vietii cand vei vedea ca sacul de ciment se va vinde cu 12 lei si tu vei ingrosa randurile somerilor...
Q7 si ghiulul pe deget sunt o imagine simptomatica a nesimtiri, marlaniei, tupeului jegos, inculturii si a prostului gust.
D'asta avem ceva cu ei!
Sau te-o fi pus "michiduta" si te-ai "inhamat" la un credit pentru vreun "cazan pe roti" marca " stapanul inelelor", ca vorba aia, leafa merge daca gasim fraieri care sa dea 30 de lei pe sacul de ciment!?
Iar "caine" sa-l faci pe ala care te-a facut, bai ratacitule!!!Ai grija ce scoti pe gura!!
Nu este cazul sa te ofuschezi pentru ca nu am spus-o eu, a spus-o cineva mai insemnat decat mine. Si nu avea intentia de a jigni, ci pur si simplu de a evidentia in mod cat mai plastic o stare de fapt.
Uite aceeasi idee, exprimata mai elegant:
„Lipsa de energie şi de voinţă activă, pasivitatea defensivă şi resemnată în faptă a românului au lăsat însă loc la protestarea verbală, fie prin batjocură şi sarcasme, fie prin plîngeri şi critici adresate, în proză şi versuri, către şi în contra asupritorilor“
@ all
Cred ca in proportie de 90%, vizitatorii acestui blog nu sunt iubitori de ghiul pe deget. In ceea ce priveste Q7, n-as baga mana in foc pentru un procent asa de ridicat. De ce? Pentru ca nu acel autoturism este un simbol al nesimtirii, doar in RO este el asociat cu o imagine negativa.
E drept, Nestor are curajul sa spuna lucrurilor pe nume.
Noi nu prea ne pricepem la actiune, doar la flegme si vorbe goale, intre doua pungi de seminte.
Ar trebui sa acceptam situatia sau SA FACEM ceva. Altfel nu ajungem nicaieri.
In ceea ce priveste treaba cu exemplul declaratiilor, nu vad nici o diferenta dintre ce s-a intamplat in Europa si SUA, fata de cum a fost la noi, doar ca aici lumea fiind de-a dreptul proasta si credula a fost mintita mai mult.
Si ei au avut bordeii lor, stati fara grija.
Am mai zis parca de vreo cateva ori: pana prin 2000-2002 fabricile de ciment se tot inchideau, nu e nici un motiv sa nu se mai intample.
Tot ce se intampla acuma e o chestie recenta, 2 - 3 ani poate, cand salariile, creditele, euforia au explodat. Oameni care isi fac casa si se asteapta ca pana o termina, sa zicem 2 ani, deja sa se fi apreciat cu 60%, altii care sunt siguri ca in 2 ani de cand au luat creditul sigur or sa aiba un salariu semnificativ mai mare decat acuma, in 4 ani poate rata o sa fie insignifianta.
Tare imi e ca o sa ne fuga pamantul de sub picioare in curand.
Si sa comentez si ceva la subiect:
Din nou Manole aduce in discutie nefericitii care cu mari eforturi au reusit sa isi cumpere o casa la care o sa plateasca 30 de ani. Eu sunt in stare sa pun pariu ca marea majoritate a oamenilor astia au facut acest efort nu pentru a investi, ci pentru a isi acoperi cea mai stringenta nevoie, aceea de un acoperis asupra capului. Nu stiu cati se uita saptamanal sa vada cat a mai crescut pretul locuintei in zona, dar trebuie sa recunosti ca atata vreme cat nu ai intentia sa vinzi este stupid sa te framante cat mai costa.
M-am oferit chiar pe mine ca exemplu, intrucat desi am cumparat anul trecut prin credit, nu sunt deloc la curent cu preturile din zona intrucat nu vreau sa vand locuinta in urmatorii zece ani.
Ca sa fac o analogie putin fortata, este ca si cum as urmarii piata neagra a rinichilor si sa ma minunez cat valorez desi nu planuiesc sa imi vand vreodata vreunul.
Nestor:
Locuinta e o nevoie la fel de stringenta ca si hainele, poate mai putin. Ca sa intelegi mai bine raportul citeste "Acul si barosul" de Ion Creanga. Nu e deloc o ironie. E o poveste care ar trebui predata la ASE.
Oamenii cumpara daca vor, daca au nevoie, dar mai ales daca isi permit si considera ca merita. Acuma multi nu isi mai permit si unii nu cred ca mai merita.
Oricum, vom trai si vom vedea ce se intampla. Nu are rost sa ne agitam.
In '96 - '97 tata lucra pe undeva prin Israel, Eilat. Se intelegea bine cu patronul care era un constructor. Constructorul era destul de mare, avea lucrari atat prin Israel cat si pe la noi, precum si un numar de ani in bransa.
Omu a stat multi ani in chirie, masina era modesta, iar copiilor le-a dat bani cat sa-si termine scolile. Mereu ii spunea tatei ca nu intelege cum de noi, romanii, cum avem un ban in plus ne cumparam o masina scumpa (atunci nu era usor sa-ti iei credit), in loc sa-i investim in ceva.
Din pacate noua ne place imaginea buna. Am intalnit la un interviu un tip care si-a pus telefonul mobil si cheile la masina langa CV. Probabil voia sa-mi sugereze ca salariul lui trebuie sa acopere ratele si nu sa reflecte experienta.
Dar e deviata discutia.
Acest Zamfir da pe dinafara de disperare si se citeste frica in ceea ce a zis. Cauta colacul de salvare in banci. Eu cred ca bancile incep si ele sa devina mai precaute, nu pentru ca asa zice BNR, ci pentru ca vad cum creste numarul restantierilor. Tre sa fii inconstient sa neglijezi ce se intampla la nivel global cu economia si sa nu te astepti somaj in crestere la noi.
Zamfir e disperat. Si la disperare si-a aratat haina de agent imobiliar de la coltul blocului. Simpla folosire a expresiei "isi vor lua teapa", l-a aruncat in derizoriu.
eu cred ca e putin exagerat sa credem ca acei oameni cu ghiul pe deget si cu Q7 de prin alte zone ale tarii au cumparat apartamente in bucuresti citind sfaturile unora prin ziare si reviste de specialitate :D
poate doar a vrut sa le dea un avertisment ca sa se opreasca; vorbesc de cei care fac declaratii aiurea prin presa.
@ all
Nu sunt de acord cu Nestor ca articolul lui Manole este o instigare la violenta (sau o justificare a acesteia).
Mi se pare, insa, ca desi fondul este corect, forma lasa de dorit. Este un articol prea dur, prea amenintator, prea sumbru prin raport cu anumite realitati. Are mai degraba ceva din tiradele lui Robespierre decat din raceala unei analize economice.
Poate ca, asa cum mai spunea cineva, ce a fost de spus (din punct de vedere economic) s-a zis deja. Din acesta perspectiva, poate e normala o usoara alunecare catre emotional. Dar, sincer, cred ca Manole ar trebui sa se opreasca aici cu tipul acesta de abordare, fiindca altfel risca sa discrediteze munca excelenta pe care a facut-o pana acum.
@Nestor
Articolul nu este o instingare la violente, in primul rand pentru ca publicul tinta nu prea este capabil de asa ceva.
Poate ar trebuie sa cauti printre domnii cu ghiuluiri -- era unul pe aici care avea o sala de fitness sau ceva de genu' care tot invita lumea sa-si rezolve disputele cu el ca de la gorila la gorila.
Tu ai inteles doar ce ai vrut din poveste: evident ca exista si riscul sa gasesti un nebun care sa-ti dea in cap (ai auzit de barbatul omorat in bataie la Brasov pentru ca a sarit coada la bilete?), dar principalul risc pentru imobiliari NU e asta!
Manole a aratat indarjirea unora impotriva imobiliarilor, iar dispretul, maniera maidaneasca(adica de maidan :) ), inveninata si MULT PREA PERSONALA ("sa-si ia tzeapa", "vedem noi cine isi va mai permite atunci un apartament") sporeste si mai mult aceasta indarjire.
Inainte sa le dea cineva in cap (evident ca NU cei care injura pe blog, ci un pagubit, nu?) nu vor mai avea clienti, acesta e un risc mult mai apropiat si mai real.
Dispretul si aroganta fata de cumparator arata decuplarea TOTALA a imobiliarilor de realitate.
@all: am inclus primul comentariu ca PS la post.
Haideţi să păstrăm măcar aici un nivel calm al reacţiilor unii faţă de ceilalţi. Mi-e greu să moderez câte 200 de comentarii, de aceea fac apel la calmul de care e capabil fiecare.
Buna ziua la toata lumea!
Urmaresc/citesc de un an de zile acest blog si consider binevenita aparitia lui.
Sunt dezvoltatorii disperati? Da, sunt. Si orice "iesire" a lor incearca sa fie cat de bine studiata si aranjata. Doresc sa vina in ajutorul tinerilor care TREBUIE sa-si cumpere o locuinta. Noi trebuie sa-i credem. Dar nu mai putem.
Sunt multi bani intrati in joc, multi sunt din afara veniti aici pentru a specula momentul. Ei stiu foarte bine ca si romanii se vor trezi odata si odata. Si trebuie "scapat" de ceea ce s-a construit pana acum. Nu a contat calitatea constructiei, nu a contat lipsa spatiilor verzi, nu a contat calitatea vecinatatilor si nici accesul facil catre si dinspre oras (Bucuresti). Au fost facute pentru cei care TREBUIE sa aiba o locuinta a LOR.
Si Dacia o luam inainte de '89 pentru multa vreme, o viata chiar pentru destui romani. Acum s-a schimbat optica si la fel se va intampla si cu imobilele.
Credeti ca daca unul din dezvoltatori va dori acum sa vanda foarte repede va fi lasat sa scada mult pretul? Va inselati! Asta se va intampla numai intr-un moment de panica creata pe piata si vor fi condusi de pricipiul "scapa cine poate". Ati vazut vreun proiect imobiliar autohton demarat fara triada INVESTITOR-DEZVOLTATOR-AGENTIE IMOBILIARA CU EXCLUSIVITATE? Eu nu.
Va amintiti ce spunea mister Hauge? "vom pregati strategia de vanzare pentru primele 35 de apartamente". Curat-murdar, e nevoie de strategie altfel nu se poate.
Apropos, ce mai stiti de stimabilul norvegian?
Din multele cugetari ale Bordei-ului am remarcat una singura destul de apropiata de adevar: "nicaieri in lume (lumea civilizata) cei cu venituri de 35-400 euro nu-si pot achizitiona o locuinta. Ei se indreapta spre piata chiriilor." Nu e departe de realitatea romaneasca.
Mai este un aspect de analizat: una este pentru INS sau Guvern definitia clasei de mijloc si alta este pentru "imobiliari". Din cate stiu clasa de mijloc are venituri apropiate de salariul mediu pe economie, nu? Asta o spun pentru ca distinsii domni in frunte cu G. Zamfir afirmau ca dupa aplicarea noilor norme BNR clasa medie nu-si va mai putea cumpara o locuinta. Hai ca cumparam cat mai repede.
nestor
"M-am oferit chiar pe mine ca exemplu, intrucat desi am cumparat anul trecut prin credit, nu sunt deloc la curent cu preturile din zona intrucat nu vreau sa vand locuinta in urmatorii zece ani."
Aha! Tu, macar in al 12-lea ceas, ai recunocut ca ai luat credit anul trecut, asa cum banuiam de fapt.Am inteles acum si de ce cei care dau 30 de lei pe sacul de ciment sunt "prosti" in acceptiunea ta, iar cei care s-au imprumutat la banca pentru un ap.fix. cand nu trebuia ( in varful curbei de pret), sunt deosebit de inteligenti. Doar nu era sa te faci singur prost!!!
Dar asa cum ti-am mai spus, clasificarea asta a prostilor in functie de interes, denota un anumit caracter...
Tare ma tem ca am avut dreptate si cu masina...
O.k. cu tine din clipa asta am incetat sa ma cert din 2 motive:
1) Ar fi neelegant din partea mea, din moment ce acesta este doar un blog, iar tu vei avea, cat de curand (daca nu deja au si inceput), in viata reala probleme. Tot ce pot sa-ti spun este mare atentie la creditul ala si fi cu ochii in patru la miscarile bancii!!Eu as mai citi inca odata contractul de imprumut...
2) Din moment ce eu am ales sa imi constuiesc anul acesta casa ( desi terenul sau materialele nu le-am achizitionat in totalitate anul asta), ma inscriu in categoria " prostilor care inca mai dau 30 de lei sacul de ciment", motiv pentru care ai putut tu sa accesezi creditul ala si sa-ti iei casa si masina!
@All
Ma intreb cat timp va mai dura pana sa recunoasca si olandezu ca a "calcat in strachini" si a cumparat fix anul trecut(in varful curbei de pret) cu gand sa vanda mai tarziu pe 200000 de euro!Si asta in pofida M.B.A.-ului cu care se lauda!!
E foarte clar pentru mine de mai demult ca si nestor si olandezu sunt intr-o faza clasica de "negare a fenomenului" si ca de fapt nu vor sa ne conviga pe noi prin postarile lor, ci pe ei insisi...
@ endorfina
O.k. nu numai Q7, mai sunt si X5 si mai nou X6, M.L.-ul,Lincoln Navigator,etc. de regula cat mai mari, negre, din care "bubuie" maneaua, si care se "pisa" pe regulile de circulatie si pe ceilalti participanti la trafic, ca ei "e jmecheri"!!:))
@Manole:
"mulţi oameni care fac parte din generaţia tânără vă urăşte mai rău ca pe Ceauşescu"
Ai inceput fraza cu o idee de constructie gramaticala, a sunat telefonul :) si ai continuat-o cu un dezacord. Corecteaza repede.
@Nestor si celor care au picat in plasa intinsa de el - ma refer la ideea cu "romanii latra (pe forumuri) dar nu musca" adica nu sunt oameni de actiune.
Nu mai suntem in 1907, "latratul pe forumuri", articolele in ziar, analizele macroeconomice la TV, acest blog precum si comentariile aferente reprezinta cea mai valoroasa forma de constientizare adica actiune 100%.
Previzibil in cazul lui Nestor, nu se poate impaca cu faptul ca a cumparat pe varf de bula si acum intra la categoria "fazan pe viata". Ca toti cei care au avut aceasta nesansa, isi doreste ca visul urat in care s-a trezit sa se termine, preturile sa creasca sau in cel mai rau caz, sa nu mai fie printre putinii care au inghitit galusca fierbine. Sau in varianta romaneasca, "capra mea e moarta, sper ca si capra vecinului zace-n cotet."
Referitor la prostia cu "instigare la violenta", scremuta de aceeasi minte luminata si preluata de alti naivi. Poate ca e o noutate pentru voi dar fraza "Fata, nu te duce-n furou la discoteca comunala ca s-ar putea sa te intorci acasa cu paie-n par" nu reprezinta o instigare la viol. Personal cunosc un tip - tanar programator cu nevasta care-l toaca marunt si copil mic, care a cumparat pe varf de bula o garsoniera in capatul Rahovei la rotundul pret de 80.000 EUR, cu credit - bineinteles. Tipul nu este complet batut in cap si vede ca acum ar putea achizitiona cu aceeasi bani un apartament de 2 camere in zona, locuinta care s-ar preta mult mai bine cresterii unui copil. Si inca ceva, nu este complet stabil emotional si chiar daca este mai degraba genul "nerd" (astia-s mai dubiosi) sunt sigur ca, in conjunctura in care ar suferi un soc emotional sau vreo nenorocire care pe altii i-ar impinge la vreo sinucidere pe el s-ar putea sa-l trimita la vanatoare de vinovati. Evident, sanse sunt putine, de obicei astia "latra pe forumuri" ca preturile nu pot merge decat in sus, dar stirile de la ora 5 ii au ca protagonisti pe aia 0.01% care sunt mai... deosebiti.
Ionut, nu este corect sa transformi o lupta de idei intr-o lupta de persoane iar singurul lucru negalant pe care l-as putea face ar fi sa ripostez.
Prostii care cumpara ciment sunt aceiasi cu prostii care iau credite si cu prostii care iau case, aceasta este eticheta pe care voi singuri ati lipit-o. Am mai incercat si eu, a mai incercat si Noamy sa va explice ca fiecare om are in viata niste prioritati si scopuri in functie de care actioneaza. Daca sunt de neinteles pentru unii, nu inseamna ca sunt neaparat si de condamnat. La fel, cateodata inactiunea la care voi indemnati pe termen lung s-ar putea sa coste mai mult decat actiunea. Nu spun ca e o certitudine, doar ca este posibil.
Oamenii care cumpara ciment cumpara pentru ca au nevoie acum, nu peste un an si nu in Germania. La fel, unii dintre cei care cumpara case au nevoie acum si aici, nu peste 2 ani cand au scazut preturile sau in Berlin.
Sper ca ai inteles asadar sa incadrezi prosti intre ghilimele data viitoare cand citesti acel paragraf. Eu nu le pun pentru ca ar insemna sa imi acuz cititorii de lipsa de subtilitate, ceea ce nu mi-as permite niciodata.
De ce spuneti ca numai tiganii poarta ghiuluri si conduc masini mari?
Care este diferenta intre tiganul care isi doreste masina cat mai mare si impatimitul care isi doreste masina cu cai cati mai multi? Care este diferenta intre taranul cu ghiul de aur si doamna eleganta care poarta un inel cu diamant de 100 000 de euro?
Tot intoarcem o moneda de pe o fata pe alta, dar nimeni nu vrea sa recunoasca ca desi desenele difera valoarea inscrisa pe fiecare fata este aceeasi.
De regulile de circulatie nu ii pasa nimanui, de la Q7 la Matiz sau Dacie, am mai spus-o odata, pentru ca asta nu are nici o legatura cu marca masinii ci numai si numai cu mentalitatea soferilor.
cristi dimofte
"Nu mai suntem in 1907, "latratul pe forumuri", articolele in ziar, analizele macroeconomice la TV, acest blog precum si comentariile aferente reprezinta cea mai valoroasa forma de constientizare adica actiune 100%."
Corect, dar daca ma uit la ce "debiteaza" , imobiliarii astia deosebit de competenti, potentialii cumparatori, ai dracu', s-au vorbit cu toti si au pus-o de "greva" fix in acelasi timp! Sa ne aducem aminte de d-ul hauge care era foarte uimit ca piata din romania e ciudata rau: tranzactiile s-au oprit cvasitotal in mai putin de-o luna!!
Te pomenesti ca, in mintea lor, manole e lider de sindicat si aristotel vice-presedinte, responsabil cu propaganda!!:)))
Manole a inteles ca ma refeream la violenta verbala, nu fizica.
Nu isi are locul intr-o expunere rationala si echilibrata, desi si eu mai cad cateodata in acest pacat.
nestor
"De ce spuneti ca numai tiganii poarta ghiuluri si conduc masini mari?"
Gresit. Mai citeste inca o data postariel noastre! Nu tiganilor le ducem noi grija pe acest blog...
"Daca sunt de neinteles pentru unii, nu inseamna ca sunt neaparat si de condamnat."
Nu te-a comdamnat nimeni, precum am mai spus, tu esti doar de compatimit...
P.S.Cu noamy, scuteste-ma, te rog!! Acum o luna era "uluita de clarviziunea unora de pe blog" si se pare ca de atunci a ramas asa "uluita"... tocmai ca vitelul la poarta noua!
Nestor
"Manole a inteles ca ma refeream la violenta verbala, nu fizica."
La cireada de vite nu te duci cu: sarut-mana doamnelor, va rog frumos sa binevoiti sa va aliniati la staul! Te duci cu bata!!
Frumos... incerci ca d-ul zamfir sa iei de "fraier" un popor intreg si la ce te astepti??
Normal: frigiderul plin de carne!
Cand mi-am cumparat masina, am ales-o pe cea mai sigura din clasa ei impreuna cu toate optionalele de siguranta. Pentru toti prietenii mei a fost de neinteles cum am putut sa dau o asemenea suma pe o masina cand de banii aceia puteam sa imi cumpar o marca mai iubita de roman sau un motor de doua ori mai puternic. Deasemenea, lucrul care i-a socat pe cei mai multi a fost ca am luat vopsea standard, cea metalizata costand in plus.
Cei care nu vad o locuinta decat prin perspectiva banilor pe care aceasta ii valoreaza sunt indreptatiti sa gandeasca asa.
Exista in schimb si cei pentru care casa are o valoare totala mult mai mare, infinit mai mare decat cea in aur. Irational economic, dar uman.
De ce este lumea asa de incordata azi? Niciodata nu am mai fost dialoguri asa de violente, nu inteleg.
@Manole
Nu cred ca cineva le va poci mutrele lui Bordei sau Zamfir sau Zilisteanu. Si nici unui director de banca sau sucursala. Astea sunt doar povesti. Piata imobiliara este o piata aproape ca oricare alta, diferenta consta in interesul acordat si sumele vehiculate. S-au scumpit cam de un an de zile cerealele, carnea de porc, legumele si fructele, petrolul etc. A sarit cineva cu pumnii? Cred ca toata lumea a devenit consstienta si destul de informata ca in momentul in care arunca peste 100k euro pe un bun imobiliar sa-si asume riscurile. Nu putem fi toti egali, nu putem avea toti noroc, nu putem incheia discutiile de pe acest blog sau de aiurea, in fiecare seara, cu toata lumea castigatoare. Domnia si prostia se platesc la fel ca si lipsa de informare sau placerea "proprietatii". Personal opinez ca nivelul chiriilor va corecta preturile actuale. Si ca multe din apartamentele (blocurile) nou construite vor fi inchiriate.
Nu va mai certati! E un blog prea interesant ca sa-l murdarim cu cuvinte si expresii ce nu ne caracterizeaza.
Peace!
@ all
Baieti, vesti proaste !!!
Ma refer la majoritatea de pe forum mai putin Nestor, care castiga din cresterea economiei si nu din caderea ei cum credeti voi ca ati putea castiga !
http://money.cnn.com/2008/09/17/news/economy/colvin_recession.fortune/index.htm
Pt. cine nu stie revista se numeste Fortune - si desi inseamna Avere in engleza credeti-ma ca nu are legatura cu ghiuluri, Q7, manelisti sau in gerenral toti nesimtitii din trafic(-ul rutier) din Ro. Si nici cu "contrarevolutionarii" de pe forum-ul asta :-)
Hai ca va las sa savurati articolul . Sper sa il si intelegeti ...desi mari sperante nu-mi pun in asta.
Lectura placuta oricum !
olandezu
He! He! He!
Diferenta dintre noi:
eu am castigat o avere( prin munca) din cresterea economica, tu ( crezandu-te mare investitor) doar 4 pereti!
@Olandezu:
Recesiunea din anii '90 s-a terminat prin 1995-1996. O recesiune este ceva mai mult decat ce se declara de catre un comitet de profesori universitari adunati intr-o comisie si care citesc niste cifre, mai mult sau mai putin manarite, si apoi decreteaza daca este sau nu recesiune.
Ca fapt divers, sectorul tehnic nu si-a revenit dupa caderea din 2000 si sunt sanse mici sa isi revina in urmatorii 10 ani.
Vezi ce sa intampla daca crezi tot ce se scrie?
Oricum, articolul e interesant, e emblematic pentru "nu e nici o problema, e doar in capul tau."
olandezu, am ras cu lacrimi de articolul ala.
deci, ce incerci sa-mi explplici? ca faptul ca eu cu colegii mei, cu toate firmele cu care colaborez, de la muncitori pe santier pana la ingineri arhitecti, civil, electricieni, cu totii castigand cu 40% mai putin fata de anul trecut, e doar o iluzie optica si ca de fapt cu totii ne aflam intr-o plina expansiune economica pe care de fapt nu o percepem?
ma rog, sa spunem CA in sectorul nostru nu se simte cresterea, dar se simte in celelalte. care sunt acelea? cel bancar cu zeci de falimente de care nici nu ai auzit? sau poate cei care ne fac masinile? am auzit ca "nici nu au fost concediati cateva mii"...
sau care alt sector? poate alitalia si celelalte companii aeriene nu sut in pragul falimentului...
articolul ala nu face decat sa dovedeasca un singur lucru: manipularea si articolele la comanda nu au fost inventate in romania, au fost doar importate...
in rest, te rog nu-mi mai spune ca nu suntem in recesiune, o simt eu pe pielea mea, in fiecare zi si crede-ma nu sunt nici singurul si nici tocmai fara o meserie buna nu sunt...si nici in rezidential nu am fost implicat 100%. am suficiente proiecte de infrastructura, dar totusi, dupa parbusirea sectorului rezidential, concurenta pentru asemena proiecte s-a dublat, preturile oferite au scazut si, ceea ce mi-e teama cel mai mult, multe proiecte vor fi sistate sau amanate, din lipsa de fonduri....
sunt de acord, inca e greu sa dovedesti din punct de vedere statistic recesiunea, atata timp cat discutam despre date din urma cu 12-16 luni, dar asta nu insemna ca nu suntem in plina recesiune.
si da, sunt de acord ca suntem abia la inceput, ca lucrurile vor merge din rau in mai rau, ca urmeaza cel putin 4-6 ani de criza profunda si abia apoi va urma o asezare , dar la nivele foarte scazute ale economiei, urmate de crestrei timide pentru foarte, foarte multi ani...asta evident, daca scapam...
ceea ce nu pricep romanii in ruptul capului, e ca daca un portavion de genul economia sua se scufunda, nu are cum sa ramana la suprafata o barcutza ca romania care e legata cu lanturi de ancora de acel portavion....doar romanii viseaza ca barcutza noastra va tine pe linia de plutire toate economiile din zona...
eu am mai spus si o mai repet. exista o intarziere a europei si romaniei la valul de criza care a inceput, se propaga cu intarziere, dar pentru cei care stiu cate ceva despre propagarea unui tsunami, e clar ca pagubele si dezastrul nu se produc la locul in care acel val a fost provocat ci in acele zone cu adancime mica(economii slab dezvoltate), zonele de coasta...
vin vremuri grele, domnilor! elaborati-va strategiile pentru criza...
in ceea ce-l priveste pe zamfir, nu pot sa spun nici DING-DONG NICI CURAT-MURDAR CI,
....GROTESC, GROTESC, GROTESC, GROTESC, GROTESC, GROTESC......
@olandezu'
Uite cum sta treaba, eu nu am stat sa citesc tot articolul ala, pentru ca in ultimul an si ceva am citit o groaza (recunosc ca in ultima vreme ma opresc la primele linii cand vad ce insinueaza articolul) si sunt 99% sigur ca articolul respectiv ne povesteste ca in SUA nu e recesiune....
Dar asta nu are nici o importanta dragule, eu de exemplu sunt convins ca o sa fie si o sa fie una mare rau... dar nu asta conteaza.
Conteaza ca: preturile caselor s-au prabusit, pietele financiare sunt un dezastru (pentru prima oara dupa Marea Recesiune yield-ul trezoreriei SUA a fost negativ -- adica in cateva zile oamenii au fost taxati pentru PRIVILEGIUL de a imprumuta trezoreria SUA :))) ), somajul creste vertiginos, caderea pretului caselor noi ACCELEREAZA, numarul de persoane care nu mai fac fata ipotecii e in crestere, cererea la bunuri e tot mai mica si in fine, valul imobiliar a ajuns deja in Romania (care apropo are crestere economica 9%, nu?).
Tu crezi ca scrie cineva in ziare: "gata, preturile o vor lua la vale la anul" in plin boom?
Sau invers, in plina recesiune sa scrie "chiar daca suntem in recesiune, la anul pe vremea asta o sa-si revina" (tine minte ca SUA inca nu e in recesiune...).
Nu dragutule, ziarele scriu despre ce se intampla DEJA, nici analistii nu prea le nimeresc de obicei...
Pietele de captial in general sunt ADEVARATUL BAROMETRU, pentru ca ISTORIC acestea anticipeaza CORECT cu 6 luni (nu, nu cea din Babuineea) mai devreme situatia economica!
olandezu
In legatura cu articolul, eu ti-am mai spus ca manipularea are "sens" in cazul tau, nu esti destul de "dotat" sa lupti impotriva ei si( ceeea ce e mai trist) se propaga cu ajutorul celor ca tine...
Cele mai mari falimente de pana acum s-au intamplat in institutii care traiesc din pariuri: bursa si bancile de investitii.
Va aratati atat de intransigenti fata de speculatori si manipulari, dar considerati piata de capital drept adevaratul barometru al economiei globale.
Daca cifrele vorbesc despre scaderea pretului la locuinte sau despre cresterea somajului sunt placute urechii, deci reale. Daca vorbesc despre crestere economica, sau a PIB, atunci sunt mistificari.
Intr-un fel, este ca si cum te-ai uita la sondaje electorale. Intre sondaje ordonate de diverse partide se inregistreaza diferente de pana la 10-15%, intotdeauna in favoarea celui care il comanda.
Dupa anuntarea rezultatelor, cand cifrele nu mai pot fi contestate, se analizeaza rezultatele. Din nou, fiecare partid este castigator: unul pentru ca a obtinut cele mai mari scoruri, altul pentru ca a obtinut scoruri mai bune comparativ cu ultimele alegeri, altul pentru ca a obtinut scor mai bun decat acela cu care il creditau sondajele oponentilor.
Asa se nasc discutiile absurde in care reiese ambitia fiecaruia de a avea dreptate.
Qwerty, ar trebui sa citesti articolul pentru ca este fain si bine argumentat. Nu se compara cu ideatia de doi bani a imobiliarilor nostri pe care o cita Manole mai sus si care intradevar iti lasa o senzatie de jena si mila.
Referitor la articolul din Fortune Magazine:
Intotdeauna e bine sa prezinti o opinie contrara opiniei majoritatii, si sa te gandesti la ea.
Pana la urma, asta a fost esenta acestui blog. Daca toti am fi luat de bun ce ziceau presa, colegii, agentii imobiliari, mama si bunica acum un an, blogul asta nu ar fi aparut.
Daca intr-adevar cifrele zic ca inca nu e recesiune, inseamna ca inca nu e - macar tehnic vorbind. Totusi, pare destul de probabil sa fie in curand. Articolul mai sufera din cauza ca nu prezinta efectiv cifrele de care se vorbeste. Cand se vorbeste de "most recent quarter", e vorba de trimestrul 2 sau 3? Nu trebuie uitat ca falimentele marilor banci s-au produs recent...
In fine, chestiunea e discutabila inca, dar ne vom lamuri in curand cum sta treaba. Eu unul nu sunt optimist, dar sper totusi ca macar sa nu fie asa grava recesiunea care cred ca vine. Si ma voi bucura sincer daca nu va veni!
PROBLEMA ESTE ALTA:
Blogul asta a aparut acum aproape un an jumate. Pe atunci nici macar nu se vorbea de recesiune. Luni la randul, argumentele prezentate aici nu au avut vreo legatura cu ideea de recesiune.
Si, tineti-va bine... nici acum nu prea au! Argumentul care mie mi se pare fundamental, si care a fost ras-explicat pe blogul asta e cel al nesustenabilitatii preturilor in raport cu veniturile. Nu recesiunea, nu prostia lui bordei, nu bau-bau!
Ca sa rezum postul anterior, un pic prea lung:
Indiferent ce se va intampla cu economia globala (recesiune sau nu), preturile de la noi vor scadea, fiindca nu sunt sustenabile pe plan local.
Nimeni (sau aproape nimeni) nu-si doreste recesiune, fiindca atunci vom avea cu totii de suferit.
ahahahahah, gata! ne-a lamurit definitiv. olandezu e chiar limitat la penthouse. a crezut el ca daca ne flutura un link dintr-o revista straina (o gazeta de perete a neoconilor btw) ne da pe spate si ne invatam noi minte.
autosugestia nu te va ajuta pe tine si cu atat mai putin pe americani. chiar mccain a zis ceva asemanator acum 2 luni parca si toata lumea a ras si cu curul de el de a ajuns subiect de mijto la snl si jay leno.
perfect! pana acum te credeam rau intentionat dar tu efectiv, sic!, nu poti mai mult si cum zicea un antecomentator, incerci sa te convingi pe tine insuti ca vei mai prinde ziua in care sa marchezi profitul. acuma nu ma voi mai obosi sa-ti raspund caci, saracul de tine, atata stii, atata faci.
stii bancul cu okii? OKII CAT CEPELE!!! hihihi
Nestor
"Daca cifrele vorbesc despre scaderea pretului la locuinte sau despre cresterea somajului sunt placute urechii, deci reale."
Tu esti chiar batut in cap?Sau constientizarea faptului ca s-ar putea sa fi gresit imprumutandu-te la banca(repet : fix cand nu trebuia) ti-a afectat atat de mult judecata incat ai halucinatii?
Tu atat ai inteles de pe blogul asta, ca noi ne bucuram de cresterea somajului si de faptul ca e foarte probabil sa vina recesiunea?!
Saracul de tine, chiar incep sa te compatimesc cu adevarat!
E destul de rau pentru cineva sa nu vada dincolo de alegerile pe care le-a facut la un moment dat...ai vazut "Matrix"!!???
BORDEI ASTA NU MAI TEMINA CU DELIRUL, ACUM A INVENTAT ALTE MOTIVE PENTRU CARE APARTAMENTELE SE VOR SCUMPI. PENTRU CA E INTRETINEREA MAI IEFTINA DECAT LA O CASA, IAR ROMANII CU MIC CU MARE, VOR VINDE TOT CE AU, CASE, VILE SI SE VOR MUTA IN APARTAMENTE...EVENTUAL IN CELE PE CARE LE DETINE EL...
http://www.zf.ro/proprietati/
costurile-reduse-ii-imping-pe-
bucuresteni-sa-se-mute-in-
apartamente-3007498/
A, MAI E O CHESTIE. DACA AUD AMERICANII CA INTRETINEREA UNUI APARTAMENT IN RO(CHELTUIELI DE BLOC, GAZ, CURENT, UTILITATI) E DOAR DE TREI ORI MAI SCUMPA(DA, MAI SCUMPA) DECAT IN STATE, VOR DORI SA-SI VANDA CASELE PE UN SFERT SAU JUMATE DE ACRU SI SE VOR INGHESUII CU TOTII IN MAHALALELE BUCURESTILOR.
PAI CUM SA NU MERITE, VINZI O CASA DE 300 MP, PE TEREN DE 1000MP, IN STATE, SI PE BANII AIA CUMPERI UN APARTAMENT LA ETAJUL ZECE. AVANTAJUL E CA ASCULTI MANELE SI CAND VREI SI CAND NU, AI POSIBILITATEA DE A IESI CU VECINII LA UN GRATAR LANGA CONTAINERUL DE GUNOI, NU MAI TREBUIE SA CUMPERI CAINE, CA GASESTI UNUL LA FIECARE SUTA DE METRII, II PUI LESA SI TE PLIMBI CU EL, APOI, CAND TE-AI SATURAT DE PLIMBAT II DAI DRUMUL SI MERGI ACASA...NU E FRUMOS???
SAPTE, STIU, SUNT ORDINAR...
Elzorab, linkul pus de tine ne duce la un articol din... 2006.
iti dau eu unu recent atunci:
http://www.zf.ro/eveniment/
pretul-apartamentelor-noi-nu-va-scadea-3219773/
scaderi record... in UK deocamdata.
http://www.capital.ro/articol/
marea-britanie-scaderi-record-de-
pret-pe-piata-imobiliara-112662.html
Se apropie tsunamiul.
Si ca de obicei gloata de ignoranti se uita cat de frumos se retrage apa, fac fotografii de grup si predictii cum ca totul revine la normal cat de curand.
Cand oamenii vor fi disperati ca au dat munca lor de o viata (si poate a rudelor) pentru o minciuna ambalata frumos vom asista si la acte mai mult sau mai putin deplasate. Presimt ca magazinele cu specific vanatoresc vor face vanzare frumoasa.
@ olandezu
"Deci 4.6% pe an - IN PLINA CRIZA. Sa zicem 5% pe an...asta inseamna 10-12 ani de criza CATASTROFALA sa scada preturile 50-60% cat vreti voi !"
Super logica prietene!
Imi place cum gandesti, faci parte din grupul tinta. Apropos, nu vrei sa cumperi niste teren (investitie buna, iti spun eu) undeva in camp, in spatele aeroportului Otopeni? Cat? 75E/mp, ieftin zice tipul, "ca preturile e in crestere". Te bagi?
@Ionut,
As dori ca data viitoare cand ma citezi sa nu mai foosesti ghilimele, ci trimitere la linkul in care as fi sustinut ceea ce pretinzi prin folosirea acelor glilimele. Pe scurt, nu am fost uimita niciodata de clarviziunea celor care posteaza aici, nu as putea fi uimita nici acum cand nervozitatea unora ca nu pot cumpara sub nivelul din sept 2007 (data aparitie acestui blog) se traduce prin instigare la violenta.
Pe principiul, noi, clarvazatorii si cei care am postat pe acest blog pt a educa populatia lipsita de orice cultura finaciara instigam la violenta fizica....pentru ca traim intr-o tara in care la stirile de la ora 5 ni se face o sinteza a zilei cu violenta conjugala, violenta la coada in gara sau la stop.Nu ca la altii n-ar exista, dar nu s-a exporta produsul jurnalistic "stirile de la ora 17" Intamplator, la alte natii (si foarte apreciate pt gradul lor de dezvoltare) cate un adolescent mitraliza o clasa intreaga (si bonus cativa profesori) fara ca violenta sa fie atributul principal al acelei natii supercivilizate, si fara ca oamenii sa-si motiveze instigarea la violenta (in lipsa argumentelor ) prin enumerarea catorva incidente de acest gen.
Astept cu interes momentul cand acei clarvazatori vor avea viziunea adevaratelor cauze care au dus la cresterile imobiliare din Ro (relaxarea creditelor, -strategic conceputa pt a absorbi procentul non-neglijabil de bani negri inregistrati de unii sub forma de venituri, iar nu ca salarii declarate si monitorizate in statistici-, prezenta unor mase mari de bani negri sau gri care circula din afaceri private, servicii nedeclarate, specific unor tari emergente in care banii se fac usor si se cheltuie la fel de usor).
Astept deci momentul "iluminarii" cand pe blog se va instiga la violenta fizica impotriva functionarului de la ghiseu- cel care-ti incaseaza dobanda sau iti refuza creditul (ca doar isi expune fata zilnic la ghiseu si il poti identifica pt binemeritata sifonare specifica natiei de romani violenti).
@nestor:
"Cele mai mari falimente de pana acum s-au intamplat in institutii care traiesc din pariuri: bursa si bancile de investitii."
Fals!
NU MAI EXISTA NICI O BANCA DE INVESTITII -- toate au dat faliment si astea au tinut prima pagina, dar au dat faliment si multe alte banci (mai ales din SUA), cred ca ai auzit despre recentul faliment al WaMu (cel mai mare faliment bancar din istoria SUA).
Deci cei 5 care au speriat vestul si azi sunt la 2 metri sub pamant nu sunt singurii care au dat faliment: au dat faliment cei care au fost prea expusi la pachetele de ipoteci TOXICE (adica alea supraevaluate, date unor pesoane care nu si le puteau permite... suna cunoscut?).
Chiar si bancile care NU S-AU EXPUS DELOC la ipoteci nerentabile sunt in mare pericol pentru ca au imprumutat banuti lui X si Y care s-au expus, pentru ca bancile nu au rezerve mari de lichiditati (nu tin banii la ciorap, ii imprumuta mai departe), pentru ca valul de soc a inceput sa se extinda in economie, in fine, pentru ca toata SANDRAMAUA e construita pe nisip (efectele de parghie FOARTE MARI din instrumentele financiare folosite + sistemul bancar fractional fac intreaga sandrama extrem de instabila in caz de criza/neincredere).
Tu de ce crezi ca vor sa injecteze 700 mld de dolari in banci, de bine ce le merge?
"Va aratati atat de intransigenti fata de speculatori si manipulari, dar considerati piata de capital drept adevaratul barometru al economiei globale."
Poti sa fii intransigent fata de cine vrei, ADEVARUL e ca cei care misca pietele de capital (smart money) au MULT, MULT, MULT mai multe cunostinte ca tine sau ca mine, au o experienta VASTA in domeniu si daca pariezi impotriva lor 99% O SA PIERZI.
Putem sa dezbatem CAT VREM noi, realitatea asta e: pietele de capital anticipeaza cu 6-9 luni situatia economica.
" Daca vorbesc despre crestere economica, sau a PIB, atunci sunt mistificari."
Revenind la pietele de capital: in 1929 economia SUA DUDUIA (nu ca in Romania, efectiv duduia -- produceau DE TOATE in ritm ametitor)!!! -- care crezi ca fost prima: crahul economic sau crahul pietelor de capital?
Ei-ei, aici e problema: iata un principiu dupa care se ghideaza baietii de pe Wall Street: "Buy the rumor, sell the news" -- "cumpara zvonul, vinde stirea" -- asta nu inseamna ca trebuie sa crezi in zvonuri cum ai fi tentat la prima vedere, ci inseamna altceva: cand o sa afli DIN ZIARE (the news) ca economia e in colaps, fii SIGUR ca baietii destepti au VANDUT DE MULT si piata de capital e deja in groapa de multa vreme; la fel si cand isi va reveni: baietii destepti au cumparat de mult, cand aveau informatii pe anumite canale (adevaratul "zvon" nu ala din ziare) ca s-a sfarsit criza si urmeaza revenirea.
Tot la fel, cand ziarele ii toaca pe fazani cu stiri despre cresteri RECORD la bursa, baietii destepti ies din piata, marcheaza profiturile.
De asta piata de capital chiar e un oracol (barometru ar insemna ca masoara starea de azi cand de fapt masoara starea de fapt de peste 6-9 luni) pentru ca cei cu bani vor face mereu si mai multi bani, pentru ca, culmea.... se pricep sa faca bani :)
Noami, dacă minţişoara ta atât a înţeles, că postul meu incită la violenţă, nu înţeleg ce mai cauţi pe aici.
Dacă îndeamnă la ceva, postul meu îndeamnă la răspundere. Din păcate Zamfirii şi Bordeii sunt prea ocupaţi ei ştiu cu ce ca să urmărească forumurile de pe net, dar cel puţin departamentele de PR şi marketing din subordinea lor ar trebui să le spună că au o mică mare problemă câtă vreme au început să apară reacţii de genul "de te-aş prinde ţi-aş sparge faţa".
Mie unuia mi-ar fi frică. Asta e tot ce vreau să spun. Las' că-i bine, firmele de pază & protecţie vor avea clienţi noi.
naomi, nu e vorba de nici o clarviziune. eu nu fac nimic altceva decat sa va spun ceea ce am patit deja in state. daca voi credeti ca romania va fi scutita de asa ceva, ca este o fortza economica mondiala unde criza nu va ajunge, asta e problema voastra.
dar atunci te intreb daca ai auzit de caritas, dacia felix, fni, si altele.
chiar, prin 96-97 exista un fond al lui catarama, mare magnat in industria mobilei. si acel fond s-a parabusit lasand fara bani o groaza de oameni. mai stie ceineva cum s-a numit??
naomi, daca bula s-ar fi produs doar in romania, da as fi de acord ca a fost generata de spaltul banilor negrii, dar nu e asa, ea a existat si in sua...unde e mai greu cu spalatul banilor...
parerea mea, bula a fost generata in primul si in primul rand de lacomie, de speranta aproape disperata(daca se poate spune) a oamenilor ca daca vor cumpara acum si vor vinde peste doi ani se vor imbogatzi si nu va mai trebui sa munceasca in viata lor. evident ca aceasta speranta le-a fost alimentata de "baietzi destepti" care, probabil au si spalat bani negrii din plin. dar te asigur ca daca nu exista acea psihoza in randul maselor "cumpara acum ca maine va fi mult mai sump" sau " indatoreaza-te cu 90% din posibilitati, fa tot ce poti doi-trei ani ca sa-ti platesti ratele, dar apoi stii sigur ca vei fi un om bogat dupa ce vei vinde la pret dublu" deci, daca nu exisat acea psihoza, nici bajeti destepti nu ar fi putut sa-si spele banii. spalatul banilor s-a facut pe seama unei mase de oi inculte din punct de vedre finaciar, usor de manipulat, lacoma si toanta...
scuze daca sunt ordinar!
@Noamy
"cate un adolescent mitraliza o clasa intreaga".
Ce face adolescentul? Pare a fi ceva cu rezonante bisericesti... Incearca acum forma corecta a verbului "a mitralia" :)
Se pare a weekend-ul asta am preocupari ortografice.
noamy
noamy spunea...
@nenea Cora
"Nu sunt bani la buget nu mai sunt bani nici pentru sanatate, invatamant, salariile personalului din administratie. Nu mai sunt bani e autostrazi sau alte lucrari de infrastructura, si asa va cadea sector dupa sector. Nu mai sunt bani de furat..."
Eu sunt consternata de gradul de luciditate al unor oameni care se bucura ca in tara asta totul se va prabusi, sunt incantati ca nu vor mai fi bani pt sanatate, invatamant, infrastructura. Dar nici de furat (nota bene!).Timp de vreo 5 ani, asa. Un fel de "prefer sa-mi moara copilul in spital fara medicamente, sa ramana sotia somera, mama fara ajutoare la caldura....dar sa nu mai vad ca-si fac vile niste bugetari corupti si niste developperi procopsiti.
Celor cu aceste viziuni unii ii spun "bine ai venit in clubul nostru" . In limbajul popular se i se mai spune "gradina domnului".
03 septembrie 2008 16:48
1)Asa e,esti "consternata" nu din motive de clarviziune ci de luciditate a celor de pe acest blog dar... consternarea ramane!!
2) La mintea ta, eram convins ca postul asta al lui manole e o instigare la violenta!
Dar daca asa e , atunci ce spune d-ul Zamfir care ia de "prost" un popor intreg , ce mai e???
3)"Astept cu interes momentul cand acei clarvazatori vor avea viziunea adevaratelor cauze care au dus la cresterile imobiliare din Ro"
Tie, de un an de cand citesti blogul, nu ti-e (inca) clar care sunt cauzele !!? Mai citeste-l oadata, pe indelete,poate te prinzi...
nestor
"Cele mai mari falimente de pana acum s-au intamplat in institutii care traiesc din pariuri: bursa si bancile de investitii."
La chestia asta ti-a raspuns qwerty pe larg...eu te mai intreb doar atat in leg. cu subiectul asta: de falimentul ENRON ai auzit?
"Pariuri" gresite fac si altii...cum ar fi si d-ul Hauge:))
Dle Nestor, interpretarea cu instigarea la violenta e ridicola, oamenii care abia isi cara sacosele pe scari cand se strica liftul nu reprezinta un pericol pentru societate. Decat din alte puncte de vedere, ma rog.
Am stat si m-am tot gandit la metafora cu vechii romani. Sigur, paralela e similara imprecatiilor acelui suporter al Romaniei la nush ce campionat de fotbal, care chema la victorie in numele voievodului Stefan etc.,ca asa cum ala a batut nush ce turci, si noi ii putem zvanta pe italieni.
Acuma, o intrebare : cati dintre romani au taria pshica si fizica NU sa suporte supliciul bravului roman Mucius (who the faaaaaac iz mucius ?!!?), ci doar sa renunte la masina personala intr-o zi cu ploaie... o zi macar.
Cica e o instigare la responsabilitate.
"Dacă îndeamnă la ceva, postul meu îndeamnă la răspundere. Din păcate Zamfirii şi Bordeii sunt prea ocupaţi ei ştiu cu ce ca să urmărească forumurile de pe net, dar cel puţin departamentele de PR şi marketing din subordinea lor ar trebui să le spună că au o mică mare problemă câtă vreme au început să apară reacţii de genul "de te-aş prinde ţi-aş sparge faţa".
Mie unuia mi-ar fi frică. Asta e tot ce vreau să spun. Las' că-i bine, firmele de pază & protecţie vor avea clienţi noi."
Omule, NU ESTI SANATOS.
Pentru Dimofte :
Preocuparile lingvistice sunt laudabile, numai ca a corecta greseli gramaticale, ortoepice, ortografice si ortopedice pe blogul asta e ca si cum te-ai uita la sharon stone si ia-i admira IQul maaare.
Ia zi, am scris bine pina acum ?
Cu alte cuvinte, datul liber cu parerea, care oricum nu costa nimic,decat timpul emitentului (care nu valoreaza mare lucru, nu) cred ca se poate lipsi de rigoarea scolastica, ce zici.
@nestor
Dupa cum ziceam intr-o postare anterioara, tinzi sa faci confuzie intre mesaj si cel care il spune/aduce. Ziceam ca daca incepi sa crezi ca noi (cei de pe forum) ne-am bucura de prabusirea preturilor, de recesiunea economica (doar pentru ca zicem ca, din pacate, asta ne asteapta) nu mai dureaza mult pana o sa ne acuzi direct ca noi suntem vinovati pentru producerea lor (caderi de preturi, recesiune economica, etc). Si uite asa, pentru ca Manole le-a explicat aldor Bordei, Ziliseteanu & co. sa o lasa mai moale cu minciunile sfruntate debitate pe post de analize, ca risca sa aiba probleme nu doar de credibilitate, ci chiar fizice, repede ai ajuns sa intelegi ca Manole instiga la violenta.
Ei, am sa fac o analogie (nu neaparat pentru tine, ca tu oricum ai logica ta, prin care esti fericit, indiferent ca nu-i chiar logica - raportata la fundamentele logicii ca disciplina, ci mai mult pentru deliciul celorlati forumisti).
Deci, avem o pisica (riscuri, stagnare, blocare, prebusire preturi, recesiune) si 3 (trei) soricei. Si o bucata de cascaval (imobiliarele). Unul din soricei, este "analist/expert imobiliar". ceilati doi sunt soriocei, nu conteaza in mod deosebit de care anume. Cei trei soricei traiesc intr-o gaura dintr-o camera.
Intr-o alta camera, se afla cascavalul (banuiesc ca-ti dai seama singur ce reprezinta).
Ei, in principiu, soriceii stiu ca, pentru a ajunge la cascaval exista riscul de a intalnii pisica. Insa, intr-o zi, soricelul "expert" incepe sa sustina sus si tare, ca de fapt nu-i chiar asa greu sa ajungi la cascaval, ca pisica e o gluma proasta (nici unul din cei trei nu a vazut-o, deci nu se poate dovedi ca exista, si daca alti soricei din alte gauri, sustin ca ar exista, ei bine astea-s doar zvonuri) si ca ar fi normal ca ei, cei trei soricei, sa imparta cascavalul.
Dupa un timp, cel de-al doilea soricel se gandeste ca daca primul, "expertul" o tot tine pe a lui, probabil stie ce zice, ca doar nu-i degeaba expert (uitand ca a ajuns sa-l considere expert doar pentru faptul ca respectivul a sustinut suficent de mult timp ca ar fi unul). Al treilea soricel ii spune celui de al doilea sa nu uite de pisica (de unde si vorba "a-i arata pisica"). "Expertul" sustine insa sus si tare ca pisica e ultimul lucru de care trebuie sa se ingrijoreze si ca ar fi cazul ca al doilea soricel sa fuga repede reoede dupa cascaval, pana nu vin alti soricei, din alte gauri, care sa-l ia mai intai ("cumparati acu' cat mai puteti, ca altfel v-o iau altii inainte!").
Evident, pentu ca i-a deschis ochii asupea oportunitatii care il astepta, desi el nici nu-si dadea seama, cel de al doilea soricel ar urma sa-i dea o parte insemnata din cascaval "expertului" (de unde si expresia "a impartii cascavalul".) Al treilea o tine si el pe a lui: nu uita de pisica!
Ei, intr-un final, soricelul doi da o fuga dupa cascaval. Si se intoarce cu el. De pisica, nici urma (o fi fost ocupata cu altele - de exemplu inainte de bula imobiliara a fost bula "dot com"). Evident, sopricelul "expert" isi trage partea cea mai mare din cascaval si se lauda cat poate ca a avut dreptate, nu ca intrigantul de soricel trei, care nici nu merita (si nici nu primeste) nimic din cascaval. Si insista ca soricelul doi sa mai dea o fuga dupa cascaval, ca doar a avzut cat de usor este.
Scenariul se repeta de cateva ori. Si de cate ori soricelul trei le atrage atentia asupra pisicii este catalogat doar ca un fustrat, ciudos, invidios, ca nu are si ela parte de cascaval (si facut si prost pe desupra, pentru ca nu profita de oportunitatea de a aduce si mai mult cascaval "expertului".)
Dupa un timp, in zona, culmea, apare pisica. Cei trei o vad, insa "expertul" sustine ca nu-i nici o problema si ca, desi de acuma el si soricelul doi au cascaval suficient, nu e cazul sa abandoneze, cat timp inca mai e destul cascaval si inca riscul mare sa-l ia alti soricei, din alte gauri, daca soricelul doi nu se grabeste sa mai aduca, acum, acum, cat inca se mai poate. Cat despre pisica, da, intradevar, exista, dar nu trebuie sa-si faca griji, ca oricum, mananca wiskas si n-are ea treaba cu soriceii, iar soricelul trei e doar un intrigant fustrat (si probabil nu strain de aparitia pisicii, ca tot zicea el ca o sa vina intr-o buna zi. Ca altfel de ce sa fi aparut?).
Si merge soricelul doi iar dupa cascaval si pisica il lasa deocamdata in pace (ca mancase alti soricei, din gaura cu "dot com" si deocamdata ii digera pe aia). Al treilea soricel, vazand ca a aparut deja pisica, insista si mai mult ca ar fi cazul ca toti trei sa stea in gaura lor. Asta, desi doar soricelul doi risca efectiv, caci "expertul" doar dadea sfaturi, nu mergea dupa cascaval, ca-l primea de la soricelul doi, iar soricelul trei nu mergea pentru ca nu vroia sa-si asume riscuri, spre dispretul "expertului" care il facea fraier cu orice ocazie, si-i tot spunea ca, daca vrea sa manance (nevoie fundamentala) atunci musai sa mearga dupa cascaval si sa lase orice altceva bun de mancat (alte afaceri) ca-s nimic pe langa marele cascaval.
Ei si intr-o zi, pe cand soricelul doi facea iar cascaval (adica, in cazul de fata, mergea dupa el), il ia pisica in colimator si incepe sa-l urmareasca (nefiind inca foarte flamanda, nu se streseaza prea tare si-l scapa pe bietul soricel, mai mult speriind-ul).
Speriat, soricelul doi inceteaza sa mai mearga dupa cascaval, spre disperarea "expertului" care isi facuse alte planuri cu casacavalul inca neadus (blocajul pietei, lipsa tranzactiilor). In consecinta, "expertul" incearca sa-l convinga pe soricelul doi sa nu se opreasca tocmai acum, cand incepeau se se dedulceasca si ei la cascaval obtinut usor si sa se duca in continuare dupa cascaval, caci pisica cand a fugit dupa el isi facea numai programul de fitness, nici gand sa-l urmareasca ca sa-i faca ceva, astea-s numai prostii ale sopricelului trei.
Cum soricelul doi se cam codea (deh, totusi dupa el fugise pisica, nu dupa "expert"), acesta, "expertul", incepe sa-l faca nerecunoscator (ca daca nu era el, de unde atata cascaval pe soricelul doi?) si fraier (profita, ca asta ar putea fi ultima sansa, altfel n-o sa mai pupi cascaval in vecii vecilor).
Vazand ca "expertul" depaseste masura, soricelul trei il avertizeaza pe acesta ca ar fi cazul sa o lase mai moale, ca a auzit el ca prin alte gauri soriceii i-au luat si la bataie pe cei ca el, dupa ce cativa chiar au fost papati de pisica. Evident, soricelul trei a fost acuzat de instigare la violenta...
Continuarea, in toamna anului viitor.
O zi buna
Ioan, tipa invatase gresit termenul si i-am atras atentia in trecere, prieteneste. Mai bine sa o faca un anonim pe un forum decat sa roseasca in alta situatie.
In rest esti liber sa-ti exprimi ideile stralucite despre situatiile in care stalcirea limbii romane nu reprezinta un impediment, care este. Oameni trebuieste sa aive grije cum scrie doar cand da bulangi de profi lucrare in rest poate doar sa se inteleaga ce vrea iei. Ce spune-ti domnu ioan, e bine asa?
Oamenii cu obraz isi periaza raspunsurile inainte de a apasa pe butonul "Publicati-va comentariul", este un semn de elementar respect fata de interlocutori. Dar na, si nea Ion e om si trebuie sa aiba si el o parere.
PS: nu m-ai impresionat desi te-ai straduit din rasputeri, poti sa-ti stergi sudoarea de pe frunte acum, a fost laudabil efortul... ortopedic.
@all
Imi cer scuze pentru micile greseli de ortografie (am scris mesajul la o ora tarzie din noapte - si-s cam obosit), insa sunt convins ca ati prins mesajul.
Si doua erate:
"(nu neaparat pentru tine, ca tu oricum ai logica ta, prin care esti fericit, indiferent ca nu-i chiar logica - raportata la fundamentele logicii ca disciplina, ci mai mult pentru deliciul celorlati forumisti)"
as se citi
"(nu neaparat pentru tine, ca tu oricum ai logica ta, prin care esti fericit, indiferent ca nu-i chiar logica - raportata la fundamentele logicii ca disciplina) ci mai mult pentru deliciul celorlati forumisti"
si
"Speriat, soricelul doi inceteaza sa mai mearga dupa cascaval, spre disperarea "expertului" care isi facuse alte planuri cu casacavalul inca neadus (blocajul pietei, lipsa tranzactiilor)"
a se citi
"Speriat, soricelul doi inceteaza sa mai mearga dupa cascaval (blocajul pietei, lipsa tranzactiilor), spre disperarea "expertului" care isi facuse alte planuri cu casacavalul inca neadus"
O zi buna
@qwerty postul 28 Sep ora 17.00 cred ca e cel mai interesant post.
Intr-adevar baieti destepti castiga bani si in recesiune si in boom. Interconectarea pietelor si institutiilor financiare i-a facut pe baietii destepti sa castige si mai mult, efectul de levier as putea zice. Totusi, aceeasi interconectare i-a facut sa mai si piarda. Lehman era broker primar pt cateva fonduri de hedging. Lehman avea bani in custodie de acele fonduri de hedging in valoare de 40 mld dolari, cam la fel procedeaza brokerii cu clientii care cumpara sau vand actiuni la bursa. Acesti 40 mld dolari nu sunt de gasit si fondurile de hedging s-au incris frumos la masa credala ca orice creditor care isi plange in punm. Pun pariu ca au exhultat aceste fonduri anul asta cand aurul a crescut de 4 ori intr-un an de la 200 dolari uncia asta vara la peste 800 cat e acum sau ca barilul s-a triplat de anul trecut. Ei bine, au inceput sa piarda si ei bani. Si cu cat criza se va adancii si baietii destepti se vor filtra ca de...
Pt muritorii de rand ca mine care trag de la un salariu la altul va pot spune un singur lucru: meseria bratara de aur!
Vai dnu dimofte
...Si vezi tu pe aici oameni cu obraz ? Eu vad numai ceea ce dl manole numea simplu : URA. Limbaj ca din traficul bucurestean. 10-15 certareti CU MULT TIMP LIBER, evident oameni de succes,care fac tot traficul.
Inca o data.
Preocuparile lingvistice sunt laudabile, numai ca a corecta greseli gramaticale, ortoepice, ortografice si ortopedice pe blogul asta e ca si cum te-ai uita la sharon stone si ia-i admira IQul maaare.
Mai repetam,de cate ori este necesar, pentru a 'pricepe'.
Offtopic: Inca ceva pt fan-ul USA elzorab, despre efectul de levier ai auzit?
Ei bine, Asia si India e de 10 ori mai eficienta decat SUA in caz ca te intrebi de ce a crescut pretul la petrol sau alte materii prime. Sigur, specula are un rol, dar in anii 80 barilul era 20 centi si in 2000 ajunsese la cativa dolari acum sare de suta, eu zic ca trendul e clar doar amplitudinea difera si asta conjunctural. Daca tu si echipa ta de americani 'destepti' va intrebati retoric de ce creste si a crescut petrolul raspunsul e in efectul de levier + economiile emergente eficiente cum sunt India si China.
Sa detaliez: job de 3000 USD merge in India pe 300 USD. Americanul si turma de alti 98% alti americani consuma mult mai putin combustibil decat indianul cu 300 USD salariu. De ce? Indianul cand cumpara o cafea da maxim 2 centi sau mai bine isi face singur cafeaua cumparand materia prima din magazin. Americanul da o paine la alt american cumparand cu 5 dolari paharelul de plastic cu lichid plus alte chimicale de gust de la Starbucks. Ai crede ca am inebunit nu? Ei bine nu, chinezii cu un GDP per capita de 2400 USD consuma mai mult pretrol ca SUA cu un GDP per capita in 2007 de 45.000 USD si platesc acelasi pret pt barilul de petrol pe bursele internationale. Ca statul chinez a ales sa subventioneze benzina la pompa cu 25% e alta chestie, dar consumul industrial nu este doar ca la achizie barilul e platit cu acelasi pret de ambii jucatori alesi ca termen de comparatie China si SUA.
De ce sunt mai eficient chinezii? Pt ca muncesc mai mult si trandavesc mai putin spre deosebire de toti acei push papers din New York care luau o caruta de bani prin know how-ul lor care intre timp s-a devalorizat pentru ca a devenit mai raspandit datorita globalizarii...
Ce este mai important e alt aspect un post de 3000 USD mutat din SUA in india sau china pe 300 USD va da bine in situatia financiara a unei firme americane dar nu va elimina presiunile inflationiste care se manifesta global. Economia chineza cu un plus de 300 dolari la al lor PIB va consuma mai mult petrol decat ar fi consumat SUA cu al lor PIB mai mare cu 3000 USD. Plus ca raportarile PIB, GNP si GDP sunt inselatoare dar aici intram in detalii care nu fac obiectul acestui post. Sper ca nu v-am plictisit pe voi ceilalti participanti la forum.
domnule b,
atata vreme cat china produce doar tricouri si jucarii de cea mai proasta calitate, nu are cum sa concureze SUA care produce soft, tehnologie avansata, cercetare, avioane etc. evident ca o parte dintre componente se produc in china, dar doar acelea care presupun calificare scazuta si tehnologie second hand...
evident ca forta de munca din china costa mai putin, dar, vorba lui bekali, cat dai atat face :))
exemplu: un fermier american, dotat cu utilaje si tot ce-i trebuie , lucreaza singur o ferma pentru care in china ar fi nevoie de 2000 de fermieri. ati inteles? la fel si cu nemtii, ultima data cand am fost acolo discutam cu cineva care mi-a spus ca nu ii mai renteaza sa produca nimic in china, deoarece calitatea e foarte proasta iar el in germania cu utilaje performante si 20 de muncitori prouce cat 500 de chinezi prost calificati si fara tehnologie...
ati inteles???
IN ALTA ORDINE DE IDEI, SE PARE CA A INCEPUT SPECATACOLUL SI IN EUROPA, PRIMA DATA INCEPE IN ANGLIA, SA VEDEM CAT VA DURA PANA AJUNGE SI IN RO:
Banca comericală britanică Bradford & Bingley va intra în proprietatea statului. Urmează grupul financiar belgiano-olandez Fortis.
Criza financiară mondială nu mai este doar un eveniment care se petrece cu precădere peste Ocean. Ieri, „ciuma“ financiară a făcut o victimă de proporţii în Europa. Banca comercială britanică Bradford & Bingley (B&B) va fi naţionalizată, iar activele acesteia vândute, scrie „BBC News“. Trezoreria britanică şi Autoritatea Pentru Servicii Financiare (FSA - Financial Services Authority) au luat această decizie după discuţii cu managerii băncii şi asigură clienţii că depozitele lor sunt în siguranţă. În ultimul an, preţul unei acţiuni B&B a scăzut dramatic, de la 300 de pence la circa 20 de pence. Mai mult, sâmbătă, clienţii şi-au retras în masă depozitele, lăsând banca în criză de lichidităţi.
Aceasta va fi cea de-a doua bancă britanică naţionalizată ca urmare a crizei, după Northern Rock, care a fost preluată de stat la începutul anului. Autorităţile vor negocia cu băncile interesate să cumpere activele B&B, o bancă cu peste 200 de sucursale şi cu credite în valoare de 50 de miliarde de lire sterline (63 de miliarde de euro), dintre care 41 de miliarde credite ipotecare. Printre cumpărătorii interesaţi se află banca spaniolă Santander, britanicii de la HSBC şi Barclays.
OOOPSSS, TOCMA A TRECUT CANALUL MANECII SI A INTRAT IN TARILE DE JOS.
VINE, VINE, VINE, VINE.....
Gigantul Fortis, în pericol
Toate privirile din piaţă sunt aţintite în acest moment spre o altă instituţie financiară europeană gigant. Grupul belgiano-olandez Fortis ar putea fi şi el naţionalizat, relevă Reuters, citând surse apropiate situaţiei. Informaţia a apărut şi în cercurile politice belgiene, dar nu a fost confirmată oficial. „În ultimele zile au existat mai multe întâlniri între autorităţile de reglementare, premier şi ministrul de finanţe, pe această temă“, a declarat sursa agenţiei.
Acţiunile grupului au pierdut peste 20% în cursul şedinţei de tranzacţionare de vineri, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii 15 ani. Zilele trecute, oficialii Fortis încercau să înlăture îndoielile şi declarau că doresc să vândă active în valoare de circa 10 miliarde de dolari pentru a avea acces la o bază mai solidă de numerar, negând însă că ar avea probleme cu lichiditatea.
În Belgia, Fortis este cel mai mare angajator din sectorul privat, şi aproximativ jumătate din locuitorii ţării sunt clienţi ai băncii. Dacă va fi naţionalizat, Fortis va fi apoi vândut. Potenţialii cumpărători, grupul francez BNP Paribas şi cel olandez ING, sunt interesaţi doar de o preluare parţială a activelor instituţiei.
PT B: 25%
"Economia americana este orecum echivalenta cu 25% din productia lumii, astfel incat orice se intampla acolo va avea un impact sever in restul lumii. Majoritatea economiilor lumii sunt direct afectate de cea a SUA la un interval intre 6 si 12 luni, asta in timpuri normale. In aceasta situatie de criza este clar ca efectele sunt accelerate", spune Charlebois.
Analistii romani se asteapta insa ca guvernele tarilor europene sa intervina pentru a salva un eventual colaps al bancilor mari. "Este de asteptat ca guvernele europene sa sustina sistemul bancar, eventual prin nationalizari, acolo unde nu se mai poate face nimic", ne-a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Romani (AOAR) si membru in boardul BCR.
» Cinteza: Bancile romanesti n-au probleme
Piata bancara romaneasca nu are niciun fel de expunere directa la criza americana, iar intarzierile la plata creditelor sunt sub limita rezonabila, ne-a declarat Nicolae Cinteza, seful departamentului de supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR). "Nu am observat nicio tendinta de crestere a creditelor restante. Nu vad nici un risc de contaminare a bancilor romanesti la criza creditelor deoarece aici au fost obligate sa aibe provizioane, adica sa puna deoparte o suma care sa acopere o mare bucata din cat au imprumutat. In privinta problemelor bancilor mama, luam legatura constant cu toate autoritatile de supraveghere din tarile de unde sunt grupurile financiare mama si, deocamdata, avem asigurari ca acestea nu sunt in pericol", spune Cinteza.
seful supravegherii din BNR exclude si posibilitatea unor probleme aparute din finantari de la banci in necaz. "Mai mult trei sferturi (87%) din sumele atrase de bancile romanesti vin de la grupul mama ori acestea nu au probleme", spune Cinteza.
SA RECAPITULAM, PIATA BANCARA NU ARE NICI UN FEL DE EXPUNERE LA CRIZA AMERICANA, DEOARECE 87% DIN SUMELE ATRASE VIN DE LA GRUPURILE MAMA, CARE NU AU PROBLEME PENTRU CA ASA NE-AU SPUS EI. OARE CARE DINTRE ELE NU AU PROBLEME? CELE CARE TOCMAI AU CAZUT IN ULTIMELE 2 SAPTAMANI SAU CELE CARE VOR CADEA IN VIITOARELE SAPTAMANI?
VORBA ANTRENORULUI DE LA TIMISOARA, ASTEA SUNT(ROMANISME)BORDEISME, ZANFIRISME SI ZILISTENISME...
ACUM AM INTELES CE ERA CU BULA IMOBILIARA DIN INTREAGA LUME. ERA VORBA DE INCREDIBILA PUTERE DE CUMPARARE A ROMANULUI DE RAND CARE FACE INCREDIBILA SUMA DE 150 DE EURO PE LUNA SI DUPA CE-SI PLATESTE TOATE CHELTUIELILE, RAMANAND CU O GAURA IN BUGET DE CEL PUTIN 200 DE EURO, MERGE SA FACA INVESTITII IMOBILIARE IN SPANIA...ASTA ERA SECRETUL :)
„Românii sunt foarte interesaţi de ofertele din Spania şi Brazilia, pentru că piaţa imobiliară din România nu mai este la fel de atractivă ca acum câţiva ani. Cei mai mulţi vor să cumpere case ca şi investiţii. Anul trecut le cumpărau ca locuinţe de vacanţă”, ne-a spus Irina Tunde, reprezentantul companiei Promaga, adăugând că anul acesta compania a vândut 11 apartamente în Spania.
Preţul de pornire pentru apartamentele din Spania, în zona Costa del Sol, este de 200.000 de euro pentru un apartament de trei camere cu o suprafaţă de aproximativ 150 de metri pătraţi construiţi.
Nea Ioan,
Am retinut figura de stil cu Sharon Stone. Daca te incanta atat de mult poti sa o repeti si a treia oara, e valoroasa. In schimb ceea ce am crezut ca este ironie grosiera se dovedeste a fi doar prostie simpla, de la tara.
Hint: citeste revenirea d-lui Andrei Stroiescu (29 septembrie 2008 00:31), asa procedeaza lumea subtire.
Daca matale consideri ca aici gasesti "10-15 certareti", "fara obraz", cu "limbaj din traficul bucurestean", "plini de URA" care comenteaza pe blogul unui ins care-ti smulge o exclamatie atat de simpla ("Omule, NU ESTI SANATOS") da-mi voie sa-ti dau un sfat: pune maneaua mai in surdina, scutura-ti nadragii de cojile de 'neagra de floare', sterge-ti saliva de pe barbie cu dosul palmei si du-te la culcare, ca e tarziu. Nu te mai intoarce aici, e oamenii rai si iti vorbeste urat si nu se merita. Si bagabontii 'reacu, nici macar nu apreciaza glumele tale finutze cu sharon stone, la care ai muncit atat si la care tu razi de fiecare data.
Nea dimofte, mata postezi la 3 noaptea AICI ? Duminica ? Pai se poate, mata n-ai job, femeie, copil ?
Hmm... cum se numeste boala asta, baloniada sau cum naiba.
Cat despre aprecierile asupra sanatatii morale a dlui manole, ele raman in picioare. Pentru ca e tot aia sa mustacesti satisfacut la aberatiile cu adevarat violente de pe blogul asta, ca si a instiga la violenta. Am impresia ca si el a sesizat treaba asta, si parca cerea undeva diminuarea flegmelor intre comentatori.
Vezi Doamne, daca oamenii aia (bordei, cotet si gh. zamfir),care nici nu stiu de existenta acestui blog or sa si-o ia, manole o sa fie acoperit : V-am zis eu, da na-ti vrut sa scadeti profiturile ! Na, cineva v-a scuipat de la etaj. Trebuie sa va luati badigarzi (tare faza ta cu badigarzii tata !!, eventual cu sun-screen pt. scuipaturi, nu, Manole ?)
Si toate astea provin de la un element-etalon al poporului, nu unu 'dusmanos' ca mine.
Hai ca m-am distrat de dimineata la cafea !
ioan
"Nea dimofte, mata postezi la 3 noaptea AICI ? Duminica ? Pai se poate, mata n-ai job, femeie, copil ?"
Ultimul post al lu' "matale" e pe la ora 1...daca mori de grija altuia se cheama ca...nu vezi barna din ochiul tau!
In alta ordine de idei, ia uite ce-i raspunde un vizitator( Mircea Sandu), d-ului zamfir:
"Zamfire
Mai bine ai incepe de pe acum sa-ti angajezi bodyguarzi....zilisteanu are?"!!!
Intri la om in casa si-i spui: "Omule, NU ESTI SANATOS"
Interesant...
Nea Ion,
Am de toate, nu-mi duce grija. Si iaca postez si la 3 noaptea si la 8 dimineata, sa vezi minune mare. In rest nimic deosebit de raportat: desi afirmi ca in zona abunda flegme si scuipati, hopa repede la prima ora a diminetii sa tragi aerul tare in piept si sa inghiti zatul la cafea.
Ca despre constatarile tale fata de sanatatea "morala" a lui Manole, ma faci sa rad, mironosita mica. Hai fuga la strung ca aprecierile istete nu-ti stau bine.
Hei, "Ioan", mulţumesc pentru compliment (că nu sunt sănătos, moral sau mai ştiu eu cum)!
Păi poate că nu sunt. Poate că sănătos, tonic, e să ştii că undeva, îmtr-un colţ de Românie, cineva ţi-a promis că îţi "sparge faţa" pentru ceea ce faci / zici şi să nu-ţi pese. Dacă zici şi tu...
Mey oameni buni, terminati odata cu cearta asta pentru greseli gramaticale si pentru cine posteaza cel mai tarziu.
Blogul acesta are alt scop decat cearta intre noi pe teme care nu au legatura cu tema blogului.
Mai bine vati certa in legatura cu faptul ca si bursa din ASIA a luato la vale :))
Se pare ca fundul butoiului cu rahat in care suntem se adanceste pe zi ce trece.
Chiar sunt curios de evolutia economiei globale.
Hmmm...la concret, cine a zis ca sparge fatza cui ? Sau vorbim oricum de vorbe. Asa pot spune si eu ca sparg fata ultimului meu sef, un dobitoc. Sa inteleg ca personajul ar trebui sa se uite circumspect in jur de cate ori iese din bloc ? Foarte tare.
Tot la concret : ce motive ar avea un om din cei care nu-si permit nush ce casa sau ap. sa sparga fata nushtiu carui analist imobiliar ?
Sau vreti sa dati la gioale unui producator de ciment, constructor spertar si PREA profitabil. OK, e clar ca vasile turcu e in pericol.
Sau imi pierd si eu vremea cautand logica la romanu' 'mediu' ?
Bravo dnu bely, o vorba cumsecade intre multe alte feluri de vorbe :))
Cam tardiv, cam tardiv. Si oricum inutil, eu cred ca romanii isi vor pierde interesul pt. 'vorbe grele' numai cand vor ajunge sa faca niste bani.
Ioan, tu nu ai inteles nimica din ce a vrut sa zica Manole.
El a atras pur si simplu atentia la faptul ca deja declaratiile pe care le fac anumiti ecsperti sunt scandaloase si ca deja starnesc limbaje violente pe forumuri.
Stii cine se va duce sa "dea in cap"?
Vor fi tinerii care au facut credite pe 30 de ani la indemnul ecspertilor.
In nici un caz nu se vor duce cei care nu si-au cumparat (ei nu au absolut nici un motiv)
Iar in cazul in care ei vor vedea ca vor plati cu varf si indesat ce crezi ca vor face?
Toate padurile au si uscaturile lor (uitate la stirile de la TV si sa imi zici ce vezi acolo).
Uitativa aici:
http://www.forbes.com/topstories/2008/09/29/briefing-asia-midday-markets-equity-cx_vk_0929markets01.html
Daca si ASIA intra in recensiune, de la cine se mai imprumuta tarile "civilizate"?
Ioane, tema "psihologiei" balonului am mai discutat-o pe acest blog.
În umila mea opinie, balonul s-a umflat şi cu o bună doză psihologică în spate. Adică nu doar cu bani. Oamenii puteau să-şi facă ferme de struţi sau ateliere de tinichigerie cu banii, dar au ales de cele mai multe ori să-i bage într-un apartament, şi alegerea a avut la bază o motivaţie mai degrabă psihologică decât financiară.
Dacă tu crezi că au făcut alegerea asta "la rece" mă rog, e dreptul tău. De asemenea, dacă ai impresia că românul simplu şi îndatorat o să zică "Eh, asta-i viaţa." când o să devină clar că şi-a luat o ţeapă de-o va simţi ani de zile - iarăşi, e dreptul tău. Eu însă şi după Caritas şi după Banca Populară şi după FNI îmi aduc aminte că au fost oarece mitinguri şi demonstraţii (deşi "tehnic" vorbind al naibii să fiu dacă, în afară de oameni, mai exista vreun vinovat!). Vântu, dacă ţii minte, îşi lichidase la un moment dat toate afacerile şi avea banii în valiză, pregătit să ia avionul (bine... şi ca să şi poată "unge" repede unde era nevoie!).
În urmă cu un an când am deschis blogul articolele din ziare care discutau "imobiliarele" erau aproape lipsite de comentarii. Acum e suficient să apară o ştire de 5 rânduri şi deja se adună 10 comentarii (din care jumătate sunt cu "urări"). Uită-te şi la traficul acestui blog, dă click pe butonul ăla negru de sub lista de "cuvinte cheie" şi vezi ce scrie acolo. Este clar că avem de-a face cu un domeniu în care românii au investit nu doar bani (=raţiune), ci şi pasiune. Poate că ţie ţi-e neclar lucrul ăsta, dar eu am suficiente date ca să pot face comparaţia. Şi ca oriunde avem de-a face cu "pasiuni", nu numai cu "raţiuni", eu unul m-aş mişca cu mare băgare de seamă.
"Preţurile caselor vor creşte
Vor fi afectaţi şi cei implicaţi în afaceri imobiliare. Reducerea creditelor riscante va impune o scădere a construcţiilor de case. Ca atare, chiar dacă nu imediat, numărul de imobile oferite spre vânzare va scădea, iar preţurile vor creşte din nou, în ciuda reducerilor de care se vorbeşte în ultimele luni. Povestea la modă în aceste zile este că, dimpotrivă, preţurile caselor scad. Ilias Papageorgiadis, directorul executiv al companiei imobiliare More International Invest, apreciază, de pildă, că mai mult de jumătate din proprietăţile imobiliare sunt scoase la vânzare la preţuri mult prea mari."
Sursa: Adevarul
Deci... suntem inca in faza de "Denial"?
Andrei, sunteti la fel de vinovati de spargerea balonului economic si imobiliar precum sunt Bordei sau Zilisteanu de umflarea lor.
Qwerty, nu stiu daca putem sa mai comparam situatia din 1929 cu cea de acum. De atunci lumea s-a schimbat ireversibil.
Uite, doua motive pentru care nu mai consider demult piata bursiera drept etalon.
1. In cateva luni petrolul s-a scumpit de la 90 la 150 de dolari, iar intr-o luna si jumatate a scazut din nou la 100.
2. Saptamana trecuta companiile rusesti s-au depreciat masiv, numai ca sa revina la fel de sus in trei zile.
Nu stiu ce ar trebui sa prevesteasca aceste miscari ale bursei dar impresia mea este ca seamana a comportament haotic, ca sa nu spun schizofrenic.
Adevarul este ca astazi nici cei mai fini analisti nu au habar ce se mai poate intampla in urmatoarele 6luni.
Asadar, permite-mi sa nu mai consider bursa drept barometru, ci mai degraba termometru.
@nestor
"Qwerty, nu stiu daca putem sa mai comparam situatia din 1929 cu cea de acum. De atunci lumea s-a schimbat ireversibil."
Nu situatia din 1929, ci sitatia din totdeauna... nu e NIMIC nou sub soare, mecanismele pietei nu se schimba niciodata.
"1. In cateva luni petrolul s-a scumpit de la 90 la 150 de dolari, iar intr-o luna si jumatate a scazut din nou la 100."
Si nu am discutat despre asta?
Nu am spus cand pretul era ~147$ ca petrolul e o investitie fumata, la fel ca si celelalte "comodities"?
Petrolul a crescut pentru ca a fost considerat o investitie sigura -- "hedge" impotriva prabusirii actiunilor.
Cand a inceput raliul la petrol toata lumea credea ca o sa fie o recesiune scurta, faptul ca petrolul a intrat in picaj arata:
1. ca a crescut mult prea mult, speculativ
2. frica pieteleor legata de viitorul consum globa, deci de starea economiei globale in viitorul apropiat
Tu vorbesti despre un SECTOR eu vorbesc despre ANSAMBLU -- marii indici bursieri, despre acestia spun ca sunt un mic oracol...
"2. Saptamana trecuta companiile rusesti s-au depreciat masiv, numai ca sa revina la fel de sus in trei zile."
Si-au revenit "la fel de sus" ca in urma cu 3-4 zile inainte de scaderile uriase, dar sunt la fel de "in groapa" comparativ cu anul trecut.
Da domle, ai dreptate cu procentul de 'urari'. E mare. Sunt multi pe aici se pare ( cel putin la prima vedere),nemultumiti de preturile mari si profiturile mari ale altora. Bun, si de aici unde mergem ? la miting ? Sau ce se intampla pina la urma, cum au de suferit imobiliarii rai de pe urma 'urii' ? Vor fi ca vintu, cu banii in valiza pe otopeni, dand cu banu daca pleaca sau nu, doar pentru ca unora nu le place ceva ? In ce tara crezi tu ca traiesti ? Avem politie, jandarmerie, exista proceduri legale pentru autorizarea mitingurilor. Apropo de manifestatii, vede cineva prea curand o adunare in pta revolutiei impotriva preturilor de x la mp ?
Cat despre achizitiile facute in stil caritas, chiar ca asta-i viata. La altfel de reactii, exista jandarmerie.
Belly, la o simpla cautare am vazut ca esti pe blogul asta de ceva timp. Nu ti-ai dat seama pina acum ca cei care vocifereaza NU SUNT dintre cei care au cumparat pe varf de 'balon' ? De fapt, la o prima si superficiala observare, n-am vazut pe nimeni pe aici cumparator recent. Par a fi oameni furiosi mai degraba pe faptul ca din cauza preturilor mari (pentru ei) nu pot cumpara.
Si atunci, unde sunt cumparatorii aia furiosi care or sa-i ia la scarmanat pe espertii aia inselatori.
Ioan, daca ai citi mai pe indelete blogul acesta vei observa ca majoritatea celor care scriu pe acest blog nu sunt oameni "homeless". Noi discutam aici despre faptul ca preturile sunt prea mari in comparatie cu veniturile obtinute de populatie.
Cei care vor face "proteste" in caz de ceva vor fi cei care au cumparat deja apartamente la sumele derizorii de doar 90.000 EUR pentru 50mp si peste 1 an vor vedea ca ele vor valora 60.000 EUR.
Iar aici nu s-a pus problema ca s-ar organiza proteste, ci s-a pus problema ca din cei care au cumparat si vor observa faptul ca si-au luat "teapa" se va gasi unul sau doi care sa dea curs amenintarilor profilate pe forumuri. E suficient un singur caz de genul acesta pentru a le "baga" morcovul la expertii imobiliari....
Si daca ai citi putin stirile, ai vedea ca in SUA deja au inceput protestele impotriva planului de 700 MILIARDE USD. Daca va fi aprobat un plan similar in RO, cat timp crezi ca va fi pana vor incepe protestele?
Si inca ceva. Stiu o gramada de oameni care au cumparat pe "varf de balon". Cand incerc sa le explic diverse chestii despre piata imobiliara si ca preturile vor scade nici nu ma baga in seama si zic ca sunt nebun. Tu chiar crezi ca cei care au cumparat pe varf de bula vor sa auda ca au facut o investitie proasta?
@nestor
Dear bubble-gum, Bordei si Zilisteanu sunt niste porcine care au pacalit oameni sa se indatoreze zeci si sute de mii de euro pentru niste cloace in cea mai infecta tara din UE.
Cum poti sa pui semn de egalitate intre niste mizerii umane si niste persoane care au atras atentia asupra unor realitati?
Principial am inteles ca tie ti se pare normal sa cumperi ceva la orice pret incepand din clipa in care simti ...nevoia. Un om rational cumpara cand are nevoie si cand ii permite situatia materiala. Nu suntem la campionatul mondial de agonisit si tocmai depasim cea mai mizerabila perioada sclavagista...
Tu ai auzit ca se vorbeste zilele astea de reglementarea creditarii? Ai idee despre ce ar fi vorba? Intelegi ca s-a terminat cu jocurile piramidale?
Esti in stare sa pricepi ca interesul oamenilor este dezvoltarea economica sustenabila si nu doar imbogatirea unor marlani tupeisti jigodiosi?
Nici la Caritas, nici la FNI, nici la Gelsor, nici la Bancorex nu am auzit sa fii fost victime, ori pe vremea aia deziluzia trebuie sa fi fost direct proportionala cu nivelul saraciei si al asteptarilor, adica mult mai mare.
Haide sa fim seriosi acum, doar nu se asteapta cineva sa primeasca garantie ca aparatamentul sau nu se va devaloriza in timp. Ar fi de-a dreptul pueril sa consideri ca altcineva este vinovat pentru faptul ca tu ti-ai dorit o casa, tu ai consimtit sa te legi la un credit pe o perioada lunga de timp, iar acum ti se pare ca te-ai cam pacalit. Vorbim totusi de oameni maturi, care au niste servicii, sunt bine platiti, deci te astepti sa aiba si simtul raspunderii.
Sa inteleg ca oricine a cumparat o casa are acum dreptul sa se revolte impotriva bancilor si a actorilor imobiliari pentru
ca EL A ALES SA FACA O INVESTITIE PROASTA? Si nu numai ca nu este absurd, ba cat se poate de intemeiat?
Aristotel, ce am vrut sa spun este ca voi aveti la fel de putina legatura cu spargerea balonului pe cat au Bordei si celalalt cu umflarea lor.
Si unii si altii suntem niste simpli actori care asista la o piesa de teatru asupra caruia avem zero influenta. Cei care chiar au asemenea influenta sunt deja bogati sau foarte bogati, ceea ce inseamna ca noi sigur nu am auzit de ei.
@nestor
Eu sunt de acord cu tine ca nimeni nu a facut galagie.
Dar la FNI nici nu au bagat 100.000 de euro si acolo lumea si-a pierdut banii pe care ii avea, nu venitul pe urmatorii 30 de ani.
"Sa inteleg ca oricine a cumparat o casa are acum dreptul sa se revolte impotriva bancilor si a actorilor imobiliari pentru
ca EL A ALES SA FACA O INVESTITIE PROASTA? "
Mmmm... tehnic... DA.
Pentru ca banca mi-a dat 100.000 de euro fara avans(sau cu alt credit in loc de avans) sa cumpar un apartament amarat, inseamna ca banca stia ce face, deci apartamentul respectiv face 100.000 de euro, deci daca eu li-l returnez frumusel in brate, nimeni nu are nimic de pierdut, din contra, doar EU mi-am luat tzeapa ca am platit X ani rate degeaba, deci banca a avut numai de castigat....
Nestor, de ce oamenii nu ar avea tot dreptul sa se revolte?
Cat timp toata mass-media vuieste despre faptul ca apartamentele se vor scumpi, iti spun sa cumperi acuma ca altfel nu o sa mai apuci, citeaza tot felul de oameni (experti imobiliari, oameni de afaceri, etc). Tu vazand ca timp de 2 ani de zile preturile au crescut cu cel putin 100% iti zici sa cumperi acuma ca altfel nu o sa mai apuci.
Iar la nici 1 an dupa ce cumperi vezi ca ACEEASI oameni care te-au indemnat sa cumperi spun ca preturile sunt exorbitante si ca vor scade la jumatatea valorii pe care tu ai platito, si pe care o vei plati timp de 30 de ani.
TU ce ai face in cazul acesta?
@nestor
N-ai auzit de victimele Caritas si FMI? Esti nascut in 1988?
In Iasi, cateva dintre victimele de care n-ai auzit tu si-au amenajat niste gauri in pamant pentru ca apartamentele lor fusesera "investite"...Alte victime au suferit niste pierderi ceva mai putin ...opulente.
Nu e pueril sa consideri ca ai fost o victima, atat timp cat "specialistii" ti-au recomandat o investitie, bancile ti-au pus la dispozitie "mecanisme de finantare", iar guvernul a acceptat toata mizeria.
Deci, de vina sunt doar fraierii? Ce bine ar fi fost sa fie asa pentru mincinosii imobiliari, incompetentii guvernanti si lacomii bancheri.
Din fericire, lucrurile nu vor sta asa!
Deja am ajuns la un argument pe care nici eu nu-l intrezarisem pana acum, de fapt nici nu mi-am imaginat ca cineva poate pune problema asta:
Am tot dreptul sa trag la rasundere bancile si imobiliarii pentru ca m-au incurajat sa ma lacomesc la profit de 100%, iar eu am fost prost iar acum mi-am luat teapa si ma oftic.
Genial!
@nestor
Daca maine incep stirile Pro TV cu "AristotelCostel a declarat ca chiriile vor scadea in medie cu 40%, iar preturile locuintelor vor scadea in medie cu 50%, cele noi, si, respectiv, 90%, cele vechi" poti sa ma pui pe aceeasi treapta cu Zilisteanu.
Nu mai sunt bani pentru balonul umflat din greu de Bordei, Lopata si Zilisteanu. Bancile s-ar fi multumit doar cu supraindatorarea a cat mai multor sclavi...nu era nevoie sa sufoce doar cateva sute de familii de succes...cum s-a intamplat.
Nestor. Eu nu am zis nimic de cei care au cumparat un apartament pentru al scop decat pentru a locui in el. Cei care au cumparat apartamentele doar pentru a face bani nemunciti isi merita soarta.
Eu vorbesc de tinerii care au fost "nevoiti" sa cumpere ca sa aiba si ei un acoperis deasupra capului. Am zis mai devreme de ce au fost "nevoiti".
Daca-i asa, cred ca de fapt am descoperit un nou balon si mai mare, de fapt cel mai mare balon din lume:
la cata propaganda s-a facut cu viata de apoi, iti seama cat de frustrant ar fi sa descoperi ca nu e nimic interesant in partea cealalta? Si sa mai ai si o eternitate sa te gandesti la asta si nimeni care sa iti asculte amarul?
Doar sa stai sa ii astepti dupa colt pe aia care te-au pacalit.
Nestor, noi vorbim despre o treaba si tu despre alta.
Vrei sa zici ca tinerii care si-au cumparat apartament pentru a locui in el nu au fost tepuiti?
Iar dupa ce vor fi tepuiti ce crezi ca vor face?
Da-mi cateva exemple, te rog.
Eu deja stiu un raspuns:
Daca apartamentele cumparate in iarna 2007-2008 se vor micsora la pret cu 30-50%, majoritatea tinerilor vor preda cheile de la apartament bancilor.
@nestor:
Eu nu stiu ce ti se pare asa de ciudat?
De inselaciune ca infractiune ai auzit?
Reclama mincinoasa?
*EDIT*
Si cati oameni ai auzit pana acum sa zica "Da e vina mea, deci eu platesc"; mai ales cand e vorba despre sume mari de bani.
Bancile si imobiliarii si-au asumat un RISC, la fel ca si cei care au cumparat.
Ca unii din lantu asta al salbaticiunilor au uitat ca RISC nu e doar un cuvant, situatia de fapt fara doar si poate le-o va aminti....
scuze de o greseala din postul anterior, am vrut sa zic:
"Iar dupa ce isi vor da seama ca au fost tepuiti ce crezi ca vor face?"
29 septembrie 2008 15:15
Deci avem doua categorii:
1. Investitorii, care au cumparat pentru profit rapid si nemuncit si care isi merita deci soarata.
2. Obligatii, care nu au cumparat pentru profit ci din alta nevoie. Intrucat acea nevoie este independenta de valoarea investitioanala, sau mai bine spus, din momentul in care te hotarasti ca va trebui sa satisfaci nevoia respectiva pentru 30 de ani devine irelevant cum variaza valoarea investitiei in acel interval, practic variatia pretului nu ar trebui sa aiba nici un motiv obiectiv de a afecta psihicul cumparatorului.
Deci, pana la urma avem un joc in care unii pierd pe merit iar unii nu joaca si de castigat nu castiga nimeni. Deci unde e nedreptatea?
Daca tu ai concediu la inceputul lui august si te duci la mare platind 1000 de lei pe sejur, iar vecinul tau mai asteapta o saptamana si prinde o super oferta, la sfarsitul lui august, cand e ceva mai racoare dar plateste 500 de lei, te oftici?
Te duci la agentie sa le dai in cap cu fluturasul pe care scria Super Oferta! cand de fapt nu era?
@nestor:
Nu mi se pare reusita comparatia, uite de ce:
Investitorii au cumparat fiindca li s-a promis profit, si multi dintre ei vor pierde in loc sa faca acest profit.
In cazul unui concediu, beneficiul imediat exista in ambele cazuri: petreci un concediu, indiferent ca ai dat mai multi sau mai putini bani pe el.
Apoi, in cazul celor care au cumparat ca sa locuiasca, multi s-au indatorat cumplit (70-80% din venituri), numai ca sa-si ia ceva pana nu cresc mai tare preturile.
Nu cred ca sunt multi romani care sa se fi indatorat cu 70-80% din venit pentru un concediu.
Nestor. Tu nu ai inteles esenta problemei.
Problema cu adevarat este cea a manipularii populatiei timp de 2-3 ani de zile.
Daca o perioada de indelungata de timp ti se repeta si ti se arata o chestie tu ajungi sa o iei de buna.
Si totusi conteaza valoarea pe care o platesti pentru un bun in care vei sta urmatorii 30 de ani. Daca tu cumperi in 2008 cu 90.000 EUR un apartament, iar in 2009 acelasi apartament ajunge la 60.000 EUR ce faci in acest moment?
Te rog sa raspunzi la aceasta intrebare.
Nestor
"Deci, pana la urma avem un joc in care unii pierd pe merit iar unii nu joaca si de castigat nu castiga nimeni. Deci unde e nedreptatea?"
Pai uita-te la ce se intampla in state , unde onor FED-ul nationalizeaza "idioteniile" unora!
Deci, pana la urma avem un joc in care unii pierd pe merit( dar pana la urma nu pierd ca ii salveaza statul...pe banii cui??? Normal ai tuturor contribuabililor si cei care au intrat in acest "joc" si care nu).
Mai nou ce fac domnii dezvoltatori din romania: pai cer ajutorul guvernului( adica tot al nostru)pe motiv ca au "jucat" si au inceput s-o dea in bara!
Acum vezi unde-i nedreptatea?
Am schimbat titlul din "avertisment" în "semnal de alarmă". Sper să fie mai clară acum intenţia postului.
Pe de altă parte pot să confirm că aici nu vin câtuşi de puţin oameni fără bani. Ioane, uită-te în istoria blogului şi vezi că am dat statistici destule cu privire la public. Cei care n-au bani şi vor să-şi ia o casă se pot manifesta în alte locuri, dar aici, chiar dacă discuţiile au ajuns uneori destul de aprinse, cred că procentul celor care ar vrea să-şi cumpere şi nu au altă soluţie decât prăbuşirea preţurilor e destul de mic.
"Daca apartamentele cumparate in iarna 2007-2008 se vor micsora la pret cu 30-50%, majoritatea tinerilor vor preda cheile de la apartament bancilor."
Eu 'cred' ca isi vor plati in continuare ratele, si vor locui in ele. Sau nu si le vor plati, si atunci vor ajunge la executare silita.
"Daca tu cumperi in 2008 cu 90.000 EUR un apartament, iar in 2009 acelasi apartament ajunge la 60.000 EUR ce faci in acest moment?" -E o situatie reala, asta ? Eu nu stiu de vreun astfel de hop. Au scazut ap. vechi, ce-i drept e drept, da chiar cu 30 la suta ?
Cat despre profilul celor care populeaza blogul asta, daca cei mai multi au o situatie financiara buna, si totusi se manifesta atat de grobian (dati cautare la cuvintele : prost, tampit, snapan, speculant, nenorocit,fazan,fraier, etc etc), atunci nu mai stiu cu ce te alegi cand ai nsite bani. Macar cu ceva detasare zic eu ca ar tebui sa te alegi. Or, in proportie de 99 la suta discutiile sunt pe tonul asta. Eu m-am ales cu apelativul 'mironosita mica', da era tarziu si cred ca era baut.
Ma rog, treaba lor. Doar ca nu face cinste nimanui genul asta de vorbe demne de sectorul lui vanghele.
Ioan, eu am intrebat ce ati face in cazul in care apartamentul pe care l-ai cumparat cu 90.000 EUR se va face 60.000 EUR.
Eu ma indoiesc ca in cazul acesta majoritatea oamenilor care au cumparat la 90.000 vor continua sa plateasca ratele la apartament.
Inca o intrebare.
Stiati ca FBI-ul a inceput sa faca cercetari in randul bancilor care au dat faliment?
Nea Ioan,
Eu cred ca tu vrei sa ajungi un fel de vedeta pe acest blog si apelezi la metoda smiorcaielii ca Olandezu' a pus monopol pe analize macroeconomice incalcite si tu nu mai ai loc.
Da-i bataie cu rationamentele de baiat istet gen "eu cred ca vor continua sa plateasca ratele sau poate nu si vor fi exectuati" si o sa ajungi departe, campionul platitudinilor.
PS: MIRONOSÍŢĂ, mironosiţe, s.f. 1. (Bis.) Fiecare dintre femeile care au dus balsamuri la mormântul lui Isus pentru a-i unge trupul; p. gener. femeie cucernică, smerită. * Expr. A face pe mironosiţa = a-şi lua aere de nevinovăţie, a simula pietate şi modestie. ** Epitet dat unei femei prefăcute, care simulează nevinovăţia, modestia. 2. Specie de fluture cu aripile din faţă albe cu pete cafenii şi cu cele din spate cenuşii-albăstrii (Lymantria monacha). - Din sl. mironosica.
Asta ca sa nu ramai cu impresia ca ai fost facut putoare sau mai stiu eu cum ;)
PPS: platitudine = banalitate, vorba goala, mediocritate, idee plata. Nu, nici asta nu este o insulta, hai pa.
"Andrei, sunteti la fel de vinovati de spargerea balonului economic si imobiliar precum sunt Bordei sau Zilisteanu de umflarea lor."
Intentionat sau nu omiti niste detalii foarte importante in aceasta sentinta pe care o dai, ceea ce denota ori rea vointa (desi nu cred ca este cazul, reaua vointa la acest nivel presupune destula inteligenta incat sa fi in stare sa aburesti cu succes, ceea ce repet, nu este cazul la tine) fie mai degraba multa, multa superficialitate in gandire, o varianta mai probabila cata vreme ai mai avut si alte postari la fel de pline de "esenta" (am pus in ghilimele ca sa pricepi ca postarile respective sufera cel mai mult tocmai de esenta).
Dar sa revin la detaliile omise:
1. in primul rand diferentele de implicare in fenomen
a. Bordei sau Zilisteanu sunt varfurile de lance ale unei masinarii de marketing (propaganda) extrem de bine pusa la punct de catre cei cu interese in umflarea unui balon imobiliar. Sunt prezentati cu orice ocazie ca "experti", au o expunere media foarte mare (apar la televizor, dau interviuri in ziare, se vorbeste de ei la radio), si cu frecventa marita. Practic sunt peste tot. In baza vorbelor si afirmatiilor facute de cei doi s-au facut prognoze, calcule, lumea a fost incet incet (de-a lungul a cativa ani) convinsa ca imobiliarele sunt afacerea suprema, cu risuri minime si profituri mari si repezi. Si da, o gramada de lume a luat decizia de a investi in imobiliare in baza afirmatiilor celor doi (si daca nu direct, atunci indirect, pentru ca au apelat la sfaturile unor consilieri care repetau ce auzeau de la cei doi, pentru ca s-au uitat si/sau au ascultat stiri in care intr-o forma sau alta repetau vorbele celor doi - chiar daca ei nu erau intodeauna indicati ca sursa). Chiar si pe internet au o expunere foarte mare, ca derivat al superexpunerii in media traditionala.
Persoane manipulate? Sute de mii, in cel mai fericit caz, milioane cel mai probabil.
b. eu si ceilati de pe blog. nu avem pretentia de a ne intitula experti si nici nu suntem catalogati astfel. prezenta media nesemnificativa, tinde spre zero. Ei da, a aprut o stire pe hotnews despre blog. Da, suntem cititi si da, sunt persoane care in urma postarilor noastre s-au abtinut de la a cumpara si a contribui la umflarea balonului in continuare. Cati anume? In cel mai fericit caz cateva sute, cel mai probabil cateva zeci.
deci, Bordei sau Zilisteanu au influentat milioane de oameni, noi vreo cateva zeci, dar suntem la fel de "vinovati" (nu discut deocamdata faptul ca cei doi au influentat in rau, afectatand in mod negativ atatea destine, cu consecinte dramatice, ajungandu-se pana la sinucideri, in timp ce noi am influentat in mod pozitiv, ajutand-ui pe cei influentati sa nu ia "teapa" - si ma indoiesc ca se va sinucide vreunul din acest motiv).
Sa o luam si altfel. De cate ori s-a zis la stiri, la televizor, la radio, in revistele cu profil financiar/economic "Analistul imobiliar Andrei Stroiescu estimeaza ca in urmatorii cinci ani va urma o scadere abrupta a preturilor la locunite, sub nivelul anilor 2000 si destul de probabil spre nivelul anilor '90?" Si de cate ori s-a zis "Analistul imobiliar Zilisteanu estimeaza ca in urmatorii cinci ani va urma o crestere cu 10-20% pe an a preturilor la locuinte"?
Scor 0 - fara numar?
Pai si tu ma pui in aceiasi oala cu el?!!? Si ma faci la fel de vinovat de spargerea balonului economic si imobiliar precum Zilisteanu de umflarea lor? De fapt nu. Tu faci precum cei de la antene (si asta denota faptul ca esti spalat pe creier, aplici metode care ti-au fost inoculate la televizor, fara ca macar sa-ti dai seama de asta).
Eu zic ca preturile scad (nimeni nu aude). Zilisteanu ca vor creste (toti il aud si devin convinsi de asta). Preturile scad. Tu auzi de mine. Si eu si Zilisteanu ne referim la piata imbiliara, deci consideri ca suntem in aceiasi oala (ne referim la acelasi lucru). Eu afirm ca Zilisteanu e raspunzator de cresteri (pentru ca a abuzat de statutul sau de "expert" pentru a induce in eroare, afirmand in mod repetat si pe o perioada lunga de timp ca preturile pot doar sa creasca). Tu afirmi ca eu sunt raspunzator de scadere (pentru ca am atras atentia ca suntem indusi in eroare, si ca preturile vor si scadea, dupa cum au crescut). Eu ma dezvinovatesc (ceea ce nu-i greu, ca doar se vede din avion ca n-am cum sa fiu eu vinovat de scaderea preturilor). Ei, pai daca eu nu-s vinovat si-s in aceiasi oala cu Zilisteanu, inseamna ca NICI ZILISTEANU NU ESTE VINOVAT! Practic asta a fost mesajul real al frazei "Andrei, sunteti la fel de vinovati de spargerea balonului economic si imobiliar precum sunt Bordei sau Zilisteanu de umflarea lor." (Andrei voi nu sunteti vinovati de spargerea balonului, dar nici Bordei sau Zilisteanu de umflarea lui). Exact tipul de rationament predat de antene de cativa ani, prin care nimeni nu-i vinovat de coruptie (exceptie facand Basescu. Si daca Basescu nu-i vinovat, e clar ca nici ceilalti nu au cum fi. Iar daca Basescu e vinovat de ceva, el n-are dreptul sa arate catre altii ca sunt vinovati. Si daca nu arata spre ei ca-s vinovati, inseamna ca nu-s vinovati, evident!).
2. diferentele de prezentare a fenomenului
In toate declaratiile lor, Bordei, Zilisteanu au uzat de pozitia lor de "experti" (adica oameni care se pricep cel mai bine, somitati in domeniu, guru, oameni ale caror vorbe au statut de axioma - adica "care este socotit demn sau convenabil" sau "care este considerat evident prin sine insusi/de la sine"). Ei tot timpul au enuntat certitudini, nu pareri! N-au existat termeni de probabilitate/improbabilitate. N-a existat loc de erori de calcul. N-a existat loc de pareri contrare. Nici chiar cu evidenta in fata, ei nu accepta ca, daca nu au fost rau intentionati, macar ca au gresit. NU. Isi folosesc toata credibilitatea pe care o mai au ca sa emita aceleasi certitudini in continuare. Crezi ca o fac din prostie? Cu siguranta nu, o fac din interes. Asta ii face vinovati, nu strict faptul ca au zis ca vor creste preturile.
In concluzie, ca "experti" au avut posibilitatea de a manipula piata, conform interselor avute, CEEA CE AU SI FACUT!
Cat timp nu avem statut de persoana publica, cu impact media, precum Bordei sau Zilisteanu, eu si ceilati de pe forum nu avem credibilitatea lor. Indiferent ce spunem, ramanem in anonimat (din pdv media). Mesajul nostru ajunge la un procent infim de persoane. Parerile noastre, chiar si documentate beton, raman din start doar... pareri. Nu devin automat certitudini. Nu devin automat axiome. Nu sunt considerate adevaruri incontestabile. Ba chiar pot sa nici nu fie considerate adevaruri. Ba mai degraba sunt considerate prostii si ignorate. Total pe dos precum in cazul celor doi. Si tu zici ca suntem la fel de vinovati... (sau mai degraba nevinovati, citeste explicatia de mai sus)... Sunt convins ca ai emis judecata pe loc, n-ai stat nici o secunda sa analizezi implicatiile la ceea ce zici.
Si mai sunt si diferente de mijloace folosite (abuz de pozitie, abuz de incredere, minciuna sfruntata, tupeu nemasurat vs neutilizarea acestor metode) insa sunt convins ca dupa mesajul asta kilometric vei intelege tot ca... ai avut dreptate si ca-s la fel de vinovat precum Bordei sau Zilisteanu, sau mai bine zis ei sunt la fel de nevionovati ca mine. N-ai priceput (sau nu dai semne ca ai fi facut-o) nimic din povestea cu pisca, soarecii si cascavalul, de ce sa imi inchipui ca ai fi inteles ceva din postul asta?
Vorba unui alt comentator de pe blog, nu am scris pentru tine, ci pentru restul.
O zi buna.
Intre timp am citit si postarile lui Nestor in care explica tocmai faptul ca "daca cei de pe forum nu-s vinovati de spargerea balonului, nici zilisteanu sau bordei de umflarea lui". Am ales totusi sa postez ce aveam de spus, o argumentatie in plus nu strica niciodata.
http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-4568242-targul-imobiliar-episodul-2-vorba-consilier-credite.htm
Va rog sa cititi articolul.
http://www.zf.ro/zf-24/update-inca-o-banca-europeana-va-fi-nationalizata-in-urmatoarele-24-de-ore-bancile-europene-in-cadere-libera-raiffeisen-14-erste-6-ing-14-3243099/
Interesant, nu?
nestor
"Aristotel, ce am vrut sa spun este ca voi aveti la fel de putina legatura cu spargerea balonului pe cat au Bordei si celalalt cu umflarea lor."
De fapt ai vrut sa spui: nici voi nu sunteti vinovati de dezumflarea balonului( care balon si ce dezumflare?, ca pana acum nu credeai nici intr-una nici in alta),nici zilisteanu & gasca de umflarea lui.
Fals, si sa-ti spun si de ce: Zilisteanu a primit o "caciula" de bani pana acum din pozitia de "expert"al fenomenului imobiliar!Cine i-ai platit banii astia si in ce scop...te las pe tine sa gandesti.
"Eu ma indoiesc ca in cazul acesta majoritatea oamenilor care au cumparat la 90.000 vor continua sa plateasca ratele la apartament."
Hmm...nu prea au de ales, din moment ce s-au obligat prin contractul de credit sa le plateasca. In caz contrar, banca le scoate ap. la mezat (ceea ce nu prea ar fi in interesul ei, din moment ce ap. ala a scazut la x valoare).
Haios e ca nu ar fi nici in interesul cump., ca asta ar pierde banii deja dati, in contul creditului. Oricum am da-o creditul trebuie platit.
Oricum nu inteleg logica paragrafului citat, sau, mai exact, nu inteleg interesul cump. de a nu mai plati.
belly
Am citit articolul cu pricina de pe hotnews...
Nci o noutate, stiam ca nu se poate institui o ipoteca pe un ap. care n-are intabularea si cadastru.In cazul asta, imi pare rau, banca are dreptate: nu poti garanta un imprumut cu ceva care ...nu exista deocamdata!E clar banca trece tot riscul pe umerii tai...cum spuneam nici o noutate!
Insa faza cu " suna un prieten" e dementiala!!!:)))
Deci, sa cumparam imobiliare ca altfel da criza in noi.
Ne dorim noi recesiune? NU!!!
Cresterea economica e fundamentata pe constructii si consum?
Pai, daca suntem niste buni cetateni romani, ar trebui sa mergem sa ne umplem cosurile si sa ne mutam mai des in proprietatile personale.
De ce sa asteptam sa scada preturile, cand am putea ajuta acum niste dezvoltatori si niste pierde-vara sa iasa cu fata curata din rahat?
De ce sa asteptam conditii de creditare nesclavagiste, cand putem prinde doar acum o promotie de 10% dobanda la creditele in Euro cu probabilitatea de a nu afla cursul leu-euro decat in lunile in care platim ratele?
Acum e ultimul tren si ultima speranta de a contribui la sistemul faurit de inteligentii Pamantului, sa dam de pomana agoniseala si valoarea muncii noastre pentru urmatorii 20-30 de ani.
Deci, sa cumparam imobiliare ca altfel da criza in noi.
Ar interesa pe vreunul dintre voi pretul imobiliarelor? Pai, de ce? Am putea trage la sorti pretul!!!
Intereseaza pe cineva o diferenta de pret de 50-100 k euro? Intereseaza pe cineva o rata de 2 ori mai mica?
P.S. Nestor, cat a crescut, pretul era esenta vietii in imobiliare, de-al de olandezu si ioan se bateau cu caramida in buza ca pierdem TGV-ul...acum ...cand bulgarele s-a pornit la vale...vale in care stati cu totii cu morcovii in posterioare...pretul nu mai conteaza...
Mostre de buna educatie si gandire relaxata :
"desi nu cred ca este cazul, reaua vointa la acest nivel presupune destula inteligenta incat sa fi in stare sa aburesti cu succes, ceea ce repet, nu este cazul la tine" Cu alte cuvinte, il faci (mai, foarte,asa si asa) prost.
"eu si ceilati de pe blog. nu avem pretentia de a ne intitula experti si nici nu suntem catalogati astfel."
Ai dreptate, nu sunteti experti. Totusi aveti reactii de experti in raport cu cei cu alte opinii decat ale voastre. Trec sub tacere cuvintele frumoase adresate respectivilor, dintre care pe unul l-am spus mai sus.
"Cati anume? In cel mai fericit caz cateva sute, cel mai probabil cateva zeci." Probabil ai dreptate, iti dai seama ca nu se pot face aproximari ...ezacte.
"Parerile noastre, chiar si documentate beton, raman din start doar... pareri. Nu devin automat certitudini. Nu devin automat axiome. Nu sunt considerate adevaruri incontestabile. Ba chiar pot sa nici nu fie considerate adevaruri. Ba mai degraba sunt considerate prostii si ignorate"
Cred ca accesul asta de modestie mi-a dat lacrimile. De fericire (vorba vacii fulga).
"Tu faci precum cei de la antene (si asta denota faptul ca esti spalat pe creier, aplici metode care ti-au fost inoculate la televizor, fara ca macar sa-ti dai seama de asta)."
Am impresia ca exista o stiinta care se ocupa cu d-astea, chestii invizibile greu de demonstrat. Cine-i plateste lui nestor prima sedinta de de-spalare a creierului ?
Desi, nu stiu daca individul merita, potrivit primului paragraf citat nu e oricum foarte inteligent, nici macar cat sa abureasca eficient.
In alte vorbe, tineri, da' multi. Sau, vorba lui Stroiescu, nici macar foarte multi.
UPDATE
si o banca germana ...
http://www.tmctv.ro/articol_49664/hypo_real_estate_este_prima_companie_din_dax_3_cu_probleme_grave_de_lichiditate.html
http://www.tmctv.ro/articol_49664/
hypo_real_estate_este_prima_companie_din_dax
_3_cu_probleme_grave_de_lichiditate.html
@ioan
Ai un talent deosebit de a despica firul in patru fara sa atingi subiectul.
ioan
"Oricum nu inteleg logica paragrafului citat, sau, mai exact, nu inteleg interesul cump. de a nu mai plati."
Calculul e simplu
ap. 90000 euro
costuri:
1)avans20%+alte cheltuieli=aprox.20000 euro
2)Cost total asociat creditului pe 30 de ani circa 270000.
3) rata lunara actuala(variabila)= aprox. 650 euro
Varianta 2 dupa un an acelasi ap. 60000 de euro
costuri
1)avans 20%+alte cheltuieli= aprox. 14000 euro
2) cost total asociat creditului pe 30 de ani 180000 euro
3)( extrem de important)rata lunara(variabila)= aprox. 370 euro.
predai cheile la banca in primul caz si :
1) pierzi: avans 20000=ratele pe un an=7800. In total aprox. 28000
2) castigi: in total 90000 euro in 30 de ani( gandeste-te la suma asta ca la un fond de pensie de ex.)+ o rata lunara aproape la jumatate(mult mai suportabila).
Eu unul, parere personala, n-as sta pe ganduri...
ioan
Ai tu ce ai cu "gandirea relaxata". Te pomenesti ca esti frate cu jipa (alt relaxat) si noi nu stim!
Pe de alta parte un sfat: mai concis si la obiect, te rugam!! In 90% din postari "bati apa in piua" pe langa subiect.
Daca nu mai platesti ratele la apartamentul care acum valoreaza 60 000 de euro, mai devreme sau mai tarziu vei fi evacuat. Iar probabilitatea sa mai poti vreodata face un credit este aproximativ zero.
Nu am nici cea mai mica idee cati dintre romani s-au indatorat in proportie de 80% din venituri, nu pot decat sa le urez agonie placuta. Sincer, chiar nu ma pot gandi ce as face in aceasta situatie.
@ ioan
"Hmm...nu prea au de ales, din moment ce s-au obligat prin contractul de credit sa le plateasca. In caz contrar, banca le scoate ap. la mezat (ceea ce nu prea ar fi in interesul ei, din moment ce ap. ala a scazut la x valoare)."
Genial! A zis mai devreme cineva aici ceva de un strung. Inca nu ai treaba?
@endorfina
Cred ca ioan va obiecta la ce a spus mai devreme. Probabil "din cauza la sawoarma" si-a pierdut luciditatea imobiliara.
Singura concluzie evidenta din articolul acela de pe hotnews este ca familia respectiva NU isi permite un credit pentru 130 000 de euro.
Nu inteleg de ce toti cei care ating 1000 de euro pe luna au impresia ca brusc au pasit intr-o alta lume, in care apartamentul trebuie sa fie nou in zona buna, sau chiar vila cu curte, vacanta la 5* all inclusive si masina obligatoriu straina. Si daca se poate, sa le aiba si pe toate odata.
Altfel, scris in maniera plangacioaso-sarcastico-senzationala in care se balacesc jurnalistii din Romania.
A, si impanat de adevaruri implacabile:
"Cu un singur venit, este dificil sa contractezi o suma mare".
Ioan este o sursa de vesti proaspete si mereu surpinzatoare. Asta-i cea mai tare perla pe ziua de azi:
"Eu 'cred' ca isi vor plati in continuare ratele, si vor locui in ele. Sau nu si le vor plati, si atunci vor ajunge la executare silita."
Poate cineva sa-l contrazica? :)
Totusi nu-l mai stresati cu intrebarile, lasati-l sa mearga la culcare, maine trebuie sa se trezeasca devreme sa incinga cuptorul.
Da domle, ai dreptate. Nu stiu cum de nu mi-a trecut prin cap,ce vrei, eu am primit ap. cadou, fara tehnicile de supravietuire aferente.
Mai ramane sa ajunga 3 camere 60 mii, si gata.
Oricum, sincere felicitari.
ionut, eu v-am dat linkul de la articolul respectiv pentru a arata cu ce sictir se comporta cei de la banca si dezvoltatorii cu potentialii cumparatori.
Dar intradevar faza cu "suna un prieten" e prea tare.
Ioan, tu chiar nu intelegi ca e mai profitabil sa pierzi 1 an de rate + avansul de 5-10% pe care l-ai dat decat sa platesti in continuare rata la un apartament care s-a devalorizat in continuare?
Fa calculul si o sa vezi ca pe 30 de ani o sa iesi considerabil mai ieftin.
Nestor, tie ti se pare putin 2000 EUR/luna pentru o familie tanara?
Daca si 2000 EUR/luna e putin pentru o famile nu stiu ce sa mai zic. Mai lasat fara vorbe(litere).
Dar ati vazut si ratele despre care era vorba?
Si totusi vad ca nimeni nu a comentat despre faptul ca Raiffeisen si ING au scazut considerabil la bursa .
Nu a zis nimeni ca la 1000 EUR pe luna vrea de toate. Dar vad ca iti place sa exagerezi mult de tot .....
Nestor
"Nu inteleg de ce toti cei care ating 1000 de euro pe luna au impresia ca brusc au pasit intr-o alta lume, in care apartamentul trebuie sa fie nou in zona buna, sau chiar vila cu curte, vacanta la 5* all inclusive si masina obligatoriu straina. Si daca se poate, sa le aiba si pe toate odata."
Raspunde-mi te rog la o intrebare: tu ai un salariu sensibil mai mare de 1000 de euro?
In conditiile in care familia vrea sa faca credit de 130 000 de euro, da, mi se pare putin 2000 de euro pe luna.
Nu m-am referit la un caz particular cand am spus ca romanul le vrea pe toate, este impresia pe care mi-au lasat-o multi dintre cei care castiga aceasta suma pe luna. Este un fel de prag psihologic daca vrei. Aici mi se pare ca apare cel mai dezavantajos raport venituri/cheltuieli, pentru ca se creaza iluzia bunastarii in raport cu cei care nu au, si apar manifestarile de care s-a mai discutat: daca nici eu nu imi permit masina straina, atunci cine, daca nici eu nu imi permit plasma de un metru atunci cine, daca nici eu nu imi permit un apartament nou atunci cine, etc.
Nu spun ca 2000 de euro per familie nu este un salariu foarte bun pentru Bucuresti, pentru ca este, numai ca aici se simte cel mai tare tendinta de a intrece masura.
Este, daca vrei, precum scorul de 2 la 0 in fotbal. Asta este parerea mea.
Sa spunem ca si cheltuielile sunt pe masura veniturilor. Una peste alta, nu pot spune ca ma plang, dar intotdeauna este loc de mai bine.
Nestor, la Credit Europe Bank, o familie cu venitul de 1100 EUR putea sa ia credit de 100.000 EUR. Dar gandestete ce rata or sa aiba.
De genul asta de tzepuiti mie mila, nu de genul care au cumparat apartamente sau terenuri doar pentru a se imbogati peste noapte.
Iar faza cu 1000 EUR ca fiind un prag psihologic este valabila doar pentru oamenii care nu pot mai mult.
Cunosc o gramada de oameni cu 1000 EUR salariu pe luna si se "sparg in figuri" cand vine vorba de cheltuieli.
Dar deasemenea cunosc oameni cu 1400 EUR pe luna care reusesc sa puna deoparte cate 700 EUR pe luna (si au si rata petnru apartament, intradevar e primul lor an de dobanda promotionala).
Si pragul psihologic de 1000 EUR sa stii ca e valabil si pentru angajatori. Stii cat de greu obtii un salariu de 1000 EUR/luna? iar cresterile de peste 1000 EUR sunt mai rare decat cele de la 200-300 la 1000 EUR.
Am uitat sa mai zic si ca la Piraeus Bank cu 1000 EUR puteai sa cumperi un imobil de 70-75k EUR. Parerea mea este ca 2000 EUR nu este putin nici pentru un credit de 130.000 EUR.
Repet, parerea mea.
Trebuie sa ai o mare doza de curaj ca sa imprumuti o suma atat de mare in conditiile unui venit atat de limitat.
Cand vezi cu cata usurinta vorbesc oamenii de 100 000 de euro, in conditiile in care multi nici nu au vazut vreodata la un loc mai mult de 1000. Mai surprind din cand in cand in cand discutii intre vecini, pensionari si imi dau seama ca "maica, ce mai e suta in ziua de azi" capata noi conotatii.
Acelasi lucru mi-l mai spune un amic care lucreaza la banca si care aproape saptamanal mai incheie cate o tranzactie intre un batranel cu teren in centru si dezvoltatori sau samsari de terenuri. Batrani care au pensie de 5 milioane si brusc se trezesc cu trei-patru sute de mii in cont.
Cred ca unii au pierdut complet simtul banilor sau al valorii.
Stiu, ai dreptate, matematic vorbind este perfect sustenabil, de fapt mult mai sustenabil decat sume mai mici pentru salarii mai mici.
Dar totusi, mie mi se pare o suma foarte mare de bani. In fine, am si eu piticii mei.
@ all
Salarii de 1000 euro? Hm, sunt destule. Cat de sustenabile sunt? Mai ales cele din domeniul serviciilor, cele care ajung la 1000 euro datorita comisioanelor, cele temporare (constructii, comert etc). Consider sigure salariile de 1000 euro doar in cazurile in care salariatii au crescut in timp si in aceeasi ramura de activitate. Sa nu uitam (s-a mai discutat pe blog) ca piata serviciilor este prima care sufera in conditiile unei crize.
Nu uitati sfaturile lui Manole: preturile imobilelor sunt corecte atata timp cat sunt proportionale cu venitul mediu dintr-o economie. Cum au putut creste in 2-3 ani preturile si salariile, tot asa pot da inapoi. Nu suntem deloc departe.
Chiria e cea mai buna in acest moment in paralel cu economisirea oricarui surplus. Sunt absolut convins ca pe piata vor apare oferte foarte tentante incepand din vara anului viitor. Multi inca nu au ajuns in al doilea sau al treilea an de plata a ratelor, inca mai au rate mici (vorba vine mici, 6-700 euro e chiar foarte mult) dar sunt INGROZITI de apropierea dobanzii crescute. Unii din amicii mei isi planuiesc chiar sa renunte la apartamente si rate si sa emigreze cu toate riscurile. Presiunea psihica e prea mare.
A mai renuntat vreo banca la taxarea achitarii mai multor rate odata sau chiar a creditului in intregime? Ar cam trebui. Si aici vor apare surprize. Ce zici Manole de situatia in care doresti sa achiti 10 rate odata sa-ti acorde banca un discount? Vor avea si ei nevoie de cash local cat de curand.
@ IOAN
"ca si cum te-ai uita la sharon stone si IA-I admira IQul maaare.
Ia ZI, am scris bine pina acum ?"
Ionele pai tu ce zici, ai gresit ceva in randurile acelea scrise de tine si redate mai sus?
Este vorba de verbul A ADMIRA si pronumele personal "I-", o forma neaccentuata, deci corect se scria I-AI ADMIRA (AI ADMIRA ...cui? ...EI I-(AI ADMIRA) IQ-ul).
Daca era vorba despre verbul A LUA era corect in variantele IA-I (cui?...lui... IA-I caii de la bicicleta) .....
Acum ia ZII tu(se accentueaza deci + inca un I)am dreptate sau n-am?
Sa stii ca nu sunt vre-un expert in gramatica limbii romane dar totusi, parca pe vremuri inca nu demult apuse, se mai facea carte. Daca am gresit cu ceva rog a fi corectat.Noroc Ioane si te rog nu mai insista in prostia aia cu Sharon...
Domle, eu n-am foarte multe scoala, incerc si eu sa ma ridic, de ce credeti ca am intrat aici. Cine stie, poate ca o sa ma folosesc cu ceva.
Of, am zis bine acum ?
Multi scriu asa cum au invatat la scoala la vremea lor, unii scriu in graba si mai mananca cuvinte, altii mai sterg si completeaza propozitia uitand sa mai faca si acordul. In cadrul discutiei de fata chiar nu cred ca are vreo relevanta.
Si apoi, nu cred ca este nimeni in masura sa faca observatii atata timp cat el insusi este predispus greselilor.
Gandind in perspectiva celor 30 de ani de credit, viata pare o mare teapa. Un acoperis deasupra scafarliei care te costa la momentul prezent o suma, si dupa cei 30 de ani, adunand dobanzile si alte alea, de 3 ori mai mult, are toate sansele sa valoreze pe piata, cand or sa vrea urmasii sa-l vanda, mai putin decat s-a platit pe el intr-o viata de om (roman).
Ce frumoasa e viata !
http://online.wsj.com/
article/SB122268631982885407.html
sa vezi maine distractie pe BVB :D
Ioane,
Lasa bre poiezia si dute la culcare. Ie taziu si maine trebueste sa te trezesti, sati pui cizmele de cauciuc si sa te duci la munca. La munca campului.
Romanii, sa piarda simtul valorii sau al banilor ?! Pai, nu l-am avut vreodata, ca asa a fost istoria. Valorile si banii au 'valoare' cand vorbimd e individualitati responsabile de drumul lor in viata.
Pe roman l-a condus in viata ba Stefan ala Sfant, ba turcu', ba Antonescu, ba Ceausescu. Avem sute de ani in care mila stapinirii si kentu' vaporeanului batea la greu bancnota de 100 lei, aia muncita individual.
Domnu' nestor, va invidiez capacitatea de a va mai pune intrebari de genu' asta, in anul de gratie 2008.
@ Nestor
"Multi scriu asa cum au invatat la scoala la vremea lor..."
Lectia asta cu pronumele era aceeasi si pe vremea lui Creanga deci nu cred ca voi ati invatat altfel la scoala. Sa nu uitam de "mi,ni,ti,vi,i,li" din "Amintiri din copilarie".
A gresi este omeneste, stiu, dar Ioan a repetat greseala si mai si intreba ironic daca "e bine?" sau la fel de ironic spunea, citez: "Mai repetam,de cate ori este necesar, pentru a 'pricepe'.". Mie mi s-a parut ca el era cel care incerca sa dea lectii de gramatica si tocmai de aceea am intervenit.Daca m-am inselat ii cer scuze lui Ionel.
Ioan: "Preocuparile lingvistice sunt laudabile, numai ca a corecta greseli gramaticale, ortoepice, ortografice si ortopedice pe blogul asta e ca si cum te-ai uita la sharon stone si ia-i admira IQul maaare."
In cazul de fata in pielea carui personaj te vezi: a admiratorului sau in cea a blondei?Eu unul nu sunt nici admirator si nici "blonda" si la fel consider si despre tine numai ca tu i-ai cam desconsiderat pe unii.
Intr-adevar nu are relevanta acest lucru dar asa ca fapt divers e bine de stiut pe viitor.In rest sa auzim numai de bine cu totii.Salutari si noapte buna!
PS: repet nu sunt vre-un as al gramaticii limbii romane si recunosc faptul ca si eu gresesc, acceptand totodata corectarile care mi se aduc.
a, mi-am amintit o chestie.
ceea ce e mai grav pentru tinerii care s-au aventurat sa-si ia apartament in plina bula nu e neaparat ca nu faca fat ratelor si vor trebui sa dea cheile bancii ci: FAPTUL CA ISI VOR PIERDE CASA SI PARINTIII LOR, CEI CARE AU PUS LA BATAIE INCA O IPOTECA. MAJORITATEA CREDITELOR AU FOST ACORDATE CU DOUA SAU TREI IPOTECI PE ALTE APARTAMENTE.
E DEZASTRU. PAI CUM SA AI PRETENTIA CA PRETUL UNUI APARTAMENT E DE 150 000 DE EURO CAND BANCA ITI CERE INCA DOUA IPOTECI PENTRU A ACOPERI SUMA RESPECTIVA??
CHESTIA ASTA SPUNE TOTUL:
"Cat despre actele necesare, acestea ar fi:
* dovada domiciliului comun pentru membrii cuplului (nu este necesara casatoria! concubinajul permite unui cuplu sa locuiasca si sa dobandeasca bunuri impreuna, sa contracteze datorii sau sa dea nastere copiilor.)
* doua dosare separate de ipoteca pentru un alt imobil decat cel achizitionat (acelasi in ambele dosare; de exemplu, poate fi ipoteca pe un imobil al parintilor, socrilor, prietenilor
* dovada ca nu se platesc rate la diverse banci
* sau, daca exista alte credite, dovada ca ratele au fost platite fara intarzieri."
AM CITIT BINE? DOUA DOSARE SEPARATE CU ALTE DOUA IPOTECI???
E JALE, JALE, JALE, JALE SI PROSTIE, PROSTIE, PROSTIE, PROSTIE!!!!
V-AM SPUS? NE SCUFUNDAM TINANDU-NE DE GAT, AMERICA SI EUROPA. SINGURA DIFERENTA E CA IN AMERICA LUCRURILE SE INTAMPLA CU CATEVA SAPTAMANI MAI DEVREME. EU TOT VORBESC, DAR PE DEGEABA...BINE CA VIN CEILATI SA-MI EXPLICE CA IN ROMANIA ECONOMIA DUDUIE SI CA BANCILE ROMANESTI NU SUNT EXPUSE PENTRU CA ELE AU 87% FONDURI DE LA BANCILE MAMA...IAR BANCILE MAMA LE-AU SPUS CA "NU E PROBLEME"
uminica, guvernele Belgiei, Olandei si Luxemburgului au anuntat ca au preluat o participatie de 40% din grupul olandezo-belgian Fortis, prin oferirea unui pachet de lichiditati in valoare de 11,2 miliarde euro.
Bursele europene au cazut la cele mai mici valori din ianuarie 2005 pana in prezent, dupa o serie de anunturi conform carora o serie de banci au fost salvate de la colaps de catre guverne europene.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 a cazut cu 4,3% la Londra.
O serie de banci prezente si pe piata romaneasca au inregistrat caderi pe bursele europene, dintre acestea amintind Raiffeisen, cu o scadere de 14%, Erste cu un minus de 6 procente, ING cu o pierdere de 14%, si banca franceza Societe Generale, in scadere cu 7%. Banci germane precum Commerzbank si Deutsche Bank au coborat de asemenea cu 22% si respectiv 7%.
'Bancile si brokeri au incetat sa faca imprumuturi
in incercarea disperata de a face rost de lichiditati, dupa pierderile de peste 554 miliarde dolari inregistrate pe piata, de la inceputul crizei pana in prezent.'
PAI SA VINA IN ROMANIA, CA IN ROMANIA "BANCILE NU ARE PROBLEME" SI "SE DA CREDITE CATE VREI"
"Banca Centrala Europeana a injectat inca 120 de miliarde de euro, in conditiile in care bancile au cerut aproape 142 de miliarde, ratele de referinta interbancare EURIBOR si LIBOR au atins niveluri record, iar investitorii nu se arata convinsi ca planul american de 700 miliarde de dolari pentru stabilizarea sistemului bancar american va reusi.
Guvernele si bancile centrale din Europa se straduiesc in continuare sa evite un faliment bancar asa cum s-a intamplat in SUA. Belgia, Olanda si Luxemburg au scos din bugetele publice peste 11 mld. euro pentru a salva Fortis, in timp ce banca ipotecara germana Hypo Real Estate a primit un credit de urgenta de 35 mld. euro pentru a evita intrarea in incapacitate de plata. Si in Danemarca banca centrala a salvat un creditor intrat in criza din cauza creditelor ipotecare."
CU CE E MAI BUN EURO DECAT DOLARUL? SI EUROPENII TIPARESC LA GREU SA SALVEZE BANCILE, NU???
"Caderea bancilor europene (grupul bancar belgiano-olandez Fortis, impreuna cu banca ipotecara britanica Bradford&Bingley au fost nationalizate ieri - n.a.) reprezinta apogeul crizei financiare americane, care a inceput acum mai bine de un an, si care a dus la aparitia unui paradox al capitalismului: nationalizarea pierderilor", a declarat
Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.'SPUNETI-I DOMNULUI ADRIAN CA ACESTA ESTE DOAR INCEPUTUL CRIZEI, VOR MIA CADEA MULTE BANCI PANA SE VA ATINGE APOGEUL!!!
IAR CA SI CONCLUZIE: DOLARUL S-A APRECIAT IN ULTIMELE ZILE, E LA 1.43, CU TOATA CRIZA DIN AMERICA!!
returile terenurilor destinate dezvoltarii de ansambluri rezidentiale au coborat, pe piata britanica, cu 15% in ultimele trei luni, scrie Financial Times. Preturile au pierdut peste o treime din valoare in ultimul an, pe fondul problemelor intampinate de dezvoltatorii imobiliari. Declinul inregistrat de preturile terenurilor este mult mai accentuat decat se estima initial, potrivit unui raport al firmei de consultanta imobiliara Knight Frank. Analistii se asteapta ca valoarea terenurilor din Marea Britanie sa continue sa scada, declinul
inregistrat in urmatoarele douasprezece luni putand ajunge la 10%. In acelasi timp, exista temeri potrivit carora trendul descendent al preturilor terenurilor ar putea pune in dificultate orice plan de redresare a problemelor de pe piata imobiliara si cea financiara. "In ultimii ani, dezvoltatorii imobiliari au renuntat la tranzactiile cu terenuri, ceea ce a condus la o scadere a cererii cu aproape 60% in unele parti ale tarii. Acum, acestia incearca sa vanda terenurile pe care le au in proprietate in incercarea de a face rost de lichiditati, ceea ce a condus la un exces de oferta si o depreciere a valorilor", a explicat Jon Neale, director de cercetare in cadrul Knight Frank. Capitala britanica a reusit sa evite un impact major asupra preturilor terenurilor, scaderea inregistrata pe acest segment fiind de 10% in centrul Londrei si de 15% la periferie. Singurele zone neafectate de aceasta criza au fost cele situate in categoria prime si care sunt inca foarte cautate. Ciprian Botea
ding-dong, ding-dong, ding-dong
domnilor, clopotul lui gaus nu iarta, "paleste" tare, din pacate in prostime, dar si in cei lacomi!
Pegas,
Iaca pozna ce facurati. La-ti tinut pe nea Ion pana tarziu in noapte... pai ie frumos asa? Pe iel i-l inteleg, nu poate rezista tentatiei de a sta la un pahar de vorba cu tineretul studios de la oras, pana la cantatul cucosului, da acuma cine se mai trezeste sa dea de mancare la pui? Aud? Ave-ti grije de pui domnilor!
Si pe Elzorab cine l-a uitat in priza ca iar mi-am scrantit rotita de la mouse cu textul lui... chiar, pe hartie nu scrie? Ca as avea si eu un ciolan de porc de impachetat in ceva...
nestor
"Nu inteleg de ce toti cei care ating 1000 de euro pe luna au impresia ca brusc au pasit intr-o alta lume, in care apartamentul trebuie sa fie nou in zona buna, sau chiar vila cu curte, vacanta la 5* all inclusive si masina obligatoriu straina. Si daca se poate, sa le aiba si pe toate odata."
Te-am intrebat daca tu ai salariu sensibil mai mare de 1000 de euro, deoarece tu ne-ai spus ca anul trecut ai cumparat un apartament( banuiesc ca e intr-o zona buna si nu orice daramatura), ti-ai luat masina (din cate spui clar nu e logan!), iar de excursiile la berlin si madrid ce sa mai spun... o excursie de genul asta costa mai mult ca un 5* all-inclusiv prin grecia sau turcia!
Adica, vreau sa spun: printre cei pe care nu-i intelegi te afli si...tu insuti?!!
cristi dimofte
Sa scrii ideile pe ciorna, sa le treci "pe curat" cu corecturile de rigoare si sa mai adaugi si erate cand dupa trimiterea mesajului iti dai seama c-ai "comis-o", toate astea tin de bunul simt!
Acuma, sigur ca majoritatea dintre noi gandeste mai repede decat scrie si, in dorinta de a "expune" cat mai multe idei intr-un timp cat mai scurt, mai fac si greseli. e de inteles...
cristi dimofte
Mea culpa, la ultimul comentariu! Dupa punct urmeaza majuscula!:))
"Trebuie sa ai o mare doza de curaj ca sa imprumuti o suma atat de mare in conditiile unui venit atat de limitat. "
Nestor, pe langa curaj iti mai trebuie si indoctrinare pe toate canalele posibile si "institutiile" care sa iti dea banii.
De aici se poate observa cu usurinta faptul ca preturile sunt nesustenabile.
Ai dreptate cand zici ca romanul si-a pierdut simtul banului. Ai dreptate cand zici ca vezi pensionari si alti oameni(aici ma refer la oameni care nu au pic de cultura - "Dorele, ne miscam mai cu talent?") vorbind cu atata usurinta despre 80-120.000 EUR. Si ei au venitul lunar de maxim 400 EUR (in cazurile bune).
De aici se pot observa multe nereguli, foarte multe.
Dute in occident si vezi daca "Dorele" si "tanti Mita de la 3" vorbesc cu atata usurinta despre 100.000 EUR.
Salarii de 1000 EUR sunt relativ multe doar in Bucuresti, in provincie sunt considerabil mai putine.
Intradevar, sunt multi care au 1000 EUR pe luna datorita faptului ca au comisioane.
Insa exact cum ati zis, piata serviciilor va fi prima afectata (acuma nu stiu exact care servicii).
PS. Terminati naibii odata cu corectarea greselilor gramaticale.
Ionut,
"Majoritatea dintre noi" (...) "gandeste" repede(...) "scrie" (...)dar mai "fac" si gresei. Pai se poate, maestre? :))
Belly,
In textul tau termenii "nesustenabile" si "dute" creaza un contrast placut privirii si dau greutate analizei economice ireprosabile.
Domnilor!
Lasa-ti frivolitatile! La pui le chiorlaie matele de foame, cineva s-al trezeasca pe badea Ion.
Foarte tare baieti, vad ca luati in balon si tarani acuma.
Hmm, cam aceeasi certareti dintotdeauna, vad ca olandezul a zburat catre alte utilizari ale timpului personal, ma mir de domnul nestor ca-si mai pierde vremea pe aici, probabil a devenit dependent de mijtouri in rafale.
Acuma, sa fiu sincer pina la capat, trebuie sa recunosc ca ati avut de la bun inceput relativa dreptate in ceea ce priveste prabusirea partiala a pietei ap. vechi. S-a prabusit cu vreo 10 la suta numai de 2 luni incoace. Bine ca nu mai am apartamente vechi.
Daca scade si DN6le in aceeasi maniera , incep sa privesc cu alti ochi intreprinderea domnului manole. Adica negativ, nu doar amuzat (ca pina acum).
Dar n-am inteles mare lucru din afacerea asta cu avertismentul si semnalul de alarma. Eu credeam ca nu-ti avertizezi victima dinainte, sau suntem fair play noi de la natura ?
Cristi. Eu nu am zis ca fac o analiza economica "ca la carte".
Ar fi fost mai bine daca as fi formulat astfel:
Te invit sa faci o plimbare prin tarile vestice, sa stai de vorba cu populatia de acolo si sa vezi daca respectivii cu care vorbesti, discuta despre 100.000 EUR de parca ar fi banii pe care ei ii cheltuie intr-o seara in club.
Eu am vrut doar sa imi expun ideea pe interesul tuturor.
Iar ca analize economice sa iti aduc aminte din "vremurile" cand marii ecsperti imobiliari ai Romaniei exact asa ziceau? "Ducetiva si vedeti ce preturi sunt in Paris, Londra, etc." La momentul acela, nimeni nu a zis nimic. Iar aceste "analize economice" vin de la oameni care au salariul de minim 60.000 EUR pe AN.
Cristi, am vazut ca tu scrii foarte bine, incerci( si reusesti) sa vorbest in termeni economici fara expresii de genul "dute". Cred ca toti cei de pe acest blog apreciaza acest fapt. Sper ca nu e nevoie sa te laud si pentru ideile tale care sunt argumentate (foarte bine) :p
Belly, nu pune la inima vorbele mele. Analizele tale sunt inchegate si corecte... dar pierd din vedere esentialul, chestiunea arzatoare a momentului: puii, a primit puiii de mancare dimineata asta!?!!
Mama mama ce-l mai ustura pe dimi faza cu nea ion ala... aoleu aoleu.
Niste tarani, vorba unui scriitor pe care nu mi-l aduc acum aminte.
Cristi, stai calm cu nea Ioan. Lasal in pace, ca nu vezi ca nu stie sa isi argumenteze ideile?
Hai mai bine sa discutam despre faptul ca bancile de la noi au inceput sa piarda la bursa. Chiar a inceput sa imi fie teama...
Pai e simplu, belly. Daca ai actiuni, si ti-e fricaaaa, vinde-le. Daca ai doar bani in bancile cotate la BVB, mai stai putin si cumpara-ti un 3 camere cu 60 mii. Se vor gasi oricum pe toate drumurile la banii astia.
Daca n-ai nici actiuni, nici bani la bancile respective, cred ca vorbim degeaba. Nu ?
Cezar, cred ca implicatiile in povestea cu bancile e putin mai mare decat faptul daca avem sau nu actiuni la ele.
Probabil te referi la eventualele implicatii asupra dezvoltarii economice a natiunii.
Posibil, insa cum ar putea cineva sa discute acum despre procentele cu care va fi afectata, stiu eu, industria berii sau iutei de cresterea costului finantarii bancare. Pentru asa ceva faci un MBA, bag de seama. Sau macar ocupi un post de decizie in bransa respectiva,care sa-ti permita evaluarea costurilor.
E vreun manager pe aici ?
Cat despre banii deponentilor de la bancile comerciale, cred ca plafonul ala de garantare scuteste de griji pe deponentul mediu, cu cateva mii de euro economii. Oricum economisirea la P.F. in tara asta e nesemnificativa, cu alte cuvinte nu banii deponentilor
sunt utilizati preponderent la creditari (vorbesc de bancile mari)
Pe de alta parte,oamenii cu foarte mult cash au pe cineva sa le poarte de grija,stai linistit. Si oricum, din proprie experienta, aleg plasamente conservatoare (titluri de stat, obligatiuni municipale).
@cezar
"E probleme cu lichiditatile". Bancile vor arunca pe piata cloacele la orice pret numai sa scoata ceva din ele.
Ai vazut tu o scadere de 10% la apartamentele vechi? Nu m-ar mira sa mai creasca putin preturile la cata prostie e in Romania.
"Problemele e" ca in vest "casele scade" si valul de prostie depus pe creierele neutilizate din Romania se va risipi...ca de obicei...cand va fi mult....dar mult prea tarziu.
Cezare, ai vazut "ce-a facut americanii"? "Si-a bagat picioarele" in prostiile bancherilor si se schimba total poezia imobiliara. "Noi n-are cum" sa scapam fara zece mii la 2 camere...daca intelegi...vechi...nou..."cum vrea tu".
Aristotel, sa stii ca preturile cerute de proprietari in Bucuresti au inceput sa scada (momentan sunt la nivelul preturilor de la sfarsitul lui 2007). Deci, incet, incet proprietarii lasa la pret in functie de cat de repede au nevoie de bani. Si sunt multi care se chinuiesc sa isi vanda apartamentele de minim 6 luni. Mai ai rabdare inca 6 luni.....
Noi sa fim sanatosi :)
De vazut am vazut, as avea insa o problema in a poza in Cassandra pe chesti asta, in locul tau.
Scaderile de preturi din ultimele 2 luni au fost insotite si de o scadere a tranzactiilor la respectivele sume, insa, cel putin din experienta proprie, nu si a interesului clientilor pentru vizionari. Cred ca am avut in total vreo 40 de vizionari pentru ap. din rahova, in 5 saptamani.
Cat despre aprecierile asupra a ceea ce se intampla la 'americani' sau in 'europa', hai sa spunem ca nu ma aflu in postura de a stii informatii din interior, deci nu lucrez in sistemul de acolo, nu citesc decat presa din RO. Iar lucrurile cu care n-am tangenta directa (a se citi experienta personala) ma lasa neutru. E, daca as fi dat 2000 pe metru anul trecut pe credit, poate ca mi-ar fi 'cauzat' niste insomnii apocalipsa americana. Asa, am dat numa' 1000, cu banii jos, in scop locuinta.
@cezar
Problema nu e exemplul personal, ci postularea cresterii imobiliare in orice conditii pe motivul raportului cerere-oferta.
N-am citit niciodata presa din Romania ca sa ma informez, ci doar ca sa determin gradul de marlanie.
Francezii se umfla in pene ca bancile lor sunt sigure, ca nu s-au murdarit cu subprime, dar stii ce e ridicol...somajul a explodat in luna august. Nu cumva parte dintre proaspetii someri au credite? Nu cumva creditele astea devin instant subprime? Sa mai vorbim de expunerea bancilor europene pe subprime-le americane?
Ma rog, astea nu sunt in curtea noastra...noi trebuie sa ne multumim ca ne-am cumparat casa in 2002 si trebuie sa radem de cei care au luat credite in 2007. Concomitent sustinem si varianta pierderii trenului de catre cei care nu s-au indatorat pana acum, pentru ca bancile nu le vor mai da credite in veci.
Nu va scadea? A scazut ...asa putin.
Nu se va prabusi? N-are rost sa fim apocaliptici...se va prabusi un pic...dar la primavara...se intoarce trendul.
Analizandu-ti caracterul prin prisma celor sustinute de tine, e foarte mult loc de mai bine. Pana acum recomandai cumparare, iar acum ne demonstrezi cum te-ai scos...
Poi baietii destepti cumpara cand toata lumea vinde si vand cand toata lumea cumpara.
Drept urmare, comisia de investigatie si analiza recomanda domnului rechin imobilar Cezar achizitia in regim de urgenta a catorva aparatamente vechi pana nu se intoarce trendul. Bine asa?
Sa nu uit ce era mai important: Sau hranit puiii in dimineata asta??? Poate piuie de foame saraci, in tinp ce noi discutam cifre seci aicea!
Hmm...in viata nu prea exista alb si negru, din pacate. Eu n-am recomandat nimanui cum sa-si cheltuie banii, sa cumpere sau sa nu, cam de multisor. Aaa, prin 2004, cand toata piata fierbea de cresteri, am ajutat niste amici sa nu plateasca preturi prea mari pentru niste achizitii. Acuma serios, eu n-as avea incredere nici in omul pe care-l platesc sa-mi spuna sa cumpar au ba, daramite intr-un sfat gratuit, pe net. Cu alte cuvinte, daca cineva a avut impresia ca 'sustin' pe aici nu stiu ce decizii de cumparare, e treaba lor fratioare.
A, ca faceam misto de tipii care anuntau in cuvinte tari intoarcerea preturilor la punctul zero de acum x ani, e altceva. Mai ales cand tipii respectivi se situau in turnul lor de fildes - pentru ca pe aici n-am vazut de fapt pe cineva sa-si traga palmi ca a cumparat scump in 2007-2008 si acuma ce se face.
Daca e unu pe aici care se declara prost influentat de 'sugestiile' mele, sa sara la interval si-i platesc de doua ori diferenta de pret, ca la flanco.
Francezii atat de bine s-au protejat de criza subprime, incat pina si presa occidentala a aflat de cel x miliarde pierderi la Soc.Gen pe chestia asta. Drept pentru care m-am trezit cu actiunile exact la valoarea la care le-am cumparat acum 4 ani, si anume 60-65. Minus inflatia si o dobanda bancara la banii aia, rezulta o 'mica'...pierdere.
Cu caracterul omului, iarasi e poveste lunga. Fiecare din noi ascunde pe undeva un mic rechin, dornic de ceva chilipiruri, macar la carfur, daca nu prin afaceri aducatoare de profit. Asta si in functie de varsta, averea familiei, educatie, frustrari etc.
E bine sa apuci exact cat poti inghiti,desi n-ai nevoie chiar de un MBA ca sa afli asta, nu ?
Daca dl Aristotel a cunoscut la viata lui un singur om modest, prudent si respectabil (eventual simultan), pai frate intra in cartea recordurilor. Eu n-am intalnit, sorry, my mistake !
Exista castigatori, perdanti si spectatori. Roata se intoarce periodic, ca asa-i in tenis.
In sfarsit se prevede si o scadere la locunte noi... CHIAR DE CATRE CONSTRUCTOR de data asta ;)
http://www.capital.ro/articol/
popp-preturile-locuintelor-noi-
vor-scadea-cu-pana-la-10-in
-urmatoarele-patru-luni
-112763.html
Foarte interesant ca incep sa se ieftineasca preturile la ap noi (recunoastere oficiala).
Tocmai am vorbit cu cei de la Quadra2. Si le-am zis ca sunt cam scumpe apartamentele si le-am zis ca sa ma sune cand or sa mai lase la pret.
Raspuns: Momentan nu se va lasa la pret pentru faptul ca tocmai ce a fost lansat proiectul, insa in functie de cum va fi volumul vanzarilor va varia si pretul.
Deci daca fazanii (prostii, fraierii, oamenii cu "cohones", si cum mai vreti voi sa ziceti) nu mai cumpara, preturile scad (si totusi asta inainte sa se apuce de constructie - deci uite ca se poate). Iar daca au cumparatori (la volumul la care se asteapta) pretul, in cel mai bun caz (pentru cumparatori), va ramane la fel.
Foarte interesant :)
Ionut,
"Majoritatea dintre noi" (...) "gandeste" repede(...) "scrie" (...)dar mai "fac" si gresei. Pai se poate, maestre? :))"
Mea culpa inca o data!: E foarte adevarat ca daca majoritatea , "gandeste" si "scrie" musai ca si "face" greseli.
Dar "gresei" maestre?:)))
O.k. Eu zic ca e cazul sa ne potolim...Scuze celorlalti participanti la discutie!!
cezar
"Scaderile de preturi din ultimele 2 luni au fost insotite si de o scadere a tranzactiilor la respectivele sume, insa, cel putin din experienta proprie, nu si a interesului clientilor pentru vizionari."
Pai,n-am sustinut niciodata ca va scadea interesul oamenilor pentru locuinte. Numai ca interesul (legitim) al omului se loveste ca un zid de...posibiliatea acelui om de a cumpara la preturile actuale.D'aia sustinem noi ca de fapt caderea preturilor, va fi un femomen eminamente obiectiv,cu cauze economica clare, in pofida a ceea ce isi doreste de fapt unul sau altul(ca de exemplu noi cei de pe blogul asta sau zilisteanu si gasca)
"cezar spunea...
Hmm...in viata nu prea exista alb si negru, din pacate. Eu n-am recomandat nimanui cum sa-si cheltuie banii, sa cumpere sau sa nu, cam de multisor. Aaa, prin 2004, cand toata piata fierbea de cresteri, am ajutat niste amici sa nu plateasca preturi prea mari pentru niste achizitii. Acuma serios, eu n-as avea incredere nici in omul pe care-l platesc sa-mi spuna sa cumpar au ba, daramite intr-un sfat gratuit, pe net. Cu alte cuvinte, daca cineva a avut impresia ca 'sustin' pe aici nu stiu ce decizii de cumparare, e treaba lor fratioare.
A, ca faceam misto de tipii care anuntau in cuvinte tari intoarcerea preturilor la punctul zero de acum x ani, e altceva. Mai ales cand tipii respectivi se situau in turnul lor de fildes - pentru ca pe aici n-am vazut de fapt pe cineva sa-si traga palmi ca a cumparat scump in 2007-2008 si acuma ce se face.
Daca e unu pe aici care se declara prost influentat de 'sugestiile' mele, sa sara la interval si-i platesc de doua ori diferenta de pret, ca la flanco."
Hm...Un pas inapoi e de multe ori echivalent cu un salt inainte!!
"NEW YORK - A closely watched index shows home prices tumbling by the sharpest annual rate ever in July, but the rate of decline is slowing.
ADVERTISEMENT
The Standard & Poor's/Case-Shiller 20-city housing index released Tuesday fell a record 16.3 percent in July from the year-ago period, the largest drop since its inception in 2000. The 10-city index plunged 17.5 percent, its biggest decline in its 21-year history.
Home values in all 20 cities fell year-over-year, with Las Vegas prices plunging the most at nearly 30 percent.
However, the pace of declines has slowed over the last three months, but there is still no sign of a bottom, one of the index creators said."
DOMNILOR, E SUFICIENT SA ANLIZATI GEOMETRIA CLOPOTULUI LUI GASUSS PENTRU A REALIZA CA, CU CAT NE INDEPARTAM MAI MULT DE MOMENTUL DE VARF, CU ATAT PRETURILE VOR SCADEA MAI TARE...IN ROMANIA DEOCAMDATA SE SITUEAZA PE PARTEA DE SUS, ACOLO UNDE SCADEREA NU SE SIMTE INCA, DAR E O PROBLEMA DE TIMP, APOI VOR SCADEA TOTO AMI REPEDE. MAI ANALIATI O DATA CLOPOTUL. ASA E SI I STATE, LA INCEPUT SCADERE MICA, APOI TOT MAI MARE. A AJUNS SA SCADA CU 16% PE AN, IN CONDITIILE IN ACRE APRECIAREA TOTALA PE INTREGA DURATA A BULEI A FOST DE DOAR 70%
VA DATI SEAMAM CA IN ROMANIA VOM DISCUTA DESPRE DEPRECIERI DE 50%- PE AN IN CONDITIILE IN CARE APRECIEREA TOTALA PE DURATA BULEI A FOST DE 400-500% SAU CHIAR MAI MULT
euro la...3.75!!!!
bine ca la noi nu "e" probleme!!
iar dolarul se intareste. azi 1.41, ceea ce i-a determinat pe cei de la fed sa ameninte ca , daca se intareste in continuare, vor fi nevoiti sa scada dobanda la....1.5, fata de 4.25 in europa si 10.5 in romania. deci europa si romania cu toata dobanda ridicata tot nu reusesc sa tina leul si euro sus..
am vrut doar sa va reamintesc ca nici europa si nici romania nu vor fi scutite de efectele crizei!!!
Ionut
Citez: "Pai,n-am sustinut niciodata ca va scadea interesul oamenilor pentru locuinte."
In opinia mea, scaderea preturilor este insotita si de o scadere a interesului pentru locuinte. Atentie, am spus scadere, nu disparitia interesului pentru acestea. De ce? Pentru ca in momentul in care oamenii constata ca preturile nu "merg numai in sus" si ca imobilele nu sunt mereu "cea mai sigura investitie" automat dispare atractivitatea si, in consecinta, o parte a cererii, indeobste cea cu caracter investitional / speculativ.
Referitor la cealalalta problema, papatul de litere nu se pune deoarece incriminatul poate da vina pe tastatura :) Si, apropo de papat, ca mi-am adus aminte:
Domnilor!
V-a rog sa nu bagateliza-ti situatia! Puii... puiii a papat??? Ca e si ei suflete si trebuie sa mananca ca altfel plange de foame!
cristi dimofte
Corect! Sau mai bine zis m-am exprimat eu gresit! Dar vorbeam de interesul omului de rand, care vrea o( una singura!)locuinta cu scopul clar de a ...locui in ea, si nu de eventualii speculatori sau investitori.
Oameni buni, vad ca se vorbeste cu foarte multa 'pricepere' despre scenari gen: daca un apt. a fost cumparat la 100k euro si valoarea lui scade la 60k proprietarii merg la banca si dau cheile bancii urmand sa achizitioneze un apt echivalent la pretul scazut de 60k.
Scurt am 3 probleme cu acest rationament/ scenariu:
1. Toate contractele ipotecare au clauze care obliga proprietarul sa vina cu diferenta de bani in momentul in care val. de piata a apt. scade sub valoarea ipotecii. In caz ca nu are de unde sa achite diferenta banca scoate apt. la vanzare. Ca o paranteza din aceste clauze balonul risca sa se sparga zgomotos in loc sa se desumfle din cauza efectului de domino: cu cat mai multe executari si vanzari de apt. de catre banci cu atat mai jos ajunge pretul, cu cat scade pretul, cu atat mai multe ipoteci devin eligibile pt executare si cu atat mai mari sunt sumele pe care propietarii ramasi trebuie sa le aduca de acasa. De aici si strategia guv. SUA de protejare a 'ipotecatilor' de bancile la care au ipoteci daca acesti continua sa isi plateasca ratele disciplinat pentru ca bancile ele insele isi dau singure cu stangul in dreptul. La o asa de strategie trebuie sa se gandeasca si guv Romaniei, dar privind la campania electorala ma indoiesc sincer! Ar mai fi ceva, multi din SUA au ipoteci de zeci de ani, timp in care au mai strans bani la ciorap cei din patria noastra mioritica care au imprumuturi ipotecare nu au rezerve banesti pt asemenea conditii, printre acestia din urma includ si pe mine.
2. Daca refuzi sa platesti banca te trece frumos in baza de date a rau platnicilor si nici o alta banca din Romania nu iti va acorda prea curand un alt imprumut. Nu cred ca e nevoie de intru in mai multe detalii, dupa parerea mea e politica prudentiala de baza, daca nu ai fost in stare sa iti platesti primul imprumut ce banca ti-ar acorda altul?
3. Supraindatorarea. Cei care au facut credite ipotecand apt. parintilor si mai stiu eu ce nu au bani de rezerva pentru un nou avans in conditiile in care ignoram ceea ce am afirmat la punctul 2, adica presupunem prin absurd ca o sa gasesti o banca sa te crediteze a doua oara in conditiile in care la primul imprumut nu ai facut fata. Ca sa nu mai zic ca nu vor avea nici de unde sa achite diferenta dintre 90k si 60k din scenariul unuia dintre cei care au postat pe blog. Un nou avans pentru o proprietate mai 'ieftina' iar mi se pare futurista in conditiile in care sunt multe ipoteci acordate in ultima perioada de relaxare cu faimosul 5% avans...
Concluzie: tinerii, pt ca cei mai batrani incep mai greu in alta parte o noua viata, o sa fie incurajati sa emigreze ca in anii '90 daca in Romania nu le mai ramane nimic si nici nu vor avea cu ce sau unde sa isi traiasca viata. Unde sa plece? Undeva unde istoricul bancar nu o sa vina cu ei si vor putea sa gaseasca de lucru, simplu, nu?
Hmm, interesul pentru apartamente ca investitie scade oricum, mai ales ca pentru cei mai multi astfel de 'investitori' un apartament reprezinta banii de-o viata, si e de presupus ca prudenta primeaza in vremuri in care pina si tabloidele contin relatari ingrijorate asupra contextului actual.
Pe de alta parte, oamenii/romanii sunt oricum, numai previzibili nu. Iar daca logica ar sta la baza actiunilor umane, atunci numarul masinilor mai lungi de 4 metri ar trebui sa fie in Bucuresti exact ca in Tokyo (japonezii fiind, cica, etalonul ratiunii), dat fiind faptul ca aceeasi oameni se plang zi de zi de trafic. Adica mult mai mic. Nu e cazul, desigur.
Or, masura lucrurilor mai marunte (masini) se aplica necesar si in materia investitiilor importante (vezi apartamente). Ma rog, eu cel putin n-am cunoscut altfel de bipezi.
"1. Toate contractele ipotecare au clauze care obliga proprietarul sa vina cu diferenta de bani in momentul in care val. de piata a apt. scade sub valoarea ipotecii."
E,uite ceva concret. Mai am prieteni prin brd si ma informez.
Parsiva clauza, nu ?
Pe de alta parte, punctul 2 e inatacabil. Fucked for life, faimoasa lista neagra de acum 4 ani, brrr, datatoare de fiori pentru clientii mei (de aragaze).
Acuma, daca dau faliment toate bancile din RO, moare si lista neagra, nu ?
Aspectul cu emigratul e fumata deja. Cei care 'erau de plecat' au facut-o. Ceilalti, printre care se numara si subsemnatul, sufera de comoditate sau piedici familiale. Oricum nu putem pleca toti,ce dracu.
Aspectul cu supraindatorarea deja e prezent. Romanii deja 'exista' prin credit, inainte ca macar 50 la suta din IMMuri (statistic) sa aiba de a face cu bancile, iar creditul sa fie undeva sub 10 la suta din PIB (tot statistic).
Bravo domnule, uite niste aspecte
observate inteligent.
@B
La punctul 1 nu stiu sigur daca exista o asemenea clauza (e foarte posibil sa existe, insa o sa ma interesez maine).
La punctul 2. Banca te trece pe lista neagra doar daca refuzi sa platesti. Daca intri in imposibilitate de plata iti lichideaza garantia si nu te trece pe nici o lista. Aici ar fi mai multe de discutat.
La punctul 3. Ai partial dreptate. Insa nu uita de inventivitatea romanilor si sacrificiile pe care sunt dispusi sa le faca pentru a avea o locuinta sau pentru a face bani nemunciti.
Acuma sa revin la punctul 1. Clauza aceea mai este un semn in legatura cu balonul, iar clauza aceea se activeaza doar daca vrei sa vinzi apartamentul cat timp ai ipoteca pe el. Daca iti lichideaza banca apartamentul tu nu mai trebuie sa platesti nimic. (sper sa nu ma insel aici).
Dar daca o asemenea clauza exista inseamna ca vor avea loc mari "frustari" sociale...
Iar ce se intampla la americani cu BAIL-OUT PLAN nu este foarte agreat de americanii platitori de taxe. Lor nu le convine sa mai dea inca odata bani celor carora deja le-au dat bani. Tineti cont ca printre cei care vor administra fondul vor si cei care au lucrat la bursa si care au primit "prime" de Craciun in valoare de zeci de milioane de dolari de fiecare.
Mie unul nu imi convine ca statul roman (sau orice stat) sa aprobe un astfel de plan. Este complet imoral si partial ilegal. Voua va convine ca sa la dezvoltatorii actuali sa li se cumpere apartamentele la preturile cerute de ei (chiar asa va fi, preturile se vor stabili intre dezvoltator si administratorul fondului fara sa fie verificati de NIMENI) ca apoi statul sa astepte (cat de mult va fi nevoie) pana cand va reusi sa le vanda la pretul pe care l-a dat pe el. Mie nu mi se pare normal. Practic obliga o tara intreaga sa se "inchine" si sa plateasca dezvoltatorilor cat vor ei.......
Daca vreti sa vedeti care sunt clauzele din BAIL-OUT PLAN va rog sa va documentati si o sa vedeti ca nu am spus "baliverne".
Cezar, asta nu e tot. Mai sunt alte aspecte si mai parsive.
1. Cum stie banca care e pretul de piata pt un apartamen in zona X? Se uita pe anuntul de la a la z si face un indice mediu?
2. Derivand de la punctul 1, cum demonstreaza o banca ca val. de piata a unui apt a scazut sub ipoteca ca sa poata sa ceara cnf. contractului unor amarati care se lupta cu plata ratelor scurt un 10 sau 20k euro altfel ii evacueaza din locuinta in care si-au ingropat toate visele? Clientul nu are decat sa o creada pe cuvant ca angajatul care verifica adresele din portofoliul de ipoteci cu Anuntul de la a la z a vazut bine si nu a fost in discoteca noaptea anterioara si se pune pe executat la intamplare nu? Avand in vedere nivelul de salarizare si retentie din banci totul este posibil!
Avand in vedere ca scenarita e la moda pe blog, pot sa va intreb ce impiedica o banca pusa pe capatuiala sa execute scurt apt. unor clienti existenti, multi dar amarati, pentru un comision manat de pofta investionala a altor clienti mari gen Patriciu care cauta unde sa isi investeasca cele 2 mld dolari pe care sta de aproape un an?
@All
Romanii NU vor renunta la credite doar pentru ca valoarea apartamentului a scazut sub valoarea ipotecii, ce se intampla in SUA e alta mancare de peste, cred ca manole ar trebuie sa scrie un intreg articol pe aceasta tema.
@B
Punctul 1) se aplica evident in cazul in care nu-ti mai platesti ipoteca
"Punctul 1) se aplica evident in cazul in care nu-ti mai platesti ipoteca"
Qwerty, eu nu vb de cazul in care ipotecatul nu isi plateste ratele unde evident banca executa ipoteca.
Eu vb. de scenariu in care amaratul face eforturi supraomenesti si se duce frumos la banca lunar la data scadentei si plateste rata din ce in ce mai mare si cand ajunge la capatul puterilor vine banca gratios si ii da lovitura de gratie spunand ca val. de piata a apt. a scazut sub valoare ipotecii. Daca ipotecatul nu are de unde sa achite diferenta dintre val. de piata considerata de banca (care e subiectiva in Romania in lipsa unui index al notarilor publici sau alta alternativa) si val. ipotecii care e obiectiva si stipulata in contractul de ipoteca, acel individ pierde ipoteca in favorea bancii si toate astea cu ratele platite la zi si respectand legea!
"La punctul 2. Banca te trece pe lista neagra doar daca refuzi sa platesti. Daca intri in imposibilitate de plata iti lichideaza garantia si nu te trece pe nici o lista. Aici ar fi mai multe de discutat."
Intr-adevar, se face diferenta intre imposibilitatea de plata si refuzul subiectiv. In fiecare din situatii se trece in extrabilantier (banca nu mai are legatura cu speta) iar clientul discuta numai cu asiguratorii riscurilor, in speta Asiban sau Omniasig (probabil lista e mai lunga). BRDul plateste si 2(doua) rate lunare, in situatia neplatii din motiv de pierdere job, lucruri trecute,se pare, in fiecare contract de credit (si, desigur, nementionat la momentul semnarii). Ce se intampla mai departe e o premiera in RO, executarile silite pe motiv de neplata a ratelor ipotecare sunt rare sau chiar nu exista.
Referitor la modul de evaluare al pretului actual, banuiesc ca se folosesc aceeasi evaluatori membri UNEVAR, ca in momentul acordarii creditului. Altii care ?
Daca se ia drept criteriu anuntul de la a la zet, lucrurile se complica, in defavoarea bancii, mereu preturile cerute sunt mai mari cu 10-20 la suta fata de banii platiti de cumparator. Pe piata terenurilor procentul e chiar mai mare.
Qwerty, tu nu intelegi fenomenul din SUA, sau cel putin asa dai de inteles.
Acele fonduri de garantare a ipotecilor viabile din SUA (ipoteca viabila = ipoteca unde ipotecatul isi plateste ratele la zi) sunt special destinate pentru a combate efectele perverse ale acestor clauze idioate prin care bancile au considerat oportun sa se diminueze riscul devalorizarii ipotecilor din portofoliu. Rationamentul bancii e simplu, de ce sa astepte banca ca val. unei ipoteci din portofoliu sa scada de la 90k la 60k cand clientul va fi tentat sa ii returneze cheile si ipoteca aferenta? De ce banca sa nu execute si sa vanda ipoteca daca clientul nu are bani sa acopere diferenta cand val. de piata ajuns la 85k de exemplu? In loc de o pierdere potentiala de 30k (90-60k) banca va alege totdeauna sa aiba o pierdere cat mai mica, sa zicem de 5k (90-85k unde presunpun eu de dragul scenariului ca banca o sa gaseasca o cerere solvabila pe trend descrecator).
In alta ordine de idei, se vb. de planul de 700 mld dolari din SUA. El nu este un plan de garantare a unor ipoteci viabile, ci doar un plan de sterilizare a unor active toxice (ipoteci la care proprietarii nu mai platesc dar si care s-au devalorizat exagerat pentru ca au fost extrem de supraevaluate)! Mai mult, cu asemenea active, bancile trebiue sa plateasca dobanzi la imprumuturile prin care s-au finantat aceste 'active' toxice. Asta nu inseamna ca bancile nu au si ipoteci viabile unde oamenii inca isi platesc ratele.
Revenin la Romania cu aceasta reteta a ipotecilor toxice si ma refer cele 2 ingrediente: (a)proprietari care nu platesc (Vezi incapaciate plata datorat unui curs galopant si imprumuturi in valute euro sau valute exotice: chf) si (b) active supraevaluate (garsoniera rahova 70k). Plecand de rationamentul si ingredientele de toxicitate de mai sus inseamna ca la noi un procent f mare dintre ipoteci risca sa devina toxice. De ce procent f mare, pentru ca apt. cumparate in 2000 cu 10.000 dolari, adica cat un logan la ora actuala, nu mai sunt ipotecate, propietarii permitand sa elimine ipoteca si sa achite anticipat. Vor ramane sub ipoteca ultimele gaselnite gen garsoniera Rahova cu 80k.
Sunt informatii neverificate statistic dar verificate cu bunul simt, este o analiza empirica plecand de la modelulu de dezvoltare al bulei dar cred ca se poate extrapola si pentru desumflarea bulei imobiliare!
Vad ca pentru multi punctul (1) prezentat de b reprezinta o surpriza. El exista si ar mai ramane de discutat doar care sunt situatiile in care o banca ar fi motivata sa apeleze la el. Iata un link cu cateva paragrafe incantatoare care demonstreaza dorinta bancilor de a veni in intampinarea exigentelor clientului ;-)
http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=389158&st=756&p=5299686&#entry5299686
Acesta fiind spuse, si cu speranta in suflet ca puii jupanului Ioan viseaza frumos cu burtile pline, nu-mi ramane decat sa va urez si voo noapte buna.
Trimiteți un comentariu